Page 1

NU FINNS EXTRA PÅ INTERNET ● www.tidningenextra.se NYHETSTIPS

G A D S ON 09

g2 rgån Å | 7 er umm 24 | N

0

ni 2 10 ju Vecka

Ring 0920-26 28 26 Mejla nyhetstips@tidningenextra.se

Fyra år efter mardrömmen

ING TIDN G S I T A GR SDA E ON VARJ

Å E L LU

För fyra år sedan var Jasna Kozlicic med om en bilolycka. Då trodde läkarna att hon aldrig skulle kunna gå igen. Men Jasna Kozlicic ville annorlunda. – Jag kommer ihåg att jag bestämde mig för att jag absolut skulle spela fotboll igen, det var mitt stora mål och det var det som drev på mig. SIDORNA 16-17

Luleå på 25:e plats

PORTRÄTTET

Siktar på att klättra ytterligare på lista över sommarstäder När medlemmarna på nätsidan reseguiden.se rankade Sveriges bästa sommarstäder hamnade Luleå på plats 25 av 100.

Endast Piteå fick en bättre placering av de norrbottniska städerna. Kommunalrådet Karl Petersen är nöjd.

Sally trivs på Rödbergsfortet

– Vår största fördel är så klart närheten till vattnet och vår oerhört vackra skärgård, säger han. SIDORNA 2-3

FOTO: SOPHIE GUNNARSSON

Snart sommarlov: Klass 6A räknar ned

SIDORNA 6-7

Vad innebär ett handikapp? KRÖNIKAN  SID 10

NÖJE

En musikalisk protest mot samhället SIDAN 20

ANSLAGSTAVLAN

Läsarnas forum SIDAN 11

AKTUELLT

Folkfest på V75 MITTEN

För eleverna i 6A på Furuparksskolan innebär skolavslutningen blandade känslor. –Vi kommer att gråta och äta tårta, säger Sara Åström. SIDAN 8

Lundhags Ranger High

3295:-

Guideline ACT 4 Set

2595:-

Lundhags V8 75L

Guideline Explorer Jacket

2495:-

1895:-

Storg. 26, Luleå. 0920-156 40. Öppet: vard.10-18, lörd.10-15


NYHETER Turistens

IKAN N Ö KR

Recept för en sommarstad HÄR INTILL kan du läsa att Boden ligger långt ner på listan över sommarstäder. Men vad är det som egentligen karaktäriserar en sommarstad? Är det ett plus om staden ligger vid havet? Eller om det är lummigt i centrum med mycket grönska och blommor? Eller ett rikt nöjesutbud? Reseguiden ställde följande fråga till sina medlemmar: Vilken svensk stad är din sommarfavorit? Och det är klart, som man frågar får man svar. Säg sommar och de flesta tänker på hav, sol och nöje och då ligger förstås städer som Göteborg, Visby och Halmstad bra till. Klassiska sommarorter. Luleå hamnar på 25:e plats på listan. Ingen direkt topplacering men kommunalrådet Petersen är nöjd. Det ska han vara.

10 i topp

Hetaste sommarstäderna enligt reseguiden.se: 1. Göteborg 2. Stockholm 3. Visby 4. Halmstad

5. Varberg 6. Helsingborg 7. Ystad 8. Malmö 9. Västervik 10. Kalmar

Norrbottniska städer på listan: 21. Piteå 25. Luleå 78. Kiruna 84. Haparanda

Liseberg lockar?

Fotnot: 7 899 personer svarade på frågan.

Luleå är en av

”Som man frågar får man svar”

DET TALAS mycket om sjöstaden Luleå och visst har strandpromenaden vid Norra hamn inneburit en ansiktslyftning. Men. Jag tycker Luleå skulle kunna göra mycket mer för att bli en i mina ögon riktig sommarstad. Ta Storgatan som exempel: lång, grå och trist. Lite träd, lite lekparker. Lite grönska. En stor sandlåda ibland. Luleå stadskärna har fördelen att ligga omgiven av vatten och har alla förutsättningar att bli ännu bättre. Boden har också förutsättningar att blomma ut och klättra på listan. Bottenplaceringen är oförtjänt dålig. Boden har flera fina sommarpärlor. OM LULEÅ och Boden ska bli riktigt heta sommarstäder gäller det här receptet: Bra väder med mycket sol, bra badmöjligheter och intressanta sevärdheter samt en fin natur. Krydda med ett pulserande nöjesliv i sommarnatten och många butiker och du har skapat ett vinnande koncept. Många av ingredienserna går att ordna, utom en sak: vädret. Men även där har Luleå bra förutsättningar. 2007 vann Luleå solligan. Nu hoppas vi ånyo på en riktigt solig sommar i både Luleå och Boden. TREVLIG LÄSNING LARS-HENRIK ANDERSSON 0920-26 28 26 lars-henrik.andersson@ norrbottensmedia.se

Närheten till vattnet och den vackra skärgården är Luleås största fördelar, enligt kommunalrådet.

Karl Petersen om Luleås placering: Luleå röstades fram som Sveriges 25:e bästa sommarstad. Det får kommunalrådet Karl Petersen att jubla. – Det är riktigt bra, Luleå är en fin sommarstad, säger Petersen.

LULEÅ I fjol slutade Luleå på en 17:e plats i en betydligt mindre omröstning från samma nätsida. I år har nästan 20 gånger fler röstat – men Luleå lyckas ändå ta rygg på toppstäderna. Kommunen placerar sig på en 25:e plats och blir med det endast slagna av Piteå bland städerna i länet. – Som placering betraktat låter det bra, riktigt bra. Luleå

utges av Norrbottens Media AB. Besöksadress: Robertsviksgatan 5, Luleå. Vd: Erik Ranängen, 0920-26 27 00. Ansvarig utgivare: Lars-Henrik Andersson, 0920-26 28 26. Växeln: 0920-26 28 10. Grafisk form: Erja Persson, Norrbottens Media AB. Annonsförsäljning: Norrbottens Media AB, LULEÅ 0920-26 27 00, BODEN 0921-160 32, 160 33. Upplaga: 56 000 ex. Tryck: Tryck i Norr, Luleå. Internet: www.tidningenextra.se

2

extra Onsdag 10 juni 2009

är en bra sommarstad och jag tycker att vi ska ligga där uppe någonstans, säger Petersen. Vad är det som gör Luleå till en bra sommarstad i dina ögon?

– Vår största fördel är så klart närheten till vattnet och vår oerhört vackra skärgård. Det går inte att komma ifrån. Sen tror jag att det finns en fördel i att själva centrum ligger mel-

Redaktionen: Fax: 0920-26 28 66 E-post: redaktionen@ tidningenextra.se

lan två hamnar, det förstärker känslan av sommar. Nu har vi fixat till norra hamn och den tycker jag är riktigt fin och mysig. Nu återstår den södra hamnen, då kommer staden att lyfta lite till. – Sen har vi våra ljusa sommarnätter också, det ger oss många soltimmar och det tror jag att folk uppskattar. Vad kan ni göra bättre?

LARS-HENRIK ANDERSSON

JOHANNA HÖVENMARK

0920-26 28 26 lars-henrik.andersson@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 25 johanna.hovenmark@ norrbottensmedia.se


Det här tyckte de röstande var viktigt vid val av sommarstad:

Alternativ Sol och bad Sevärdheter Natur Nöje och uteliv

Andel (%) 20 17 16 13

Röster 5 675 4 749 4 452 3 601

Alternativ Kultur Shopping Boende Annat

Andel (%) 11 11 10 2

Mindre viktigt: boende

Röster 3 278 3 116 2 987 668

Viktigt: bad

sommarfavoriterna Nätsidan Reseguiden har låtit sina medlemmar ranka svenska sommarstäder. Slutsatsen? Boden ratas totalt och slår sig inte ens in bland de 90 bästa. – Vi har mycket att jobba på, säger Jalle Svanberg, vd på Boden Turism.

Men Boden rankas lågt när turisterna får välja BODEN I en stor undersökning med drygt 8 000 svarande har nätsidan reseguiden.se låtit sina medlemmar bestämma vilka städer som är bra svenska sommarstäder. Omröstningen visar att storstäder som Göteborg och Stockholm placerar sig högt – tillsammans med klassiska resmål som Visby. Omröstningen visar också att medlemmarna ger Boden kalla handen. Staden finns inte ens med på listan och placerar sig därmed efter städer som Åmål, Sollefteå, Haparanda och Kiruna.

Mycket att jobba på

FOTO: LARS-HENRIK ANDERSSON

”Det är riktigt bra” – Jag vet att vi kommer att bli bättre på att lyfta fram skärgården. Vi har den strategin klar för oss och jobbar mot det. När det är klart tror jag att Luleå kommer att uppskattas ännu mer som sommarstad, för skärgården är verkligen någonting som är värt att visa upp.

– Jag gillar ju Stockholm, även om jag inte är där så ofta. Stadens broar, vatten och skärgård ger en väldigt fin sommarkänsla. Det är en vacker stad, kanske en av Europas allra finaste på sommaren, säger Karl Petersen.

Har du någon personlig favorit bland sommarstäderna?

När Jalle Svanberg, vd på Boden turism, ser listan konstaterar han att Boden har en hel del kvar att göra i arbetet med inhemska turister. – Vi har mycket att jobba på där. Vi har siktat in oss ganska mycket på Norge och fått framgång med det. Man kan inte göra allting på samma gång. Hade samma undersökning gjorts i nordnorge är jag ganska säker på att Boden hade toppat listan, säger Svanberg. Bodens historia som militärstad är någonting han tror talar mot staden i en omröstning av den här typen. – Man ska inte glömma att fram till 1997 var Boden

Sveriges hemligaste stad. Vi är ganska unga som turistmål. Söderöver kan jag tänka mig att man fortfarande förknippar Boden med skyttegravar och ärtsoppa, man har en inarbetad relation till staden. Tiden talar för oss och vi får helt enkelt jobba mot en yngre målgrupp som kanske inte varit här på tvång för att göra lumpen.

fakta Jalle Svanbergs fem tips för att uppleva Boden: 1. Bada – antingen på utomhusbadet eller på Nordpoolen. 2. Besök travet – gärna i samband med V75. 3. Western Farm – antingen på en familjedag eller på en festlig kvällstillställning. 4. Rödbergsfortet – för en historisk upplevelse. 5. Fiska lax.

”Bert är en pappskalle” Ett steg i det är den nöjespark som beräknas stå färdig sommaren 2011. Jalle Svanberg menar att den kan attrahera turister från hela Sverige – även om upptagningsområdet beräknas vara Barentsregionen. Tidigare har entreprenören Bert Karlsson sågat Bodens planer på en nöjespark, men det hindrar inte Svanberg från att tro att parken ska ge kommunen ytterligare ett vapen i jakten på turister. – Vad Bert Karlsson säger kan vi inte lägga så stor vikt vid, det var ju trots allt han som lyckades köra Skara sommarland i konkurs. Jag tycker faktiskt han är en pappskalle som uttalar sig om saker han inte känner till nog bra.

Vill arrangera O-ringen Jalle Svanberg menar att Boden i dagsläget har ett attraktivt utbud. Däremot

tror han att svenska turister har fått för lite tid på sig att upptäcka staden. En möjlig inkörsport till Bodens turism kan vara om kommunen får arrangera den stora orienteringstävlingen O-ringen. – Jag tror exempelvis Luleå sitter fast i folks minne sedan VM-seglingen. Då kablades det ut bilder på en stad i strålande solsken där folk trivdes och hade det bra. Det är något sånt vi behöver, så att folk får chansen att uppleva staden. Oringen skulle generera runt 30 000 besökare och givetvis skulle det göra en stor skillnad. ROBERT ÖSTHOLM robert.ostholm@norrbottensmedia.se

TYCK TILL – SKRIV EN INSÄNDARE ROBERT ÖSTHOLM robert.ostholm@norrbottensmedia.se

Karl Petersen gillar Luleå på sommaren.

Är Boden och Luleå bra sommarstäder? Vad tycker du? Skriv till: Anslagstavlan, Tidningen Extra, 971 81 Luleå

VIKTORIA BERGLUND

SARA-LENA BRÄNNSTRÖM

ROBERT ÖSTHOLM

SOPHIE GUNNARSSON

JEANETTE BERGSTRÖM

0920-26 27 86 viktoria.berglund@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 03 sara.brannstrom@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 05 robert.ostholm@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 02 sophie.gunnarsson@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 04 jeanette.bergstrom@ norrbottensmedia.se

E-POST anslagstavlan@ tidningenextra.se

NYHETSTIPS

TYCK TILL!

Ring 0920-26 28 26 Mejla nyhetstips@ tidningenextra.se

Skriv en insändare anslagstavlan@ tidningenextra.se

Onsdag 10 juni 2009 extra

3


AKTUELLT FOTO: LINDA ALFREDSSON

Nu även uteservering/terrass med havsutsikt!

Frukosterbjudande Liten frukost 29:-/person Kaffe/te + liten ost & skinksmörgås (dubbelfralla) Stor frukost 39:-/person Kaffe/te + liten ost- & skinksmörgås (dubbelfralla) samt juice eller yoghurt. ÖPPET: mån-fre 8-17, lör 10-15 • Skomakarg. 40 Luleå (F.d Lindvalls kök) Tel 0920-22 88 66 • www.lina.se

399 kr 49 kr Allround Fiskeset

Metset

Shimano 7” Haspelset.

3 m teleskopspö, lina, krok och flöte.

149 kr Barnset Start

99 kr Zander Kit

Med storm midjeväska.

39 kr

▲ På lördag marscherar de för ökad tillgänglighet i samhället. Ulrica Åström, Röda korsets byrå mot diskriminering, Thomas Tillberg, Synskadades riksförbund, Solvey Dahlqvist, Röda korsets byrå mot diskriminering, Linda Ekenberg, Handikappföreningarnas samarbetsorgan Norrbotten och Bernt Svarvare, Frösunda LSS.

3-pack Jigg

395 kr

595 kr

Portabel Radio/CD/MP3 spelare.

Digital Fotoram 7” med fjärrkontroll.

395 kr Microstereo

Radio/CD/MP3/WMA

59 kr Våtskrapa

Ezidry. Formar sig efter ytan. Dubbla blad.

89 kr Fotpump

Med dubbla stålcylindrar.

299 kr

99 kr

Erbj. gäller t o m 23/6 2009. Lokala avvikelser kan förekomma.

6 cm, 8 cm eller 10 cm.

Framåt marsch!

Glädje, humor och en stor portion allvar. På lördag är det manifestation för ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. – Vi hoppas att många deltar, säger Thomas Tillberg, Synskadades riksförbund.

Myggdödare

Mini massager

LULEÅ Den kallas Marschen för tillgänglighet och genomförs på ett trettiotal orter runt om i hela landet, från Malmö i söder till Luleå i norr. Syftet är att uppmärksamma att otillgänglighet inte klassas som diskrimineringsgrund för personer med funktionsnedsättning och för första gången har flera organisationer i Luleå hakat på marschtåget.

Portabel. Thermacell för utomhusbruk.

Lindrar och stimulerar.

Nöjespaket 3 för

99 kr

Film, CD, Pocket Ord pris 59 kr/st

Alla ska få vara med – Det handlar om att alla människor ska ha samma möjligheter, säger Ulrica Åström från Röda kortsets byrå mot diskriminering i Luleå. – Oavsett funktionsnedsättning ska du kunna ta del av och

OKQ8-stationerna i Norrbotten DIN

ARE

SÄLJ 4

extra Onsdag 10 juni 2009

GÖRAN RONNEBJER

SARA ENGELMARK

URBAN ANDERSSON

Säljledare, Luleå 0920-26 27 82 070-332 56 22 goran.ronnebjer@ norrbottensmedia.se

Mediesäljare, Luleå 0920-26 27 84 070-542 23 50 sara.engelmark@ norrbottensmedia.se

Mediesäljare, Luleå 0920-26 27 83 070-640 75 21 urban.andersson@ norrbottensmedia.se

▲ Hur lätt är det att ta sig fram i Luleå med rullstol?

vara med och forma samhället. Förhoppningsvis kan marschen skapa både opinion och kontaktytor mellan olika grupper. Och denna gång ska opinion väckas och information spridas med hjälp av humor och en rejäl glimt i ögat. Själva marschen genom Luleå avslutas nämligen med en manifestation på Storgatan. Där bjuds det bland annat på basket, handikapprörelsen möter spelare från Luleå basket, och för dem som vill och vågar – en hinderbana som ska manövreras med rullstol alternativt ögonbindel.

Vill öka förståelsen Enkelt uttryckt handlar det om att öka förståelsen för hur det är att leva med en funktionsnedsättning och därmed ständigt stöta på hinder i vardagen. Det kan röra sig om allt från för höga trottoarkanter och trånga dörrar till brist på information för den som inte kan se eller höra.

– Genom roliga aktiviteter vill vi nå så många som möjligt och kunna bidra med nya perspektiv, säger Ulrica Åström.

Vanliga fördomar Men bristande tillgänglighet innebär inte enbart fysiska hinder. Fördomar leder inte sällan till att personer med funktionsnedsättning exkluderas i olika sammanhang, till exempel att människor pratar över deras huvuden i stället för till dem. – Dessutom pratar människor ofta om oss som en enhetlig grupp, säger Thomas Tillberg. – Vi är människor med olika behov, precis som alla andra. Och på frågan vad som kan göras för att bryta gamla mönster och förändra förutfattade meningar, svarar Thomas Tillberg: – Visa lite civilkurage och räds inte att fråga om någon ser ut att behöva hjälp! LINDA ALFREDSSON linda.alfredsson@norrbottensmedia.se

ROBERT ANGLÖW

URBAN WIKBERG

Mediesäljare, Boden 0921-160 33 070-517 14 16 robert.anglow@ norrbottensmedia.se

Mediesäljare, Boden 0921-160 32 070-311 36 21 urban.wikberg@ norrbottensmedia.se

Bokning av annons som ska produceras: senast fredag innan utgivningsveckan. Tryckfärdig annons: senast måndag kl 12.00 införingsveckan.


KOM OCH TESTA NYHETER...

Bli en Demidekkare du också

DEMONSTRATION AV Huset kommer från Sävsjö Trähus: www.savsjotrahus.se

PARK PRESIDENT + MULTIKLIPP + BENSINRÖJARE

Kampanjpriser under demodagarna Demidekkare målar gärna. Men inte så ofta. Visst känns det behagligt när huset är nymålat.

Torsdag 11/6 kl 16-18 Kallax, Jaktviksvägen 38 Fredag 12/6 kl 16-18 Bälinge Bygdegård Lördag 13/6 11-15 Butiken, Spantgatan 8

difierad akryl) som ger mycket lång hållbarhet. Ditt

Välj Demidekk Optimal nästa gång, så kan du njuta hus kommer att se nymålat ut längre än de flesta längre av den känslan. För det kommer att dröja

andra i grannskapet. Demidekk Optimal använder du i kombination

tills du behöver måla igen. Demidekk Optimal är den optimala kombinationen av alkydolja och akryl. Resultatet av mer än

0:- Köp nu, börja betala om 7 månader - KOSTNADSFRITT!

med Visir, en grundning som tränger in och skyddar träpanelen på djupet.

35 års erfarenhet av att utveckla färg som skyddar

Vill du veta mer om hur du håller huset

hundratusentals hus runt om i Norden. Demidekk

nymålat längre, gör ett besök hos din Jotunhand-

Optimal baseras på AMA-teknologi (alkydoljemo-

lare eller på vår hemsida: www.jotun.se

Storgatan 32, Luleå. • Tel 0920-685 05-06

SUGEN PÅ TRÄNING I

SOMMAR!

Luleå Homecenter

Spantgatan 8. Tel 0920-22 16 80

Billigare än du tror!

Träna t.o.m 31/8 för endast 895 kr Student/pensionär 695:Sommarkortet gäller fr.o.m 26/5

Kompletta solglasögon med styrka Enkelslipade från 1.595:Progressiva från 3.060:0920 - 49 24 60 www.stilsportcenter.se Du hittar oss mittemot Porsöcentrum. Fri parkering!

Välkommen in! Luleå: Storgatan 47, tel. 0920-166 60 Boden: Kungsgatan 36, tel 0921-140 65

Onsdag 10 juni 2009 extra

5


PORTRÄTTET Sally Sundbom visar stolt upp en av alla sovsalar i fortet där upp till 500 soldater huserade på en och samma gång en gång i tiden. – Det är otroligt roligt att berätta om allt som skett under dessa berghällar, säger Sally Sundbom, som idag driver fortet i ett enmansföretag.

Förälskade sig Det tog henne inte lång stund att haka på uppdraget som fortskötare. Hon och två kollegor från försvaret i Boden tillfrågades år 2000 om de ville köra guidningar i det då nedlagda Rödbergsfortet. – Jag blev jätteglad och sen dess har det inte gått en dag utan att jag haft någon form av fortjobb, säger företagaren Sally Sundbom som numer driver fortet själv. BODEN Bara att åka upp för den slingriga vägen till Rödbergsfortet är en spännande resa. Man passerar bland annat skyttemurar innan man når upp till toppen av fortet där utsikten är ljuvligt vid och klar. Inne i berget finns ett fort

6

extra Onsdag 10 juni 2009

på 4500 kvadratmeter och utformat med ett flertal logement, matsalar och oändligt långa gångar. – Man möter ofta folk som har jobbat eller slitit här som militärer på olika vis, berättar Sally Sundbom som bland annat mött sådana som sagt att de haft vakttjänstgöring på fortet men aldrig hade en aning vad det var de vaktade förrän de fick komma in i fortet efter dess stängning år 1997.

Kylskåpskalla gångar Att se och känna de kylskåpskalla gångarna i fortet väcker

en känsla av bortkoppling från tid och rum. Sally Sundbom berättar under rundvandringen om hur man och hästar slet vid byggstarten år 1901 genom att spränga sig in i berget med svartkrut och handkraft. – Det är en storslagen miljö som skapats och att jobba här och få visa upp vår unika historia som är så välbevarad med många saker och inventarier i det här fortet är fantastiskt, säger Sally Sundbom som civilt jobbat åt militären sedan 18-årsåldern, främst som sekreterare . Hon har sedan årsskiftet

kämpat på själv med företaget sedan den andra av hennes från början två kollegor slutat. Ren lust är vad hon går på säger hon när hon ska förklara sin drivkraft. Att hon i år passerar pensionsstrecket gör ingen skillnad. – Nej, jag kommer fortsätta. Givetvis med hjälp av alla duktiga guider och serveringspersonal som jag hyr in men att sluta helt med det här finns inte på kartan.

Fritiden har krympt Hon har i hela sitt liv engagerat sig i mycket föreningsliv på kvällar och fria tider. Frilufts-

främjandet är en av hennes hjärtefrågor som hon brunnit starkt för genom åren. – Att tidigt få ut barn och ungdomar i naturen är jätteviktigt tycker jag men tyvärr hinner jag inte med det livet nu när fortet tar all tid. Annars är friluftsliv min stora passion i livet. Just nu är det fortet och ännu en högsäsong som gäller. – Jag håller på så länge jag tycker det är kul. Och då kan man ju fråga sig när det blir tid att sluta? Kanske aldrig! VIKTORIA BERGLUND viktoria.berglund@norrbottensmedia.se


Alltid nylagat

fakta SALLY SUNDBOM Ålder: 65 år Bor: Boden Yrke: Fortskötare Familj: Man och barn Gillar Extra mycket: Naturen och friluftslivet

5

Nu hittar du god färsklagad närproducerad Fräscha råvaror portionsmat Lunch & Middag i din butik! Snabbt, enkelt och bekvämt

snabba frågor:

■ ● .......................... Fort ■ ......................... Borg

Massor av olika rätter

● .....................Himmel ■ ■ .......................... Hav

■ ..................... Militärt ● .........................Civilt ■

Rejäla portioner

■ .......................Vinter ● ....................Sommar ■

Kalas-

■ .......................... Mat ■ ● .......................... Prat

personer jag beundrar:

Mina föräldrar som alltid stöttat mig. Thure Wadenholt, före detta försvarsområdesbefälhavare och kommendant som var väldigt intelligent och personlig. Friluftsfrämjandet för allt gott de gör.

k Lo

n a lt

ä rp

erad färsklaga roduc dm at fr

ån

Finns i alla välsorterade butiker!

0920-22 88 18 • www.kalaskulan.se

LULEÅ

3

Våra lokala leverantörer:

Norsk Lax Filéad, Havsodlad Nordatlanten FOTO: TOMAS BERGMAN

90

59

(i) fort

Oxfilé

Demo Torsdag

Fryst, Belgien

Hamburgare Baconburgare

169:- 2990 Frukostkorv Choritzo Ostkorv

4990

Frp

Kg

2 st för

Dukning är en vanlig sysselsättning för fortskötare Sundbom.

Gammeldags Falukorv

4-p, 440g Jmf pris 67,96/kg

250g Jmf pris 60:-/kg

Många fort har tömts på sina innehåll men i Rödbergsfortet finns mycket bevarat.

Kg

Kg

Tomater Sverige, Klass 1

1690 Kg

Champinjoner

30:-

Polen Klass 1

2990 Kg

HERTSÖN Gäller tom 14/6 2009 eller så länge lagret räcker. Reservation för ev tryckfel.

Tel 0920-20 36 30 • mån-lör 9-21, sön 11-21

Onsdag 10 juni 2009 extra

7


AKTUELLT Nora Rönnbäck, Beatrice Lindehag Oja, Sara Åström, Lovisa Lindqvist, Jonas Stylbäck, Kjell Ahlqvist (lärare) och Tove Edzén får sommarlov på fredag. Till hösten väntar ny skola för eleverna. FOTO: SOPHIE GUNNARSSON

Nedräkning mot nytt liv Om två dagar är det dags. Skolavslutning. Men för 6A på Furuparksskolan är det inte enbart lika med glädjetjut. LULEÅ Efter sex år tillsammans ska de gå skilda vägar. I höst byter de skola. Alla utom en elev börjar på Örnnässkolan. Så långt helt okej alltså men till klasskompisarnas stora sorg sprids de ut och hamnar i fyra olika högstadieklasser. – Våra lärare säger att vi kan fortsätta precis som nu. Umgås med varandra och vara kompisar men det är klart att

det inte kommer att bli samma sak, säger Sara Åström som är en av de elever som Extra får en pratstund med en vecka innan skolavslutningen. Hon är nervös men även förväntansfull inför hösten. – Det kommer att bli läskigt, jobbigt men även kul. Det är läskigt att allt kommer att vara nytt. Nya lärare, ny skola och nya klasskompisar.

Sjuan blir nystart Tove Edzén är också nervös men ser även bytet av skola som en möjlighet till förändring. – Det blir som en nystart i li-

VARMT I LOKALEN? VI HAR LÖSNINGARNA! LUFTKONDITIONERING FRÅN PROFFSEN RÄ

TT

TEMPERA TU

8

extra Onsdag 10 juni 2009

FR

25 år 198

T T P L AT S

Järnvägsstationen Luleå • www.frokenapril.se

R RÄ

T rä C al sko från ou 815:-

IGIN OR 25 ÅR

M

D

E

Sötsaker från Fröken April!

vet att börja sjuan. Jag har varit clownen i klassen i många år nu. Det kanske är dags att bli lite mer seriös. Det är en väldigt stor grej att börja sjuan, säger Tove Edzén och får medhåll av klasskompisen Jonas Stylbäck. – Jag tror att många kommer att förändras. Kanske redan under sommaren. Det hinner hända mycket på tre månader. Jag hoppas att jag kommer att bli mer social till hösten. Just nu gillar jag mest att vara hemma och spela spel på datorn. – Det hoppas jag också, säger Beatrice Lindehag Oja.

4 - 2009

www.innekomfort.se - 0920-20 30 30

– Jag är ganska tråkig nu. Jag gillar att sitta hemma och läsa böcker och prioriterar oftast det i stället för att umgås med mina kompisar på fritiden. Det vill jag ändra på, säger Beatrice Lindehag Oja.

Skolresan bästa minnet Hon är nöjd med sina sex år i Furuparksskolan. Det bästa har framförallt varit kompisarna och skolresan i början av sexan. – Jo, det tror jag att jag kommer att minnas mest. Vi var i Björkliden. – Men det var inte kul den dagen när vi gick hur långt

som helst, säger Jonas Stylbäck. – Eller att vi inte fick vara uppe sent på nätterna eller vara i varandras rum, fyller Tove Edzén i. När Extra frågar vilket favoritämnet har varit varierar svaren. Svenska, engelska, slöjd och matte. Men alla är ense om att klassen har haft den bästa sammanhållningen. – Shit, det kommer att bli så sorgligt på skolavslutningen. Vi kommer att gråta och äta tårta, säger Sara Åström. SOPHIE GUNNARSSON sophie.gunnarsson@norrbottensmedia.se


vinter.

Plantförsäljning Fr.o.m. fre 22 maj finns vi vid Återvinningen och fr.o.m. mån 25 maj vid Kioskpiraten, Boden. I Luleå finns vi vid Korvgubben mittemot Coop Arena fr.o.m fre 22/5, fr.o.m fre 29/5 vid Wika Möbler i Gammelstad.

NYHET PÅ ALLA STÄLLEN: VATTENFONTÄNER Stor sortering norr- och västerbottensodlade plantor av sedvanligt hög kvalité: Penséer, lobelia, petunia, tagetes, begonia, dahlia, jordgubbs- och smultronplantor, tomat, gurka, grönsaker och mycket mera...

Rosor

Morsdagsblommor och massor av andra krukväxter, stora ampelväxter, buskar och träd! Ryska och finska äppelträd för zon 6-7. Stor sortering av perenna växter: Ca 200 olika sorter. Öppettider: Boden samt Korvgubben, Luleå Mån-fre 9.30-19.00 Lör 10.00-15.00, Sön 12.00-15.00 Wika Möbler, Gammelstad Mån-fre 10.00-18.00 Lör 10.00-15.00 • Sön 12.00-15.00

Pris från

79:/st

Vi hälsar alla gamla och nya kunder

VARFÖR TYCKER VI ATT DET ÄR VIKTIGARE MED NÖJDA KUNDER ÄN HÖGA PRISER ? SVARET ÄR ENKELT.

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA! Välkommen till trädgården i Bodträskfors! Öppet: mån-fre 9-17, lör 9-13, sön stängt.

Nio av tio Luleåbor, eller nästan 31 000 hushåll, köper el av Luleå Energi. En del köper el av oss för att de tycker vi är en

Ede trädgård, Harads. 0928-105 80, 106 36

trygg leverantör att lita på, andra för att de tycker det är bra

HÖG KVALITET SAMT 40 ÅRS ERFARENHET!

att stötta lokala företag. Och en del köper helt enkelt el av oss för att vi ger god service och har bra elpriser. Faktum är att vi, utslaget över tiden, alltid kan konkurrera med andra aktörer på elmarknaden. Räknar du dessutom in att vi ger dig Sveriges lägsta nätavgift, ja då har du som Luleåbo bland de lägsta elkostnaderna i landet. Vi på Luleå Energi tror inte att lönsamhet måste ske på bekostnad av samhällsnytta och kundvärde. Vårt viktigaste mål är att kundmaximera istället för att vinstmaximera. Det är det vi menar med närhet och omtanke. Fler enkla svar på vad vi menar med närhet och omtanke hittar du på luleaenergi.se

ÖPPNAR I MORGON TORSDAG 12.00

OCH MYCKET MER!

LULEÅ: Shopping, www.jc.se

Halvera antalet hjärtattacker på tio år. Vill du synas här? www.tidningenextra.se

H JÄRTS JUKDOMARNA SKA BESEGRAS

0200 - 89 19 00 pg 90 91 92-7 www.hjart-lungfonden.se

Onsdag 10 juni 2009 extra

9


AKTUELLT AN K I N KRÖ

Är du handikappad? ELLER HAR du bara en funktionsnedsättning som ibland möter en miljö som är handikappande? Det är lite skillnad. Att antingen se människan som handikappad eller att se den omgivande miljön som handikappande. En person som har en synskada är inte handikappad när hon pratar i telefonen men kan bli det om hon ska gå över ett övergångsställe med trafikljus som saknar ljudsignal. Miljön kan skapa ett handikapp. Rent historiskt har människor med funktionsnedsättning ofta blivit utestängda från stora delar av samhället, med begränsad möjlighet att forma sitt eget liv. Detta trots att principen om alla människors lika värde och rättigheter just innebär att alla ska ha makt att forma samhället och sitt eget liv. ▲ Norrlands entreprenörsgymnasiums tredjeårselever är skolans första studentkull. Optimism och framtidsanda råder, trots dåliga tider och ekonomiska kriser. FOTO: LINDA ALFREDSSON

Sikte mot framtiden Inga stormar än i deras sinnen bo – nu är det dags för Norrlands entreprenörsgymnasium att släppa iväg sina första studenter. – Nu är man äntligen fri! säger Emil Segerlund, snart nybakad student. LULEÅ Betygen är satta och i väntan på självaste studentdagen är lektioner minst sagt sporadiskt förekommande. För de drygt 900 elever i Luleå kommun som tar studenten i år har fokus otvivelaktigt skiftat från studier till mer nöjesbetonade arrangemang. Tredjeårseleverna på Norrlands entreprenörsgymnasium är inget undantag. – Det är hur skönt som helst, säger Sara Hjelm som på fredag lämnar gymnasietiden för gott. – Den här känslan toppar allt!

Självgående elever Norrlands entreprenörsgymnasium, som är en friskola som drivs

Och den ljusande framtid är vår...

◗ Drygt 30 procent av Luleås nybakade studenter kommer påbörja högskolestudier innan de fyllt 21.

10 extra Onsdag 10 juni 2009

i aktiebolagsform, startade för tre år sedan. Enligt läraren Bjarne Sundström präglas skolan av ett intimt samarbete med Luleås näringsliv och ett stort egenansvar från elevernas sida. – Tanken är inte att alla ska bli entreprenörer. Men vi strävar mot att eleverna ska bli självgående och känna att de klarar mer än de tror, säger Bjarne Sundström. – Självklart lyckas man inte alltid med allt, men oavsett resultat är resan dit viktigast. En del av entreprenörsutbildningen görs i projektform, eleverna arbetar då aktivt i projekt initierade av etablerade företag. För både Sara Hjelm och Emil Segerlund innebar projektarbetet nya möjligheter, trots lågkonjunkturens tidevarv har de båda fått jobb som försäkringsförsäljare hos sin projektägare. – Genom skolan och projekten

◗ Ett okänt antal kommer att bli arbetslösa, i april var ungdomsarbetslösheten 5.4 procent i Luleå.

lär vi oss skapa nätverk och hitta kontakter. Det är bra, säger Sara Hjelm. Emil Segerlund fyller i: – Men skolan gör inte jobbet åt oss, man måste själv vara driven och ta för sig.

Rättsvetenskapsdrömmar Direkt efter studenten är det alltså arbete som gäller. Men så småningom väntar den där välkända ljusnande framtiden och då är det studier som lockar. Sara Hjelm hoppas att hon får läsa rättsvetenskap på Luleå tekniska universitet till hösten. Även Emil Segerlund planerar att så småningom återvända till skolbänken. – Framtiden ser ljus ut! Först ska jag skaffa mig lite arbetslivserfarenhet, sedan ska jag bli polis.

◗ Drygt 900 elever tar studenten från Luleås gymnasieskolor. Två av dessa är friskolor.

”Omgivningen förutsatte alltså att någon i hennes närhet var berörd”

I ETT ANTAL länder betraktas handikappande miljöer, det vill säga bristande tillgänglighet, som diskriminering. Dock inte i Sverige. Kanske för att få beslutsfattare känner sig träffade av frågan. Eller för att man förutsätts vara personligt berörd för att engagera sig. En vän till mig arbetade tidigare på en handikapporganisation. Eftersom hon inte själv hade någon synlig funktionsnedsättning var omgivningens första reaktion: ”Är det någon i din släkt som har en funktionsnedsättning?” Omgivningen förutsatte alltså att någon i hennes närhet var berörd – annars skulle hon väl inte ha tagit det jobbet? ÄR DET SÅ att vi bara ska engagera oss i frågor som direkt berör oss personligen? Eller finns det skäl för var och en att reagera? Läs detta, som en tysk antinazist uttalade i spåren av andra världskriget: ”Först kom de för att hämta kommunisterna, men jag protesterade inte för jag var inte kommunist. Sedan kom de för att hämta judarna, men jag protesterade inte för jag var inte jude. Sedan kom de för att hämta katolikerna, men jag protesterade inte för jag var inte katolik. När de slutligen kom för att hämta mig fanns det ingen kvar som kunde protestera.” På lördag har du möjlighet att engagera dig i ”Marschen för tillgänglighet” som går av stapeln i Luleå. Inte för att du själv har en funktionsnedsättning utan för att du tror på ett samhälle som alla har tillgång till.

Mina fantastiska föräldrar och svärföräldrar – vad skulle vi göra utan er?

LINDA ALFREDSSON linda.alfredsson@norrbottensmedia.se

Källa: Högskoleverket och Arbetsförmedlingen

Tycker det är riktigt svårt att uppbringa energi för trädgårdsarbete. ULRICA ÅSTRÖM ulrica.astrom@redcross.se


ANSLAGSTAVLAN Hej alla lortgrisar!

VECKANS

Traditionsenligt så dyker skräpet och skiten upp i Boden när snön nu gjort sin sorti. Max-restaurangen med omnejd är ett skräckexempel på hur det kan se ut. Även Korpenskolan och runt den toppar listan. Städningen av kommunen görs ju bara i just kommunens områden. Men resten då? Alla markägare borde, enligt lag, städa på sin egen mark och erinras om detta. Och alla privatpersoner naturligtvis. Varför har inte alla skolor varje vår en städdag? Då lär man sig, och kommer för alltid i håg att plocka upp efter sig. Även en allmän städdag (medborgardag) skulle kunna införas. Då lär sig kanske även ”gamla hundar” att sitta. Detta är ett miljöproblem, som bara blir större för varje år. Varför kan inte Bodens kommun bli en förebild? Och varför tar inte kommunledningen detta samhällsproblem på allvar? Ser ni inte hur det ser ut?

...till alla Dressmann kunder i Boden. Nu har nio år gått sedan vi slog upp dörrarna för första gången i Boden. Åtta årskullar har jag fått äran att klä upp inför studenten och balen. Mitt nästa mål i livet är att utbilda mig till musiklärare i Umeå och med dessa ord vill jag bara tacka alla trevliga kunder som handlat av mig. Jag vill även passa på att tacka min chef som jobbat med mig från start och även Maud som jag jobbat tillsammans med i många år samt all personal som kommit och gått genom åren. Jag vill även tacka Sophia som hjälpte mig med min ansökan till Dressmann.

INNEKATTEN SMULANS MATTE

Hellre flera små saker Bert Karlsson har en bred kunskap, det måste jag nog medge. Reportaget i Extra 27/5 speglar detta genom uttalandet om Leksand sommarland. I Boden gäller det alltid att blåsa på stort. Det finns bra exempel på företagsamhet, exempelvis ett långt troget arbete som ledde till Western Farm. Det är i sig en bra ide´med nöjesområde. Jag minns en av landets finaste folkparker, som just fanns i Boden. Den gick runt mestadels med kommunens stöd. Men den var bara öppen sommartid (fniss). Låt saken mogna, kanske fler aktörer kan åstadkomma, som Bert säger, små bra saker som vi i Bodens kommun klarar av, och kan utveckla till större grejer så småningom. Tänk vad vi lämnar till våra barn, som skall leva i Boden, i form av skulder. Eller hur? CHRISTER

SKRIV TILL

”Anslagstavlan”, Extra, 971 83 Luleå. E-post: anslagstavlan@tidningenextra.se

Skriv gärna kortfattat. Vi förbehåller oss rätten att korta och redigera texter. Insänt material returneras ej. Bifoga namn, adress och telefonnummer även om du skriver under signatur. Anonyma inlägg publiceras ej.

Black & White m. pommes 115:Gäller endast vecka 18 Tel. 0921-628 47 • www.nordpol.nu

Chili Chili Garnisonsgatan 39, BODEN Tel. 0921-122 21 www.chilichili.se

TOBIAS HAGSTRÖM, SÄLJARE DRESSMANN

▲ Varför kan vissa inte skilja på ditt och mitt? undrar insändarskribenten. FOTO: SCANPIX

Cykeln försvann ■ Nog är det då helvete att inte folk kan skilja på ditt och mitt. Jag bor på gränderna, ett ställe där man tidigare kunnat lämna sina cyklar olåsta utan att behöva oroa sig att dom ska bli stulna av ens så kallade grannar. Blev av med min cykel fredagen den 29/5 och hittade den lördagen den 30/5, då med ett kombi-

Restaurang Norrigården Kyrkkläppen 3, BODEN Tel. 0921-103 51 www.norrigarden.nu

nationslås på. Jag såg att det var ”grannen” ovanför som cyklade omkring på den kvällen den 29/5 så jag tänkte väl inte så mycket mer på det utan gick ut för att ställa in den ett tag efteråt och då var cykeln tyvärr borta. Ska det vara så att man ska stjäla saker av sina grannar bara för att det ser ut som att det stått

Restaurang Ormberget Vi bjuder på stans bästa utsikt! Tel. 0920-884 15 www.ormberget.com

Travrestaurangen Dagens lunch, Catering, Konferens Tel. 0921-140 70, 070-331 26 84 www.travrestaurangenboden.se

Diners Sportbar Din lokala sportbar i Boden Östra strandvägen 1, BODEN Tel. 0921-191 21 www.dinerssportbar.se

Ingemars Hembageri Lulevägen 20 D, BODEN Tel. 0921-551 85

Pizzeria Teo Pizzeria Teo Rundgatan 25, LULEÅ Tel. 0920-160 20

HEROES

Restaurangen En Trappa Upp Skeppsbrogatan 39, LULEÅ Tel. 0920-125 15 www.entrappaupp.se

Olivers Lulevägen 2, BODEN Tel. 0921-16720 www.innekrogen.se

INGEMARS HEMBAGERI

EN SOM BLIVIT LESS

Lottas Kök & Catering Höstvägen 7, LULEÅ Tel. 0920-26 99 80 www.lottaskok.com

Luleå Bageri & Konditori Coop Forum, Storheden Tel. 0920-20 09 99 Restaurang Garniz Hedenbrovägen 4, BODEN Tel. 0921-133 01 www.garniz.se

för länge på ett och samma ställe? Och ska det vara så att det ska ta tre månader innan man får tillbaka det som blivit stulet (denna info enligt polisen) eftersom man inte får ta tillbaka det som är ens eget efter som det också betraktas som stöld?

Heros Rockbar Storgatan 7, LULEÅ Tel. 0920-22 22 84 www.herosrockbar.com

...till Prästholmsskolans personal och barn i Boden för allt roligt, vackert och tänkvärt som vi fick vara med om på öppet hus-dagen. STOLT MORMOR

VECKANS Vem vill du ge en känga? Vad gör dig arg, upprörd, besviken eller ledsen? Skriv till Anslagstavlan eller ring mig på 0920-262803 SARA-LENA BRÄNNSTRÖM, REDAKTÖR ANSLAGSTAVLAN

Smaka Gott Kök & Café Spantg. 1, LULEÅ. Tel. 0920-888 70 www.smakagott.st

Scandic Hotell Banv. 3, LULEÅ . Tel. 0920-276400 www.scandichotels.se/lulea

Kom ihåg Mors Dag på söndag! Anderssons Konditori & Bageri Björkg. 41, tel. 0920-198 51

Margaretas Värdhus Lulevägen 2, Gammelstad Tel. 0920-254 290 www.margaretasvardshus.se Restaurang Ripan Varvsgatan 39, LULEÅ Tel. 070-642 63 21 Toscana Bar & Kök Ringg. 26, LULEÅ. Tel. 0920-170 99 www.restaurangtoscana.se

Bästa läget i stan! Uteservering Drottninggatan 9, BODEN Tel. 0921-147 57

Restaurang Harnet V. Brogatan 22, LULEÅ Tel. 0920-135 55

Helmers Restaurang Nedre Vägen 100, LULEÅ Tel. 070-393 25 53 www.restauranghelmers.se

Restaurang Corsica Nyg. 14, LULEÅ. Tel. 0920-152 53


Uthyrning av

Minigrävare O Hjullastare Kompaktlastare

070-537 44 49

Auktoriserad Citroën verkstad i Torneå med 20 års erfarenhet.

HJULINSTÄLLNING!

Service, reservdelar, garantiärende.

www.dackhuset.com

Bakluckans loppmarknad Drive-In-Loppis

Start: Lördag 13 juni Välkommen till sommarens stora Loppis premiär!!! Kom och sälj i en trevlig utomhusmiljö.

Pohjolan Auto

Öppettider: Säljare kl. 10:00 - Besökare kl. 12:00

Torpinkatu 6, Torneå Öppet 7-16 Sv. tid Tel. 00 358 16 446 246 www.pohjolanauto.fi

Varmt välkomna till Hedens idrottsplats Smaragdvägen 13, Heden www.bakluckans.se tel: 070-360 03 83 /Magnus

Priser: 150:- personbil - 250:- (dubbelplats) 0920-120 30

Auktion Arvidsjaur

Noggrannhet genomsyrar allt det jag gör. Om det så gäller kundmöten, köksinredningar eller annat i min vardag. Precision i skräddarsydda kök med flexibilitet och personlighet kännetecknar mig och HärjedalsKök.

Ring mig så tittar jag förbi! Thomas Strömberg, 076-116 20 11

Ålgatan 8, Luleå • www.harjedalskok.se

&

Lör 13/6 kl. 12.00 Visning kl. 11.00 Huset efter Utterströms Åkeri mot återvinningscentralen. Vid regn medtag paraply. Säljes: Möbler (sängar, köksmöbler, soffor, skåp, sekretär, pottstolar och gungstol). Husgeråd, elcykel, lampor, gamla bruksföremål, verktyg, väggklockor, fyndlådor mm. Servering. Auktionist: Krister Ruth

LOPPIS 13:e juni är alla platser GRATIS

på Kulturgården Gammelstad

Varje lördag!!! 10-16

En plats kostar 100kr och bord 50kr extra. Man behöver inte boka i förhand utan kom samma morgon och välj favoritplatsen. Välkomna! Hela sommaren fr o m 13/6 t o m 29/8 www.kulturgarden.se, Lulevägen 10, 954 33 Gammelstad, 0920-650 00, info@kulturgarden.se

Sommarfin!

Hotell Camping

Dam & Herrklippning Pensionärer & Studenter Barnklippning

– Drop in i mån av tid –

Salong Lina Magasinsgatan 16, Luleå Tel. 0920-151 00 www.lina.se • info@lina.se

Sikfors konferens och fritidsby Konferenser och fritid i natursköna Sikfors Tel. 0911-700 77 www.sikforskonferens.se

Melderstein Herrgård Konferenser, mat eller aktiviteter Tel. 0924-510 37 www.meldersteinherrgard.se

270:220:170:-

Forest Hotel Möten, Event, Kurs & Utbildning Bokning/Info 070-298 21 33 www.foresthotel.se

Hotell Aveny Centralt prisvärt boende Tel. 0920-22 18 20 www.hotellaveny.com

Magasinsgatan 15, Luleå Tel: 0920-22 25 30, 073-051 49 96 www.lina.se • info@lina.se

Auktioner Hela hem, alt enstaka bra saker säljes till de bästa marknadspriserna.

”elfritt är som eljest” Campsvanis Fisketurer, turistarrangemang, naturupplevelser, Äventyr Tel. 070-330 55 50 www.campsvanis.se

Storasjöfallet Upplevelser, konferenser, boende Tel. 0973-400 70 www.storasjofallet.com

Sörby Turism Camping och konferens Tel. 0924-220 36 www.sorbyn.se

Skellefteå Camping Camping & Stugor Tel. 0910-73 55 00. www.skellefteacamping.se

Järnvägshotellet Byske Camping Camping och Stugor vid havet Tel. 0912-612 90 www.byskehavsbad.se

Arcticstar Hotel Hotell och vandrarhem Tel. 0980-203 30 www.arcticstarhotel.com

Järnvägshotellet i Kiruna Hotell Tel. 0980-844 44 www.jarnvagshotellet.com

Fälgar, Däck & Service Billigast i stan? Mariebergs Viltfarm Hotell, restaurang och stuguthyrning Tel. 0923-270 66 www.viltfarmen.se

Logimäklaren i Kiruna Hotell i centrala Kiruna Tel. 0980-666 55 www.hotellcity.se

Företagsguiden hittar du även på nsd.se och kuriren.nu

35 km från Boden 66 km från Luleå

Norrbottens Antik Bo Dahlen & Gunilla Nordgren Drottninggatan 5 Boden 0921-551 55 eller 070-210 84 63 www.norrbottensantik.se

Kiruna Hotell Amber Hotell i centrala Luleå Tel. 0920-102 00 www.amber-hotell.se

Kontakta oss så får du veta mera

Mc-och Mopeddäck Hjulinställningar Däckförvaring Fälgriktning Fälgreparationer Allbilsverkstad

Kingstar H714

480:195/65/15 ....................... 550:H725A 225/45/17 .................. 1030:Duro D3000 205/55/16 ....................... 700:185/65/15 .......................

Hankook K416

Montering och balansering tillkommer.

www.bilodack.nu

Bangårdsg. 11 • Södra Hamn • Tel 22 50 90

Naturnära camping & bad Stugor, kiosk, bad, hopptorn, lekplats, fiske och aktiviteter.

Läs mer och boka på www.sorbyn.se

12 extra Onsdag 10 juni 2009

Camping & sommarcafé, för bokning & info. Tel. 0924 - 220 36 , E-post. info@sorbyn.se Webb. www.sorbyn.se


Fyndstället NR 1

kommen till V äl

HYR BÅTVAGN Husvagn • Släpvagn Besiktningsv. 2. Storheden Luleå. 0920-25 49 40 (mellan Coop Forum o. Sv. Bilprovning)

Möbler, konst, lampor, glas, porslin, prydnadssaker, dukar, mattor, böcker mm Antikt modernt

Slingor fr 450:Pensionärs rabatt -30:-

Norrbottens Antik

Timmermansgatan 29 B

Drottninggatan 5 i Bodens centrum vid Lindex Öppet endast torsdagar 12-18 0921-551 55, 070-210 84 63 www.norrbottensantik.se

Lätta låsbara Brunnslock Har ni idag ett betonglock som väger mer än 25 kg måste brunnslocket bytas ut till ett lättare. Väger ert brunnslock mer än 25 kg tas en extra kostnad på 688 kr (550 + moms) vid varje slamtömning. För att inte behöva betala den extra kostnaden vid slamtömning kan ni nu köpa lätta brunnslock.

Pris ex. Klippning 350:-

Ring & boka tid!

Tel: 182 00

Funderar du på eget företag? Nybyggnation Om- och tillbyggnad Fasadarbeten Fönster- och dörrbyten Nytt kök · kakel

Kostnadsfri starta-eget information! Hög kvalité och mycket låga priser! Plastad väv/Vaxduk 90:-/m (ord.180:-/m) Tyger 60:- 80:- 100:-/m (ord. 600-150:-/m)

Samarbetar med arkitekt för konstruktion och bygglov Niklas Russberg 0920-130 30 byggratt-norrland.se

Borås Cotton, Strömma, "Svenska Tyger" m.fl.

Örngott 50:-/st (ord. 200-120:-/st)

Naturvandring Bälingeberget Rådstugatan 8 • 0920-22 74 20 www.magazindunord.com

Bakluckans loppmarknad pris 1950 kr pris 2500 kr

Uppfyller Boverkets krav när det gäller ”Barnsäkra Brunnslock”! Vid intresse ring: Kenneth Hagman tel. 070-343 8849 eller skicka E-post till kenneth.hagman@brunnslocket.se Mer info hittas på www.brunnslocket.se

Tonårsförälder? Minns du hur det brukade vara?

Den 14 juni guidar Frédéric Forsmark från Länsstyrelsen i naturreservatet Bälingeberget utanför Luleå. Samling kl 11.00 vid parkeringen. Vandringen är gratis, medtag egen matsäck. Åter cirka kl 15. Välkommen! Kontaktperson: Frédéric Forsmark, 070-549 61 45. Arrangör: Länsstyrelsen i Norrbottens län. Ingen anmälan krävs.

Drive-In-Loppis Diameter 825 mm Diameter 1080 mm

Luleå - Aurorum 1c, 15/6 kl 18-21 Anmälan: 0920-379 35 eller anmalan@entreprenorcentrumbd.se Ange plats och datum vid anmälan.

Start: Lördag 13 juni Välkommen till sommarens stora Loppis premiär!!! Kom och sälj i en trevlig utomhusmiljö.

14 juni kl 11

Öppettider: Säljare kl. 10:00 - Besökare kl. 12:00 Priser: 150:- personbil - 250:- (dubbelplats) Varmt välkomna till Hedens idrottsplats Smaragdvägen 13, Heden www.bakluckans.se tel: 070-360 03 83 /Magnus

Koppla av med en lunchbuffé på Örnvik.

2009 är det 100 år sedan de första svenska nationalparkerna bildades. Detta uppmärksammas i hela landet under namnet Naturens år 2009.

Åka hund? Åkabort bortutan utan hun Ring: Ria Pia Ring: Ria Pia Tel.Tel. 0971-55 887, 070-233 88 61 0971-55 887, 070-2 Ria pias kennel och hund pensionat tar Ria pias kennel och hund pensionat tar e emoti lantligmiljö, hundar i lantlig miljö. Hundarna ska var vacinerade och bör ska var vacinerade, varahundarna försäkrade. och bör vara försäkrade,

De bor i rymmlig box med egen lucka den bor i rymmlig box, med egen lucka t till hage. lös rastningsker sker ii stor stor lekhage. annars k Lös rastning lekhage, annars koppel rastning.

Alltid 2-rätter - sallad - nybakt bröd Måndag - Fredag 11.00-13.00

• Ny kull med Vorsteh valpar väntas vec

• Ny kull med Vorsteh valpar väntas vecka 33 • Jag utför märkning av hundar. • Jag utför ävenäven märkning av hundar.

Orolig inför sommaren? Sommaren stundar, ungdomar söker sig ut! De träffas ofta på ställen där vi vuxna inte vistas! Att ungdomar träffas är helt naturligt, men däremot vet vi att det ibland kan förekomma alkohol då ungdomar umgås. Från kommunens sida arbetar vi på olika sätt för att försöka förebygga att ungdomar använder alkohol och andra droger. En viktig del i det arbetet är föräldrar och andra vuxna! Barn och unga vill att vuxna ska sätta tydliga gränser när det gäller såväl alkohol som andra beteenden. Där är du som vuxen och/eller förälder en viktig förebild! Dina värderingar spelar en avgörande roll och barnen bryr sig om vad du säger – även om det inte alltid känns så! Här kommer några tips till dig, om vad du kan göra! • Var tydlig med att du som förälder och vuxen inte tillåter användning av någon form av droger, d.v.s tobak, alkohol och narkotika.

Hotell & Konferens

Å! P A

Välkommen! Önskar hotellchef Maria med personal. Tel: 25 23 25 • www.ornviken.se

S S A P

VÄRMEPUMPAR FRÅN PROFFSEN

• Medverka inte själv till att barn och ungdomar får tillgång till alkohol. Forskning visar att barn som blivit bjudna hemma dricker mer än de som inte blivit det!

PGO Naked

UR

M

D

T T E M P E R AT

FR

25 år 198

Ta ställning, stå på dig! Prata med andra föräldrar!

T T P L AT S

Vi har lösningarna!

IGINOR 25 ÅR

Sänk dina energikostnader!

E

Gilera Stalker Nkd T RÄ

• Tänk på att även folköl är alkohol; en burk (50 cl) motsvarar 4 cl starksprit, ett sexpack motsvarar 6 snapsar!

JUST NU PÅ KÖPET! Klass 3 lås Värde 1195:-

• Det aldrig är för sent! Även om du har köpt ut alkohol till ditt barn eller låtit ditt barn smaka alkohol hemma så kan du ändra dig! Ingen kan veta allt från början och alla gör så gott de kan!

Nya till 08:or n kano r! prise

4 - 2009

Rinnelvägen 60, Måttsund www.luleaskoterdem.se

0920-20 30 30

www.innekomfort.se

0920-341 42 • 070-573 44 40

Onsdag 10 juni 2009 extra

13


REPORTAGE

Laddat f Travchefen Sven Granström: ”Jag har en bra känsla” Sommarens stora travfest närmar sig. På lördag kommer 7 000 personer att följa V75-tävlingarna på Peabtravet. – Det här ska bli riktigt bra, lovar travchefen Sven Granström. BODEN Helgen med stort H närmar sig för alla travfantaster och spelentusiaster i Norrbotten. På lördag är det dags för Peabtravet i Boden att agera värd för V75 – en tilldragelse på yppersta nationella nivå. Sven Granström, chef för Peabtravet, konstaterar när Extra talar med honom att största delen av arbetsbördan är avbetad. – Det är mycket att stå i fortfarande, det är en hel del att ordna med innan tävlingarna. Det här är ett arbete som pågår ganska intensivt under ett par månader, även om det är viktigt under hela året, säger Granström. Har ni fått ihop det i år då?

– Så känns det i alla fall. Det känns till och med som att vi är på väg mot någonting jättebra, även om man så klart inte vågar säga så mycket innan allt har gått i lås. Jag har en bra känsla i alla fall.

Mer än bara hästar V75 är inte bara hästar som travar i en oval i kombination med människor som satsar pengar. Det är lika mycket folkfest och social samvaro. Sven Granström konstaterar att tidigare år har omkring 7 000 besökt V75-tävlingen och i hans värld pekar mycket på att siffrorna blir minst lika fina i år. – Det här är årets folkfest och jag tror nog att vi kommer över 7 000 även i år, det känns ganska troligt. Det här är den stora sommarhändelsen för travfolket och det vill man inte gärna missa. En förbättring som skett till årets travhelg är att Peabtravet utökat sina serveringsmöjligheter. Det innebär i praktiken att man kan möta publikhavet utan att riskera allt för långa väntetider på mat.

Har beställt solsken Det enda stora hotet mot folkfesten ligger i någonting månader av arbete och förberedelser inte kan påverka. Nämligen vädret. Travchefen konstaterar att det finns en väldigt intim koppling mellan väder och publiksiffra. Med andra ord – blir det regn kan det päverka travfesten negativt. – Det ska så klart helst vara fint väder och sol. Så länge det inte regnar är det bra, regn skrämmer iväg folk. Det är av naturliga skäl inte lika trivsamt att stå i regnet. Nu tror jag att det kommer ganska bra med folk även om det inte blir kanonväder, men marginalbesökarna, alltså den del som mest kommer för den trevliga upplevelsen, kan nog välja att stanna hemma om det regnar. – Vi har i alla fall beställt solsken, så det borde inte vara någon fara. ROBERT ÖSTHOLM robert.ostholm@norrbottensmedia.se

14 extra Onsdag 10 juni 2009

Travchefen Sven Granström har mycket att stå i inför tävlingarna på lördag.


för travfest Extras expertpanel ger sina V75-tips 13 juni är Peabtravet i Boden värd för ATG:s kronjuvel, V75. Tidningen Extra har därför låtit fyra travprofiler från Boden lämna sina spelförslag. Ta rygg eller utmana experterna – valet är ditt.

Lars Olofsson, ordförande för Bodentravet/ Peabtravet, 54: 288 rader ■ Avd 1: 5, 7, 12 ■ Avd 2: 1, 2, 8, 9 ■ Avd 3: 3 ■ Avd 4: 7, 8, 9 ■ Avd 5: 2, 3 ■ Avd 6: 3, 5 ■ Avd 7: 1, 6

Gunnel Fredriksson, travtränare, 50: 270 rader ■ Avd 1: 5, 7, 12 ■ Avd 2: 1, 2, 8 ■ Avd 3: 2, 3, 4, 6, 7 ■ Avd 4: 9 ■ Avd 5: 2, 3 ■ Avd 6: 3, 5, 10 ■ Avd 7: 1

Sven Granström, travchef, 58: 288 rader ■ Avd 1: 5, 7 ■ Avd 2: 2, 5, 8 ■ Avd 3: 2, 3, 5, 6 ■ Avd 4: 7, 9 ■ Avd 5: 2, 3, 6, 13, 14 ■ Avd 6: 1 ■ Avd 7: 1

Anders Hjortenklev, travexpert NSD, 70: 250 rader ■ Avd 1: 5, 7 (12 - 1) ■ Avd 2: 1, 2, 5, 8, 9 (6 - 10) ■ Avd 3: 3 (8 - 6) ■ Avd 4: 1, 3, 7, 9, 11 (4 - 8) ■ Avd 5: 6 (13 - 2) ■ Avd 6: 1, 3, 5, 10, 11 (6 - 7) ■ Avd 7: 1 (6 - 8)

FOTO: LENNART JÖNSSON

Onsdag 10 juni 2009

extra 15


SPORT

”Läkarna sa att jag inte skulle kunna gå igen” För drygt fyra år sedan krockade Jasna Kozlicic med en timmerbil och hamnade i koma. Då fanns det ingenting som talade för att hon skulle spela fotboll igen. – Läkarna sa att jag inte skulle kunna gå igen, säger Jasna Kozlicic. LULEÅ Jasna Kozlicic, 19, sparkar ut bollen på Tunavallens konstgräs. Även om hon för stunden är iklädd ett par tofflor som effektivt dödar bollkänslan är det svårt att avgöra vilken fot som är starkare och vilken som är svagare. Om ett par minuter ska Notvikens damer värma upp i mötet med Husum i norrtvåan. På förhand ser det ut att bli en enkel match – topplaget Notviken möter seriejumbon Husum som så här Notvikens målskyttar långt släppt in mål i år: i parti och minut. – Det spelar ing◗ Jasna Kozlicic (6) en roll, man får ◗ Hanna Hellander (3) inte underskatta ◗ Camilla Eriksson (3) någon motstån◗ Emilia Olausson (2) dare. Det är klart vi ◗ Gun Åkesson siktar på att vinna ◗ Gabriella Jonsson och att vi blir beEdfast svikna om det blir ◗ Anna-Lisa Vestin någonting annat, men man kan inte ta det för givet. Då blir det problem, säger Jasna Kozlicic.

fakta

Skjuter lika bra med båda Ödmjukhet eller inte – matchen slutar 5-0 och Jasna skjuter själv 1-0 och 5-0 när laget tar sin fjärde seger på sex matcher. Det är tredje gången för säsongen som man kan hitta namnet Kozlicic på två ställen i målprotokollet. Lagets tränare, Klas Abrahamssson, har sin egen förkla-

16 extra Onsdag 10 juni 2009

ring till att hans unga anfallstalang är så giftig. – Hon skjuter lika bra med båda fötterna. Dessutom har hon ett riktigt bra tillslag som är i klass med många bra herrspelare, säger Abrahamsson. Historien bakom det fina tillslaget med ”fel” fot började med en mardröm.

Krockade med timmerbil Året var 2005 och Jasna Kozlicic var på väg för att besöka hemlandet Bosnien. Någonstans i närheten av Värnamo slog olyckan till med full kraft. Familjens bil kolliderade våldsamt med en timmerbil. Alla passagerare klarade sig med livet i behåll – men där och då var det absolut ingenting som talade för att den person som nu är norrtvåans hetaste målskytt ens skulle kunna spela fotboll igen. – Jag hamnade i koma och blev liggande så ganska länge, nästan två veckor. Läkarna sa att jag inte skulle kunna gå igen och det där med fotboll var i princip uteslutet. Jag kommer ihåg att jag bestämde mig för att jag absolut skulle spela fotboll igen, det var mitt stora mål och det var det som drev på mig.

Tränar vänstern Hon tog sig tillbaka till fotbollen – men det betyder inte att alla komplikationer från olyckan är bortblåsta. Jasna berättar

att högerbenet fortfarande är sargat och att högerfoten ibland ”domnar” bort eller gör lite ont. Det är också förklaringen till att hon tvingats träna fram ett bra tillslag med vänstern. – När man kom tillbaka till träningen första gången hade man ju inte några muskler någonstans. Jag kommer ihåg att det verkade som att dom andra tjejerna var lite rädda för att gå in i närkamp med mig... och jag var nog ganska försiktig också. – Vissa perioder märker jag fortfarande av att någonting är fel i mitt högra ben. Jag vet ju att det aldrig kommer att gå över heller, så man får helt enkelt anpassa sig. När det gör ont i högern har jag fått börja använda vänstern mycket mer, så det är väl därför den har blivit bättre också.

Bytte klubb Det är nu drygt fyra år sedan olyckan och mycket har hunnit hända sedan dess. Jasna Kozlicic, som är notvikare sedan barnsben, har hunnit med att byta klubb till Alviks IK – för att sedan ändra sig och gå tillbaka till Notviken. – Jag ska inte säga att det var ett misstag att gå dit, för man lär sig alltid någonting av allt man gör. Däremot är jag ju forward och jag kan nog tycka att det är lite märkligt att man värvar en forward och sen får

man inte ens chansen på den platsen. Jag hamnade alltså som yttermittfältare och det är ingenting för mig. Det där med mål, hur viktigt är det för dig?

– Det är kul att göra mål, men det är roligare att vinna matcher. Mål som mål, man kan ändå inte göra dom helt på egen hand. Det ligger alltid en laginsats bakom målen och för mig spelar det inte så stor roll hur många som är mina mål.

”Vi ska vara med i toppen” Jasna Kozlicic sparkar upp bollen i luften, fånger den och tar den under armen. Kort senare går hon tillsammans med lagkamraten Tina Andersson mot omklädningsrummet för att byta om och senare krossa Husum med 5-0. – Vi ska vara med där uppe i toppen, men jag tror inte vi vinner serien. Det är inte ens säkert att det är bra för oss, jag tror att ett år till i tvåan kan vara bättre för utvecklingen, säger Kozlicic. Tina Andersson flikar in lite kort: – Så länge vi kommer bland de fem bästa så är det bra nog. Åkullsjön och Själevad är seriens bästa lag, men strax där bakom ska vi vara.

ROBERT ÖSTHOLM robert.ostholm@norrbottensmedia.se

Det är svårt att se vilket ben


AN K I N KRÖ

Det är aldrig för tidigt att ge upp DET ÄR inte det att jag är bitter – men sommaren är redan förstörd. Nu talar vi inte om tendenserna där fint majväder har blivit kallt, blåsigt och allmänt besvärande juniväder. Faktum är att vi inte ens talar om den här sommaren. Det är nästa sommar som redan nu börjar falla i stora bitar av tomhet, tristess och allmän ångest. Det kan vara hur fint väder det vill, det kan till och med vara vindstilla och gratis glass. Vad hjälper det när man får ligga i fosterställning och ha ångestdrömmar om det fotbolls-VM som aldrig blev av? Pessimistkonsulten brukar säga att det aldrig är för tidigt att ge upp – och i just det här fallet stämmer det utmärkt. Visst finns det en liten chans för Sverige att trassla sig till kvalplats, men den är så smal att man som entusiast vid sidan om lika gärna kan ge upp. Tills vidare. För just här och nu finns det absolut ingenting som talar för att Sverige ska prestera bättre än Portugal och dessutom klart mycket bättre än Ungern. Faktum är att vi i princip måste vinna resten av matcherna för att ha en bra chans att ta andraplatsen. Det innebär också att vi måste slå grupptvåan Ungern på bortaplan mot ett Danmark som vi inte ens kunde slå hemma. Det känns långsökt att Portugal skulle slarva bort sin sista chans att ta sig till VM, det känns också avlägset att vi ska Blågult ska vinna två ödesmatcher på bortaplan. Därför är det dags att njuta här och nu av den lilla fotbollsframgång vi eventuellt kan få i U21-EM. Håll till godo, för nästa sommar blir det landslagstorka.

”Vad hjälper det när man får ligga i fosterställning och ha ångestdrömmar om det fotbolls-VM som aldrig blev av?”

Det finns en hel del som talar för att min deklaration blev godkänd. Skattmasen har inte hört av sig för att få in kvitton och sånt... än.

Veckans största minus – siffran på vågen. Jag rasar snabbare än ett tappat piano i en brant trapp.

som Jasna Kozlicic skadade i olyckan. Idag spelar hon lika bra med båda.

ROBERT ÖSTHOLM 0920-26 28 05 robert.ostholm@ norrbottensmedia.se

Onsdag 10 juni 2009 extra

17


Grattis årets Vi önskar er all lycka i framtiden med era drömmar och mål, vi håller på er!

• MC-Center Luleå •

Ekonomin påverkar dig. Men hur? Låt oss göra Ekonomikollen, så får du veta vad som gäller just för dig. Besök swedbank.se/ekonomikollen, ring 0771 22 11 22 eller kom in till oss på kontoret. Välkommen!

www.hsb.se/norr

Tack för i år och lycka till i framtiden!

HSB - där möjligheterna bor!

/Nina, Anna, Johnny & Malin - Butiken för alla -

COMPANY LINE

SARA SOFIA NORDSTRÖM 0733-333088


student 2009

Nagelförlängning NU 595:(ord. pris 795:-) Erbj. gäller juni, juli, aug

www.coompanion.se

Lena Modigh dipl. nagelteknolog Tel. 070-238 27 45 Smedjegatan 17, Luleå (Salong Gossip)

RISKETTAN 650:- hela sommaren

M E D

D R Ö M MA R

S C H E MAT

Håll pulsen uppe i sommar! -helt enkelt bättre

Träna så mycket du vill under juni, juli, augusti för endast 1095 kr! Mer info på: www.inpuls.nu


NÖJE ANS VECK PS ESTI NÖJ

Loppispremiär i bakluckorna

Ny klubb i Södra hamn

BODEN Lördagen den 13 juni startar Bakluckans loppmarknad eller den så kallade drive in-loppisen mellan 12:00 och 16:00 på Hedens Idrottsplats. Den kommer anordnas varje helg hela sommaren lång.

LULEÅ Klubben TRUBBEL kör igång med sin premiär lördag den 13 juni. Det är gänget bakom Love & Rockets som satsar nytt på Fiskekyrkan mellan 21:00 och 02:00. Inträdet är 80 kr men gratis om du kommer innan klockan 22. 20-årsgräns råder.

 Plats för ny klubb.

Luleågrabben Jens Wennberg har vissa likheter med britten George Orwell.

Jens vägrar kontrolleras Welcome to 1984 heter luleåmusikern Jens Wennbergs senaste fullängdare och är precis som George Orwells roman med samma år i titeln ett ifrågasättande av dagens samhälle. – Samhället blir allt mer kontrollerat och man undrar ju var det ska sluta, säger Jens Wennberg som i sommar jobbar i Luleå men annars är bosatt i Göteborg nuförtiden. LULEÅ Welcome to 1984 är titelspåret på din skiva med samma namn. Vad handlar den låten om? – Jag skrev den 2006 när man började prata om datalagringsdirektivet vilket jag tyckte var helt fel väg att gå. Kontrollsamhället breder ju ut sig rätt rejält nu och låten passar även in i dessa tider när FRA och annat diskuteras. Den låten ska faktiskt vara med i en dokumentär George Orwell gillade inte som kommer sändas på tv till heller kontrollsamhället.

20 extra Onsdag 10 juni 2009

hösten. Det känns ju skoj, så länge det blir en kritisk film. Annars kan det ju bli lite fel. I George Orwells roman är huvudpersonen Winston Smith minst sagt kritisk till samhället och längtar efter mer frihet. Vad skulle du säga att frihet är för dig?

– Det handlar mycket om rättten till ett privatliv och att staten och makten ska kunna granskas medan privatpersoner måste få vara skyddade och inte kontrolleras i tid och otid. Trenden pekar mot att transparansen i samhället går åt fel håll. Makten stänger mer och mer in sig i slutna rum utan insyn, medan övriga medborgares minsta rörelse ska registreras. Om man ser på Tyskland där datalagringen gått långt så har människor börjat dra sig för att till exempel ringa läkaren för att de är rädda att hamna i någons slags register. Det är ju tragiskt. Hur fri känner du dig i musikbranschen? – Systemet med Stim (Svenska

Tonsättares Internationella Musikbyrå, reds anm) fungerar ju mer som ett monopol där Stim äger rättigheterna till musiken och det känns inte bra. Det går överhuvud taget inte att få en platta pressad i dag utan att skriva på papper som ger NCB, en systerorganisation till Stim, rättigheterna till verket. Pressarna vägrar att göra jobbet annars. Det skapar en del problem om man vill släppa sina verk under en Creative Commons-licens eller annan copyleft-licens. Men hur gjorde du då för att få din platta pressad?

– Den pressades av ett företag i Tyskland, det blev billigast så. Så nu är du inne i de tyska datalagringssystemen?

– Ja, jäklar också! Men vad gör man? Du tog ju under fjolåret tag i din frihet rätt så rejält när du utan bokningsbolag eller skivbolag i ryggen bokade en liten turné i USA under 12

dagar. Vad gav den dig?

– Det var mest som en rolig resa. Jag tog med mig brorsan och flickvännen och spelade på pubar, caféer och kulturställen. Rent musikaliskt gav den väl inte så där jättemycket men det ser ju väldigt bra ut i mina mailutskick att jag faktiskt varit över där och spelat (Jens skrattar högt). Men flera ställen fick jag en skön känsla av att spela på och de gav mig många nya My spacekompisar (My space är ett community för framför allt musikutbyte och presentationer av människors verk, reds anm). Bäst var ett ställe i Brooklyn där de släpat dit en massa gamla grejer och hade skön stämning. Stainbar hette det men nu hörde jag nyligt att det ska läggas ned. Att leva på sin musik är inte det lättaste. Hur gör du för att få ihop ditt levebröd?

– Den senaste tiden har jag pluggat i Göteborg, bättrat på mina webbprogrammeringskunskaper, och nu i sommar

återvänder jag till mitt gamla jobb på Lulebo där jag är webbutvecklare. Winston Smith i Orwells roman saknar totalt framtidstro och ser mest mörker. Hur ser du på din egen framtid?

– Den ser ganska bra ut just nu tycker jag. Jag tar ett steg i taget, har spelat in nya låter tillsammans med Stefan Sundström här i Luleå och jag siktar på att ha en ny platta i höst. Jag tar det lite som det kommer och det känns som om det kommer lossna så att musiken kan rulla på mer av sig självt. Var ser vi dig i sommar?

– Jag har just haft en spelning på Jazzomat här i Luleå tillsammans med tre andra musiker som jag aldrig tidigare träffat och det kändes helbra. Så, nu ska jag ragga fler spelningar, helt klart!

VIKTORIA BERGLUND viktoria.berglund@norrbottensmedia.se


Loppis Lina Premiär 26-27/6 Kom och sälj dina prylar hos oss. Boka bord till premiären 26-27 juni. Bordshyra: 200:-/dag, 300:-/helg Öppettider kl.10-15 båda dagarna.

EVENEMANG

Skomakargatan 40, Luleå (f.d. Lindvalls Kök) Bordsbokning: 0920-23 09 90 www.lina.se • info@lina.se

FÖR ÄLDRE/ SOCIALFÖRVALTNINGEN RESURSCENTRUM FYREN Fredag 12 juni kl.14:00

Konsert och allsång med Peter Lundblad (Ta mig till havet) och Seppo Härkönen. Inträde 50kr. Fika finns att köpa.Välkommen. Tisdagar kl.14:30

Pekka Hellas underhåller med musik och allsång varje tisdag i Lagunen.

Luleå Energi Kicken! Fotbollsläger för alla ungdomar i åldern 10-16 år i Luleå

Välkommen till en sommarvecka full med fotboll! En dag på lägret är fylld av träning, teori och andra roliga aktiviteter. Alla aktiviteter under dagen är organiserade och leds av utbildade tränare. Välj mellan två perioder: • Vecka 27 (29/6 - 3/7) • Vecka 34 (17 - 21/8) Plats: BAIK’s anläggning Bergsvallen Spelarna får: En fotboll, T-shirt, vattenflaska och diplom. Lunch + frukt & dricka varje dag. Spelarna är försäkrade under lägret. Kostnad: 500 kr för en period/vecka.

Öppet brev till föräldrar med elever i avgångsklasser Examen och studenten närmar sig med snabba steg. Förberedelserna inför denna stora dag är många; både för dig som förälder, för oss som jobbar i skolan och inte minst sistaårseleverna. Det blir förhoppningsvis några härliga dagar och ett minne för livet. Vita mössor, bal och studentsången på skoltrappan. Dessvärre blir det också ofta en hel del alkohol för våra ungdomar i samband med examensyran. De senaste åren har vi i skolan vänt oss till er föräldrar på detta sätt, via ett öppet brev i lokaltidningen. Det har gett effekt, tillsammans med er har vi fått till en härlig, festlig och högtidlig stämning, där alkohol och fylla inte fått förstöra avslutningen. Vi hoppas att det blir lika bra även detta läsår. I gymnasieskolans drogpolicy framgår tydligt att: • Berusade elever inte blir insläppta i skolan, på skolområdet, eller på arrangemang som ordnas i skolans regi. • Alkohol inte får tas in i skolan, på skolområdet eller finnas med vid arrangemang som ordnas i skolans regi.

Anmälan: senast 22 juni. För mer info och anmälan: Annika Planstedt BAIK tel. 0920-178 50, 0920-23 21 62, fax 0920 174 70, annika@baik.nu eller www.baik.nu

Onsdag 17 juni kl.14:00

Sommarfirande med Accordion club som underhåller i Lagunen. Fika finns att köpa.

Ett samarbete mellan:

Observera att detta även gäller vid utsläppet på skolgården.

OBS!!!! Faxa/ring in era annonser fredag före kl.12.00. Tel: 45 32 00. Fax: 45 46 87.

Dessutom gäller naturligtvis svensk lagstiftning som säger att alkohol inte får intas på allmän plats. Detta omfattar självklart också traditionen med aktiviteter i stadsparken.

Vill du synas här? www.tidningenextra.se

Med dessa ord hoppas vi på ert stöd i vår strävan att arrangera en bra och värdig skolavlutning 2009!

Skönhet & hälsa STIL Sportcenter Gym, relax, massage, racketsport Universitetsvägen C 11, LULEÅ Tel. 0920-49 24 60 www.stilsportcenter.se

Fysisk Kroppsbalans, Anneli Selberg Massage, kostrådgivning, personlig träning Stationsgatan 46, LULEÅ Tel. 0920-25 94 00 www.kroppsbalans.com

Kraftgläntan, Helén Grönberg Massage, företagsmassage Bergnäsv. 15, LULEÅ • Tel. 070-570 28 88 www.kraftglantan.se

Rosenday SPA Spa, relax, make up, naglar Stationsg. 57, LULEÅ Tel. 0920-22 74 00 www.rosendayspa.se

Färgkliniken Föreläsningar, Utbildningar, Helhets-/Färg-/Ljus-Värmeterapi Bergnäsv. 14, LULEÅ Tel. 880 99, 070-636 43 84 www.livskraft.info, www.ljuskupolen.se

Kraftrum, Elisabet Wennberg för tanke och kropp Kinesiologi, sakrokranial terapi, stressbehandling Bergnäsv. 14, LULEÅ • Tel. 070-205 51 50 www.kraftrum.com

Björsbyns Fotvård Susanne Savilahti Även hembesök Tel. 0920-23 16 42

Linnéas kroppsvård Linneas Kroppsvård Massage, Shiatsu, Ansiktsbehandling, Zonterapi Kronan H1, LULEÅ Tel. 0920-23 11 18 www.sundare.net

Kinesisk Medicin & Massage

Eva Hedin Tel. 070-219 11 09 www.eva-hedin.com MCS Friskvård, Malin Steding Massage, Taktil Stimulering, Kostrådgivning, Babymassage Tel. 070-568 77 24 Stationsg. 46, LULEÅ www.mcsfriskvard.se

Energikällan, Anita Granström Massage, Shiatsu, SuJok, Tuina Stationsgatan 46, LULEÅ Tel. 0920-105 84 www.energikallan.frisk.nu

Frisk och skön

Elma Forsberg Tel. 070-176 77 77 www.vipclinic.se

Med vänlig hälsning Skolledning och personal vid Luleå gymnasieskola

Vilostunden Massage, Inpackningar, Kurbad, Make-Up Färgareg. 13, BODEN Tel. 0921-533 39 www.vilostunden.se Boka tid online!

LugnochRo Floating, massage, ljusterapi Lulevägen 24 A, BODEN Tel. 0921-131 60 www.lugnochro.org

Din Fotvård Pumptorget Tel. 0921-120 40 Tio år på bara fötter.

Vi finns på Sandviksg. 71 D, LULEÅ. Välkommen!

SPA & Beauty salong SPA- frisk- & skönhetsterapeuter och massörer Kungsgatan 23, (f.d. posten) Tel. 0920 138 38 www.gladfjaril.se

Onsdag 10 juni 2009 extra

21


TIDSFÖRDRIV

HÄLGEKRYSSET

Skicka SMS till 72672 kostnad 6 kr. Vinnare v 23: Peter Lindbäck, Luleå SMS:a in ditt svar. Skriv elu följt av Marie Sundkvist, Luleå Olof Vikström, Luleå bokstäverna de numrerade rutorna Jorun Olsen, Södrai Sunderbyn Marja Kallio, Luleå

1.

och skicka till 72672 (6kr) + ev. traSMS:a in ditt svar. Skriv elu följt av bokstäverna

fikavgift T.ex. elu iabcd .Det i de numrerade rutorna korsorden ellermåste kryptot och skicka till 72672 (det kostar 6 kronor /sms).

vara ett mellanslag (och bara ett) Till exempel: elu abcd. Det måste vara ett mellanslag mellan orden. mellan orden. Vinnare publiceras i kommande nummer och belönas med en Trisslott.

2.

Lösningar vecka 23 Hälgekrysset Kakuro lätt 7 3 4 8 9

2 1 3 1 7 9 8 5 7 9 6 8 1 2 3 4 2 3 1 3 4 1 5 8 9 6

4 5 9 9 8 5 3 6 1 2 5 3 1 6 9 8 7 4 6 8 8 9 2 1 3 9 7 6 5

8 6 3 2

3.

9 4 2 8

K r y p t o

4.

Kakuro 19 34 14

7

hjärngympa

38

5

22 14

9 15 15

23 24 26

4

17 15 4

15

20

11 43 23 7

24 4

2

10

18

6

7

13

12 16

21

8

30

Lätta varianten Regler:

7

34

SMS

Japansk

Kakuro fungerar som ett vanligt korsord - men med tal i stället för bokstäver. Siffrorna 1 till 9 ska användas. Talen i de svarta fälten är summan av siffrorna i de vita och grå fälten. I varje summa får inte ett tal förekomma mer än en gång. T ex kan summan 4 med två bokstäver endast skrivas 1+3 eller 3+1 (2+2 godkänns inte då det är samma siffror.) Tal i de vita fälten skall vara jämna. Tal i de grå fälten ska vara ojämna.

K r y p t o

2.

3.

72672

30

1. 4.

AN FRÅG Vad ska du göra på sommarlovet?

Fanny Andersson, 14, Sävast: – Jag ska tävla i orientering och friidrott. Vi blir nog hemma hela sommaren.

22 extra Onsdag 10 juni 2009

Isac Grape, 13, Skurholmen: – Jag ska nog åka till Kiruna och hälsa på kompisar. Vi kanske också åker till Nordnorge och fiskar.

Sara Johansson, 5, Buddbyn: – Vi ska till Pite havsbad.

Mats Mörtsell, 12, Torpgärdan: – Jag ska åka till Umeå fotbollsfestival och till Skara sommarland. Vi ska också vara i sommarstugan.

Josefin Fagervall, 12, Hertsön: – Jag ska vara i stugan i Överkalix. Där ska jag fiska, hoppa studsmatta och bada.


HUNDHUSET

LOPPIS 13 juni kl 11-15 Hund- och djursaker, och allt annat.

FIKA & PLANTOR med kvalité Norra Sunderbyn Öppet: ons-sön 12-17 0920-26 57 90, 070-519 26 10 www.evaskonstigakafe.se

Midsommarafton kl. 15, 19 och 22 Midsommarnatt

Konsert och musikcafé Midnight Sun Gospel mp6, Boden

Midsommardagen

Se hemsidan för mer info:

kl. 11, 14.30, 16, 19 och 22 Konsert och musikcafé i sommarkväll inträde 100 kr

http://www.hundhuset.org

Ole Børud m band, Norge Sångar-standup Mikael Eklöv, Hålland

Boka bord 070-534 96 11 Åsa

Söndag

kl.11.00 Gudstjänst Medv: Hans Jansson, Huskvarna, Magdalena Lundberg med team, Skellefteå, Mia och Samuel Sjöö, Stockholm, Ole Børud m team, Norge, Sångar-standup Mikael Eklöv, Hålland, Missionär Miriam Mondragon, Honduras, regionens pastorer, sångare, musiker.

PRO ÖRNÄSET Anordnar sommarmarknad Fredag 26 Juni kl 11:00-16:00 Plats Örnäsets Centrum Försäljning av hantverk, hembakat bröd, loppis, kaffeservering och lotteri. Boka plats hos Karin Tel 0920-22 44 39. Pris 100:Hattparad kl 12:00-13:00. Pris till bästa hatt. Hjärtligt Välkommna!

Sommarslöjd & kafé Mån 8 juni - fre 12 juni & Mån 15 juni - tors 18 juni

Varmt Välkomna! Servering av mat och fika. Kiosk.

Välkommen till Missionskyrkan, Luleå mellan 11.00-15.00!

Samarr med Studieförbundet Bilda, KSN & Pingstförsamlingar i regionen Info: www.ksn.se eller 070-674 89 90

Drop-in slöjd med fritt skapande för barn, ungdomar och vuxna. Workshops med olika slöjdtekniker och material. Fika med smörgåsar och hembakade kakor!

Motor & Fritid

Vip-erbjudanden. Förmåner för dig som trogen prenumerant. Vip är namnet på nyttigheter och förmåner som alla våra trogna prenumeranter kan nyttja. Varje vecka presenteras nya erbjudanden, rabatter och överraskningar på nätet, i Kuriren, helgmagasinet C och 24Norrbotten. För att kunna nyttja våra erbjudanden loggar du in på WWW.KURIREN.NU/VIP.

Midsommarkryssning till Malören M/S LAPONIA Följ med på en härlig midsommarkryssning ge-

Bosses Bilplåt & Service

nom Luleå/Kalix skärgård till Malören. En mycket speciell ö med bl a ett kapell som kallas Skärgårdens Domkyrka. Söndag 21 juni med avgång kl 10.00 från Teaterkajen, åter kl 18.30. Pris inkl. lunchbuffé och guidning Med Vip 560 kr/pers. Utan Vip 620 kr/pers.

Bosses Bilplåt & Service Vår verkstad utför service/reparationer på samtliga bilmärken. Ålgatan 13, LULEÅ Tel. 0920-22 55 12, 070-363 66 55

Hett Webergrill erbjudande! Grillsäsongen är här och vi har ett hett grillerbjudande från Weber till dig som Vip-medlem. Med Vip får du

Vi importerar och säljer reservdelar av samma kvalitet som används av fordonets tillverkare

TMP Bil & Maskin

Källgatan 2, LULEÅ Tel. 0920-687 10 www.stjarndelar.se

TMP Bil & Maskin Allbilverkstad Stureg.14, BODEN Tel. 0921-109 20 www.tmpbil.se

Lohinivas Auto

20–50%

lägre pris på Webergrillar än butikspriserna. (Frakt tillkommer) ©2009 The LEGO Group

Billigt boende på Jylland! 3-stjärniga Østergaards Hotel i Herning är en barnvänlig utgångspunkt under Danmarksemestern. Besök: Utzon-huset, Baboon City, Fotomuseum, Vattenlandet i Ikast Svømmecenter, Silkeborg, LEGOLAND® i Billund. 6 dagar. Med Vip 2.299 kr/pers Utan Vip 3.199 kr/pers

Laitis Bil och Industri Verktyg, Bilreservdelar och Biltillbehör Hummergatan 4, LULEÅ Tel. 0920-24 73 00 www.laitis.se

Sydafrika med rundresa

Lohinivas Auto Reservdelar, Däck, Verkstad, Fälgar Stormyrvägen 4, LULEÅ Tel. 0920-699 09, 607 78 www.lohinivasauto.se

Bläster & Lack i Luleå Betongvägen 34, LULEÅ Tel. 070-349 15 18, 0920-25 00 08

Husbilar

Från Arlanda: 24/11, 13 nätter. Boende: Park Inn i Kapstaden 5 nätter, Cape Royal rundresa 8 nätter: Kapstaden – Mother City, Winelands, ”Two Oceans”, Rainbow Nation. Wilderness – Oudtshoorn, Featherbed, Mossel Bay. Bushman Sands Addo – Elephant Park, Pumba Big 5. Med Vip 26.500 kr/pers. Utan Vip 28.570 kr

Vernissage med lunch på Junkön M/S LAPONIA Invigning av konstutställning på Junkön med underhållning söndag den 14 juni. Sommarens konstutställning invigs i en genuin 1700-tals gård. Avgång kl 12.00 från Teaterkajen, åter kl 17.00. Pris inkl. lunchbuffé Med Vip 380 kr/pers. Utan Vip 420 kr/pers.

En hyllning till Ted Gärdestad Festspelen i Pite älvdal inleder med ”En hyllning till Ted Gärdestad” med Janne Schaffer, Jan Johansen, Johan Boding, Riltons vänner m fl. Lördag 27 juni, kl 19.00 på Borg, gården, Furunäset i Piteå. Med Vip 115 kr Utan Vip 175 kr

MERCEDESÄGARE!

Janne Schaffer

Nordlunds Motor Husvagnar och Hobby-husbilar. Jörnsvägen 56, KUSMARK Tel. 0910-72 40 00 www.nordlundsmotor.se

Karosseri El & Diesel Karosseri El & Diesel Allt till din bil, även bilglas. Vi samarbetar med Autoexperten. Lappviksvägen 2, RÅNEÅ Tel. 0924-551 77

Begränsat antal Vip-biljetter!

Bothnia Fritid Vi säljer, hyr ut och servar husvagnar/ husbilar och bilar. Gjutvägen 7, BODEN Tel. 0921-180 50 www.bothniafritid.se

FYRKANTENS BILDEMONTERING Fyrkantens Bildemontering Bildemontering, beg. reservdelar, reparation Gårdsvägen 18, LULEÅ Tel. 0920-154 04, 0920-155 04 www.fyrkantensbildemontering.com

Norrkust Marina Fullservicevarv i Båtskärsnäs Tel. 0923-670272 Verkstad & Butik i Luleå Tel. 0920-67520 www.norrkustmarina.se Dinitrolcenter Bilrostskydd Kantgatan 2, LULEÅ Tel. 0920-22 48 00 070-608 82 62 www.dinitrolcenter.se

För bokning och mer information om erbjudandena på WWW.KURIREN.NU/VIP

Telefon kundtjänst 0920-26 29 00. Norrbottens

MER OM VIP FINNS PÅ WWW.KURIREN.NU/VIP

Lindström Bil i Boden Bilar, bildelar, tillbehör Björkelundsvägen 1 961 62 BODEN Tel. 0921-130 40, 070-548 46 99 www.lindstrombil.se

TPC MC-Service Reparerar och servar de flesta märken.

Tel. 070-666 77 08 Seletvägen 83 LULEÅ

Onsdag 10 juni 2009 extra

23


HERTSÖ IP

PÅ SPRÅNG

Div 4 Norra Herrar Torsdag 11 juni kl.19.00

Luleå SK- IFK Luleå 2 Div 4 Mellersta Damer Tisdag 16 juni kl. 19.00

▲ Benjamin och Naemi Karl.

▲ När junivädret kulminerade i hagel fick en eller annan nog och övergav flaggan.

▲ Hilket Abdulkarim och Khelat Nuvi utanför museiportarna.

▲ Sara Mannfeldt fick snabb kläm på flaggvift för kameran…

▲ …medan väninnan Irene Eriksson klarade sig utan.

▲ Karl Petersen självklart på plats. ”Visst är det känsla i firandet”, menar kommunalrådet.

▲ Tidigare marinförsvarsanställda ser man inte ofta i Luleå. Men Lars Larsson är en Flottans Man.

▲ Pappa Urban Lilja och Nora, 3: ”Hon är tokig i orkestrar, det är därför vi är här.”

▲ Luleåprofilen P-G Råberg självklart med flagga i kepsen.

Luleå SK - Sunderby SK www.luleasportklubb.se

Huvudsponsor

Matchsponsor

Matchbollar skänkta av:

HERTSÖTORGET

Alla som löser entré bjuder på hamburgare med bröd Entréavgift 40 kr/ icke medlem Entréavgift 20 kr/medlem Gäller ej frikort Erbjudandet gäller endast under Herrmatchen DIV 4.

VÄLKOMMEN!

Så världsliga och samtidigt svenska LÖRDAG 13 JUNI KL. 20.00 - 01.00

SERVERINGAR Det här är en unik chans att TJÄNA PENGAR SNABBT OCH ENKELT

Boka LOPPISBORD

Du får GRATIS en plats på 3 x 3 m. men då håller Du själv med bord. Vill du HYRA BORD kostar det 50:Bokning gör DU till LSK:s Kansli Telefon 618 50 senast 4 aug. Var ute i god tid för att få plats.

24 extra Onsdag 10 juni 2009

LULEÅ. EU och SE på en och samma gång. Mer världsliga och samtidigt svenska var det länge sedan vi var – och det lyfte nog en eller annan soffliggare från locket. Men efter att ha tjatat här i två veckor om vikten av att faktiskt rösta höll jag själv på att missa hela tåget. Trodde i min enfald att varenda vallokal skulle vara öppen efter jobbet på lördageftermiddagen. Inte då. Ok, då får det bli i byn närmast stugan på söndagen i stället, tänkte jag. Fast i Piteå ville man tydligen bara att centralorten skulle kunna rösta. Undra på att centerpartister och kristdemokrater har det trögt. Det slutade med fem mil i bil, tillbaka över kommungränsen mot Luleå, för att lämna den sketna lappen. I Antnäs, som hade en öppen lokal. Liksom Alvik. Och Måttsund... snacka om snedfördelning. I skenet av att varenda svensk har el-

MARTIN THELENIUS 070-574 69 14 martin.thelenius@ expressum.se

ler enkelt kan skaffa sig Bank-ID är det ett skämt att vi inte också kan nätrösta. Men den utvecklingen kanske inte de etablerade partierna vill se. Om alla som sätter fri stöld av upphovsrättsskyddat material högst på EU-agendan också kunde rösta hemifrån datorn skulle det hända grejor av helt annan dimension än i årets val. Det är i alla fall fascinerande hur mycket krut det läggs på något som inte ens lockar hälften av de berättigade att faktiskt rösta. Trots att vi gjorde vår egen flaggas dag till både nationell och helg för några år sedan skulle det behövas minst samma energiinsats där, inser jag efter en sväng till avslutningen av Luleås firande i Hermelinsparken. Emigrerade norrmän i Sverige märks f-n mer den sjuttonde maj. Å andra sidan fattar väl vem som helst varför vi inte firar som norrmännen. Det är ju dagen efter som ska vara röd, precis som i år. Nästa chans ges 2015. Då kanske vi lärt oss.

Mössens dagar är räknade sedan den ständigt jagande grannkatten funnit ett andra hem. Vår tomt. Freestyle – eller Style – återförenat IGEN. Som en vårta det inte går att få bukt med.


Problem med din gräsklippare? Vi utför service och rep av trädgårdsmaskiner. Servar alla märken. Vid mån av tid hämtar vi er maskin för service.

SH REP och SERVICE Fd ANI Maskin - Obs, ny adress! Banvägen 14 -Tel 0920-22 64 00

L L Ä V K T S E F

1999-2009 Western Farm firar 10-årsjubileum!

LÖRDAG 13/6 med Drängarna och Star Pilots!

• Utökat festivalområde NYHET! • Öltält NYHET! • Dubbelt så många barer NYHET! • Disco i nya Crystal Palace NYHET! • Husbandet The Wild Bunch • Bullriding • Partybandet The Pieces

BUSSAR TILL WESTERN FARM FRÅN BODEN, LULEÅ, PITEÅ OCH ÄLVSBYN WELLS FARGO - Festkvällsbussar 6/6, 13/6, 11/7, 8/8 21.00 21.05 21.10 21.15 21.17 21.20 21.30

21.00 21.02 21.10 21.25 21.30 21.35 21.40 21.45 21.47 21.50 22.00

22.00 22.05 22.10 22.15 22.17 22.20 22.30

Luleå Busstation Kulturens hus Gammelstad, väg 97 Sävastnäs OK, Svängleden Kryddvägen Flottiljv - Svedjev Gruvberget Torpgärdan Resecentrum WESTERN FARM

02.00 01.55 01.50 01.45

02.40 02.35 02.30 02.25 02.20 02.15 02.10

02.50 02.45 02.40 02.25 02.10

Kommande FESTKVÄLLAR: 11 juli – Western Farm Summer Party med The Boppers, The Refreshments & Eva Eastwood 8 aug – Säsongsavslutning med E-type Entre: 150 kr Middag, show och festkväll: 295 kr, 077-170 70 70 Middag, show och logi: 845 kr Logipaket bokas via Western Farm 0921-151 00

Åldersgräns 18 år! Tips: Köp din biljett i förväg via Ticnet och slipp stå i kö: 077-170 70 70

PONY EXPRESSEN - Festkvällsbussar 6/6, 13/6, 11/7, 8/8 21.00 21.05 21.10 21.12 21.15 21.20 21.30

20.00 20.10 20.55 21.15 21.35 21.40 21.42 21.45 21.50 22.00

22.00 22.05 22.10 22.12 22.15 22.20 22.30

Piteå busstation Öjebyn, G.a E4:an Älvsbyn, busstation Brännberg, G:a Affären Vittjärvsskolan Trångfors Heden Hamptjärnmoran Hedenbroleden Medborgarplatsen 01.55 WESTERN FARM 01.45

02.40 02.35 02.30 02.25 02.20 02.15 02.10

03.55 03.45 03.00 02.40 02.10

Busspris inom Boden: Gratis bussar till Western Farm! Hemresa 40kr Busspris Luleå, Piteå, Öjebyn & Älvsbyn: 50kr t.o.r (betalas vid hemresa)

Buddbyvägen 6, 961 42 BODEN Tel. 0921-151 00 • info@westernfarm.se

Onsdag 10 juni 2009 extra

25


Examenserbjudande

JAZZ!

Södra Hamn buffé (kvällstid)

Fläskfilé, lax, kycklingklubba m.m.

Rosie & Grabbarna

169:-

Stor Lunchbuffé 82:-

Piano:

Jake Jacobson Trumpet:

Kvällsöppet : Mån-tor 11- 22 • Fre 11 - 23 • Lör 12-23 • Sön 12-21. Lunchbuffé: mån-fre 11.00-14.00. Småbåtsgatan 2, tel 880 10.

Dan Johansson Kontrabas:

Hanz de Waard Trummor:

Christian Sundquist Saxofon:

Bengt Ek

Uteservering - Sommarlunch Måndag till fredag

Fredag 12/6, kl: 20.00

Gennys

Bordsbokning: 0920-22 00 15 Kyrkogatan 5, Luleå Entré: 100 kr

BAR & RESTAURANG

Öppet: Må-to 11-21, fr 11-23, lö 12-23, sö 17-21 Boka bord / Take Away / Catering 0920-230 555 Storgatan 27, Luleå, www.thaithai.se

SVARTÖSTADAN´ LÖRDAG 13 JUNI

- Laxgatan kl 11-15 – Loppis, marknad med bl a Stina Jakobsson Design, sommarcafé, hästridning, ansiktsmålning, aktiviteter, workshop Exiled Dance Crew, graffitiplank, barnens egen konstverkstad. På scen bl a: Vikta Fåglar, New Orleans sväng med Dixielanders, Jonathan Lundberg, Luleå Accordion Club, Mertsi och Termo Drom, Exiled och barnens dansshow får Svartöstan att gunga och Öppen scen där allt kan hända…

Alltid minst 2 rätter - sallad - nybakt bröd. Dessert på fredagar! Måndag-Fredag 10:30-13:30 Stor fri parkering! Restaurang

KRONAN

Kronan A1 • Tel: 43 43 40 www.restaurangkronan.se

RESTAURANG NYGATAN 14 • TEL. 158 40 • LULEÅ

Helgerbjudande! • Tonfiskentré • Plankstek Oxfilé m potatisduchesse, bearnaisesås & tryffelsås

Kulturfesten i Luleås kåkstad!

Lunchbuffé

• Friterad Banan m hjortronsylt

249:-

• Filé Black & White

129:Dagens lunch 75:-

Fläskfilé, oxfilé med bearnaise & tryffelsås

OBS! Nya exklusiva rätter!

v.24 Torsdag: Kycklingfilé m grönpepparsås & stekt potatis Fredag: Filé Oscar; Fläskfilé m bearnaisesås & pommes frites v.25 Måndag: Fläskfilé m rödvinssås & potastisgratäng Tisdag: Biffstek m persiljesmör & stekt potatis Onsdag: Entrecote m Corsicansk tomatsås & råstekt potatis

SATURDAY NIGHT FEVER Karaoke afton Fredag 12 Juni 20:00-01:00 kl. 21.30-01.00 • Fri entré • Sång och Dans

www.restaurangtoscana.se Boka bord på tel: 0920-170 99 • Adress: Ringgatan 26, Luleå

LIVEMUSIK FREDAG & LÖRDAG: TONY K FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER

Mån-tis 11-24, ons-tor 11-01, fre 11-03, lör 12-03, sön 12-24

Konferencier: Josefin Wäppling Bernárdzon SVARTÖSTADENS HEMBYGDSFÖRENING ERBJUDER PÅ BLACKIS: Visning av byggnaden, utställningar, café med laxmackor.

HÖGT!

Guidad historisk tur i området start kl 13 vid Blackis!

VÄLKOMNA! SVARTÖSTANS INTRESSEFÖRENING

SVARTÖSTADENS HEMBYGDSFÖRENING

After work med grillbuffé FREDAG 12/6

Er vårfest bokar ni i vår À la carte-matsal Tis-lör från kl 17.00 LUNCH MÅN-FRE: Affärslounge från kl. 11.00 Buffélunch från kl. 11.00

...från kl 17 dukar våra kockar upp en härlig buffé med nygrillade rätter, komponera själv såser och tillbehör. Axplock: pepparsås, bearnaisesås, vitlökssmör, potatisgratäng, sallader och mycket mer. Pris 139:Husbandet Eva Rögde och Rickard Tjernlund levererar en musikalisk buffé av blues, jazz och soul.

26 extra Onsdag 10 juni 2009

RESTAURANG LULEÅ I KULTURENS HUS

Boka bord: 0920-45 59 66


TV I VECKAN O N S DAG 10/6

TO R S DAG 11/6

F R E DAG 12/6

LÖ R DAG 13/6

S Ö N DAG 14/6

M Å N DAG 15/6

T I S DAG 16/6

6.00 Rapport 6.07 Regionalt 6.28 Gomorron Sverige 9.30–11.40 UR 12.00 Rapport 12.05 Mäklarna (R) 12.35–13.05 Tankens fångar (R) 13.45 Film: Sidendräkten 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Hedebyborna (R) 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Namnam med Noman 18.45 Jan och kronhjorten (R) 19.00 Kulturnyheterna 19.15 Regionala nyheter 19.30 Rapport med A-ekonomi 20.00 Uppdrag granskning 21.00 Sommer 22.00 Entourage 22.25 Simma lugnt, Larry! 22.55 Kulturnyheterna (R) 23.10 Draknästet (R) 0.10 Vem tror du att du är? (R) 1.10–6.00 Sändningar från SVT24

6.00 Rapport 6.07 Regionalt 6.28 Gomorron Sverige 9.30–11.35 UR 12.00 Rapport 12.05 Chris på skolbänken (R) 12.35–13.05 Vårt hus – en mögelfälla (R) 15.00 Vem tror du att du är? (R) 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Mäklarna (R) 17.25 Mat och grönt på Friland 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Vildmark fiske (R) 18.45 Hemliga svenska rum (R) 19.00 Kulturnyheterna 19.15 Regionala nyheter 19.30 Rapport med A-ekonomi 20.00 Plus sommar 20.30 Mitt i naturen 21.00 Draknästet 22.00 Bomarsund – vägen till fred 23.00 Kulturnyheterna (R) 23.15 Uppdrag granskning (R) 0.15 Män om sina kroppar (R) 0.45–6.00 Sändningar från SVT24

6.00 Rapport 6.07 Regionalt 6.28 Gomorron Sverige 9.30–11.30 UR 12.00 Rapport 12.05 Namnam med Noman (R) 12.35 Jan och kronhjorten (R) 12.50–13.20 Vildmark fiske (R) 15.05 Kan inte läsa (R) 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Plus sommar (R) 17.25 Mitt i naturen (R) 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Strömsö 18.55 Anslagstavlan 19.00 Kulturnyheterna 19.15 Regionala nyheter 19.30 Rapport med A-ekonomi 20.00 Pistvakt (R) 20.30 Sjukan (R) 21.00 Film: Hans och hennes 22.30 Kulturnyheterna (R) 22.45 Film: Bandits 0.45 Rockabilly 514 (R) 1.35–9.05 Sändningar från SVT24

10.00 Chris på skolbänken (R) 10.30 Namnam med Noman (R) 11.00 Strömsö (R) 11.40 Så såg vi sommaren då 11.55 Män om sina kroppar (R) 12.25 Fotbollens historia (R) 13.20 Rockabilly 514 14.10 Nyckel till tystnaden (R) 15.10 Uppdrag granskning (R) 16.10 Draknästet (R) 17.10 Allt ljus på (R) 17.50 Helgmålsringning 17.55 Sportnytt 18.00–19.00 Rapport 18.15 Disneydags 19.00 Bobster 19.30 Rapport 19.45 Sportnytt 20.00 Minnenas television 21.20 Film: In good company. Komedi från 2004. 23.10 VM i speedway 23.55 Pistvakt (R) 0.25 Sjukan (R) 0.55 Film: Vem är Forrester? 3.05–9.05 Sändningar från SVT24

10.00 Plus sommar (R) 10.30 Mitt i naturen (R) 11.00 Vårt hus – en mögelfälla (R) 11.30–12.25 Hårets hemligheter 13.45 Hammarkullen (R) 14.45 Bomarsund – vägen till fred (R) 15.45 Direkt: Confederations Cup: Sydafrika – Irak 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport 18.10 Regionala nyheter 18.15 Hedebyborna (R) 19.15 Hotell Opera 19.30 Rapport 19.55 Regionala nyheter 20.00 Sportspegeln 20.20 Direkt: Confederations Cup: Nya Zeeland – Spanien 22.30 Hemligstämplat 23.00 Skrivkamp 23.30–0.10 Allt ljus på (R)

6.00 Rapport 6.05 Sport 6.28–9.15 Gomorron Sverige 12.00 Rapport 12.05 Sportspegeln (R) 12.25 Kunskap och vetande (R) 12.55 Vårt hus – en mögelfälla 13.25–13.55 Sommartid (R) 14.20 Film: Musik i mörker 15.45 Direkt: Fotboll: Brasilien–Egypten 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Chris på skolbänken 18.45 Med huvudduk och höga klackar 19.15 Via Sverige 19.30 Rapport med A-ekonomi 19.50 Regionala nyheter 20.00 Hammarkullen (R) 21.00 Direkt: Fotboll: USA–Italien 22.30 Nip/Tuck 23.15 Plus sommar (R) 23.45 Berättelsen om Moulin Rouge (R) 0.40–6.00 Sändningar från SVT24

6.00 Rapport 6.07 Regionalt 6.28–9.15 Gomorron Sverige 12.00 Rapport 12.05 Ugglor i påsen (R) 12.30–13.00 Med huvudduk och höga klackar (R) 13.45 Film: Vi två 15.15 The Bedford diaries 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Pistvakt (R) 17.25 Sjukan (R) 17.55 Anslagstavlan 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Allt ljus på 18.55 Cirkusliv 19.25 Anslagstavlan 19.30 Rapport med A-ekonomi 19.50 Regionala nyheter 20.00 Mäklarna (R) 20.30 Vem tror du att du är? 21.30 Film: Normal 23.25 Nip/Tuck (R) 0.10 Hammarkullen (R) 1.10–6.00 Sändningar från SVT24

9.30–16.00 24 direkt 16.10 Renlycka (R) 16.50 Främlingar 1808 17.20 Nyhetstecken 17.30 Oddasat 17.45 Uutiset 18.00 Jorden – en biografi (R) 18.50 Anslagstavlan 18.55 Rapport 19.00 In treatment 19.25 Blomsterspråk (R) 19.30 Extras (R) 20.00 Antikmagasinet (R) 20.30 Barnmorskorna – Norge 21.00 Aktuellt 21.30 Max 1800-tal 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Film: Maurice 0.50–1.45 Carnivale (R) 6.30 Dagsändningar 16.00 Top model 8 17.00 Sex and the city 17.30 Real housewives of Orange County 18.30 How I met your mother 19.00 2 1/2 män (R) 19.30 Sjukhuset 20.00 Stora byggslaget 21.00 Lyxfällan 22.00 Generation fett 23.00 Sex and the city (R) 23.45 Navy CIS 0.35 2 1/2 män (R) 1.05 Drew Carey 1.30 The 4400 2.20 Jack och Bobby 3.05–4.50 Film: Garage days 5.50 Nyhetsmorgon 9.55 Doctors 10.50 Tillbaka till Aidensfield (R) 11.55 Hem till gården 12.55 Nyhetskanalen 13.00 Trav: Dagens rätt 13.30 Supernanny (R) 14.25 Nyhetskanalen 14.30 Små i stora världen 15.00 House (R) 15.55 That ‘70s show (R) 16.55 Äntligen hemma (R) 17.50 Polisstyrkan 18.15 Lotto, Joker och Drömvinsten 18.20 Keno 18.30 Lokala nyheter 18.35 Lokalt väder 18.40 Ekonominyheterna 18.50 Vädret 19.00 Nyheterna 19.30 Halv åtta hos mig (R) 20.00 Miss Marple 22.00 Nyheterna 22.25 Sporten 22.35 Vädret 22.38 Lokalt väder 22.40 Monstret – Josef Fritzl (R) 23.40 Jordan, rättsläkare (R) 0.35 Medium (R) 1.30 Arkiv X (R) 2.15 Ally McBeal (R) 3.00 Hope & Faith (R) 3.25 South Park (R) 3.50 Survivor (R) 4.35 Felicity (R) 5.20–5.50 Comedy inc 6.25 Dagsändningar 17.05 America’s FHV 17.35 Grey’s anatomy 18.30 Rules of engagement 19.00 The Big bang theory 19.25 Vänner 19.55 Oskuldernas bal 21.00 Grey’s anatomy 21.55 Girls of the Playboy Mansion 22.30 Seinfeld 23.30 CSI Miami 0.25 Jimmy Kimmel live 1.20 MacGyver 2.20 Magnum 3.20 Amazing race 4.10 Seinfeld (R)

9.30 24 direkt 15.55 Dom kallar oss artister (R) 16.25 Robyn – live från Los Angeles (R) 17.20 Nyhetstecken 17.30 Oddasat 17.45 Uutiset 18.00 Smarta djur (R) 18.25 Om barn och böcker 18.55 Rapport 19.00 In treatment 19.25 Anslagstavlan 19.30 Genusmaskineriet 20.00 Medan tid är 20.30 Existens 21.00 Aktuellt 21.30 Kvarteret Skatan (R) 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Film: Coffee and cigarettes 0.05 Entourage (R) 0.30–1.00 Simma lugnt, Larry! (R) 6.30 Dagsändningar 18.30 How I met your mother 19.00 2 1/2 män 19.30 Sjukhuset 20.00 Supersize vs superskinny 21.00 Design: Simon & Tomas 22.00 Grannfejden 23.00 Sex and the city (R) 23.35 Navy CIS 0.30 2 1/2 män (R) 1.00 Drew Carey 1.25 Law and order 2.20 Blue murder 3.30 Rachael Ray 4.25–4.45 Just shoot me (R) 5.50 Nyhetsmorgon 9.55 Doctors 10.50 Tillbaka till Aidensfield (R) 11.55 Hem till gården 12.55 Nyhetskanalen 13.00 Trav: Dagens rätt 13.30 Supernanny (R) 14.25 Nyhetskanalen 14.30 Små i stora världen 15.00 House (R) 15.55 That ‘70s show (R) 16.55 Äntligen hemma (R) 17.55 Parkeringskriget 18.20 Keno 18.30 Lokala nyheter 18.35 Lokalt väder 18.40 Ekonominyheterna 18.50 Vädret 19.00 Nyheterna 19.30 Halv åtta hos mig (R) 20.00 Hjälp! Jag är med i en japansk tv-show 21.00 Oskyldigt dömd (R) 22.00 Nyheterna 22.25 Sporten 22.35 Vädret 22.38 Lokalt väder 22.40 Blomstertid 23.10 24 0.05 Jordan, rättsläkare (R) 0.55 Medium (R) 1.50 Arkiv X (R) 2.35 Ally McBeal (R) 3.15 Hope & Faith (R) 3.40 South Park (R) 4.05 Survivor (R) 4.50–5.50 Felicity (R) 6.25 Dagsändningar 18.30 Rules of engagement 19.00 The Big bang theory 19.30 Vänner 20.00 Gary 20.30 The Big bang theory 21.00 Criminal minds 21.55 S Fringe 23.00 Seinfeld 0.00 CSI Miami 1.00 Jimmy Kimmel live 1.55 MacGyver 2.55 Magnum 3.55 Amazing race

9.30 24 direkt 15.55 Barnmorskorna – Norge (R) 16.25 Fotbollens historia (R) 17.20 Nyhetstecken 17.30 Oddasat 17.45 Uutiset 18.00 Genfarmen (R) 18.55 Rapport 19.00 In treatment 19.30 Finlands natur 20.00 Krigsfotografer 21.00 Aktuellt 21.30 Trädgårdsfredag 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Golden retriever 23.15 Murphy Brown 23.40 Out of practice (R) 0.05 Kvarteret Skatan (R) 0.35 Sugar rush (R) 1.00–1.30 Dom kallar oss artister (R) 6.30 Dagsändningar 14.10 Cityakuten 15.05 The Tyra Banks show 16.00 Top model 8 17.00 Scrubs 17.30 The real housewives of Orange County 18.30 How I met your mother 19.00 Singing bee 20.00 Film: Ett päron till farsa i Las Vegas 21.50 My name is Earl 22.45 Burn notice 23.45 Film: Get shorty 1.40 Film: Saving Face 3.25 Rachael Ray 4.10 Just shoot me (R) 4.35–5.00 My name is Earl (R) 5.50 Nyhetsmorgon 9.55 Doctors 10.50 Tillbaka till Aidensfield (R) 11.55 Hem till gården 12.55 Nyhetskanalen 13.00 Trav: Dagens rätt 13.30 Supernanny (R) 14.25 Nyhetskanalen 14.30 Små i stora världen 15.30 Comedy inc 15.55 That ‘70s show (R) 16.55 Äntligen hemma (R) 17.50 Dagens flex 17.55 Parkeringskriget 18.20 Keno 18.30 Lokala nyheter 18.35 Lokalt väder 18.40 Ekonominyheterna 18.50 Vädret 19.00 Nyheterna 19.30 En orangutangs dagbok (R) 20.00 Talang 2009 21.30 Berg flyttar in (R) 22.00 Nyheterna, sporten och vädret 22.25 Numbers 23.25 Boston legal 0.20 Film: Tidvattnets furste 2.45 Film: Ruth Rendell: Vem var Doon? 4.25–6.00 Film: Evelyn 6.25 Dagsändningar 14.15 Rules of engagement (R) 14.45 The Big bang theory (R) 15.15 Vänner (R) 15.45 Stilpoliserna 17.00 Entertainment now 17.30 America’s FHV 18.00 Aliens in America 18.30 The Big bang theory 19.00 America’s FHV – stupid cupid 20.00 CSI 21.00 America’s FHV 21.30 Film: Att göra en pudel 23.25 Söndagsparty med Filip och Fredrik (R) 0.55 Jimmy Kimmel live 1.50 Battlestar Galactica 2.45 CSI (R) 3.40 Queer as old folk

13.45 Murphy Brown (R) 14.10 Finlands natur (R) 14.40 Golden retriever (R) 15.25 Antikmagasinet (R) 15.55 Existens (R) 16.25 Hotell Opera (R) 17.25 Kallt blod, heta känslor (R) 18.15 Landet runt 19.00 Den första kretsen (R) 19.45 Tommy 20.00 History of rock ‘n’ roll: Guitar heroes 20.50 5 min Yngwie Malmsteen 20.55 AC/DC – Big gun 21.00 Rapport 21.05 Tommy Emmanuel: Center stage 22.05 5 min Kee Marcello 22.10 Luftgitarr i Finland 22.40 Rapport 22.45 Expo ‘92 – Gitarrlegender i Sevilla 0.15 I Robert Johnsons fotspår (R) 1.10 Från akustiskt till dödsmetall 2.50–2.51 Programtablå 6.30 Lilla huset på prärien 8.20–8.50 Jesse 9.40 I nöd och lust 10.05 How I met your mother (R) 10.35 Simpsons 11.05 Scrubs (R) 11.35 The Tyra Banks show (R) 12.30 Sjukhuset (R) 14.30 Stora byggslaget (R) 15.20 Stylista 16.10 Supersize vs superskinny 17.10 Hell’s kitchen 19.00 Singing bee 20.00 Without a trace 21.00 Film: Värstingarna 23.00 New Amsterdam 0.25 Film: Be cool 2.40 Film: Locusts: The 8th plague 4.10–4.55 Rachael Ray

8.00 Musses klubbhus 8.25 Fåret Shaun (R) 8.35–9.00 Draken (R) 10.00 Gudstjänst 10.45–11.30 Landet runt (R) 12.10 Medan tid är (R) 12.40 Den första kretsen (R) 13.25 Trädgårdsfredag (R) 13.55 Krigsfotografer (R) 14.50 In treatment (R) 17.00 Små barn – stora rättigheter (R) 17.30 Anaconda (R) 18.00 Renlycka (R) 18.40 En sann vän (R) 19.00 Mästarmöten. Danskt musikprogram från 2008. 20.00 Ryssviken (R). Dokumentär av Åse Fougner. 21.00 Aktuellt 21.15 Dom kallar oss artister (R) 21.45 Trädälskaren. Svensk dokumentär från 2008. 23.00 Rapport 23.10 Existens (R) 23.40–0.10 Barnmorskorna – Norge (R) 6.30 Lilla huset på prärien 8.20–8.50 Jesse 9.40 Alla älskar Raymond 10.35 Jims värld 11.35 The Tyra Banks show (R) 12.30 Men in trees 13.25 Love inc 14.20 Film: The Bachelor 16.10 Project runway (R) 17.05 Paris Hilton’s my new BFF (R) 18.00 Stylista 19.00 Stora byggslaget (R) 20.00 Bones 21.00 Film: Austin Powers in Goldmember 22.50 Law and order 23.45 Film: The Punisher 2.00 Film: Trekant 3.40 Rachael Ray 4.30–5.00 Alla älskar Raymond

6.00 Barnprogram 8.59 Nyhetsmorgon lördag 11.25 Postkodlotteriets sommarspecial 11.40 Robin Hood 12.40 Oliver Twist 14.05 Film: Rasmus på luffen 15.55 Film: Tre Amigos 18.00 Trav: Vinnare: V75 (R) 18.50 Keno 19.00 Nyheterna 19.20 Vädret 19.30 Berg flyttar in (R) 20.00 Sommarkrysset – med Lottodragningen 21.15 Film: Babel. Drama från 2006. 22.00 Nyheterna och vädret 22.15 Film: Babel, forts 0.15 Film: Beyond borders 2.30 Film: Fredagen den 13:e – del 7 4.10–6.00 Film: Fredagen den 13:e – del 8

6.00 Barnprogram 8.59 Nyhetsmorgon söndag 11.25 Postkodlotteriets sommarspecial 11.35 Talang 2009 (R) 13.00 Hjälp! Jag är med i en japansk tv-show (R) 14.00 Förbjuden syskonkärlek (R) 15.00 Direkt: Friidrott 17.05 Keno 17.10 Vinnare: V65 18.00 Ice road truckers (R) 19.00 Nyheterna och vädret 19.20 Sporten 20.00 Bingolotto 22.00 Nyheterna och vädret 22.20 Film: I spindelns nät. Drama från 2001. 0.20 American inventor 1.20 Mayday 2.20 24 (R) 3.00 Lost (R) 4.30 Misstänkt (R) 4.55–4.56 CBS 60 minutes

6.05 America’s funniest home videos 6.30 McLeods döttrar 7.20 Sabrina – tonårshäxan 8.10 Biggest loser 9.00–9.45 Quizzo 10.20 Gilmore girls 11.15 Greek (R) 12.10 The Big bang theory (R) 12.40 Film: Spy kids 3-D 14.15 Outsiders – hjälp, jag stammar 15.20 Jamies restaurant Australien 16.20 Gordon Ramsay’s the F-word (R) 17.20 I shouldn’t be alive 18.25 Film: Big trouble 20.00 America’s funniest home videos – top 20 countdown 21.00 Psych 21.55 Film: The life aquatic with Steve Zissou 0.20 Saturday night live 1.20 Film: 6:e dagen 3.45 Jimmy Kimmel live

6.05 Entertainment now (R) 6.30 McLeods döttrar 7.20 Sabrina – tonårshäxan 8.10 Biggest loser 9.00–9.45 Quizzo 10.15 Gilmore girls 11.10 Saturday night live (R) 12.05 Extraordinary parents 13.05 Stilpoliserna (R) 14.20 Brothers & sisters (R) 15.15 Ugly Betty (R) 16.10 Desperate housewives (R) 17.10 Grey’s anatomy (R) 18.05 Greek 19.00 Privileged 20.00 Gordon Ramsay’s the F-word 21.00 Film: Queen sized 22.50 Mad men 0.50 CSI (R) 1.45 Criminal minds (R) 2.45 Girls of the Playboy Mansion (R) 3.20 Jimmy Kimmel live 4.00 Unlikely lovers

11.00 24 direkt 15.10 Gomorron Sverige 16.00–16.05 Rapport 16.40 Gudstjänst (R) 17.25 Nyhetstecken 17.35 Oddasat 17.50 Uutiset 18.00 Tigern – med dold kamera (R) 18.55 Så såg vi sommaren då 19.00 In treatment 19.25 Blomsterspråk (R) 19.30 Trädgårdsfredag (R) 20.00 Direkt: Fotboll: USA–Italien 21.00 Aktuellt 21.25 Regionala nyheter 21.30 Terje Hauge blåser på topparna 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Sugar rush (R) 22.55 Projekt: Mirakel 0.30–1.30 Mästarmöten (R) 6.30 Dagsändningar 15.05 The Tyra Banks show 16.00 Top model 8 17.00 Sex and the city 17.30 The real housewives of Orange County 18.30 How I met your mother 19.00 2 1/2 män 19.30 Sjukhuset 20.00 Cityakuten 22.40 Sex and the city (R) 23.20 Navy CIS 0.15 2 1/2 män (R) 0.40 Drew Carey 1.10 Law and order 2.00 Jack och Bobby 2.55–5.00 Film: Blue thunder 5.50 Nyhetsmorgon 9.55 Doctors 10.50 Tillbaka till Aidensfield (R) 11.55 Hem till gården 12.50 Postkodlotteriets sommarspecial (R) 13.00–13.25 Trav: Dagens rätt 14.30 Doktorn kan komma (R) 16.25 American idol 17.25 Hjälp! Jag är med i en japansk tv-show (R) 18.20 Direkt: Keno 18.30 Lokala nyheter 18.35 Lokalt väder 18.40 Ekonominyheterna 18.50 Vädret 19.00 Nyheterna 19.30 Halv åtta hos mig (R) 20.00 Film: Mean girls (R) 22.00 Nyheterna 22.25 Sporten 22.35 Vädret 22.38 Lokalt väder 22.40 Volvo Ocean Race – veckomagasin 23.05 Kortvuxna berättelser (R) 23.40 Jordan, rättsläkare (R) 0.35 Medium (R) 1.30 Arkiv X (R) 2.15 Ally McBeal (R) 3.00 Hope & Faith (R) 3.25 South Park (R) 3.50 Survivor (R) 4.35 Felicity (R) 5.20–5.50 Comedy inc 6.25 Dagsändningar 15.40 America’s FHV 16.10 What about Brian 17.05 America’s FHV 17.35 Grey’s anatomy 18.30 Rules of engagement 19.00 The Big bang theory 19.30 Vänner 20.00 Gift med Eiffeltornet 21.00 CSI 21.55 Ett herrans liv 23.00 Seinfeld 0.00 CSI Miami 1.00 Cold case 2.00 MacGyver 3.00 Magnum 4.00 Amazing race

9.00–15.00 24 direkt 15.40 Mästarmöten (R) 16.40 Landet runt (R) 17.25 Nyhetstecken 17.35 Oddasat 17.50 Uutiset 18.00 CIA:s profil på Hitler (R) 18.50 Så såg vi sommaren då (R) 19.00 In treatment 19.30 Out of practice (R) 19.55 Bruksanvisning (R) 20.00 Carnivale 20.55 Mitt i naturen möter 21.00 Aktuellt 21.25 Regionala nyheter 21.30 Småvilt 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Han var min bror 0.10–1.45 Projekt: Mirakel (R) 6.30 Dagsändningar 14.10 Cityakuten 15.05 The Tyra Banks show 16.00 Top model 8 17.00 Sex and the city 17.30 The real housewives of Orange County 18.30 How I met your mother 19.00 2 1/2 män 19.30 Sjukhuset 20.00 Paris Hilton’s my new BFF (R) 21.00 Hell’s kitchen 23.00 Sex and the city (R) 23.40 Navy CIS 0.35 2 1/2 män (R) 1.00 Drew Carey 1.25 Law and order 2.20 Jack och Bobby 3.10 Richard Pryor Live on the Sunset Strip 4.35–5.00 How I met your mother (R) 5.50 Nyhetsmorgon 9.55 Doctors 10.50 Tillbaka till Aidensfield (R) 11.55 Hem till gården 12.50 Postkodlotteriets sommarspecial (R) 13.00–13.25 Trav: Dagens rätt 14.25 Doktorn kan komma (R) 16.25 American idol 17.30 Lokala nyheter 17.35 Lokalt väder 17.45 Direkt: Studio: Fotbolls-EM U21 18.05 Fotboll: Sverige–Vitryssland 20.10 Direkt: Studio: Fotbolls-EM U21 20.30 10 år med Parlamentet (R) 21.20 Berg flyttar in (R) 22.00 Nyheterna 22.25 Sporten 22.35 Vädret 22.38 Lokalt väder 22.40 Lost 0.35 Mordkommissionen (R) 1.45 Arkiv X (R) 2.30 Ally McBeal (R) 3.15 Hope & Faith (R) 3.35 South Park (R) 4.00 Survivor (R) 4.45–5.50 Felicity (R) 6.25 Dagsändningar 14.10 Rules of engagement (R) 14.40 The Big bang theory (R) 15.10 Vänner (R) 15.40 America’s FHV 16.10 What about Brian 17.05 America’s FHV 17.35 Grey’s anatomy 18.30 Rules of engagement 19.00 The Big bang theory 19.30 Vänner 20.00 Ugly Betty 21.00 Desperate housewives 22.50 Seinfeld 23.55 CSI Miami 0.55 Jimmy Kimmel live 1.50 MacGyver 2.50 Magnum 3.50 Amazing race

Onsdag 10 juni 2009 extra

27


När du behöver en rörmokare så finns vi till hands! Nibe Varmvattenberedare

Thermia Värmepumpar Sänk dina energikostnader!

Torp-Isak Urinseparerad fritidstoa med fläkt.

Vi är totalentreprenör inom Mark-Berg-Luft.

15-35-55 och 100 liter

Din värmepump är en investering i ett behagligt liv. Och tack vare de nya reglerna för ROT-avdraget* är det en investering som nu lönar sig ännu snabbare, eftersom du får

2.795:-

dra av halva arbetskostnaden vid installation. På www.thermia.se förklarar vi mer.

Rostfria Pumpar

Vattenutkastare

Välkommen!

Trekammarbrunnar

25 liter hydrotub *ROT-avdraget gäller upp till max 100 000 kronor per år.

389:1.695:-

Den enda trädgårdskran som aldrig fryser. Ny patenterad överdel. Självtömmande.

än någonsin! Nu lönsammare

Rot bidraget göra en bättre investering

12.995:-

Gör att du aldrig kan h Låg räntekostnad oc i värmepump än nu. arbetspå tt ba 50% ra statliga subventioner. . ion lat tal ins h oc ål rrh kostnader för både bo

RÖRmontage Lule Skräddaregränd 5 | 961 73 BODEN | Mobil: 070-572 54 55 Hedbackavägen 115, Björsbyn | 975 96 LULEÅ | Tel: 0920-999 88, 070-559 99 88

...så får du köpa en fylld 10 kg Kompositflaska (PK 10) för 995 kr Ord. 1.840:-

Passa på och köp gasolgrill nu... 2995:-

995:Priset gäller endast vid köp av gasolgrill.

Weber Gasolgrill Q 220 Special Edition

5995:-

9995:-

Kompakt med stor grillyta och galler i gjutjärn med emaljcoating. Rostfri brännare med steglöst reglage. Termometer i locket. Driftssnål och portabel.

Weber Gasolgrill Genesis E-310

Weber Gasolgrill Spirit E-310

3 rostfria brännare. Porslinsemaljerat lock med fastmonterad termometer. Porslinsemaljerade gjutjärnsgaller och Flavorizer Bars. Arbetsbord i rostfritt stål. Förvaringsskåp med svarta dörrar. 6 redksapshållare. Grillyta 66x50 cm. 12,3 kW. 25 års garantisystem. Slang och regulator ingår.

3 rostfria brännare. Porslinsemaljerat lock med fastmonterad termometer. Porslinsemaljerade grillgaller och Flavorizer Bars. Avtagbart arbetsbord av termoplast. 3 redskapshållare. Förvaringsskåp med svarta dörrar. Kryddhylla på båda sidor. Grillyta 61x44 cm. 11 kW. 25 års garantisystem. Slang och regulator ingår.

4695:2495:Elektronisk tändning. Gjutjärnsgaller och termometer i locket. Topplock i rostfritt stål. Sidobord med krokar för grillredskap. Regulator ingår.

Inklusive vagn, termometer, 2 brännare (6,4 kWh). Inbyggd Flavorizer, emaljerat gjutjärnsgaller. Elektronisk tändning. Värmehylla. 1 grill-out lamp handtag. Grillyta 46x65 cm. 5 års garantisystem.

3995:-

Med 4 rostfria brännare samt sidobrännare. Elektronisk tändning. Gjutjärnsgaller och termometer i locket. Topplock i rostfritt stål. Sidobord med krokar för grillredskap. Regulator ingår.

Öppet: Mån-fre 9-18, Lör 10-15, Sön 12-15

Weber Kolgrill One Touch Gold I porslinsemaljerat stål. One Touch rengörings- och värmeregleringssystem. Sluten askuppsamlare av aluminium. Termometer i locket samt lockhållare. 2 brikettkorgar. Grillyta ø57 cm. 10 års garantisystem.

Invite Gasolgrill Bluss 4+1

Invite Gasolgrill Bluss 3

Weber Gasolgrill Q 320

Weber Kolgrill One Touch Silver

1895:-

999:-

I porslinsemaljerat stål. One Touch rengörings- och värmeregleringssystem. 2 briketthållare. Grillyta 47 cm. 10 års garantisystem.

LULEÅ Delfingatan 2, telefon 0920-731 50 Ring Bror 0920-731 51 eller Ariel 0920-731 59

11345734.indd  

G R A T IS T ID N IN G Vad innebär ett handikapp? ANSLAGSTAVLAN – Vår största fördel är så klart närheten till vattnet och vår oerhört vackr...

Advertisement