Page 1

NU FINNS EXTRA PÅ INTERNET ● www.tidningenextra.se NYHETSTIPS

G A D S ON 09

g2 rgån Å | 7 er umm 24 | N

0

ni 2 10 ju Vecka

Ring 0920-26 28 26 Mejla nyhetstips@tidningenextra.se

Sally föll för fortet

ING TIDN G S I T A GR SDA E ON VARJ

N E D BO

Sally Sundbom är bodenkvinnan som tog Rödbergsfortet till sig efter dess stängning i slutet av förra seklet. I nio år har hon hållit det igång tillsammans med ett par arbetskamrater men sedan årsskiftet är hon ensam kvinna SIDORNA 6-7 på täppan.

NÖJE

Boden rankas lågt Bottenplacering på lista över sommarstäder – vill vända utvecklingen När medlemmarna på nätsidan reseguiden.se fick till uppgift att utse Sveriges 100 bästa sommarstäder kvalade Boden inte ens in på listan.

Jalle Svanberg, vd på Boden turism, konstaterar att man har en hel del kvar att göra i arbetet med inhemska turister. – Vi har siktat in oss ganska mycket på

En musikalisk protest mot samhället

Norge och fått framgång med det. Man kan inte göra allting på samma gång, säger han. SIDORNA 2-3

SIDAN 20 FOTO: LENNART JÖNSSON

V75

– Travchefen om helgens folkfest

Vad innebär ett handikapp? KRÖNIKAN  SID 10

SPORT

Fyra år efter mardrömmen SIDORNA 16-17

ANSLAGSTAVLAN

Läsarnas forum SIDAN 12

AKTUELLT

6A räknar ned SIDAN 8

Travchefen Sven Granström håller tummarna för att det blir fint väder på lördag.

MITTEN

Stort Cheesemål

Sommar-Lunchbuffé Stort urval av varma & kalla rätter, pizzaslice, dryck, efterrätt, kaffe.

65:-

150 g ostburgare, pommes frites,

100:-

Färska sommargrönsaker, valfri potatis eller ris. Inkl. nybakat bröd, salladsbuffé. FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER •

75:-

Restaurang

.se


NYHETER Turistens

IKAN N Ö KR

Recept för en sommarstad HÄR INTILL kan du läsa att Boden ligger långt ner på listan över sommarstäder. Men vad är det som egentligen karaktäriserar en sommarstad? Är det ett plus om staden ligger vid havet? Eller om det är lummigt i centrum med mycket grönska och blommor? Eller ett rikt nöjesutbud? Reseguiden ställde följande fråga till sina medlemmar: Vilken svensk stad är din sommarfavorit? Och det är klart, som man frågar får man svar. Säg sommar och de flesta tänker på hav, sol och nöje och då ligger förstås städer som Göteborg, Visby och Halmstad bra till. Klassiska sommarorter. Luleå hamnar på 25:e plats på listan. Ingen direkt topplacering men kommunalrådet Petersen är nöjd. Det ska han vara.

10 i topp

Hetaste sommarstäderna enligt reseguiden.se: 1. Göteborg 2. Stockholm 3. Visby 4. Halmstad

5. Varberg 6. Helsingborg 7. Ystad 8. Malmö 9. Västervik 10. Kalmar

Norrbottniska städer på listan: 21. Piteå 25. Luleå 78. Kiruna 84. Haparanda

Liseberg lockar?

Fotnot: 7 899 personer svarade på frågan.

Boden ratas

”Som man frågar får man svar”

DET TALAS mycket om sjöstaden Luleå och visst har strandpromenaden vid Norra hamn inneburit en ansiktslyftning. Men. Jag tycker Luleå skulle kunna göra mycket mer för att bli en i mina ögon riktig sommarstad. Ta Storgatan som exempel: lång, grå och trist. Lite träd, lite lekparker. Lite grönska. En stor sandlåda ibland. Luleå stadskärna har fördelen att ligga omgiven av vatten och har alla förutsättningar att bli ännu bättre. Boden har också förutsättningar att blomma ut och klättra på listan. Bottenplaceringen är oförtjänt dålig. Boden har flera fina sommarpärlor. OM LULEÅ och Boden ska bli riktigt heta sommarstäder gäller det här receptet: Bra väder med mycket sol, bra badmöjligheter och intressanta sevärdheter samt en fin natur. Krydda med ett pulserande nöjesliv i sommarnatten och många butiker och du har skapat ett vinnande koncept. Många av ingredienserna går att ordna, utom en sak: vädret. Men även där har Luleå bra förutsättningar. 2007 vann Luleå solligan. Nu hoppas vi ånyo på en riktigt solig sommar i både Luleå och Boden. TREVLIG LÄSNING LARS-HENRIK ANDERSSON 0920-26 28 26 lars-henrik.andersson@ norrbottensmedia.se

Jalle Svanberg, vd på Boden turism, tror att många förknippar Boden med skyttegravar och ärtsoppa.

Luleå på plats 25 – kommunalrådet: Luleå röstades fram som Sveriges 25:e bästa sommarstad. Det får kommunalrådet Karl Petersen att jubla. – Det är riktigt bra, Luleå är en fin sommarstad, säger Petersen.

LULEÅ I fjol slutade Luleå på en 17:e plats i en betydligt mindre omröstning från samma nätsida. I år har nästan 20 gånger fler röstat – men Luleå lyckas ändå ta rygg på toppstäderna. Kommunen placerar sig på en 25:e plats och blir med det endast slagna av Piteå bland städerna i länet. – Som placering betraktat låter det bra, riktigt bra. Luleå

utges av Norrbottens Media AB. Besöksadress: Robertsviksgatan 5, Luleå. Vd: Erik Ranängen, 0920-26 27 00. Ansvarig utgivare: Lars-Henrik Andersson, 0920-26 28 26. Växeln: 0920-26 28 10. Grafisk form: Erja Persson, Norrbottens Media AB. Annonsförsäljning: Norrbottens Media AB, LULEÅ 0920-26 27 00, BODEN 0921-160 32, 160 33. Upplaga: 56 000 ex. Tryck: Tryck i Norr, Luleå. Internet: www.tidningenextra.se

2

extra Onsdag 10 juni 2009

är en bra sommarstad och jag tycker att vi ska ligga där uppe någonstans, säger Petersen. Vad är det som gör Luleå till en bra sommarstad i dina ögon?

– Vår största fördel är så klart närheten till vattnet och vår oerhört vackra skärgård. Det går inte att komma ifrån. Sen tror jag att det finns en fördel i att själva centrum ligger mel-

Redaktionen: Fax: 0920-26 28 66 E-post: redaktionen@ tidningenextra.se

lan två hamnar, det förstärker känslan av sommar. Nu har vi fixat till norra hamn och den tycker jag är riktigt fin och mysig. Nu återstår den södra hamnen, då kommer staden att lyfta lite till. – Sen har vi våra ljusa sommarnätter också, det ger oss många soltimmar och det tror jag att folk uppskattar. Vad kan ni göra bättre?

LARS-HENRIK ANDERSSON

JOHANNA HÖVENMARK

0920-26 28 26 lars-henrik.andersson@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 25 johanna.hovenmark@ norrbottensmedia.se


Det här tyckte de röstande var viktigt vid val av sommarstad:

Alternativ Sol och bad Sevärdheter Natur Nöje och uteliv

Andel (%) 20 17 16 13

Röster 5 675 4 749 4 452 3 601

Alternativ Kultur Shopping Boende Annat

Andel (%) 11 11 10 2

Mindre viktigt: boende

Röster 3 278 3 116 2 987 668

Viktigt: bad

som sommarstad Nätsidan Reseguiden har låtit sina medlemmar ranka svenska sommarstäder. Slutsatsen? Boden ratas totalt och slår sig inte ens in bland de 90 bästa. – Vi har mycket att jobba på, säger Jalle Svanberg, vd på Boden Turism.

Bottenplacering i svensk internetundersökning BODEN I en stor undersökning med drygt 8 000 svarande har nätsidan reseguiden.se låtit sina medlemmar bestämma vilka städer som är bra svenska sommarstäder. Omröstningen visar att storstäder som Göteborg och Stockholm placerar sig högt – tillsammans med klassiska resmål som Visby. Omröstningen visar också att medlemmarna ger Boden kalla handen. Staden finns inte ens med på listan och placerar sig därmed efter städer som Åmål, Sollefteå, Haparanda och Kiruna.

Mycket att jobba på När Jalle Svanberg, vd på Boden turism, ser listan konstaterar han att Boden har en hel del kvar att göra i arbetet med inhemska turister. – Vi har mycket att jobba på där. Vi har siktat in oss ganska mycket på Norge och fått framgång med det. Man kan inte göra allting på samma gång. Hade samma undersökning gjorts i nordnorge är jag ganska säker på att Boden hade toppat listan, säger Svanberg. Bodens historia som militärstad är någonting han tror talar mot staden i en omröstning av den här typen. – Man ska inte glömma att fram till 1997 var Boden

”Det är riktigt bra” – Jag vet att vi kommer att bli bättre på att lyfta fram skärgården. Vi har den strategin klar för oss och jobbar mot det. När det är klart tror jag att Luleå kommer att uppskattas ännu mer som sommarstad, för skärgården är verkligen någonting som är värt att visa upp.

– Jag gillar ju Stockholm, även om jag inte är där så ofta. Stadens broar, vatten och skärgård ger en väldigt fin sommarkänsla. Det är en vacker stad, kanske en av Europas allra finaste på sommaren, säger Karl Petersen.

Har du någon personlig favorit bland sommarstäderna?

Sveriges hemligaste stad. Vi är ganska unga som turistmål. Söderöver kan jag tänka mig att man fortfarande förknippar Boden med skyttegravar och ärtsoppa, man har en inarbetad relation till staden. Tiden talar för oss och vi får helt enkelt jobba mot en yngre målgrupp som kanske inte varit här på tvång för att göra lumpen.

fakta Jalle Svanbergs fem tips för att uppleva Boden: 1. Bada – antingen på utomhusbadet eller på Nordpoolen. 2. Besök travet – gärna i samband med V75. 3. Western Farm – antingen på en familjedag eller på en festlig kvällstillställning. 4. Rödbergsfortet – för en historisk upplevelse. 5. Fiska lax.

”Bert är en pappskalle” Ett steg i det är den nöjespark som beräknas stå färdig sommaren 2011. Jalle Svanberg menar att den kan attrahera turister från hela Sverige – även om upptagningsområdet beräknas vara Barentsregionen. Tidigare har entreprenören Bert Karlsson sågat Bodens planer på en nöjespark, men det hindrar inte Svanberg från att tro att parken ska ge kommunen ytterligare ett vapen i jakten på turister. – Vad Bert Karlsson säger kan vi inte lägga så stor vikt vid, det var ju trots allt han som lyckades köra Skara sommarland i konkurs. Jag tycker faktiskt han är en pappskalle som uttalar sig om saker han inte känner till nog bra.

Vill arrangera O-ringen Jalle Svanberg menar att Boden i dagsläget har ett attraktivt utbud. Däremot

tror han att svenska turister har fått för lite tid på sig att upptäcka staden. En möjlig inkörsport till Bodens turism kan vara om kommunen får arrangera den stora orienteringstävlingen O-ringen. – Jag tror exempelvis Luleå sitter fast i folks minne sedan VM-seglingen. Då kablades det ut bilder på en stad i strålande solsken där folk trivdes och hade det bra. Det är något sånt vi behöver, så att folk får chansen att uppleva staden. Oringen skulle generera runt 30 000 besökare och givetvis skulle det göra en stor skillnad. ROBERT ÖSTHOLM robert.ostholm@norrbottensmedia.se

TYCK TILL – SKRIV EN INSÄNDARE ROBERT ÖSTHOLM robert.ostholm@norrbottensmedia.se

Karl Petersen gillar Luleå på sommaren.

Är Boden och Luleå bra sommarstäder? Vad tycker du? Skriv till: Anslagstavlan, Tidningen Extra, 971 81 Luleå

VIKTORIA BERGLUND

SARA-LENA BRÄNNSTRÖM

ROBERT ÖSTHOLM

SOPHIE GUNNARSSON

JEANETTE BERGSTRÖM

0920-26 27 86 viktoria.berglund@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 03 sara.brannstrom@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 05 robert.ostholm@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 02 sophie.gunnarsson@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 04 jeanette.bergstrom@ norrbottensmedia.se

E-POST anslagstavlan@ tidningenextra.se

NYHETSTIPS

TYCK TILL!

Ring 0920-26 28 26 Mejla nyhetstips@ tidningenextra.se

Skriv en insändare anslagstavlan@ tidningenextra.se

Onsdag 10 juni 2009 extra

3


Auktioner

AKTUELLT FOTO: LINDA ALFREDSSON

Hela hem, alt enstaka bra saker säljes till de bästa marknadspriserna. Kontakta oss så får du veta mera Norrbottens Antik Bo Dahlen & Gunilla Nordgren Drottninggatan 5 Boden 0921-551 55 eller 070-210 84 63 www.norrbottensantik.se

Åka hund? Åkabort bortutan utan hun Ring: Ria Pia Ring: Ria Pia Tel.Tel. 0971-55 887, 070-233 88 61 0971-55 887, 070-2 Ria pias kennel och hund pensionat tar Ria pias kennel och hund pensionat tar e emoti lantligmiljö, hundar i lantlig miljö. Hundarna ska var vacinerade och bör ska var vacinerade, varahundarna försäkrade. och bör vara försäkrade,

De bor i rymmlig box med egen lucka den bor i rymmlig box, med egen lucka t till hage. lös rastningsker sker ii stor stor lekhage. annars k Lös rastning lekhage, annars koppel rastning.

• Ny kull med Vorsteh valpar väntas vec

• Ny kull med Vorsteh valpar väntas vecka 33 • Jag utför märkning av hundar. • Jag utför ävenäven märkning av hundar.

Beställ tårta till Studenten

▲ På lördag marscherar de för ökad tillgänglighet i samhället. Ulrica Åström, Röda korsets byrå mot diskriminering, Thomas Tillberg, Synskadades riksförbund, Solvey Dahlqvist, Röda korsets byrå mot diskriminering, Linda Ekenberg, Handikappföreningarnas samarbetsorgan Norrbotten och Bernt Svarvare, Frösunda LSS.

Framåt marsch!

Glädje, humor och en stor portion allvar. På lördag är det manifestation för ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. – Vi hoppas att många deltar, säger Thomas Tillberg, Synskadades riksförbund. LULEÅ Den kallas Marschen för tillgänglighet och genomförs på ett trettiotal orter runt om i hela landet, från Malmö i söder till Luleå i norr. Syftet är att uppmärksamma att otillgänglighet inte klassas som diskrimineringsgrund för personer med funktionsnedsättning och för första gången har flera organisationer i Luleå hakat på marschtåget.

Kungsgatan 49 • Tel. 185 54 Öppet: Mån-tor 7-20, Fre 7-18.30 , Lör 9-18, Sön 11-17

Alla ska få vara med – Det handlar om att alla människor ska ha samma möjligheter, säger Ulrica Åström från Röda kortsets byrå mot diskriminering i Luleå. – Oavsett funktionsnedsättning ska du kunna ta del av och

DIN

ARE

SÄLJ 4

extra Onsdag 10 juni 2009

GÖRAN RONNEBJER

SARA ENGELMARK

URBAN ANDERSSON

Säljledare, Luleå 0920-26 27 82 070-332 56 22 goran.ronnebjer@ norrbottensmedia.se

Mediesäljare, Luleå 0920-26 27 84 070-542 23 50 sara.engelmark@ norrbottensmedia.se

Mediesäljare, Luleå 0920-26 27 83 070-640 75 21 urban.andersson@ norrbottensmedia.se

▲ Hur lätt är det att ta sig fram i Luleå med rullstol?

vara med och forma samhället. Förhoppningsvis kan marschen skapa både opinion och kontaktytor mellan olika grupper. Och denna gång ska opinion väckas och information spridas med hjälp av humor och en rejäl glimt i ögat. Själva marschen genom Luleå avslutas nämligen med en manifestation på Storgatan. Där bjuds det bland annat på basket, handikapprörelsen möter spelare från Luleå basket, och för dem som vill och vågar – en hinderbana som ska manövreras med rullstol alternativt ögonbindel.

Vill öka förståelsen Enkelt uttryckt handlar det om att öka förståelsen för hur det är att leva med en funktionsnedsättning och därmed ständigt stöta på hinder i vardagen. Det kan röra sig om allt från för höga trottoarkanter och trånga dörrar till brist på information för den som inte kan se eller höra.

– Genom roliga aktiviteter vill vi nå så många som möjligt och kunna bidra med nya perspektiv, säger Ulrica Åström.

Vanliga fördomar Men bristande tillgänglighet innebär inte enbart fysiska hinder. Fördomar leder inte sällan till att personer med funktionsnedsättning exkluderas i olika sammanhang, till exempel att människor pratar över deras huvuden i stället för till dem. – Dessutom pratar människor ofta om oss som en enhetlig grupp, säger Thomas Tillberg. – Vi är människor med olika behov, precis som alla andra. Och på frågan vad som kan göras för att bryta gamla mönster och förändra förutfattade meningar, svarar Thomas Tillberg: – Visa lite civilkurage och räds inte att fråga om någon ser ut att behöva hjälp! LINDA ALFREDSSON linda.alfredsson@norrbottensmedia.se

ROBERT ANGLÖW

URBAN WIKBERG

Mediesäljare, Boden 0921-160 33 070-517 14 16 robert.anglow@ norrbottensmedia.se

Mediesäljare, Boden 0921-160 32 070-311 36 21 urban.wikberg@ norrbottensmedia.se

Bokning av annons som ska produceras: senast fredag innan utgivningsveckan. Tryckfärdig annons: senast måndag kl 12.00 införingsveckan.


KVANTUMKLIPPET

NORRLANDS FALU

19

1,3 kg

90

und Max 2 köp/k

LEVERPASTEJ

SVENSK EDAMEROST Arla

49

500 g, Arboga Jfp 49:80/kg

90 /kg

24

/kg 25:87/st

KVANTUMKLIPPET

90 /st

SOMMARSKINKA

kokt, Br. Carlsson

29

90

/kg

und Max 2 köp/k

RÅG-/VETETUB 900 g, jfp 25:44/kg

5 paket

FÄRDIGMAT Findus

99:-

/5 st

22

90 /st

FRÅN VÅR EGEN GRILL

GRILLAD KYCKLING

39

90

GODIS I LÖS VIKT Jfp 49:80/kg

Vi styckar själv allt nöt- och fläskkött i butiken!

4

98

200 GRATIS P-PLATSER

/hg

/st

KASSLER

benfri, Sverige Br. Carlsson

49

90

/kg

Priserna gäller t o m söndag 14 juni 2009.

GÖR DINA UTTAG I VÅR BANKAUTOMAT Automaten är placerad vid förbutiken och passar de flesta bankkort. BODEN. Tel 0921-189 20

ÖPPET ALLA DAGAR KL 9-21


PORTRÄTTET Sally Sundbom visar stolt upp en av alla sovsalar i fortet där upp till 500 soldater huserade på en och samma gång en gång i tiden. – Det är otroligt roligt att berätta om allt som skett under dessa berghällar, säger Sally Sundbom, som idag driver fortet i ett enmansföretag.

Förälskade sig Det tog henne inte lång stund att haka på uppdraget som fortskötare. Hon och två kollegor från försvaret i Boden tillfrågades år 2000 om de ville köra guidningar i det då nedlagda Rödbergsfortet. – Jag blev jätteglad och sen dess har det inte gått en dag utan att jag haft någon form av fortjobb, säger företagaren Sally Sundbom som numer driver fortet själv. BODEN Bara att åka upp för den slingriga vägen till Rödbergsfortet är en spännande resa. Man passerar bland annat skyttemurar innan man når upp till toppen av fortet där utsikten är ljuvligt vid och klar. Inne i berget finns ett fort

6

extra Onsdag 10 juni 2009

på 4500 kvadratmeter och utformat med ett flertal logement, matsalar och oändligt långa gångar. – Man möter ofta folk som har jobbat eller slitit här som militärer på olika vis, berättar Sally Sundbom som bland annat mött sådana som sagt att de haft vakttjänstgöring på fortet men aldrig hade en aning vad det var de vaktade förrän de fick komma in i fortet efter dess stängning år 1997.

Kylskåpskalla gångar Att se och känna de kylskåpskalla gångarna i fortet väcker

en känsla av bortkoppling från tid och rum. Sally Sundbom berättar under rundvandringen om hur man och hästar slet vid byggstarten år 1901 genom att spränga sig in i berget med svartkrut och handkraft. – Det är en storslagen miljö som skapats och att jobba här och få visa upp vår unika historia som är så välbevarad med många saker och inventarier i det här fortet är fantastiskt, säger Sally Sundbom som civilt jobbat åt militären sedan 18-årsåldern, främst som sekreterare . Hon har sedan årsskiftet

kämpat på själv med företaget sedan den andra av hennes från början två kollegor slutat. Ren lust är vad hon går på säger hon när hon ska förklara sin drivkraft. Att hon i år passerar pensionsstrecket gör ingen skillnad. – Nej, jag kommer fortsätta. Givetvis med hjälp av alla duktiga guider och serveringspersonal som jag hyr in men att sluta helt med det här finns inte på kartan.

Fritiden har krympt Hon har i hela sitt liv engagerat sig i mycket föreningsliv på kvällar och fria tider. Frilufts-

främjandet är en av hennes hjärtefrågor som hon brunnit starkt för genom åren. – Att tidigt få ut barn och ungdomar i naturen är jätteviktigt tycker jag men tyvärr hinner jag inte med det livet nu när fortet tar all tid. Annars är friluftsliv min stora passion i livet. Just nu är det fortet och ännu en högsäsong som gäller. – Jag håller på så länge jag tycker det är kul. Och då kan man ju fråga sig när det blir tid att sluta? Kanske aldrig! VIKTORIA BERGLUND viktoria.berglund@norrbottensmedia.se


fakta SALLY SUNDBOM Ålder: 65 år Bor: Boden Yrke: Fortskötare Familj: Man och barn Gillar Extra mycket: Naturen och friluftslivet

5

snabba frågor:

■ ● .......................... Fort ■ ......................... Borg ● .....................Himmel ■ ■ .......................... Hav

■ ..................... Militärt ● .........................Civilt ■ ■ .......................Vinter ● ....................Sommar ■ ■ .......................... Mat ■ ● .......................... Prat

Vad gör du till hösten? Behöver du komplettera din utbildning eller återuppta dina studier? Vill du stärka din kompetens inför framtiden? Vill du byta yrkesinriktning?

Ta steget till Lärcentrum och vuxenutbildningen! Vi erbjuder utbildning av högsta kvalitet på grundläggande och gymnasial nivå, inom svenska för invandrare (sfi), särvux och kvalificerad yrkesutbildning. Du kan läsa både teoretiska och mera praktiska kurser. Allt i en trivsam miljö präglad av mångfald och närhet, glädje och utveckling! Behöver du diskutera dina mål och planera din framtid? Vill du ha hjälp med att komma igång? Då är du välkommen att kontakta oss:

3

personer jag beundrar:

Mina föräldrar som alltid stöttat mig. Thure Wadenholt, före detta försvarsområdesbefälhavare och kommendant som var väldigt intelligent och personlig.

Lärcentrum Hedenbrovägen 2 Tel: 0921-627 52, 624 59, 782 19 E-post: larcentrum@boden.se Hemsida: www.boden.se/larcentrum

Friluftsfrämjandet för allt gott de gör.

FOTO: TOMAS BERGMAN

Billigare än du tror!

(i) fort Kompletta solglasögon med styrka Enkelslipade från 1.595:Progressiva från 3.060:Dukning är en vanlig sysselsättning för fortskötare Sundbom.

Många fort har tömts på sina innehåll men i Rödbergsfortet finns mycket bevarat.

Välkommen in! Luleå: Storgatan 47, tel. 0920-166 60 Boden: Kungsgatan 36, tel 0921-140 65

Onsdag 10 juni 2009 extra

7


AKTUELLT Nora Rönnbäck, Beatrice Lindehag Oja, Sara Åström, Lovisa Lindqvist, Jonas Stylbäck, Kjell Ahlqvist (lärare) och Tove Edzén får sommarlov på fredag. Till hösten väntar ny skola för eleverna. FOTO: SOPHIE GUNNARSSON

Nedräkning mot nytt liv det inte kommer att bli samma sak, säger Sara Åström som är en av de elever som Extra får en pratstund med en vecka innan skolavslutningen. Hon är nervös men även förväntansfull inför hösten. – Det kommer att bli läskigt, jobbigt men även kul. Det är läskigt att allt kommer att vara nytt. Nya lärare, ny skola och nya klasskompisar.

Sjuan blir nystart

VARMT I LOKALEN? VI HAR LÖSNINGARNA!

E M IGIN OR 25 ÅR

FRÅN PROFFSEN

Se röda lappar

Kontant betalning

Vi har lösningarna!

E

Sänk dina energikostnader!

D

TT

TEMPERA TU

M

på en del varor i butiken

Drottninggatan 11, Boden • 0921-125 12

R

25 år 198

T T P L AT S

T T P L AT S

FR

R RÄ

198

VÄRMEPUMPAR

på en del av sortimentet

Halva priset

25 år

SOPHIE GUNNARSSON sophie.gunnarsson@norrbottensmedia.se

TEMPERA TU

Hon är nöjd med sina sex år i Furuparksskolan. Det bästa har framförallt varit kompisarna och skolresan i början av sexan. – Jo, det tror jag att jag kommer att minnas mest. Vi var i Björkliden. – Men det var inte kul den dagen när vi gick hur långt

D

TT

Skolresan bästa minnet

som helst, säger Jonas Stylbäck. – Eller att vi inte fick vara uppe sent på nätterna eller vara i varandras rum, fyller Tove Edzén i. När Extra frågar vilket favoritämnet har varit varierar svaren. Svenska, engelska, slöjd och matte. Men alla är ense om att klassen har haft den bästa sammanhållningen. – Shit, det kommer att bli så sorgligt på skolavslutningen. Vi kommer att gråta och äta tårta, säger Sara Åström.

Utförsäljning 100:- 200:- 300:-

LUFTKONDITIONERING FRÅN PROFFSEN RÄ

REA REA

Tove Edzén är också nervös men ser även bytet av skola som en möjlighet till förändring. – Det blir som en nystart i li-

– Jag är ganska tråkig nu. Jag gillar att sitta hemma och läsa böcker och prioriterar oftast det i stället för att umgås med mina kompisar på fritiden. Det vill jag ändra på, säger Beatrice Lindehag Oja.

IGINOR 25 ÅR

LULEÅ Efter sex år tillsammans ska de gå skilda vägar. I höst byter de skola. Alla utom en elev börjar på Örnnässkolan. Så långt helt okej alltså men till klasskompisarnas stora sorg sprids de ut och hamnar i fyra olika högstadieklasser. – Våra lärare säger att vi kan fortsätta precis som nu. Umgås med varandra och vara kompisar men det är klart att

vet att börja sjuan. Jag har varit clownen i klassen i många år nu. Det kanske är dags att bli lite mer seriös. Det är en väldigt stor grej att börja sjuan, säger Tove Edzén och får medhåll av klasskompisen Jonas Stylbäck. – Jag tror att många kommer att förändras. Kanske redan under sommaren. Det hinner hända mycket på tre månader. Jag hoppas att jag kommer att bli mer social till hösten. Just nu gillar jag mest att vara hemma och spela spel på datorn. – Det hoppas jag också, säger Beatrice Lindehag Oja.

FR

Om två dagar är det dags. Skolavslutning. Men för 6A på Furuparksskolan är det inte enbart lika med glädjetjut.

4 - 2009

4 - 2009

0920-20 30 30 www.innekomfort.se - 0920-20 30 30

8

extra Onsdag 10 juni 2009

www.tidningenextra.se

www.innekomfort.se


Auktion Arvidsjaur

Fyndstället NR 1

Lör 13/6 kl. 12.00 Visning kl. 11.00 Huset efter Utterströms Åkeri mot återvinningscentralen. Vid regn medtag paraply. Säljes: Möbler (sängar, köksmöbler, soffor, skåp, sekretär, pottstolar och gungstol). Husgeråd, elcykel, lampor, gamla bruksföremål, verktyg, väggklockor, fyndlådor mm. Servering. Auktionist: Krister Ruth

Möbler, konst, lampor, glas, porslin, prydnadssaker, dukar, mattor, böcker mm Antikt modernt

Norrbottens Antik

Boka tid!

Drottninggatan 5 i Bodens centrum vid Lindex Öppet endast torsdagar 12-18 0921-551 55, 070-210 84 63

SÄVAST FRISÖREN Tel 733 44

www.norrbottensantik.se

399 kr 49 kr Allround Fiskeset

Metset

Shimano 7” Haspelset.

3 m teleskopspö, lina, krok och flöte.

Uthyrning av

Minigrävare O Hjullastare Kompaktlastare

149 kr Barnset Start

070-537 44 49

Bakluckans loppmarknad Drive-In-Loppis

FIKA & PLANTOR med kvalité

Midsommarafton

Norra Sunderbyn Öppet: ons-sön 12-17 0920-26 57 90, 070-519 26 10 www.evaskonstigakafe.se

kl. 15, 19 och 22 Midsommarnatt

Konsert och musikcafé Midnight Sun Gospel mp6, Boden

BEG. BILAR I BODEN Audi A4 1.8T Avant Quattro -05 .....................................................155.000 kr Audi A6 2.4 Quattro Tiptronic Sedan -98 ....................................................... 67.000 kr Audi A6 3.0 Tdi Quattro Kombi -06 ............... 239.000 kr Extrapris: 229.000 kr Ford Mondeo 2.0 Ghia Hgv Kombi -05 ................... 89.000 kr Extrapris: 82.000 kr Mercedes-Benz CLK 230 Kompressor Sportkupé -99............................... 89.000 kr Mercedes-Benz CLK 320 Avantgarde Cab final edition -03 .........................199.000 kr Mercedes-Benz E 500 4-Matic Kombi -04 .....................................................229.000 kr Polar Bad Tunna Mobil Husvagn -07 ....................................................... 37.000 kr Volkswagen Golf Gti 1.8T Exclusive Halvkombi -98 .............................. 55.000 kr Volkswagen Golf Vr6 2.9 Syncro Halvkombi -96 .............................. 45.000 kr Volkswagen Passat 1.8T Variant -03 ................... 97.000 kr Extrapris: 92.000 kr Volkswagen Passat 1.9 Tdi Variant -05 ................. 104.000 kr Extrapris: 98.000 kr Båt Sea-Doo Sportster 155Hk Supercharg -05 ........................ 134.000 kr

Start: Lördag 13 juni

99 kr

Välkommen till sommarens stora Loppis premiär!!! Kom och sälj i en trevlig utomhusmiljö.

Zander Kit

Öppettider: Säljare kl. 10:00 - Besökare kl. 12:00

Med storm midjeväska.

Priser: 150:- personbil - 250:- (dubbelplats)

39 kr

Varmt välkomna till Hedens idrottsplats Smaragdvägen 13, Heden www.bakluckans.se tel: 070-360 03 83 /Magnus

www.nmkboden.se Slipvägen 2, 961 38 Boden, Tel: 0921-525 20, 070-634 65 92 ÖPPET: Mån-tors 10-18, fre 10-15, lör 10-14

Midsommardagen

kl. 11, 14.30, 16, 19 och 22 Konsert och musikcafé i sommarkväll inträde 100 kr Ole Børud m band, Norge Sångar-standup Mikael Eklöv, Hålland

Söndag

kl.11.00 Gudstjänst Medv: Hans Jansson, Huskvarna, Magdalena Lundberg med team, Skellefteå, Mia och Samuel Sjöö, Stockholm, Ole Børud m team, Norge, Sångar-standup Mikael Eklöv, Hålland, Missionär Miriam Mondragon, Honduras, regionens pastorer, sångare, musiker.

Varmt Välkomna! Servering av mat och fika. Kiosk. Samarr med Studieförbundet Bilda, KSN & Pingstförsamlingar i regionen Info: www.ksn.se eller 070-674 89 90

Du kan rädda 5 000 fler liv per år. Ring 0200-89 19 00 pg 90 91 92-7

3-pack Jigg

395 kr

595 kr

Portabel Radio/CD/MP3 spelare.

Digital Fotoram 7” med fjärrkontroll.

395 kr Microstereo

Radio/CD/MP3/WMA

59 kr Våtskrapa

Ezidry. Formar sig efter ytan. Dubbla blad.

89 kr Fotpump

Med dubbla stålcylindrar.

99 kr

299 kr Myggdödare

Mini massager

Portabel. Thermacell för utomhusbruk.

Erbj. gäller t o m 23/6 2009. Lokala avvikelser kan förekomma.

6 cm, 8 cm eller 10 cm.

Motor & Fritid Bosses Bilplåt & Service

Bosses Bilplåt & Service Vår verkstad utför service/reparationer på samtliga bilmärken. Ålgatan 13, LULEÅ Tel. 0920-22 55 12, 070-363 66 55

99 kr

Film, CD, Pocket Ord pris 59 kr/st

OKQ8-stationerna i Norrbotten

www.tidningenextra.se

Vi importerar och säljer reservdelar av samma kvalitet som används av fordonets tillverkare

TMP Bil & Maskin

Källgatan 2, LULEÅ Tel. 0920-687 10 www.stjarndelar.se

TMP Bil & Maskin Allbilverkstad Stureg.14, BODEN Tel. 0921-109 20 www.tmpbil.se

Lohinivas Auto Laitis Bil och Industri Verktyg, Bilreservdelar och Biltillbehör Hummergatan 4, LULEÅ Tel. 0920-24 73 00 www.laitis.se

Lindrar och stimulerar.

Nöjespaket 3 för

MERCEDESÄGARE!

Lohinivas Auto Reservdelar, Däck, Verkstad, Fälgar Stormyrvägen 4, LULEÅ Tel. 0920-699 09, 607 78 www.lohinivasauto.se

Bläster & Lack i Luleå Betongvägen 34, LULEÅ Tel. 070-349 15 18, 0920-25 00 08

Husbilar

Nordlunds Motor Husvagnar och Hobby-husbilar. Jörnsvägen 56, KUSMARK Tel. 0910-72 40 00 www.nordlundsmotor.se

Bothnia Fritid Vi säljer, hyr ut och servar husvagnar/ husbilar och bilar. Gjutvägen 7, BODEN Tel. 0921-180 50 www.bothniafritid.se

Karosseri El & Diesel

FYRKANTENS BILDEMONTERING

Karosseri El & Diesel Allt till din bil, även bilglas. Vi samarbetar med Autoexperten. Lappviksvägen 2, RÅNEÅ Tel. 0924-551 77

Lindström Bil i Boden Bilar, bildelar, tillbehör Björkelundsvägen 1 961 62 BODEN Tel. 0921-130 40, 070-548 46 99 www.lindstrombil.se

Fyrkantens Bildemontering Bildemontering, beg. reservdelar, reparation Gårdsvägen 18, LULEÅ Tel. 0920-154 04, 0920-155 04 www.fyrkantensbildemontering.com

Norrkust Marina Fullservicevarv i Båtskärsnäs Tel. 0923-670272 Verkstad & Butik i Luleå Tel. 0920-67520 www.norrkustmarina.se Dinitrolcenter Bilrostskydd Kantgatan 2, LULEÅ Tel. 0920-22 48 00 070-608 82 62 www.dinitrolcenter.se

TPC MC-Service Reparerar och servar de flesta märken.

Tel. 070-666 77 08 Seletvägen 83 LULEÅ

Onsdag 10 juni 2009 extra

9


AKTUELLT AN K I N KRÖ

Är du handikappad? ELLER HAR du bara en funktionsnedsättning som ibland möter en miljö som är handikappande? Det är lite skillnad. Att antingen se människan som handikappad eller att se den omgivande miljön som handikappande. En person som har en synskada är inte handikappad när hon pratar i telefonen men kan bli det om hon ska gå över ett övergångsställe med trafikljus som saknar ljudsignal. Miljön kan skapa ett handikapp. Rent historiskt har människor med funktionsnedsättning ofta blivit utestängda från stora delar av samhället, med begränsad möjlighet att forma sitt eget liv. Detta trots att principen om alla människors lika värde och rättigheter just innebär att alla ska ha makt att forma samhället och sitt eget liv. ▲ Norrlands entreprenörsgymnasiums tredjeårselever är skolans första studentkull. Optimism och framtidsanda råder, trots dåliga tider och ekonomiska kriser. FOTO: LINDA ALFREDSSON

Sikte mot framtiden Inga stormar än i deras sinnen bo – nu är det dags för Norrlands entreprenörsgymnasium att släppa iväg sina första studenter. – Nu är man äntligen fri! säger Emil Segerlund, snart nybakad student. LULEÅ Betygen är satta och i väntan på självaste studentdagen är lektioner minst sagt sporadiskt förekommande. För de drygt 900 elever i Luleå kommun som tar studenten i år har fokus otvivelaktigt skiftat från studier till mer nöjesbetonade arrangemang. Tredjeårseleverna på Norrlands entreprenörsgymnasium är inget undantag. – Det är hur skönt som helst, säger Sara Hjelm som på fredag lämnar gymnasietiden för gott. – Den här känslan toppar allt!

Självgående elever Norrlands entreprenörsgymnasium, som är en friskola som drivs

Och den ljusande framtid är vår...

◗ Drygt 30 procent av Luleås nybakade studenter kommer påbörja högskolestudier innan de fyllt 21.

10 extra Onsdag 10 juni 2009

i aktiebolagsform, startade för tre år sedan. Enligt läraren Bjarne Sundström präglas skolan av ett intimt samarbete med Luleås näringsliv och ett stort egenansvar från elevernas sida. – Tanken är inte att alla ska bli entreprenörer. Men vi strävar mot att eleverna ska bli självgående och känna att de klarar mer än de tror, säger Bjarne Sundström. – Självklart lyckas man inte alltid med allt, men oavsett resultat är resan dit viktigast. En del av entreprenörsutbildningen görs i projektform, eleverna arbetar då aktivt i projekt initierade av etablerade företag. För både Sara Hjelm och Emil Segerlund innebar projektarbetet nya möjligheter, trots lågkonjunkturens tidevarv har de båda fått jobb som försäkringsförsäljare hos sin projektägare. – Genom skolan och projekten

◗ Ett okänt antal kommer att bli arbetslösa, i april var ungdomsarbetslösheten 5.4 procent i Luleå.

lär vi oss skapa nätverk och hitta kontakter. Det är bra, säger Sara Hjelm. Emil Segerlund fyller i: – Men skolan gör inte jobbet åt oss, man måste själv vara driven och ta för sig.

Rättsvetenskapsdrömmar Direkt efter studenten är det alltså arbete som gäller. Men så småningom väntar den där välkända ljusnande framtiden och då är det studier som lockar. Sara Hjelm hoppas att hon får läsa rättsvetenskap på Luleå tekniska universitet till hösten. Även Emil Segerlund planerar att så småningom återvända till skolbänken. – Framtiden ser ljus ut! Först ska jag skaffa mig lite arbetslivserfarenhet, sedan ska jag bli polis.

◗ Drygt 900 elever tar studenten från Luleås gymnasieskolor. Två av dessa är friskolor.

”Omgivningen förutsatte alltså att någon i hennes närhet var berörd”

I ETT ANTAL länder betraktas handikappande miljöer, det vill säga bristande tillgänglighet, som diskriminering. Dock inte i Sverige. Kanske för att få beslutsfattare känner sig träffade av frågan. Eller för att man förutsätts vara personligt berörd för att engagera sig. En vän till mig arbetade tidigare på en handikapporganisation. Eftersom hon inte själv hade någon synlig funktionsnedsättning var omgivningens första reaktion: ”Är det någon i din släkt som har en funktionsnedsättning?” Omgivningen förutsatte alltså att någon i hennes närhet var berörd – annars skulle hon väl inte ha tagit det jobbet? ÄR DET SÅ att vi bara ska engagera oss i frågor som direkt berör oss personligen? Eller finns det skäl för var och en att reagera? Läs detta, som en tysk antinazist uttalade i spåren av andra världskriget: ”Först kom de för att hämta kommunisterna, men jag protesterade inte för jag var inte kommunist. Sedan kom de för att hämta judarna, men jag protesterade inte för jag var inte jude. Sedan kom de för att hämta katolikerna, men jag protesterade inte för jag var inte katolik. När de slutligen kom för att hämta mig fanns det ingen kvar som kunde protestera.” På lördag har du möjlighet att engagera dig i ”Marschen för tillgänglighet” som går av stapeln i Luleå. Inte för att du själv har en funktionsnedsättning utan för att du tror på ett samhälle som alla har tillgång till.

Mina fantastiska föräldrar och svärföräldrar – vad skulle vi göra utan er?

LINDA ALFREDSSON linda.alfredsson@norrbottensmedia.se

Källa: Högskoleverket och Arbetsförmedlingen

Tycker det är riktigt svårt att uppbringa energi för trädgårdsarbete. ULRICA ÅSTRÖM ulrica.astrom@redcross.se


Till företagen i Boden

VILL NI ÄVEN NÅ UT TILL CAMPINGEN! Extra Boden är den enda tidningen i Boden som är direkt utdelad på campingen mellan vecka 26-32.

Sommarkampanjer !

BODENS NYA

GLASSBAR 24 sorter kulglass med topping, strössel, grädde

Allroad ATV 500 ED VF MOTO Traktormodell LF 125 4 Takt. 2 års garanti

Ord 16.395:-

59.900:-

Nu 15.395:-

Boka Din annons:

FREDAG-LÖRDAG-SÖNDAG denna vecka

Timmervagn med kranfäste Boggie

Åkgräsklippare RZT 42

8.900:-

CubCadet 360grader Ord 41995:-

5:-

Nu 34.995:Urban Wikberg Tel: 0921-160 32, 070-311 36 21

Robert Anglöw Tel: 0921-160 33, 070-517 14 16

urban.wikberg@norrbottensmedia.se

robert.anglow@norrbottensmedia.se

RABATT

Mulchklippare/sidoutkast YM 5518 MO

PÅ ALL

KULGLASS med hembakta glassrån

Ord 3.495:-

Nu 2.795:UTFÖRSÄLJNING AV INNELIGGANDE LAGER AEG

25% RABATT (modellbyte)

Här kan du även köpa mjukglass, kaffe, läsk, hembakta våfflor, styckeglass 20 sorter

ÖPPET

10-20

ALLA DAGAR Mediehuset, Drottninggatan 17. Övre våningen, ingång från gården.

Kungsgatan 26 Boden. 0921-140 60

Gjutvägen 8, Boden. Tel. 0921-162 00.

Den fräscha matbutiken i Råneå

Gott att Grilla! Nybergs Grillkryddad

ICA HANDELSBODEN VÅRA ÖPPETTIDER: Mån-fre 9-19, lör 9-17, sön 12-17

89:90 19 90 12

FLÄSKYTTERFILÉ ca 800g

Priserna gäller tom 14/6 eller så länge lagret räcker.

Kg

POTATISSALLAD 800g

KYCKLINGKLUBBOR Vi Grillar!

4 st

Frp

GRILLPOTATIS Jumbo

Nyhet!

Kg

REGNBÅGSLAXFILE

WINERBRÖD

Från Jävre Fryst

Vi Bakar!

89:Kg

CREME FRAICHE 2dl

SMAKSATT FIL

18:2 st 25:2 st

LEVERPASTEJ i lösvikt

49:MATJESSILL

Svenska

200g

Kg

1490 Kg

8-pack Sitting Bull, Ananas split, Hula hula, Monster vs. Aliens

1,5 liter

Nyhet!

SALSICIA tim/vitlök, CHORITZO

20:-

LÄSK Frp

Färska GRILLKORVAR

4 st TOMATER

GLASSPINNAR

25:-

39:-

2 st

15:-

+pant

2 st LÖSVIKTSGODIS

30:-

90

4

Hg

Onsdag 10 juni 2009 extra

11


ANSLAGSTAVLAN Hej alla lortgrisar!

VECKANS

Traditionsenligt så dyker skräpet och skiten upp i Boden när snön nu gjort sin sorti. Max-restaurangen med omnejd är ett skräckexempel på hur det kan se ut. Även Korpenskolan och runt den toppar listan. Städningen av kommunen görs ju bara i just kommunens områden. Men resten då? Alla markägare borde, enligt lag, städa på sin egen mark och erinras om detta. Och alla privatpersoner naturligtvis. Varför har inte alla skolor varje vår en städdag? Då lär man sig, och kommer för alltid i håg att plocka upp efter sig. Även en allmän städdag (medborgardag) skulle kunna införas. Då lär sig kanske även ”gamla hundar” att sitta. Detta är ett miljöproblem, som bara blir större för varje år. Varför kan inte Bodens kommun bli en förebild? Och varför tar inte kommunledningen detta samhällsproblem på allvar? Ser ni inte hur det ser ut?

...till alla Dressmann kunder i Boden. Nu har nio år gått sedan vi slog upp dörrarna för första gången i Boden. Åtta årskullar har jag fått äran att klä upp inför studenten och balen. Mitt nästa mål i livet är att utbilda mig till musiklärare i Umeå och med dessa ord vill jag bara tacka alla trevliga kunder som handlat av mig. Jag vill även passa på att tacka min chef som jobbat med mig från start och även Maud som jag jobbat tillsammans med i många år samt all personal som kommit och gått genom åren. Jag vill även tacka Sophia som hjälpte mig med min ansökan till Dressmann.

INNEKATTEN SMULANS MATTE

Hellre flera små saker Bert Karlsson har en bred kunskap, det måste jag nog medge. Reportaget i Extra 27/5 speglar detta genom uttalandet om Leksand sommarland. I Boden gäller det alltid att blåsa på stort. Det finns bra exempel på företagsamhet, exempelvis ett långt troget arbete som ledde till Western Farm. Det är i sig en bra ide´med nöjesområde. Jag minns en av landets finaste folkparker, som just fanns i Boden. Den gick runt mestadels med kommunens stöd. Men den var bara öppen sommartid (fniss). Låt saken mogna, kanske fler aktörer kan åstadkomma, som Bert säger, små bra saker som vi i Bodens kommun klarar av, och kan utveckla till större grejer så småningom. Tänk vad vi lämnar till våra barn, som skall leva i Boden, i form av skulder. Eller hur? CHRISTER

SKRIV TILL

”Anslagstavlan”, Extra, 971 83 Luleå. E-post: anslagstavlan@tidningenextra.se

Skriv gärna kortfattat. Vi förbehåller oss rätten att korta och redigera texter. Insänt material returneras ej. Bifoga namn, adress och telefonnummer även om du skriver under signatur. Anonyma inlägg publiceras ej.

Black & White m. pommes 115:Gäller endast vecka 18 Tel. 0921-628 47 • www.nordpol.nu

Chili Chili Garnisonsgatan 39, BODEN Tel. 0921-122 21 www.chilichili.se

TOBIAS HAGSTRÖM, SÄLJARE DRESSMANN

▲ Varför kan vissa inte skilja på ditt och mitt? undrar insändarskribenten. FOTO: SCANPIX

Cykeln försvann ■ Nog är det då helvete att inte folk kan skilja på ditt och mitt. Jag bor på gränderna, ett ställe där man tidigare kunnat lämna sina cyklar olåsta utan att behöva oroa sig att dom ska bli stulna av ens så kallade grannar. Blev av med min cykel fredagen den 29/5 och hittade den lördagen den 30/5, då med ett kombi-

Restaurang Norrigården Kyrkkläppen 3, BODEN Tel. 0921-103 51 www.norrigarden.nu

nationslås på. Jag såg att det var ”grannen” ovanför som cyklade omkring på den kvällen den 29/5 så jag tänkte väl inte så mycket mer på det utan gick ut för att ställa in den ett tag efteråt och då var cykeln tyvärr borta. Ska det vara så att man ska stjäla saker av sina grannar bara för att det ser ut som att det stått

Restaurang Ormberget Vi bjuder på stans bästa utsikt! Tel. 0920-884 15 www.ormberget.com

Travrestaurangen Dagens lunch, Catering, Konferens Tel. 0921-140 70, 070-331 26 84 www.travrestaurangenboden.se

Diners Sportbar Din lokala sportbar i Boden Östra strandvägen 1, BODEN Tel. 0921-191 21 www.dinerssportbar.se

Ingemars Hembageri Lulevägen 20 D, BODEN Tel. 0921-551 85

12 extra Onsdag 10 juni 2009

Pizzeria Teo Pizzeria Teo Rundgatan 25, LULEÅ Tel. 0920-160 20

HEROES

Restaurangen En Trappa Upp Skeppsbrogatan 39, LULEÅ Tel. 0920-125 15 www.entrappaupp.se

Olivers Lulevägen 2, BODEN Tel. 0921-16720 www.innekrogen.se

INGEMARS HEMBAGERI

EN SOM BLIVIT LESS

Lottas Kök & Catering Höstvägen 7, LULEÅ Tel. 0920-26 99 80 www.lottaskok.com

Luleå Bageri & Konditori Coop Forum, Storheden Tel. 0920-20 09 99 Restaurang Garniz Hedenbrovägen 4, BODEN Tel. 0921-133 01 www.garniz.se

för länge på ett och samma ställe? Och ska det vara så att det ska ta tre månader innan man får tillbaka det som blivit stulet (denna info enligt polisen) eftersom man inte får ta tillbaka det som är ens eget efter som det också betraktas som stöld?

Heros Rockbar Storgatan 7, LULEÅ Tel. 0920-22 22 84 www.herosrockbar.com

...till Prästholmsskolans personal och barn i Boden för allt roligt, vackert och tänkvärt som vi fick vara med om på öppet hus-dagen. STOLT MORMOR

VECKANS Vem vill du ge en känga? Vad gör dig arg, upprörd, besviken eller ledsen? Skriv till Anslagstavlan eller ring mig på 0920-262803 SARA-LENA BRÄNNSTRÖM, REDAKTÖR ANSLAGSTAVLAN

Smaka Gott Kök & Café Spantg. 1, LULEÅ. Tel. 0920-888 70 www.smakagott.st

Scandic Hotell Banv. 3, LULEÅ . Tel. 0920-276400 www.scandichotels.se/lulea

Kom ihåg Mors Dag på söndag! Anderssons Konditori & Bageri Björkg. 41, tel. 0920-198 51

Margaretas Värdhus Lulevägen 2, Gammelstad Tel. 0920-254 290 www.margaretasvardshus.se Restaurang Ripan Varvsgatan 39, LULEÅ Tel. 070-642 63 21 Toscana Bar & Kök Ringg. 26, LULEÅ. Tel. 0920-170 99 www.restaurangtoscana.se

Bästa läget i stan! Uteservering Drottninggatan 9, BODEN Tel. 0921-147 57

Restaurang Harnet V. Brogatan 22, LULEÅ Tel. 0920-135 55

Helmers Restaurang Nedre Vägen 100, LULEÅ Tel. 070-393 25 53 www.restauranghelmers.se

Restaurang Corsica Nyg. 14, LULEÅ. Tel. 0920-152 53


GLAS BADRUM VVS BORRNING BYGGKAKEL & RENOVERING MÅLERI ELINSTALLATION RÖR PLÅTSLAGERI FÄRG LARM ELAM NORDQVISTS SNICKERI

Sundqvist Måleri & Decor Måleriarbeten, Dekormålning, Golvslipning, Epoxigolv Stureg. 16, BODEN Tel. 0921-156 50 www.smadec.se

Kilowattväktarna i Boden Bergvärme, solvärme och pellets Skräddaregränd 5, BODEN Tel. 070-572 54 55 www.kilowattvaktarna.se

Bodens Hem & Hushållstjänst Hushållsartiklar, Installationer, Reparationer, Värmepumpar Killingholmsvägen 1, BODEN Tel. 0921-103 10

Elam Nordqvists Snickeri Byggrenoveringar, utbyggnader av verandor m.m. Sprutmåleri. Degerbäcken 401, BODEN Tel. 0921-610 10, 070-349 79 25

Bergenudds Byggnads AB Byggservice- och entreprenadarbeten Parkgatan 25, BODEN Tel. 0921-122 35, 070-316 69 25 www.bergenudds.se

SOLSTARK Solfångare, solpaneler & solarventi Snövägen 19, BODEN Tel. 0921-504 05, 070-628 54 52 070-359 09 44 www.solstark.se

Tommy Sandberg Rör J&B Elinstallationer El, Tele, Data, Larm Sturegatan 18, BODEN Tel. 0921-123 05 • www.jbel.nu

Bodens Måleri Allt inom måleri. Vi är auktoriserade för badrum. In och utvändigt måleri. Mejselvägen 4, BODEN Tel. 0921-501 89

Tommy Sandberg Rör AB VVS-installationer, VVS- matrial, uthyrning av personal. ANTBERGSVÄGEN 10 LULEÅ Tel. 070-664 93 87

Kallax Kakelbod Se fina badrumserbjudanden på: www.kallaxkakelbod.com Öströmsvägen 4 A. OBS! KALLAX BY Tel. 0920-136 60

Luleå Energiborrning Kompletta lösningar inom vattenoch energiborrning. Raspgr. 2, LULEÅ Tel. 070-325 02 44 www.luleaenergiborrning.se

Hussaneringar i Norr Besiktning av krypgrunder. Saneringar. Stationsgatan 32 b, LULEÅ Tel. 0920-25 18 00, 070-22 33 829 www.hussaneringarinorr.se

Biltema Verktyg, Färg, Kakel/Mura, VVS, El, Redskap, Presenningar Betongvägen 1 A, LULEÅ (Storheden) Tel. 077-520 00 00 www.biltema.se

Nordbergs Bygg & Trä

ESV Teknik Energi, Styr, Ventilation, Värmepumpar Banvägen 9, Hus 2, LULEÅ Tel. 0920-24 90 15, 070-633 44 23 www.esvteknik.se

Byggrätt Norrland AB Bygger nytt, bygger om, bygger till Ankarvägen 35, LULEÅ Tel. 0920-130 30 www.byggratt-norrland.se

Norrbottens Maskin AB Maskiner, Reservdelar, Service Ersnäskammen 35, LULEÅ Tel. 0920-311 00, 070 - 661 02 67 www.nmab.se

Ängesbysågen Byggvaror, Fönster m.m. Mossmyrvägen 70, LULEÅ Tel. 0920-748 29 www.angesbysagen.se

Nordberg’s Trä Garage/stugbyggsatser, byggblock m.m. Hollsvattnet 240, LULEÅ Tel. 0920-833 80 www.nordbergstra.se

Luleå Bemanning & Entreprenad Bemanningsföretag med inriktning mot transport och anläggning. Markskogsvägen 173, LULEÅ Tel. 070-205 26 52

Glenns Bygg & Inredning Byggnadsentreprenörer, Inredningar, Renoveringar Rådmansvägen 24, GAMMELSTAD Tel. 0920-25 79 79

Lundquist Måleri Erbjuder allt från totalentreprenad till enskilda anbud. Brog. 32, BODEN Tel. 0921-126 90 www.lundquistmaleri.se

GB Hemservice Erbjuder allt inom hushållsnära tjänster. Alhamnsvägen 594, LULEÅ Tel. 0920-334 90, 070-262 16 99

Concreto Golvteknik Slipning & polering av alla hårda golv Sappörvägen 1, BODEN Tel. 070-239 82 72 www.concreto.se

Comfort Rörcity Badrum, Kök, VVS, Värmepumpar Spantgatan 14, LULEÅ Tel. 0920-22 22 55 www.rorcity.se

Beckers Nya Hem Färg, Tapet, Golv, Kakel Spantgatan 16, LULEÅ Tel. 0920-24 41 50 www.beckersnyahem.se

SVARTÖSTADENS PLÅTSLAGERI Svartöstadens Plåtslageri Plåtslagerier, Plåtarbeten, Byggnadsplåtslagerier. Rullstensgatan 15, LULEÅ Tel. 0920-25 52 50

Vill du synas här? Ring Susanna Enberg, tel. 0921-20 13 12

Byggbeslag/Lås & Nyckel Rikstäckande Installatör/leverantör av beslag, inrednings- och Säkerhetsprodukter. Spantgatan 16, LULEÅ Tel. 0920-22 99 26

HALA Byggplåtslageri Vi utför allt inom byggplåtslageri Hantverksvägen 2G, GAMMELSTAD Tel. 0920-25 40 73 www.halabyggplatslageri.se

NordCraft Flytbryggor, badtunnor m.m. Nyvägen 3, GUNNARSBYN Tel. 0924-211 72 www.nordcraft.se

Mattproffset Allt inom golv och vägg. Timmermansgatan 29 A, LULEÅ Tel. 0920-147 05, 070-546 35 85 www.mattproffset.com

NORRBOTTEN S

Fyrkantens Plattsättning & Murning Bodsjövägen 12, SVENSBYN Tel. 073-807 55 99

BODENS GLASMÄSTERI Bodens Glasmästeri - det kompletta glasmästeriet! Vi gör allt inom glas. Moråsv. 3, BODEN Tel. 0921-145 00 www.bodensglas.se

ÅF för Fläkt Woods, Service & försäljning av alla typer av pumpar. Värmepumpar, Solenergi, Ventilation. Brageg. 2, LULEÅ www.vsmenergi.se Tel. 070-320 82 78, 070-682 82 78

Maskinuthyrning Norr Hyr kompaktmaskiner med eller utan förare. Ersnäskammen 48, LULEÅ Tel. 070-670 05 95 www.mskuth.se

G4S Security Services Personell och teknisk bevakning Bergvikskurvan 11, LULEÅ Tel. 0920-25 82 50 www.g4s.com/sve/se

Norrbottens Larm Inbrotts- & brandlarm, Passagesystem, Kamerabevakning Tel. 0920-22 33 01, 0921-34 29 79, 070-312 17 27 Banv. 9, LULEÅ, Nylandsv. 2, BODEN www.norrbottenslarm.com

Norrlarm Brandlarm, Inbrottslarm, Passersystem Besiktningsvägen 12, LULEÅ Lulevägen 18, BODEN Tel. 0920-25 75 25, 0921-557 77 www.norrlarm.se


REPORTAGE

Laddat f Travchefen Sven Granström: ”Jag har en bra känsla” Sommarens stora travfest närmar sig. På lördag kommer 7 000 personer att följa V75-tävlingarna på Peabtravet. – Det här ska bli riktigt bra, lovar travchefen Sven Granström. BODEN Helgen med stort H närmar sig för alla travfantaster och spelentusiaster i Norrbotten. På lördag är det dags för Peabtravet i Boden att agera värd för V75 – en tilldragelse på yppersta nationella nivå. Sven Granström, chef för Peabtravet, konstaterar när Extra talar med honom att största delen av arbetsbördan är avbetad. – Det är mycket att stå i fortfarande, det är en hel del att ordna med innan tävlingarna. Det här är ett arbete som pågår ganska intensivt under ett par månader, även om det är viktigt under hela året, säger Granström. Har ni fått ihop det i år då?

– Så känns det i alla fall. Det känns till och med som att vi är på väg mot någonting jättebra, även om man så klart inte vågar säga så mycket innan allt har gått i lås. Jag har en bra känsla i alla fall.

Mer än bara hästar V75 är inte bara hästar som travar i en oval i kombination med människor som satsar pengar. Det är lika mycket folkfest och social samvaro. Sven Granström konstaterar att tidigare år har omkring 7 000 besökt V75-tävlingen och i hans värld pekar mycket på att siffrorna blir minst lika fina i år. – Det här är årets folkfest och jag tror nog att vi kommer över 7 000 även i år, det känns ganska troligt. Det här är den stora sommarhändelsen för travfolket och det vill man inte gärna missa. En förbättring som skett till årets travhelg är att Peabtravet utökat sina serveringsmöjligheter. Det innebär i praktiken att man kan möta publikhavet utan att riskera allt för långa väntetider på mat.

Har beställt solsken Det enda stora hotet mot folkfesten ligger i någonting månader av arbete och förberedelser inte kan påverka. Nämligen vädret. Travchefen konstaterar att det finns en väldigt intim koppling mellan väder och publiksiffra. Med andra ord – blir det regn kan det päverka travfesten negativt. – Det ska så klart helst vara fint väder och sol. Så länge det inte regnar är det bra, regn skrämmer iväg folk. Det är av naturliga skäl inte lika trivsamt att stå i regnet. Nu tror jag att det kommer ganska bra med folk även om det inte blir kanonväder, men marginalbesökarna, alltså den del som mest kommer för den trevliga upplevelsen, kan nog välja att stanna hemma om det regnar. – Vi har i alla fall beställt solsken, så det borde inte vara någon fara. ROBERT ÖSTHOLM robert.ostholm@norrbottensmedia.se

14 extra Onsdag 10 juni 2009

Travchefen Sven Granström har mycket att stå i inför tävlingarna på lördag.


för travfest Extras expertpanel ger sina V75-tips 13 juni är Peabtravet i Boden värd för ATG:s kronjuvel, V75. Tidningen Extra har därför låtit fyra travprofiler från Boden lämna sina spelförslag. Ta rygg eller utmana experterna – valet är ditt.

Lars Olofsson, ordförande för Bodentravet/ Peabtravet, 54: 288 rader ■ Avd 1: 5, 7, 12 ■ Avd 2: 1, 2, 8, 9 ■ Avd 3: 3 ■ Avd 4: 7, 8, 9 ■ Avd 5: 2, 3 ■ Avd 6: 3, 5 ■ Avd 7: 1, 6

Gunnel Fredriksson, travtränare, 50: 270 rader ■ Avd 1: 5, 7, 12 ■ Avd 2: 1, 2, 8 ■ Avd 3: 2, 3, 4, 6, 7 ■ Avd 4: 9 ■ Avd 5: 2, 3 ■ Avd 6: 3, 5, 10 ■ Avd 7: 1

Sven Granström, travchef, 58: 288 rader ■ Avd 1: 5, 7 ■ Avd 2: 2, 5, 8 ■ Avd 3: 2, 3, 5, 6 ■ Avd 4: 7, 9 ■ Avd 5: 2, 3, 6, 13, 14 ■ Avd 6: 1 ■ Avd 7: 1

Anders Hjortenklev, travexpert NSD, 70: 250 rader ■ Avd 1: 5, 7 (12 - 1) ■ Avd 2: 1, 2, 5, 8, 9 (6 - 10) ■ Avd 3: 3 (8 - 6) ■ Avd 4: 1, 3, 7, 9, 11 (4 - 8) ■ Avd 5: 6 (13 - 2) ■ Avd 6: 1, 3, 5, 10, 11 (6 - 7) ■ Avd 7: 1 (6 - 8)

FOTO: LENNART JÖNSSON

Onsdag 10 juni 2009

extra 15


SPORT

”Läkarna sa att jag inte skulle kunna gå igen” För drygt fyra år sedan krockade Jasna Kozlicic med en timmerbil och hamnade i koma. Då fanns det ingenting som talade för att hon skulle spela fotboll igen. – Läkarna sa att jag inte skulle kunna gå igen, säger Jasna Kozlicic. LULEÅ Jasna Kozlicic, 19, sparkar ut bollen på Tunavallens konstgräs. Även om hon för stunden är iklädd ett par tofflor som effektivt dödar bollkänslan är det svårt att avgöra vilken fot som är starkare och vilken som är svagare. Om ett par minuter ska Notvikens damer värma upp i mötet med Husum i norrtvåan. På förhand ser det ut att bli en enkel match – topplaget Notviken möter seriejumbon Husum som så här Notvikens målskyttar långt släppt in mål i år: i parti och minut. – Det spelar ing◗ Jasna Kozlicic (6) en roll, man får ◗ Hanna Hellander (3) inte underskatta ◗ Camilla Eriksson (3) någon motstån◗ Emilia Olausson (2) dare. Det är klart vi ◗ Gun Åkesson siktar på att vinna ◗ Gabriella Jonsson och att vi blir beEdfast svikna om det blir ◗ Anna-Lisa Vestin någonting annat, men man kan inte ta det för givet. Då blir det problem, säger Jasna Kozlicic.

fakta

Skjuter lika bra med båda Ödmjukhet eller inte – matchen slutar 5-0 och Jasna skjuter själv 1-0 och 5-0 när laget tar sin fjärde seger på sex matcher. Det är tredje gången för säsongen som man kan hitta namnet Kozlicic på två ställen i målprotokollet. Lagets tränare, Klas Abrahamssson, har sin egen förkla-

16 extra Onsdag 10 juni 2009

ring till att hans unga anfallstalang är så giftig. – Hon skjuter lika bra med båda fötterna. Dessutom har hon ett riktigt bra tillslag som är i klass med många bra herrspelare, säger Abrahamsson. Historien bakom det fina tillslaget med ”fel” fot började med en mardröm.

Krockade med timmerbil Året var 2005 och Jasna Kozlicic var på väg för att besöka hemlandet Bosnien. Någonstans i närheten av Värnamo slog olyckan till med full kraft. Familjens bil kolliderade våldsamt med en timmerbil. Alla passagerare klarade sig med livet i behåll – men där och då var det absolut ingenting som talade för att den person som nu är norrtvåans hetaste målskytt ens skulle kunna spela fotboll igen. – Jag hamnade i koma och blev liggande så ganska länge, nästan två veckor. Läkarna sa att jag inte skulle kunna gå igen och det där med fotboll var i princip uteslutet. Jag kommer ihåg att jag bestämde mig för att jag absolut skulle spela fotboll igen, det var mitt stora mål och det var det som drev på mig.

Tränar vänstern Hon tog sig tillbaka till fotbollen – men det betyder inte att alla komplikationer från olyckan är bortblåsta. Jasna berättar

att högerbenet fortfarande är sargat och att högerfoten ibland ”domnar” bort eller gör lite ont. Det är också förklaringen till att hon tvingats träna fram ett bra tillslag med vänstern. – När man kom tillbaka till träningen första gången hade man ju inte några muskler någonstans. Jag kommer ihåg att det verkade som att dom andra tjejerna var lite rädda för att gå in i närkamp med mig... och jag var nog ganska försiktig också. – Vissa perioder märker jag fortfarande av att någonting är fel i mitt högra ben. Jag vet ju att det aldrig kommer att gå över heller, så man får helt enkelt anpassa sig. När det gör ont i högern har jag fått börja använda vänstern mycket mer, så det är väl därför den har blivit bättre också.

Bytte klubb Det är nu drygt fyra år sedan olyckan och mycket har hunnit hända sedan dess. Jasna Kozlicic, som är notvikare sedan barnsben, har hunnit med att byta klubb till Alviks IK – för att sedan ändra sig och gå tillbaka till Notviken. – Jag ska inte säga att det var ett misstag att gå dit, för man lär sig alltid någonting av allt man gör. Däremot är jag ju forward och jag kan nog tycka att det är lite märkligt att man värvar en forward och sen får

man inte ens chansen på den platsen. Jag hamnade alltså som yttermittfältare och det är ingenting för mig. Det där med mål, hur viktigt är det för dig?

– Det är kul att göra mål, men det är roligare att vinna matcher. Mål som mål, man kan ändå inte göra dom helt på egen hand. Det ligger alltid en laginsats bakom målen och för mig spelar det inte så stor roll hur många som är mina mål.

”Vi ska vara med i toppen” Jasna Kozlicic sparkar upp bollen i luften, fånger den och tar den under armen. Kort senare går hon tillsammans med lagkamraten Tina Andersson mot omklädningsrummet för att byta om och senare krossa Husum med 5-0. – Vi ska vara med där uppe i toppen, men jag tror inte vi vinner serien. Det är inte ens säkert att det är bra för oss, jag tror att ett år till i tvåan kan vara bättre för utvecklingen, säger Kozlicic. Tina Andersson flikar in lite kort: – Så länge vi kommer bland de fem bästa så är det bra nog. Åkullsjön och Själevad är seriens bästa lag, men strax där bakom ska vi vara.

ROBERT ÖSTHOLM robert.ostholm@norrbottensmedia.se

Det är svårt att se vilket ben


AN K I N KRÖ

Det är aldrig för tidigt att ge upp DET ÄR inte det att jag är bitter – men sommaren är redan förstörd. Nu talar vi inte om tendenserna där fint majväder har blivit kallt, blåsigt och allmänt besvärande juniväder. Faktum är att vi inte ens talar om den här sommaren. Det är nästa sommar som redan nu börjar falla i stora bitar av tomhet, tristess och allmän ångest. Det kan vara hur fint väder det vill, det kan till och med vara vindstilla och gratis glass. Vad hjälper det när man får ligga i fosterställning och ha ångestdrömmar om det fotbolls-VM som aldrig blev av? Pessimistkonsulten brukar säga att det aldrig är för tidigt att ge upp – och i just det här fallet stämmer det utmärkt. Visst finns det en liten chans för Sverige att trassla sig till kvalplats, men den är så smal att man som entusiast vid sidan om lika gärna kan ge upp. Tills vidare. För just här och nu finns det absolut ingenting som talar för att Sverige ska prestera bättre än Portugal och dessutom klart mycket bättre än Ungern. Faktum är att vi i princip måste vinna resten av matcherna för att ha en bra chans att ta andraplatsen. Det innebär också att vi måste slå grupptvåan Ungern på bortaplan mot ett Danmark som vi inte ens kunde slå hemma. Det känns långsökt att Portugal skulle slarva bort sin sista chans att ta sig till VM, det känns också avlägset att vi ska Blågult ska vinna två ödesmatcher på bortaplan. Därför är det dags att njuta här och nu av den lilla fotbollsframgång vi eventuellt kan få i U21-EM. Håll till godo, för nästa sommar blir det landslagstorka.

”Vad hjälper det när man får ligga i fosterställning och ha ångestdrömmar om det fotbolls-VM som aldrig blev av?”

Det finns en hel del som talar för att min deklaration blev godkänd. Skattmasen har inte hört av sig för att få in kvitton och sånt... än.

Veckans största minus – siffran på vågen. Jag rasar snabbare än ett tappat piano i en brant trapp.

som Jasna Kozlicic skadade i olyckan. Idag spelar hon lika bra med båda.

ROBERT ÖSTHOLM 0920-26 28 05 robert.ostholm@ norrbottensmedia.se

Onsdag 10 juni 2009 extra

17


Måla trä i system och det kan hålla upp till 15 år!

Kom in så visar vi!

Passa på att beställa nu! - Målning - Tapetsering - Golvslipning trägolv - Inläggning trä- och laminatgolv

PRO-medl. BODEN JOCKFALL 25/6.

Halva priset på arbetskostnaden! tarka Färgs ! priser

(Tack vare ROT-avdraget)

0921-156 50 e-mail info@smadec.se • www.smadec.se

Nordsjö Tinova V Impregneringsolja 2,5 liter

335:Steg 2: Nordsjö Tinova V Utegrund 10 liter. Ord. pris 1209:Nu

970:Steg 3: Tinova V Täckfärg Akryl, vit, 10 liter. Ord. pris 1567:-

ANLITA BODENS MEST ERFARNA GLASMÄSTARE!

KRYSSNING MED M/S LAPONIA 29/7 FRÅN N. HAMNEN TILL HINDERSÖN. Lunchbuffe ombord guidning och eftermiddagskaffe på Jopikgården. Avr. från COOP:s P 09.45 åter ca. 17.00. Anm. till 0921-167 55, senast 24/7

Vi har 73 års yrkeserfarenhet

Altaninglasningar, växthusplast, bilrutor, fönsterrep, plaster

Sportsman XPS 550 EFI

INDUSTRIHUSET Slipvägen 2

0921-501 00 Jour dygnet runt!

102.375:inkl moms 81.900:- ex moms

Vår kunskap – Din trygghet

Sommarblommor, Buskar , Rosor, Perenner, Träd

Tidernas nyhet! Sportsman XP 99% NY- 100% Polaris 35% extra motorkraft med en ny motor på 550cc och 40hk. Dragkraften är 20% högre än närmaste konkurrent.

Malmgatan 10, Boden • Tel: 0921-102 09 www.sixtennilssons.com

Sortimentlista finns på www.fagernastradgard.com

VECKANS ERBJUDANDE:

20% på prydnadsträd (ej fruktträd)

Nu

Lunch på Grand Arctic hotel, Ö-kalix. Middag Kvarngården Töre. Ett flertal besök på olika platser under resan. Avr. från COOP:s P 08.30 åter ca. 18.00. Anm. till 0921-167 55, senast 17/6.

1170:Petunia 10 st

60:-

Beställ examensblommor i förväg. 12/6 öppnar vi kl 07.00. Välkommen till vår välsorterade trädgårdsbutik med traditioner från 1922 Öppet: vardagar 8-19, lördag-söndag 10-15

Trädgårdsvägen 9, Boden. Tel 0921-123 68 www.fagernastradgard.com

Sommaröppet 1/6 - 31/8 alla dagar 10-15 Tidsbokningar 08:00-18:00 måndag-torsdag. Sommarerbjudande t.o.m. 30/6 Låna räntefritt till ROT-arbete. Ska du renovera eller bygga om kan vårt räntefria Rot-lån hjälpa dig på vägen.

www.nordsjoidedesign.se Boden Ugglegatan 14 • Tel 0921-168 00 Öppet: vard 7-18, lör 10-14

18 extra Onsdag 10 juni 2009

Steg 1:

PRO

TV när du har tid.

0921-792 50 www.handelsbanken.se/boden

KLIPP UT ANNONSEN OCH SPARA DEN !

Lär av proffsen:


Stubbfräsning Vedförsäljning Gräsklippning

SOMMARBLOMMOR I Kusån. Även kvällar & helger.

KUSÅ TRÄDGÅRD 0921-642 98, 070-572 53 30

• • • • •

För info ring 070-346 49 09, 070-59 59 209 BODEN www.tradgardsteknik.nu

BILRUTOR FÖNSTER REP OMKITTNING SKJUTDÖRRAR INGLASNINGAR

Service/rep av gräsklippare Stiga

Stenskottslagning m.m.

HYR EN BYGGNADSSTÄLLNING

Husvagn • Släpvagn

med terränghjul och steglös höjdjustering. Arbetsnivåer mellan 2,6-6,6 meter. Prisex: 2,6 m - 170:- /dag + moms Ring för mer prisuppgifter och information!

Besiktningsv. 2. Storheden Luleå. 0920-25 49 40 (mellan Coop Forum o. Sv. Bilprovning)

Service • Reparationer Försäljning av Hushållsmaskiner, värmepumpar mm

0921-128 00

Killingholmsv.1 • Tel. 103 10

Plantförsäljning

Mtd alla märken

Fr.o.m. fre 22 maj finns vi vid Återvinningen och fr.o.m. mån 25 maj vid Kioskpiraten, Boden. I Luleå finns vi vid Korvgubben mittemot Coop Arena fr.o.m fre 22/5, fr.o.m fre 29/5 vid Wika Möbler i Gammelstad.

Stort reservdelslager

NYHET PÅ ALLA STÄLLEN: VATTENFONTÄNER

VÄLKOMMEN! Vi bjuder alltid på kaffe.

Stor sortering norr- och västerbottensodlade plantor av sedvanligt hög kvalité: Penséer, lobelia, petunia, tagetes, begonia, dahlia, jordgubbs- och smultronplantor, tomat, gurka, grönsaker och mycket mera...

Bodens Glas På Moråsen, bakom Bodensågen Tel 0921-145 00 070/635 72 06 Öppet 07.00 – 16.00 månd-fred www.bodensglas.se

HYR BÅTVAGN

Rosor

Morsdagsblommor och massor av andra krukväxter, stora ampelväxter, buskar och träd! Ryska och finska äppelträd för zon 6-7.

Vidmans Bil & Maskin AB 0921-120 60. Kopplingsvägen 1. Öppet: Mån-Tors 07.00-16.30 Fredag 07.00-15.00

Stor sortering av perenna växter: Ca 200 olika sorter. Öppettider: Boden samt Korvgubben, Luleå Mån-fre 9.30-19.00 Lör 10.00-15.00, Sön 12.00-15.00 Wika Möbler, Gammelstad Mån-fre 10.00-18.00 Lör 10.00-15.00 • Sön 12.00-15.00

stark...

Pris från

79:/st

Vi hälsar alla gamla och nya kunder

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA! Välkommen till trädgården i Bodträskfors! Öppet: mån-fre 9-17, lör 9-13, sön stängt.

Ede trädgård, Harads. 0928-105 80, 106 36 HÖG KVALITET SAMT 40 ÅRS ERFARENHET!

Våren är här!

Dags för målning? Vi hjälper dig välja rätt.

Trall 22x95 1-3 kval... 6:50/lpm 28x95 ................ 10:90/lpm 28x120 .............. 11:90/lpm

Tryckimpregnerat 45x145 .............. 28:-/lpm 45x170 .............. 33:50/lpm 45x195 .............. 39:80/lpm

BOKA TID HOS EN FASADEXPERT!

Troja Antik Grå 140x210

179:-/m

2

Är din fasad redo för en ommålning? Fråga någon av våra fasadexperter som kan ställa en grundlig diagnos. Boka en tid så får du hjälp i butiken eller så kommer vi ut och tittar på din fasad.

Demidekk Optimal är en vattenburen fasadfärg som ger bestående kulör och glans under lång tid. Färgen har vattenavvisande egenskaper och slitstyrka utöver det vanliga.

Lulevägen 35, bredvid Ica Kvantum. BODEN. 0921-513 00.

Vid köp över 4000:få en De Walt Vinkelslip på köpet!

Cuprinol Träolja V 5 liter, ord. 300:-

249:www.lidbergstra.se

Hermelinsgatan 1 • Tel. 0921-123 30 Vardagar 7.00-18.00 • Lördag 10.00-14.00

Onsdag 10 juni 2009 extra

19


NÖJE ANS VECK PS ESTI NÖJ

Loppispremiär i bakluckorna

Ny klubb i Södra hamn

BODEN Lördagen den 13 juni startar Bakluckans loppmarknad eller den så kallade drive in-loppisen mellan 12:00 och 16:00 på Hedens Idrottsplats. Den kommer anordnas varje helg hela sommaren lång.

LULEÅ Klubben TRUBBEL kör igång med sin premiär lördag den 13 juni. Det är gänget bakom Love & Rockets som satsar nytt på Fiskekyrkan mellan 21:00 och 02:00. Inträdet är 80 kr men gratis om du kommer innan klockan 22. 20-årsgräns råder.

 Plats för ny klubb.

Luleågrabben Jens Wennberg har vissa likheter med britten George Orwell.

Jens vägrar kontrolleras Welcome to 1984 heter luleåmusikern Jens Wennbergs senaste fullängdare och är precis som George Orwells roman med samma år i titeln ett ifrågasättande av dagens samhälle. – Samhället blir allt mer kontrollerat och man undrar ju var det ska sluta, säger Jens Wennberg som i sommar jobbar i Luleå men annars är bosatt i Göteborg nuförtiden. LULEÅ Welcome to 1984 är titelspåret på din skiva med samma namn. Vad handlar den låten om? – Jag skrev den 2006 när man började prata om datalagringsdirektivet vilket jag tyckte var helt fel väg att gå. Kontrollsamhället breder ju ut sig rätt rejält nu och låten passar även in i dessa tider när FRA och annat diskuteras. Den låten ska faktiskt vara med i en dokumentär George Orwell gillade inte som kommer sändas på tv till heller kontrollsamhället.

20 extra Onsdag 10 juni 2009

hösten. Det känns ju skoj, så länge det blir en kritisk film. Annars kan det ju bli lite fel. I George Orwells roman är huvudpersonen Winston Smith minst sagt kritisk till samhället och längtar efter mer frihet. Vad skulle du säga att frihet är för dig?

– Det handlar mycket om rättten till ett privatliv och att staten och makten ska kunna granskas medan privatpersoner måste få vara skyddade och inte kontrolleras i tid och otid. Trenden pekar mot att transparansen i samhället går åt fel håll. Makten stänger mer och mer in sig i slutna rum utan insyn, medan övriga medborgares minsta rörelse ska registreras. Om man ser på Tyskland där datalagringen gått långt så har människor börjat dra sig för att till exempel ringa läkaren för att de är rädda att hamna i någons slags register. Det är ju tragiskt. Hur fri känner du dig i musikbranschen? – Systemet med Stim (Svenska

Tonsättares Internationella Musikbyrå, reds anm) fungerar ju mer som ett monopol där Stim äger rättigheterna till musiken och det känns inte bra. Det går överhuvud taget inte att få en platta pressad i dag utan att skriva på papper som ger NCB, en systerorganisation till Stim, rättigheterna till verket. Pressarna vägrar att göra jobbet annars. Det skapar en del problem om man vill släppa sina verk under en Creative Commons-licens eller annan copyleft-licens. Men hur gjorde du då för att få din platta pressad?

– Den pressades av ett företag i Tyskland, det blev billigast så. Så nu är du inne i de tyska datalagringssystemen?

– Ja, jäklar också! Men vad gör man? Du tog ju under fjolåret tag i din frihet rätt så rejält när du utan bokningsbolag eller skivbolag i ryggen bokade en liten turné i USA under 12

dagar. Vad gav den dig?

– Det var mest som en rolig resa. Jag tog med mig brorsan och flickvännen och spelade på pubar, caféer och kulturställen. Rent musikaliskt gav den väl inte så där jättemycket men det ser ju väldigt bra ut i mina mailutskick att jag faktiskt varit över där och spelat (Jens skrattar högt). Men flera ställen fick jag en skön känsla av att spela på och de gav mig många nya My spacekompisar (My space är ett community för framför allt musikutbyte och presentationer av människors verk, reds anm). Bäst var ett ställe i Brooklyn där de släpat dit en massa gamla grejer och hade skön stämning. Stainbar hette det men nu hörde jag nyligt att det ska läggas ned. Att leva på sin musik är inte det lättaste. Hur gör du för att få ihop ditt levebröd?

– Den senaste tiden har jag pluggat i Göteborg, bättrat på mina webbprogrammeringskunskaper, och nu i sommar

återvänder jag till mitt gamla jobb på Lulebo där jag är webbutvecklare. Winston Smith i Orwells roman saknar totalt framtidstro och ser mest mörker. Hur ser du på din egen framtid?

– Den ser ganska bra ut just nu tycker jag. Jag tar ett steg i taget, har spelat in nya låter tillsammans med Stefan Sundström här i Luleå och jag siktar på att ha en ny platta i höst. Jag tar det lite som det kommer och det känns som om det kommer lossna så att musiken kan rulla på mer av sig självt. Var ser vi dig i sommar?

– Jag har just haft en spelning på Jazzomat här i Luleå tillsammans med tre andra musiker som jag aldrig tidigare träffat och det kändes helbra. Så, nu ska jag ragga fler spelningar, helt klart!

VIKTORIA BERGLUND viktoria.berglund@norrbottensmedia.se


35 km från Boden 66 km från Luleå

Naturnära camping & bad Stugor, kiosk, bad, hopptorn, lekplats, fiske och aktiviteter. Camping & sommarcafé, för bokning & info. Tel. 0924 - 220 36 , E-post. info@sorbyn.se Webb. www.sorbyn.se

Läs mer och boka på www.sorbyn.se

Upplev Boden Nu! Välkommen att hämta ditt ex av turistmagasinet sommarmagasinet Luleå Boden. Emma Thorin Bodens Turistbyrå

Utbildningsresa för Bodens sommarpersonal! Utbildningsresan är kostnadsfri och vänder sig till dig som kommer att möta gäster under sommarsäsongen. Fyll på ditt kunnande om Bodens turistiska utbud och stärk ditt värdskap.

När: Torsdag 18 juni kl. 08.00 till ca 16.30 Plats: Start och stopp COOP parkeringen (buss) Bindande anmälan senast fredag 12 juni till info@upplevboden.nu eller tfn 0921-624 10.

Turistbyråns öppettider i sommar 15/6 - 16/8 Mån-fre 9-19, Lör 9-16, Sön 12-16

Kungsgatan 40 | 0921-624 10 | info@upplevboden.nu

Midsommarafton 10-14, Midsommardagen 12-16

Skönhet & hälsa STIL Sportcenter Gym, relax, massage, racketsport Universitetsvägen C 11, LULEÅ Tel. 0920-49 24 60 www.stilsportcenter.se

Fysisk Kroppsbalans, Anneli Selberg Massage, kostrådgivning, personlig träning Stationsgatan 46, LULEÅ Tel. 0920-25 94 00 www.kroppsbalans.com

Kraftgläntan, Helén Grönberg Massage, företagsmassage Bergnäsv. 15, LULEÅ • Tel. 070-570 28 88 www.kraftglantan.se

Rosenday SPA Spa, relax, make up, naglar Stationsg. 57, LULEÅ Tel. 0920-22 74 00 www.rosendayspa.se

Färgkliniken Föreläsningar, Utbildningar, Helhets-/Färg-/Ljus-Värmeterapi Bergnäsv. 14, LULEÅ Tel. 880 99, 070-636 43 84 www.livskraft.info, www.ljuskupolen.se

Kraftrum, Elisabet Wennberg för tanke och kropp Kinesiologi, sakrokranial terapi, stressbehandling Bergnäsv. 14, LULEÅ • Tel. 070-205 51 50 www.kraftrum.com

Björsbyns Fotvård Susanne Savilahti Även hembesök Tel. 0920-23 16 42

Linnéas kroppsvård Linneas Kroppsvård Massage, Shiatsu, Ansiktsbehandling, Zonterapi Kronan H1, LULEÅ Tel. 0920-23 11 18 www.sundare.net

Kinesisk Medicin & Massage

Eva Hedin Tel. 070-219 11 09 www.eva-hedin.com MCS Friskvård, Malin Steding Massage, Taktil Stimulering, Kostrådgivning, Babymassage Tel. 070-568 77 24 Stationsg. 46, LULEÅ www.mcsfriskvard.se

Energikällan, Anita Granström Massage, Shiatsu, SuJok, Tuina Stationsgatan 46, LULEÅ Tel. 0920-105 84 www.energikallan.frisk.nu

Frisk och skön

Elma Forsberg Tel. 070-176 77 77 www.vipclinic.se

Vilostunden Massage, Inpackningar, Kurbad, Make-Up Färgareg. 13, BODEN Tel. 0921-533 39 www.vilostunden.se Boka tid online!

LugnochRo Floating, massage, ljusterapi Lulevägen 24 A, BODEN Tel. 0921-131 60 www.lugnochro.org

Din Fotvård Pumptorget Tel. 0921-120 40 Tio år på bara fötter.

Vi finns på Sandviksg. 71 D, LULEÅ. Välkommen!

SPA & Beauty salong SPA- frisk- & skönhetsterapeuter och massörer Kungsgatan 23, (f.d. posten) Tel. 0920 138 38 www.gladfjaril.se Onsdag 10 juni 2009 extra

21


g

TIDSFÖRDRIV

y

HÄLGEKRYSSET

Skicka SMS till 72672 kostnad 6 kr. Vinnare v 23: Gunilla Nilsson, SMS:a in dittBoden svar. Skriv elu följt av Margareta Johansson, Boden Olvai Stenbäck, Boden bokstäverna i de numrerade rutorna Lennart Bergvall, Boden Märta Westman, och skicka tillBoden 72672 (6kr) + ev. tra-

1.

SMS:a in ditt svar. Skriv ebo följt av bokstäverna fikavgift T.ex. elu abcd .Det måste i de numrerade rutorna i korsorden eller kryptot och skicka till 72672 (det kostar 6 kronor /sms).

vara ett mellanslag (och bara ett) Till exempel: ebo abcd.

mellan orden. Det måste vara ett mellanslag mellan orden. Vinnare publiceras i kommande nummer och belönas med en Trisslott.

2.

Lösningar vecka 23 Hälgekrysset Kakuro lätt 7 3 4 8 9

2 1 3 1 7 9 8 5 7 9 6 8 1 2 3 4 2 3 1 3 4 1 5 8 9 6

4 5 9 9 8 5 3 6 1 2 5 3 1 6 9 8 7 4 6 8 8 9 2 1 3 9 7 6 5

8 6 3 2

3.

9 4 2 8

K r y p t o

4.

Kakuro 19 34 14

7

hjärngympa

38

5

22 14

9 15 15

23 24 26

4

17 15 4

15

20

11 43 23 7

24 4

2

10

18

6

7

13

12 16

21

8

30

Lätta varianten Regler:

7

34

SMS

Japansk

Kakuro fungerar som ett vanligt korsord - men med tal i stället för bokstäver. Siffrorna 1 till 9 ska användas. Talen i de svarta fälten är summan av siffrorna i de vita och grå fälten. I varje summa får inte ett tal förekomma mer än en gång. T ex kan summan 4 med två bokstäver endast skrivas 1+3 eller 3+1 (2+2 godkänns inte då det är samma siffror.) Tal i de vita fälten skall vara jämna. Tal i de grå fälten ska vara ojämna.

K r y p t o

2.

3.

72672

30

1. 4.

AN FRÅG Vad ska du göra på sommarlovet?

Fanny Andersson, 14, Sävast: – Jag ska tävla i orientering och friidrott. Vi blir nog hemma hela sommaren.

22 extra Onsdag 10 juni 2009

Isac Grape, 13, Skurholmen: – Jag ska nog åka till Kiruna och hälsa på kompisar. Vi kanske också åker till Nordnorge och fiskar.

Sara Johansson, 5, Buddbyn: – Vi ska till Pite havsbad.

Mats Mörtsell, 12, Torpgärdan: – Jag ska åka till Umeå fotbollsfestival och till Skara sommarland. Vi ska också vara i sommarstugan.

Josefin Fagervall, 12, Hertsön: – Jag ska vara i stugan i Överkalix. Där ska jag fiska, hoppa studsmatta och bada.


Välj 3 valfria produkter betala för 2 Fudge, Tigi, L’oreal

PET HELA SOMM P Ö R agar 8-20, Lördagar 9 AR A -14 EN H Vard I V

5 ÅRS JUBIL Massage i Boden!

Boka tid på 076-802 82 07 eller kom in mellan kl 10-17 måndag-fredag. Öppet: Vardagar 9-18, lörd 9-14 Tel 0921-136 00 • Drottninggatan 16, Boden www.saxarna.se

Thaimassage, fotmassage, hel/halvkroppsmassage, oljemassage.

HUSVAGNAR 2009 Stort utbud! Vissa vagnar för omgående leverans!

Bodens

Nr 1 i Sverige! i Norden! i Europa!

THAI

Vill du synas här?

Massage

www.tidningenextra.se

Margaretagatan 12, BODEN (se skylt)

&

Hotell Camping Sikfors konferens och fritidsby Konferenser och fritid i natursköna Sikfors Tel. 0911-700 77 www.sikforskonferens.se

Melderstein Herrgård Konferenser, mat eller aktiviteter Tel. 0924-510 37 www.meldersteinherrgard.se

5 ÅRS JU BI LE UM Öppet: Vardag 10.00-18.00, lördag 10.00-14.00

Gjutvägen 8, vid Svensk Bilprovning, Boden. Tel 0921-180 50 • www.bothniafritid.se

Forest Hotel Möten, Event, Kurs & Utbildning Bokning/Info 070-298 21 33 www.foresthotel.se

Hotell Aveny Centralt prisvärt boende Tel. 0920-22 18 20 www.hotellaveny.com

”elfritt är som eljest” Campsvanis Fisketurer, turistarrangemang, naturupplevelser, Äventyr Tel. 070-330 55 50 www.campsvanis.se

Storasjöfallet Upplevelser, konferenser, boende Tel. 0973-400 70 www.storasjofallet.com

Sörby Turism Camping och konferens Tel. 0924-220 36 www.sorbyn.se

Skellefteå Camping Camping & Stugor Tel. 0910-73 55 00. www.skellefteacamping.se

Järnvägshotellet Byske Camping Camping och Stugor vid havet Tel. 0912-612 90 www.byskehavsbad.se

Arcticstar Hotel Hotell och vandrarhem Tel. 0980-203 30 www.arcticstarhotel.com

Järnvägshotellet i Kiruna Hotell Tel. 0980-844 44 www.jarnvagshotellet.com

Mariebergs Viltfarm Hotell, restaurang och stuguthyrning Tel. 0923-270 66 www.viltfarmen.se

Kiruna Hotell Amber Hotell i centrala Luleå Tel. 0920-102 00 www.amber-hotell.se

HUSBILAR BEG. HUSVAGNAR SERVICE BUTIK UTHYRNING

Logimäklaren i Kiruna Hotell i centrala Kiruna Tel. 0980-666 55 www.hotellcity.se

Företagsguiden hittar du även på nsd.se och kuriren.nu

VI HAR SEMESTERSTÄNGT 12/6- 28/6. ÖPPNAR ÅTER MÅNDAG 29/6 KL 11.00 OBS! KASTA INTE ERA SAKER – HYR BORD ISTÄLLET.

Vi önskar alla en riktigt trevlig juni. Ring och boka: 0921-133 44 070-307 54 82

Öppettider Kom och fynda: Måndag-Fredag Kungsgatan 14 11.00-18.00 Boden

Vi köper hela hem & dödsbon

Onsdag 10 juni 2009 extra

23


NYA TELEFONNUMMER

PĂ… SPRĂ…NG

FÜrsamlingsexpeditionen .....0921-77 500 Kyrkogürdsexpeditionen .....0921-77 506 FÜrsamlingsgürden ..............0921-77 510 Gunnarsbyns fÜrsamling .....0924-52 770 Diakon direkt ......................0921-19 109 Fax fÜrsamlingsexp. ............0921-77 548 Anställdas direktnummer: Se webbplatsen

www.svenskakyrkan.se/boden

dWFSMVMFkLZSLB

4ySWJLTLZSLBO

Öppen helgfri münd-fred 9.00-15.00 SÜndag 11.00. Mässa, Leif Nordenstorm. Onsdag 08.00 Morgonmässa, Leif Nordenstorm.

SÜndag 10.00 SÜndagsgudstjänst, Karl Fredriksson. Predikan Rebecka Gustafsson.

▲ När junivädret kulminerade i hagel fick en eller annan nog och Üvergav flaggan.

â–˛ Hilket Abdulkarim och Khelat Nuvi utanfĂśr museiportarna.

▲ Sara Mannfeldt fick snabb kläm pü flaggvift fÜr kameran‌

▲ ‌medan väninnan Irene Eriksson klarade sig utan.

▲ Karl Petersen självklart pü plats. �Visst är det känsla i firandet�, menar kommunalrüdet.

▲ Tidigare marinfÜrsvarsanställda ser man inte ofta i Luleü. Men Lars Larsson är en Flottans Man.

▲ Pappa Urban Lilja och Nora, 3: �Hon är tokig i orkestrar, det är därfÜr vi är här.�

▲ Luleüprofilen P-G Rüberg självklart med flagga i kepsen.

0iSSBEJPO/*[

Torsdagar 19.00 Bibelstudium, Bergspredikan.

Tors, Fred 08.00 Morgon med Svenska kyrkan. MĂĽnd, tisd 08.00 Juni med Svenska kyrkan.

$SFEkLFSTLZSLB

/BSJBLZSLBO

SÜndag 15.00 SÜndagsgudstjänst, Karl Fredriksson.

SÜndag 17.00 SÜndagsgudstjänst, Leif Nordenstorm.

(ySTBNMJOHTHkSEFO

â–˛ Benjamin och Naemi Karl.

dQQFU*VT 6PSTEBHKVOJ Visning av Stiftelsen kyrkkläppens nyrenoverade kyrkstugor. Invigning av kommunalrüdet Olle LindstrÜm och kyrkoherde Leif Nordenstorm. Servering. Styrelsen!

XXXTWFOTLBLZSLBOTFCPEFO 0ZUUUFMFGPOOVNNFS

Sü världsliga och samtidigt svenska

HEMVĂ„RNET

BODENS BKFRISKA VILJOR SĂśndag 14 juni kl 16.00, Boden Arena MATCHBOLLAR

MATCHSPONSOR:

BODEN. Tel 0921-189 20

www.bodensbk.bd.se/fotboll

24 extra Onsdag 10 juni 2009

LULEÅ. EU och SE pü en och samma güng. Mer världsliga och samtidigt svenska var det länge sedan vi var – och det lyfte nog en eller annan soffliggare frün locket. Men efter att ha tjatat här i tvü veckor om vikten av att faktiskt rÜsta hÜll jag själv pü att missa hela tüget. Trodde i min enfald att varenda vallokal skulle vara Üppen efter jobbet pü lÜrdageftermiddagen. Inte dü. Ok, dü für det bli i byn närmast stugan pü sÜndagen i stället, tänkte jag. Fast i Piteü ville man tydligen bara att centralorten skulle kunna rÜsta. Undra pü att centerpartister och kristdemokrater har det trÜgt. Det slutade med fem mil i bil, tillbaka Üver kommungränsen mot Luleü, fÜr att lämna den sketna lappen. I Antnäs, som hade en Üppen lokal. Liksom Alvik. Och Müttsund... snacka om snedfÜrdelning. I skenet av att varenda svensk har el-

MARTIN THELENIUS 070-574 69 14 martin.thelenius@ expressum.se

ler enkelt kan skaffa sig Bank-ID är det ett skämt att vi inte ocksü kan nätrÜsta. Men den utvecklingen kanske inte de etablerade partierna vill se. Om alla som sätter fri stÜld av upphovsrättsskyddat material hÜgst pü EU-agendan ocksü kunde rÜsta hemifrün datorn skulle det hända grejor av helt annan dimension än i ürets val. Det är i alla fall fascinerande hur mycket krut det läggs pü nügot som inte ens lockar hälften av de berättigade att faktiskt rÜsta. Trots att vi gjorde vür egen flaggas dag till büde nationell och helg fÜr nügra ür sedan skulle det behÜvas minst samma energiinsats där, inser jag efter en sväng till avslutningen av Luleüs firande i Hermelinsparken. Emigrerade norrmän i Sverige märks f-n mer den sjuttonde maj. Å andra sidan fattar väl vem som helst varfÜr vi inte firar som norrmännen. Det är ju dagen efter som ska vara rÜd, precis som i ür. Nästa chans ges 2015. Dü kanske vi lärt oss.

MÜssens dagar är räknade sedan den ständigt jagande grannkatten funnit ett andra hem. Vür tomt. Freestyle – eller Style – üterfÜrenat IGEN. Som en vürta det inte gür att fü bukt med.


Noggrannhet genomsyrar allt det jag gör. Om det så gäller kundmöten, köksinredningar eller annat i min vardag. Precision i skräddarsydda kök med flexibilitet och personlighet kännetecknar mig och HärjedalsKök.

Ring mig så tittar jag förbi! Thomas Strömberg, 076-116 20 11

Ålgatan 8, Luleå • www.harjedalskok.se

L L Ä V K T S FE

1999-2009 Western Farm firar 10-årsjubileum!

LÖRDAG 13/6 med Drängarna och Star Pilots!

• Utökat festivalområde NYHET! • Öltält NYHET! • Dubbelt så många barer NYHET! • Disco i nya Crystal Palace NYHET! • Husbandet The Wild Bunch • Bullriding • Partybandet The Pieces

BUSSAR TILL WESTERN FARM FRÅN BODEN, LULEÅ, PITEÅ OCH ÄLVSBYN WELLS FARGO - Festkvällsbussar 6/6, 13/6, 11/7, 8/8 21.00 21.05 21.10 21.15 21.17 21.20 21.30

21.00 21.02 21.10 21.25 21.30 21.35 21.40 21.45 21.47 21.50 22.00

22.00 22.05 22.10 22.15 22.17 22.20 22.30

Luleå Busstation Kulturens hus Gammelstad, väg 97 Sävastnäs OK, Svängleden Kryddvägen Flottiljv - Svedjev Gruvberget Torpgärdan Resecentrum WESTERN FARM

02.00 01.55 01.50 01.45

02.40 02.35 02.30 02.25 02.20 02.15 02.10

02.50 02.45 02.40 02.25 02.10

Kommande FESTKVÄLLAR: 11 juli – Western Farm Summer Party med The Boppers, The Refreshments & Eva Eastwood 8 aug – Säsongsavslutning med E-type Entre: 150 kr Middag, show och festkväll: 295 kr, 077-170 70 70 Middag, show och logi: 845 kr Logipaket bokas via Western Farm 0921-151 00

Åldersgräns 18 år! Tips: Köp din biljett i förväg via Ticnet och slipp stå i kö: 077-170 70 70

PONY EXPRESSEN - Festkvällsbussar 6/6, 13/6, 11/7, 8/8 21.00 21.05 21.10 21.12 21.15 21.20 21.30

20.00 20.10 20.55 21.15 21.35 21.40 21.42 21.45 21.50 22.00

22.00 22.05 22.10 22.12 22.15 22.20 22.30

Piteå busstation Öjebyn, G.a E4:an Älvsbyn, busstation Brännberg, G:a Affären Vittjärvsskolan Trångfors Heden Hamptjärnmoran Hedenbroleden Medborgarplatsen 01.55 WESTERN FARM 01.45

02.40 02.35 02.30 02.25 02.20 02.15 02.10

03.55 03.45 03.00 02.40 02.10

Busspris inom Boden: Gratis bussar till Western Farm! Hemresa 40kr Busspris Luleå, Piteå, Öjebyn & Älvsbyn: 50kr t.o.r (betalas vid hemresa)

Buddbyvägen 6, 961 42 BODEN Tel. 0921-151 00 • info@westernfarm.se

Onsdag 10 juni 2009 extra

25


SÖNDAG DEN 14 JUNI KL 14.00 MUSIKFEST PÅ BRÄNNASTRAND! Kom och njut av sommar, skön musik. Köp gott fika och ta en hamburgare.

Sävast AIF - Tegs SK Lördag 13 juni Tallvallen kl 13.00 Huvudsponsor 2009:

Matchbollar:

Det blir gospel, barnrock, flerstämmig körsång!

Bodens Busstrafik Vattenfall Rutströms Åkeri

Boden

Entre 40:-

Barnkören Glädjeton, Boden Gospel, Pingstkyrkans kör, LP-kören och afrikansk kör

Arrangör: Pingstkyrkan Boden Välkommen!

Simons Pizzeria Dagens Lunch Mån-fre 11-14 Inkl dryck, salladsbuffé & kaffe.

65:-

Veckans erbjudande: Vesuvio & Calzone

55:65:-

Inkl dricka + sallad

Kebab Pizza Inkl dricka + sallad

Sommaröppet Måndag-fredag 16-21 Boka bana 0921-185 51 BOWLINGHALLEN TEL. 185 51 BODEN

Vi behöver grejor till vår auktion och loppmarknad 27/7. Ring så hämtar vi.

Familjepizzor: Vesuvio Kebabpizza Inkl 2 liter läsk & sallad

Kungsgatan 24 0921-189 00 Öppet mån-fre 10,30-21.00 Lör-Sön 12-21

EU MOPED

FÖRARBEVIS Intensivkurs-helg 26/6

880 kr Anmäl online www.medborgarskolan.se/boden 0921-179 11 • 0921-48 92 01

Vi hoppas att ni precis som vi älskar de varma sommarkvällarna med frisk sjöbris, skvalpande barer och kvällssol. Vår köksmästare lovar precis som alltid vällagade Bränna-Klassiker.

DJ: Fredag 12/6 23.00-03.00 Vårdad klädsel DJ: Hitmix lördag 13/6 23.00-03.00 Vårdad klädsel

B-körkort 16/6 Anmäl online www.medborgarskolan.se/boden 0921-179 11 • 0921-48 92 01

VECKANS ÖL:

Diners Meal

Carlsberg Export 29:Teassen Rose 50:-

100g Cheeseburgare med pommes & coleslaw inkl storstark

99:ÖPPETTIDER: mån-fre 11.00-13.30 ons-tors 17.00-23.00 fre-lör 17.00-23.00

JUNI, JULI, AUGUSTI HAR VI ÖPPET ALLA DAGAR!

Tel: 0921-19121 www.dinerssportbar.se Vi tillämpar ansvarsfull alkoholservering

26 extra Onsdag 10 juni 2009

i Edefors

En idyll du inte bör missa! SOMMARSERVERING 19/6 - 2/8 12.00 - 18.00 ALLA DAGAR • Smörgåsar på hembakat bröd med lax eller renstek. • Kaffe/te, saft/läsk med bröd • Glass • Hantverksförsäljning • Musikunderhållning lördagar 14.00 Upplev gamla kulturminnen från laxfisket. Ströva genom öns orörda natur.

| Tis-ons-tor | kl.19-24 |

PUBKVÄLL | Fredag-lördag | kl.19-03 |

PUBKVÄLL Svenska

DINERS ERBJUDANDE:

99:-

Välkommen

FÖR ÖVNINGSKÖRNING

Fri entre före 23.00

Mellan 16.00-19.00 • Mozzarella fylld fläskfile • Baconlindad kycklingfile • Sotad laxfile Inkl. glas vin/öl alt. alkoholfritt

Vid dåligt väder hålls allsången i Björkens samlingssal. Allsången arrangeras i samverkan med Bodens Kommun

HANDLEDARUTBILDNING

Vi har utökat lokalen, vad säjs om 600 kvadratmeter mitt i stan med sjöutsikt och nytt stort dansgolv att parta i.

FREDAG AFTER WORK

Allsången leds av olika Frivilligorganisationer och privatpersoner

Välkommen!

I sommar kommer alla få plats på Bodens hetaste sommarnöje.

(alt alkoholfritt)

Onsdagar klockan 13:00 Brännastrands utescen ”Örat” 17 juni - 12 augusti

130:- Natursköna 150:- Laxholmen

Alla maträtter finns för avhämtning. Sallad + läsk ingår alltid.

108 41 el 070-371 53 59 Svartbjörnsbyns IF

Allsång på Brännastrand

Jordgubbar Färsk Potatis

Gammal

Start fredag 12 juni på Centrumtorget i Boden Öppet vardagar Kl 10.00-17.00

la Kom och ming i en skön och ljö! bmi avslappnad pu | Ålder 20 år | Entré 50:- (garderob ingår) |

Välkommen!

SANDBERGS FRUKT & GRÖNT Tel: 070-314 85 97

| Lulevägen 2 | 961 61 Boden | www.innerkrogen.se | 0921-167 20 |

stark...


TV I VECKAN O N S DAG 10/6

TO R S DAG 11/6

F R E DAG 12/6

LÖ R DAG 13/6

S Ö N DAG 14/6

M Å N DAG 15/6

T I S DAG 16/6

6.00 Rapport 6.07 Regionalt 6.28 Gomorron Sverige 9.30–11.40 UR 12.00 Rapport 12.05 Mäklarna (R) 12.35–13.05 Tankens fångar (R) 13.45 Film: Sidendräkten 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Hedebyborna (R) 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Namnam med Noman 18.45 Jan och kronhjorten (R) 19.00 Kulturnyheterna 19.15 Regionala nyheter 19.30 Rapport med A-ekonomi 20.00 Uppdrag granskning 21.00 Sommer 22.00 Entourage 22.25 Simma lugnt, Larry! 22.55 Kulturnyheterna (R) 23.10 Draknästet (R) 0.10 Vem tror du att du är? (R) 1.10–6.00 Sändningar från SVT24

6.00 Rapport 6.07 Regionalt 6.28 Gomorron Sverige 9.30–11.35 UR 12.00 Rapport 12.05 Chris på skolbänken (R) 12.35–13.05 Vårt hus – en mögelfälla (R) 15.00 Vem tror du att du är? (R) 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Mäklarna (R) 17.25 Mat och grönt på Friland 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Vildmark fiske (R) 18.45 Hemliga svenska rum (R) 19.00 Kulturnyheterna 19.15 Regionala nyheter 19.30 Rapport med A-ekonomi 20.00 Plus sommar 20.30 Mitt i naturen 21.00 Draknästet 22.00 Bomarsund – vägen till fred 23.00 Kulturnyheterna (R) 23.15 Uppdrag granskning (R) 0.15 Män om sina kroppar (R) 0.45–6.00 Sändningar från SVT24

6.00 Rapport 6.07 Regionalt 6.28 Gomorron Sverige 9.30–11.30 UR 12.00 Rapport 12.05 Namnam med Noman (R) 12.35 Jan och kronhjorten (R) 12.50–13.20 Vildmark fiske (R) 15.05 Kan inte läsa (R) 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Plus sommar (R) 17.25 Mitt i naturen (R) 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Strömsö 18.55 Anslagstavlan 19.00 Kulturnyheterna 19.15 Regionala nyheter 19.30 Rapport med A-ekonomi 20.00 Pistvakt (R) 20.30 Sjukan (R) 21.00 Film: Hans och hennes 22.30 Kulturnyheterna (R) 22.45 Film: Bandits 0.45 Rockabilly 514 (R) 1.35–9.05 Sändningar från SVT24

10.00 Chris på skolbänken (R) 10.30 Namnam med Noman (R) 11.00 Strömsö (R) 11.40 Så såg vi sommaren då 11.55 Män om sina kroppar (R) 12.25 Fotbollens historia (R) 13.20 Rockabilly 514 14.10 Nyckel till tystnaden (R) 15.10 Uppdrag granskning (R) 16.10 Draknästet (R) 17.10 Allt ljus på (R) 17.50 Helgmålsringning 17.55 Sportnytt 18.00–19.00 Rapport 18.15 Disneydags 19.00 Bobster 19.30 Rapport 19.45 Sportnytt 20.00 Minnenas television 21.20 Film: In good company. Komedi från 2004. 23.10 VM i speedway 23.55 Pistvakt (R) 0.25 Sjukan (R) 0.55 Film: Vem är Forrester? 3.05–9.05 Sändningar från SVT24

10.00 Plus sommar (R) 10.30 Mitt i naturen (R) 11.00 Vårt hus – en mögelfälla (R) 11.30–12.25 Hårets hemligheter 13.45 Hammarkullen (R) 14.45 Bomarsund – vägen till fred (R) 15.45 Direkt: Confederations Cup: Sydafrika – Irak 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport 18.10 Regionala nyheter 18.15 Hedebyborna (R) 19.15 Hotell Opera 19.30 Rapport 19.55 Regionala nyheter 20.00 Sportspegeln 20.20 Direkt: Confederations Cup: Nya Zeeland – Spanien 22.30 Hemligstämplat 23.00 Skrivkamp 23.30–0.10 Allt ljus på (R)

6.00 Rapport 6.05 Sport 6.28–9.15 Gomorron Sverige 12.00 Rapport 12.05 Sportspegeln (R) 12.25 Kunskap och vetande (R) 12.55 Vårt hus – en mögelfälla 13.25–13.55 Sommartid (R) 14.20 Film: Musik i mörker 15.45 Direkt: Fotboll: Brasilien–Egypten 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Chris på skolbänken 18.45 Med huvudduk och höga klackar 19.15 Via Sverige 19.30 Rapport med A-ekonomi 19.50 Regionala nyheter 20.00 Hammarkullen (R) 21.00 Direkt: Fotboll: USA–Italien 22.30 Nip/Tuck 23.15 Plus sommar (R) 23.45 Berättelsen om Moulin Rouge (R) 0.40–6.00 Sändningar från SVT24

6.00 Rapport 6.07 Regionalt 6.28–9.15 Gomorron Sverige 12.00 Rapport 12.05 Ugglor i påsen (R) 12.30–13.00 Med huvudduk och höga klackar (R) 13.45 Film: Vi två 15.15 The Bedford diaries 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Pistvakt (R) 17.25 Sjukan (R) 17.55 Anslagstavlan 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Allt ljus på 18.55 Cirkusliv 19.25 Anslagstavlan 19.30 Rapport med A-ekonomi 19.50 Regionala nyheter 20.00 Mäklarna (R) 20.30 Vem tror du att du är? 21.30 Film: Normal 23.25 Nip/Tuck (R) 0.10 Hammarkullen (R) 1.10–6.00 Sändningar från SVT24

9.30–16.00 24 direkt 16.10 Renlycka (R) 16.50 Främlingar 1808 17.20 Nyhetstecken 17.30 Oddasat 17.45 Uutiset 18.00 Jorden – en biografi (R) 18.50 Anslagstavlan 18.55 Rapport 19.00 In treatment 19.25 Blomsterspråk (R) 19.30 Extras (R) 20.00 Antikmagasinet (R) 20.30 Barnmorskorna – Norge 21.00 Aktuellt 21.30 Max 1800-tal 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Film: Maurice 0.50–1.45 Carnivale (R) 6.30 Dagsändningar 16.00 Top model 8 17.00 Sex and the city 17.30 Real housewives of Orange County 18.30 How I met your mother 19.00 2 1/2 män (R) 19.30 Sjukhuset 20.00 Stora byggslaget 21.00 Lyxfällan 22.00 Generation fett 23.00 Sex and the city (R) 23.45 Navy CIS 0.35 2 1/2 män (R) 1.05 Drew Carey 1.30 The 4400 2.20 Jack och Bobby 3.05–4.50 Film: Garage days 5.50 Nyhetsmorgon 9.55 Doctors 10.50 Tillbaka till Aidensfield (R) 11.55 Hem till gården 12.55 Nyhetskanalen 13.00 Trav: Dagens rätt 13.30 Supernanny (R) 14.25 Nyhetskanalen 14.30 Små i stora världen 15.00 House (R) 15.55 That ‘70s show (R) 16.55 Äntligen hemma (R) 17.50 Polisstyrkan 18.15 Lotto, Joker och Drömvinsten 18.20 Keno 18.30 Lokala nyheter 18.35 Lokalt väder 18.40 Ekonominyheterna 18.50 Vädret 19.00 Nyheterna 19.30 Halv åtta hos mig (R) 20.00 Miss Marple 22.00 Nyheterna 22.25 Sporten 22.35 Vädret 22.38 Lokalt väder 22.40 Monstret – Josef Fritzl (R) 23.40 Jordan, rättsläkare (R) 0.35 Medium (R) 1.30 Arkiv X (R) 2.15 Ally McBeal (R) 3.00 Hope & Faith (R) 3.25 South Park (R) 3.50 Survivor (R) 4.35 Felicity (R) 5.20–5.50 Comedy inc 6.25 Dagsändningar 17.05 America’s FHV 17.35 Grey’s anatomy 18.30 Rules of engagement 19.00 The Big bang theory 19.25 Vänner 19.55 Oskuldernas bal 21.00 Grey’s anatomy 21.55 Girls of the Playboy Mansion 22.30 Seinfeld 23.30 CSI Miami 0.25 Jimmy Kimmel live 1.20 MacGyver 2.20 Magnum 3.20 Amazing race 4.10 Seinfeld (R)

9.30 24 direkt 15.55 Dom kallar oss artister (R) 16.25 Robyn – live från Los Angeles (R) 17.20 Nyhetstecken 17.30 Oddasat 17.45 Uutiset 18.00 Smarta djur (R) 18.25 Om barn och böcker 18.55 Rapport 19.00 In treatment 19.25 Anslagstavlan 19.30 Genusmaskineriet 20.00 Medan tid är 20.30 Existens 21.00 Aktuellt 21.30 Kvarteret Skatan (R) 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Film: Coffee and cigarettes 0.05 Entourage (R) 0.30–1.00 Simma lugnt, Larry! (R) 6.30 Dagsändningar 18.30 How I met your mother 19.00 2 1/2 män 19.30 Sjukhuset 20.00 Supersize vs superskinny 21.00 Design: Simon & Tomas 22.00 Grannfejden 23.00 Sex and the city (R) 23.35 Navy CIS 0.30 2 1/2 män (R) 1.00 Drew Carey 1.25 Law and order 2.20 Blue murder 3.30 Rachael Ray 4.25–4.45 Just shoot me (R) 5.50 Nyhetsmorgon 9.55 Doctors 10.50 Tillbaka till Aidensfield (R) 11.55 Hem till gården 12.55 Nyhetskanalen 13.00 Trav: Dagens rätt 13.30 Supernanny (R) 14.25 Nyhetskanalen 14.30 Små i stora världen 15.00 House (R) 15.55 That ‘70s show (R) 16.55 Äntligen hemma (R) 17.55 Parkeringskriget 18.20 Keno 18.30 Lokala nyheter 18.35 Lokalt väder 18.40 Ekonominyheterna 18.50 Vädret 19.00 Nyheterna 19.30 Halv åtta hos mig (R) 20.00 Hjälp! Jag är med i en japansk tv-show 21.00 Oskyldigt dömd (R) 22.00 Nyheterna 22.25 Sporten 22.35 Vädret 22.38 Lokalt väder 22.40 Blomstertid 23.10 24 0.05 Jordan, rättsläkare (R) 0.55 Medium (R) 1.50 Arkiv X (R) 2.35 Ally McBeal (R) 3.15 Hope & Faith (R) 3.40 South Park (R) 4.05 Survivor (R) 4.50–5.50 Felicity (R) 6.25 Dagsändningar 18.30 Rules of engagement 19.00 The Big bang theory 19.30 Vänner 20.00 Gary 20.30 The Big bang theory 21.00 Criminal minds 21.55 S Fringe 23.00 Seinfeld 0.00 CSI Miami 1.00 Jimmy Kimmel live 1.55 MacGyver 2.55 Magnum 3.55 Amazing race

9.30 24 direkt 15.55 Barnmorskorna – Norge (R) 16.25 Fotbollens historia (R) 17.20 Nyhetstecken 17.30 Oddasat 17.45 Uutiset 18.00 Genfarmen (R) 18.55 Rapport 19.00 In treatment 19.30 Finlands natur 20.00 Krigsfotografer 21.00 Aktuellt 21.30 Trädgårdsfredag 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Golden retriever 23.15 Murphy Brown 23.40 Out of practice (R) 0.05 Kvarteret Skatan (R) 0.35 Sugar rush (R) 1.00–1.30 Dom kallar oss artister (R) 6.30 Dagsändningar 14.10 Cityakuten 15.05 The Tyra Banks show 16.00 Top model 8 17.00 Scrubs 17.30 The real housewives of Orange County 18.30 How I met your mother 19.00 Singing bee 20.00 Film: Ett päron till farsa i Las Vegas 21.50 My name is Earl 22.45 Burn notice 23.45 Film: Get shorty 1.40 Film: Saving Face 3.25 Rachael Ray 4.10 Just shoot me (R) 4.35–5.00 My name is Earl (R) 5.50 Nyhetsmorgon 9.55 Doctors 10.50 Tillbaka till Aidensfield (R) 11.55 Hem till gården 12.55 Nyhetskanalen 13.00 Trav: Dagens rätt 13.30 Supernanny (R) 14.25 Nyhetskanalen 14.30 Små i stora världen 15.30 Comedy inc 15.55 That ‘70s show (R) 16.55 Äntligen hemma (R) 17.50 Dagens flex 17.55 Parkeringskriget 18.20 Keno 18.30 Lokala nyheter 18.35 Lokalt väder 18.40 Ekonominyheterna 18.50 Vädret 19.00 Nyheterna 19.30 En orangutangs dagbok (R) 20.00 Talang 2009 21.30 Berg flyttar in (R) 22.00 Nyheterna, sporten och vädret 22.25 Numbers 23.25 Boston legal 0.20 Film: Tidvattnets furste 2.45 Film: Ruth Rendell: Vem var Doon? 4.25–6.00 Film: Evelyn 6.25 Dagsändningar 14.15 Rules of engagement (R) 14.45 The Big bang theory (R) 15.15 Vänner (R) 15.45 Stilpoliserna 17.00 Entertainment now 17.30 America’s FHV 18.00 Aliens in America 18.30 The Big bang theory 19.00 America’s FHV – stupid cupid 20.00 CSI 21.00 America’s FHV 21.30 Film: Att göra en pudel 23.25 Söndagsparty med Filip och Fredrik (R) 0.55 Jimmy Kimmel live 1.50 Battlestar Galactica 2.45 CSI (R) 3.40 Queer as old folk

13.45 Murphy Brown (R) 14.10 Finlands natur (R) 14.40 Golden retriever (R) 15.25 Antikmagasinet (R) 15.55 Existens (R) 16.25 Hotell Opera (R) 17.25 Kallt blod, heta känslor (R) 18.15 Landet runt 19.00 Den första kretsen (R) 19.45 Tommy 20.00 History of rock ‘n’ roll: Guitar heroes 20.50 5 min Yngwie Malmsteen 20.55 AC/DC – Big gun 21.00 Rapport 21.05 Tommy Emmanuel: Center stage 22.05 5 min Kee Marcello 22.10 Luftgitarr i Finland 22.40 Rapport 22.45 Expo ‘92 – Gitarrlegender i Sevilla 0.15 I Robert Johnsons fotspår (R) 1.10 Från akustiskt till dödsmetall 2.50–2.51 Programtablå 6.30 Lilla huset på prärien 8.20–8.50 Jesse 9.40 I nöd och lust 10.05 How I met your mother (R) 10.35 Simpsons 11.05 Scrubs (R) 11.35 The Tyra Banks show (R) 12.30 Sjukhuset (R) 14.30 Stora byggslaget (R) 15.20 Stylista 16.10 Supersize vs superskinny 17.10 Hell’s kitchen 19.00 Singing bee 20.00 Without a trace 21.00 Film: Värstingarna 23.00 New Amsterdam 0.25 Film: Be cool 2.40 Film: Locusts: The 8th plague 4.10–4.55 Rachael Ray

8.00 Musses klubbhus 8.25 Fåret Shaun (R) 8.35–9.00 Draken (R) 10.00 Gudstjänst 10.45–11.30 Landet runt (R) 12.10 Medan tid är (R) 12.40 Den första kretsen (R) 13.25 Trädgårdsfredag (R) 13.55 Krigsfotografer (R) 14.50 In treatment (R) 17.00 Små barn – stora rättigheter (R) 17.30 Anaconda (R) 18.00 Renlycka (R) 18.40 En sann vän (R) 19.00 Mästarmöten. Danskt musikprogram från 2008. 20.00 Ryssviken (R). Dokumentär av Åse Fougner. 21.00 Aktuellt 21.15 Dom kallar oss artister (R) 21.45 Trädälskaren. Svensk dokumentär från 2008. 23.00 Rapport 23.10 Existens (R) 23.40–0.10 Barnmorskorna – Norge (R) 6.30 Lilla huset på prärien 8.20–8.50 Jesse 9.40 Alla älskar Raymond 10.35 Jims värld 11.35 The Tyra Banks show (R) 12.30 Men in trees 13.25 Love inc 14.20 Film: The Bachelor 16.10 Project runway (R) 17.05 Paris Hilton’s my new BFF (R) 18.00 Stylista 19.00 Stora byggslaget (R) 20.00 Bones 21.00 Film: Austin Powers in Goldmember 22.50 Law and order 23.45 Film: The Punisher 2.00 Film: Trekant 3.40 Rachael Ray 4.30–5.00 Alla älskar Raymond

6.00 Barnprogram 8.59 Nyhetsmorgon lördag 11.25 Postkodlotteriets sommarspecial 11.40 Robin Hood 12.40 Oliver Twist 14.05 Film: Rasmus på luffen 15.55 Film: Tre Amigos 18.00 Trav: Vinnare: V75 (R) 18.50 Keno 19.00 Nyheterna 19.20 Vädret 19.30 Berg flyttar in (R) 20.00 Sommarkrysset – med Lottodragningen 21.15 Film: Babel. Drama från 2006. 22.00 Nyheterna och vädret 22.15 Film: Babel, forts 0.15 Film: Beyond borders 2.30 Film: Fredagen den 13:e – del 7 4.10–6.00 Film: Fredagen den 13:e – del 8

6.00 Barnprogram 8.59 Nyhetsmorgon söndag 11.25 Postkodlotteriets sommarspecial 11.35 Talang 2009 (R) 13.00 Hjälp! Jag är med i en japansk tv-show (R) 14.00 Förbjuden syskonkärlek (R) 15.00 Direkt: Friidrott 17.05 Keno 17.10 Vinnare: V65 18.00 Ice road truckers (R) 19.00 Nyheterna och vädret 19.20 Sporten 20.00 Bingolotto 22.00 Nyheterna och vädret 22.20 Film: I spindelns nät. Drama från 2001. 0.20 American inventor 1.20 Mayday 2.20 24 (R) 3.00 Lost (R) 4.30 Misstänkt (R) 4.55–4.56 CBS 60 minutes

6.05 America’s funniest home videos 6.30 McLeods döttrar 7.20 Sabrina – tonårshäxan 8.10 Biggest loser 9.00–9.45 Quizzo 10.20 Gilmore girls 11.15 Greek (R) 12.10 The Big bang theory (R) 12.40 Film: Spy kids 3-D 14.15 Outsiders – hjälp, jag stammar 15.20 Jamies restaurant Australien 16.20 Gordon Ramsay’s the F-word (R) 17.20 I shouldn’t be alive 18.25 Film: Big trouble 20.00 America’s funniest home videos – top 20 countdown 21.00 Psych 21.55 Film: The life aquatic with Steve Zissou 0.20 Saturday night live 1.20 Film: 6:e dagen 3.45 Jimmy Kimmel live

6.05 Entertainment now (R) 6.30 McLeods döttrar 7.20 Sabrina – tonårshäxan 8.10 Biggest loser 9.00–9.45 Quizzo 10.15 Gilmore girls 11.10 Saturday night live (R) 12.05 Extraordinary parents 13.05 Stilpoliserna (R) 14.20 Brothers & sisters (R) 15.15 Ugly Betty (R) 16.10 Desperate housewives (R) 17.10 Grey’s anatomy (R) 18.05 Greek 19.00 Privileged 20.00 Gordon Ramsay’s the F-word 21.00 Film: Queen sized 22.50 Mad men 0.50 CSI (R) 1.45 Criminal minds (R) 2.45 Girls of the Playboy Mansion (R) 3.20 Jimmy Kimmel live 4.00 Unlikely lovers

11.00 24 direkt 15.10 Gomorron Sverige 16.00–16.05 Rapport 16.40 Gudstjänst (R) 17.25 Nyhetstecken 17.35 Oddasat 17.50 Uutiset 18.00 Tigern – med dold kamera (R) 18.55 Så såg vi sommaren då 19.00 In treatment 19.25 Blomsterspråk (R) 19.30 Trädgårdsfredag (R) 20.00 Direkt: Fotboll: USA–Italien 21.00 Aktuellt 21.25 Regionala nyheter 21.30 Terje Hauge blåser på topparna 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Sugar rush (R) 22.55 Projekt: Mirakel 0.30–1.30 Mästarmöten (R) 6.30 Dagsändningar 15.05 The Tyra Banks show 16.00 Top model 8 17.00 Sex and the city 17.30 The real housewives of Orange County 18.30 How I met your mother 19.00 2 1/2 män 19.30 Sjukhuset 20.00 Cityakuten 22.40 Sex and the city (R) 23.20 Navy CIS 0.15 2 1/2 män (R) 0.40 Drew Carey 1.10 Law and order 2.00 Jack och Bobby 2.55–5.00 Film: Blue thunder 5.50 Nyhetsmorgon 9.55 Doctors 10.50 Tillbaka till Aidensfield (R) 11.55 Hem till gården 12.50 Postkodlotteriets sommarspecial (R) 13.00–13.25 Trav: Dagens rätt 14.30 Doktorn kan komma (R) 16.25 American idol 17.25 Hjälp! Jag är med i en japansk tv-show (R) 18.20 Direkt: Keno 18.30 Lokala nyheter 18.35 Lokalt väder 18.40 Ekonominyheterna 18.50 Vädret 19.00 Nyheterna 19.30 Halv åtta hos mig (R) 20.00 Film: Mean girls (R) 22.00 Nyheterna 22.25 Sporten 22.35 Vädret 22.38 Lokalt väder 22.40 Volvo Ocean Race – veckomagasin 23.05 Kortvuxna berättelser (R) 23.40 Jordan, rättsläkare (R) 0.35 Medium (R) 1.30 Arkiv X (R) 2.15 Ally McBeal (R) 3.00 Hope & Faith (R) 3.25 South Park (R) 3.50 Survivor (R) 4.35 Felicity (R) 5.20–5.50 Comedy inc 6.25 Dagsändningar 15.40 America’s FHV 16.10 What about Brian 17.05 America’s FHV 17.35 Grey’s anatomy 18.30 Rules of engagement 19.00 The Big bang theory 19.30 Vänner 20.00 Gift med Eiffeltornet 21.00 CSI 21.55 Ett herrans liv 23.00 Seinfeld 0.00 CSI Miami 1.00 Cold case 2.00 MacGyver 3.00 Magnum 4.00 Amazing race

9.00–15.00 24 direkt 15.40 Mästarmöten (R) 16.40 Landet runt (R) 17.25 Nyhetstecken 17.35 Oddasat 17.50 Uutiset 18.00 CIA:s profil på Hitler (R) 18.50 Så såg vi sommaren då (R) 19.00 In treatment 19.30 Out of practice (R) 19.55 Bruksanvisning (R) 20.00 Carnivale 20.55 Mitt i naturen möter 21.00 Aktuellt 21.25 Regionala nyheter 21.30 Småvilt 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Han var min bror 0.10–1.45 Projekt: Mirakel (R) 6.30 Dagsändningar 14.10 Cityakuten 15.05 The Tyra Banks show 16.00 Top model 8 17.00 Sex and the city 17.30 The real housewives of Orange County 18.30 How I met your mother 19.00 2 1/2 män 19.30 Sjukhuset 20.00 Paris Hilton’s my new BFF (R) 21.00 Hell’s kitchen 23.00 Sex and the city (R) 23.40 Navy CIS 0.35 2 1/2 män (R) 1.00 Drew Carey 1.25 Law and order 2.20 Jack och Bobby 3.10 Richard Pryor Live on the Sunset Strip 4.35–5.00 How I met your mother (R) 5.50 Nyhetsmorgon 9.55 Doctors 10.50 Tillbaka till Aidensfield (R) 11.55 Hem till gården 12.50 Postkodlotteriets sommarspecial (R) 13.00–13.25 Trav: Dagens rätt 14.25 Doktorn kan komma (R) 16.25 American idol 17.30 Lokala nyheter 17.35 Lokalt väder 17.45 Direkt: Studio: Fotbolls-EM U21 18.05 Fotboll: Sverige–Vitryssland 20.10 Direkt: Studio: Fotbolls-EM U21 20.30 10 år med Parlamentet (R) 21.20 Berg flyttar in (R) 22.00 Nyheterna 22.25 Sporten 22.35 Vädret 22.38 Lokalt väder 22.40 Lost 0.35 Mordkommissionen (R) 1.45 Arkiv X (R) 2.30 Ally McBeal (R) 3.15 Hope & Faith (R) 3.35 South Park (R) 4.00 Survivor (R) 4.45–5.50 Felicity (R) 6.25 Dagsändningar 14.10 Rules of engagement (R) 14.40 The Big bang theory (R) 15.10 Vänner (R) 15.40 America’s FHV 16.10 What about Brian 17.05 America’s FHV 17.35 Grey’s anatomy 18.30 Rules of engagement 19.00 The Big bang theory 19.30 Vänner 20.00 Ugly Betty 21.00 Desperate housewives 22.50 Seinfeld 23.55 CSI Miami 0.55 Jimmy Kimmel live 1.50 MacGyver 2.50 Magnum 3.50 Amazing race

Onsdag 10 juni 2009 extra

27


När du behöver en rörmokare så finns vi till hands! Nibe Varmvattenberedare

Thermia Värmepumpar Sänk dina energikostnader!

Torp-Isak Urinseparerad fritidstoa med fläkt.

Vi är totalentreprenör inom Mark-Berg-Luft.

15-35-55 och 100 liter

Din värmepump är en investering i ett behagligt liv. Och tack vare de nya reglerna för ROT-avdraget* är det en investering som nu lönar sig ännu snabbare, eftersom du får

2.795:-

dra av halva arbetskostnaden vid installation. På www.thermia.se förklarar vi mer.

Vattenutkastare

Rostfria Pumpar

Välkommen!

Trekammarbrunnar

25 liter hydrotub *ROT-avdraget gäller upp till max 100 000 kronor per år.

389:1.695:-

Den enda trädgårdskran som aldrig fryser. Ny patenterad överdel. Självtömmande.

än någonsin! Nu lönsammare

Rot bidraget göra en bättre investering

12.995:-

Gör att du aldrig kan h Låg räntekostnad oc i värmepump än nu. arbetspå tt ba 50% ra statliga subventioner. . ion rrhål och installat kostnader för både bo

RÖRmontage Lule Skräddaregränd 5 | 961 73 BODEN | Mobil: 070-572 54 55 Hedbackavägen 115, Björsbyn | 975 96 LULEÅ | Tel: 0920-999 88, 070-559 99 88

SOMMARMÖBLER!

GRUPP LORD

GRUPP PALOMA

Svart konstrotting/teakskiva, inkl dyna svart/beige randig. Bord 150 x 95 + 4 karmstolar.

Svart konstrotting, inkl. sittdynor. Bord + soffa + 2 fåtöljer.

Paketpris

Paketpris

8.790:-

4.795:-

SOLVAGN NYDALA Teak/aluminium/textilen.

1.195:GRUPP ROMANA GRUPP PETRA

Svart konstrotting inkl. beige dynor. Bord Ø70 + 4 karmstolar.

Svart konstrotting. Bord Ø60 + 2 fällstolar.

Paketpris

Paketpris

1.098:-

2.490:-

LULEVÄGEN 18, BODEN • TEL 0921-150 01

Öppettider: Måndag 10-19, Tisdag- Fredag 10-18, Lördag 10-14 Obs! Sista lördagsöppet före sommaren.


11345799.indd  

NYHETSTIPS Ring 0920-26 28 26 Fyra år efter mardrömmen – Tra vch efe n om – Tra vch efe n om helgens folkfest helgens folkfest Läsarnas foru...

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you