Page 1

DIN LOKALTIDNING I BACKA, KÄRRA, TUVE OCH SÄVE – ÅRGÅNG 13 , TIDNINGENBK.SE

Liatlet Lok lt.se

oka

LiteL

BACKA / KÄRRA

NORRA HISINGEN FEBRUARI 2017

MED TUVE OCH SÄVE

VI SÄLJER OCH SERVAR FÖLJANDE VARUMÄRKEN

VÄLKOMMEN! Tel: 031-790 08 00 info.tagene@hedinbil.se www.hedinbil.se

Möt handbollslirarna från Kärra Carlsbogård och Kondradsson

TAGENE

Välbesökt seminarie om ofrivillig frånvaro i skolan

HISINGSKVINNAN SOM FÖLL OFFER FÖR JACK THE RIPPER • MÖTESPLATS BACKA-BRUNNSBO - EN PLATS FÖR KRETAIVA • INBROTTSVÅGEN ÖKAR I HISINGS KÄRRA

HANDLA PÅ HEMMAPLAN

FRUKOST Serveras mellan 07.00 – 10.30

GRÖTFRUKOST

Varm macka med Bacon, Falukorv, Pannbiff eller stekt potatis. Baguetter Tel: 031–5710 05 • Öppettider 7.00–14.30 Tagenevägen 66

dla, Träf fas, han s på fika och triv Torg s f lö r e g a L Selma

U T TA GSAUTOM AT | F R I PA R KERI NG | POST OMBU D | BI BLI OT EK | VÅR D C ENT R A L

www.selmalagerlofstorg.se

Tel. 574030

Vi sponsrar

*Vi har även glutenfria pizzor! Vi finns vid Kärrahus! Välkommen!


TIDNINGEN BACKA/KÄRRA MED TUVE OCH SÄVE

2

FEBRUARI 2017

Ny förskola byggs i Tuve! „ Nolehultsvägen 20 är Tuves äldsta förskola och består av fem avdelningar. I höst kommer förskolan att rivas och verksamheten flyttar in i helt nya lokaler på Nolehultsvägen 15 – med hela 144 platser uppdelat på 8 avdelningar! Den nya förskolan kommer att bestå av två våningar där man arbetar som paravdelningar, med gemensam ateljé och ett torg på varje våning. Förskolan kommer att präglas av estetiska lärprocesser och utemiljön kommer utformas i stationer för att stimulera till lek och utforskande i en spännande naturmiljö. Flytten till den nya förskolan går i oktober/november 2017 och då räknar man med att ha cirka 65 barn på plats. Visionen är “ En välkomnande mötesplats mitt i byn där barn och vuxna tillsammans med upptäckarglädje och nyfikenhet utforskar förskolan och omvärlden” På den nya förskolan kommer förskollärartjänsterna att delas in i tre kategorier: Avdelningspedagog, med ansvar för verksamheten på avdelningen. Torgetpedagog, med ansvar för den pedagogiska verksamheten och miljöerna på torget. Torgetpedagogen planerar sin verksamhet i samråd med pedagogista och avdelningspedagogerna.

Klar i höst: Den nya förskolan Nolehultsvägen 15 i Tuve – med 144 platser uppdelat på 8 avdelningar. Bild: D OFFICE Arkitekter

Utepedagog, med ansvar för den pedagogiska verksamheten och miljöerna utomhus. Utepedagogen planerar sin verksamhet i samråd med pedagogista och avdelningspedagogerna.

Göteborgs Stad kommer därför söka nya kollegor förskollärare, barnskötare och pedagogista till förskolan i olika omgångar för att möta behovet med antalet platser. Annonser

B/K

Ingen spårvagn i sommar på Hisingen „ Från den 19 juni och nio veckor framåt kommer det inte gå några spårvagnar på Hisingen. Istället sätts 20 extrabussar i trafik.

finns ute nu på offentliga jobb arbetsförmedlingen och Göteborgs Stad. Mer information hittar du på sajten Bygga förskola och skola i Norra Hisingen!

Anledningen till att spårarbetet görs under sommaren beror helt enkelt på ett mindre tryck på kollektivtrafiken då många har semester och skolorna är stängda.

I slutet på augusti beräknas spårvagnarna rulla till Hisingen igen. B/K

Inspirationsföreläsning med Erik Wallin på Selma Center

– Hur kan jag hämta superkrafter av min omgivning? Erik Wallin är forskare, författare och föreläsare. Erik tar med oss på sin resa runt jorden och sina möten med entreprenörer som har lyckats. En resa som gjorde att han insåg vikten av att vara i rätt sammanhang. I dagens workshop får du som deltagare verktyg att kartlägga ditt eget sammanhang och lära dig att dra nytta av de nätverk som finns tillgängliga. För företagare och blivande företagare med anknytning till Hisingen. Datum: Onsdag den 1 mars Tid: Klockan 18-20.30 Var: Selma Center, Selma Lagerlöfs torg 25

Till sommaren ska trafikkontoret göra nödvändig underhåll på Hisingens samtliga spår. Detta för att möta framtida spårvagnskapacitet på ön, som kommer öka i takt med att stadsdelarna på Hisingen växer. Det innebär att det under sommaren kommer eka tomt med spårvagnar i vår del av staden. Istället kommer extrabussar sätta in som täcker för spårvagnslinjerna 5, 6 och 10. Dessa kommer istället ha sin slutstation vid Nordstan där bussar tar vid och kör hela vägen till Länsmansgården. Bussarna kommer rulla var tredje minut i rusningstrafik och därefter var fjärde minut.

B/K

BACKA/KÄRRA MED TUVE OCH SÄVE Ansvarig utgivare

Grafisk form

Leif Martinsson leif@tidningenbk.se Mob. 0708-48 72 14 Tel. 031-57 50 39

Per Rosenberg per@tidningenbk.se Mob. 0704-27 44 48

skickas till: per@tidningenbk.se (max 10 MB)

Varje månad (undantaget juli)

Tryck

Annons/Marknad

BOLD – Ett Miljöcertifierat tryckeri

Martinsson Säljmedia Box 87, 425 02 Hisings Kärra

Leif Martinsson leif@tidningenbk.se Mob. 0708-48 72 14

Distribution

Mob. 0708-48 72 14 redaktion@tidningenbk.se

Redaktion Julia Gustavsson, Skribent Olof Lidh, Skribent

Annonsmaterial

Martinsson Säljmedia

Utgivning Adress

Hemsida

www.litelokalt.se


AKTUELLA

ERBJUDANDEN

22/2–26/2 BÄCKEBOL

FESTIVAL

Erbjudandet finns laddat på ditt Coop MedMera-kort. Gäller vid ett köptillfälle hos Coop Väst* 20–26/2, 2017. * COOP EXTRA Skövde • COOP FORUM Bäckebol, Backaplan, Sisjön Eriksberg, Skara, Skövde, Torp/Uddevalla, Överby/Trollhättan STORA COOP Kållered, Kungsbacka, Borås.

HELA VECKAN. NÖTFÄRS

39)= /kg

19/kg )% HANDLA ANDRA VAROR FÖR MINST 100:SÅ FÅR DU KÖPA MAX 1 KÖP/MEDLEM. HUSHÅLLSOST Wernerssons. 2,2 kg. Ord.pris 68:95/kg.

FE

ST IV A LT IP S

MAX 2 ST/HUSHÅLL. NÖTFÄRS Irland/X-Tra. Fetthalt 20%. Noga utvald import. Ca 1000 g.

10k/st

49)= /st TORSKRYGG

Findus. Fryst. 450 g. Jfr-pris 110:89/kg. Latin: Gadus morhua.

TEX-MEX Santa Maria. Välj mellan Soft tortilla 320 g, Tortilla/Nachochips 185 g och Tacosås 230 g. 185-320 g. Jfr-pris 31:25-54:05/kg.

3 FÖR

79k/kg

79k MAX 1 KÖP/HUSHÅLL. Löfbergs Lila. Välj mellan olika sorter och rostningar. Gäller även ekologiskt. Gäller ej Harmoni, Serenad och Genuin. 450-500 g. Jfr-pris 52:66-58:51/kg.

KAFFE

KANONPRIS

MAX 2 ST/HUSHÅLL.

FÄRSK KYCKLINGBRÖSTFILÉ

Sverige/Guldfågeln. Ca 900 g.

10k/kg ÄPPLEN

Italien/Holland/Polen. Klass 1. Välj mellan Golden Delicious, Jonagold och Royal Gala.

KANONPRIS

29)= /st LADDKABEL/USB MED LIGHTNING/MICRO USB-KONTAKT För laddning/synkning med Light-

ning eller micro USB. Passar Iphone 5, 6 och 7, Ipad mini, smartphone, surfplatta mfl. Kabellängd 2 m. Finns i färgerna vitt, blått och rosa. Ord. pris 49:-/st.


TIDNINGEN BACKA/KÄRRA MED TUVE OCH SÄVE

4

FEBRUARI 2017

Fritt forum

Vårdkrisen fortsätter varje dag Läste i lokaltidningen om de skandalöst långa väntetiderna på akuterna som finns, där Sahlgrenska tillhörde de som låg i toppen. Där vårdpersonalen är underbemannade och går på knäna. Där patienter får ligga och vänta ibland över ett dygn utan att få vård. Det är verkligheten. Ändå fortsätter det. I alla tider har politikerna nonchalerat vården och personalen. Det är stor skam. Ännu värre är att flera politikerna, chefer uttalar sig som om ingenting har hänt, när alla andra länge, länge sett vad som händer och sker. Varje år, varje månad, varje vecka och vareviga dag pågår det. Själv har jag slutat som sjuksköterska för jag orkar inte längre med den nonchalans som vi inom vården får vilket drabbar våra patienter eftersom vi ständigt är underbemannade, inte får fler resurser  eller bättre villkor. Precis som tidningen skrev. Politiker, boka in en helg på akuten, då först kanske ni fattar vad det handlar om.

Trygg i Norra Hisingen „ Fråga har ställts hur det ser ut kring de anmälningar som kommer in till polisen. Den som skriver in, frågar varför de flesta anmälningar om misshandel och inbrott läggs ner. Jag kan svara på så sätt, att väldigt många anmälningar läggs ner, men att dra slutsatsen att de oftast läggs ner kan jag inte skriva under på. För att dra en sådan slutsats måste man ju gå in och studera statistiken lite mer noga. Men för att vi skall kunna fullfölja en förundersökning så måste förundersökningsledaren kunna konstatera att det finns möjligheter till att kunna nå fram till en fällande dom i ärendet. Finns det inga vittnen eller teknisk bevisning så kan en duktig polis redan tidigt misstänka att det inte kommer att kunna ledas i bevis. I dessa fall måste hen lägga ner utredningen för att lägga resursen på de utredningar där vi kan nå framgång. Det är helt klart så att det finns utrymme till att vara betydligt fler poliser och att mycket landar i att använda den resurs som finns på bästa sätt. Finns det goda utsikter läggs inte utredningar ner, men däremot så kan en del utredningar få vänta med att de blir effektuerade.

Polis närvaro

En del i den omorganisation som vi inom polisen nu genomgår är att vi skall frigöra personal för att kunna arbeta mer ute i områdena. Tyvärr är det så att särskilda händelser som sker, gör att vi under en tid måste kraftsamla på vissa geografiska områden och då blir det så att andra får lite mindre uppmärksamhet. Just nu ligger fokus på det grova våldet som drabbat Göteborg. Sedan är det viktigt att vi gör rätt saker vid rätt tidpunkt. Att bara planlöst åka omkring i bil för att synas har enligt forskning ingen större påverkan på brottsligheten. Däremot kan det kännas tryggt och trevligt om man ser polisen men någon större inverkan på brottsligheten finns det inga bevis på. Att finnas på plats på torgen eller andra publika forum kan dock skapa kontakter som känns meningsfulla för både allmänhet och oss. Jag ser dock fram emot att jag får in fler tips på sådant som ni ser och känner till. Om det inte kommer fram till mig/oss så blir det svårt att göra någonting åt det.

Trygghetsvandringar

För övrigt så kommer trygghetsvandringarna att öka i antal under året och dessa kommer till stor del att göras utifrån förslag från er boende på Norra Hisingen. Vi återkommer om detta i nästa nummer av Backa Kärra Tidningen. Trygghetsgruppen jobbar också aktivt på med att färdigställa handlingsplanen där samtliga aktiviterer som ska göras i år finns sammanstälda. Som vanligt så tar ni kontakt med oss om det är något ni funderar på. Maila till: hakan.bredinge@polisen.se HÅKAN BREDINGE, KOMMUNPOLIS, OCH CHRISTER KLINGBERG, SAMORDNARE I STADSDELSFÖRVALTNINGEN, NORRA HISINGEN.

LENA F D SJUKSKÖTERSKA

Känner mig ständigt rädd

Se upp för tjuven! Hisings Kärra hårt drabbat av inbrott „ Inbrotten i Göteborg ökar. Hisinsg Kärra är också ett av de områden som var värst drabbat under 2016. Och det gäller att vara extra uppmärksam nu.

Var är vår trygghet? Var är våra närpoliser som de högsta hönsen länge pratat om att de satsar ännu mera på och skapa trygghet. Inte här i våra stadsdelar i varje fall. De två senaste åren vill jag knappt gå utanför dörren på kvällstid. Känner flera bekanta som upplever samma sak. Mina barn vågar jag definitivt ínte släppa ut ensamma. Vi är rädda. Flera gånger har vi sett folk som sprungit omkring där jag bor och hotat och slagit sönder saker. Är det meningen att man ska behöva ha det så här? BOR MITT I NORRA HISINGEN

Även om det inte är många dagar kvar av februari är årets andra månad en av de månader där flest inbrott sker. De andra är november och december. Extra uppmärksam ska man kanske vara om man bor i Hisings Kärra som hade näst flest inbrott i Storgöteborg 2016 med 34 stycken, enligt en undersökning i GP. Värst drabbat är Björkekärr (36) på fastlandet, men Hisingsområden som Hisings Kärra (34) och Tuve (31) kommer ”högt” upp på listan. Nu går vi mot ljusare tider, vilket inte tju-

Enkla tips för att undvika inbrott

ven gillar men släng gärna ett öga på polisens tips i faktarutan om vad man ska göra för att undvika inbrott. B/K

Liatlet Lok

FAKTA

lt.se

ka iteLo

L

Antal inbrott på Hisingen 2016: Hisings Kärra: 34. Tuve: 31. Kvillebäcken: 27. Hisings Backa: 21

• Informera dina grannar om och när du inte är hemma.

Säve: 17

• Be någon tömma din brevlåda och ta hand om din post.

Södra Biskopsgården: 13.

• Ha ljus på inomhus, antingen via tidsinställd timer eller genom att någon granne tänder lampor vid olika tidpunkter. • Skapa ljud inne, gärna genom att ha radion påslagen. • Skriv absolut inte på sociala medier – typ Facebook, Twitter eller Instagram – att du är bortrest. • Be en granne att parkera sin bil på din uppfart lite då och då. • Se om någon bekant kan skotta snö eller sopa löv i anslutning till fastigheten. • Förvara framför allt stegar, men även trädgårdsredskap och verktyg, inomhus så en tjuv inte kan använda dem för att göra inbrott.

Källa: Polismyndigheten.

Brämaregården: 14.

Fartkameror saknas i Kärra – och kameror på återvinningsstationerna Varför kan man inte sätta upp fartkameror på Lillekärr Norra vägen. Här körs det alldeles för fort. Alla ska fram och en del tar ingen hänsyn utan flyger fram. Trots att hastigheten är 30 km. Med tanke på att det ligger en skola och bostäder längs gatan med mycket barn i rörelse så är det varje dag farligt. Fartkameror tror jag hade varit rätt medicin. Om de sätts upp så hoppas jag också det kommer kameror på våra återvinninsgstationer runt om i Kärra och även övriga Göteborg.  Då kommer de som grisar ner våra stationer med skräp som de inte orkar slänga att bli offentliga. Det vore inte en dag för sent. GRANNE MED GATAN

Sannegården (Eriksberg inräknat): 10. Kyrkbyn: 9. Lindholmen: 5. Länsmansgården: 5. Bräcke: 3. * Gäller polisanmälda inbrott * Se hela listan på www.gp.se Fakta: Månader, dagar och tider Enligt polisens statistik är det störst risk för att drabbas av bostadsinbrott under februari, november och december (210-220 anmälningar 2016). April och maj (100-110) är minst drabbade. Bland veckodagarna sticker lördag (22 procent) ut som farligast och söndag (9 procent) som ofarligast. De tidpunkter mellan vilka inbrotten oftast äger rum är klockan 14-18 på eftermiddagarna.

Så här ser det ofta ut på återvinningsstationerna i Kärra och även övriga Göteborg. En insändare hoppas få kameror på stationerna för att se vilka personer det är som grisar ner.

Dagens ros Vill jag ge  Maria och hennes fantastiska personal för tiden på Candy i Kärra. Har varit stamkund där under alla år som Candy funnits. Och alltid fått bästa service och en god pratstund. Önskar Maria med personal all lycka i framtiden, samtidigt som jag önskar de nya ägarna ett stort lycka till. TROGEN CANDY KUND - ÄVEN I FORTSÄTTNINGEN


FEBRUARI 2017

TIDNINGEN BACKA/KÄRRA MED TUVE OCH SÄVE

5

Välbesökt seminarium om ofrivillig frånvaro i skolan 20 000 av alla elever i Sverige uppskattas ha problem med ofrivillig frånvaro i skolan „ I början av februari arrangerades ett seminarium om ofrivillig skolfrånvaro och det blev minst sagt succé. Cirka 250 besökare var på plats. - Det var otroligt att så många engagerande besökare hade tagit sig till seminariet som hölls på Blå Stället i Angered, säger Gunilla Lundgren från Hisings Kärra som var med och arrangerade seminariet tillsammans med nätverket hemmasittare i Göteborg. Den här eftermiddagen var det fullt hus. Föreläsare, skolpersonal, vårdpersonal, socialtjänst, föräldrar, politiker och föreläsare hade samlats för att diskutera frågan om barn som inte går till skolan, så kallade hemmasittande. Shadiye Heydari (s), en av initiativtagarna till seminariet invigningstalade: - Elever känner sig vilsna, ensamma, har ingen motivation och drar sig undan. Så börjar utfrysningen som blir ett tyst långsamt lidande. Göteborgspolitiken har engagerat sig stort i frågan. Bland annat har hon varit med och anordnat ett riksdagsseminarium i ämnet. Hennes hjärtefråga är just barn och att så många barn inte deltar i skolundervisningen är ett stort problem. - Vi ska ha en skola för alla, alla elever har

långvarig ströfrånvaro. I daglig tal kallar man det skolk, men problematiken är långt djupare än så. Den stora anledningen till frånvaro beror ofta på psykisk ohälsa, mobbning, trakasserier och problem hemma. Många elever med neuropsykiatriska problem funktionsnedsättningar upplever också att skolan inte anpassar undervisningen efter deras funktionsnedsättning, och därför gör det svårare för dem att delta i undervisningen. - Det är inte acceptabelt. Vi måste se till att våra barn har det bra i skolan, att det får en bra utbildning, säger Shadiye Heydari

Välbesökt seminarie om ofrivillig skolfrånvaro

rätt att få det stöd som de behöver för att nå målen, oavsett bakgrund, funktionsnedsättning, fysisk och psykisk behov oavsett var i landet man bor. Skolan ska vara en trygg och trivsam plats som eleverna ska känna glädje inför och vilja vakna upp och vilja gå till. En trygg plats som präglas av kunskap, glädje och har-

moni, inte en otrygg plats som skapar magont och ångest. Enligt siffror från Skolinspektionen, som har genomförts tre stora nationella mätningar, den senast 2016, är det ungefär 1 700 elever som regelbundet är hemma mer än en månad åt gången, medan drygt 18 000 har så kallad

Hur kommer man tillrätta med de här problemen? - Vi måste se över problemen i de här viktiga frågorna och åtgärda dem. Helt enkelt bli bättre på att samverka och tidigt upptäcka när elever mår dåligt. I januari i år lämnade regeringens särskilda utredare, Malin Gren Landell, öven en 500 sidor lång rapport till utbildningsministern Gustav Fridolin. Rapporten beskriver vad som skapar hemmasittande och lyfter fram förslag förslag till lagändringar. En av de viktigaste faktorerna rör att komma tillrätta med problemen är enligt Gren Landell samverkan mellan olika aktörer kring barnet. Det är när skola, sjukvård och föräldrar samarbetar som man lättast får tillbaks barnen till skolan. LEIF MARTINSSON

Gunilla gör ”resan” med sin dotter  Hallå där Patrick Gladh, „ Gunilla Lundgren från Hisings Kärra, med i nätverket för hemordförande i stadsdelsnämnden masittande i Göteborg som var med och arrangerade seminariet, är mamma till tre barn, varav två varit och är hemmasittande. Hon pekar på en rad faktorer i frågan. i Norra Hisingen och rektor En del lärare tror att en hemmasittare är på Angeredsgymnasiet dåligt uppfostrad. Man ser inte skillnaden på skolk och hemmasittande.  - Det är viktigt för lärare att förstå att det inte handlar om skolk, säger Gunilla och påpekar att föräldrarna är väldigt medvetna om problemet. Hon vet av erfarenhet själv. Som ensamstående mamma till tre barn kämpar hon varje dag för sina barn i skolan. Autism och språkstörning  har ställt till skolgången för dottern Emelie ända sedan femte klass. - Jag har gjort den här resan flera gånger och det är tufft för en förälder att orka med alla skolbyten och ofta en obetydlig samverkan med mycket prestige där olika aktörer inte velat gå in på varandras områden.   Först när dottern Emelie årskurs 9 när kom till Nergårdsskolan i Tuve förändrades det. Förklaringen var 12 elever på sex pedagoger, tydlighet med en röd tråd och en bra dialog mellan skolan och hemmet. – Allting var förberett och inrutat och uppstod problem tog man tag i dem direkt. Emelie var superlycklig och växte enormt, berättar Gunilla. Numera går dottern på Trekungagymnasiet i Kungälv och det fungerar bra. Inte minst samarbetet mellan skolan och hemmet. Ändå är Emelie fortfarande i hög grad hemmasittare. – Hon vill till skolan men det går inte, säger Gunilla Lundgren och konstaterar att vad som nu behövs är ett samarbete också med vården. – Vi måste få in fler aktörer, anser hon. Gunilla hoppas att seminariet blir ett re-

Du var på plats under seminariet på Blå Stället om ofrivillig skolfrånvaro. Dina intryck från dagen?

Gunilla Lundgren förälder till hemmasittande barn

jält startskott så att det satsas mer på elever med särskilda behov. Mycket pekar på att skolverksamheten, som idag ligger ute på stadsdelsnämndernas ansvar, kommer att bli centralstyrd i Göteborg inom en snar framtid. - Då måste den här frågan prioriteras så att det blir ett samlat grepp, med elever, skolan, föräldrar, och andra aktörer, säger Gunilla. Avslutningsvis säger trebarnsmamman att samverkan är ordet för dagen. Släpp prestigen så att alla aktörer börjar samarbeta över gränserna. Fakta: Hemmasittare Gbg är ett nätverk av föräldrar i familjer där ett eller fler barn har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och har eller har haft en problematisk skolfrånvaro. Allt arbete görs ideellt. Förhoppningen är att sprida kunskap för att göra situationen bättre för barnen och att förbättra samarbetet med alla de instanser dessa familjer möter i sin vardag.  LEIF MARTINSSON

Oerhört spännande och glädjande att så många samlades för att ta del av erfarenheter, upplevelser och framtidstankar kring barn som har ofrivillig frånvaro. Tyvärr är vi inte tillräckligt bra att möta dessa barns behov så det finns mycket negativa upplevelser som är viktiga att få lufta. 

Angeredsgymnasiet jobbar efter en framgångsrik modell med skolfrånvaron. Berätta hur den ser ut?

På Angeredsgymnasiet Onlineutbildning hjälper vi ungdomar som är hemmasittande tillbaka till lärande. Detta är inte ungdomar som “bara” skolkar utan de har lång ofrivillig frånvaro. Det är inte ovanligt att det finns någon form av neuropsykiatriskt funktionshinder (NPF) som i sin tur gjort att deras tidigare skola inte kunnat ge dem den miljö de har rätt till för att fungera så bra som möjligt. Vi hjälper dem tillbaka till lärande genom öka självförtroendet och arbeta med ökad tillit mellan skola och elev. De får även onlinestödd undervisning under arbetet, men det är för att stärka självkänslan först och främst.

Hur går ni i förvaltningen/nämnden i Norra Hisingen vidare med att sätta in resurser/stöd för hemmasittande elever i skolorna Norra Hisingen?

Varje skola har ett ansvar för att an-

passa sin utbildning så att varje elev ges möjlighet att nå målen. Om det inte går så ska skolan upprätta en åtgärdsplan tillsammans med elev och förälder. När det gäller barn med NPF diagnos så krävs det oftast speciell kompetens för att kunna möta dessa barns behov. Den kunskapen är inte tillräckligt väl känd i alla skolor i Göteborg idag. Vi kommer att lyfta ansvaret för alla grundskolor till en gemensam nämnd i Göteborg inom kort. Då finns också möjligheten att bilda ett kompetenscenter för barn med ofrivillig frånvaro likväl som för barn med NPF diagnos. Detta är något som jag kommer att arbeta för ska bli verklighet.

Tydligen fanns inga representanter från skolorna i Norra Hisingen på plats under seminariet. Borde det inte varit det?

Arrangemanget genomfördes av frivilliga föräldrar tillsammans med riksdagsledamot Shadiye Heydari (S) med i princip ingen budget. Jag är osäker på hur informationen spridits. Klart är att det hade varit positivt med fler representanter från skolans värld, men efter som frågan nu aktualiserats så misstänker jag att det kommer att finnas fler tillfällen till information längre fram. LEIF MARTINSSON


TIDNINGEN BACKA/KÄRRA MED TUVE OCH SÄVE

6

FEBRUARI 2017

Sammandrag från möte 7/2

Stadsdelsnämnden Norra Hisingen Förslag till upplägg för stadsdelsnämndens öppna förmöten Stadsdelsnämnden fattade beslut om att starta öppna förmöten för allmänheten en vecka innan nämndmöte. På de öppna förmötena är allmänheten välkomna att ställa frågor och ge sina synpunkter till nämndens politiker.

Den fina segerkransen i Vasaloppet sponsrades av Blommiga Butiken.

Betygsuppföljning hösttermin årskurs 9 – 2016 Stadsdelsnämnden fick en redovisning av betygsresultaten för höstterminen 2016 för årskurs 9. Betygsresultaten i Norra Hisingen har sjunkit. Årsrapport 2016 Förvaltningen redogjorde för måluppfyllelse, verksamheten, personal och ekonomi för år 2016. Norra Hisingen redovisar ett utfall på +3,6 miljoner kronor för 2016. Översyn avseende trygghetsfrämjande kameror på offentliga platser Kommunstyrelsen har gett stadsledningskontoret i uppdrag att göra en översyn för att identifiera om det finns lämpliga offentliga platser i behov av kameraövervakning alternativt utökad kameraövervakning enligt Göteborgs Stads policy och riktlinje för kameraövervakning. Stadsdelsnämnden Norra Hisingen finner ingen anledning till att sätta upp kameraövervakning på offentliga platser i stadsdelen. Begäran om investering för bostad med särskild service vid Västra Norumsgärde Stadsdelsnämnden beslutade att ge förvaltningen i uppdrag att starta en bostad med särskild service för tio hyresgäster vid Västra Norumsgärde år 2019. Uppdrag avseende revidering av anvisningar för selektivt föreningsbidrag Stadsdelsnämnden beslutade att ge förvaltningen i uppdrag att lägga fram ett förslag till revidering av anvisningar för selektivt föreningsbidrag för stadsdelsnämnden senast i augusti 2017. Samarbete med organisationen Idrott Utan Gränser Idrott utan gränser (IUG) är en organisation som med idrott som verktyg arbetar för att stärka barns självförtroende och självkänsla. Idrott utan gränser har sedan 2015 verkat i två skolor i Norra Hisingen, Klarebergsskolan och Brunnsboskolan. IUG önskar fortsätta sin verksamhet i stadsdelen. Stadsdelsnämnden gav förvaltningen i uppdrag att upprätta ett förslag till avtal om idéburet offentligt partnerskap med IUG .

Isande vackert

Mästare i Lillefotcupen 2017.

Lillekärrsskolans härliga sportlov Det blev ett lyckat sportlov för förskolebarnen i Lillekärrskolan. Med hjälp av skolans pedagoger fick de vara med om några härliga aktiviteter under veckan. Tisdag  handlade om Vasaloppet. En runda på en kilometer som barnen fick gå/springa istället för att åka skidor då det saknades snö. Under Vasaloppet blev de sponsrade av Ica med blåbärs-

Sök feriejobb i sommar!

soppa och bananer. Blommiga Butiken sponsrade den fina segerkransen.  Onsdag var det dags för isskulpturer där föräldrar och barn hade fryst in hemma. Senare på onsdagen gick de på utflykt till Södra Parken i det härliga vårvädret där de åt mellanmål.

heten närvarande. Det var B-mästarna som blev mästare 2017. I det vinnande laget var från vänster Isak, Albin, Luka, Oliver, Valencia, Leo, Aleksa och Dino. Fredagen blev mysfredag med myskläder, film och popcorn. B/K

Torsdag spelades den årliga Lillefotcupen i fotboll med hela fritidsverksam-

„ Nu kan du som bor i Norra Hisingen och går i nian söka feriejobb i sommar. Stadsdelen kommer att ta fram arbetsplatser bland sina ordinarie verksamheter som äldreomsorg, förskola och fritid. Det finns tre treveckorsperioder att välja mellan och de sträcker sig från vecka 25 till vecka 33. Ansökningstiden till ferieplatser är 1–31 mars.

Anmälan av platser sker till:feriejobb@ norrahisingen.goteborg.se För mer info kontakta Anette Henriksson Tel: 031- 366 89 12 eller 0725-20 79 25. B/K

Övriga ärenden Remiss om ändring av kursplan och kunskapskrav för ämnet dans i förberedande dansarutbildning i grundskolan Presentation av FoU i Väst utvärdering av intraprenad som driftsformRedovisning av systematiskt arbetsmiljöarbete i Norra Hisingen Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insats 2016 Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare 2016- äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt funktionshinderverksamhet i Norra Hisingen 2016 EU-projekt 2016 och internationella samarbeten i stadsdelen Norra Hisingen Svar till Skolinspektionen dnr 400-2015:5698 gällande vidtagna och planerade åtgärder efter granskning av förskolan Backa Kyrkogata 7 i stadsdelen Norra Hisingen Svar till Skolinspektionen dnr 400-2015:5698 efter granskning av förskolan Övralidsgatan 2 i stadsdelen Norra Hisingen Yttrande över detaljplan för bostäder vid Gunnestorpsvägen – samråd Kostpriser för anställda 2017 Övriga frågor Ett yrkande om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år lämnades in av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Frågan bordlades till nämndens sammanträde den 28 mars. Samtliga handlingar och kommande protokoll hittar du på Goteborg.se under Kommun och politik samt handlingar och protokoll B/K

Mötesplats Backa-Brunnsbo – ett ställe för den kreativa „ För den som söker nya relationer och kontakter med andra människor, för den drömmer om att driva ett företag eller vara aktiv i en förening kan nu vända sig till nystartade Mötesplats Backa-Brunnsbo. Inga-Lisa Adler och Margareta Larsson har tillsammans med Norra Hisingens stadsdelsförvaltning kommit upp med idén om att skapa en plats där människor som bor i området, och utanför, är välkomna att vara med och forma stället. Lokaltidningen fick sig en pratstund med Inga-Lisa som kunde berätta mer om Mötesplats BackaBrunnsbo. - Vi har ett hus på omkring 550 kvadratmeter i Brunnsbo med en massa möjligheter att hitta på bra och kreativa saker tillsammans. Gammal som ung, du som bor, är med i en förening eller nätverk, som driver ett företag detta ska bli ett gemensamt hus. Det är lite kul, för vi vet inte riktigt vad detta ska bli för ställe, så vi ska vara många som får vara med och bestäm-

ma och skapa hur platsen växer fram och förändras över tid, säger hon och fortsätter: - Man får komma med förslag, idéer och önskemål så försöker vi skapa det tillsammans på mötesplatsen. Det går att låna lokalen gratis och hålla i något själv eller ihop med andra. Du kan också komma hit för att till exempel läsa, umgås med kompisar, jobba eller plugga, göra en fika i köket och spela ett sällskapsspel. Vi har också en musiksstudio för att producera, sjunga eller spela in. Utöver fritidsaktiviteterna är mötesplatsen också en bas för Norra Hisingens hållbarhetsstrateg som jobbar med klimatsmarta lösningar och landsbygdsfrågor, hon finns därför tillgänglig där för den som har idéer

eller vill samarbeta. Mötesplatsen är nyöppnad men det är redan flera som håller i aktiviteter på plats, under våren kommer man att ha ett aktivitetsbaserat veckosschema och öppettiderna kommer att variera utifrån hur ofta personer, föreningar och liknande vill låna lokalen och det är därför intressestyrt. - Men det är bara att höra av sig till oss, alternativt besöka vår Facebooksida Mötesplats Backa-Brunnsbo för att hålla sig uppdaterad. Kontakt: Inga-Lisa Adler 031-366 94 25, Margareta Larsson 031-366 83 70. Adressen är Folkvisegatan 14. JULIA GUSTAVSSON


BRAVIDA ARENA

9ǫ%ƮǪ¸9Ʈǭ'ǫț7Ȣ¸'

7ǫǟ/Ǩǎ0DZǎ1Ǩ¦59ǫ

HISINGEN $ǡǟ7Ǯ†.ǹǎ6

9§5ƮǺ6)Ƕț%Ƕǟ/ǨȞ(Ȣ(Ǯ %Ǣ+¦&ǢƧ1'ǚƥ5ǥ§5ƟƧ1$Ǿǭ,ǡ 17.30 %Ǣ+¦&ǢƧ1,Ƞǣ1Ƕǭ5Ǣ¸3ǫǺ*ǃ$Ǿǭ,ǡ 15.00 %Ǣ+¦&ǢƧ1,Ƞǣ*¸7ƮNj2Ǯǩ0ǕǞ 18.30

%Ǣ+¦&ǢƧ1,Ǣ6ǫǭ,Ʀǧ0ǕǞ 19.00 %Ǣ+¦&ǢƧ1+Ǖǟ0Ȣ$Ɵƶ0ǕǞ 19.00 %Ǣ+¦&ǢƧ1¸Ȣ(Ǯǧ8ǹƭǖ0ǕǞ 19.00

mer än bra fotboll...


TIDNINGEN BACKA/KÄRRA MED TUVE OCH SÄVE

8

FEBRUARI 2017

Notiser

Notiser

CajsaStina Åkerström till Backa „ Från vispop till rena visor – en resa i tid och rum CajsaStina Åkerström i sällskap med pianisten Jakob Ellerstedt bjuder oss på en konsert som omfattar låtar från senaste albumet. Vreden och stormen, egna äldre och nyare alster som varvas med ett och annat nedslag i den svenska visskatten. Artisten och låtskrivaren CajsaStina Åkerström skivdebuterade och slog igenom som artist 1994 med albumet CajsaStina och superhiten ”Fråga stjärnorna”.

Sedan dess har CajsaStina Åkerström släppt ytterligare elva album, blivit grammisnominerad, legat på svensktoppen, deltagit i melodifestivalen och associeras med flera kända låtar som bland andra ”Av längtan till dig”. 2010 debuterade hon som författare på Norstedts förlag med boken Du och jag, farsan där hon på ett kärleksfullt sätt beskriver sin relation med pappa Fred Åkerström. Dag och tid: Onsdag 8 mars kl. 13:00–14:30 Plats: Backa Kulturhus Entré: 100 kronor B/K

„ Lämna den gråa vardagen för Västra Göteborg.

Boogie woogie-kungen David Carbe har tilldelats Kungälv kulturstipendium 2016, bland annat för sitt ”glädjefyllda musicerande” löd motiveringen. David Carbe kommer att uppträda tillsammans med Stina Klintbom en mångsidig och erfaren sångerska. Hon har medverkat som showartist på Cabaret Lorensberg, uppträtt i musikaler och på visfestiva-

Lördag 25 feb: 09.30 –18.00. Söndag 26 feb: 10.00 – 17.00.

Priser

Vuxen: 180 kr Ungdom (8-16 år): 100 kr Barn 7 år och yngre, fri entré i målsmans sällskap. B/K

Fredag 24 feb: 10.00 – 20.00.

Lyckad Minimässa Lotta Rossövik

Dag och tid: Tisdag 7 mars kl. 15:00–16:30 Plats: Klarebergsskolans aula, Kärra Entré: 50 kronor B/K

ler. Som ordinarie sångerska i storbandet Smoke Rings Big Band har hon gjort hyllningar till sångerskor som Billie Holiday, Ella Fitzgerald och Monica Zetterlund. I dag får vi njuta av en härlig blandning fr.n kända visor, jazz- och musikalklassiker till svängig boogie woogie och rock’n roll. Dag och tid: Tisdag 28 februari kl. 15:00–16:30 Plats: Kulturpunkten, Tuve Entré: 50 kronor.

Många besökare var det på Selma center när äldreomsorgen i Norra Hisingen höll minimässa och visade upp vad deras verksamheter har att erbjuda. På plats fanns personal från träffpunkten, uppsökande verksamhet, dagverksamhet, samt fixare, anhörigstödjare och hälsocoach. Representanter från restauranger inom äldreomsorgen och flexlinjen var också där och svarade på frågor och berättade hur de arbetar. Dessutom var det

Håkan Kumler „ På Volga från Moskva till Kaspiska havet Vad hade svenska vikingar sett om de gjort den resan idag? Håkan Kumler, historiker, tar oss med p. en 300 mils kryssning från Moskva till Astrachan i Kaspiska havets delta, en spännande resa med flera strandhugg. Vi börjar i Moskva och tar oss via Moskvakanalen ut i Volgas flodsystem och reser österut – samma rutt som de svenska vikingarna använde sig av för mer än tusen år sedan. Fr.n b.ten ser vi, såväl natur som folkliv

poängpromenad och rörelseinspiration. Besökarna trivdes och fick med sig nyttig och viktig information från mässan. B/K

John Kluge

„ Biljetter till Livslust föreläsningar och uppträdanden finns att köpa från och med 8 februari på: 031-366 94 60. Max 4 biljetter per person. Tuve: Från kl 10:00 på Tuve bibliotek, telefon 031-366 80 50. B/K

„ Passion med omtanke John Kluge är kritikerrosad för sin mäktiga och nyanserade tenorröst och för sin starka scennärvaro. Han reser flitigt och ger konserter runt om i världen med fokus på den populära klassiska musiken. Listan är lång p. folkkära artister och musiker som han har uppträtt med, Tommy Körberg, Sanna Nielsen och Johan Stengård med flera. Han har också spelat huvudrollerna i musikalen Grease och West Side Story. Dessutom medverkat och gett konsert i TV och radio. Vi kommer f. höra

„ Känna-igen musik Siimgörans, ett Coverband från Göteborg med mer än 25 års erfarenhet. Siim Broberg och Göran Levin är två erfarna trubadurer som vill förgylla tillvaron med musik. De bjuder på en salig blandning av gammalt och nytt, allt från ”Sånt e Livet” och Anita Lindblom till ”En annan värld” av Stiftelsen som mixas med lite rock och nån ballad. Det utlovas medryckande musik där man bara inte kan sitta still utan vill dansa och sjunga. Dag och tid: Tisdag 21 mars kl. 15:00–16:30 Plats: Klarebergsskolans aula, Kärra Entré: 50 kronor B/K

Agneta Claesson „ Pension – information för dig som ännu inte är där

och infrastruktur. I Samara stiger vi ner i den bunker 40 meter under markniv., varifrån Stalin planerade att styra Sovjetunionen, om tyskarna hade lyckats inta Moskva. Resans höjdpunkt är Stalingrad – idag Volgograd som vintern 1942–43 blev vändpunkten i andra världskriget. På Mamayev Kurgan-kullen står statyn ”Moder Ryssland”, som i sitt kroppsspr.k förmedlar att Ryssland är ointagligt. Dag och tid: Tisdag 14 mars kl. 15:00– 16:30 Plats: Kulturpunkten, Tuve Entré: 50 kronor.

B/K

B/K

Notiser

Backa Kulturhus: Tel. 031-366 90 20. Öppet 8:00–15:30., vissa dagar kvällsöppet. Max 4 biljetter per person. Kärra:  Från kl. 10:00 på Kärra bibliotek, telefon

Dags för Passion för Mat 2017

Öppettider

David Carbe och Stina Klintbom uppträder i Tuve „ Från visa till rock’n roll

Siim Broberg och Göran Levin

Ett gäng riktigt duktiga kockar medverkar på mässan i Eriksbergshallen som firar 10-årsjubileum. Eller vad sägs om Leif Mannerström, Alexandra Zazzi, Gustav Trägårdh, Crister Svantesson, Edin Dzemat, Ulf Wagner och Katja Palmdahl för att nämna några. Temat för årets mässa: ”Mat med kärlek”.

Lotta Rossövik besöker Kärra

Ja, så gör Lotta Rossövik. Hon är utbildad på Nordiska Visskolan i Kungälv och har deltagit i ett otal konserter i Väst-Sverige. År 2012 fick Lotta Orust Kulturpris. Hon sprider glädje med sitt fantastiska berättande och sina visor som hon hämtar allt ifrån Taube till nutidens visförfattare. Hon sätter även Orust på kartan när hon uppträder med en bred visrepertoar på Orustdialekt. När Lotta står för underhållningen då vet man att alla kommer att trivas och vi får en riktigt härlig eftermiddag!

Göran Levin och Siim Broberg

vacker och storslagen sång och musik av Jussi Björling, Andrea Bocellis repertoar, samt fr.n musikal och visornas värld. John Kluge har förutom sången blivit internationellt erkänd för sin målarkonst i akvarell. Inspiration hittar han genom sina resor runt jorden, möten och känslor. Därför utlovas också nya akvarellmålningar till påseende och försäljning.Varmt välkomna till en storlagen, elegant konsert med en av Sveriges mäktigaste tenorer! Dag och tid: OBS! Onsdag 15 mars kl. 15:00–16:30 Plats: Backa Kulturhus Entré: 100 kronor B/K

Många funderar säkert på hur pensionstillvaron ska bli när jobbet är historia. En underbar tid? En del personer ser fram emot den ökade friheten - att kunna förfoga över sin egen tid. Andra oroas över om pensionen kommer att räcka till livets nödvändigheter. När du börjar planera inför din pension är det bra att ta reda på vad som gäller innan du börjar ditt liv som pensionär. I dag får vi besök av Agneta Claesson från pensionsmyndigheten som kan reda ut frågetecken och svara på frågor kring pensionen. Dag och tid: OBS! Torsdag 2 mars kl. 18:00–19:30 Plats: Backa Kulturhus Entré: Fri entré B/K

Liatlet Lok lt.se

oka

LiteL


TIDNINGEN BACKA/KÄRRA MED TUVE OCH SÄVE

FEBRUARI 2017

Det händer i kyrkan ... VUXEN-BARNTRÄFF- Öppet hus med lek, prat, fika och sångstund. Backa församlingshem Tis kl 13-16 & Ons kl 9.30-12. Bäckebols Kyrksal Fre kl 9.30-12.

INTERNATIONELL BUFFÉ, tis 14/3 kl 18-20 i Backa förs.hem Vi äter mat från olika delar av världen och har trevligt tillsammans. Anmälan till Bengt.ljungberg@svenskakyrkan.se senast 9 mars. Kostnad 120 kr. Behållningen tillfaller Fastekampanjen ”Maträtten”- för allas rätt till mat.

VÅRBASAR, lör 18/3 kl 10-14 i Backa förs.hem Lotterier, loppis, barnprylar, Café med hembakat, tunnbröd m m. Mån 13/3 & tis 14/3 kl 9-18.30 tar vi mot loppisprylar,barnkläder, leksaker, vinster (ej möbler). Behållningen går till Stiftelsen Soptippen och Mödrahemmet i Rio.

MUSIKGUDSTJÄNST, sön 19/3 kl 18 i Backa kyrka Vägen ut i det okända- musik ur musikalen Kristina från Duvemåla. Bäckebol Vocalis, solister och instrumentalister under ledning av Ann-Britt Nykvist.

FÖRSAMLINGSKVÄLL, sön 26/3 kl 18 i Backa förs.hem Pojken med Davidsstjärnan-överlevare från koncentrationsläger. Med Michael-Ben-Menachem, psykolog, författare, konstnär. En viktig kväll om något vi inte får glömma! Info om mötesplatser för små & stora, finns på hemsidan!

Backa församlingsexpedition tel 031-731 62 50 backa.forsamling@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/backa

40-70% PÅ ALL SPORT! Stadium Outlet Sisjön, Hantverksvägen 15, Askim och Bäckebol. Vard 10-20 Lörd 10-17 Sönd 11-17.

Selma Center Använd Selma Center – vår gemensamma lokal och mötesplats Vill du och din grupp eller förening använda en lokal för att hålla ett möte? Då kanske Selma Center kan vara rätt för er. Föreningar och grupper kan använda lokalen för möten och aktiviteter utan kostnad vid fyra tillfällen per år. Kanske behöver ni använda en lokal ett par gånger för möten eller så behöver ni ett större ställe vid ett särskilt tillfälle. Selma Center är också en plats för aktiviteter och arrangemang. Om er grupp eller förening vill använda lokalen för sådant som är öppet för allmänheten så kan ni få göra det gratis. Låter detta intressant? Kom till Selma Center så pratar vi mer! Obs! Vi förbehåller oss rätten att välja bort förfrågningar.

Öppet: mån–tis ons tors

kl. 14–17 kl. 14–18 kl. 9–13

Sport har aldrig varit billigare!

Selma Lagerlöfs torg 25 031-366 80 07 selmacenter@norrahisingen.goteborg.se

Senaste nytt på: www.goteborg.se/selmacenter facebook.com/selmacentr

www.stadiumoutlet.se

9


10

TIDNINGEN BACKA/KÄRRA MED TUVE OCH SÄVE

FEBRUARI 2017

Hisingskvinnan som föll offer för seriemördaren Jack the Ripper Daniel från Hisings Kärra har forskat i ämnet om hennes tragiska livsöde „ Få saker har fängslat och skrivits så mycket om som när seriemördaren Jack the Ripper härjade i London i slutet av 1880 talet och satte skräck i hela staden. Där fick åtminstone 5 prostituerade kvinnor sätta livet till i fruktansvärt bestialiska mord. En av dem var Elisabeth Gustafsdotter från Hisingen som 1888 föll offer för Jack the Ripper. År 1888 drabbades Londonstadsdelen East end av en extremt brutal mordvåg i vilken åtminstone fem prostituerade kvinnor föll offer för seriemördaren Jack the Ripper. Trots att de flesta hört talas om dessa hemska och brutala mord är det inte många som känner till att en av kvinnorna som föll offer för mördaren ursprungligen var ifrån Hisingen och hette Elisabeth Gustafsdotter. En som forskat och lagt ner massor av timmar på att få fram så mycket fakta och underlag om det tragiska livsödet som drabbade Elisabeth är Daniel Olsson från Hisings Kärra. - Jag gjort en enorm research i ämnet och fått fram ny information där allt pekar på att jag kommit så nära Elisabeths verklighet som möjligt, säger Daniel Daniel fick upp intresset för fallet när han som 11-åring läste ett helt uppslag i Göteborgs Posten om Jack the Ripper och mordet på Elisabeth Gustafsdotter . - Jag tyckte det var så intressant, tragiskt och fascinerande och kunde inte släppa hennes livsöde. Daniel, som bott hela sitt liv i Kärra, började att forska vid 22 års ålder, och grävde i bland annat landsarkivet och fick fram nya fakta som han delgett till en rad intressenter. Daniels uppgifter finns i ett avsnitt i boken Spökhus i Göteborg som skriver om bland annat brott och oförklarliga händelser. Även engelska tidningen Ripperologist, en tidning som bara handlar om Jack the Ripper, har tagit emot Kärrabons skrivna artiklar flera gånger och publicerats.

Daniel Olsson från Hisings Kärra har lagt ner tusentals timmar på att forska om Elizabeths livsöde.

- Första gången tog de in 6 sidor som jag skrivit och det var förstås glädjande. Det var 2004 och sedan dess har jag skrivit ytterligare ett par spaltmeter, säger Daniel Daniel har också en stående förfrågan från Londonintressenter i ämnet Jack the Ripper, om att delge sin berättelse i olika sammanhang med berättelsen om Jack the Ripper. Just nu jobbar Daniel ihop med författaren och programlederen från BBC, Hallie Rubenhold, på ett kapitel i hennes kommande bok om samtliga JTR offer. Kapitlet om Elisabeth kommer innehålla en del nya fakta som inte presenterats tidigare. Växte upp i Torslanda Elisabeth Gustafsdotter föddes den 27 november 1843 på gården Stora Tumlehed i Torslanda socken. Hon växte upp i Tumlehed i en jordbruksfamilj. 14 augusti 1859 konfirmerades hon i Torslanda kyrka. När Elisabeth närmade sig sin 17-årsdag började hon känna sig alltmer rastlös och ut-

Här i föräldrarhemmet i Tumlehed Torslanda växte Elizabeth och bodde där de första 16 åren. Bildkälla: Boken Spökhus i Göteborg.

tråkad av det lantliga livet och storstaden Göteborg lockade. 25 oktober 1860 flyttade hon in till Göteborg, där hon prövade på jobbet som piga. Detta jobb höll hon ett antal år men föll av okänd anledning in i prostitution. Hon drabbades också av en rad sjukdomar, samt födde en dödfödd flicka. Tack var ett litet arv efter modern kunde hon i Februari år 1866 boka en biljett till London. I den engelska huvudstaden fick Elisabeth arbete som tjänsteflicka i ett rikare hushåll nära Hyde Park. 1869 gifte hon sig med John Thomas Stride i St Giles. Elisabeth fick därmed namnet Stride i efternamn. Vigselattesten visar att hennes bostadsadress var Gower Street 67. När fartyget Princess Alice sjönk utanför Woolwich hävdade Elisabeth att både hennes man och två barn omkommit i denna tragiska olycka, detta i ett försök att få ut skadeståndspengar. Senare visade det sig att de uppgifterna inte stämde. I själva verket hade maken lämnat Elisabeth sedan flera år tillbaka. Från år 1885 bodde Elisabeth

Elizabeth Stride ligger begravd på Östra Londons kyrkogård. Bildkälla: Boken Spökhus i Göteborg

Illustration: Elizabeth Stride

med en man vid namn Michael Kidney på Doorset Street 33. Mellan åren 1887-1888 ställdes Elizabeth inför rätta inte mindre än åtta gånger för fylleri. Hon hade under dessa år återigen börjat prostituera sig Hittades mördad med halsen avskuren Den 29 september 1888 blev ödesdigert för Elisabeth. Hon var gav sig ut för att leta kunder i den regniga kvällen. Några timmar senare, när dygnet blivit den 30 September fann en kusk vid namn Louis Diemshütz en till synes livlös kvinna liggande på de våta gatstenarna på Berner Street. Först trodde han att hon var berusad, men då upptäckte han och tillhjälpande att hon fått halsen avskuren. Polis kom till platsen och där kunde mordoffret identifieras. Det var Elisabeth Gustafsdotter från Hisingen. Det var tredje mordet i raden av brutala mord. Jack the Ripper hade slagit till igen. Seriemördaren hann med ytterligare två bestialiska mord efter svenskan. Anmärkningsvärt är att Elisabeths kropp var inte svårt stympad, som de andra morden, troligen beroende på mördaren på avstånd hörde hur Diemshütz närmade sig med sin kärra. Hästens hovar måste ha ekat högt mot kullerstensgatan. - Vad jag kunnat kartlägga så verkar de sista offren fått betala dyrt och var oerhört bestialiska utförda, troligen för att han inte hann göra hela proceduren med Elisabeth, säger Daniel. Elisabeth Stride blev 45 år och ligger begravd på East London Cemetary (Östra London kyrkogård) Under årens lopp har hundratals personer pekats ut som möjliga gärningsmän. Flera av dem var starkt misstänkta, men ingen av dem blev fällda. Gåtan Jack the Ripper, seriemördaren från London, förblir olöst, men historien lever kvar i allra högsta grad än idag och lär så göra i framtiden. Hisingskvinnans tragiska livsöde är dock inte olöst. Mycket tack vare Kärrakillen Daniel Olsson som lagt ner tusentals timmar i ämnet. LEIF MARTINSSON


Norra Hisingen

Sök feriejobb i sommar! Nu kan du som bor i Norra Hisingen och går i nian söka feriejobb i sommar. Stadsdelen kommer att ta fram arbetsplatser bland sina ordinarie verksamheter som äldreomsorg, förskola och fritid. Det finns tre treveckorsperioder att välja mellan och de sträcker sig från vecka 25 till vecka 33. Ansökningstiden till ferieplatser är 1–31 mars. Anmälan av platser sker till: feriejobb@norrahisingen.goteborg.se För mer info kontakta Anette Henriksson Tel: 031- 366 89 12 eller 0725-20 79 25

Workshop:

Hämta superkrafter från omgivningen Erik Wallin tar oss med på sin resa runt jorden och sina möten med entreprenörer som lyckats. I dagens workshop får du som deltagare verktyg att kartlägga ditt eget sammanhang och dra nytta av de nätverk som finns. Erik Wallin är forskare, författare och föreläsare. För företagare och blivande företagare med anknytning till Hisingen. Onsdag den 1 mars klockan 18–20.30 Selma Center, Selma Lagerlöfs torg 25 Anmälan och frågor: Lena Sjödin, lena.sjodin@vh.goteborg.se

Välkommen till våra mötesplatser för seniorer

Kom in på en kopp kaffe och en pratstund eller delta i en av våra aktiviteter. För mer information och programblad kontakta respektive träffpunkt:

Seniorhörnan i Tuve Tuve torg 15 Tel: 031-366 80 21

Säve träffpunkt Bruntorps by 10 Tel: 031-366 80 21

Träffpunkten Kärrahus Lillekärr södra 55 Tel: 031-366 97 15

Brunnsboknuten Brunnsbotorget 2 Tel: 031-366 91 45

AKTIVITETER I NORRA HISINGEN

BACKA BIBLIOTEK

KÄRRA BIBLIOTEK

Datorhjälp (drop-in)

Föredragsserie: Digital delaktighet

Måndagar kl 12.30–14 Behöver du hjälp med hur du använder din dator eller surfplatta? Välkommen på drop-in!

Boken kommer Har du svårt att besöka biblioteket på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom? Då kan boken/mediet komma hem till dig i stället... Kontakta: Per Hjalmarson på Backa bibliotek. Telefon: 031-366 90 14 E-post: per.hjalmarson@norrahisingen. goteborg.se

Utställning: 51% swedish (=51% svensk) 2 mars–31 mars Ett konstprojekt och en resande diskussion om identitet och kulturellt bevarande inom den svenska minoriteten i Amerika. Under 2014 reste konstnärerna Karin Casimir Lindholm och Karina Bång till USA för att intervjua svenskamerikaner och besöka ”Swedetowns” för att se hur dessa invandrare ser på sina svenska rötter.

Föreläsning 2 mars kl 18–19 Konstnärerna bakom utställningen 51% swedish målar upp sina upplevelser och läser högt ur sina serieskapelser.

Norra Hisingen på Facebook Följ oss på: facebook.com/norrahisingen

Fredagar kl 10. Föranmälan. Alla ska våga, vilja och kunna ta del av internet! Jonas Larsson fortsätter sina populära föredrag under våren. 3/3 Bankärenden & Swish 17/3 Sociala medier

Barnteater: Har någon sett min hund? Tisdag 28 februari 8.45–9.15 och 9.30–10 Sixtens hund springer ofta bort och en dag kommer han inte tillbaka. Polisen efterlyser honom. Sara har fått en ny hund som liknar Sixtens hund. Kan det vara...? Med Teater Pellegrin. Från 3 år. Fri entré. Föranmälan.

Alla djuren sjunger Tisdag 21 mars 9.30–10 Djuren har missat båten hem. Du får hjälpa dem att ta sig över till räddningsbåten och sjunga djurens sånger. Jens Johansson, Åke Ziedén och Björn de Verdier. 3–5 år. Fri entré. Föranmälan.

Sagoläsning på finska Fredag 24 februari 9.30–10 Helena Lehtonen läser sagor för barn 3–5 år på finska på Sverigefinnarnas dag. Föranmälan.

Boktipsarkväll Torsdag 2 mars 15.30–16.30 Ungdomsbibliotekarie Johnny tipsar om några av vårens spännande nyheter. Därefter pratar vi och tipsar varandra om de böcker vi tycker extra mycket om. För ungdomar 13–17 år.

www.goteborg.se/norrahisingen

Boktipsarkväll

Skräp, skrap och skrönor

Torsdag 16 mars 17–18 Ungdomsbibliotekarie Johnny tipsar om några av vårens spännande nyheter. Därefter pratar vi och tipsar varandra om de böcker vi tycker extra mycket om. För ungdomar 10–13 år.

Lördag 25 februari kl 12 En tragikomisk kabaré med bland annat Bruno Bran. Regi: Gunilla Gårdfeldt.

Kärra läser Torsdag 23 februari kl 17 Torsdag 18 maj kl 17 Läs böckerna det talas om! Vårens Kärra läser-böcker presenteras i februari. I maj blir det tillfälle att träffas och diskutera dem i biblioteket.

Bokcirkelmingel Torsdag 2 mars kl 17 Är du sugen på att vara med i en bokcirkel? Träffa likasinnade på bibliotekets bokcirkelmingel. Biblioteket tipsar om böcker och upplägg. Nybildade cirklar kan ha sina träffar i biblioteket.

TUVE BIBLIOTEK Musikcafé i Tuve Jazzörhängen Torsdag 23 februari kl 13 Elisabeth Bergenstråhle, sång Lars Olof Persson, piano.

Metsäkukkia Fredag 24 februari kl 12 Vi firar Sverigefinnarnas dag! Kvartetten Metsäkukkia underhåller med klassiska finska pärlor, tango och vemod.

Kulturpunkten 10 år! Det ska vi fira! Fettisdagen 28 februari kl 12 Musikunderhållning av husets egna musiker och semlor från husets café. Alla välkomna!

För barn: Alla djuren sjunger Tisdag 28 februari kl 9.30 Vi sjunger djurvisor tillsammans. Kulturskolan och Biblioteket i samverkan. Anmälan tel: 031- 366 80 50

LIVSLUST Backa Kulturhus, Selma Lagerlöfs torg 24 Tel. 031-366 90 97 eller 031-366 91 70 Livslustprogrammet för våren finns nu att hämta på Backa Kulturhus och på Biblioteken i Norra Hisingen.

Pension – information för dig som ännu inte är där. Torsdag 2 mars kl 18–19.30. Backa Kulturhus Vi får besök av Agneta Claesson från pensionsmyndigheten som kan reda ut frågetecken och svara på frågor kring pensionen. Fri entré


TIDNINGEN BACKA/KÄRRA MED TUVE OCH SÄVE

12

FEBRUARI 2017

Notiser

Träffpunkterna i Norra Hisingen hör av dig till träffpunkterna. Avresa: Kärra kl. 7 Tuve kl. 7.15. Brunnsbo kl. 7.30.

Mötesplatser för seniorer Kom in på en kopp kaffe och en pratstund eller delta i en av våra aktiviteter. För mer information och programblad kontakta respektive träffpunkt: Seniorhörnan i Tuve Tuve torg 15, Tel: 031-366 80 21 Träffpunkten Kärrahus Lillekärr södra 55 Tel: 031366 97 15 Säve träffpunkt Bruntorps by 10 Tel: 031-366 80 21 Brunnsboknuten Brunnsbotorget 2 Tel: 031-366 91 45 B/K

Shoppingresa till Ullared Tisdag 21 mars Kostnad 150 kronor. För mer info om anmälan och betalning,

B/K

Hälsofrämjande på Selma Center Varje torsdag kl. 10–13 är du välkommen till Selma center då en representant från Hälsofrämjande finns på plats som stöd och för att svara på frågor. En gång i månaden har vi även information, se nedan: 2 mars kl. 10–13 Flexlinjen informerar om Färdtjänst och hur du gör för att ansöka. 6 april kl. 10–13 Dietist Elisabet Laurell informerar om kostens betydelse. 4 maj kl. 10–13 Biståndsenheten informerar om vilket stöd du kan få. B/K

Björn de Verdier

Kulturpunkten och Tuve Bibliotek fyller tio år med alla besökare som är påtaglig. Man träffar gamla och nya vänner, säger Björn. Afternoon Tea är en succé

Fr v: Amanda, Antonia och Klara ser fram emot sin fotoutställning på Selma Lagerlöfs Torg söndagen den 26 februari.

Fotoutställning på Selma Lagerlöfs Torg „ Elever från Munkebäcksgymnasiet ställer ut. Söndagen den 26 februari är alla välkomna till Selma Lagerlöfs Torg, vid lokalen intill Apoteket, för att beskåda fotoutställningen som Antonia Odenhage, Amanda Schmidt och Klara Chruisander står bakom. Tjejtrion går 3-året på medialinjen i Munkebäcksgymnasiet med inriktning estet foto. Slutexamensprovet gör de med en fotoutställning på torget. - Det känns jättekul att vi gör ett vernissage och får visa upp oss här i Backa, säger samtliga. Det blir 18 st bilder totalt ett beskåda, med text och förklaringar till varje bild. Amanda - Tatuering, piercing

Antonia - Gott och blandat med samhällskritik. Klara - Ideal om kroppskomplex Målgruppen de vänder sig är från tonåringar och uppåt Lärarna från Munkebäcksgymnasiet kommer att vara på plats och sätta betyg på examensarbetet, vilket gör det hela extra spännande. - Ja, lite nervöst är det. Man vill ju så klart att de ska tycka om det vi gjort, säger Amanda. Vernissaget är mellan kl 13.00 - 18.00 söndagen den 26 februari. LEIF MARTINSSON

Den underbara tébuffén

„ Mitt i Tuve centrum ligger den omtyckta mötesplatsen för kultur & fritid, Kulturpunkten. Här finns en rad verksamheter och hela huset sjuder av liv, där biblioteket är navet. I år firar Kulturpunkten 10-års jubileum. - Det här året blir något alldeles extra, säger Björn de Verdier bibliotekarie på Tuve bibliotek. Ett besök på kulturpunkten och Tuve bibliotek är alltid lika trevligt. I huset är verksamheterna många med bland annat kulturskola, fritidsgård, musik- och tidningscafé, daglig verksamhet, föreningslivet och så biblioteket. I biblioteket blir du alltid väl omhändertagen av Björn och den övriga duktiga personalen. Här är det lätt att trivas och koppla av en stund. Björn har en lång erfarenhet inom kulturen. Innan han kom till Tuve arbetade han i välkända kulturhuset Bagaregården som senare gick upp i Kåken i Örgryte stadsdel i 10 år. 2006 började han på Tuve Bibliotek som låg där Familjecentralen ligger nu. 2007

invigdes Kulturpunkten och det nya biblioteket och då följde Björn naturligtvis med i det han hade planerat. - Det har varit en härlig resa med många fantastiska upplevelser under de här elva åren i Tuve, minns Björn. Tuve bibliotek är ett kultur- och mediecentrum med ett brett urval av böcker, film, dagstidningar, tidskrifter, musik-cd, ljudböcker, språkkurser, TV-spel och talböcker. Samt en rad spännande föreläsningar och uppträdande av olika slag. På biblioteket kan man bara sitta och koppla av, studera eller använda datorn. Aktiviteterna är många och det passar alla åldrar. - Det blir en också gemenskap här

Arrangemangen som biblioteket ordnar håller hög klass. Allt ifrån musikuppträdande, Livslust, bibliotekslördag med familjeaktiviteter, Hisingstalangen och inte minst Afternoon Tea som innehåller olika tema under året och är oerhört populär. Det har helt enkelt blivit en braksuccé. - Idéen fick jag av min fru under en av våra resor till Värmland. Där finns ett café som heter Esters och som körde Afternoon Tee. Hon sa till mig varför gör ni inte det i Tuve. Sagt och gjort. För fyra år sedan drog vi igång och det blev en fullträff. Vi har alltid mycket besökare vid de tillfällena. Konceptet är hämtat från berömda Hotel Ritz i London, berättar Björn. Buffén som dukas upp vid de olika tillfällena är fantastisk och väldigt uppskattad av besökarna. Biblioteket bjuder närmast på de här arrangemangen:  Den 24 februari firas Sverigefinnarnas dag och Metsäkukkia underhåller med klassiska finska pärlor, tango, schlager och vemod.  25 februari blir det tragikomisk kabaré - Skräp, skrap och skrönor . Beatles till gitarr med Yvonne & Tomas den 16 mars. I slutet av April blir temat Bob Dylan och då kommer Björn själv att medverka.  Ja, listan kan göras lång. En sak är säker. Arrangemangen som ordnas håller alltid hög kvalité. - Vi försöker hålla en lokal stämpel på våra arrangemang och föreläsningar, vilket jag tror är viktigt och det lockar många. Själva 10 jubileumet firas lite extra på Fettisdagen den 28 februari kl 12. Det blir musikunderhållning av husets egna musiker, Kulturskolans lärare och semlorna bakas av husets Bak & Formgrupp, Daglig verksamhet. Det blir en dag att minnas LEIF MARTINSSON


HANDLA PÅ HEMMAPLAN Selma Lagerlöfs Torg har ett varierat utbud av service, dagligvaror och fackhandel samt en variation av nischade butiksverksamheter, kaféer och matställen med personlig service. Välkommen till Selma Lagerlöfs Torg!

Välkommen till Folktandvården Selma! Vi erbjuder tandvård för alla – barn som vuxna. Vi möter dina behov, vare sig det handlar om en vanlig undersökning eller avancerad specialisttandvård. Vi erbjuder även tandvård till fast pris per månad. Fråga oss om Frisktandvård. Välkommen att kontakta oss! Selma Lagerlöfs Torg1, 010-441 84 80

SELMA LAGERLÖFS TORG ÖPPET: MÅN-FRE 11-18, LÖR 11-15

Har du något att skänka? Vi tar emot allt från kläder till möbler. Tel. 031-58 55 22

Prisbomb!

: 5 /st

Formpasta

031–52 43 00

BLOMGÅVAN FISKHUSET SELMAS OPTIK SELMAS LÄKARHUS HEMKÖP

LINDRA SECONDHAND JERKSTRANDS KONDITORI KHOKI SUSHI MJ GULD PIZZERIA PÄRLAN

Barilla, gäller Farfalle, Fusilli, Girandole, Gnocchi, Penne Rigate, 500g, jfr-pris 10,00/kg Max 10 köp/ hushåll/ vecka 8

SELMAS PIZZERIA SELMAS SKOMAKERI SALONG INFINITY Z GRILLEN BACKAKULTURHUS

Priserna gäller mån 20/2 – sön 26/2 2017 med reservation för ev slutförsäljning och tryckfel. Lokala avvikelser kan förekomma.

Öppet alla dagar 8–22 hemkop.se

BACKA FÖRSAMLING FOLKTANDVÅRDEN KRONANS APOTEK SELMA FRUKTHALL SCANDIC BACKADAL

UTTA G S A UTO MAT | F R I PA R KER I N G | P OS T OMBU D | BI BL I OT E K | VÅR D C E NT R AL

www.selmalagerlofstorg.se


14

TIDNINGEN BACKA/KÄRRA MED TUVE OCH SÄVE

FEBRUARI 2017

Från Hisingen, för Häcken

Mot nästa steg. BK Häcken ska utvecklas ytterligare på flera olika plan, mycket tack vare Elin Öst Sandström och Emil Wahlström.

„ De är båda födda och uppvuxna på Hisingen. Tillsammans ska de se till att Häcken tar ytterligare ett kliv i utvecklingen på två olika plan. Vi träffade trotjänaren Emil Wahlström och bollklubbens nya marknadsansvarige Elin Öst Sandström. Med åtta grader på termometern och i strålande sol känns det definitivt som våren är på gång, trots att det bara är februari när vi besöker Gothia Park. Även om det är vindstilla kan man känna förändringens vingslag på Häckens träningsanläggning. Rent fysiskt på grund av det gym som byggts ut med åtskilliga kvadratmeter, men också tack vare de förändringar som gjorts inom organisationen. Nya ansikten i truppen, på tränarsidan och på marknadsavdelningen. Ett ansikte som dock fortfarande är välbekant är Emil Wahlströms. – Över krönet där, säger Emil när vi sitter i ett av klubbhusets glasbetäckta mötesrum och pekar ut över en av planerna. – Om du slänger en lång boll därifrån så landar du i Backatorp där jag är född. Så jag har sprungit på de här planerna sedan jag var liten. Han kom till bollklubben som 15-åring från Backa IF och nu, 15 år senare är han fortfarande kvar och har sett föreningen genomgå en ordentlig resa. – Man kan slå sig lite mer för bröstet nu än man kunde när jag kom hit. Klubben har ju levt långt innan dess, men från att vi gick upp i allsvenskan 2005, under den perioden har det hänt väldigt mycket och vi har gjort det väldigt bra. Där började den långsiktiga planen och nu

har vi kommit fram tills då vi har etablerat oss och ska ta nästa steg. Det ska så klart ske på fotbollsplanen där Wahlström och hans lagkamrater nu styrs av en annan röst i form av Mikael Stahre. Men det ska även ske på ett annat plan. Elin Öst Sandström är född och uppvuxen på Lindholmen. Efter ett par år i Stockholm är hon nu tillbaka i sin hemstad, och det i rollen som marknadsansvarig. – Det känns väldigt spännande med allting som händer kring laget. Det är ändå den produkten vi jobbar med. På något sätt känns det ganska skönt att komma in som ny när mycket annat är nytt här också. Ett av huvudmålen är att locka fler åskådare till Bravida Arena. Det ska dels göras genom att satsa på det lokala, för att Häcken ska vara det självklara valet för Hisingsborna. – Man måste någonstans börja inifrån. Dels måste vi få våra egna spelare i ungdomsverksamheten och i akademilagen att ha Häcken som sitt absoluta förstalag och vilja gå på alla våra matcher. Därefter jobba med att de som bor på Hisingen eller har en anknytning till Hisingen vill komma på våra matcher, säger Elin och fortsätter: – De flesta i Göteborg har en mamma, pap-

pa, mor- eller farföräldrar som hejar på något av de andra lagen i staden som inte är BK Häcken. Vi har väl de senaste åren varit det populäraste andralaget, och det är väl trevligt, men vi vill ju att fler ska ha oss som förstalag. Då tror vi att Hisingen är rätt område att börja med. När vi sedan vunnit Hisingen kan vi vinna övriga Göteborg också. I fjol låg publiksnittet på 3 300, ett uppsatt mål är att inom fem år ha ett snitt på över 5 000 åskådare. – Det handlar om att stärka Häcken som varumärke, både som fotbollsklubb men också spelarna och de profiler vi har, och att bygga den relationen med fotbollsintresserade ungdomar på Hisingen. Att de ser upp till våra spelare och vill se dem spela. – Sedan gäller det att vi ger våra åskådade en så bra upplevelse som möjligt. Alla supportrar har olika behov som vi måste tillgodose. Allt från biljett- till kioskkö ska gå smidigt. Allt sånt påverkar ens totalupplevelse. Kan man även kröna det med en vinst är det så klart lättare att få folk att komma tillbaka. Där är det upp till Wahlström och kompani att leverera. Fjolåret i allsvenskan blev inte riktigt vad man tänkt sig. När man med Häcken-ögon

ser tillbaka på 2016 är det däremot inte det man minns i första skedet. – Att vi vann svenska cupen förra året var ju en jättestor grej för Häcken och Hisingen. Det blir en extra sporre, så klart. Bollklubben inledde också som en regerande mästare bör och vann första gruppspelsmatchen klart med 4-0 mot Norrtälje. Och känslan kring årets säsong är god. – Sedan vet man aldrig. Jag har suttit varje år inför säsongen och sagt att det känns jäkligt bra och att det ser riktigt bra ut… Men nu är det något annorlunda för att det är väldigt mycket nytt kring föreningen och det är spännande. För fotbollsspelarna i Häcken handlar det nu om att ladda inför helgens cupmöte med Åtvidaberg på Bravida. Att ta det match för match, träning för träning. – Det är ett tråkigt svar, men så är det ju. Det är alltid bara fokus på nästa match, säger Emil. Annat är det på marknadsavdelningen där man redan sneglar mot hemmapremiären i allsvenskan då Djurgården, med en viss Kim Källström, kommer på besök den 9 april. – Klar att vi har. Jättekul att vi spelar mot Djurgården i första matchen som har en historia av att alltid åka väldigt många på sin bortapremiär. Men vi vill ju att det ska kännas som vår hemmaplan. Det ska kännas att det är allsvensk premiär på Hisingen, säger Elin. Djurgårdsmatchen är först ut av tre riktigt stora hemmamatcher under våren. Efter stockholmarna är det två kamratföreningar som gästar Bravida Arena. Först Norrköping (23 april) och därefter IFK Göteborg (2 maj). – Så vi inleder med tre stormatcher på hemmaplan. Det ska bli jäkligt kul att det drar igång, säger Elin och får medhåll från Emil som ser fram emot att se sitt ”nya” Häcken ta sig an nya utmaningar. – Det är någonting nytt och det är jätteroligt och spännande att se vad det kan leda till. OLOF LIDH

I fjol låg publiksnittet på 3300 personer, ett uppsatt mål är att inom fem år ha ett snitt på över 5000 åskådare.

Vårkampanj hos din närmaste Crawfordspecialist Även små annonser syns!

Boka din: Leif Martinsson 0708–48 72 14

Bjud hem oss på ett kostnadsfritt besök redan idag. Tillsammans väljer vi JUST den portmodell och N PORT U! de tillval som passar AUTO dig och ditt hus. MA GÖTEBORG: Bultgatan 13 B, ROLLSBO Tel. 0708-10 65 35 kungalv@crawfordcenter.com www.crawfordcenter.se

PÅ K TIK ÖPET *

*Gäller vid köp av port inkl. montering t.o.m 170430.


MATCHDAGS! Division 1 Södra Damer Lördag 25 februari Kärra HF - HF Somby/Skövde kl 14:00

Division 1 Södra Herrar Fredag 3 mars Kärra HF- Kungälvs HK kl 19:21 KOMMANDE MATCHER: Fredag 10 mars Damerna - HK S-Hof kl 19.30

Kärra HF i samarbete med: SINCE 1984

Supermarket


TIDNINGEN BACKA/KÄRRA MED TUVE OCH SÄVE

16

Backas herrar ser oslagbara ut

FEBRUARI 2017

„ Femte raka segern kom i helgen för Backa HK:s herrar när de vann stort hemma i Skälltorpshallen mot HK Brukspöjkerna med 3119. Segern betyder att nu är Backalaget på allvar med och slåss i toppen av tabellen. I den form de befinner sig just nu ser de oslagbara ut. Mot Brukspöjkera kopplade Backa greppet redan i första halvlek och man gick till pausvila med 17-11. I andra fortsatte Backa att ha fullständig kontroll på matchen. Målvakten Patrik Andersson (bild gul tröja) blev matchens lirare. Annars var Fredriks Jyborns (bild) målskytte mäktigt att se. Med sina 12 mål visade han vägen till storsegern.

Nästa söndag väntar Tibro (b) och lita på att Backakillarna siktar på att ta sjätte raka. Målskyttar för Backa: Fredrik Jyborn 12, Alexander Swan 6, Anton Alcén 5, Johan Sighed 3, Filip Klint 2, Daniel Algelind 2 och Oscar Sighed 1. B/K

LAG

SP

V

O

F

+/-

P

+/-

Rosendals IK

17

12

1

4

463 - 423

25

40

Fjärås HK

17

10

2

5

509 - 471

22

38

HP Skövde 90

17

10

1

6

456 - 426

21

30

Backa HK

17

10

1

6

501 - 474

21

27

GIK Wasaiterna

17

9

2

6

479 - 464

20

15

IK Baltichov

17

8

3

6

466 - 458

19

8

Halmstads HF

17

7

2

8

489 - 495

16

-6

HP Tibro

17

6

1

10

424 - 456

13

-32

HK Hök

17

5

2

10

450 - 468

12

-18

HK Brukspôjkera

17

6

0

11

453 - 489

12

-36

HK Skövde

17

5

2

10

415 - 453

12

-38

Sörhaga Handbollsklubb

17

5

1

11

413 - 441

11

-28

M = Matcher, V = Vunna matcher, O = Oavgjorda matcher, F = Förlorade matcher, + = Gjorda mål, - = Insläppta mål, +/- = Målskillnad, P = Poäng Målvakten Patrik Andersson matchens lirare i Backa HK

Fredrik Jyborn öser in mål för Backa HK

Ny regi på Selmas Optik Alison och Annica från Hotellplatsen hälsar er hjärtligt välkomna

Mängder med erbjudanden

PENSIONÄRSKAMPANJ T.O.M SISTA FEBRUARI

1000 KR RABATT PÅ VÅRA 4 BÄSTA PROGRESSIVA GLAS PASSA PÅ DE SISTA FEM DAGARNA PÅ PENSIONÄRSRABATTEN. Du som bokat tid i februari för pensionärsrabatten, då gäller rabatten t.o.m den 11 Mars 2017. OBS! Denna kampanj kan inte kombineras med andra erbjudanden.

75% rabatt

Gratis synundersökning

Linsvätska Renu

på billigaste paret glas vid köp av 2 par glas i samma styrka.

Kort datum. 360 ml. 1 st 25 kr

1-dagslinser ACUVUE,

3 för 60 kr

90-pack

595 kr

NYHET

Biflex, nytt bifokalt glas utan ruta

Mängder med bågar till bra priser! Ring för tidsbokning 031–52 35 97 Tis-Fre 09–18 Lörd 10–15 Måndag Stängt info@selmasoptik.se www.selmasoptik.se Selma Lagerlöfs torg 31


TIDNINGEN BACKA/KĂ„RRA MED TUVE OCH SĂ„VE

FEBRUARI 2017

Kärras fina vinstsvit brÜts mot KFUM Trollhättan „ Serieledarna Kärra HF:s damer ükte pü en snÜplig fÜrlust senast i divison 1. Bortamatchen mot KFUM Trollhättan slutade 31-27 (13-12) till hemmalaget. LAG

M

V

O

F

+

-

+/-

P

1

Kärra HF

19

14

2

3

520

432

88

30

2

HF Somby/SkĂśvde

20

13

0

7

553

493

60

26

3

HK Aranäs

19

12

2

5

456

403

53

26

4

HK Drott Halmstad

19

12

0

7

539

480

59

24

5

H 65 Gordies HK

19

11

1

7

426

443

-17

23

6

Ă…hus Handboll

20

10

1

9

469

471

-2

21

7

HK Farmen

19

9

2

8

454

446

8

20

8

HK S-hof

19

10

0

9

439

458

-19

20

9

GF Kroppskultur

20

8

1

11

479

509

-30

17

10 AlingsĂĽs HK

20

5

4

11

474

512

-38

14

11 IF Hallby HK

19

5

2

12

441

466

-25

12

12 KFUM Trollhättan

20

5

0

15

438

520

-82

10

13 BK Heid UF

19

4

1

14

445

500

-55

9

M = Matcher, V = Vunna matcher, O = Oavgjorda matcher, F = FÜrlorade matcher, + = Gjorda mül, - = Insläppta mül, +/- = Mülskillnad, P = Poäng

Tungt fÜrstüs fÜr Kärra, dü Trollhättelaget som tillhÜr bottenlagen och definitivt är ett lag som de ska vinna Üver. Men vilja slür klass och det visade sig tydligt i den här matchen. Innan matchen hade Kärra vunnit nio raka och senaste fÜrlusten var mot tabelltvüan Aranäs den 29 nov. Nu spräckte alltsü Trollhättan den fina sviten. FÜr Kärra gäller det att snabbt glÜmma matchen mot Trollhättan och ladda om till nästa fight. Dü mÜter de HF Somby/SkÜvde, som är med i toppskiktet och slüss. Det är bäddat fÜr en härlig fight hemma i Lillekärrshallen där Kärra kommer att gÜra allt fÜr att vinna och befästa sin serieledning. Matchen är pü lÜrdag den 25 februari med start kl 14.00. Mülen fÜr Kärra: Linnea Lindfeldt 7, Caro-

17

...och den här trion fortsätter i Kärra Matilda Sandberg, Emilia Valkamo och Emma Hesselbäck har tecknat nya Alags kontrakt och kommer att spela i den gula trÜjan ytterligare ett par säsonger. B/K

line Hansson 6, Camilla Mariussen 4, Kajsa Hjalmarsson 3, Mathilda Sandberg 2, Gabriella Lindfeldt 2, Pernilla Larsson, Johanna Magnewall, Helen Aleros. B/K

OnÜdig fÜrlust fÜr serieledarna Kärra blev det mot KFUM Trollhättan. Foto: Marek Holm.

Andreas Franz poängräddare fÜr Kärras herrar med konstmül „ Matchen i Lillekärrshallen mellan Kärras herrar och S-hof (Sävehofs farmarlag)r blev en riktig rysare som slutade 28-28. Gästerna hade ledningen frün matchminut sex och ledde som mest med sex bollar i bÜrjan pü den andra halvleken. Kärra gav dock aldrig upp och det skulle lÜna sig visade det sig. Slutskedet av matchen var mycket dramatiskt. S-hof gjorde 25-28 med 2.45 kvar och det süg dü tungt ut fÜr Kärra. Men tre raka mül via Erik NylÊn, Joel Fallgren och Andreas Franz räddade en pinne dü matchen slutade 28-28. Franz mül var en läckerbit med en knorr frün dÜvinkel och mület registrerades pü matchminut 60.00. Poängen var viktig fÜr Kärra i den oerhÜrt jämna tabellen. I nästa match ställs de mot topplaget IFK Kristianstad den 26 februari. Senaste bortamatchen fÜr Kärra vann de mot VinslÜv och de siktar pü en repris mot Kristianstad. Kärra HF mülskyttar mot S-hof: Erik NylÊn 7, Andreas Franz 6, Mathias Revell 4, Joel

Fallgren 4, Elias Krantz 3, Jacob Schmidinger 2, Mathias Byvik, Kevin Johansson. Matchens lirare: Andreas Franz, Kärra B/K

Andreas Franz visade fin form mot HK S-hof med sex mül och blev matchens lirare i Kärra. Foto: Helen Holmberg och Evy Knoph.

LAG

SP

V

O

F

+/-

P

+/-

Hisingen / Torslanda

17

11

2

4

487 - 441

24

46

IF Kristianstad

17

10

1

6

477 - 455

21

22

HP Warta

17

9

2

6

484 - 466

20

18

Kungälvs HK

17

9

1

7

470 - 436

19

34

GF Kroppskultur

17

7

3

7

464 - 447

17

17

VinslĂśvs HK

17

7

3

7

466 - 459

17

7

Kärra HF

17

6

5

6

456 - 457

17

-1

Ystads IF HF U

17

8

1

8

493 - 499

17

-6

HK S-hof

17

7

3

7

495 - 510

17

-15

HÜÜrs HK H 65

17

5

6

6

471 - 469

16

2

IFK Karlskrona

17

5

2

10

395 - 435

12

-40

HP AlingsĂĽs

17

3

1

13

442 - 526

7

-84

M = Matcher, V = Vunna matcher, O = Oavgjorda matcher, F = FÜrlorade matcher, + = Gjorda mül, - = Insläppta mül, +/- = Mülskillnad, P = Poäng

35,9$7/($6,1* ,%,=$76,67</( )5"10"1 .217$176(59,&(,1*"5 %/$1'$').5%5/.0 6.$77"5 ..335,6)5"1

TECHNOLOGY TO ENJOY 1X¥UQ\D,EL]DPRGHOO¦UK¥URFKGHQNRPPHUPHGHWWULNWLJWI·UP¦QOLJWLQWURGXNWLRQVHUEMXGDQGH1\D,EL]DKDUXSSGDWHUDWVI·UPHUNRPIRUWO¥JUHI·UEUXNQLQJRFK·NDGV¥NHUKHW9LOOGXJ·UDGLQELO¥QQX PHUSHUVRQOLJILQQVP¦QJDXQLNDI¥UJNRPELQDWLRQHUDWWY¥OMDS¦E¦GHS¦LQRFKXWVLGDQ9¥ONRPPHQWLOORVVS¦6HDWRFKXSSOHYHQE¥WWUHN¥QVOD %LOHQS¦ELOGHQNDQYDUDH[WUDXWUXVWDG%ODQGDGN·UQLQJ,%,=$76,ONP&2tXWVO¥SSJNP0LOM·NODVV(8 *¥OOHUYLG ILQDQVLHULQJYLD6($7)LQDQFLDO6HUYLFHV)ULVHUYLFHL¦UPLORFK1\ELOVJDUDQWLWLOO¦UPLO GHWVRPLQIDOOHUI·UVW  6($7 3ULYDWOHDVLQJLQNOVHUYLFHP¦QPD[PLOJDUDQWHUDWUHVWY¥UGHU·UOLJU¥QWDEDVHUDGS¦9:)6 PDUV (YHQWXHOOD ·YHUPLORFKRQRUPDOWVOLWDJHGHELWHUDVXW·YHUOHDVLQJDYJLIWHQ8SSO¥JJQLQJVRFKDGPLQLVWUDWLRQVDYJLIWHUWLOONRPPHU

$GUHVV7HO&SSHWWLGHUKHOHQD#PNPHGLDVHZZZIURQWELODUVH


TIDNINGEN BACKA/KÄRRA MED TUVE OCH SÄVE

18

Newcastle intresserad av Da Graca

FEBRUARI 2017

Notiser

Hisingsbackas herrar imponerar redan

Kristopher Da Graca lämnade Hisingsbacka FC som 15-åring för att ansluta till Arsenal FC:s ungdomsakademi. Där gjorde han väldigt bra ifrån sig och klubben valde att ge honom ett proffskontrakt för två år sedan. Nu ryktas det att Championship-klubben Newcastle United FC och deras huvudtränare Rafa Benitez är intresserade av talangen från Backa, enligt www.ungdomsfotboll.se

„ Nykomlingarna i division 3 denna säsong Hisingsbacka FC:s herrar ser redan bra ut. Träningsmatcherna har visat goda tecken. I helgen vann de mot Askim med 5-2. Förra helgen över Ytterby med 3-1 och matchen innan mot Partille med 4-2, där 15 årige supertalangen David

B/K Backatalangen Kristopher Da Graca

B/K

Oavgjort mot Kongahälla för Kärras herrar

Linnea Lindfeldt uttagen till U19-landslaget Kärra HF har genom åren fostrad en rad duktiga handbollsspelare. Nu kommer ett nytt kvitto på att deras förening gör ett bra jobb med sina spelare. Linnea Lindfeldt, som tillhör klubbens damlag, har blivit kallad till U19-landslaget och deras bruttotrupp till EM-kvalet som spelar den 17-19 mars i Tjeckien. Där kommer svenskorna ställas mot just värdnationen, Österrike och Serbien. Stort grattis till Kärra HF och Linnea! B/K

„ I helgen spelade Kärra KIF:s herrar sin tredje träningsmatch och den slutade 3-3 mot IK Kongahälla på Klarebergsvallen. Kärra började bäst i första halvlek och gick fram till en 2-0 ledning innan Kongahälla reducerade strax innan paus. Målet gav Kungälvslaget energi och efter pausvilan vände de på tillställningen och gjorde både 2-2 och 3-2. Då ska man komma ihåg att Kärra fick spela med en man mindre sista 25 minuterna sedan de drabbades av en utvisning. Kärra hade flera bud på kvittering och

den kom till sist. I 90 minuten rullade nyförvärvet Simon Landeby kallt in 3-3. Simon som redan i första halvlek målade liksom mittbacken Jesper Skogh. Tidigare träningsmatcher för Kärra: Älvsborg 2-2 och mot division 2-laget Sävedalen blev det förlust med 4-1. Nästa match för Kärra är mot Kozara 25 februari hemma på Klarbergs kontsgräs. B/K

Hisingsmästerskapen i fotboll drar igång

Kärra HF:s Linnea Lindfeldt. Foto: David Asserfors

Damer första omgången

Jonathan Brusberg klar för Utsiktens BK Jonathan Brusberg (moderklubb Backatorp), född 2000, var Kärra KIF:s målspruta förra året och hans insatser gjorde att han till och med fick spela med klubbens A-lag. Nu har den lovande spelaren dock valt att lämna Kärra för nya utmaningar i Utsiktens BK:s U17-lag. - Jag kände att jag inte ville gå upp till seniorfotbollen helt

Ngoma (som förra året provspelade för Premier Leagueklubben Aston Villa) klev fram och visade fina takter. Nästa match är mot Kungsbacka (h) den 23 februari.

och hållet än, och därför sökte jag mig till andra alternativ och då kom Utsikten upp. Jag gick och provtränade med dem och kom in, just nu känns det bra där och jag ser fram emot säsongsstarten, säger han till tidningen. B/K

NYA CITROËN C3

Eriksbergs IF - Finlandia/ Pallo AIF 26/2 Krokängsplan 11.15 Hisingsbacka FC - Ytterby IS 1/3 Gratts Arena 20.15

Herrar första omgången

IF Vardar/Makedonija Kärra Kif Klareberg konstgräs 12.15 26/2

Ytterby IS - Finlandia/Pallo AIF Tuvevallen 15.00 26/2 Hisingsbacka FC - GAIK Gratts Arena 12.15 26/2

Herrjuniorer första omgången

Finlandia/Pallo AIF - Kärra KIF 26/2 Tuvevallen 13.45 Hisingsbacka FC - BK Häcken 24/2 Gratts Arena 19.15. B/K

LANSERINGSPRIS

FR. 119.900:Privatleasa fr.1.890:-/mån

36 färgkombinationer Bränsleeffektiva motorer Citroën Advanced Comfort®

citroen.se Gäller ordertecknade bilar t.o.m. 28 februari 2017 om inget annat anges av din Citroën-återförsäljare. Priset är exklusive tillägg för metalliclack och andra tillval och går ej att kombinera med andra avtal, erbjudanden och värdecheckar. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Bränsleförbrukning blandad körning 3,6 - 4,8 l/100 km, utsläpp 94 - 110 g CO2/km.

FRONTBILAR Tel: 031-577 400 Tagenevägen 32A, 425 37 Hisings Kärra

ÖPPETTIDER Vardagar 9–18 Lör, Sön 11–15

www.frontbilar.se


TIDNINGEN BACKA/KÄRRA MED TUVE OCH SÄVE

FEBRUARI 2017

19

Elitseriehandbollspelarna Jonathan Carlsbogård och Jesper Konradsson „ Började sina karriärer i plantskolan Kärra HF Kärra HF är en fantastisk plantskola inom handbollen. De har levererat spelare till högsta nivå gång efter annan. Lagen i de olika kullarna har genom åren tillhört de allra bästa i landet. Definitivt ingen slump. Tack vara duktiga, engagerade ledare och spelare. Två av dem som gått hela vägen är Jonathan Carlsbogård och Jesper Konradsson som spelar elitseriehandboll i RIK respektive Alingsås. Båda är barndomskompisar och är uppvuxna i Hisings Kärra, som yngre spelade de ihop i Kärra HF. Vi träffar de båda handbollslirarna hemma hos Jonathans pappa Fredrik Carlsbogård i Hisings Kärra. På plats är också Jesper mamma Bodil. Det blir ett trevlig kväll som varar några timmar. För här finns mycket att berätta. Först blir det dock en underbar middag, kyckling,ris och sallad som Fredrik (Mannerström klass…) lagat till. Det smakar ljuvligt. Jonathan och Jesper som precis tränat lassar in ordentligt med käk innan vi börjar intervjun. När började ni spela handboll i Kärra HF? JC: Vid 7 års ålder JK: Vid 6 års ålder, men jag var faktiskt med lite redan när jag var 3 år, vilket mamma Bodil intygar.

Liatlet Lok

FAKTA

e

lt.s oka

LiteL

Jonathan Carlsbogård Ålder: 21 åe Bor: Varannan vecka hemma hos mamma Isa och Pappa Fredrik i Hisings Kärra Yrke: Lagret på Tingstads papper Klubb: RIK Moderklubb: Kärra HF Intresse/Hobby: Hänga med polarna, sport och resor Favoritmat: Hemgjord Pizza med egen specialblandning Favoritresmål: Australien som jag besökt en gång. Bästa handbollspelare: Karibitić (Frankrike)

Jesper Konradsson Ålder: 22 år Bor: Precis flyttat in i lägenhet i Kålltorp Yrke: Skriver USM guiden för handbollsmagasinet Match där han är projektanställd. Intresse/Hobby: Spela FIFA och träffa polarna Favoritmat: Stuvade makaroner med falukorv Favoritfilm: Harry Potter Bästa handbollspelare: Uros Zorman (Slovenien)  Resmål: Hvar i Kroatien

Nu väntar proffsspel nästa säsong. Känslan inför det? Som jag sa tidigare så har det varit en dröm för mig ända sedan jag började spela handboll. Min nya klubb Skjen Handbold är en toppklubb i Danmark som ligger i västra Jylland. Det ska bli kul att på heltid satsa på handbollen i minst två år framåt. Skulle jag lyckas bra så kanske jag kan ta nästa kliv till en ännu liga i Europa som håller högsta klass.

Fr v: Fredrik, Jonathan, Jesper och Bodil.

Vilka tränare har betytt mest för er i Kärra HF? JC: Bodil Konradsson och Mikael Bergqvist. JK: Björn Marsch och Krister Bergström. Vad har föreningen Kärra HF betytt för er? JC: Massor. Jag hade duktiga ledare och lagkompisar och här lade jag grunden. Bättre förening kan man inte starta sin handboll i. JK: Oerhört mycket. Jag växte mer eller mindre upp i Kärra sporthall och handbollen blev tidigt min sport. Mina föräldrar och syskon har funnits med i Kärra HF i olika roller och det är en fantastisk klubb. Som verkligen tar hand om barn- och ungdomar, seniorspelare. När förstod ni att det var handbollen ni skulle satsa på? JC: Jag var 16 år och spelade både fotboll och handboll. En helg var jag samtidigt uttagen till stadslaget i fotboll och skulle spela steg 4 i USM i handboll som jag valde och kände där att nu får det bli handboll som gäller. Det ångrar jag inte trots att Öis hörde av sig, men jag tackade nej och valde den mindre bollen, vilket han inte ångrar idag. Med handbollen kände jag också att vi hade en otroligt fin gemenskap. JK: Jag höll på med fotboll, ishockey och handboll, men visste tidigt att det var handbollen som jag skulle satsa på. Känns som jag gjorde rätt val… Vad hade ni för mål när ni började spela handboll? JC: Att komma till elitserien, vilket är uppnått. Nästa mål för mig är landslagsspel och att bli utlandsproffs, precis som Jeppe. JK: Min mål eller dröm var att bli proffs. Och nu blir jag det i sommar då flyttlasset går till Danmark och Skjern Handbold för proffsspel. Det känns fantastisk bra. Vad var den största skillnaden att komma till RIK respektive? Alingsås i eltiserien från Kärra HF? JC: Det är främst att man tränar mer fysik och rörlighet, samt att tempot var betydligt högre. JK: Att man tränade mer fysik och fick veta varför man gjorde det. Sedan var varje match och träning mycket viktigare.

Vad har ni utvecklats mest på? JC: I försvarsspelet där inte minst RIK:s tränare, handbollslegenden Magnus Wislander, jobbat mycket med Jonathan. Dessutom har mitt skott blivit vassare och jag går mera på genombrott. JK: Jag har tagit ett kliv på det mesta, men främst är det i det offensiva spelet. Har också blivit en bättre tvåvägsspelare. Hur mycket tid tar handbollen i era liv? JC: Det är träning och match i princip 6 dagar i veckan under säsong. Samt att man jobbar., så det blir inte mycket tid över till annat. JK: Samma för mig. I Alingsås har vi 7-8 pass i veckan och match på det. Till det kommer landslagsspel. Hinner ni kika på Kärra HF hemmamatcher? JC: Inte så ofta men har jag tid så gör jag det gärna. JK: Kan jag så gör jag det absolut. Om du Jonathan ska beskriva Jesper som spelare och person vad säger du då? JC: Jesper som spelare har en fantastisk spelförståelse. Han tar för sig och går på genombrott och avslut. När vi i RIK möter Alingsås så är det Jesper som vi måste stoppa om vi ska vinna den matchen. För att få stopp på Jeppe måst e man gå ut tidigt och ta han. Själv vet jag också att han skjuter i huvudhöjd, vilket jag känt av ett antal gånger…Som kompis är han ödmjuk och finns alltid där om man behöver snacka. Om du Jesper ska beskriva Jonathan som spelare och person vad säger du då? JK: Jonathan är sjukt bra i försvarspelet. Han är stark, allround som spelare. Har ett väldigt bra och hårt skott. Samt en grym lagspelare. Som vän är han suverän och lojal. Jesper är landslagspelare som spelat både EM och VM. Känslan att spela för Sverige? -Fantastiskt. Det är riktigt stort att få representera Sverige och möta de bästa spelarna i världen. I VM senast var vi 5 spelare från Elitserien och det visar att svensk handbolls högsta serie håller hög klass.

Vad har föräldrarna betytt för er? JC: Både mamma Isa och pappa Fredrik har alltid funnits där för mig. Som att köra till träningar och matcher. Det har gett mig en trygghet och betytt och betyder väldigt mycket för mig. JK: Jag skulle säga att de har betytt allting. Mamma Bodil och pappa Tapio har hela tiden stöttat mig på ett positivt sätt. Sett till att jag kunnat fokusera på handbollen. Jag är evigt tacksam för det. Vi börjar närma oss slutet av intervjun och frågan känns ganska given Jonathan varför vinner RIK SM-Guld 2017? Vi har en mycket bra målvakt och till det ett starkt försvarsspel. Vår lägstaniva är hög och vi har också en hög högstanivå. Samt att vår spetskvalité med ett vasst offensivt spel blir avgörande. Jesper, varför vinner Alingsås SM-Guld 2017? Vi är det bästa laget och har hela tiden utvecklat oss spelmässigt och har en spetskvalité på flera områden. Ett försvarsspel som håller högsta klass. Dessutom har vi har en finalrutin med SM-guldet 2014 och har de två senaste åren spelat final. Att föräldrarna Bodil och Tapio och Fredrik och Isa har betytt mycket har ni redan förstått. Bodil och Fredrik som är med två stora föreningspersoner med stort hjärta för Kärra inom handbollen- och fotbollen. Bodil har tränat flera lag i Kärra HF (nu tränar hon ett flicklag i Alingsås) där både Jesper och Jonathan ingått. Hon har sett de här grabbarna spela handboll sedan barnsben. Fredrik, som är ordförande i Kärra KIF, har följt med både Jontathan och Jesper i fotbollen är inte ett dugg förvånad över att de här killarna kommit så långt. När förstod ni att sönerna skulle bli så här bra? Bodil: Tidigt. Redan som liten visade han en inställning och vilja att ingenting var omöjligt. När han var 13 år var både jag och min man övertygad om att han hade något speciellt och vi visste att Jesper var på en hög nivå redan då som skulle bära långt. Fredrik: Det var ganska sent eftersom han spelade både fotboll och handboll. När han väl bestämde sig då han var 16 år förstod jag att Jontahan har alla förutsättningar att komma långt. Fredrik betonar här vikten av att man kan hålla på med flera idrotter samtidigt och ändå lyckas om man bestämmer sig sent i åldern. Jontahan är ett bra bevis för det. Kvällen börjar lida mot sitt slut. Efter en god middag och en intressant pratstund med två av Sveriges framtidsmän i svensk handboll rundar vi av. Jontahan har match dagen efter med sitt RIK. Jesper dagen efter med Alingsås. Så ser livet ut för två killar som började sina karriär i Kärra HF. LEIF MARTINSSON


TIDNINGEN BACKA/KÄRRA MED TUVE OCH SÄVE

20

FEBRUARI 2017

Årets fest redan i premiären „ Allsvenskan 2017 är bara en dryg månad bort – och startar med ett tungt prestigemöte. – Regerande mästarna Malmö FF hemma och inför förhoppningsvis över 30 000 på Ullevi, större blir det inte, säger IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson.

Klasshandbollen i Skälltorp blev en succé „ I mitten av februari månad arrangerade Backa Sharks klasshandbollsturnering i Skälltorp för skolorna i närområdet. Det blev två lyckade kvällar med mycket glädje och fint spel. Under måndagen spelade årskurs 2 och 3 där Backaskolan 2A och 3A kammade hem segern vilket innebär att de kommer att få representera stadsdelen i tur-

neringarna för hela Göteborg. Dagen därpå spelade årskurs 4 och 5 där Fridaskolan vann för årskurs 4 medan Backaskolan 5A gick segrande bland de äldre.

Då det stod klart att IFK Göteborg och Malmö öppnar den allsvenska säsongen stod det insåg man snabbt att kapaciteten på Gamla Ullevi inte är tillräcklig för att bemöta intresset för en match av den digniteten. Nu blir det på Ullevi, som tar in dubbelt så många åskådare, fotbollsfesten äger rum. Eller Matchen 2017, som den marknadsförs. Lördag 1 april, 13.00, är det avspark. – Inte minst för spelarna är det en enorm upplevelse som väntar och en drömstart för

fotbollen i Sverige, fortsätter hisingsbon Lennartsson. Utöver att landets två mest framgångsrika klubbar bjuder på 90 minuters gräskamp kommer att det bli en stor happening även i och kring arenan. Bland annat kommer Uefacuphjältarna från 1982 och 1987 att bjudas in då det är 35– respektive 30 år sedan de skrev svensk fotbollshistoria. OLOF LIDH

B/K

Backadalens herrar klara för tvåan „ För ett par omgångar sedan stod det klart att Backadalens herrar får lämna division 1 för spel i tvåan nästa säsong. I senaste matchen krigade Backalaget på så gott de kunde mot ett starkt Stenungsund som vann med 12-4. Emil Kronaas var matchens lirare i Backadalen och hann med att göra två mål. Linus Eliasson och Simon Näslund hettet de övriga målskyttarna. Nu återstår det endast 2 matcher för herrarna av denna sejour i ”ettan”, båda matcherna spelas på bortaplan i ordningen Floda och Östra. B/K

ALLTID 30-TAL VÄLVÅRDADE BEG. BILAR I LAGER. DE FINASTE BILARNA DE TREVLIGASTE SÄLJARNA

BILAR KÖPES

SLÄP FRÅN

4 790:EU-släp, 80 km/h, 2 års garanti

VARIANTBIL Tagenevägen 9 • Tel. 031-57 11 40 www.variantbil.se

Backadalens Emil Kronaas matchens lirare mot Stenungsund.

Liatlet Lok se

kalt.

LiteLo

VINN BILJETTER TILL MATCHEN ... och damerna tog en storseger mot tabelltvåan Backadalens damer befäste sin tredjeplats i division 2 när de vann mot Öckerö (b) med 7-1 i senaste matchen. Då ska man komma ihåg att Öckerö är ett topplag som just nu ligger två i tabellen. Målskyttar Backadalen: Angelica Engqvist 2, Caroline Nordeke 1, Ermina Begic 1, Frida Nyberg 1, Elsa Svedman 1 och Emelie Ståhl 1. Närmast väntar Landvetter på bortaplan den 26 februari. B/K

1 april, allsvensk premiär, IFK Göteborg–Malmö FF, storpublik på Ullevi – nu har du chansen av vinna att uppleva årets fotbollsfest live. Svara på följande fråga och var med i utlottningen av två biljetter:

Hur många SM-guld har de två stora i svensk fotboll, IFK Göteborg och Malmö FF, tillsammans? 1. 9 X. 37 2. 64 Skicka ditt svar på följande adress: redaktion@litelokalt.se Senast måndag 13 mars vill vi ha ditt svar. Glöm inte uppge din adress.


Julias

SPORTKOLL

TIDNINGEN BACKA/KÄRRA MED TUVE OCH SÄVE

FEBRUARI 2017

David Ngoma får chansen i Hisingsbackas herrar

David Ngoma

„ För den som följer ungdomsfotbollen i Göteborg är David Ngoma ett bekant namn. Han är född år 2002 men har redan hunnit provspela med den klassiska klubben Aston Villa. Nu har han lyfts upp till Hisingsbacka FC:s herrlag, som i år kommer att spela i division 3, där han vill vara med och konkurrera om en startplats. Lokaltidningen fick sig en pratstund med den unga talangen. - Det känns riktigt skönt att få vara med i A-laget, det känns som att jag lär mig något nytt varje gång. Det är tufft, men jag tycker att det har gått bra. Spelarna är roliga och sköna så jag känner mig verkligen hemma, säger han och fortsätter:

- Det är väldigt duktiga spelare i A-laget vilket gör att jag kan se hur jag själv ligger till, så jag utvecklas hela tiden och trivs verkligen i laget. Förra säsongen slutade i succé för Backa när man vann division 4 under Joel Sjöqvists ledning. I år har man en ny tränare, Keyvan Alizadeh, som hittills hyllas av spelaren. - Keyvan är en väldigt duktig tränare och jag gillar verkligen honom. Han har det lilla

Innebandy

extra som tränare och vill verkligen att alla ska lyckas så han gör ett riktigt bra jobb. Ngoma spelar vanligtvis som försvarare eller innermittfältare och tillhör även klubbens P02och juniorlag. Den största utmaningen att vara med i A-truppen menar han är tempot, som är betydligt högre än vad han är van vid. - Det handlar mycket om att spela en snabb fotboll, att släppa boll och röra på sig hela tiden. Man får använda hjärnan mycket för att hitta rätt ytor och skapa tid för sig själv. Förra året fick han chansen vid några tillfällen i herrlaget, och trots den hårda konkurrensen så hoppas han få fortsatt förtroende i år. - Det är jättetufft men ingenting är omöjligt. Det är hård konkurrens på varje position men jag ska ge 120 procent under träningarna så får vi se vad som händer. Jag går inte in i den här säsongen som en debutant, vilket jag var förra året, då var jag mer nervös och jämförde mig med alla andra. Nu vet jag hur det ligger till och att jag klarar av att spela på den nivån trots att jag är så ung. Talangen är nu inne på ett år där mycket händer för fotbollsspelare i hans ålder. Uttagningar till distriktslaget och diverse läger hamnar mycket i fokus och givetvis siktar han högt även där. - Mina mål är ju såklart att komma med på Elitlägret och i landslaget, men just nu fokuserar jag bara på att bli en bättre fotbollsspelare och att ge allt jag har. B/K

Fair play pris till Backatorps P08 P08 har spelade Förbo cup i slutet av januari och kom hem med det finaste pris man kan få: Fair play priset. Lokaltidningen och många andra lyfter på hatten för de här sköna lirarna. B/K

Backatorps seniorer har fått nya tränare Backatorp rustar för kommande säsong har nu gjort klart med ett nytt tränarpar. Det är f.d. Qvidingkillarna Jon Wiklund och Philip Nordh som tar över ansvaret för herrarnas Alag. Två nyförvärv är också klara, Vishnu Nair från Kärra KIF i division tre och Daniel Kallin som senast spelade i Dals Långed IF. Kommande träningsmatcher är inbokade: Sön 5 mars kl. 12:00 Backavallen Backatorp IF - Hönö IS Sön 12 mars kl. 10:30 Gröna Vallen AIF Göteborg - Backatorp IF Lör 18 mars kl. 16:00 Gamlestadsvallen Gamlestaden FF - Backatorp IF B/K

Hisingen FC Det blir spel i division 5 i år för Hisingen FC efter sin serieseger i sexan förra säsongen. Föreningen lämnar inget åt slumpen utan har fått in flera fina nyförvärv och de senaste är Andreas ” ndy” Kakic Bergstrand och William Chukaj. Ska bli spännande att följa laget i femman. B/K

KÄRRA KIF

Kärra IBK

www.karrakif.se

Damernas division 1 senaste matcher:

d topp!

– Den stora ungdomsföreningen me

- Marstrand förlust 6-4. Målskyttar: Emmi Karvonen, Elina Karell, Isabel Ljungberg och Corneila Hedeberg. - Guldheden förlust 5-2. Målskyttar: Cornelia Hedeberg och Ann Briland. Nästa match: Burås (h) 2 mars.

KOMMANDE MATCHER FÖR HERRARNA ÄR: Träningsmatch Lör. 25/2 kl. 12:15 Kärra KIF - FK Kozara, Klarebergsvallen Hisingsmästerskapen Sön 26/2 kl. 12:15 IF Vardar/Makedonija - Kärra KIF, Klarebergsvallen. Hisingsmästerskapen Ons. 1/3 kl. 20:15 Kärra KIF - Rambergets SK, Klarebergsvallen Träningsmatch Lör. 4/3 kl. 12:15 Kärra KIF - Jonsereds IF, Klarebergsvallen

Herrarna division 4 senaste matcher:

- Stenungsund förlust 10-6 - Sportlife Kungälv 9-5 Nästa match: Västra Frölunda (b) 25 februari.

SERIEPREMIÄRERNA: Dam Tis. 4/4 kl. 20:15 Kärra KIF - Mölnlycke IF, Klarebergsvallen.

Herr Fre. 14/4 kl. 13:00 Kärra KIF - Ahlafors IF, Klarebergsvallen

B/K

KKIF traditionsenligt Påskfirande lördagen den 15/4 med både påskbrasa och fyrverkeri

Hisings Kärra IBK Division 3 senaste matcher: 

- Dingle förlust 18-5 - Mölndals övre förlust 8-7 Nästa match Hovås (b) 21 februari. B/K

Prova vår delikatess och salladsbar mellan målen! Kärra IBK:s Elina Karell, målskytt mot Marstrand.

21

Kärra


TIDNINGEN BACKA/KÄRRA MED TUVE OCH SÄVE

22

stilla DAG

FEBRUARI 2017

Välkommen till en stilla dag med vila, reflektion, tystnad, samtal, mat och andakt. Kostnad: 50 kr

LÖrdaG 11 Mars KL. 10.00-16.00 sÄVe FÖrsaMLinGsHeM anmäl dig senast 8 mars till: Jennie andersson Telefon: 031-731 93 03 E-post: jennie.andersson@svenskakyrkan.se

Köp 2 ringar från Schalins och få den billigaste till halva priset! Vi bjuder på gravyren! Öppet: Månd–Fred 10–18, Lörd 10–14 Selma Lagerlöfs Torg, Hisings Backa • Tel 031-52 18 30

www.mjguld.se

LG Snickeri & Måleri

Salong M Figardo Dam & Herr

Drop-In tällning Tidsbes

Allt inom snickeri & måleri! Tel. 0705-60 63 06

Selma Lagerlöfs Torg 18 Tel: 031– 52 77 80 Mob: 0707–39 92 13

KLIPPNING

Dam & Herr fr. 160-220:Barn (t.o.m. 5 år) 120:Pensionär, kort hår 140:Permanent fr. 450:Färgning, slingor fr. 280:Tvätt och läggning fr. 150:Ögonbryn, noppning fr. 120:Öppet: Mån – Fre 10 – 18 Lör 11 –15 Sön STÄNGT Heidenstam gata 1 (Blå Staden) Tel. 031-58 10 59

VI HAR DROP-IN

Bäst i test!

Utomhusfärgen NORDICA EKO.

Billigast i Backa på permanent

Ljungdahls färg

ERBJUDANDE! Boka en tid i mars månad och få en salva på köpet.

Miljövänliga färger

KICKBOXNING Kom och träna med oss i Hisings-Kärra THAIBOXNING

SNABBARE NYHETER

BACKA/KÄRRA LOKALTIDNING – SÅ HETER VI PÅ FACEBOOK!

Liatlet Lok

Vi har löpande intag från 10 år enligt schemat nedan: Tisdagar och Torsdagar

Långsamt med papperstidningen?

17.30–18.30 Nybörjargrupp, 10-13 år NYHET! 18.30–19.30 Nybörjargrupp från 14 år 19.30–21.30 Forts./avancerad grupp

Är du nyhetstörstande och gillar att hålla koll på det som händer nära inpå knuten?

Söndagar 09.00–11.00 Sparring/Mitz-träning

se

kalt.

LiteLo

NYHET!

Vi tränar i Lillekärrshallen bakom Kärra centrum. För info ring Rickard 0765-53 43 83 eller Jorma 0730-62 91 36

Följ oss på Facebbok för att hitta mer lokala nyheter i väntan på nästa tidning.

VILL DU FINNAS MED I STANS BÄSTA LOKALTIDNINGAR? Kontakta Lite Lokalt: Leif Martinsson 0708-48 72 14 eller maila: leif@litelokalt.se Läs mer på hemsidan: litelokalt.se


KÖP DIN BILJETT PÅ TICKETMASTER.SE ÅRETS FOTBOLLSFEST PÅ ULLEVI

1

APRIL 13.00


BOkedjan Centrum 031-744 16 98 BOkedjan Väster 031-744 16 93 BOkedjan Öster 031-744 16 97 BOkedjan Hisingen 031-744 16 90

ANDERS FAHL

LISELOTTE KÄLL

KERRY LEIJON

Reg. Fastighetsmäklare Försäljningsansvarig Centrala Hisingen / Biskopsgården

Reg. Fastighetsmäklare Försäljningsansvarig Hisings Backa

Reg. Fastighetsmäklare Försäljningsansvarig Hisingen

THOMAS OLSON Reg. Fastighetsmäklare Försäljningsansvarig Hisings Kärra

Tel: 031-744 16 97

Tel: 031-744 16 98

Tel: 031-744 16 91

Tel: 031-744 16 93

4:A HISINGS KÄRRA

SKÅRBY – KAREBY

Visning: Söndag 26/2 14.00-15.00 Utgångspris: 3 600 000 kr Adress: Skårby 670 Beskrivning: 1 ½ plans villa med källare om 143 kvm 6 r.o.k, mycket lantligt läge med en tomt om hela 4.813 kvm. Underbar tomt att möjliggöra

SÅLD!

sina intressen såsom häst, hund, katt, bil, husbil, husvagn, båt eller varför inte odla sina egna grödor. Passar er som vill ha tyst och lugnt runt omkring sig! Mäklare: Thomas Olson, 031-744 16 93

Visning: Tisd 28/2 ring för tid! Utgångspris: 2 450 000 kr Avgift: 5 833 kr/mån inkl allt Adress: Lillekärr Södra 176 Beskrivning: Äntligen ett välplanerat och rymligt bostadsrättsradhus om 98,5 kvm med gavelläge i

SÅLD!

HISINGS BACKA

1:A HISINGS KÄRRA

Nyligen såld för: 4 100 000 Adress: Granåsgatan Beskrivning: Fint omhändertaget hus på en underbar hörntomt. Charmigt tidstypiskt hus med bra läge i området! Tre till fyra sovrum, stort vardagsrum och matsal. Renoverat kök i tidstypiskt utförnade. Ett duschrum på entrévåningen samt ett badrum i källaren. Stor altan/balkong i härligt västerläge!

Nyligen såld för: 1 560 000 kr Avgift: 3 230 kr/mån Adress: Prilyckegatan Beskrivning: Välplanerad och rymlig om hela 46,5 kvm. Vån 4 av 6,hiss finns. Fritt mycket bra läge med underbar utsikt. Bra skick med helkaklat nyrenoverat duschrum. Mäklare: Thomas Olson, 031-744 16 93

538 NÖJDA KUNDER UNDER 2016! BLI NÖJD KUND DU OCKSÅ! RING 031–744 16 90

Mäklare: Liselotte Käll, 031-744 16 98

två plan, balkong i öst och samt uteplats i väster. Genomgående i mycket bra skick med ett bra läge i området. Detta bostadsrättsradhus har byggt ut vardagsrummet så det har blivit betydligt större. Mäklare: Thomas Olson, 031-744 16 93

SÅLD!

SÅLD!

2:A HISINGS BACKA-SÄGENGATAN

2:A HISINGS KÄRRA

Beskrivning: Mycket stor och fint renoverad lägenhet med bra läge! Vån.1/3. 68 kvm. Spottar i alla innertak. Enhetliga ljusa golv i hela lägenheten. Snyggt stort kök med matplats. Nyrenoverat duschrum i vitt och svart med både tvätmaskin och torktumlare. Stor hall med gott om utrymme. Väl tilltaget sovrum med garderober.

Beskrivning: Välplanerat boende i ett låghus med radhuskänsla på första plan med egen ingång samt härlig altan/uteplats. Genomgående renoverad med allt i bra skick och ett fritt fint läge.Nära till Kärra centrum.

Nyligen såld för: 1 775 000 kr Avgift: 5 239 kr/mån Adress: Sägengatan

Nyligen såld för: 1 855 000 kr Avgift: 4 396 kr/mån Adress: Ingebäckslyckan

Mäklare Thomas Olson, 031-744 16 93

Mäklare: Liselotte Käll, 031-744 16 98

Slutsålt!

Efter flertalet lyckade försäljningar till höga marknadspriser, har vi ett antal nya köpare som söker bostadsrätter, radhus och villor!

Skall du sälja?

Vi försäljningsvärderar, rekommenderar försäljningsåtgärder och våra proffsfotografer fotograferar din bostad!

Ring oss för ett första försäljningssamtal och en kostnadsfri försäljningsvärdering! Tel. 031–744 16 90.

BOKEDJAN, Göteborg

Telefon 031-744 16 90 • Besöksadress Backebogatan 12 • INFO@BOKEDJAN.SE Centrum, Väster, Hisingen, Backa/Kärra, Tuve, Norra Älvstranden, Torslanda, Ost, Nordost, Partille

www.bokedjan.se

Profile for Lite Lokalt

B/K - Februari 2017  

Lite Lokalt AB

B/K - Februari 2017  

Lite Lokalt AB

Advertisement