Page 9

Levande museum med stora och små lok Robertsfors Bruksmuseum satsar även i sommar på temadagar och modellen över bruksjärnvägen ska färdigställas. Dessutom har man mer personal som möjliggör fler tågkörningar än tidigare. Museet kommer att anställa en person extra under några veckor i sommar och möjligheterna för Sören Nordgren som jobbar ordinarie på museet kommer då att bli större att faktiskt köra tåget om folk vill åka. Tidigare har han varit begränsad då han samtidigt skulle ta hand om besökare i museet. Greppet med temadagar under sommaren påbörjades i fjol och blev så lyckat att museet även i sommar under fyra helgdagar kommer att ha olika teman med någon form av underhållning.

Under alla temadagarna kommer tågen att köras på Bruksjärnvägen och möjligheten finns att åka med. Temadagarna inleds med Barnens Brukets dag lördag den 15 juni och fortsätter lördag den 29 juni då någon form av musikunderhållning kommer att genomföras. I skrivande stund är det inte klart vilken. Lördag den 20 juli kommer Kjell Ögren att visa sin dockutställning och den 17 augusti fyller marknadsdeltagare området vid museet då den årliga hembygdsdagen på Bruket hålls. Den åtta meter långa modellen över Bruksjärnvägen mellan Sikeå och Fredriksfors ska också vara helt färdigställd i sommar och möjligheten ska finnas att se hur tåget i modellen faktiskt kör sträckan.

Möjligheten att åka med en bit på den gamla bruksjärnvägen finns även i sommar.

Mycket händer på hembygdsdagen

Barnens Brukets dag även i år

Lördag den 17 augusti blir det hembygdsdag på Bruket i Robertsfors. Gammeldags marknad med lokalproducerad mat och hantverk är en del av det som står på programmet. Någon typ av underhållning/berättarföreställning finns också med i planeringen. Elisabet Jonsson som drivit blomsteraffären Solrosen kommer att visa hur man gör blomsteruppsättningar, Café 43:an serverar sju sorters kakor och på ”lagårdsvinn” serveras viltwook under dagen och hålls pub på kvällen. Under dagen kommer också tågen att köras på Bruksjärnvägen.

Barnens Brukets dag, lördag 15 juni blir även i år en tillställning för barnen. Fjolårets satsning på utomhus-skoj vid Brukskontoret blev så lyckat så Sikeå SK kör samma stil även i år. På programmet står förutom en del lekattraktioner bland annat ponnyridning, mjukhandboll, tipsrunda och godisregn som avslutning. På kvällen ordnas som vanligt en hemvändarpub i Brukskontoret.

VÄGKYRKAN I BYGDEÅ

25 juni - 14 juli 2013

Församlingshemmet öppet tis, fre, sön kl 16-20, servering, utställning och försäljning av Fair Trade varor: godis, te, smycken m.m. Musikandakt i kyrkan kl 18.00

Tisd 25 juni Körsång!

Sönd 7 juli

Fred 28 juni Duo Dialog

Kenneth Nordwalls swinggrupp är ett gäng hobbymusikanter från Örnsköldsviktrakten. De har en mycket blandad repertoar och spelar i princip vad som helst, men gärna gamla fina swinglåtar och andra jazzstandards.

Bygdeå, Robertsfors och Nysätra kyrkokörer bjuder oss denna kväll på blandad repertoar. Musikalisk ledning: Fanny Petters, Helena Larsson, Erika Sandström.

Denna kväll bjuder Duo Dialog på ett varierat program med musik av bl.a. W.A. Mozart, nyskriven svensk musik av Staffan Isbäck samt musik av den argentinske tangomästaren Astor Piazzolla.

Tisd 9 juli

Kenneth Nordwalls swinggrupp med Maria Bervelius

Klassisk gitarr, Jakob Henriques

Sönd 30 juni Rättvisor

Jakob Henriques, född 1972 bjuder ikväll på en lutsvit av J.S. Bach samt Carlo Domeniconi’s fantastiska landskapsskildring Koyunbaba, där vi får förflytta oss till varmare breddgrader.

Tisd 2 juli

Harpa, Maria Sidorova

Fred 12 juli

Fred 5 juli

Rumänien

Två röster, musik och tankar om en hållbar värld. Jenny Michanek och Angelika Lindahl.

Maria Sidorova Lundgren bjuder på musik från bl.a. Bach, Thjakovskij, Debussy, Grieg och Gershwin, men även lite modernare tongångar som The Beatles. Vi får även se henne i vackra renässanskläder.

Gustav och Ramona Jannert-Telcian är gifta och musicerar ofta tillsammans, främst från den klassiska repertoaren. Bland annat sonater av Beethoven, Brahms och Stenhammar för violin och piano, men också en del egenskrivet material för orgel och violin.

Musikalisk resa!

Följ med på en musikalisk resa och upplev allt från sorg i Shakespeares England, till dramatik i 1700-talets Wien, jublande ung kärlek i 1800-talets Frankrike och mycket, mycket mer. Guider på resan är Linnea Pettersson, sopran och Martin Fabian, pianist.

Sönd 14 juli Sångglädje!

Sångglädje är en av Bygdeå församlings körer och sjunger blandad repertoar. Kören är förstärkt med pianisten Lis-Beth Öberg och gitarristen Daniel Lundström.

Logen Tövalite

Turistinformation & Café i Sikeå Tel. 0934-153 54, 073-070 69 47

Vi öppnar 15/6

Öppet alla dagar 10-18 Servering av bakverk, smörgåsar, glass, våfflor etc med Norrländsk prägel men även med inslag från andra matkulturer! Välkommen!

Det attraktiva Robertsfors U PPTÄC K, UTFO R SKA O C H U PPLEV

9

Robertsfors turist 2013