Page 19

Färgprakt i stora rosenträdgården Ett unikt besöksmål i norr är rosenträdgården Rosa aurora borealis i Åkullsjön. Totalt finns 107 olika sorters rosor i trädgården som är öppen för besök dygnet runt. Rosenträdgården som invigdes förra året är delvis ett sätt att visa vilka rosor som faktiskt kan växa uppe i norr. Varje planta av de 107 rosorna är också unik, och möjligheten finns alltså att se en mängd olika orters rosor. Trädgården började anläggas som ett EU-projekt 2010, planteringen gjordes året efter och invigningen skedde förra året. Plantorna kommer att växa till

sig mer och mer de närmaste åren men redan nu finns massor att se. Då rosorna har olika blomningstid kommer också trädgårdens innehåll att skifta från juni till oktober. – Det kan vara bra att komma ofta, säger Elke Beyer, en av initiativtagarna bakom trädgården. Trädgården är öppen dygnet runt helt utan inträde. Under sommaren kommer också minst tre arrangemang att hållas. Den 27 juli blir det blueskonsert med Katrin Dirnberger och Rene Weissinger, den 4 augusti hålls en plantmarknad och den 17 augusti konsert med Petra Lindberg och Jonas Holmström.

Varje planta av de 107 rosorna är unik så det finns 107 stycken sorters rosor ti trädgården.

Rosenträdgården är stor som en ordinär villatomt och i mitten finns en plantering med perenner. Rosorna kommer att växa till sig och bli större för varje år de närmaste åren.

Brittans café värt ett stopp Chans till eremitliv Tre kilometer ut i skogen, ingen el, inget vatten. Att bo i Eremithyddan är en klart annorlunda upplevelse.

Brittans café i Åkullsjön är både en samlingspunkt och ett naturligt stopp. Foto: Mikael Bostander Ett besök på Brittans i Åkullsjön kan löna sig av flera anledningar. Gott fika, trevliga människor, fin utsikt ner mot sjön men möjligheten att fynda i loppisdelen finns också.

Brittans ligger i Åkullsjöns gamla butik och möjligheten finns fortfarande att handla en del dagligvaror. Brittans café har öppet alla dagar utom måndag och tisdag.

Jag åker tillsamman med Göran Österlund på vägen mot Gulltjärn. Här får vi ta det lugnt, säger han och pekar ut en avtagsväg in i skogen. Det är en skogsbilväg som möjligen är farbar med bil på sommaren. Men nu är den för lös efter tjällossningen så vi får gå. Efter kanske 1,5 kilometer viker vi av in på en traktorväg. Vi går en dryg kilometer till innan det plötsligt dyker upp ett plåttak. Mitt i ingenting ligger eremithyddan, på ett hygge i en sluttning ner mot Haratjärn. Stugan går att hyra genom Österlundstorpet i Åkullsjön.

Tre kilometer från allfarvägen ligger Eremithyddan där allt som hörs är naturens egna ljud. Transporten dit är att antingen köra bil en bit och gå sista biten eller be om skjuts i Göran Österlunds traktorvagn. Stugan har väl tilltaget antal bäddar med ett stort loft. Vedspis att laga mat på men i övrigt inga faciliteter. Jo, en ”ekologisk toalett” som finns under samma tak men som man når via en egen dörr från altanen. I sommar kommer också en bastu att finnas vid

Eremithyddan. Vi sätter oss i hammocken på altanen. Tittar ut över hygget och skogen bortom, ner mot Haratjärns blanka yta. – Här hör man inget brus från trafiken. Bara fåglarna, säger Göran Österlund. Det känns väldigt långt bortom allt. Men det är fridfullt. Ett eremitliv känns plötsligt inte så främmande.

Hembygdsdag Välkommen till Rickleå på Bruket -FiskebynRobertsfors Lördag 17 aug 11-16 Gammaldags marknad, berättarföreställning, Café 43:an, wokad mat på lagårdsvinn´ med pub på kvällen. Tågturer och musik på Bruksmuseet.

Arr: Robertsfors Hembygdsförening

Rickleå Byamän www.ricklea.se

Foto: Magnus Hansson

Det attraktiva Robertsfors U PPTÄC K, UTFO R SKA O C H U PPLEV

19

Robertsfors turist 2013