Page 14

Dalkarlså Herrgård öppnar upp både historia och matupplevelse

En mäktig idyll med en spännande historia och numera också god mat. Dalkarlså Herrgård har öppnat upp för allmänheten som nu också kan ta del av gårdens spännande historia.

Kanske är Ulrika Häggström nöjd i sin himmel nu. I sommar slås nämligen portarna upp för Dalkarlså Herrgård. Därmed öppnas ett tillfälle att äta god mat i herrgårdsmiljö och samtidigt ha möjlighet att ta del av platsens spännande historia. Imperiet Häggströmska Handelshuset blomstrade fram till i mitten på 1800-talet och basen fanns i Dalkarlså. Ulrika var den sista Häggström som bodde på gården. Hon förblev ensam men hon gillade fester och bjudningar. Nu blir Herrgården på nytt en sådan mötesplats. Bakom grytorna i Herrgården finns en kändis i sammanhanget som under många år visat att

hon har ett väl fungerande koncept. Och att hon verkligen kan laga mat. Marianne Bäckström har drivit så väl Kvarnhotellet i Överklinten som Tullgården i Ratan. Nu tar hon med sig det lyckade konceptet från Tullgården till Herrgårdsmiljön i Dalkarlså. Grundtanken är genuin husmanskost som smakar som mormors mat. Allt är gjort från grunden och i så stor utsträckning det går tillagat med lokala råvaror. Min lunchbuffé är som ett gammaldags midsommarbord med lax och egna sillinläggningar, säger Marianne Bäckström. Området är mycket vackert med stora gröna ytor. På väggarna hänger en del fotokonst som berättar om epoken då Lanthushållskolan drevs i lokalerna. I en

av byggnaderna finns också Handelsboden som Häggströms drev bevarad som museum. Dalkarlså är bara en del i ett sprakande historiemönster i Robertsfors södra kommundel där mycket går in i varandra. Ratan med historien från kriget 1809 men även den blomstrande handelsepoken. Thurdinska gården på andra sidan E4 där sjökaptenerna Thurdin bodde. Mycket gick i varandra då och därför har turistarrangörerna i södra kommundelen börjat samarbeta mer. Satsningen på Dalkarlså Herrgård blir en del i det samarbetet och möjligheterna att utveckla konceptet i framtiden är stora. Nu öppnar vi upp för historien, säger Pia Maria Simonsson, marknadsförare på Dalkarlså Herrgård.

Sedan tidigare drivs också ett vandrarhem på sommaren så möjligheten finns alltså nu att både bo och äta på Dalkarlså Herrgård.

Boendet Dalkarlsås vandrarhem är öppet under sommaren. Här får du uppleva härlig Herrgårdsmiljö omgiven av en fantastisk trädpark som andas 1800-tal. Vandrarhemmet har 48 rum, samtliga med egen toalett och dusch. Gemensamt kök finns också tillgängligt.

Maten Dalkarlså Herrgård kommer att vara öppen dagligen från den 15 juni till den 4 augusti. Fika och lunch serveras alltid men middagsbuffén behöver bokas.

Disken, hyllorna och den så kallade boddraken härstammar från handelsbodens start på 1850-talet.

Från Kvarnmiljö till Tullgårdsmiljö och nu Herrgårdsmiljö. Kunniga Marianne Bäckström har tagit sitt populära matkoncept till Dalkarlså Herrgård.

Det attraktiva Robertsfors 14

U PPTÄC K, UTFO R SKA O C H U PPLEV

Häggströmska Handelshuset var under perioden 1800-1865 en av Västerbottens mest framträdande arbetsgivare. Den handelsbod som startades på Häggströms ägor var den enda på flera mils avstånd och blev en naturlig samlingspunkt. Idag finns Handelsboden och kontor från den Häggströmska epoken bevarat som museum där en del av interiören finns kvar. I de övriga rummen finns möbler, föremål och bilder som berättar om livet på Herrgården och den Häggströmska epoken då Dalkarlså blomstrade. Museet är öppet för besök sommartid. Under åren 1940-1982 drevs lanthullsshållskola i lokalerna på området. Fotokonst på väggarna berättar en del av historien från den epoken.

Robertsfors turist 2013  
Robertsfors turist 2013