Page 1

& G G BY

Maj 2014

D R Å G ÄD

TR

Anna-Marie Ellevik gör en snygg trädgård

SVT:s Magdalen Alatalo om livet på landet

Bostadsminister Stefan Attefall om ”sitt” hus

Sidorna 4–5

Sidan 11

Sidorna 12–13


2

maj 2014

BYGG & TRÄDGÅRD

Krönika Av AGNETA MALMSTRÖM

Mariana Mattsson Lappländsk Trädgårdsambassadör är författare till 33 krönikor som nu ges ut i form av en e – bok i samarbete med RST och är helt gratis.  Foto: AGNETA MALMSTRÖM

Gratis krönikor att ladda ned LÄNET. Medlemmar i Riksförbundet Svensk Trädgård, RST, har redan tidigare stiftat bekantskap med Mariana Mattsson, en lappländsk trädgårdsambassadör som skriver om hortikultur. Nu kan vem som helst ladda ner en e-bok med 33 krönikor till sin dator eller till telefonen. Den lappländska trädgårdsambassadören Mariana Mattsson från Norrbyberg, Lycksele, fick 2013 Gröna Pennpriset för att hon främjar trädgårdskulturen och bidrar med inspiration och nytänkande i trädgårdskonsten. Mariana har skrivit krönikor som gått att läsa i Svensk trädgårds tidning Hemträdgården.

Krönikorna har nu blivit en

e-bok som du kan ladda ner från nätet, gratis. I boken ingår 33 krönikor som illustrerats med bilder tagna av Reginald Schulz. – Ja nu kan alla läsa boken och det är roligt att gå i bräschen för svenska e-böcker som hittills bara funnits på engelska, säger Mariana. – Boken har kommit till i samarbete med RST och det här är ju ett nytt sätt att släppa en bok som dessutom blir tillgänglig för många, konstaterar Mariana. – Det är ju en tillgäng-

REDAKTÖR: Eric Nordlund

lighetsfråga att fler människor kan läsa och den är ju bra även för äldre då det går att ändra storleken på texten. Vi planerar för en fortsättning med fler utgivningar, det här är bara början, säger Mariana med ett leende.

– För riksförbundets del är det viktigt att sprida faktabaserad kunskap och RST Står som garant att det är pålitlig information, säger Mariana. I boken kan du få lära dig nya begrepp som ”turbogardening”, ”maximalistisk trädgårdskonst” och blomsterantikvitet, samt hur man botar tagetesallergi och ”grönsaksfobi”. RST är Sveriges största trädgårdsorganisation med 32 000 medlemmar, som ger ut tidningen Hemträdgården.

AGNETA MALMSTRÖM

Hämta e-boken hämta e-boken gratis här: www.tradgard.org/ebok.

V

åren kom tidigt i år och med den tidiga våren började kärleken spira bland fåglarna i trädgården. De kärlekskranka skatorna som förra året beslöt sig för att bygga bo i den stora cembratallen har ynglat av sig och till min stora förskräckelse började det nya skatparet bygga ett näste i buskaget av häggmispel mitt i trädgården. I skydd av nattens mörker och i all tysthet hade byggmästarna flätat ihop sin skapelse. Mej veterligen har ingen ansökt om bygglov och det var således ett svartbygge. Eftersom skator är väldigt morgonpigga och hörs genom sovrumsfönstret redan vid fyratiden på morgnarna, togs ett beslut att riva ner den välbyggda trädkojan. Med hjälp av en kratta skulle byggnadsverket deporteras. Sagt och gjort, krattan plockades fram från lagårn och arbetet påbörjades, med det var lättare sagt än gjort att få ner den eländiga rishögen, endast ett par små kvistar föll till marken. Men skam den som ger sig. En kraftig grensåg hämtades från korgen med trädgårdsvertyg. Den fem meter höga stam, som satt i centrum av bygget sågades av och drogs ut ur buskaget. Till min stora skadeglädje följde större delen av rishögen med, men det gjorde också en massa annat byggnadsmaterial, som gammalt gräs inbakat med lera och jord samt en massa damm. Skadeglädjen övergick i ilska, när den frapperande kreationen, med 20 nyanser av grått landade i håret. Tala om skatbo. Men målet var nått, för det räcker ju med ett skatpar i min trädgård. Blommorna har börjat titta upp ur marken och det är mycket som ska rensas bort efter vintern. Men det får ju vänta tills efter Trädgårdsmässan, för den kan man ju bara inte missa. På trädgårdsmässan kan man njuta av allsköns blommor och blad, få svar på frågor och höra på intressanta föreläsningar om blommor, trädgård och odling.

REDIGERING: Martina Lindberg Madeleine Ruuth Mikael Wikman Pontus Nyman

ANSVARIG UTGIVARE: Jonatan Hjort 090-711 382

ANNONSER: Display 090-171 500

Flera svartbyggen i min trädgård Tänk att få ta del av så mycket kunskap och spännande information som man måste ta till sig. För att inte tala om de exalterande utställningar som byggts upp enkom för besökarna. Vid ingången till mässhallen tronade mina drömmars lustslott. Ett vackert ”Garden House” eller växthus för helgen dekorerat av Svenska Moderådet, med pelargoner, trädgårdsbord dukat för kafferep och sköna sittplatser, där man säkert skulle kunna sitta med några trädgårdsböcker en regning eftermiddag. Skulle tro att prislappen är sexsiffrig. På vägen hem efter en trevlig trädgårdshelg i Umeå, började planerna på ett eget växthus åter spira. Det där uterummet med plats för vinranka och tomater, där fikonträdet kan flyttas ut på sommaren och där man kan bjuda alla vänner på lunch även om det kommer en regnskur. Väl hemkommen blev det en promenad i trädgården och stegen styrdes mot ladugården där de gamla fönstren står och väntar på växthusbygget. Plötsligt blev jag avbruten i planeringen då en skrattande skata gjorde en loping från ett av körsbärsträden och vi närapå krockade. Jag tittade upp mot de kala grenarna i körsbärsträdet där humlor och bin snart ska svärma runt de vita skyar med blommor som bjuder på en fantastisk blomsterprakt. Där uppe bland grenarna avtecknade sig en slags installation, ett 50 centimeter stort klot som var noggrant ihopflätat av allsköns grenar och kvistar. De går inte att sticka under stolen att de skrattande skatorna är fenomenala byggmästare och arkitekter som på två veckor lyckats bygga ett nytt bo. I alla fall finns drömmen om växthuset kvar och vi får se om det blir av i sommar. Först kommer några mindre byggprojekt att genomföras på gården. Ett antal nya holkar ska sättas upp till alla småfåglar som nu anländer från sydliga breddgrader. Men man lär väl få inhandla ett par öronproppar för att kunna sova under sommarnätterna.

Skadeglädjen övergick i ilska, när den frapperande kreationen, med 20 nyanser av grått landade i håret.

UPPLAGA 12 000 exemplar

Bygg & Trädgård ges ut som bilaga i:

ANNONSPRODUKTION: Åsa Burström Jurate Skudrickiene Helen Olsson

HEMSIDA: www.tidningarinorr.se

PRODUKTION: Tidningar i Norr AB

TRYCK: Daily Print AB


BYGG & TRÄDGÅRD

3

maj 2014

Antnäs Timmerhus 0934-350 32, 070-318 75 34

info@antnastimmerhus.se

Byggfirman som levererar... • Byggtjänster • Byggmaterial • Hyrmaskiner

Fönster

25-30% RABATT

Utng körni s de erbju

Vi skaffar det ni behöver

Vi samarbetar med...

Vi hjälper dig att hitta rätt bland virke, färg och tillbehör!

Bygg & målning

HITTA ANNORLUNDA TING TILL DIN UTEPLATS OCH TRÄDGÅRD!

Välkomna!

NYTT!

NYHET

189kr

LIMTRÄ

Träolja 3lit.

Nu i lager. Limträbalkar & stolpar

!

(45%) Extra lång hållbarhet

NYTT!

VI HJÄLPER DIG ATT FIXA FÄRGEN

R MASSO AV ANDE SPÄNN R! E NYHET

Med hjälp av vår färgbrytningsmaskin kan du få exakt den kulör du vill ha när du ska måla om.

BYGGVARUHUSET

Rosor - mixade

Vårpris!129:-

NORDMALING

FORSLUNDS

www.forslundsbygg.se, tel: 0930-398 90

Ord. pris 179 kr

Gör ett besök hos oss - en shoppingupplevelse! Välkommen till Vännäs största presentbutik.

GILLA OSS PÅ FACEBOOK! Poppins • Ö Järnvägsgatan 20 • Vännäs • 0935-102 20 • www.poppins.se


4

maj 2014

Det är jätteroligt att den här ”Grow it yourself-rörelsen” har kommit tillbaka. Det finns också mycket roliga lite ovanliga saker man kan odla även utan växthus, som vissa vindruvor och minikiwi. Anna-Maria Ellevik

BYGG & TRÄDGÅRD

25

Befintliga björkar

Omväxling förnöjer. Höjdvariation på både buskar och träd ger en livfull trädgård, menar Anna-Maria Ellevik, trädgårdsdesigner. Illustration: ANNA-MARIA ELLEVIK

Konsten att fixa en snygg trädgård

olika sorter och 15 av varje är bättre än 40 sorter och 7 av varje.

Plats för lek

Stödmur med trappa Växthus Odlingsyta

Uteplats för umgänge och mat

Altan Prydnadsapel Befintliga björkar

STÖCKSJÖ. Blev inte trädgården som du hade tänkt dig? Grannen kanske har full insyn, och allt gammalt skräp bakom garaget får dig att må illa. – En bra design för samman hus och trädgård till en harmonisk enhet. Man får en känsla av att trädgården hör ihop med huset, säger trädgårdsmästare Anna-Maria Ellevik, AMJ Trädgårdstjänster.

Men det finns ingenting som

säger att bara en uteplats lämpar sig bäst. AnnaMaria tycker att man med fördel kan göra flera platser, anpassat efter tomtens struktur och tillgången på sol. En uteplats behöver inte vara avancerad. – Det kan vara lika viktigt att kunna sitta i skuggan, eller få njuta av kvällssolen.

Man vill kunna välja skugga, men inte bli påtvingad den. Väggarna i trädgården är saker som skärmar av, exempelvis staket, häckar och spaljéer. Spaljéerna bör målas i samma färg som huset, så att växterna lyfts fram. – Det gäller att tänka till med sin trädgård innan man börjar. Göra en egen skiss, och inte ha bråttom.

Trädgårdens tak kan vara

exempelvis takförsedda uteplatser samt träd. Och just träden är oerhört viktiga. En trädgård utan träd är ju bara en gård… …eller en fotbollsplan… Exponerad. – Den känns då genast väldigt öppen och tråkig, säger hon. När grovjobbet är planerat är det dags att gå in på detaljnivå. Det kan vara svårt att välja växter, men om man har plats tycker Anna-Maria att man inte ska fega. – Ta i ordentligt och gör stora planteringar. Det blir oftast bättre om man använder färre sorters växter men fler av varje. Istället för att

plantera 40 och sju av varje kanske man tar 25 olika och 15 av varje, säger AnnaM a r i a Anna-Maria Ellevik. Ellevik, trädTänk gårdsmästare. på potentiella problem i förväg. Plantera exempelvis inte känsliga växter där snön kommer att rasa från hustaket. – Tänk också på blomningen. Det är ju väldigt tråkigt om allt slutar blomma till den 1 juli.

Foto: PONTUS NYMAN

Ett hus byggs i steg. Från grund, väggar och tak. På samma sätt planeras en bra trädgård. Trädgårdens golv är saker som gräs, gångar och altaner. Huvudgångar och entrégångar bör vara tillräckligt breda så att de inte känns trånga och bör inte läggas för nära väggar. De får dessutom gärna vara i grus. Anna-Maria menar att grus blir fint i de allra flesta trädgårdar. – Tänk på vart morgonsolen finns, där brukar vara ett lämpligt ställe att göra en uteplats. Om grannen har insyn kan det vara skönt att skärma av med exempelvis buskar, så att platsen känns privat. Man vill njuta av morgonfikat utan att tänka på hur man ser ut, konstaterar hon.

Om man har svårt att välja

rätt finns alltid hjälp att tillgå, både på plantskola och av trädgårdsdesigners. Men det gäller att vara försiktig med vad man väljer. – Hör med en butik som är nischad på just trädgård, de brukar ha väl utbildad personal, till skillnad från stora livsmedelskedjor och vissa byggvaruhus som säljer många andra typer av produkter.

PONTUS NYMAN

Så får du en fin gräsmatta 4 Använd mycket jordvolym. Snålar du blir gräsmattan torr och gul. 4 Klipp ofta. Minst en gång i veckan ger en tät och fin gräsmatta. 4 Använd inte en gräsklippare som samlar upp gräsklippet utan låt det återgå till jorden. Då gödslas gräsmattan samtidigt. 4 För att få gräset extra fint kan du tillsätta extra gödsel, men då växer det också snabbare, vilket innebär mer klippning.

Anpassa din uteplats efter tomten, tänk på var du till exempel har insyn och morgonsol. Foto: ANNA-MARIA ELLEVIK


BYGG & TRÄDGÅRD

5

maj 2014

Anna-Marias topp 5 Om Anna-Maria tvingas välja fem växter: 4 Klätterhortensia: Den kan klättra på vägg eller spaljé men också krypa längs marken och ändå bli snygg. Den är skuggtålig och får grov stam och

snygga vita blomklasar. 4 Rosor: För doftens skull. 4 Katsuraträd: Ett träd med speciella runda blad som är väldigt fina på hösten. Dessutom doftar hela trädet på hösten när det blir kallare ute. Det råder delade meningar

och vad den doftar, men Anna-Maria säger bestämt bränt socker. 4 Stefanandra: Marktäckande buske som passar väldigt bra i släntar. 4 Syrén: Den har både doft och fint växtsätt.

Före

”En bortglömd och outnyttjad del av trädgården kan bli något helt annat. Med mindre gräsmatta och flera uteplatser blir trädgården mer lättskött och trevligare att vistas i.”

Foto: ANNA-MARIA ELLEVIK

Efter

Huset byggdes ut och med det också en ny altan så att det gick att ta sig runt huset. En pergola med klätterväxter ramar in altanen och ger höjd till trädgården”

Foto: ANNA-MARIA ELLEVIK

Anna-Marias trädgårdstips 4 Planera noggrant. Gör en egen skiss över hur du vill ha det. Tänk på saker som var det kommer bli blött, var du vill blockera insyn och att träd växer med tiden och kan skugga till exempel uteplatsen. 4 Variera höjd på både buskar och träd. 4 En trädgård utan träd blir öppen och tråkig. Plantera

gärna marktäckande perenner under träden. Det ser både snyggt ut och skyddar trädets stam när du klipper gräset. 4 Höga buskar kan med fördel användas till att skymma fula saker som stör, exempelvis skräp bakom garaget. 4 Du behöver inte utesluta färger. Kalla färger som vitt, lila, rosa och blått kan gott blandas med starka färger som rött och gult

eftersom de flesta perenner blommar vid olika tidpunkter. 4 Försök hålla trädgården livfull under en lång period. 4 Tänk på väder och vind, var det är öppet och var det är skugga. 4 Anpassa trädgården efter hur mycket tid du är beredd att lägga ned på skötsel. 4 ”Less is more”. Använd gärna färre sorter och fler av varje.


6

maj 2014

BYGG & TRÄDGÅRD

Bengt Lindberg 86 år, David Häggström 86 år, Eskil Bäckström 69 år, Gunnar Sandberg 73 år och Lennart Jonsson 81 år, hjälps åt att lägga nytt spåntak på den gamla danslogen på Hembygdsgården i Bjurholm. Foto: AGNETA MALMSTRÖM

Ungdomliga killar lägger spån BJURHOLM. Så här års är besökarna på Hembygdsgården i Bjurholm lätträknade, men en hel del fåglar flyger runt och hävdar sitt revir. Men något är på gång, för det hörs glada röster och hammarslag bakom logen. Bjurholms Hembygdsförening bildades 1944. Den första byggnaden flyttades 1947 till den plats, där Bjurholms förste nybyggare slog ner sina pålar 1759. Byggnadsbeståndet har utökats med åren. Hembygdsföreningen försöker underhålla byggnaderna och får utnyttja ideella förmågor som är hantverkskunniga. Under förra sommaren lade man nytt spåntak på ena sidan av den stora logen och nu är det dags att lägga nytt på resten av taket. – Vi försöker hålla efter alla de 14 byggnader som finns här, berättar Gunnar Sandberg som är styrelseledamot i Hembygdsföreningen.

– Nu håller vi på med att lägga nytt spåntak på logen men det är fler byggnader som är föremål för översyn, som södersidan på ladugår-

45 centimeter långa klabbar sågas till.

den, säger Gunnar och pekar mot lagårdstaket. – När man ska hyvla till spån är tall det bästa virket, men det går även att använda gran och det viktiga är att man måsta vara noga att vända dem rätt väg, med fiberriktningen neråt, så att vattnet rinner av, förklarar han och håller upp ett av takspånen.

– Man sågar till 45 centimeter

långa klabbar och hyvlar till spånen i en speciell spånhyvel. När man sen ska spika fast spånen på taket ska de vara råa för att de inte ska spricka. Det är bättre ju bredare spån man har möjlighet att göra, men det går åt ungefär 5 000 spån till den här sidan av taket – Det är problem att få tag i folk som vill ställa upp och jobba ideellt med underhåll, men de här, trots att de är gamla, så ställer de upp, säger Gunnar och tittar ner på grabbarna som i rask takt lägger ut spån i långa rader på taket. – Tacka för att vi vill hjälpa till så länge vi orkar, kontrar Lennart Jonsson som lyfter upp en stor hög med spån till taket. – Det är roligt att kunna hjälpa till att bevara de här

gamla byggnaderna, men visst skulle det vara roligt om den yngre generationen också kunde vara med och lära sig, säger han. – Ja, och så är det ju trevligt att träffas och resonera, säger Eskil Bäckström och skrattar medan han bankar ner en spik i taket.

– Vi vill ju bevara byggnader-

na i bra skick och nu håller det på att vara dags att måla om på en del ställen och vi

När man ska hyvla till spån är tall det bästa virket, men det går även att använda gran. Gunnar Sandberg

skulle behöva byta bräder i bron på ”Olof Petters stuga” innan sommaren, säger Gunnar. – Jag tycker faktiskt att det här är vackraste tomten i Bjurholm, med den fina utsikten mot Balberget, avslutar Gunnar innan han klättrar ner från taket för att hämta mera spik.

AGNETA MALMSTRÖM

Gunnar Sandberg visar vilken väg spånen ska läggas för att hålla bättre mot vädrets makter.


BYGG & TRÄDGÅRD

7

maj 2014

Dags att förnya ditt kök! itt kök!

Vi utför allt inom gräv-, schaktoch anläggningsarbete. na att

– Vi gör hela jobbet TÄNK PÅ ROTAVDRAGET

Några exempel: • VA-arbeten • Dräneringar • Husgrunder

0620-219 20 m www.trabiten.co

TRÄBITEN

Välkom oss! kontakta

• Vägunderhåll, hyvling m.m. • Anläggande av gräsytor, plattläggning, stödmurar m.m. • Leverans av matjord, grus m.m.

Vindeln • 070-370 31 32 • info@hedmansmaskin.se • www.hedmansmaskin.se

Kompletta kök - Luckor - Specialsnicker

VÄNNÄS EL-SERVICE •• Elinstallationer Service ••Datanät Datanät Elinstallationer •• Service

Nyhet!

Full av möjligheter. Husqvarna rider 115C

Nyheten R 115C är designad för optimal komfort. Genom det frontmonterade klippaggregatet och den bakmonterade motorn får du överlägsen överblick och mindre avgaser i förarmiljön. Och med rätt tillbehör förvandlar du snabbt din Rider till en året-runt-maskin

Uthyrning av: Uthyrning av:- saxlift - skylift - byggcentraler - avfuktare - skylift- biltrailer --minigrävare byggcentraler

- saxlift Henry Eriksson

- biltrailer

V. Vännfors 22, Vännäs vannasel@gmail.com

Kampanjpris gäller t.o.m 31/7, eller så långt lagret räcker. Kampanjpris:

- avfuktare 070-316 11 40 -mobil minigrävare tel 0935-400 30

Henry Eriksson V. Vännfors 22, Vännäs thermia.se vannasel@gmail.com

0935-400 30 mobil 070-316 11 40

29.900:-

Rek. cirkapris inkl. moms 32.000:–

tel

TOPPTESTADE VÄRMEPUMPAR ÄR BARA BÖRJAN

Återförsäljare: Billströms Värme & VVS Butik AB G:a Ådalsvägen 113, Härnösand 0611-154 23 Bäcklunds Värme & Sanintet AB Långgatan 6 B, Sorsele 0952-109 03 Caverion Sverige AB Rörsystem Kramfors Gränsgatan 50, Kramfors 0612-134 44 Dorotea Värme & Sanitet Skogsgatan 4, 91731 Dorotea 0942-515 95 Engströms Rör AB Pelle Molins väg 8, Näsåker/Sollefteå 0622-100 57 Husum Rör AB Masonitevägen 6B, Rundvik 0930-308 75 Ingemars Rör & Svets Laxbäcken 204, Vilhelmina 0940-200 23 LAs Rör AB Industrivägen 1, Norsjö 0918-106 06

… PROFESSIONELL RÅDGIVNING OCH INSTALLATION GER FULLÄNDNING.

Mattssons Värme AB Kvarnvägen 10, Vindeln 0933-616 36 Sundåsens Rör AB Brogatan 30, Domsjö 0660-513 13 Trehörningsjö Rörtjänst Nordsjövägen 23, Trehörningsjö 0662-202 75


8

maj 2014

BYGG & TRÄDGÅRD

”Du kan ha bestämt dig för en metod och när du gräver kan du märka att det inte fungerar. Man måste helt enkelt tänka om mitt i arbetet”, berättar Björn Vesterberg på Björns Grävtjänst. Foto: LINNEA IVARSSON

Dränering – fuktens besegrare LÄNET. När hus börjar bli 30-40 år gamla kanske man märker att det börjar bli fukt i källaren. Färgen på innerväggarna släpper och det bildas saltutfällningar. Kanske har det till och med börjat vittra sönder. Fukten har slagit till mot din husgrund och det är hög tid att gräva om dräneringen. Dräneringsjobb på byggnader är unikt för varje objekt. Markförhållandena runt huset, hur huset är konstruerat

och vad som dyker upp när man gräver är bara några av faktorerna man måste ta hänsyn till när omdräne-

Björn Vesterberg, erfaren dränerare, trycker på vikten av att använda sig av god kvalité och en ordentlig arbetsinsats då det kan bli en kostsam historia att försöka komma billigt undan.

ringen ska göras. Björn Vesterberg på Björns Grävtjänst AB förklarar hur dränering fungerar.

– Jag rekommenderar att man utgår ifrån objektets förhållanden och att man frågar sig vad källaren ska användas till. Sedan bestämmer man vilken metod man ska använda sig av efter det. Hur många farstukvistar, altaner och källarnedgångar har du? Hur är de konstruerade? Du kanske också måste byta vattenledning eller vill behålla ett äppelträd på tomten, något som kan medföra merarbeten. Vid vissa hus som ska dräneras kan det vara berg i marken. Då behövs det kanske sprängas för att kunna lägga dräneringen på rätt djup. – Ofta får man veta först när man har grävt fram allt, man är inte Clark Kent och har röntgensyn, säger Björn. För några årtionden sedan var det vanligt att man

strök asfaltstjära på väggarna för att hålla fukten borta från husgrunden. Idag är metoden föråldrad och används inte, men i stort sett alla källarväggar från 50-talet och fram till 80-talet är behandlade med den äldre metoden.

En metod som ofta används

är systemet platon, fuktspärrmatta, en sorts plast med knoppar på som åstadkommer en luftspalt mot väggen. Ett annat system, isodrän, är en skiva med isoleringskulor sammansatta med ett bitumenklister. Det ena är inte bättre än det andra, och kund- och källarbehov är utgångspunkt för vilken metod som rekommenderas.

– Jag jobbar på mitt sätt. Var och en blir salig på sin tro, men du kan ha bestämt dig för en metod, och när du gräver kan du märka att det inte går. Man måste helt enkelt tänka om mitt i arbetet, berättar Björn. Åsikterna går isär om dränering är bäst att utfö-

ra under sommaren eller vintern. Björn föredrar att utföra arbetet mitt i torrsommaren.

– Det finns firmor som gör det på vintern, men jag undviker det. Det går att gräva då, men när du gräver igen har det hunnit tjäla och kanske snöat, då fyller du tillbaka med tjälklumpar och snöklumpar. Skivorna är känsliga för stötar och det blir inte återfyllt när det blir sättningar när tjälklumpar och snöklum-

par tinar i grunden, menar Björn.

Det är alltså dags att dräne-

ra när det börjar släppa färg på källarväggarna eller när det börjar lukta unket i källaren. Ett skräckexempel Björn Vesterberg varit med om var när en vägg varit väldigt fuktig en längre tid. – Då hade betongväggen frusit sönder och vi blev tvungna att stötta upp mellanbjälklaget och mura upp väggen på nytt. Det kan hända om dräneringen inte fungerat.

LINNEA IVARSSON

Dräneringskostnader 4 Ett dräneringsjobb på en villa kan kosta runt 120 000 kronor men är mycket individuellt. 4 Kostnadsfaktorer är bland andra hustyp, källarstorlek, material, dräneringsdjup och val av dräneringsfirma. Priset kan alltså variera mycket. 4 2 500 kronor per kvadratmeter vägg är en rimlig referenspunkt innan du tar in offerter. 4 Glöm inte att du kan göra ROT-avdrag på halva arbetskostnaden! Källor: markarbeten.net, helafastigheten.se och husdranering.n.nu


BYGG & TRÄDGÅRD

9

maj 2014

Försäljning av takplåt, taksäkerhet, ventilationskanaler, hängrännor, stuprör mm Vi utför alla förekommande arbeten inom ventilation och utvändiga plåtslageriarbeten. Vi utför även servicearbeten inom bygg och betong samt kakelsättning.

Drömmer du om att... bil Köpa

Köpa fritidshus

Industrivägen 37 • Vilhelmina • Tel 0940-150 21 • 070-657 75 50

ANUNDSJÖ ELEKTRISKA AB JOHNNY OHLSSON BREDBYN 070-30 34 198 , 0661-10991 asjoel@spray.se

Elinstallationer, reparationer & service

Köpa bå t

Utför allt från grund till yttertak!

Köpa hus Reparera Tel fax 0661-212 16 Mobil 070-211 06 60 Kubbe 160 • Bredbyn

Inget uppdrag är för litet! Kostnadsfri rådgivning.

Missa inte förra årets succé! Kontakta oss för ett förutsättningslöst möte.

Boka din annons redan nu i vårt stora temanummer bygg/energi med utgivning vecka 39. I ENERGI RG& YGG BYGG & ENERGI BYGG &BENE Hösten 2013

Hösten 2013

Hösten 2013

ps. Vet du om att du kan teckna försäkring hos oss på Swedbank. Bjurholm, Dorotea, Lycksele, Malå, Nordmaling, Norsjö, Sorsele, Storuman, Tärnaby, Vilhelmina, Vännäs och Åsele

Kontakta mig för mer information Sonia Tilly, 090-71 15 23 sonia.tilly@display-umea.se


maj 2014

BYGG & TRÄDGÅRD

Provkör våren!

KlararKlarar alla alla Klarar alla utmaningar utmaningar. utmaningar. .

VÄLKOMMEN

välkommen PÅ PROVpå provKÖRNING körning! UNDER xx xxxx SOMMAREN!

vagn 275 på köpet!* Vid köp av Husqvarna Rider 213C, 216 eller 216 AWD.

Husqvarna Automower ®

Husqvarna Husqvarna ® ® Automower Automower

Kampanjpris från

Kampanjpris Kampanjprisfrån från

10.900 kr *

10.900 10.900kr kr* *

Verkligheten är inte perfekt. Verkligheten Verklighetenärärinte inteperfekt. perfekt. Men det kan din gräsmatta Men bli. det Men detkan kandin dingräsmatta gräsmattabli. bli. ® ® Husqvarna Automower ® är utvecklad Husqvarna för Automower att ge ärärutvecklad dig för det Husqvarna Automower utvecklad förattattgegedig digdet det bästa resultatet , oavsett verklighetens bästa hinder. oavsett Träd, buskar, Träd, bästaresultatet, resultatet, oavsettverklighetens verklighetenshinder. hinder. Träd,buskar, buskar, blomrabatter, sluttningar, blomrabatter, stoppar regn inte stoppar blomrabatter,sluttningar, sluttningar, regnoch ochmörker mörker stopparinte inte välkommen in och provkör en Husqvarna rider 213C, 216 ellerregn och mörker ® ® . . en Husqvarna Automower ®. enenHusqvarna HusqvarnaAutomower Automower

För mer information, välkommen till www.husqvarna.se * Värde 3.200:- inkl. moms. Erbjudandet gäller vi köp av en komplett rider av ovanstående modeller, inkl. klippaggregat, gäller t.o.m. 2014-07-31 eller så långt lagret räcker.

LOCAL RETAIL ADAPTATION

Copyright © 2014 Husqvarna aB (publ). all rights reserved.

216 aWD. tre riders som gör klippning och andra uppgifter på ägorna *Kampanjpris på utvalda modeller gäller fram *Kampanjpris till 2014 påpå utvalda modeller 07-31. gäller fram tilltill 2014-07-31. *Kampanjpris utvalda modeller gäller fram 2014-07-31. eller tomten till ett rent nöje. alla med midjestyrning, enastående För mer information, gå till w w För w.husqvarna mer .se För merinformation, information,gågåtill tillwww.husqvarna.se www.husqvarna.se manövrerbarhet och frontmonterat Combi klippaggregat (tillval på 216-modellerna) med förstklassig BioClip® och bakutkastklippning. leder din provkörning till köp av en Husqvarna rider 213C, 216 eller 216 aWD får du dessutom en Husqvarna vagn 275 på köpet. ÅF logo Vännäsby 0935-39930 Sikeå 0934-15100 www.johanssonmaskin.se

ÅFÅF logo logo

Skarvfria hängrännor

– enklare kan det knappast bli!

Nu finns vi på

10% PÅ Din BESTäLLning Kom ihåg att uppge koden Skarvfri när du beställer så får du 10 procent rabatt på Rennit. Erbjudandet sträcker sig fram till den 15 juni 2014 och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

170

ENKELT ATT PRISSÄTTA SKORSTEN - MÄT DEN!

ih ragET • koM

vD -a

T T nY TT J a r ga oT

STorT UTBUD av TakPLÅT

kaMinEr

vEnTiLaTion

vi MonTErar oCh LEvErErar

aLLa TYPEr av vEnTiLaTion

i

TakPLÅT

Kontakta oss för mer information.

vi är Din koMPLE TTa ParTnE r!

T! • k o M

Kostnadsfri offert!

n YT T Ja r aTT oT Åg -

agE Dr av

0:-/m

PriSEXEMPEL – UPPSaTT oCh kLarT! Rennit Hängrännor - från 200 kr/m inkl. moms Rennit Stuprör – från 320 kr/m inkl. moms.

Vi skräddarsyr dina önskemål. Din önskan – vårt mål!

BYggnaDSarBETEn

Vi hjälper dig med allt inom el! Vi utför:

• Installationer • Reparationer • Felsökning ... av alla de slag inom el! Kontakta oss om förslag till belysning!

frÅn hUS TiLL Tak

STORUMAN • TEL 070-263 77 04 4vEnTiLaTion 4BYggnaDSarBETEn 4aSBESTSanEring 4PLÅTSLagEri 4PErSonaLUThYrning 4MonTagE BYggSTäLLningar

Hos oss hittar du vitvaror från

Copyright © 2012 Husqvarna AB (publ). All rights reserved. Copyright © 2012 Husqvarna AB (publ). All rights reserved.

10


BYGG & TRÄDGÅRD

11

maj 2014

Ibland vilar sig Magdalen på gårdshusets trappa. När hon återupptar arbetet kan hon välja mellan ogräsrensaren eller krattan.

Foto: MORGAN BOHMAN

Odlar drömmen i Bränndal BRÄNNDAL. Vårens ankomst väcker energin hos de flesta människor och kanske framför allt hos trädgårdsentusiasterna. En som sedan länge har lämnat startgroparna och börjat påta i landen är Magdalen Alatalo i Bränndal utanför Norum. Efter flera uppmärksammade produktioner är hon nu en välkänd odlingsprofil – både lokalt och nationellt. Den nationella igenkänningsfaktorn tog fart rejält efter Magdalens deltagande i Trädgårdskampen i SVT under vårvintern och har sedan fortsatt i den nyligen lanserade webbportalen ”Odlings-TV”, där olika profiler ger tips och inspiration genom videosnuttar i olika ämnen. Redan innan det nationella genomslaget har Magdalen inspirerat i ett annat format, genom bloggen ”Fru Magdas”, där hon blandar alla aspekter av odlings- och lantliv – gärna med

en poetisk touch. Frågan var hon fått sitt odlingsintresse ifrån har hon fått besvara många gånger, men hon tycker att den är felformulerad: – Jag skulle vilja vända på perspektivet. Människan har ju alltid odlat, så frågan är ju inte varför jag odlar, utan varför alla andra har slutat göra det? menar hon.

Magdalen tycker också att folk tenderar

att stirra sig blinda på odlingszoner och se begränsningar i stället för möjligheter. Hennes uppväxt i Karesuando, en av Sveriges nordligaste odlingsplatser, ger henne ett särskilt perspektiv. – Med mina mått mätt är ju Västerbotten hur frodigt som helst! Och Bränndal är ju tätbebyggt jämfört med Karesuando, utbrister hon.

2011 köpte de hela hemmanet.

Efter juridikstudier i Umeå från mitten av 90-talet började längtan till landet bli allt mer intensiv. 2004 hittade Magdalen och maken Thomas huset i Bränndal och slog till direkt. 2011 fick de även chansen att köpa hela hemmanet. – I Bränndal känner jag att jag har kommit hem. Det var åren i Umeå, och en period i England, som var utflykterna för min del, betonar hon. På gården läggs det ned mest energi på grönsaksodlandet. Kål, gulbetor, broccoli, morötter, palsternackor och vitlök är en del av utbudet och särskilt den sistnämnda är väl anpassad för de västerbottniska förutsättningarna. En skörd på ett kvarts ton vitlök förväntar hon sig denna säsong.

”Gräv där du står, så där du går” är en

nyckelformulering i Magdalens liv och tillika titeln på en föreläsning som hon höll på Nolias trädgårdsmässa helgen efter påsk. Hållbarhet är ett nyckelord och självhushåll är en självklar strävan på gården i Bränndal. – Jag läste någonstans att Sverige självförsörjningsgrad är cirka 40 procent. Vi importerar mer än hälften av

Människan har ju alltid odlat, så frågan är ju inte varför jag odlar, utan varför alla andra har slutat göra det? Magdalen Alatalo

vår mat och jag tycker det är bedrövligt, konstaterar hon.

Själv gillar hon kål, både ur ett odlings-

och matperspektiv, och på hösten är älgjakt ett stort intresse. Fisk kan också ordnas från de små tjärnarna längre in i skogen. Det som familjen inte själv konsumerar kan säljas på höstens skördemarknader. – Det viktigaste med odling är att man ska utgå från sina egna och platsens förutsättningar. Odla det du tycker är roligt att hålla på med och odla de grödor som är optimala för dina marker, betonar Magdalen.

Självförsörjning är en livsstil och den

spiller över på parets tre barn, som inte behöver undervisas i konceptet. Det är naturligt för dem att gå ut i grönsakslandet på somrarna och dra upp en morot. De känner till var maten kommer ifrån och dess väg till tallriken. I Bränndal möter familjen Alatalo/ Berg våren med en spirande entusiasm. De håller grytan kokande och behöver aldrig fundera vad som ska serveras. De lägger bara på ett extra kål, så att säga.

MORGAN BOHMAN

Magdalen Alatalo Ålder: 36 år. Bor: Bränndal. Yrke: Jurist och grönsaksodlare. Favoritgrönsak? ”Kål, både att odla och äta. Blomkål, spetskål, svartkål och broccoli.” Den största myten om odling?

”Att det är svårt eller inte går att odla i Norrland. Dags att vända på perspektivet igen. Vad är ”Norrland”?” Om du fick odla på en valfri plats i världen, vilken skulle det bli? ”Då blir det Bränndal. Det är min plats på jorden; kanske världens bästa plats.”

Din syn på klimathotet? ”Det kan jag ligga vaken över emellanåt. Jag har ingen rätt att förbruka så stor del av resurserna. Jag har större ansvar än någon som bor i Rio, men det finns en viss risk att man silar mygg och sväljer kameler.”

Vilken sorts trädgårdsprogram saknas på tv i dag? ”Det är ingenting som jag behöver klaga över. Om jag anser att något saknas kan jag spela in en egen kortfilm om det. Webbtv är så konkret på det sättet; du får en idé, filmar den och lägger upp videon.”


12

Attefallshus

maj 2014

BYGG & TRÄDGÅRD

Glöm inte bort att stanna upp och njuta av din trädgård och kanske blåsipporna. Beskåda blommorna på nära håll och upptäck vilka små underverk som växer i naturen. Foto: AGNETA MALMSTRÖM

Vårkänslorna har vaknat LÄNET. De första humlorna har vaknat och gör yrvaket en flygtur över de ännu kala rabatterna för att söka dyrbar nektar. Tibasten har blommat ut och rabarberns stora röda bladknoppar växer med raketfart och ger hopp om att det snart är dags för den första pajen.

gården, så glöm inte bort att stanna upp och njuta av din trädgård. Beskåda blommorna på nära håll och upptäck vilka små underverk som växer i naturen. Dra in doften av grönska och ta dig tid att betrakta det gröna fyrverkeri som maj månad bjuder på.

Åter stundar bråda tider i trädgårdarna för både människor och djur. Rabatterna ska rensas och frön ska sås, och det är en bra tid för nyplantering av träd och buskar. Kanske det är dags att inköpa ett nytt äppelträd eller en ny rosenbuske. På Trädgårdsmässan i Umeå nyligen kunde du få bra tips på vad som är lämpligt för vårt klimat. Faktum är att vi i vissa fall har bättre klimat för en del växter än vad de har i Skåne. Kanske det till viss del beror på de långa och ljusa sommarnätterna.

ter upp ur rabatterna, lökarna blommar i gräsmattan och träden får en skir

När du ändå är igång och

rensar rabatten kan du passa på att dela en del av perennerna, som bara mår bra av att få mer plats. Dessutom får du fler plantor. Har du funderingar kring blommor eller odling, kan du alltid kontakta en trädgårdsförening som sitter på mycket kunskap i ämnet. Men även om det är mycket göra ute i träd-

Nu när alla blommor skju-

Dra in doften av grönska och ta dig tid att betrakta det gröna fyrverkeri som maj månad bjuder på. grönska, då känns det som du fått ett extra vardagsrum att njuta av. Fåglarna plockar material till sina bon och det kvittrar i alla snår. Vårkänslorna riktigt svämmar över när storspoven seglar över åkern och drillar.

AGNETA MALMSTRÖM

Stefan Attefall kommer från Lycksele, där han också har sin sommarstuga. Här snyggar han till utemöblerna. Foto: TOMMY WIBERG

Mannen bakom

Attefallshuset

LÄNET. Civil- och bostadsminister Stefan Attefall, Kristdemokraterna, beskriver ett oerhört stort intresse för ”komplementbostadshuset”, i dagligt tal Attefallshuset. – Vi har aldrig fått så mycket telefonpåringningar och brev som kring detta. Vi har blivit byggnadskonsulenter här på departementet, säger Stefan, som har sina rötter i Lycksele. Stefan Attefall säger att friggeboden är bra och får leva vidare. Men här går men ett steg längre. – Här fyller vi behovet att skapa någonting man kan bo permanent i. Med lite högre standard och lite mera åretrunt-inrett. Han beskriver intresset för förslaget som oerhört stort. Många har hört av sig och ställt frågor. – Det är både sommarstugeägare och de som bor i villaområden med lite större tomter som ser möjligheter. Det är allt från att tonårsbarn ska kunna bo i eget och ändå på samma tomt som föräldrarna till att man ska kunna hysa in sin gamla släkting. Det finns också de som funderar på uthyrningsverksamhet, för turism, för permanentboende eller för studenter.

Han tror att den här somma-

Rabarbern skjuter fart och snart är det dags att njuta av den första härliga rabarberpajen vid trädgårdsbordet.

Fåglarna har fullt upp att samla material till sina bon och humlorna har börjat söka nektar i trädgården.

ren blir den stora ”diskussionssommaren”. – Där folk sitter och funderar, ska vi satsa på det här eller ska vi göra någonting annat. Och sedan kommer beställningarna att börja rulla in under vintern och våren. Den stora effekten kommer vi att se under 2015,

m e n redan under 2014 vet vi att en del kommer att vilja dra igång.

Vad vet du om priserna på de här stugorna?

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall. Foto: REGERINGSKANSLIET

– De som är inredda med full utrustning, de billigaste kommer att ligga runt 300 000 kronor. Och de mer lyxiga kanske kommer upp emot 600 000. Någonstans där emellan kommer du att hitta stugorna. Intresset från gemene man har kylts ned av svidande kritik från Lagrådet – den myndighet som granskar lagförslag före beslut i riksdagen. Lagrådet kritiserar bland annat korta svarstider för remissinstanserna. ”Denna korta handläggningstid ger intrycket av att regeringen inte har tagit regeringsformens beredningskrav på allvar”, skriver Lagrådets justitieråd i sitt yttrande.

Vänsterpartiet verkar vara emot, de tycker det är en återgång till statarsamhället. Stefan Attefall om förslagets möjligheter i Riksdagen

Har det här ärendet hanterats för snabbt?

– Nej, men det är lite komiskt att när det går lite fortare, man kör med fullt tempo och man jobbar oerhört hårt med en sak, då klagas det över att det går för fort.

Och med en normal takt då går det för sakta, säger Stefan Attefall.

Han menar att berednings-

tiden varit sådan att de fått in alla relevanta synpunkter som finns. Han påminner också om att det inte är någon ny lagstiftning som skapats. – Vi bygger på den lagstift-

Jag har ju stuga uppe i Lycksele, och det är väl där den skulle få plats. Men jag har inte några konkreta planer ännu. Stefan Attefall om de egna byggplanerna


Attefallshus

maj 2014

13

På verandan i stugan utanför Lycksele kan bostadsministern slappna av.

sernas kritik. Riksdagen röstar om förslaget den 4 juni. – Och om allt går enligt ritningarna ska det då vara i kraft den 2 juli.

hället. Dom är roliga. Men på papperet ser det ut som förslaget kommer att röstas igenom. Socialdemokraterna kommer enligt Stefan Attefall att rösta ja. – S verkar ha hållningen ”okej, vi röstar för, men vi tycker inte om det”. De kallar det för uselt, det kallar det för dåligt men de kommer att rösta för det. – Socialdemokratin är livrädd för att reta upp den starka folkopinionen som är för detta, därför vågar man inte rösta emot, säger Stefan Attefall.

Hur ser möjligheterna ut i riksdagen?

Hur känns det att få ett hus uppkallat efter sig?

300 000 till 600 000 kronor tror Stefan Attefall att ett Attefallshus kommer att kosta.

ning som finns kring friggeboden. Och så har vi försökt kompensera att det gått lite fort med remisstiden med att ordna remisshearingar så att alla berörda parter kunnat vara med och ställa frågor och få bra underlag för sina synpunkter. Han säger också att de har korrigerat förslaget utifrån lagrådets och remissinstan-

– Vänsterpartiet verkar vara emot, de tycker det är en återgång till statarsam-

– Det är klart det är kul. Man blir stolt, därför att både friggeboden och det här

huset kommer ju att symbolisera ökad frihet för vanliga människor att lösa sina vardagsproblem. Att bli förknippad med det blir man glad över.

Om det blir ja i riksdagen, har du själv några planer på att skaffa ett Attefallshus?

– Jag har ju stuga uppe i Lycksele, och det är väl där den skulle få plats. Men jag har inte några konkreta planer ännu.

URBAN VIKLUND

Läs mer Läs mer om Attefallshus på nästa uppslag.

Nybygge på 25 kvadratmeter Småhusägare får en del nya möjligheter om lagförslaget går igenom i riksdagen den 4 juni. 4 Dels handlar det om komplementbostadshuset, Attefallshuset kallat. Det är en byggnad, max fyra meter hög och på 25 kvadratmeter, som också får användas som bostadshus. Dels handlar det om att småhusägare får göra en utbyggnad på max 15 kvadratmeter, som dock inte får vara högre än huset. Allt detta utan bygglov. 4 Men grannarna, då? Jodå, det finns en begränsning där; vare sig Attefallshuset eller utbyggnaden får stå närmare tomtgränsen än 4,5 meter (om inte grannarna tillåter det). 4 Två andra möjligheter som följer med förslaget är att du får bygga till två takkupor på ditt hus utan bygglov (om det inte gör ingrepp på den bärande konstruktionen) och att du får inreda en ny bostad i ett enbostadshus. 4 Även om inte bygglov krävs, måste du anmäla din avsikt till kommunen. Detta är dock, enligt regeringen, betydligt billigare än bygglovsavgiften.

Foto: TOMMY WIBERG

BYGG & TRÄDGÅRD


Attefallshus

14

maj 2014

BYGG & TRÄDGÅRD

Samarbete med Ådalsskolan KRAMFORS. Många har förväntningar på det stundande beslutet om Attefallhus. Riktigt intressant är möjligheterna för M-Trading High Coast Sweden. De har Sverigeagenturen för thermodom, expanderad polystyren, och har tillsammans med elever på Ådalsskolan tagit fram två olika modeller för Attefallhus. – Det är framförallt estetprogrammet och teknikprogrammet som varit med i det projektet, säger Janne Mellander som basar för företaget. Expanderad polystyren, även kallat cellplast eller frigolitmaterial, är själva grunden att bygga med. Ett material som har sina fördelar då det är lätt att arbeta med, har bra U-värde och är ekonomiskt fördelaktigt. Lite enkelt skulle man

kunna beskriva byggnadstekniken som ett stort lego ovan den gjutna plattan med armeringsjärn och tydliga håligheter för betong som binder samman väggarna.

Attefallstugan i två olika modeller, en med putsat fasad och en med träf a s a d . Janne Mellander. Foto: PRIVAT Det som lever e ras är en färdig byggsats med allt som behövs för att smidigt uppföra en stuga. Alternativet att köpa lösa delar finns givetvis.

– Fördelen är att det är lätt i

För den svenska marknaden

vikt, det blir inga köldbryggor när man bygger med det och det är väldigt isolerande, konstaterar Janne Mellander. Tillsammans med Ådalsskolan har han byggt upp

är thermodom ett nyare byggmaterial. Enligt Janne är däremot byggmaterialet betydligt mer välkänt i USA och på kontinenten. Inte minst är det fördelarna i form av bra U-värde, alltså

att husen blir värmeekonomiska samt lätta att bygga som banat vägen för intresse för materialet.

– Tittar man på Europa är det här stort. Även i USA. Blir stabilt, man fyller väggarna med cement så blir de stabila. Visst kan vi vara lite konservativa här i Sverige, vi vill traditionellt bygga med trä, säger Janne Mellander och fortsätter. – Det är ett prisvärt alternativ. Vi har som ett absolut mål att ha Sveriges mest prisvärda hus. Med mycket bra U-värde dessutom. Energipriserna lär ju inte sänkas framöver heller.

MARIA BOSTRÖM

n ola ssk ram. T l a f Åd gits RIVA v id a n: P ver llhus t stratio e l e Illu ed ttefa ns m ade A a l m ka l sam till r av så ie. t k oje iante sstud r t pr g I et två va dnin e ha r e n i n r Här

U-värde

4 U-värde beskriver hur god isolering en hel byggnadsdel har.

”Folk ligger i startgroparna” SORSELE. Sorselestugan har levererat mer än 30 000 stugor på 30 år, och senast i sortimentet finns nu Attefallshuset. – Folk hör av sig dagligen och vill lägga sig i startgroparna. De vill bara kunna vrida om nyckeln när det är dags, säger marknadsansvarige Robert Gabrielsson. Även om förslaget på Attefallshuset inte ännu klubbats är planerna klara för Sorselestugans varianter av Attefallshus. – Vi håller på att putsa till det sista när det gäller interiören. Attefallshuset ger möjlighet till ett perfekt permanentboende eller seniorboende, säger Robert.

Det går att göra otroligt mycket skapelser med Attefallshuset. Det har oanade möjligheter. 

Robert Gabrielsson

Även om intresset visat sig ganska stort tror Robert inte på någon direkt explosion i efterfrågan om förslagen går igenom. Han tror att den kommer nästa år.

– Någon form av nettoökning

kommer det ju bli, men det är svårt att säga hur mycket. Även om man i dagsläget är 99 procent säker på att förslaget går igenom så är det mer troligt att folk vill vänta tills allt är helt klart, så första leveranserna blir nog tidigast i juli och fram emot hösten. Friggeboden blev populär när den släpptes 1979, men Robert tror att genomslagskraften på Attefallshusen kan bli ännu större.

– Det blir nog annorlunda

än friggeboden, för när den kom fanns inte samma mediala genomslagskraft som det nu finns med internet. Man vill klämma och känna innan man bestämmer sig, och det kan man göra via internet i dag. Priset tror Robert inte är något som kommer att avskräcka, utan det kommer att hållas i proportion till materialkostnader och arbete. – Det är redan pressat som det är, och sedan behöver det inte betyda att man smäller upp 25 kvadratmeter direkt, utan det finns ju storlekar däremellan.

Friggeboden blev väldigt

Friggeboden 4 Friggeboden fick sitt namn efter Birgit Friggebo som var folkpartistisk bostadsminister när hon 1979 lät avskaffa bygglovsplikten för en byggnad av detta slag om högst tio kvadratmeter. Detta höjdes sedan år 2008 till 15 kvadratmeter.

uppskattad när den kom, men med det nya Attefallshuset är möjligheterna annorlunda. 25 kvadratmeter ger 10 kvadratmeter extra att jobba med, och ett påslag i taknocken med en extra meter gör det dessutom möjligt att bygga ett loft. – Det går att göra otroligt mycket skapelser med Attefallshuset. Det har oanade möjligheter. Det hade inte friggeboden.

PONTUS NYMAN

Attefallshuset på 25 kvadratmeter öppnar upp för nya smarta planlösningar som tidigare inte varit möjliga på grund av det begränsade utrymmet i Friggebodarna.  Foto/Illustration: SORSELESTUGAN


BYGG & TRÄDGÅRD

Attefallshus

maj 2014

15

E12 Bygg AB Storuman Med lång erfarenhet inom • Trä • Mur • Betong • Klinker • Kakel

Bygger allt överallt! Vi har den erfarenhet som behövs!

Nyttja rotavdraget! • Fönsterbyten • Badrumsrenovering • Takrenovering • Köksinredning m.m

Tel 0951-109 45 • 070-266 10 13

Takstege

Genomgående bult. Ø10 mm Inga läckage.

...

..

Uppmonterad!

2900:-

te ra r

...

...

...

...

Kontantpris inklusive frakt och moms.

oc

h

vi

m

on

Mtrl: Stål, svartlackerad L-järn: 25 x 25 x 3 mm Steg: Ø12 mm Fästjärn: PLJ 30 x 3 mm Bredd: 350 - 390 - 410 mm Steghöjd: 100 mm

NU Be stä ll

IS GRAtaTge! mon

Brist på bostäder är ett problem över stora delar av landet. Villaägarna tror att Attefallshusen är en av lösningarna på problemet. Illustration: SORSELESTUGAN

LÄNET. Villaägarna ställer sig väldigt positiva till de nya lagförslagen gällande utbyggnad och Attefallshus. – Ett perfekt förstaboende och generationsboende som kan få fart på flyttandet igen, säger Anders Nilsson, ordförande, Villaägarna, Umeåregionen. Enligt en intern undersökning bland Villaägarnas medlemmar ställer sig 90 procent av småhusägarna positiva till att öka storleken på dagens så kallade friggebodar, till de nya Attefallshusen. Ett steg som Villaägarnas riksförbund bedömer på sikt kan skapa 150 000 – 200 000 nya bostadstillfällen.

– Det byggs för lite, och det är problematiskt att bygga ut. Det finns många som bor kvar hemma trots att de egentligen kanske bor-

90 procent av småhusägarna är positiva till Attefallshus, enligt Villaägarna.

de flytta ut. Det här skulle underlätta otroligt mycket för till exempel tonåringar, förklarar Anders.

För en ung bostadssökande

kan det vara svårt att flytta hemifrån. Särskilt längs kusten. En snabb sökning på Bostadens i Umeå hemsida över lediga hyreslägenheter gav 28 träffar. De flesta treor eller större, på mellan 5 0008 000 kronor i månaden. Bara en etta fanns tillgänglig, för 3 700 kronor i månaden. Denna lägenhet hade 69 sö-

Det byggs för lite, och det är problematiskt att bygga ut. Det finns många som bor kvar hemma trots att de egentligen kanske borde flytta ut. Anders Nilsson, ordförande Villaägarna, Umeåregionen

kande och ett krav på fyra års kötid för att ens hamna bland de åtta förAnders Nilsson. sta. Foto: PRESSBILD – Ett Attefallshus kan bli ett perfekt förstaboende för både ungdomarna själva och för föräldrarna. De kan bo lite för sig själv men samtidigt hemma.

Skynda beställ nu, – kort datum på montör´n Telefon 0911-20 00 56

Kombiglidskydd

Attefallshus kan minska bostadsbrist

Tegeltak

Plåttak

Innehar F-skattsedel

Välkommen till oss! Här finner ni ett café i mysig trädgårdmiljö samt en gårdsbutik med mathantverk och grönsaker efter säsong. Vårt växthus bjuder på över 50 sorters tomater med möjlighet till guidning. Kommande Evenemang! Trädgårdsmässa 29/5 Rabarberfestival 15/6 kl.11.00-14.00 Soppfestival/skördemarknad 4/10 För mer info. Se vår hemsidan.

Kvarnå 214, Junsele www.kvarnatradgard.com 070-280 13 26

Villaägarna tror även att Atte-

fallshusen skulle skapa en bättre marknad för uthyrning, vilket skulle kunna underlätta både för villaägare och bostadssökande. Som ett brev på posten i ett samhälle med bostadsbrist. – Du skapar ju helt enkelt fler bostäder, och det innebär en möjlighet för fler att hitta sig ett nytt boende, samtidigt som villaägare har möjlighet att hyra ut och tjäna sig en extra slant.

Men kritiker tror att de nya

lagförslagen kan skapa irritation bland grannar, då exempelvis sikt kan skymmas. Detta tror Villaägarna inte alls på. – Det var ju precis samma snack när friggebodarna kom, men det blev ju inga problem med det.

PONTUS NYMAN

Välkommen till Anundsjö Bygg • Nybyggnationer och ombyggnationer

- din lokala byggpartner!

• Svets- och smidesverkstad • Plåtarbeten • Försäljning och leverans av grus- och krossmaterial • Försäljning och leverans av betong • Byggarbeten för industri • Mark- och schaktarbeten • Prefabricerade betong- konstruktioner Prästbordet 3152, 895 30 Bredbyn, Tel 0661-654 450, Fax 0661-100 94

Prästbordet 3152, 895 30 Bredbyn, Tel 0661-654 450, Fax 0661-100 94


16

maj 2014

BYGG & TRÄDGÅRD

Lömska smygavgifter vid husköp LÄNET. Du ska köpa ett hus och behöver låna pengar. ”Finns det pantbrev?” frågar banken. Vadå pantbrev? Och lagfarten tillkommer ju så klart. Avgifter som snabbt skenar iväg. 70 000 kronor i smygavgifter kan ett bostadsköp för 2,2 miljoner kronor kosta. Om du ska köpa en bostad och behöver låna pengar kräver banken en kontantinsats på 15 procent av priset. Men kostnaderna slutar inte där. Därefter tillkommer också en lagfart som betalas till staten, och pantbrev som banken kräver. Kostsamma avgifter som många bostadsintressenter

inte vet om enligt Anders Nilsson, ordförande, Villaägarna i Umeåregionen. – Staten vill ju ha det så för att de tjänar pengar, annars måste de ju ta de här pengarna någon annanstans.

Lagfarten är beviset på att

det är du som äger fastigheten du köpt. Om du köper

ett hus betalar du då en så kallad stämpelskatt för att få lagfart. Denna skatt ligger på 1,5 procent av totalbeloppet. Plus en avgift på 825 kronor. Anders kikar på internet och tar ett exempel på en bostad på Berghem i Umeå som har utgångspriset 2,2 miljoner kronor. – Priserna ligger ofta

34 000 kronor, nästan, kan en lagfart kosta för en bostad för 2,2 miljoner kronor.

därikring. En lagfart kostar då 33 825 kronor. Ett ärende som kan hanteras på några minuter, säger han. Och det är inte den enda avgiften som många bostadsintressenter är omedvetna om. När en bostad köps kräver banken också pantbrev. Om en låntagare inte kan betala lånet och bostaden sätts upp för försäljning får den som äger pantbrevet pengar först. Pantbrevet är alltså bankens säkerhet.

Pantbreven följer med bosta-

den som köps, men om bostaden ökat mycket i värde sedan senaste köpet kräver

Staten vill ju ha det så för att de tjänar pengar, annars måste de ju ta de här pengarna någon annanstans.

banken pantbrev till värdet av mellanskillnaden. Och dessa pantbrev är inte gratis. Anders återgår till Berghemsexemplet som inte bytt ägare sedan 1959. Den köptes då för drygt 400 000 kronor. En skillnad på 1,8 miljoner. 36 000 kronor i pantbrev.

Anders Nilsson – Och det här gäller bara om man köper en fastighet. Annars är det bostadsrättsföreningen som står för säkerheten. Det är inte rättvist, säger han. Totalt blir merkostnaderna på Berghemsbostaden nästan 70 000 kronor.

PONTUS NYMAN

Vid uthusväggen står några av de saker som Kristina tillverkat, vackra fågelbad i form av ett blad samt blomkrukor med olika former. Men du kan även göra ljuslyktor betongplattor med mönster, bara fantasin sätter gränser. Foto: AGNETA MALMSTRÖM

Gjut för din trädgård BALFORS. Att betong är ett fantastiskt material som går att använda i trädgården, upptäcks av allt fler människor. Kristina Eriksson i Balfors har tagit fasta på detta och ordnar kreativa kurser. Cement är ett bindemedel och en gammal uppfinning som användes för tusentals år sedan, men det var först 1872 som man tillverkade svensk cement i Skåne. Ce-

1872 började cementtillverkningen här i Sverige.

menten reagerar med vatten och tillsammans med sand bildar den betong som blir till ett härdigt material vilket tål att utsättas för vind och vatten. Numera ordnas kurser i konsten att gjuta föremål i betong, som med fördel kan pryda din trädgård. – Det är sex år sedan jag ville prova på att ordna en kurs som jag kallade ”Gjut för din trädgård”, berättar Kristina Eriksson, som driver Balfors Gård. – Jag trodde inte att det skulle vara så roligt som det är, men jag blev fascinerad av materialet. – Det är ett rejält material som håller länge och när man börjar, triggar det igång fantasin och ger nya idéer, säger Kristina och

håller upp en vackert mönstrad kruka. – Det är ett trevligt sätt att vara tillsammans, och både barn och vuxna tycker det är roligt. Ibland kommer det ett kompisgäng som vill göra något häftigt eller lära sig något nytt, säger Kristina. – Vi brukar gjuta i tvåtre timmar och vi hinner även fika under tiden. Sen kanske man får vänta tills betongen har stelnat vilket kan ta några dagar beroende på vad man gjutit, berättar Kristina. – Alla från sex år kan prova på att gjuta och jag tror inte man blir för gammal för att testa. Vid uthusväggen står några av de projekt som Kristina tillverkat, vackra fågelbad i formade som blad

samt blomkrukor i olika former. Du kan även göra ljuslyktor eller mönstrade betongplattor, bara fantasin

Jag trodde inte att det skulle vara så roligt som det är, men jag blev fascinerad av materialet. Kristina Eriksson sätter gränser. Kristina ordnar även andra hantverkskurser.

AGNETA MALMSTRÖM

Kristina Eriksson blev fascinerad av materialet och har under sex år hållit kurser i att gjuta för trädgård.


BYGG & TRÄDGÅRD

17

maj 2014

Portmotor på köpet Köp ny Crawfordport inkl montage du får motorn * ! t e p ö k på

Köp en valfri, ny, säker och välisolerad garageport ur Crawfords breda sortiment, inkl montage, så får du en portöppnare Crawford Magic med en fjärrkontroll

UTAN EXTRA KOSTNAD!* *Gäller port upp t.o.m 2500x2125 mm (bxh), längst till 16 maj 2014.

CC Lycksele Stråvägen 27 Telnr 070-327 57 93 lycksele@crawfordcenter.com

(värde fr ca 4 450:–.)

Mer info på: www.crawfordcenter.se

Vi är ett ungt svenskt världsledande energiföretag med tillverkningen i Vilhelmina. Vår verksamhet bygger på en världsunik patenterad teknik för bl a solfångare, vattenkollektorer och återvinning av energi ur sjö-, havs- och processvatten. Våra produkter används t ex som luftsolfångare, poolsolfångare och för uppvärmning av industrier och bostäder. Vi expanderar nu vår verksamhet i Sverige. Sedan 2013 tillhör vi den Västerbottens-baserade Evertechgruppen. Våra ägare har långsiktiga utvecklings- och hållbarhetsmål med verksamhetens expansion i Norrland.

LUFTSOLFÅNGARE

POOLSOLFÅNGARE

VATTENKOLLEKTOR

Gratis energi och mest värme per kr

Gratis energi från solen blir värme i poolen

Gratis energi och 100 ggr effektivare – sjövärme på ett smartare sätt!

Vi expanderar och söker

ENERGITEKNIKER

som gillar kundkontakt!

LÄS MER OM FÖRETAGET, VÅRA PRODUKTER OCH LEDIGA TJÄNSTER : WWW.SUNCORE.SE

RING: 0940-12300


18

maj 2014

Behöver du hjälp med hem och trädgård?

BYGG & TRÄDGÅRD

Boktips! Ny bok om självhushållning Rätt ur jorden – handbok i självhushållning. Så heter en nyutkommen bok, skriven av Bella Linde och Lena Granefelt. De hävdar att en villatomt på 500 kvadratmeter gott och väl räcker för att förse en familj på fyra personer med grönsaker under ett helt år, och i boken ger de tips på hur läsare ska gå till väga för att lyckas. Grundtipsen för att det ska gå bra är att bygga upp bra odlingsjordar, lära sig växelbruk och börja småskaligt. Sallat, squash, potatis och örter rekommenderas som start för nybörjaren. Boken ges ut av Ordfront förlag.

Så mycket mer än vad vi heter... Vi genomför även bl.a. utbildningar i Sparsam körning www.farmartjanst.se/adalen • farmartjanst.adalen@kramnet.se • 070-295 90 90

GRÄVNING

Husgrunder - Dränering - Avlopp - 3-kammarbrunn Markplanering - Vägar - Husrivningar mm

Årets Handlare i Sollefteå Kommun

www.roansmobler.se 0621-200 15

Vi utför

Vårkänslor!

E Andersson Gräv AB Baggård, Nordmaling 0930-121 13 • 070-693 90 28

Stefan Lundgren

gräv&last

• Dräneringar • Planeringar • Ledningsschakter • Urgrävningar • Vi utför alla typer av markjobb •

Maskiner 2–21 ton Tel. 0935-511 45, 070-514 43 41

Transporter • Vägbyggnader Gatuarbeten • Sprängning Maskinuthyrning För mer info 0940-557 94 070-398 63 32 TEL 0940-557 94 • 070-398 63 32 • vilhelmina.schakt.transport@telia.com

Trävaror till rätt pris!

Skogsröjning

Vi har lister, paneler, brädor och plank mm. Välkommen till oss!

Vi röjer 90 hektar privatmark i veckan, från Västernorrland till Norrbotten.

Lång erfarenhet • Certifierad

Öppettider: mån-fre 7–16 lördagar 8–12 Marahällan, 911 94 Vännäs Tel 0935-124 50 Ronny 070-665 45 74 Jörgen - Försäljning 070-346 57 21

ENGLUNDS TRÄ AB

Gräsklippare

STIGA Autoclip 127

i många modeller Toro, Stiga, Jonsered, McCulloch/Partner

12.495:-

Klipper 1200 kvm

Autoklippar

070-101 47 98

perorjan.svelander@gmail.com

Vi utför sprutmålning med Falu Rödfärg. Sandgrens Måleri & Monteringsservice AB Rekommenderad målare av Falu Rödfärg Ring för kostnadsfri offertbesiktning • Johan Sandgren 070-650 63 22 E-post: sandgren4@telia.com

TORO 48 AD

4.995:-

STIGA Park 520 Jubileumsmaskin +95, el.agg. Hydraulstyrning

39.395:Fraktfri leverans!

Besök vår NYA hemsida

Lövångers Järn & Maskin Kungsv 20 • 0913-100 38 www.lovangersmaskin.se

1 av 3 får cancer. Men alla drabbas. Bli månadsgivare i dag. Gå in på cancerfonden.se

Vi producerar och säljer Stugor • Garage • Förråd Planteringslådor • jordgubbstorn BURTRÄSK BYGG & TRÄ AB Bodbysund 131 Vi har det mesta inom 937 93 Burträsk trävaror: • Hyvlade brädor 0914-150 19 • Reglar • Plank 070-213 52 75 • Tak • Golvlister • Väggpanel • Isolering Bodbysund 131, Burträsk • Väggskivor Tel 0914-150 19, • Spik, skruv m m Mob 070-213 52 75

www.burtrask.org www.burtrask.org


BYGG & TRÄDGÅRD

19

maj 2014

Energideklaration Ska du bygga ut ocheller behöver kanske enen Energiberäkning? hjälp med Energiberäkning? Vi kan hjälpa er med energideklarationer på alla typer av fastigheter som omfattas av detta krav.

Passa på att nyttja ROT-avdraget! - Ring oss för bästa pris på takplåt!

• Takomläggning • Plåtinklädnader • Regnhuvar • Hängrännor • Skorstenshuvar • Helinklädnader • Skorstensbeslag Telefon: 0768-22 88 68 eller 090-88 83 88

Behöver du hjälp med energiberäkning inför bygglovet så fixar vi det. Utöver detta så kan vi erbjuda tjänster som Projektledning, byggledning, Konstruktion inom energi, rör och ventilation, drift och energiutredningar, Besiktningsuppdrag VVS, Entreprenadkalkyler för VVS, mm. Esbjörn Robin Peder Linda

070-2197769 070-3452888 070-6545361 070-6969312

www.lindbergsvvs.se Storgatan 28, 921 31 Lycksele, 0950-140 09

INGLASNINGAR Vi skräddarsyr din inglasning med AVA-Produkters vindtestade inglasningssystem.

AVA-Produkter AB

www.ava-produkter.com

Boviken/Skellefteå Tel: 0910-100 60 Fax: 0910-77 88 03

Vi utför: transporter med lastbil

ss!

Ring o

BJÖRKLUNDS GRÄVENTREPRENAD Rolf 070-374 85 85 53 53 • Mikael 070-374 85 85 54 54 Rolf 070-374 • Mikael 070-374

Förändra, Försköna och Förnya ditt hem! hantverkare i samarbete.

vi utför stora som små arbeten till företag och privatpersoner. hög kvalitet, proffessionellt utfört till bra priser är vårt motto. vi jobbar i normaling med omnejd. välkommen att kontakta oss!

Vi levererar: grus, vägbyggnationer

• tapetsering • sprutmålning • målning • Fasader

Boka hösten och vinterns joBB redan nu! rotavdrag gälle r.

• Golvläggning • slipning av trägolv • Badrumsrenovering • m.m.


20

maj 2014

BYGG & TRÄDGÅRD

Eskil Johansson i Näsmark har hållit på med gärdesgårdar sedan 1960-talet och har bland annat byggt en gärdesgård runt den nya trädgården vid äldreboendet i Bjurholm.

Foto: AGNETA MALMSTRÖM

Så bygger du en gärdsgård NÄSMARK. Att bygga en inhägnad eller gärdsgård är en uråldrig tradition som man hittat spår av redan från 400-talet. Det har åter blivit populärt att bygga gärdsgård för att avgränsa tomten och det ordnas kurser för intresserade. En som har lång erfarenhet av hur man gör en gärdsgård är Eskil Johansson i Näsmark utanför Bjurholm. Det var 1968 som han var med och gallrade ut unga granar och barkade dem både till att göra hässjestänger och till gärdsgård.

– Jag tycker det är snyggt att

göra en gärdsgård runt tomten och fördelen är att den är underhållsfri, konstaterar Eskil och pekar på staketet som inramar gräsmattan vid huset. – Det var 1969 som jag och m i n

pappa, Gustav, började hjälpa folk att göra gärdsgårdar, berättar Eskil och bläddrar i ett album med bilder från olika projekt.

en gärdsgård på Chelsea Flower Show våren 1996, berättar Eskil och ler åt minnet. – Jag blev fundersam till en början för jag kunde ju inte någon engelska, men sonen Jan fick följa med som tolk, säger Eskil och

visar ett reportage från en tidning. – Vi packade ner 80 stycken granvidjor i två stora skidfodral och åkte iväg.

– Det var en väldigt intressant upplevelse och jag blev väldigt fascinerad av hur

– Vi höll på i 15 år, men då ha-

de jag ju lagården att sköta också. Sedan övertog sonen Fredrik jordbruket 1996 och då kunde jag ägna mig mer åt att snickra. – Jag har varit med på många ställen som kursledare, bland annat på Balfors Gård.

hur man går till väga för att bygga en gärdsgård efter konstens alla regler.

– Nu kan jag se att det är

många yngre som vill lära sig hur man gör och det är fantastiskt roligt att en så gammal tradition får bevaras av kommande generationer, tycker Eskil, som gärna svarar på frågor i ämnet gärdsgårdsbygge.

AGNETA MALMSTRÖM

Det här behöver du

En gång ringde Ulf Nordf-

jell och undrade om jag inte ville följa med till England och hjälpa honom att bygga

duktiga man bland annat var på att mura. – Det var spännande om vi skulle lyckas bygga upp staketet, för när vi skulle värma upp granvidjorna så kunde vi inte tända någon eld, eftersom det var eldningsförbud på området, så det blev att värma dem över glödande kol istället Eskil berättar

Du använder små granar som värms upp för att bli mjuka, för att binda ihop störparen med. Den formas som en åtta mellan störarna.

4 Störar, längd 2,5 – 3 meter, diameter ungefär 5 centimeter. 4 Slanor, längd 3-6 meter. 4 Granvidjor, längd 1,5 meter. 4 Öppen eld eller kokare. 4 Kraftiga handskar som tål värme och vatten. 4 Såg, yxa och kniv. 4 Tumstock. 4 Spett och spade. 4 Lina eller rep.

Så här gör man 4 Till 36 meter gärdsgård går det åt 40 störpar och 90 slanor. Virket ska vara senvuxen gran, som huggs på hösten då träet är hårdare. På våren barkas virket med tre ränder. 4 Störarna, som ska stå i marken, barkas 40 centimeter och vässas i den grova änden.

4 Därefter bränner du den tills det blir en svagt kolad yta och fibrerna drar ihop sig. Stören får då längre livslängd. 4 Små granar huggs innan arbetets början, men får inte torka. Dessa kvistas, förutom toppen som lämnas kvar. 4 Vidjorna värms över öppen eld

eller läggs i kokande vatten för att bli mjuka och böjbara. Därefter klyvs vidjorna på mitten. 4 Du kan även använda långa grangrenar, men dessa behöver ej klyvas, men bör tvinnas då du binder med dem. 4 Med hjälp av spett gör du två hål med tio centimeter mellan och

ställer ner störarna. Mellanrummet till nästa störpar ska vara 90 centimeter. 4 På första störparet binder du fast sex lager med slanor med de mjuka vidjorna, med formen av en åtta, mellan störparen. 4 Därefter binder du tre vidjor på varje störpar, förutom på slutet, där

man åter binder sex vidjor. Slanorna skarvas två och två för att få rätt längd med topparna mot varandra. 4 Standardhöjden blir cirka 120 centimeter. 4 Vill du lära sig mer och få handledning kan du vända sig till något studieförbund som ordnar kurser.


BYGG & TRÄDGÅRD

21

maj 2014

Mariana Mattson och Reginald Scholz planterar växter i trädgården.

Foto: URBAN VIKLUND

Den högt belägna fjällträdgården anlades på 1920-talet, började förvildas på 1970-talet, restaureras nu och ska återinvigas till hösten.

Rosenpion har sin plats i fjällträdgården.

Ammarnäs fjällträdgård återinvigs i augusti AMMARNÄS. Restaureringen av BlomsterLottas fjällträdgård har kommit en bra bit på väg. Till hösten hålls en två dagar lång återinvigning av den högt belägna trädgården dit besökare vallfärdade en gång i tiden. Blomster-Lotta, eller Charlotta Berglund som hon egentligen hette, startade på 1920-talet arbetet att tillsammans med sonen Alfred skapa en blomstrande lustgård i karg fjällmiljö. Alfred var flitig brevskrivare och fick plantor och frön från alla världens hörn. Blomster-Lotta var PR-sinnad och utåtriktad och fick folk att vallfärda till trädgården för att se all prakt och det unika.

Trädgården fanns fram till

1970-talet, men då ingen bodde där började den förvildas

9-10

är datumet då trädgården återinvigs. och försänktes i en ”törnrosaslummer”. Men så startade flera års inventeringar och ett varsamt arbete med att väcka liv i den unika trädgården, som ligger högt uppe på bergsluttningen med utsikt över Tjulådalen. Mariana Mattsson och Reginald Scholz gjorde en

förstudie som visade på möjligheterna. Länsstyrelsen finansierade förstudien och även det efterföljande restaureringsprojektet. Och nu till hösten, helgen 9-10 augusti blir det återinvigning av trädgården som trädgårds-, kultur- och turistmål.

Programmet

innehåller bland annat blomstergudstjänst med trädgårdsvälsignelse. Lottas barnbarn Anders Berglund och Åsa Hagberg framför sångerna om Blomsterhem. Vidare blir det föredrag om alpinväxter av Magnar Aspaker från Norge. I övrigt växtmarknad och servering av lokala läckerheter. Dagoch nattguidningar i trädgården och andra gröna sevärdheter som till exem-

pel Potatisbacken är andra programpunkter.

En utställning med texter och

bilder ska visas i den gamla ladugården. Vidare blir det en utflykt till Viktoriakyrkan. Detaljer om programmet läggs ut allt eftersom på Blomster-Lottas trädgårds Facebooksida. ”För självklart hade Lotta varit snabb på att utnyttja dagens digitala möjligheter för att berätta om trädgården och inbjuda till kalas”, står det i pressmeddelandet om återinvigningen av fjällträdgården. Som kuriosa kan nämnas att Facebooksidan den 13 april meddelade att man planterat Lottas favoritsommarblomma, Prins Gustafs Öga.

URBAN VIKLUND

Mariana Mattsson har inventerat trädgården, gjort en förstudie och medverkar i restaureringsprojektet.


22

BYGG & TRÄDGÅRD

BYGG & TRÄDGÅRDSKRYSSET

Lösningen oss tillhanda sista maj till adress: Tidningar i Norr AB, Box 3053, 903 02 Umeå, märkes ”Bygg och Trädgårdskrysset”. 1:a pris: 4 Trisslotter, 2:a pris: 2 Trisslotter. Vinnarna presenteras i början på juni.

Vi hjälper dig med alla typer av elinstallationer inom el, tele & data. Vi utför även motorlindningar, kyl/frys service samt bredbandsinstallation.

Vi kan

EL!

• Inget jobb är för stort eller för litet. • Hos oss kan du räkna med snabb och bra service • Anlita oss för tryggt, proffsigt utförande Pssst…vi har även stor sortering av vitvaror, armaturer, kullager och eltillbehör!

EL

VILHELMINA DOROTEA Tel. 0940-55410

0942-10206

ELINSTALLATIONER - MOTORLINDNINGSVERKSTAD - KYL&FRYSSERVICE

Box 96 . 912 22 VILHELMINA

Din lokala borrare för Vatten Geoenergi Prospektering Entreprenad Vi har lång erfarenhet och lokal kännedom efter snart 20 års borrning i Västerbotten.

Ring Charlie 070-373 28 17

Telefonnr

Adress

Namn

Postadress

maj 2014

ELINSTALLATIONER Terminalgatan 1, Vilhelmina


r

arochöka

Viök

���

Bokadinprenumerationnu,ochvarmedduockså!

A-POSTTIDNING

18 En del av Tidningar i Norr AB • Årgång 34

l

Onsdag 30 april 2014

l

Lokalt slakteri gynnar djuren och miljön gör att landskapen kan hållas öppna, säger Patrick Strömdahl i Örsbäck, Nordmaling. Det framhålls ofta att svensk köttproduktion står för bättre djurskydd, högre djurhälsa och mindre antibiotikaanvändning än övriga Europa. Ändå utgör importerade livsmedel en ökande andel av svensk konsumtion.

En del av Tidningar i Norr AB • V 18 • 30 april 2014 • Årgång 6 • Lösnummerpris: 15 kronor

Sidan 2

A-POSTTIDNING

DOROTEA • LYCKSELE • SORSELE • STORUMAN • VILHELMINA • ÅSELE

Jämthundar används för vildsvinsjakt

Susanne vann första cykeln Sidan 17

Sidorna 4–5

Foto: PETER KÄRR

Ända sedan 2007 har länet stått utan slakteri, men i vinter öppnade en småskalig verksamhet i Nordmaling. Målet är att genom kortare transporter, och ett lugnt omhändertagande vid slakt, ge djuren ett bättre avslut och även bättre kvalitet på köttet. – Det är också bra för miljön att maten äts där den produceras, istället för att transporteras runt halva jordklotet, det

Detta var början till Doroteas blomstrande näringsliv.

Lösnummer 15 kronor l www.vasterbottningen.se

Foto: URBAN VIKLUND

Jämthunden är en populär älghundsras. Men den används också under vildsvinsjakt i södra Sverige. Nu finns farhågor att rasen ska delas i två falanger, en för älg och en för vildsvin.

Christer Jonsson driver Ullisjaurlandets kennel i Storuman. – För mig spelar det ingen roll. Vi har ju inga vildsvin här uppe, säger han. Sidorna 4–5

Tävling med skidor och skratt Säsongens sista skidtävling har avgjorts i Storuman. Här är skrattet mer värt än tiden. Michael Cederback stod för tävlingens mäktigaste ”fällning” vid målgång i kvalheatet. Sidan 12

Trivs bäst i stallet

Lovisa, Kerstin och Leia hittar man säkrast i stallet vid Vännäs Ryttarförenings ridhus strax utanför Vännäs. Där har de kul tillsammans med kamrater och sina älskade hästar. Här handlar det om att ta ansvar, hålla ordning och reda, vara en god kamrat och visa respekt för de fyrbenta muskelpaketen som väger flera hundra kilo. Sidorna 8–9

”Vad är det då som är så speciellt med att bo och finnas i Långsele?”

Sidan 2

Kontakta våra Virkesköpare

Skivsjösonen bekväm i sin elittränarroll

Hörnsjös tjejer redo för spel i division 2

Sidorna 12–13

Sidan 24

Vännäs, Bjurholm, Nordmaling, Lycksele, Åsele Jonas Tellström Tel: 070-600 69 19

Vännäs, Vindeln, Umeå, Lycksele, Robertsfors Rolf Sandberg Tel: 070-600 21 15

”Vi har förädlat den västerbottniska skogsråvaran sedan 1931!”

Alexey fick avslag återigen

Tväråbäck 20 • SE-911 91 Vännäs • www.nkltra.se • Tel: 0935-305 00

ING A-POSTTIDN • Årgång 95

Sidan 6

Sidan 8

Från Bryssel till ”Pärlan” i Örträsk

Sidan 10–11

Lycksele åkte på praktsmäll

Sidan 13

is: 15 kronor

• Lösnummerpr

m o p m a k t t a Forts e l e s m a R i n Nipgårde

R AB INGAR I NOR EN DEL AV TIDN

För dig som bor i Västerbottens inland

. se om vårt hus och vi måste bli alet åldringar om. Vi vill bo kvar och erskattat ant dlar m. – Man har und an vårt boende det han a, säger Åke Wikströ Sidorna 4–5 la eck örig änd lutet att avv Det är i slut ammans med våra anh motverka beset ska det särskilda gamla här tills pågått för att har kampen den i Ramsele. Vid årsskiftarar att platserna inte I nära tre år på Nipgår ruppen bef särskilt boendeavvecklat medan arbetsg a var ovet. boendet räcka för beh kommer att

I tidningarna finner du bl. a. • Lokala nyheter • Bildreportage • Ledare/debatt • Personporträtt • Följetong • Sport • Trav och tips • Familjehälsningar • Kryss och pyssel • Fyndtorget - köp/sälj • Hela veckans TV

Foto: TOMMY

THELIN

För dig som bor i södra Västerbotten

l 2014 V 18 • 30 apri

Björnlandet i Fredrika blir större

En dag för läsglädje

lång. er blev kön få sitt erade böck att Lindqvist sign passade på När Herman t var en av många som besökte Örnsköldsvik an är att Stig Blomqvis erad. Herm boken sign dag vars syfte exemplar av Världsbokdagen, en böcker, och att sprida med Sidan 24 ttare som i samband a såväl förfa uppmärksamm ing. läsn glädje kring

Planerar ter bowling ef n pensione

Medium visar en g möjlig vä

För dig som bor i Ångermanland

Premiär för ny fiskeserie

Sidan 8

Sidan 7

Sidan 6

Västerbottningen

Nordsverige

Lokaltidningen

6 månader 338

6 månader 338

6 månader 290

kr

kr

kr

Porto betalt

Namn:������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Adress������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Postadress������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Telefon-ävenriktnr��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Personuppgiftsansvarig:090-711381,GunFahlén

Svarsförsändelse Kontonummer900141500 90850Umeå


Utbildningssamordning för de gröna näringarna www.gronanavet.se

Kalendarium och information

På Gröna Navets hemsida hittar du uppdaterad infomation om datum och tider, kurser, seminarier och studieresor. Vi tar även löpande emot intresseanmälningar eller önskemål på kurser.

Anmälan

Gröna Navet Västerbotten Forslundagymnasiet 090-16 41 83 Gröna Navet Norrbotten Grans Naturbruksskola 0911- 23 31 13 E-post gronanavet@umea.se

www.gronanavet.se

Utbildningar på Forslunda Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Mark och

anläggning. Utbildning för dig med stort intresse för fordon och grävmaskiner, markberedning och anläggning. Utbildning på hjullastare och grävmaskin ingår. Yrkesutbildning för dig?!

Naturbruksprogrammet med inriktning Djur och Lantbruk. Gillar

du djur, natur, miljö och teknik och vill arbeta yrkesmässigt inom jord, lantbruksmaskiner, hästhållning eller djurvård? Då är Naturbruksprogrammet rätt val för dig!

Trädgård 42 veckor. Grundläggande trädgårdsutbildning för dig som vill arbeta yrkesmässigt inom trädgårdsbranschen som ger en bred kunskap inom trädgårdsskötsel och odling. Mark och anläggning 40 veckor. Grundläggande kunskaper för arbete inom markarbeten för vägar och ledningar, gröna ytor samt platt- och stenbeläggningar. Utbildningsstart i augusti 2014. Ansök senast 15 maj. Yh Trädgårdsmästare - inriktning mot ledarskap, skötsel och underhåll av gröna miljöer (400 Yh-poäng, heltid). Start 4 augusti 2014. Möjlighet finns att göra en sen ansökan. Yh Driftledare lantbruk - (200 Yh-poäng, distans/halvfart). Start 30 september 2014. Ansök senast 15 juni.

Tel 090-16 41 60 www.umea.se/forslunda

Bygg & trädgård maj 14  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you