Page 1

SIDAN 16 Fairtrade och gamla favoriter på Fröjas kafé NR 9 I 2012

Fylld med nya bostäder till salu

Compact living SIDAN 19

Vinn en iPhone

SIDAN 9


2

I NG NI .se R t Ö VK ugeo O PR w.pe N I w A Dpå w K BO line on

NU ÄR DE HÄR! KOM IN TILL BILBÖRSEN OCH PROVKÖR VÅRA

peugeot.se

FYRHJULSDRIVNA DIESELHYBRIDER

Peugeots nybilsgaranti består av 2 års nybilsgaranti + 3 års förlängd garanti. Garantin gäller i 5 år eller 100.000 km – det som först inträffar. De två första åren gäller garantin utan milbegränsning. Bränsleförbrukning blandad körning: 3,4–5,8 l/100 km. Koldioxidutsläpp CO2: 87–135 g/km. Bilarna på bilden är extrautrustade.

NYA PEUGEOT

3008 HYbrid4

NYA PEUGEOT

508 RXH

info©bilborsen.nu

Chaufförvägen 27 Östersund 063-12 98 10

www.bilborsen.nu

FAMILJEVÄNNEN.

SEAT Sverige fyller 20 år och firar med vassa erbjudanden under hela 2012. Vad sägs till exempel om den ultimata familjebilen Alhambra till förmånligt pris? Upp till sju säten, högsta säkerhet och all tänkbar utrustning som standard eller tillval. TSI eller TDI-motorer och även med 4WD fyrhjulsdrift. Alhambra finns nu för snabb leverans. Välkommen in för en provtur.

SEAT ALHAMBRA JUBILEUMSPRIS FRÅN 249.900:- 1.775:-/MÅN Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Blandad körning SEAT Alhambra 5,5–7,6 l/100 km, CO2 143–178 g/km. SEAT Billån 36 mån, 35% kontant, 49% restskuld, rörlig ränta baserad på STIBOR 90 (eff. rta 5,98%). 2 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års lackgaranti, 12 års garanti mot genomrostning utan krav på efterbehandling samt SEAT Service®Mobility i två år.

Odenskogsvägen 9, Östersund www.bilcenterjamtland.se Tel 063-19 59 00 Vard 08.00–17.00


I

Bil och Bostad ges ut av MRFhandlarna i Östersund och Mäklarhuset i Östersund AB. Produktion: Tidningar i Norr AB Text: Trampolin PR Tryck: MittMedia Print 2012 Ansvarig utgivare: Jonatan Hjort Telefon 070-818 00 06

Frün vänster i bild: Mats Ebbesson, Ivars Bil, Tomas SundstrÜm, Bilcenter, Magnus Vestlund, JemtBil, JÜrgen SünglÜf, Bilbolaget och Fordhallen, Peter Ågren, SandstrÜm & Ljungqvist, Peter Ericsson, Sport & Motor, Linda LydÊn, Mäklarhuset, Andreas GranlÜf, Ditec Bilvürdcenter, Fredrik Mooe, BilbÜrsen.

Motoryra och hemmafix FÜr en dryg vecka sedan vrülade de fÜrbi. De kraftfulla vidundren i STCC Airport Race Östersund, kungaklassen i svensk banracing. FÜr fÜrsta güngen i Norrland och fÜr fÜrsta güngen pü en flygplats. Tävlingarna lockade en storpublik – drygt 15 000 personer var där – ett bevis pü jämtarnas stora motorintresse. Vi som arbetar inom bilbranschen kan inte erbjuda just den sortens vrülük, men om du stannar till hos oss under hÜsten visar vi dig mer än gärna bilnyheter med büde snabba växlar och snygga kurvor. Ytterligare ett bevis pü det stora motorintresset är anrika Östersunds motorcykelklubb, som startade 1970 i "Stickans" garage, och som sedan münga ür tillbaka ordnar populära onsdagsutflykter. I det här numret hoppar vi upp pü hojen och slür fÜlje med dem till Hara Brygga, läs om utflykten pü sidan 5. Nügot annat som vi jämtar gillar är att ta hand om vür bostad. Under sommarhalvür och tidig hÜst behÜver man inte gü lüngt fÜr att se tak som läggs om och paneler som byts ut. En som verkligen tagit hand om sin bostad, och skräddarsytt den efter sina behov, är Ronny Andersson i BjÜrnänge. Pü 27 kvadrat finns allt han behÜver och lite till. Läs om hans lilla viste pü sidan 19. Apropü hemmafix vill vi slutligen bjuda dig läsare pü hÜstens trender inom textilier – ett enkelt sätt att fÜrnya och forma om ditt hem i hÜst. Läs mer pü sidan 14. God läsning!

Bilbolaget Nord 063-14 94 00

Ivars Bil 063-16 20 45

Fordhallen 063-663 50 10

BilbĂśrsen 063-12 98 10

JemtBil 063-15 59 00

Sport & Motor 063-810 10

Bilcenter 063-19 59 00

SandstrĂśm & Ljungqvist 063-15 09 40

Mäklarhuset i Östersund AB 063-13 44 00

Tidningar i Norr rättar Som ni säkert la märke till sü saknades tvü reportage i sommarens nummer 7 och 8. Det är vürt fel och det vill vi be om ursäkt fÜr! Läs om Östersunds Motorcykelklubb och Kalle som kÜr hemglassbilen i detta nummer stället. Jonatan Hjort, ansvarig utgivare.

Läs mer www.bilobo.se

Opel Combo.

NU 

IUnQ %HQVLQKN

Nya Opel COMBO

MER AV DET MESTA. )lUGLJELOI|UNU

Helt nya Opel Combo sätter en ny standard pü sküpbilsmarknaden. Den har klassens hÜgsta lastfÜrmüga - 925 kg, klassens stÜrsta bredd mellan hjulhusen - 1230 mm - en SJ-pall ryms pü bredden, klassens stÜrsta lastutrymme - upp till 4,2 m3. Den avancerade multilänkbakaxeln ger büde lägre golv och hÜgre kÜrglädje. Och självklart är Combo rejält utrustad redan frün bÜrjan. Det är ju en Opel!

([Sn6WDQGDUGXWUXVWQLQJ $%6 (63 $&PHGSROOHQĂšOWHU ,VROHUDGPHOODQYlJJ 3ODVWLQNOlGGDKMXOKXVLQNOlGGDVLGRUG|UUDUVDPWWDN 6NMXWG|UUK|JHUVLGD (OHNWULVNWLOOVDWVYlUPDUH

Östersund ChauffÜrvägen 15 063-15 09 30

Öppettider Mün–fre 09.00–17.00

*Samtliga priser exkl. moms. Opel Combo omfattas av 2 ürs nybilsgaranti och upp till 8 ürs rostskyddsgaranti. Läs mer om Opel Combo och vüra 5 servicelÜften pü opel.se

Hemsida Alla dagar – Dygnet runt www.sandstrom-ljungqvist.se

3


FITS YOUR LIFE - MITSUBISHIMOTORS.SE

Hos Bilbörsen

JUST NU!

MITSUBISHI L200- DC Business automat

Dubbel LRF Bonus (Värde 14.400:-)

SPARA!

PRIS: 239.000:-

30.640:-

ORD. PRIS: 269.640:Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller så långt lagret räcker. Priset är exkl. moms

FITS YOUR LIFE - MITSUBISHIMOTORS.SE

Hos Bilbörsen

OUTLANDER 2,2D BUSINESS AUTOMAT

PRIS:

299.900 KR

Sveriges längsta bilgaranti

SPARA!

Ord.Pris: 339.900 kr

40.000 KR

Trygghetspaket • 8-års bilgaranti • 3-års vagnskadegaranti • 3-års Mitsubishi Assistanspaket

SÅ MYCKET, FÖR SÅ LITE

• Aluminiumfälgar 18” • Automatlåda (TC-SST) • Klimatanläggning • Audiopaket, 8 högtalare och en subwoofer på totalt 710W från Rockford Fosgate • USB-ingång • Backsensorer • Backkamera med display i innerbackspegeln • Bluetooth handsfree med röststyrning och manöverknappar i ratten • CD-växlare för sex CD skivor • Läderklädd ratt och växelspaksknopp • Baksäte ställbart i längd och lutning • Kurvljus • Elektrisk justering av förarstolen • Läderklädda säten • Nyckellöst centrallås och tändningslås • Tredje sätesrad, nedfällbart i golvet (7-sits) • Bi-Xenon strålkastare med automatisk höjdjustering • Farthållare • Kylt handskfack • Elfönsterhissar fram och bak • Ytterbackspeglar elektriskt justerbara, uppvärmda och infällbara • Automatiskt avbländbar innerbackspegel • Eluppvärmd nederkant på vindrutan • Regnsensorer • Mörktonade bakrutor • Starthjälp i backe mm.

Dessutom; Outlander Komfort, 279.900 kr (ord.pris 309.900 kr) och många andra modeller till kraftigt rabatterade priser! Bränsleförbrukning bl körning Outlander 6,3-8,8l/100km CO2 163-202g/km. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller så långt lagret räcker. Eventuellt färgtillägg tillkommer på ovanstående priser.

Välkommen till Norrlands största Mitsubishi återförsäljare.

Chaufförvägen 27 Östersund 063-12 98 10

Kontakta oss för ditt bästa bilköp

info@bilborsen.nu

www.bilborsen.nu


BIL MED MERA

I

5

Parkerade vid Hara Ångbåtsbrygga, redo för fika.

Kolonnkörning uppskattas av medlemmarna och ser rätt maffigt ut.

Alla modeller är välkomna i ÖMCK.

Vill du veta mer? Vill du veta mer om klubben kan du besöka www.omck.nu

ÖMCK – öppet för alla, året runt Omkring 25 motorcyklar med förare och några passagerare har samlats i Östersunds hamn för en av Östersunds motorcykelklubbs återkommande onsdagsturer. Jag följer med för att se vad det handlar om. Jag tog mitt MC-kort för två år sedan. En dröm sedan barnsben som förvekligades. Med lånad hoj bär det iväg till Östersunds hamn och området bredvid Restaurang Marité. Där möts jag av yngre och äldre, kvinnor och män, och alla möjliga typer av motorcyklar – även om customcyklarna med sitt glänsande krom och sina läderdetaljer är i majoritet. Östersunds Motorcykelklubb, ÖMCK, fyller i år 42 år och även om det är spridda åldrar, olika typer av motorcyklar och numera finns flera tjejer i medlemsregistret så beskriver klubbens ordförande Ulf Lärkert genomsnittet så här: – De flesta av oss är lite äldre, så vi vill ta det lugnt och åka bekvämt. De flesta åker customhoj, men självklart är alla välkomna. Det har bara blivit så att många av oss tillhör det äldre gardet. Bildades i Stickans garage En av dem som var med och startade klubben 1970 är Stig ”Stickan” Eriksson och jag

som anlände kaffesugna till Hara. De hade målet att nå 200 så de var nära.

får höra att klubben i princip ”startade i Stickans garage”. Stickan berättar att den tur som gav upphov till klubbens återkommande turer var en lördagstur till Wången 2003. – Vi var sex stycken som åkte och efter det åkte vi några lördagar innan det bestämdes att onsdagsturerna skulle bli ett återkommande evenemang, säger han. I Östersunds Motorcykelklubb finns idag cirka 100 aktiva medlemmar. Hur aktiv man är varierar, men det finns alltid en kärntrupp som är med på alla aktiviteter. En av dessa aktiviteter är just onsdagsturerna som avgår 18.30 varje onsdag hela sommaren, till ett i förväg bestämt resmål med fikaservering.

Dagens mål Dagens utflyktsmål är just Hara Ångbåtsbrygga och när vi alla har mullrat in, parkerat och köpt kaffe och macka så sätter vi oss vid de bord som finns på serveringen. Jag får då en chans att höra mer om klubben och dess verksamhet. ÖMCK åker alltid i kolonn på onsdagsturerna. Ett tag slutade de med det och då fick alla ta sig på egen hand till fikaställena, men efter protester återinfördes kolonnkörningen igen. – Ja, många gillar grejen med att åka i kolonn och visst ser det maffigt ut och låter rätt gött när vi kommer ett helt gäng, säger Ulf och får medhåll från de övriga vid vårt bord. – Men kolonnkörning kräver sin förare, det är viktigt att man håller sitt avstånd och håller koll på de som ligger framför, flikar Thomas Gillhover in.

Hara ångbåtsbrygga ett populärt mål – En av de populäraste turerna är till Hara Ångbåtsbrygga. Om vädret är bra brukar vi bli rätt många, berättar Ulf. Rekordet satte de för fyra år sedan då de var 170–180 motorcyklar med förare och passagerare

Alla välkomna Alla modeller är välkomna på klubbens turer, både vad gäller förare och motorcykel. Även icke-medlemmar är välkomna att följa med på onsdagsturerna även om ordförande Ulf är tydlig med att man gärna ser fler

Klubbens ordförande Ulf Lärkert på sin Yamaha XV1900 Midnight Star.

medlemmar i klubben. – Ja, medlemmar behövs för att hålla verksamheten rullande. Förutom onsdagsturerna arrangerar ÖMCK även andra aktiviteter. Till exempel gör man varje år turen Storsjön runt. Den turen har en startavgift för varje deltagare och de pengar man får in går oavkortat till olika välgörande ändamål. I år blev det en kortare tur på grund av vädret; 2 grader varmt och rejäl blåst gjorde att endast 11 tappra åkare följde med på turen. Pengarna gick i år till Kvinnojourens ”Gunhilds fond”. Medarrangör till Yran Bikeweek – De flesta klubbar i området är med och arrangerar Bikeweek. Det är olika MCrelaterade aktiviteter hela veckan och den som är intresserad kan läsa mer på www.yranbikeweek.se, berättar Ulf. Aktivitet året runt Även under vintern träffas man på onsdagarna, då i klubbens lokal på Strandgatan. Man umgås, snackar och spelar musik på Jukeboxen. Det märks att just Jukeboxen är en av klubbens stoltheter. – Det är en riktig Jukebox. Lägg i en krona så får du välja 3 skivor, avslutar Ulf med ett leende. TEXT OCH FOTO: DANNE STENBÄCK


6

I

I STRÅLKASTARLJUSET

Vaniljstrut om Kalle får välja Med en melodi som nästan alla känner igen är glassbilen ett efterlängtat inslag i vardagen, framförallt under sommaren. En av dem som längtar efter att glassäsongen ska komma igång är glassbilschauffören Karl Björk, även om hemglassmelodin inte hör till hans personliga favoriter. – Första arbetsdagen tyckte jag att det var askul att trycka på melodiknappen. Men efter fem gånger trodde jag att jag skulle dö. Nu har jag nästan börjat gilla den igen, men ofta känns det som att jag trycker på knappen men hör inte melodin. Det är lätt att förstå att Kalle är en populär chaufför hos länets glassentusiaster. Han är glad och energisk och börjar snabbt berätta om det bästa med hans arbete, och den kommande sommaren blir hans fjärde säsong. – Det är ju fantastiskt kul att ha ett jobb som gör folk glada. En fördom är att det mest är barn som uppskattar glassbilen, men det är faktiskt en och en annan pensionär som studsar av glädje också, säger Kalle. Han berättar att han själv också kan uppskatta en god glass, även han inte äter några mängder. ”Mormors godaste vanilj” hör till favoriterna. – Den är krämig och fylld med kolasås. ”Trollerimix” är en annan favorit, den säljer vi mycket av under somrarna. Den är framför allt mycket populär bland barn.

Gör hundarna glada Barnen hör även till Kalles favoritkunder, eftersom de nästan alltid vet precis vad de vill ha. Värre är det med vuxna som ofta har svårt att bestämma sig. – De brukar säga ”vi är ju värre än barnen” och då brukar jag hålla med, skrattar Kalle. Även djur uppskattar glassbilen och framförallt hundar skiner upp när de hör bilens melodi. Kalle förklarar att många tror att djuren ska bli rädda av ljudet, men att han har lagt märke till motsatsen. – Jag älskar hundar och jag har upptäckt att de flesta djur, inklusive hästar, tycker att det är jättespännande när jag kommer. Det har till och med hänt att de följer efter bilen. Även om han bara har kört glassbil i några år är han lite av en veteran i branschen, då han redan som liten började hänga i Hemglass lokaler. – Jag är kompis med min chefs söner, så vi var ju här en del redan som små och när jag var kring 15 år började jag hjälpa till och lasta bilarna.

I år har även Kalles lillebror börjat köra glass, vilket har förstärkt den hemkära känslan Kalle känner till företaget och kollegorna. – Sen är ju de flesta kunder stammisar också, så det blir extra roligt när man börjar hitta, få rutin och känna igen folk.

En framtid i kostym Kalle har ett stort musikintresse och när han inte jobbar hoppar han ibland in och spelar med coverbandet Teland. När han började sitt arbete såg han fram emot att möjligheten att ta med sig favoritmusiken in bilen, men den planen ändrades fort. – Ja, man hoppar ju ur bilen så ofta, så det blev för många avbrott. Nu har jag istället börjat lyssna på P1. Studio Ett i P1 är det bästa programmet. Det förgyller verkligen mina resor, berättar Kalle. Annars gillar Kalle att åka snowboard under vinterhalvåret och när det inte är glassäsong pendlar han mellan andra arbeten. – Men i april brukar Hemglasschefen

ringa och fråga om jag vill jobba under sommaren och det är klart jag vill det. Då har man ju börjat sakna det, även om det inte är ett glassigt jobb, skojar Kalle. Även om han trivs med arbetet idag, ser inte Kalle sig själv som glassbilschaufför hela livet. Till hösten har han planer på att börja studera och drömmen är att ett kontor och ha på sig kostym. – Jag har sökt industriell ekonomi, så det är ju något helt annat. Jag vet inte var jag skulle vilja jobba sedan, men jag kommer nog sakna det här jobbet. Vi får hålla tummarna för att chefen ringer i april igen, ler Kalle. TEXT OCH FOTO: JOHANNA NÄSHOLM

Faktaruta Namn: Karl ”Kalle” Björk Ålder: 22 år Bor: i Östersund Favoritglass: Mormors godaste vanilj


I

SKANDIAMÄKLARNA ÖSTERSUND, KÖPMANGATAN 34, WWW.SKANDIAMAKLARNA.SE

ÖSTRA ODENSALA - PARHUS I BARNVÄNLIGA ODENSALA - NYPONVÄGEN 1

GÅRD MED HÄRLIGT LÄGE I OVIKEN - HELGEBACKEN 844

3:A CENTRALT I KROKOM - ASPÅSVÄGEN 1 B

SKA DU SÄLJA DIN BOSTAD? VÄLKOMMEN ATT KONTAKTA MIG FÖR RÅDGIVNING

Pris 1 650 000 KR/BUD BOAREA 120 KVM ANTAL RUM 5 ROK BYGGÅR 1973 TOMTAREA 697 KVM ADRESS Nyponv vä ägen 1 ENERGIPRESTANDA 133 k kW Wh/m² år KONTOR ÖSTERSUND mäklare anette unnerby 070-6403005

Pris 195 000 KR/BUD AVGIFT 2 930 KR BOAREA 89 KVM ANTAL RUM 3 ROK VÅNINGSPLAN 2 ADRESS Asppå åsv vä ägen 1 B KONTOR ÖSTERSUND MÄKLARE Anette Unnerby 070-6403005 SMS S 1001695 till 72456

Pris 1 550 000 KR/BUD BOAREA 181 KVM BIAREA 24 KVM ANTAL RUM 7 ROK BYGGÅR 1935 TOMTAREA 48700 KVM ADRESS Hel elg gebacken 844 VISAS LÖR 25/8, 12.00-13.00 KONTOR ÖSTERSUND Mäklare Anette Unnerby 070-6403005

Mäklare anette unnerby 070-6403005 köpmangatan 34 831 30 östersund.

Auktoriserad verkstad för BMW – NISSAN – SUBARU Verkstaden erbjuder 10% i rabatt på arbete och 15% på reservdelar vid verkstadsbokning innan den 28/9 Dessutom så bjuder vi på lunch. (Gäller samtliga av våra märken) För att du ska ha ett problemfritt bilägande kontrollerar vi att din bil har de senaste uppdateringarna i samband med verkstadsbesök. En auktoriserad verkstad ger säkerhet och lönar sig alltid i längden. Medtag annons vid verkstadsbokning/servicetillfälle. Erbjudandet gäller endast vid bokning av service eller reparation via verkstad tom. 28/9 Varmt välkomna Ivars Bil i Östersund

Östersund 063-16 20 50

Öppettider:

www.ivarsbil.se

Mån–Fre 07.00–17.00

7


LADDA NER VECKANS

VISNINGSSCHEMA

Ö ÖSTERSUND STERSUND / TEL: 06 063-13 3-13 44 00 / MAKL MAKLARHUSET.SE ARHUSET.SE

CENTRAL CENTRALT T / REGEMENT REGEMENTSGATAN SGA ATAN 29

ÅS BRUNKULLAS ULLAS V VÄG ÄG 2 ÅS / BRUNK

REPRESENTATIONSVILLA REPRESENT TATIONSVILLA TIONSVIL T

PÅKOSTAD P Å ÅKOST TAD A VILLA I ÅS

Utgångspris: 4 500 000 kr / Boarea: Boarea: 272 272 kvm Utgångspris: kvm Biarea: 155 155 kkvm vm / Tomtarea: Tomtarea: 15 24 kvm kvm Biarea: 1524 Rum: 12 rum, v arav 5 so vrum / Ener gi: 15 2kWh/kvm varav sovrum Energi: 152kWh/kvm V isning: 26/8, 26/8, kl 13. 30-14.15 Visning: 13.30-14.15 Mäklar e: Linda Lydén, Lydén, 070-602 070-602 22 26 26 Mäklare:

Ut gångspris: 3 200 000 kr / Boar ea: 170 170 kvm kvm Utgångspris: Boarea: T omtarea: 125 2 kkvm vm / Rum: 5 rum, v arav 4 so vrum. Tomtarea: 1252 varav sovrum. Ener Energiprestanda: 75 kWh/kvm giprestanda: 7 5 kW h/kvm V isning: 22/ 8, kl 17-17.45 17-17.45 och 26/8, 26/8, kl 1313.45 Visning: 22/8, 13-13.45 Mäklar e: Sofia Andersson, Andersson, 0 70-602 22 14 Mäklare: 070-602

FRÖ FRÖSÖN SÖN / B BYVÄGEN YVÄGEN 6 611

UND / NORRA T ORLANDSGA ODENSLUND TORLANDSGATAN ATAN 5 ODENSL

HÄRLIG VILLA MED UTSIKT

VILLA I OMTYCKT OMRÅDE

Ut gångspris: 3 400 000 kr / Boar ea: 199 kkvm Utgångspris: Boarea: vm Biar ea: 6 9 kkvm vm / T omtarea: 1258 kkvm vm Biarea: 69 Tomtarea: Rum: 7 rum, v arav 3-5 so vrum. / Ener gi: 19 3 kW h varav sovrum. Energi: 193 kWh V isning: 2 6/8, kl 1111.45 och 28/8, 28/8, kl 17-17.45 17-17.45 Visning: 26/8, 11-11.45 Ö ÖSTERSUND S070-602 063-13 3-13 44 00 / MAKL MAKLARHUSET.SE ARHUSET.SE Mäklar e: Linda Lydén, Lydén, 0TERSUND 70-602 22/26 2TEL: 6 06 Mäklare:

Ut gångspris: 2 100 000 kr / Boar ea: 15 9 kkvm vm Utgångspris: Boarea: 159 Biar ea: 2 6 kkvm vm / T omtarea: 7 93 kkvm vm Biarea: 26 Tomtarea: 793 Rum: 6 rum. v arav 5 so vrum varav sovrum V isning: 22/ 8, kl 14. 45-15.30 och 29 /8, kl 17 .30-18.15 Visning: 22/8, 14.45-15.30 29/8, 17.30-18.15 Mäklar e: Linda Lydén, Lydén, 070-602 070-602 22 26 26 Mäklare:

ANNERSIA / RA RASTEN STEN 105

FRÖ FRÖSÖN SÖN / B BYVÄGEN YVÄGEN 88

ENERGISNÅLT ENERGISNÅL LT MED UTSIKT UT

UTMÄRKT LÄGE, 3 GARAGE

Utgångspris: Utgångspris: 1 975 975 000 kr / Boarea: Boarea: 151 151 kkvm vm Biarea: 47 47 kvm kvm / T omtarea: 1148 kvm kvm Biarea: Tomtarea: varav 3-4 so v / Energi: Energi: 45 45 kW h/kvm Rum: 5-6 rum, varav sov kWh/kvm 15-15.45 Visning: 17.30-18.15 V isning: 23/8, 23/8, kl 17 .30-18.15 och 26/8, 26/8, kl 15-15.45 Mäklare: Mäklare: Fredrik Fredrik Berglund, Berglund, 070-602 070-602 20 61 61

Utgångspris: Boarea: Ut gångspris: 3 450 450 000 kr / Boar ea: 285 kkvm vm T omtarea: 15 90 kkvm vm / Ener gi: 181 kW h/kvm Tomtarea: 1590 Energi: kWh/kvm Rum: 7 rum, varav varav 3-4 sovrum sovrum + 4 rum i två två lgh isning: 2 6/8, kl 12. 15-13 och 28/8, 28/8, kl 18.15-19 18.15-19 V Visning: 26/8, 12.15-13 Mäklar e: Linda Lydén, Lydén, 070-602 070-602 22 26 26 Mäklare:

BESIKTIGAD

BESIKTIGAD

BRUNFLO BRUNFLO / ROSENLUNDSVÄGEN ROSENLUNDSVÄGEN 3A

NÄLDEN / YTTERÅN 511

BRUNFL O "ANNERSIA" / SOLBERG 127 127 BRUNFLO

BRUNFLO / LAGMANSVÄGEN LAGMANSVÄGEN 27 27 BRUNFLO

UTHYRNINGSMÖJLIGHETER

BRA LÄGE I YTTERÅN

LANTLIGT MED UTSIKT

HELRENOVERAT HELRENOVERA AT RADHUS

Utgångspris: 1 5 75 000 kr / Boar ea: 25 Utgångspris: 575 Boarea: 2511 kkvm vm Biar ea: 106 kkvm vm / T omtarea: 7 31 kkvm vm Biarea: Tomtarea: 731 Rum: 10 rum, v arav 67 so v / Ener gi: 16 2 kW h/kvm varav 6-7 sov Energi: 162 kWh/kvm V isning: 2 6/8, kl 12. 15-13 Visning: 26/8, 12.15-13 Mäklar e: Fredrik Fredrik Ber glund, 0 70-602 20 61 61 Mäklare: Berglund, 070-602

Ut gångspris: 8 90 000 kr / Boarea: Boarea: 139 139 kkvm vm Utgångspris: 890 Biar ea: 81 kkvm vm / T omtarea: 4 936 kkvm vm Biarea: Tomtarea: 4936 Rum: 6 rum, v arav 4 so vrum / Ener gi: 120kW h/kvm varav sovrum Energi: 120kWh/kvm V isning: K ontakta mäklar en fför ör tidsbokning. Visning: Kontakta mäklaren Mäklar e: Fredrik Fredrik Ber glund, 0 70-602 20 6 Mäklare: Berglund, 070-602 611

Ut gångspris: 1 575 575 000 kr / Boarea: Boarea: 160 kkvm vm Utgångspris: Biar ea: 63 63 kvm kvm / T omtarea: 44 90 kvm kvm Biarea: Tomtarea: 4490 Rum: 5 rum, varav varav 3 sovrum. sovrum. V isning: 2 6/8, kl 13. 30-14.15 och 29/8, 29/8, kl 17 .30-18.15 Visning: 26/8, 13.30-14.15 17.30-18.15 Mäklar e: Fredrik Fredrik Ber glund, 0 70-602 20 61 61 Mäklare: Berglund, 070-602

Utgångspris: 1 175 175 000 kr / Boarea: Boarea: 110 kkvm vm Utgångspris: Tomtarea: 148 kvm kvm / Energi: Energi: 129 kW h/kvm Tomtarea: kWh/kvm Rum: 5 rum, v arav 3-4 so vrum. varav sovrum. V isning: 22/ 8, kl 17-17.45 17-17.45 och 2 6/8 kl 1111.45 Visning: 22/8, 26/8 11-11.45 Mäklar e: Madeleine Nils son, 0 70-602 22 17 Mäklare: Nilsson, 070-602

Sara Arhusiander 063-13 44 00 Östersund

Fredrik Berglund 070-602 20 61 Östersund

Linda Lydén Ibrahimson 070-602 22 26 Östersund

Sofia Andersson 070-602 22 14 Östersund

Madeleine Nilsson 070-602 22 17 Östersund

Desirée Persson 070-602 22 12 Östersund


I

9

ÖSTERSUND / TEL: 06 3-13 44 00 / MAKL ARHUSET.SE ÖSTERSUND 063-13 MAKLARHUSET.SE

NYTT PRIS

SLÖVRE 909 ALSEN / SLÖVRE

HALLEN / Å GÅRDARNA ÅHN 605 ÅGÅRDARNA

FRÖ SÖN / RIS SLERSGATAN 25 FRÖSÖN RISSLERSGATAN

4B FRÖSÖN FRÖ SÖN / HORNSGA HORNSGATAN ATAN 2 24

HUS MED POTENTIAL

CHARMIGT & NA NATURNÄRA ATURNÄRA T

SMAKFULLT SMAKFULL MAKFULL LT RENOVERAD

HELRENOVERAD, SJÖUTSIKT

Utgångspris: 425 Boarea: Ut gångspris: 4 25 000 kr / Boar ea: 117 kkvm vm Biarea: Tomtarea: 6432 Biar ea: 12 kkvm vm / T omtarea: 64 32 kkvm vm varav arav 4-5 so sovrum. vrum. Rum: 7 rum, v V Visning: isning: 26/8 26/8 kl. 10 10.30-11.15, .30-11.15, 28/8 28/8 17.30-18.15 17.30-18.15 Mäklar e: Sofia Andersson, Andersson, 070-602 070-602 22 14 Mäklare:

Utgångspris: 690 Boarea: Utgångspris: 6 90 000 kr / Boar ea: 115 kvm kvm Biarea: 2625 Biar ea: 5 kkvm vm / Tomtarea: Tomtarea: 2 625 kkvm vm varav arav 3 so sovrum Rum: 5 rum, v vrum / Energi: Energi: 188 kWh/kvm kWh/kvm Visning: Visning: K Kontakta ontakta mäklar mäklaren en för för tidsbokning. Mäklare: Madeleine Nils son, 070-602 070-602 22 17 Mäklare: Nilsson,

Utgångspris: 375 75 000 kr / A Avgift: vgift: 3 208 kr kr/mån r/mån Ut gångspris: 1 3 Boarea: Boar ea: 89 89 kkvm vm / Våning: Våning: 2 av av 3 arav 3 so vrum. varav sovrum. Rum: 4 rum och kkök, ök, v Visning: 26/8, 26/8, kl 1111.30 Visning: 11-11.30 Mäklare: Fredrik Fredrik Berglund, Berglund, 070-602 070-602 20 61 61 Mäklare:

Utgångspris: Avgift: vgift: 2 890 890 kr kr/mån r/mån Ut gångspris: 1 075 075 000 kr / A Boarea: 72.5 Våning: av Boar ea: 7 2.5 kvm kvm / V åning: 3 a v3 varav sovrum. Rum: 3 rum och kkök, ök, v arav 2 so vrum. Visning: 26/8 12-12.30, 16.30-17 V isning: 2 6/8 kl. 12 -12.30, 29/8 29/8 kl. 16. 30-17 Mäklar e: Madeleine Nils son, 0 70-602 22 17 Mäklare: Nilsson, 070-602

NYTT PRIS

7B KARLSLUND SAMUEL GATA ATA 3 37B K ARLSLUND / S AMUEL PERMANS GA

KARLSLUND KARLSLUND / BJÖRKBA BJÖRKBACKAVÄGEN CKAVÄGEN 4B

71 ODENS ODENSALA ALA / VICKERVÄGEN VICKERVÄGEN 71

FRÖSÖN FRÖ SÖN / HORNSGA HORNSGATAN ATAN 13A

LJUS OCH CHARMIG 1:A

LJUS 3:A I KARLSLUND

LJUS JUS OCH V VÄLPLANERAD ÄLPLANERAD Ä

LJUS 2:A MED STORT KÖK

Ut gångspris: 5 75 000 kr / A vgift: 1 8 73 kr Utgångspris: 575 Avgift: 873 kr/mån r/mån Boar ea: 3 9.5 kkvm vm / V åning: 2 a v3 Boarea: 39.5 Våning: av Rum: 1 rum och kkök. ök. V isning: 2 6/8, kl 13. 30-14 och 30/8, 30/8, kl 17-17.30 17-17.30 Visning: 26/8, 13.30-14 Mäklar e: Desir ee Persson, Persson, 0 70-602 22 12 Mäklare: Desiree 070-602

Utgångspris: 825 000 kr / A Utgångspris: Avgift: vgift: 2 6 670 70 kr kr/mån r/mån Boar ea: 6 9 kvm kvm / Våning: Våning: 2 a v3 Boarea: 69 av kök, v arav 12 so vrum. Rum: 3 rum och kök, varav 1-2 sovrum. Visning: 23/8 23/8 kl. 18.15-18.45, 18.15-18.45, 2 6/8 kl. 14. 30-15 Visning: 26/8 14.30-15 Mäklare: Sofia Andersson, Andersson, 070-602 070-602 22 14 Mäklare:

Ut gångspris: 6 Utgångspris: 650 50 000 kr / A Avgift: vgift: 3 0 070 70 kr/mån krr/mån Boar ea: 66 kkvm vm / V åning: 2 a v2 Boarea: Våning: av Rum: 2 rum och kkök, ök, v arav 12 sovrum sovrum varav 1-2 V isning: 26/8, 26/8, kl 14. 30-15 och 30/8, 30/8, kl 1818.30 Visning: 14.30-15 18-18.30 Mäklar e: Desiree Desiree Persson, Persson, 0 70-602 22 12 Mäklare: 070-602

Ut gångspris: 5 50 000 kr / Avgift: Utgångspris: 550 Avgift: 2 875 875 kr kr/mån r/mån Boar ea: 5 7.5 kkvm vm / V åning: 1 av av 3 Boarea: 57.5 Våning: Rum: 2 rum och kkök, ök, v arav 1 sovrum. sovrum. varav V isning: 2 7/8, kl 17 -17.30 Visning: 27/8, 17-17.30 Mäklare: F redrik Ber glund, 070-602 070-602 20 6 Mäklare: Fredrik Berglund, 611

Vinn en iPhone!

YB

Nr 2. Sid.......

Nr 1. Sid.......

Var med och tävla om en iPhone 4S! I pusselbitarna här intill har du delar av fem olika annonser som finns utplacerade i tidningen. Du skall finna de annonser det gäller och sedan fylla i vilken sida i tidningen annonserna ligger på. SMS:a sedan in ditt svar och du är med och tävlar om en iPhone 4S. till ett värde av ca 4800:-

Så här gör du för att SMS:a in din lösning:

Nr 3. Sid.......

Lös annonspusslet och skriv ner de sidnummer där annonserna ligger på den markerade raden. SMS:a sedan ordet bilobo (mellanslag) sidnr (mellanslag) sidnr (mellanslag) osv... till 72550. Kostnad för din lösning är 15 kr + ev operatörsavgift. För ökad vinstchans kan du skicka flera lösningar, dock max 5 st.

ör att ebok

TÄVLING! SMS:a lösningen till 72550

a Ser v upp Dela lmä på bi

! Nr 4. Sid.......

Lycka till!

Vinnaren meddelas per telefon och presenteras på www.bilobo.se efter att dragning har skett. Tävlingen pågår till och med 5 september 2012 då dragning sker. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.

Jättestort grattis till ”Tur-Maja” Hemmingsson, Östersund, som vann en iPad förra numret och nu en iPhone! Av över 1000 svar så faller lotten på samma person igen! ”Helt osannolikt” säger Anders på Marknadsavdelningen. ”Om man inte visste bättre så skulle man tro att det var uppgjort”, säger han och ler. Maja gav bort sin iPadvinst till sin mamma och avser att ge bort sin nya vinst, en iPhone, till en kompis.

Maja Hemminsson med sin mamma Carina Hemmingsson.

Nr 5. Sid.......


3 SPECIALUTRUSTADE JUBILEUMSBILAR!

Bilbolaget ๏ฌ rar 80 รฅr 2012! Vi inleder vรฅrt jubileum med att erbjuda tre unika jubileumsbilar. Bilarna รคr mycket vรคlutrustade och vรคlpaketerade. Utรถver detta har du mรถjlighet att kรถpa till ett exteriรถrt stylingpaket till jubileumspris. Vรคlkommen in och provkรถr!

1927 bรถrjade Volvo tillverkning och fรถrsรคljning av sin nyutvecklade bil, PV 650. 1932 รถvertog brรถderna Sven O Persson och Gustaf Persson agenturen fรถr Volvo i Jรคmtlands lรคn. Det var sรฅ det bรถrjade. Idag ingรฅr Bilbolaget som ett fรถretag i AB Persson Invest koncernen. Bilbolaget รคr รฅterfรถrsรคljare fรถr Volvo, Renault, Dacia och i ร–stersund รคven Ford. Vi sรคljer ca 5 000 bilar per รฅr, varav 2 300 nya och 2.700 begagnade.

Volvo V60 D2 S/S Momentum

Volvo XC70 D4 AWD Momentum Dynamic Edition

Volvo XC70 D5 AWD Summum automat

Pris 279.900:BILLร…N 2.900:-/MรฅN* BILLEASING 2.579:-/MรฅN**

Pris 359.900:BILLร…N 3.847:-/MรฅN* BILLEASING 3.537:-/MรฅN**

Pris 432.900:BILLร…N 4.483:-/MรฅN* BILLEASING 4.320:-/MรฅN**

Mycket vรคlutrustad med bl.a: t$BTQJBOCMร‰NFUBMMJD t6USVTUOJOHTOJWร‰.PNFOUVN t5JEVSGร—SUJMMTBUTWร‡SNBSF t35*/BWJHBUJPO t1BSLFSJOHTIKร‡MQGSBNPDICBL t)JHI1FSGPSNBODFY8 NVMUJNFEJBNFEwGร‡SHTLร‡SN PDI%7%TQFMBSF t#MVFUPPUIPDIBVEJPTUSFBNJOH t5BLMVDLBJHMBT t,FZMFTT%SJWF

Mycket vรคlutrustad med bl.a: t4WBSUBMUFSOBUJWUTJMWFSNFUBMMJD t6USVTUOJOHTOJWร‰.PNFOUVN t%ZOBNJD&EJUJPO Nyhet! t)FSSHร‰SETWBHOTQBLFU t35*/BWJHBUJPO t1BSLFSJOHTIKร‡MQGSBNPDICBL t)JHI1FSGPSNBODFY8NVMUJNFEJB NFEwGร‡SHTLร‡SNPDI%7%TQFMBSF t#MVFUPPUIPDIBVEJPTUSFBNJOH t5BLMVDLBJHMBT t-ร‡EFSLMร‡ETFM

Mycket vรคlutrustad med bl.a: t4WBSUBMUFSOBUJWUTJMWFSNFUBMMJD t6USVTUOJOHTOJWร‰4VNNVN t%SJWFS4VQQPSUQBLFU t35*/BWJHBUJPO t1BSLFSJOHTIKร‡MQGSBNPDICBL t)JHI1FSGPSNBODFY8 NVMUJNFEJBNFEwGร‡SHTLร‡SN PDI%7%TQFMBSF t#MVFUPPUIPDIBVEJPTUSFBNJOH t5BLMVDLBJHMBT t-ร‡EFSLMร‡ETFM

Kร–P TILL EXTERIร–RT STYLINGPAKET

Kร–P TILL EXTERIร–RT STYLINGPAKET

Kร–P TILL EXTERIร–RT STYLINGPAKET

4LJEQMBUFGSBNCBLt%FLPSSBN t4JEFTDVGGQMBUFTt4MVUSร—S FOLFMU

5BLTQPJMFSt4JEFTDVGGQMBUFT t#BDLTQFHFMTLร‰QPS

5BLTQPJMFSt4JEFTDVGGQMBUFT t#BDLTQFHFMTLร‰QPS

Jubileumspris 8.900:- 

Jubileumspris 6.900:- 

Jubileumspris 6.900:- 

 'ร—SCSMLNCMLร—SO $0HLN. #JMMร‰OLPOUBOUJOCZUF Nร‰O Sร‡OUB -FBTJOHBGร—SIร—KEIZSB Nร‰O SFTUWร‡SEF QSJTFSFYLMNPNT

 'ร—SCSMLNCMLร—SO $0HLN. #JMMร‰OLPOUBOUJOCZUF Nร‰O Sร‡OUB -FBTJOHBGร—SIร—KEIZSB Nร‰O SFTUWร‡SEF QSJTFSFYLMNPNT

 'ร—SCSMLNCMLร—SO $0HLN. #JMMร‰OLPOUBOUJOCZUF Nร‰O Sร‡OUB -FBTJOHBGร—SIร—KEIZSB Nร‰O SFTUWร‡SEF QSJTFSFYLMNPNT

&3#+6%"/%&/","/&+,0.#*/&3"4.&%"/%3"3"#"55&30$)&3#+6%"/%&/#*-"3/"1ยฌ#*-%,"/7"3"&953"653645"%&3&4&37"5*0/'ยบ3&7&/56&--"53:$,'&-

Dags fรถr ett smidigt bilรคgande. ร–stersund 063-14 94 10 | Strรถmsund 0670-29 10 44


CLIO OPTIMAL - Vinterhjul

- 3 års fri service - Exception paketet

Kundvärde = 30.000:BEGRÄNSAT ANTAL BILAR!

TOPPUTRUSTADE CLIO EXCEPTION OPTIMAL, FRÅN

119.900:- ELLER 1.245:-/MÅN*.

Fyra kompletta vinterhjul, 3 års fri service. Exception paketet: klimatanläggning ECC, 15” lättmetall-fälgar, regnsensor, läderklädd ratt, tonade rutor och 5-års nybilsgaranti. Renault Clio 1.2 16V Exception Optimal: Pris från 119.900 kr. Ord. pris från ca. 137.500 kr. Förbr. bl. körn: 5,8 l/100 km. CO2 utsläpp: 135 g/km. Erbjudandet gäller tom 31/8 2012 och är baserat på 1500 mil/år. Går ej att kombinera med andra erbjudanden eller avtal. 5 års nybilsgaranti består av 2 års fabriksgaranti + 3 års förlängd garanti. Obegränsad körsträcka gäller de två första åren alternativt 100.000 km på fem år, det som inträffar först. * Renault Billån: 6,40% ränta (eff. ränta 6,59%), 84 mån, 30% kontant. Reservation för eventuella tryckfel. Bilen på bilden kan vara extrautrustad.

Dags för ett smidigt bilägande. Östersund 063-14 94 10 | Strömsund 0670-29 10 44

Vinnare! Ford Focus EcoBoost. Snålaste bensinmotorn i klassen, från 4,8 l/100 km. Upplev nya miljöbilsklassade Ford Focus som med sin revolutionerande 1,0-liters EcoBoostmotor vunnit prestigefyllda ”International Engine of the Year”. Med extra bra utrustning, turboladdning, direktinsprutning och CO2-utsläpp på låga 109 g/km får du en vinnare till kanonpris! Välkommen in för en provtur.

NYA FORD FOCUS ECOBOOST Just nu ingår Titaniumpaketet. Värde 17.700:Innehåller bl.a. 16" aluminiumfälgar, aut. klimatanläggning med två temperaturzoner (DEATC), eluppvärmd vindruta, farthållare med hastighetsbegränsare, Ford Power startknapp, 5 års garanti* och Ford Easy Fuel. PRIS

169 900:-

1 760:-/MÅN****

TILLÄGG FÖR KOMBI 5 000:-

*

**

***

Ford, official Sponsor of the UEFA Champions League, in cooperation with

ford.se Förbr. Focus EcoBoost, 1,0 liter, 100 hk. 4,8 l/100 km, CO2 109 g/km. * 5 års garanti/10 000 mil, vilket som inträffar först. ** Miljöbilar enligt Transportstyrelsens definition är befriade från fordonsskatt under 5 år från 1/1 2010. *** 5 stjärnor i Euro NCAP samt 4 utmärkelser i Euro NCAP Advanced för avancerad säkerhetsteknologi. **** Finansieringsexempel: 30% kontant, 84 mån, 6.40% ränta.


S N E R A M M O S R Ö K V O PR

2 1 0 2 R S E N E T R A E M M H O S Y R Ö N K PROV

2 1 0 2 R E T E NYH  … …–— –—dŒ†–ˆd Œ†–ˆd  OOLWHU LWHU% %HQVLQ(O HQVLQ( O+ +6' 6 '

”¶­· ” ¶­·dª¶ą² ª¶ą²du{wryt u{wr yt tt td¯ ¯¶¶d7 7R R\\RWD RW D < <DULV DULV OLWHU OLWHU%HQVLQ % HQ V LQ ( O+ 6'(IIHNWLYD (IIHNWLYDR FK Q(O +6' RFK PRWRUHUXWYHF XWYHFFNODGH NODGHIIµU µUD WWY DUDOLND O L N D WWLOOIµUOLWOLJD LOOIµUOLWOLJDPRWRUHU DWW YDUD NµUJODGD EU£QVOHVQ¤OD N µUJODGDVVRP RPE U £ Q V O H V Q ¤ O D )µUGHOVO¤Q NU P¤Q ) µUGHOVO¤Q   N UP ¤Q P¤ )µUP¤QVY£UGH ¤Q ) µUP¤QVY£UGH NU NUP ¤ Q / /HDVLQJDYJLIW HDVLQJDYJLIW NU NUP P¤Q ¤ Q H H[NO PRPV [N O P R P V 

Œ†–ˆ ” ”–™— –™—d” ”™‹q’ ™‹q’dŒ †–ˆdd  / /LWHU LWHU% %HQVLQ(O HQVLQ( O+ +6' 6'

”¶­· ” ¶­·dª¶ą² ª¶ą²dw wzur}tt zu r}ttd¯ ¯¶¶d3ULXV 3OXJ RP £UUG GHW E£VWD 3 ULXV3 OXJLQ LQ+\EULG +\EULG%LOHQ %LOHQVR VR P£ HWE £VWDDY DYWY¤ WY¤ Y£UOGDU K\EULG Y £UOGDUE¤GH E¤GHHQ HQHOELO HOELORFK RFKHQ HQ K \EULGLHWW HWWPHG PHGP\FNHW P\FNHW EU£QVOHIµUEUXNQLQJ OO¤J ¤JE U£QVOHIµUEUXNQLQJRFK RFKO¤ O¤J NROGLR[LGXWVO£SS JWWNROGLR[LGXWVO£SS )µUGHOVO¤Q NU P¤Q ) µUGHOVO¤QIIU¤Q U ¤Q  N UP ¤Q ) µUP¤QVY£UGHIIU¤Q U ¤Q NU )µUP¤QVY£UGH NUP ¤ Q  P¤Q / HDVLQJDYJLIWIIU¤Q U ¤Q NU NUP ¤Q H [N O P R P V  /HDVLQJDYJLIW P¤Q H[NO PRPV

Œ†–ˆ ” ”–™—o –™—od“‘† “‘†dŒ †–ˆdd  / /LWHU LWHU% %HQVLQ(O HQVLQ(O+6' +6'

”¶­· ” ¶­·dª¶ą²~ ª¶ą²~dv}}r}t v}}r}t tt td¯ ¯¶¶d7R\RWD 3ULXV NRPEL (Q 7 R\ RW D 3 U LX V N R PE L ( QUU\P \P O LJ R FKƫ H[LEHOIIXOOK\EULG X OO K \ E U LG POLJ RFK ƫH[LEHO PHG X OO P HGWWHNQLVND HNQLVNDOOµVQLQJDU µVQLQJDUVVRP RPKHOD KHODIDPLOMHQ I D PLO MHQ K DU IIXOO KDU J O£GMHDY DY JO£GM )µUGHOVO¤Q N P¤Q )µUGHOVO¤Q NU UP¤Q )µUP¤QVY£UGH )µUP¤QVY£UGH NU NUP¤Q P¤Q Q / /HDVLQJDYJLIW HDVLQJDYJLIW NU NUP¤Q P¤QH[NO H[NOPRPV PRPV 

7 2 < 2 7$ ) ,1$1&,$/6 (59,&(6 0 „1$ '(5 . 2 1 7$ 1 7  5 ( 6 76 . 8 / '  5 •5/,*5 ƒ1 7$    $8* $8 *   8 3 3 / ƒ * * 1 , 1 * 6 2 &+$ 9 , $9 * ,)7(57 , / / .2 0 0 ( 5  9 ,' 0 $ 5 * , 1 $ / 6 . $7 7  7 2 < 2 7$ ) , 1 $ 1 & , $ / 6(59,&(6 6(59,&(6 0 „1$'(5  )•567$ ) • 5 6 7$ 72<27$ ),1$1&,$/ 0„1$'(5 72<27$ ),1$1&,$/ 6(59,&(6 0„1$ $'(5 .217$17 5(676.8/' 5•5/,* 5ƒ1 *,)7(5 7,//.200(5 9,' 0$5*,1$/6.$77 17$  833/ƒ**1,1*6 2&+ $9,$9* %5 $6(5 $7 3 „5 •5/,*5 ƒ 1 7$ $8* $8 *   8 3 3 / ƒ * * 1 , 1 * 6 2 &+$ 9 , $9 * , ) 7 ( 5 7 , / / .2 0 0 ( 5  < / .0 876/ƒ33 &2 9,' %/$1'$' .•51,1 1* )5„1 *.0 0,/-•./$66 $ 3 35,86 )•5+•-' +<5$ 5(679ƒ5'( %$6( 5$7 3„ 5•5/,* 5ƒ17$  833/ƒ**1,1*6 5ƒ16/()•5%58.1,1* 9,' %/$1'$' .•51,1* )5„ ) •5+•-'+ <5$ 5 (679ƒ5'(% 2&+ $9,$9*,)7(5 7,//.200(5 <$ $5 5,6 ,6+ +<%5,' <%5,'% 5 ƒ16/()•5%58.1,1*9 ,'% / $ 1 '$ ' . •51,1*) 5„1 / . 08 76 / ƒ 3 3 & 29 ,'% / $ 1 '$ ' . •51,1 *) 5„1 * .00 ,/ -•./ $66$ 5 , 8 6 ƒ33 &2 9 , ' %/$1'$' % / $ 1 ' $ ' .•51,1* . • 5 1 , 1 * )5„1 ) 5 „ 1   *.0 * . 0  0,/ 0 , /-•./$66 / -•./ $66$ 3 5 , 8 6 3/8*,1 3 / 8 * , 1 +<%5,' +<%5,'% 5ƒ16/()•5 %58.1,1*9 , ' %/$1'$' % / $ 1 ' $ ' .•51,1* . • 5 1 , 1 * )5„1 ) 5 „ 1    / /   5ƒ16/()•5%58.1,1*9 ,'% / $ 1 '$ ' . •51,1*) 5„1 5%58.1,1* 9,' .20%, +<%5,' %5ƒ16/()•5%58.1,1* 9,' %/$1'$' .•51,1* )5„1 / .0 876/ƒ $ 35,86 %5ƒ16/()•5 . 20%,+ <%5,'% / . 08 76 / ƒ 33& 2 9,' . 08 76 / ƒ 3 3 & 2 9,' .0 876/ƒ33 &2 9,'% %/$1'$' / $ 1 '$ ' . .•51,1 •51,1*) )5„1 5„1 * *.0 .00 0,/-•./$66 , / - • . / $ 6 6 $ $  9, 9 , 5(6(59(5$5 5(6(59(5$52 266 66) )•5 •5( (9 9 ƒ1'5,1*$5$99,.(/6(5 ƒ 1 ' 5 , 1 * $ 5 $9 9 , . ( / 6 ( 5  % %,/$51$ ,/ $51$3 3„ „% %,/'(1 ,/'(1ƒ ƒ5 5( (;75$875867$'( ; 7 5 $ 8 7 5 8 6 7$ ' ( Östersund Chaufförvägen 15 063-15 09 40

Öppettider Mån–fre 09.00–17.00

Hemsida Alla dagar – Dygnet runt www.sandstrom-ljungqvist.se


I 13

VOLKSWAGEN

GROUP

)5*67$5.$-8%,/$5(5 FRI SERVICE I 3 Ă&#x2026;R ELLER 4.500 MIL*

NYA SEAT IBIZA

SEAT LEON

ENJOYNEERING

1<$6($7,%,=$)5 10 1 6($7/(21(',7,21)5 11.135.0 1 9DGSDVVDUYÂĽOEÂĽWWUHI¡UDWWILUD6($76YHULJHVÂŚUVMXELOHXPÂĽQHQQ\,EL]D"0HGI¡UQ\DGGHVLJQQ\DIÂĽUJHURFKIOHUVPDUWDIXQNWLRQHU ÂĽUQ\D6($7,EL]DSHUIHNWNRPSRQHUDG6Q\JJD/HRQ(GLWLRQÂĽUQÂŚJRWH[WUD0\FNHWYÂĽOXWUXVWDGPHG7YÂŚ]RQVNOLPDĂ&#x161;DOXIÂĽOJDU(/,2 SVHQVRUHUEDNIDUWKÂŚOODUHUHJQVHQVRU6($76RXQG6\VWHPPP9ÂĽONRPPHQLQI¡UHQSURYWXU

%LODUQDSÂŚELOGHQNDQYDUDH[WUDXWUXVWDGH 'HWVRPLQIDOOHUI¡UVWHUEMXGDQGHWJÂĽOOHUYLG6($7)LQDQVLHULQJWRP%ODQGDGN¡UQLQJ 6($7,EL]DĂ&#x201D;ONP&2Ă&#x201D;JNP6($7/HRQĂ&#x201D;ONP&2Ă&#x201D;JNP0LOM¡NODVV(86($7%LOOÂŚQPÂŚQ NRQWDQWUHVWVNXOGU¡UOLJUÂĽQWDEDVHUDGSÂŚ67,%25 HIIUWDĂ&#x201D; ÂŚUVQ\ELOVJDUDQWLÂŚUVYDJQVNDGHJDUDQWLÂŚUV ODFNJDUDQWLÂŚUVJDUDQWLPRWJHQRPURVWQLQJXWDQNUDYSÂŚHIWHUEHKDQGOLQJVDPW6($76HUYLFHp0RELOLW\LWYÂŚÂŚU

FĂ&#x2013;LJ OSS PĂ&#x2026;

S E A T. S E

Odenskogsvägen 9, Ă&#x2013;stersund $Gwww.bilcenterjamtland.se UHVV2GHQVNRJVYÂĽJHQ7HO SSHWWLGHUYDUGDJDU 

Tel 063-19 59 00 Vard 08.00â&#x20AC;&#x201C;17.00

jemtbil.se

Auktoriserad verkstad â&#x20AC;&#x201C; billigast i längden! Â&#x2021; Jobbet blir gjort pĂĽ rätt sätt! En säkerhet fĂśr dig som kund. Â&#x2021; 2ULJLQDOGHODUDQYlQGVDOOWLGÂąRFKÂżQQVRIWDVWKHPPD Â&#x2021; Märkesutbildade och erfarna mekaniker som ger snabb och korrekt diagnos. Â&#x2021; 0lUNHVVSHFLÂżNNXQVNDSRPYLONDUHJHOEXQGQD uppdateringar som din moderna bil behĂśver. Â&#x2021; Service pĂĽ märkesutbildad verkstad â&#x20AC;&#x201C; ett mĂĽste fĂśr att bilens garanti ska gälla. Â&#x2021; HĂśgt andrahandsvärde med fullstämplad servicebok!

Serva din bil idag. Betala imorgon. Dela upp betalningen med MasterCard i upp till 4â&#x20AC;&#x201C;6 mĂĽnader beroende pĂĽ bilmärke. Ring oss pĂĽ 063-15 59 60 sĂĽ berättar vi mer. Välkommen!

Boka din tid redan idag, 063-15 59 60.

Nu hittar du JemtBil pĂĽ Facebook. Leta upp oss där fĂśr att fĂĽ nyheter och erbjudanden fĂśrst av alla! Fagerbacken 82, Ă&#x2013;stersund

Auktoriserad verkstad, självklart! Alla vĂĽra mekaniker är märkesutbildade. FĂśr oss är det en självklarhet, fĂśr dig en garanti om riktigt god service. I vĂĽr auktoriserade verkstad lagar vi stenskott, byter rutor, gĂśr hjulinställningar och plĂĽtarbeten â&#x20AC;&#x201C; och mycket mer.


14 I

HUS OCH HEM

En av Sveriges hetaste formgivare är Lisa Bengtsson. Hennes senaste mönster Boudoir är minst sagt en orgie i storblommigt och mustiga färger.

Foto: Studio Lisa Bengtsson

Tänd på textil

Att dra handen över ett nydoftande och vackert tyg. Att ge sig hän och fantisera om hur bra det skulle se ut tillsammans med tapeten, lampan och kuddarna där hemma. Att höra saxen klippa till en bit, ta med den hem och göra den till sin alldeles egen... Det är balsam för själen – för den som är tänd på textil. Bil&Bostad sökte rätt på höstens textiltrend och den är inget för försiktiga fegisar. Mustiga färger, maffiga mönster och djuriska inslag är det som gäller. Och framför allt är trenden mer tyg, både för dekoration och bättre akustik.

Utbudet av textilier är oändligt, året om. Oavsett om du är trendnisse eller traditionalist finns det alltid något som passar – från klassiskt linne och raka linjer till uppnosigt skinn och utflippade tryck. Men för dig som gillar att följa modet just nu kommer här några tips på hur du ska klä hemmet rätt i höst. Vi frågade dem som verkligen bör veta; Susanne Mattsson och Ola Jernström på Pontus Ericsson, gardin- och textilbutiken som har funnits i Östersund sedan 1937. Glöm minimalismen – Vårens och sommarens starka trend med stora blommor, växter och frukter håller i sig även i höst och vinter, men nu blir färgerna mustigare. Petrol, oliv, lila och brunt är vanligt, berättar Ola. Höstens textilier finns i alla de klassiska materialen, men den som verkligen vågar ska satsa på hårigt, skinn, päls eller siden. Precis som inom klädbranschen är de djuriska influenserna starka inom heminredningen. Ola och Susanne är överens om att det är populärt med mer tyg än för några år sedan.

säljs en hel del av. – Skillnaden är att panelerna nu har blivit lite bredare och att man hänger flera lager paneler framför varandra. För den som tycker att det ska vara lätt att byta gardiner är panelerna ett bra och snabbt alternativ, speciellt om man fäster dem med kardborrband på en skena, konstaterar Susanne. Kudde med hundmotivet Tillsammans och väska i serien Boudoir från Studio Lisa Bengtsson. Riktigt mycket tyg. Låter det lockande ska du haka på trenden "Roomhigh" som inspirerats av hotellinredning. Den innebär att man låter gardinerna gå ända uppifrån tak och ner till golv – från en skena i taket – och gärna från vägg till vägg. – Med mycket tyg skapar man förutom ett vackert hem också en lugnare ljudbild i rum som är avsedda för umgänge med släkt och vänner, berättar Susanne. För några år sedan var de strikta och smala panelgardinerna omåttligt populära, men nu är det alltså mer veckade gardiner som gäller. Panelerna finns dock kvar och

Hjälp finns att få För den som våndas över att välja gardiner, och gruvar sig för att sätta upp dem, finns hjälp att få. Många butiker som säljer hemtextilier och gardinstänger erbjuder kunderna att göra hembesök och hjälpa till med allt från att sy upp gardinerna till att montera dem. Hos Pontus Ericsson ökar ständigt efterfrågan på den typen av tjänster. – Och om man tycker att det blir för kostsamt att anlita någon för hela jobbet rekommenderar vi att man tar med ett foto på rummet som behöver nya gardiner. Då blir det mycket lättare för oss att ge råd och tips på olika typer av tyger och gardinuppsättningar, tipsar Ola. TEXT: EMELIE STRAND

4 textila trender Ola Jernström, vd på Pontus Ericsson i Östersund, listar höstens textiltrender. Botaniskt Tryckta mönster med blommor och växter i färgstarka kulörer, som petrol, oliv, lila och brunt. Lodge and hunt Vävda mönster i rutigt, randigt och jacquardmönster, samt filtar och kuddar i päls. Bruna och beige färger. City and jeans Tryckta stadsmönster och jeanstema, i färgerna svart, grått, blått, rött och gult. Roomhigh Gardiner från golv till tak och vägg till vägg, gärna i dubbla lager med en tunnare och en kraftigare gardin. Monteras med fördel i skenor i taket så att de lätt går att dra för och ifrån.


I 15

Hoting 0671-71 30 00 Östersund 063-16 20 45 Sollefteå 0620-599 50

www.ivarsbil.se Öppettider Mån–Fre 09.00–17.00

SLUT PÅ BÅTSÄSONGEN? Vi rensar bort kvarvarande båtar!

Basic 425

Basic 460

Örnvik 620 Sport

Örnvik Commander 425

med Mercruiser 4,3MPI V6 220Hk ca 100 timmar Trimplan, kapell, GPS, Ekolod, Alpine Ljudsystem med sub. Båtvagn. Fin båt för Vattensport, fritid och fiske.

med 50Hk Mercury

129.900:-

229.000:Bromsad registrerad trailer Båtlängd 6,2 m Båtvikt 920 kg Totalvikt 1200 kg

24.900:-

Ord. 28.950:-

Mercury 4-taktsmotorer 2,5 Hk 6999:3,5 Hk 7999:4 Hk 9999:5 Hk 12499:6 Hk 13999:-

Plastbåtar för tuffa tag! Sandström (Uttern) Basic 340 9900:Basic 380 11900:Basic 420 15900:Basic 425 16900:Basic 460 21900:Classic 460 29900:-

Classic 460

Oregistrerad upptagningsvagn 7,5 m Båt 2000 kg 18000:-

Vi har ett stort sortiment av båtar från flera leverantörer. Örnvik/Qvicksilver plastbåtar, Persson plastbåtar.

Brosslarvägen 21, Torvalla, Tel: 063-810 10 www.sportmotor.se

Öppettider: Vardagar 09:00-17:00 Lördag stängt


16 I

MATRESAN

Fröjas – en oas i Ås Att göra Ås till ett naturligt utflyktsmål med ett café som mötesplats, för både bosatta i området och turister, var Anton Nordqvist och Peter Johanssons dröm. En dag presenterades möjligheten och de tog chansen. Den åttonde april 2012 öppnade killarna Kafé Fröjas. En kvart från Östersund, mitt i den ljuvliga natur som är typisk för den jämtländska landsbygden, finns det växthus som Anton och Peter har valt som bas för sin verksamhet. – Att det blev just här var en ren slump egentligen. Min mamma och hennes kollega Cecilia startade en växthusverksamhet i den tomma lokalen, och de saknade ett kafé. Jag och Peter var intresserade och Ås kändes rätt. Speciellt eftersom det inte har funnits någon naturlig mötesplats här sedan mataffären lade ner, säger Anton. Killarna gjorde slag i saken och öppnade Kafé Fröjas. Målet var skapa en plats för den moderna fikan, det vill säga ett ställe som underlättar ett avbrott i den hektiska vardagen. – Vi vill helt klart vara ett modernt kafé. En uppkäftig uppstickare. Ett exempel är under midsommar då vi serverade otypiska semlor med jordgubbar istället för mandelmassa, förklarar Peter. Fairtrade, framför allt Att öppna ett klassiskt konditori kändes omodernt och både Peter och Anton var noga med att sätta sin egen prägel på verksamheten och att tillåta sig själva att tänka utanför boxen. – Vi har matiga mackor och hembakta gobitar, men även om vi serverar klassiska saker vill vi också att det ska finnas ett utrymme för variation och kreativitet, fortsätter Peter. En annan viktig beståndsdel i killarnas verksamhet är den ekologiska och miljövänliga biten, även om de har valt att inte

marknadsföras som ett kravkafé. – Det är så naturligt för vår generation att tänka på miljön och välja kravprodukter att det nästan känns lite omodernt att marknadsföra sig som ett kravkafé. Jag menar, vad är alternativet? Man vill ju att det ska kännas bra, säger Anton. – Egentligen värderar vi Fairtradeprodukter högre än kravprodukter. Vi använder oss alltid av Fairtrademärkt kakao och rörsocker i allt vi bakar. Likaså är kaffet vi serverar alltid Fairtrade-, KRAV- och rättvisemärkt. Att vara med i arbetet för schysstare villkor och att stötta företagare utomlands känns viktigt för oss, fyller Peter i.

Fröjas rekommenderar ”Vi får mycket beröm för vår prinsesstårta som vi gör efter eget recept. Annars rekommenderar vi räkmackan, den är väldigt god med mycket räkor.”

Sommarkafé året om Att vara med och påverka för ett bättre arbetsklimat utomlands är något som har blivit allt viktigare för duon i och med starten av kaféet. De vet hur mycket arbete som krävs när man driver eget, vilket är en anledning till deras val att arbeta med Fairtradeprodukter. – Det är helt klart mycket hårt arbete. Det är många som frågar hur vi orkar ha våra öppettider 10 till 19 varje dag, men jag tror att det är drivet man har när man har kul och känner att man gör något man tror på.

Att driva eget är något som jag tycket att alla ska ha möjlighet att göra, men då krävs det ju också att man får betalt för sina produkter, säger Peter. Att det råder en god stämning i lokalen märks, och killarna instämmer i att deras goda relation till grannarna i växthuset också är en anledning till att de orkar med de långa dagarna. – Det är en fantastisk stämning överlag. Sen tycker jag, som oftast står i kassan, att feedbacken man får från kunder också uppmuntrar och ger energi. Känslan man får när folk kommer tillbaka är otrolig, ler Anton. Som oas i Ås är Kafé Fröjas unikt, vilket är ett steg i rätt riktning att nå målet och bli en naturlig mötesplats. Och att se den jämtländska landsbygden leva upp är sannerligen uppfriskande, särskilt eftersom Anton och Peter satsar på att ha kaféet öppet året om. – Nu vill vi bara bli ett naturligt utflyktsmål också. Tidigare har många åkt till andra ställen, som Frösön, för att fika. Likaså har det ju varit för de som har bott här. Vår förhoppning är att göra Ås till en plats att åka till och inte bara en plats att åka ifrån, avslutar Anton. TEXT OCH FOTO: JOHANNA NÄSHOLM


I 17

NU MED 3 Ă&#x2026;RS FRI SERVICE

*

MILJĂ&#x2013;BILEN SUZUKI SWIFT 1,2 VVT 94 HK 3D FRĂ&#x2026;N

˿˽˿0Â&#x2021;1Ëž**

Finns även med

fyrhjulsdrift frĂĽn 145.900:-

68=8.,6:,)7Ě&#x2DC;ONĂ&#x2013;DIGT KUL Det gĂĽr att rada upp massor med fĂśrdelar hos Suzuki Swift. Driftsekonomin och pĂĽlitligheten är nĂĽgra egenskaper som uppskattas av mĂĽnga. Nu fĂĽr dom ytterligare ett rationellt argument: fri service i tre ĂĽr.* Välkommen in och provkĂśr.

*Erbjudandet gäller 3 års fri service eller 4500 mil (enligt Suzukis rekommenderade serviceprogram hos auktoriserad verkstad) vid köp av ny Swift, Alto eller Splash före den 30 juni 2012. **Priset gäller Suzuki Swift 1,2 Comfort, 3-d. Bränsleförbrukning blandad körning Swift 4,2-6,4 l/100 km. CO 2JNP§UVQ\ELOVJDUDQWL§UVYDJQVNDGHJDUDQWL§UVDVVLVWDQV §UVURVWVN\GGVJDUDQWL)LQDQVLHULQJJHQRP6X]XNL)LQDQV5¦QWD.RQWDQW5HVWY¦UGHDYQ\ELOVSULVHWHIWHUP§QDGHU(˷HNWLYU¦QWD LQNO uppläggnings- och aviavgift). Kampanjränta gäller t.o.m 30 juni 2012. Bilen på bilden är extrautrustad.

Odenskogsvägen 9, Ă&#x2013;stersund www.bilcenterjamtland.se

Hoting 0671-71 30 00 Ă&#x2013;stersund 063-16 20 45 SollefteĂĽ 0620-599 50

www.ivarsbil.se Ă&#x2013;ppettider MĂĽnâ&#x20AC;&#x201C;Fre 09.00â&#x20AC;&#x201C;17.00

Tel 063-19 59 00 Vard 08.00â&#x20AC;&#x201C;17.00


18 I

Nya A-klass. En riktig stjärna.

CROSSOVER FREEDOM

VILD OCH VACKER â&#x20AC;&#x201C;NYA SUBARU XV!

Subaru XV frĂĽn

Beställ den hos oss idag fÜr tidig leverans!

219.900:-

FrĂĽn 214.900 kr Standardutrustning XV t1FSNBOFOUIKVMTESJGU t)JMM4UBSU"TTJTU .5

t,MJNBUBOMĂ&#x160;HHOJOH t&MVQQWĂ&#x160;SNEBZUUFSCBDLTQFHMBS t$%TUFSFP t&MVQQWĂ&#x160;SNEGSBNSVUBJOFEFSLBOU tBMVNJOJVNTQPSUGĂ&#x160;MHBS t7%$ BOUJTQJOO BOUJTMBEE USBDUJPO tBJSCBHTPDIXIJQMBTITLZEE DPOUSPM

t"VUPNBUJTLU4UBSU4UPQQTZTUFN t%SBHWJLU#LPSULH t%JNMKVTGSBN t%SBHWJLU&LPSULH

Bränsledeklaration blandad kÜrning enl. EU-norm:fr. 3,4l/100km CO2 98g/km.

Tel: 063-15 59 20 www.jemtbil.se

Fagerbacken 82, Ă&#x2013;stersund. Ă&#x2013;ppet: MĂĽnâ&#x20AC;&#x201C;Fre 8â&#x20AC;&#x201C;17

Boxermotorer tJ IL /N

tJ IL /N

t%#PYFSEJFTFM IL /N

Fagerbacken 82, Ă&#x2013;stersund. Ă&#x2013;ppet: MĂĽnâ&#x20AC;&#x201C;Fre 8â&#x20AC;&#x201C;17 Tel: 063-15 59 20 www.jemtbil.se BränslefĂśrbr bl kĂśrn 5,6-6,9 l/100 km. CO2-utsläpp 146-160 g/km. MiljĂśklass 2005 och Euro 5. *Eller vid 1.500, 3.000 och 4.500 mil. **1.6i och 2.0i.

2005 Hyundai Getz 1,3 GLS Halvkombi. 5 700 mil

2008 Hyundai H-1 2,5 CRDi (170hk). 6 900 mil

2008 Hyundai i10 i10 e-sense Sedan. 4 300 mil

49.600 kr

159.000 kr

73.500 kr

2007 Hyundai Tucson Tucson 2,0 CRDi Sport Kombi. 8 900 mil 118.500 kr

2010 Kia Soul 1.6 EX Komfort LĂĽgmil. 1 340 mil

2005 Volvo S40 S40 2,4 Sedan. 13 200 mil

139.000 kr

84.900 kr

2006 Volvo V70 AWD D5 Aut D-värm/Drag/Xenon Kombi. 19 000 mil 139.900 kr

2002 Mercedes-Benz E 220 CDi. 16 300 mil

2011 Hyundai Genesis 3,8 V6 GT 306HK. 75 mil

84.000 kr

299.000 kr

2012 Hyundai i40 1.7 CRDi/136 Business Aut. 50 mil 249.000 kr

2012 Hyundai i40 Business 2,0 OMG LEV (Demo). 650 mil 219.000 kr

Det ska vara bekymmersfritt att äga en Hyundai DärfÜr erbjuder vi hela 3-ürs begagnatgaranti pü begagnade hyundai-bilar. Garantin gäller alla bilar som är mindre än 9 ür gamla och har gütt hÜgst 14 000 mil.

2005 Hyundai Santa Fe Santa Fe 2,4 GLS Nordic. 17 000 mil 68.000 kr

Brosslarvägen 21. Tel. 063-810 10. Ă&#x2013;ppet: enbart vardagar 9.00 â&#x20AC;&#x201C;17.00


HEMMA HOS

I 19

Ronny om compact living "Det gäller att planera och prioritera. Vad behöver du? Man får också en chans att rensa bland grejerna. Jag rekommenderar verkligen att bo så här. Särskilt nuförtiden då fokus ofta ligger på att det ska vara så stora ytor som möjligt."

Ronny Andersson valde compact living

"Det handlar om att planera och prioritera" Han hade länge haft en dröm om att bygga ett timmerhus. Ett miljövänligt hus med snygg design. När Ronny Andersson såg Tomas Sandells och Anders Landqvists hus i compact living-format på Åretorg blev han förälskad. – Det blev en perfekt kompromiss. Huset var byggt ut miljöperspektiv och otroligt vackert. Men samtidigt fanns det möjlighet för mig att också bygga till delar efter eget tycke, förklarar Ronny. Att huset, som är byggt likt en kvadrat, bara är 27,5 kvadratmeter stort är svårt att tänka sig när man står på plats och blickar ut över den otroligt rymliga bostaden. – Visst känns huset större än det är? Man behöver ju faktiskt inget mer än så här. Ju fler rum man har desto mer skit ställer man ju in där, så det var en av anledningarna till att jag valde ett mindre hus, förklarar han. Tänk energismart Miljö och design är något som länge har intresserat Ronny och han var väl medveten om Tomas Sandells och Anders Landqvists design redan innan han såg huset på Åretorg. Vistet, som huset heter, är Europas första FSC-godkända hus, där ingen detalj har lämnats åt slumpen. – Det är sågspånsisolering i golvet och taket, så det är inga konstgjorda grejer. Sen är fönstren byggda av gammalt kärnvirke, precis som man gjorde förr. Man slipper också alla plaster och konstgjord isolering

eftersom stockarna är i 8-tums timmer och därmed håller värmen utan extra isolering, förklarar Ronny. Att miljön är en viktig del av Ronnys liv märks i allt han gör. Han har en liten miljöklassad dieselbil som han kör till vardags och han är aktiv på Facebook inom en köpoch säljgrupp i Åre kommun där man kan sälja sådant man inte längre är intresserad av. – Det är en härlig recyklingkänsla på den gruppen. Jag tycker att alla måste börja ta ansvar för miljön framöver. Alla måste dra sitt strå till stacken. Det gäller att tänka energismart. Bodde ett år i huset Huset som är byggt 2003 köpte Ronny 2008, då huset flyttats till dess nuvarande plats i Björnänge. Det krävdes hjälp av en lastbil och en stor mobilkran för att flytta det 16 ton tunga huset. – En fördel med huset är att det lätt går att flytta om man skulle vilja det i framtiden. Det är bara att lossa bultarna och montera

bort vatten och avlopp. Det är ungefär som en stor husvagn, förklarar Ronny leende. Direkt när huset kommit på plats började arbetet med att bygga klart huset. Planen var att bygga in ett loft i huset och bygga till en altan. Ronny som tidigare renoverat hus såg arbetet som en rolig utmaning. – När jag tänker tillbaka på bygget så var det inte speciellt svårt. Jag tog hjälp när jag behövde och det var roligt att anpassa ombyggnationen efter mina egna behov. Idag finns både loftet och altanen på plats och det är svårt att tänka sig att huset en gång har varit utan dessa två komponenter. Sen Ronny köpte Vistet har familjen växt och idag hyr han ut boendet i andra hand. – Men jag och min tjej bodde här ett år. Det var jättemysigt. På vintern gick vi upp och eldade, släppte ut katterna och bara hade det bra, berättar han. Hög mysighetsfaktor Just att det är mysigt tycker Ronny är det bästa med compact living, som det kallas när

man valt att bo på en mindre yta. Man är aldrig mer än fem meter ifrån varandra även en arbetar och en kollar på TV. Men även om huset är litet har han aldrig känt sig begränsad av utrymmet. – Här har vi tre stora garderober, en massa skåp och lådor under sängen. Det finns helt klart förvaringsmöjligheter. Är det något jag har saknat är det istället en tvättmaskin och i framtiden har jag tänkt byta ut diskmaskinen mot en sådan. Annars finns det mesta i Vistet. Stora middagar kan han ha på altanen när vädret tillåter eller inne med hjälp av ett utfällbart bord. Att det är lätt att trivas i Vistet är förståeligt. – Jag saknar att bo så här, framförallt med tanke på miljölösningarna. Sandell och Landqvist som har gjort det här huset har ju även gjort en lite större variant på Vistet som är 140 kvm. Att flytta in i det framöver vore en dröm. TEXT OCH FOTO: JOHANNA NÄSHOLM


20 I

E-Klass Sport Edition â&#x20AC;&#x201C; Varje millimeter vill framĂĽt.

E-Klass utrustning Sport Edition:

E-Klass Sport Editon frĂĽn

tFLFSMĂ&#x160;UUNFUBMMGĂ&#x160;MHBS t%*3&$5$0/530-TQPSUBWTUĂ&#x160;NUDIBTTJ FK."5*$

t"WHBTTZTUFNNFEUWĂ&#x152;SFLUBOHVMĂ&#x160;SBTMVUSĂ&#x161;S t"35*$0LPOTUMĂ&#x160;EFS t.VMUJLPOUVSTUPMBS

t"MVNJOJVNQBOFMFS t.VMUJGVOLUJPOTSBUUJOBQQBMĂ&#x160;EFS t5SĂ&#x161;UUIFUTWBSOBSFo"55&/5*0/"44*45 t7BSTFMMKVT CBLMZLUPSJ-&%UFLOJL t"VEJP4PVOE4ZTUFNNFEDETQFMBSF t#MVFUPPUIIBOETGSFF

t'BSUIĂ&#x152;MMBSFPDISFHOTFOTPS t&$0TUBSUTUPQ t,PNCJUJMMĂ&#x160;HHUJMMGĂ&#x161;SNĂ&#x152;OMJHUQSJT t.FENFSB

Pris fr:

329.900 kr

BillĂĽn+ fr: Leasing fr:

3.520 kr/mĂĽn 2.645 kr/mĂĽn

Erbjudandet gäller ett begränsat antal bilar och motoriseringar. Kombinerbart med ramavtal men ej Taxi. Sport Edition kan kombineras med ett begränsat urval av tillval. Utrustningen pĂĽ bilderna kan skilja sig frĂĽn vad som ingĂĽr i Sport Edition. Läs mer pĂĽ mercedes-benz.se/erbjudanden Bränsledeklaration blandad kĂśrning enl. EU-norm: 5,3â&#x20AC;&#x201C;6,1 l/100 km, C02 138â&#x20AC;&#x201C;161 g/km. MiljĂśklass EU5. Mercedes-Benz BillĂĽn+/Leasing via Mercedes-Benz Finans 36 mĂĽn, restskuld/restvärde 45%, kontant/1:a fĂśrhĂśjd avg. 30%, rĂśrlig ränta (juni 2012), eďŹ&#x20AC;ektiv ränta 7,21%. Leasingavgift exkl. moms. BillĂĽn+ inkl. Service Compact fĂśr privatperson, 7 500 mil/36 mĂĽn. Reservation fĂśr sedvanlig kreditprĂśvning. Mercedes-Benz Finansknuten FĂśrsäkring vid ďŹ nansiering genom Mercedes-Benz Finans.

Fagerbacken 82, Ă&#x2013;stersund. Ă&#x2013;ppet: MĂĽnâ&#x20AC;&#x201C;Fre 8â&#x20AC;&#x201C;17

Tel: 063-15 59 20 www.jemtbil.se

â&#x20AC;?Hyundai i40 Kombi stĂĽr redo att äta upp V70â&#x20AC;? auto motor & sport

â&#x20AC;?NĂĽgot fĂśr kombiälskareâ&#x20AC;?

â&#x20AC;?i40 - en VolvodĂśdare frĂĽn Hyundai?â&#x20AC;?

Lokaltidningen

â&#x20AC;?SvĂĽrt att inte gilla Hyundai i40 Kombiâ&#x20AC;?

MotorfĂśraren

â&#x20AC;?Bästa kĂśp i mellanklassenâ&#x20AC;? Tjänstebilen nr 2/2011 När tidningen Tjänstebilen utsĂĽg bästa tjänstebil i mellanklassen vann Hyundai i40 Kombi. Bland annat fĂśr att den är rymlig, välutrustad, miljĂśklassad och har starka garantier.

Kvällspos ten

ProvkÜr tjänstebilen som slür konkurrenterna pü fingrarna.

â&#x20AC;?Pass upp Passatâ&#x20AC;? Teknikens Värld

Hyundai i40 Kombi 214 900 kr MiljÜbil 234 900 kr FÜrmünsvärde frün 1 687 kr/mün netto Leasingkostnad frün 1 995 kr/mün

Just nu!

d are, fast montera rm vä pÊ ku e, ar gerbilar. älg, motorvärm p av i40! Gäller la kÜ d Vinterhjul pü aluf vi r gü in ta , bagagemat Garmin navigation

â&#x20AC;?Se upp Volvo V70, här är Hyundai i40 Kombiâ&#x20AC;?

â&#x20AC;?Ett naturligt valâ&#x20AC;? Motor-Maga sinet

Expres sen

Ă&#x2013;ppettider: Vardagar 09:00-17:00 LĂśrdag stängt

5 ĂĽrs Nybilsgaranti med fri kĂśrsträcka Ó&#x192; 5 ĂĽrs Vägassistans Ó&#x192; 5 ĂĽrs Serviceassistans 5 ĂĽrs Lackgaranti Ó&#x192; 3 ĂĽrs Vagnskadegaranti Ó&#x192; 12 ĂĽrs Rostskyddsgaranti BränslefĂśrbrukning vid blandad kĂśrning: i40 (man/aut) 4,3-7,7 l/100 km, CO2 113-179 g/km. Bilen pĂĽ bild är extrautrustad. FinansieringsfĂśrslag via Hyundai Finans: 6,50% ränta (per 2011-07-19), 36 mĂĽn, 30% kontant eller inbytesbil, 45% restvärde, eff. ränta 7,39%.

5 ürs Nybilsgaranti med fri kÜrsträcka

Brosslarvägen 21, Torvalla, Tel: 063-810 10 www.sportmotor.se

Bilobo nr 9 2012  

Bil o bostad nr 9 2012

Bilobo nr 9 2012  

Bil o bostad nr 9 2012