Page 1

SIDAN 4 När bästa vännen ska med på resan

En kall klassiker SIDAN 18

Vinn en iPad

SIDAN 7

Fylld med nya bostäder till salu

NR 7 I 2012


I

—³¹¹¼œ¯¼¹´¼²Žd´ąd…šœ­¡d‰¨­¸­³²d”°š¡ed A R E M M

N

O

B

J

D

E R

E N

S

S

2

U D A N

AURIS 1,6 EDITION PLUS

�…‘”…’Ž”–�—duy}r}ttd�–d d d d l“ œ¨ r´œ­¡du{}r|ytd¯œmdd

FĂśrdelslĂĽn 1.820 kr/mĂĽn*

7 7R\RWD R\RWD$ $XULV XULV£ £UUH HQ QVVWRU WRUOOLWHQ LWHQE ELO LOII\\OOOG OGP PHG HGN N¾UJO£GM ¾UJO£GMHR RFK FKMMXVW XVWQ QX XH H[WUD [WUDX XWUXVWQLQJ WUXVWQLQJWWLOO LOOE EUUUD DS SULV ULVŞ ŞO£WWPHWDOOI£OJDU O£WWPHWDOOI£OJDUG GLPOM LPOMX XVVIIUDP UDPE EDF DFFNVSHJODU NVSHJODUP PHG HGLLQWHJUHUDGH QWHJUHUDGHE EOLQNHUV OLQNHUVD DXWRPDW XWRPDWLVN WLVN Y£QVWHU LGDIIUDP UDPVVDPW DPWUUDGLR DGLR R&' &'P PHG HGVVW¾G W¾GII¾U ¾U0 03:0$IRUPDW 3:0$IRUPDWS S¤ ¤& &' 'VVWWK K¾JWDODUH ¾JWDODUH8 86%XWWDJ 6%XWWDJRFK RFK$8;LQJ¤QJ $8;LQJ¤QJ OOXIW XIWN NRQGLWLRQHULQJ RQGLWLRQHULQJP PHG HGLLQGLYLGXHOOD QGLYLGXHOODLLQVW QVWW£OOQLQJDU £OOQLQJDUY £QVWHUK K¾JHU ¾JHUVVLGD ( (UEM UEMX GDQGHWJ £OOHUVV¤ ¤OO¤QJW ¤QJWODJUHW ODJUHWU£FNHU U£FNHUU* *¤U ¤UH WWN RPELQHUDP HGD QGUDH UEMX GDQGHQ HQ XGDQGHW J£OOHU HMMD DWW NRPELQHUD PHG DQGUD HUEM XGDQGH *36 münader, 30 % kontant (47.970:-), 40 % Restvärde (63.690:-), ränta 6,55 %.

Östersund ChauffÜrvägen 15, 063-15 09 40

 UÂŚQWD O *ÂŚOOHUGHQQDEL  *ÂŚOOHUWRP

Öppettider Mün–fre 09.00–17.00

Hemsida Alla dagar – Dygnet runt www.sandstrom-ljungqvist.se

Begagnatkampanj! Nu har vi 3,95% ränta pü ALLA begagnade bilar!�

-06 Volvo V70 AWD D5 19.000 mil, blĂĽmet, kombi 139.900:-

-06 Volkswagen Passat 2,0 FSI 4-Motion 19.000 mil, grĂĽ 109 000:-

 UÂŚQWD

-10 Kia Soul 1.6 EX Komfort 1.340 mil, vit 139 000:-

-02 Santa Fe 2,0 CRDi 26.000 mil, blĂĽ 55.000:-

-05 Hyundai Sonata Business 2,4 Aut sedan 18.000 mil, grĂĽ 69.900:-

-09 Hyundai i20 1,6 CRDi e-sense 2.200 mil, blĂĽ, halvkombi 118.000:-

Det ska vara bekymmersfritt att äga en Hyundai. DärfÜr erbjuder vi hela 3-ürs begagnatgaranti pü begagnade Hyundai-bilar. Garantin gäller alla bilar som är mindre än 9 ür gamla och har gütt hÜgst 14 000 mil.

O *ÂŚOOHUGHQQDEL  *ÂŚOOHUWRP

Tfn. 063-810 10, Brosslarvägen 21, www.sportmotor.se Öppettider: Vardagar 09:00–17:00


I

Bil och Bostad ges ut av MRFhandlarna i Östersund och Mäklarhuset i Östersund AB. Produktion: Tidningar i Norr AB Text: Trampolin PR Tryck: MittMedia Print 2012 Ansvarig utgivare: Jonatan Hjort Telefon 070-818 00 06

Från vänster i bild: Mats Ebbesson, Ivars Bil, Tomas Sundström, Bilcenter, Magnus Vestlund, JemtBil, Jörgen Sånglöf, Bilbolaget och Fordhallen, Peter Ågren, Sandström & Ljungqvist, Peter Ericsson, Sport & Motor, Linda Lydén, Mäklarhuset, Andreas Granlöf, Ditec Bilvårdcenter, Fredrik Mooe, Bilbörsen. Bilbolaget Nord 063-14 94 00

Ivars Bil 063-16 20 45

Fordhallen 063-663 50 10

Bilbörsen 063-12 98 10

JemtBil 063-15 59 00

Sport & Motor 063-810 10

Bilcenter 063-19 59 00

Sandström & Ljungqvist 063-15 09 40

Mäklarhuset i Östersund AB 063-13 44 00

När grilldoften ligger tung över taken Under en jämtländsk sommar varierar vädret, det är knappast någon nyhet. Och ju färre de riktigt varma dagarna är, desto mer värdefulla är de och desto mer njuter vi av dem. Det är dagar då rosévinet läggs på kylning, köttdisken i mataffären gapar tom och grilldoften ligger som förförisk rökelse över taken. Det här numret av Bil&Bostad går i sommarfestens tecken. Hur du ordnar en smakrik fest i gröngräset, i form av en jämtländsk picknick, kan du läsa om på sidan 15. Och tipsen för en trivsam fest på hemmaplan får du på sidan 12. Vi har dessutom haft en pratstund med leverantören av efterrätten – Hemglassbilschauffören Kalle på sidan 18. I Hemma hos-reportaget på sidan 8, träffar vi Olge och Eva som har bytt huset på Frösön mot lägenhet i Östersund. De delar med sig av sina erfarenheter och konstaterar att utan hus får man mycket tid till annat, till exempel resor. Och för dig som snart ska ut och resa och vill ta med hunden eller katten – läs gärna tipsen om hur du reser säkert med din fyrbenta vän på sidan 4. Den påpasslige har säkert lagt märke till att vi från och med förra numret har ytterligare en annonsör i tidningen, SkandiaMäklarna med Anette Unnerby i spetsen. Det känns roligt att ytterligare en mäklare vill vara med om att ge ut en tidning vars mål är att erbjuda spännande annonserbjudanden och inspirerande läsning för alla bil- och bostadsintresserade. Med detta sagt önskar vi dig god läsning – och många sommarfestliga stunder!

Läs mer www.bilobo.se

.* ET P ! KÖ NUPÅ T L R S JU YKE.000 K C 7 OT RDE GE VÄ U PE

VI SPONSRAR

EN EXTRA PEUGEOT UTAN KOSTNAD*

Peugeotcykel på köpet när du köper en ny personbil från Peugeot. Värde 7.000 kr.

NYA PEUGEOT 208 5D ACTIVE 1,4 VTi 95 hk Introduktionspris 144.900 kr, ord. pris 149.900 kr Utrustad med touchscreen, Bluetooth, USB-ingång, bra förbindelse med smartphone, liten sportig ratt, förhöjd instrumentpanel för bekväm översikt.

SVERIGEPREMIÄR FÖR NYA PEUGEOT 208 fr. 124.900 kr Peugeots nybilsgaranti består av 2 års nybilsgaranti + 3 års förlängd garanti. Garantin gäller i 5 år eller 100.000 km – det som först inträffar. De två första åren gäller garantin utan milbegränsning. Bränsleförbrukning blandad körning: 3,4–5,8 l/100 km. Koldioxidutsläpp CO2: 87–135 g/km. *Gäller vid köp av valfri fabriksny personbil fr.o.m 1/5 2012 t.o.m 31/8 2012, eller så långt lagret räcker. Bilen på bilden är extrautrustad.

NYA PEUGEOT

208

Chaufförvägen 27 Östersund 063-12 98 10

info©bilborsen.nu

www.bilborsen.nu

3


4

I

BIL MED MERA

Åk utomlands med ditt djur Inom EU är det numera fullt möjligt att ta med ditt djur på utlandsresan eller utlandsflytten. Allt du behöver göra är att skaffa ett särskilt pass för ditt sällskapsdjur. Detta gör du hos veterinären. I vissa länder krävs det också att djuret är märkt med antingen ett mikrochip under huden eller en tatuering.

Tänk på att... Det är mycket att tänka på när det är dags att ta med sällskapsdjuret på semesterresan. Det finns regler att följa både när du åker in i ett land och när du åker tillbaka till Sverige. På jordbruksverkets hemsida (www.sjv.se) hittar du vilka regler som gäller beroende på vilket land du åker till. Där står också vilka vaccinationer djuret måste ha och vilka intyg som krävs från en veterinär innan ni får åka mellan olika länder. Tänk på att alltid prata med en veterinär när du ska åka utomlands med ditt djur eller när du ska köpa ett djur utomlands. Taxen Milton på Frösön älskar sin bur i bilen. Han tycker den är mysig och han känner sig trygg där.

Ta med din fyrbenta vän på resan Planerar du att åka på en längre resa tillsammans med ditt sällskapsdjur i sommar? Då kan det vara bra att ha koll på hur ditt djur reser säkert. Anna Mårtensson, delägare och veterinär på Eira djurklinik, och Marie Palmqvist medarbetare på DjurMagazinet, är proffs på området. TEXT OCH FOTO: JOHANNA NÄSHOLM

Anna Mårtensson har arbetat som veterinär länge och hon ser dagligen djur som har blivit skadade i trafiken. Att skydda sitt djur i bilen är A och O vid en eventuell olycka menar hon. – Jag förespråkar en bra bur. En anledning är risken med att ha djuret löst vid en eventuell krock. Att ha ett djur flygande fritt i bilen är farligt för alla inblandade parter och då främst om man har ett djur med lite tyngd i, säger Anna. Men det är inte den enda fördelen med att ha ditt sällskapsdjur i bur. Många lämnar sitt djur i bilen medan de gör ett ärende, och med en bur går det att göra vistelsen i bilen bekvämare för hunden. – En bur underlättar ju sådana gånger. Exempelvis kan man välja att ha buren stängd men bagageluckan öppen, vilket ger frisk luft och lite svalka till djuret. Anna tycker helst att man helt ska undvika att lämna sitt djur i bilen, men tyvärr möter hon många uttorkade djur under både våren och sommaren. Förutom svalka är det viktigt att man inte glömmer att ge sitt djur vatten. – Det är lurigt under våren och försommaren eftersom det inte nödvändigtvis är speciellt varmt ute men ändå kan vara det i bilen. Det kan leda till värmeslag hos djuret. Man får inte glömma att ett djur i en bil inte har möjlighet att bete sig som det normalt skulle

När det kommer till skydd för djur vid transporter är utbudet stort. Marie Palmqvist på DjurMagazinet i Östersund tar hundar som ett exempel, där allt från bilburar till bälten kan vara alternativ.

Annas tre tips 1. Först och främst, se till att ha bra skyddsutrustning och försäkring till ditt djur. 2. Ha koll på värmen i bilen och lämna inte ditt djur ensamt i bilen en längre stund. 3. Är du osäker på vilka regler som gäller i landet du ska resa till, eller vad som gäller för att få ta in djuret i Sverige igen! Dubbelkolla på jordbruksverkets hemsida, www.sjv.se. göra vid hetta, det kan alltså inte leta sig till skugga eller en svalare plats, säger hon. Det händer också att djuren blir sjuka efter transporten, alltså vid slutdestinationen. – Många glömmer att tänka på smittorisken när man åker på en längre resa till ett annat land. Det är viktigt för djurets hälsa att man tänker på vilka sjukdomar som kan tänkas finnas på resmålet, avslutar Anna.

– Det är viktigt att skydda sitt djur och vad många inte tänker på är att ett djur som inte har rätt skydd i bilen kan leda till böter. Det kan räknas som osäkrad last, säger Marie. Många köper skydd samtidigt som de skaffar sitt djur. Det vanligaste är bur, både när det gäller hund och katt. Det finns även speciella bilbälten med de säljs inte speciellt mycket av. – Jag tycker att människor i regel är duktiga på att använda bur. Det märker jag både här i försäljningen och utanför jobbet. Jag håller ju koll och är lite nördig när det handlar om sådant där, ler Marie. När det kommer till att välja vilken typ av bur man ska köpa har Marie några tips. För en hund kan en stålbur passa bäst och för en katt kan en plastbur vara ett alternativ. – Stålburen är luftigare och gör det möjligt för djuret att se sig omkring. Plastburen är tätare och passar därför passar katter som oftast har ett större behov av avskildhet och trygghet. En nackdel är att det inte är lika bra ventilation i en plastbur som i en stålbur. Om man har en orolig katt kan man även använda Feliway spray. Det är en syntetisk

Maries tre tips 1. Vätska upp ditt djur innan du åker på en längre tur i värmen. Man kan tillexempel byta ut ett mål till blötfoder. 2. Lämna ett extra koppel i bilen. Det är perfekt om man råkar glömma kopplet hemma och vill kunna ge djuret en extra promenad under resan. 3. Lär känna ditt djur! Vissa behöver äta ordentligt innan en längre resa, medan andra lätt kräks och behöver äta flera timmar innan avfärd. kopia av ämnet feromon som katter själva utsöndrar för att markera sitt territorium som tryggt och säkert. – Ett effektivt sätt att få katten lugnare är att spraya buren 15 minuter innan avfärd. Sprayningen håller i ungefär en timme. Annars kan man ju också öva med sitt djur, genom att bara sitta i bilen. På så vis gör man att katten associerar bilen med lugn och ro, avslutar Marie.


I

Hoting 0671-71 30 00 Östersund 063-16 20 45 Sollefteå 0620-599 50

www.ivarsbil.se Öppettider Mån–Fre 09.00–17.00

Jubileumspris Opel Astra Sports Tourer.

197 900 KR

Jubileumspris Opel Astra 5d.

189 900 KR

Miljöbil = 5 års skattefrihet

OPEL ASTRA

EVIGHETSMASKIN TILL KAMPANJPRIS. Supersnål diesel på 110 hk/280 Nm.

års nybilsgaranti

www.opel.se

För tredje året i rad toppar en Opel tyska testföretaget DEKRA:s kvalitetsrapport över begagnade bilar. En rapport baserad på hela 15 miljoner inspektioner av 230 olika bilPRGHOOHU9LùUDUGHWRFKGHWIDNWXPDWWYLI\OOHUnUPHG en extra attraktiv kampanjmodell av vinnarbilen i Dekras tester: Opel Astra.

Astra 150 Edition standardutrustad med bl a: ‡ 2-zons klimatanläggning ‡ Farthållare ‡ Regnsensor ‡ 17-tums alu-fälgar ‡ Sportstolar och sportratt

Östersund Chaufförvägen 15 063-15 09 30

Öppettider Mån–fre 09.00–17.00

Hemsida Alla dagar – Dygnet runt www.sandstrom-ljungqvist.se

Kampanjerbjudandet gäller t o m 30 juni 2012. Bränsleförbrukning blandad körning 4,3 l/100 km, CO2 114 g/km (Astra 5d 1,7 CDTI), Miljöklass Euro 5. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. 5 års nybilsgaranti består av 2 års fabriksgaranti + 3 års förlängd garanti. Obegränsad körsträcka gäller de två första åren alternativt 10 000 mil på fem år.

5


6

I

LADDA NER VECKANS

VISNINGSSCHEMA

ÖSTERSUND ÖSTERSUND / TEL: 06 063-13 3-13 44 00 / MAKL MAKLARHUSET.SE ARHUSET.SE

BESIKTIGAD

KROKOM / LYCKES VÄG 7

FRÖSÖN / PETERSON-BERGERS VÄG 31

VÄLSKÖTT, PÅ BRA LÄGE

FANTASTISKT LÄGE

Utgångspris: 1 520 000 kr / Boarea: Boarea: 158 kvm Utgångspris: Biarea: Biarea: 84 kvm / Tomtarea: Tomtarea: 1399 kvm Rum: 6 rum, varav 4 sovrum. Visning: 12/7 kl 17:30-18:15, 14/7 kl 11-11:45 Visning: Mäklare: Sofia Andersson, 070-602 22 14 Mäklare:

Ut gångspris: 3 250 000 kr / Boarea: Boarea: 143 kvm Utgångspris: Biarea: Biar ea: 37 kvm / Tomtarea: Tomtarea: 3780 kvm Rum: 4 rum, varav 2-3 sovrum. V isning: 15/7, kl 10.30-11.15 och 17/7, kl 18.15-19 Visning: Mäklar e: Linda Lydén, 070-602 22 26 Mäklare:

Köpare och säljare oroa er inte för flytten!

BESIKTIGAD

KROKOM / NYMANS VÄG 7

FRÖSÖN / FRÖJAVÄGEN 38

ÅS / KÄNNÅSEN 633

MYSIGT HUS I HISSMOFORS

PRAKTISKT I 1-PLAN

GÅRD I KÄNNÅSEN

Utgångspris: 750 000 kr / Boarea: Boarea: 93 kvm Utgångspris: Biarea: 8 kvm / Tomtarea: Tomtarea: 1053 kvm Biarea: Rum: 3 rum, varav 2-3 sovrum. Visning: 12/7, kl 17.30-18.15 och 15/7, kl 12.15-13 Visning: Mäklare: Madeleine Nilsson, 070-602 22 17 Mäklare:

Ut gångspris: 1 750 000 kr / Boar ea: 78 kvm Utgångspris: Boarea: Biar ea: 25 kvm / T omtarea: 574 kvm Biarea: Tomtarea: Rum: 4 rum varav 3 sovrum V isning: 15/7, kl 10.30-11.15 och 17/7, kl 17-17.45 Visning: Mäklar e: Linda Lydén, 070-602 22 26 Mäklare:

Utgångspris: 1 900 000 kr Utgångspris: Tomtarea: 85 901 kvm varav ca 5 ha skog Tomtarea: Rum: 4 rum, varav 1-2 sovrum. V isning: 12/7, kl 17.30-18.15 och 15/7, kl 14-14.45 Visning: Mäklar e: Linda Lydén, 070-602 22 26 Mäklare:

Alla våra kunder lånar gratis släpvagn

FÖLLINGE / MUNKFLOHÖGEN 115

FÖLLINGE / MUNKFLOHÖGEN 158

NÄLDEN / NYBO 352

KARLSLUND / GENVÄGEN 15E

STOR TOMT, FINT LÄGE

VÄLSKÖTT VILLA MITT I BYN

STRAND VID NÄLDSJÖN

LITEN 2:A MED KOKVRÅ

Ut gångspris: 395 000 kr / Boarea: Boarea: 140 kvm Utgångspris: Tomtarea: 4065 kvm Tomtarea: Rum: 5 rum, varav 3-4 sovrum. V isning: Kontakta mäklaren för visningsbokning Visning: Mäklar e: Sofia Andersson, 070-602 22 14 Mäklare:

Utgångspris: 350 000 kr / Boar ea: 125 kvm Utgångspris: Boarea: Biar ea: 56 kvm / T omtarea: 2791 kvm Biarea: Tomtarea: V isning: Kontakta mäklare för visningsbokning Visning: Mäklar e: Sofia Andersson, 070-602 22 14 Mäklare:

Ut gångspris: 725 000 kr / Boarea: Boarea: 50 kvm Utgångspris: omtarea: 1510 kvm / Rum: 3 rum, varav 2 sovrum. T Tomtarea: isning: 15/7, kl 11-11.45 och 18/7, kl 17.30-18.15 V Visning: Mäklar e: Madeleine Nilsson, 070-602 22 17 Mäklare:

Ut gångspris: 590 000 kr / A vgift: 1 987 kr/mån Utgångspris: Avgift: Boar ea: 44 kvm / V åning: 1 av 2 Boarea: Våning: Rum: 2 rum med kokvrå V isning: 12/7, kl 11.30-12 och 15/7, kl 15.15-15.45 Visning: Mäklar e: Linda Lydén, 070-602 22 26 Mäklare:

FRÖSÖN / FRITZHEMSGATAN 17

LUGNVIK / FÄRGARGRÄND 1

TORVALLA / OTTFJÄLLSVÄGEN 54

ÖSTERSUND / VÄSTFJÄLLVÄGEN 1

HÖRNLÄGE I MARKPLAN

2:A MED GRYM UTSIKT

2:A I MARKPLAN

STOR OCH VÄLSKÖTT 3:A

Ut gångspris: 450 000 kr / A vgift: 4 620 kr/mån Utgångspris: Avgift: Boar ea: 68.5 kvm Boarea: Rum: 2 rum och kök, varav 1 sovrum V isning: 15/7, kl 14.45-15.15 och 17/7, kl 17-17.30 Visning: Mäklar e: Madeleine Nilsson, 070-602 22 17 Mäklare:

Ut gångspris: 400 000 kr / A vgift: 2 979 kr/mån Utgångspris: Avgift: Boar ea: 61 kvm / V åning: 8 av 8 Boarea: Våning: Rum: 2 rum och kök, varav 1 sovrum. V isning: 12/7 kl 16.30-17.00 och 15/7 kl 13.45-14.15 Visning: Mäklar e: Madeleine Nilsson, 070-602 22 17 Mäklare:

Ut gångspris: 175 000 kr / A vgift: 3 598 kr/mån Utgångspris: Avgift: Boar ea: 62.5 kvm / V åning: 1 av 4, hiss Boarea: Våning: Rum: 2 rum och kök, varav 1 sovrum. Visning: 15/7 kl 15-15.30 och 18/7 kl 16.30-17 Visning: Mäklare: Desiree Persson, 070-602 22 12 Mäklare:

Ut gångspris: 375 000 kr / A vgift: 4 991 kr/mån Utgångspris: Avgift: Boar ea: 91 kvm / V åning: 2 av 2 Boarea: Våning: Rum: 3 rum och kök, varav 2 sovrum. V isning: 12/7 kl 16-16.30, 14/7 kl. 12.45-13.15 Visning: Mäklar e: Sofia Andersson, 070-602 22 14 Mäklare:

Sara Arhusiander 063-13 44 00 Östersund

Fredrik Berglund 070-602 20 61 Östersund

Linda Lydén Ibrahimson 070-602 22 26 Östersund

Sofia Andersson 070-602 22 14 Östersund

Madeleine Nilsson 070-602 22 17 Östersund

Desirée Persson 063-13 44 00 Östersund


I

7

ÖSTERSUND 063-13 MAKLARHUSET.SE ÖSTERSUND / TEL: 06 3-13 44 00 / MAKL ARHUSET.SE

SÖDER / BANGÅRDSGATAN 50

KARLSLUND / BROGRÄND 29

TREVLIG OCH FIN 4:A

HELRENOVERAD 3:A

Utgångspris: Avgift: Utgångspris: 1 000 000 kr / A vgift: 4 559 kr/mån Boarea: 101 kvm / Våning: Våning: 1 av 3 Boarea: Rum: 4 rum och kök, varav 3 sovrum. Visning: 15/7 kl 14-14.30 och 18/7 17.30-18 Visning: Mäklare: Desiree Persson, 070-602 22 12 Mäklare:

Utgångspris: Ut gångspris: 1 425 000 kr / Avgift: Avgift: 5 303 kr/mån Boar ea: 89 kvm / V åning: 3 av 3, hiss Boarea: Våning: Rum: 3 rum och kök, varav 2 sovrum. isning: 15/7 kl.12.45-13.15 och 19/7 kl 17-17.30 V Visning: Mäklar e: Desiree Persson, 070-602 22 12 Mäklare:

LUGNVIK / STENHUGGARGRÄND 2

FRÖSÖN / FRITZHEMSGATAN 17

LJUS ETAGEFYRA

TREVLIG 4:A MED HISS

Utgångspris: 675 000 kr / Avgift: Avgift: 4 435 kr/mån Utgångspris: Boarea: 95 kvm / V åning: 3 av 7 Boarea: Våning: Rum: 4 rum och kök, varav 3 sovrum. Visning: 15/7, kl 13-13.30 Visning: Mäklare: Linda Lydén, 070-602 22 26 Mäklare:

Ut gångspris: 650 000 kr / A vgift: 6 749 kr/mån Utgångspris: Avgift: Boar ea: 95.8 kvm / V åning: 2 av 4, hiss finns Boarea: Våning: Rum: 4 rum och kök, varav 3 sovrum. V isning: 15/7, kl 11.45-12.15 och 17/7, kl 11.30-12 Visning: Mäklar e: Linda Lydén, 070-602 22 26 Mäklare:

Vinn en iPad 2! Var med och tävla om en Apple iPad 2 Wi-Fi + 3G 16 GB!

Nr 1. Sid.......

I pusselbitarna här intill har du delar av fem olika annonser som finns utplacerade i tidningen. Du skall finna de annonser det gäller och sedan fylla i vilken sida i tidningen annonserna ligger på.

NT

SMS:a sedan in ditt svar och du är med och tävlar om en iPad 2 till ett värde av ca 4800:-

Så här gör du för att SMS:a in din lösning:

Nr 3. Sid.......

Lös annonspusslet och skriv ner de sidnummer där annonserna ligger på den markerade raden. SMS:a sedan ordet bilobo (mellanslag) sidnr (mellanslag) sidnr (mellanslag) osv... till 72550.

P XO

WLPH

G

VWH L DV \

DPW PVKA Nr 5. Sid.......

Ast

Nr 4. Sid.......

Lycka till!

Vinnaren meddelas per telefon och presenteras på www.bilobo.se efter att dragning har skett. Tävlingen pågår till och med 26 juli 2012 då dragning sker. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.

Frågor och svar:

Märet Lindgård, Östersund, som vann en iPad 2 i förra numrets annonspussel.

ILL

Kan Hy

TÄVLING! Stort grattis

Q WD

öret age En r t olik apport

Kostnad för din lösning är 15 kr + ev operatörsavgift. För ökad vinstchans kan du skicka flera lösningar, dock max 5 st.

SMS:a lösningen till 72550

Nr 2. Sid.......

Hur känns det att vinna en iPad 2? - Vad roligt att få vinna något. Ska du ha den själv eller kommer du att ge bort den? - En Laptop, men dom yngre får väl lära mig hur den här fungerar.


8

I

HEMMA HOS

Olge och Eva bytte huset mot lägenhet

”Vi lade fokus på det vi flyttade till” Olge och Eva hade bott i ett hus på Frösön i 32 år, när de en dag bestämde sig för en förändring. Tvåplanshuset skulle ersättas av en lägenhet i centrala Östersund. Paret som hade föreställt sig en framtid där lägenhetsvisningar avlöste varandra blev förvånade när de hittade rätt på första visningen. Olge och Eva var överens om att flytta till något mindre och båda tyckte det var viktigt att de inte väntade för länge med att göra den stora förändring som en flytt innebär. – Tidigare tänkte jag att jag ville bo kvar i huset några år efter min pension, men flyttlusten blev mer och mer påtaglig, ler Eva. Och när Eva gick i pension hösten 2011 bestämde de sig och redan i november gick flyttlasset. – Vi tyckte inte alls att det var särskilt jobbigt att lämna huset. Vi bestämde oss tidigt för att låta fokus ligga på det vi flyttade till istället för det vi flyttade ifrån, säger Eva. En flytt ifrån ansvar Känslomässigt har omställningen inte varit något problem för Olge och Eva, även om de

har trivts väldigt bra i huset. De väljer istället att tänka på fördelarna som lägenheten har gett dem. – Vi gillar verkligen att den ligger så centralt. Det har gjort att vi till exempel har sålt en av bilarna. Det känns jätteskönt, säger Olge. Eva håller med och beskriver hur flytten har gett dem en rikare fritid, just eftersom tiden inte går åt till att ta hand om huset i samma utsträckning som innan. – Nu när vi går ner till stan kan vi komma på oss själva med att titta på alla förfallna staket och känna en lättad över att det inte är vårt ansvar, skojar Olge. Båda är överens om att det är viktigt med rätt inställning när man flyttar för att man inte ska uppleva det som för jobbigt. – Vi ringde en auktionsfirma som fick

Badrummet är det som Eva och Olge har kostat på mest, det kändes viktigt eftersom de var vana vid två storabadrum i huset.

komma och ta hand om sånt som vi inte kunde ha kvar men heller inte ville kasta. Och så skänkte vi en hel del saker till pingstkyrkan, berättar Eva. Fördelar med lägenhet Med en stor vind och en mängd bokhyllor att rensa ur, tyckte Olge och Eva att det var positivt att deras nya lägenhet redan var renoverad och fräsch. Det gjorde att inflyttningen gick mycket snabbare än utflyttningen. – Men vi har ju gjort om lite ändå. Vi har tapetserat om en del rum och målat taken och fräschat upp i stort. Badrummet är det vi har kostat på mest. Det kändes extra viktigt eftersom vi hade två badrum i huset, förklarar Olge. – Om man ser till all tid vi slipper lägga på att underhålla och reparera nu, så känns det

I hall och kök ligger ett härligt rutigt golv som ger en ombonad känsla.

helt underbart. Det finns ju så mycket annat man kan göra. Nu är det lättare att bara låsa dörren och åka iväg, avslutar Olge. TEXT OCH FOTO: JOHANNA NÄSHOLM

Faktaruta Namn: Eva Hellström och Olge Gääw. Gör: Pensionärer med intresse för litteratur, konst och teater. Bor: I en stor fyra på Allégatan i Östersund. Om att flytta till något mindre: ”Har man tankarna åt det hållet så tycker vi att man ska göra det i tid. Hade vi väntat 10 år till hade vi nog inte gjort det.”


HEMMA HOS

I

9

TESTVINNAREN.

SEAT ALHAMBRA

JUBILEUMSPRIS FRÅN 249.900:Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Blandad körning 5,5–7,6 l/100km, CO2 143–178 g/km. Miljöklass EU5. Vinnare i stort test, Teknikens Värld nr 5 2012.

FÖLJ OSS PÅ

S E A T. S E

Odenskogsvägen 9, Östersund www.bilcenterjamtland.se Tel 063-19 59 00 Vard 08.00–17.00

DRA 1.500 KG PÅ VANLIGT B-KÖRKORT!

Subaru Legacy från

249.900:Standardutrustning Legacy tPermanent 4-hjulsdrift tAUX/USB-ingångar t2-zons klimatanläggning tXenon-strålkastare tFarthållare tStrålkastarspolning tBackkamera t6 airbags och whiplashskydd Boxermotorer tRegnsensor tEljusterbar förarstol t2.0i, 150 hk (196 Nm) tCD-stereo tDragvikt B-kort 1.425 - 1.500 kg t2.5i, 167 hk (229 Nm) tAluminiumsportfälgar tDragvikt E-kort 1.500 - 1.800 kg t2.0D Boxerdiesel, 150 hk (350 Nm) tBluetooth tVDC (antispinn, antisladd, traction control)

Fagerbacken 82, Östersund Öppet: Mån–Fre 8–17 Tel 063-15 59 20 www.jemtbil.se Bränsleförbr bl körn 5,5-8,6 l/100 km. CO2-utsläpp 145-199 g/km. Miljöklass 2005 och Euro 5. Bilarna på bilden är extrautrustade. *Eller vid 1.500, 3.000 och 4.500 mil.


10 I

-05 Ford Focus 1,8 Flexifuel Kombi

65.000:

Begagnade personbilar -95 Renault Master ............................................29.000:-98 Toyota Corolla Sedan ................................30.000:-98 Audi A6 Avant 2,5 TDI...............................39.000:-03 Opel Zafira 1,8 Comfort............................42.000:-02 Peugeot 406 2,0 ST Kombi .....................43.000:-99 Toyota Avensis 1,8 Kombi........................45.000:-02 Toyota Avensis 1,8......................................55.000:-03 Volvo V70 2,4 170 ......................................59.000:-06 Toyota Corolla 1,6 VVT-I ...........................79.000:-09 Toyota Aygo 1,0 Plus .................................84.000:-07 Toyota Auris 1,6...........................................89.000:-04 Hyundai Santa Fe 2,4 GL..........................89.000:-05 Toyota Corolla 1,6 Kombi ........................89.000:-07 Toyota Yaris 1,0 ...........................................99.000:-04 Toyota Rav4 2,0...........................................99.000:-

-07 Nissan Primastar dci 115 L2H1

149.000:-

-05 Toyota Prius 1,5 HSD.................................99.000:-08 Toyota Auris 2,0 D-4D ............................109.000:-08 Toyota Auris 1,6 VVT-i.............................114.000:-06 Toyota Rav4 2,0 Business......................119.000:-04 Toyota Avensis Verso 2,0 .......................119.000:-06 Volkswagen Touran 1,4 TSI...................119.000:-09 Toyota Yaris 1,33 Edt plus .....................125.000:-08 Volvo V50 1,8 F Kinetic ..........................125.000:-07 Toyota Avensis 2,0 D-4D Kombi..........125.000:-06 Toyota Corolla Verso 1,8 Business......129.000:-10 Toyota Yaris 1,0 Edt plus........................129.000:-08 Toyota Auris 1,6 Blue..............................129.000:-06 Toyota Avensis 2,0 Kombi Business...129.000:-07 Toyota Rav4 2,0 Business......................133.000:-08 Toyota Auris 2,0 D-4D ............................139.000:-06 Toyota Rav4 2,0 Executive.....................139.000:-

Östersund Chaufförvägen 15 063-15 09 40

289.000:-

-06 Volvo XC90 D5

-07 Volvo V70 D5 Momentum Aut.............139.000:-08 Toyota Rav4 2,2 D-4D ............................142.500:-07 Toyota Avensis 2,0 Business Kombi ...149.000:-09 Toyota Urban Cruiser 1,4 D-4D ...........149.000:-08 Mitsubishi Outlander 2,2 D ..................159.000:-08 Toyota Prius 1,5 HSD Business ..........159.000:-10 Opel Insignia 2,0 CDTI Cosmo ST .......199.000:-10 Toyota Avensis 2,0 Business Kombi...209.000:-08 Audi Allroad 3,0 TDI Quattro Aut........229.000:-10 Subaru Legacy 2,0 D Sport Kombi......279.000:-08 Toyota FJ Cruiser 4,0 VVT-i ....................285.000:-

Begagnade transportbilar -07 Opel Combo 1,7 CDTI Skåp.....................59.000:-

+ moms

-06 Renault Kangoo 1,6 Skåp 4x4 ................65.000:+ moms

Öppettider Mån–fre 09.00–17.00

Hemsida Alla dagar – Dygnet runt www.sandstrom-ljungqvist.se

CLIO OPTIMAL - Vinterhjul

- 3 års fri service - Exception paketet

Kundvärde = 30.000:BEGRÄNSAT ANTAL BILAR!

TOPPUTRUSTADE CLIO EXCEPTION OPTIMAL, FRÅN

119.900:- ELLER 1.245:-/MÅN*.

Fyra kompletta vinterhjul, 3 års fri service. Exception paketet: klimatanläggning ECC, 15” lättmetall-fälgar, regnsensor, läderklädd ratt, tonade rutor och 5-års nybilsgaranti. Renault Clio 1.2 16V Exception Optimal: Pris från 119.900 kr. Ord. pris från ca. 137.500 kr. Förbr. bl. körn: 5,8 l/100 km. CO2 utsläpp: 135 g/km. Erbjudandet gäller tom 31/8 2012 och är baserat på 1500 mil/år. Går ej att kombinera med andra erbjudanden eller avtal. 5 års nybilsgaranti består av 2 års fabriksgaranti + 3 års förlängd garanti. Obegränsad körsträcka gäller de två första åren alternativt 100.000 km på fem år, det som inträffar först. * Renault Billån: 6,40% ränta (eff. ränta 6,59%), 84 mån, 30% kontant. Reservation för eventuella tryckfel. Bilen på bilden kan vara extrautrustad.

Dags för ett smidigt bilägande. Östersund 063-14 94 10 | Strömsund 0670-29 10 44


I 11 Nya BMW 3-serien

www.bmw.se

När du älskar att köra

LEKFULLT CHEFSÄMNE.

Nya BMW 3-serien har redan blivit utnämnd till ”måttstock för hela klassen”*. Och den har befogenheter att bestämma hur en hur en körställning ska uppfattas, hur en kurva ska kännas eller hur en inbromsning ska upplevas. Allt det där du aldrig riktigt kan ta på, men alltid känner igen när du sätter dig i en BMW. Ger du den fria tyglar kan den ge dig nya insikter i vad ledarskap handlar om. Pröva själv hos din BMW-återförsäljare.

UPPLEV NYA BMW 3-SERIEN. VÄGVISAREN. www.ivarsbil.se Öppettider: Mån–Fre 09.00–17.00 Alltid med BMW Fri Service i 3 år/8.000 mil. Nya BMW 3-serie Sedan. Pris från 284.000 kr. Effekt från 116 hk. Bränsleförbrukning vid blandad körning enl EU-norm från 4,1 l/100 km. Koldioxidvärde från 109 g/km. Miljöklass: EU5. Billån från 2.510 kr/mån. Baseras på 6,50% ränta (ränteläge mars 2012), 30% kontantinsats, 50% restskuld efter 36 månader. Effektiv ränta 7,27%. Uppläggningsavgift och administrationsavgift tillkommer. Finansiering via BMW Financial Services. *Mattias Rabe, Expressen 2011-10-17. Enskild återförsäljare äger rätt att sätta eget pris.

Hoting 0671-71 30 00 • Sollefteå 0620-599 50 Östersund 063-16 20 45

SPORTIGT EXKLUSIV

DYNAMIC EDITION En bil för dig som vill ha något extra. Volvo V70 Dynamic Edition ger dig en läcker interiör med läderklädsel och treekrad ratt. Sportchassi och 17-tums fälgar vässar körglädjen och vägkänslan. Motorerna D3 och D4 är kraftfulla, bränslesnåla och dessutom miljöklassade. Denna bilen skall du provköra!

VOLVO V70 DYNAMIC EDITION D3 MOMENTUM 136 HK D4 MOMENTUM 163 HK D4 MOMENTUM AWD AUTOMAT

322.500:NU 327.500:NU 365.500:NU

(4.325:-/mån) (4.392:-/mån) (4.902:-/mån)

Volvo Billån 20 % kontant, 72 månader, 0 kr restvärde. Exempelränta 6,40 % (effektiv ränta: 6,59 %) Ingen uppläggnings- och aviavgift tillkommer.

Köp till R-Design för endast 15.000:- (24.600:-)

SPARA UPP TILL 31.000 : -

VOLVOCARS.SE 17” Njord

Treekrad ratt

Dags för ett smidigt bilägande. Östersund 063-14 94 10 | Strömsund 0670-29 10 44

Dynamic läder

Volvo Personbilar. Stolt sponsor av svensk fotboll.

Bränsleförbrukning l/100 km bl. körning: 4,5 - 6,6. CO2 g/km: 119 - 175 (D3 man - D4 AWD aut). (V70 D3 och D4 är miljöbil med manuell växellåda.) Miljöklass Euro 5.


12 I

HUS OCH HEM

Prylarna som förgyller utefesten Nu välkomnar vi den tid då de flesta väljer att flytta ut sina fester eller middagsbjudningar så fort vädret tillåter. För den som har några kronor kvar av semesterkassan tipsar Bil&Bostad om lite prylar som piffar upp vilken utomhusfest som helst.

På belysningsdesign.se kan du beställa ljusslingor som gör festen lite mysigare. Den här heter Strömsund, kostar 236 kronor och har motiv som liknar diamanter och juveler.

Bli retroinspirerad Att en fest blir mer levande med musik är ett faktum. En kul idé för dig som inte har råd med ett liveband men ändå vill göra något utöver det vanliga är att köpa en bärbar vinylspelare. Ta med dig dina favoritvinyler, be dina vänner göra likadant och njut av nostalgin tillsammans. En bärbar vinylspelare hittar du på de flesta elektronikvaruhus samt på valfri köp- och säljsajt, till exempel Blocket och Tradera.

TEXT. JOHANNA NÄSHOLM

Trevligast har vi det tillsammans. Bjud in barnen till vuxenbordet och ge dem en härlig soffa. 495 kronor kostar den här och du hittar den på Indiska.

Att den svenska sommaren är opålitlig är ingen nyhet. Genom att sätta fast duktyngder i duken hindrar du den från att glida omkring och blåsa bort. Ett 4-pack tyngder med stjärnmotiv kostar 89 kronor på Åhléns.

Varför inte lägga lite extra energi på dukningen och satsa på färg och motiv som uppmuntrar till glatt humör. Gör fint med den här somriga duken från Indiska. För 249 kronor blir den din.

Bordet kostar 1 999 kronor och stolarna kostar 499 kronor styck. Hela gruppen ingår i en serie som heter ”Milano” och du hittar dem på Rusta.


HUS OCH HEM

I 13

Matcha tallrikarna med dessa sĂśta koppar med blomstermotiv. De passar bĂĽde stora och smĂĽ, är gjorda i glas och ďŹ nns i grĂśnt, blĂĽtt och rosa. Du hittar dem pĂĽ IKEA fĂśr 15 kronor styck.

Ska du ĂĽka till Sundsvall i helgen? Passa pĂĽ att kĂśpa med dig sommarinspirerade tallrikar. De här heter Ideell, kostar 29 kr och ďŹ nns att hitta pĂĽ IKEA. Om du använder tallriken att äta pĂĽ, som uppläggningsfat eller till att ställa ljusen pĂĽ bestämmer du själv. Pynta din dukning med hjälp av en blomslinga. Den här som är gjord av tygblommor, kommer frĂĽn kitsch.se och kostar 69 kronor.

Jubileet fortsätter! Jubileumspriser pü Mercedes med fri service i 3 ür eller upp till 7.500 mil och fri fÜrsäkring i 6 münader.

En lyckad tillställning kan ibland dra Ăśver till sena natten. Lite härliga ljus piggar upp och kan fungera som ett mysigt inslag under sommarkvällarna. Samla dina blockljus i en stallykta av plĂĽt. Den här kostar 249 kronor och ďŹ nns att kĂśpa pĂĽ Ă…hlĂŠns.

A 160 Sport ord. 219 900 kr ...................Nu

159 900 kr

E 220 CDI Business Kombi ord. 450 500 kr................Nu 419 000 kr

169 900 kr

E 250 CDI 4-matic Business Kombi ord. 529 000 kr................Nu 485 000 kr

177 000 kr

E 250 CDI 4-matic Business Kombi ord. 536 900 kr................Nu 489 000 kr

399 000 kr

GLK 220 CDI 4-matic Business ord. 441 100 kr ...............Nu 409 000 kr

379 000 kr

SLK 200 CGI Cabriolet ord. 494 000 kr................Nu 459 000 kr

379 000 kr

SLK 250 CGI Cabriolet ord. 555 700 kr................Nu 499 000 kr

A 160 Jubileum ord. 216 400 kr ...................Nu

A 160 Jubileum ord. 224 400 kr ...................Nu

C 220 CDI CoupĂŠ ord. 436 500 kr ...................Nu

C 220 CDI Business kombi ord. 403 600 kr ...................Nu

C 220 CDI Business kombi ord. 401 500 kr ...................Nu

Det kan vara smart att investera i ett festligt partytält som hüller i era säsonger och som rymmer dina gäster när regnet smyger sig pü. Det här heter Paviljong Rivieran och du hittar det pü Rusta fÜr 2 495 kronor.

E 220 CDI Business Kombi ord. 448 500 kr ...................Nu

399 000 kr

Tel 063-15 59 20 www.jemtbil.se

Fagerbacken 82, Östersund. Öppet: Mün–Fre 8–17

FR I 3 I SERV 4.5 Ă…R EL ICE 00 LER MIL *

+HOORLWĂ—V0LL

ENJOYNEERING

1<$6($70LL)5 1

0 1

6ÂĽJKHMWLOOQ\D6($70LL(QVPDUWELOXWUXVWDGPHGGHQVHQDVWHWHNQRORJLQ7LOOH[HPSHO6($7VLQWHOOLJHQWDPXOWLPHGLDV\VWHPVDPW 6DIHW\$VVLVWVRP¡NDUVÂĽNHUKHWHQLOÂŚJDKDVWLJKHWHURFKWÂĽWWUDILN9DGPHUNDQPDQ¡QVNDVLJDYHQVWDGVELO" %LOHQSÂŚELOGHQNDQYDUDH[WUDXWUXVWDG 'HWVRPLQIDOOHUI¡UVWHUEMXGDQGHWJÂĽOOHUYLG6($7)LQDQVLHULQJWRP %ODQGDGN¡UQLQJ6($70LLĂ&#x201D;ONP&2Ă&#x201D;JNP0LOM¡NODVV(86($7%LOOÂŚQPÂŚQNRQWDQW UHVWVNXOGU¡UOLJUÂĽQWDEDVHUDGSÂŚ67,%25 HIIUWD ÂŚUVQ\ELOVJDUDQWLÂŚUVYDJQVNDGHJDUDQWLÂŚUV ODFNJDUDQWLÂŚUVJDUDQWLPRWJHQRPURVWQLQJXWDQNUDYSÂŚHIWHUEHKDQGOLQJVDPW6($76HUYLFHp0RELOLW\LWYÂŚÂŚU

$GUHVV2GHQVNRJVYÂĽJHQ7HO SSHWWLGHUYDUGDJDU ZZZELOFHQWHUMDPWODQGVH

FĂ&#x2013;LJ OSS PĂ&#x2026;

S E A T. S E


FITS YOUR LIFE - MITSUBISHIMOTORS.SE

Hos Bilbörsen

MITSUBISHI ASX 1.8D 4WD Sveriges längsta bilgaranti

PRIS: 229.900:-

SPARA!

ORD. PRIS: 253.200:-

23.300:-

Trygghetspaket • 8-års bilgaranti • 3-års vagnskadegaranti • 3-års Mitsubishi Assistanspaket

Bränsleförbrukning bl. körning ASX 4,8-5,9l/100km, CO2 127-135g/km. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller så långt lagret räcker.

FITS YOUR LIFE - MITSUBISHIMOTORS.SE

Hos Bilbörsen

JUST NU!

MITSUBISHI L200- DC Business automat

PRIS: 239.000:ORD. PRIS: 269.640:-

Dubbel LRF Bonus (Värde 14.400:-)

SPARA!

30.640:-

Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller så långt lagret räcker. Priset är exkl. moms

Välkommen till Norrlands största Mitsubishi återförsäljare.

Chaufförvägen 27 Östersund 063-12 98 10

Kontakta oss för ditt bästa bilköp

info@bilborsen.nu

www.bilborsen.nu


MATRESAN

I 15

Picknickdags! Tema: Jämtland Vad är en sommar utan en riktig picknick? Helst flera! Ett sätt att variera innehållet i korgen är att ge picknicken ett tema. Bil&Bostad pratade med några av länets matkreatörer och bad dem ge sitt personliga bidrag till en picknickkorg med tema Jämtland. Det blev en smakrik blandning kryddad med ett rejält mått patriotism. Välj ett favoritrecept eller laga rubbet – och missa inte att brödet och färskosten kräver lite enklare förberedelser kvällen innan. TEXT: EMELIE STRAND

Laxcheesecake Tipsaren: Bruksvallarnas Rökeri AB 4 port. 200 g kavring 75 g mjukt smör Fyllning: 2 ägg 200 g philadelphiaost 150 g gravad eller kallrökt lax 1 dl finhackad purjolök Grovmalen vitpeppar Rivet citronskal Pressad citronsaft Gör så här: Smula sönder kavringen och blanda den med smöret till en deg, du kan även mixa ihop degen. Tryck ut den i en pajform med löstagbar botten. Vispa äggulor för sig och äggvitor för sig. Vispa samman gulorna med osten och vänd ner vitorna. Krydda blandningen med peppar och pressad citronsaft. Bred ut smeten ovanpå degbottnen. Strimla laxen fint och fördela över fyllningen. Ställ tårtan kallt till servering. Finhacka purjolöken och dekorera med den och rivet skal av citron Foto: Grafiska Huset

Russinbusar

Tomatsallad med jämtländsk vinäger

Gladakockens Tzatziki

Tipsaren: Kerstin Englund på Hara Gård 10–15 portionsbröd Dag 1: 1 1/2 del rågkross 2 dl russin 4 dl vatten Blanda rågkross, russin och vatten i en bunke. Låt stå över natten. Dag 2: 1 dl vatten 1/2 dl filmjölk 20 g jäst 2 tsk salt 3 msk mörk sirap 3 dl rågsikt 5-6 dl vetemjöl

Tipsaren: Kjell på Stocketitt Solmogna tomater Rödlök Fetaost (förslagsvis från Skärvången) Hallonvinäger från Kretsloppshuset (eller liknande)

Tipsaren: Glada kocken, Jesper Nyström 4–6 port 1 gurka ½ tsk salt 1-2 st vitlöksklyftor 50 gr Vit Caprin 3 dl grekisk/turkisk yoghurt Några vrid svartpeppar

Gör så här: Värm vatten och filmjölk till 37°. Smula ner jästen och rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt röran från dag 1, salt, sirap och mjöl och knåda till en mjuk och smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt jäsa en timme. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 10–15 bitar och rulla ut varje bit till en avlång bulle. Vrid var och en lite, så att de får en snurrad form. Låt bullarna jäsa på plåt i ca 30–40 minuter, eller tills de blivit dubbelt så stora. Värm under tiden ugnen till 200°. Grädda långt ner i ugnen i 20 minuter.

Gör så här: Skiva tomaterna och rödlöken. Smula fetaosten och blanda i den. Avsluta med att ringla över hallonvinäger. Klart!

Kretsloppshuset färskost Tipsaren: Kretsloppshuset i Mörsil 1 liter standardfil, 3 % 1 tsk örtsalt eller 1 tsk vanligt salt och färska örter 1-3 vitlöksklyftor 1 msk olivolja Gör så här: Värm filmjölken i ugnen, 20 minuter i 200 grader. Slå över filen i ett kaffefilter och låt rinna av i kylskåpet över natten. Blanda den avrunna ostmassan med pressad vitlök, örtsalt och olivolja. Om du har färska kryddor hemma går det lika bra att blanda i vanligt salt och t ex hackad gräslök, persilja och basilika. Perfekt på brödet som dipp till grönsaker.

Gör så här: Skala, kärna ur och riv gurkan grovt på rivjärnet. Riv osten. Blanda gurkan med salt och lägg den i ett durkslag ca 15 minuter. Skala och pressa i vitlöken. Krama ur gurkan ordentligt. Blanda gurka, vitlök, ost, och yoghurt. Smaksätt med peppar. Lika god till som dressing till sallad, till kött eller som dipp till brödet.

Något att dricka Tipsaren: Grändens Deli Nu saknas endast något att dricka. Grändens Deli i Östersund tipsar om läskande saft från Örtagård Öst, av blåbär, hallon eller rabarber. För den som vill ha ett mindre sött alternativ rekommenderar de Bara Blåbär, en alkoholfri blåbärsdryck med vinkaraktär från Jämtlands vingård.


16 I

VOLKSWAGEN

GROUP

)5*67$5.$-8%,/$5(5 FRI SERVICE I 3 Ă&#x2026;R ELLER 4.500 MIL*

NYA SEAT IBIZA

SEAT LEON

ENJOYNEERING

1<$6($7,%,=$)5 10 1 6($7/(21(',7,21)5 10 1 9DGSDVVDUYÂĽOEÂĽWWUHI¡UDWWILUD6($76YHULJHVÂŚUVMXELOHXPÂĽQHQQ\,EL]D"0HGI¡UQ\DGGHVLJQQ\DIÂĽUJHURFKIOHUVPDUWDIXQNWLRQHU ÂĽUQ\D6($7,EL]DSHUIHNWNRPSRQHUDG6Q\JJD/HRQ(GLWLRQÂĽUQÂŚJRWH[WUD0\FNHWYÂĽOXWUXVWDGPHG7YÂŚ]RQVNOLPDĂ&#x161;DOXIÂĽOJDU(/,2 SVHQVRUHUEDNIDUWKÂŚOODUHUHJQVHQVRU6($76RXQG6\VWHPPP9ÂĽONRPPHQLQI¡UHQSURYWXU

%LODUQDSÂŚELOGHQNDQYDUDH[WUDXWUXVWDGH 'HWVRPLQIDOOHUI¡UVWHUEMXGDQGHWJÂĽOOHUYLG6($7)LQDQVLHULQJWRP%ODQGDGN¡UQLQJ 6($7,EL]DĂ&#x201D;ONP&2Ă&#x201D;JNP6($7/HRQĂ&#x201D;ONP&2Ă&#x201D;JNP0LOM¡NODVV(86($7%LOOÂŚQPÂŚQ NRQWDQWUHVWVNXOGU¡UOLJUÂĽQWDEDVHUDGSÂŚ67,%25 HIIUWDĂ&#x201D; ÂŚUVQ\ELOVJDUDQWLÂŚUVYDJQVNDGHJDUDQWLÂŚUV ODFNJDUDQWLÂŚUVJDUDQWLPRWJHQRPURVWQLQJXWDQNUDYSÂŚHIWHUEHKDQGOLQJVDPW6($76HUYLFHp0RELOLW\LWYÂŚÂŚU

FĂ&#x2013;LJ OSS PĂ&#x2026;

S E A T. S E

Odenskogsvägen 9, Ă&#x2013;stersund $Gwww.bilcenterjamtland.se UHVV2GHQVNRJVYÂĽJHQ7HO SSHWWLGHUYDUGDJDU 

Tel 063-19 59 00 Vard 08.00â&#x20AC;&#x201C;18.00

Sommaroutlet NORRLANDS STĂ&#x2013;RSTA UTBUD AV BEGAGNADE BILAR

$      $$   $ $ 

* Gäller begagnade bilar Üver 75.000:-.

%$#"!$ $ ** %$$$ $*** %$ $ $# $  $

** Värdet av 250 liter bränsle sätts in pü ditt Volvokort.

Dags fĂśr ett smidigt bilägande. Ă&#x2013;stersund 063-14 94 10 | StrĂśmsund 0670-29 10 44

LADDA NER VĂ&#x2026;R APP

*** Gäller sü lüngt lagret räcker.

Erbjudandet gäller 4/6 - 2/9 2012.


I 17

jemtbil.se

Auktoriserad verkstad – billigast i längden! ‡ Jobbet blir gjort på rätt sätt! En säkerhet för dig som kund. ‡ 2ULJLQDOGHODUDQYlQGVDOOWLG±RFK¿QQVRIWDVWKHPPD ‡ Märkesutbildade och erfarna mekaniker som ger snabb och korrekt diagnos. ‡ 0lUNHVVSHFL¿NNXQVNDSRPYLONDUHJHOEXQGQD uppdateringar som din moderna bil behöver.

Serva din bil idag. Betala imorgon.

‡ Service på märkesutbildad verkstad – ett måste för att bilens garanti ska gälla.

Dela upp betalningen med MasterCard i upp till 4–6 månader beroende

‡ Högt andrahandsvärde med fullstämplad servicebok!

på bilmärke. Ring oss på 063-15 59 60 så berättar vi mer. Välkommen!

Boka din tid redan idag, 063-15 59 60.

Nu hittar du JemtBil på Facebook. Leta upp oss där för att få nyheter och erbjudanden först av alla! Fagerbacken 82, Östersund

Auktoriserad verkstad, självklart! Alla våra mekaniker är märkesutbildade. För oss är det en självklarhet, för dig en garanti om riktigt god service. I vår auktoriserade verkstad lagar vi stenskott, byter rutor, gör hjulinställningar och plåtarbeten – och mycket mer.

Säsongens starkaste anfallstrio. Kom in och ta del av vår mästarkampanj ”Champions”, specialerbjudanden till vinnarpriser.

FORD MONDEO SPORT EDITION

FORD KUGA TITANIUM S

FORD S-MAX SPORT EDITION

PRIS FRÅN

PRIS FRÅN

PRIS FRÅN

214 900:-

254 900:-

249 000:-

Allt detta ingår... Exteriört stylingpaket i kontrastfärg, 17" alu.fälgar, främre dimljus och LED varselljus, klädsel i läder/textil, tvåzons aut. klimatanläggning (DEATC), farthållare, eluppvärmd vindruta, sportfjädring, golvmattor i textil

Allt detta ingår... AWD – Fyrhjulsdrift från Haldex, 17" alu.fälgar, Ford EasyFuel, Ford Power start-/stoppknapp, centrallås, sportstolar fram, dimljus, elhissar fram/bak, projektor strålkastare, tvåzons aut. klimatanläggning (DEATC), LED varselljus

... och mycket mer

... och mycket mer

Allt detta ingår... Exteriört stylingpaket i kontrastfärg (svart/ silver), 17" alu.fälgar, främre dimljus och LED varselljus, klädsel i läder/textil, tvåzons aut. klimatanläggning (DEATC) ... och mycket mer

Ford, official Sponsor of the UEFA Champions League, in cooperation with

ford.se Läs mer om kampanjen på ford.se. Bränsleförbr. bl körn. Mondeo 4,3 –7,7 l/100 km, 114 –179 g CO2/km, Kuga 5,9–6,8 l/100 km, 156–179 g CO2/km, S-MAX 5,2–8,3 l/100 km, 139–194 g CO2/km. Mondeo Sport Edition finns som miljöbil. Miljöbilar enligt Transportstyrelsens definition är befriade från fordonsskatt under 5 år 1/1 2010. Bilarna på bilden är extrautrustade. Alla har 5 stjärnor i Euro NCAP.


18 I

GLAD SOMMAR!

Köp nya Kia cee’d 5d eller Kia cee’d sw premium så bjuder vi på bränsle från OKQ8 till ett värde av 8.000 kr. Dessutom får alla barn som provåker ett kul kortspel till bilresan. Läs mer på kia.se.

MILJÖBIL =

MILJÖBIL = FRI VÄGSKATT I FEM ÅR*

FRI VÄGSKATT I FEM ÅR*

FINNS SOM DIESEL OCH BENSIN

128 HK DIESEL PRIS FRÅN 184.900 KR

NYA! PRIS FRÅN 164.900 KR

FULLADDAD MED EXTRAUTRUSTNING TILL ETT VÄRDE AV 25.900 KR

Tel 063-15 59 20 www.jemtbil.se

Fagerbacken 82, Östersund. Öppet: Mån–Fre 8–17

Erbjudandet gäller 18 juni – 19 augusti 2012, gäller vid köp av senaste modellen av Kia cee’d 5d eller en Kia cee’d sw premium och gäller endast lagerbilar från Kia Motors Sweden AB. Bränsle utgår i form av ett värdekort från OKQ8. Handläggningen av korten kan ta upp till 4 veckor efter leverans av bilen. Erbjudandet kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal. Spelkort värde ca 30 kr, ett spel per familj och gäller så långt lagret räcker. Den 7-åriga nybilsgarantin är Sveriges längsta fabriksgaranti och gäller för bilar i privat bruk samt tjänste- och förmånsbilar. Garantin följer bilen och upphör 7 år efter första registreringsdatum eller efter 15.000 körda mil, det som först uppnås. För att nybilsgarantin ska gälla måste all service utföras av auktoriserade Kia-verkstäder under hela garantitiden. I annat fall gäller 3 års nybilsgaranti med obegränsad körsträcka, förutsatt att service utförts fackmannamässigt enligt Kias serviceprogram. Bränsleförbrukning blandad körning 4,1 – 6,1 l/100 km. CO2-utsläpp 104 – 151 gr/km. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euro 5. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. * Gäller endast manuell växellåda. Med reservation för eventuella tryckfel.

”Se upp Volvo V70, här är Hyundai i40 Kombi” EXPRESSEN”

”Hyundai i40 Kombi står redo att äta upp V70”

”Bästa köp i mellanklassen” Tjänstebilen nr 2/2011 När tidningen Tjänstebilen utsåg bästa tjänstebil i mellanklassen vann Hyundai i40 Kombi. Bland annat för att den är rymlig, välutrustad, miljöklassad och har starka garantier.

AUTO MOTOR & SPORT

”Svårt att inte gilla Hyundai i40 Kombi”

Provkör tjänstebilen som slår konkurrenterna på fingrarna.

KVÄLLSPOSTEN

Hyundai i40 Kombi 214 900 kr Miljöbil 234 900 kr Förmånsvärde från 1 687 kr/mån netto Leasingkostnad från 1 995 kr/mån

JUST NU! ”i40 - en Volvodödare från Hyundai?”

”Något för kombiälskare”

MOTORFÖRAREN

Lokaltidningen

”Ett naturligt val”

Visningsexemplar i hallen, takbox inkl. fästen från Calix ingår och 18” aluminiumfälgar för endast 9.800:- Gäller fram till 31/7 -12.

MOTOR-MAGASINET

Kampanjen gäller tom 31 juli 2012 5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka Ӄ 5 års Vägassistans Ӄ 5 års Serviceassistans 5 års Lackgaranti Ӄ 3 års Vagnskadegaranti Ӄ 12 års Rostskyddsgaranti Bränsleförbrukning vid blandad körning: i40 (man/aut) 4,3-7,7 l/100 km, CO2 113-179 g/km. Bilen på bild är extrautrustad. Finansieringsförslag via Hyundai Finans: 6,50% ränta (per 2011-07-19), 36 mån, 30% kontant eller inbytesbil, 45% restvärde, eff. ränta 7,39%.

55års årsNybilsgaranti Nybilsgaranti med medfri frikörsträcka körsträcka

Öppettider: Vardagar 09:00–17:00

Tfn. 063-810 10 Brosslarvägen 21 www.sportmotor.se


I 19

NU MED 3 Ă&#x2026;RS FRI SERVICE

*

MILJĂ&#x2013;BILEN SUZUKI SWIFT 1,2 VVT 94 HK 3D FRĂ&#x2026;N

˿˽˿0Â&#x2021;1Ëž**

RĂ&#x201E;NTA 3,95% t.o.m 30/6 2012.

Finns även med

fyrhjulsdrift frĂĽn 145.900:-

68=8.,6:,)7Ě&#x2DC;ONĂ&#x2013;DIGT KUL Det gĂĽr att rada upp massor med fĂśrdelar hos Suzuki Swift. Driftsekonomin och pĂĽlitligheten är nĂĽgra egenskaper som uppskattas av mĂĽnga. Nu fĂĽr dom ytterligare ett rationellt argument: fri service i tre ĂĽr.* Välkommen in och provkĂśr.

*Erbjudandet gäller 3 års fri service eller 4500 mil (enligt Suzukis rekommenderade serviceprogram hos auktoriserad verkstad) vid köp av ny Swift, Alto eller Splash före den 30 juni 2012. **Priset gäller Suzuki Swift 1,2 Comfort, 3-d. Bränsleförbrukning blandad körning Swift 4,2-6,4 l/100 km. CO 2JNP§UVQ\ELOVJDUDQWL§UVYDJQVNDGHJDUDQWL§UVDVVLVWDQV §UVURVWVN\GGVJDUDQWL)LQDQVLHULQJJHQRP6X]XNL)LQDQV5¦QWD.RQWDQW5HVWY¦UGHDYQ\ELOVSULVHWHIWHUP§QDGHU(˷HNWLYU¦QWD LQNO uppläggnings- och aviavgift). Kampanjränta gäller t.o.m 30 juni 2012. Bilen på bilden är extrautrustad.

Odenskogsvägen 9, Ă&#x2013;stersund www.bilcenterjamtland.se

Hoting 0671-71 30 00 Ă&#x2013;stersund 063-16 20 45 SollefteĂĽ 0620-599 50

www.ivarsbil.se Ă&#x2013;ppettider MĂĽnâ&#x20AC;&#x201C;Fre 09.00â&#x20AC;&#x201C;17.00

Tel 063-19 59 00 Vard 08.00â&#x20AC;&#x201C;17.00


20 I

SKANDIAMÄKLARNA ÖSTERSUND, KÖPMANGATAN 34, WWWANDIAMAKLARNA.SE Vå ålbacken

Östersund/Centrallt

BRUNFLO VÅLBACKEN - CHARMIGT HUS - VÅLBACKEN 181

HÄRLIGT RYMLIG OCH FRÄSCH 2:A CENTRALT - GENVÄGEN 15 A

I detta chamiga hus hittar du det rogivande lugnet genom att kliva över tröskeln. Högt beläget med vy över Storsjön. Mysig uteplats. Mycket stilfullt renoverad med ljusa färger. Ladugård

Snyggt renoverad 2:a i Karlslund. Rymligt och snyggt kök med bra matplatsdel vid fönster. Fräscht badrum med klinker och kakel samt golvvärme. Hörnläge och mysig innergård. Halvtrappa!

Pris 1 350 000 KR/BUD BOAREA 87 KVM ANTAL RUM 5 ROK BYGGÅR 1909 TOMTAREA 3188 KVM ADRESS Vå ålbacken 181 KONTOR ÖSTERSUND MÄKLARE Anette Unnerby 070-6403005 visas ons 11/7 kl 177.00-18.00, tis 177/7 / kl 177.00-18.00

Pris 775 000 KR/BUD AVGIFT 2 542 KR BOAREA 64 KVM BYGGÅR 1962 VÅNINGSPLAN 1 ADRESS Genv nv vä ägen 15 A VISAS TORS 12/77, 177.00-177.30 . KONTOR ÖSTERSUND MÄKLARE Anette Unnerby 070-6403005 SMS S 978150 till 72456

Just nu får du extra mycket för pengarna när du köper en ny Hyundai i30 Kombi - du sparar hela 20 000 kr!

Kanonpriser på Hyundai i30 Kombi!

Hyundai i30 Kombi har bland annat: Ӄ$XWRPDWLVNNOLPDWDQO¦JJQLQJ Ӄ/MXGV\VWHPPHGPSDX[XVERFK rattkontroller Ӄ6W¦OOEDUWVYDQNVW¸G Ӄ(OKLVVDUIUDPRFKEDN Ӄ3DUNHULQJVVHQVRUHUEDN Ӄ/¦WWPHWDOOI¦OJDU ӃVWM¦UQRUL(XUR1&$3 Ӄ§UVQ\ELOVJDUDQWLPHGIULN¸UVWU¦FND

Spara r! 0k 0 0 0 2

9¦ONRPPHQS§HQSURYN¸UQLQJ +\XQGDLL.RPEL&5'LH6HQVH Ord. pris 199 900 kr 1X179 900 kr eller 1 799NUP§Q

5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka Ӄ 5 års Vägassistans Ӄ 5 års Serviceassistans 5 års Lackgaranti Ӄ 3 års Vagnskadegaranti Ӄ 12 års Rostskyddsgaranti Bränsleförbrukning vid blandad körning: (1.6 CRDi/1.6 aut) 4,5-6,9 l/100 km, CO2 119-162 g/km. Miljöbil enl. definition i förordning 2007:380. Bilen på bild är extrautrustad. Finansieringsförslag via Hyundai Finans: 6,50% ränta (per 2011-07-19), 36 mån, 30% kontant eller inbytesbil, 45% restvärde, eff. ränta 7,61%.

5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka

Öppettider: Vardagar 09:00–17:00

Tfn. 063-810 10 Brosslarvägen 21 www.sportmotor.se

Bilobo nr 7 2012  

Bilobostad Jämtland nr 7 -12

Bilobo nr 7 2012  

Bilobostad Jämtland nr 7 -12