Page 64

64

HÄLSA AKTIVITETER RESA

GOTLANDS ANNONSBLAD Sommarnummer Juli 2012

90-årig profil firade 100-åring! Jag fick träffa friidrottsstjärnan Mattias Sunneborn, blev glatt överraskad när han kom fram och hälsade... K-G Runander, 90, var med i Stockholm för ett par veckor sen och firade 100-årsjubiléet sen olympiska spelen 1912. Nu blir det nytt 100-årsfirande för K-G: Föreningen Gutnisk Idrott (FGI)! Klart att profilen från Stånga skall vara med och kasta varpa i Stamfarspokalen.

W

isby BK – Stångaspelen – FGI, allt förknippas

gärna med K-G Runander. Han föddes i Stånga 1922, var med om första Stångaspelen när de inleddes 1924.   - Jag följde med mamma, min syster och bror, och vi tog vägen förbi där de gutniska idrotterna på Gumbalde avgjordes, säger Runander.   K-G Runander var med aktivt i Stångaspelen första gången som 10-12-åring, så det har hunnit blev en hel del spel sen dess.   - Kan man lugnt påstå och det har varit lika fängslande varje gång. Jag spelade mest pärk, bland annat i samma lag som Anders Dahlgren, när allt började. Varpan dröjde jag länge med, men sen blev jag ju fast även i denna, säger han.

Staplade varpor

Bevis för varpans enorma intresse finns ett synligt bevis på hemma i lägenheten på Vegagatan 26. Där finns några staplar av stenvarpor och på muren blankskinande varpor av aluminiumvarpor. Allt tecken på att K-G Runander kastat båda disciplinerna.   Inne i lägenheten finns en samling pärkbollar, plus att det ligger en hög med skyttetavlor. Jodå, K-G Runander har minsann utövat flera olika idrotter och gjort det bra skall påstås. 90 år fyllda håller han fortfarande kroppen i trim med varpakastning ett par gånger i veckan.   Under hela vintern har ett gäng ”pojkar” synts i Rävhagen ett par dagar i veckan, och häromdagen bilade jag förbi Åhsbergska hagen. Och vem gick inte där och kastade, jo K-G Runander. Förstås! Man kan gott påstå: Idrotten har ”förföljt” K-G under 80 års tid.   Skytte, jovisst, K-G Runander har varit en framgångsrik gevärsskytt, men nått sina

bästa framgångar med k-pisten.   - Jag lyckades knipa SM-bronset 2000, tävlar för Visby skyttegille, som också hunnit med att fylla 100 år, berättar han.

Stamfarspokalen...

Varpan vaknade sent för K-G...   - Jag var 60 år, men sen har jag inte gjort uppehåll, säger han. Stamfarspokalen i år också?   - Givetvis! Jag kom med när jag fyllde 70 år, en ålder man måste ha fyllt för att få kasta. Varit med hur många gånger?   - 15, och det blir den 16:e i år. Vunnit någon gång?   - Nej aldrig, men det är inte viktigast. Någon kulvinst hit och dit har det dock blivit, och sen får alla vi som ställer upp ett minne från varje år.

Med beslutsam min koncentrerar sig K-G Runander inför ett varpakast. K-G Runander har haft många ledaruppdrag, inte minst som ordförande i Wisby bollklubb.

Styrde wbk

K-G Runander är känd inte enbart som aktiv utövare av idrott, han har också under många år varit ordförande i Wisby bollklubb som han styrde när klubben firade 100 år 1978.   Vad har nu idrotten gett dig, att du blivit en av de riktigt stora profilerna?   - Det är svårt att definiera. Det har blivit ett sätt att leva helt enkelt.   På tal om FGI så var namnet från början Föreningen GOTLÄNDSK Idrott, sen ändrad till Föreningen GUTNISK Idrott. Initialerna kvarstår sålunda... Hur ser du på att intresset för varpa har svalnat, en vikande tendens?   - Allt har sina vågdalar. Jag är inte orolig alls, den kommer tillbaka rejält vad det lider. Det måste vi på Gotland tro, därför värna om, säger K-G Runander. Text & foto: Lasseman Larsson

Stångaspelsboken! Den gavs ut i samband med 75-årsjubiléet, har givetvis en framträdande plats i K-G Runanders bostad i södra Visby.

Ska du ut och resa?

Smått & gottlandet

Ny fräsch butik

Förmånliga sommarpriser. Fri leverans till färjeterminalen. Nya bilar utrustade med AC.

(F.d 500-sorter Butiken)

Stort utbud

av smågodis med sockerfritt alternativ 6,90 kr/hg

Skämtartiklar, Butteriks bästa Barn-tatueringar Maskerad/Kalas-tillbehör

Prisex: Toyota Auris 1,4 Diesel 1.925:Hyundai I40 CRDI Combi Diesel 2.375:VW Passat kombi 2.925:-

mm...

in ! V ä lko mn skma renM ia ö

Slitevägen 2, 620 41 Visby, Sweden Mån - lör 12:00 -18:00 • 070-628 80 32 • mia@wisby.se

Erbjudandet gäller tom 20/8 2011. Beställ i god tid.

BILUTHYRNING I OSKARSHAMN Er hyrbilsleverantör på fastlandet Tfn: 0491–142 70

120 fria mil inom norden. Självriskreducering, stöldskydd samt merv.skatt ingår i priset. Bilen skall hämtas samt lämnas i Oskarshamn Fri leverans till färjeterminalen under kontorstid.

Gotlands Annonsblad sommar 2012 v.26  

Gotlands Annonsblad sommar

Gotlands Annonsblad sommar 2012 v.26  

Gotlands Annonsblad sommar