Page 1

NUMMER 1 | 2012 JUNI VECKA 23

Näringslivbilaga i Gotland Annonsblad

GEAB

-skapar möjligheter för gotland

sid 12-13

COOP GER OSS MYCKET SE FRAM EMOT sid 10-11

VISBYMÖBLER -EN GIGANT PÅ VÅR Ö sid 4-5


Detta är en annonsbilaga

2

Den gotländska företagarandan

t t ä l s s g r Visbo åtid till Från d

nutid

om relativt nybliven gotlänning kan man inte S annat än imponeras av den påhittighet som varje socken formligen sjuder av. Kanske är detta ett utslag av ”nöden som uppfinningarnas moder” då flera stora aktörer från vår arbetsmarknad, som alla vet… gav sig av.

Svenska mästare i överlevnadsstrategi och självbevarelsedrift är vi nog således, och för detta skall alla som kämpar på, ha en stor eloge. Framtiden, skulle jag tro, kommer dock att handla om så mycket mer än ren självbevarelse. En stor ungdomsgeneration har på ett helt annat sätt än tidigare skolats in i, och förberetts på allt det som faller inom begreppen; entreprenörskap, projektledning och företagande, kort sagt näringsliv. Framtiden är ljus tillika näringslivets förutsättningar, och de två hänger ju minst sagt ihop, eller hur! Heja Gotland!

www.levahusfabrik.se

hej@levahusfabrik.se

+46(0)498 288050

2012

Gör en sa Tryffelre d på Gotlan

Sparris och kräftor i Ekeby

sid 26

Mat- och a Skinnmäss maj den 19-20

sid 8-9, 12

ser Delikates i Visby sid 4-5

Invigning i Stånga

guide Karta och rer till primö tesser och delika sid 14-15

Näringsliv & Framtid… …har vi således valt att kalla denna bilaga, vår första bilaga med slik tematik… så välkomna skall ni vara; läsare, annonsörer, intressenter. Då vi i vintras planerade in denna trycksak, satt vi och spånande oss samman under en förmiddag, på jakt efter ett passande namn. Vi kom fram till det dialektala ”Framteid”. Bra tyckte jag, kanske lite buskisvarning, men ändå bra. Vi enades dock om Näringsliv & Framtid… och här är den, så häng med och låt dig informeras och inspireras av: Julia Bendelin och Oss Reklambyrå, GEAB, Visbymöbler, Coop och många fler! Framteiden är ljaus!

Choklad d på Gotlan sid 18-19

Presentera dig med djup och bredd

När du ha r mer att berätt a

Bra för målgruppsanpassning

När du har mer att berätta:

Plussa på med extra upplaga

Gör en egen bilaga! Ibland kan det passa särskilt bra med en egen bilaga. Att få bra med utrymme i en egen tidning är mycket värt när du har mer att berätta för din målgrupp än vad som kanske ryms i en annons. En bilaga kan vara vara allt från fyra sidor och uppåt. Du väljer själv om du vill leverera materialet eller om vi ska hjälpa dig med att producera innehållet. Vår uppgift är dock framförallt att se till att slutprodukten blir en läsvärd tidning med innehåll av kvalitet och med en tilltalande form. Och att du får ge din egen tidning till dina läsare!

GOTLANDS www.gotlandsannonsblad.com Kicki Larsson: 0498-20 30 41 • 0704-95 30 41 kicki@gotlandsannonsblad.com

Magnus Svensson: 0498-20 30 42 • 0704-95 30 42 magnus@gotlandsannonsblad.com

Roine Söderlind: 0498-20 30 43 • 0704-95 30 43 roine@gotlandsannonsblad.com


Detta är en annonsbilaga

3

Världsklassiga, prisade och vackra, vackra

Harry Potter trivas i Visby skulle kunna , här estetiska föru finns alla för en gotisk tsättningar sagoboksmagikers trevnad.”

Visby Centrum Hur många gånger kan man säga att Visby är vackert? Ja, faktiskt hur många gånger som helst, för här är vackert, otroligt vackert!

F

örsta gången jag besökte stan kom jag hit med nattfärjan och som seden påbjöd stannade vi till på dåvarande bageri Hedengrahns och köpte frukostfrallor. Jag steg ur bilen ut i sommargryningen och hakan min föll ned till marken; S:ta Karins ruin i pampig siluett uppå en ljusturkos himmelsfond, trappgavlar, mjukt bulliga kullerstenar, lummiga träd och doftande trädgårdar… dofterna ja, lätträknade är nog de städer som om sommarmornarna doftar rosor och dagg! Fantastiskt, sa jag till mitt gotländska resesällskap, ”Ja det kanske?” sa hon ”Har nog aldrig sett på stan på det sättet”. Hm, märkligt det där med hemmablindhet, skall i denna text göra allt jag kan för att bekämpa detta fenomen, så det så! Som mötes-, kultur- och marknadsplats är Visby Centrum oslagbart, det har vi till och med fått papper på! Så med anledning av att vi tilldelats den hedersamma utmärkelsen, Årets Stadskärna 2012, hälsade vi på hos Roger Hammarström och centrumorganisationen Visby Centrum, häng med på promenad vet jag!

Fantastiskt, sa jag till mitt gotländska resesällskap, ”Ja det kanske?” sa hon ”Har nog aldrig sett på stan på det sättet” Intresse/centrumorganisationen, Visby Centrum, jobbar hårt för att bevara, utveckla och finslipa vår älskade innerstad samt Öster Torg. ”Besökaren ska erbjudas en attraktiv mötes- och handelsplats med ett brett och högkvalitativt utbud av shopping, service och aktiviteter” säger de själva och visst måste man säga att de i detta lyckats mycket väl. Organisationen växer faktiskt så det knakar. Förra året var de 129 medlemmar starkt vilket under året stärkts med ytterligare 29. Framtiden är

ljus, Visby är fantastiskt och medlemmarna (i Visby Centrum) jobbar på för att det än mer fantastiskt skall bli. Det var faktiskt Rogers förslag att jag skulle skriva om stan så som jag såg den, så jag gör väl så: En liten promenad Sitter och funderar på hur jag i denna text skall kunna göra Visby Centrum rättvisa. Det finns ju så ofantligt många unika kvaliteter att belysa, var ska jag börja, hur skall jag börja? Enklast är väl om jag helt enkelt tar en promenad och noterar det jag ser och förbluffas över… så häng med: Harry Potter skulle kunna trivas i Visby, här finns alla estetiska förutsättningar för en gotisk sagoboksmagikers trevnad. Perfekta ruiner delvis eller helt täckta av murgröna, trappgavlar, korsvirkeshus, gamla rosenrankor som sträcker sig upp längs färggranna eller vita putsfasader. Höga krokiga plåtslagna skorstenar, en magnifik katedral med gargoyler som sig bör, gotik och nygotik blandat med nationalromantik blandat med ett och annat stall. Fontäner, kruttorn, Fornsal, en strandpromenad av sydeuropeisk kvalitet, Almedalens ankor och talare, magnoliaträd, jättekastanjer, äldre målad fasadreklam, en botanisk trädgård och så ringmuren – vilken jag lätt skulle kunna lägga tre ton superlativ på, bara på den. Höga hus som sträcker sig högt över låga hus, stora hus och mycket små hukande hus, branta backar och ringlande trappor. Magnifika utsikter men också mörka skumma gränder… ja i all evighet om nu inte tryckkostnaderna hade vart så sakrans dyra. På kvällarna dunkar krogarna i takt med varann, men arla morgon är det stilla och när årstiden bjuder, doftar det av dagg, hav och rosor – magiskt, unikt, helt förtrollande! Ut genom Österport sedan och vidare upp till Öster Torg, detta estetiskt mycket underskattade område, med sin breda kullerstensesplanad med sina lummiga träd och sin tidstypiska arkitektur. Ett perfekt komplement

till allt det pittoreska nere i backen, om du frågar mig. Men du! Detta var enkom en ”backdrop” så att säga, alla näringsidkare och serviceanrättningar har vi kvar att lista, 158 stycken är de närmare bestämt, i form av; butiker, restauranger, nattklubbar, varuhus, banker, gallerier, kiosker, caféer, hotell, frisörer… kort sagt ett ofantligt antal ”utbudsleverantörer”! Särskilt många i förhållande till vår kanske ringa population, 58 tusen resp. 26 tusen, eller hur! Alla får inte plats i denna kontext men här är i alla fall några (gå in på www.visbycentrum.se för en komplett lista, där blir du också vidarelänkad till alla 158 med egen hemsida): Öster bjuder på säkra och universella kort d.v.s. många av de varumärken som du finner i städer större än Visby, men också unika koncept: På konditori Siesta kan du koppla av med en hemmagjord smarrig ägg och ansjovis-macka, Garag1 bjuder på överdåd minst sagt; indisk kitsch, textilier, krukor, kuddar formligen ramlar över dig redan i entrén. Gamla trotjänaren Ali’s som nog alla gotlänningar har en eller annan relation till, optiker, frisörer, guldsmed, urmakare… och så som sagt alla giganterna. Låt oss gå neråt igen, apropå ”neråt” så klagar många över innerstadens branta backar, sluta upp med detta. Kupering är vackert och ger dig motion, tänk på att du kan unna dig en extra kanelbulle tack vare denna vår topografi. Häng nu med ned och bort till Adelsgatan: En leksakbutik i världsklass har vi, rent livsfarlig för alla föräldrar, trösta dig med en stor kall på gemytliga Hästbacken Saluhall & Bar om du har några pengar kvar vill säga. Gå söderut upp mot Adelsgatan, en idyllisk gata smockfull av boutiquer och matställen. Södertorg sedan, och det är lagom med en fika, kanske något nybakat på Brödboden där du också kan läsa boken du köpte hos Roland på

Bokia. Gå tillbaka in en bit, och ta trappen ned mot S:t Hans och gallerian H10. Bertholdsson & Holm får inte missas och inte heller grannen Akantus. Till Cam & Company går man när man blivit lurvig och till Form Visby då man blivit kurvig. På S:t Hansgatan fler butiker och valv och rosenrabatter, konstmuseum mitt upp i allt, gallerier och längst bort Kapitelhusgården, Antikvariat Drotten och så ”the oh so cosy” Black Sheep Arms. Lite där ovan, Stora Torget med Torgkassen, Bolaget, Bakfickan… ja ni vet. Gå sedan neråt mot hamnen och glöm inte Fornsalen, Ödins Garveri, Wisby Hotell… glöm inte någon! Avsluta dagen med en brakmiddag på någon av Visbys 7 restauranger som är listade i White Guide, eller varför inte med en pizza eller en MacFeast.

Så, är ni fortfarande hemmablinda? I sådana fall tycker jag att ni skall åka på studiebesök till någon annan småstad”

Så, är ni fortfarande hemmablinda? I sådana fall tycker jag att ni skall åka på studiebesök till någon annan småstad, i vår storlek någonstans i Mellansverige, och göra en jämförande studie. Ta hänsyn till aspekter så som; utsikt, utbud, bildskönhet, trafikering, arkitektur, grönområden, geografisk belägenhet, doft, året runt öppet, mångfald, historik, coolhet, mystik, kulör… i all oändlighet. Tack för mig och väl mött i världens bästa mötesplats! Hör av er till Visby Centrum och Roger Hammarström om ni vill veta mer, kanske etablera en butik eller för att ansluta dig och din inrättning. Text & Foto:Martin Kristensson


Detta är en annonsbilaga

4

Visbymöbler – en gigant på vår lilla ö!

ior med Stolt senjuniorer! sina två

Visst är det fantastiskt… att vi gotlänningar har till hands en möbel- och inredningsbutik som i storlek, kunnande och utbud endast går att jämföra med en, typisk för en stor större storstad! 4 000 kvadratmeter innehållandes allt du kan tänkas behöva för att göra ditt hem fräscht, funktionellt och trivsamt, trendigt, traditionellt eller sensationellt. Visbymöbler har dessutom nyligen föryngrats och med anledning av detta bokade vi in en påhälsning,

Häng med du också!

V

isste du att Visbymöbler är Gotlands äldsta möbelvaruhus… jo, det visste du säkert, för med sina 65-år på nacken har Visbymöbler blivit lite av en institution. Flyttat ett par gånger har den dock gjort, då den vuxit ur sina kläder, så att säga, och expanderat. Allt startade på Birkagatan 1947, därefter en mellanlandning på Söderväg och idag och sedan 15 år tillbaka på Skarphäll, faktiskt är den en av möbelkedjan EM’s mest framgångsrika varuhus, vunnit pris för detta har den också, det du! 2006 tog eldsjälen Ove Jonasson över ruljans och ägarskap, men dock inte som någon gröngöling… Ove själv berättar: ”Jo jag och min fru flyttade hit från Stockholm för snart 25 år sedan. Med stor erfarenhet inom möbelbranschen sedan innan, var det naturligt att söka mig till just Visbymöbler, jag knackade på och fick jobb direkt. Efter en 5-6 år blev det dock ett litet uppehåll då jag p.g.a. mitt förflutna som bowlingproffs, fick lust att driva bowlinghallen (nuvarande Uncle Joe’s) i några år. En dag fick jag dock förfråga om jag ville komma tillbaka till Visbymöbler i egenskap av butikschef, och visst ville jag det – möbler är ju trots allt min största passion. För 6 år sedan köpte jag stället och på den vägen är det.”

Juniorers geist + seniorens know-how = toppen! Just det, Billi Jonasson har nyligen efterträtt sin far som butikschef, och med sina dryga 22 är han den yngste butikschefen i EM’s historia! Yngre brodern Rasmus är också med, i arbetet med orderutveckling och internettjänster men mer om detta senare. Billi har trots sin

Vi kan fixa fram vad du än letar efter och det blir aldrig dyrare än om du beställer via någon annan” ålder ändå hunnit med att gå ”den långa [och föredragna] vägen”. Sommarjobbat sedan han var 16, först som seden påbjuder på lagret och därefter i butiken, samtliga internutbildningar inom ekonomi, marknadsföring och logistik har också klarats av, rustad till tänderna kan man säga, vad säger Billi själv: ”Fantastiskt roligt är det naturligtvis! Färg & form, inredning och möbler är verkligen något jag brinner för och att vi dessutom två gånger vunnit förstapris för exceptionell service, försvagar ju inte direkt denna passion.” Kan man förvänta sig några stora omdanande förändringar i och med detta generationsskifte, undrar jag: ”Nej inget direkt ”omdanande”, utan alla våra kunder kommer att känna igen sig i oförändrad servicenivå… Visbymöblers allra yngsta förmåga, dvärgschnauzern Senna

eller t.o.m. högre… det är naturligtvis vårt mål, att hela tiden utvecklas och finslipa vår gemensamma kompetens och vårt utbud. Hm, åter till frågan… våra kunder kan förvänta sig att delar av vårt utbud får lite yngre och djärvare karaktär, kan man säga.” Visbymöblers stora sortiment är en hjärtefråga och om filosofin rörande detta säger man så här: ”Jo, trots det att vi ingår i möbelkedjan EM så vet de flesta som besökt oss att vårt sortiment i mångfald sträcker sig långt utanför EM’s egna. Dels försöker vi naturligtvis alltid framhäva och bredda med produkter med lokal anknytning så som exempelvis Guteforms fantastiska kollektion av utemöbler. Sedan är vi alltid på jakt efter ny samt klassisk kvalitet av alla slag, just för att göra vårt varuhus unikt och personligt så att vi kan kunna hjälpa så många som möjligt att hitta just det där uttrycket i just den pris- och kvalitetsklassen som de är på jakt efter. Här skall man kunna hitta allt oavsett om man är 18, och möblerar sin första enrummare, eller burgen 65-åring som renoverar upp en gammal kalkstensgård.” Äldsta stamkunden är faktiskt respektingivande 101 år fyllda, berättar Ove. Yngre brodern Rasmus har konstruerat Visbymöblers lovordade hemsida på vilken alla deras unika och ”egna varumärken finns att beskåda. Gå in på www.visbymobler.se samt www. em.com, och kom naturligtvis förbi butiken på Skarphäll, så ofta och så länge du vill! Bor du på Gotland, så handla också på Gotland! Precis gör det, om inte annat för den ”inhemska” ekonomins skull. Andra fördelar då, finns det sådana? Jo i mängder, i alla fall hos Visbymöbler, hör här: ”Vi kan fixa fram vad du än letar efter” säger Ove ”och det blir aldrig dyrare än om du beställer via någon annan. Vi prismatchar eller understiger alltid andras ordinariepriser. Dessutom slipper du som kund

hos oss problem som lätt kan uppstå vid t.ex. internetfirmor: Skulle det visa sig att möbeln inte håller måttet, och att en reklamation därför blir aktuell, ombesörjer vi helt detta utan krångel, utan merkostnad. Det är kul och problemfritt att handla hos oss, och precis så skall det vara!” Ditten & datten Visbymöbler håller öppet under vardagar 10 till 18 och på lördagar 10 till 15. Gå dit ofta och strosa omkring där länge för mycket frekvent kommer leveranserna in och lika frekvent byggs nya inspirerande miljöer. Kaffe och kaka bjuder de på i egna kafeterian. Ove meddelar också att Visbymöbler aldrig kör ut någon bara för att klockan slagit sex: ”Vi stänger då kunden är färdig och redo att gå hem, oavsett vad klockan är!” så det så. Trevligt är det på Visbymöbler och mot bakgrund av öns modesta invånarantal så förbluffar faktiskt deras stora sortiment. Har du ingenting för dig till helgen så tycker jag att du skall åka hit! Alla har vi någon möbel där hemma som man går och stör sig på – byt ut den vet jag! Jo, och så har de även en alldeles exceptionell sängavdelning, men det vet du nog redan, Tack för mig! Text & Foto:Martin Kristensson

Vi stänger då kunden är färdig och redo att gå hem, oavsett vad klockan är!”


Detta är en annonsbilaga

5

Inte Outlet, bara låga priser! 8.495:-

Maxi-soffa XL 3.76m

Ord. pris 11.995:-

Gent Maxi XL soffa

8.395:-

Längd 376 djup 167/153/93 cm tyg salt & peppar ( finns även i svart ) Går att spegelvända.

Ord. pris 11.995:-

Gent U-soffa

Längd 330 djup 201/153/93 cm tyg svart ( finns även i salt & peppar ) Går att få som höger eller vänster.

7.495:-

Erbjudandet gäller så långt lagret räcker

Ord. pris 9.995:-

Hannover U-soffa

Längd 288 djup 200/152/90 cm tyg svart Går att få som höger eller vänster.

4.695:Ord. pris 6.995:-

Hannover soffa m divan Längd 212 djup 152/90 cm tyg svart, vändbar divan

EM Visbymöbler

Delbetala med Handelsbanken finans

Skarphällsgatan 4. Tel 0498-21 34 76. Mån-fre 10-18 Lör 10-15

Låna släpvagn gratis

Hemleverans

vi reserverar oss för eventuellt tryckfel

SÄNG VARUHUSET


Detta är en annonsbilaga

6

Swea energi-

Värme och bränsle nära dig ”För dig som gillar hemkört!”, står det så fyndigt på företagets reklamtröja. Det är nämligen så det här företaget fungerar, de levererar bränsle direkt hem till din dörr, kan det bli mer behändigt? Förutsatt att du har en egen tank, så kan du beställa diesel, pellets och smörjolja av Swea energi.

B

ästa tillgänglighet, transport och service Vi levererar till privatkunder, företag inom åkerier, kommuner, lantbruk, industri, transport, entreprenad och fastighet, berättar Jesper Nilsson. Här på Gotland levererar de mycket olja till b. l .a. Cementa i Slite. Jesper arbetar som chef för Gotland, Sörmland och Östergötlands distrikt. Tanken är att företaget ska ha bästa tillgänglighet, transport och service. ”En bonde som står mitt i arbetet på åkern eller gården när bränslet tar slut, har svårt att lämna allt för att komma till en mack”, förklarar Jesper, ”då finns vi här för att underlätta”. Expansivt företag Swea energi är ett relativt nytt företag. Det startades 2001 av Viviann Hansson som då arbetade på Sannes Göteborg AB som är ett oljeföretag. Hon hade arbetat länge med olja och ville satsa på en egen verksamhet inom branschen. Företaget köpte efter hand upp två andra oljeföretag, Stig Larsson oljor i Borås och Oljekompaniet, därigenom fick de många kunder i Västsverige. I maj 2006 tog Svenska Shell AB beslut att inte längre leverera bränsle, så Swea energi gick in och köpte upp deras dotterbolag Shell Direct AB och övertog ett stort antal kunder. I och med detta köp blev Swea så gott som rikstäckande. För att tillgodose den ökade efterfrågan, så byggde företaget upp ett eget transportsystem och tecknade avtal med lokala åkerier runtom i landet. Idag finns ett 20-tal åkerier och ett 100-tal tankbilar som levererar bränsle till sina kunder. Östergrens olja Här på Gotland arbetar Östergrens olja i Burgsvik med att leverera till oss gotlänningar. Stig Östergren har levererat bränsle sedan 50-talet med sin början till macken i Burgsvik. På den tiden körde han med stora tunnor lastade på flaket till lastbilen, berättar Jesper, det var annat då. Idag har han utökat sin verksamhet med två chaufförer till, som hjälper honom med leveranserna. Anledningen att man anlitat just Östergrens, är att de pålitliga och har snabba leveranser, förklarar Jesper. Enkelt att beställa Att beställa sitt bränsle är enkelt, du ringer 020-450 800, då blir man kopplad till närmaste försäljningskontor, sen har du ditt bränsle inom 2-3

dagar. Du kan också beställa via nätet på http://www.sweaenergi.se Du kan även beställa automatiska leveranser. Det innebär att Swea energi håller reda på när din tank behöver påfyllning, du behöver inte tänka på hur mycket det finns kvar och att göra beställningar. Automatiska leveranser innebär att körningarna kan planeras bättre vilket minskar transporternas belastning på miljön. Hoppas bli återförsäljare för Mobil Från deras start i en relativt liten skala har Swea energi expanderat under årens lopp och de växer fortfarande. 2009 tog de över bränsleförsäljningen från Statoil och norska Hydro. 2011 gjordes det senaste förvärvet då de övertog Lantmännens dieselförsäljning. Swea energi är också återförsäljare för Mobil. De säljer deras smörjolja

branschen, han har gjort i stort sett allt utom att jobba på raffinaderier. Han brukar skämtsamt säga att han har ”oljan i blodet” eftersom hans farfar också arbetade med olja. Jesper har arbetat hos Svensk oljeindustri AB som depåchef under många år. Under senare tid

Swea energi har en affärsidé som grundar sig på att de ska ge kunden den bästa tillgängligheten, samt service vid samtliga frågor som gäller uppvärmning och transport.”

och speciella miljöbensin, som används till motorsågar och gräsklippare. Miljöbensinen är bättre än vanlig bensin, främst till motorsågar eftersom de mest cancerframkallande ämnena har tagits bort, och den blir därför mindre farlig att inandas, förklarar Jesper. Swea energi är det andra största energiföretaget i landet och omsätter så mycket som 4 miljarder per år, med en personalstyrka på bara 60 personer. Företaget har 200 ombud i Sverige som säljer deras produkter, och de sysselsätter ytterligare 400 personer genom sin verksamhet. Huvudkontoret ligger i Kungsbacka, sen har de försäljningskontor för olika regioner och Gotland har sitt i Gävle. Rätt kvalitet till rätt pris Swea energi har en affärsidé som grundar sig på att de ska ge kunden den bästa tillgängligheten, samt service vid samtliga frågor som gäller uppvärmning och transport. ”Kunden skall uppleva rätt kvalitet till rätt pris”. Företaget har som vision att bli ledande oljebolag i Sverige, kundernas första- handsval. ”Oljan i blodet” Jesper har arbetat länge inom olje

har han varit försäljare hos Lantmännen innan han bytte till Swea energi. Han har således en gedigen erfarenhet av branschen. Nu arbetar han som distriktschef för Gotland m.fl. Jesper har sitt kontor i hemmet och är ute hos kunder 3-4 dagar i veckan och jobbar med att skriva avtal/villkor. Det händer ofta att han också får samtal från kunder som vill beställa, mest från gotlänningar eftersom de föredrar att prata med en gotlänning, men det gör han så gärna, säger han. Försäljarna åker runt på olika branschmässor som finns i landet och talar om att de finns. Nyligen var Jesper på Maskinexpo i Stockholm med 30 000 besökare. Närmast som kommer i juni är Borgeby fältdagar som arrangeras av Lantmännen, berättar Jesper. I augusti blir det lastbilsmässa i Jönköping som arrangeras av Elmia. Vi kommer även att synas under Almedalsveckan i samband med att politiker pratar om den nya lagstiftningen om förnyelsebara bränslen. Välj rätt Produkter När du beställer din olja får du alltid miljöanpassad olja med goda förbränningsegenskaper och en svavelhalt

som är lägre än 0,05 %. Det ger lika stor och fasta bränslen. För sommaren levereras E01S som är avsedd att lagras på ett frostfritt ställe. Energiinnehållet är ca 10kWh per liter. Väljer du miljödiesel minskar belastningen på miljön och du får ett bränsle som uppfyller höga krav på funktion och kvalitet. Citydiesel B5 innehåller max 5 % förnyelsebart bränsle i form av biokomponenter baserat på raps. Diesel B0, utan raps är ett dieselbränsle som uppfyller högt ställda krav på funktion och kvalitet. Bränslet uppfyller miljöklass 1 och har goda köldegenskaper vilket gör att det kan användas året runt, i hela Sverige. De träpellets Swea energi levererar är tillverkade av såg- och kutterspån från sågverk och andra skogsindustrier. Det innebär att trämaterialet pressas ihop till småpellets (6-8 mm diameter) utan tillsatser eller bindemedel. Tack vare att materialet är väl komprimerat och har låg fukthalt erbjuder vi kostnadseffektiva transporter. • Träpellets har ett högt energivärde av 4 800 kWh/ton. • 1m3 olja motsvarar 2,1 ton pellets Swea energi är specialiserade på bulkleveranser till kunder med egen tank.

Välkommen med din beställning! Text & Foto: Christina Bengtsson


7

Detta är en annonsbilaga

BilValet på Gotland – ett nytt och gammalt bilföretag

I höstas bytte ett av Gotlands mest anrika bilföretag ägare. Då lämnade familjen Jacobsson – Tommy, Nils och Aina – över Toyota- och Hyundaiagenturen. Efter 39 år med Toyota på Gotland och drygt 5 år med Hyundai tog David Andersson, Christer Nilsson och Mats Andersson vid.

Gotland! å p t le a V l på Bi Här är vi

D

e nya ägarna har ett gediget förflutet i branschen på ön. – Det är med ödmjukhet och respekt vi tar över ett gammalt bilföretag, säger David som är vd i bolaget. Vi vill fortsätta utveckla både karaktären och känslan av ett familjeföretag med den personliga servicen på alla plan. Med en auktoriserad verkstad för både Toyota och Hyundai finns resurser att ta hand om kunderna även efter bilköpet. – Alla anställda på verkstaden och reservdelar är kvar sedan tidigare, vilket ger trygghet vid servicedags och om reparationer behöver utföras, fortsätter David. Vi ska här fortsätta utveckla servicekoncept som kunderna vill ha. Tillsammans känner vi våra kunder väl, och vi vill att de ska känna sig hemma hos oss.

Energisnåla och miljövänliga bilar Både Toyota och Hyundai tillhör de ledande och största biltillverkarna i världen, med Toyota som den största och Hyundai på 5:e plats. Det innebär att utvecklingen mot energisnålare och miljövänligare bilar drivs på av båda tillverkarna. – De närmaste 5 åren kommer vi få se en rad nya bilar med den här inriktningen spår David och fortsätter, Toyota är världsledande på fullhybrid och laddhybridsidan. Man började sälja hybrider med modellen Prius redan för mer än 15 år sedan och är nu inne på den 3:e generationen

när konkurrenterna just börjat med sin första. – Redan nästa vecka kan vi visa en fullhybrid av modellen Yaris. Bränsleförbrukningen blir 0,35 lit/mil eller nästan 3 mil på en liter! Senare i sommar kommer flera hybridnyheter från Toyota att lanseras. Hos Hyundai är miljön också i fokus. Härom veckan presenterade man en vätgasdriven produktionsfärdig bil som bara släpper ut vattenånga i avgasröret med hjälp av bränslecellsteknik.

Tillsammans känner vi våra kunder väl, och vi vill att de ska känna sig hemma hos oss.”

som sedan används bl a till fordon. Då skulle Gotland göra ett avtryck på världskartan, säger David filosofiskt. Det skulle ge många jobb och utveckla öns näringsliv och högskola. Förutsättningarna finns faktiskt redan. – Det känns oerhört spännande och stimulerande få jobba med två världsledande biltillverkare, och vi kommer från vår sida göra vårt bästa att leva upp till kundernas förväntningar, avslutar David.

Använda vindkraft till vätgas – Tänk om vi i framtiden kunde använda vindkraften på Gotland till att framställa vätgas

! Välkommen

Text: Christina Bengtsson Foto: Emil Nordström

Möt framtiden redan nu! Hyundai ix35. Nytänkande och funktion tillsammans.

Som en av de första återförsäljarna i Sverige kan vi redan nästa vecka visa Toyota Yaris Hybrid En fullhybrid i småbilsklassen med co2-utsläpp på bara 79 gr/km och en förbrukning vid blandad körning på 0,35 lit/mil Det är den tredje generationens hybridteknik från Toyota, samma som finns i de större Auris och Prius, som anpassats för Yaris. Yaris Hybrid finns från Entry 173.500:-, Active från 187.900:Se! Provkör! Redan nästa vecka. Välkommen! PS. Toyota lanserade fullhybridbilar redan 1997 på marknaden. med mer än 15 års utveckling tillverkas nu den tredje generationen, detta när andra tillverkare börjat med hybridtekniken först nu. Under första kvartalet i år blev Toyota Prius världens mest sålda bilmodell med 257.000 bilar (motsvarar hela den svenska bilmarknaden under ett år) och visar att hybridtekniken nu kommer på bred front.

Tänk om. Tänk Hyundai ix35. Att ha en vision handlar om att se saker i nytt ljus. Om att kunna förverkliga sina idéer. Hyundai ix35 är en crossover för dig som vill ha mer än en traditionell kombi. Rymlig, bekväm och säker för familjen. Samtidigt har den vackra, svepande linjer och effektiva motorer med låg förbrukning. Välj mellan 2- eller 4-hjulsdrift. Provkör bilen som kombinerar nytänkande och funktion. Hyundai ix35 1.6 Comfort: 189 900 kr eller 1 899 kr/mån.

5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka

5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka Ӄ 5 års Vägassistans Ӄ 5 års Serviceassistans Ӄ 5 års Lackgaranti Ӄ 3 års Vagnskadegaranti Ӄ 12 års Rostskyddsgaranti

Bränsleförbrukning vid blandad körning: ix35 (1.7 CRDi/2.0 4WD) 5,3-8,4 l/100 km, CO2 139-200 g/km. Bilen på bild är extrautrustad. Finansieringsförslag via Hyundai Finans: 6,50% ränta (per 2011-07-19), 36 mån, 30% kontant eller inbytesbil, 45% restvärde, eff. ränta 7,56%.

Öppet: mån-tors 8-18, fre 8-17, lör 10-13 Skarphällsgatan 5 • Visby • Tel.vx 27 95 40


8

Detta är en annonsbilaga

En pratglad pratstund med

Julia Bendelin Näringsliv och framtid har vi som sagt valt att kalla den bilaga. Inspirera skall den göra hoppas vi, och vad vore då väl bättre än att hälsa på hos en av öns mer namnkunniga inspiratörer nämligen Julia Bendelin …

Så häng med, nu kör vi!

F

ullt sjå på kontoret. Telefoner ringer och reklamare springer, skisser, produkter och datorer högt och lågt. Julia skriver sms samtidigt som hon diskuterar färgsättning av en logotyp, eller något liknande med sin AD, samtidigt som hon välkomnar mig in till Oss. Multitasking kallas det visst eller simultanförmåga om man förlitar sig på gammalsvenskan: ”Hej, kul! Ursäkta, 2 minuter bara sedan sätter vi oss” på bred gotländska. – Jo, här har du Oss, världens bästa företagsnamn om du frågar mig! Oss, för att det är oss/vi som jobbar här, samt att då du/ni som kund söker er hit blir ni också en del av Oss… helt enkelt. Sedan 2004 har vi hetat så, men företaget grundades faktiskt redan 96 och hette då Svegsjö & Co. 1998 började jag där hos Roland och två år senare gick jag in som delägare… ja, och nu är vi här, på fina Södertorg. Undertecknad vill redan här komma med ett litet klargörande: Mötet med Julia och Oss var mycket spontant ickeregisserat, samtalsämnen bytte snabbt riktning och flög för övrigt åt alla håll och kanter, kul. Alltid när jag skriver väljer jag ut ett passande ackompanjemang, så därför snurrar just nu på min spotify Captain Beefheart’s ”Trout Mask Replica”. Detta sammantaget kommer att göra denna text aningen frijazzande, men det är väl kul!

Nu tillbaka till Oss: – Idag är vi sex personer här på Oss; retuscherare och orginalare Johan Groth, art director Christopher-Robin Maurin, copyn och videoproducenten Erik Larsson, orginalaren Helena Holmgren samt min ekonomiskt administrerande make Zeke som också är delägare. Själv är jag VD, projektledare, copy och allmän idéspruta. Från det ena till det andra, något som jag verkligen vill framhålla är att vi här på byrån är mycket opretentiösa. Kunder och bekanta springer ut och in i kontoret hela tiden, dricker kaffe och pratar lite, härligt det är så vi vill ha det.

Visbytjej är hon Julia, ut fingerspetsarna, det råder det ingen tvekan om och stolt är hon: ”Varje gång jag tittar ut på vår fantastiska ringmur så bultar det i bröstet”. Inte blivit hemmablind således, säger jag – Nej absolut inte! Gotland är fantastiskt och vi har en jäkla tur som får leva här, det får vi inte glömma eller förringa med gnäll! Undertecknad skriver med lätthet under på detta, gnäll inte, sälj istället in vår vackra kalkstensplatå! I Visby bor familjen Bendelin, men lika gärna i Väskinde på familjegården, så det så.

Gotland är ett mycket starkt varumärke” Den gotländska företagarandan på gott… och godare 1996, då Julia på högskolan skrev sin C-uppsats, valde hon att ur ett samhällsekonomiskt perspektiv studera följderna av ett då fiktiva scenario. Vad skulle hända med Gotland om militären och Ericsson försvann? Ja, nu vet jag inte riktigt vad Julia då kom fram till i sin studie, men jag vet dock att båda ovannämnda verkligen har försvunnit men att det verkar ha gått ganska bra för Gotland detta till trots. Kanske man kan åberopa det gamla uttrycket att ”nöden är uppfinningarnas moder” som förklaring av öns livliga småföretagssamhet, vad vet jag, vi frågar Julia istället: – Jo men det tror jag nog att man kan säga, att många av oss varit tvungna att hitta på något som kan dryga ut försörjningen. Precis som du säger så imponeras man stort av den påhittighet som varje socken verkar… ja, bubbla av. Samarbetet oss sinsemellan måste dock bli bättre tycker jag! Hur menar du då, undrar jag: – Jo vi måste lyfta fram och sälja in varandra och se till det faktum att vi alla ingår i varumärket Gotland… se det så här; Gotland är ett mycket starkt varumärke

Kanske man kan åberopa det gamla uttrycket att ”nöden är uppfinningarnas moder” som förklaring av öns livliga småföretagssamhet”

”Jag ÄLSKAR sång, musik och dan s!”

och ju bättre varje varumärkeskomponent, d.v.s. varje företagare blir, desto bättre och mer framgångsrikt blir också varumärket Gotland som helhet… vilket i förlängningen gynnar varje enskild komponent. På sätt och vis ingår vi alla i företaget som heter Gotland, håller du inte med? ”Jo ackurat”, säger jag. – Tänk stort är mitt tips, och gör någonting riktigt bra, ju bättre desto bättre så att säga. Anställ om det går för vi behöver få fler som konsumerar och fler som betalar skatt. Det finns en fara med bytes- och svarthandel, vanligt här på ön… skulle jag tro. Inställningen ”Det räckar åt mi å sorken” är i och för sig gullig, men den skapar ju inga nyanställningar direkt. Några heta stalltips Som sagt ön är full av entreprenörer och företagare och fler skall det bli, mot bakgrund av senare tids samhälleliga fokus och engagemang på/i den yngre företagsamheten. Julia sitter för övrigt med i styrelsen för Ung Företagsamhet Gotland och med anledning av bl.a. detta passade jag på att för er räkning fjäska till mig några stalltips om företagandets ädla konst: – Jo, för det första så tror jag att vi måste komma bort lite från den där romantiska bilden av att företagande primärt skall vara något självförverkligande och utvecklande. Dessa effekter får man på köpet om allt går bra, men fokus skall alltid ligga på business och lönsamhet, glöm alla ”success stories” och snilleblixtlegender, gör bra och jobba hårt istället.


9

Detta är en annonsbilaga

Allt går, om man har glädjen och om produkten är tillräckligt bra.”

Många får nog tyvärr en kalldusch när de förstår hur mycket hårt arbete, pengar och lång tid det krävs för att lyckas. Ta ett tillfälligt jobb för att finansiera din dröm, har du en idé så ro den iland och var till för kunden först och främst, självförverkligande uteslutande, betalar inte dina räkningar. Sång- och dansfröken Bendelin Ja, själv är jag tämligen ny på ön och har väl inte riktigt hunnit digerera hela det gotländska kulturutbudet. Hursomhelst, de flesta av er känner säkert till Julias engagemang inom dans- och revyvärlden, det blir passionerad respons då jag för detta på tal: – Jag ÄLSKAR sång, musik och dans! Började dansa när jag var 4 år och undervisat på Visby Dansskola sedan jag var 14. Snart för 26:e året i rad åker vi till Fårö på dansläger, lika roligt varje år. Det fina med dansen, förutom den rena magin och glädjen man känner mitt uppe i dansen, är att den sedan ger dig som utövare en större social säkerhet, du blir mer bekväm rent socialt kan man säga. Bra hållning får man också och en slags scenvana, som kan vara mer användbar än man tror, även utanför scenljuset och dansgolvet, menar jag. Revyn den är lika rolig, att få hålla på med. Den måste ju vara bra också, med tanke på att 8 000 personer mitt i smällkalla vintern från hela ön, tar sig till Klinte för att få se våra påhitt. Allt går, om man har glädjen och om produkten är tillräckligt bra. Maken, Zeke, är dessutom musiker, närmare bestämt basist i bandet Smalare än Thord, men detta hann vi inte prata om så mycket, det får bli nästa gång. Lite av varje Ja, halebale, som vi säger på västkusten vilket ungefär kan översättas till fy sakran vad tiden springer. Julia och jag går ut och tar en nypa frisk luft och fortsätter att språka om allt möjligt: ”Jag avskyr att laga mat!” säger Julia vilket undertecknad finner mycket sympatiskt. Idag skall alla, särskilt vi inom skrå liknande våra, per automatik vara mycket kulinariskt kunniga. Det oväntade gör mig alltid hoppfull, som när en intellektuell öppet proklamerar att hon/han ser mycket på TV men sällan läser, catch my drift? – Jag bäddar alltid sängen varje morgon

trots det att jag är en obotlig slarver. Vet inte vad detta säger om mig, men du efterlyste ju kuriositeter. – Jo precis, svarar jag ”Honung & Saffran från Guteglass är nog världens godaste glass tror jag” varpå jag undrar om man som gotlänning per automatik gillar just saffran? – Nja, man lär sig väl gilla det ofta förekommande. På Gotland använder vi mycket saffran av tradition, du gillar säkert sill, smögare där. (Smögare åsyftar att undertecknad kommer ifrån Smögen och inte att jag skulle ”smöga”, vill jag understryka. Se slanglexikon om du undrar vad ”smöga” betyder.) Ja det börjar dra ihop sig. Själv skall jag iväg och låta folktandvården rotfylla en av mina tänder, Julia skall säkert göra något mycket roligare. Kul, tack för pratstunden Julia, kanske kan vi någon gång söka in till Let’s Dance tillsammans, naj skojde bare. Jo förresten, visste ni att släkten Bendelin har en flod uppkallad efter sig? The Bendelin River i Kanada av alla ställen, en bit från Visby det. Själv kan jag stoltsera med att den västindiska ön Martinique är uppkallad efter mig, naj skojde bare igen.

Text & Foto: Martin Kristensson

”Jag avskyr att laga mat!”


Detta är en annonsbilaga

10

VI FINNS PÅ HELA GOTLAND! På Coop Forum i Visby erbjuder vi manuella diskar för kött, fisk, ost och delikatesser. SALLADSBAR där du blandar själv.

COOP KONSUM LÄRBRO 8-21

COOP FORUM VISBY 7-22

COOP KONSUM SLITE 8-21

SHOP EXPRESS

COOP KONSUM GRÅBO 8-21

COOP KONSUM ROMAKLOSTER 8-21

COOP KONSUM KLINTEHAMN 8-21

COOP KONSUM HEMSE 8-21 MISSA INTE VECKANS ERBJUDANDEN. GÅ IN PÅ VÅR HEMSIDA:

BUTIKSBAKAT I ALLA VÅRA BUTIKER!

COOP KONSUM LJUGARN 8-21

BLI MEDLEM! ÅTERBÄRING

UPP TILL

Fräscha butiker och glad personal. Välkomna!

5%


Detta är en annonsbilaga

11

COOP ger oss mycket att

se fram emot! Med anledning av Coops stundande storsatsningar här på ön, passade vi på att skänka Coop Gotlands nye VD, Richard Hedsand, en visit. Fattar ni, alla gotlänningar! Vi kommer mycket snart att få ett sprillans nytt köpcentrum här på ön! 16 till 20 000 kvadratmeter stort kommer det att bli, innehållandes öns största stormarknad samt en rad andra spännande och saknade varumärken. Häng med så låter vi Richard berätta mer!

Inflyttad kompetens Richard Hedsand är precis som undertecknad, bohuslänning. Faktiskt så visade det sig att vi kände varandra tämligen väl och att vi t.o.m. varit arbetskamrater i livsmedelsbranschen arla i urtid. Många minnen, många skratt blev det men från dem skall vi försöka att förskona er. Hursomhelst, då Richard nyligen var verksam som driftschef för Konsum Bohuslän/Älvsborg, började en dag ett 08-nummer ihärdigt ringa: – Jo, jag trodde det var någon försäljare så därför tryckte jag bort det några gånger. Haha, när jag väl svarade så visade det sig att det var huvudkontoret i Stockholm som försökt nå mig för att höra om jag kunde tänka mig att flytta hit till Gotland och bli VD! Absolut sa jag, och här är jag, stormtrivs gör till på köpet! Just nu är Richard i full färd med att leta hus, Visby med 1 mils omnejd skall det helst vara, undertecknad kan dock varmt rekommendera metropolen Tingstäde, öns mest idylliska socken. Nytt Coop Forum, nytt köpcentrum! Just det, nu smäller det! Eller rättare sagt till våren 2014, för då öppnas portarna till nya Coop Forum samt också portarna till det köpcentrum som uppförs i direkt anslutning. Till markområdet ”Stenhuggaren” är projektet förlagt, ni vet precis bakom Arbetarrörelsens Hus och intill en annan stormarknad vars namn det inte lämpar sig att nämna inom denna kontext. 16 till 20 000 kvm, varav 5 000 kvm öronmärkts för Coop Forums räkning. Vilka är de andra då, som kommer husera på denna yta, vi frågar Richard: – Jo, det skulle du allt gärna vilja veta! Naturligtvis kan jag inte yppa några namn innan allt är spikat, men jag kan säga så mycket som att det handlar om 5-6 mycket välkända aktörer som tidigare inte funnits tillgängliga här på ön. Många kommer nog att säga ”Äntligen!” skulle jag tro. Ja, den som väntar på något gott… hursomhelst, köpcentret kommer att få heta Stenhuggarens Köpcentrum vilket är både fint och passande, frågade dock Richard om han inte ville namnge det till Räktrålaren eller något liknande med tanke

”Det handlar om 5-6 mycket väl kända aktörer som tidigare inte funnits tillgängliga här på ön. Många kommer nog att säga ”Äntligen!” skulle jag tro.”

på hans ursprung, men han var nöjd med Stenhuggaren. Jo just det, nu när Coop Forum bygger nytt så passar man på att helrenovera Coop Forum på Öster och gör om den till ett Coop Extra. Stort fokus kommer att läggas på manuell betjäning inom chark, ost och fisk, både på Forum och på Extra. Också av intresse är att Coop Forum (alltså på Öster) fr.o.m. den 2:e maj kommer att hålla öppet mellan 07:00 till 22:00 varje dag 365 dagar om året. Alla öns övriga Coop Konsum-butiker kommer att under sommaren hålla öppet mellan 8 till 21, bra att lägga på minnet. 5,6 miljoner i återbäring förra året! Nu fasen skall jag slå ett slag för det där med återbäring! Hur bra som helst är det nämligen, hör här: Om du skaffar ett s.k. MedMera-kort, vilket du kan få i kassan då du betalar, erhåller du upp till 5% återbäring på allt du handlar. Återbäringen går sedan tillbaka elektroniskt rakt in på ditt MedMera-kort och dessa kosingar kan du sedan handla för, eller faktiskt ta ut (!) och göra vad du vill med var som helst! I fjol delade Coop ut över 1 miljard kronor i återbäring till sina medlemmar, d.v.s. alla oss med MedMera-kort. Gotland har just passerat 30 000 i medlemsantal och snabbt som aldrig förr har medlemmarna strömmat till. I fjol fick vi på våra kort tillbaka 5,6 miljoner kronor, har du hört på maken, fy sakran! Skaffa därför ett du också nästa gång du handlar. Ja, tiden springer, särskilt om man blandar arbete med nöje vilket vi gjorde i vår ”trip down memory lane”. Om du springer på Richard, be honom då att berätta om Erik och vattenmelonen samt om Martin E. och badringen. Välkommen till ön säger jag! Text Martin Kristensson Foto: Bildvision

Välkommen till Coop på Gotland! Vi finns på hela Gotland för er, alla är varmt välkomna till våra butiker och stormarknad. Vi har marknadens bästa Kundkort med upp till 5% återbäring på allt du köper hos oss. Är du inte medlem kan du lätt ansöka i alla våra butiker och få ditt medlemskort samma dag. Alla våra butiker är välsorterade med brett sortiment från vardag till fest, även lokalt producerade varor finner du hos oss. Coop Forum i Visby har Gotlands generösaste öppettider med 7-22 alla dagar, nytt är också att alla Coop Konsum har öppet 8-21 alla dagar (tom 26/8) allt för att ni lätt kan planera era inköp och njuta av sommaren. Alla Vi som jobbar på Coop Gotland hälsar er alla varmt välkomna till våra välfyllda butiker! Trevlig Sommar! Richard Hedsand, Vd, Coop Gotland


12

Detta är en annonsbilaga

GEAB

- skapa

Johan Enderberg arbetar som nätdriftstekniker på GEAB. Hans arbetsuppgifter är varierande, berättar han. Johan får arbeta med hela kedjan, från att se till att fiberbredbandet kommer i marken, till att underhålla och utvidga det. Han jobbar också med att åka ut och göra felsökningar hos kunder, samt arbeten inom Geab’s interna It.

J

ohan är nyanställd hos GEAB och trivs oerhört bra med sitt jobb och GEAB som arbetsplats. ”GEAB är en grym arbetsplats att jobba på och det är en bra gemenskap här”, tycker Johan. Fastän GEAB har ca 150 anställda så träffar Johan de flesta av sina kolleger dagligen, berättar han. Det som är bra, är också att alla olika delar av GEAB numer är samlat på samma ställe i Visby, tillägger Johan, det underlättar betydligt i arbetet. Johan och hans fru flyttade tillsammans från ön för 12 år sedan till Gävle. Där arbetade han som boendestödjare. Johan som jobbat många år inom vården, kände till slut att han ville prova på något annat yrke. Han har ett dataintresse i grunden och ville utbilda sig inom den branschen. Johan sökte sig till högskolan där han utbildade sig som datatekniker.

Johan

Johan och hans fru som båda är från Gotland, fick hemlängtan och ville tillbaka till ön. GEAB gjorde det möjligt Paret har hunnit skaffa sig ett barn och väntar tillökning till sommaren. Det var två starka skäl som ledde till det slutliga beslutet att återvända hem. Samtidigt på Gotland uppstod ett behov på IT-avdelningen hos GEAB. De utlyste då lediga tjänster för just nätdriftstekniker. Det kunde inte passat Johan bättre, han tog chansen, sökte tjänsten och fick den, så ”tack vare GEAB fick jag möjlighet att återvända hem igen med min familj”, säger Johan. Gotland har en annan livskvalité Johan saknade den ”familjära känslan” som han tycker finns på Gotland. Det är ett mindre samhälle och man känner alltid någon som man kan stanna till och småprata lite med, menar han. Paret känner också att det är bättre för barnen att växa upp på Gotland, eftersom det är en annan livskvalité och ett lugnare tempo här. Ett stort plus är förstås att hela släkten är bosatt på ön, så de får lättare med barnpassning. Johan är glad att flytten blev nu, eftersom han tycker ”det är något speciellt med gotländska sommaren” och vill att barnen ska få uppleva den. Johan och hans fru är helnöjda med sitt beslut att återvända till Gotland ”det är det bästa jag har gjort”! Säger Johan.

En annan som GEAB skapat möjligheter för att flytta till Gotland är Björn Axelsson. Han är, precis som Johan, nyanställd på GEAB. Björn är ny chef för elnätet på Gotland. Tjänsten innebär stora utmaningar och mycket ansvar. Björn tycker att han

”har ett av Sveriges roligaste jobb”. Han valde att arbeta hos GEAB för han tyckte det verkade som ett ”bra företag att jobba för”. Flera bekanta hade talat väl om GEAB tidigare. Björn berättar att han har många fina semesterminnen från Gotland, han gillar dessutom närheten, det lugna tempot och livet vi lever här. Gotland i kombination med tjänsten lockade honom att flytta hit. Björn kommer ursprungligen från Borås och är utbildad elkraftsingenjör. Han började som trainee

Gotland har blivit utsett att ha de bästa förhållandena för att bygga det nya elnätet. Framförallt för att det finns mycket vindkraft på ön” på Vattenfall år 2000 och har sedan dess arbetat som konsult på Vattenfall i Trollhättan. GEAB/ Gotland står inför stora utmaningar som att bygga ut vindkraften och elnätet, berättar han. Det arbetet passar Björn som gillar att ha mycket att göra, han ser fram emot att ta sig an uppgiften. ”Trevlig miljö att bo och verka i” Det är ju ett stort steg och många saker som ska fungera när man ska flytta med familj. Paret har två barn vilket medför nystart på förskola och skola. Det känns som att Gotland är ett ”bra ställe för våra barn att växa upp på”. Björn har känslan av att de tagit helt rätt beslut och tycker att Gotland verkar vara en ”trevlig miljö att bo och verka”.


13

Detta är en annonsbilaga

ar möjligheter för Gotland

Han berättar att de håller på att bygga ett hus i Västerhejde, där familjen ska bosätta sig så småningom. Tills huset står inflyttningsklart ska familjen bo i en lägenhet i Visby. Smart Grid Gotland Björn berättade att GEAB står inför stora utmaningar, jag frågar då vad dessa utmaningar innebär för Gotland? Det är ett nytt stort projekt som kallas ”Smart Grid Gotland”. Det är ett projekt där flera stora aktörer samarbetar. Bakom projektet står bland andra Vattenfall och ABB. Tillsammans leder de utvecklingen av det nya smarta elnätet som ska byggas. GEAB spelar en viktig roll eftersom de idag har det mest moderna elnätet. Kungliga Tekniska Högskolan är med och bedriver forskningen kring elnäten.

Gotland har idealiska förhållanden Gotland har blivit utsett att ha de bästa förhållandena för att bygga det nya elnätet. Framförallt för att det finns mycket vindkraft på ön. Men Gotland är också idealiskt geografiskt sett, eftersom här finns det gott om plats att genomföra ett fullskaligt projekt. Samtliga hushåll har redan smarta elmätare här, vilket innebär att man själv lättare ska kunna kontrollera sin elförbrukning i det egna hushållet. Det är också lättare att undersöka hur stor del oregelbunden vindkraft som kan hanteras utan avbrott i ett begränsat område, som det är på Gotland. Målet med projektet Smart Grid Gotland är att skapa möjligheter för både Kunder och producenter att utnyttja strömmen på ett effektivare sätt. Att styra sin förbrukning till då elen är billig och att kunna leverera ström in på elnätet. Konsumenten kan till exempel sälja egenproducerad el från solceller eller vindkraft med mera. ”Vi väntar på beslut om att dra igång projektet och hoppas kunna börja bygga vissa delar till våren”, säger Björn. Nya miljömål EU Bakgrunden till att projektet startats är det miljömål som antagits av EU. Det innebär att Sverige har som målsättning att minst 50 % av energiproduktionen skall utgöras av förnybar energi senast år 2020. En stor del av landets elproduktion kommer att utgöras av förnyelsebar vindkraft. Eftersom den sortens elproduktion ställer stora krav på elnätet, behöver nätet byggas om.

Björn

Text & Foto: Christina Bengtsson

Konsumenten kan till exempel sälja egenproducerad el från solceller eller vindkraft med mera”


Detta är en annonsbilaga

14

Erbjudande!

Sommar utdelning

BOKA Glad Som m 50% rabatt veck ar a 33 (Rabatt gäller på or

dinarie prislista)

Extra stor upplaga vecka 26-30 i Gotlands Annonsblad Sommaren stundar och det är dags för Annonsbladets sommarnummer Glad Sommar 2012. Här har du möjlighet att annonsera dina erbjudanden till alla Gotlänningar samt till ett stort antal turister och besökare på ön.

Manusstopp: fredag 8 juni Fåtal annonsplats

Kontakta oss redan idag!

Kicki Larsson

Magnus Svensson

0498-20 30 42 0498-20 30 41 kicki@gotlandsannonsblad.com magnus@gotlandsannonsblad.com

Boka nu! Roine Söderlind

0498-20 30 43 roine@gotlandsannonsblad.com

GOTLANDS Mejerigatan 11, 621 45 Visby tel: 0498-20 30 40, fax: 0498-20 30 45 www.gotlandsannonsblad.com

er kvar.


Detta är en annonsbilaga

15

t e d a l b s n o n n a s ä L först av alla! ...på nätet! Läs den redan på onsdag eftermiddag! www.gotlandsannonsblad.com

! r ä h a k Klic

Vi tackar Landslaget för att dom valde Form Visborg för sin styrketräning. Gör det du också ! Köp årskort nu. Går Sverige till semifinal, får du 1000kr tillbaka i presentkort! Välkommen....

www.formvisborg.se Tel: 65 22 40


Nu sätter vi fokus på Gotlands näringsliv med vår nya bilaga FÖRETAG & FRAMTID. Passa på att berätta om er själva och er verksamhet, om nyheter, satsningar och framgångar. Och inte minst om ni behöver nyrekrytera. Bilagan når alla hushåll och företag på HELA Gotland.

15 NOVEMBER

2012

KOMMER NÄSTA NUMMER!

Näringslivbilaga i Gotland Annonsblad

FAKTA: Utgivning: Upplaga: Manusstopp:

FÖRETAG & FRAMTID, nr 2 | 2012 vecka 46, 15 november 2012 40 000 exemplar – Når alla hushåll och företag på Gotland. vecka 44, fredag 2 november 2012, kl. 17.00

Vi vill hjälper dig nå dina kunder – vi drar dina kunder till dig! Kontakta oss. Roine Söderlind Gotland 070-495 30 43 roine@gotlandsannonsblad.com

Kicki Larsson Gotland 070-495 30 41 kicki@gotlandsannonsblad.com

Magnus Svensson Gotland 070-495 30 42 magnus@gotlandsannonsblad.com

Din lokala

GOTLANDS

TORSDAG

23 februari 2012

vecka Gotlands största lokala • Årgång 11 • www.gotlandsannonsblad.com Mejerigatan 11, 621 45gratistidning Visby • tel: 0498-20 30 40 • fax: 0498-20

www.gotlandsannonsblad.com

30 45

Gotlands Annonsblad Företag o Framtid 2012 v.23  
Gotlands Annonsblad Företag o Framtid 2012 v.23  

Gotlands Annonsblad Företag o framtid