Page 1

UTBILDNING

Så ska Mobilahus.se lösa bostadsbristen - sid 13

ÖVERTORNEÅ

Att fixa med bilar kändes rätt väldigt tidigt - sid 6

BOSTAD KIRUNA

8 MAJ 2019 Näringslivstidning och näringslivssajt från Norrbotten Gratistidning

NORRBOTTEN.COM

MAT & DRYCK LULEÅ

Västerbottensost och Bastard Burgers presenterar Burträsk - sid 8

MEDIA BODEN LF Norrbotten väljer Formsmedjan - sid 4

Ny laguppställning på Piteå Gratistidning sid 14

MEDIA PITEÅ


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

2

Välkommen till ett nytt nummer av Business Norrbotten Vi på Business Norrbotten – tidningen med fokus på näringsliv i din lokala gratistidning – säger tack till alla läsare och annonsörer runt om i länet. Business Norrbotten har nu funnits i över två år är den överlägset största näringslivstidningen i Norrbotten med en upplaga över 100 000 ex varje kvartal. Vår näringslivssajt norrbotten. com ökar stadigt i antal sidvisningar och besökare och fortsätter att växa och utvecklas. I slutet på mars hölls Gratistidningarnas branschdag i Stockholm och där fick vi kvitto på det vi redan märkt - gratistidningarna stärker sig i ett förändrat medielandskap. Det är det bästa lokala räckviddsmediet och annonsörerna får störst effekt. Det är också tydligt att många börjar få insikt kring

den ”digitala backlashen” där de digitala investeringarna i marknadsföring ökat men tillväxten minskar. På SprintAd-dagen berättade marknadsföringsexperterna Kaj Johansson och Peter Lundberg från Kapero hur endast 1% av satsade pengar i digitala kampanjer kom till användning. I detta nummer kan ni läsa om några av våra lokala företagare. Vi önskar er en trevlig läsning och massor av bra business nu när högsäsongen för både företagare och semesterfirare stundar. Våren fick ett tillfälligt stopp i Norrbotten den här veckan men alla som jobbar med Business fortsätter oförtrutet vidare oavsett väder och vind.

Peder Gidlund, ansvarig utgivare för Norrbottens Gratistidning och Kiruna Annonsblad

Trevlig läsning! / Peder Gidlund

INNEHÅLL Sid 3 Sid 4 Sid 4 Sid 5 Sid 5 Sid 6 Sid 7 Sid 8 Sid 8

Lindroths Motorcenter LF Norrbotten - Formsmedjan Krönika Alex Olofsson Läkarhuset Hermelinen Hermelinen etablerar sig i Boden Utbildning Nord Övertorneå Effect Energispar Krönika Katarina Fallholm Bastard Burgers, ny signaturburgare

Sid 8 Sid 9 Sid 10 Sid 10 Sid 11 Sid 11 Sid 12 Sid 12 Sid 13

Svensk Företags Förmedling Husvagnscenter Ljus & Kraft blir ELON Luleå Centrum Vildmarkshörnan PartnerFinans HLL Hyreslandslaget Personalbolaget Mobilahus.se Så ska Mobilahus.se lösa bostadsbristen

Sid 14 Villgot Sid 14 Ny laguppställning Piteå Gratistidning Sid 14 Kontex Sid 14 Gigantiskt energilager till Luleå Sid 15 Fallström Bil Sid 15 Bulletiner Sid 16 ICEHOTEL

NR 2 - MAJ 2019

HERMELINEN ETABLERAR SIG I BODEN SID 5

FIXA MED BILAR KÄNDES RÄTT VÄLDIGT TIDIGT SID 6

NY SIGNATURBURGARE

SÅ SKA MOBILAHUS.SE LÖSA BOSTADSBRISTEN SID 13

SID 9

REDAKTION FÖR BUSINESS NORRBOTTEN SÄLJARE: Åke Tapani, Maria Salonen, Peder Gidlund, Monica Stubé, David Berglund, Mikael Arvidsson, Daniel Engberg, Robert Anglöw. ANNONSPRODUKTION: Kiruna Annonsblad/Norrbotten Gratistidning ANSVARIG UTGIVARE: Peder Gidlund Tel: 0980-60 000, e-post: peder.gidlund@gratistidning.com Business Norrbotten är en näringslivstidning som produceras av Norrbottens Gratistidning, Kiruna Annonsblad och följer med våra tidningar. www.gratistidning.com.


! r e m m o k n e ! r r SVnĂĽart somma

Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

3

400 Streamer

39.900:460 Explorer

89.900:10.000:NU 200 RABATT VAGNAR I LAGER! 445 TXI

Storheden, Murbruksvägen 13, Luleü Tel. 0920 - 22 55 00 www.lindroths.se

365 Catch

23.900:-

Livet med Sea-Doo kostar mindre än du tror. Frün 65.900 kr

FĂśr alla dina laster!

3 ĂĽrs garanti om du bokar fĂśre 31/5 2019

4P-släpet Touring 445 Inkl. küpa, aluminiumhjul pü sommardäck, 2 st. monterade frontskydd.

380 TXI Touring Ord. 72.000:-

445 TXI Touring Ord. 78.000:-

NU

64.000:-

Š2018 Bombardier Recreational Products Inc. (BRP). Med ensamrätt. Ž, ™ och BRP-logotypen är varumärken som tillhÜr BRP eller dess dotterbolag. Vissa avbildade modeller kan vara utrustade med olika tillbehÜr. Läs instruktionsboken och säkerhetsanvisningarna noga. FÜlj gällande lagar och bestämmelser. Bär alltid lämplig skyddsklädsel, inklusive flytväst och vütdräktsbyxor. KÜrning och alkohol eller andra droger hÜr aldrig ihop. Kontakta din auktoriserade BRP-üterfÜrsäljare fÜr mer information.

Du sĂĽg den inte komma. Det gjorde inte fisken heller.

Sea-Doo.com

Vi introducerar nya FISH PRO™ Med världens fÜrsta vattenskoter VRPŒUVŒUVNLOWIUDPWDJHQI¸UȡVNH kommer du närmare händelsernas centrum än nügonsin.

NU

68.000:-

#ĂŒUUSBJMFSGSĂŒOLS BĂĽttrailer frĂĽn 10.900:Släpvagnar frĂĽn 10.900:4MĂŠQWBHOBSGSĂŒOLS

445 TXI Touring (hel bakgavel) Ord. 90.000:-

NU

80.000:-

Š2018 Bombardier Recreational Products Inc. (BRP). Med ensamrätt. Ž, ™ och BRP-logotypen är varumärken som tillhÜr BRP eller dess dotterbolag. Vissa avbildade modeller kan vara utrustade med olika tillbehÜr. Läs instruktionsboken och säkerhetsanvisningarna noga. FÜlj gällande lagar och bestämmelser. Bär alltid lämplig skyddsklädsel, inklusive flytväst och vütdräktsbyxor. KÜrning och alkohol eller andra droger hÜr aldrig ihop. Kontakta din auktoriserade BRP-üterfÜrsäljare fÜr mer information.

Sea-Doo.com

MotorCenter Murbruksv. 13 LuleĂĽ | 0920-22 55 00

MOTORCENTER -URBRUKSVĂ‹GEN 3TORHEDEN ,ULEĂ?s4EL 


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

4

ALLA kirunabor har en relation till festivalen. Det är något som engagerar och som Kiruna­borna bryr sig om...”

Krönika or Kallina Foto: Greg

Alex Olofsson

Kirunafestivalen är något vi ska vara stolta över

K

irunafestivalen är något unikt. Under de senaste två årtiondena har flertalet festivaler i landet antingen tvingats lägga ner eller göra om sitt koncept från grunden. Men inte Kirunafestivalen.

Thomas Folkesson, kommunikationschef LF Norrbotten.

MEDIA

BODEN

LF Norrbotten väljer Formsmedjan STRATEGISK KOMMUNIKATION LF Norrbotten, grundat 1848, är ett ömsesidigt lokalt ­försäkringsbolag vilket betyder att det är kunderna i ­Norrbotten som äger bolaget. Det innebär att det överskott som bolaget skapar återförs till ägarna i form av sänkta ­premier, ­för­bättrade villkor eller utökad service. Thomas Folkesson, kommunika­ tionschef vid LF Norrbotten: – Vi har sökt efter en långsik­ tig samarbetspartner som delar vår syn på ­kollektivet och framtiden. I ­Formsmedjan ser vi en kommunika­ tionsbyrå som utöver strategier och produktion kommer bidra till vår affärsutveckling på sälj och marknad. Det borgar för att vi kommer växa, och med det skapa fler trygga och nöjda kunder i Norrbotten. Under senare tid har allt fler fått upp ögonen för LF Norrbotten som bank, och möjligheten att samla alla finans­ iella tjänster på ett ställe. Då ­ägandet är lokalt skapas också helt andra värdegrunder för hur de tillgångar man skapar ska användas. Medarbetare på plats, verkliga människor som svarar i telefonen och den lokala närvaron i länet skapar sysselsättning. – Det känns fantastiskt att få för­ troendet att bidra till ett så anrikt företags resa mot framtiden. Man har så många produkt- och kundfördelar att arbeta med och det ska bli riktigt spännande att få synliggöra dem för de norrbottningar som inte upptäckt ­Länsförsäkringars lokala fördelar. Det kommer handla mer om transparens och ärlighet än glättade förpack­ ningar, säger Palle Andersson, VD på ­Formsmedjan. Han fortsätter:

– LF Norrbotten bygger ju hela sin verksamhet på den rättvisa och ­kollektiva modell som norrbottningar en gång skapade för att skydda sig själv och sina grannar från brandeftergifter. Som bolag tror de på Norrbotten, och det förenar oss. Jag är helt ­övertygad om att Länsförsäkringars modell med lokalt kundägande kommer vara ­vinnande i framtidens samhälle. Samarbetet är påbörjat och löper tills vidare. n Källa: Formsmedjan

Om Länsförsäkringar Norrbotten Länsförsäkringar Norrbotten är ett komplett finansiellt varuhus med allt samlat på ett ställe - på Norrbottens enda kundägda lokala bank och försäkringsbolag. LF Norrbotten har varit med och utvecklat länet sedan starten 1848 och det har vi tänkt fortsätta med även i framtiden. När andra väljer att avveckla och hänvisa ­kunderna till internet, telefonköer eller kontor i ­Stockholmstrakten gör vi precis tvärtom. Vi växer, öppnar nya lokala kontor och skapar arbetstillfällen runt om i länet. Vårt huvudkontor finns inte i Stockholm, det finns här i Norrbotten. Det är här vi fattar alla beslut och det är här vi återinvesterar vårt överskott. För det är ju här vi bor och det är här vi har vårt hjärta. I Norrbotten. För Norrbotten. Sedan 1848.

I 20 år har vi Kirunabor till­ sammans kunnat njuta av den här gigantiska folkfesten, utan några avbrott. Det är vi på Tusen Toner som ­arrangerar Kirunafestivalen men en sak som är säker: Kirunafestivalen är Kirunabornas festival. Det är tack vare det stora intresset och engagemanget hos Kirunaborna som festivalen har kunnat hållas i liv så pass länge som den gjort. Något som blivit tydligt för mig under mina två år som festivalgeneral är att ALLA kirunabor har en relation till festivalen. Det är något som engagerar och som Kiruna­borna bryr sig om. Idag är vi många Kirunabor (och ­festivalbesökare) som inte kommer ihåg en tid utan Kiruna­festivalen och som inte har ­upplevt den enorma skillnaden som ­festivalen har gjort för Kiruna. Men ska man välja att tro på dem som kan jämföra med ”ett före” och ”ett efter ” så var Kiruna ”helt dött” och ”som en spökstad” hela juni månad, innan vi fick Kiruna­festivalen. När den första ­Kirunafestivalen genomfördes år 2000 var jag tio år gammal. Med andra ord tillhör jag alltså den här tidigare nämnda generation som har vuxit upp med Kiruna­ festivalen som någonting självklart. Men den här festivalen är inte något som vi ska ta för givet. Vi på Tusen Toner som arrangerar Kirunafestivalen är en liten ideell förening. Utan Kirunaborna, Kiruna Kommun och det lokala närings­livets stöd hade vi aldrig kunnat hålla igång den här festivalen. Det här stora tåget kan vi inte dra själva, utan vi behöver upp­ backning och någon som trycker på i uppförs­backarna. Det är ni som gör festivalen möjlig. Jag personligen har svårt att se en Kirunasommar utan festivalen framför mig.

Kirunafestivalen är en folkfest. Det är vår helg. Det är den sommar­ helgen när vi får chans att träffas, umgås, dansa, lyssna på musik, träffa gamla (och nya) bekanta, den stora hemvändarhelgen som vi ­planerar semestern utifrån. Det är av den här anledningen som vi på festivalen har valt att ha fri entré under festivaltorsdagen, så att alla Kirunabor ska få chans att besöka vår festival. Vår målsättning är att det ska ­finnas något för alla på Kiruna­ festivalen, och det är därför vi på ­festivalen satsar på ett brett ­program med en rad olika aktiviteter dagtid på vårt festivalområde. Kirunafestivalen är en folkfest, inte en renodlad musikfestival. Men det är tack vare Kiruna­ festivalen som flera av Sveriges absolut mest folkkära (och största) artister kunnat besöka Kiruna. När andra festivaler riggar scenlyse, tänder vi midnattssolen. När andra festivaler ­bygger sin stora scen framför ett Köpcentrum­komplex, kör vi Kebnekaisemassivet som kuliss. Carola, The Hives, Kent, Turbonegro, Robyn, Håkan Hellström, Sahara Hotnights, Silvana Imam, The Ark, Ulf Lundell. Listan på artister som uppträtt är lång och stjärnspäckad. Inför 20-årsjubileumet har vi en av de starkaste artistuppsättningarna på många år. Vi har också satsat extra mycket på att få till ett så brett och roligt helhetsprogram. Allt från barnteater, cykelshow, allsång, talangjakt, gym­ nastikuppvisning och mycket mer. Jag är hedrad och stolt att få vara delaktig att göra det här ­20-årsjubileumet möjligt. Min önskan är att du också ska vilja vara delaktig i detta jubileum, och väljer att besöka sommarens festival.

/ Alex Olofsson Festivalgeneral Kirunafestivalen


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

5

FORMSMEDJAN.SE

FÖRETAGSSERVICE

Mår människan bra, så mår företaget bra. Vi har en direktkoppling mellan friskvård, fysioterapi, sjukvård samt [i.o.h] organisationsutveckling. Tillsammans får vi dig och ditt företag att må bra - nu och in i framtiden. Hermelinen är den enda aktör som erbjuder ett komplett utbud inom friskvård, rehabilitering och sjukvård. Genom att utveckla oss själva och våra produkter bidrar vi till ett bättre samhälle och friskare liv för våra kunder. Oavsett var i livet de befinner sig. 0920-40 22 80 | HERMELINEN.SE

Hej! Vi utvecklar verksamheten i Luleå och söker flera nya medarbetare! Vi söker för närvarande • Mediasäljare • Grafiska producenter, Adobe-paketet • Contentproducenter, skriva och fota

Välkommen att skicka in din ansökan till: Peder Gidlund, peder.gidlund@gratistidning.com

Vi ger ut 130 000 gratistidningar i Norrbotten och på Gotland varje vecka. www.gratistidning.com

Hermelinen expanderar till Boden.

BODEN NÄRINGSLIV

Hermelinen etablerar sig i Boden:

Första steget mot utökad närvaro i länet Nu står det klart – företaget Hermelinen tar steget och expanderar till Boden. När nya mötes­platsen Nybygget på Boden Business Park står färdigt kommer Hermelinen att finnas med som hyresgäst. – I ett första steg etablerar vi nu en träningsanläggning men ambitionen är att även erbjuda andra hyresgäster på Boden Business Park, Sävastborna och Bodensarna en ingång i vår värdekedja. Det kommer också vara vårt första försök in i den digitala sjukvården. Med hjälp av digitala hjälpmedel hoppas vi att i ett andra steg kunna erbjuda Bodensare vårdlösningar på Boden Business Park, säger Per-Erik Mattsson, vd Hermelinen. Hermelinens verksamhet i Luleå kommer att fortsätta som vanligt och det är alltså en helt ny anläggning som beräknas stå klar under hösten 2019 på Boden Business Park. Erik Svensson, vd Boden Business Agency, ser etableringen som en milstolpe i Parkens utveckling. – Vi är mycket glada att kunna ­välkomna Hermelinen till Boden, som första etableringsort utanför Luleå. Hermelinens unika kompetenser kommer att ge både Bodens kommun och Boden Business Park ytterligare spets, säger Erik Svensson och fortsätter: – Hermelinens närvaro blir ytter­ligare ett starkt argument för hyresgäster, besökare och Sävasts lokalbefolkning att vara en del av Boden Business Park. Vi är ju både en lokal och internationell smältdegel där olika branscher och människor möts och utvecklas. Det ställer

höga krav på utbud och service. Med Hermelinen tar vi ett stort steg i rätt riktning. Per-Erik Mattsson fyller i: – Vi har en unik position där vi kan erbjuda en obruten kedja från behov till behandling, rehabilitering och friskvård för att sedan återkomma till ett friskt liv. I den värdekedjan vill vi nu lägga till en anläggning utanför Luleå, förklarar han. I Luleå har Hermelinen sedan tidigare en stor verksamhet som täcker allt från estetik, företagsservice, fysioterapi, ­träning och friskvård till avancerad sjukvård samt en växande operationsverksamhet. – Boden är en spännande stad i ­utveckling. Att satsa i Sävast ligger helt i linje med att Hermelinen vill stärka sin närvaro ute i länet. Efter återköpet 2014 är en av våra målsättningar att kunna vara en ­samhällsaktör som är med och ut­­vecklar den region vi verkar i. Såväl enskilda personer som ­företagare och Bodens kommun har inom flera ­områden varit intresserade av att vi ­etablerar oss på Bodens Business Park, avslutar Per-Erik Mattsson. n

Källa: Hermelinen


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

6

Bilservice kräver fortfarande närkontakt. Allt går inte att sköta via datorer. Jesse Muotka trivs bra med båda typer av servicearbete.

UTBILDNING

ÖVERTORNEÅ

Att fixa med bilar kändes rätt väldigt tidigt Med två språk är det lätt att få jobb både i Sverige och Finland. Jesse Muotka som studerar sista året som gymnasist inom fordon och transport vid Utbildning Nord känner sig trygg när det gäller att arbetslivet efter ­studierna. – I den här branschen är det lätt att få jobb. Att ha två språk är också ett plus. Då öppnas arbetsmark­ naderna i två länder, både i Sverige och i Finland. Jesse Muotka, som vuxit upp i Övertorneå talar både finska och svenska. Han var fem år när han flyttade från Muonio där pappan bor kvar. Svenska är studiespråket för Jesse Muotka men bildelar på finska tänker han plugga under den kommande praktiken på finska sidan. – Jag ska ha tre m ­ ånaders praktik i en bilfirma i ­Rovaniemi. Jag har släktingar där så det blir lätt att flytta dit under praktiken. Och vem vet, det kan även leda till ett sommarjobb och kanske något ännu varaktigare. Egentligen spelar det ingen roll i vilket land framtida arbets­ platsen finns men ett ”aber”

finns det dock. – Jag är ju dubbelmedborg­ are och bor jag i Finland blir jag inkallad vilket jag helst vill slippa. I Sverige är det lättare att låta bli att göra värnplikten om man inte vill. Allt som behövs Desto mer intressant är det att skruva och dona med bilar, vilket kändes rätt redan före gymnasiet. Och då blev val av gymnasieprogram lätt. Service av bilar är idag förknippad med mycket datateknik som Jesse Muotka har fått lära sig förutom det ”traditionella” skruvandet med händer under sina yrkesinriktade gymnasie­ studier på Utbildning Nord. – Jag hade hört mycket bra kommentarer om Utbildning Nord, och bestämde mig att söka hit. Och det har han inte behövt ångra.

Bilar är något som även tillhör fritiden. Jesse Muotka berättar att han skruvar en hel del även hemma. Trots sin ringa ålder har han hunnit skaffa sig två bilar, varav den ena är en gammal Volvo 740 som han omvandlat till en rallybil. Gymnasiets yrkesinriktade program innehåller en del obligatoriska on en del tillvals­ ämnen. Extra engelska är något som Jessse Muotka har valt. Vill man fortsätta till univer­ sitet eller högskola efter gym­ nasiet måste man välja ämnen som förbereder för detta eller ­komplettera efteråt. Gymnasieelever och vuxna studenter - en bra ­kombination Peter Hietala som undervisar bilmekanik för gymnasieelever på Utbildning Nord bekräftar Jesse Muotkas ord om bra

– Här finns i stort sett allt man behöver för att lära sig. Och jag har hunnit lära mig massor, säger Jesse Muotka.

efterfrågan i branschen. – För tillfället finns det ganska bra med arbete. Kanske inte just här på utbildnings­ orten men till exempel i Kiruna och andra orter med gruv­industri. Nästan alla får jobb efter att det blivit färdiga härifrån. Att blanda vuxenstuderande och gymnasieelever i samma utbildningshall är en bra ­kombination, anser Hietala.

– Samarbetet har fördelar. De vuxna styr ungdomarna så att det blir mindre lek, och ibland har vuxenstuderande och gymnasister gemensamma projekt. n Källa: Utbildning Nord i Övertorneå


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

7

Luft och värme som du inte kan vara utan!

Auktoriserad återförsäljare - DIN DAIKIN EXPERT

BEHÅLL EFFEKTEN* I DIN LUFTVÄRMEPUMP!

*EN LUFTVÄRMEPUMP UTAN UNDERHÅLL TAPPAR CA 10%/ÅR I AVGIVEN EFFEKT

BOKA EN SERVICE REDAN IDAG! Vi servar alla märken DU SOM KÖPT DIN DAIKIN LUFTVÄRMEPUMP AV OSS HAR GIVETVIS VÅRT STAMKUNDSPRIS PÅ SERVICE!

BERGVÄRME LUFT/VATTEN & LUFTVÄRMEPUMPAR LULEÅ - NORRBOTTEN

070-342 41 17 EFFECTENERGISPAR.SE

AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE - DIN DAIKIN EXPERT

ALLTID HELENTREPRENAD MED TRYGGA GARANTIER!


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

8

KRÖNIKAN KATARINA FALLHOLM

Burträsk - maj månads signaturburgare hos Bastard Burgers, med smak av Västerbottensost® och karamelliserade betor. Foto: Bastard Burgers

MAT & DRYCK

LULEÅ

Västerbottensost® och Bastard Burgers presenterar Burträsk - maj månads smaksensation!

London, New York, Los Angeles och nu Burträsk. Med rötterna i Norrland levererar Bastard Burgers hamburgare i världsklass. Under maj månad äntrar Västerbottensost® scenen som smaksättare på den nya signaturburgaren Burträsk. – Västerbottensost® tar god tid på sig för att uppnå sin unika smak, minst 14 månader, och det är inget vi kan skynda på. Därför känns mötet med Bastard Burgers och snabb streetfood som en härlig kontrast samtidigt som den visar på Västerbottensost® mångsidiga användning, säger Lina Jonsson, Produktchef för Västerbottensost®. Tidsbegränsad på menyn Bastard Burgers har snabbt gjort sig kända för sin streetfood med fokus på smakupplevelse och nytänkande tillbehör. Hamburgaren Burträsk är inget undantag. Nötkött från utvalda norrländska gårdar, saftigt bröd efter eget recept och ett par rejäla skivor Västerbottensost® sätter smak på burgaren. Som om detta inte vore nog toppas burgaren med söta karamelliserade betor och ett kryddsmör smaksatt med kapris, rödbetor och körvel. – För oss är hamburgare kärlek. Det är ett hantverk som här har hittat en grym kombination med Västerbottensost®. Med sin unika smak sätter Västerbottensost® sitt omedelbara avtryck på månadens signaturburgare, säger Kim Markström, Marknadschef på Bastard Burgers. Signaturburgaren Burträsk serveras på arton av Bastard Burgers restauranger, men endast under maj månad så det gäller att passa på!

tillverkning och en stolthet i att ­ständigt uppnå god smak och kvalitet, har de båda företagen många gemensamma ­nämnare. Något som har stor betydelse för ­Västerbottensost®. – När Västerbottensost®, som en av Sveriges mest älskade ostar, möter norrländsk streetfood tillverkad med kärlek så uppstår magi. Med gemensamma värderingar, fokus på unik smak och norrländska råvaror känns detta som en vinnare som vi ser mycket fram emot, säger Maria Forsner, Varumärkeschef för Västerbottensost®. Nyhet, Västerbottensost som ­färdigskivad I samma period som Bastard Burgers presenterar Burträsk, lanseras även Västerbottensost® i skivat format. ­Västerbottensost® lanseras i en smidig och återförslutningsbar förpackning om 120g för konsument och i 500g mot restaurang, och återfinns i butik och hos återförsäljare från vecka 19. – Skivad Västerbottensost® är en efterlängtad nyhet framtagen för de som vill unna sig en extra god kvällsmacka eller en härlig helgfrukost, eller varför inte toppa sommarens burgare som Bastard Burgers har gjort, säger Lina Jonsson. n

Det var begränsat för kvinnor, bruksmentalitet och jantelag i Kalix där jag föddes 1964.

M

IN TANKE VAR NÄR JAG SOM 19-ÅRING SÖKTE JOBB SOM FLYG­VÄRDINNA I SAUDI-ARABIEN -”att bli stationerad i en muslimsk diktatur inte kunde vara värre än ungdomslivet i Kalix!”. Sen kunde jag ju välja en ny bas. New York. Som Operasångerska har jag också erbjudits tillfällen att uppleva andra livsstilar, språk och kulturer att anpassa mig till.

®

Källa: Norrmejerier

Gemensamma värderingar Med norrländska rötter, passion för fina och lokala råvaror, en omsorgsfull

Fastighet i Kalix kommun till salu Ägaren erbjuder Fastigheten Månstrimman Aktiebolag (Töre 6:46 i Kalix kommun) till försäljning. Fastighet med 9 byggnadskroppar (LOA 2 704 kvm) som avser bostäder, lokaler och parkeringsplatser i Töre i Kalix kommun. Totalareal 10 954 kvm. Hyresintäkter ca 4,2 Msek, driftnetto ca 2,6 Msek.

DET POSITIVA MED ATT VARA FÖDD I ETT LITET SAMHÄLLE SOM KALIX var att alla fanns representerade i mitt synfält. ALLA personlighets­ typer levde inom en liten radie där alla kände till det mesta om alla. Väldigt lärorikt, tryggt och ganska så påpassat. MÅNGA AV DE ARABISKA ­KVINNORNA FRÅN NORDAFRIKA OCH MELLANÖSTERN som jag levde bland i Saudi-Arabien var drivna, dominanta och kreativt beskäftiga. De visste vad de ville, skapade och tog elegant för sig inom begränsning­ arna. Tränade mig att läsa av kulturen, kroppsspråket, tonfallen. Respekt, heder, humor och generositet verkade vara viktiga ingredienser. ATT KUNNA ”FÖRA SIG”, ­RESPEKTERA SIG SJÄLV, ANDRA OCH ÄLDRE. Eftersom jag till­ bringade stor del av min viktiga ungdomstid bland dem blev jag påverkad. Hittade mig själv och blev tydligare som person. Mina krav på livet höjdes. GENERELLT UPPLEVDE JAG SVERIGE SOM ETT DAGIS MED VADDERADE VÄGGAR NÄR JAG ÅTERVÄNDE, ”EN ­KRATTAD MANEGE” DÄR FOLK STOD ­PASSIVA. Jantelag och solidaritet såg till att ingen klättrade för högt eller

Kontaktpersoner: Företagsmäklare Peter Kieri, 070-681 00 88, peter.kieri@sffab.se Reg Fastighetsmäklare Peter Öqvist, info@skogsochfastighetsbyran.se

Norrbotten?

Rätt köpare, rätt säljare och rätt pris sedan 1979 Besök oss gärna på vår hemsida www.sffab.se

ramlade ur fållan med en krydda av världsmästarmentalitet. Blivande politiker borde ta sig ut i den verkliga världen och leva där i minst 5 år - på världens villkor med öppna ögon. Sverige är ett väldigt litet, udda land som vill vara duktigast på håll­ barhet, miljö och att stå öppet för allt och alla. Men visar sig vara det mest åldersfixerade landet i världen! TALANG ÄR INTE EN ENGÅNGSFÖRETEELSE som sker i tjugoårs­ åldern. En utbildning i början av livet kommer inte räcka hela livet. I framtiden försörjer vi oss inte bara genom ett enda jobb. Vi kommer inte kunna sätta folk i fack. Vi behöver ­komplettera, göra nystarter, röra oss, jobba med olika. DESSUTOM KANSKE VI INTE ÄR TRÖTTA EFTER 50. Men väldigt ­kunniga, utan småbarn och rätt ­flexibla. Medellivslängden har ökat med 25 år. Vi vet hur vi ska sköta vår hälsa. Tänk om vi ”startar eget” vid 65? I USA OCH KINA INNEHAS ­VÄRLDENS TYNGSTA ÄMBETE AV EN +70 OCH +60- ÅRING. I Frankrike och Italien talar man inte om ålder. Erfarenhet, flexibilitet och ledarskap står sig. HUR TÄNKER NORRBOTTEN?

Musik Konst Design Föreläsning operacompany.se

Vi behöver komplettera, göra nystarter, röra oss, jobba med olika.


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

9

SNART SOMMAR Husbilar och husvagnar för just dina behov!

Ta med dig hemmet på semester i sommar. HUSBILAR

HUSBILAR

2019

Bürstner

Elegance I 840 G

1.487.930:-

2006

Knaus

2017

Bürstner

Elegance I 728 G

1.095.000:-

2004

2019

Bürstner

Ixeo T 728 G

1.018.080:-

2004

2018

Bürstner

Ixeo I 729

991.730:-

SÅLD

Sun TI 650 MF

359.000:-

Knaus

Sport Traveller 500 D

289.000:-

Knaus

Sun Traveller 550D

289.000:-

2017

McLouis

MC4

599.000:-

2016

Bürstner

Elegance I 728 G

965.000:-

2008

Mercedes

RAPIDO 992

499.000:-

2018

Bürstner

Lyseo T 745

929.120:-

2019

Morelo

Empire Liner 118 GSB - Mercedes Atego 1530 L

5.935.300:-

2018

Bürstner

Lyseo TD 728 G Harmony

894.590:- Kampanj

2018

Morelo

EMPIRE LINER 110 GSB - Mercedes

5.502.100:-

2018

Bürstner

Lyseo Time I 690 G, Fiat 2,3 Mjet - 130 hk - 35

875.675:-

2019

Morelo

Palace 88 LB - Iveco Daily 70 C18

3.691.200:-

2019

Bürstner

City Car C 600, Fiat 2,3 Mjet2 130 hk

689.000:-

2019

Morelo

Palace 90 M - Iveco Daily 70 C18

3.619.200:-

2011

Bürstner

Elegance 810 G

829.000:-

2018

Morelo

Home 82 L Iveco Daily 50 C 16

2.489.800:-

2010

Bürstner

Elegance 810 G

829.000:-

2018

Morelo

Home 78 L Iveco Daily 50 C 16

2.369.300:-

2007

Bürstner

Aviano I 684 P

489.000:-

2003

Nordic

635 Peugeot

369.000:-

2005

Bürstner

Aviano I684

429.000:-

2016

Rapido

7065 FF DesignEdition

899.000:-

2004

Bürstner

Elegance I 690 G

419.000:-

2019

RollerTeam

Kronos 284 Integral

947.900:-

2003

Bürstner

Elegance I 685

399.000:-

2019

RollerTeam

Kronos 284 Integral

844.600:-

2001

Bürstner

A642-2

299.000:-

2008

RollerTeam

Sirio 590

299.000:-

2001

Bürstner

Elegance i 642

299.000:-

2007

Solifer

Jet 686

300.000:-

2011

Carthago

Chic S-Plus I 52

1.049.000:-

2019

Sunlight

T 68 Master Pakke

741.700:-

Sunlight

A 70 Master Pakke

648.900:-

849.000:SÅLD

SÅLD

2007

Carthago

Opus 5,6 MB

799.000:-

2019

2018

Ci

Magis Integral 65 XT

878.500:-

2006

Sunlight

A-5439

194.000:-

2018

Ci

Magis Integral 82

877.500:-

2019

Weinsberg

CaraSuite Scandic Edition 700 ME

779.200:-

2019

Dethleffs

Esprit Eight Eight I 7150-2

1.309.695:-

2017

Weinsberg

CaraBus 601 MQ

621.390:-

2015

Dethleffs

Globetrotter XLi 7850 DBM Premium

1.099.000:-

2005

Winnebago

View

489.000:-

2019

Dethleffs

Pulse I 6651 DBM Masterclass 2

1.080.452:-

2019

Dethleffs

Trend A 7877-2

1.050.531:-

2018

Dethleffs

Trend I 7057 DBM Trend for Sweden

994.068:-

2018

Dethleffs

Magic Edition T7150 EB Scandinavian Magic

976.968:-

2018

Dethleffs

Trend I 7057 DBM Trend for Sweden

919.000:-

2018

Dethleffs

Trend T 7057 EB Trend for Sweden

808.168:-

2011

Dethleffs

MAGIC EDITION BM I 001 EB

599.000:-

2002

Dethleffs

I 5830

319.000:-

2012

Dethleffs

XL-I 7850

1.049.000:-

2009

Dethleffs

MAGIC EDITION BM T 001

479.000:-

2005

Eura Mobil

C 652 SB

349.000:-

2018

Hymer

VAN 520 S

949.000:-

2014

KABE

TravelMaster 740 LB

749.000:-

2012

KABE

TravelMaster 740 LTD

619.000:-

2019

Knaus

Sun I Scandinavian Selection 900 LEG

1.723.200:-

2019

Knaus

Sky I Silver Selection 700 LEG

1.132.700:-

2017

Knaus

Sky I 700 LEG

1.023.800:-

2018

Knaus

Sun Ti Platinum Selection 700 MX

904.200:-

2018

Knaus

Live Wave 700 MX

855.700:-

2017

Knaus

Sky Ti 700 MX Scandinavian Selection

842.000:-

2015

Knaus

Sky TI

619.000:-

2008

Knaus

Sunliner 650

599.000:-

2015

Knaus

Sky Ti 700 MEB

549.000:-

HUSVAGNAR SÅLD

SÅLD

SÅLD

Kampanj 799.000:Kampanj 569.000:-

2009

Adria

Adviva 543 UL

149.000:-

2008

Adria

Classica 513 UP

159.000:-

2003

Adria

UNICA B 502UK ”Alde”

109.000:-

2005

Cabby

56 Sport

159.000:-

2019

Dethleffs

Nomad 650 RQT

453.785:-

2015

Dethleffs

Nomad 740

359.000:-

2018

Knaus

Sudwind Scandinavian Selection 650 UDF

440.400:-

2018

Knaus

Sudwind Scandinavian Selection 590 UK

398.500:-

2019

Knaus

Sport Silver Selection 650 UDF

387.800:-

2019

Knaus

Südwind 580 QS ALDE

385.900:-

2019

Knaus

Sport Silver Selection 450 FU

261.500:-

2007

Knaus

ROYALE 560 UF

149.000:-

2018

Mobile Home

Storklinten 42 (bygglovs fri)

599.000:-

2018

Mobile Home

Storklinten 24 (bygglovs fri)

399.000:-

2018

Weinsberg

CaraOne 740 UDF ICE Edition

370.000:-

Opel Porsche

INSIGNIA Cosmo 4X4 HB 911 S

79.500:409.000:-

BILAR 2012 2004

Välkommen in! Vi har ett stort utbud av husbilar och husvagnar från branschens starkaste varumärken:

Varmt välkomna! Betongvägen 7A, Luleå | 0920-166 00 Besök www.husvagnscenter.se för mer information

SÅLD

SÅLD

SÅLD


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

10 HANDEL LULEÅ

Elon Luleå Centrum hittar men bakom Smedjan i fd. Ljus & Krafts tidigare lokaler.

Hjördis, Ellinor, Peter, Håkan, Hans och Christer hälsar alla välkommen till Elon Luleå Centrum.

Ljus & kraft växer och blir Elon Luleå Centrum I slutet av mars invigdes Elon i Luleå centrum. Ljus & kraft, som främst fokuserat på belysningslösningar, har vuxit och utökats med bland annat vitvaror och kök. – Vi kommer att ha kvar belysningssortimentet och kunskapen som är kanske bäst i Norrbotten, men lägger till hela Elons sortiment och Storsjökök, säger Christer Lindbäck, en av delägarna. Efter ombyggnationen har butiken blivit ­ljusare och mer överskådlig, ­berättar Christer ­Lindbäck. – Även fast vi har utökat sorti­ mentet och byggt köksutställningar

känns det luftigare i butiken. ­ idigare har det ­kanske upplevts T lite trångt. Många som kommer in nu blir positivt överraskade, dels över hur butiken ser ut, och dels över det nya sortimentet.

Något som överraskade Christer Lindbäck, som själv sålt vitvaror i 27 år, och kollegan Hans Porsberger, är att många kunder också kommer från Luleås ytter­ områden och andra orter. – Det är ju en centrum­butik, men vi lockar kunder från hela stan. Christer har med sin expertis säkerligen bidragit till det. Han har många trogna kunder som vill fortsätta handla av honom. Och även om vi ligger i centrum har vi

väldigt bra varuutlämning, dit man kommer ända fram med bilen, säger Hans ­Porsberger. – Vi löser ju också utkörning, installation och bortforsling. Det är många som uppskattar det, säger Christer Lindbäck. Köksutställningen ­kommer att fortsätta växa och utökas med ytterligare kök och även en tvätt­ stuga. – Jag har jobbat länge med

Storsjökök, och man kan säga att det är en tillverkare med premium­kvalitet, utan att kosta så väldigt mycket. Vi kan ta fram skräddarsydda lösningar och lösa hela kedjan från golvläggning, installation och eldragning. Att slippa ordna med hantverkare själv är något som fler och fler kunder uppskattar väldigt mycket, säger Hans Porsberger. n

STORT SORTIMENT OCH ERBJUDANDEN I WEBBUTIK:

vildmarkshornan.com/butiken

Tretorn Tornevik

599:-

Medlem av

1295:-

Tretorn Strong S Tretorn Sarek S

Mila JR

1000:-

795:-

600:Mila JR

Haunter Ekenäs

1195:-

499:-

899:Haunter Vännäs Fler färger i butik

Tretorn Strong JR Från

2495:Trollingset Ambassaduer 7000i

1990:-

Havsfiskeset Okuma Cortez AIMSPORT TRITON HUNTER SCANDIUM MC 2,5-10x50i

MONTER AT & KLART

1600:L.I.M Proof Herr och dam

1000:-

2200:-

L.I.M Proof

L.I.M

Herr och dam

Herr och dam

Tikka T3x LIte

16.995:-

308W, 6,5x55, 30-06, 8x57JS, 9,3x62

Tikka T1x Cal. 22LR, 17HMR

CZ American 22 Hornet

6.990:-

11.995:-

PAKET! MONTER AT & KLART

Browning A-Bolt

PRIS FRÅN:

PAKET!

+ 7 andra paket i olika prisklasser

10.900:Browning X-Bolt 15.600:-

Vi samarbetar med Handelsbanken Finans


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

11  

   Â Â?Â?

 Â?

Â?

Flera fĂśretag till salu i Kiruna Dags att uppleva frihe t pĂĽ riktigt, ta Ăśver en befintl ig operativ verksa mhet!

 I generationer har Maglio skapat konfektyr ifrün regionen Salento i sÜdra Italien. De är berÜmda fÜr sina delikata chokladÜvertäckta frukter.

 Charkvara Coppa är en typisk italiensk charkprodukt fÜr finsmakaren och kommer frün Emilia. Den framställs av kÜttet frün nacken pü grisen (karrÊn) eller av fransyskan.

Münga fler alternativ finns gü in pü vür hemsida�

FĂślj oss pĂĽ Facebook

 Boden - vid beställning från 250:Luleå - vid beställning från 750:-

Detaljhandel

Livsmedel

Restaurang

Kontakta fÜretagsfÜrmedlare Peter Fjällborg om du vill veta mer! Roberto & Simonetta Hermelinsgatan 43, 96133 Boden Tel: 070-6723001 E-post: info@ibolognesi.se

Näringslivstidning och näringslivssajt frün Norrbotten Gratistidning

KONTAKTA Monica

peter@partnerfinans.se 070-353 68 33

Ă–ppet: Vardagar 09.00-17.00 Facebook: iBolognesiPasta Hemsida: www.ibolognesi.se

StubĂŠ

Tel. 070-515 80 07 monica.stube@gratistidning.com

NĂ„STA NUMMER KOMMER v.37

11 september 2019

I Business Norrbotten lägger vi fokus pü lokal handel, affärer, fÜretagande och näringsliv. Det bjuds pü inspirerande läsning och bra erbjudanden frün vüra annonsÜrer. Upplagan är 100 000 ex. (fyra günger per/ür)

- det bästa lokala räckviddsmediet


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

12

PERSONAL FINNS

VI SÖKER Vi söker till våra uppdragsgivare följande kompetenser:

Kompetent personal finns tillgänglig inom bl a följande branscher: Byggnadsarbetare Målare Asbestsanerare Murare

Svetsare Markarbetare Lastbilschaufförer

g in n n a m e b h c o g in r e t y r Rek paketerat med boende

n och vill hjälpa er! lte fä alm M i en ad kn ar m n ka m so Vi är en lokal aktör

Är du arbetsgivare som vill ha hjälp med rekrytering eller bemanning? Eller söker du utmaningar i karriären? Välkommen att kontakta oss. Ingemar Waara 070-553 71 71 ingemar@personalbolaget.nu Bemanning/Rekrytering

Urban Fägnell 070-301 49 40 urban@personalbolaget.nu Bemanning/Rekrytering

www.personalbolaget.nu

NYPRODUCERAT PERSONALBOENDE

Sex stycken helt nyproducerade 2-rumshus med hög standard. Möjlighet till olika hyresupplägg. Centralt i Kiruna.

WWW.MOBILAHUS.SE

UTHYRES FRÅN 15/5

För bokning kontakta oss på 070-299 92 79 eller sanna@mobilahus.se


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

13

Såhär kan en tomt på 4000 kvm med 16 hus se ut.

BOSTAD

KIRUNA

Så ska Mobilahus.se lösa bostadsbristen ”Bostadsbrist” har blivit synonymt med många svenska städer. Samtidigt står tomter tomma för att de inte är lämpliga för ­permanenta bostäder. Med en helt ny typ av riktiga hus som går att flytta vill Mobilahus.se bidra till en lösning. – Vi har jobbat framgångsrikt med det här i tio år och är nu redo att lansera på bred front. Vi tror att vi kan göra stor skillnad på många olika områden, säger Peter ­Thornéus, vd och grundare. Att bygga bostäder förut­ sätter ofta långa och komplice­ rad planprocesser, projektering och omfattande byggnation. Samtidigt kan det vara svårt för mindre aktörer att få fram det kapital som behövs. Men med mobila hus går mycket av problematiken att runda, berättar Peter Thornéus. – Det finns en stor fördel i att bostäderna går att flytta, men samtidigt är byggda som riktiga trähus enligt boverkets byggregler. Det innebär att det går att ställa upp våra mobila hus på platser som annars inte är lämpliga av olika anled­ ningar, utan att göra avkall på boendestandarden, säger Peter Thornéus. Kunder som redan visat störst intresse trots att Mobilahus.se knappt lanserats är bland andra kommuner, markägare och turismföreta­ gare. Kommunerna är främst intresserade av möjligheterna

för bland annat äldreboenden med handikappanpassning och studentboenden där det råder stor brist. – För att ta kommunerna som exempel så kan vår ­lösning användas för tomter som kanske ska användas till någonting annat på tio års sikt. Våra hus kan ställas upp, användas i fem till tio år och sedan flyttas utan att det finns något kvar. Samtidigt faller inte värdet på samma sätt som barack- och containerlösningar, säger Peter Thornéus. För bland andra turismföretagare har Mobilahus.se hittat en lösning som innebär att husen kan leasas. – Banken kan ofta vara försiktig med att låna ut till en anläggning mitt i vildmarken, dit turisterna vill. Eftersom vi kan leasa ut husen med rest­ värde blir det en helt annan sak. Det går snabbt att komma igång och börja tjäna pengar, samtidigt som det är flexibelt, säger Peter Thornéus. Husen är en helt norrländsk produkt som utveck­ lats i Kiruna och tillverkas i Lycksele. De har testats under

långa perioder i arktiskt klimat och uppfyller alla gällande byggnormer. – Det är viktigt för oss att det är riktiga hus som fungerar att bo i varje dag, inte någon korttidslösning. Vi kan möta de boendes krav på standard på ett väldigt bra sätt, säger Peter Thornéus. Inom Mobilahus.se har man nu byggt upp en ­lands­omfattande sälj­ organisation och förberett för en volymtillverkning. – Vi kan i nuläget produ­ cera 200 till 300 hus per år i ­fabriken i Lycksele. Vi räknar med att nå den volymen inom några år men det kan gå fortare än så, säger Peter Thornéus. n

Lyxig känsla i välbyggda hus.

Alla husen har vattenburen golvvärme och moderna kök från Marbodal.

Peter Thorneus 070-553 3762 peter@mobilahus.se www.mobilahus.se

Thor Stöckel 070-372 60 01 thor@mobilahus.se www.mobilahus.se


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

14

David Berglund och Daniel Engberg flankerar Kicki Brännare. Kicki börjar nu på Happy Homes-butiken i Piteå.

MEDIA

PITEÅ

Ny laguppställning på Piteå Gratistidning Efter närmare fem år på Piteå ­Gratistidning går media­säljaren/­ projektledaren Kicki Brännare vidare till en tjänst på butiken Happy Homes i Piteå. David Berglund ­ersätter Kicki ­Brännare och blir parhäst med Daniel Engberg på Piteå- och ­Älvsbyn ­Gratistidning. – Vi vill tacka Kicki för en utmärkt insats under de här åren och önskar henne all lycka i ­framtiden, säger Peder Gidlund, ansvarig utgivare för Piteå Gratistidning. Kicki Brännare började jobba med Piteå Gratistidning i november 2014. Under åren sedan dess har verksamheten utvecklats i en starkt positiv riktning, berättar Peder Gidlund.

– Vi har etablerat oss som med den bästa räckvidden i Piteå och Älvsbyn och naturlig busines­spartner. När morgon­ tidningarna steg för steg monterat ner sin verksamhet och tappat kontakten med många hushåll har vi tagit ett rejält kliv framåt. Idag blir det viktigare och vikti­ gare med räckvidd i ett medialandskap som förändras, förklarar Peder Gidlund. Arbetet med att ­utveckla Piteå Gratis­ tidning kommer att fortsätta i ännu snabbare takt. – Vi tror starkt på vår modell att nå samtliga hushåll, inte bara ett fåtal. Det ger ett stort värde för annonsörerna, sam­ tidigt som alla i ­samhället kan ta del av både annonser och ­samhällsinformation, säger Peder Gidlund. n

Kanonpriser på dokumentförstörare! Illustration över hur energilagret skulle kunna se ut.

LULEÅ

Exempel:

Rexel X406

Vi har flera modeller på lager. Även automatiska

hos oss!

689:-

Inkl. moms

Välkommen in!

Kampanjpriserna gäller så långt lagret räcker SOMMARTIDER PÅ KONTEX: 17/6 t.o.m 16/8 öppet 07:00 – 16:00. Lunch 12:00 – 13:00

LULEÅ 0920-257 980 | BODEN 0921-551 70 | KALIX 072-453 66 25 | GÄLLIVARE 0970-551 70 | www.kontex.se

ENERGI

Gigantiskt energilager till Luleå Luleå Energi planerar för ett gigantiskt energilager i form av en fjärrvärme­ ackumulator i Luleå. Energilagret kommer att kunna lagra 30 000 m3 varmvatten – något som innebär minskade Co2-utsläpp och högre leverans­ säkerhet. Energilagret är i praktiken en jättestor fjärrvärmetank där energi i form av varmt vatten kan lagras och användas vid behov. För Luleå Energi är det här ett sätt att även i framtiden garantera Luleåborna en stabil, säker och miljövänlig fjärrvärme. - Med ett energilager av den här typen kan vi öka miljövänlig fjärrvärmeproduktion samt en extra buffert vid kortare störningar i fjärrvärmeleveranserna, säger Magnus Johansson, chef Värme och Kyla Luleå Energi. Byggnationen skulle även vara ett viktigt steg i företagets hållbara omställning och ge ökade möjligheter till att ta tillvara på oanvänd överskottsenergi från industri och samhälle.

– Hur vi producerar, transporterar och använder energi är en av de absolut ­viktigaste nycklarna för att samhället ska klara av många av framtidens utmaningar. För oss skulle det här vara ett stort steg mot vårt mål att 2030 vara helt fossilfria vad gäller primärenergi i vår fjärrvärme­ produktion. Det är bland annat den här typen av lösningar som gör att vi kan möta morgondagens nya förutsättningar, säger Anneli Sjömark, vd Luleå Energi. Under sommaren kommer en förstudie att genomföras och beslut om bygg­nationen väntas tas till hösten. n Källa: Luleå Energi


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

15

Ć Ć   Ć Ć Ć Ć  ø Ć ĆĆ   Ć Ć  ø Ć ĆĆ

Norrbotten

Den katalanska digitaliseringsministern och borgmästare i kommuner kring Barcelona besÜkte Boden i veckan fÜr att lära sig om datacenteretableringar. Foto: KOMM/Bodens kommun

Delegation frĂĽn Barcelona pĂĽ besĂśk i Boden Boden

Nätverkande

En katalansk delegation ledd av regeringen i Katalonien har besÜkt Boden fÜr att lära sig om processerna som ligger bakom kommunens framgüngar inom elintensiva näringar och digital infrastruktur. – Det här visar att Boden är en global spelare. Det ska vi vara stolta Üver men ändü fortsätta jobba hürt och systematiskt fÜr att skapa ännu fler jobb och hüllbar tillväxt, säger Claes Nordmark, kommunalrüd (S).

Snabbare internet i Norrbotten Norrbotten

Norrbotten

Data/ IT Kultur/idrott

Den ledande aktÜren inom internetutbyte i Norden, Netnod storsatsar i Norrbotten genom ett samarbete med IT Norrbotten. Med Netnod IX Luleü kan tjänsteleverantÜrer och operatÜrer utbyta internettrafik lokalt i Luleü istället fÜr att gü via sÜdra Sverige. Det mÜjliggÜr att svarstiderna kortas fÜr internettrafiken i hela Norrbotten vilket leder till att norrbottningarna büde fÜretagare och privatpersoner, kan fü fÜrbättrad kvalitet och snabbare internet. – FÜr Norrbottens utveckling är det viktigt att näringsliv, medborgare och forskning/utbildning har de bästa digitala fÜrutsättningarna, säger Tomas SundstrÜm VD, IT Norrbotten. – Satsningen innebär en grund fÜr ett utvecklat tänk rÜrande säkerhet och tillgänglighet fÜr digital information, i händelse av oÜnskade händelser som stressar samhället. IT Norrbottens roll är att mÜjliggÜra och tillgängliggÜra säkra digitala kommunikationer. Genom satsningen tillsammans med Netnod gÜr vi världen lite närmare och Norrbotten en del av densamma, avslutar Tomas SundstrÜm.

LNWDGĆItUEUXNQLQJĆĂžĆOĂŠĆNPĆRFKĆĆKĂŠNPÞĆĆĆJĂŠNPãĆOODĆSULVHUĆ

LNWDGĆItUEUXNQLQJĆĂžĆOĂŠĆNPĆRFKĆĆKĂŠNPÞĆĆĆJĂŠNPãĆOODĆSULVHUĆ DÄťUĆDYĆJHQHUDODJHQWĆUHNãĆFLUNDSULVHUãĆLOHQĆSbĆELOGĆ`UĆH[WUDXWUXVWDGãĆĆ DÄťUĆDYĆJHQHUDODJHQWĆUHNãĆFLUNDSULVHUãĆLOHQĆSbĆELOGĆ`UĆH[WUDXWUXVWDGãĆĆ 

0 Ć ĆĆ Varmt välkommen!

 ĆÞĆ Ć

Ć www.fallstrombil.se  ĆÞĆ Ć 0 Ć øĆøÞĆ 0ĆøĆĆ0 Ć ĆĆ

Ć E-post: kontakt@fallstrombil.se 0 Ć øĆøÞĆ 0ĆøĆĆ Batterigatan 3, PiteĂĽ • Tel. 0911-171 00 • Peter 070-219 16 70 Ă–ppettider: MĂĽn-Fre 10-17, LĂśr 11-14, SĂśn Stängt

Vissa naturupplevelser gĂśr att man bara mĂĽste ta fram mobilen

Kiruna Lappland rekryterar Kiruna

Turism

Efter en intensiv rekryteringsperiod presenterar nu Kiruna Lappland sina tvü nya medarbetare; Patricia Potrykus och Louise Johansson. Patricia Potrykus har spenderat stÜrsta delen av sitt yrkesliv inom besÜksnäring och arbete med marknadsfÜring och fÜrsäljning.

Swisha en stor eller liten gĂĽva till NaturskyddsfĂśreningen och stĂśd kampen fĂśr natur och miljĂś. Vilken upplevelse vill du naturskydda?

Louise Johansson bÜrjade sin karriär inom turismnäringen i Gällivare redan i slutet av 90-talet och har sedan verkat inom destinationen Kiruna in Swedish Lapland i olika roller büde inom besÜksnäring och näringsliv.

901 303 8

Ă–ppna swish-appen och scanna koden eller ange nummer: 901 303 8.

200 Tog en selfie pü en plats som är värd att naturskydda.

NaturskyddsfoĚˆreningen_Swisch.indd 7

2018-12-20 10:27

LĂ„S MER PĂ…

NORRBOTTEN .COM


FOTO: ASAF KLIGER & LINDA JOHANSSON

JOBBA MED OSS ÅRET RUNT

VILDMARKSGUIDER SÄSONG

OMRÅDESCHEF SERVICE Du har det övergripande ansvaret för drift och ekonomi av reception, lokalvård, vaktmästeri och butik. Området omfattar ca 15-50 personer beroende på säsong.

ÅRET RUNT

SERVERINGSPERSONAL SÄSONG

ÅRET RUNT

OMRÅDESCHEF FOOD & BEVERAGE Du har det övergripande ansvaret över det utbud vi serverar samt för drift och ekonomi av Hembygdsgården, ICEHOTEL Restaurant, Veranda, Lounge och ICEBAR. Området omfattar ca 15-50 personer beroende på säsong.

KÖKSCHEF Är du vår nytänkande kökschef med en passion för fine dining och att leda ditt egna team? ÅRET RUNT

OMRÅDESCHEF AKTIVITETER Du har det övergripande ansvaret för drift och ekonomi av samtliga aktiviteter, välkomstvärdar samt guidningar av ICEHOTEL. Området omfattar ca 8-30 personer beroende på säsong.

LÄS MER & ANSÖK PÅ icehotel.com

Profile for Svenska Civildatalogerna AB

Business Norrbotten vecka 19, 2019  

Business Norrbotten vecka 19, 2019  

Profile for tidning