Page 1

NUAB växer med fullsatta utbildningar - sid 9

Genombrott runt hörnet för ”Relle” - sid 6

INNOVATION SÄKERHET

KIRUNA

PITEÅ

6 MARS 2019 MEDIA LULEÅ

Näringslivstidning och näringslivssajt från Norrbotten Gratistidning

NORRBOTTEN.COM TURISM JOKKMOKK Grand Travel Awards ekoturismpris till Samiska upplevelser - sid 5

NYETABLERING

KIRUNA

Gratistidningen inleder samarbete med fotograf Tomas Bergman - sid 11

By Déco har öppnat salong i Kiruna - sid 13


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

2

Välkommen till ett nytt nummer av Business Norrbotten Vi på Business Norrbotten - tidningen med fokus på näringsliv i din lokala gratistidning - säger hej till vårvintern. Den är en av anledningarna till att många väljer att bo såhär långt norrut i vårt avlånga land. När vårsolen börjar värma far man ut i skog och mark för att åka skidor och skoter och att göra upp en eld och grilla känns som ett måste.

Nu under veckan publiceras den årliga tidningsstatistiken där vikande upplagesiffror har varit en trend under många år för morgontidningarna. Det är skönt i det sammanhanget att jobba med gratistidningar som inte minskar utan tvärtom. Vi levererar ”riktig räckvidd” och det blir allt mer hårdvaluta i dagens splittrade medialandskap.

Den här tiden på året är det också alltid mycket som händer i näringslivet runt om i länet. Det byggs och flyttas lite här och där. Positiva signaler även från Pajala där Kaunis Iron rullat igång den för bygden så viktiga gruvan.

Peder Gidlund, ansvarig utgivare för Norrbottens Gratistidning och Kiruna Annonsblad

Trevlig läsning! / Peder Gidlund

INNEHÅLL Sid 3 Sid 3 Sid 3 Sid 4 Sid 5 Sid 5 Sid 6 Sid 7

Bulletiner Riksbyggens årsbokslut Husvagnscenter Relaxstugan Grand Travel Awards Riksbyggens Solar Egg Reinhold Brynefall Norrbottens Miljökemi

Sid 7 Sid 7 Sid 8 Sid 9 Sid 10 Sid 11 Sid 11 Sid 12

Lindroths MotorCenter Hyreslandslaget Personalbolaget NUAB 100 procent Norrbotten Tomas Bergman, fotograf Boka.gratistidning.com Kontex

Sid 12 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Sid 15 Sid 15 Sid 15 Sid 16

Luleå Persienn Mediasäljare sökes by déco har öppnat i Kiruna Alcatraz Krönika Katarina Fallholm Bryggeriet Luleå Läkarhuset Hermelinen Sparbanken Nord

NR 1 - MARS 2019

LENNART PITTJA, SAPMI NATURE SID 5

GENOMBROTT FÖR RELLE SID 6

NUAB VÄXER SID 9

BY DÉCO SATSAR I KIRUNA SID 13

REDAKTION FÖR BUSINESS NORRBOTTEN SÄLJARE: Åke Tapani, Maria Salonen, Peder Gidlund, Monica Stubé, David Berglund, Mikael Arvidsson, Kicki Brännare, Daniel Engberg, Robert Anglöw. ANNONSPRODUKTION: Kiruna Annonsblad/Norrbotten Gratistidning ANSVARIG UTGIVARE: Peder Gidlund Tel: 0980-60 000, e-post: peder.gidlund@gratistidning.com Business Norrbotten är en näringslivstidning som produceras av Norrbottens Gratistidning, Kiruna Annonsblad och följer med våra tidningar. www.gratistidning.com.


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

3

Riksbyggens årsbokslut 2018:

Fortsatt stabilt resultat och hög produktionstakt av nya bostäder

Norrbotten

FASTIGHET

Riksbyggen kan summera ett starkt 2018 med ett rörelse­ resultat strax över fjolårets toppnotering och en fortsatt hög byggtakt. Rörelseresultatet ökade till 387 mkr, jämfört med 364 mkr för 2017. Vid årets slut var antalet bostäder i produk­ tion 4 567. Under 2018 blev Riksbyggen utsett till det mest hållbara företaget inom fastighetsbranschen. – Bredden i Riksbyggens bostadsproduktion och fastighetsförvaltning har varit en framgångsfaktor under ett år med en vikande bostadsmarknad. Riksbyggens långsiktiga satsning på både hyres- och bostadsrätter, kooperativa hyresrätter för äldre, ombyggnadsaffären och en fastighetsförvaltning som finns från Trelleborg till Karesuando är basen i det starka resultatet för 2018, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen. Riksbyggens bostadsproduktion har en spridning över hela landet med planerade eller pågående projekt i över 60 kommuner, från Ystad till Kiruna. Flera av Riksbyggens initiativ för att underlätta för unga att komma in på bostadsmarknaden har genomförts under 2018, till exempel såldes ungdomsettor för 95 000 kronor i Brf Viva i Göteborg och de första ”Hyrköparna” flyttade in i Brf Brandstationen i Jakobsberg. Riksbyggens koncept med Kooperativa hyresrätter för äldre har utvecklats starkt under 2018. – Riksbyggen har under 2018 haft försäljningsframgångar av bostadsrätter i bland annat Skellefteå, Gällivare och Kiruna samt i Malmö och Helsingborg. Det visar tydligt styrkan i ha verksamhet över hela landet, säger Leif Linde. Fastighetsförvaltningen hos Riksbyggen har växt kraftigt under 2018, bland annat genom förvärvet av Agenta Förvaltning AB. Idag förval­tar Riksbyggen över 4 200 bostadsrätts-

föreningar med sammanlagt drygt 200 000 bostadsrätter samt mer än 100 000 hyresrätter. Över en halv miljon människor bor i bostäder som Riksbyggen förvaltar. Under många år har Riks­byggen arbetat hårt med hållbarhets­frågorna, så även under 2018. – Hållbarhet ska genomsyra hela Riksbyggens verksamhet, både när det gäller nyproduktion av bostäder och fastighetsförvaltning. Det var därför extra glädjande när vi under 2018 blev utsedda till det mest hållbara företaget inom fastighetsbranschen enligt undersökningen Sustainable Brand Index B2B, säger Leif Linde. Riksbyggens styrelse har föreslagit en utdelning om 48 kronor per andel (48) vilket motsvarar 9,6 % (9,6) och totalt sett nästan 85 miljoner kronor till våra ägare. Därtill kommer Riksbyggens ägare att få dela på 13 miljoner kronor i återbäring baserat på deras köp av förvaltningstjänster. Vid utgången av 2018 förvaltade Riksbyggen 4 218 (3 627) bostadsrättsföreningar, av dessa är 1 694 (1 643) andelsägande bostadsrättsföreningar. Riksbyggen har även ett stort antal kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Resultat 1 januari – 31 december 2018 Nettoomsättning 7 738 mkr (8 377 mkr).

Linda Hollberg

Leif Linde, vd Riksbyggen.

Operativt rörelseresultat 387 mkr (364 mkr). Återbäring till andelsägande kunder uppgår till 13 mkr (10,0) mkr på köpta förvaltningstjänster. Antalet bostäder i produktion var 4 567 (4 988). Antalet förvaltade bostadsrätts­ föreningar ökade till 4 218 (3 627). Av dessa är 1 694 (1 643) andels­ ägande bostadsrättsföreningar. Eget kapital uppgick till 5 330 (5 629) och soliditeten till 36% (45). Styrelsen har föreslagit en utdelning till ägarna om 48 (48) kronor per andel och totalt sett nästan 85 miljoner kronor (84). Under 2018 har Riksbyggen ändrat redovisningsprincip avseende hur intäkterna beräknas för nybyggnadsprojekt i bostadsrättsaffären. ­Koncernens intäkter från bostadsprojekt redovisas vid tidpunkt för leverans, i enlighet med färdigställandemetoden (completed contract), istället för successiv vinstavräkning. Siffrorna i ovanstående sammanställning är ej färdigreviderade och därmed preliminära. n

Linda ny ekonomichef på Norrlandsfonden Norrbotten

Utveckling

Linda Hollberg tar över ekonomichefsrollen efter Elisabeth Engström som kommer att gå i pension från och med april. Linda har jobbat på Norrlandsfonden sedan 2017, både som kreditanalytiker och som ekonom. Före dess var Linda anställd på KPMG där hon har arbetade som auktoriserad revisor.

NORRLAND ÄR POPULÄRAST PÅ FACEBOOK Norrbotten

Norrbotten

Data/ IT

Facebooksidan ”Norrland. Ett eget land” som dagligen visar Kultur/idrott natursköna bilder från Norrland är den populäraste sidan med fokus på turism och fotografi i Sverige. I en nyligen genomförd undersökning av 100 Facebooksidor med inriktning på turism och fotografi framgår att de tio bästa svenska sidorna svarar för 72 procent av engagemanget under en vecka. Sidorna är sammantaget en viktig kanal för hur Sverige syns på Facebook. Av de 100 svenska destinationssidorna svarar ”Norrland. Ett eget land” ensamt för över 40 procent av alla interaktionerna under en vecka. Sidan når hundratusentals personer varje vecka året om. I Norden är sidan tillsammans med Guide to Iceland de två populäraste.

Källa: Riksbyggen

KNAUS L!VE WAVE 700 MX

KNAUS SUN I SCANDINAVIAN SELECTION 900 LEG

Ännu mer flexibilitet! Upp till 5 sovplatser.

Vår lyxiga glidare! Upp till 6 sovplatser.

Allt detta och mycket mer ingår

KAMPANJ!

• 180 hk motor

Just nu får du 50 000 kr i valfria tillbehör vid köp av husbil från L!ve-serien!

• Alde vattenburen golvvärme • 32 tums TV FRÅN

FRÅN

UPPLEV MORELO PALACE 90 M Morelo Palace visar på ett imponerade sätt hur en första klassens husbil bör vara. Med oöverträffad suveränitet tar den dig till de vackraste resmålen. Och du behöver bara avstå från en sak: kompromisser.

Arctic Bath Norrbotten

Turism

Ett nytt internationell hotell planeras i Harads. Inspirerad av framgången med Treehotel byggs nu ett flytande kallbad på Luleälven nedströms Bodträskforsvägens broar. Arctic Bath blir en spännande året runt hotell, på sommaren fritt flytande, under vinterhalvåret infrusen i Luleälvens is. Byggnaden har inspirerats av timmerflottningens tidevarv och blir även ett monument över skogens betydelse för hela landets utveckling. Arctic Bath har en cirkelrund form som skapar en skyddad miljö i centrum för soldyrkare och där även vinterbadandet sker i en öppen vak. Hotellet har en restaurang, lounge, bar, kallbad, litet spa med relax och behandlingsrum. Hotellets fokus är wellness och det går att boka flerdagars kurer. Vårt Spa använder Kerstin Florian produkter samt lokala råvaror från naturen. Det finns flera aktiviteter att boka under din vistelse beroende på årstid såsom genuina samiska upplevelser, natur vandringar, smak vandringar, älgsafari, björnskådning, fiske, fatbikes, hundspann, längskidor, snöskovandringar, fotografering, olika smakprovningar etc.

LÄS MER PÅ

Varmt välkomna! Betongvägen 7A, Luleå / Telefon 0920-166 00 / husvagnscenter.se

NORRBOTTEN .COM


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

4

TILL SALU - TILLFÄLLE VINTERBONAT MODULHOTELL 21 rum - finns i Pajala Färdig med VA och el. I nuläget finns byggnad med 21 st rum i modulhotell på tomten. Även möjligt att köpa, hyra eller leasa modulhotell. För mer information kontakta Per-Ola Olofsson, po@cab.net 0703-30 40 30

LYXIGT - HÖG STANDARD

TILL SALU 2 ST. MOBIL MINIVILLA / SMÅHUS VINTER BONADE

TILL FÖRETAG

Relax Småhus / Mobil minivilla • 2 rum och kök 55 kvm • Egen ingång • Toalett- och dusch • Bastu

Kontakta PO Olofsson, 070-330 40 30 po@cab.net


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

5

Lennart Pittja, Sapmi Nature, vinnare av 2019 års Grand Travel Award Ekoturismpris.

TURISM

JOKKMOKK

Grand Travel Awards ekoturismpris till samiska upplevelser Förmedling av nutida arktisk livsstil, med tusenåriga traditioner, förpackad i en glampingcamp av traditionella samiska tältkåtor (lavvus) under en norrskens­ sprakande himmel i Unescos världsarvsområde Laponia innebär en unik och äkta upplevelse som gör Sapmi Nature till årets vinnare av Grand Travel Awards ­Ekoturismpris. Priset delades ut under kvällens gala på Grand Hôtel, Stockholm. – Förutom en bubblande glädje är jag mest stolt, säger Lennart Pittja som äger och driver Sapmi Nature Camp. – Jag är stolt över att mina förfäder tagit hand om landet så väl att vi ännu har det kvar. Sápmi är det landområde som är samernas hem sedan lång tid tillbaka. Det sträcker sig över fyra länder i norr - Sverige, Norge, Finland och Kolahalvön i Ryssland - och brukar ibland

kallas Europas sista vildmark. Att rätta till den missuppfattningen är en central del av Lennarts lärande upplevelse. – Det här är ingen vildmark. Det är vårt hem sedan många generationer. Här lever människor med en stor kunskap om livet och naturen i Arktis. Men spåren av livet här är så subtila att de är svåra att se. Samerna har inte byggt motorvägar, gruvor eller dammar. Naturens resurser har nyttjats

på ett respektfullt sätt. Kanske själva definitionen av hållbarhet? Trots att verksamheten ännu är ung vilar den på en gedigen grund. Lennart är från Unna ­Tjerusj sameby i Gällivare kommun och har jobbat med samisk turism i mer än 20 år. Han har varit en föregångare både som entreprenör och som utvecklare av samisk turism. Sápmi Nature Camp är en skapelse av hela den tidens samlade

erfarenheter, ett fysiskt förkroppsligande av den upplevelse, de berättelser, den kunskap och de erfarenheter Lennart vill förmedla. – Sapmi Nature står för småskalig, hänsynstagande och informativ turism. Ett exempel på hållbar besöksnäringsverksamhet som inte förstör de resurser verksamheten nyttjar eller stör livet i norr. Det som ekoturism handlar om. Att platsen, upplevelsen och konceptet är rätt har Lennart Pittja på relativt kort tid fått många bevis för. Bland annat fanns Sápmi Nature Camp med på National Geographic’s lista över världens 21 bästa eko­

lodger. En internationell exponering som ger hela områdets besöksnäring en skjuts och som hjälpt många långväga besökare att hitta till Sápmi och Laponia i Sveriges arktiska destination, Swedish Lapland. – Jag är så glad över den uppskattning och det erkännande som priset innebär och tacksam över mina besökare. – Kanske kan den här uppmärksamheten bidra till att också fler svenskar hittar fram till alla de tusentals fantastiska och hållbara upplevelser som finns i Sverige och Sápmi? n Källa: Naturturismföretagen

Riksbyggens Solar Egg på väg till svenskbygd i USA Riksbyggens äggformade bastu Solar Egg, av svenska konstnärsduon Bigert & Bergström, är väg till American Swedish Institute, Minneapolis, Minnesota. Solar Egg ritades på uppdrag av Riksbyggen av Bigert & Bergström som en symbol för nystart i samband med Kirunas samhällsomvandling. Den 6 mars öppnar utställningen på American Swedish Institute. – Solar Egg reflekterar sin omgivning. I USA handlar verket om nya sätt att samtala om klimatförändringarna. De extrema köldknäpparna i USA tycks bero på att jetströmmarna över Arktis har ändrat hastighet, vilket i sin tur kan bero på klimatförändringar. Bastun representerar en klimatextrem, men som en mer lustfylld upplevelse. Det hör inte till vanligheterna att göra social skulptur som det här och vi försöker puffa på diskussionen om vad konst kan bidra med, säger

konstnären Mats Bigert. Solar Egg har varit i Kiruna, Gällivare och vid Svenska Institutet i Paris och kommer närmast från Kunsthal ­Charlottenborg i Köpenhamn. Att bada bastu i Solar Egg har också utnämnts till en världsattraktion. Nyligen listades ett bastubad i Solar Egg av det internationella guidemagasinet Time Out på plats tre av de bästa sakerna att uppleva i världen under din livstid. Den

sammanlagda räckvidden för alla inlägg i digitala medier uppgår till 1,3 miljarder personer. – Ett av syftena med Solar Egg av Bigert & Bergström för Riksbyggen har varit att sätta Kiruna och Malmfälten på kartan. Det har vi lyckats med och överträffat alla förväntningar. Det är fantastiskt roligt att Solar Egg nu ska visas upp på American Swedish Institute och där besökarna också får chansen att ta ett bastubad, säger Mathias ­Sandberg, marknads- och

Riksbyggens äggformade bastu Solar Egg.

försäljningschef på Riksbyggen Stockholm/Uppland. Utställningen på American Swedish Institute pågår 6 mars till 28 april. Konstnärerna Mats Bigert and Lars Bergström kommer att finnas på plats i samband med att utställningen startar och berätta om sitt arbete. – En viktig del i arbetet för

FASTIGHET

American Swedish Institute är att dela kunskaper kring kultur, hållbarhet, migration och konst kopplat till Sverige. Vi är därför mycket glada och stolta över att nu kunna visa upp det världs­berömda verket Solar Egg av Bigert & Bergström för Riksbyggen, säger Karen R. Nelson, kommunikationschef på ­American Swedish Institute. n Källa: Riksbyggen


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

6

Reinhold Brynefall visar upp sitt senaste produkt utanför Kirunas nya stadshus Kristallen.

KIRUNA INNOVATION

Genombrott runt hörnet för ”Relle” Kirunas mest kända före detta sko-handlare, Reinhold ”Sko-Relle” Brynefall, har satsat hårt på sin nya affärsidé. Under 2019 hoppas han att hans linje med toalettpappershållare och andra handikapphjälpmedel ska nå den breda massan. Toalettpappershållaren Reinhold Original, som är Reinhold Brynefalls storsäljare, och armstödet Reinhold Safety, finns nu på plats i Kirunas nya stadshus Kristallen. Där sitter de monterade i handikappanpassade toaletter och underlättar för personer med begränsad rörlighet. – Jag hoppas att få leverera toalettpappershållare till det nya Kulturhuset också. Jag har tagit fram en specialdesignad väggmonterad modell, Wall grouse, med motiv av en fjällripa. Det ser ljust ut, men det

Specialdesignade Wall grouse har fjällripor som motiv.

är fortfarande lite osäkert, säger Reinhold Brynefall. Mer genomtänkt I konkurrensen med andra handikapphjälpmedel menar Reinhold Brynefall att hans produkter är mer genomtänkta. – Det är ingen annan som har den typen av åtkomst och tillgänglighet som jag har i mina produkter. För personer med lite större midjeomfång, som jag, fungerar det heller inte med många av dagens lösningar. Det går helt enkelt inte att fälla ner armstöden och sitta på ett bra sätt. Dessutom tänker jag mycket på säkerhet, och toalettpappershållarna är förberedda för larm. Den senaste produkten för Reinhold Brynefall är ett armstöd. Det är belagt med en halkskyddad yta och fluorescerande färg. – Med fuktiga händer kan andra armstöd vara riktigt farliga. Att halka på armstödet kan få hemska konsekvenser. Den fluorescerande färgen gör det lättare för synska-

dade att se var de ska sätta händerna. Nästan stopp för Reinhold Brynefall är Leva & Fungera-mässan i Göteborg i slutet av mars. Där tror han att intresset kan bli stort. – Det kommer att bli ett genombrott, helt klart. Jag har investerat mycket i utvecklingen av de här produkterna och har i dag någonting unikt. Jag hoppas också att kunna vara med i en företagstävling där, ungefär som Draknästet. Där tror jag att det kan gå riktigt bra, säger Reinhold Brynefall. Toalettpappershållaren och armstödet Reinhold safety säljs i dag via rikstäckande distributören Ahlsell. – Det innebär att det är lätt att beställa produkterna oavsett var man är i landet. Jag har också jobbat mycket med att hitta rätt tillverkare att samarbeta med. Nu är allt på plats för det stora genomslaget, säger Reinhold Brynefall. n ”Relle” förklarar alla funktioner på armstödet Reinhold Safety och Toalettpappershållaren Reinhold Original.


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

7

TJĂ„NA PENGAR PĂ… DITT SKROT!

VĂ…REN KOMMER!

Du behÜver inte ha flera ton järnskrot fÜr att det ska lÜna sig, alla metaller är värdefulla!

Ring eller mejla fĂśr aktuellt pris pĂĽ just DITT material.

HandelsstĂĽl!

Bra produkter till bra priser. Beställ direkt genom vür webbsida.

Vid prisfĂśrfrĂĽgan eller Ăśvriga frĂĽgor maila nordmarkab.david@gmail.com

www.nmkemi.com Oss hittar ni pü Verkstadsvägen 8 i Boden. Ö P P ET: 07.00 –16.00 (lunchstängt 11.00 –12.00) T ELEF O N: 0921-175 10 • FAX: 0921-135 15

Anläggningen har bedrivit metallütervinning sedan 1975!

JETHWEAR HELA SORTIMENTET

ORIGINAL BRP REMMAR

RABATT

FRĂ…N

POLARIS/BRP OLJEDUNK 2T

30% 895:- 399:-

6NUlSHWÂżQQV|YHUDOOWÂąLVWDGHQLQDWXUHQRFKLKDYHW 'LWWELGUDJEHK|YVI|UDWWKnOOD6YHULJHUHQW 3ORFNDHWWVNUlSRPGDJHQ 6ZLVKDWLOO 3OXV*LUR

www.hĂĽllsverigerent.se

•MotorCenter• VI FINNS PÅ STORHEDEN • Murbruksvägen 13, Luleü • Tel: 0920-22 55 00


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

8

g in n n a m e b h c o g in r e t y r k Re paketerat med boende

fälten och vill hjälpa er! alm M i en ad kn ar m n ka m so r tö Vi är en lokal ak

PERSONAL FINNS

VI SÖKER Vi söker till våra uppdragsgivare följande kompetenser:

Kompetent personal finns tillgänglig inom bl a följande branscher:

VVS Tekniker Mekaniker Industrimekaniker Maskinförare Chaufförer Svetsare

Byggnadsarbetare Målare Asbestsanerare Murare

Är du arbetsgivare som vill ha hjälp med rekrytering eller bemanning? Eller söker du utmaningar i karriären? Peter Thornéus 070-553 37 62 peter@personalbolaget.nu Ägare/rekrytering

Ingemar Waara 070-553 71 71 ingemar@personalbolaget.nu Bemanning/Rekrytering

Urban Fägnell 070-301 49 40 urban@personalbolaget.nu Bemanning/Rekrytering

Välkommen att kontakta oss.

www.personalbolaget.nu


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

9

Verktyget Komptensvy utvevcklat av Nuab används för att hantera utbildningar på ett smart sätt.

Nuab växer med fullsatta utbildningar PITEÅ

SÄKERHET

Utbildningsföretaget Nuab, med bas i Piteå, f­ortsätter ­expandera. Nu rekryterar bolaget personal både i ­Stockholm och Piteå, ­samtidigt som det egenut­vecklade verktyget Kompetensvy utvecklas i snabb takt. – Vi har sett att det finns ett stort behov för ett smart verktyg för att hålla reda på de anställdas olika utbildningar, säger Samuel Blomquist, ­kvalitetsansvarig. Kompetensvy föddes som ett internt digitalt verktyg för Nuab att hålla reda på kundernas utbildningar, men har nu vuxit till ett system som kunderna

själva använder. – Vi har märkt att det inte riktigt finns ett bra sätt att hålla reda på när utbildningar måste förnyas. Så vi har satsat på att utveckla Kompetensvy under flera år, och bland annat anställt två egna systemutvecklare. Nu har vi möjlighet att ta fram kundanpassade lösningar utan

Nuab erbjuder utbildning i bland annat fallskydd samt smarta it-lösningar.

långa ledtider, säger Samuel Blomquist. Kompetensvy passar särskilt bra mot företag som jobbar praktiskt, menar han. – Det finns helt klart behov av ett smidigt och lättanvänt verktyg för att se till att alla utbildningar hålls uppdaterade.

När det gäller Körtillstånd så måste en underskrift från arbetsgivare och medarbetare finnas med. I Kompetensvy har vi löst detta enkelt via en digital signatur i appen. Samtidigt fortsätter utbildningsverksamheten inom Nuab att växa, där fokus ligger på fall-

TAR UTBILDNINGSFRÅGOR UPP TID NI INTE HAR?

FÖR EN SÄKRARE ARBETSPLATS Vi vill att alla ska känna sig trygga på sin arbetsplats och komma hem oskadda efter en dag på jobbet. Därför erbjuder vi utbildning, fallskydd och smarta it-lösningar som gör din arbetsplats säkrare och räddar liv.

Kompetensvy är ett digitalt och enkelt kompetensverktyg som ger dig full koll på medarbetarnas alla kompetenser, behörigheter och körtillstånd.

BOKA UTBILDNING

Planera och kontrollera allt direkt i ett enkelt system, lätt att överblicka.

GÅ IN PÅ WWW.NUAB.SE

Vi är ett litet företag som tänker stort!

ENKEL OCH TYDLIG ÖVERBLICK

Vi är ett tillväxtföretag som under 2018 utnämnts som ett av tio Superföretag i Norrbotten. Vi är ett litet företag med stort tänk och vi har alltid kunden och dess säkerhet i fokus. Från att mestadels ha arbetat med maskin- & säkerhetsutbildningar har vi nu även utbildningar inom fallskydd, el, brand och HLR.

PLANERINGSVY FÖR UTBILDNINGAR SOM FÖRFALLER

NUAB har kontor och/eller utbildningslokaler i Stockholm, Umeå, Piteå och Kiruna. Naturligtvis kommer vi gärna ut till våra kunder och har utbildning i deras lokaler om det passar bättre. Vi erbjuder även fallskyddssäkerhet, brand & verktygskontroll, it-system för besiktning och tillsyn samt it-system för kompetensstyrning.

skydd. De allra flesta utbildningarna är fulla eller nästan fulla. – Vi har bland annat utvecklat en mobil utbildningsplattform där alla moment går att testa i en kontrollerad miljö. I och med det vågar vi säga att vi är världsledande på fallskyddsutbildningar, säger Samuel Blomquist. n

NUAB SÖKER NUAB växer och söker instruktörer och blivande instruktörer i Norrbotten och Stockholm Besök www.nuab.se för mer info!

DIGITALA KÖRTILLSTÅND

O BOKA DENSM VY.SE

INFO@KOMPETE TEL: 0771-11 66 66

Några företag som använder Kompetensvy

Tel Växel: 0911 – 195 55 • E-post: info@nuab.se

WWW.NUAB.SE

WWW.KOMPETENSVY.SE


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

10

större upplaga än NSD + Kuriren

Upplaga 146 500 ex QR KOD Kontaktformulär

700 ex

15 000 ex

+ 109

4 000 ex

3 000 ex

41 000 ex

15 000 ex

I Norrbotten bor det ca 250 000 personer. Det finns cirka 125 000 hushåll och 12 000 företag i länets 14 kommuner. Med annonspaketet 100 procent Norrbotten syns din annons i Malmfälten, Tornedalen, A-kommunerna och i Fyrkanten. Du når alla hushåll och företag en gång i månaden i starka lokala gratistidningar.

21 000 ex

Upplagan är 146 500 ex, 109 700 fler än NSD och Kuriren. (TS 2017 NSD + Kuriren 36 800 ex, exkl digital & friex). UTGIVNINGAR

5 000 ex

ÖSTRA - Haparanda, Överkalix & Övertorneå

NSD + Kuriren 36 800 ex*

18 500 ex

10 000 ex

Vecka

Datum

Storlek

v1851 v1904 v1908 v1912 v1917 v1921 v1925 v1934 v1939 v1943 v1947 v1951 v2004

19 dec 23 jan 20 feb 20 mar 24 apr 22 maj 19 jun 21 aug 25 sep 23 okt 20 nov 18 dec 22 jan

Helsida Halvsida Kvartsida Åttondel

Pris

60.000 kr 37.500 kr 22.500 kr 13.500 kr

BOKA ANNONS Bokning eller frågor kontakta din lokala gratistidning

13 800 ex*

Kuriren

14 000 ex

NSD

23 000 ex*

PRISER

*Tidningsstatistik 2017 (exkl digital & friex) NSD, Kuriren med ägarna Norrköpings Tidningar

- det bästa lokala räckviddsmediet

www.gratistidning.com


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

11

Gratistidningen inleder samarbete med fotograf Tomas Bergman LULEÅ

MEDIA

Luleå- och Norrbotten Gratistidning inleder ett samarbete med erfarne Luleå-fotografen Tomas Bergman. Nu kan kunder lägga till professionella bilder till annonspaketen och på så sätt ta sin kommunikation och marknads­föring till nästa nivå. – Vi märker att många kunder saknar bra bilder på produkter, personal, till press och hemsidor samt sociala medier. Vi tror detta blir en grym helhetslösning. Det känns mycket bra, säger Peder Gidlund, ansvarig utgivare Norrbotten G ­ ratistidning.

Hur kommer ett företag igång? – Samarbetet inleds med ­dialog. Jag lyssnar på eventuella önskemål och kommer sedan med förslag.

Olika företag behöver förmedla olika saker med sina bilder. När vi kommit överens om vad som behövs börjar helt enkelt plåtningarna, förklarar Tomas och fortsätter: – Jag strävar alltid efter bilder som kan användas i så många sammanhang som möjligt. Samtidigt är det viktigt att uppdatera sin bildbank relativt regelbundet. Ordentlig rivstart Professionell fotografering av Tomas Bergman går nu att lägga till för de kunder som väljer något av annons­ ratistidningens paketen i G Crossmedia Abonnemang. – Det kan vara alla ­typer av bilder. För kunder som kör igång ­rekommenderar vi att lägga till personalfotografering och en första bildbank. De kan sedan användas till annonser, artiklar och hemsidor. Det blir en ordentligt rivstart, säger Peder Gidlund. n

Fotograf Tomas Bergman. Kollaget visar bilder som Tomas fotat för företaget NOAK.

.COM

Tomas Bergman har varit verksam fotograf sedan 1994, och har erfarenhet från ­exempelvis Aftonbladet, ­Expressen och Sydsvenska Dagbladet. 2004 flyttade Tomas tillbaka till Luleå eftersom han längtade till snön. Idag arbetar från sitt kontor i centrala stan.

Huvudsakligen ­arbetar han med reklam och fackpress. Nu väljer ­Tomas alltså att inleda ett samarbete med Norrbotten Gratistidning. – Det känns roligt att få ­möjlighet att hjälpa företag som jag inte skulle nå utan Gratis­tidningen. Företag med tre till fyra anställda brukar inte satsa på professionella bilder, men denna lösning blir ­mycket förmånlig för alla ­typer av företag, säger Tomas. Varje dag fylls webben och sociala medier av tusentals ­bilder, och Tomas berättar att vi som konsumenter ställer högre krav på bra bilder. – Det handlar om hur ett företag vill uppfattas. ­Enbart mobil­bilder på till exempel en hemsida, eller i print, ger inte ett professionellt intryck, förklarar han.

NYHET - Gå in på BOKA.GRATISTIDNING.COM. Där kan du enkelt göra en bokningsförfråga/ beställning och snabbt få återkoppling av oss.

Du kan även kontakta någon av våra mediakonsulenter eller skicka e-post till boka@gratistidning.com OBS: Det är inte en slutgiltig bokning. Bekräftelse görs i separat e-post.

- det bästa lokala räckviddsmediet


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

12

Mängder av spännande nyheter! ÖverfÜring i realtid

Anteckna pĂĽ papper och spara digitalt!

Redigera, exportera och konvertera till text

Modena Executive

1499

Kompatibel med iOS och Android

Modena Digital Folio Executive Med Modena Executive och Modena Smart Ink penna skriver du precis som vanligt men med mÜjlighet att fÜra Üver dina anteckningar till mobilen eller surfplattan – i realtid. Du kan konvertera dina anteckningar eller skisser till digitala filer och dela dem med andra. Inklusive Smart Ink penna och 2 st refiller, 2 st A5-block och USB-kabel. Mütt: 205 x 265 x 30 mm. Svart läder. Art.nr 126000

Ă„R DU REDO FĂ–R GDPR?*

Rexel Momentum X415

2499 :Finns i flera olika modeller och storlekar!

Airbox AZ15

999:-

DokumentfĂśrstĂśrare Rexel Momentum X415

Kabinväska Airbox AZ15 hjul. TSA-lüs. Volym 41 liter. Vikt 2,5 kg. 3 ürs helomfattande Mütt: 55 x 38 x 23 cm.

Kraftfull dokumentfÜrstÜrare fÜr 1–5 användare. AntiJam. Strimlar häftklammer, gem och plastkort. - Säkerhetsklass: P-4 (4 x 40 mm) - Kapacitet: 15 ark - Volym: 23 liter miniBatt PowerPad

199:-

Art.nr 2104576EU

Musmatta med laddare miniBatt PowerPad

Art.nr AZ15404-20

Är du redo fÜr vüren? Snart är vi där! Vüren är snart här och det är tid att planera din inom- och utomhusmiljÜ. Vi ser verkligen fram emot ljuset och sommarens värme. Just dü passar vüra produkter in perfekt i ditt hem. Vi erbjuder kompletta lÜsningar som ger dig stor valfrihet att ta vara pü solens strülar. Med senaste teknik blir det büde enkelt och roligt att använda vüra produkter. Varmt välkommen in till din üterfÜrsäljare!

Musmatta i läderliknande material med inbyggd, trüdlÜs Qi-laddare. Lägg din mobiltelefon direkt pü musmattan sü laddas den medan du jobbar. Mütt: 310 x 210 mm. Art.nr MB-PAD Svart MB-PADBW Brun

! lĂśst trĂĽd a d Lad

Pierre by Elba Slim

PortfÜlj Pierre by Elba Slim Slimmad, elegant portfÜlj i Murano buffelläder. Datorfack: 14". Mütt: 39 x 28 x 2,5 cm. 5 ürs garanti. Art.nr 400113541 Svart

400113542 Brun

699:-

Slimmad portfÜlj i buffelläder Alla priserna är exklusive moms

LULEĂ… 0920-257 980 | BODEN 0921-551 70 | KALIX 072-453 66 25 | GĂ„LLIVARE 0970-551 70 | www.kontex.se

 ɀ ȉ 9& ¨QǡȏFW +ºWFǚǺIǝ ȥI [FǜȞǪXȼȍZ

Kvartermästargatan 12, Luleü • Öppet: vardagar 7-16, fr.o.m. april vardagar 8-17

Hej! Vi utvecklar verksamheten i Luleü och sÜker flera nya medarbetare! Vi sÜker fÜr närvarande • Mediasäljare • Grafiska producenter, Adobe-paketet • Contentproducenter, skriva och fota

Välkommen att skicka in din ansÜkan till: Peder Gidlund, peder.gidlund@gratistidning.com

*Lästiden per sida är 50% längre i Gratistidningarna jämfÜrt med dagstidningar. Rapporten: �Gratistidningen i ett fÜrändrat medielandskap�

Vi ger ut 130 000 gratistidningar i Norrbotten och pĂĽ Gotland varje vecka.

FSdzȢȥXȼǜȤTRǍǪȌȼKȇJȏY

www.gratistidning.com


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

13

Invigningen av salongen i Kiruna blev en riktig dundersuccé.

KIRUNA

NYETABLERING

by déco har öppnat salong i Kiruna Torsdagen den 28 februari hade by déco invigning av sin salong i Kiruna som är deras andra salong i ordningen, det blev en riktig ­dundersuccé! – Efter en veckas riktigt hårt arbete nästan dygnet runt, blev det äntligen dags för invigning! Berättar Anki Hjerpe, VD och delägare på by déco som varit i Kiruna under hela byggfasen. Nästan 100 gäster strömmade till salongen under torsdag kvällen för att se resultatet. – Alla var jättepositiva, älskade vårt koncept och tyckte det var så kul att vi öppnar i Kiruna, en riktig dundersuccé, för mig var det självklart att Kiruna var först ut efter vår salong i Luleå fortsätter Anki Hjerpe. – Främsta anledningen var såklart att det är min hemstad men även för att vi vill börja i

norr och gå söderut som är vår strategiska plan. Vi tror också att Kirunaborna vill unna sig lite extra lyx och flärd och det får man när man kommer till oss, vi ger det lilla extra, alltid. – Vi är otroligt tacksamma för det arbete alla snickare på BMT AB har gjort och även rör­ mokare på Bravida samt Kiruna Målbygg som alla jobbat järnet för att hinna klart till invig­ ningen. Alla har verkligen varit så tillmötesgående och effektiva. Sen är vi också tacksamma för hjälp vi fått av Kirunabostäder i samband med etableringen. Många nyfikna kiruna bor har också kikat förbi under byggnationen och det har varit jättekul också! Anki Hjerpe fortsätter: – Vi känner oss jättenöjda med vår rekrytering av personal även om vi vill har två frisörer till. Tror dock det kommer att lösa sig rätt naturligt så små­ ningom men en spontanansökan är välkommet. Ankis kollega, dvs den andra

delägaren och själva grundaren av by deco, Mari Lundmark, dök upp på tisdagen för att utbilda personalen i olika färgtekniker och produktutbildning. – Det har varit korvstopp­ ning i fyra dagar med mycket information och utbildning men utbildning i vår bransch är det viktigaste och motiverar perso­ nalen så vi utbildar personalen minst en gång i månaden på olika sätt. Närmast blir det en mer avancerad barbering teknik och även den senaste balayage­ tekniken. Personalen är så ­taggade och nöjda!, säger Mari. By déco satsar och har planer på 4-6 salonger per år och nästa salong som blir den tredje, blir i Umeå där det nya konceptet implementeras under april månad. – Umeå blev det lite av en slump så vi kommer fortsätta i Norrbotten innan vi går vidare neråt efter Umeå men det är en så bra satsning så vi kunde inte säga nej, avslutar Anki Hjerpe. n

Mari Lundmark är grundare och delägare till by déco och Anki Hjerpe VD och den andra delägaren i salongskonceptet by déco World.

Personalen på by deco har fått utbildning i allt från företagets värdegrund och policies men även de senaste färg- och klippteknikerna samt produktutbildning. På bild fr vänster Kajsa Niemi, Alice Strand, Janna Kirsilä, Anneli Monlund, Cajsa Johansson och Sanne Johansson.


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

14

VÄRLDENS MEST KREATIVA KONFERENS?!

DAGKONFERENS FRÅN 392KR /PERSON

EXKL.MOMS

MER SKOJ PÅ ALCATRAZ!

PRISON ISLAND • GO KART • VR • LASERGAME • BOWLING • MINIGOLF PAINTBALL • SHUFFLEBOARD • BILJARD • ARKAD • SPORTBAR • SPA

FINN 5 FEL ÄR PARTYBANDET MED ALLA RÄTT! FULLT ÖS 21.00-SENT!

Bokning och mer information:

www.alcatraz.nu TEL: 0920-222 911

VINN EXKLUSIV MIDDAGSUPPLEVELSE TILLSAMMANS MED LASSE STEFANZ! BLAND DE SOM KÖPER HOTELLPAKET ELLER SUPé lottar VI fram10 st som får äta middag I VIP-RUM tillsammans med BANDET

KÖP BILJETER PÅ: www.alcatraz.nu


Näringslivstidning BUSINESS NORRBOTTEN

15

KRÖNIKAN KATARINA FALLHOLM

GRIT Ett gemensamt personlighetsdrag framgångsrika människor har är inte social kompetens, skönhet, fysisk styrka eller högsta IQ. Utan uthållighet och passion. GRIT.

D

AG IN, DAG UT. VECKA IN VECKA UT. ÅR IN, ÅR UT. Som ett Marathon, inte sprint, är receptet på framgång enligt en studie som gjorts vid Harvard universitetet.

Människor som är duktiga på divergent tänkande tenderar att vara impulsiva, intuitiva snarare än logiska. Människor med Konvergent ­tänkande tenderar att vara målinriktade, envetna och kritiska.

”Hög intelligens men inte den högsta intelligensen, i kombination med den största grad av uthållighet, kommer att uppnå större eminens än den högsta grad av intelligens med mindre uthållighet.”

En människa med hög PLASTICITET är enligt forskarna extrovert, öppen, full av energi och inspiration. Hög plasticitet innebär också hög divergens.

FÖR ATT HITTA UTHÅLLIGHETEN BELÖNAR JAG MIG SJÄLV FÖR FRAMSTEGEN. Det behöver inte vara något som andra märker, bara jag. Om flera deltagit i processen firar jag med dem. Men för det mesta bär jag tre, fyra projekt samtidigt och solo. Med för många inblandade kanske jag förlorar min frihet? Enligt forskarna finns tre karaktärsdrag som är nödvändiga för att det vi kallar KREATIVITET ska uppstå: Plasticitet, Divergens och Konvergens. DIVERGENS är förmågan att koppla ihop till synes helt osammanhängande saker, ”connecting the dots” som Steve Jobs uttryckte det. KONVERGENT tänkande handlar om att värdera, bedöma och förvandla idéerna till något användbart. Något av värde.

Håll fast vid långsiktiga mål och ge inte upp vid motgångar. Känslan när tiotusen ansträngningar leder till upplevelsen av att något går i lås, slår inget annat! ”NOG FINNS DET MÅL OCH MENING I VÅR FÄRD – MEN DET ÄR VÄGEN SOM ÄR MÖDAN VÄRD.” (Karin Boye) Fri personlighetstest: www.16personalities.com

Musik Konst Design operacompany.se

Hermelinen + i.o.h = sant Låt oss leda er till hållbar framgång! Vi tror på att skapa tillväxt i regionen genom att visa vägen till hållbara, innovativa, inkluderande och därmed framgångsrika företag och organisationer. Vi har nu samlat våra resurser i en och samma portfölj och kan därmed erbjuda anpassade helhetslösningar för hållbar framgång till våra uppdragsgivare. Låt oss visa vad vi går för, det kommer löna sig! Kontakta lisa.morin@hermelinen.se eller viktoria@ioh.se

Håll fast vid långsiktiga mål och ge ­inte upp vid motgångar. Känslan när tiotusen ansträngningar leder till upplevelsen av att något går i lås, slår inget annat!

Sandviksgatan 60, Luleå

www.hermelinen.se

www.ioh.se


Profile for Svenska Civildatalogerna AB

Business Norrbotten vecka 10, 2019  

Business Norrbotten vecka 10, 2019  

Profile for tidning