Page 1

ȘCOALA DE VARĂ A TINERILOR BIBLIOTECARI, 2012

T@inele calculatorului

Numele meu este Iacob Daniela-Ștefania și sunt bibliotecar la Biblioteca Comunală Timișești din Județul Neamț. Timișești este o comună de 4054 de locuitori unde, majoritatea locuitorilor comunei au rude plecate în străinătate și în alte zone din țară, rude cu care ar putea ţine legătura prin intermediul internetului. Începând cu luna septembrie 2010, prin programul "Biblionet—lumea în biblioteca mea" biblioteca din comunitatea noastră a devenit mai “bogată” cu 4 computere și monitoare, 4 camere web și căști cu microfon, 1 Scanner, 1 Proiector, 1 Ecran de proiecție, 1 imprimantă, 1 Wireless Router. Copiii au fost foarte receptivi și au învățat foarte repede, însă s-a observat dificultatea pe care o resimţeau unele persoane de a folosi computerul şi de a naviga pe Internet, mai ales la persoanele de peste 35 de ani. Pe de alta parte niciodată în comuna noastră nu s-a organizat un curs de iniţiere în utilizarea computerului. Venind în întâmpinarea noilor cerinţe am luat iniţiativa de a dezvolta noi modalităţi de atragere a publicului, astfel încât utilizatorii să folosească biblioteca mai mult şi să recunoască faptul că aceasta poate fi un loc interesant, care oferă servicii diverse dincolo de rolul ei principal de a împrumuta cărţi. În urma participării mele la Școala de Vară a tinerilor bibliotecari am căpătat cunoștințe noi care m-au îndrumat în încercarea de a transforma biblioteca mea în spațiul de informare, formare, comunicare, recreere și socializare la care visez.


Proiectul ’’T@inele calculatorului’’ reprezintă aplicația cu care am participat la Școala de vară a tinerilor bibliotecari, ediția 2012 și are ca scop îmbunătățirea competențelor de

utilizare a calculatorului în rândul adulților din comunitatea mea.

Proiectul s-a desfăşurat pe o durata de 6 luni, la sediul Bibliotecii Comunale Timișești. Această perioadă în care trebuia să implementez proiectul a trecut foarte repede și, pe 31 martie, trebuie să închei acest proiect. Pe parcursul derulării acestuia am întâmpinat și câteva dificultăți. Am avut probleme tehnice și mă refer aici la unul din cele 4 calculatoare care s-a defectat însă, cu toate acestea problema cea mai mare a fost timpul. Și celelalte activități importante în care am fost implicată, multe zile libere la sărbătorile de iarnă, numărul mic de ore parcurse sunt motivele pentru care sunt în urmă cu proiectul și nu am reușit să duc la final obiectivele care mi le-am propus. Ar fi trebuit să participe în acest proiect, 5 grupe formate din câte 6 cursanți, instruiţi 2 zile pe săptămână, timp de o lună. La sfârșitul cursului fiecare cursant urmau să dea un test de evaluare a cunoştinţelor, atât scris cât şi probă practică pentru a primi o diplomă de participare. Pentru a atinge acest scop mi-am propus mai multe obiective:  Asigurarea cadrului organizaţional și informaţional pentru buna desfășurare a proiectului.  Atragerea persoanelor din comunitatea locală în vederea înscrierii la cursurile de inițiere IT.  Implementarea noului serviciu oferit comunităţii locale. Am încercat și am reușit în mare parte să ating obiectivele. Cel puțin cu cele 2 grupe, cu ajutorul echipei de proiect, cei 2 voluntari (doi elevi de liceu de clasa a IX-a, profesori în ale IT-ului), prin sesiuni de formare, aplicații și multe exerciții practice. La început cursanții nu aveau nici cea mai mică idee despre cum se administrează un calculator. Am început campania de informare în comunitate și, între timp, am elaborat suportul de curs. În suportul de curs sunt prevăzute lecţii de predare, exerciţii, lucru în echipă, prezentări PowerPoint cu ajutorul cărora cursanții învaţă să administreze calculatorul și Internetul.


Pot spune că acum, cele 2 grupe de cursanți pe care am reușit să-i instruiesc, știu să folosească Internetul, să creeze un cont pe Gmail şi pe Yahoo, să trimită și să citească mail-uri primite, să utilizeze Yahoo Messenger și Skype pentru a comunica cu rudele plecate din localitate în țară sau în străinătate, să caute informaţii despre sănătate, legi, ştiri și chiar să plătească facturi sau să comande produse din magazinele online. Resursele de care am avut nevoie în implementarea acestui proiect sunt echipamentele existente în bibliotecă, obținute prin programul "Biblionet - lumea în biblioteca mea" plus alte materiale pe care le-am achiziționat cu bani din bugetul local. Cu toate că am întâmpinat probleme, voi continua aceste cursuri și după încheierea proiectului de la Școala de vară a tinerilor bibliotecari. Experienţa acumulată în acest proiect reprezintă un punct de plecare în vederea realizării altor proiecte de o mai mare amploare. Chiar dacă nu am reușit să fac tot ce mi-am propus, nu renunț și sunt în continuare un tânăr bibliotecar decis să demonstreze oricui şi oriunde, care este scopul instituţiei pe care o reprezint în societate. În esenţă, îmi voi da tot interesul în a implementa şi susţine noi servicii de bibliotecă în beneficiul utilizatorilor.

„ Sunt tânăr, deci mă implic! ”

OFERTĂ GRATUITĂ

T@inele calculatorului  

Proiect realizat de Iacob Daniela-Ștefania, bibliotecar la Biblioteca Comunală Timișești din Județul Neamț, în urma participării la Școala d...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you