Page 1

Foto: Baard Lunde

01

17 - 22 july 2017


STYRET

Styreleder

ADMINISTRASJON

Festivalsjef

Willy Jarle Loftheim Torgeir Dahl Øyvind Aasgård Hege Merete Gagnat Andreas Risanger Meland Tonje Dahle Hovde Monica Molvær

Hans-Olav Solli Økonomisjef

Bente M. Hoflandsdal Produsent

Cecilie Nogva Restaurantsjef

Leif Oskar Helseth, Produsent / prosjektleder

Therese Østby Haugen Salgssjef

PROGRAMKOMITE

ASSOSIERTE ORG.

MOLDE FORUM AS

Ellisif R. Vestad Styreleder

Willy Jarle Loftheim

Moldejazz holder kursen Tilbakemeldingene på Moldejazz 2016 var nær udelt positive. «Perfekt kurs», skrev Fire flate-redaktør Arild Rønsen i sin oppsummering av festivalen. Dagbladet slo fast at «Det har skjedd noe med Moldejazz. Noe veldig viktig.» og viste til at musikken var satt i fokus og at det var gjort en jobb med å rendyrke jazzfestivalen. Med slike tilbakemeldinger var det lett å gå løs på arbeidet med 2017-festivalen. Booking-arbeidet fikk også en flying start når Pat Metheny i forbindelse med fjorårets duokonsert med Ron Carter antydet at han kunne tenkte seg å komme tilbake og gjøre en «Mini-Residency». Det var vi selvsagt positive til og de tre samarbeidsprosjektene han gjør med Trondheim Jazzorkester, Arild Andersen/ Gard Nilssen og Jaga Jazzist blir garantert høydepunkter under årets festival.

Daglig leder

Jo Tore Bæverfjord Virkeområder

Lyd, lys og baklinje, scenesystemer, rigg og arrangementsstøtte, tung- og spesialtransport Storyville Jazzclub Midt-Norsk Jazzsenter Norsk Jazzforum Europe Jazz Network IJFO – Int. Jazz Festivals Org. Petter Pettersson Hedvig Mollestad Thomassen Arne Torvik Chris Monsen Andreas Risanger Meland Hans-Olav Solli

Pianisten Vijay Iyer har fått oppdraget som Artist In Residence. Han gjør fem konserter fra åpningskonserten «Holding It Down: The Veteran’s Dreams project» til konserten med de norske strykerne i Cikada-kvartetten lørdag kveld. Det å koble norske musikere med utenlandske stjerner på denne måten er noe av det viktigste Moldejazz gjør. Saksofonisten Mette Rasmussen har eksempelvis fått anledning til å sette sammen sitt drømmeband og har valgt musikere av stort internasjonalt format. Ønskemålet er at slike samarbeid også kan få et liv etter Moldejazz, slik blant annet tilfellet er med Chick Corea og Trondheim Jazzorkester som sist høst gjorde fire konserter sammen på Blue Note i New York. Samarbeidet startet som kjent med «mirakelkonserten» på Moldejazz i 2000.

Programmet for Moldejazz 2017 er svært variert og artistene som presenteres er alle spydspisser innen sin sjanger og på sitt instrument. I tillegg til det vi mener er et veldig sterkt program ønsker vi å sette et ekstra fokus på arenaene. De også skal også ha høy kvalitet og være tilpasset artisten. Det har blant annet ledet til at vi har åpnet et nytt spillested, Magic Mirror -teltet på Rådhusplassen. Dette er den nye hovedscenen for tradisjonell jazzmusikk, eller New Orleans-jazz, som det gjerne også kalles. New Orleans er også stikkordet for atmosfæren som råder, både når det gjelder lyd, lukt og smak. Det siste vil kokk Calle Fegth sørge for, han har faktisk vært i New Orleans dens ærend for å få inspirasjon. Festival er en totalopplevelse og det har vi med disse tiltakene tatt inn over oss. Da gjenstår det bare at dere som publikum lar nysgjerrigheten styre og besøker flest mulig av våre arenaer og tar inn både atmosfære og lydinntrykk. Opplevelsene står i kø, og det er bare å forsyne seg av den 57. Molde International Jazz Festival - Velkommen!

Hans-Olav Solli Festivalsjef

Redaktør

Ellisif R. Vestad Annonsesalg

Moldejazz Opplag

60.000 Design og grafisk produksjon

TIBE Trykk

GENERALSPONSOR

Polaris trykk

Jan Inge Wannebo Tangen Journalist-skribent

Har jobbet i festivalavisen FireFlate siden 2000, noe som har gitt han mange flotte opplevelser. Har vært og er fortsatt musiker på deltid, og bruker mye fritid på å spille, lytte på og nyte all den flotte musikken.

HOVEDSPONSORER

Turid Leirvik Bjørbekk

Media og kommunikasjon, Molde vgs.

- Har bidratt til Jazzavisa med mange gode ideer og interessante artikler. Elsker å skrive, fotografere og det flotte musikken har å tilby.

Elias Storhaug TIBE, Norengros, Gjensidige Gassknutepunkt Nyhamna Classic Norway, DNB Serit It-Partner, Promo Reklameservice, Økonomisenteret Sparebanken Møre, Glamox Specsavers, Romsdals Budstikke EKH, Hertz, Molde og Romsdal Havn Nettbuss, Oskar Sylte, Handelsbanken

Media og kommunikasjon, Molde vgs.

- Digger å fotografere, høre og spille musikk, gå fjellturer og ellers bare å slappe av. Han har bidratt med bilder og tekster til Jazzavisa.

Sunniva Nerbøvik

Samfunnsendring, org. og ledelse , HiMolde.

Hun har bachelorgrad i journalistikk og kommunikasjon fra Middelsex University i London. Er med som frivillig i Moldejazz på åttende året og er nestleder i komiteen artistservice. I Jazzavisa har hun bidratt med gode ideer og artikler.

OFFENTLIGE BIDRAGSYTERE

ØVRIGE SPONSORER

Redaksjonen

Moldejazz tar forbehold om feil og endringer. Oppdatert informasjon finnes på vår nettside: www.moldejazz.no Alle priser er inklusive billettavgift.

Øvrige redaksjonelle bidrag: Programkomiteen

Moldejazz rebranding 2017 Moldejazz skal overraske deg, imponere deg og gjøre deg stolt og takknemlig. Vi skal pirre nysgjerrigheten din, gi deg latter og gåsehud og skape samhold på tvers av generasjoner og kulturer. Den nye logoen starter sin historie ved pianoet. Grunnformen i bokstavene er hentet fra den kvadratiske enden på en pianotangent. Den tar også opp i seg noe av det mest typiske med vår egen dialekt - at vi sier "i" stedet for jeg. I bokstaven E finner vi spor etter Svein Åge og Driving Miles - the prince of darkness. Logoen skjuler også en hemmelighet. Kan du finne den?


Vijay Iyer Artist in Residence

Vijay Iyer har siden han debuterte som bandleder med utgivelsen Memorophilia i 1995, vokst til å bli en av vår tids mest markante og visjonære komponister, bandledere og pianister. Vijay Iyer gjør fem konserter som Artist in Residence.

Teatret Vårt (Plassen) Tirsdag 18. juli Vijay Iyer - Craig Taborn, kl. 14.00 • kr. 350,Storyville (Plassen) Tirsdag 18. juli Vijay Iyer - Wadada Leo Smith, kl. 22.00 • kr. 350,Storyville (Plassen) Fredag 21. juli Vijay Iyer Sextet, kl. 22.00 • kr. 350,Teatret Vårt (Plassen) Lørdag 22. juli Vijay Iyer & The Cikada String Quartet, kl. 20.00 • kr. 450,-

Iyer har en åpen tilnærming til å lage musikk, og han vist interesse for og hentet inspirasjon fra et vidt spekter av musikalske uttrykk. «Det finnes nok ingen ramme bred nok til å omfatte den kreative produksjonen til pianisten Vijay Iyer», som New York Times en gang skrev om ham. Iyer har Thelonious Monk som en av sine største inspirasjonskilder, noe man kan merke i hans angulære spillestil og teft for å la musikken puste. Improvisatorisk og rytmisk lener han seg mot mer kontemporære stilarter og utøvere. Hans bruk av ulike former for rytmer er nok også preget

Vijay Iyer fascinerer like mye enten han spiller nedstrippet, meditativ og hypnotisk sammen med Wadada Leo Smith, hektisk og kompleks jazz med sin Sextet, lager konseptuelle verker i krysningen mellom jazz og hiphop som «Holding It Down» med Mike Ladd eller jobber med strykere som Cikada-kvartetten. Han har mottatt flere utmerkelser for sitt virke, blant annet det høythengende MacArthur-stipendet i 2013. Han har tre ganger blitt kåret til årets jazzmusiker av DownBeat, og hans utgivelse Accelerando toppet i 2012 den internasjonale Jazz Critics Poll. Han er kort sagt en av vår tids mest bemerkelsesverdige, spennende og bejublede jazzutøvere, og det er en stor glede å ha ham som Artist in Residence under Moldejazz 2017.

Han er en av vår tids mest bemerkelsesverdige, spennende og bejublede jazzutøvere

Bjørnsonhuset Mandag 17. juli Vijay Iyer : Holding it Down -The Veterans’ Dreams, kl. 18.00 • kr. 450,-

Vijay Iyer ble født i 1971 i Albany, New York, som sønn av indiske innvandrere. Han studerte klassisk fiolin allerede fra han var 3 år gammel og i 15 år til, men begynte etter hvert å spille piano etter gehør. Iyer studerte matematikk og fysikk ved Yale, og begynte på en doktorgrad i fysikk på University of California, Berkeley, før han gav seg hen til musikken. Etter å ha spilt med mindre, lokale ensembler begynte han å jobbe med saksofonisten og komponisten Steve Coleman samt trombonisten George E. Lewis, og fikk sågar med seg begge på sitt eget debutalbum i 1995.

av en interesse for moderne elektronisk musikk samt noe som har oppstått gjennom samarbeid med ulike hiphop-artister. Iyer har også skrevet kammermusikk, og brukt elementer fra klassisk og indisk musikk. Han henter også inspirasjon utenfor musikk, som for eksempel billedkunst.

03

FOTO: BARBARA RIGON

Alt dette mens han med et bemerkelsesverdig kyndig håndlag har balansert en åpen, inkluderende og grenseløs tilnærming til musikk med å ha jobbet frem en unik og særpreget stil som pianist, improvisator og komponist, noe som har begeistret kritikere så vel som et stadig voksende publikum.


04 Romsdalsmuseet er Moldejazz sin største scene, den ligger idyllisk til mellom gamle trehus.

Sondre Justad - Jeg får jazze det til Tekst av Turid Bjørbekk og Elias Storhaug

Er sangskriver, tekstforfatter, sanger og popartist. Debutsingelen «Nu har du mæ», ble utgitt sommeren 2014 av plateselskapet Petroleum Records. Låten var i desember 2014 en av de mest spilte på NRK P3. Debutalbumet “Riv i hjertet” ga han ut 22. oktober 2015. Albumet fikk terningkast fem av Aftenposten, Dagsavisen, Avisa Nordland og Fædrelandsvennen, og Justad ble av Dagbladet omtalt som «popens nye wonderboy» Spellemannsprisen 2015 var han nominert til tre klasser: popsolist, årets album og årets nykommer. Konsert under Moldejazz: Romsdalsmuseet onsdag 19. juli Aurora - Sondre Justad, kl. 17.00 • kr. 690,(Dørene åpner 16:00) To-dagerspass til Museet kr 975,-

Litt skummelt – Jeg føler at Moldejazz er en veldig respektert festival, sier Justad. Han forklarer at han synes det er litt skummelt å skulle stå på scenen under jazzfestivalen. – Det er så mange flinke, utdannede musikere som kommer dit for å spille, sier han. Han hadde selv lagt en plan for dagen. Jeg må bare gjøre min greie – De som er der er jo forhåpentligvis der fordi de synes det jeg lager er kult og jeg vil overraske de som er der, sier han. – Jeg skal ta hele liveshowet et steg videre. Det unge talentet har markert seg bra i Norge. Med sine 13 500 følgere på strømmetjenesten Spotify har han kommet seg godt ut i Norge med sangen Riv i hjertet, som er øverst på lista av hans mest avspilte sanger. Men under Moldejazz vil Justad ta showet til et helt nytt nivå. Han forteller at de tar utgangspunkt i albumet de har vært på turne med i snart 2 år, men at de i samarbeid med andre flinke musikere skal utvikle sangene på en måte som gjør at fansen, og han selv, synes sangene blir nye og spennende igjen.

Spontane reaksjoner

Justad har hatt et hjerte for musikk siden han lærte å snakke. Ifølge 26-åringen selv begynte

han å synge fordi han hadde et behov for å uttrykke seg i tidlig alder. – Jeg lagde låter og satte opp teaterforestillinger som jeg tvang foreldrene og søsknene mine til å sitte og se på, – enten det var bra eller dårlig, forteller han med latter i stemmen. Etter hvert som han ble eldre drømte han om å bli noe større i musikkverden. Og guttedrømmen har blitt til virkelighet. – Jeg beviste for meg selv at det er ingen drømmer som er for store og heller ingenting som er helt umulig, sier han. Justad beskriver det som både uvirkelig, men også litt naturlig at han skulle holde på med musikk også i senere tid. – Jeg drømte jo om det å få lov til å gjøre det jeg gjør nå, men man vet jo aldri, sier han. Nytt album Fra oktober skal han ta en pause fra turneer for å fortsette på sitt nye album og den norske artisten ligger ikke på latsiden. Hans tid vil bli brukt i studio i både Stockholm og Oslo for å skrive og spille inn de nye låtene. Han jobber samtidig også sammen med bandet for å forberede live showene til fremtidige konserter. Justad synes det er godt å få en pause fra turnélivet, men han blir å se på scenen også neste festivalsommer.

Aurora

- Storslått og eventyrlig konsert! Sangeren, låtskriveren og naturbegavelsen Aurora Aksnes lager magisk musikk, med et stort nedslagsfelt. Hun topper festivalplakater og selger ut konserter i rekordfart. På få år har hun rukket å bli en av våre aller største og mest populære popartister, og hennes kometkarriere mangler sidestykke i norsk pophistorie. Låtene «Runaway», «Under the Stars», «Awakening» og «Running With the Wolves» har gått sin seiersgang på radio. I likhet med musikken hennes er konsertene storslåtte, eventyrlige og gjennomsyret av artistens intense tilstedeværelse. Hun trollbinder, fascinerer og fenger, - det er umulig å ikke bli berørt og revet med!

museet

Oppvokst i Hemningsvær, og Borg i Lofoten.

Moldejazz får i år besøk av den norske artisten og låtskriveren, Sondre Justad, for første gang. 26-åringen fra Henningsvær forteller at han skal opp på scenen for å overraske

FOTO: KNUT AASERUD

Født 15. oktober 1990.


- Jarlen av Moldejazz Fenomenet Jarle Bernhoft er utvilsomt en av Norges fremste artister, og har også et stort publikum ute i verden. Siden det definitive gjennombruddet her på berget med albumet «Solidarity Breaks» i 2011 har Bernhoft spilt på Nobelkonserten og andre tv-show over hele kloden, vunnet flere Spellemannpriser, vært headliner på alle de største norske festivalene og fylt Oslo Spektrum til randen. Bernhoft har spilt en rekke ganger tidligere på Moldejazz, og har utvilsomt evnen til å begeistre et stort publikum og lage en skikkelig musikalsk festaften. Når han i sommer endelig vender tilbake til festivalens største scene på Romsdalsmuseet har han med sin supergruppe «The Fashion Bruises» og den ferske EP’en «The Morning Comes» under armen.

FOTO: MARIA SJØVOLD

Romsdals-

Bernhoft

TajMo:

The Taj Mahal & Keb’ Mo’ Band

Romsdalsmuseet • torsdag 20. juli TajMo - The Taj Mahal & Keb’ Mo’ Band / Jarle Bernhoft kl. 17.00 • kr. 690,- (Dørene åpner 16:00)

Konsertene på museet er gratis for barn under skolealder og det finnes rabatterte to-dagerspass tilgjengelig.

05

FOTO: BOB MINKIN

Å få tilbake en stor blueskonsert på Moldejazz har vært et ønske fra mange, og det er derfor spesielt hyggelig å presentere legenden Taj Mahal i samspill med Keb’ Mo’ på årets festival. Taj Mahal og Keb’ Mo’ er uten tvil to av samtidsbluesens største navn – fra hver sin generasjon. To tradisjonsbærere, men like mye to fornyere av bluesen med til sammen fem Grammypriser under kappen, og selvsagt en imponerende stabel med nominasjoner og andre priser. Vi er stolte av å kunne presentere en konsert med disse to og et nøye håndplukket band til sommerens festival.


06 FOTO: ELIAS STORHAUG

Kulturrabatt gjør det billigere for ungdommer å kjøpe seg en konsertbillett

Kulturrabatt Turid Bjørbekk og Elias Storhaug

I løpet av jazzuken skal flere store artister entre de mange scenene i Molde, hvor blant annet Sondre Justad og Aurora Aksnes skal skape liv og røre hos ungdommene. Er man ung og benytter seg av kulturrabatten har man dermed en gylden mulighet til å oppleve flere av de mange konsertene under jazzfestivalen. Hva er målet med et slikt tilbud? - Målet er at det skal bli billigere for ungdommer å kjøpe seg en konsertbillett, og at de unge også kan delta på flere konserter enn man først trodde man hadde råd til. Vi har sett at det er viktig for ungdommer å delta på det som skjer i byen, og det blir da også en sosial arena der flere kan møtes i sentrum for en billigere pris.

Merk dine festivalbilder: #utåjazze #moldejazz

Vi møtte Hege Merethe Gagnat, Rådgiver ved Kulturavdelinga i Møre og Romsdal Fylkeskommune for å finne ut mer om tilbudet.

Hva er kulturrabatt? - Kulturrabatt er en ordning for ungdommer mellom 15 og 20 år hvor man kan få rundt 25% avslag på flere kulturelle arrangement i Møre og Romsdal. Denne rabatten vil ungdom ha mulighet til å benytte under flere anledninger, og spesielt da under jazzfestivalen hvor konsertene blir billige for ungdommene.

Bli med på Instagram konkurranse og vinn fine premier.

Tilbudet gjelder på alle konserter utenom Alexandraparken. Man kan også bruke rabatten på kino og ved kulturhus utenfor festivalen. Moldejazz håper på at ungdommene benytter seg av denne rabatten og er med på å fylle sentrum under festivalen. Er Kulturrabatt viktig? - Tilbakemeldingene viser at ungdommer synes det er dyrt å gå på kulturarrangement i byen, og derfor ønsker vi å senke prisene for de unge slik at de også kan delta på konserter, forestillinger og kino uten at det skal svi så mye i lommebok.

Tag bildet ditt: @moldejazz Det trekkes vinnere hver dag under festivaluken 17.-22. juli.

Hvordan får man kulturrabatt? - Når man skal kjøpe en billett har de fleste arrangement en egen kategori for ungdommer mellom 15 til 20 år. Når man da kommer til konserten, forestillingen eller kinoen er det også viktig at man har med seg legitimasjon for å vise at man er i aldersgruppa i tilfelle man blir spurt om det.

Behov for en buss?

Strømmen til konsertene blir overvåket av oss!

Vi kjører for dere som skal på festival!

N

STILL E BE

952 97 806

turmo re@ne ttbuss .no

T

UR

B U SS

elektromolde.no


Vi skaper jazz i Molde Sammen med Moldejazz ønsker SpareBank 1 SMN å inspirere jazztalenter og skape et jazzmiljø i byen – hele året. Sammen får vi ting til å skje


08 På Bjørnsonhuset presenteres de største jazznavnene som gjester festivalen

Vijay Iyer:

Billettpris kr. 450,-

Herbie Hancock

Terje Rypdal: Gitar Nicolai Eilertsen: Bass Ståle Storløkken: Tangenter Pål Thowsen: Trommer Billettpris kr. 450,-

Onsdag 19/7

Musikalsk sammensvergelse på toppnivå. ”Musikk er konspirasjon. De hemmelighetene vi utveksler - når det er på sitt beste, da finnes det ikke ord”, det er Terje Rypdals egne ord om sitt nye band. Giganten som siden 60-tallet har banet vei for en helt egen måte å tenke gitar, musikk og komposisjon på, fyller 70 år i 2017. Terje Rypdal Conspiracy på ingen måte noe enkeltstående jubileums-prosjekt. Musikken som Terje Rypdal Conspiracy presenterer på Moldejazz vil være satt sammen av eldre og nytt materiale, hovedsakelig fra Chasersog Odyssey-perioden. Det blir mange av de låtene de sjelden spilte live, og nye versjoner av de låtene som har blitt spilt. “Det er et utrolig tight band. Det er som Chasers på sitt kraftigste”, sier Rypdal.

FOTO: ABU DHABI FESTIVAL

Vijay Iyer: Piano Mike Ladd: Vokal, elektronikk Maurice Decaul: Vokal Lynn Hill: Vokal Latasha N. Nevada Diggs: Vokal, elektronikk Okkyung Lee: Cello Liberty Ellman: Gitar Kassa Overall: Trommer, vokal Guillermo Brown: Vokal og elektronikk

Terje Rypdal Conspiracy Tirsdag 18/7

Holding It Down: The Veterans Dreams Project tar for seg krigsveteraner og mer spesifikt fargede veteraner og deres opplevelser, tanker og drømmer i fra krigene de har vært med å kjempe i Irak og Afghanistan. Selv om Vijay Iyer primært er kjent for sin særegne stil innen moderne jazz, har han ofte jobbet med andre uttrykk, som for så vidt i tur nok også har satt sine respektive spor på den mer jazzrelaterte musikken han spiller og lager. Iyer har blant annet hatt et lengre samarbeid med hiphop-artisten, produsenten, DJ-en, rapperen og poeten Mike Ladd, et samarbeid som til nå har resultert i tre albumutgivelser, og hver av dem med et overhengende samfunnsengasjert og politisk ladet tema, med etterdønningene av 11. september som et gjennomgående bakteppe.

FOTO: ARNE STROMME

FOTO: BARBARA RIGON

Mandag 17/7

- “Holding it down: The Veterans dreams”

En stor jazzbegivenhet finner sted i Molde 19. juli! Da kommer endelig Herbie Hancock til Bjørnsonhuset - med et flunkende nytt prosjekt! I tillegg til å være en av de mest innflytelsesrike jazzpianistene noen sinne, er den sympatiske amerikaneren også svært interessert og engasjert i sin politiske og musikalske samtid. Han har engasjert seg dypt i jazzog musikkundervisning verden over, og ser det hele i sammenheng med å bidra til en bedre og mer fredfull verden. Herbie Hancock - Piano Terrace Martin - Saxofon - Keyboard Vinnie Colaiuta - Trommer James Genus - Bass Lionel Loueke - Gitar Billettpris kr. 690,-


Bjørnsonhuset kl. 18.00

Pat Metheny

Karin Krog

Gitaristen, komponisten og bandlederen Pat Metheny er uten tvil et av de aller største og mest populære jazzartistene i verden. Trondheim Jazzorkester fremfører spennende nye verk bestilt fra de fremste norske jazzutøverene og komponistene. Orkesteret samarbeidet med Metheny i 2001. I år ville Metheny veldig gjerne ta opp tråden, og helt nye arrangmenter vil bli urfremført under konserten i Bjørnsonhuset. Dette blir garantert et høydepunkt! Pat Metheny: Gitar Magnus Broo: Trompet Hild Sofie Tafjord: Horn Ole Jørgen Melhus: Trombone Mette Rasmussen: Altsax Petter Kraft: Tenorsax Eirik Hegdal: Saxofoner og arrangementer Ola Kvernberg: Fiolin Marianne B. Lie: Cello Ole Morten Vågan: Bass Hans Hulbækmo: Trommer

Karin Krog - Vokal Scott Hamilton - Saksofon Jan Lundgren - Piano Kristian Leth - Trommer

Billettpris kr. 690,-

Billettpris kr. 450,-

Bjørnsonhuset har siden åpningen i 2002 huset mange kjente jazzartister

Moldejazz feirer Karin Krog ved åtti! Da Karin Krog inntok Revehallen - på tidenes første Moldejazz-konsert i 1961 - ville det gitt gode odds å spå at hun skulle avslutte samme festivals konserter på hovedscena i Bjørnsonhuset 56 år seinere. Norges First Lady of Jazz avslutter festivalens konsertrekke på Bjørnsonhuset. Nå er hun - passende nok - tilbake med et strålende band i solid swingende mainstream-tradisjon. I årets band finner vi nåtidens kanskje fremste tenorsaxofonist innen klassisk jazz, Scott Hamilton, en strålende musiker som avhjelper savnet for de som elsker Ben Webster, Lester Young og Dexter Gordon.

09

Lørdag 22/7

& Scott Hamilton

FOTO: ERIL PAUS

FOTO: J. PEDEN

Fredag 21/7

& Trondheim Jazzorkester


10 Teatret Vårt er storsalen i vårt eget hus - Plassen.

01

03

01. Espen Berg FOTO: ANDRÉ LØYNING

Plassen, Teatret Vårt

02

Trondheim jazzorkester & Espen Berg

Fjorårets jazZtipendiat, Espen Berg, har valgt ut et stjernelag av en besetning for sin versjon av Trondheim Jazzorkester. Publikum kjenner til Espen Berg gjennom Marius Nesets spellemannprisvinnende Lion-prosjekt fra 2014. Espen har også gjort seg bemerket med sin pianotrio, som blant annet har gjort suksess i Japan nylig. Vi kan nesten ikke vente på å få hørt det nye prosjektet live i Molde! Teatret Vårt (Plassen) • Mandag 17/7 kl. 20.00 • kr 450,-

Vijay Iyer - Craig Taborn

To stjernepianister møtes på to flygler i Teatret Vårt. Duoformatet er noe jazzlyttere møter på i mange slags former, men heller sjeldent hører man et improvisatorisk møte mellom to pianister. Som en del av Vijay Iyers AIR-program får vi her sjansen til å rigge til to flygler på samme scene for å høre Vijay Iyer i samspill med Craig Taborn. Dette er to pianister som begge gjennom sin interesse for improvisasjon og komposisjon med bred palett, er to enestående representanter for det jazzpiano er i nåtiden. Begge utøverne evner som solopianister å utvikle et lite motiv til en større formforløp; det er dermed et meget spennende improvisatorisk møte vi har i vente. Teatret Vårt (Plassen) • Tirsdag 18/7 kl. 14.00 • kr 350,-

Woman to Woman

Woman to Woman er et meget spennende prosjekt

02. Cécile McLorin Salvant 03. Daniel Herskedal

med syv ledende musikere fra den amerikanske jazzscenen, selv om de opprinnelig kommer fra USA, Canada, Frankrike, Chile, Israel og Japan. I front har vi unge og karismatiske Cécile McLorin Salvant, den anerkjente vokalisten som trass sin unge alder vant Grammy for beste jazzalbum i 2015 og for beste vokaljazzalbum i 2016. Dette friske, moderne bandet som har i seg flere generasjoner presenterer et eklektisk repertoar preget av nøye utvalgte standardlåter, som blir grunnlaget for å vise fram musikernes brede og bergtagende kapasiteter. Med den virtuose rytmeseksjonen, den kraftfulle frontlinja av blåsere og den briljante vokalisten helt i forsetet, er dette en kombinasjon som kommer til å skape en uforglemmelig musikalsk opplevelse! Teatret Vårt (Plassen) • Tirsdag 18/7 kl. 20.00 • kr 450,-

Daniel Herskedal Kvintett

Tubaisten og komponisten Daniel Herskedal fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 2015 med albumet Slow Eastbound Train, fremført på Moldejazz samme år. I februar 2017 kom Daniel Herskedals nye album: The Roc, som refererer til fabeldyret fra arabisk mytologi. Albumet bygger videre på Slow Eastbound Train og på samme måte som konserten i Molde Domkirke basert på dette albumet ble en stor suksess i 2015, tror vi konserten under Moldejazz blir en ny suksess. Teatret Vårt (Plassen) • Onsdag 19/7 kl. 14.00 • kr 350,-


04. ROHEY! 05. Craig Taborn 06. Enrico Rava 07. Pat Metheny Spiller to konserter på Plassen

Teatret Vårt (Plassen) • Onsdag 19/7 kl. 20.00 • kr 690,-

Rohey

Bandet ROHEY er et fenomen. De fire vennene møttes på jazzlinja i Trondheim, og startet et band som lagde groovy, funky versjoner av standardlåter. Footprints og Bye bye blackbird stod på repertoiret, men etter hvert fant de kjernen i de catchy og likevel komplekse komposisjonene til Ivar Blomqvist. De tolkes nydelig og intenst av Rohey Taalah på vokal, Kristian B. Jacobsen på bass og Henrik Lødøen på trommer. Og de griper deg! Et modent og heftig soul-ensemble, som engasjerer både med musikken sin, men ikke minst med hvordan de eier scenen og live-settingen. Teatret Vårt (Plassen) • Onsdag 19/7 kl. 24.00 • kr 350,-

Enrico Rava - Tomasz Stanko 5et

To trompetsjerner på den europeiske jazzhimmelen.

Trompetistene Enrico Rava og Tomasz Stanko er to av de viktigste innovatørene i europeisk jazz. De kommer til Molde med et band av stjernemusikere fra både Europa og Amerika, og utforsker komposisjoner fra begge utøvernes rikholdige katalog. Med debut som jazzmusikere på 1960-tallet, har musikken deres blitt formet i takt med det sosiale og politiske Europa; Stanko spilte sine første år som jazzmusiker bak jernteppets vegger i Krakow. Rava på sin side stormet på 60-tallet frem som en av de aller mest lovende unge trompet-talentene fra Italia, med et nedslagsfelt langt utover sitt hjemland i sør. Begge utøvernes spillestil har dype referanser i jazztradisjonen, med en åpen og kreativ holdning.

sterk, personlig og interessant musiker i dagens mangfoldige jazzbilde. Både som pianist, og som leder av det ti mann og kvinner store «White Desert Orchestra», har musikken hennes blitt mottatt med begeistring over hele Europa. Man blir både revet med og kriblende svimmel av musikkens detaljrikdom og samtidige helhetspreg. En særegen rik orkestral begivenhet som bekrefter Eve Risser som en av tidens mest betydelige unge europeiske musikkskapere. Bandet prøver å oppnå en balanse mellom maskuline og feminine energier, og samtidig en balanse mellom komposisjon og improvisasjon. Det er en begivenhet når Eve Risser går på scena med «White Desert Orchestra» under Moldejazz.

Teatret Vårt (Plassen) • Torsdag 20/7 kl. 20.00 • kr 350,-

Teatret Vårt (Plassen) • Fredag 21/7 kl. 14.00 • kr 350,-

Pat Metheny & Jaga Jazzist

Vi er veldig stolte av å kunne presentere Metheny i tre ulike konstellasjoner med norske musikere! Jaga Jazzist har jobbet målrettet og hardt i mer enn tjue år og har bygget opp en stor fanskare i Norge og ute i den store verden med sin unike musikk og sine overveldende konserter. Jaga Jazzist har spilt på Moldejazz flere ganger – og har alltid blitt møtt med begeistring. Bandets kreative og sømløse blanding av akustisk og elektronisk oppleves fortsatt like ny og spennende. Vi gleder oss stort til å høre hva de kan få til sammen! Teatret Vårt (Plassen) • Torsdag 20/7 kl. 24.00 • kr 450,-

Eve Risser - White Desert Orchestra

Eve Risser fra Frankrike framstår allerede som en

Eve Risser

På Teatret Vårt spilles det spennende og utfordrende musikk hver dag under jazzuken

Konserten Pat Metheny gjorde med basslegenden Arild Andersen og Paal Nilssen-Love på Moldejazz i 2001 var en for historiebøkene. En konsert det fortsatt snakkes om. Det tok skikkelig fyr i denne trioen og Metheny var veldig begeistret for å få spille med disse to. Da Arild ble spurt om å gjøre en ny konsert med Metheny under årets festival foreslo han umiddelbart trommeslager Gard Nilssen som tredje triomedlem. De to har spilt mye sammen det siste året, både i trio og sekstett.

07

11

Metheny/Andersen/Nilssen

06

FOTO: J. PEDEN

04

FOTO: SIRUS W

FOTO: SIGNE FUGLESTEG LUKSENGARD

05


12

10

Konserter for et sittende og stående paublikum, nattkonsert rundt midnatt.

07. Atmospheres 08. Silvana Iman

08

09. Edvard Hoem 10. Moon Hooch 11. Vijay Iyer

07

Atmospheres

Geniforklart armensk-norsk stjernegruppe. Den armenske pianisten, komponisten og vokalisten Tigran Hamasyan har siden albumdebuten med World Passion i 2006 gjort kometkarriere. Han står bak en rekke kritikerroste utgivelser på Verve, Nonsuch, Act og ECM, og har en stadig voksende fanskare som bl.a. teller veteraner som Chick Corea, Brad Meldau og Herbie Hancock. Han gjestet sist Moldejazz i 2015 med det forrykende høypulsprosjektet «Moockroot». Når han vender tilbake til Moldejazz i år er det med et elektro-akustisk prosjekt som tar dyrker hvilepulsen, klanger og lydlandskap. Teatret Vårt (Plassen) • Fredag 21/7 kl. 20.00 • kr 450,-

Silvana Imam

Intens klubbnatt med Skandinavias råeste rapper! Hun var den første rapperen noen sinne som ble kåret til «Årets artist» under Grammisgalaen i 2016, og har også vunnet en lang rekke andre priser. I 2015 spilte hun i seks forskjellige land og besøkte bl.a. Paris og New York. Hun har spilt på South by Southwest i USA, på filmfestival i Mexico, Roskildefestivalen i Danmark, og Øya og Slottsfjell her hjemme i Norge. I mars 2016 kom albumet “Natur kraft” som ble hyllet av både kritikere og publikum. Silvana Imam har litauisk mor og syrisk far og kom til Sverige med storesøsteren da hun var fire

09

år. Hun har meislet ut sin helt egen plass i offentligheten. Tekstene er konfronterende, politisk og progressiv, og musikken inviterer både til fest og alvor. Silvana Imam er din stemme, dine knyttede never. Dine føtter som tar deg fremover, bortover og tilbake. Og du er Silvana, hennes stemme er din. Teatret Vårt (Plassen) • Fredag 21/7 kl. 24.00 • kr 350,-

Edvard Hoem og John Pål Inderberg Trio

(Litterær jazzklubb) Livet på prærien og andre steder - møt Edvard Hoem og John Pål Inderberg Trio på litterær jazzklubb. Det kan bli både slåttekarer og slåtter når en stor forfatter møter en stor barytonsaksofonist til fortellinger i ord og toner. Edvard Hoem, født i Moldes nabokommune Fræna, har utviklet et forfatterskap som har gjort ham både folkekjær og prisbelønt. Han har også vært teatersjef i Molde, og skrev den fantastiske prologen «Når festen opnar» til Moldejazz 1989. Hans siste trilogi, basert på historisk stoff fra Molde, Fræna og USA har nådd høye opplag og ventelister på biblioteka. Teatret Vårt (Plassen) • Lørdag 22/7 kl. 14.00 • kr 350,-

Vijay Iyer & The Cikada String Quartet

Spennende nytt samarbeid mellom Artist in Residence og den norske Cikada-kvartetten. Prosjektet er klart drevet av hans matematiske fascinasjon for mønster, den friheten som ligger i pianoimprovisasjon, og også hans fortid som kammerfiolinist. Mutations

FOTO: BARBARA RIGON

11

engasjerer både klassisk orienterte og jazzelskere. John Kelman i Allaboutjazz ga albumet toppkarakter, og skrev følgende: “Mutations is a landmark recording from an artist who, while already possessing an admirable discography, has clearly been limited to more decidedly jazz-oriented concerns. Representing a significant musical shift, if Mutations is but the first sign of the greater freedom ECM plans to afford Iyer, the only vaticinator of what’s to follow will surely be its complete and utter unpredictability”. Konserten lørdag 22. juli i Teatret Vårt vil bli en spennende og stemningsfull avslutning på Vijay Iyers residency i Molde. Teatret Vårt (Plassen) • Lørdag 22/7 kl. 20.00 • kr 450,-

Moon Hooch

Fra Brooklyn kommer dette bandet med en fascinerende historie, da de under sin musikkutdanning begynte å spille i New Yorks subway-stasjoner. De ble raskt plukket opp, og turnerer nå omfattende på store scener rundt i verden. Med sin uvanlige besetning bestående av trommer og to saksofoner, spiller de en fantastisk kombinasjon av akustisk og elektronisk musikk - det vil si - de gir den akustiske musikken en dance-funksjon, og fyller dansegulvene! John Flansburg fra They Might Be Giants sier: “There is not a band harder to describe or easier to enjoy than Moon Hooch! -Vi er hjertens enig! Teatret Vårt (Plassen) • Lørdag 22/7 kl. 24.00 • kr 350,-


STOLT JAZZSPONSOR!

Næringslivets støtteapparat

Det har aldri vært enklere å reise til eller fra romsdal Besøk vår butikk på forbruksvarer ved AMFI Molde - 70 10 92 50 MOLDE LUFTHAVN

Avinor.no/molde www.facebook.com/moldelufthavn

www.norengros.no

Studier med natur- og kulturopplevelser tett på Vi vil gi våre studenter et best mulig faglig tilbud med tett oppfølgning av hver enkelt student. Forelesninger på nett, et internasjonalt studie- og forskningsmiljø og utplassering i bedrift. Et nært og sosialt studiemiljø, med kort vei til natur- og kulturopplevelser i verdensklasse. Hos oss kan du ta en bachelor eller master innen: sykepleie, vernepleie, logistikk, økonomi, sport, juss, samfunnsfag og IT.

Vi utdanner deg til fremtidens yrker www.himolde.no

13

Foto: Arild Waagbø

Husk instagram-konkurransen vår: #utåjazze #moldejazz @moldejazz

SPORT


14 FOTO: KRISTIN STOYLEN

Prosjektene til Natalie Sandtorv bærer navn som Morning Has Occured, The Jist, Not On the Guestlist og Cokko.

Protest og kjærlighet.

Natalie Sandtorv Sunnmøringen som mottok prisen som Årets Jazz-talent i fjor, gleder seg til fremføringen av egen type musikk og et spennende sceneshow under årets Moldejazz. Tekst av Turid Bjørbekk og Elias Storhaug

Hva driver du med for tiden? - Jeg er nettopp ferdig med å spille inn en ny plate og skal snart reise til Oslo for å mikse. Dette blir også mitt første album hvor jeg har skrevet alt av musikk selv, noe som gir meg sommerfugler i magen. Jeg er veldig gira på å fremføre det nye materialet for Moldejazz sitt publikum. Senere i år skal hun vise frem en lydinstallasjon i Berlin, hvor hun håper å vise seg frem på Geoff Stern Art Space kunstsenter. Hun vil at lyden og musikken skal kommunisere noe viktig, om noe som omtales spesielt mye i mediene i dag. Hva ønsker du å formidle med musikken din? - Jeg er provosert av hvordan Norge har håndtert flyktningkrisen. Jeg synes vi gjør alt for lite for menneskene i nød og ønsker å skape noe som gjenspeiler det. Det har blitt en slags kampsak for meg og man kan høre det i de nye sangene mine, forteller hun. De nye sangene skal blant annet spilles under årets Moldejazz, hvor Natalie i fjor vant Sparebank1 SMNs pris som Årets Jazztalent, noe hun beskriver som veldig motiverende for å fortsette å lage musikk. - Jeg har tenkt lenge på å skulle starte et band under eget navn, så når jeg vant prisen var det et kick for å fortsette med musikken. Den bekreftelsen jeg fikk ble dermed avgjørende for at jeg har kommet dit jeg er i dag og alt det vi har fått til i løpet av året, sier hun.

Født 17. august 1988. Oppvokst i Ålesund, Møre og Romsdal. Kjent som frontfigur og sanger i bandet Morning Has Occurred med turneer i Japan og Europa i 2014 Studert jazz, improvisasjonsmusikk og elektronikk på Norges musikkhøgskole i Oslo og på Griegakademiet i Bergen. Instrument: vokal og elektronikk. Debutalbum: Morning Has Occurred (2014). Soloalbum: Pieces Of Solitude (2015).

Konsert under Moldejazz: Storyville (Plassen) mandag 17. juli kl. 16.00 / kr. 350,-

Hva var det som fikk deg til å starte med musikk? - Jeg har alltid elsket musikk – som fireåring gikk jeg rundt med kasettspilleren min som hadde egen lydopptaker og når jeg ble litt større begynte jeg med musikkundervisning i tillegg til å skrive egne sanger. Jeg husker også veldig godt da jeg oppdaget jazzmusikken, som var en sjanger jeg følte meg hjemme i og som har gitt meg veldig mye. Hva tenker du om årets Moldejazz? - Jeg setter alltid høye mål for meg selv, og gleder meg til å levere en konsert folk vil huske. Uansett gleder jeg meg veldig, og gleder meg til å fremføre den nye musikken på Moldejazz. Dette er jo musikk man ikke hører på radio hver dag, så det er spesielt deilig å kunne spille for et såpass stort og lyttende publikum som i Molde. Sjangeren er jo veldig bred, og jeg tar i bruk en rekke ulike deler av jazzen i min musikk. Jeg gleder meg veldig mye til å fremføre min egen type musikk sammen med et spennende sceneshow med for publikum. Hva er planen din videre? - Planen er å slippe en plate på Øra Fonogram til høsten, pluss turneer i Asia, USA og Europa med dette prosjektet. Jeg gleder meg veldig til å ta med bandet videre, men først ser jeg veldig frem til å spille på Moldejazz i sommer!


Mandag 17/7 FOTO: WILLIE DAVIS

Steve Lehman Sélébéyone «Sélébéyone» betyr skjæringspunkt; en slags overgang der to enheter møtes og forandres til noe hittil ukjent. - Et treffende navn på det siste prosjektet til den fremadstormende amerikanske altsaksofonisten og komponisten Steve Lehman.

BYRÅET FOR ALLE SOM LAR SEG RIVE MED

Storyville (Plassen) kl. 22.00 • kr 350,-

Tirsdag 18/7

FOTO: JOHANNES SELVAAG

Tirsdag 18/7

Hanna Paulsberg Concept

God kommunikasjon er å skape begeistring og entusiasme.

Hanna Paulsberg Concept har vært tydelige tradisjonsbærere av et afrikansk-amerikansk jazzuttrykk i Norge; det vitterlig både koker og swinger av musikken, samtidig som samspill og frihet er viktige elementer. Deres konserter har både i Norge og i utlandet blitt lovprist med god grunn.

Det vet både vi – og Jazzfestivalen!

Storyville (Plassen) kl. 16.00 • kr 350,-

FOTO: JOHN ROGERS

Vijay Iyer Wadada Leo Smith Opplev Iyer og den eksepsjonelle trompetisten og komponisten Wadada Leo Smith sammen. Musikken er impresjonistisk og meditativ, men også fascinerende og fengslende. Storyville (Plassen) kl. 22.00 • kr 350,-

www.tibe.no/molde

Saksofon-fenomenet Mette Rasmussen har lykkes å samle en krembesetning med noen av samtidsjazzens viktigste musikere; kontrabassist Buddy Guy, pianist Craig Taborn og harpist Zeena Parkins. Dette blir en unik konsert der jazzens tradisjoner møter påvirkning fra andre musikkformer i et mangefasettert klanglandskap.

Ryggsekk Solbriller Paraply Lunsj og middag Shorts eller Telt og termos regnklær Sko og støvler Mat og drikke

Storyville (Plassen) kl. 22.00 • kr 350,-

Lassen er en åpen, kreativ og søkende musiker. Konserten vil bevege seg i mange retninger innenfor den akustiske afro-amerikanske jazztradisjonen, og kanskje også ha med impulser fra 70-tallet, impresjonismen - og livet så langt.

SHOPPING ÅPENT 10-20 (18)

"GRATIS"" PARKERING - OGSÅ I P-HUSENE

Storyville (Plassen) kl. 22.00 • kr 350,-

FOTO: DAVE STAPLETON

Lørdag 22/7

Laura Jurd Dinosaur Dinosaurene kommer tilbake, og de mener alvor! Hun spiller trompet, og er et av de største talentene i britisk jazz. Nå kommer hun til Moldejazz med kvartetten Dinosaur. Impresjonistiske stemninger med skimrende keyboard-teksturer, sømløst pakket rundt keltiske folkemelodier og annet snadder. Storyville (Plassen) kl. 22.00 • kr 350,-

Følg oss på

#amfiroseby

10-20 (18) AMFI.NO/ROSEBY

Kjøp billetter på www.moldejazz.no via www.billettportalen.no

En unik mulighet til å høre Iyer i et mer ekspansivt format enn de han har turnert med i Europa de seneste årene. Mange muligheter for samspill, krysninger og finurlige overraskende innspill innad i så vel som samlet i denne sekstetten.

15

Vijay Iyer Sextet

FOTO: DAVID KAUFMAN

Festival

Storyville (Plassen) kl. 22.00 • kr 300,-

AMFI Mye å glede seg til. Alltid.

Fredag 21/7

FOTO: KRISTOFFER EIKREM

Harald Lassen New Quartet

Vi har det du trenger!

Torsdag 20/7

FOTO: PETER GANNUSHKIN

Onsdag 19/7

Rasmussen, Guy, Taborn, Parkins


16 Since 1947

Løsninger på ditt behov Vi er en del av et helhetlig kompetansehus med 70 kontorer over hele landet. Det gir deg tilgang på spisskompetanse innen revisjon, rådgivning, regnskap og advokattjenester. Våre dyktige fagfolk står klare til å gi deg bedre løsninger, slik at du kan gjøre det du er god på, og overlate resten til oss! Ta gjerne kontakt med oss: 71 20 62 00 | molde@bdo.no | bdo.no

Glamox er et norsk industrikonsern som utvikler, produserer og leverer profesjonelle belysningsløsninger til det globale markedet. www.glamox.com

Revisjon | Advokat | Rådgivning | Regnskap

Vår kunnskap medvirker til et

mer verdifullt samfunn

Norconsult er Norges største og en av de ledende tverrfaglige rådgiverbedrifter i Norden. Våre tjenester er rettet mot samfunnsplanlegging, prosjektering og arkitektur. Norconsult deltar med kompetanse og tankekraft i spennende prosjekter både i Molde og resten av landet.

www.norconsult.no Foto Adam Mørk

Husk instagram-konkurransen vår: #utåjazze #moldejazz @moldejazz

Generations of experince. Technology of tomorrow

Stolt jazzpartner gjennom 30 år.

skilt og dekor / skjermløsninger / utendørsreklame / reklameservice.no

www.langset.no


produksjon med Unge Produsenter Tekst og foto av Jan Inge Wannebo Tangen

I løpet av helgen har de gjennomgått produksjonsteori sammen med representanter fra Moldejazz. Produsent Therese Østby Haugen forteller at det det er en ivrig gjeng som er samlet. Noen har erfaring fra lignende arbeid tidligere, mens andre er førstereis og har kanskje en brattere læringskurve. «Det fine med dette er at de har forskjellige utgangspunkt, noen fra musikken, noen er lokale, andre hører til medialinjer og kommer fra helt andre steder i landet», sier Therese, som er veldig fornøyd med gruppen. «De er nødt til å lære mye i løpet av kort tid, alt fra booking, til markedsføring og økonomi. De har et budsjett å forholde seg til og det i seg selv gir en retningslinje for hva som er mulig». Festivalsjef Hans-Olav Solli har vært innom for å snakke spesielt om booking. Det å finne rett artist er kanskje noe av det viktigste man gjør. Da er det lurt å lytte til noen som har jobbet i bransjen i mange år og som kanskje har en del

«En stor del av det å være et produksjonsteam handler om å forstå hverandre og hvilken retning man vil gå. Derfor er det også viktig at dette blir en sosial arena der hver enkelt deltaker føler seg trygg. Alle skal kunne bidra og ha en rolle. Med de kvalifikasjonene som er i denne gruppen ser dette svært lovende ut», sier Therese Østby Haugen, som gjennom kyndig veiledning er trygg på at dette kommer til å gi et spennende resultat. I det vi forlater gruppen er de i ferd med å legge siste hånd på verket når det gjelder artistvalg. Gruppen skal etter denne helgen jobbe fram et endelig valg, og starte med selve produksjonen sammen med den valgte artisten. Mye av arbeidet blir gjort videre via sosiale medier og andre digitale kanaler, slik at mye skal være klart til neste gang denne ivrige gjengen skal møtes. Dersom du vil vite mer om hva dette ender opp med og se mer fra selve produksjonen kan du klikke inn på festivalavisa fireflate.no, som skal følge de unge produsentene fram mot festivalen og til ferdig produksjon.

Kjøp biletter på www.moldejazz.no

Ti unge produsenter møttes derfor for første gang helgen 24.-26. mars i Molde. Gruppen er valgt ut fra en mengde kandidater som har et ønske om å lære hva en produksjon for en scene innebærer og hva som kreves for å få dette i havn. Gjennom den første helgen har produsentene blitt kjent med hverandre, fått mye ny kunnskap og arbeidet intenst med å komme fram til et ønsket prosjekt å jobbe med.

tanker om hva og hvordan man må tenke. Det var mye gruppearbeid i løpet av helgen. I første omgang fikk alle muligheten til å sette opp en liste med aktuelle artister. Dette ble etter hvert en lang liste. Så kom jobben med å snevre inn denne listen. Da spiller en del kriterier inn. Er artisten ledig i det gitte tidspunktet, hva koster det å hente artisten/bandet til Molde, hva kan man gjøre for å løfte inntrykket scenisk, og er det mulig med eventuelle samarbeid? Tankene var mange og gruppen hadde en sunn diskusjon rundt bordet for å komme fram til de siste kandidatene.

17

– Molde Internasjonale Jazzfestival har siden 2014 gitt unge produsentspirer muligheten til å fordype seg i konsertproduksjon. I samarbeid med MINK -Midtnorsk Kompetansenettverk for musikk gir Moldejazz disse ungdommene en arena for utvikling av kompetanse innen et felt som krever større profesjonalitet enn noen gang. 2017 er intet unntak.


MANDAG 17/07 TIRSDAG 18/07 ONSDAG 19/07 TORSDAG 20/07

Monk’s Casino Bernhoft & The Fashion Bruises - TajMo: The Taj Mahal & Keb’ Mo’ Band Sinikka Langeland - The Magical Forest Ranky Tanky Enrico Rava - Tomasz Stanko 5et Vidar Busk - Silo

Daniel Herskedal Kvintett Aurora - Sondre Justad Herbie Hancock Ranky Tanky Pat MethenyArild Andersen/Gard Nilssen Mambo Compañeros - Bogue Chitto Sigvart Dagsland med Tord Gustavsen Rasmussen, Guy, Taborn, Parkins Rohey

Vijay Iyer - Craig Taborn Hanna Paulsberg Concept Terje Rypdal Conspiracy Ytre Suløens Jass-ensemble Woman to Woman D’SOUND - Soul06 Ytre Suløens Jass-ensemble Vijay Iyer - Wadada Leo Smith

Natalie Sandtorv Vijay Iyer: Holding it Down - The Veterans’ Dreams Trondheim Jazzorkester & Espen Berg Ytre Suløens Jass-ensemble Cory Henry & The Funk Apostles - Soul06 Steve Lehman - Sélébéyone

Alexandraparken

Teatret Vårt

Magic Mirror

Molde Domkirke

Romsdalsmuseet

Teatret Vårt

Teatret Vårt

Storyville

Molde Domkirke

Alexandraparken

Teatret Vårt

Magic Mirror

Bjørnsonhuset

Romsdalsmuseet

Teatret Vårt

Storyville

Magic Mirror

Alexandraparken

Teatret Vårt

Magic Mirror

Bjørnsonhuset

Storyville

Teatret Vårt

Storyville

Alexandraparken

Magic Mirror

Teatret Vårt

Bjørnsonhuset

Storyville


Tony Williams Seven steps to heaven (Miles Davis)

FREDAG 21/07 LØRDAG 22/07

17 - 22 juli 2017

Tore Brunborg / Steinar Raknes Duo Edvard Hoem og John Pål Inderberg Trio Karin Krog & Scott Hamilton Dixi Vijay Iyer & The Cikada String Quartet Knut Anders Sørum - Hilma Nikolaisen Laura Jurd - Dinosaur Jan Magne Førde – «Mezzing», med Henning Sommerro og Molde Brass band Moon Hooch

Eve Risser - White Desert Orchestra Metheny & Trondheim Jazz Orchestra Dixi Atmospheres Knut Anders Sørum - Silo Vijay Iyer Sextet Torhild Ostad/Carsten Dahl Duo Silvana Imam

Harald Lassen New Quartet Pat Metheny & Jaga Jazzist

Teatret Vårt

Molde Domkirke

Storyville

Alexandraparken

Teatret Vårt

Magic Mirror

Bjørnsonhuset

Teatret Vårt

Reknesparken

Teatret Vårt

Molde Domkirke

Storyville

Alexandraparken

Teatret Vårt

Magic Mirror

Bjørnsonhuset

Teatret Vårt

Teatret Vårt

Storyville


20 Mandag 17/7 & Tirsdag 18/7

kl 19.30 • Ytre Suløens Jass-ensemble m/mat + konsert • 700 kr kl 21.00 • Ytre Suløens Jass-ensemble konsert • 400 kr

Ranky Tanky

FOTO: REESE MOORE

FOTO: FOTOGRAF SENDERUD AS

Magic Mirror-telt, et vaudeville-teater med en lekker innredning som kanskje mest av alt minner om en western-saloon.

Ytre Suløens Jass-ensemble

Onsdag 19/7 & Torsdag 20/7

kl 19.30 • Ranky Tanky m/mat + konsert • 700 kr kl 21.00 • Ranky Tanky konsert • 400 kr


Magic Mirror Ny storstue for New Orleans-musikk!

Tekst: Jan Inge Wannebo Tangen

Gjenforening, tradisjon og noe nytt Bandet som skal åpne den nye scenen er godt kjent for publikum. Mandag og tirsdag entrer Ytre Suløens Jass- Ensemble nok en gang scenen, bandet som har Norgesrekord i Moldejazz-opptredener.

Dixi

Fredag 21/7 & Lørdag 22/7 Dixi reunion! Et av våre mest populære tradband gjenoppstår eksklusivt to kvelder i Magic Mirror-teltet på Moldejazz!

WS ! BREAKING NE kl 19.30 • Dixi m/mat + konsert • 700 kr kl 21.00 • Dixi konsert • 400 kr

Onsdag og torsdag får vi stifte bekjentskap med bandet Ranky Tanky fra South Carolina. De fem musikerne i «Ranky Tanky» spiller fengende musikk i den såkalte Gullah-tradisjonen. Musikken har utspring fra øyene utenfor South Carolina, Georgia og søndre del av Florida. «Ranky Tanky» oversatt til engelsk blir Get Funky, og funky blir det til de grader når dette bandet setter i gang med sin forrykende blanding av Gullah, gospel, jazz og R&B. Gullah-musikken fra de den gang ganske isolerte øyene, ble mer afrikansk enn den afroamerikansk musikken på fastlandet. Det dreier seg om sprelske og hypnotiske rytmer, rytmer som gjør at alle generasjoner gjerne kan ta med seg danseskoa til Magic Mirror-teltet når «Ranky

Prat om mat

Tradisjon tro vil det bli servert mat ved kjøp av billetter på kveldstid i Magic Mirror (man kan fortsatt kjøpe billetter uten mat). Maten skal gjenspeile den tradisjonelle smaken fra det kreolske kjøkken. Foreløpig er ikke menyen helt spikret, men festivalen kan love spennende smaker fra et unikt kjøkken. I tillegg til dette vil «Calles vinbar» gjenoppstå. Dette er et kjærkomment tilbud, med en variert meny som vil komplimentere mattilbudet i teltet.

Musikken som spilles her vil selvsagt være hovedretten, den vil reflektere alt man forbinder med New Orleans

Moldejazz har i år valgt å prøve et nytt konsept på rådhusplassen. Magic Mirror er et av Europas største konserttelt og er bygget i art-nouveau stil. Teltet som Moldejazz har valgt er det nest største teltet som kan leveres og får så vidt plass på Rådhusplassen med sine 350 kvadratmeter. Det er 20 meter i diameter og har 8 høydemeter. Teltet har en kapasitet på 600 personer, men Moldejazz har valgt å skalere dette ned med flere bord og sitteplasser, det vil da til slutt kunne huse ca 300 personer per kveld. Konseptet med dette teltet sier at festivalen ønsker å beholde folkefesten i sentrum i større grad. Dette lokalet innbyr til en hyggelig og spennende atmosfære og passer svært godt til den tradisjonelle jazzen. Dette blir en intim scene, men samtidig intens. Det gir både artister og publikum en helt ny opplevelse. Teltet skal ikke bare brukes på kveldstid, men også benyttes på dagtid til barneforestillinger. I tillegg skal festivalen beholde tradisjonen med matservering til konsertene på kveldene.

Tanky» spiller opp. Innimellom kules det ned med lyriske vuggeviser og følelsesladete spirituals. Publikum får møte en eksotisk musikk som både virker uvanlig og samtidig også kjent nok til å medføre svingende hofter og nikkende hoder. Til slutt, på fredag og lørdag har festivalen klart å samle den originale besetningen i Dixi. Mange har lenge prøvd å få til en reunion med bandet. Det har til dels strandet på at ikke alle har vært tilgjengelig samtidig, og kanskje også fordi noen av musikerne har beveget seg et stykke bort fra musikken Dixi sto for. Jazzmusikere er imidlertid fleksible og hjemme i ulike uttrykk, så nå har det endelig lykkes Moldejazz å samle dem til to kvelder i Magic Mirror-teltet. Dette blir noe gamle venner av bandet må få med seg, samtidig som alle som ikke har hørt Dixi live tidligere bør strømme til. Det kan være eneste mulighet for å høre et av landets sprekeste tradband live, samt oppleve noen av våre ledende musikere i samtids-jazzikalske former spille musikken de vokste opp med. At Dixi gjenoppstår på denne måten er intet mindre enn en stor begivenhet.

21

New Orleans på Rådhusplassen


22 Husk instagram-konkurransen vår: #utåjazze #moldejazz @moldejazz

EKTE JAZZSTEMNING? Det får du hos oss under hele Jazzfestivalen! STREETFOOD | BAR A | STUENE | “HYLLA” Og hvorfor ikke unne deg en god og myk seng, og en velsmakende frokostbuffé i tillegg? Kontakt oss for booking av rom! q.alexandra@choice.no / 71 20 37 50

WELCOME TO THE TOWN OF JAZZ! www.shell.no/ormenlange

Partners:


OPPSKRIFT

Jambalaya for fire personer

Jambalaya

Creolsk saus 2 ss olje 1 finhakket gul løk 3 hakkete selleristenger 1 knust hvitløksfedd 1 hakket rød paprika 1 hakket grønn paprika 1/2 ts tørket / 1 ts fersk timian 1 ts mørk sirup 1 ss sitronsaft 1 boks hakket tomat (400g) litt knust laurbærblad Tabasco eller chilisaus etter smak

Spill musikk fra Louisiana: Jazz, Zydeco eller annet, fyll glassene med kald drikke og la festen begynne!

A

Aftenene i Magic Mirror vil være i New Orleans ånd. Calle Fegth og Daniel Karlsson (Klosteret i Oslo) har vært i nettopp New Orleans for å lære seg å lage autentisk mat. Det første man tenker på når man skal lage mat til mange personer vil jo da bli Jambalaya eller Gumbo. Vi har valgt Jambalaya siden det er sommer samt at det gir lokale råvarer mer eleganse. Jambalaya blir jo ofte kalt New Orleans-Paella. Det er en rett fra 1700-tallet og mikser det spanske, franske og afrikanske som Creolsk og Cajun mat oftest gjør. I dag kan man finne alle typer kjøtt, fugl, fisk og skalldyr i retten, og variantene er utallige som med Bacalao og Bouillabaisse. Calle Feght og Daniel Karlson ønsker å bruke ferske og lokale råvarer og oppskriften vil bære preg av det. Tekst av kokken selv

Calle Fegth Oppvokst i Molde, Møre og Romsdal. Kjent som resturanteier av annerkjente Credo i Trondheim. Vin lanserte sin første Rieslingvin i 2008.

Start med å lage sausen. Varm opp oljen, legg i paprika, løk, hvitløk og selleri til de blir myke ca 10 min (ikke for varmt). Tilsett tomat, sirup, sitronsaft, laurbærblad og tabasco. Kok opp og la boble i 15 min. Gryte 2 ss olje 1 st hakket gul løk 2 knuste hvitløksfedd 1 hakket fennikel 1 hakket grønn paprika uten kjerner 1,5 dl fisk, kylling - eller grønnsaksbuljong 100 gr rensede blåskjell 150 gr rensede reker, kongekrabbe. 250 gr stekt grov pølse og eller kylling 400 gr kokt langkornet ris Varm opp oljen i en tykkbunnet gryte. Stek løk, hvitløk, fennikel og paprika til de blir myke. Ha i Creolsausen, buljongen og timianen og la koke svakt i 5 min.

23

LEIEBIL I MOLDE BESTILLER DU PÅ HERTZ.NO ELLER TELEFON 71 20 14 44

Calle Fegth er en legende i norsk mat- og vinmiljø.

Tilsett den varme, kokte risen, kjøtt, fisk og skalldyr bland det inn og la det ligge i gryten noen minutter før servering så alt blir varmt. Pynt med limebåter


For rutetider og informasjon, sjekk frammr.no eller ring til 177.

FOTO: HANS FREDRIK ASBJØRNSEN FOTO: HANS FREDRIK ASBJØRNSEN

Ta buss, ferje og hurtigbåt til Moldejazz!

FOTO: JOHAN HAUKNES

Kjøp billetter på www.moldejazz.no

foto: Marius Beck Dhale

24

Glade rytmer. Messing. Friske toner.

01

04

03


Molde Domkirke Den unike akustikken

Besetning: Sigvart Dagsland - vokal, Tord Gustavsen - tangenter, Sigurd Hole - bass og Torstein Lofthus - trommer og Helge Leirvik - lyddesign.

Sinikka Langeland - The Magical Forest

02

01. Molde Domkirke • Onsdag 19. juli Sigvart Dagsland med Tord Gustafsen kl. 21.30 • kr 450,02. Molde Domkirke • Torsdag 20. juli Sinikka Langeland - The Magical Forest kl. 21.30 • kr 450,03. Molde Domkirke • Fredag 21. juli Torhild Ostad/Carsten Dahl Duo kl. 23.00 • kr 350,04. Molde Domkirke • Lørdag 22. juli Jan Magne Førde - Mezzing kl. 23.00 • kr 450,-

Med stemmen og harpeinstrumentet kantele har hun i flere tiår arbeidet med den skogfinske kulturarven både som tradisjon og som inspirasjon for sin egen musikk. Dette arbeidet har resultert i flere utgivelser på det internasjonalt velrenommerte plateselskapet ECM, med påfølgende oppmerksomhet fra både norsk og utenlandsk presse. Til Molde Domkirke kommer hun med sitt faste band bestående av Arve Henriksen (trompet), Trygve Seim (saksofon), Anders Jormin (bass), Markku Ounaskari (trommer) og den internasjonalt anerkjente vokaltrioen Trio Mediæval. Prosjektet som fyller kirkerommet med spennende klanger og musikalsk poesi heter «The Magical Forest», og startet som et bestillingsverk for Finnskogutstillingen og Oslo Kirkemusikkfestival. I prosjektet lar Sinikka naturen bli en scene for menneskets kontakt med dyre- og gudeverden. Vi kan forvente oss en original, poetisk og storslått opplevelse i Molde Domkirke under årets festival.

Torhild Ostad/Carsten Dahl Duo

Sangeren fra Eidsvåg/Molde og den danske mesterpianisten Carsten Dahl har startet et fascinerende samarbeid. Ingen som var til stede glemmer solokonserten Torhild Ostad gjorde i

Jan Magne Førde- Mezzing

Det er en stor glede for Moldejazz å presentere trompetist og komponist Jan Magne Førde med konsert i Molde Domkirke 22. juli 2017. Førde har i over 35 år vært jazzmusiker og komponist med base i Trondheim. Han er mest kjent som trompetist i The Brazz Brothers, et ensemble som har turnert og spilt over 4000 konserter i 34 land. Prosjektet Mezzing ble urframført i Nidarosdomen under Trondheim Jazzfest i 2016. Publikum og presse hyllet konserten som et av festivalens høydepunkt og uttrykk som «majestetisk» og «magisk» preget overskriftene. Mens Ila Brass Band var sentral under fremførelsen i Trondheim, så falt det naturlig å velge Molde Brass Band når verket skulle settes opp på Moldejazz. I tillegg til Molde Brass Band så har Førde med seg Henning Sommerro som senest i 2016 bidro sterkt til å fylle Molde Domkirka hele tre ganger med kjempesuksessen Skruk & Vårsøg med Sondre Bratland. Jan Magne Førdes Mezzing kan fort bli en ny suksess, men her vil det ikke bli satt opp ekstrakonserter da dette er festivalens avslutningskonsert. Roger Ludvigsen - gitar, Kenneth Ekornes - trommer/perkusjon, Henning Sommerro - piano og kirkeorgel, Rus Pearson - kontrabass, Molde Brass Band - dirigent Jens Kristian Mordal.

Molde Domkirke, en storslagen kirke med etterkrigsarkitektur. Her har Moldejazz tradisjon for å presentere jazz med folkelig appell

Et nytt samarbeid ser dagens lys! Det er med stor glede festivalen kan presentere et helt nytt samarbeid mellom den folkekjære sangeren og låtskriveren Sigvart Dagsland og den velrennomerte jazzmusikeren Tord Gustavsen. Det nye prosjektet tar utgangspunktet i Sigvart Dagslands rikholdige sang-katalog. Dagsland har latt Gustavsen velge fritt blant låtene og gitt ham frihet til å bearbeide materialet. At materialet har fått et mer sakralt preg vil passe utmerket i og med at denne konserten er satt opp i Molde Domkirke. Det er all grunn til å tro at dette blir en spesiell opplevelse både for Moldejazz-debuterende Dagsland og det store publikum som denne konserten garantert har.

kapellet på Romsdalsmuseet under Moldejazz for tjue år siden. Nå er hun endelig tilbake igjen, på en større arena, og sammen med Carsten Dahl, gjennom mange år en av Europas ledende jazzpianister. Torhild synger på norsk, tekstene er en reise i levd liv, relasjon og tradisjon. Både tekst og musikk trekker klare linjer fra tradisjonsmusikk over i et poetisk nåtidig - og også urbant - billedspråk. Alt ligger til rette for at de som ønsker en vakker, poetisk opplevelse når Moldejazz går inn i helga, har mye å hente i Molde Domkirke denne seine fredagskvelden.

25

Sigvart Dagsland med Tord Gustafsen


26 «Dette går rett inn i New Orleans tradisjonen der de eldre i høy grad er inkludert i musikken. Slike arrangementer må vi få flere av.»

GullJazz Ung til sinns For femte året på rad blir det Gulljazz utenfor Glomstua omsorgssenter under årets Moldejazz. Vi tok en prat med ildsjelen bak, Birgit Marie Skogen. Tekst: Sunniva Nerbøvik

- Først og fremst – hva er Gulljazz? - Gulljazz er en vanlig festival, på lik linje med andre festivaler, sett bort fra at vår målgruppe er sykehjemsbeboere og deres familie og venner. Under Moldejazz, rigger vi opp store telt utenfor Glomstua omsorgssenter og har salg av grillmat, kake, kaffe, øl og vin, – egentlig alt man kan ønske seg når man er på festival, sier Skogen som videre forteller at de også samarbeider med tre andre jazzfestivaler, Jazzfest i Trondheim, Maijazz i Stavanger og Kongsbergjazz. – Det er viktig for oss at det er høy kvalitet på alt vi gjør og at vi kanskje kan hjelpe festivalgjengerne å glemme hverdagen for en stund og heller minne dem på ”det vanlige livet” de hadde før de flyttet på institusjon. Festivalen vår skal ikke handle om helse, forklarer hun. Jubileum i Molde Moldejazz var den første jazzfestivalen Gulljazz tok kontakt med, og i år markeres deres femte år, både på Moldejazz, men også som egen festival. – Hvem hadde ideen bak Gulljazz? – Jeg har jobbet med kulturtiltak på sykehjem og for eldre i 17 år, samtidig som at jeg også er musiker. Da jeg var med å starte et husband på sykehjemmet jeg jobbet på, Majorstutunet bo- og behandlingssenter, falt det veldig i smak hos beboerne og jeg kom på ideen om å ha en jazzfestival i hagen. Vi leide inn telt og de første årene spilte kun to artister for hvert år – sakte, men sikkert vokste vi oss større og plutselig hadde det gått 10 år. I samarbeid med Kavlifondet ble Gulljazz mulig og vi fikk løftet festivalen til nye høyder, sier Skogen som videre forteller at noe av hovedmotivasjonen bak konseptet var å gi et skikkelig tilbud til dem som har jazz som ”sin musikk”. - Det er jo mange flotte kulturtilbud til barn og unge, men ikke så mange til den eldre generasjonen og det

ønsket jeg å gjøre noe med! Nå jobber vi for å få Gulljazz på programmet hos alle landets festivaler, samtidig som vi drømmer om å komme på statsbudsjettet og dermed få en litt sikrere fremtid, sier hun. Roser Glomstua Etter at Kavlifondet gikk ut av prosjektet er Gulljazz helt avhengig av lokale sponsorer, i tillegg til midlene de får fra Extrastiftelsen og Kulturrådet, for å kunne fortsette. Festivalen består kun av 3 personer, som reiser rundt og arrangerer fest for de eldre. - Etter å ha vært fire år på Glomstua, er de blitt veldig proffe – vi er nesten overflødige når vi er der, ler Skogen. Hun forteller at de ansatte på Glomstua selv henter inn sine frivillige til festivalen, kokken stiller opp bak grillen og at opplegget i det hele tatt er svært godt gjennomført. Planen er klar Med kun noen få måneder igjen til årets festivalsommer, begynner årets artistkabaler å bli ferdig lagt og Skogen kan fortelle at de ligger godt an. – Hvert år har vi en dialog med festivalene vi samarbeider med og for årets Gulljazz på Moldejazz er programmet klart. Når vi er i Molde har vi faste innslag i programmet av både Ytre Suløen Jass-Ensemble og Jazzlogen, i tillegg spiller også mitt band, Birgits husband, som ble opprettet på sykehjemmet i Oslo for snart 15 år siden. Vi har spesialisert oss på musikk for den aldersgruppen og repertoaret har kommet til i samtale med de eldre, forklarer hun. Husbandet har nemlig fast base på sykehjemmet, hvor de også har sine øvinger. – Bandøvelsene blir også et slags kulturinnslag for beboerne og de gir uttrykk for at det er kjekt å ha et band i stua. At vi får være der gir oss masse tilbake!

Gulljazz arrangerer jazzfestivaler på sykehjem i tilknytning til etablerte jazzfestivaler i Norge. Festivalen ble til i 2013 og arrangeres i fem byer i år takket være Extrastiftelsen. Ildsjelen bak heter Birgit Marie Skogen. Jazzmusikken fra 30,40,- og 50-tallet som er utgangspunktet for opprettelsen av jazzfestivalene, var dagens eldres populærmusikk. Glomstua er vert for arrangementet i Molde, ansatte ved Glomstua fortjener heder og ære for at de selv stiller opp og henter inn egne frivillige til arrangementet. Glomstua, Tirsdag 18. juli kl 12.00 Ytre Suløen JassEnsemble, Jazzlogen, Birgits husband.


Jazztilbud!

99

kr

Solbriller fra Polaroid Kun Specsavers Molde

2for1 designerbriller Enstyrkeglass alltid inkludert

Specsavers Molde Tlf: 71 25 03 00 Storgata 22 Bestill synsundersøkelse pü specsavers.no


28 Alexandraparken levner ingen tvil om at dette er Moldejazz sin største partyscene. Her blir det full trøkk!

Alexandraparken Én billett - to konserter til 350,-

FOTO:MAMBO COMPAÑEROS

FOTO:FRED JONNY

FOTO: JOHAN HAUKNES

Dørene åpner 19:00 - Aldersgrense 18 år

Cory Henry & The funk apostles Mandag 17/7 kl. 23.00 Det er så vidt vi tør å invitere ham tilbake, etter at det nærmest kokte over på Storyville i fjor, etter to timer med intenst drivende og brusende gospelorgeljazz. Cory Henry og The Funk Apostles er akkurat det navnet sier de er - hengivne forkynnere av funkens budskap! The Funk Apostles er Snarky Puppy-organistens siste lidenskap og prosjekt, satt sammen av fem fantastiske funk-disipler, håndplukket for å gi liv til hans musikalske ambisjoner. Og disse fem er ikke flaue for å snakke høyt om stemninga de skal lage for publikum: “ We represent The People in our ideas, our personalities, and our love of music. There is no bullshit here. We keep the asses shakin’, the heads noddin’, and the hearts full."

Soul06

Mandag 17/7 & tirsdag 18/7 kl. 21.00 Bak det beskjedne navnet Soul 06 skjuler det seg et maskineri av et soulband med totalt 12 moldensere på scenen. Siden begynnelsen av 90-tallet har bandet laget høy temperatur på lokale scener og dansegulv, helt til de for et par år siden bestemte seg for å ta pause. Nå samler bandet sammen troppene igjen nettopp fordi de savner samspillet og energien i det å spille sammen, og det gjør de rett i. Drivkraften for bandet er kjærlighetsforholdet til klassisk soulmusikk fra 60- og 70-tallet, så vel som funky låter fra Tower of Power. Nå gjør bandet et etterlengtet comeback og det ryktes om et band mer vitalt enn noen gang.

D’Sound

Bogue Chitto

I 1997 entret bandet D´Sound den norske musikkscenen som et nytt frisk pust. Musikerne Simone Larsen, Jonny Sjo og Kim Ofstad overrasket norsk musikkbransje med en myk soul- og pop-blanding og tilhørende internasjonale ambisjoner med sin første plate "Spice Of Life".

Med en rykende fersk utgivelse er det en stor glede å invitere til festkonsert med dette eklektiske ensemblet som tidligere het Rosseklovnkleppen.

Tirsdag 18/7 kl. 23.00

Det er soundet, grooven og kjernen fra starten av bandets karriere som preger deres nye singel “If you don´t know”, noe som virkelig lover godt for veien fremover. Det er også 20 år siden bandet gjorde en konsert på Kulturhuset under Moldejazz det har gått gjetord om. Det er derfor ekstra stas å ønske bandet velkommen tilbake til festivalen denne tirsdagskvelden hvor det blir dansegulv i parken utover natta.

Onsdag 19/7 kl. 21.00

Den vest-afrikanske musikktradisjonen klinger sterkt, både i rytmikk og gitarlyd, men den er også klart beslektet med både norsk og amerikansk folkemusikk! Og musikerne sparer ikke på swingene, det groover noe voldsomt, og det er som du kan kjenne støvet fra amerikanske slettelandskap legge seg på svetten i panna, samtidig som det yrende og fargerike folkelivet i Timbuktu eller Mopti virker å være et steinkast unna – selv om du faktisk befinner deg på en fest godt inne på den norske landsbygda!

Mambo

Compañeros Onsdag 19/7 kl. 23.00

Dansefest i parken! Det drivende dyktige åtte-mannsbandet Mambo Companeros feirer 20-års jubileum i år og kommer til Molde med et ferskt album i bagasjen. Bandet har spesialisert seg på musikk fra Cuba og LatinAmerika. De har opparbeidet seg et solid rykte etter mer enn 500 konserter i inn- og utland, som har gledet like mye som de har slitt på dansesko og parkett. For selv om man blir lykkelig bare av å låne ørene til dette orkesteret, er det på dansegulvet temperaturen blir aller høyest. Det er lett å la seg rive med når Mambo Companeros sveiver i gang med bolero, rumba, salsa, cha-cha, timbe, mambo og latin-amerikanske jazzklassikere. Det er duket for dans, supersmittende musikkglede og høy partyfaktor i Alexandraparken!


Vi swinger med

Torsdag 20/7 kl. 23.00 Vidar Busk virker å være et evig fyrverkeri på livescenen, ikke bare i Norge men også internasjonalt. I 2014 feiret han 30 år som artist, og med et snitt på 100 konserter i året, er det ikke akkurat småtteri.

Han slo gjennom i 1997 med sin swingbaserte bluesrock og sitt faste backingband His True Believers, med plata Stompin our feet with joy, og etter 9 plateutgivelser står han fortsatt stødig som en av landets mest stilsikre og aller farligste bluesgitarister! Han spiller høyt og heftig, og energinivået er skyhøyt fra start til slutt. Han har mottatt og vært nominert til flere Spellemannspriser. I 2015 kom biografien Balladen om Vidar Busk, og mediene diskuterer om gitaristen er villmann eller geni - vi satser på at han glimter til med “the best of both worlds” under konserten på Moldejazz!

Silo

Torsdag 20/7 & fredag 21/7 kl. 21.00 Union Blues-Cup-vinneren 2016 til Moldejazz! Bluesrockbandet er fra Bremanger i Sogn og Fjordane og har eksistert siden sommeren 2014. Bandet er en sammensveiset gjeng som har kjent hverandre siden lenge før de begynte å spille sammen. De bruker å si at de er fire kamerater som endte opp som et godt band, og ikke omvendt. Siden bandet ble startet, sommeren 2014, har det vært gjennom flere navnebytter og har landa på navnet “SILO”. I november 2016 var SILO hos produsent Eirik Molnes Husabø i “Verdens Beste Studio” i Florø og spilte inn eget materiale.

Knut Anders Sørum Fredag 21/7 & lørdag 22/7 kl.23.00 Soul på totning! Høsten 2016 gikk Knut Anders Sørum fra å være en veletablert artist med 20 års fartstid bak seg til å bli allemannseie. Deltagelsen og seieren i NRKs Stjernekamp har fått mange til å få øyne og øre opp for den sjarmerende artisten, låtskriveren og soulsangeren med den formidable stemmen. Knut Anders Sørum er en artist med mye på hjertet. Han er en stor formidler og ikke minst har han et rykte på seg for å levere forrykende konserter.

Hilma Nikolaisen Lørdag 22/7kl. 21.00

I 2016 ble Hilma Nikolaisen nominert til Spellemannpris med sin debutplate Puzzler i klassen indie, og fikk en pangstart på karrieren som soloartist. Albumet Puzzler er fylt til randen av psykedelisk pop med sterke melodier som på konsertene tas enda et steg videre; Hilma og bandet tar praktisk talt hele konsertarenaen med sin sterke tilstedeværelse og energi. Det er all grunn til å komme tidlig til Alexandraparken på avslutningslørdagen når Hilma går på scenen kl 21.00!

Vi gleder oss stort til å høre ham fronte et knallsterkt band både fredag og lørdag i Alexandraparken under årets festival.

29

Vidar Busk


30

Konsertanbefalinger – fire av seks medlemmer i programkomiteen gir sine anbefalinger:

Jazzkompiz

Petter Petterson jubler over at Woman to Woman, med Cécile McLorin Salvant kommer i år:

Hedvig Mollestad Thomassen anbefaler Hanna Paulsberg Concept:

Arne Torvik anbefaler på sitt sterkeste soul og funk-gruppa, Rohey:

Andreas Risanger Meland anbefaler konserten med Sinikka Langeland:

I mange år har jeg mast på Moldejazz om å hente Cécile McLorin Salvant (28), men det har aldri klaffa. Før nå. Den unge sangeren med fransk mor og haitiansk far vokste opp i en smeltedigel av kulturelle inntrykk fra foreldre og hjemlandet USA. Det tok hun med seg inn i jazzen i form av et uttrykk som gir nye vinklinger til kunsten å synge standardjazz – formidlet med en stemmeprakt det er sjelden å oppleve. I Woman to Woman-bandet utfordres både hun og de andre toppmusikerne i et repertoar der alle får anledning til å vise sitt fulle solistiske potensial, samtidig som helheten har mulighet for å bli mer enn summen av delene.

Hanna og gjengen er bare sjukt bra. De jobber i et område der norsk, europeisk, amerikansk og afrikansk jazztradisjon er tydelig referert, men de skaper likevel noe sterkt personlig og egenartet, både i samspill men ikke minst i Hannas komposisjoner! Som det står så godt i programbeskrivelsen så både koker og swinger det av musikken, samtidig som samspill og frihet er viktige elementer. Og ikke minst kan man la seg begeistre av fantastiske enkeltprestasjoner hos alle fire i kvartetten. Det er egentlig ikke til å tro at Hanna ikke har vært på festivalen med sitt Concept tidligere, og jeg regner med festivalpublikummet vet å ta godt imot dem!

Rohey kom til min oppmerksomhet for noen år siden, da bandet i sin helhet fortsatt bodde i Trondheim og begynte å legge musikken sin ut på nettet. Jeg ble med ett ganske solgt av den verdensvante måten å tilnærme seg soul og funk, og de vide inspirasjonskildene de hadde. Rohey var det første soulbandet fra Norge jeg har hørt som jeg virkelig tenkte hadde en litt mer global og kunstnerisk innfallsvinkel til sjangeren sin. Og nå har også radiovert i BBC; Gilles Peterson og artisten Jamie Cullum fått øynende opp for bandet. I mars slapp bandet en lovende debutplate på Bugge Wesseltofts label Jazzland, og live har jeg sett dem få det til å koke i publikum. Her må bare folk møte opp, for dette er en real klubbdiamant!

Vokalist og kantele-spiller Sinikka Langeland fra Finnskogen innehar en voldsom kraft, og prosjektet hun har med seg til Molde domkirke er knallsterkt. Rundt seg har hun samlet et knippe musikere som står som garantister for musikalsk høytidsstemning: Arve Henriksen, Markku Ounaskari, Anders Jormin og sangerene i Trio Mediæval. Jeg hørt dette prosjektet en gang tidligere, under Oslo Kirkemusikkfestival, og det var en konsert som satt i systemet i lang tid.

Hanna Paulsberg Concept spiller på Storyville(Plassen) Tirsdag 18. juli kl. 16.00 kr. 350,-

Woman to Woman, spiller på Teateret Vårt (Plassen) Tirsdag 18. juli kl.20.00 kr. 450,-

Sinikka Langeland - The Magical Forest spiller i Molde Domkirke Torsdag 20. juli kl. 21.30 kr. 450,-

Rohey spiller på Teateret Vårt (Plassen) Onsdag 19. juli kl.24.00 kr. 350,-

1 Hvilket år fant den første Moldejazz sted? 2 Hvor mange ganger har Jarle Bernhoft spilt på Moldejazz? 3 Hvilket hovedinstrument spiller årets Artist In Residence Vijay Iyer? 4 Hvor gammel blir Terje Rypdahl i 2017?

5 Cory Henry er tilbake på Moldejazz. Når var hans siste opptreden på festivalen?

8 Hvilket år var Pat Metheny Artist in Residence på Moldejazz?

6 Hvem er det eneste gjenværende medlemmet fra originalbesetningen i Ytre Suluens Jass-ensemble og hva spiller han?

9 I hvilken kommune er Edvard Hoem født?

7 Hva heter singelen som Sondre Justad debuterte med i 2014?

10 Hva heter Daniel Herskedals album som ble sluppet i februar 2017 og hva spiller Daniel? Svarene finner du nede på neste side ->

Her er dommen 1-5 riktig: Du kan litt, og det er mer en bra nok for å ha det awsome på Moldejazz 6-9 riktig: Du kan komme med flere fun-facts om Moldejazz til sidemannen under konsertene 10 riktig: Du er en ekte jazzer -oppsøk jazzveteran Petter Petterson Jr. , han kan utfordre deg!


ISTAD gir deg morgengrykonserten, Break of day:

- Lørdag 22/7 kl. 07.00 i Reknesparken Høy julimorgen. Dagens første hilsen fra solmesteren kommer over fjella i øst, og fargelegger trærne i Reknesparken - litt grønt, litt burgunder, litt rosa. På slitte trebenker vagler morgenfugler seg tett sammen. Med en gratis konsert og en god kopp kaffe fra Istad kan dagen starte.

Vi bryr oss, lokalt! Stolt sponsor av Moldejazz Gjensidige Nordmøre og Romsdal er lokalt kundeeid og vi gir tilbake av vårt overskudd. Kunder hos oss får kundeutbytte, og sammen støtter vi lokal kultur og idrett gjennom Dugnadsløftet. gjensidige.no/nr

Svar: 1. 1961, 2. 2 festivaler, 3.Piano, 4. 70 år, 5. i 2016, 6. Einar Aarø og Banjo, 7.«Nu har du mæ», 8. år 2001, 9. Fræna, 10. Albumet heter «The Roc» og Daniel spiller tuba.

Les mer på istadkraft.no

31

Foto: Per Heimly

Tore Brunborg, & Steinar Raknes


32 Moldejazz ønsker å takke alle sine sponsorer for støtten i 2017

Velkommen til Moldebadet

Facebook For mer info se Moldebadet.no og følg oss på facebook

Her er idrettsbasseng, velværebasseng, boblebad, strømkanal, badstue, familiesklie og spiralsklie – og tilbud om sunn og velsmakende mat hos Café Moldebadet. Vi har topp moderne fasiliteter, og har lagt til rette for alle brukergrupper. Vi ønsker alle et hyggelig opphold på Moldebadet! – litt ferie hver dag

Åpent: Man kl. 14 - 20 • tir - fre kl. 11 - 20 • lør - søn kl. 10 - 18 • Tel: (+47) 71 11 19 80 • www.moldebadet.no

RRA 144 TIBE

Synlig i jungelen? Vår kreativitet og forståelse av godt design LIDENSKAPELIG OPPTATT AV

GRAFISK DESIGN NETTSIDER TRYKK

Din idé og bransjekunnskap

Dale Industripark, Dalegata 137, Kristiansund // 71 57 10 70 Eikremsvingen 2, Årø // PB 2040, 6402 Molde // 71 20 29 70 WWW.EKH.NO

Som medlem i Møre og Romsdal Boligbyggelag, får du forkjøpsrett på borettslagsleiligheter.

Sammen gjør vi deg synlig i markedet

Vi ligger 4 km øst for Molde sentrum og 2 km vest for Molde Lufthavn Årø. Vi holder åpent hele året og tilbyr hytter, leiligheter og sjøhus med høy standard og i flere prisgrupper. Campingplassen er godt utstyrt med strømuttak, trådløst internett, grill, moderne sanitæranlegg og tømmestasjon

Som medlem får du også rabatt hos en rekke av våre samarbeidspartnere.

Se mer på

mobo.no

Fannestrandvegen 140, 6419 Molde. Tlf. 71 21 17 42 kviltorp.camping@online.no / www.kviltorpcamping.no


Barnas Moldejazz

Mormors sveler.

Liv og (svele)røre

Årets program passer for øvrig perfekt sammen med nystekte sveler og derfor vil to spreke damer, Thereses mormor, Sissel Hammerø og hennes søster, tante Åsrunn, knyte på seg forkleet og varme opp sveletakka i Magic Mirror til årets festival. – Jeg tror dette blir artig! Åsrunn og jeg elsker å finne på artige ting og når vi to er sammen, da

Oppvokst med matlaging

- Vi bruker kun de beste råvarene, for det er bare slik man får de beste svelene, sier mormor. Hun forteller at hun og søsteren er ”vokst opp i grytene”, ettersom deres far blant annet drev Cafe Bølgen som lå i Storgata og senere Fjellstua på Skaret, mens moren stekte svelene som ble servert på Lønset-Grønnes ferga, hjemme på kjøkkenet. – Mor var veldig nøye og klipte alle svelene for å gjøre dem helt runde, så de skulle se perfekt ut, det er nok ikke sikkert at alle mine sveler hadde blitt godtatt av henne, ler mormor mens hun lager rundinger med svelerøra på den 70 år gamle takka. – Dette blir veldig artig! Vi gleder oss masse og håper at mange kommer innom oss, sier mormor.

Moldejazz ønsker å takke alle annonsører i jazzavisa 2017

– Det blir et veldig bra barneprogram under årets Moldejzz, kan produsent Therese Østby Haugen fortelle. Årets målgruppe er utvidet og selv om barna fortsatt er hovedfokus vil det finnes noe for enhver smak, om du er 3 eller 88 år. Dette er altså en ypperlig sjanse for besteforeldre å ta med barnebarna på jazzen.

går det unna!, ler mormor Sissel. Vi er på besøk på kjøkkenet hennes for å sikre en prøvesmak på svelene, laget etter oppskrift fra mormors mor.

33

Når vårt nye spillested, Magic Mirror, rigges opp på Rådhusplassen, vil også årets Barnasjazz få nytt tilholdssted. I tillegg til et spennende program, vil det være nystekte sveler til alle.


34

Billettpris 100 kr for barn 150 kr for voksne i Magic Mirror

Second Line Du og jeg Allstars og vi 2 –3 4

Labyrinter!

Mandag kl 13.00:

Tirsdag kl 12.30:

Onsdag kl 13.00:

New Orleans er kjent for sine festlige gateparader. Stemningen i byen er elektrisk og menneskene flokker seg i gatene. Med sine musikalske tolkninger kommer The Second Line All Stars med en smaksprøve på akkurat denne feststemningen. Her blir det alt fra nye hits til velkjente klassikere, fra negro spirituals til moderne R&B. De tre blide musikerne Marius, Peder og Are inviterer til en festkonsert med lek, sang og dans – og alle får være med!

En morsom og groovy konsert somtar med seg alle instrumentene de eier ut på tur – og gleder seg til å rocke, danse, groove, synge og spille for dere! Gjennom konserten får barna møtt mange rare karakterer som: Krokodillen i baksetet, Regnværsskyen som er tissatrengt og Fru Rosenstrøm som planlegger å rane banken. Bandet jobber aktivt med å inkludere barna i konserten, og å lære de noe om musikk og rytme.

Karoline Krüger & fru Nitters Rytmeorkester tar barn og voksne med på en konsertopplevelse hvor de kan være både tilskuere og deltagere. Med en lekende musikalsk formidlingsform og Bjerkes ord fabulerer de om livet, kjærligheten, pyramidene…og bokstavrimet! Musikantene kommer!

Anbefalt alder 5 – 12 år

Anbefalt alder 3 – 9 år

– og voksne i alle aldre.

Passer for 5 - 12 år


Barnas Moldejazz

BOX OFFICE

Gjøkungen

Torsdag kl 12.30:

Fredag kl 12.30:

Lørdag kl 12.30:

En interaktiv forestilling som har blitt svært populær! Philip Glass` musikk i en fri tolkning av Lewis Carrolls «Alice i Eventyrland» . Strykekvartetten Vindla har med seg en rytmepedagog som med bevegelse, dans og andre fysiske utrykk veileder barna inn i musikken og gir dem verktøy til å utforske musikken med alle sine sanser.

Robin Cavailles og Julien Stella Inviterer til fest fylt av humor, hiphop og jazz. De fremfører beatboxing som originalt betyr menneskelig trommemaskin. Her er kunsten å skape rytmer, lydeffekter og musikk ved å bruke sin egen kropp. De har en unik måte å kommunisere med hverandre og publikum på, ved hjelp av blikk, mimikk og stemmer. Dette er en interaktiv og morsom forestilling hvor ikke et eneste ord blir sagt!

Ut av et magisk egg klekkes det en annerledes fugleunge. Mamma- og Pappafugl syns hun er altfor stor og altfor bråkete. Men hva betyr det egentlig å være bråkete? Hvorfor er hun så annerledes? Gjøkungen forlater redet og legger ut på en spennende og musikalsk oppdagelsesferd. Gjøkungen er en historiefortellende konsert med en dagsaktuell og viktig tematikk knyttet til hvordan det er å ikke passe inn.

Anbefalt alder 2 – 6 år

Passer for 8 – 88 år

Anbefalt alder 3 – 6 år

35

Vindla i Glaslandet


Dagbladet har rapportert fra Moldejazz siden starten i 1961. Det er i Dagbladet du finner de beste reportasjene.

Les om ĂĽrets festival i Dagbladet

Moldejazz: Festivalavis 2017