Page 1

STUDIETILBUD 2017/18


Møteplass Høgskolen i Molde skal være en møteplass for kunnskapsbygging og innovasjon, der studenter og forskere skal kunne få utvikle sitt talent og sine faglige interesser i et åpent og attraktivt miljø. Med vårt fokus på kvalitet, nærhet og fleksibilitet ønsker vi å leve opp til visjonen vår ”Annerledes og bedre”.


TETT PÅ FORSKNING OG ARBEIDSLIV

SIDE 4

JUSS OG SAMFUNNSVITENSKAP

SIDE 46

Alt du trenger på Campus

6

Årsstudium i statsvitenskap

48

Studentliv – Molde og Kristiansund

8

Årsstudium i juridiske fag (juss)

50

Bachelor i juss og administrasjon

52

Ledelse i helse - og sosialtjenesten, Videreutdanning

54

Master i samfunnsendring, organisasjon og ledelse

56

LOGISTIKK

SIDE 12

Bachelor i logistikk og Supply Chain Management

14

Bachelor i petroleumslogistikk

16

Master of Science in Petroleum Logistics

18

Master of Science in Logistics

20

Erfaringsbasert master i logistikk

22

Ph.d. i logistikk

24

IT Årsstudium i IT

SPORT MANAGEMENT

SIDE 26 26

SIDE 28

Årsstudium i idrett og adventure

30

Bachelor i Sport Management

32

Master of Science in Sport Management

34

ØKONOMI

HELSE- OG SOSIALFAG Bachelor i sykepleie

60

Bachelor i vernepleie

62

Master i helse- og sosialfag

* 64

Psykisk helsearbeid, videreutdanning

* 65

Psykososialt arbeid med barn og unge, videreutdanning

* 66

Miljøarbeid og tverrprofesjonalitet, videreutdanning

* 68

Avansert klinisk sykepleie i kommunehelsetjensten, videreutdanning med tre valgfrie spesialiseringsområder:

* 70

– omsorg ved komplekse somatiske sykdomstilstander – palliativ omsorg – demensomsorg

Ph.d. i helse- og sosialfag

72

BEDRIFTSUTPLASSERING

SIDE 74

STUDENTUTVEKSLING

SIDE 76

HIMOLDEX

SIDE 78

PANORAMA

SIDE 80

SØK STUDIEPLASS

SIDE 81

ALLE STUDIENE

SIDE 82

SIDE 36

Årsstudium i bedriftsøkonomi

38

Bachelor i økonomi og administrasjon

40

Bachelor i regnskap og revisjon

42

Master i økonomi og administrasjon

44

Det kan bli endringer i studietilbudet. Sjekk derfor alltid våre nettsider www.himolde.no/studier for oppdatert informasjon om våre studietilbud. *) Studier som ikke har opptak høsten 2017. Neste opptak er høsten 2018.

SIDE 58

himolde.no

3


MOLDE LUFTHAVN

MOLDE SYKEHUS

MOLDE SENTRUM

AKER STADION

HØGSKOLEN I MOLDE

BUSSTOPP

BARNEHAGE

KUNNSKAPSPARKEN

BARNESKOLE STUDENTBOLIGER 4

Gangavstand fra Høgskolen i Molde til sentrum er ca. 30 min. Foto: Harald Walderhaug.


Tett på forskning og arbeidsliv Høgskolens kompetanse er basert på forskning og utvikling. Dette ønsker vi å formidle til deg som student, slik at du skal bli attraktiv på arbeidsmarkedet. Som en liten høgskole ønsker vi å skape et utviklende læringsmiljø, med tett kontakt mellom deg som student og fagpersonalet.

Vitenskapelig høgskole Høgskolen i Molde er vitenskapelig høgskole i logistikk. Vi holder til i naturskjønne omgivelser med et internasjonalt lærings- og forskningsmiljø. Høgskolen i Molde legger stor vekt på at studentene skal ha en fin studietid. Som student hos oss skal du oppleve at du blir utfordret, men også sett og hørt. Annerledes og bedre Dette er høgskolens motto og uttrykker en ambisjon om at vi skal skille oss ut på en positiv måte, både innen forskning og i forholdet til deg som student. At vi er en vitenskapelig høgskole er et synlig tegn på at vi har lykkes med å utvikle et godt internasjonalt forskningsmiljø, og at vi kan tilby studier opp til doktorgradsnivå.

Faglig For deg som student betyr dette at undervisningen i stor grad gis av aktive forskere, noe som betyr at lærerne er faglig oppdaterte og kan gi deg innsikt i forskningen på deres felt. Nærhet Høgskolen i Molde legger vekt på at du skal oppleve en større nærhet mellom lærer og student enn det som er tilfelle ved større høgskoler og universiteter. Husk også å gi ditt bidrag til faget og studiemiljøet. Vi ønsker å være en viktig del av livet ditt og det du bygger din framtid på, men vi håper også at du bruker dine helt unike ressurser til å gjøre Høgskolen i Molde til et annerledes og bedre studiested.

EASY CHOICE ”I chose to study Event Management because the subjects and the event industry have been of great interest to me for a long time. I haven’t regretted it. Both HiMolde and the city have exceeded my expectations. The academic staff and the student society have been very positive.” Michela Sala

student, MSc in Event Management

himolde.no

5


Alt du trenger på Campus Molde Campus ligger vakkert til, vest for Molde sentrum, med utsikt til det berømte Moldepanoramaet og Romsdalsfjorden. På campus finner du HiMolde, Møreforsking Molde, Molde Kunnskapspark og ikke minst SiMolde som gir deg viktige velferdstilbud som boliger, bokhandel, kantine, barnehage og studentkro.

SiMolde boliger Studentsamskipnaden i Molde (SiMolde) har ca. 280 boliger til disposisjon fordelt på 3 ulike steder. Alle boligene er møblert, og det er tilgang til vaskeri og internett. SiMolde bok SiMolde bok er fagbokhandelen ved Høgskolen i Molde. De hjelper deg også med å skaffe litteratur utenom pensumbøkene, enten det er norsk eller utenlandsk litteratur. SiMolde kantine Studentkantina er helt ny og studentenes treffested nummer én. Den finner du sentralt

6

scene. Smuget er drevet av og for studentene, med faste arrangement som kro, quizkvelder og temafester. Studentsamskipnaden i Molde - www.simolde.no

plassert på Høgskolen i Molde. I kantina ønsker vi at studenter skal føle en avslappet atmosfære og på uteterrassen kan utsikten nytes. Smuget er en del av kantina med egen pub og

SiMolde barnehage Studentsamskipnaden i Molde eier og driver barnehagen. Den er forbeholdt barn av studenter ved Høgskolen i Molde. Barnehagen ligger fint til i et friluftsområde like ved Høgskolen. Barnehagen har tre avdelinger. Studentrådgivning Dersom du trenger noen å snakke med i løpet av studietiden, så er studentrådgiver tilgjengelig.


himolde.no

7


8 Foto: Erik Birkeland

Foto: Lukáš Kapoun/Panorama HIM

Foto: Per Tormod Nilsen/MFK


Studentlivet i Molde Vi ønsker at du skal oppleve HiMolde som en skole hvor det er lett å finne seg til rette og hvor du får venner for livet. I løpet av studietiden her vil du bli bedre kjent med det sosiale livet utenfor lesesalen. Vi vil anbefale deg å benytte deg av både kulturlivet og naturen som finnes i vår del av landet.

Molde er en forholdsvis liten by, men har et stort og rikt tilbud innen kultur og naturopplevelser. Fem av de profesjonelle kulturinstitusjonene finner du på kulturbygget Plassen midt i sentrum. Molde kino ligger i enden av Moldes hovedgate, Storgata. Litt lenger oppe i byen finner du et moderne museum, Romsdalsmuseet. Museet har nylig åpnet et nybygg, som var med i finalen om å bli kåret som ”Årets kulturbygg i verden 2016”. Molde har mange tilbud for de som vil være fysisk aktive, enten det er i idrettsanlegg eller om det er naturen som frister.

flotte fjell i Romsdalen, hvor du kan gå på toppturer både sommer og vinter. Vårskiturene anbefales! Facebook: iStudent

Utsikt i verdensklasse Landskapet rundt Molde er vilt og vakkert. Rett bak skolen ligger Moldemarka, hvor du kan sykle eller gå tur om ettermiddagen. Vil du på mer ekstreme turer, er det mange

Naturopplevelser Tusten skisenter med flotte alpinbakker ligger bare noen kilometer øst for sentrum. Skolen ligger også bare et par steinkast fra sjøen, hvor du kan drive med alle former for vannsport. Hva med en liten padletur i kajakk om ettermiddagen eller før forelesning? Molde og Romsdalsregionen tilbyr varierte naturopplevelser – i verdensklasse.

himolde.no

9


10 Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Fjord Norway

Foto: Ken Alvin Jenssen/Tahitifestivalen

Foto: Odd Inge Teige/Nordic Light


Studentlivet i Kristiansund Høgskolen i Molde har studenter på bachelorprogram innen sykepleie og petroleumslogistikk i Kristiansund. I tillegg tilbyr vi kortere studier og kurs innen beredskapsledelse og helsefag. Vi ønsker at du skal oppleve HiMolde som en skole hvor det er lett å finne seg til rette og hvor du får venner for livet. Som student i Kristiansund håper vi du aktivt tar del i og bidrar til det sosiale miljøet både i og utenfor skoletiden.

æStudent På et forholdsvis lite studiested er det lett å bli kjent med andre, og det er viktig at en blir med på moroa. I Kristiansund er det æStudent som står for dette. De organiserer mye av det sosiale som skjer på skolen. Fadderuken, quiz, filmkvelder, spillkvelder, grilling, konkurranser og mye mer. æStudent rekrutterer nye studenter hvert eneste år og det anbefales på det sterkeste at du blir med og engasjerer deg. Unike kulturopplevelser Kristiansund kan by på kulturopplevelser

hovedservicebasen for offshorevirksomheten utenfor Midt-Norge.

Facebook: æStudent / Petroforum

som spenner fra Operafestuka og Tahitifestival til fotofestivalen Nordic Light. Byen kan i tillegg by på spennende kulinariske opplevelser som «Fishan», Bacalao og Blandaball. Historien er spennende, men det er også dagens Kristiansund. Her ligger

”Byen oss” Kristiansunderen er utadvendt og stolt av byen sin, som strekker seg over flere land, eller øyer. Bykjernen fordeler seg over øyene Innlandet, Norlandet, Gomalandet og Kirklandet. Du kommer deg selvsagt til alle øyene ved hjelp av bil eller sykkel, men vi anbefaler på det sterkeste en tur med Sundbåten. Sundbåttrafikken startet 18. november 1876 og påstås å være verdens eldste kollektive transportmiddel, som har vært i kontinuerlig drift siden oppstart.

himolde.no

11


TAR FOR SEG ETTERSPURTE FAGOMRÅDER ”Logistikkstudiet ved Høgskolen i Molde

har uten tvil vært en forutsetning for at jeg nå jobber i Accenture, et av verdens største konsulentselskaper. Studiet tar for seg viktige fagområder som er etterlyst i både det norske og utenlandske arbeidsmarkedet, som har vært kritisk i utviklingen av min karriere. I Accenture får jeg jobbe direkte med rådgivning innen Supply Chainprodukter, og bistår andre selskaper til å bli mer effektive, mer lønnsomme og tilpasset den nye digitale hverdagen. Høgskolen i Molde har et tett og godt studiemiljø, med svært dyktige fagpersoner ” Simen Strøm Nordnes

Management Consulting Analyst Accenture Consulting

12

Foto: Elin Eike Worren


LOGISTIKK Høgskolen i Molde er Norges eneste vitenskapelige høgskole i logistikk. Våre logistikkstudier fokuserer på planlegging av vareflyt, innkjøp, lagerstyring og distribusjon. Effektive logistikkløsninger gir viktige konkurransefortrinn og er viktige for å møte våre klima - og miljøutfordringer.

Bachelor i logistikk og Supply Chain Management Bachelor i petroleumslogistikk Master of Science in Petroleum Logistics Master of Science in Logistics Erfaringsbasert master i logistikk Philosophiae Doctor in Logistics (Ph.d.)

Se mer om studiene www.himolde.no/logistikk

himolde.no

13


LOGISTIKK OG SUPPLY CHAIN MANAGEMENT Bachelorgrad

STUDIEKODE

211 292

STUDIEPOENG

180

VARIGHET

3 år

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Generell studie-/realkompetanse

SØKNADSFRIST 15. april 2017 – Samordna opptak

Høye transport- og råvarekostnader kombinert med et høyt lønnsnivå gjør at norske bedrifter må tenke annerledes for å hevde seg i konkurransen med internasjonalt næringsliv. Satsing på gode logistikkløsninger er en viktig faktor for å sikre bedriftenes konkurranseevne.

Logistikk og Supply Chain Management handler om å planlegge, administrere og organisere vare- og informasjonsstrømmer i en bedrift eller mellom flere bedrifter. Det handler om best mulig flyt og å oppnå høyest mulig effektivitet til lavest mulig pris. Jobbmuligheter Behovet for ledere med logistikkompetanse øker, og våre studenter er etterspurt både i små og mellomstore bedrifter og i store internasjonale konsern. Studiet kvalifiserer for jobber innen: • Ledelse og effektivisering av leverings og verdikjeder 14

• Innkjøp og produksjonsplanlegging • Lagerstyring • Befraktning • Transport- og ruteplanlegging for skip, fly, tog, bil, etc. Hvorfor Høgskolen i Molde? HiMolde er landets eneste vitenskapelige høgskole i logistikk. Det gir deg som student en visshet om at du vil få tilgang til det beste undervisnings- og forskningsmiljøet i logistikk. Studiets faglige innhold Studiet vil gi en yrkesrettet utdanning med

unik kompetanse innen logistikk og Supply Chain Management, i tillegg til generell innsikt innen økonomi og administrasjon. De ulike valgmulighetene i grunnstudiet er store. I løpet av studiets andre år kan du enten ta ett semester ved en av våre utenlandske samarbeidsinstitusjoner, utplassering i bedrift eller offentlig etat, eller velge mellom et bredt spekter av valgfag hos oss. Videre studier Studenter som fullfører dette studiet, kan søke masterstudiet i logistikk ved Høgskolen i Molde.


ALT HANDLAR OM GOD FLYT! ”Eg ønska å ta ei logistikkutdanning fordi eg liker planlegging, strukturering og effektivisering. Utdanninga gjer at eg kan få jobb i mange ulike bransjar.” Olger Pedersen bachelorstudent, logistikk

SE MER INFO

www.himolde.no/logistikk

himolde.no

15


SIKRET KVALITET ”Det mest positive ved å studere ved HiMolde, er at skolen er så spesialisert innen logistikk. Dette sikrer kvalitet på fag og forelesere. I tillegg er det fint å oppleve Nordmøre.” Hilda Birgitte Kleppe bachelorstudent, petroleumslogistikk

SE MER INFO

www.himolde.no/logistikk

16


PETROLEUMSLOGISTIKK Bachelorgrad

STUDIEKODE

211 866

STUDIEPOENG

180

VARIGHET

3 år

Olje- og gassnæringen har bidratt til enorme inntekter for Norge og sysselsatt mennesker langs hele kysten. På grunn av lave oljepriser presses næringen til å tenke bedre ressursutnyttelse og kostnadsreduksjon for å opprettholde lønnsomheten. Petroleumslogistikkstudiet fokuserer på å skape bedre lønnsomhet og flyt i de tjenestene som plattformene og installasjonene på sokkelen er avhengig av gjennom gode logistikkløsninger. Studiet er designet for å møte de kompetansebehovene som olje- og gassektoren har. Jobbmuligheter Langs hele kysten er det etablert en rekke forsyningsbaser. Disse har behov for kompetanse innen logistikk som tar særlig hensyn

STUDIESTED

Kristiansund

OPPTAKSKRAV

Generell studie-/realkompetanse

til de behovene som denne næringen har. Med en bachelorgrad i petroleumslogistikk vil du kunne jobbe med: • Komplekse logistikkoperasjoner forbundet med olje og gass • Oppdragsleder eller medarbeider i prosjekter • Forhandling og innkjøp av varer og tjenester • Utvikling av leverandørkjeder • Planlegging og gjennomføring av vedlikehold • Innkjøp av logistikkfunksjoner og -tjenester • Offentlig forvaltning knyttet til logistikk • Helse, miljø og sikkerhet Studiested Kristiansund Studiet er lagt til Høgskolesenteret i Kristiansund, siden det er en viktig lokasjon med hensyn til basefunksjoner og forsyninger til olje- og gassvirksomheten i Norskehavet. Felt som Draugen, Ormen

SØKNADSFRIST 15. april 2017 – Samordna opptak

Lange og Kristin, har Kristiansund som baseby. Studentene får dermed en unik mulighet til å knytte kontakt med sentrale offshore- og logistikkbedrifter. Studiets innhold Studiet vil gi en yrkesrettet utdanning med innslag av logistikk og Supply Chain Management, økonomi og administrasjon, transportfag, prosjektledelse, olje- og gassteknologi og HMS. Valgmulighetene er mange. I løpet av studiets andre år kan du, som alternativ til fag på høgskolen, velge ett semester ved en av våre utenlandske samarbeidsinstitusjoner eller ta utplassering i bedrift. Videre studiemuligheter Studenter som fullfører dette studiet, kan søke opptak til internasjonale masterstudier i logistikk ved Høgskolen i Molde. Se også Høgskolesenteret i Kristiansunds egne nettsider på www.hiksu.no himolde.no

17


MSC IN PETROLEUM LOGISTICS Master of Science

STUDY CODE

211 1092

ECTS POINTS

120

DURATION

2 year

PLACE OF STUDY

Molde/Moscow

ADMISSION REQUIREMENTS

Relevant Bachelor Degree

APPLICATION DEADLINE

1. februar 2017 (int.) 15. april 2017

LANGUAGE OF INSTRUCTION

English

Molde University College – Specialized University in Logistics offers a 2 year international MSc programme in Petroleum Logistics, open for both Norwegian and international students with a recognized bachelor’s degree within Logistics, Economy, Engineering or Technology.

In general, logistics entails organizing the flow of products, services and information from raw materials to end products. For most business companies achieving high quality logistics operations will be the key competitive factor for future success. Oil and gas companies are no exception from this. The programme aims to give a thorough analysis and understanding of problems, challenges and solutions associated with all parts of the supply chains dealing with the oil and gas industry. On-shore as well as off-shore: exploration, purchasing, production planning, inventory management, and downstream distribution planning. Target audience The programme is organized as a full-time programme over two years, and with a final 18

MSc degree certificate from Molde University College. Lecturing and seminars will take place in Molde. Students at Molde University College will write their thesis in the fourth semester, either in Molde or Moscow. International applicants International applicants will be expected to apply under the category Individual Funding, and document sufficient funding to cover their own living expenses while being an international student in Norway. Double degree HiMolde is in addition to the four semester program held in Molde, offering a double degree in collaboration with the main oil and gas university in Russia, Gubkin Russian State University of Oil and Gas, Moscow, see more at: www.gubkin.ru/eng

Read more about the double degree possibility on: www.himolde.no/english/studier/ MasterofScienceinPetroleumLogistics Application deadline 1 February 2017 for applicants with international education and applicants with a temporary residence permit in Norway. 15 April 2017 for applicants with Norwegian educational background, who are Norwegian citizens or who have a permanent residence permit in Norway.

MORE INFORMATION

www.himolde.no/english/studier/ MasterofScienceinPetroleumLogistics


THE DUAL DEGREE IS A PURE BONUS ”The BSc in Petroleum Logistics was very interesting, and triggered a desire to explore this field further. Now I solve challenging problems together with other passionate students, and this gives me a much deeper understanding of logistics. I really look forward to experience the cultural differences and the educational system in Russia, as this fulfills my long lasting dream of studying abroad. The dual degree is a pure bonus!” Odin Dahlen student, MSc in Petroleum Logistics

” Ulstein Group har utviklet og bygd fartøyer i hundre år, og tar mål av seg til å fortsette i minst hundre år til. Vi er avhengige av

dyktige fagfolk med relevant utdanning, og er glade for at utdanningsinstitusjoner i vårt fylke tar dette på alvor. Torild Bugge HR-direktør i Ulstein Group

Foto: Marius Beck Dahle, for Ulstein Group himolde.no

19


ANVENDBAR KOMPETANSE ”Etter å ha tatt en bachelor i kybernetikk og økonomi ønsket jeg å ta en mastergrad i logistikk i Molde. Jeg har fått en unik kombinasjon av IT og logistikk, som er viktig i mange sammenhenger. I Maritech får jeg jobbe med hele verdikjeden til kundene. Gjennom Business Intelligence integrerer vi datasystem og informasjon fra ulike ledd i verdikjeden og visualiserer denne på en måte som gir bedre oversikt og kontroll over virksomheten. I løpet av studietiden engasjerte jeg meg i studentmiljøet og særlig i ESN, Erasmus Student Network.” Luiza Oancea

tidligere masterstudent i logistikk. System analyst og prosjektleder, Maritech Systems AS

MORE INFORMATION

www.himolde.no/english/Studier/ MasterofScienceinLogistics

20


MSC IN LOGISTICS siviløkonom* Master of Science STUDY CODE

211 1080

ECTS POINTS

120

DURATION

2 year

Molde University College - Specialized University in Logistics (HiMolde) is the leading provider of logistics education in Norway, with programmes at BSc, MSc and PhD level. HiMolde offers a 2 year international MSc programme in Logistics open for Norwegian students and international students with Individual Funding.

Logistics deals with the organization of the flow of products, services and information from raw materials to the end user. It is built on a broad specter of disciplines, such as economics, information/communication technology, business administration, organization and management, besides quantitative techniques based on mathematics, operations research and statistics. Content There are two study options within the

PLACE OF STUDY

Molde

ADMISSION REQUIREMENTS

Relevant Bachelor Degree

MSc programme in Logistics: • Operation Management emphasizes the operational challenges in production, transportation, inventory and distribution, and the quantitative methods used in managing and optimizing logistics operations and processes. • Supply Chain Management aims at giving the students knowledge and understanding of strategic and managerial processes within firms, and emphasizes the problems and solutions associated with the management of logistics activities and interorganizational issues, like industrial organization, purchasing and supply management. Within this study option one can choose sub-variants of Advanced Supply Chain Management, Transportation or Information Systems. Competence The Master’s degree will qualify for positions in the private and public sector, in a broad range of employment areas in Norway as well as abroad. Job

APPLICATION DEADLINE

1. februar 2017 (int.) 15. april 2017

LANGUAGE OF INSTRUCTION

English

opportunities for graduates with an education in logistics are very good. The Master’s degree will also qualify to apply for the PhD programme in logistics at Molde University College, as well as other programmes nationally and internationally. The Master’s degree programme is taught in English. This means that all lectures, textbooks and handouts are in English. The students must also submit essays and other written work in English. For admission and English language requirements see: www.himolde.no/english. Application deadline 1 February 2017 for applicants with international education and applicants with a temporary residence permit in Norway. 15 April 2017 for applicants with Norwegian educational background, who are Norwegian citizens or who have a permanent residence permit in Norway. *Siviløkonom Med en bachelorgrad i økonomi- og administrasjon vil dette masterstudiet gi rett til tittelen siviløkonom (NOR). himolde.no

21


ERFARINGSBASERT MASTER I LOGISTIKK Mastergrad

STUDIEKODE

211 1086

STUDIEPOENG

90

VARIGHET

3 år – deltid

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Fullført bachelorgrad el. tilsvarende høgskole-/ universitetsutdanning

SØKNADSFRIST

15. april 2017 Lokalt opptak

STUDIESPRÅK

Jobbmuligheter Studiet kvalifiserer for lederstillinger i bedrifter og organisasjoner hvor logistikk er en sentral problemstilling.

• Kunne anvende og kombinere ulike teorier for å løse logistikkutfordringer i en virksomhet. • Kunne lede tverrfaglige prosjekt relatert til effektivisering av verdikjeden innenfor virksomhetens strategiske mål. • Kunne delta i forskningsprosjekter for å framskaffe ny kunnskap innenfor fagområdet.

Læringsutbytte Etter gjennomført studium skal kandidaten • Ha god oversikt over teori og sentrale forskningsområder i logistikk.

Videre studier/utenlandsopphold Ved å bygge på med 30 studiepoeng med metode og fordypningsemner kan studiet kvalifisere til ph.d.- studier i Norge og utlandet.

22

”Jeg fant ut at jeg ville ha mer enn en bachelorgrad på sikt, og jeg synes det er kjekt at jeg kan studere logistikk og ledelsesfag samtidig som jeg kan kombinere det med jobb.

Engelsk

Studiet dekker hovedelementene i MSc in Logistics. Forskjellen er at en del metodefag og fordypningsemner ikke er inkludert i den erfaringsbaserte masteren. All undervisning foregår på engelsk. Masteroppgaven kan skrives på norsk eller engelsk etter ønske. Det er ønskelig at masteroppgaven knyttes til en problemstilling på egen arbeidsplass.

Målgruppe Studiet retter seg primært mot personer som er i arbeid og som ønsker å kombinere jobb med videreutdanning.

KREVENDE, MEN GIVENDE!

Kombinasjonen av jobb og studier er krevende, men samtidig givende. Det å kunne følge forelesninger via HiMoldeX er til stor hjelp.” Tanya Drangevåg Sangolt Seniorrådgiver, Forsvarets logistikkorganisasjon. Masterstudent, logistikk.

SE MER INFO

www.himolde.no/logistikk


himolde.no

23


PH.D. I LOGISTIKK STUDIEPOENG

180

VARIGHET

3 år

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Mastergrad el. tilsvarende innen relevant fagområde

SØKNADSFRIST

Fortløpende opptak Lokalt opptak

Studieløpet må være finansiert, f.eks. gjennom stipendiatstilling.

Høgskolen i Molde gir organisert forskerutdanning i logistikk gjennom ph.d.-studiet. Utdanningen fører fram til graden Philosophiae Doctor.

Ph.d.-utdanningen er et fulltidsstudium på tre år, hvorav arbeidet med avhandlingen tar to år. En blir knyttet til høgskolen som stipendiat i tre til fire år. Stipendiatene blir på denne måten en viktig del av høgskolens forskningsmiljø. Noen ph.d.-studenter arbeider med rene teoretiske oppgaver, mens andre har oppgaver som er knyttet til anvendelser i bedrifter eller offentlig sektor. Noen studenter arbeider også med rene empiriske problemstillinger uten direkte bedriftstilknytning. 24

Å ha et ph.d.-program innebærer et betydelig internasjonalt samarbeid. Høgskolen har derfor flere av verdens ledende forskere i logistikk og transportøkonomi ansatt i deltidsstillinger, hvor de deltar i undervisning og forskning. Høgskolen arrangerer også jevnlig internasjonale konferanser og seminar/workshops. Ph.d.-studenter er finansiert på flere ulike måter. Noen er tilsatt som stipendiater. Noen studenter har også finansiering gjennom sin arbeidsgiver eller andre eksterne kilder.


TETT PÅ KLYNGEN ”I doktorgradsarbeidet mitt har jeg studert virkningene av globalisering av den maritime klyngen i et historisk perspektiv. Klyngen har de siste tiårene gjennomgått en utvikling som innebærer globalisering av produksjonsnettverk, standardisering av teknologi og formalisering av kunnskap. Til tross for at den er blitt mer internasjonal, indikerer studien at global kunnskap ikke er sentral for innovasjonsprosesser i klyngen.” Lise Lillebrygfjeld Halse Førsteamanuensis i logistikk

himolde.no

25


DET ER MYE IT I FISK ”Maritech har drevet med digital sjømat i snart 40 år. Norsk eksport av sjømat har lange tradisjoner, og er en bransje med utrolig flinke folk. Vi ser dette fra dataverdenen, og som samarbeidspartner må vi gi løsninger som gjør kunden enda bedre i konkurransen i et globalt marked. Til det er anvendt IT vårt redskap. F. eks forlanger konsumenten at mer og mer skal kunne spores. Hvor er fisken fanget, hva har den spist? Dette skal dokumenteres, og enten fisken selges i Dubai eller Drøbak skal historien kunne fortelles. Det handler om matvaretrygghet, og IT gjør det mulig.” Kristoffer Singstad Chief Technology Officer, Maritech AS

26


IT

Årsstudium / Nettstudium

ORDINÆRT STUDIUM:

STUDIEKODE

211 189

STUDIEPOENG

60

VARIGHET

STUDIESTED

VARIGHET

OPPTAKSKRAV

1 år

Molde

OPPTAKSKRAV

Generell studie-/realkompetanse

SØKNADSFRIST 15. april 2017 – Samordna opptak

NETTSTUDIUM VIA HIMOLDEX*: STUDIEKODE

211 187

STUDIEPOENG

60

1 år

Antall IT-relaterte jobber har økt jevnt de siste 30 årene. Nye næringer dukker opp og endringer i måten vi samhandler på, internt i bedriftene og mellom bedriftene, gjør at vi blir stadig mer avhengig av gode IT-løsninger. Samtidig skaper den nye teknologien nye typer jobber, og her er god ITkompetanse en av forutsetningene for å lykkes. * Som nettstudium via HiMoldeX.no

Fra høsten 2017 vil Årsstudiet i IT tilbys også for nettstudenter med egen kode i Samordna opptak.

Generell studie-/realkompetanse

SØKNADSFRIST 15. april 2017 – Samordna opptak

IT-studiet gir deg en innføring i alle sider av moderne databehandling. Ved å forstå teknologien vil du se mulighetene og begrensningene. Det vil gjøre deg i stand til å delta i IT-prosjekter, og til å forstå hvordan IT kan utnyttes til å forenkle og forbedre arbeids­oppgaver. Samtidig vil du få trening i bruk av sentrale verktøy slik at du selv kan utvikle enkle datasystemer. Studiets oppbygging Kursmateriell, inklusiv video av forelesningene, vil være tilgjengelig på nett, gjennom HiMoldeX.no, for både campusstudenter og nettstudenter. Studiet består av emner som blant annet programmering, forretningsprosesser og ERP, serverdrift, web og media og E-handel.

Studiet kan benyttes som en påbyggning på annen utdanning, for å stå sterkere i arbeidsmarkedet. Videre studier Årsstudiet i informasjonsteknologi kan inngå i en bachelor i økonomi og administrasjon. Du vil også stå sterkt siden du har tatt mange nyttige metodefag i løpet av det første året. Du kan også gå videre på bachelor i logistikk og SCM selv om årsstudiet i IT ikke er direkte integrert.

SE MER INFO

www.himolde.no/it

himolde.no

27


UTFORDRINGENE ER MANGE ”Idretten profesjonaliseres og budsjettene vokser. Toppfotballklubbene er i dag store bedrifter med komplekse utfordringer. Vi skiller oss fra andre virksomheter på flere områder, f. eks når det gjelder kjøp og salg av spillerrettigheter, den store andelen sponsing som finansiering og ikke minst de sportslige resultatenes betydning for de økonomiske rammebetingelsene. Vår suksess blir ofte målt i sportslige resultater. Molde Fotballklubb er også en stor breddeklubb. Vi skal gi et tilbud til alle og vi vil gjerne fremstå som en klubb hele regionen har tilhørighet til. Dette er en krevende, men spennende bransje, og vi er veldig glade for å ha Høgskolen i Molde med på laget.” Ole Jacob Valla Strandhagen tidligere økonomistudent ved HiMolde Økonomisjef (CFO), Molde Fotball AS

28


SPORT MANAGEMENT Høgskolen i Molde tilbyr utdanninger både til utøvere og ledere innen idretten. Våre Sport Managementstudier er kjent for sin unike ledelsesprofil, og årsstudiet i idrett og Adventure er tilrettelagt for aktive idrettsutøvere, trenere og lærere. Årsstudium i idrett og Adventure Bachelor i Sport Management Master of Science in Sport Management

Se mer info om idrettsstudiene www.himolde.no/idrett

himolde.no

29


IDRETT OG ADVENTURE Årsstudium

STUDIEKODE

211 185

STUDIEPOENG

60

VARIGHET

1 år

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Generell studie-/realkompetanse

SØKNADSFRIST 15. april 2017 – Samordna opptak

Årsstudium i Idrett og Adventure tilbyr det beste fra to verdener. Praktisk idrett og adventures i Romsdals fantastiske natur, gir et fullverdig årsstudium i idrett. Som student på idrett og adventure deltar du i løpet av studieåret på «camper» innen vått friluftsliv, bratt friluftsliv, ski og øyhopping.

Jobbmuligheter Studiet gir studentene grunnleggende innføring i emner som er relevante for å kunne planlegge, tilrettelegge og gjennomføre fysisk aktivitet innen lærer-, trener- eller instruktøryrket. Studiet gir et godt grunnlag for å bli instruktør i fitnessbransjen, eller i den voksende adventurebransjen. Studiet retter seg mot idrettsutøvere, lærere, trenere og andre med interesse for idrett, og kvalifiserer til kroppsøvingsundervisning i grunnskolen dersom man er lærerutdannet. Hvorfor Høgskolen i Molde? Dette studietilbudet skiller seg fra de fleste idrettsutdanninger i Norge, ved at det også trekker inn adventure-aspektet. Adventure en sterkt voksende bransje, og handler om å arrangere opplevelsesbaserte aktiviteter. For å gi en innføring i dette, gjennomfører vi fire camper i løpet av året. Med vår beliggenhet er det ikke nødvendig å reise langt for å få fantastiske rammer rundt dette. Fra padling og sykling på Romsdalskysten til klatring i den 30

spektakulære Vengedalen, får du oppleve det beste regionen har å by på. Sammen med mer tradisjonell undervisning innen ulike idrettsfag vil dette gi et både lærerikt og uforglemmelig år. Høgskolen i Molde har ellers et av landets største utdannings- og forskningsmiljø innen Sport Management. På utdanningssiden tilbyr Høgskolen i Molde også bachelorgrad og mastergrad i Sport Management. Studiets faglige innhold Studiet i idrett består av fagmodulene treningslære, aktivitetslære, prestasjonspsykologi, adventure management og idrettens organisering og ledelse. Målet for studiet er å lære å legge til rette for fysisk aktivitet, slik at den både er utviklende og inspirerende. I de ulike kursene er vi innom følgende: • Treningslære: Anatomi, bevegelsesanalyse, utholdenhetstrening og styrketrening. • Aktivitetslære: Løping, livredning, fotball, volleyball, turn, basketball, klatring, ski og padling • Prestasjonspsykologi: Gruppeprosesser,

• •

selvregulert læring, talentutvikling og motorisk læring. Adventure management: Planlegging av en Adventure innen opplevelsesturisme. Idrettens organisering og ledelse: idrettshistorie og en oversikt over hvordan idretten i Norge er organisert

Videre studier Studiet kvalifiserer til videre utdanning innen idrett og adventure. Det er overgangsordninger for å gå videre på Bachelorstudiet i Sport Management, dersom valgfagskombinasjonen tilpasses dette. Det kvalifiserer også for idrettsstudier ved flere andre utdanningsinstitusjoner. Opptak på grunnlag av realkompetanse, se egne bestemmelser: http://kvalitet.himolde. no/KS_TJI513 Krav om politiattest Søkere som får tilbud om opptak til årsstudium i idrett må framvise gyldig politiattest.


IDRETT ENESTE ALTERNATIV ”Jeg har alltid vært veldig aktiv og interessert i idrett og det er det eneste jeg kunne tenke meg å studere. Jeg valgte å dra til Høgskolen i Molde fordi jeg ville oppleve nye ting og møte nye mennesker. Her trives jeg veldig bra med hyggelige folk og dyktige lærere.” Edvard Håkon Dalsegg Strand student, idrett og adventure

SE MER INFO

www.himolde.no/idrett

himolde.no

31


MED FOKUS PÅ LEDELSE INNEN IDRETTEN ”Jeg ville studere noe innen idrett og fant ut at fagsammensetningen ved HiMolde var interessant. Studiet gir et veldig vidt perspektiv på ledelse innen idretten, med fag som omhandler organisering, økonomi, ledelse, prestasjonspsykologi og anatomi. Etter studiet og noen år med praksis ønsker jeg å ta en videreutdanning innen markedsføring. Studietilværelsen er fantastisk. HiMolde har en perfekt størrelse. Stor nok til å få de tilbudene en trenger og liten nok til at det blir personlig. Fagmiljøet er godt og vi har god kontakt med foreleserne.” Ane Herber bachelorstudent, Sport Management

SE MER INFO

www.himolde.no/idrett

32


SPORT MANAGEMENT – Advancing the Field Bachelorgrad

STUDIEKODE

211 488

STUDIEPOENG

180

VARIGHET

3 år

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Generell studie-/realkompetanse

SØKNADSFRIST 15. april 2017 – Samordna opptak

Er du fremtidens idrettsleder? Da bør du studere Sport Management ved Høgskolen i Molde. Vi tilfører idretten bedre kompetanse tilpasset idrettens eget behov.

I Sport Management-utdanningen får du kompetanse på tvers av fagfelt, for å forstå og kommunisere effektivt. Du vil også lære hvordan motivasjon og produktivitet virker hos frivillige. Hvordan du kan tenke strategisk og kreativt i en verden preget av konkurranse og endringer. De fleste nordmenn berøres av den organiserte idretten. Dermed hviler et stort ansvar på de som jobber med ledelse i disse organisasjonene. Vårt hovedmål er at du som ferdigutdannet skal være bevisst ansvaret, kjenne faget og virkelig gjøre en forskjell i organisasjonen du jobber i. Lederne må rustes for denne oppgaven. Enten det er i ett av de 11 951 idrettslagene, 366 idrettsrådene, 19 idrettskretsene eller 54 særforbundene som vi har i Norge. Studiets faglige innhold Hovedvekten av Bachelorgraden i Sport Management består av idrettsspesifikke fag som klubbledelse, sport og media,

sportsøkonomi og idrettsjuss. I tillegg kommer generelle emner, som markedsføring, økonomistyring/regnskap og foretaksstrategi. Vi legger også til rette for utplassering i idrettsorganisasjoner og utveksling til universiteter i England, Tyskland, Sverige og Nederland. Jobbmuligheter Våre tidligere studenter arbeider eksempelvis i Idrettsforbundet, Idrettskretser, særforbund og idrettsklubber. Du blir kvalifisert til å utføre arbeidsoppgaver innen ledelse, markedsføring, økonomi, instruksjon, trening og planlegging av arrangementer. Hvorfor Høgskolen i Molde? Studiet er ett av få lignende tilbud i Norge og Høgskolen i Molde har mange fortrinn for å tilby en god lederutdanning i samarbeid med idretten. Vi har et godt utviklet lokalt samarbeid med idrettskretsene og de største idrettsklubbene, og også

nasjonalt med Norges Fotballforbund. Ved Høgskolen i Molde har vi sterke fagmiljøer innen økonomi, logistikk og ledelse, som studiet i Sport Management drar nytte av. En unik utplasseringsperiode i løpet av studietiden gir studentene verdifullt kontaktnett overfor idrettsklubber og -forbund. Eksempler på organisasjoner vi har utplasseringsavtaler med er: Norges Idrettsforbund, Norges Fotballforbund, Idrettskretser og MFK. Videre studier Ved å utvide med Aktivitetslære 1, 2 og 3 kan du få godkjent Årsstudium i Idrett som kan benyttes inn i en lærerutdanning. Studenter med bachelorgrad i Sport Management kan søke opptak til følgende masterstudier ved HiMolde: • Sport Management • Samfunnsendring, organisasjon og ledelse. himolde.no

33


MSC IN SPORT MANAGEMENT Master of Science

STUDY CODE

211 1088

ECTS POINTS

120

DURATION

2 year

PLACE OF STUDY

Molde

ADMISSION REQUIREMENTS

Relevant Bachelor Degree

APPLICATION DEADLINE

1. februar 2017 (int.) 15. april 2017

LANGUAGE OF INSTRUCTION

English

The Molde MSc in Sport Management is designed to prepare students to work in management positions in the sport and sport-related industry. It intends to convey a solid understanding and knowledge about sport management as it is practiced globally. Students are introduced to legal, ethical, economical, organizational, historical, political, and psychological topics necessary to meet the demands of this growing industry.

The first year is designed to introduce the students to the analytical concepts and functional areas of sport management. It addresses broad issues of sport managers’ interaction with the economic, political, and social environment, shaping and constraining decision-making. In the second year, students will have the possibility to choose one of two concentrations “Managing Football” or “Marketing, Media and Sponsorship”, to gain valuable work experience through a 15 ECTS worth internship in one of our partner organizations, and to write a Master’s thesis. In the “Managing Football” concentration, students will develop a deeper understanding of the developments and challenges in managing football. Moreover, through collaboration with the National Football Association and its associated partners, students will engage with up-to-date problems in the football business. 34

In the “Marketing, Media and Sponsorship” concentration, students will meet the specific needs of the sports industry. It explores the unique features of marketing in sports, sportsrelated events, facilities, products and services. The focus is on the marketing of sports as a product and on the marketing of non-sport products and services, using sports as a promotional tool. Benefits from the Molde MSc in Sport Management The increasing professionalization and complexity of the sport industry, growing media interest, increased globalization, and the influence of new technologies have created numerous employment opportunities related to sports. With its two study options, the Molde MSc in Sport Management is an outstanding preparation for professional positions in the sport industry and other industries where sport is used for

marketing purposes. We offer a unique, fully fledged MSc programme, taught in English, that prepares students for global as well as local responsibilities. The programme is accredited by the Norwegian Agency for Quality Assurance in Education (NOKUT). Students might also take courses at one of our recommended European partner universities as an ERASMUS+ exchange student during the third term. This is possible due to mutual recognition of transfer credits between partner institutions. Students will meet an internationally renowned faculty, with a cohesive perspective on teaching and research in the field of sport management. The faculty is well integrated into the sports scene and collaborates with sports organizations and institutions – nationally and internationally.


CREATIVE ATMOSPHERE �My main goal is to work in the sport environment in the future. I found that Molde has an interesting programme, and I heard good things about it from previous students. HiMolde provides a really personal, constructive and creative atmosphere. You feel welcome from the first minute. My plan is to use my knowledge in the field of sports and exercise, to improve Icelandic handball.� Arnor Asgeirsson

former student, MSc in Sport Management Sports administrator, Fjellhammer IL

MORE INFORMATION:

www.himolde.no/english/studier/ MasterofScienceinSportManagement

himolde.no

35


INNSIKT I NÆRINGSLIVET ”Økonomisk kompetanse er en av de viktige grunnsteinene i enhver bedrift, og god økonomistyring er en forutsetning for å lykkes i næringslivet. Ved hjelp av økonomisk forståelse kan man se og nyttiggjøre seg av muligheter andre kanskje ikke oppfatter. Ulike typer stillinger krever økonomisk kompetanse, siden sikre tall gir trygge mennesker. Å jobbe med økonomi er utfordrende, spennende og givende. Jeg er så heldig å få jobbe med kunder fra nesten alle typer bransjer, det gjør hverdagen min fullkommen. Innsikt i og forståelse av næringslivets behov åpner nye veier for meg og mine kunder.”

Ingvild Nistad Daglig leder Økonomisenteret AS avd. Fræna og Økonomisenteret AS avd. Rauma

36


ØKONOMI Høgskolen i Molde har et omfattende studieprogram innen økonomiske og administrative fag. Er du på jakt etter et årsstudium i bedriftsøkonomi? Ønsker du a bli revisor, regnskapsfører eller siviløkonom? HiMolde gir deg mulighetene. HiMolde tilbyr mange ulike valgmuligheter innen økonomistudiene - tilpasset dine ønsker og behov. Årsstudium i bedriftsøkonomi Bachelor i regnskap og revisjon Bachelor i økonomi og administrasjon Master i økonomi og administrasjon (Siviløkonom)

Se mer info om økonomistudiene www.himolde.no/okonomi himolde.no

37


BEDRIFTSØKONOMI Årsstudium

STUDIEKODE

211 164

STUDIEPOENG

60

VARIGHET

1 år

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Generell studie-/ realkompetanse

SØKNADSFRIST

15. april 2017 Samordna opptak

God økonomistyring er en viktig forutsetning for å kunne drive en lønnsom virksomhet. Studiet i bedriftsøkonomi gir en grunnleggende forståelse for ulike regnskapsbegreper og viktige styringsverktøy. Du vil også få et innblikk i en rekke konkrete problemstillinger som du til daglig kan møte i en virksomhet.

Studiet gir en grunnleggende innføring økonomiske problemstillinger og er først og fremst utformet med tanke på deg som har annen faglig bakgrunn eller yrkespraksis, og som ønsker tilleggsutdanning innen bedriftsøkonomi. For de som ønsker en lengre utdanning innen økonomisk/administrative fag, anbefaler vi våre 3-årige studier i økonomi og administrasjon eller regnskap og revisjon. Er du usikker, kan det være en idé å starte med årsstudiet som senere kan innpasses i ett av bachelorstudiene i økonomi. Hvorfor Høgskolen i Molde? Høgskolen i Molde har dyktige fagfolk som under38

viser i bedriftsøkonomiske fag. Som student hos oss blir du del av et godt faglig og sosialt miljø. Vi legger vekt på at hver enkelt student skal få tett kontakt med fagpersonale og medstudenter. Studiets faglige innhold Studiet gir en innføring i bedriftsøkonomi, regnskap, markedsføring, logistikk og organisasjonsteori. Videre studier Studiet kan bygges på videre til en bachelorgrad ved Høgskolen i Molde.


BLIR KJENT MED FOLK FRA HELE LANDET ”Jeg studerer økonomi fordi det er en fleksibel utdanning som gjør at jeg både kan gå videre til jobb eller masterstudier. Jeg trives kjempegodt på HiMolde. Det er veldig kjekke folk her fra alle kanter av landet og det at høgskolen er liten gjør at du får et nært forhold til alle.” Emma Frøland student, bedriftsøkonomi

SE MER INFO

www.himolde.no/okonomi

himolde.no

39


VIL BLI EIN GOD LEIAR ”Eg har alltid likt tal og organisasjonsarbeid og på økonomi og administrasjonsstudiet får eg arbeide med begge deler. Eg ønskjer å studere vidare til ein mastergrad og siviløkonomtittel. Studiet mitt gir mange moglegheiter i arbeidslivet og aller helst ønskjer eg å jobbe med personalleing eller innan marknadsføring og sal.Studietida i Molde har vore god, også sosialt. Eg har valt å engasjere meg i mange forskjellige verv i studentorganisasjonen, noko som og har gitt meg nyttig erfaring i leiing og organisasjonsarbeid.” Marthe Hamre Owesen

bachelorstudent, økonomi, leder av Åpningsuka 2016 og styremedlem i studentkroa Smuget

40


ØKONOMI OG ADMINISTRASJON

Bachelorgrad

STUDIEKODE

211 369

STUDIEPOENG

180

VARIGHET

3 år

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Generell studie-/realkompetanse

SØKNADSFRIST 15. april 2017 – Samordna opptak

Dersom du ønsker en solid økonomisk og administrativ utdanning med et bredt spekter av jobbmuligheter, bør du velge dette studiet. Studenter som bygger på med et masterstudium i økonomi og administrasjon oppnår siviløkonomtittelen. Etterspørselen etter denne type kompetanse er alltid stor i næringsliv og offentlig forvaltning.

Jobbmuligheter Studiet gir et godt grunnlag for jobb innen økonomisk administrativt arbeid i bransjer som bank, forsikring, industri, handel, tjenesteyting, konsulentvirksomhet, meglervirksomhet og offentlig forvaltning. Våre ferdige kandidater får jobb innen virksomhetenes ledelses- og rådgivingsområde, eller innen spesialiserte funksjoner som for eksempel personal-, økonomi-, regnskaps-, revisjons-, salgs- eller logistikkområdet.

Skreddersy din egen bachelor I tillegg til de obligatoriske kjernefagene, tilbyr Høgskolen i Molde flere valgbare utdypnings- og støtteemner som kan brukes til å spisse seg mot bestemte yrker. Vi tilbyr valgfag innen kjerneområdene: • Logistikk • Organisasjon og ledelse • Regnskap (regnskapførerautorisasjon) • Revisjon (registrert revisor) • Juss • Informasjonsbehandling

Studiets innhold Studiet omfatter emner som bedriftsøkonomi, markedsføring, regnskap, økonomistyring, investering, finansiering, samfunnsøkonomi, organisasjonsteori og administrasjon.

Studentutveksling og internasjonalisering Det 4. semesteret kan tas som utvekslingsstudent i et europeisk land. HiMolde har blant annet en samarbeidsavtale som gjør at studentene kan velge å ta det tredje studieåret ved Dublin Business School i Irland.

(DBS). Studenter som velger dette oppnår en dobbeltgrad, dvs. både en bachelorgrad fra HiMolde og en fra DBS. Videre studiemuligheter Studenter som fullfører dette studiet, kan søke vårt masterstudium i økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Molde (siviløkonomstudiet). Studiet kvalifiserer også for opptak til masterstudiet i logistikk og masterstudiet i samfunnsendring, organisasjon og ledelse ved HiMolde.

SE MER INFO

www.himolde.no/okonomi

himolde.no

41


REGNSKAP OG REVISJON Bachelorgrad

STUDIEKODE

211 318

STUDIEPOENG

180

VARIGHET

3 år

Om du har sansen for tall, ønsker å forstå de økonomiske styrkene eller svakhetene i en bedrift eller veilede og gi råd til bedrifter, så er bachelorstudiet i regnskap og revisjon midt i blinken for deg. Mange bedrifter og offentlig virksomheter har ofte egne interne regnskapsførere eller revisorer.

Jobbmuligheter Med revisorutdanning kan du jobbe i økonomiavdelinger, regnskapsavdelinger, med rådgivning, skatterett, IT, eller med generell bedriftsrådgivning. Studiet gir deg kompetanse for stillinger både i privat og offentlig virksomhet. Som registrert revisor 42

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Generell studie-/realkompetanse

kan du starte egen revisjonsvirksomhet. Studieplan for regnskap og revisjon dekker også de teoretiske kravene for autorisasjon som regnskapsfører. Studiets innhold Studiets tre første semester har tilnærmet samme innhold som bachelorstudiet i økonomi og administrasjon, mens vi i de tre siste semestrene fokuserer på finansregnskap, rettslære, revisjon og skatterett, som alle er helt sentrale fag for en revisor. Bli registrert revisor eller autorisert regnskapsfører For å bli registrert revisor kreves bestått treårig revisorutdanning med karakteren C eller bedre i fagene finansregnskap, rettslære, revisjon og skatterett i studiets siste år. For øvrig gjelder samme karakterkrav som for økonomisk-administrativt studium.

SØKNADSFRIST 15. april 2017 – Samordna opptak

Master i økonomi og administrasjon HiMolde har et eget masterstudium i økonomi og administrasjon. Studenter med bachelor i regnskap og revisjon vil kunne søke opptak til dette studiet. Videre studiemuligheter Bestått revisjonsutdanning med særskilte karakterkrav, gir også adgang til mastergradsstudium ved Norges Handelshøyskole og Handelshøyskolen BI. Bestått mastergradsstudium med særskilte krav til karakternivå og 3 års variert praksis i revisjon gir rett til bevilling som statsautorisert revisor.

SE MER INFO

www.himolde.no/okonomi


RYKTENE OM ET GODT STUDIEMILJØ STEMTE ”Jeg valgte å studere revisjon fordi det er en mer spesialisert utdanning enn for eksempel øk.adm, og det gir gode jobbmuligheter både som revisor, som økonomisjef eller rådgiver. Jeg ønsker å fortsette med en mastergrad og senere ser jeg for meg en jobb innen ett av de store revisorfirmaene. Jeg hadde hørt mye positivt om Molde og trives godt som student. Det sosiale miljøet er godt og jeg har engasjert meg i Studenttinget ved siden av studiet.” Martin Dalseth

bachelorstudent, regnskap og revisjon Økonomiansvarlig i Studenttinget ved HiMolde

himolde.no

43


FAGLIG TYNGDE ”Jeg har en bachelor i øk.adm. fra Handelshøyskolen i Trondheim fra før. Med master i øk.adm. og spesialisering i økonomisk analyse håper jeg å få den faglige tyngden jeg trenger i arbeidslivet.” Haakon Egeland

masterstudent, økonomi

44


ØKONOMI OG ADMINISTRASJON siviløkonom* Mastergrad STUDIEKODE

211 1089

STUDIEPOENG

120

VARIGHET

2 år

Næringslivet og offentlig forvaltning etterspør stadig mer kompetent arbeidskraft. Masterstudiet er rettet inn mot de som ønsker en lederutdanning, og inneholder viktige fag i skjæringspunktet mellom økonomi og ledelse. Studiet skal gi innsikt og faglig kompetanse som igjen kan gi næringslivet en god, faglig, konkurransedyktig og bærekraftig utvikling.

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Relevant bachelorgrad i økonomi og adm. eller regnskap og revisjon

Jobbmuligheter Nyutdannede kandidater fra masterprogrammet vil ha tilegnet seg analytiske ferdigheter på et meget høyt faglig nivå, som er etterspurt i arbeidsmarkedet. Våre studenter søker seg ofte mot leder- og mellomlederstillinger i næringslivet (f.eks. i finansinstitusjoner og konsulentselskaper) og rådgivende stillinger i offentlig sektor (f.eks. departementer og kommuner). Utdanningen har tre formål For det første skal den utvikle høy faglig

SØKNADSFRIST 15. april 2017 – Lokalt opptak/Søknadsweb

innsikt og øke kandidatene sine teoretiske og metodiske kvalifikasjoner. For det andre skal studiet sette kandidatene i stand til selvstendig å anvende videregående kunnskap fra økonomisk teori og metode. Endelig skal utdannelsen kvalifisere kandidatene til å gjennomføre og være deltaker i vitenskapelig arbeid. *Siviløkonom Med en bachelorgrad i økonomi- og administrasjon vil dette masterstudiet gi rett til tittelen siviløkonom.

Hovedprofil: Økonomisk analyse (ØA) Bedriftsøkonomi SE MER INFO

www.himolde.no/okonomi

Finansiell økonomi

Økonomisk styring

Samfunnsøkonomi

Vitenskapsteori og metode

Støtteprofil/ Valgfag

himolde.no

45


TRENGER DAGSAKTUELL KOMPETANSE ”Som arbeidsgivere er vi opptatt av medarbeidere med rett kompetanse. De som klarer å omsette ord til handling og mestrer fremtidens utfordringer. Juridisk kompetanse er viktig innen i de aller fleste arbeidsområder – nå og i fremtiden. Det bidrar til at du tar rette valg når du skal levere i arbeidslivet. I samfunnet går utviklingen fortere enn noen gang. Man må kombinere utvikling og drift, og kunne manøvrere i dette landskapet. En samfunnsaktør og samfunnsutvikler må også samhandle med forskjellige fag for å løse samfunnets spennende og interessante oppgaver og utfordringer. Studiene i juss og samfunnsfag gir verdifull kompetanse du kan omsette hos en framtidig arbeidsgiver!” Mette Jane Holand

Personal- og organisasjonssjef Molde kommune

46


JUSS OG SAMFUNNSVITENSKAP Mer enn noen gang preges næringsliv og organisasjoner av raske endringer og omstilling. Ledelsesformer, teknologi, lovverk og politiske beslutninger er i konstant forandring og evnen til å kunne analysere og håndtere slike endringer er avgjørende. Årsstudium i statsvitenskap Årsstudium i juridiske fag Bachelor i juss og administrasjon Ledelse i helse- og sosialtjenesten Master i samfunnsendring, organisasjon og ledelse

Se mer info om samfunnsfagsstudiene www.himolde.no/samfunnsfag

himolde.no

47


STATSVITENSKAP Årsstudium

STUDIEKODE

211 238

STUDIEPOENG

60

VARIGHET

1 år

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Generell studie-/ realkompetanse

SØKNADSFRIST

15. april 2017 Samordna opptak

Studiet skal gi grunnleggende kunnskap om og forståelse for politiske prosesser nasjonalt og internasjonalt, og om hvordan ulike aktører deltar i politikken. Studiet gir deg også en innføring i ulike institusjoners oppbygging og virkemåte, samt i samfunnsvitenskapelig metode.

Hvorfor Høgskolen i Molde? Det legges stor vekt på dialog mellom lærer og student og sterk kobling mellom teori og praksis. I metodekurset vil studentene lære å bruke ulike analyseverktøy til å forske på konkrete problemstillinger. Videre studier Studiet egner seg godt for studenter som tar sikte på en bachelorgrad i juss og administrasjon i Molde eller statsvitenskap 48

ved andre høgskoler og universiteter. Studiet egner seg også som etter- og videreutdanning for tilsatte i offentlig eller privat virksomhet. Studiet er f.eks. godkjent som 1-årig videreutdanning for lærere. Ønsker du å bli journalist, anbefaler vi en kombinasjon av statsvitenskap og medieutdanning. Opptak på grunnlag av realkompetanse, se egne bestemmelser: http://kvalitet.himolde. no/KS_TJI513


HØY KVALITET ”Studiet er lærerikt og utfordrer studentene på flere områder. Studiet i statsvitenskap er både tilrettelagt for de som ønsker å utdanne seg innen dette fagområdet og for de som ønsker å kombinere dette med andre samfunnsvitenskapelige studier. Undervisningen er av høy kvalitet og vi opplever et fellesskap av engasjerte studenter og lærere.” Karoline Bakken Sæther tidligere student, statsvitenskap

SE MER INFO

www.himolde.no/samfunnsfag

himolde.no

49


HAR OVERGÅTT MINE FORVENTNINGER ”Jeg har alltid interessert meg for juss og ønsker meg en jobb hvor jeg får anvende denne kunnskapen. Når jeg er ferdig med jusstudiet har jeg en bachelor i juss og administrasjon og jeg ser for meg en jobb som saksbehandler innen offentlig forvaltning, hvor jeg kan få anvende jusskompetansen. Som student har jeg sittet som medlem i kvalitetsteamet ved studiet og jeg opplever at vi samarbeider godt med fagpersonalet. Jeg visste lite om Molde på forhånd, men både studiemiljøet og Molde har mer enn svart til forventningene.” Raymond Denis Nsabimana student, juss og administrasjon

SE MER INFO

www.himolde.no/samfunnsfag

50


JURIDISKE FAG (JUSS) Årsstudium

STUDIEKODE

211 246

STUDIEPOENG

60

VARIGHET

1 år

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Generell studie-/ realkompetanse

SØKNADSFRIST

15. april 2017 Samordna opptak

Behovet for juridisk kompetanse er til stede i nær sagt alle deler av offentlig sektor, i private bedrifter og i organisasjoner. Som saksbehandler i en kommune, ansatt i helsesektoren eller som personalleder i privat sektor har du behov for kunnskap om rettsregler og hvordan du anvender disse på konkrete problemstillinger.

Studiets faglige innhold Studiet skal gi kunnskap om juridisk metode og hvordan løse rettslige problemstillinger. Studiet består av følgende selvstendige emner: • Rettslære (avtalerett, kjøpsrett og andre privatrettslige emner) • Etikk • Arbeidsrett • Forvaltningsrett • Statsrett

Opptak på grunnlag av realkompetanse, se egne bestemmelser: http://kvalitet. himolde.no/KS_TJI513 Videre studier Studiet er en selvstendig kompetansegivende årsenhet i juridiske fag, men kan også benyttes som del av bachelorstudiet i juss og administrasjon ved Høgskolen i Molde eller ved andre universitet og høgskoler. himolde.no

51


JUSS OG ADMINISTRASJON Bachelorgrad

STUDIEKODE

211 841

STUDIEPOENG

180

VARIGHET

3 år

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Generell studie-/realkompetanse

SØKNADSFRIST 15. april 2017 – Samordna opptak

Ønsker du en bedre forståelse av politikkutforming og rettslig regulering av samfunns- og arbeidsliv? Ønsker du å jobbe med endringer og omstilling, eller med personalforvaltning og ledelse? Samfunns- og næringsliv blir i økende grad lovregulert, noe som øker behovet for juridisk kompetanse. Ved å kombinere juss, statsvitenskapelige og administrative fag, får du en allsidig og bred grunnutdanning som gjør deg i stand til å forstå sentrale forhold i samfunn, organisasjoner og politikk, lokalt og globalt.

Studiet gir grunnleggende kunnskaper i juss, statsvitenskap og organisasjonsteori, samt i samspillet mellom de tre fagfeltene. Studiet gir også en innføring i juridisk og samfunnsvitenskapelig metode. Jobbmuligheter Utdanningen kvalifiserer for arbeid som saksbehandler både innen offentlig og privat sektor. Studiet gir spesielle kvalifikasjoner for administrativt arbeid knyttet til omstillings-, 52

utviklings- og utredningsarbeid. Studiet gir også gode forutsetninger for stillinger innen personalforvaltning eller stillinger som innebærer informasjon og samfunnskontakt. Studiets faglige innhold Bachelorstudiet i juss og administrasjon er organisert som et eget treårig løp, men du kan også kvalifisere til graden ved å ta årsstudiene i statsvitenskap og juss, i valgfri rekkefølge, for så å ta det felles tredje året i studiet.

Videre studiemuligheter Med en bachelorgrad kan du søke opptak til masterstudiet i samfunnsendring, organisasjon og ledelse ved HiMolde eller masterstudier ved andre universitet og høgskoler.

SE MER INFO

www.himolde.no/samfunnsfag


HØGSKOLEN SATSER PÅ TRIVSEL ”Jeg ville ha en allsidig bachelorgrad som ga meg mange jobbmuligheter både i privat og offentlig sektor. Aller helst ønsker jeg å jobbe med personalledelse og organisasjonsutvikling. Jeg er spesielt interessert i jussdelen av studiet, og ser at juridisk kompetanse er viktig for alle organisasjoner. Etter hvert øsker jeg å ta en mastergrad innen ledelse og organisasjonspsykologi. Jeg trives veldig godt på HiMolde. Det er en høgskole som satser mye på at studentene skal trives. Jeg har selv engasjert meg mye for at andre studenter også skal trives, med flere ulike tillitsverv. Vervene har til gjengjeld gitt meg masse god erfaring med teamarbeid.” Sirill Skogbrott

bachelorstudent, juss og administrasjon Aktiv som leder av studentkroa og medlem i åpningsukestyret ved HiMolde

himolde.no

53


MORGENDAGENS LEDERE ”Helse- og sosialtjenesten står overfor store utfordringer i årene som kommer. Vi trenger ledere som er innovative og kreative, som tør tenke nytt. Hvordan kan f. eks velferdsteknologi brukes inn i våre tjenester på en hensiktsmessig måte? Noen endringer er nødvendig på grunn av nasjonale føringer, som f. eks Samhandlingsreformen, og gjør at kommunene på relativt kort varsel må endre tjenesteproduksjonen. På andre områder må man opprette helt nye tilbud. Helse- og sosialtjenesten trenger dyktige ledere som kan se helhetsbildet og være med på å skape retningen for de tjenestene vi skal levere i årene som kommer. Morgendagens ledere må være modige, kunnskapsrike, reflekterte og fremtidsrettede!” Siri Haukaas

Enhetsleder Kirkebakken omsorgssenter, Molde kommune

SE MER INFO

www.himolde.no/samfunnsfag

54


LEDELSE I HELSEOG SOSIALTJENESTEN STUDIEKODE

se hivolda.no

STUDIEPOENG

30

VARIGHET

1 år – deltid

STUDIESTED

Volda

OPPTAKSKRAV

3 år relevant høgskole- eller universitetsutdanning

SØKNADSFRIST 15. april 2017 – Lokalt opptak

Høsten 2017 er det Høgskulen i Volda som tar opp studenter til nytt kull.

Studiet sikter mot å gi perspektiver, kunnskaper og verktøy som er nødvendig for å fylle ulike lederroller. Dette innebærer at studiet både skal bidra til utvidet forståelse på organisasjonsnivå, og økt innsikt i personlige lederkvalifikasjoner. Studiet skal skape økt forståelse for det endringspresset som helse- og sosialtjenesten står overfor, bl.a. gjennom sterkere krav til brukermedvirkning og vekst i antall private aktører. Helse- og sosialtjenesten er preget av profesjoner med høye krav til selvstendig yrkesutøvelse. Studiet skal kvalifisere til å gå inn i slike ledelsesutfordringer på en offensiv og løsningsorientert måte. Studiet tilbys i samarbeid med Høgskulen i Volda og NTNU i Ålesund. Å utvikle kompetanse innenfor områdene personalledelse, samarbeid og endring er bærebjelken i studiet. Endringskompetanse innebærer at ledere både er i stand til å initiere endringer i egen organisasjon, og til å lede omstillinger som følge av helse- og sosialpolitiske reformer og krav. Målsettingen er å gi studentene en innføring i sentrale ledelsesbegreper og -metoder, som grunnlag for en problematiserende tilnærming til utfordringer i helse- og sosialtjenesten. Studiet skal bidra til både økt faglig innsikt og personlig trygghet.

Målgruppe Den primære målgruppen er ledere i den offentlig helse- og sosialtjenesten. Dette omfatter bl.a. avdelingsledere og virksomhetsledere, men også toppledere som mangler formell lederkompetanse. I tillegg er studiet beregnet for fagpersoner som ønsker å kvalifisere seg for lederstillinger. Målgruppen inkluderer også personer som arbeider i frivillige organisasjoner eller i privat helseog sosialtjeneste, tillitsvalgte og selvstendig næringsdrivende. I tillegg kan studiet være

et ledd i kvalifisering for utrednings- og konsulentarbeid. Studiet egner seg også for helse- og sosialarbeidere som primært ønsker økt organisasjonsforståelse, som et ledd i egen kompetanseutvikling. Videre studiemuligheter Studiet er godkjent som en modul i masterstudiet i samfunnsendring, organisasjon og ledelse ved Høgskolen i Molde og i masterstudiet i meistring og myndiggjering ved Høgskulen i Volda. himolde.no

55


SAMFUNNSENDRING, ORGANISASJON OG LEDELSE siviløkonom* Mastergrad STUDIEKODE

211 1081

STUDIEPOENG

120

VARIGHET

2 år

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Bachelorgrad

SØKNADSFRIST 15. april 2017 – Lokalt opptak

Næringsliv, offentlig forvaltning og frivillige organisasjoner må forholde seg til endring og omstilling. Det kan gjelde endringer i organisasjonen, som fusjoner, nye ledelsesformer eller tilpasning til krefter utenfor organisasjonen, som politiske kursendringer, endrede markedsbetingelser osv. En vesentlig utfordring for både ledere og ansatte er å forstå hvorfor og hvordan endringsbehov oppstår, og å kunne etablere strategier for hvordan endringer kan utnyttes positivt for egen organisasjon.

Studiet i samfunnsendring, organisasjon og ledelse skal gi deg bedre analytiske verktøy til å forstå og møte endringer som skjer i samfunnet og i organisasjoner. Jobbmuligheter Masterstudiet er for deg som allerede er, eller har ambisjoner om å arbeide som leder, mellomleder, rådgiver eller konsulent. Studiet kvalifiserer til å utføre analyser og utredninger innen offentlig forvaltning, privat næringsliv, frivillige organisasjoner m.m. Studiet gir også kompetanse til stillinger innen undervisning og forskning. 56

Hvorfor Høgskolen i Molde Ved Høgskolen i Molde har samfunnsfag, organisasjon og ledelse alltid vært viktige utdannings- og forskningsområder. Høgskolens bredde og faglige tyngde innenfor disse områdene vil gi deg den faglige støtten du trenger for å gjennomføre dette studiet. Høgskolens læringsmiljø er basert på tett kontakt mellom studenter og fagpersonale. Studiets faglige innhold Før arbeidet med masteroppgaven får studenten undervisning i sosiologisk og

økonomisk organisasjonsteori, om globale endringer og hvordan disse påvirker lokal virksomhet, i ledelsesteori, metode og vitenskapsteori. I tillegg kommer valgfrie emner. Studiet er tverrfaglig på den måten at både økonomiske, sosiologiske og statsvitenskapelige perspektiver på endring tas opp. *Siviløkonom For studenter med bachelor i økonomi og administrasjon kan masterstudiet gi tittelen siviløkonom.


VIL BIDRA TIL EFFEKTIVE ORGANISASJONER ”Jeg er interessert i hvordan endringer og innovasjoner påvirker organisasjoner, og studiet er spesielt relevant i forhold til det jeg ønsker å jobbe med i framtiden. Jeg ønsker å jobbe med HR og organisasjonsutvikling i offentlig sektor og bidra til effektive og fleksible organisasjoner. Som leder av Studenttinget får jeg også mye nyttig erfaring i det å lede organisasjoner.” Knut Eikre

masterstudent, samfunnsendring, organisasjon og ledelse Leder av Studenttinget ved HiMolde

SE MER INFO

www.himolde.no/samfunnsfag

himolde.no

57


58


HELSE- OG SOSIALFAG HiMoldes helse- og sosialfagsutdanninger er kjent for høy kvalitet, både i teori- og praksisundervisning, med tett oppfølging av studentene og gode praksisplasser. Bachelor i sykepleie Bachelor i vernepleie Master i helse- og sosialfag * Videreutdanning i psykisk helsearbeid (1. år master) * Videreutdanning i psykososialt arbeid med barn og unge (1. år master) * Videreutdanning i miljøarbeid og tverrprofesjonalitet (1. år master) * Videreutdanning i avansert klinisk sykepleie i kommunehelsetjenesten med valgfrie spesialiseringer innen (1. år master): * • Omsorg ved komplekse somatiske sykdomstilstander • Palliativ omsorg • Demensomsorg Philosophiae Doctor i Helse- og sosialfag (Ph.d.)

Se mer info

Sykepleie www.himolde.no/sykepleie

Vernepleie www.himolde.no/vernepleie

* Studier som ikke har opptak høsten 2017. Neste opptak er planlagt høsten 2018. himolde.no

59


SYKEPLEIE Bachelorgrad

STUDIEKODE

211 050

STUDIEPOENG

180

VARIGHET

3 år

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Generell studie-/ realkompetanse

SØKNADSFRIST

15. april 2017 Samordna opptak

Sykepleieryrket gir deg mulighet til å hjelpe mennesker som på grunn av sykdom eller funksjonssvikt trenger behandling, rehabilitering eller veiledning. Sykepleiere arbeider med både barn, unge, voksne og eldre og samarbeider ofte tverrfaglig med andre yrkesgrupper. Behovet for sykepleiere er stort og du vil kunne finne deg jobb over hele landet.

Hvorfor Høgskolen i Molde? Sykepleierutdanningen har engasjerte og kunnskapsrike lærere som gir hver enkelt student tett oppfølging. HiMolde har tilgang på gode praksisplasser, og har en fullt utstyrt øvingsavdeling.

Praksisstudier innen • sykehjem og omsorgssenter • medisinsk og kirurgisk avdeling • hjemmesykepleie • psykisk helsearbeid • folkehelsearbeid

Studiets innhold Sykepleierutdanningen er sammensatt av teori- og praksisstudier. Undervisningen varierer mellom forelesninger, gruppearbeid, litteraturstudier og praksisstudier. Utdanningen har fokus på forskningsbasert og praksisnær undervisning. Teoristudiene omfatter sykepleiefaglige, naturvitenskapelige og samfunnsvitenskapelige emner. Sykepleieteori, hygiene, sykdomslære, psykologi, sosiologi og helsejuss er noen av undervisningstemaene.

Studiested Molde eller Kristiansund Sykepleierutdanningen har to studiesteder, både i Molde og Kristiansund. Studiegruppe Kristiansund får deler av undervisningen tilrettelagt i Kristiansund. Undervisningen som gis til samlet kull vil foregå i Molde. Praksisstudiene vil skje i Romsdal og på Nordmøre.

60

Videre studiemuligheter HiMolde tilbyr flere videreutdanninger/1. år master, mastergrad i helse- og sosialfag og ph.d. i helse- og sosialfag.


STORE JOBBMULIGHETER ”Det å jobbe med og bli kjent med mennesker har alltid vært viktig for meg, det er det som har vært drømmen min i alle år. Som sykepleier har en også mange jobbmuligheter etter endt utdanning. På et mindre studiested får en et mye tettere studiemiljø. Det er kjempesosialt og vi ser hverandre hele tiden. Vi i klassen får et godt miljø og en blir trygge på hverandre. Folk trives rett og slett fordi miljøet er lite. Den tette kontakten med faglærerne er også en stor fordel.” Kjersti Horjen bachelorstudent, sykepleie

SE MER INFO

www.himolde.no/sykepleie

himolde.no

61


NÆRHET TIL DET MESTE ”Fordelen med en liten skole er at det er kort veg til faglærer og det sosiale fungerer utrolig bra.” Monica Vuttudal bachelorstudent, vernepleie

62


VERNEPLEIE Bachelorgrad

STUDIEKODE

211 060

STUDIEPOENG

180

VARIGHET

3 år

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Generell studie-/realkompetanse

SØKNADSFRIST

15. april 2017

Vernepleieryrket gir deg muligheter til å bidra til at mennesker med funksjonsvansker kan oppnå større grad av selvstendighet og livskvalitet. Gjennom målrettet stimulering og opplæring, ønsker vi å utvikle den enkeltes selvbestemmelse, deltakelse og mestring av dagliglivet. Vernepleierens oppgave kan også være å forebygge funksjonsvansker. Samarbeidsferdigheter er viktig både i utdanning og i yrkesutøvelse. Som vernepleier vil du arbeide for å ivareta menneskers ulike behov.

Jobbmuligheter Det er stort behov for vernepleiere, og jobbmulighetene er mange og varierte. Aktuelle arbeidssteder for vernepleiere er bl.a. i omsorg for funksjonshemmede, eldreomsorg, psykisk helsearbeid, rusomsorg, barnevern og i hjemmebaserte tjenester. Vernepleiere jobber også i barnehage- og skolesektoren. Hvorfor Høgskolen i Molde? Høgskolen i Molde er den eneste institusjon i regionen som tilbyr en slik utdanning. Tilgangen på praksisplasser er god, og vi sikrer studentene tett oppfølging i både teori- og praksisperioder. Du blir godt kjent med både lærere og medstudenter. Studiet er ett av flere helseog sosialfaglige studier ved HiMolde. Høy kvalitet hos den faglige staben og fokus på forskningsbasert undervisning gir student-

ene både bredde og dybde i utdanningen. Studiets innhold Arbeidsformene i studiet er varierte, med stor vekt på problemløsning i grupper, diskusjoner og personlig utvikling. Teoristudier • Samfunnsvitenskapelige og juridiske emner • Psykologiske og pedagogiske emner • Helsevitenskapelige emner • Miljøarbeid og habiliterings- og rehabiliteringsarbeid Praksisstudier Vernepleierutdanningen i Molde har et sterkt fokus på praksis. Studentene er ute i praksisstudier i fem av seks semestre. Observasjonspraksis, barnehage/skole,

pleie- og miljøarbeid, praksis med personer med utviklingshemming og fordypningspraksis er de områdene studentene skal innom i praksisdelen. Videre studiemuligheter Studiet gir grunnlag for å ta videreutdanning innen en rekke områder. Høgskolen i Molde tilbyr flere helse- og sosialfaglige videreutdanninger og et masterstudium i helse- og sosialfag. Les mer om studiet og jobbmuligheter på www.vernepleier.no

SE MER INFO

www.himolde.no/vernepleie

himolde.no

63


HELSE- OG SOSIALFAG Mastergrad – IKKE OPPTAK HØSTEN 2017

STUDIEKODE

211 2070

STUDIEPOENG

120

VARIGHET

2 år – heltid el. 4 år – deltid

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Relevant bachelorgrad eller tilsvarende, 1 års klinisk praksis

SØKNADSFRIST 15. april 2018 – Lokalt opptak

Mastergrad i helse- og sosialfag, kliniske hjelperelasjoner overfor sårbare grupper.

Hovedmål Studiet er rettet mot kliniske hjelperelasjoner innenfor somatisk og psykisk helse, samt sosialfaglig arbeid. Sentralt i studiet står utforskning av det direkte arbeidet med pasienter og brukere, pårørende og sosiale nettverk.

relatert til helse og lidelse, funksjonstap og hvordan opprette og vedlikeholde en relasjon som oppleves som virksom for pasienten/ brukeren. Studieretningene kan gjennomføres som egne, selvstendige utdanninger eller inngå som første del av mastergradsstudiet.

står sentralt i studiets andre del. Studentene sluttfører den andre delen av mastergradsstudiet gjennom å skrive masteroppgaven. For heltidsstudenter tas studiets del 1 og del 2 parallelt. Studentene forholder seg da til to ulike studieplaner som, med tilpasning, er forenlig.

Mastergraden i helse- og sosialfag er forankret i følgende forsknings- og kompetanseområder: • Psykisk helsearbeid • Aldring og omsorg for eldre • Funksjonshemming og rehabilitering • Fenomenologisk tilnærming til sårbare grupper • Tverrprofesjonelt samarbeid • Omsorg til pasienter med somatisk sykdom og lidelse

Høsten 2018 tilbys følgende studieretninger, alle på 60 studiepoeng: 1. Psykisk helsearbeid 2. Psykososialt arbeid med barn og unge 3. Miljøarbeid og tverrprofesjonalitet 4. Avansert klinisk sykepleie i kommune helsetjensten, med 3 ulike spesialiseringer: • Omsorg ved komplekse somatiske sykdomstilstander • Palliativ omsorg • Demensomsorg

Forkunnskaper Søkere som tidligere har en av høgskolens fem videreutdanninger eller har annen klinisk videreutdanning som kan godkjennes for opptak til masterstudiet, kan søke opptak til mastergradens andre del. Disse må dokumentere tilstrekkelig kunnskaper i vitenskapsteori og forskningsmetode. Opptak til andre del av mastergradsstudiet i helse- og sosialfag ved Høgskolen i Molde forutsetter et karakterkrav på gjennomsnitt C eller bedre, samt C eller bedre på fordypningsoppgaven.

Organisering Studiet kan tas på heltid eller deltid. Studiets første del består av fire valgfrie studieretninger. Alle studieretningene har fokus på utfordringer

Andre kliniske videreutdanninger i helse- og sosialfag kan godkjennes som første delen av mastergradsstudiet, evt med tilleggskrav. Fordypning i den kliniske hjelperelasjonen

64

Videre studiemuligheter Studiet kan videre kvalifisere for opptak til doktorgradsstudier innen helse- og sosialfag.


PSYKISK HELSEARBEID Master 1. år – IKKE OPPTAK HØSTEN 2017

STUDIEKODE

211 2045

STUDIEPOENG

60

VARIGHET

2 år – deltid

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Bachelor i helse-/sosialfag og minst 1 års relevant praksis

SØKNADSFRIST 15. april 2018 – Lokalt opptak

Videreutdanning i psykisk helsearbeid, tverrfaglig fordypning i psykososialt arbeid.

Hovedmål Studiet skal kvalifisere helse- og sosialarbeidere til forebyggende, behandlende og rehabiliterende arbeid med mennesker som har psykiske problemer. Studentene skal utvikle sine ferdigheter i å gi omsorg og hjelp til mennesker med psykiske problemer og lidelser. Utdanningen legger særlig vekt på at studentene skal utvikle og etablere et fundament av psykoterapeutiske holdninger, forståelses- og kommunikasjonsmåter. Studentene får grundig kjennskap til ulike familie- og nettverkstilnærminger. I tillegg skal studentene øke sine kunnskaper om tverrprofesjonelt samarbeid. Hensikten med dette er å styrke studentene i deres egne fag og yrkesfunksjoner innen det psykiske helsevern spesielt. Videreutdanningen kvalifiserer for arbeid innen både kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten

Organisering Studiet er organisert som et deltidsstudium som løper over to år (fire semestre). Studiet er inndelt i en basisdel (30 studiepoeng) og en fordypningsdel i psykososialt arbeid (30 studiepoeng). Studiet har til sammen 11 ukesamlinger over fire semestre. Det gjennomføres tre ukesamlinger per semester med unntak av tredje semester som har to ukesamlinger. I tredje semester gjennomfører studentene syv ukers klinisk praksis eller klinisk utviklingsprosjekt på egen arbeidsplass. Studentene vil bli organisert i faste refleksjonsgrupper som møtes fem ganger hvert semester. Videre studiemuligheter Videreutdanning i psykisk helsearbeid kan gjennomføres som egen, selvstendig utdanning eller inngå som første del av mastergradsstudiet i helse- og sosialfag ved Høgskolen i Molde. Studiet kan også kvalifisere for innpass ved andre master-

gradsstudier ved andre høgskoler og universiteter. Slik godkjenning må gis av den institusjonen som tilbyr mastergradsstudiet. Opptak til andre del av mastergradstudiets i helse- og sosialfag ved Høgskolen i Molde forutsetter et karakterkrav på gjennomsnitt C eller bedre. Flere videreutdanninger Voldsrisikovurdering/voldsrisikohåndtering Hvordan forstå, utrede og håndtere voldsrisiko hos mennesker med psykiske lidelser. Et samarbeid mellom HiMolde og Helse Sørøst og Oslo universitetssykehus, Ullevål. www.sifer.no

SE MER INFO

www.himolde.no/Studier/ Psykiskhelsearbeid

himolde.no

65


PSYKOSOSIALT ARBEID MED BARN OG UNGE

FAGLIG PÅFYLL

Master 1. år – IKKE OPPTAK HØSTEN 2017

STUDIEKODE

211 2050

STUDIEP.

60

VARIGHET

2 år – deltid

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Relevant bachelorgrad eller tilsv., 2 år relevant yrkeserfaring og/eller arbeid med barn/unge i minst 50% stilling i studietiden

SØKNADSFRIST

15. april 2018 Lokalt opptak

”Jeg hadde hørt mye positivt om videreutdanningen som jeg nå følger. Jeg synes det er et veldig trivelig miljø på HiMolde, både blant ansatte og studenter. Det beste er at jeg får det faglige påfyllet som jeg har tenkt å bruke i jobben min og videre til en mastergrad.” Ann Kristin Flemmen Eggen

Hovedmål • Utvikle kunnskap og kompetanse i tråd med barn og ungdoms behov • Bedre samarbeid og koordinering av tjenestene for barn og unge • Fokusere på barn og ungdoms mestring i dagliglivet Studiet er både tverrfaglig og tverretatlig. Det er lagt vekt på å rekruttere studenter som kan avspeile hele spekteret av yrkesgrupper som møter barn og unge i sin hverdag. Eksempler: Ansatte i skole, barnehage, helse- og sosialtjenester, barnevernet, politietat og kultur- og fritidstilbud Organisering Studiet er organisert som et deltidsstudium over 2 år (fire semestre). Studiet er samlings66

og nettbasert, og har veiledede handlings- og refleksjonsgrupper.

tidligere student, psykososialt arbeid med barn og unge

Videre studiemuligheter Videreutdanning i psykososialt arbeid med barn og unge kan gjennomføres som egen, selvstendig utdanning eller inngå som første del av mastergradsstudiet i helse- og sosialfag ved Høgskolen i Molde. Studiet kan også kvalifisere for innpass ved andre mastergradsstudier ved andre høgskoler og universiteter. Slik godkjenning må gis av den institusjonen som tilbyr mastergradsstudiet. Opptak til andre del av mastergradsstudiet i helse- og sosialfag ved Høgskolen i Molde forutsetter et karakterkrav på gjennomsnitt C eller bedre. Studiestart August 2018, forutsetter ekstern finanisering.

SE MER INFO

www.himolde.no/Studier/ Psykososialtarbeidmedbarnogunge


himolde.no

67


ETTERSPURT KOMPETANSE ”Jeg valgte dette studiet fordi det virket spennende og er en ny videreutdanning som har fokus på viktige emner som miljøarbeid og tverrprofesjonalitet. Kompetansen det gir er etterspurt, for eksempel i forbindelse med samhandlingsreformen rundt om i kommunene. HiMolde har et godt etablert læringsmiljø og er dyktige på å ivareta studentene.” Martin Magerøy

student, miljøarbeid og tverrprofesjonalitet

68


MILJØARBEID OG TVERRPROFESJONALITET Master 1. år – IKKE OPPTAK HØSTEN 2017

STUDIEKODE

211 2053

STUDIEPOENG

60

VARIGHET

2 år – deltid

Mennesker med ulike funksjonshemminger har ressurser og utviklingsmuligheter som må sees og anerkjennes av tjenesteyter. Samtidig må deres individuelle behov møtes med tilpasset hjelp og forståelse for kontekstens betydning.

SE MER INFO

www.himolde.no/Studier/ Miljarbeidogtverrprofesjonalitet

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Bachelor i helse-/sosialfag og minst 1 års relevant praksis

Hovedmål Videreutdanningen er rettet mot tjenester for mennesker med funksjonshemminger, med spesielt fokus på multifunksjonshemming og utfordrende atferd. Målgruppe Studiet retter seg mot studenter med helse, sosialfaglig eller pedagogisk høgskoleutdanning. I tillegg er det krav om minst ett års relevant yrkespraksis etter fullført bachelorutdanning. Unntak fra praksiskravet kan vurderes. Søkere med annen tilsvarende utdanning kan tas opp etter særskilt vurdering. Det er krav om at studentene under utdanning har minst 50 % stilling av relevans for studiets emner. Studiets organisering og faglige innhold Studiet er en tverrfaglig videreutdanning organisert som et deltidsstudium over 2 år, og kan inngå som 1. år i en mastergrad i helse- og

SØKNADSFRIST 15. april 2018 – Lokalt opptak

sosialfag. Videreutdanning er en av fem alternative studieretninger som kan gjennomføres som en egen selvstendig utdanning, eller inngå som første del av masterstudiet. Studiet er inndelt i seks emner: • Vitenskapsteori, forskningsetikk og metode (7,5 stp) • Funksjonshemming, inkludering og deltakelse (10 stp) • Tverrprofesjonelt samarbeid (10 stp) • Psykologisk perspektiv, juridiske emner og etisk refleksjon (5 stp) • Kliniske og pedagogiske tilnærminger (12,5 stp) • Fordypningsoppgave (15 stp) Viderer studiemuligheter Det er muligheter for videre masterstudier etter endt videreutdanning, forutsatt at en har karakteren C eller bedre på avsluttende oppgave. himolde.no

69


AVANSERT KLINISK SYKEPLEIE i kommunehelsetjensten

Master 1. år – med tre valgfrie spesialiseringsområder IKKE OPPTAK HØSTEN 2017 TILRETTELEGGING ”Studiet traff meg veldig og det har virkelig innfridd alle forventninger, både faglig og sosialt. Medstudentene mine er alle tiders og faglærerne har høy kvalitet. Jeg vil anbefale dette studiet til alle.Som pendler kan det bli litt slitsomt, men det er absolutt verdt det. Lærerne er veldig flinke til å legge til rette for oss.” Tore Uggedal student, palliativ omsorg Sykepleier, Giske kommune

STUDIEKODE

se himolde.no

STUDIEPOENG

60

VARIGHET

2 år – deltid

SE MER INFO

70

Molde

Hovedmål Studiet skal gi studentene avansert kunnskap om pleie, omsorg og behandling av pasienter innenfor sitt valgte spesialiseringsområde. Videre skal studenten kunne analysere komplekse problemstillinger og handle i vanskelige situasjoner, samt bidra i et arbeidsliv som stiller store krav til faglighet, selvstendighet og endringsevne. Studiet kvalifiserer for arbeid i både i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og i spesialisthelsetjenesten. Organisering Avansert klinisk sykepleie i kommunehelsetjenesten er første året i vår mastergrad i helse- og sosialfag, kliniske hjelperelasjoner overfor sårbare grupper.

www.himolde.no/studier/ avansertklinisksykepleie

STUDIESTED

Studiet har tre valgfrie spesialiseringsområder: • omsorg ved komplekse somatiske sykdomstilstander

OPPTAKSKRAV

Bachelor i sykepleie

SØKNADSFRIST 15. april 2018 –

Lokalt opptak

• palliativ omsorg • demensomsorg Studiet er organisert som et deltidsstudium over to år og har til sammen 12 ukesamlinger. Studieretning/videreutdanning i Avansert klinisk sykepleie i kommunehelsetjenesten med valgt spesialisering kan gjennomføres som en egen selvstendig utdanning, eller inngå som første del av mastergradsstudiet i helse- og sosialfag ved Høgskolen i Molde. Studiet kan også kvalifisere for innpass ved mastergradsstudier ved andre høgskoler eller universitet. Slik godkjenning må gis av den institusjonen som tilbyr mastergradsstudiet. Opptak til andre året i mastergradsstudiet i helse- og sosialfag ved Høgskolen i Molde forutsetter et karakterkrav på gjennomsnitt C eller bedre.

Les mer om de tre spesialiseringsområdene på neste side.


OMSORG VED KOMPLEKSE SOMATISKE SYKDOMSTILSTANDER Spesialisering

Etter endt utdanning skal studenten ha avansert klinisk kompetanse innen omsorg ved komplekse somatiske sykdomstilstander. Dette innebærer utvikling av relasjon- og samhandlingskompetanse i ansiktsnære relasjoner gjennom brukermedvirkning og i tverrfaglige team, samt i utøvelse av lederskap. Gjennom studiet skal studenten

utvikle avansert kunnskap om, og ferdigheter i, å imøtekomme fysiske, psykiske, sosiale- og eksistensielle/åndelige behov hos pasienter med komplekse somatiske sykdomstilstander, samt ivaretakelse av pårørende. Studiet skal gi studentene kunnskap og ferdigheter i å organisere og iverksette tiltak i samarbeid med andre profesjoner på tvers av nivå i helse- og

omsorgstjenesten. Dette innebærer forebyggende arbeid, behandling- og oppfølging av behandling, og rehabilitering i samarbeid med pasient og pårørende. Utdanningen kvalifiserer for arbeid med pasienter som har komplekse somatiske sykdomstilstander i den kommunale helse- og omsorgtjenesten og i spesialisthelsetjenesten. Denne spesialiseringen krever minimum to års relevant praksis.

PALLIATIV OMSORG Spesialisering

Etter endt utdanning skal studenten ha avansert klinisk kompetanse innen palliativ omsorg. Dette innebærer utvikling av relasjonog samhandlingskompetanse i ansiktsnære relasjoner gjennom brukermedvirkning og i tverrfaglige team, samt i utøvelse av lederskap. Gjennom utdanningen skal studenten

utvikle avansert kunnskap om, og ferdigheter i – å imøtekomme fysiske, psykiske, sosiale- og eksistensielle/åndelige behov hos pasienter i palliativ fase, samt ivaretakelse av pårørende. Videre skal studiet gi studentene kunnskap og ferdigheter i å organisere og iverksette tiltak i samarbeid med andre profesjoner på tvers av

nivå i helse- og omsorgstjenesten. Målet med all behandling, pleie og omsorg er å gi pasienten og deres pårørende best mulig livskvalitet. Utdanningen kvalifiserer for arbeid innen palliativ omsorg i den kommunale helse- og omsorgtjenesten, spesialisthelsetjenesten, og i tverrfaglige palliative team. Praksis ønskelig, men ikke et krav.

DEMENSOMSORG Spesialisering

Etter endt utdanning skal studenten ha avansert klinisk kompetanse innen demensomsorg. Dette innebærer utvikling av relasjon og samhandlingskompetanse i ansiktsnære relasjoner gjennom brukermedvirkning og i tverrfaglige team, samt utøvelse av lederskap. Gjennom utdanningen skal studenten utvikle

avansert kunnskap om og ferdigheter i – å imøtekomme fysiske, psykiske, sosiale- og eksistensielle/åndelige behov hos pasienter med demenssykdom, samt ivaretakelse av pårørende. Studiet skal gi studenten kunnskap og ferdigheter i å organisere og iverksette tiltak i samarbeid med andre

profesjoner på tvers av nivå i helse- og omsorgstjenesten. Dette innebærer forebyggende arbeid, behandling og rehabilitering i samarbeid med pasient og pårørende. Utdanningen kvalifiserer for arbeid innen gerontologi og geriatri både i kommuneog spesialisthelsetjenesten. Praksis ønskelig, men ikke et krav. himolde.no

71


PH.D. I HELSEOG SOSIALFAG STUDIEPOENG

180

VARIGHET

3-4 år

STUDIESTED

Molde

OPPTAKSKRAV

Mastergrad el. tilsvarende innen relevant fagområde

SØKNADSFRIST

Fortløpende opptak Lokalt opptak

Studieløpet må være finansiert, f.eks. gjennom stipendiatstilling.

Høgskolen i Molde og Høgskulen i Volda tilbyr i fellesskap forskar-utdanning i helse- og sosialfag, med spesialisering innan ”Vilkår for profesjonsutøving”. Utdanninga fører fram til graden Philosophiae Doctor.

Sentrale tema i ph.d.-utdanninga og forskinga i fagmiljøa er: • relasjonen profesjonsutøvar og pasient/klient • profesjonelle verdiar • bruk av skjønn i profesjonsutøving • forholdet til administrative og politiske system • vitskaplege teoriar og metodar som kan nyttast i studiet av slike tema. Studiet ber preg av ei brei fagleg orientering og tverrfagleg tenking på tvers av profesjonsgrenser og tenestenivå. Utdanninga rettar seg 72

mot studentar med gjennomført masterutdanning (120 stp) på relevante fagområde. Både sjukepleie, vernepleie, sosionom, barnevernsutdanning og andre direkte helseog sosialrelaterte profesjonar er relevante fagområder som gir god bakgrunn for å gå inn på ph.d.-utdanninga. Kandidatar frå andre fagområde kan også få opptak om ein er oppteken av spørsmåla som blir dekt av ph.d.-utdanninga. Det kan til dømes vere lærarutdanning, psykologi,sosiologi, etikk, filosofi, juss, statsvitskap, leiing- og administrasjonsfag, logistikk og kommunikasjonsfag.


IVARETA VERDIFULL TID ”Når mor eller far er alvorlig syk og døende, kan barn og unge oppleve familiens hverdag som uforutsigbar, skremmende og kaotisk. Men den siste tiden i mors eller fars liv er også en verdifull tid, som det er viktig at barn får anledning til å delta i på egne premisser. Mitt doktorgradsprosjekt utforsker hvordan våre oppfatninger – og antagelser om barn kan ha betydning for hvordan de blir ivaretatt ved foreldrenes sykdom og død.” Ingrid Hogstad Johansen ph.d.-stipendiat

LES MEIR OM STUDIET:

www.himolde.no/studier/ phdihelseogsosialfag

himolde.no

73


Bedriftsutplassering Som student ved de fleste av våre bachelorstudier har du anledning til å bruke deler av studiene i en bedrift eller organisasjon. Alle våre helse- og sosialfagstudenter har omfattende praksis ved et sykehus, kommune eller tilsvarende.

Fjerde semester Studerer du økonomi, idrett eller logistikk, kan du velge faget ”Utplassering i bedrift”. Da jobber du i en bedrift i det fjerde semesteret. Studentene jobber halvparten av tiden med relevante oppgaver i bedriften og den andre halvparten brukes til å skrive en oppgave i tett samarbeid med bedriften.

Les mer på www.himolde.no/studier/utplassering

74

Arbeidserfaring Ved å velge en slik utplassering vil du få relevant arbeidserfaring, samtidig som du får testet ut kunnskapen din i arbeidslivet. For de av studentene som velger utplassering i bedrift, vil det siste året av studiene gi en bedre læringseffekt, siden du da har mange praktiske erfaringer å henge kunnskapen på.

INNSIKT I ARBEIDSLIVET ”Det å være utplassert i bedrift var supert for meg! Det gav meg knagger å henge kunnskapen på samtidig som jeg fikk en bredere innsikt i hvordan kunnskapen anvendes. Det er jo derfor vi studerer, for å lære oss ting som vi kan videreutvikle i arbeidslivet. I løpet av praksisperioden fikk jeg også tilbud om fast jobb, noe jeg takket ja til. I jobben har jeg god bruk for fagene jeg hadde på HiMolde. Jeg har også lært meg nye måter å tilegne meg kunnskap på, noe som kommer godt med i arbeidslivet.”

Ragnhild Farstad

Finansiell rådgiver, Sparebanken Møre tidligere økonomistudent, HiMolde


Foto: Panorama HIM, Tools.

himolde.no

75


Med verden som lekegrind! Mange av HiMoldes studenter kommer fra utenlandske læresteder. Nær 250 studenter fra 60 ulike nasjoner er med på å gjøre Molde Campus til et flerkulturelt studiested.

De internasjonale studentene er enten Erasmusstudenter eller gradsstudenter ved ett av de internasjonale masterprogrammene våre. Hvert år arrangeres Internasjonal dag på Campus og her kan du få både kulturelle og gastronomiske smakebiter fra hele verden. Jobbmuligheter i fremtiden Alle studenter som er tatt opp ved et studieprogram ved Høgskolen i Molde har 76

tilbud om å reise på utveksling. Gjennom våre utvekslingsprogram med institusjoner over hele verden kan du kombinere studier med kultur, språk og opplevelse! Du vil få innblikk i andre kulturer, økt språkkunnskap, nye venner og ikke minst minner for livet. Med tanke på fremtidige jobbmuligheter, etterspør næringslivet internasjonal kompetanse og språkkunnskaper som du kan oppnå gjennom et semester i utlandet.

Opphold Utvekslingsoppholdet kan vare fra en måned til to semestre og godkjennes som en del av graden du tar ved Høgskolen i Molde. Les mer på: www.himolde.no/studier/studentutveksling


MINNEAPOLIS ”Å studere i Minneapolis står igjen som en av de beste opplevelsene i mitt liv. Jeg sitter igjen med mange gode venner og minner, både fra skolehverdagen og fritiden. Studentmiljøet var bra, og det var veldig lett å få nye venner. Jeg føler også at jeg har utviklet meg både faglig og personlig og jeg er utrolig glad for at jeg var tøff nok til å dra fra kjæreste, venner og familie og vokse litt på egenhånd. Et opphold i Minneapolis anbefales på det sterkeste!” Kristiane Amundsen

”Jeg sitter igjen med mange

Studiested: Augsburg College, Minneapolis USA

gode venner og minner, både fra skolehverdagen og fritiden” himolde.no

77


HiMoldeX – åpen kursplattform Gjennom vår åpne kursplattform HiMoldeX.no er vi helt i front når det gjelder å gjøre forelesninger og studiemateriell tilgjengelige for studentene. Gjennom videoforelesninger kan studentene følge med på undervisningen samme hvor de er, så lenge de har nettilkobling. Alt er åpent, tilgjengelig og gratis, altså «annerledes og bedre» i praksis.

78


IDRETT

13 videoer ØKONOMI

32 videoer

LOGISTIKK

33 videoer

IT

I dag er det mellom 200 og 300 studenter som daglig er inne på HiMoldeX for å se videoforelesninger, og antall kurs som tilbys vokser stadig. I dag er ca 50 kurs åpne for publikum.

10 videoer

Fleksibelt og tilgjengelig Det er flere grunner til at Høgskolen i Molde ønsker å dele forelesninger åpent til egne studenter og omverdenen, men det viktigste er at dette bidrar til å heve studiekvaliteten og tilgjengeligheten. I en hektisk studiehverdag er det betryggende at en kan se om igjen forelesninger på nettet.

JUSS OG SAMFUNNSFAG

7 videoer

Skal du forberede deg til eksamen eller se oppgaveløsningen på nytt, så er de tilgjengelige, bare et tastetrykk unna. NYHET! Fra høsten 2017 kan du følge all undervisning i årsstudium i IT via HiMoldex.no moldestudenten ismuget-himolde logistikkforum

twitter.com/himolde twitter.com/panoramahim

SE MER INFO

www.himoldex.no

SnapChat kan brukes til å skanne QR-kodene i katalogen.

fb.com/himolde fb.com/apningsukahimolde fb.com/iStudent.Molde fb.com/HIKSU.Aktivitetsgruppa fb.com/simolde fb.com/PanoramaHiM

himolde.no

79


Tett på med Panorama Panorama – dekker livet på og rundt campus. Høgskoleavisa publiserer reportasjer om folk, forskning og samfunn på Molde Campus og i molderegionen. Studentfrilansere er en viktig ressurs for Panorama, studenter som har interesse og talent for journalistikk og fotografering kan derfor få opplæring og

SE MER INFO

www.panorama.himolde.no

80

verdifull yrkeserfaring i en redaksjon med både norske og internasjonale kolleger. Panorama samarbeider redaksjonelt med de uavhengige UH-avisene i Oslo, Bergen og Trondheim. Les mer på panorama.himolde.no


Søk studieplass ved HiMolde Årsstudier og bachelorstudier

Emnestudent

I denne brosjyren finner du alle våre bachelor- og årsstudier. Disse skal du søke på gjennom Samordna opptak (SO). Logg inn på www.samordnaopptak.no og registrer din nettsøknad. Studiekoder finner du på SOs nettsider, på www.himolde.no/studier under hvert enkelt studium eller i denne brosjyren.

Emnestudenter får studierett til enkeltemner, og må følge ordinær undervisning, frister og arbeidskrav som emnene tilsier. Studieretten er begrenset til det/de enkeltemne(r) du får opptak til. Emnestudenter betaler ordinær semesteravgift. Søknad registreres i høgskolens lokale søknadsweb. Les mer på: www.himolde.no/studier/emnestudent

Ordinær søknadsfrist er 15. april Gjelder også for dem med reservert studieplass fra i fjor.

Søknadsfrist (siste frist for å søke) • 1. august for høstsemesteret • 1. desember for vårsemesteret

Søknadsfristen er 1. mars for søkere med • Dokumenterte grunner for særskilt vurdering • Dokumenterte grunner for tidlig opptak • Videregående utdanning og annen internasjonal utdanning fra land utenfor Norden • Rudolf Steinerskole • IB (International Baccalaureate) • Realkompetanse

HiMoldeX HiMoldeX er en åpen kursplattform som har emner med kursmaterial åpent tilgjengelig og med video av forelesninger. Helt åpent. Helt gratis. Tilgjengelig for alle.

Videreutdanning og masterstudier I denne brosjyren finner du også alle våre master- og videreutdanninger som har lokalt opptak. På www.himolde.no/studier/opptak finner du informasjon om opptak til videreutdanninger og masterstudier, og en link til vår søknadsweb for disse studiene. Søknadsfristen kan variere. Se under det enkelte studium hvilken søknadsfrist som gjelder.

Kontakt oss Høgskolen i Molde - Vitenskapelig høgskole i logistikk Postboks 2110, 6402 Molde www.himolde.no E-post: opptak@himolde.no Telefon studentservice: 71 21 40 00

himolde.no

81


Alle studier ved HiMolde Årsstudier IT

1 år

26

Idrett og adventure

1 år

30

Bedriftsøkonomi

1 år

38

Statsvitenskap

1 år

48

Juridiske fag (juss)

1 år

50

Bachelorstudier

Videreutdanninger (Ikke opptak høsten 2017) Ledelse i helse - og sosialtjenesten

1 år deltid

54 *)

Psykisk helsearbeid

2 år deltid

65 *)

Psykososialt arbeid med barn og unge

2 år deltid

66 *)

Miljøarbeid og tverrprofesjonalitet

2 år deltid

68 *)

Avansert klinisk sykepleie m/valgfri spesialisering

2 år deltid

70 *)

Masterstudier

Logistikk og Supply Chain Management

3 år

14

MSc in Petroleum Logistics

2 år

18

Petroleumslogistikk

3 år

16

MSc in Logistics

2 år

20

Sport Management

3 år

32

Erfaringsbasert master i logistikk

3 år deltid

22

Økonomi og administrasjon

3 år

40

MSc in Sport Management

2 år

34

Regnskap og revisjon

3 år

42

Økonomi og administrasjon – siviløkonom

2 år

44

Juss og administrasjon

3 år

52

Samfunnsendring, organisasjon og ledelse

2 år

56

Sykepleie

3 år

60

Helse- og sosialfag, ikke opptak høsten 2017

2 år

64 *)

Vernepleie

3 år

62

Ph.d-studier Det kan bli endringer i studietilbudet. Sjekk derfor alltid våre nettsider www.himolde.no/studier for oppdatert informasjon om våre studietilbud. *) Studier som ikke har opptak høsten 2017 ved HiMolde.

82

Ph.d i logistikk

24

Ph.d i helse- og sosialfag

72


Design:

Foto: Espen A. Istad, Einar Engdal, R. Hasselø, Terje Aamodt, Ingrid Kvande, Erik Birkeland, Terje Rakke, Jan Ragnvald Eide, Arild J. Waagbø.

Avsender: Høgskolen i Molde Postboks 2110 6402 Molde

Høgskolen i Molde studiekatalog 2017  
Høgskolen i Molde studiekatalog 2017