Page 1

TRONDHEIM SYMFONIORKESTER 2012–2013 Ukas høydepunkt #2 | Folkets orkester #4 | Småfolk og store gleder #7 | TSO Musikkteater #11 | Abonnement #12 | MAestra #14


#2

Foto: Fred Jonny™


Ukas høydepunkt Torsdag kveld med TSO har blitt en tradisjon for mange. Et lite pusterom i hverdagen. Den nye sesongen starter 23. august – og vi gleder oss!

Torsdagskonsertene i Olavshallen er selve fundamentet i det vi driver med. Årets program har stor variasjon i det musikalske uttrykket – det skal være noe for enhver smak. Vi vil gi overraskelser, skape nye opplevelser og utvide horisonter. Samtidig som vi skal leve opp til forventningene og være det kjente og kjære TSO dere kjenner fra før. Det er langt fra Björn og Benny til Beethoven, og det er utrolig mye spennende i det mellomrommet. Noe av dette kan oppleves på torsdagskonsert med TSO.

#3


URBANSKI x 8 Denne sesongen blir det anledning til å oppleve TSOs sjefdirigent i åtte ordinære konserter, i tillegg til to Happy Hour-konserter. Les mer på side 9.

BENTE ROGNSAA HORN

DANIEL TURCIna fiolin

ANNA GEBERT Anna er nytilsatt 1. konsertmester i TSO. Hun er opprinnelig fra Finland.

Anna Gebert fiolin #4

Foto: Stefan Bremer

lars sitter slagverk

Sarah Warner Vik fagott

HEI! VI ER TSO


Folkets orkester En av TSOs hovedoppgaver er å bringe den klassiske musikken til et så stort publikum som mulig. Det vil vi gjøre gjennom å være et orkester for alle i denne regionen som setter pris på den musikken vi presenterer, også for de som på forhånd kanskje ikke vet at de vil sette pris på klassisk musikk; det nye publikum. I så måte har vi mye å glede oss over; Olavshallen har vært sprengt til briste­ punktet ved flere anledninger de siste sesongene, det er fulle hus, og til tider en heftig kamp om billettene. Og vi ser at vårt publikum er sammensatt, våre trofaste abonnenter er der, heldigvis, i tillegg mange nye; det er ungdom og det tales fremmede språk. I tillegg til tradisjonelle papirprogram og annet skriftlig materiell informerer vi om vår virksomhet på nettet, på mobilen, og vi er på facebook. Daglig «snakker» orkestret med et stort antall venner som er innom siden; for å hente informasjon, gi en kommentar, eller bare for å ta en titt. I tillegg møter vi publikum i «førsnakk», dirigenten snakker med publikum og orienterer om programmet på utvalgte konserter, og vi drar ut og møter publikum på deres arena; i kantina på jobben, på julebordet eller på en konferanse. TSO skal være byens og folkets orkester. Terskelen for å besøke oss skal være lav. Uten store hindringer skal du kunne komme inn og få ta del i den fantastiske verden som den klassiske musikken og musikkteateret representerer. Du kan kjøpe en enkelt billett, bli abonnent, eller benytte deg av noen andre av våre billett­ordninger som du synes er tilpasset din lommebok. Vi møtes på facebook, og på konsert. Noen tastetrykk, og så er du der. Velkommen til TSO.

Foto: Fred Jonny™

arnulf Johansen obo

ole Jørgen Melhus trombone

Roar Leinan direktør Foto: Jøran Wærdahl

Einar Faaret Saastad fiolin

Svein hovdkinn fiolin

Hilde Gimse fiolin #5


Foto: Euforia Film/Storm Studios

Peter og Ulven Et verdensberømt musikkstykke som gir barn en innføring i orkester­musikk. En Oscar-vinnende animasjonsfilm som er både vakker og spennende. Slikt gir mektige musikk­opplevelser for små ører – og øyne. Eventyret om Peter og Ulven handler om en liten gutt som bor sammen med bestefaren sin i nærheten av en skog. Han får ikke lov til å gå utenfor gjerdet, fordi ulven ligger på lur der ute.

En vakker vårdag lurer han seg likevel ut sammen med vennene sine; en fugl, en katt og en vimsete and. I 1937 ble den russiske komponisten Sergei Prokofjev så betatt av eventyret at han skrev et orkesterverk basert på historien. I 2006 ble det laget en britisk/polsk/norsk animasjonsfilm tilpasset Prokofievs musikk. Filmen vant Oscar for beste animerte kortfilm.

Dato: Følg med på www.tso.no for mer informasjon. Peter og Ulven vil også bli spilt som skolekonserter i samarbeid med Den Kulturelle Skolesekken.

Klassisk julekonsert Den magiske julestemningen kommer først når lyd­bildet er på plass. TSOs musikalske julebord bugner av tradisjon og glad forventning når vi får med oss Helene Bøksle og Nidarosdomens Jentekor på klassisk julekonsert. Hver sesong er dette én av vår mest populære konserter. Dato: 12. desember 2012

Foto: Fredrik Arff/NRK

Foto: Christian Nilsen/iStockphoto/Tibe T

Et veksthus for talentER En del av oppdraget vårt er å gi de unge muligheten til å utvikle seg som musikere. Siden 1953 har vi med jevne mellomrom arrangert den prestisje­ fylte konkurransen Prinsesse Astrid Musikkpris for unge musikk­talenter.

Vinner av Prinsesse Astrid Musikkpris 2010, pianisten Jie Chang, kan oppleves som solist med TSO senere i sesongen. DATO: 24. januar 2013

Årets konsert blir den 16. i rekken. I år er konkurransen for fiolinister. Det er en stor anerkjennelse å vinne prisen, og premien er på hele 200 000 norske kroner, samt solist­oppdrag med TSO. Dato: 29. november 2012

#6

Foto: Stian Schioldborg


Småfolk og store gleder Keiserpingvinen Bismarck kommer stadig tilbake til Olavshallen og TSO – og ungene elsker det – og de voksne også! Det blir selvsagt pingvinkonserter denne sesongen også, den første i oktober. Det å gi barn og ungdom glede av klassisk musikk står sentralt i Trondheim Symfoniorkesters virksomhet. I tillegg til familieforestillinger har vi egne tilbud til barnehager og skoler.

Åpent hus ble arrangert for første gang i 2009. Siden da har mer enn 2000 barn årlig fått oppleve TSO på nært hold. Foto: Øystein Torheim, Jens O. Hegvik

ÅPENt hus Våren 2013 åpner vi dørene igjen, slik at alle som vil kan få titte, lytte, spørre og prøve. #7


#8

Foto: Fred Jonny™


Alle elsker UrbaŃski TSOs populære sjefdirigent har kvaliteter som verdsettes av både orkester og publikum. Kun 30 år gammel har den unge polakken tatt den klassiske musikkverdenen med storm. Stødig leder han orkesteret gjennom musikken, helt uten hjelp fra partituret – fordi han har fotografisk minne og har alt i hodet. Han blir møtt med entusiasme fra orkestre, publikum og kritikere verden over. Og begeistringen er ikke mindre når han trekker fulle hus her hjemme i Olavshallen. – Jo mer jeg lærer orkesteret å kjenne, jo bedre liker jeg meg her, sa Urbański i fjor, da han forlenget kontrakten med TSO. – Jeg er veldig glad for at de vil ha meg et ekstra år.

En honnør til TSO, for Urbański selv blir stadig mer etter­spurt internasjonalt. Inneværende år dirigerer han de filharmoniske orkestrene i Berlin og Los Angeles, samt Wiener­symfonien. Våren 2013 legger han ut på en større Europa-turné med den tsjekkiske filharmonien. Krzysztof Urbański mener bestemt at den klassiske musikken er tilgjengelig for alle, og er opptatt av å nå ut til nye målgrupper – særlig de yngre lytterne. – Alle vil ikke like alt. Til det er musikken for mang­foldig. Mitt råd er å begynne å lete etter musikken du liker!

URBAŃSKIS KONSERTER i sesongen 23.08.12 Dvořák med urbaŃski Seongens åpningskonsert toppes med den populære cellokonserten, med Truls Mørk i solistrollen.

15.11.12 fransk med urbaŃski Konserten rommer blant annet Ravels populære Bolero og Debussys La Mer.

30.08.12 russisk med urbaŃski Pianist Jean-Efflam Bavouzet spiller Prokofjevs klaverkonsert nr. 1. Vi får også høre Sjostakovitsj’ symfoni nr. 12.

22.11.12 brahms med urbaŃski Brahms' populære fiolinkonsert, med Alina Pogostkina som solist.

10.01.13 Grieg klaverkonsert Med en av Norges fremste pianister, Christian Ihle Hadland, som solist. Et norsk ikon innenfor den klassiske musikken. 16.03.13 Beethoven med urbaŃski Vi får blant annet høre hans berømte femte symfoni, Skjebnesymfonien, med en skildring av temaet «fra kamp til seier».

25.04.13 Bilder på en utstilling Mussorgskijs Bilder på en utstilling er et kjent og kjært musikkstykke, som publikum ofte etterspør. 08.05.13 Vårofferet Verket som ga publikum en sjokkartet opplevelse under premieren i Paris i 1913, men som for lengst er blitt en klassiker. #9


ANNONSEBILAG

SESONGÅPNING 23. AUGUST TSO starter sesongen 23. august med vår sjefdirigent Krzysztof UrbaŃski og Truls Mørk som solist i DvoŘáks populære cellokonsert!

Sikre deg en plass - kjøp abonnement nå! Løssalget starter 11. juni

Foto: Morten Krogvold/Virgin Classics

TILBAKEBLIKK PÅ TSO MUSIKKTEATER Fra venstre: Victoria Nava, Kari Postma og Randi Stene har alle gjort stor suksess på hjemmebane i regi av TSO Musikkteater,i rollene som Floria i Tosca og Stasi og Sylva i Czardasfyrstinnen.

Foto: Jøran Wærdahl, Geir Mogen

#10


TSO Musikkteater Opera, dans, musikal, musikkspill og nye, eksperimenterende forestillingsformer. Noen ganger med bred pensel. Andre ganger med en enkel strek.

Foto: Steinar Fuglesøy

Perledryss i oktober

Verdenspremiere med ORPHEUS 68

Peer Gynt

Vennskapsbyer – «vennskapsopera»

Det har blitt en kjærkommen høst­ tradisjon at TSO drar til Bjørnsonhuset i Molde med klassiske perler.

I høst blir det verdenspremiere på nyskrevet opera. Handlingen i Orfeus 68, skrevet av den amerikanske komponisten Paul Schwartz, er lagt til Praha under den tsjekkiske våren.

I et samarbeid med Trøndelag Teater fremfører TSO scenemusikken til Ibsens drama Peer Gynt. Dette er Edvard Griegs mest kjente dramatiske musikk, og blant de virkelig store skattene i norsk musikkhistorie. Som Ibsens drama er Griegs musikk full av referanser til norsk folklore. Du får høre kjente stykker som «I Dovregubbens hall», «Åses død», «Solveigs sang» og «Anitras dans», samt musikk som Grieg ikke inkluderte i de to Peer Gyntsuitene.

Trondheim og Krakow i Polen signerte vennskapsby-avtale i februar 2012. TSO og Krakow Opera har innledet samtaler om samarbeid og co-produksjon.

I år vil vi presentere programmet i Olavshallen før vi reiser. Vi lover en perlerad av kjærlighet, dramatikk og lidenskap. Solist: Kari Postma, sopran. DATO Trondheim : 18. oktober 2012 Dato MOLDE: 19. og 20. oktober 2012

Et operaselskap er i ferd med å sette opp barokk­operaen Orpheus. Så kommer den russiske invasjonen. De involverte må treffe viktige beslutninger om vennskap, kunst, politikk og kjærlighet. Med sin brede appell spår vi at denne operaen vil få en varig plass på repertoaret til det 21. århundres musikk. Premiere: 6. november 2012 Øvrige spilledager: 8. og 9. november 2012

Musikkteaterproduksjonen våren 2013 planlegges innenfor dette samarbeidet. Nærmere informasjon i vårt sesongprogram som kommer senere. PREMIERE: primo MArs 2013

Dette blir en stor konsertbegivenhet! Regi: Marit Moum Aune (bildet) DATO: 18. april2013 Premiere Trøndelag teater: 6. september 2013

#11


KJØP abonnement NÅ! Gullrekka – stor konsertpakke

Bestill abonnement – før 1. juni T 0 % RABAT 5 IL T P P O FÅ ,

s på tso.no t kan bestille en m ne on b A o.no therese@ts på e-post til 18 fon 73 53 98 eller på tele

• 21 konserter • 50 % billigere billetter enn ordinær løssalgspris • Fast plass i salen • 3 stk tvillingkort (kort som kan benyttes på din plass dersom du ikke har mulighet til å gå) • Forkjøpsrett til Nyttårskonserten • 50 % avslag på Orpheus 68 og vårens operasatsing før 1. oktober, 30 % etter denne datoen. Ikke fast plass, valgfri dato

23. aug

DvoŘÁk med Urbański

30. aug russisk med Urbański 13. Sept

Klarinettvirtuos

20. Sept SIR MAXWELL DAVIES

Løssalget starter 11. juni! ORdinær kr 295 Honnør kr 265 Student kr 100 Billetter i løssalg fås kjøpt i Olavshallens billettluke, tlf. 73 99 40 50,man–fre kl. 11–17, lør 11–15 Billettutsalget på Trondheim Torg Posten Billettservice tlf. 815 33 133 www.tso.no

Plukk og Miks – klippekort Fås kjøpt i Olavshallens Billettluke fra 11. juni. • klippekort med 6 eller 12 klipp • Klippekort med 6 klipp tilsvarer 25 % billigere billetter enn ordinær løssalgspris • 50 % avslag på Orpheus 68 og Don Giovanni før 1. oktober, 30 % etter denne datoen. Ikke fast plass, valgfri dato

PRIS 6 KLIPP ordinær kr 1390 HONNØR kr 1200 student kr 600 PRIS 12 KLIPP ORDINÆR kr 2600 HONNØR kr 2240 student kr 1200

#12

27. Sept

Kleiberg inviterer

04. OKT

Vedernikov

11. okt

Russisk aften med weller

01. nov

DvoŘÁks strykeserenade

15. nov fransk med Urbański 22. nov

Brahms med Urbański

29. nov

Prinsesse Astrid Musikkpris

10. jan

Griegs klaverkonsert

24. jan

Jie Zhang, prisvinner

31. jan

Trondheimsolistene

07. feb anu tali 14. feb

Han-Na Chang

14. mar

Beethoven med Urbański

21. mar påskekonsertmed med haydn 11. apr

Klassisk med weller

25. apr

Bilder på en Utstilling

08. mai

Vårofferet

PRis før 1. juni: ORDINÆR kr 3090 Honnør kr 2730 Pris etter 1. juni: kr 3490 / kr 3130


Komplett konsertoversikt finner du på tso.no. Med forbehold om endringer.

Et abonnement hos TSO betyr at du kjøper en pakke med et bestemt antall konserter. Det er i tillegg mange fordeler med å være abonnent. Du betaler mindre for å gå på konsert, får fast plass i salen på abonnements­konsertene, og forkjøpsrett og reduserte billettpriser på en rekke andre arrangement i regi av TSO. Alle TSOs abonnenter får også spesialrabatter i Olavskvartalets butikker hver tirsdag.

Sølvsuper 1 og sølvsuper 2

Bedrift

• 10 konserter + én valgfri konsert fra motsatt sølvsuperserie

• 8 konserter

• 30 % prosent billigere billetter enn ordinær løssalgspris

• 15 % billigere billetter enn ordinær løssalgspris

• Fast plass i salen

• Fast plass i salen, konsertprogram tilsendt på forhånd

• Forkjøpsrett til Nyttårskonserten

• Spesialtilbud til bedriftens ansatte på utvalgte konserter

• 50 % avslag på Orpheus 68 og vårens operasatsing før 1. oktober, 30 % etter denne datoen. Ikke fast plass, valgfri dato

• Invitasjon til førsnakk og sammenkomst før utvalgte konserter

• 30 % på øvrige ordinære konserter i motsatt sølvsuperserie

SØLVSUPER 1 30. aug russisk med Urbański 20. Sept SIR MAXWELL DAVIES 04. OKT

Vedernikov

01. nov

DvoŘÁks strykeserenade

22. nov

Brahms med Urbański

10. jan

Griegs klaverkonsert

31. jan

Trondheimsolistene

14. feb

Han-Na Chang

21. mar påskekonsertmed med haydn 25. apr

• 50 % avslag på Orpheus 68 og vårens operasatsing før 1. oktober, 30 % etter denne datoen. Ikke fast plass, valgfri dato

30. aug russisk med Urbański 27. Sept Kleiberg inviterer 01. nov

DvoŘÁks strykeserenade

29. nov

Prinsesse Astrid Musikkpris

24. jan

Jie Zhang, prisvinner

14. feb

Han-Na Chang

21. mar påskekonsertmed med haydn 11. apr

Klassisk med weller

PRis: kr 2000

Bilder på en Utstilling

SØLVSUPER 2 13. Sept

Klarinettvirtuos

27. Sept Kleiberg inviterer 11. okt

Russisk aften med weller

15. nov fransk med Urbański 29. nov

Prinsesse Astrid Musikkpris

24. jan

Jie Zhang, prisvinner

07. feb anu tali 14. mar

Beethoven med Urbański

11. apr

Klassisk med weller

08. mai

Vårofferet

PRis før 1. juni: ordinær kr 2050 Honnør kr 1840 Pris etter 1. juni: kr 2450 / kr 2240

STUDENTTILBUD: Løssalg enkeltbilletter: kr 100 Pris før 1. juni: pris etter 1. juni: Gullrekka kr 1310 Gullrekka kr 1710 Sølvsuper kr 1040 Sølvsuper kr 1440 #13


Foto: Sheila Rock/EMI

Foto: Jouni Harala

Foto: Oulo Sinfonia

Foto: Kadri Tali

MAESTRA! Hvert år kommer det dirigenter av internasjonal toppklasse til TSO og Olavshallen. De setter alle sitt personlige preg på orkesteret og verkene som fremføres. Denne sesongen er vi særlig fornøyd med å ha kvinner blant gjestedirigentene.

Anu Tali Estiske Anu Tali har vært dirigent for Nordisk Symfoniorkester siden 1997. Hun har i tillegg jobbet med en rekke prestisjefylte tyske orkestre. Dato: 7. februar 2013

#14

Han-Na Chang Koreanske Han-Na Chang er allerede en velrenommert cellist, med solistoppdrag verden over. Dette er hennes debut som dirigent i Norden.

anna-maria helsing Den finske dirigenten Anna-Maria Helsing, kunstnerisk leder for Oulo Sinfonia, kommer til Trondheim i forbindelse med Prinsesse Astrid Musikkpris.

Dato: 14. februar 2012

Dato: 29. november 2012


YNNEB&BJÖRN:

thank you for the music From TSO with love Glem at det er høst. Glem at du er i Trondheim. Len deg tilbake, lukk øynene, og drøm deg bort til en verden av vakre kvinner, raske biler og dry martinis – shaken, not stirred. Hva hadde vel filmene om James Bond vært uten musikken? I september vil TSO presentere det musikalske lydsporet til 007s fasjonable agentliv.

Björn Ulvaeus og Benny Andersson har laget noen av populærmusikkens største suksesser. Først med ABBA-låter som Waterloo, Gimme Gimme og Dancing Queen. Senere gjennom musikalene Chess, Kristina från Duvemåla og Mamma Mia. Björn og Bennys velkomponerte popmusikk er perfekt for symfoniorkester. Når vi i tillegg får med oss dirigent Nick Davies og Evelyn Jons med gjester på vokal er det duket for en fantastisk kveld! DATO: 4. og 5. april 2013

DATO: 5. og 6. september 2012

#15


SESONGÅpning med TRuls mørk Den Grammy-vinnende mestercellisten Truls Mørk gjester TSO i sesongens åpningskonsert den 23. august, som solist i Dvořáks populære cellokonsert. Foto: Stephane de Bourgies/Virgin Classics

Høydepunkter i sesongen

Foto: Ezio Armando

Foto: Martin Lengemann

benamin brittens war requiem

krzysz!

TSO SAMTID: Sir Maxwell Davies

Kleiberg inviterer

For første gang i Midt-Norge får vi høre Benjamin Brittens War Requiem. Todelt orkester, stort kor og solister medvirker i dette visjonære antikrigsverket. Det er 50 år siden verket ble fremført første gang, og det presenteres her i forbindelse med Olavsfestdagenes eget femtiårsjubileum.

Vår sjefdirigent Krzysztof Urbański utfordrer oss med sine spennende tolkninger av klassiske verker. Hvem gleder seg ikke til Debussys La Mer, Ravels Bolero, Beethovens Skjebnesymfoni, Mussorgskijs Bilder på en utstilling og Stravinskijs Vårofferet?

I forbindelse med lanseringen av CDen David og Batseba inviterer vi til en konsert hvor komponisten Ståle Kleiberg plasserer sin egen musikk sammen med kjente verk innenfor musikkhistorien.

Han ser spesielt fram til å framføre Brahms 1. Symfoni og Lutoslawskis Konsert for orkester.

Sir Peter Maxwell Davies er en musikalsk personlighet som gjennom vidd og humor har lyktes i å nå ut til et bredt publikum, og samtidig bevare sin posisjon som anerkjent samtidskomponist. Han er bosatt på Orknøyene, og lar gjerne måkeskrik, skotske folketoner og Nordsjøens dønninger prege musikken. I september kommer han hit som festivalkomponist under Trondheim Kammermusikkfestival.

Dato: 22. november 2012

Dato: 20. september 2012

Dato: 5. august 2012 i Nidaros­domen

#16

Foto: Fred Jonny™

Dato: 27. september 2012


HOUR Fredag kl 17.00 www.tso.no

HAPPY HOUR MEd UrbaŃski Start helga med symfonisk Happy Hour! Urbański og orkesteret gir en kort­ versjon av torsdags­konserten – dagen derpå. Uformell after work med kollegene eller hyggelig fredags­kos med familien. Salg av mat og drikke i TSOs kafé før konsertstart. Kom som du er! Foto: Jøran Wærdahl

Foto: Anders Bergersen

Foto: Felix Bröde

Påskekonsert MED HAYDN

GRIEGS KLAVERKONSERT

alina pogostkina

Jesu syv siste ord på korset er et orkesterverk av Joseph Haydn, skrevet til langfredagsmesse. Da komponisten senere fikk høre verket i en vokal­ utgave, ble han inspirert til å skrive det om til et stort oratorium, hvor Jesu ord blir sunget av et firestemmig kor. Det er denne versjonen som blir å høre på TSOs påskekonsert.

Griegs klaverkonsert, eller a-moll­ konserten, er den eneste solo­ konserten Edvard Grieg fullførte. Den er blant verdens mest populære klaverkonserter, og en av Griegs mest kjente komposisjoner. Christian Ihle Haadland er solist.

Den russisk-tyske fiolinisten Alina Pogostkina holdt sin første konsert allerede som femåring. Knapt 30 år gammel er hun et hett navn inter­ nasjonalt. Hun har vunnet flere store konkurranser, blant annet Sibelius fiolinkonkurranse i 2005. I november spiller hun Brahms fiolinkonsert sammen med TSO og Urbański, på sin Stradivarius.

Med TSO Vokalensemble Dato: 21. mars 2013

På programmet står også Urbańskis favorittverk Lutoslawskis Konsert for orkester.

På programmet står også Brahms' 1. Symfoni.

Dato: 10. januar 2013 Dato: 22. november 2012

Dato: 31. august 2012 kl.17.00 SJOSTAKOVITSJ SYMFONI NR. 12 11. januar 2013 kl.17.00 Lutoslawskis konsert for orkester

SPØRSMÅL OG SVAR Hvor skal jeg sitte? Dette er en smaksak. Det er visse forskjeller, selv om konsertsalen er bygget for å gi alle en best mulig lyd­opplevelse. I Olavshallen ser og hører du godt over­alt. Noen mener til og med at byens beste utsikt og flotteste akustikk er på balkong. Hvor kan jeg lese mer om konserten? Det lages program til alle konsertene. I tillegg ligger det informasjon på tso.no. Hva skal jeg ha på meg? Om du velger dress eller dongeri er knekkende likegyldig for andre enn deg selv. Det er ditt velbefinnende det handler om. Vi har ingen dresskode. Hva er praksis for mobilbruk? Ringetoner, klokker og lyssterke telefoner eller lesebrett er forstyrrende. Slå av i god tid før dirigenten entrer podiet.

Foto: Jøran Wærdahl

Foto: Fred Jonny™

Øyvind Gimse

Vårofferet

Fransk med urbaŃski

I oktober vil TrondheimSolistenes leder Øyvind Gimse for første gang dirigere en konsert med TSO, når Dvořáks Stryke­serenade står på programmet.

Stravinskijs Vårofferet ga publikum en sjokkartet opplevelse under premieren i Paris i 1913. Nå er den forlengst blitt en klassiker, og hver generasjon av nye lyttere er blitt stadig mer fascinert av den suggererende og eggende musikken i dette store verket.

Med Ravels populære Bolero på programmet blir det garantert høy puls hos både publikum og musikere. I denne spanske dansen fra Andalucia repeteres det samme temaet omkring i orkesteret til det når et klimaks. Bolero er velkjent musikk for de fleste ører, men slutter likevel aldri å begeistre og engasjere lytterne.

Gimse er selv utdannet cellist, og spilte i Trondheim Symfoniorkester i perioden 1991–97. Dato: 1. november 2012

Dato: 8. mai 2013

Dato: 15. november 2012

Hvor kan jeg parkere? Du finner godt med parkeringsplasser i parkeringshuset i Olavshallen, og kommunale P-plasser rundt omkring Olavskvartalet. Kan jeg kjøpe noe å drikke i pausen? Ja, det er et serveringssted i publikumsfoajeen i tredje etasje. Baren åpner én time før konserten starter. Hva skjer om jeg kommer for sent? Du kan komme inn i salen under applausen mellom verkene. Hvor får jeg kjøpt CD-innspillinger med TSO? Ta kontakt med Vennepunktet på våre konserter. Du finner oss i publikums­ foajeen i andre etasje. Du kan også henvende deg direkte til TSO. #17


TSO på nett På nettsiden vår finner du all nødvendig informasjon om orkesteret og hva vi foretar oss. Her ligger blant annet komplett konsertprogram, bakgrunns­informasjon om musikken, og presentasjon av musikere. Du kan i tillegg lese om de ulike abonnementspakkene og kjøpe konsertbilletter. www.tso.no Ved å følge orkesteret på Facebook holder du deg oppdatert på siste nytt. Her vil du også få innblikk i noe av det som foregår i kulissene før og under en produksjon. TSO har også egen kanal på YouTube, hvor du kan se filmopptak fra konserter, prøver og andre hendelser som vi har lyst til å dele med deg.

Se video av Urbański og orkesteret i aksjon:

TSO på Facebook facebook.com/pages/ Trondheim-Symfoniorkester/71810854960

TSOs YouTube-kanal: youtube.com/TSO1909

OK. Du kan det som er verdt å vite om skipsutstyr. Men kan du alt om å sikre betalingen fra Kina? MED SUKSESS KOMMER NYE UTFORDRINGER. Det finnes ingen oppskrift på suksess, men vi er sikre på at sjansen for å lykkes er større når folk får konsentrere seg om det de kan. Med lokal kunnskap og internasjonal kompetanse kan vi

LIKVIDITETSSTYRING

KONTI I UTLANDET

hjelpe både deg som ønsker å ekspandere utenfor Norge, og deg som har gjort det allerede. Våre rådgivere kan bistå med alt fra komplekse finansieringsmodeller til å sikre betaling for varer og tjenester. Ring 06030 eller se fokus.no/internasjonal

ONLINE SERVICES

RISIKOAVDEKNING

EKSPORTFINANSIERING


TSO samarbeider og rådfører seg med

Telefon:73 50 50 10 Besøksadresse: Søndre gate 23, 7010 Trondheim

Musikk − skyller vekk støvet fra hverdagslivet Dette gamle ordtaket beskriver hvor viktig musikk er for mange mennesker. Vi i Adresseavisen følger kulturlivet sammen med deg, og gir deg bakgrunnsstoff, konsert- og musikkanmeldelser. I tillegg er vi stolt sponsor av Trondheim Symfoniorkester — den største formidleren av levende klassisk musikk i Trondheim. Følg TSO i Adresseavisen!


Trondheim Symfoniorkester Postboks 774 Sentrum - 7408 Trondheim. Besøksadresse: Olavshallen. Tlf.: 73 53 98 00 - post@tso.no www.tso.no

Offentlige bidragsytere:

Utgitt av Trondheim Symfoniorkester April 2012 Tekst: TSO og Tibe T Design/Layout: Tibe T Foto forside: Fred Jonny™ Illustrasjon bakside: Si Scott

TSO Magasin  
TSO Magasin  

Presentasjon av sesongen 2012-2013. Kampanjepriser på abonnement