Page 1

LIIKUNTAA JA NUORISOTOIMINTAA Porissa • SYKSY 2009

Näitä asioita vapaa-aikatoimelta kysytään usein. s. 2

Suomen hienoin frisbeegolfpuisto Kirjurissa s. 4

Nuorisotilatoiminta käynnistynyt. Aukioloajat s. 8

Nuoren porilaisen harrastekatalogi on ilmestynyt!

Jo teini-ikään astunut Nuori Pori 2009 –lehti on taas täällä. Lehden tarkoitus on antaa kaikille porilaisille lapsille ja nuorille mahdollisuus löytää itselleen mieluista harrastettavaa ja ajanvietettä. Pori on täynnä harrastusmahdollisuuksia, jotka ovat nyt koottuna yksien kansien väliin. Kiitos yhdistysten ja järjestöjen aktiivisen osanoton, lehden teko on ollut mieluista. Tarkkaavaisuus, luovuus ja järjestelmällisyys ovat olleet olennaisena osana Nuori Pori -lehden tekoprosessia. Pitkän ja huolellisen työn jälkeen Nuori Pori -lehti on vihdoin saanut uuden numeronsa. Vaikka lehti on jaettu viikolla 34 kaikille 6–18-vuotialle porilaisille lapsille ja nuorille, on se myös hyödyllinen apuväline kaikille porilaisille. Tämänvuotinen lehti sisältää yhtä paljon tietoa kuin aina ennenkin, mutta tänä vuonna visuaalisuuteen ja luettavuuteen on kiinnitetty erityisen paljon huomiota. Vaikka Nuori Pori 2009 -lehdessä on koostettuna yli 300 toimintamahdollisuutta, on selkeys ollut lehden teon lähtökohtana alusta asti. Lehti on voimassa elokuuhun 2010 asti. Ahkera yhteistyö eri kumppanien kanssa on tuottanut tulokseksi lehden, josta on varmasti hyötyä kaikille porilaisille. Antoisia tutkiskelu- ja lukuhetkiä! Lisää tietoa aiheesta ja nettiversion löydät osoitteesta: http://www.pori.fi/vav/nuoripori Teksti ja kuva: Eero Sundvall ja Matti Virtanen

SÄILYTÄ LEHTI

Seuraava lehti ilmestyy tammikuussa 2010

Porin kaupungin vapaa-aikavirasto


2

LIIKUNTAA JA NUORISOTOIMINTAA

Vapaa-aikavirasto tiedottaa PÄÄKIRJOITUS

Miksi?

Kymmenen tiukkaa kysymystä vapaa-aikatoimelle Vapaa-aikatoimi saa säännöllisesti kuntalaisilta ideoita, kysymyksiä vastattavaksi ja monella tavalla muotoiltua kannustusta. Jotkut asiat toistuvat kuntalaisten kysymyksissä usein. Seuraavassa on kymmenen vapaa-aikatoimelle usein esitettyä kysymystä. Vastaukset kysymyksiin ovat tiiviitä käytettävästä tilasta johtuen. Aloitetaan ajankohtaisista aiheista. Miksi maauimala ei ole touko- ja syyskuussa auki kesän tapaan? Uimalan aukiolo on päätettävä hyvissä ajoin etukäteen. Kun aukioloajat on ilmoitettu, on uimala auki, satoi tai paistoi. Huonolla säällä uimalan henkilökunta saa varsinkin syys- ja toukokuussa olla lähes keskenään, mutta kuluja syntyy kesäpäiviä enemmän. Syysja toukokuussa uimahallit ovat jo avoinna. Maauimalan aukiolon rajaaminen kolmeen kesäkuukauteen (+ avantouinti erikseen) on valinta. Raha on päätetty kohdistaa muihin liikuntapalveluihin. Tässä samoin kuin useassa muussa kysymyksessä pätee periaate; vapaa-aikatoimen rahoilla saa nykyisen palvelukokonaisuuden. Koska käytettävä raha ei juurikaan lisäänny, uutta palvelua saa aikaan joko tuottamalla nykyisiä palveluja halvemmalla, lopettamalla jonkun palvelun tai keräämällä lisää maksuja tuloina. Kaikki saamansa rahathan vapaa-aikatoimi yrittää vuoden mittaan palveluihin käyttää. Miksi vapaa-aikatoimi nostaa maksuja? Kaupunki budjetoi nykyisiin liikunta- ja nuorisopalveluihin yleensä samat eurot, jotka käytettiin edellisenä vuotena. Palvelujen tuotantokulut, esimerkiksi energian, tarvikkeiden ja palvelujen hinnat kuitenkin nousevat. Kuluissa yritetään säästää, mutta joskus talousyhtälö ei ota onnistuakseen. Joudutaan valitsemaan, karsitaanko palveluja vai hankitaanko lisää tuloja. Maksujen korotuksilla saadaan siis hankittua puuttuvat rahat palvelujen pitämiseksi ennallaan. Toteutettuja maksujen korotuksia on vapaa-aikatoimessa pidetty perustellumpina kuin palvelujen leikkauksia. Sehän on tietysti hyvä muistaa, että esimerkiksi liikuntapaikkojen käyttäjät maksavat uimalaitoksissa noin kolmanneksen käyntikertojen todellisista kustannuksista. Muissa paikoissa maksut ja vuokrat kattavat 0-25 % kaikista menoista. Lopun jokaisesta käyttökerrasta maksavat kaikki veronmaksajat yhdessä. Tavoitteena Porissa on, että maksut ja vuokrat ovat vertailukaupunkien joukossa keskiarvoa tai vähän sen alle. Miksei valvonta uimalaitoksissa ole tiukempaa? Uimalaitosten valvonnasta on asiakaskyselyissä saatu kahdenlaista palautetta. Osa toivoo tiukempaa linjaa, osa pitää jo nykyistä valvontaa hieman tiukkapipoisena. Varttuneemmat ovat tiukemman,

nuoret löysemmän linjan kannalla. Valvonnassa pyritään pitämään kiinni erityisesti turvallisuus- ja hygienia-asioista. Uimalaitosten asiakkaat voivat myös itse vaikuttaa merkittävästi toistensa viihtyvyyteen. Moni esimerkiksi toivoo, että ihokarvojen poisto tehtäisiin muualla kuin uimalaitoksissa. Hiusten värjäykseenkin puututtiin aikanaan, kun myös lattiakaakelit alkoivat saada uusia sävyjä. Tämän päivän kovin haaste varsinkin maauimalassa ovat ne nuoret miehet, jotka pyykkäävät pelishortsinsa käyttämällä niitä myös uima-asuina. Miksi urheiluseura tai nuorisojärjestö voi menettää vuoron, joka sillä on ollut jo kymmenen vuotta? Maailma muuttuu. Jos kukaan ei olisi tehnyt tilaa esimerkiksi uusimmille lajeille kuten salibandylle ja futsalille, ei näille lajeilla olisi harjoitusaikoja.

”Miksi ylipäätään pitää kohdistaa verorahoja liikuntaan ja nuorisotyöhön? Nuorethan voivat kiipeillä puissa, kirmailla kaduilla ja ABC hoitaa nuorisotyön.”

Miksi järjestön avustus pienenee, vaikka toiminta pysyy ennallaan? Avustusten loppusumma on vakio. Toiminta-avustuksista jaetaan päältä tukea myös kansainväliseen toimintaan ja yhdistysten merkkivuosijuhliin. Näitä menoja on jonakin vuotena enemmän kuin toisena, jolloin avustuksetkin muuttuvat. Myös edellisessä kohdassa mainitut uudet toiminnat vaikuttavat. Salibandysta on tullut yksi suurimmista lajeista. Lajin saamat avustukset ovat vähentäneet muiden osuuksia. Miksi urheiluseurat eivät saa myyntioikeuksia urheilulaitoksissa omissa tapahtumissaan? Monissa Porin laitoksissa on yrittäjäpohjainen kahvio ja lipunmyynti. Yrittäjän on hankittava myyntitoiminnalla osa toimeentulostaan. Tapahtumat ovat keskeinen yrittäjien tulolähde. Kärjistäen voi sanoa, että, elleivät yrittäjät myy isoissa tapahtumissa, ei laitoksissa hiljaisina aikoina ole kahviopalvelua saatavilla. Miksei asuinalueelle saada nuorisotilaa, vaikka sopiva edullinen tilakin olisi tarjolla? Seinät ovat vain osa nykyajan nuorisotyötä. Tärkeintä on ammattitaitoinen nuorisotyö ja siinä tarvitaan palkkarahaa. Kaupungin nykyiset nuorisotilat pyörivät yhdellä vakituisella, vaikka muilla paikkakunnilla jo turvallisuussyistä käytetään kahta ohjaajaa. Uusiin nuorisotiloihin tarvitaan siis myös palkkarahat, kunhan nykyisten tilojen tilanne on saatu ensin ajan tasalle. Miksei virasto tee latua tai miksi jäärata ei ole valmis, vaikka on pakkasta? Lumen ajaminen ladulle vaatii monen päivän pakkasjakson. Porin metsän kuntoratoja ei ole pohjustettu konetta kantaviksi. Sulassa maassa traktori pyörittää märkää maata lumen sekaan niin paljon, ettei ladun teko onnistu. Jos pakkasjakso on vain lyhyt, lumi kannattaa pitää kasassa. Se säilyy siinä paremmin kuin kuntoradalle levitettynä. Jääratojen tekeminen kestää useita päiviä. Mopolla sulaan maahan tehdyt jäljet pidentävät jäädytysaikaa. Radat jäädytetään porrastetusti. Ensin koulujen käyttämät radat. Sen jälkeen muut. Valaistuilla radoilla valot sytytetään illaksi vasta, kun jäätä on turvallisen vahvuinen kerros.

”Tämän päivän kovin haaste varsinkin maauimalassa ovat ne nuoret miehet, jotka pyykkäävät pelishortsinsa käyttämällä niitä myös uima-asuina.”

Uimavalvonta ja shortsien käyttö uimaloissa puhuttavat porilaisia.

v a v / fi . i r o p . w ww

Vapaa-aikaviraston nettisivut palvelevat

Tilavaraukset

Osoitteesta www.pori.fi/vav löytyvät liikuntapaikkojen yhteystiedot ja aukioloajat, tiedot liikunta- ja nuorisotapahtumista ym.

Liikuntapaikkojen, nuorisotilojen ja leirikeskusten tiloja voi varata säännölliseen tai tilapäiseen käyttöön vapaa-aikaviraston tilavarauspisteestä, joka palvelee arkisin klo 8.00 - 16.15 nuorisotalon katutasossa, Isolinnankatu 12.

Liikuntaa ja Nuorisotoimintaa Porissa on Porin kaupungin vapaa-aikaviraston julkaisu. Yhteystiedot: Isolinnankatu 12, 28100 Pori, www.pori.fi/vav, p. 621 1400, faksi 621 1440. Viraston johtaja Kimmo Rinne (kimmo.rinne@pori.fi)

Miksi kaikki työttömät tai joku muu kuntalaisen toivoma ryhmä ei pääse alennuksella uimalaitoksiin? Tämä on erittäin vaikea kysymys. Porin niin kuin monen muunkin paikkakunnan maksut perustuvat aikaan, jolloin lapset, eläkeläiset ja varusmiehet päästettiin sisään alennuksella. Muut maksoivat normaalin hinnan. Uimalaitoksissa on edelleen kaksi maksua. Jotta tulokertymä ei notkahtaisi, valtaosan aikuisväestöstä pitäisi maksaa normaali eli aikuisten maksu. Vapaa-aikavirasto yritti viime vuonna selvittää, mitkä selkeästi määritellyt ryhmät ovat nyky-yhteiskunnassa heikoimmin toimeentulevia, joille siis maksun alennus pitäisi kohdistaa. Sen paremmin KELA kuin sosiaalitoimikaan eivät osanneet antaa asiassa neuvoa. Asia on mietinnässä. Seuraava siirto saattaa olla vanhimpien porilaisten, esim. 70-75+ -ikäisten vapauttaminen uintimaksusta kokonaan.

Yhteystiedot: Taina Aarnioja p. 621 1422 ja Riitta Sulamäki p. 621 1423, sähköposti etunimi.sukunimi@pori.fi ja faksi 621 1450. Käyttövuorohakemuksia saa vapaa-aikaviraston tilavarauspisteestä sekä nettisivuilta www.pori.fi/vav/tilavuokraus

Miksi ylipäätään pitää kohdistaa verorahoja liikuntaan ja nuorisotyöhön? Nuorethan voivat kiipeillä puissa, kirmailla kaduilla ja ABC hoitaa nuorisotyön. Useimmat tutkimustulokset ja tilastot kertovat siitä, että nuorten elämä on muuttunut paljon aikaisempaa monimutkaisemmaksi. Siinä on paljon hyvää. Mutta on myös huolestuttavia asioita, kuten syrjäytyminen, ongelmien kasautuminen tietyille, mielenterveyden ongelmat, väkivallan lisääntyminen, lihavuus, kunnon heikkeneminen jne. Yhteiskunnan on pakko tulla apuun, kun ongelmat puhkeavat. Tämä korjaava työ on paljon kalliimpaa kuin ennaltaehkäisevä työ, jota liikunta ja nuorisotyö ovat. Pitkässä juoksussa Pori säästää veroeuroja tekemällä hyvää ennaltaehkäisevää työtä. Vastauksissa olevat perusteet voi ja tulee kyseenalaistaa. Vapaaaikatoimenkin palvelut muuttuvat ja kehittyvät. Kaupungin asukkaiden näkemykset ovat kehitystyön perustana. Toivottavasti keskustelua helpottaa, että ainakin osa tämän hetken ratkaisujen taustoista on tiedossa. Kimmo Rinne

Lämpimän veden viikonloput syksyllä 2009 Meri-Porin uimahallissa 18. - 20.9. 16. - 18.10. 20. - 22.11.

Uimahalli avoinna lämpimän veden viikonloppuina: pe klo 8 - 20 la, su klo 11 - 18

Vesivoimistelu pe klo 11 - 11.30, su klo 12 - 12.30. Vesi + 30’C. Hinta: Aikuiset 4,00 €, lapset 2,60 €. Tiedustelut perjantain kuljetuksesta p. 044- 701 6695

Lämpimän veden viikko

maauimalassa

Porin Energia ja vapaa-aikavirasto järjestävät perinteisen lämpimän veden viikon Porin maauimalassa 21.9. – 27.9.2009. Tällöin lastenaltaan vesi lämmitetään 30 asteeseen. Lasten iloksi on myös vesiliukumäessä lämmitetty vesi ja alueella mehutarjoilua. Maauimala on avoinna lämpimän veden viikon aikana arkisin klo 12 - 20 ja lauantaina sekä sunnuntaina klo 10 - 18. Maauimalaan on lämpimän veden viikolla ilmainen sisäänpääsy.


LIIKUNTAA JA NUORISOTOIMINTAA

3

Esittelyssä liikuntapaikat

Karhuhallin kahvio ja lipunmyynti uudistuvat Karhuhallin kahviossa ja lipunmyynnissä tehdään parhaillaan muutostöitä. Kahvion myyntipiste siirtyy hallin alakertaan ja sekä kahvio että lipunmyynti tulevat yrittäjän hoidettaviksi. Yläkerran kahvion asiakaspaikat säilyvät edelleen. Yläkerran myyntipistettä käytetään toisena myyntipisteenä tarpeen mukaan.

Pesäkarhujen Reijo Viljanen vastaa Karhuhallin uuden kahvio- ja lipunmyyntiyrityksen toiminnasta. Viljanen kokee tehtävän urheiluseuran kannalta haasteellisena sekä mielenkiintoisena. Pesäkarhut palkkaa toimintaa varten kaksi lisätyöntekijää, joilla on ennestään kokemusta vastaavanlaisista tehtävistä.

Pesäkarhut toimii kahvio- ja lipunmyyntiyrittäjänä nyt tehdyllä sopimuksella vuoteen 2013 asti. Hallin alakertaan tulevat kahviopaikat palvelevat aikaisempaa paremmin nyt myös liikuntaesteisiä. Muutostyö valmistuu hallin aukeamiseen eli 1.10. mennessä.

Karhuhallin toiminnan kannalta hallin sääntöjen toimivuus tulee Viljasen mukaan olemaan tehtävässä haasteellisinta. Sitä tehtävää yrittäjän, vapaa-aikaviraston ja käyttäjien on hoidettava hyvässä yhteistyössä.

Porin Metsässä monia reittivaihtoehtoja Katinkurun tie on useimmille tutuin Porin Metsän ulkoilureitti. Alueelta löytyy useita muitakin reittejä. Puru- tai sorapohjaisia, merkittyjä polkuja risteilee pitkin metsää. Pääreitit on merkitty puihun omilla merkeillä ja väreillä. Reittien pituudet vaihtelevat yhdestä kilometristä 7,5 kilometriin. Suosituimpia ovat veteraanilenkki (3,9km, merkitty punaisella V-kirjaimella), pururata (5km, merkitty keltaisella numerolla 5), maastolenkki (7km, merkitty punaisella neliöllä) ja koirapolku (3,2 km, merkitty sinivalkoisella koiran kuvalla). Reittien info- ja lähtöpaikka on maauimalan takana polkujen risteyksessä. Koirapolun lähtöpaikka on tennishallia vastapäätä.Valitse opastolpasta oma reittisi ja seuraa puiden merkkejä, niin selviät reitin läpi. Katso risteykset huolellisesti. Risteyksissä pitäisi aina olla näkyvillä oman reitin merkki. Koira on ulkoiltaessa pidettävä aina kytkettynä, myös koirapolulla. Ratsukoille ja raviohjastajille on varattu omat reitit Porin Metsästä. Hevosajoneuvoilla ei ole lupa käyttää muita reittejä. Porin Metsän ulkoilualueen karttoja on saatavissa ilmaiseksi Karhuhallin ja uimahallien kassoilta, Höövelistä ja vapaa-aikavirastosta.

Kuvassa Pesäkarhujen Reijo Viljanen

Uusi keinonurmikenttä käyttöön Pori Cupissa Uuden hiekkatekonurmen käytössä otettiin varaslähtö 24.7.2009 klo 13.00, jolloin pelattiin Porin Cup 2009 turnauksen ottelu Toejoen Veikot D-96 vastaan Toijalan Pallo-49. Peli päättyi Toijalan poikien voittoon 2 - 0 ja ensimmäisen maalin uudella hiekkatekonurmella

teki vierasjoukkueen Jaakko Miekka. Kentän ympäristötyöt valmistuvat syksyn aikana. Kuvassa historiallinen hetki: Keinonurmen ensimmäisen ottelun avauspotku on suoritettu.

Maauimalan takana olevista kuntoratojen viitoista selviää, millä tavalla reitit on merkitty.

Kuntoratojen valot Porin kuntoratojen valot sytytetään 21.9. alkavalla viikolla. Sytyttämisen jälkeen ratojen valoja tarkistetaan ja rikkoutuneita valoja vaihdetaan uusiin runsaan viikon ajan.

Yleisövuorot liikuntapaikoilla

Kaupungin liikuntapaikoista osa on koko tai lähes koko ajan yleisön vapaasti käytettävissä. Tällaisia ovat esimerkiksi kuntoradat, ladut ja uimahallit. Osassa liikuntapaikoista kaikki vuorot on jaettu seuroille tai muille yhteisöille. Tällaisia ovat esimerkiksi jäähallit. Kolmantena ryhmänä ovat liikuntapaikat, joissa on sekä aikoja yleisölle että yksinomaan seuroille varatut vuorot. Seuraavissa on yhteenveto niistä vuoroista, jotka ovat yleisön käytettävissä eri liikuntapaikoilla. KESKUSTAN UIMAHALLI 1.9.2009 – 23.5.2010 Aukioloajat: ma - pe 6.00 - 20.00 la 6.00 - 17.00 (Eläkel. ja liikuntarajoitteiset 08.00 - 10.00) su 10.00 - 15.00 Suljettu 24.5 - 8.8.2010 Kuntosalin yleisövuorot: ma 6.00 - 10.30 12.00 - 16.00 ti 6.00 - 16.30 18.30 - 19.30 ke 6.00 - 16.00 to 6.00 - 10.30 12.00 - 16.30 17.30 - 18.30 pe 6.00 - 17.30 la 6.00 - 9.00 10.00 - 11.00 12.00 - 14.00 su 10.00 - 13.00

MERI-PORIN UIMAHALLI 16.8.2009 – 3.5.2010 Aukioloajat: ma suljettu ti 6.00 - 19.30 ke 10.00 - 17.30 to 6.00 - 9.00 13.00 - 18.00 pe 8.00 - 20.00 la 11.00 - 18.00 su 11.00 - 18.00 Kuntosalin yleisövuorot: ti 6.00 - 19.30 ke 10.00 - 17.30 to 6.00 - 9.00 13.00 - 17.00 pe 8.00 - 17.30 18.30 - 19.30 la 11.00 - 15.00 16.00 - 17.30 su 11.00 - 17.30

MAAUIMALA 7.9.2009 - 31.3.2010 Avoinna ma, ke, pe 15.00 - 20.00 TEKOJÄÄRATA 15.11.2009 - 8.3.2010 Yleisövuorot: Mailattomat: ma 16.00 - 17.30 to 20.00 - 22.00 su 15.00 - 17.30 Mailat: ti pe la su

16.00 - 17.30 16.00 - 17.30 8.00 - 11.00 17.30 - 19.00

KARHUHALLI 1.10.2009 - 30.4.2010 Yleisövuoro: ke 17.30 - 19.00

URHEILUTALO 31.8.2009 - 2.5.2010 Aukioloajat: ma - pe 8.00 - 22.00 la 9.00 - 18.00 su 9.00 - 18.00 Kuntosalin yleisövuorot: ma 15.00 - 17.00 ti 16.00 - 17.00 ke 17.00 - 18.00 20.00 - 22.00 to 16.00 - 17.00 pe 16.00 - 17.30 20.00 - 21.00 la 12.00 - 13.00 14.00 - 16.00 su 11.00 - 15.00

Porissa on 16 valaistua kuntorataa tai ulkoilutietä. Urheilukeskusta lukuun ottamatta valot palavat radoilla iltaisin klo 21.30 asti. Porin Metsän kuntoradoilla (1 km, 3 km, 5 km ja 7,5 km radat sekä Katinkuruntie) valot palavat aamulla klo 6 alkaen ja illalla klo 23 asti. Porin Metsän lisäksi Itä-Porin ja Pormestarinluodon radoilla on valaistus aamukuudesta alkaen. Kuntoradoilla on yhteensä satoja lamppuja ja kaikki rikkoutuneet lamput vaihdetaan syksyllä. Rikkoutuneita lamppuja uusitaan pitkin vuotta.Yksittäistä rikkoutunutta lamppua ei lähdetä vaihtamaan, ellei viraston sähköasentaja sattumalta ole juuri sillä suunnalla Poria, missä rikkoutunut lamppu on. Vapaa-aikavirasto kunnostaa kolme kuntorataa (Pihlava, Kyläsaari ja Vähärauma) meneillään olevan syksyn aikana. Ratojen kunnostus näkyy selvimmin siinä, että reiteille ajetaan uutta purua. Joillakin radoilla tehdään kaivinkoneella talven latupohjien parannuksia ja turvallisuuteen liittyviä korjauksia, esimerkiksi lähellä rataa olevien kantojen poistamista. Myös vesakoita leikataan ratojen reunoilta. Kunnostustyöt saadaan valmiiksi ennen talven tuloa.

Muut yleisövuorot: Muiden urheilutalossa olevien tilojen käyttömahdollisuudesta voi tiedustella kassalta p. 621 1452. Squashkentät: ma 8.00 - 21.30 ti 8.00 - 18.30 20.00 - 21.30 ke 8.00 - 21.30 to 8.00 - 18.30 20.00 - 21.30 pe 8.00 - 21.30 la 9.00 - 17.30 su 9.00 - 17.30

Maauimalan takaa kuntoratojen lähtöpaikalta löytyy ulkoilmakuntosali.


4

LIIKUNTAA JA NUORISOTOIMINTAA

Lasten ja nuorten liikuntaohjelma ja tapahtumat Lasten uimakoulut syksy 2009

Keskustan uimahalli

Uimakoulun kesto 5 kertaa 1,5 tuntia Ryhmät 15.30 - 17.00 17.00 - 18.30 18.30 - 20.00 4 - 5 v. leikkiuimakoulut 14 .- 18.9. ilm. 8.9. klo 7.15 alkaen 21. - 25.9. ilm. 15.9. klo 7.15 alkaen 28.9. - 2.10. ilm. 22.9. klo 7.15 alkaen 6 - 8 v. alkeisuimakoulut 26. - 30.10. ilm. 13.10. klo 7.15 alkaen 2. - 6.11. ilm. 27.10. klo 7.15 alkaen

Uimakoulujen hinnat:

Keskustan uimahalli 5 päivää 20 €/lapsi Meri-Porin uimahalli 4 päivää 16 €/lapsi Maksetaan uimahallien kassoille 1. uimakoulupäivänä. Uimakoulujen ajankohdat ja ohjeet uimakouluun saapuville: www.pori.fi/vav/liikunnanohjaus/uimakoulut Uimakouluvastaava: Elina Riippa p. 621 1411 tai 044 701 1411

6 - 8 v. jatkouimakoulut (uimataito 10m) 23. - 27.11. ilm. 17.11. klo 7.15 alkaen 30.11. - 4.12. ilm. 24.11. klo 7.15 alkaen

Meri-Porin uimahalli

6 - 8 v. jatkouimakoulut (uimataito 10m) 17. - 20.11. ilm. 10.11. klo 7.15 alkaen

Ilmoittautuminen:

Puhelimitse ilmoittautumispäivänä klo 7.15 alkaen jonotusnumeroon 621 1490.

Vauva- ja naperouintia

Vapaa-aikavirasto järjestää vauvauintia ja naperouintia keskustan uimahallissa lauantaiaamuisin. Ohjaajana toimii vauvauinninohjaaja Marjo Elomaa.

Porin uusi frisbeegolfpuisto Kirjurin frisbeegolfpuisto sijaitsee Kokemäenjoen molemmin puolin levittäytyvällä n. 19 hehtaarin alueella, Kirjurinluodolla ja Areenalla sekä joen pohjoispuolella Kaarisillan koulua ympäröivässä Messipojanpuistossa. Rata on toteutettu yhteistyössä Liitokiekkoseura Mustavariksen, Porin kaupungin vapaa-aikaviraston, puistotoimen ja Porin seudun Matkailu Oy:n kanssa. Yhteistyökumppaneina on myös yrityksiä muun muassa ”väyläkummeina”. Rata on suunniteltu niin, että se soveltuu hyvin sekä aloittelijoille että kilpakentäksi lajin aktiiviharrastajille. Suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota turvallisuuteen. Peliväyliä on sijoitettu pääosin alueille, missä liikkuu vähän ulkoilijoita. Radalla on yhteensä 21 väylää, joiden pituudet vaihtelevat 56 – 233 metriin. Ratakierroksen kokonaispituus on 4,4 km. Väylillä on erilaisia maaston ja kasvillisuuden luomia esteitä, joiden välistä pelaajan on löydettävä kiekolleen reitti kohti maalikoria mahdollisimman vähillä heitoilla. Viidellä väylällä lisähaasteita tuovat vesiesteet. Frisbeekiekkoja myydään ja ratakarttoja on jaossa Maisan infopisteessä, Pelle Hermannin puiston kahvilan yhteydessä. Lisäksi kiekkoja saa urheiluliikkeistä sekä marketeista.

vauvat alle 6 kk vauvat 6 kk-1 v naperot 1-2 naperot 3-4 v

Hinta: 6,50 € / kerta (sis. lapsi + yksi aikuinen) Ilmoittautuminen: Vapaa-aikavirastoon pe 4.9. klo 7.15 alkaen p. 621 1490 Aloituspäivä: lauantai 12.9.09 Vauva- ja naperouintiin osallistuville uusille uimareille järjestetään pakollinen infotilaisuus ma 7.9. Keskustan uimahallilla. Vauvauimarit kokoontuvat klo 17 ja naperouimarit klo 18.

Tiedustelut:

Frisbeegolfissa reikien pituudet vaihtelevat 50 metristä aina yli 200 metriin. Pallogolfista tutut par -tulokset vaihtelevat par 2:sta par 4:ään. Aloitusheitto ´draivi´ suoritetaan merkityltä tiiaus -alueelta. Usein seuraava heitto on lähestyminen ´approach´, jonka jälkeen suoritettava heitto on putti ´putt´. Frisbeegolfissa reikä on pelattu loppuun vasta sitten, kun frisbee on maalikorissa. Frisbeegolfradat ovat yleensä 9- tai 18-reikäisiä.

Frisbeegolfissa käytetyt frisbeet ovat ainoastaan tätä lajia varten suunniteltuja. Ne ovat tavallista frisbeetä painavampia, ja lentävät pidemmälle. Ne ovat myös vaikeammin kontrolloitavia. Pisimmälle lentävät draiverit, joita parhaat pelaajat heittävät yli 150 metriä. Lajiin sisälle pääseminen vie hieman aikaa, mutta jo muutaman viikon päästä taidot ovat kehittyneet sen verran, että kaikki muut lajin ominaisuudet tulevat esiin.

6 - 8 v. alkeisuimakoulut 10. - 13.11. ilm. 3.11. klo 7.15 alkaen

Info:

Frisbeegolfin periaate on samanlainen kuin ”pallogolfissa”. Frisbeegolfissa käytetään pallon ja mailojen sijasta muovisia frisbeetä. Pallogolfin reiän korvaa frisbeegolfissa maalikori. Peliajatus on, että vähimmällä määrällä heittoja radan suorittanut pelaaja on voittaja.

Frisbeegolf sopii kaiken ikäisille ja on halpa harrastus, joten sen suosio on kasvanut roimasti viimevuosina. Alkuun pääsee jo yhdellä n. 10 - 15 euron hintaisella frisbeellä.

Uimakoulun kesto 4 kertaa 1,5 tuntia Ryhmät 17.00 - 18.30 18.30 - 20.00 4 - 5 v. leikkiuimakoulut 6. - 9.10. ilm. 29.9. klo 7.15 alkaen 13. - 16.10. ilm. 6.10. klo 7.15 alkaen

Ryhmät: 8 - 8.30 8.30 - 9 10.30 - 11 11.30 - 12

Mikä frisbeegolf?

Elina Riippa p. 621 1411 tai 044 701 1411

Koululaisten syysloma 19. - 25.10.2009 - liikuntaa lomapäiviin

Maanantai: Tiistai: Keskiviikko: Torstai: Perjantai:

Luisteludisco jäähallissa klo 11 - 12.30. Hinta 2 €. Ulkoliikuntaa Areenalla klo 12 - 15 Mini-Pitkis liikuntapäivä Porihallilla klo 10 - 16. Lisätietoja LiikU p. 529 6600 ja www.pitkissport.net. Yhteistyössä vapaa-aikavirasto ja LiikU. Mini-Pitkis liikuntapäivä urheilutalolla klo 10 - 16. Lisätietoja LiikU p. 529 6600 ja www.pitkissport.net. Yhteistyössä vapaa-aikavirasto ja LiikU. Luisteludisco jäähallissa klo 11.30 - 13. Hinta 2 €. Liikunnanohjaajien muut lomavinkit: Ui ja ulkoile, pelaile pihalla ja patikoi perhepiirissä, pyöräile ja palloile porukalla, lepää ja lomaile!

Jalkapallosta kiinnostuneille Fall Break Football School! Urheilukeskuksen uudella, huippulaadukkaalla tekonurmella hauska, vauhdikas ja innostava futiskoulu 6-14v. Syyslomalla ti-pe joka päivä toimintaa klo 9 - 16. Sis. lounaan, futista, yleisurheilua, breakdancea jne. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: www.futiskoulu.fi Yhteistyössä FC Jazz Juniorit ja vapaa-aikavirasto

Liikunnanohjaajat Johanna Kuusisto Liikuntayksikön esimies p. 621 1412, 044 701 1412 sähköposti: johanna.kuusisto@pori.fi erityisryhmien liikunta liikuntatapahtumat

Elina Riippa p. 621 1411, 044 701 1411 sähköposti: elina.riippa@pori.fi kuntoliikunta, uimakoulut, kuntokampanjat, liikuntatapahtumat

Pasi Pihlavisto p. 621 1413, 044 701 1413 sähköposti: pasi.pihlavisto@pori.fi liikuntatakuu-hanke, lasten liikunta, liikuntatapahtumat

Hannele Wallin 1.11.2009 alkaen p. 621 1414 hannele.wallin@pori.fi terveyden edistäminen, liikuntatapahtumat

www.pori.fi/vav


LIIKUNTAA JA NUORISOTOIMINTAA

5

Aikuisten liikuntavinkit ja syyskauden ohjelmat Frisbeegolfpuiston ohjeet ja säännöt - Radalla pelaaminen on ilmaista. - Tarvitset vain oman kiekon. - Rataa suositellaan kierrettävän korkeintaan 4 hengen ryhmissä - Huomaavainen ja kohtelias käyttäytyminen radalla. Ota huomioon puiston muut käyttäjät. Älä heitä, jos edessä on pelaajia tai muita puiston käyttäjiä. - Oksia tai muita kasveja ei saa taittaa tai katkaista, koska ne kuuluvat rataan. - Pelin tarkoitus on kiertää rata mahdollisimman vähillä heitoilla. Jokaisella väylällä pelaajan tulokseen lasketaan heitot ja mahdolliset virhepisteet. - Väylän pelaaminen aloitetaan aloitusheittopaikalta (tii). - Seuraava heitto heitetään siitä, mihin edellinen heitto pysähtyi. Kauimpana maalikorista oleva pelaaja heittää aina ensiksi. - Putti on 10 metrin säteeltä maalikorista heitetty heitto. Sitä ei saa yliastua heiton jälkeen. Kaikki muut heitot saa astua yli, kun kiekko on irronnut kädestä. - Väylä on pelattu loppuun, kun kiekko on maalikorin ketjujen tai koriosan kannattama. Ketjuosan päälle (katolle) jäänyt kiekko ei ole korissa. - Nuolilla merkityt pakolliset kiertopisteet on pelattava osoitetulta puolelta, ennen kuin väylän voi pelata loppuun (kolmella väylällä on puita osoittamassa pakollista reittiä). - Radalla on kartan osoittamaa pelikelvotonta aluetta, joita ovat mm. pysyvät vesiesteet, asfaltoidut alueet ja kävelytiet. Peliä jatketaan pelialueelta kohdasta, josta kiekko meni ulos ja pelaajan tulokseen merkitään yksi virhepiste.

10 hyvää syytä 1. Vartalon ryhti sutjakoituu Monipuolinen lihaskuntoharjoittelu parantaa ryhtiä, ylläpitävien lihasten voimaa ja venyvyyttä. Vahvistavaa treeniä kaipaavat erityisesti yläselkä, vatsa- ja pakaralihakset. 2. Keho kaunistuu ja kiinteytyy Lihaskuntoharjoittelulla saa timmit ja muodokkaat lihakset! Ryhdin ja kehonhallinnan paraneminen kaunistavat kehoa vielä lisää. 3. Niska- ja hartiavaivat helpottuvat Säännöllinen lihaskestävyys- ja lihasvoimaharjoittelu on ehdotonta treeniä, jos on tietokoneella päivät pitkät. Jos hartiat ovat jo jumissa, harrasta lisäksi jotain dynaamista lajia, kuten sauvakävelyä. Venyttele. 4. Tasapaino kehittyy ja loukkaantumisriski pienenee Erityisesti vapailla painoilla harjoittelu kehittää tasapainoa. Kun tasapaino paranee, loukkaantumisriski pienenee. 5. Nivelten liikkuvuus lisääntyy Lihaskuntoharjoittelu ylläpitää ja jopa parantaa nivelten liikkuvuutta, kunhan liikevalikoima on monipuolinen ja harjoitukset tehdään koko liikeradalla. 6. Suoritustekniikan oppiminen nopeutuu Hyvä lihaskunto ja -tasapaino on ehdoton edellytys kehonhallinnalle. 7. Liikkeen taloudellisuus paranee Opit käyttämään kehoasi sekä urheilusuorituksissa että kaikissa päivittäisissä toiminnoissa. 8. Urheiluvammasta toipuminen nopeutuu Lihaskuntoharjoittelulla kuntoutetaan tuloksekkaasti polvi-, nilkka- ja muita urheiluvammoja. Ohjelma laaditaan aina henkilökohtaisesti. 9. Voimaa vaativat arkityöt kevenevät Mattojen tamppaaminen, puutarhatytöt, tavaroiden nostelu tai muutto sujuu paljon sutjakammin! 10. Saliharjoittelu on sosiaalista Kuntoilemaan on kiva mennä kaverin kanssa. Treenata voi myös ryhmässä esim. bodypump-tunneilla.

Ohjattu kuntosali

Aikuisten uintitekniikkakurssit keskustan uimahallissa syksyllä 2009

Kurssi kestää kaksi kertaa kaksi tuntia Opettelemme seuraavat uintitekniikat: rinta-, selkä-, vapaauinti Uimataitovaatimus 25 m Hinta 10 € 8.9. & 11.9. klo 17 - 19 Ilmoittautuminen 4.9. mennessä 6.10. & 9.10. klo 17 - 19 Ilmoittautuminen 2.10. mennessä 3.11. & 6.11. klo 17 - 19 Ilmoittautuminen 30.10. mennessä Ilmoittautumiset ja tiedustelut Elina Riippa p. 621 1411

Aikuisten uintitekniikan jatkokurssi keskustan uimahallissa

Kurssi kestää yhden illan Kertaamme uintitekniikat ja opettelemme mm. volttikäännöksen Uimataitovaatimus 50 m Hinta 5 € 24.11. klo 17 - 19 Ilmoittautuminen 20.11. mennessä Ilmoittautumiset ja tiedustelut Elina Riippa p. 621 1411

Nykyinen terveysliikunnan suositus sallii aikuistenkin liikkua päivittäin – vähintään puoli tuntia. Omatoimisen, päivittäisen liikunnan tueksi vapaa-aikavirasto järjestää monipuolisia kuntokampanjoita myötäillen vuodenaikojen mukaisia suosittuja liikuntamuotoja. Hiihdä, kävele, hölkkää, ui, pyöräile ja rullaluistele! Osallistu kuntokampanjoihin ja liikunnallisten palkintojen arvontaan! 1.9. - 13.10. Kunnon Askel 16.10. - 30.11. Kuntouintikampanja

UKK- kävelytesti Karhuhallissa

Ke 18.11. klo 14 - 17 Testissä kävellään 2 km eli 5 kierrosta mahdollisimman nopeasti. Maaliin tullessa mitataan loppusyke. Kävelytestin hinta on 3,50 €. Saat henkilökohtaisen testipalautteen sekä liikuntasuosituksen.

Satakunnan haastepyöräilyn 2009 loppuarvonnan tulokset netissä! Palkinnot voi noutaa vapaa-aikavirastosta, Isolinnankatu 12, Nuorisotalo 2 krs. arkisin klo 8 - 16 välisenä aikana. Sekä väli- että loppuarvonnan tulokset julkaistaan aina vapaa-aikaviraston nettisivuilla: http://www.pori.fi/vav/liikunnanohjaus/tapahtumat.html Kannattaa käydä katsomassa! Onnittelut arvonnoissa voittaneille! Myötätuulia ja turvallista pyöräilyvuoden jatkoa!

15.9. - 3.12.2009

Kiinteytyksen alkeet

UUSI!

Pe 27.11. Meri-Porin uimahallissa ja pe 4.12. keskustan uimahallissa klo 18 - 22. Rauhallista ja rentoa pikkujoulun tunnelmaa kynttilöiden loisteessa koko perheelle. Aikuiset 3 €, lapset alle 18v., eläkeläiset ja opiskelijat 1,80 €.

– Kunnossa kaikkina vuodenaikoina

treenata lihaskuntoa

Jumpparyhmät Pikkujoulun tunnelmaa uimahalleissa

Kuntokampanjat

ti klo 17.00 - 18.00 to klo 17.00 - 18.00 urheilutalolla, uusitussa kuntosalissa. Nyt on hyvä tilaisuus aloittaa tehokas ja monipuolinen kuntosaliharjoittelu. Ei haittaa vaikka edellisestä kerrasta olisi aikaa, ohjaaja on apuna! Ensin pieni lämmittely, sitten kuntosalitreeni ja lopuksi jäähdyttely ja venyttely. Mukaan mahtuu 20 innokasta salinaista / -miestä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ennakkoilmoittautuminen p. 621 1411 11.9. mennessä.

Kuntotunti

to klo 18.15 - 19.15 urheilutalolla ti klo 18.15 - 19.15 urheilutalolla Kokonaisvaltainen lihaskuntotunti; käydään läpi Helppo ”koko kehon” -tunti, jossa pienen lämmittelyosuuden ja sykkeennoston jälkeen keskity- vatsa, selkä, jalat, kädet, lopuksi hyvä venyttely. tään lihasten vahvistamiseen. Lopuksi venytellään!

Vesijumppa

ke klo 7.15 - 7.45 keskustan uimahallissa Hinta sisältyy uimahallimaksuun. Kaikille tarkoitettu aamun piristys; koko kehon jumppa.

Hinnat vapaa-aikaviraston jumppiin Aikuiset 3,50 € 10-kortti 30 € Opiskelijat, eläkeläiset 2,50 €

Vesijumppa

la klo 12 - 12.30 Meri-Porin uimahallissa Hinta sisältyy uimahallimaksuun. Kaikille tarkoitettu koko kehon jumppa.

! e l l e e k k i i l i k Kaik


6

LIIKUNTAA JA NUORISOTOIMINTAA

Erityisryhmien liikunta Erityisryhmien ohjattu liikunta 14.9. - 12.12.2009 Tiistai Liiku Mieli Hyväksi -kuntotunti Kehitysvammaisten aikuisten kuntotunti SPORTTIS l (pienet) SPORTTIS ll (isot) SPORTTIS lll (nuoret)

klo 15.00-16.00 Nuorisotalo klo 17.00 - 17.45 Sosiaali- ja terv.alan liikuntasali klo 17.45 - 18.30 Sosiaali- ja terv.alan liikuntasali klo 18.00 - 19.00 Sosiaali- ja terv.alan liikuntasali klo 19.00 - 20.00 Sosiaali- ja terv.alan liikuntasali

Keskiviikko Liiku Mieli Hyväksi -lentopallo

klo 15.00 - 16.00 Urheilutalo

Torstai Uintikerho lapsille ja nuorille klo 17.30 - 18.30 Keskustan uimahalli (HUOM! Taitovaatimuksena 25m itsenäinen uinti) UUSI! 1.10. - 3.12.2009 SAMMAKKO -uintikerho klo 18.30 - 19.30 Sosiaali- ja terv. alan allasosasto (omatoimisille lapsille, ei henk. kohtaisia avustajia, ei taitovaatimuksia) Lauantai Kuntopiiri (aikuiset) Vesivoimistelu Kertamaksu: Kausimaksu:

klo 9.00 - 10.00 Urheilutalon kuntosali (yläkerta) klo 10.15 - 11.00 Keskustan uimahalli

1,80 € / uintikerho, kuntopiiri ja vesivoimistelu 10 € porilaiset ja 20 € muut/ aikuisten kuntotunti 20 € porilaiset ja 40 € muut/ Sporttis-kerhot + Sammakko-uintikerho

Erityislasten

SPORTTIS -kerhot 15.9.2009 alkaen

Sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksen liikuntasalissa (2. kerros) Tiilimäellä tiistaisin järjestetyt Futuuri-kerhot muuttuvat SPORTTIS -kerhoiksi. Kerhot järjestetään edelleen yhteistyössä SAMK:n kanssa. Syksyllä alkavissa ryhmissä on pienille, isoille ja nuorille omat ryhmät. Kerhossa liikutaan monipuolisesti, kokeillaan eri liikuntamuotoja, opetellaan kehon tuntemusta ja harjoitetaan motorisia taitoja. Liikutaan ryhmässä jokainen liikkuja yksilöllisesti huomioiden! Mukaan voivat tulla kaikki 3 vuotta täyttäneet ja vanhemmat erityislapset. Syyskausi 20 € (porilaiset lapset) ja 40 € (muut). Tiedustelut: vapaa-aikavirasto, p. 621 1412 tai 044 701 1412.

Tervetuloa!

Muista kuntokampanja 1.6. - 31.12.2009.

Hae oma päivyrisi ja kirjaa liikuntasuorituksesi. Jakson loputtua arvonta päivyrien palauttaneiden kesken!

Eläkeläisten ohjattu liikunta 14.9. - 12.12.2009 Maanantai Kuntosali (aloittelijat) Kuntosali

klo 9.00 - 10.00 Urheilutalo klo 10.00 - 11.00 Urheilutalo

Tiistai Vesivoimistelu Vesivoimistelu

klo 14.00 - 14.30 Keskustan uimahalli klo 15.00 - 15.30 Keskustan uimahalli

Keskiviikko Vesivoimistelu Vesivoimistelu (kuljetus Ahlaisten kautta) Boccia (ei ohjausta) Kuntohumpat (pariton viikko) Torstai Tuolivoimistelu Kuntosali (ryhmä 1) Kuntosali (ryhmä 2) Kuntosali (ryhmä 1) Kuntosali (ryhmä 2) Perjantai Boccia (ei ohjausta) Voimaa ja tasapainoa -ryhmä aloittelijoille (UUSI!) Voimaa ja tasapainoa -ryhmä

klo 8.30 - 9.00

Meri-Porin uimahalli

klo 9.15 - 9.45 Meri-Porin uimahalli klo 9.00 - 12.00 Nuorisotalo klo 13.00 - 15.00 Nuorisotalo

klo 9.00 - 9.45 Nuorisotalo klo 10.00 - 11.15 Urheilutalo klo 11.15 - 12.30 Urheilutalo klo 9.00 - 10.00 Meri-Porin uimahalli klo 10.00 - 11.00 Meri-Porin uimahalli klo 9.00 - 12.00 Nuorisotalo klo 9.00 - 10.00 Nuorisotalo klo 10.00 - 11.00 Nuorisotalo

Kertamaksu: 2 € / ryhmä Lisää liikuntaryhmiä Otsolassa (630 1500), Työväenopistossa (621 5800) ja Porin naisvoimistelijoissa (633 1204).

Erityislasten uimakoulut Erityislasten

UUSI! Erityislasten 1.10. - 3.12.2009

PERHEuimakoulut Meri-Porin uimahallissa

Meri-Porin uimahallissa järjestetään 2 vuotta täyttäneille ja vanhemmille erityislapsille lämpimän veden viikonloppujen yhteydessä perjantaista maanantaihin perheuimakoulu. Uimakoulussa harjoitellaan kastautumista ja veteen totuttautumista sekä alkeisuintitaitoja sukelluksesta myyräuintiin lapsen omat taidot huomioiden yhdessä tutun aikuisen kanssa. UIMAKOULUT: 18. - 21.9. (ilm. 7. - 11.9.2009), 16. - 19.10. (ilm. 5. - 9.10.2009) ja 20. - 23.11. (ilm. 9. - 13.11.2009)

SAMMAKKO -uintikerho

Sosiaali-ja terveysalan oppilaitoksen allasosastolla järjestetään yhteistyössä SAMK:n Soteekki-palvelukeskuksen kanssa 10 kerran uintikerho erityislapsille. Kerhossa on koulutetun ohjaajan lisäksi 2-3 avustajaa / kerta. Henkilökohtaisia avustajia kerhossa ei ole, joten kerholaisten tulee olla omatoimisia pukeutumisen suhteen. Mukaan mahtuu 10 ensimmäistä innokasta ”sammakkoa” ilmoittautumisjärjestyksessä. Hinta 20 € (ulkopaikkakuntalaiset 40 €) /syyskausi. Tiedustelut ja ilmoittautumiset 25.9.2009 mennessä vapaa-aikavirastoon: 621 1412 tai 044 701 1412 tai johanna.kuusisto@pori.fi

pe klo 17 - 18.30, la, su klo 10 - 11.30 ja ma klo 18 - 19.30 Ilmoittautumiset aina edeltävällä viikolla soittamalla p. 621 1412 TAI s-postitse: johanna.kuusisto@pori.fi Hinta 10 € (uimakoulumaksu) porilaiset lapset ja 20 € muut. Hinta sisältää: 1 lapsi + 1 aikuinen

Liiku Mieli Hyväksi -hanke jatkaa vielä vuoden 2009 loppuun

Mielenterveyskuntoutujien liikuntaryhmät jatkavat syyskaudella sekä Nuorisotalolla että Urheilutalolla vanhaan tapaan. Ryhmät ovat ns. ”matalan kynnyksen” ryhmiä, joissa on helpompi aloittaa liikuntaharrastus pitkänkin tauon jälkeen. Tiistaisin kohotetaan kuntoa keppijumpalla, kuminauhoilla ja kuntopiirillä Nuorisotalolla klo 15 ja keskiviikkoisin kuntoillaan lentopalloilun merkeissä Urheilutalolla klo 15. Ryhmät ovat sekä miehille että naisille ja ryhmiin on vapaa pääsy. Ilmoittautumiset ryhmiin paikan päällä, tiedustelut: vapaa-aikavirasto p. 621 1412 tai 044 701 1412.

Boccian henkilökohtaiset ”mestaruuskilpailut” ti 27.10.2009 Urheilutalolla Kilpailut ovat avoimet porilaisille sekä porilaiseen erityisryhmään kuuluvan yhdistyksen (vammais- ja eläkeläisjärjestöt) pelaajille. Kilpailut alkavat klo 8.30 Urheilutalon palloilusalissa (peliaikaa klo 17.00 asti). Sarjat: naiset, miehet, luokat 1 – 3. Ei osanottomaksua. Tervetuloa kaikki mukaan! Ilmoittautumiset 20.10. mennessä vapaa-aikavirastoon, p. 621 1412 tai johanna.kuusisto@pori.fi. Tiedustelut: Aila Mäkinen p. 635 5389 tai 050 352 6336.

Eläkeläisten kuntohumpat 23.9.2009 alkaen Nuorisotalon alasalissa keskiviikkoisin, parittomina viikkoina klo 13.00 - 15.00. Tule mukaan kuntoilemaan tanssien! 23.9., 7.10., 21.10., 4.11., 18.11., 2.12. ja 16.12.2009. Hinta 2 € / kerta.


LIIKUNTAA JA NUORISOTOIMINTAA

7

Nuorisotoimintaa INNOSTU! INNOSTA! MERI-PORISSA

Innostu! Innosta! – hanke tuo nuorten äänen kuuluviin ehkäisevän päihdetyön suunnittelussa

Innostu! Innosta! on Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama ja Terveys-Hälsan ry:n hallinnoima valtakunnallinen hanke vuosina 2007-2010. Sen tavoitteena on nuorten osallisuutta, aktiivisuutta ja asiantuntijuutta vahvistamalla edistää lasten ja nuorten päihteettömyyttä, vähentää alkoholin käyttöä ja viivyttää juomiskokeiluja. Nuoret halutaan tuoda aikuisten rinnalle suunnittelemaan ja kehittämään omaa toimintaympäristöään. Hankkeen avainsanoja ovat osallisuus, yhteisöllisyys, yhdessä toimiminen ja vertaistoiminta. Hanketta toteutetaan kuudella paikkakunnalla vuosien 20092010 aikana: Helsingissä, Joutsenossa, Kuusamossa, Porissa, Torniossa ja Turussa. Kahden vuoden aikana nuoret perehtyvät omaan hankepaikkakuntaansa elinympäristönä yhteistyössä hankkeen aikuistoimijoiden kanssa. Tekemänsä toimintaympäristön analyysin jälkeen nuoret ja aikuiset valitsevat kehittämisprojektin suunniteltavakseen, jonka he myöhemmin toteuttavat ja arvioivat. Hankeen toiminta em. Paikkakunnilla päättyy vuoden 2010 lopussa.

Meri-Porissa innostuttiin Hanke käynnistyi Porin MeriPorissa alkuvuodesta. Hankkeessa toimii aikuisia ja nuoria. Nuoret ovat innolla lähteneet mukaan ja sitoutuneet toimimaan oman alueensa päihteettömyyden saavuttamiseksi nuorten keskuudessa. Aikuistoimijoita hankkeessa on mm. nuoriso- ja koulutoimesta ja seurakunnalta. Nuoret ja aikuiset ovat hankkeessa yhdenvertaisia toimijoita. Kokoontumiset ovat olleet hauskoja. Aluksi oli lähinnä tutustumista toisiimme ja keskustelua, joka kerran valmistamme myös yhdessä välipalaa. Kokoontumiset tapahtuvat pääasiassa koulun jälkeen. Sastamalasta oli nuoria vierailulla kertomassa heidän projektistaan ja miten heillä hanke toteutui. Olimme ehtineet muutamia kertoja vasta kokoontua yhdessä, kun YLE TV 2 ilmaisi mielenkiintonsa meihin. Muutamat kokouskerrat menikin siihen, kun suunnittelimme ja valmistelimme yhdessä Sastamalan nuorten kanssa meidän juttua, joka lähetettiin ohjelmassa: Se on sinun asiasi eli SOSA. Ympäristöanalyysi herkistää ymmärtämään eri tekijöiden syy- ja seuraussuhteiden vaiku-

tuksia yksittäisen ihmisen arkipäivään ja elämään. Ympäristöanalyysiäkin olemme hieman käynnistelleet ja nuoret ovat tuoneet esiin omia mielipiteitä ja näkemyksiään koskien Pihlavan alueen päihdekäyttäytymistä. Listaamme toimintaympäristöstä haasteet ja niistä valitsemme yhden paikallisen kehittämisprojektin kohteeksi. Keskustelua on paljon, mutta myös hauskaa tekemistä yhdessä, nuoret ja aikuiset. On hienoa, kun nuoret lähtevät mukaan vaikuttamaan. Kesällä pidimme taukoa, mutta syksyllä jatkamme taas hyvin levänneinä ja uutta intoa puhkuen. Olemme menossa syksyllä hankkeen ensimmäiseen valtakunnalliseen foorumiin, joka järjestetään Virroilla 9.-11.10.2009. Viikonloppu kokoaa hankkeen toimijat yhteen vaihtamaan kuulumisia ja kokemuksia hankkeen toiminnasta sekä käynnistämään yhteisen kaksivuotisen ponnistuksen mukavan yhdessäolon merkeissä. Niina Lindblad nuorisonohjaaja Lisätietoa saat hankkeesta: www.innostuinnosta.fi tai Niina Lindblad, p. 044 701 1484, niina.lindblad(a)pori.fi

NUOREN AANI

NUOREN AANI

Meri-Porin Innostu! Innosta! Kesäkuun alussa mua pyydettiin kirjottaa pieni artikkeli mun kavereiden kanssa meidän seudun Innostu! Innosta!-toiminnasta. Mua on aina kiinostanu kirjottaminen ja nii me sovittii, et mä kirjotan meiän kaikkien jutut. Siitä tuliki odotettua hankalampaa ku kolmen tytön menoja ei saanu millään sovitettuu samaan päivään. Niinpä mä loppujen lopuks menin ja keräsin tarvittavat tiedot tähän viimisenä mahdollisena iltana ja matkustin Kullaan Silokalliolle Iida Salmisen ja Kaisa Lahtisen rippileirille. Minä Carla Kuuri-Riutta, Kaisa ja Iida ollaan aika erilaisia joten mä kerron heistä eka muutaman perusasian. Kaisa on vielä 14-vuotias tyttö joka harrastaa partiota ja tykkää tosi paljon harrastuksestaan. Partion kautta Kaisa lähtee Iso-Britanniaan. Iida on myös vielä 14-vuotias ja pelaa fudista. Iida on siinä mielestäni hyvä. Minä, Carla siis, oon 15-vuotias harrastan tennistä ja joogaa sekä vaikutan Porin Nuorisovaltuustossa. Se mikä meitä yhdistää on kai se, että me ollaan samalla luokalla. Me kaikki ollaan myös mukana Meri-Porin alueen Innostu! Innosta! -toiminnassa. Innostu! Innosta! on projekti, jossa kamppaillaan nuorten päihteitä vastaan. Toimintaa on jo ainakin täällä Porissa, Helsingissä, Vammalassa ja Torniossa ym. Toiminnasta me saatiin tieto koulun kautta ja sen jälkeen tekemistä on riittänyt koko ajaksi. Meidän

mielestä on kiva verkostoitua ja kertoa toisille mitä mieltä me ollaan just tästä asiasta. Myös toiminnan ohesta huomaa että me voidaan oikeesti vaikuttaa! Meidän kaikkien fiilikset on ollu tosi hyvät, koska vaikka aikusia on mukana ni me nuoret hoidetaan puhuminen ja tekeminen. Aikuset vaan auttaa meitä toteuttamaan, se mitä me suunnitellaan. On myös ollut tosi kiva ku on päässyt matkustamaan vaikka Vammalaan tämän homman perässä. Mun mielestä nuorten juomista voi koittaa vähentää muttei ehkä kannata heti alkaa vetämään nollatoleranssia. Se ei luultavasti toimi kovin hyvin. Ei toiminu kieltolakikaan. Kaisalta ja Iidalta en tätä huomanut kysyä, mutta luulen et ne on suunilleen samaa mieltä mun kanssa. Mut sen mä tiiän, et kenenkään meiän mielestä ei oo hienoo juoda päätänsä aivan täyteen. Illasta täytyy muistaa kyllä jotain. Toiminnan kannalta me odotetaan enemmän vielä verkostoitumista ja luultavasti myös niitä tulevia matkoja.Myös meiän ryhmän nimi pitäis vielä päättää. Paras ehdotus on ollut tähän mennessä PWA eli Pihlava Without Alcohol .Hankkeella on tulee oma ensimmäinen valtakunnallinen tapaaminen, Foorumi, joka järjestetään Virroilla syksyllä. Sinne me ollaan luultavasti varmasti menossa jos TET antaa myöten. Carla Kuuri-Riutta

”Se –ku on sin vau u kse n asia t k äyn si” niss

ä

ja sia i a ril P o essä yhd

va

mm

l ala

ais

ia

Skate-halli

Karjalankatu 12, 28130 PORI Lisätiedot Jari Nyström puh. 044-701 1425 Avoinna 1.9. alkaen ma suljettu ti - pe klo 14.30 - 20.00 la klo 12.00 - 17.30 su suljettu Hinnat: Kertamaksu 2,50 € Kuukausimaksu 20,00€ Kausikortti (3 kk) 45,00 €

Olethan muistanut käydä vierailemassa Porin Kaupungin nuortensivuilla? Sivuille päivitetään jatkuvasti ajankohtaisia uutisia, jotka koskettavat laajasti kaikkia alle 29-vuotiatia nuoria. Tiäksää on sivusto jonne kannattaakin suunnistaa vaikkapa päivittäin. Kerromme kattavasti erilaisista mahdollisuuksista harrastaa ja viettää vapaaaikaa Porissa ja lähiseuduilla. Mikäli tuntuu, että lähialueet on jo koettu ja nähty, niin sivuilta löytyy vinkkejä siitä miten voi päästä vaikkapa EU:n kustantamalle ulkomaanvierailulle. Laita siis jo tänään osoite www.tiäksää.fi selaimesi kirjanmerkkeihin ja käy vierailemassa

sivuillamme säännöllisesti. Kesän aikana olemme laajentaneet näkyvyyttämme verkossa ja voit seurata toimintaamme nyt myös Facebookissa. Linkin Facebook sivuillemme löydät Tiäksään etusivulta. Avaamme syksyn aikana muutamia uusia palveluita sivuille. Lähiaikoina tulee mahdolliseksi esimerkiksi aloitteiden tekemisen kaupungille ja aktiivisen osallistumisen sivujen sisällöntuotantoon, kommenttien ja omien kirjoitusten ja videoiden sekä kuvien kautta. Älä jää kaikesta tästä mielenkiintoisesta paitsi, vaan surfaa osoitteeseen www.tiäksää.fi.


8

LIIKUNTAA JA NUORISOTOIMINTAA

Nuorisotoimintaa

Aloitekanava ”Sinun on oltava se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä” Haluaisitko muutosta? Puuttuuko mielestäsi Porista jotain tai haluaisitko kenties jotain lisää? Miltä kuulostaisi; upouusi nuorisotila, enemmän diskoja nuorille, verkkopelitapahtuma, bändikisa, öinen katukoris tapahtuma tai jotain muuta vastaavaa. Nyt on sinulla mahdollisuus vaikuttaa; älä siis jätä tilaisuutta käyttämättä, vaan anna äänesi kuulua. Porissa otetaan lokakuussa käyttöön Aloitekanava verkkodemokratiapalvelu jolla voi vaikuttaa oman kunnan asioihin. ”Aloitekanava on verkkopalvelu, jonka avulla nuoret voivat muuttaa maailmaa – tai ainakin tehdä kotikunnastaan hiukan paremman paikan elää.” Näin luvataan Aloitekanavan omassa esittelytekstissä. Ja muutostahan on mahdollista saada aikaiseksi, jos niin halutaan. Ole siis se muutos jonka haluat nähdä ja surffaa osoitteeseen www. aloitekanava.fi ja tutustu tarkemmin palveluun.

”Aloitekanava on verka kopalvelu, jonka avull a ta ut mu t iva vo nuoret in ak ain tai – a maailma te hd ä ko tik un na sta an ihiukan paremman pa ä.” kan elä

Aloitteen tekeminen on helppoa. Kirjaudu palveluun, kirjoita aloitteesi ja jää odottamaan että muut käyttäjät kommentoivat aloitettasi. Jokaista aloitetta voi kommentoida tietyn aikaa. Ajan kuluttua umpeen, muotoillaan alkuperäisestä ehdotuksesta ja sen saamista kommenteista aloite, joka siirretään äänestykseen. Mikäli aloite saa enemmän kyllä ääniä, kuin ei ääniä, se siirretään eteenpäin. Riippuen siitä millaisesta aloitteesta on kyse, voidaan se siirtää käsiteltäväksi esimerkiksi kaupungin valtuustolle, nuorisovaltuustolle tai yksittäiselle virkamiehelle. Aloitekanava palvelussa voit kaiken aikaa seurata missä vaiheessa aloite on menossa ja mitä päätöksentekijät siihen vastaavat. Aloitekanavasta löytyy, myös kunta kysyy -osio. Tässä osiossa kunnan eri toimijat voivat pyytää nuorten mielipidettä päätettävistä asioista. Kaikilla Porin aloitekanavaan rekisteröityneillä on mahdollisuus kommentoida kysyttävää asiaa. Kunta kysyy -osion seurantatiedoissa kerrotaan, miten nuorten mielipiteet on otettu huomioon tai miten ne ovat vaikuttaneet asian etenemiseen. Käytä siis tilaisuutesi hyväksesi ja rekisteröidy aloitekanavan Porin sivulle 01.10 alkaen ja ole mukana muuttamassa maailmaa.

Vesipajatsosta limbokilpailuun Kullaalta kuuluu! Porin kaupungin vapaa-aikatoimi järjesti taas tänä kesänä yhdessä koulutoimen kanssa yhteensä viisi lasten- ja nuorten leiriä Kullaalla Tammen tilalla. Leirit kestivät lyhimmillään kaksi, ja pisimmillään neljä yötä. Reippaista leiriläisistä nuorimmat olivat vasta 2. luokkalaisia ja vanhimmat menossa jo 8. luokalle, mikä takasikin joka leirille erilaisen meiningin.

Leirit olivat toiminnantäytteistä yhdessä tekemistä. Uudet hauskat pelit ja leikit sekä uudet kuten vanhatkin tuttavuudet innostivat leiriläisiä liikkumaan ja osallistumaan yhteiseen toimintaan leiriohjaajien opastuksella. Tekemistä Tammesta löytyi säällä kuin säällä, välillä päästiin nauttimaan auringopaisteesta ulkopelien merkeissä, sateella taas harjoitettiin mm. kädentaitoja sisätiloissa. Leiriläisille jäi täten käteen mahtavien muistojen lisäksi myös paljon kotiin vietävää. Vanhemmille tai sisaruksille tuliaisiksi, tai omaankin käyttöön, lähti tänä kesänä mm. käsin maalattuja posliinimukeja, värjättyjä t-paitoja ja kauniita käsikoruja. Leirillä pelailtiin ja kisailtiin minkä kerittiin. Pelejä löytyi aina perinteisestä polttopallosta vähän uudempaan pyllypalloon, rastiradan vesipajatsosta Tammen tilan omaan Tammivisaan. Leiriohjelma tarjosi siis tänäkin kesänä jokaiselle jotakin, löytyi ryhmätyötä ja yksilösuorituksia, toimintaa ja vapaa-aikaa. Illat Tammessa vietettiin nuotiolla makkaraa paistaen, sisätiloissa elokuvaa katsellen ja discossa limbokisan merkeissä. Yöt saatiin

viettää mukavasti Tammen tilan majoitusrakennuksissa ja aamut aloitettiin syömällä reilu ja terveellinen aamupala emäntien herkkuja notkuvasta pöydästä. Tammen tila tarjoaa myös erinomaiset puitteet uimiselle ja saunomiselle. Villeimmätkin vesipedot kesyyntyivät Joutsijärven kauniissa maisemissa ja hellepäivien lämmittämissä vesissä. Leirillä luotiin uusia ystävyyssuhteita, vahvistettiin vanhoja ja opittiin paljon uutta. Pääasia oli kuitenkin hauskanpito! Kesätyöntekijä Elisa Jalonen

nuorisoyksikön yhteystiedot Nuorisoyksikän esimies Anne Leppänen Erityisnuorisotyöntekijä erityisnuorisotyö Minna Rauas Erityisnuorisotyöntekijä erityisnuorisotyö Marcus Lundqvist verkkonuorisotyö Nuorisosihteeri kv-toiminta, avustukset, Terttu Saarinen järjestöyhteistyö Nuorisonohjaaja keskustan nuorisotalo Jari Nyström Nuokkari

p. 621 1424 tai 044 701 1424 anne.leppanen@pori.fi p. 621 1419 tai 044 701 1419 minna.rauas@pori.fi p. 621 1417 tai 044 701 1417 marcus.lundqvist@pori.fi p. 621 1415 terttu.saarinen@pori.fi p. 044 701 1425 jari.nystrom@pori.fi

Nuorisonohjaaja keskustan nuorisotalo Marika Mäkinen Nuokkari Nuorisonohjaaja Sampolan nuorisotila Sirpa Tuominen Nuorisonohjaaja Pormestarinluodon Anna Malm nuorisotila Nuorisonohjaaja Pihlavan Putki Niina Lindblad Nuorisonohjaaja Länsi-Porin Niko Koivisto nuorisotila

p. 044 701 1426 marika.makinen@pori.fi p. 044 701 1243 sirpa.tuominen@pori.fi p. 044 701 1457 anna.malm@pori.fi p. 044 701 1484 niina.lindblad@pori.fi p. 044 701 1486 niko.koivisto@pori.fi

Liikuntaa ja nuorisotoimintaa syksy 2009  

Porin kaupungin Vapaa-aikaviraston julkaisu.

Liikuntaa ja nuorisotoimintaa syksy 2009  

Porin kaupungin Vapaa-aikaviraston julkaisu.

Advertisement