{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

LOKAAL NIEUWS

THUIS IN

I A LA

SA 5 2 M / 21 T ARI

U R FEB

g

ottin

Foto:

Chris

psp s - To p o T ine

t

WWW.LAMPEGATDEGEKSTE.NL Deze Carnavalskrant is mede mogelijk gemaakt door:

Foto’s in deze editie zijn van: Chistine en Peter Tops - Topspotting Ralph Buisman- RHB Foto en Rens van Mierlo - ZERO40 Studios


DE LAMPEGATTER

2

AGENDA 9 februari 2020

Haone Boeren Blaos Festijn. In d’n Ollie

E P T IE C E R N E S IN R P i: r a u r b e F Z o n d a g 16 ciële medaille van de feliciteren en de offi lg vo ge en ns prinsenreceptie pri ds Sta vanaf 13:00 start de ari ru Wil jij zelf de nieuwe feb 16 ag nd zo komen feliciteren. ? Dat kan! Op uwe prins en gevolg ­Stadsprins ontvangen nie de rs rde vie als 00 carnav waarbij een kleine 2.5 de blaaskapellen. rgd door verschillen rzo ve rdt wo k zie De mu

Stadspaviljoen, Alb.Thijmlaan 1

Het Slaatjesbal

Goede wijn behoeft geen krans. Voor de 48e keer het HBBF, een begrip voor carnavalskappellen uit heel ­Nederland in de Huiskamer van Eindhoven, Het ­Stadspaviljoen.

Het Slaatjesbal is hèt carnavalsf eest voor mensen met een verstandelijke beperking en wordt dit jaar voor de 29e keer gehouden. Het Par ktheater is voor de 10e keer de feestlocatie waar op 14 februari 2019 vanaf 19.00 uur het dak eraf gaat. Uite raard komt Zijne Dorstlustige Hoogheid van het Lampegat met zijn gevolg ook op bezoek.

13 februari 2020

Federatieavond

Stadspaviljoen, Alb.Thijmlaan 1

14 februari 2020

Het Slaatjesbal Het Slaatjesbal is hèt carnavalsfeest voor mensen met een verstandelijke beperking en wordt dit jaar voor de 29e keer gehouden. Het Parktheater is voor de 10e keer de feestlocatie waar op 14 februari 2019 vanaf 19.00 uur het dak eraf gaat. Uiteraard komt Zijne Dorstlustige Hoogheid van het Lampegat met zijn gevolg ook op bezoek.

Rens van Mierlo - ZERO40 Studios

In het Stadspaviljoen zwaaien we informeel de Stadsprins en zijn gevolg uit. Voor iedereen die iets met de Stichting Federatie Eindhovens Carnaval – van doen heeft. Tevens deze avond huldiging van diverse verdienstelijke commissieleden.

15 februari 2020

Groot Federatiebal Parktheater

Zijne Dorstlustige Hoogheid Stadsprins Rogerio en gevolg nemen tijdens een geweldig feest afscheid in het Parktheater. Rond middernacht wordt de nieuwe ­Stadsprins aan het carnavalspubliek gepresenteerd. Motto voor 2020: DOUZE POINTS

16 februari 2020

Receptie Nieuwe Stadsprins en gevolg Parktheater

Alle Prinselijke Hoogheden en carnavalsvierders zijn van harte welkom om de kersverse Stadsprins te feliciteren en een medaille in ontvangst te nemen. Locatie: Parktheater Aanvang 13.00 uur 17 februari 2020

Vrijgezellenavond Boerenbruidspaar Binnenstad

Het aanstaand boerenbruidspaar viert met alle boeren en boerinnen de vrijgezellenavond met een kroegentocht door het centrum van het Lampegat. Iedereen is ­welkom!

20 februari 2020

Pekske Pronken

Pullman Eindhoven Cocagne Zien en gezien worden in je nieuwe carnavalsoutfit, dat is Pekske Pronken.

Het 48e Haone Boere Blaos Festijn Lieve H.B.B.F. vrienden en vriendinnen! Op zondag 9 februari 2020 organiseert C.V. d’Haone voor de 48ste keer het Haone Boere Blaos Festijn. Een keur aan kapellen uit Lampegat en ver daarbuiten zullen gaan strijden om de felbegeerde eerste plek en een plaatsje op het vaandel. We starten om 13:11 uur, maar de deuren zullen vanaf 12:11 uur open gaan voor het publiek. Zet de datum in je agenda en zorg dat je deze editie niet mist! Hieronder de belangrijkste informatie even op een rijtje:

–> Thema van het 48ste Haone Boere Blaos Festijn is “In d’n Ollie” Ook dit jaar zal er weer een prijs zijn voor het best verklede kind, de best verklede bezoek(st)er en de best verklede kapel, in het thema natuurlijk! * Locatie: Stadspaviljoen Eindhoven. Adres: Alberdingk Thijmlaan 1, 5615 EB ­Eindhoven. Parkeren is mogelijk voor de deur, inrit via dr. Schaepmanlaan. LET OP! Ook op zondag is het betaald parkeren, maximaal € 6 per dag. (Tussen november 2019 en begin januari 2020 verdwijnt de mogelijkheid om hier te betalen met contant geld). * Entree is voor iedereen gratis. * Voor de kinderen is er weer een aparte ruimte met limonade en lekkers, de mogelijkheid om geschminkt te worden, kleurplaten, etc. * Mr. pBone komt weer langs met een muziekworkshop waar alle kinderen aan mee mogen doen, gevolgd door een optreden op het podium. * Gratis (onbewaakte) garderobe aanwezig. * Het Stadspaviljoen zorgt voor de innerlijke mens met o.a. friet, tosti, soep, broodjes met snacks, etc.

Tot zondag 9 februari! De H.B.B.F. commissie P.S. De foto’s en video’s van voorgaande Haone Boere Blaos Festijnen zijn te vinden op de jaarbladen via de Tijdslijn van onze Haonepedia.   C.V. d’Haone Carnavalsvereniging d’Haone is in 1966 opgericht met drie doelstellingen: Er is maar één prins en dat is de Stadsprins Promotie openbaar carnaval Meer muziek in het Lampegat. Inmiddels zijn d’Haone met circa 160 leden de grootste carnavalsvereniging van het Lampegat. Het Lampegat is onze residentie, we hebben geen prins of raad van elf, maar vieren carnaval op een zeer uitbundige manier. d’Haone hebben aan de wieg gestaan van een groot aantal Lampegatse evenementen en organiseren nog steeds grootschalige voor iedereen toegankelijke evenementen, zoals het bovenvermelde Haone Boere Blaos Festijn en Elluf Elluf ©.


21 t/m 25 februari Carnaval in Eindhoven

15

” Het spreekwoord zegt “Vieze varkens Waarom dit ontwerp: “Allicht de skônste erde wereld vandaar dit vette varken worden niet vet” Carnaval is de omgeke end. Met dank aan Rob Janssen die onder de douche zich schoon schrobb met carnaval een ingekleurde medaille het motto heeft bedacht. Hij ontvangt erper sigismund de Ranitz vorm het met zijn naam achterop. Onze Hofontw s van Mierlo (Zero40 Studio’s) en zijn visualiseren en onze hoffotograaf Ren erking. medewerkers voor de uiteindelijke uitw

DAWN

CTOUCH

Feest jij met ons mee? 135 hechte teams 22 locaties in Eindhoven 300 trainingen en opleidingen

Vitalis behoort tot de TOP 10 van best gewaardeerde verpleeghuizen op Zorgkaart Nederland. De medewerkerstevredenheid in 2019 was bovengemiddeld. Daar zijn wij trots op!

Kom werken in de zorg! Het motto van Vitalis is ‘De kunst van gelukkig oud zijn’. Onze kernwaarden ‘ertoe doen, meedoen en zelf doen’ hanteren wij als uitgangspunten voor onze werkwijze.

Kom op donderdag 6-02, 13-02 en 20-02 van 15.00 tot 16.00 uur naar het koffie-uurtje op locatie Vitalis Wissehaege, Herman Gorterlaan 4, Eindhoven.

Ontvang deze leuke ops! carnaval pr (OP =OP)

Laat je informeren over de vele mogelijkheden.

Intra- en extramurale thuiszorg Psychogeriatrie | Somatiek | Revalidatie

www.werkenbijvitalis.nl


DE LAMPEGATTER

4

AGENDA

Lampegatse Vrouwkes Zitting

21 februari 2020

Drie Uurkes Vurraf

Pullman Eindhoven Cocagne Dé aftrap van carnaval in Brabant vindt plaats in het Lampegat. Van 15.00 tot 18.00 uur zendt Omroep Brabant live uit vanuit de Salon Carnavalesque bij Pullman Eindhoven Cocagne. Talloze artiesten passeren de revue tijdens dit ultieme carnavalsspektakel. Toegangskaarten uitsluitend via Omroep Brabant  

21 februari 2020

Leste toeter stemme ... Stadspaviljoen, Alb.Thijmlaan 1

Efkes Oe Toeter Stemme, een groots en gezellig carnavalsfeest in Eindhoven waarbij blaaskapellen centraal staan. EIedereen is welkom op vrijdag 9 februari in het Stadspaviljoen Eindhoven. Aanvang 20.30 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.

21 februari 2020

Ameezing CarnavalX Hotel Van der Valk, Eindhoven

Dit jaar staat Ameezing CarnavalX in het teken van het Eurovisie Songfestival. Vrijdag 21 februari Van der Valk Hotel Eindhoven. Aanvang 20.00 uur. 6 Landen strijden, samen met het Lampegats Gemengd Mannenkoor, in een knotsgekke meezing finale van het Songfestival om de Douze Points. Info: www.ameezing-carnavalx.nl

Da wild e nie mi2 2e.. !’ EINDHOVEN – Een jubileum: de 22e Lampegatse Carnavalsmis op de zondagochtend van carnaval:

‘Da wilde nie mi22e!’

De Carnavalsmis - ‘een goede mix tussen feest & bezinning’- is voor velen nog steeds één van de hoogtepunten van het Lampegatse Carnaval. Tijdens deze jubileumviering  staat saamhorigheid centraal. Carnaval vier je tenslotte samen! Pastoor René Wilmink is inmiddels het vertrouwde gezicht als voorganger van deze Carnavalsviering in de Eindhovense Catharinakerk, evenals het Stratums Muziekkorps St. Cecilia en Bens Band. Zij spelen samen met diverse andere muzikanten. Natuurlijk verwelkomen wij ook de nieuwe Stadsprins met zijn gevolg. Laat je opnieuw verrassen, want…DIT WIL JE NIET MISSEN! We zien jullie graag op zondag 23 februari 2020 om 11.00 uur in de Catharinakerk. De kerkdeuren gaan om 10.30 uur open. Kom op tijd, want vol = vol!

Op zondag 2-2-2020 wordt voor de 5e keer de Lampegatse Vrouwkes Zitting georganiseerd door de vrouwkes van de LVZ: Het LampeVisie Zongfestival! Eerdere thema’s waren: Burlesque, Schip Ahoy, Zoek jezelf Zuster, Viva las Lampinas en dit jaar dus het oh zo actuele Songfestival. Tijdens voorgaande edities probeerde het publiek meerdere malen het podium in te nemen en deze keer krijgen ze echt de kans! Bezoekers mochten zich opgeven om zelf het podium op te gaan om daar te strijden voor 11 points en de eeuwige roem. Deelnemers vertegenwoordigen met hun optreden een wijk of buurt uit het Lampegat. Een vakkundige jury ,onder leiding van niemand minder dan Harry van Hoof, zal de deelnemende acts beoordelen. De deelnemers worden opgevangen in een heuse Greenroom en via beeldschermen en de nodige techniek wordt er voor gezorgd dat het publiek daar niks van mist! Zoals altijd mogen er geen heren binnen tot 15.30 uur. Vanaf dat tijdstip zijn zij ook welkom en zal de afterparty losbarsten…. Er zijn nog een paar tickets verkrijgbaar via www.eventbrite.nl a € 27.50 De Lampegatse Vrouwkes Zitting kunt u bereiken via hun facebookpagina https://www.facebook.com/lampegatsevrouwkeszitting/ Op het youtube zijn compilaties van de voorgaande edities te zien. Ter ere van het lustrum zijn er ook nieuwe badges gemaakt, deze zijn vanaf 2-2-2020 voor € 5 te koop.

Boerenbruiloft feest 2.0 in Lampegat

De Boerenbruiloft, een belangrijk onderdeel van carnaval, biedt de mooiste carnavalservaring die er is. “Zie de boerenfamilie en alles eromheen als een vereniging”, legt Antoon Verbeek uit, voorzitter Commissie BoerenBruiloft . “Samen maken we er een groot traditioneel carnavalsfeest van, met als hoogtepunt het in het onecht verbinden van het bruidspaar op dinsdag.” Waor beginde toch an? Je beleeft een unieke carnavalservaring, die start met de hulp van de Commissie BoerenBruiloft . Deze groep mensen is het team dat de boerenbruid en bruidegom en hun familie – vader en moeder, schoonvader en schoonmoeder en twee getuigen – begeleiden tijdens ‘hun’ carnaval. Tradities In 1971 werd de Boerenbruiloft voor het eerst in Eindhoven geïntroduceerd, maar de traditie van de onechte boerenbruiloft tijdens carnaval stamt uit de zestiende eeuw. “Omdat de meeste boeren het in deze tijd niet zo breed hadden, werd er door de boerenbevolking naar een manier gezocht om toch reden tot vreugde en plezier en tot het houden van een feest te hebben.” Nog steeds zijn de gebruiken en tradities van vroeger heel belangrijk, legt Antoon enthousiast uit. “In Eindhoven wordt de boerenbruiloft gevierd alsof het een échte boerenbruiloft is uit 1900/1930. Deze boerenbruiloftsfeesten waren ook vroeger al de meest gezellige feesten. We steken ze alleen in een modern jasje.” Eén groot feest Niet alleen voor de Boerenfamilie, maar ook voor de leden van de commissie, Lampegats boerenvolk en de bezoekers van de Boerenbruiloft is het zoveel meer dan traditie en een stukje geschiedenis. Het is één groot feest. Wil je er mede voor zorgen dat de traditie Boerenbruiloft en alle bijhorende activiteiten in stand wordt gehouden, meldt je dan aan bij het Lampegatse Boerenvolk (LBV). Kijk op www.commissieboerenbruiloft.nl voor meer informatie. Salaai!


21 t/m 25 februari Carnaval in Eindhoven De feesttent op het Stadhuisplein krijgt, gedurende de hele carnaval, de naam ‘Bavaria Bierhal’ Onder deze overkoepelende naam vallen de volgende evenementen: Bonte Carnaval XXL (vrijdag 21 februari van 16:00u tot 01:00u) Met Bontgenoten vier je op vrijdag 21 februari carnaval! En dit keer vieren we het grootser dan ooit! En wel op het Stadhuisplein, in één grote tent! Verwacht géén carnavalskrakers maar heerlijke R&B, disco en hitjes! Zonder polonaise, mét twerkonaise! Confetti, bier en wijn overal? Nobody cares, dweilen doen we dus mooi niet deze avond!

ARTIEST ZATERDAG 22-2 MATTE FRAZZIE KRUZO LANTERFANTJE STUK DANSADO & DE FEESTNEGER FEESTNATION ALTIJD LARSTIG & ROB GASD’ROP THE DARKRAVER TIAGO MARQUES

17 5

ARTIEST ZONDAG 23-2 MATTE FRAZZIE FATGUYS DE LIEVELINGS DJ’S VAN JE ZUSJE BRAM KRIKKE FT. STEFAN & SEAN DR. RUDE DAANI PLUG ‘N PLAY ZANY

Line up Bonte Carnaval XXL (vrijdag 21 februari van 16:00u tot 01:00u) 16:00 - 18:00 18:00 - 20:00 20:00 - 21:00 Smerrig Diskjochies 21:00 - 22:00 Mooikaap Maikel & Yung Petsi 22:00 - 23:00 Guilty 23:00 - 00:00 Chimp 00:00 - 01:00 Bonxo & Serge V Confettival (zaterdag 22 februari van 14:00u tot 23:00u) Confettival (zondag 23 februari van 14:00u tot 01:00u) • •

Tevens zal op zaterdag de optocht te zien zijn vanaf het terras aan de Bavaria Bierhal (de Wal) Op zondag vind de start van de Stropdassen Kroegen tocht plaats in de Bavaria Bierhal dit start om 11:11u. Deelnemers kunnen hier hun stropdassen ophalen.

 

Al meer dan 45 jaar het grootste aanbod, betrouwbare service en de beste deals!


6 18

DE LAMPEGATTER

l a b e i t a r e d e F t o o Het Gr

s onts en de nieuwe Stadsprin van de oude Stadsprin en avond om een is gen t He eid . ch op afs ten ellen en arties federatiebal wordt kap t he ds, s ban den e Tij nd ? ille bal sch tie ver nd n. Wat is het Groot Federa ater treden de hele avo pèkske kunnen laten zie e zalen van het Parkthe avond dat ze hun neie ste or de laatste keer eer Vo . de uit l ers huld. In de verschillend att zaa in peg l p op trap af, zaa voor heel veel Lam tra t en ch n dra rde wo Een iteit verde ien l gez ape en van zien in de alledaagse anonim en met Stadshofk staan voordat hij weer loopt de hele avond sam s ng rin elli gst dsp an Sta bel ge de idi hu De elpunt van zijn rol en in het midd kan hij nog genieten van beste dwijnt. het Parktheater om zo het er en op de trappen van foy tijd de het in is h ns zic pri rs de rde ou vie nd carnavals genomen van de zamelen zo’n tweeduize Neie zal twaalf, als er afscheid is r de ove wie s r iet ove Om atie n. cul sse Even voor twaalf uur ver mi spe w te maanden van kon en niets van de sho een einde te maken aan dracht door het zicht te hebben op het bal bekend te maken en zo olg Neie en gevolg met de Een gev de n zijn t kke tre me en en r sam doo h g zic no k om rlij ie” uu “Ne nat voor de s gaat het feest seling van de Stadsprin afgelopen jaren was het gaan worden. Na de wis bezoekers. alle aan en rten beschikbaar en de ton te kaa ij 50 htb 2.8 dic ar ma van h zijn zic Er Parktheater om g missen maar let op! is het feest dat je niet ma rtverkoop/ Het Groot Federatiebal s nu federatiebal.nl/kaa rtje kaa je p koo s du ht koc ver Federatiebal al snel uit ben wij de het Federatiebal or al dit soort vragen heb Het fabuleuze thema van ik niet over dressed? Vo Ben leggen we r? t ove Da ? stje ma fee the n dit t zo’ en jullie nou aan kom e Wat trek ik aan? Waar gaa ho en rag afv je ma. Jullie zullen ideale oplossing; ons the atse dsprins. Iedere Lampeg . hieronder uit ral ook van de nieuwe Sta voo van ar lle ma dai de me ou de de op van kt stje tto wordt gebrui Het Federatiebal is het fee tto voor en jaarmotto mee, dit mo mo t eig He zijn . ker den kra tre als aan nav zijn car Stadsprins krijgt bij de officiële Lampegatse t zomaar ht en (als het goed is) in dat thema natuurlijk nie en nem bal tie era de Stadsprins, in de optoc Fed als j Wi ”. dan ook ste bal ôn tie Sch era de t Fed “Allich thema van het de prins voor dit jaar is: eraan. Voor dit jaar is het ai dra en eig ze on en één op één over, wij gev geworden:

“D o u z e P o in t s ”

Groep bezoekers wacht t verklede Solo, Duo en bes de r voo blijft en ma the en op het een theaterbon. Maar het Je mag je compleet uitlev het Federatiebal 2021 en r voo g gan toe m. tis lko gra we m, heel erg bij onze jury eeuwige roe wat voor pèkske dan ook eindelijk is iedereen in natuurlijk carnaval en uit

HOE C.V. CAFE WILHELMINA KONICKLIJK WERD

Foto: Ralf Buisman

melijk en ook wel aanlokkelijk, maar zijn protocol was, in tegenstelling tot dat van ons, onverbiddelijk. Hij liet ons echter niet zitten en was bereid tot een konincklijk advies: met een duidelijk gebaar wees hij onze nieuwe Prins Bock voor dat jaar op zijn roeping, en zo werd Dick Hemmes niet alleen de derde, maar ook de vierde Prins Bock dun Urste. En dus mag de CV Wilhelmina sindsdien de K ­ onincklijke CV Wilhelmina heten (overigens nog steeds i.o. aangezien diezelfde Hemmes als enig, zelfbenoemd lid, meteen na zijn intrede op een geheim gehouden algemene ledenvergadering, om hem moverende redenen, een ledenstop heeft afgekondigd. En niemand die daar iets aan doet! Zo ging het ook met de noodzakelijke raad van elf, “ach da komt vanzelf of ooit wellus. Vandaar de raad vanzelf en ooit wellus. Zo ging en gaat dat!)

We zaten op 9 november 1994 met ‘n afvaardiging van de FEC bij elkaar bij Wilhelmina boven, om te praten over het programma 1995. Zoals elk jaar zochten wij zelf nog unne nieuwe Prins Bock (we hebben wel altijd veel kandidaten voor het volgend jaar en het jaar daarop, maar nooit voor het huidige jaar). Een van de barkeepers die ons regelmatig bevoorraadde, hoorde dat van die prins en zei: “Ik heb er beneden aan de bar wel een zitten”. Wij naar beneden en wie zat daar aan de tap? Niemand minder dan kroonprins Willem Alexander met ‘n aantal maten vliegeniers van Welschap. Zeg nou zelf, wie krijgt een dergelijke Prins zo op het presenteerblaadje. Enfin, we stapten er op af, stelden ons voor: “Prins Willem Alexander”, “Jan, Vorst (…en da moete gij nog zien te worre…)”. waardoor meteen duidelijk werd dat we elkaar konden tutoyeren. We zetten de bar vol bier en legden ons probleem uit. Ons aanbod klonk hem aanne-

Hierbij een overzicht van de komende carnavalsactiviteiten. 21 februari 2020 Residentie, het kinderbal van Up en Down, met bezoek Stadsprins. Aanvang 13.11 uur. Uitreiking Gouden Kauwgumbal 21 februari 2020 Residentie vanaf 20.11 uur. Ere galerij der Ouwe Bocken in café Prins Hendrik. Bezoek aan de Grootvorst Jan v/d Sande biertank nummer 2 22 februari 2020 Na de Lampegatse Optocht in de Residentie, prinsenreceptie van de 30e Prins Bock d’n Urste. Aanvang 16.11 uur. 22 februari 2020 Carnaval in de residentie vanaf 20.11 uur 23 februari 2020 Carnavalsmis in de Catharinakerk Aanvang 11.00 uur. 23 februari 2020 Residentie, traditionele reepmiddag en we starten zoals gewoonlijk bij onze vrienden van Effe Anders. 23 februari 2020 Carnaval in de residentie vanaf 20.11 uur 24 februari 2020 Residentie, kindercarnaval, aanvang 14.11 uur. 24 februari 2020 Café Prins Hendrik, receptie Ouwe Bocken, en bijna stadsprins verkiezing. 24 februari 2020 Residentie, bezoek Stadsprins met groot gevolg omstreeks 23.00 uur 25 februari 2020 Bier Elfuurke in de tent op de Stadse Mert (alleen op uitnodiging) 25 februari 2020 Boerenbruiloft in de tent op de Stadse Mert 25 februari 2020 Residentie, Betty Blue. Aanvang 17.11 uur. 25 februari 2020 Laatste carnavalsavond en om 00.01 uur in Café Prins Hendrik, het knippen der veren van de 30e Prins Bock en afmutsen. EN DAN NIET TE VERGETEN: ELKE DAG SALON OP HET PLEIN 26 februari 2020 Residentie, Haringhappen. Aanvang 17.00 uur.


21 t/m 25 februari Carnaval in Eindhoven

19 7

Programma Federatiebal GROTE FOYER 19.45 UUR 20.11 UUR 20.30 UUR 22.30 UUR 23.00 UUR 00.00 UUR 00.30 UUR 02.00 UUR

AANVANG MUZIEK DJ TRIESTO en DJ ROBIN OPENING FEDERATIEBAL ”DOUZE POINTS” AFSCHEIDSRECEPTIE ZDH STADSPRINS ”ROGERIO” PRIJSUITREIKING BEST VERKLEDE PERSONEN ROCK- COVERBAND BETTY BLUE. PRINSWISSELING ROCK- COVERBAND BETTY BLUE. EINDE FEDERATIEBAL

KAMELEON ZAAL 21.00 UUR LAMPEGATSE SKIHUT 02.00 UUR EINDE FEDERATIEBAL

PODIUM THEATERCAFE 20.00 UUR BLOAS-KAPELLEN-MUZIEK 02.00 UUR EINDE FEDERATIEBAL

PODIUM NAAR PHILIPSZAAL 20.00 UUR BLOAS-KAPELLEN-MUZIEK 02.00 UUR EINDE FEDERATIEBAL

PHILIPSZAAL 19.45 UUR COVERBAND EIGHTY EIGHT COVERBAND NIGHT TRAIN 02.00 UUR EINDE FEDERATIEBAL

1963-2020

57 JAAR FEDERATIE EINDHOVENS

CARNAVAL

© Peter Tops -Topspotting

HET BESTUUR VAN DE STICHTING FEDERATIE EINDHOVENS CARNAVAL BEDANKT IEDEREEN VOOR HET MOGELIJK MAKEN VAN CARNAVAL 2020 EN NODIGT U VAN HARTE UIT OM DIT JAAR SAMEN MET ONS HET LAMPEGATS CARNAVAL TE VIEREN!

SALAAI


8 20

DE LAMPEGATTER

Carnaval

voor d deVrede de V GRATIS

LAMPEGAT LICHTJE BIJ EEN SIXPACK BAVARIA PILS VANAF 12 FEBRUARI VERKRIJGBAAR BIJ JOUW SUPERMARKT SCAN DE QR-CODE OF SLUIT JE AAN OP CARNAVALVOORDEVREDE.NL Geen 18, geen alcohol.


Carnaval? 21

Maak het nou!

“Lampegatse Bonte ­Business Bons” Na het grandioze succes van de afgelopen jaren zal de trofee voor de kleurrijkste ondernemer van Eindhoven opnieuw worden uitgereikt. En wel op vrijdagmiddag 21 februari in de ‘Salon op ’t Plein’, Wilhelminaplein Eindhoven. Wie verdient dit jaar de eretitel “Lampegatse Bonte Business Bons” 2020? De Kleurrijkste ondernemer uit Eindhoven met een warm hart voor sport, cultuur en natuurlijk het Lampegats carnaval, wordt door WTC·E en FRITS voorgedragen voor deze prachtige benoeming. Tijdens het evenement wordt u ontvangen in de gezellige en informele sfeer van ‘Salon op ’t Plein’. Kom rechtstreeks van kantoor of trek alvast je carnavaleske pakje aan. Kortom niets moet, alles mag. De middag zal muzikaal omlijst worden door diverse carnavaleske optredens. Plan vrijdagmiddag 21 februari vanaf 15.11 uur vrij, dan proosten we samen op de Lampegatse Bonte Business Bons 2020! 2017 Marc Fitters 2018 Geert de Brouwer 2019 Ruud van den Bosch

Stof fen al

vanaf € 0,99 per meter!

Club 111 44 jaar! De Stichting Vrienden van Club 111 is de oudste meugelikmaoker van het Lampegats carnaval. Club 111, een initiatief van Frits van Griensven (toenmalig hoofdredacteur Groot Eindhoven) en Ben Ullings (destijds directeur Stadsschouwburg) geeft sinds 1977 het openbaar Lampegats carnaval een financieel steuntje. Een rekensommetje leert dat er inderdaad een carnavalesk jubileum te vieren valt: voor het 44ste jaar alweer! Daarvoor doneren de vrienden elk jaar 66 euro (dat was elf maal elf gulden, vandaar de naam). Ze krijgen er ook wat voor terug, zoals de jaarlijkse donateursbijeenkomst, kaarten voor de Club 111-middag op carnavalszaterdag in het Muziekgebouw en het Bierelfuurke en korting op consumptiebonnen voor de Mert (als ze goed doordrinken verdienen ze dus hun donatie terug). Donateurs zitten bovendien op de eerste rang van de zondagse carnavalsmis. Ze zijn te herkennen aan hun Club 111-onderscheiding met motto ‘Unne goeie raad is duur’, die elk jaar letterlijk verlengd wordt met een jaarplaatje. Omdat dat zwaar torsen wordt, worden na elf jaar de elf jaarplaatjes vervangen door een halve maan, in brons (11 jaar), zilver (22 jaar) en goud (33 jaar). De club heeft enkele honderden donateurs maar meer zijn altijd bijzonder welkom. Hun bijdragen én ambassadeurschap worden goed benut. Bijvoorbeeld om tradities in ere te houden, zoals de carnavalsmis, optocht, de dinsdagavond in de tent, het Liedjesfist en de Boerenbruiloft. Maar ook om het Lampegats carnaval nieuw elan te geven, door de jeugd te betrekken; de club draagt een steentje bij aan onder meer kostuums van het jeugdgezelschap. https:// club111.nl/donateurworden/

bruidsmode, galakleding, fournituren en hobby-artikelen

l n l. e k in w e d je it m .s w w w In het zuiden van Nederland tref je nergens een grotere keuze aan dan bij Smitje in het centrum van Eindhoven.

Alaaaaaf.. …ook voor carnaval ga je naar ‘t Smitje

‘t Smitje

Kleine Berg 13-15 • Eindhoven • Tel 040 - 2446039 Email smitje.de.winkel@outlook.com ’t Smitje De Winkel

www.smitjedewinkel.nl


DE LAMPEGATTER

10 22

AGENDA 21 t/m 25 februari 2020

Breng mij mar naor “De Mert” Tent op de Stadse Mert

Carnaval in Brabant begint in Eindhoven! De tent op de Markt is vijf dagen lang het ‘epicentrum’ van het ­Lampegat met voor ieder wat wils op het programma.

21 februari 2020

Scheerkwastenbal

Kantine sv Woenselse Boys Vanaf 20.11uur Scheerkwastenbal met bezoek van de Stadsprins, CV de Lichtstadnarren en CV de Kletsmeiers kantine sv Woenselse Boys, JC Dirkxpad 1, Eindhoven

22 februari 2020

D’n VurTocht Stationsplein

Op zaterdag 22 februari 2019 11.00 uur gaat D’n ­VurTocht los voor de Lampegatse Hoofdstatie.  D’n VurTocht is in live streams op Lampegat TV.

22 februari 2020

Lampegatse optocht Binnenstad

Het centrum van Eindhoven bruist met de Lampegatse optocht die vanaf 12.51 uur door de stad trekt. De grote stoet wordt voorafgegaan door de kinderoptocht met de Markies en Markiezin van Eynthoven. De Stadsprins met Groot Gevolg besluit de optocht. 

Ronnie Tober en Bonnie st. Claire bij d’n VurTocht 2020 2020 d’n 6e editie van D’n VurTocht komt er weer aan. Het grootste feest op het plein van de Carnavaleske voorpret in Lampegat de Gekste. Op zaterdagochtend 22 februari zal onze huis-dj DJ bompa beginnen met iedereen langzaam wakker te wiegen waarna we rustig aan beginnen te schudden en waar we eindigen met een stampend feest op het Plein. Tussen 11 uur en 13 uur staan er optredens gepland van Ronnie Tober, Bonnie st. Claire en Robin mcCray en na op deoptocht nog een vette afterparty met Mark cornelis en DJ Bompa. We zijn wederom blij en trots dat de club 111 er ook in hun 44e jubileumjaar voor heeft gekozen om d’n Vurtocht te ondersteunen. Rond 13.00 uur zal de Stadsprins zijn opwachting maken en wordt door b ­ urgemeester Jorritsma van Eindhoven de macht over de stad overgedragen aan de zotten en de narren en kan de optocht over het plein. En vergeet daarbij niet dat je op het plein van de carnavaleske voorpret je de optocht drie keer kunt zien. Het feest met de meeste a ­ rtiesten langs D ­ ’n Optocht Ook voor de inwendige mens wordt goed gezorgd op het stationsplein, l­ekkere worstenbroodjes en een kou pilske hoort uiteraard bij het L ­ ampegatse Carnaval. We hopen ook dit jaar weer veel bezoekers te mogen ontvangen, waarbij iedereen uit alle windstreken welkom is om bij ons mee de ovberdracht van de macht en de start van het Lampegatse Carnaval te komen vieren. D’n 6e Vurtocht is te vinden direct voor de deur van het NS station Eindhoven de ingang van het Lampegat. Houd vooral onze facebookpagina in de gaten voor meer nieuws en eventuele aanvullingen op het artiestenprogramma. www.facebook.com/VurTocht En wilt u adverteren rondom d’n VurTocht op het plein en Lampegat TV stuur even een prive bericht via facebook.

In deze gebieden is voor die periode een glas- en blikverbod voor de horeca van kracht. De horeca mag geen drank verstrekken in glas, glazen flessen of blik (artikel 2:48b van de APV). Dit verbod geldt voor elke houder van een horecabedrijf als bedoeld in de APV, of van de houder van een ontheffing bedoeld in artikel 35 voor de verstrekking van zwak- alcoholhoudende drank voor gebruik elders dan ter plaatse van de Drank- en Horecawet. Dit betekent dat alle horecagelegenheden (inclusief restaurants) in het genoemde gebied en in genoemde periode geen blik of glas mogen gebruiken (ook geen veiligheidsglas) op terrassen die aan de weg liggen. Restaurants mogen binnen, of op een terras dat niet aan de weg ligt, wel glaswerk gebruiken. Het dit jaar jn zi glaswerk dat in restaurants gebruikt wordt hoeft daarbij geen veiligheidsglas te zijn. Dit betekent echter s je lik b flessen en van en el d wel dat de eigenaar van het restaurant er op moet toezien dat het glaswerk niet op de openbare weg in Glazen, glazen en od rb alszaterdag ve iliger ve n terecht komt. Overige horecabedrijven mogen binnen in de horecazaak of op terrassen die niet aan de ee e w n tijdens carnav re eë e maatregel cr en blik ez as d gl et weg liggen alleen in glas schenken wanneer dit veiligheidsglas is. Cafetaria’s, snackbars, pizzeria’s et M . m d en el ov gew Eindh met t ongelukken en ie n op en shoarmazaken gelden niet als restaurant en ook voor hen geldt zodoende dat zij enkel en alleen s en n og ka m e d dag feest, omdat carnavalszater at. n ra va st in de inrichting in glas mogen schenken wanneer het veiligheidsglas is. Het gebruik van blik is rs er ke ov s oe je ez B blik kleiner wordt. s azen flessen en u gl d verboden. lle ee vo rm of aa d n is roke uis meeneemt, h glazen, aangeb n . va   en of od t rb op ve is winkel ko glas en blikjes n va Voor de horeca geldt verder de standaardregel dat de houder van een horecabedrijf ervoor moet Wie het in een en er vo n Ook het aa zorgen dat bezoekers geen glas of glazen flessen buiten het horecabedrijf brengen (art. 2:48a van ook strafbaar.   de APV). dt: likverbod gel b en   sla g t to et H uur 0 vanaf 10.00 2 0 2 De burgemeester heeft tevens besloten op carnavalszaterdag drinkgerei i ar ru b fe 22 februari 2020 3 2 d van glas- en blik te verbieden op de openbare weg in ditzelfde gebied n te h oc zondag nenstad, het in b e (art. 2:48c van de APV). d or vo r, 6.00 uu et Centraal h en   in le ap in Wilhelm ts. ch re e In de officiële versie van het glas- en blikverbod, die op de tj ar ka e en d Station. Zi andhavend wor h n ka website van de gemeente staat, is de regel juridisch weergegeven. en g in Bij over tred Daar staat ook een officiële toelichting van de gemeenteraad. . opgetreden Bijvoorbeeld wat precies een restaurant(gedeelte) is. Ook het gebied staat daar nauwkeurig omschreven.

Glasd en blikverbo


21 t/m 25 februari Carnaval in Eindhoven GeeN MARKIEZING OP ZONDAG VOOR LAMPEGATS JEUGDGEZELSCHAP Op Zaterdagavond 15 februari is het weer zover. Dan wordt volgens de traditie, tijdens het Federatiebal in het Parktheater de Eindhovense Stadsprins met zijn gevolg klokslag 00.00 uur bekend gemaakt aan het Eindhovense publiek.Lampegat heeft sinds 2009 ook een jeugdgezelschap en dat gezelschap werd ieder jaar tijdens de MARKIEZING op de zondagmiddag in de tent op de Markt gekozen. Na 11 jaar is het tijd voor verandering. De MARKIEZING op de zondagmiddag in de tent op de Markt is niet meer en maakt plaats voor ‘Lederhösen en Dirndls’ in de vorm van een SCHLAGERFEST. Hiermee hoopt de Federatie Eindhovens Carnaval aan te sluiten op het stropdassenfestival op het Stratumseind.Alle kinderen uit groep 5, 6 of groep 7 van de basisschool, die in het LAMPEGATS PRINSELIJK JEUGDGEZELSCHAP willen en graag mee willen rijden op de praalwagen in de LAMPEGATSE OPTOCHT kunnen zich vanaf nu aanmelden.Enige voorwaarde: in het Lampegat zijn van carnavalsvrijdag tot en met carnavalsmaandag.Hoe? Vertel in een kort filmpje over jezelf wie je bent, hoe je carnaval viert en waarom jij graag in het jeugdgezelschap zou willen. Stuur dit door naar:markiezing@gmail.com Aanmelden kan tot uiterlijk 19 Februari aanstaande. Alle inzendingen krijgen bericht.Voor meer informatie: Facebook markiezing of instagram @markiezing.De plaats en tijd van de bekendmaking van het NIEUWE LAMPEGATS PRINSELIJK JEUGDGEZELSCHAP 2021 blijft nog even geheim. Voor het laatste nieuws hou de facebook en instagrampagina’s; markiezing in de gaten. Dit jaar zwaaien Markies David van Gent (10) en Markiezin Anouk van de Beek (10) samen met Lakei Jeroen van de Haar(12),Heraut Sofie Bos (11), Nar Kiivy Eijsermans van Overveld (12) en Dansmarietjes Luna Strang (12) en Annemijn Brogtrop (9)de scepter over de Lampegatse jeugd. Ze werden vorig jaar gekozen en gaan dit jaar mee op pad met de Stadsprins en zijn gevolg.Ook rijden ze mee op een eigen Praalwagen tijdens de L ­ ampegatse optocht op zaterdag 22 februari.

AGENDA 22 februari 2020

Kinderoptocht Binnenstad

Speciaal voor onze kleinste Lampegatters en Lampegatterinnekes die het leuk vinden om mee te lopen in de optocht zal ook komende carnaval, voorafgaand aan de optocht, de kinderoptocht van start gaan. De route van deze optocht is korter dan de grote optocht. Kids kunnen deelnemen in 3 verschillende categorieën. Inschrijven kan via : www.lampegatseoptocht.nl/kinderoptocht/

22 februari 2020

Festa do Samba The Hub, Vestdijk 25

Voor de 7e keer organiseert Escola de Samba Os ­Malandros uit Eindhoven vanaf 12.00 uur het Festa do Samba. Os Malandros is met zijn 45 jaar de oudste ­sambaband van Nederland.

22 februari 2020

Donateursmiddag Club 111 (besloten) Lampegat

De Lampegatse optocht Van zaterdag 22 tot en met dinsdag 25 februari kun je feestvieren tot je er bij neervalt in plaatsen als Oeteldonk, Kielegat, Kattegat, Kruikenstad en Tullepetaonestad. Maar de allerleukste parade is toch wel die van Lampegat. Meld je aan en loop mee! Een unieke kans om carnaval eens vanuit een bijzonder perspectief te beleven. Het is bijna zover: Carnaval! Haal de pruiken, schminkspullen en feestneuzen maar tevoorschijn en bereid je voor op de vrolijkste optocht van Brabant! Met z’n allen in polonaise op muziek van een dweilorkest of genieten van de optocht. Verkleed als banaan, dansmarietje of in ouderwetse boerenkiel. Carnaval is een feest voor iedereen! De Lampegatse optocht op zaterdag 22 februari is traditiegetrouw het startsein voor vier dolle carnavalsdagen in Eindhoven. Voorafgaand aan de officiële optocht start de kinderlooptocht, voor ‘kleine Lampegatters en Lampegatterinnekes’ die niet de hele route kunnen meelopen. Onderweg komen de meest imposante praalwagens en kleur-

23 11

rijke loopgroepen je tegemoet. Zo’n 35.000 mensen juichen je toe. Doe eens echt lekker gek met carnaval en loop mee in de Lampegatse optocht. Met je vrienden- of vriendinnengroep, je vereniging, school of sportclub, met je collega’s of samen met je buurvrouw. Alles is mogelijk en alles kan, want carnaval is hèt moment bij uitstek om je creativiteit te laten zien. Het carnavalsthema dit jaar is ‘Allicht de Skônste’. Het carnavalsmotto, een typisch Bourgondische traditie, mag gebruikt als inspiratie voor je creatie. Maar een goeie grap, of het op de korrel nemen van de (lokale) politiek mag natuurlijk ook. Mis niets en lever een feestelijke bijdrage aan de allerleukste en mooiste optocht van Brabant! Meld je aan via www.lampegatseoptocht.nl en doe een gooi naar de prijzen. Zien we je snel? Saalai!

Van 15h30 tot 19h00. Alleen voor leden en introducees van Club 111. Als donateur ondersteun je het Eindhovense carnaval én je geniet een aantal exclusieve privileges. Op deze manier levert een donatie ook een aantal behoorlijke voordelen op.

23 februari 2020

Carnavalsmis “Da Wilde nie Mi22e” Stadskerk St. Cathrien

De Carnavalsmis is niet meer weg te denken uit het ­Lampegat! Dit jaar zal voor de 22e! keer op de zondagochtend van carnaval de Carnavalsmis plaatsvinden in de Eindhovense Catharinakerk. Tijdens deze viering, staat saamhorigheid centraal.

23 februari 2020

Kindercarnaval

kantine sv Woenselse Boys, JC Dirkxpad 1, Eindhoven Vanaf 14.11uur Kindercarnaval met diverse verrassingen Dit alles onder aanvoering van Prins Kastelein in de Scheerkwastenresidentie.

24 februari 2020

Lampjesbal Cafe Thomas, Stratumseind Diverse artiesten. Om 22h30 bezoek van de Stadsprins met Groot Gevolg.

25 februari 2020

Bierelfuurke

Tent op de Stadse Mert De directie van Bavaria en het bestuur van de SFEC ­nodigt alle Meugelikmaokers en de leden van ­Milles Fleur en Club 111 uit voor een glaasje bier tijdens het Bier Elf Uurke (besloten).


12 24

DE LAMPEGATTER PSV Carnaval in The Prince (Wilhelminaplein) Voor het tweede opeenvolgende jaar houdt de PSV Carnavalsclub residentie in bar-restaurant The Prince aan het ­Wilhelminaplein. In nauwe samenwerking met The Prince is er weer een mooi carnavals­ programma samengesteld voor jong en oud en alles wat daar tussenin zit.

van Nederland en zijn ambassadeurschap voor het Lampegats carnaval. Voor een compleet overzicht van de activiteiten van PSV Carnaval kijk op www.psvcarnaval.nl

Lampegatters eten lekker bij The Prince

PSV Carnaval is blij met de uitvalsbasis op het Wilhelminaplein, dat steeds meer het kloppend hart van het Lampegats carnaval wordt. De club en aanhang zal er tijdens de carnavalsdagen dan ook veelvuldig vertoeven. Zo zal op zaterdagavond om 20.11 uur het beginsignaal klinken voor een spetterend Aftrapfeest onder de inspirerende leiding van Prins Robke en zijn adjudanten Henrike en ­Bassie. Uiteraard brengt ook de Stadsprins met zijn gevolg deze avond een bezoek aan de rood-witte carnavalsvierders. Verder wordt deze aan ook trofee behorende bij de Lampegats Carnavaleske Kiekjesmaker 2020 ­uitgereikt. Jaaronderscheiding voor Piet Paulusma Op maandagmiddag verruilt PSV C ­ arnaval het Wilhelminaplein even voor de Markt waar de traditionele voetbalwedstrijd tussen Legendary PSV en FC Eindhoven wordt gespeeld. In de rust van dit spektakel ontvangt Piet Paulusma de PSV Carnaval Jaaronderscheiding voor al zijn verdiensten als de populairste weerman

MI CARNAVAL GIN TAPAS MAAR DAGHAPPEN DINSDAG HARINGHAPPEN

OP HET PLEIN VAN DE SALON IN DE TENT

Wilhelminaplein 9 Eindhoven | T 040 236 69 55

Salon op ’t Plein deint door

Het was niet eens een ballorig idee, tijdens de Heerenzitting in 2018. Zeven heren die vonden dat de tijd rijp was voor een serieuze tent op het Wilhelminaplein met carnaval. Het ontbrak in Lampegat aan een plek voor de carnavalvierder met een hang naar het ouderwetse, nostalgische feest. Plek én feest werden uiteindelijk de Salon op ’t Plein. De rest is geschiedenis, zeggen ze dan. De eerste editie vorig jaar mag gerust een daverend succes worden genoemd. Volle bak, en dat gold ook voor het Wilhelminaplein zelf en de aangrenzende cafés. De tent bleef alle dagen goed gevuld, het feest buiten leed onder vermoeidheid en wintersport. Op basis van de ervaringen van vorig jaar zijn de plannen voor 2020 gesmeed. De om zijn gezelligheid geprezen spiegeltent blijft. Het plein wordt overkapt. Cafés de Gaper en Wilhelmina doen weer mee, evenals Het (nieuwe) Kleine Café. De Salon op ’t Plein is een dag langer open: nu

ook op dinsdag! ’s Middags wordt om 15.30 uur een foto gemaakt van alle Lampegatse (verenigings)prinsen, inclusief de stadsprins. Het programma kent elke dag wel een hoogtepunt: Eighty Eight op vrijdagavond, Boogy Wonderland zaterdagavond, Die Männer zondagavond, Joël Borelli en Nighttrain maandagavond en Natasja Poels op dinsdagmiddag. De Salon opent op vrijdagmiddag 21 februari om 14.11 uur. Het eerste vat wordt aangeslagen door Bavaria en de stadsprins is present. Om 16.00 uur is de onderscheiding van de Bonte Business Bons. Daarna speelt de eigen Salonband! Ter verhoging van de feestvreugde zijn muziekskes en kapellen uitdrukkelijk uitgenodigd om op het bescheiden podium op het Wilhelminaplein te komen blazen. Dat kan op alle dagen. De heren organisatoren zouden graag zien dat het Wilhelminaplein op alle dagen vol staat, voor de verandering ook op dinsdag!

OPROEP Ter versterking van de SFEC ComCom zoeken we nog een

Social Media Wizard m/v die via diverse kanalen blogt, vlogt en live wil gaan, om zo een belangrijke rol in te vullen wat betreft het promoten van het Lampegatse carnaval. Ben jij dat? Dan meldt je dan gauw! Zodat je deze carnaval al lekker aan de slag kan. Stuur een berichtje naar: nieuwsbrief@lampegatdegekste.nl met onderwerp: Social Media Wizard aanmelding

lampegatdegekste.nl


21 t/m 25 februari Carnaval in Eindhoven in t in al beg

Carnav

25

het Lampegatse Feestpaleis

Het grote feest dat Carnaval heet staat alweer op de agenda. En een ding is zeker: carnaval vieren in een boerenkiel is passé in Eindhoven. Maar wat moet je dan wel aan? Wij bezochten Het Lampegatse Feestpaleis, de mooiste carnavalswinkel in onze regio, voor de carnavalstrends van 2020. Lachen, drinken, hossen, feesten, gek doen, het hoort er allemaal bij met carnaval. En natuurlijk: verkleden. Het mooie van carnaval is dat iedereen dit op zijn eigen manier doet. Je kunt je creativiteit helemaal de vrije loop laten tijdens het carnavalsfeest. Het Lampegatse Feestpaleis is dé winkel waar je naar hartenlust kunt kijken, genieten en kopen. Een winkel vol carnavalskleding, schmink, pruiken, schoenen, te veel om op te noemen. Modegevoelig Ouderwetse klassiekers, zoals de blauwe of gestreepte boerenkiel, gaan nog steeds over de toonbank,

vertelt Nossa, eigenaresse van Het Lampegatse Feestpaleis aan het Gerritsonplein 66 in Eindhoven. Maar wat is er dit jaar populair in carnavalsland in het algemeen, en in Lampegat in het bijzonder? “Carnavalsoutfits hebben in de loop der jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt en zijn net als gewone kleding aan mode onderhevig”, legt Nossa uit. “Waar vroeger een boerenkiel of een streepjesshirt met een boevenpetje al voldoende was als carnavalskostuum, verlangt de gemiddelde carnavalsvierder anno 2020 heel wat meer van zijn of haar outfit.” Mooie, kleurrijke carnavalsjassen, voorzien van gouddraad en pailletten, zijn daar een goed voorbeeld

van. “Carnavalsjassenzijn ook dit jaar helemaal ‘hot en happening’. Het mag volledig over de top gaan en zo’n prachtige kwaliteitsjas is niet af zonder de nodige bijpassende carnavalsaccessoires. Een mooie hoed, petticoat, pruik of handschoenen, het kan allemaal.” Kwaliteit Als het gaat om carnavalsjassen, zijn de eisen vaak hoog. “En terecht, want is natuurlijk niet de bedoeling dat je tijdens het drinken van een biertje uit je jas scheurt”, zegt Nossa

met een lach. “Carnavalsjassen staan voor jarenlang carnavalsplezier en de keuze voor zo’n mooie jas is er eentje die weloverwogen genomen wordt. Logisch, want de prijs van een carnavalsjas ligt vaak hoger dan een regulier carnavalskostuum.” De medewerkers van Het Lampegatse Feestpaleis willen graag dat iedereen een outfit vindt die letterlijk en figuurlijk past. “Of het nu gaat om een stoer piratenpak of een steampunk outfit, je wilt dat je op een leuke manier opvalt, maar je pak moet ook lekker zit. Daarom hebben we een enorm assortiment carnavalskleding op voorraad. Voor dames, heren, maar ook voor kinderen.”

Brabants Bont(je) Naast reguliere carnavalskleding en carnavalsjassen heeft de winkel bontjes in het assortiment. Van rood-wit Brabants bontje tot luipaardenprint. Uniek zijn de blauworanje sjaals, blauworanje mutsen met lamp, en handschoenen die Het Lampegatse Feestpaleis aanbiedt. Zo is je liefde voor Lampegat en carnaval meteen wel heel duidelijk. “We zijn trots op onze stad en dat mag gezien worden.” Sexy of sjiek Volgens Nossa is er ook verschil tussen mannelijke en vrouwelijke carnavalsvierders. “Vrouwen gaan voor de perfecte pasvorm. Ze willen mooi zijn. En het mag sexy zijn, soms zijn de rokjes korter dan kort. Mannen gaan voor lollig of sjiek. Tegenwoordig zijn carnavaleske herenkostuums heel erg populair. Wij hebben bijvoorbeeld een knalgeel herenpak in de winkel met daarop bitterballen, of biertjes. Natuurlijk met bijbehorende stropdas.” Kinderen Voor kinderen is het natuurlijk geweldig om rond te neuzen tussen al die kleurrijke kostuums, gekke brilletjes, pruiken, maskers en nog veel meer. Het Lampegatse Feestpaleis heeft voor kinderen mooie, lieve en bijzondere carnavalsoutfits. Van konijntje tot cowboy en van leeuwtje tot heks, lieveheersbeestje of indiaan.”

Gerretsonlaan 66 | 5624 JR Eindhoven |

Keihard werken Met de dag wordt het drukker in Het Lampegatse Feestpaleis. “Op maandag zijn we gesloten, maar van dinsdag tot en met zaterdag zijn we open van 09.30 tot 17.30 uur. Op zondag rennen we na de mis naar de winkel en openen we om 13.00 uur en zijn we open tot 17.30 uur. Dan zijn we met een heel team keihard aan het werk. Een prachtige tijd, maar na carnaval zit ik er wel doorheen”, zegt Nossa met een schaterlach. “Dan is het optocht kijken en naar huis.” Na de carnaval is de winkel trouwens gewoon geopend. “We zijn een feestwinkel, dus voor een vrijgezellenfeest, feestartikelen of voor een babyshower hebben we ook geweldig leuke spullen.” Amen Carnaval is een katholiek feest. Omdat het zuiden van Nederland nog overwegend katholiek is, of een katholieke achtergrond heeft, wordt hier het carnaval het meest gevierd. “We hebben pastoor Wilmink gevraagd om onze winkel te zegenen. Met de opening op zaterdag 18 januari, om precies elf over elf, heeft meneer pastoor onze zaak ingezegend, in het bijzijn van de lokale prins en carnavalsvereniging.” Nieuwsgierig? Carnavalskriebels? Loop eens binnen bij Het Lampegatse Feestpaleis en laat je onderdompelen in de kleurrijke wereld die carnaval heet.

Het Lampegats Feestpaleis


DE LAMPEGATTER

14 26

AGENDA

Goei Vrouwke & Beste Mensch 2020

25 februari 2020

Huldiging Zeer Verdienstelijke Lampegatters Tent op de Stadse Mert

* d’n Beste Mensch van Eindhoven 2020: Hans Bröcheler * ‘t Goei Vrouwke 2020: Leni Bröcheler-Kiggen * De Gouden Rommelpotter 2020: geen voordracht

25 februari 2020

Elluf over halluf elluf Festival.. Cafe Queen, Markt

25 februari 2020

Boerenbrunch en Boerenbruiloft Stationsplein/Stadse Mert

Beste vrienden van het Boerenvolk, Het afgelopen jaar zijn we gestart met een nieuwe invulling van de Boerenbruiloft. We hebben hierop veel positieve reactie ontvangen. Daarom organiseren we ook dit jaar weer op carnavalsdinsdag vanaf 11.00 uur de Boerenbruiloftsbrunch.

25 februari 2020

Sluitingsceremonie Tent op de Stadse Mert

CV de Scheerkwasten

Het programma van CV de Scheer kwasten Vrijdag 21 februa ri: Vanaf 20.11uu r Scheerkwastenb al met bezoek va n de Stadsprins, CV de Lichtstadnarren en CV de Kletsmeiers Zondag 23 februa ri: Vanaf 14.11uu r Kindercarnaval m et diverse verrass ingen Dit alles onder aa nvoering van Pr ins Kastelein in de Sc heerkwastenresid entie, kantine sv Woenselse Bo ys, JC Dirkxpad 1, Eindhoven

L ie d j e s f is t

Ge w on ne n do or y’ s Do lle 3’ s & th e Tmeon t het numonnen Het Liedjesfist 2020 is gew pegat)’, dat lekker in je Lam jn mi nt (be ‘JIJ r me moedigingsprijs was kop blijft hangen. De aan t ‘Lampegat is feest’. voor (debu)Tante Loes me

Deze eervolle benoemingen vanwege de familie.

bewezen diensten voor (Lampegats) carn

aval blijven dit jaar in

Goei vrouwke Vrouwke. Met deze rs,de Leute en de Lichtstadnarren ’t Goei Jaarlijks benoemen de CV’s de Kletsmeie de gelauwerde voor het van en ienst de vele en belangrijke verd benoeming wordt dank uitgesproken voor wke 2020 zal zijn: Vrou Goei Het een. algem en Eindhoven in het Lampegatse Carnaval in het bijzonder mevrouw Leni Bröcheler-Kiggen. ofcoupeuse) en Moeder Lies was hofcoupeuse (thans ere-h In huize Kiggen draaide alles om carnaval. lid van het Federaen e Leut de van r zitte pen. Vader Jan was voor maakte pakken voor prinsengezelschap is al meer dan zestig jaar je als solo garde lid van CV De Leute. Ze tiebestuur. Leni startte als tienjarig meis stadsprins Gerstejanus, van niging. In 1972 was Leni hofdame verbonden aan en actief binnen deze vere estie: in 1981 werd Pa liekw fami een tel is in meerdere opzichten zijnde Jan Vromans senior. Leni’s ereti Vrouwke. n, in 2001 werd moeder Kiggen ‘t Goei Kiggen d’n Beste Mensch van Eindhove euse-talenten van coup de t heef en ven geble ter viers carnavals Leni is een zeer enthousiast en fervent ezelschappen te seng prin voor Hockers gebruikt om kleding moeders geërfd, die zij in Huize Mariolein draad heeft opgelijke orde ekwo spre de Leni der Lies, van wie maken. Geheel in de traditie van haar moe prins. stads nde rd rug-embleem voor de afscheidneme pakt, verzorgt Leni elk jaar een geborduu niet altijd ratie Fede de van Hans die het als penningmeester we van deze Daarnaast is zij steun en toeverlaat voor vrou herm besc de zij was 3D an van Muziekfabriek gemakkelijk heeft gehad. Tijdens het besta dameskapel. wke: Eerder werden benoemd tot ’t Goei Vrou en; 2002: Mia Klijs† ; en; 2000: Helene Kristel; 2001: Lies Kigg 1998: Els v.d.Berg; 1999: Anneke van Alph † ; 2007: Fransje van Kol: Gerrie van Gerwen; 2006: Anja Broeders 2003: Ria Rutjens; 2004: Nel Saes; 2005 2011: Angeline Peelsen; : Sonny Vromans†, 2010: Corrie Krijn lenburg† ; 2008: Marianne Brugmans; 2009 cher; 2015: Mayke uma Scho ; 2013: Karin Hemerik; 2014 : Ellen van Neerven; 2012: Corry van Turnhout van Lierop Sjaan 2019 ans; Heijm an n van Hassel, 2018: Cori Muller; 2016: Karien Rijnen; 2017: Lilia Beste mensch dank voor de vele en ratie Eindhovens Carnaval gegund, als Deze eretitel wordt jaarlijks door de Fede bijzonder en Eindhoven in e voor het Lampegatse Carnaval in het belangrijke verdiensten van betrokken het algemeen. zijn huwelijk met Leni t de eer van d’n Beste Mensch 2020. Door Leni’s echtgenoot Hans Bröcheler krijg aval maar Hans had carn om ide draa leven Het familie terecht. kwam hij in een zeer carnavalsminnende om in enig carnatijd tant en lid van een maatschap nauwelijks met zijn drukke baan als registeraccoun Brouwer hem in de t Geer toen ionering kwam dat er wél van valsbestuur zitting te nemen. Na zijn pens de Stichting Fedevan ur bestu w nieu pleet te worden van een com 2008 vroeg om als penningmeester lid ur was hij tevens bestu het bekleedde hij tot begin dit jaar. Namens ratie Eindhovens Carnaval; die functie lid van de prinskeuzecommissie. – zeer zeker op het finandecennium door enorme inspanningen Het Eindhovens carnaval is het laatste en bloeien tot het huidige ge onderhandelingen kunnen groeien ciële vlak, mede dankzij Hans - en stevi gemeente Eindhoven, de het meedenken van de partners, zoals niveau. Hans had een stevig aandeel in Eindhoven 247. en an Pullm ria, Mille Fleurs, Club 111, Bava Vereniging Marktbelangen Eindhoven, akers†, 1979 Louis.Vrijdag Mensch:1977 Bèr. Meijs†, 1978 P. Schoenm Eerder werden benoemd tot D’n Beste †, 1984 A. Trienekens†, Kuhr Jan 1982 Frits van Griensven†, 1983 sr†,1980  A. van Rooij†, 1981 Jan Kiggen†, Vromans sr, †, 1990 Jan 1989 s†, Baat s Chri 1987 Cor Wijnen, 1988 1985 Jaques Sol †, 1986 Wim Kuijpers†, Theo de Vries†, 1995 Ben van Gelder†, 1993 Jan Huyskens, 1994 Geert van Welzen†, 1991 Leo Simons†, 1992 1999 Hans Slaats†, ps†, Phili Frits en†, 1997 Pierre Alewijns†, 1998 ir. Frits Zillekens†, 1996  Jan van der Heijd †,  2004 Jos de chen Wels Rein 2003 Dijk, e van Roessel†, 2002 Appi en, 2009 2000 Sigismund de Ranitz, 2001 Frans Welt e Willi Koch, 2007 Willem van der Sommen†, 2008 van Mierlo, Haan†, 2005 Henk Wieland, 2006 Frans Rens 2013 t, Hou ens, 2011 Paul Schuur, 2012 Harry van Voort, de Bertus van Eembergen, 2010 Wim Mart van Leo 2018 ans, Vrom Jan 2016 Tinus Kanters, 2017 2014 Jan van Gorp, 2015 Frans v.d.Laar, 2019 Charles v.d.Langerijt. Huldiging op carnavalsdinsdag in de worden gehuldigd na het Bierelfuurke Het Goei Vrouwke en D’n Beste Mensch wordt dit jaar niet uitgereikt. tent op de Mert. De Gouden Rommelpotter

Sociëteit D’n Opkikker Zaterdag 22 februari: vanaf 13:11 Optocht Tribune bij Dijk9 voor leden en genodigden van Sociëteit D’n Opkikker Maandag 24 februari: vanaf 11:33 Brabants Brunchke met bezoek Stadsprins voor leden en genodigden van Sociëteit D’n Opkikker. Aansluitend de ludieke voetbalwedstrijd tussen Oud FC Eindhoven en Legendary PSV, gefloten door onze Stadsprins. Tijdens de rust van deze wedstrijd zal D’n Opkikker Bokaal 2020 worden uitgereikt aan een geblesseerde voetballer, als ook de Ridderonderscheiding van D’n Opkikker.


21 t/m 25 februari Carnaval in Eindhoven SFEC Veranderingen in de SFEC Binnen de SFEC zijn – ook in het kader van verjonging – verschillende veranderingen zodat het Lampegats carnaval het feest der feesten is én blijft. Aan alle aftreders: dank voor jullie inspanningen en inzet! En aan alle toetreders: veel succes met jullie belangrijke Lampegatse werk! Bestuur Het complete SFEC-bestuur is ‘vernieuwd’. Jan van Gorp is na 26 jaar bestuurslid, waarvan 22 jaar als secretaris, opgevolgd door Pascal van de Haar. Inmiddels heeft Danny Leijendeckers het protocollair gedeelte op zich genomen. Danny zorgt samen met de Prins BegeleidingsCommissie ook voor ondersteuning van de zware taak van de Neije. Nieuwe voorzitter – en daarmee opvolger van Geert de Brouwer - is Ivo Soetens (ook bekend als stadsprins Positívo). De nieuwe penningmeester is Laurens Weers (adjudant van stadsprins Positívo) die Hans Bröcheler opvolgt. Angeline Peels-van Neerven en Jos te Raaij stoppen eveneens als SFECbestuursleden; hun opvolgers worden nog bekend gemaakt.

27 15

Commissie E en V De Commissies Evenementen en ­Verenigingen zijn samengevoegd tot één commissie voor alle individuele evenementen in het carnavalsseizoen van de Federatie en voor de verenigingen. PKC De Prins Keuze Commissie zal de komende jaren bestaan uit Levi van Deurzen (namens VOLG), Jan Joost de Jong (bestuurslid van SHE en Biz, dus horeca en bedrijfsleven), Laurens Weers (penningmeester SFEC) en Bernard Gosselink (namens oud-stadsprinsen). RvT Ook in de Raad van Toezicht hebben bestuurswisselingen plaatsgevonden. Afgetreden zijn Harry van Hout als voorzitter, Paul Schuur namens de horeca en Frank van der Linden namens de SFEC Verenigingen. Toegetreden zijn Geert de Brouwer (voorzitter), Jurriaan van der Valk (stakeholder Pullman Eindhoven Cocagne), Perry Kusters (stakeholder VME horeca) en Gerard van der Vleuten (SFEC E en V).

C.V.

DE

BOLHOEDJES

PULLMAN EINDHOVEN COCAGNE

ZATERDAG: KINDERINSTUIF MET SJORS & SJIMMIE COVERBAND ACT ON DEMAND JEROEN VAN ZELST NELIS LEEMAN ZONDAG: KINDERMIDDAG MET SJORS & SJIMMIE COVERBAND XQSME ROBERT PATER FERRY DE LITS

MAANDAG:

PULLE VULLE MMV DIVERSE KAPELLEN Q-MUSIC FOUTE PARTY WIM DALMEE DINSDAG:

PULLE VULLE MMV DIVERSE KAPELLEN SLUITINGSAVOND MET BEZOEK VAN STADSPRINS

GRATIS ENTREE! 22 T/M 25 FEB. ZAAL OPEN : 13:00 WWW.BOLHOEDJES.NL

/CVDEBOLHOEDJES


16

DE LAMPEGATTER

Profile for Thuis in Woensel, Eindhoven, Veldhoven & Geldrop

De Lampegatter editie januari 2020  

De Lampegatter editie januari 2020  

Advertisement