Page 1

Is een eigen kinderopvang je droom? Thuishuis maakt jouw droom waar...


Thuishuisteam v.l.n.r. Ellie Feunekes, projectmanager (verantwoordelijk voor de werving, selectie en scholing van nieuwe ondernemers en adviseur gastouderopvang) Margit Vos, pedagoog (geeft ondernemers in huisbezoeken en op verzoek pedagogische adviezen) Ellen Kappen, projectmanager (verantwoordelijk voor PR en adviseur kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang) Boukje Hof, financieel medewerkster (verzorgt de facturering en contracten met de ouders) Pouwla Hellinga, directeur


Kinderopvang met je hart Het zijn roerige tijden in de kinderopvang. Wijzigingen in wet- en regelgeving en beeldvorming maken, dat kinderopvangorganisaties alle zeilen bij moeten zetten. Onze ondernemers bewijzen, dat met enthousiasme en inzet er veel te bereiken is. Het is geweldig om te zien hoe mensen met verschillende achtergronden en vanuit diverse beweegredenen de stap zetten en ondernemer worden. Natuurlijk zorgen wij voor een gedegen opleiding en bieden we diensten, die de Thuishuizen ondersteunen. Maar uiteindelijk zijn het de ondernemers die zorgen, dat hun Thuishuis succesvol is en blijft. En dat doen ze met hun hele hart. Succes kun je op verschillende manieren meten. Sinds de start van Stichting Thuishuis zijn we langzaam maar gestaag gegroeid; op dit moment zijn er bijna vijftig Thuishuizen. Het harde werken van de ondernemers wordt beloond met een goed inkomen. Maar uiteindelijk is de tevredenheid van hun klanten de belangrijkste graadmeter. We zijn dan ook ontzettend blij met de 8,8 die ouders de Thuishuizen gaven. En ik ben enorm trots op de ondernemers, die bewijzen dat je, ook als je dat nooit van jezelf gedacht had, een bedrijf kunt starten en runnen.

3

In deze brochure lees je hoe Gerva, Netty en Betty dit doen. En we vertellen je iets meer over onze formule. Als je enthousiast bent geworden en met ons wilt bekijken wat jouw mogelijkheden zijn, dan zien we je graag op een van onze informatieavonden. Je bent van harte welkom.

Pouwla Hellinga directeur Stichting Thuishuis


Van dromen naar daden

De professionalisering in de kinderopvang heeft veel goeds gebracht. Maar kende ook zeker schaduwkanten. Met deze schaduwkanten kon Gerva Hoekstra steeds minder goed uit de voeten. "De grote groepen en de voortdurende wisselingen van leidsters gingen me steeds meer tegen staan en ik moest werken op een manier, die niet bij mijn visie op kinderen past. En dan ga je wel eens dromen‌". Toen ze vanwege een verhuizing toch haar baan op moest zeggen, was de tijd rijp voor daden. Haar oog viel op een advertentie van Stichting Thuishuis en na een kennismakingsgesprek was de knoop gauw doorgehakt. Na de opleiding startte ze in haar nieuwe huis Thuishuis Bernewêzen gastouderopvang. Ouders wisten haar al snel te vinden en dat betekende op zeker moment, dat de wachtlijst zo lang werd, dat ze ouders moest verwijzen naar andere kinderopvang.

En weer begon Gerva te dromen. Dit keer samen met haar partner Geeske. Ze onderzochten de mogelijkheden om samen meer kinderen op te vangen, maar dit bleek binnen de regelgeving van gastouderopvang niet mogelijk. Samen met Thuishuis werd de haalbaarheid van een kleinschalig kinderdagverblijf binnen de franchiseformule onderzocht. Gerva en Geeske kregen groen licht en gingen op zoek naar een geschikt pand. Als collega's hadden ze al samen gewerkt, dus de overgang naar gezamenlijk ondernemen in een V.O.F. (Vennootschap Onder Firma) was eigenlijk heel vanzelfsprekend. In de taakverdeling neemt Gerva bijvoorbeeld ook de administratie op zich, die ze zowaar leuk blijkt te vinden. "Het ondernemerschap vraagt meer dan pedagogische kennis. Door de opleiding en de ondersteuning van Thuishuis kon ik mezelf hierin goed ontwikkelen. En heb ik ontdekt dat ik veel meer kan, dan ik zelf had verwacht. Met de wethouder overleggen bijvoorbeeld of gastlessen geven!" Hoe blij Gerva ook is met haar eigen groei; de meeste voldoening en plezier haalt ze toch uit het dagelijkse contact met de kinderen. De vaste gezichten op de groep

kindercentrum

4


en een vaste verzorgster per kind geven het kind vertrouwen en veiligheid. Dat weten kinderen ĂŠn hun ouders te waarderen. Als er kinderen zijn, die bijzondere zorg of extra aandacht nodig hebben komt de vaste invalkracht het team versterken. Als Thuishuisondernemer ben je ook in dit soort keuzes vrij. Binnen het kader werk je volgens je eigen pedagogisch beleidsplan, waarbij je kunt sparren met de pedagoog en met je collega-ondernemers. En sparren kunnen Gerva en Geeske nu ook met Gerva's dochter Esther. Want toen ouders vroegen of hun kinderen na hun vierde jaar niet konden blijven, startte zij in het zelfde pand Thuishuis Killara. En met deze BSO kwam er weer een droom uit.

5

Groot in kleinschalige kinderopvang Een Thuishuis biedt kinderopvang in de vorm van een kleinschalig kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of gastouderopvang. Met een Thuishuis werk je als zelfstandig ondernemer. Je bent aangesloten bij de franchiseorganisatie Stichting Thuishuis, die haar diensten aanbiedt in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Als Thuishuisondernemer zorg je zelf voor de werving van kinderen en onderhoud je het contact met de ouders. Thuishuis helpt je bij de start van je onderneming en ondersteunt je daarna in je bedrijfsvoering.


Droom jij ook van je eigen kinderopvang? Je werkt graag met kinderen. Misschien ben je gastouder of werk je op een kinderdagverblijf. Af en toe denk je "Ik zou wel iets voor mezelf willen beginnen" of "Ik wil de opvang graag op mijn eigen manier doen en wat meer verdienen". Maar hoe doe je dat? In de eerste plaats is het belangrijk om je wensen en mogelijkheden helder te krijgen. Hoe wil jij werken? Waar wil je accenten leggen? Als je je droom wilt realiseren is het natuurlijk ook belangrijk om te weten welke vaardigheden je nodig hebt. Op onze site kun je nalezen welke eisen er worden gesteld aan de Thuishuisondernemers en welke verantwoordelijkheden en taken je hebt. Op basis van onze jarenlange ervaring weten we ook welke persoonlijke eigenschappen noodzakelijk zijn om te kunnen starten als ondernemer. Uiteraard moet je je ook gaan verdiepen in het financiĂŤle plaatje. Alle actuele informatie over tarieven, afdracht en verdiensten vind je op www.thuishuis.info.

Op onze informatieavonden, waarvoor je je op de site kunt aanmelden, vertellen we je meer over onze franchiseformule en wet- en regelgeving voor de kinderopvang. Verder is er natuurlijk volop gelegenheid tot het stellen van vragen, ook aan de aanwezige Thuishuisondernemer. Heb je alle informatie op een rij en denk je dat Thuishuis ook jouw droom waar kan maken? Meld je dan aan voor onze opleiding tot Thuishuisondernemer.

6


Thuishuis maakt jouw droom waar Thuishuis biedt je mogelijkheden voor professionele gastouderopvang als zelfstandig ondernemer. Maar ook als je droomt van een kleinschalig kinderdagverblijf of wilt groeien van gastouderopvang naar kinderdagverblijf, kan Thuishuis je op weg helpen. Thuishuis Kinderdagverblijf Bij Thuishuis kun je als zelfstandig ondernemer een kleinschalig kinderdagverblijf starten. En dat doe je niet alleen! Door je aan te sluiten bij Thuishuis kun je gebruik maken van onze kennis en hoef je het wiel dus niet helemaal opnieuw uit te vinden. ! een Thuishuis kinderdagverblijf en/of buitenschoolse opvang kan gevestigd zijn op je woonlocatie of op een andere locatie ! Thuishuis zorgt er samen met jou voor dat jouw locatie voldoet aan alle weten regelgeving en bereidt je voor op het hebben van een eigen onderneming ! ook daarna zorgt Thuishuis voor mogelijkheden om je bij te scholen en ondersteunt Thuishuis je bij je dagelijkse bedrijfsvoering. Thuishuis Gastouderopvang Met een Thuishuis gastouderopvang ben je gastouder, maar ook iets meer. Je hebt de Thuishuisopleiding gevolgd en je volgt bijscholing. Je werkt heel zelfstandig en je doet ook de eigen werving. Je bent dus een zelfstandig ondernemer die kwaliteit biedt!

7

Als Thuishuis gastouderopvang: ! ben je altijd gevestigd op je eigen woonadres ! bied je opvang in een aparte ruimte, die veilig en kindvriendelijk is ingericht ! mag je maximaal zes kinderen opvangen (inclusief je eigen kinderen als die jonger dan tien jaar zijn)

Welkom als Thuishuisondernemer Wil jij ook gaan ondernemen bij Thuishuis? Je kunt je voor onze opleiding aanmelden als je: ! een MBO 3 opleiding hebt afgerond, bij voorkeur kindgericht ! de Nederlandse taal voldoende beheerst ! goede communicatieve en sociale vaardigheden hebt ! enthousiast bent en een doorzetter met ondernemerszin ! minimaal 23 jaar oud bent ! adequate huisvesting hebt of bereid bent dit op termijn te realiseren Na je aanmelding vindt er een selectiegesprek plaats.


Je kunt meer dan je denkt collega haar kindje als eerste klant aan. Hoewel Netty in het dorp lang gezien werd als de vrouw van de (ex)dominee, wist ze toch in korte tijd haar eigen plek te creĂŤren. Met posters, een advertentie op de dorpswebsite en een open dag wisten steeds meer ouders haar te vinden. En zijn ze heel tevreden. "Het is een cadeautje als ouders in een klanttevredenheidsonderzoek aangeven, dat ze aan niemand op deze wereld hun kind meer toevertrouwen dan aan mij". Een eigen kinderdagverblijf leek voor Netty Ravensbergen niet mogelijk. Haar man werkte als dominee en dit betekende dat het gezin regelmatig van werk- en woonplaats wisselde. Naast de zorg voor hun eigen kinderen werkte Netty in verschillende kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Toen haar man een aantal jaren geleden stopte met zijn werk en ze door zijn nieuwe baan een vaste woonplaats kregen, viel een puzzel in elkaar. Met de start van Thuishuis MamiNet gastouderopvang, kon Netty haar werk invullen zoals zij dat graag wilde. De werkkamer van haar man werd verbouwd en ingericht en al snel meldde een oud-

Soms kiezen ouders heel bewust voor Thuishuis MamiNet, omdat Netty ook vanuit haar christelijke geloofsovertuiging werkt. Op de muur is de ark van Noach geschilderd en alle dieren die aan boord gaan. Er wordt gebeden en met de kinderen zingt Netty christelijke liedjes. Maar er wordt ook hard en met veel plezier meegezongen met K3. Netty vindt het geweldig dat ze de kinderen van zo nabij in hun ontwikkeling mag volgen. "Het voelt heel eigen; ik beschouw ze bijna als mijn eigen kinderen. Die zijn overigens best trots op hun moeder en de jongste heeft al aangekondigd het kinderdagverblijf later wel te willen overnemen."

8


Als ze dat inderdaad gaat doen zal Netty haar goed voorbereiden. "Een Thuishuis runnen is hard werken. Ik maak hele lange dagen en daarna moet de administratie nog gedaan en schoongemaakt. Maar met dat harde werken kan ik werken op een manier, die helemaal bij mij past en verdien ik een goede boterham". Netty heeft alle reden trots te zijn. Na het overwinnen van een ernstige ziekte heeft zij de stap naar het ondernemerschap gezet. Van Thuishuis kreeg ze niet alleen praktische ondersteuning, maar ook een hart onder de riem. "Toen ik bij Thuishuis te horen kreeg dat zij dachten dat ik veel meer kon dan ik zelf dacht, was dat zeker een stimulans." Netty heeft inmiddels een volgende stap gezet en Thuishuis MamiNet is niet langer gastouderopvang, maar een kinderdagverblijf.

De opleiding tot Thuishuisondernemer Stichting Thuishuis biedt de opleiding Thuishuisondernemer. Met deze opleiding word je goed voorbereid op het hebben van een eigen professionele kinderopvang in de vorm van een Thuishuis. Het is een korte en praktijkgerichte opleiding. In de opleiding wordt aandacht besteed aan: ondernemersvaardigheden pedagogische vaardigheden communicatie met ouders PR en werving informatica: gebruik van de huisstijl en hoe onderhoud je je eigen website ! kinder EHBO ! ! ! ! !

De opleiding duurt tien tot veertien dagen, afhankelijk van vooropleiding en werkervaring. Onderdeel van de opleiding is ook een tweedaagse stage bij een Thuishuis.

Priscilla: "Ik heb in de opleiding heel veel steun aan m'n medecursisten, ook als er even iets tegenzit. Je bent allemaal met hetzelfde bezig en dat is heel stimulerend." Trea: "De opleiding is heel praktisch, je krijgt zoveel aangereikt waar je mee aan de slag kunt. Ook al heb ik zelf een Pabo-opleiding, ik hoor heel veel dingen waar ik zelf niet aan gedacht zou hebben. Het geeft me heel veel energie om zo bezig te zijn met het realiseren van een eigen kinderopvang."

9


Waarom kiezen ouders voor Thuishuis? Door de groep kinderen klein te houden en op te vangen in een huiselijke omgeving, ontstaat er een vertrouwelijke sfeer in de Thuishuizen. Er is veel persoonlijk contact met het kind en uiteraard ook met de ouders. In een Thuishuis is er ruimte en tijd voor individuele aandacht, waarbij kinderen tegelijkertijd ook kunnen profiteren van de aanwezigheid van speelkameraadjes, vergelijkbaar met een groot gezin. Dit spreekt veel ouders aan en zij laten dan ook met een gerust hart hun kinderen achter bij een Thuishuis. En zij zijn meer dan tevreden. In een klanttevredenheidsonderzoek kwam dat niet alleen in de cijfers tot uitdrukking, maar ook in veel mooie en lieve woorden.

"Onze Thuishuisondernemer heeft een mooie locatie, is professioneel, kundig, kind- en ontwikkelingsgericht en heel duidelijk naar ouders." "Het is heerlijk knus en huiselijk en er wordt geluisterd naar ouders." "Het thuisgevoel."

10


Kies jij ook voor Thuishuis? Sijtske en Trea kennen elkaar door en door. Sijtske liep stage bij Trea en later werden ze collega's op dezelfde basisschool, waar Trea's zoon bij juf Sijtske in de klas zat. Ze zitten op één lijn als het gaat om wat ze belangrijk vinden in de opvoeding van kinderen. En daarom gaan ze vol enthousiasme binnenkort samen starten met een Thuishuis kindercentrum. Francisca kon zich in haar baan lang niet altijd vinden in de manier van werken. Als Thuishuisondernemer kan ze straks bijna alles zelf bepalen en werk en de opvang van haar eigen kind combineren. Het kinderdagverblijf waar Cindy's kind werd opgevangen ging sluiten en deed een nadrukkelijke oproep aan de ouders. "Wie wil ons troetelkindje voortzetten?" Cindy heeft dit opgepakt, ook al was het geen gespreid bedje. Toen de aanvraag voor de vergunning stokte nam ze het heft in eigen hand en mailde de burgemeester. Een ondernemende Thuishuisondernemer! Veel Thuishuisondernemers starten na hun dertigste. Maar het kan ook eerder! Priscilla is vierentwintig en na een korte periode gewerkt te hebben als pedagogisch medewerker en beleidsmedewerker is ze klaar voor de volgende stap.

Ook Thuishuisondernemer worden? Op www.thuishuis.info kun je je aanmelden voor de opleiding.

11

Thuishuis in ontwikkeling De Thuishuisondernemers werken iedere dag aan de ontwikkeling van kinderen. Mede dankzij de inbreng van de ondernemers in bijvoorbeeld de franchiseraad blijft ook Thuishuis zich ontwikkelen. Er wordt ingespeeld op ontwikkelingen in de maatschappij, het aanbod wordt verbreed en er wordt geïnvesteerd in kwaliteit. ! Thuishuis biedt ondernemers de mogelijkheid om hun Thuishuis van Gastouderopvang tot Kinderdagverblijf te ontwikkelen ! In de intranetomgeving van Thuishuis vinden ondernemers een uniek en compleet handboek en documenten die hen helpen bij de bedrijfsvoering ! De Thuishuispedagoog ondersteunt ondernemers tijdens de opleiding én daarna, bijvoorbeeld als coach bij huisbezoeken en op verzoek ! De ontwikkeling van kinderen wordt systematisch gevolgd met behulp van een professioneel observatie-/kindvolgsysteem


Werk en zorg perfect gecombineerd De kinderen van Thuishuis Madelief spelen in de achterkamer. Als ze zo af en toe eens een filmpje kijken komen ze in de voorkamer, maar verder blijft het hekje dicht. Voor iedereen is zo duidelijk waar Thuishuis Madelief eindigt en waar de privéruimte van Betty en haar gezin begint. De huiselijke omgeving en de kleinschaligheid zijn voor ouders vaak doorslaggevend in hun keuze voor een Thuishuis. En uiteindelijk kiezen ze natuurlijk ook voor Betty. Want zij is het vaste gezicht van Thuishuis Madelief. In de zoektocht van Betty Meijering naar mogelijkheden om werk en de zorg voor haar gezin beter te kunnen combineren, kwam Stichting Thuishuis min of meer toevallig op haar pad. Als logopediste had ze al veel ervaring in het werken met kinderen. In een Thuishuis gastouderopvang zou deze ervaring goed van pas komen en zou ze bovendien zelf haar kinderen kunnen opvangen. Betty waagde de stap naar het ondernemerschap en startte met de opleiding. Na een verbouwing bleek haar huis een heel goed thuis voor haar eigen kinderen én de kinderen van andere ouders te zijn. Wat natuurlijk voor Betty en haar jongens best even wennen was. De kinderen moesten huis, speelgoed en hun mama delen. En Betty was mama en leidster tegelijk. Maar inmiddels hebben ze daar goed hun draai in gevonden.

De ondersteuning, die Betty krijgt van Stichting Thuishuis, ervaart zij als heel plezierig. Ze kan aanhaken bij de website en andere PR, de ouderbijdrage wordt centraal geïnd en ze krijgt tijdig alle relevante informatie. "Als individuele ondernemer is het bijna ondoenlijk om alle ontwikkelingen en wijzigingen in wet- en regelgeving bij te houden. De Stichting is goed op de hoogte en stuurt ons regelmatig nieuwsbrieven." Thuishuis Madelief is in tegenstelling tot veel andere Thuishuizen in een relatief grote plaats gevestigd. Er is dus behoorlijk veel concurrentie. Maar ouders weten haar toch steeds te vinden. Het is wel

12


Samen sterk

belangrijk om aan de weg te blijven timmeren. "Als je geen plaats meer hebt en mensen niet te lang wilt laten wachten, ben je geneigd om niet te veel reclame te maken. Maar je moet wel tijdig gaan werven om vrijgekomen plaatsen weer in te vullen." Als haar werkweek er op zit, is Betty dan ook best moe. "Maar in grote vrijheid je werkwijze zelf kunnen bepalen en thuis kunnen zijn als je eigen kinderen je nodig hebben, is veel waard!"

In een franchiseorganisatie ben je samen sterk. Als zelfstandig ondernemer komt er veel op je af; je moet een soort duizendpoot zijn. Thuishuis biedt je ondersteuning, waardoor jij je beter kunt richten op datgene wat je het liefst doet, namelijk het werken met kinderen. Een greep uit de zaken die Thuishuis onder andere voor je regelt: Thuishuis ! biedt de Thuishuisopleiding ! zorgt dat Thuishuizen blijven voldoen aan weten regelgeving ! verzorgt de facturering aan de ouders ! draagt zorg voor algemene PR, levert logo/huisstijl en een website voor jouw Thuishuis ! organiseert een ruim aanbod van bijscholing ! organiseert de franchiseraad waarin ondernemers meedenken en adviseren over het beleid van Thuishuis ! levert het digitale Handboek Thuishuis ! komt twee keer per jaar op huisbezoek en ondersteunt bij vragen of problemen De organisatie is klein, de lijnen zijn kort en er is veel persoonlijk contact. Onze ondernemers waarderen dit en dat blijkt uit de resultaten van het ondernemerstevredenheidonderzoek, dat in 2012 is gehouden. Thuishuis vroeg hen wat zij vonden van de bereikbaarheid, ondersteuning, klantvriendelijkheid, en deskundigheid van de medewerkers van de stichting. Uit het onderzoek komt naar voren dat de medewerkers op de gevraagde onderwerpen hoog scoren; tussen 7,3 en 8,3.

"Ze denken met je mee en zoeken samen met je naar een oplossing."

13


De zaken op een rij Als (startend) ondernemer is het heel belangrijk, om ook het financiĂŤle plaatje compleet te hebben. Wat betalen je klanten, wat kost Thuishuis jou en wat blijft er aan het eind van de rit over. Bij Thuishuis betaalt de ouder per uur Ouders betalen bij een Thuishuis niet per dagdeel, maar per uur en alleen deze uren worden in rekening gebracht. Opvang in een Thuishuis kan dus voor ouders, die niet de hele dag opvang nodig hebben, heel voordelig uitpakken. Daarnaast hebben ouders recht op kinderopvangtoeslag. Met een aanvaardbaar uurtarief en het belastingvoordeel is kinderopvang door een Thuishuis dus heel betaalbaar en ook daarom aantrekkelijk. Recente tarieven en rekenmodellen kun je nalezen op www.thuishuis.info.

Levert kinderopvang wel wat op? Je kunt met je Thuishuis een goed belegde boterham verdienen. Natuurlijk hangt de hoogte van het inkomen af van het aantal kinderen dat je opvangt en van de kosten die je hebt en hebt gemaakt voor eventuele aanpassing van je woning of locatie.

Franchise: de kosten en baten Als je Thuishuisondernemer wordt, worden rechten en plichten van beide partijen vastgelegd in een franchiseovereenkomst. Stichting Thuishuis neemt je veel werk uit handen. Voor deze diensten draag je een klein gedeelte van je opbrengst af. Als de Stichting winst maakt vloeit dit terug naar de ondernemers in de vorm van winstdeling. Als lid van de franchiseraad kun je meedenken over het beleid en de koers van de organisatie.

14


Colofon Tekst: Hélène Huis in 't Veld Redactie: Ellen Kappen en Hélène Huis in 't Veld Foto's: Ronnie Zeemering en Ilse de Vries Vormgeving: KragtVorm Met dank aan: Gerva Hoekstra, Geeske Baas, Netty Ravensbergen en Betty Meijering Voor meer informatie: Stichting Thuishuis Postbus 2266 9704 CG Groningen telefoon (050) 577 8005 e-mail: info@thuishuis.info www.thuishuis.info


facebook.com/thuishuis

www.thuishuis.info

Is een eigen kinderopvang je droom?  
Is een eigen kinderopvang je droom?  

Thuishuis maakt jouw droom waar... Informatiebrochure over de dienstverlening van St. Thuishuis. Met verhalen van Thuishuisondernemers, info...

Advertisement