Issuu on Google+

THU DO


selected works COTE 10 COMPETITION MULTI-UNIT HOUSING AVONDALE CAMPUS CHICAGO CHEF FORESTRY FACILITY ROWHOUSE VACANT LOTS LUDLOW LIBRARY NASDAQ STOREFRONT MIXED MEDIA ANALYSIS STUDIO ART


THE IDEA

Break the boundary to create the “in-between”

Three types :

COTE 10 COMPETITION: IN-BETWEEN SPACE In collabor ation with Katie Tur ner By concentrating on the “in-between” spaces, the design proposal creates an ecologyfocused artist living and gallery center that connects to the existing community, and integrates the urban fabric with Falls Park. This connection creates a series of lively plazas woven through the site to activate the space throughout the day and into the evening. The design inspires a sense of community through assimilating public space with open studios, thus creating a more unique and hands-on creative process for the residents and visitors. Operable apertures and doors encourage natural cross ventilation through the buildings to keep a constant thermal comfort level throughout the year. These operable components tie back into the idea of creating designated, occupiable thresholds and “in-between” moments: spaces that fluidly adapt from inside to outside giving people a continual connection to nature.

fixed, oper able , plaza


DERIVED FORM

existing urban block

street lines

vertical building alignments

horizontal building alignments

final form


Connected to th e com mu n i ty Ar tist Mar ket Ar tist L iving + Studios Galler y + Maker Space Tr ansitional Galler y

N


Beginning with a master plan of the city block, this design proposal focuses on creating an active urban node that is sensitive to the place. Located in an up-and-coming city, our proposal reacts to the need for urban density and diversity through the careful design of indoor and outdoor program that invites a more diverse group of users.

Introducing artists into the city will invite a new sense of creativity, beauty, and unique culture into the program. This addition will act as a catalyst to the site over the years by raising awareness of sustainability through active artwork. At the same time, the design blurs the boundary of conventional public and private spaces through operable windows, walls, and doors that invite the community into these studios and galleries, and encourage everyone to leave a mark on their city in a personal way. Beyond the social aspects, the operable parts also promote a more human-interactive method to control natural ventilation and sunlight appropriately throughout the seasons for optimal comfort.


These live-work “houses� incorporate an integrated system that utilizes and filters the collected water from the roof into bioswales. Running on a loop, the now clean water is then pumped up through the walls into a doubleframed glass roof in clear pipes, so the constant flow of water creates a soothing ambiance in the living areas. The water returns to the ground through a trombe wall that captures the temperature of the water and slowly disperses it accordingly. A geothermal system is then employed to either cool or heat the water appropriately to keep a constant thermal comfort throughout the year. An operable, porous mesh lies on top of the glass roof so that each resident has personal control over the amount of sunlight that can stream into the space.


MULTI-UNIT HOUSING While considering future aspects of the site, I created a multi-unit housing building that utilized the prospective additions of a bus stop, park, and streetcar. These changes will enhance more traffic and circulation on McMicken Street.Thus, I created a ceremonial entrance for the street that compresses the residents and then slowly opens up to the large courtyard between the two buildings. The rooftop garden helps to increase the sense of openness at the courtyard while also relating to the neighborhood’s vegetation and liveliness.


The proposed program seperates the public and private spaces in the buildings and also through the unit plans as well. The plaza, commercial areas, lobby, and other public areas are on the ground floor while the private, residential areas are above. This seperation is further emphasized by the facade through the articulation of material. The smooth concrete represents the public areas while the wooden fins portray the private areas. For the facade, the fins also express the rythmic pattern found in the neighborhood.


AV O N D A L E C O M M U N I T Y C A M P U S : LIVING BUILDING CHALLENGE In collaboration with Kevin Goldstein, Joshua Skinner, and Daniel Smith With the Cincinnati Zoo and Botanical Gardens as the client, our design team programmed a community center in Avondale with three core ideas : the greenhouses, the community center, and the histroic aspect.The design proposal follows and meets the Living Building Challenge metrics to create a building that will theoretically give back to the environment over time.The main portion of the program, the greenhouses, are net positive over the course of a year in terms of energy and water management.


PROGRAMMATIC NETWORK

MAJOR COMPONENTS: GREENHOUSES

MOOD BOARDS GROW

FINAL RENDERINGS GREENHOUSE PLATFORM By developing strong core ideas that resonnated with the community and Cincinnati Zoo’s values, the proposal progressed from key program adjacency diagrams that correlate to vibrant mood boards. While the center was designed for the needs of the Avondale community, the buildings also promote sustainable and green design. The programmed exterior spaces are composed for optimal circulation and appriopriate security between the streetfront, throughout the site, and the exisiting zoo entry.


COMMUNITY CENTER

HISTORICAL ASPECT

PLAY

LEARN

COMMUNAL AUDITORIUM

EXTERIOR VIEW


CHICAGO CHEF: CULINARY SCHOOL + RESIDENCE With the site in an urban setting, I wanted to create a community, civil center with something that is normally concieved as private. So I created a client who is a world renown chef that decided to found his own culinary school and develop a private residence on the river front.

I created the froms by using a rectilinear language that corresponds to the existing buildings and site, while also bringing in more green and vegetation into the urban setting in a way that integrates the program into this new landscape. The program consists of three major parts: the culinary school, the green elements, and the residence. The school includes a restaurant and student dormitory along with the normal programatic elements. A farmer’s market, park, and elevated greenway bring more green to the site.


The residence utilizes louvers to help promote privacy in certain areas. At the same time, other portions of the home such as the entertainment space and outdoor areas are purposely on display so the chef can showcase his luxurious lifestyle. The rectilinear language is further carried out through the elevations and paving pattern.


URBAN FORESTRY FACILITY By focusing on the idea of a central core, I created this urban forestry facility. A heavy, concrete wall not only serves as the core of the building, but also as an acoustic barrier, storage, and circulation. From this wall, the spaces gradually appear to deconstruct and open up to the exterior. As the spaces move away from the core, the areas appear to become more open through not only aperatures, but also through material and form.


ROWHOUSE With the client Shara Worden, in mind, I created a residence by the Ohio River for a musician who particularly enjoys cooking and gardening. Towards the river, I situated the main living space to optimize views and lighting. In the center is the gardening area that seeps through to all the spaces, which also partially serves as an acoustic barrier. By the back, the actual working area and music studio sits above a sublevel garage. The living area features a mezzanine level to maximize space and storage.The vegetation and landscaping towards the river serves as areas to grow food, create a beautiful garden, and block some views into the home without hindering views out over the river. The main garden in the center connects the living and working spaces through a lush garden.


VACANT LOTS: GREENWAY CENTER For this project, I was particularily interested in this street drew the most people together, and has a great deal of potential for creating a new community center where people can gather freely and use the space in a more positive way. By utilizing a lot between two storefront buildings on a major circulation street, I want to draw people into the new space I would create. This location offers the advantage of being on a high trafficed street, and would easily catch people’s attention and curiosity.


LUDLOW LIBRARY After learning about reading spaces, I was challenged with creating a library on Ludlow that needed to fulfill various requirements.The library needed a certain amount of square footage of stacks, outdoor area, cafe, auditorium, computer labs, and reading areas. The building plays into the facade of Ludlow by emphasizing the horizontal banding that is a consistant factor within the neighborhood. The spaces within the building are designated to the different age groups that may use this library. I wanted most of the reading space to utilize the natural lighting from the south and north.


NASDAQ STOREFRONT For a client proposal, I helped to create multiple renderings in Photoshop for a storefront space. At the time, we proposed different options for a wall graphic, shelving, and furniture. I created both wall graphic options in InDesign for this particular client meeting. The wall graphics were later used in all the renderings presented to the clients for the different graphic options.


MIXED MEDIA ANALYSIS For this study, I focued on Frederic Edwin Church’s landscape painting titled “The Falls of Tequendama” as the basis of this study. I developed five drawings that transition from warm colors to cool colors to emphasize the effect color can have on the overall feeling or atmosphere a painting can have on the viewer.


STUDIO ART From work I created in my senior and junior year of high school, I selected some of the pieces that best represent my skills in hand drawing. The different art works are done in several different mediums including pen and ink, graphite, and charcoal.


TD THANK YOU


Portfolio 2017