Page 1

Opplev Trollheimen

1


Tifjellet

RINDAL

Fv65

RESVATNET

Sætersetra

SURNADAL

Resfjellet Å

Hånnstadknyken

Strengen

Vindølbu Blånebba

FOLDDALEN Ilfjellet Rindhatten

VINDØLDALEN

Fv700

Sula

Rv70

Grånebba

Geithøtta

ÅLVUNDEID

Kårvatn Snøfjellet

Tr o

nd

Jøldalshytta

Trollhøtta

Trollheimshytta

he

im

Snota TODALEN

Ramssjøen

Svarthøtta

Neådalssnota BARNAS NATURVERDEN

NERSKOGEN Blåhø

INNERDALEN

Storbekkhøa Innerdalstårnet

Gjevilvasskamben Vassendsetra

SUNNDALSØRA Trolla

Okla

STORLIDALEN

Hevertjønna Svahøa

Gjevilvasshytta

Rv70

FALE

Kråkvasstinden

VOLLSETRA

Blåøret

Storhornet

Rv70

LØNSET

OPPDAL

GJØRA

Hytte Fjell STED

2

Brattskarven

Oslo

E6

Merket sti Vernegrense Vei

Damtjønna

Sissihøa

E6

BERKÅK

E6


Trollheimen Trollheimen er et fjellområde mellom Trøndelag og Nordmøre som er kjennetegnet av variert og frodig landskap Fjellene går helt ut til kysten i vest, og her er frodige seterdaler med bratte og dramatiske fjell rundt. Lenger mot øst blir fjellene rundere og landskapet mer åpent. Det varierte landskapet gir stort mangfold av dyr og planter. Fjellene her har vært brukt av

• Vandre på merkede stier mellom tradisjonsrike turisthytter • Sykle på seterveier sammen med familien • Telte ved et fiskevann utenfor mobildekning • Lære fjellklatring av erfarne instruktører • Bestige bratte topper med lokalkjente fjellførere • Svinge deg ned fjellsida i myk puddersnø • Leke med geitene på setervollen • Sette deg til dekket bord og nyte lokal mat, som nytrukket fjellørret eller badsturøkt lammelår Og mye annet! Vi gir deg 10 turforslag på neste side.

mennesker siden steinalderen, og blir fortsatt brukt til setring, reindrift, jakt og fiske. Og ikke minst – friluftsliv og aktiviteter for bygdefolk og besøkende.

HVA KAN DU GJØRE I TROLLHEIMEN?

Det er et stort utvalg av steder du kan sove, spise og dra på tur i Trollheimen. Hver dal, topp og grend har sitt særpreg og historie og gir deg egne, unike opplevelser. I denne brosjyren tar vi deg med på en rundtur i Trollheimen og presenterer områder og turmål som er verdt et besøk.

Kjernen av Trollheimen har status som landskapsvernområde. Slik passer vi på landskapet, naturen, planter og dyr som lever der. I verneområdet kan du dra på tur og nyte friluftsaktiviteter som i naturen ellers, så lenge du tar hensyn. Se www.opplevtrollheimen.no for mer informasjon. Noen liker ro og fred, noen liker fart og spenning. I Trollheimen er det rom for alle disse opplevelsene.

3


10 turer i trollheimen

1. Trekanten Dette er den mest kjente vandreruta i Trollheimen. Den går mellom de tradisjonsrike turisthyttene Jøldalshytta, Gjevillvasshytta og Trollheimshytta. Hyttene er betjent om sommeren og i påska, og her får man treretters middag etter lange dager i fjellet. Turen går gjennom variert landskap og man må regne med å bruke seks til ni timer på dagsetappene. Trekanten er merket både sommer og vinter fra påske.

2. vandring mellom setre og fjellgårder Start ved fjellgårdene i Storlidalen, som har både overnatting og servering av lokalprodusert mat. Gå forbi Tovatna og nyt turen ned til Innerdalen. Her kan du velge mellom to betjente turisthytter. Neste dag fortsetter du over Bjøråskaret og ned bjørkeskogen til Kårvatn. På Kårvatn er det selvbetjent overnatting. Siste dag går du tilbake til Storlidalen langs restene av kløvstien som forbandt kyst og innland i gamle dager. Hver etappe tar seks til åtte timer.

3. Topptur til Snota Snota er selve hjertet i Trollheimen. Her er det merket sommerrute fra Trollheimshytta, eller du kan gå fra parkeringsplassen i Folldalen. Turen er lang og bratt, men med god tid, nistepakke og gode klær er det likevel en trygg tur. Om du har lyst på større utfordring kan du bli med Trollheimen Aktiv på guidet klyvetur opp Snoteggen. Om vinteren kan Snota bestiges på ski, men pass på vær og skredfare. Regn med å bruke ti timer på turen opp og ned.

4. Topptur til Innerdalstårnet Bli med Contrast Adventure på guidet tur opp på Innerdalstårnet! Innerdalstårnet er et kjent mål for klatrere og tinderanglere. Turen er bratt og luftig, og ruta er ikke merket. Med en god guide er det likevel en trygg tur. Guiden sørger for sikring og tau ved behov, og du vil lære mye om å ferdes i bratt terreng. Guiden kan også fortelle om områdets natur og historie. På toppen får du en uforglemmelig utsikt.

5. Familietur til Vollasetra Vollasetra er et magisk sted, en grønn setervoll mellom bratte fjell og kvite fosser. Turen opp tar omtrent halvannen time. Stien går gjennom frodig skog. Setra er selvbetjent og ulåst. Det er tre små hus å overnatte i med 6 til 2 soveplasser. Barn kan låne fiskestang gratis. Fine dagsturer herfra er blant annet Kråkvasstind eller Ekkertind. Små eventyrere vil finne mye å utforske ved å rusle innover Volladalen.

Heklepause foran Snota | Foto: Eva Kvendbø

4


6. Skitur i Storlidalen Storlidalen er omkranset av topper som hele vinteren ligger klare med puddersnø og venter på skikjørere. Her er det ingen skiheiser, så du får trim på turen opp. Du kan bo på en av fjellgårdene, enten selvbetjent eller med servering. Sjekk alltid skredfaren og velg en trygg topp. Om du foretrekker slakere landskap er det også fine oppkjørte løyper for langrennsski.

7. Sykkel- og setertur i Jøldalen Innover Jøldalen er det fint å sykle på gammel setervei, også for barn. Noen plasser er det små bekker man må komme seg over, men det er ingen sak for ekte eventyrere. Det er fint å overnatte på Jøldalshytta. Herfra kan man ta ekspedisjoner til fjelltopper, fiskevann og setre i nærheten. Man kan også sykle videre helt inn til Svartådalen, hvor Trollhøtta reiser seg på ene siden og Geithøtta på andre siden. Er man heldig får man se reinsdyr.

8. Barnas Naturverden Barnas naturverden ligger i Rennebu og består av tre enkle hytter med fine, godt merka stier mellom. Avstanden mellom hyttene er barnevennlig, og det er mye å utforske underveis. Hyttene har åpent ildsted i midten og åpning i taket, som hyttene pilegrimene ofte brukte. Dere må ha med liggeunderlag, sovepose og mat. Her kan man fiske, plukke bær og utforske områdets varierte plante- og dyreliv. Man kan starte turen fra Heverfallsetra, som ligger like ved Ulsberg.

Husk kart og kompass! | Foto: Janne Bøklepp

FOR DETALJERT KART ANBEFALER VI UT.NO

9. Kajakk- og topptur i Gjevilvassdalen Gjevilvatnet er omtrent to mil langt. Du kan enten starte ved Osen på østenden av vatnet eller kjøre forbi Gjevillvasshytta og starte midt på vatnet ved Raudøra. Begge steder er det fint å sette ut kajakker. Nyt en fin padletur til Vassenden hvor det er selvbetjent overnatting på Vassendsetra. Neste dag kan du ta en tur på for eksempel Gjevillvasskamban eller Hyttdalskamben. Så gjenstår padletur tilbake til bilen.

10. Fisketur uten mobil i Fagerlidalen I kjernen av Trollheimen er det dårlig eller ingen mobildekning. Om du trenger en pause fra mas og støy anbefaler vi at du pakker telt, kart og fiskestang og drar til Fagerlidalsvatna. Start fra Vindøldalen. Fra parkeringsplass kan du sykle eller gå til enden av dalen. Herfra må du bruke kart og kompass, for ruta er ikke merket. Det er omtrent 6 km herfra, og det er langt nok med tung sekk. Et kortere turalternativ er Vassdalsvatnet. Om været blir ille kan du overnatte på Vindølbu. Husk fiskekort!

Fisking i Fagerlidalen | Foto: Janne Bøklepp

5


aktivitetsbedrifter

I Trollheimen er det flere som legger til rette for opplevelser og eventyr. Guidene sørger for at du får en trygg og innholdsrik tur. Du finner tilbud for både enkeltpersoner, grupper og bedrifter. Noen liker det vått, noen liker det bratt. Noen vil lære teknikk mens andre bare vil kose seg og nyte roen. Det er opp til deg!

Trollheimen Aktiv Trollheimen Aktiv har spesialisert seg på fjellsportkurs og guiding i de vakre fjellområdene nord i Trollheimen. Området har rike muligheter både for nybegynnere og erfarne klatrere. Trollheimen Aktiv gir deg blant annet lynkurs i klatring, guiding over Snoteggen og ukeskurs i fjellklatring. Bedriften har lang erfaring med klatreundervisning og fjellføring.

Nybegynnerrapell | Foto: Janne Bøklepp

996 90 558 l-ingeha@frisurf.no www.trollheimenaktiv.no

Contrast Adventure Contrast Adventure tilbyr naturbaserte opplevelser fra fjord og fjell. Guidene fra Contrast kan ta deg med på vandring, klatring, sykkel, ski eller kajakktur. De tilbyr også ulike kurs. Blant annet tilbyr Contrast Adventure guidede turer på Innerdalstårnet, se side turforslag på side 4. Naturen er basis for alle turene, men kultur og historie er viktige ingredienser.

Kari skuer utover | Foto: Contrast Adventure

6

952 31 240 annestine@contrastadventure.no www.contrastadventure.no


Opplev Oppdal Vått, spennende og sosialt! Opplev Oppdal tilbyr juving og rafting i sommersesongen. Raftingen skjer på elva Driva og har ulik vanskelighetsgrad, fra familie til ekspert. Juvingen går gjennom Festajuvet, og man får en frisk og utfordrende opplevelse i fjellvann fra Trollheimen. Vær oppmerksom på aldersgrenser, se nettside. 72 40 41 80 post@opplevoppdal.no www.opplevoppdal.no

Spenning i Festajuvet | Foto: Opplev Oppdal

Trollheimen Mountaineering Trollheimen Mountaineering tilbyr guida fjellturer i fjella rundt Todalen. Bedriften består av tre lokale guider med bred erfaring fra friluftsliv i området. De tilbyr også klatring og rappellering. 909 61 470 post@tromo.no www.tromo.no Klatring i sola | Foto: Trollheimen Mountaineering

Villmarkshest Opplev naturen fra hesteryggen. Villmarkshest tilbyr rideturer på islandshest i og omkring Trollheimen. Hver tur tilpasses deltakerne og erfaring med hest er ikke nødvendig. Villmarkshest tilbyr innholdsrike rideturer med ulik varighet.

988 74 716 info@villmarkshest.no www.villmarkshest.no Ridetur i fjellet | Foto: Janne Bøklepp

7


8


Renndølsetra i Innerdalen med Innerdalstårnet bak | Foto: Eystein Opdøl

9


innerdalen Innerdalen er kjent som en av Norges vakreste daler. Dalen er frodig og artsrik med bratte fjell rundt. Det er aktiv seterdrift her og du kan se geiter, kyr, griser og sauer. Innerdalen har to romslige turisthytter som er betjent om sommeren. Det går merket sti hit fra Storlidalen, Todalen og Sunndal. Det er mange populære klatreruter og toppturer i området, samt rike fiskevann. Særlig kjent er Innerdalstårnet, Renndølskamman og Bjøråskaret. I sør ligger Vinnubreen, den største isbreen i Trollheimen. Innerdalen er et fint besøksmål for familier, klatrere, vandrere, fiskere og de som bare ønsker en dagstur inn for å ta en matbit og nyte omgivelsene. Adkomst: Med bil kjører du fra Sunndal eller Surnadal til Ålvundeid (RV70), og ta av ved skilt mot Innerdalen. Omtrent 10 km til parkeringsplass.

10

Yoga på Innerdalstårnet | Foto: Tomas Lillehagen

Renndølsetra

Innerdalshytta

Renndølsetra tilbyr overnatting i trivelige seterhus og mat med lokale råvarer. Setra er betjent om sommeren og selvbetjent om vinteren. Opplev ekte seterliv. Setra har samarbeid med Kristiansund og Nordmøre Turistforening.

Innerdal turisthytte tilbyr både betjent og selvbetjent innkvartering om sommeren, og selvbetjent om vinteren. Her er det plass til arrangementer som kurs og bryllup. Kjøkken med variert meny. Her arrangeres bl.a. fotokurs og klatrekurs. Samarbeid med Kristiansund og Nordmøre Turistforening.

71 69 77 96 / 913 23 199 post@innerdalen.com www.innerdalen.com

71 69 79 90 / 416 28 209 iver.i@live.no www.innerdalturisthytte.no


fra sunndal til oppdal Sunndal Nasjonalparksenter Nasjonalparksenteret ligger på Gjøra, lokalisert i den nye Sunndalsporten hvor du også finner butikk. Nasjonalparksenteret har utstillinger og informasjon om nasjonalparken Sunndalsfjella – Dovrefjell, som er Trollheimens nabo i sør. Senteret brukes også til kunstutstillinger og møtelokale. Fint utgangspunkt for å besøke de flotte fossefallene i Åmotan. 974 11 487 sunndal@ nasjonalparker.org www.nasjonalparker.org

Småbruket urtegård og pipemakeri Småbruket på Lønset har urtegård med ca 130 ulike urter og spennende gårdsprodukter. Servering fra brukets særegne urtemeny.

Her finnes også ett av to pipemakeri i landet, og du kan se hvordan piper lages etter gamle håndtverkstradisjoner. Åpent for grupper som forhåndsbestiller. 72 42 30 81 / 976 80 853 smabruket@oppdal.com www.smabruket.no

Breesgård Turistsenter Breesgård tilbyr hytter og camping 12 km vest for Oppdal sentrum. Her har vi aktiviteter for hele familien, egen badedam med båter og flotte turopplevelser rett utenfor døra. Vi ligger like ved Storhornet og Gjevilvatnet. Kro og butikk en gåtur unna.

Sagtrøa på Gjøra | Foto: Janne Bøklepp

Turen mellom Sunndal og Oppdal (RV70) er en naturopplevelse selv om du sitter i bil eller buss. Du kjører mellom bratte fjell med kvite fosser og nede i dalbotnen er det fargerikt kulturlandskap med blomster og trivelige gårder. Du kan se Vinnufossen, som er 800 meter og en av landets høyeste. Sunndal er et fint oppstartsted for turer i Trollheimen, og det går sommermerket rute fra Fale til Innerdalen. Sunndalsøra har flere overnattingssteder. Adkomst: Bil eller buss langs RV70.

915 22 055 breesgard@oppdal.com www.breesgard.no

11


storlidalen Innerst i Storlidalen finner du en levende liten fjellgrend som heter Storli. Her finner du fjelllgårder med lang historie. Stedet er kjent for lokal mat, som badsturøkt lammelår. Fint utgangspunkt for vandreturer, skiturer og toppturer. Kjente topper er Kråkvasstind, Okla og Nonshøa, og disse er fine å bestige både sommer og vinter. Merka ruter til Kårvatn, Innerdalen og Vassendsetra. Fin grusvei stengt med bom inn til Tovatna, her er det fint å sykle. Fiskevatn med stor fjellørret og fint jaktterreng. Fiskekort får du kjøpt i kasse ved parkeringsplassen. Fine oppkjørte skiløyper og masse snø på vinterstid. Adkomst: Med egen bil kjører du fra Oppdal i retning Sunndal (RV70) til Lønset. Ta av mot Storli og fortsett 20 km. Tog til Oppdal og drosje videre. Med buss kommer du til Lønset.

12

Pudderlek | Foto: Lars Thomas Poppe

Bortistu Bortistu er en fjellgard som har tatt i mot gjester siden 1880-tallet. Bortistu har rom for kurs og selskaper med opp til 100 personer. Her tilbys du natur- og matopplevelser i historiske omgivelser. Gården har egen gardshistorisk utstilling. Bortistu er betjent hele året, både for grupper og enkeltgjester. De tilbyr også selvbetjent innkvartering. 915 56 287 bortistu@bortistu.no www.bortistu.no

Storli gard Storli Gard ligger innerst i Storlidalen på selve dørstokken til Trollheimen og er en levende gard med sauedrift. Du kan kjøpe gårdens egne produkter, som fenalår, badsturøkt lammelår og pinnekjøtt. Storli Gard er en

trivelig gjestegard med flotte selskapslokaler, og tar imot grupper fra 10 personer. 72 42 37 14 post@storligard.no www.storligard.no

Bårdsgarden Sjølbetjent turisthytte i samarbeid med Trondhjems Turistforening. Gården er i drift og man bor i tradisjonelt gårdshus på tunet. Vertskapet tilbyr fiskekort samt båt- og garnutleie. Du kan også leie hytter for en helg eller uke. Berit Brænne’s bøker om Tørris – gutten fra Storlidalen har historien sin hentet herfra. 72 42 37 15 / 976 52 029 baardsgarden@ baardsgarden.no www.baardsgarden.no


gjevillvassdalen Gjevilvasshytta

Vassendsetra

Gjevilvasshytta er en av de vakre gamle turisthyttene i Trollheimen, og ett av hjørnene i den kjente Trekant-ruta. Hytta eies av Trondhjems Turistforening. Betjent i påska og om sommeren. Hytta serverer mat basert på lokale tradisjoner og råvarer.

Setra ligger idyllisk til i enden av Gjevillvatnet. Den er uten bilvei og drives på tradisjonelt vis. Turistbåten Trollheimen II går hit om sommeren. Tursti fra Gjevilvasshytta, Trollheimshytta og Storlidalen. Servering hver dag i sommersesong, ellers for grupper på bestilling.

932 45 146 / 73 92 42 00 gjevilvasshytta@tt.no www.tt.no

Fjellcruise på Gjevilvatnet Båten Trollheimen II går hver dag klokka 13 fra Osen og tilbake fra Vassenden kl 16, i hele juli og august. Båten stopper ved Gjevilvasshytta og Langodden ved behov. Båten har plass til 50 personer, og grupper kan bestille egne turer. 976 55 688 trollheimen2@oppdal.com

934 34 277

Vassendsetra turisthytte Hytta er selvbetjent og kan brukes hele året. Dette er ei praktfull tømmerhytte. Drives av Trondhjems Turistforening. 73 92 42 00 post@tt.no www.tt.no

Gjevillvasshytta | Foto: Janne Bøklepp

Gjevillvassdalen er lun og frodig, noe som forklarer at den også har et rikt kulturlandskap preget av setre og beitedyr. Her finnes flere planter som ikke finnes noen andre steder. Høstfargene her må oppleves. Det naturlige samlingspunktet for turfolk er Gjevilvasshytta. Herfra går det sommermerka stier til Storlidalen, Vassenden, Trollheimshytta og Jøldalen. Viktige topper er Blåhø, Gjevillvasskamban, Okla og Storhornet. Om vinteren er det fine oppkjørte løyper i området. Gjevillvatnet er fint å padle med kano eller kajakk, se turforslag på side 5. Om sommeren går det båt innover vatnet, og på Vassenden er det seter som er i drift om sommeren. Du må gjerne ta med fiskestanga, fiskekort fås kjøpt på www.inatur.no. Adkomst: Om sommeren kan du kjøre helt inn til Gjevilvasshytta, om vinteren parkerer du ved Osen, en mil lenger ned i dalen. Bomveg. Du kan også ta buss til Festa bru ved RV70 eller tog til Oppdal og drosje videre derfra.

13


jøldalen Jøldalen er en vid og åpen fjelldal. Midt i dalen, ved kanten av Jølvatnet, ligger Jøldalshytta som er det naturlige midtpunktet for aktiviteter og ruter. Dalen har tørt og fint terreng, og gode fiskemuligheter. Husk å kjøpe fiskekort i bomstasjon! Man kan sykle helt inn til Svartådalen, se turbeskrivelse på side 5. Området er fargerikt, særlig om høsten. Det er gode muligheter for å møte rein her, se mer informasjon om hvordan du skal ta hensyn på side 25.

Jøldalshytta

jelsetra

Dette er en tradisjonsrik og romslig turisthytte eid av Trondheim Turistforening. Vertskapet serverer mat basert på lokale tradisjoner og råvarer. Hytta er lett tilgjengelig for barnefamilier. Her er det mye liv og sosialt felleskap både i påska og om sommeren. Om vinteren er det åtte kilometer på ski inn. Utenfor betjent sesong kan man bo i selvbetjent hytte låst med DNT-nøkkel.

Jelsetra ligger like ved Jøldalshytta. Her er det tradisjonell seterdrift fra rundt 10. juli til rundt 20. august. Av melka lages diverse oster og andre melkeprodukter. Søndager er setra åpen for omvisning og salg. Andre dager er det åpent etter avtale.

Området er et fint utgangspunkt for videre tur på noen av toppene rundt, som Trollhøtta, Geithøtta, Svarthøtta og Gråfjellet. Det går merket sti til Nerskogen, Resdalen, Trollheimshytta og Gjevilvassdalen.

916 50 660 post@tt.no www.tt.no

Adkomst: Med bil kjører du fra Grindal i Rennebu i retning Nerskogen følger skilta bomvei inn til parkeringsplass ved Kleva. Om vinteren parkerer man 4 km lenger ned i veien. Fra Kleva er det 4 km å gå inn til Jøldalshytta på grusvei.

14

Sommer i Jøldalen | Foto: Trondhjems Turistforening

481 07 952 ragnhild.nordbo@gmail.com


nerskogen Trollheimen rein

Nerskogen skisenter

Trollheimen Rein selger kjøtt fra rein som har beitet i Trollheimen. Du får kjøpt produkter som skav, bog, filet og stek. Utsalget ligger sør på Nerskogen, ved kommunegrensa mellom Rennebu og Oppdal, se veiskilt.

Nerskogen skisenter ligger høyt og fint, med utsikt over Trollheimen. Anlegget har 3 heiser, 7,5 km nedfartsløyper og egen kjelkebakke. Du kan leie ski, snowboard og kjelke. Åpent i helger og ferier. Det er kafeteria, caravanplass og utleiehytte ved anlegget.

918 64 210 trollheimenkjott@loqal.no

Nerskogen Landhandel Landhandelen har åpent hver dag, også lørdag og søndag. Langåpent på fredag, slik at du kan handle her før du skal på hytta eller fjelltur. Du kan bestille varer via nettet slik at de er klare til henting når du kjører forbi. Butikken har kaffekrok med nystekte bakevarer. Du finner også kortreist småskalamat. 72 42 55 22 narbutikken.nerskogen@ ngbutikk.net www.nerskogenlandhandel.no

72 42 61 08 / 976 80 819 post@nerskogenskisenter.no www.nerskogenskisenter.no

Bakkli Bakkli Gård har overnatting, galleri, keramikkverksted og drives av kunstneren Siri Kulseng Wikan. Gården ligger på nordsida av Nerskogen, omtrent en kilometer fra butikken. Det er lett og fint turterreng innover Trollheimen herfra. 993 06 952 bakkli@loqal.no www.bakkli.no

Reinsflokk | Foto: Maja Britt Renander

Nerskogen er en bygd rik på natur, historie og lokalt engasjement. Nerskogen er ett av stedene hvor Ny Jord-bevegelsen for 76 år siden startet bureising. I dag er Nerskogen et levende lokalsamfunn med landhandel, alpinanlegg, galleri og overnattingsmuligheter, i tillegg til tradisjonelt landbruk og setring. Her arrangeres årlig Nerskogsrittet for spreke syklister. Området har gode merkede sommerstier og fine skiløyper om vinteren, samt gode muligheter for jakt og fiske. På vestsiden av Granasjøen ligger Leverdalen, et helhetlig og aktivt seterlandskap med en svært lang historie, med minner fra tida både før og etter at seterbruket tok til. Les mer om Nerskogen på www.nerskogen.net. Nerskogen er et viktig sted for samisk kultur og historie i Trollheimen, og er bosted for de samiske familiene som driver med rein i Trollheimen. Les mer side 22. Adkomst: Med bil på FV 512 fra Rennebu i nord eller Vognillan i sør. Det går også lokal bussrute via Oppdal og Berkåk.

15


Å og resdalen Å er ei landbruksbygd i Meldal som ligger inntil Trollheimen i nordøst. Dette er et bygdesamfunn med liv og lyst, noe man kan se hvis man stikker innom grendalagets kafe Åstuggu, som i Dagbladet ble utropt til verdens beste kaffebar. Butikken på Å har alt du trenger og ikke trenger, og er et fint sted å proviantere før tur. Pilgrimsleden går forbi Trollheimen gjennom Meldal, og fortsetter mot Løkken. Området er populært hos laksefiskere som kommer for å fiske i Orkla. Fra Å kan man kjøre videre rundt Trollheimen gjennom Resdalen og Vålåskaret over til Rindal. Man kommer da forbi Resvatnet, som er et populært turområde og et fint utgangspunkt for turer innover Trollheimen. Her er det stor parkeringsplass og merket rute til Jøldalen. Adkomst: Med bil til Å på FV700 og til Resvatnet på FV487. Med buss kommer du til Å.

16

Glade fiskere | Foto: Morten Rødningen

Coop Å

Segard Hoel

Coop Å, kalt Å-bua, er et samvirkelag stifta i 1939, med ca 400 medlemmer. Butikken har et bredt vareutvalg, som mat, maling, bunader, bensin og medisin. Du finner også storkiosk som er åpen både på kveldstid og helg.

Gården ligger langs Pilegrimsleden og tilbyr overnatting i det tradisjonsrike våningshuset og du kan få frokost, niste og middag om du ønsker det. Stedet brukes mye av både vandrere og fiskere. Segard Hoel er medlem av Norsk kulturarv.

72 49 86 50 aa@marked.coop.no www.coop-aa.no

72 49 44 06 / 951 02 720 oasvartbekk@online.no www.pilegrim.info


rindal

Vinter på Saga Trollheimen Hotel | Foto: Janne Bøklepp

Saga Trollheimen Hotel

Rindal Bygdemuseum

Helgetunmarka

Et opphold på Saga Trollheimen Hotel er en opplevelse utenfor allfarvei. I tillegg til å kunne tilby komfort og alle de fasiliteter som forventes, setter naturskjønne omgivelser og bygningene i gammel stil en unik ramme rundt besøket. Saga Trollheimen tilbyr overnatting, servering, møterom og aktiviteter.

På det trivelige gårdstunet kan du se en stor samling gjenstander, ikke minst en betydelig skisamling. Museet ligger ved Rindal sentrum og består av 14 bygninger. Museet har en trivelig kafe samt turistinformasjon. Åpent i sommersesong, ellers etter avtale.

Utleiehytte i Helgetunmarka i Rindal. Med hytta som base er mulighetene mange - skiturer, fotturer, fiske, jakt, vinter- og sommerferie. Leietakere disponerer egen båt på Langvatnet. Variert terreng for både små og store - velg mellom toppturer eller småturer i barnevennlig terreng.

71 66 55 02 / 977 54 858 / 480 30 511 saga@ sagatrollheimenhotel.no www.sagatrollheimen hotel.no

Trøknaholt camping Utleie av hytter, rasteplass med sanitæranlegg. Her holder også Schanke Trofédesign til og har åpent utstillingsrom med mange ulike utstoppede dyr.

71 66 56 42 / 907 80 719

915 24 952 (sommer) / 957 49 486 kari@nordmore.museum.no www.nordmore.museum.no

Bolme Pensjonat Pensjonatet har variert meny, møtelokaler og overnatting. Et fint sted å stoppe for en matbit eller overnatting om man skal på fjelltur, fiske eller gå på ski. 71 66 40 50 / 992 65 807 post@bolmepensjonat.no www.bolmepensjonat.no

932 65 732 lars.helgetun@svorka.net www.helgetunmarka.com/ hytteutleie

Rindal kalles porten til Trollheimen. Herfra går det merket sti til Trollheimshytta. Det er en lang dagsmarsj, men et fint alternativ om man kommer med buss. Fine dagsturmål er Rindhatten, Ura og Gaddfjellet. Rindal er en ekte skibygd, og det finnes mange oppkjørte løyper her. Adkomst: Ligger langs FV65. Lett tilgjengelig med bil og buss.

17


folddalen Folddalen er en lang og bred dal. Dalen har to store vann, Gråsjøen og Foldsjøen. I sør ligger Snota, selve kjernen i Trollheimen og en fantastisk fin topp. Tre kilometer videre fra sørenden av Gråsjøen ligger Trollheimshytta, som er Trollheimens bankende hjerte. Et alternativ til å bruke beina er å padle Gråsjøen, ca 12 km. Vær oppmerksom på at området ved enden av Gråsjøen og rundt Trollheimshytta er skogsreservat og all bruk av åpen ild er forbudt. Skal du ligge i telt må du finne teltplass utenfor reservatet dersom du vil fyre bål. Like ved demningen mellom de to sjøene ligger Gråhaugen fjellstue. Folddalen har mange kulturminner som ikke er så godt kjent, som rester av gamle gjeterbuer og gammer. Merk at det er dårlig eller ingen mobildekning i dette området. Adkomst: Ta av fra FV65, like ved kommunegrensa mellom Rindal og Surnadal. Her går det skilta bomvei opp, og du kan kjøre litt forbi Gråhaugen fjellstue og parkere. Om vinteren er det parkering ved demningen mellom de sto sjøene. Med buss kommer du til Kvammen og kan følge veien til fots opp, ca 15 km.

18

Røde kors frakter utstyr inn til Trollheimshytta før påske | Foto: Janne Bøklepp

Gråhaugen Fjellstue

Trollheimshytta

Fjellstua er selvbetjent og kan leies hele året. Den har i alt 42 senger og passer derfor for både store og små grupper, som vennegjenger, bedrifter og familier. Hyttene ligger i fint terreng med mulighet til fjell og skiturer. Det er en stor hytte med 26 senger og tre små hytter.

Dette er Trondhjems Turistforening sin første hytte i fjellet og den eldste delen er over 100 år gammel. Hytta er romslig og det er alltid sosial og fin stemning her, både i påska og i sommersesongen. Hytta har eget museum og serverer mat basert på lokale tradisjoner og råvarer. Hytta er en dagsmarsj unna uansett hvor du starter og er ett av hjørnene i Trekant-ruta. Fint utgangspunkt for turer til Snota, Trollhøtta, Geithøtta eller videre inn i Trollheimen. Det går merket sti herfra til Gråhaugen, Jøldalen, Gjevilvassdalen, Kårvatn og Vindøldalen.

71 66 25 00 / 905 74 432 jon.erik.moen@svorka.net www.hanen.no/ grahaugen-fjellstue

00881631430553 (satellittelefon i sesong) / 73 92 42 00 firmapost@tt.no www.tt.no


vindøldalen Sætersetra

Vindølbu

Sætersetra er en koselig liten seter, som fungerer som selvbetjent hytte i regi av Kristiansund og Nordmøre Turistforening, en times tur fra Sagatun ved hovedveien mellom Rindal og Surnadal. Dette er en fin hytte å gå til om du kommer med buss sent en fredags kveld. Hytta er et fint utgangspunkt for tur videre opp i Vindøldalen.

Vindølbu er en selvbetjent hytte eid av Kristiansund og Nordmøre Turistforening. Hytta er trivelig og praktisk, og ligger høyt i lia omtrent midt i Vindøldalen. Merka sti til Trollheimshytta og via Sætersetra til FV65. Den har flott utsikt. Fra parkeringsplassen i Vindøldalen er det ca 2 km langs veien før du tar av skilta sti opp lia, herfra er det omtrent en halvtime å gå.

716 76937 turist@c2i.net www.kntur.no

716 76937 turist@c2i.net www.kntur.no

Sykkeltur i Vindødalen | Foto: Mats A. Nilsen

Vindøldalen er frodig, preget av furuskog og elva som svinger seg ned gjennom dalen. Her er det flere gamle setre og beitedyr har holdt landskapet åpent. Til Vindøldalen kan du følge merket sti fra fylkesvei 65, noe som passer fint hvis du kommer med buss. På vei opp lia kan du overnatte på Sætersetra og lenger inn i dalen ligger Vindølbu. Herfra går det merket sti til Trollheimshytta. Vindøldalen er et fint utgangspunkt for turer til topper som Snota, Fruhøtta, Pekhøtta og Kufjellet. Det er også gode fiskemuligheter, for eksempel i Vassdalsvatnet eller Fagerlivatna, se turbeskrivelse på side 5. Adkomst: Med bil tar du av FV65 ved skilt mot Vindøldalen ved Røv, og følger bomvei opp lia derfra. Parkering omtrent midt i dalen. Veien fortsetter, men er ikke åpen for biler. Det er fint å sykle inn til enden. Med buss går du av på ved Sagatun og følger merket sti.

19


surnadal 42 prosent av Trollheimen ligger innenfor grensen av Surnadal kommune, og du finner mange attraktive ferdselsårer inn i Trollheimen herfra. I området er det mange gamle seterdaler som også i dag brukes til beiting, noe som setter sitt preg på kulturlandskapet og åpner de opp. Handelssentrum i Surnadal er Skei og her finner du et mangfold av butikker, samt Vårsøg hotell, som tilbyr utsøkt mat og overnatting. Du finner mye godt skiterreng, og særlig Nordviksula er en flott topptur for de som liker utfordringer. Honnstadknyken er en annen fin topp, i gangavstand fra sentrum. Surnadal er kjent for lakseelva Surna, men også Søya og Toåa gir muligheter for å prøve fiskelykka. Adkomst: Bil til Surnadal på FV65.

20

Vårsøg Hotell er kjent for god mat | Foto: Vårsøg Hotell

Vårsøg hotell Bli med inn i Vårsøglandet. Vårsøg Hotell er totalrenovert og står fram i helt ny prakt der naturen og kulturen er de sentrale elementene. Hotellet tilbyr et utmerket kjøkken og en moderne og stemningsfull restaurant. Nye rom, der man blir tatt med inn i naturen. 71 65 71 00 post@varsog-hotell.no www.varsog-hotell.no


todalen Langs veien inn til Todalen finner du Svinvika arboret, et miniparadis av planter og blomster. Så kommer du til bygdas sentrum, og fortsetter du til enden av dalen kommer du til Kårvatn. Kårvatn er kjent fra barne-tvserien «Fjellgården i Trollheimen». På Kårvatn har de sportsbutikk på låven som er verd et besøk. Todalen er omkranset av topper som er fine turmål både sommer og vinter. Her arrangeres også randonnerenn hver vinter. Fine topper er Sula, Snøfjellet, Nedalssnota og Grinaren. Nauståfossen er et annet fint turmål som fasinerer store og små. Fra Kårvatn går det merka sti til Trollheimshytta og Storlidalen. Det er merka sti til Innerdalen fra både Kårvatn og Todalshytta. Adkomst: Bil til Surnadal på FV65, videre til Todalen på FV671.

Fargerikt i arboretet | Foto: Svinviks arboret

Kårvatn Fjellutstyr

Svinviks Arboret

Butikken ble etablert 1992, reorganisert og flytta inn i nylåven høsten 2009. Butikken har et bredt utvalg, og er ganske sikkert landeste mest spesielle butikk innafor sitt område!

Svinviks arboret er en eventyrlig botanisk hage med fargerike rododendron, bartrær og løvtrær fra hele verden. Omvisinger, planteutsalg og kafé med blomsterpynta kaketilbud. Familievennlig. Ved RV671 ved Todalsfjorden.

71 66 39 29 gudmund@fjellutstyr.no www.fjellutstyr.no

Overnatting Kårvatn På gården Kårvatn kan du velge mellom flere overnattingsmuligheter. Blant annet har Trondhjems Turistforening selvbetjent overnatting i (Målastua) på gardstunet. Ta kontakt for mer informasjon om ulike alternativer. 71 66 37 58 kaarvatn@netcom.no www.karvatn.no

974 33 709 / 71 66 35 80 svinviks.arboret@ nordmore.museum.no www.nordmore.museum.no

Todalshytta Todalshytta er et kulturhistorisk klenodium, og ble bygd av en fornem engelsk forretningsmann i 1901 for å innlosjere laksefiskere. Hytta er betjent i sommersesongen. 71 66 38 36 / 416 94 312 turist@c2i.net www.kntur.no

21


reindrift Trollheimen Sijte er en del av den sørsamiske tamreinsdrifta. Sijte er en gruppe reineiere som har felles drift i et område. Trollheimen Sijte holder til på Nerskogen og har en vinterflokk på 1.600 dyr. Reinen er det samiske samfunnets viktigste ressurs og kulturbærer. Reindrifta har lang historie i Trollheimen og er viktig for å videreføre samisk kultur, teknikk og håndverk. Reins-kjøtt er stammen i samenes mattradisjon, og er viktig både for salg og egen videreforedling. Skinn, horn og sener blir brukt i samisk håndverk, som kalles vætnoeh. Reinen er hardfør og tilpasset kalde områder. Den har tykk pels, svært god luktesans og er det eneste hjortedyret der både hann og hunn har gevir. Evne til å fordøye lav gir unik mulighet til å overleve og utnytte beite der andre dyr ikke finner noe å spise. Den har behov for å bevege seg fritt og beite uforstyrret. Den er trygg i flokken sin. Rundt kalvingen i april og mai er den spesielt sårbar. Reinens liv i fjellet er et symbol på harmonisk og langsiktig bruk av naturen. Økt ferdsel i fjellet, flere hytter, turløyper og veier kan begrense reinens naturlige beitevandringer og redusere beiteområdene. Det er viktig at alle som bruker fjellet har kunnskap om rein og tar nødvendig hensyn.

NÅR DU MØTER REIN

• Hold avstand, vær stille og gå ikke mot flokken. Ha gjerne med kikkert, så du kan nyte synet uten å forstyrre. • Hold alltid hunden i bånd. Reinen oppfatter løse hunder som fare, så selv hunder som ikke jager kan forstyrre. • Ta særlig hensyn i kalvingstida om våren. • Dersom du finner skadet rein eller kadaver skal du kontakte reineier. Merk deg funnstedet. MER INFORMASJON finner du på www.trollheimen-sijte.no KONTAKT: Maja Britt Renander 992 91 388 | Gustav Kant 918 64 210

22


Rein p책 vinterbeite | Foto: Maja Britt Renander

23


Ulvelav ved Heverfallsetra i Rennebu. Ulvelav er giftig og ble i gamle dager brukt i ulveåte, derav navnet. Arten er utrydningstruet og Rennebu Kommune har fått et særlig ansvar for å ta vare på denne arten. Alle Norges kommuner har fått tildelt en art de skal ta ekstra vare på. | Foto: Janne Bøklepp

24


10 råd om ferdsel

1. Husk at selv om allemannsretten gir deg lov til å gå på tur stort sett overalt i norsk natur, så er det ditt ansvar å ta hensyn til planter og dyr slik at de ikke blir forstyrret. Ta særlig hensyn under reinens kalving i mai og fuglenes hekking om våren.

2. Du kan sette opp telt hvor du vil i utmark, men du kan ikke la det stå i mer enn to dager uten tillatelse fra grunneier. Telt skal stå minst 150 meter fra bebodd hus og hytte. På høyfjellet, langt unna bebyggelse, kan du la teltet stå mer enn to dager, dersom det ikke medfører noen skade.

15. april og 15. september. Du er pålagt å være forsiktig med bål resten av året også, unngå det vis det er tørt eller mye vind som sprer glør. Du kan bruke tørre kvister og grener til ved, men ikke skade levende trær. Det er heller ikke lov å skade gadder – tørre, døde furutrær. Disse er viktige for landskapet og økologien i Trollheimen og er derfor freda.

7. Du kan plukke sopp og bær. Det er ingen restriksjoner på å plukke multe i utmark i Trollheimen. Multekart (umodne multebær) er det derimot ikke lov å plukke.

3. Ta alltid med deg søppel – alt søppel, selv om det er

8. Du kan fiske i de fleste fjellvann, men husk å kjøpe

avfall som du mener brytes ned fort. En liten turspade er nyttig når man skal gå på do ute på tur. Grav hull, og grav over.

fiskekort. For fjellfiske i stillestående vann trenger man ikke betale den generelle fiskeavgiften som man må ha for å fiske i elv. Husk å desinfisere utstyret slik at du ikke tar med smitte og parasitter mellom vassdrag.

4. Sørg for at du har kart og kompass og kan å bruke det, slik at du alltid vet hvor du er og hvor du skal. Husk at det i indre deler av Trollheimen er dårlig eller ingen mobildekning, så det kan være vanskelig å ringe etter hjelp enkelte steder. Ikke lov at du skal ringe hjem hver dag.

9. Du kan padle med kajakk og kano på vann i Trollheimen. Husk å desinfisere utstyret slik at du ikke tar med smitte og parasitter mellom vassdrag.

5. Du kan sykle i Trollheimen så lenge du ikke gjør skade på

10. Husk båndtvangen på hund mellom 1. april og 20.

sårbart fjell- eller myrterreng, så hold deg til skogsveier og solide stier så langt det er mulig. Ta hensyn til andre brukere og til dyr.

august. I enkelte kommuner er det utvidet båndtvang lenger utover høsten. Også utenom denne perioden har hundeeier et særlig ansvar for at hunden ikke løper løs i områder med tamrein. Om våren når det er kalving er reinen særlig sårbar, og det er viktig at den ikke forstyrres. Hold alltid hunden i bånd om hvis det kan være rein i området.

6. Det er lov å brenne bål. Unntak er i Svartåmoen naturreservat, hvor det er totalforbud mot å gjøre opp ild – hele året. For området forøvrig gjrelder det generelle bålforbudet mellom

25


fakta

Om prosjektet Opplev Trollheimen Opplev Trollheimen er eid av de seks kommunene rundt Trollheimen (Surnadal, Rindal, Meldal, Rennebu, Oppdal og Sunndal) sammen med Møre og Romsdal Fylkeskommune, Sør-Trøndelag Fylkeskommune, Fylkesmannen i Møre og Romsdal og Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Hovedmålet er økt verdiskaping hos reiselivsbedrifter, grunneiere og andre lokale næringsaktører. Du kan lese mer om hva vi arbeider med på www.opplevtrollheimen.no. Vi samarbeider med tilsvarende prosjekter i andre verneområder og disse kan du lese mer om på www.midtnorsknatur.no.

Arrangementer I løpet av året er det en rekke festivaler, konferanser, konkurranser og andre arrangementer i og rundt Trollheimen. En oversikt over dette finner du på www.opplevtrollheimen.no. Turistforeningene i Trollheimen arrangerer en rekke fellesturer, og oversikt over disse finner du på www.tt.no og www.kntur.no.

Om Trollheimen Trollheimen ligger i et klimaskille mellom kyst- og innlandsklima, noe som sammen med geologiske forhold forklarer det store mangfoldet du finner av dyr og planter. Området hadde betydelig utbygging av vannkraft mellom 1960 og 1980, og 75% av vasskraftpotensialet er utbygd. Norsk Institutt for luftforskning har målestasjon på Kårvatn, og stedet er av de minst forurensa i Nord-Europa. Landskapsvernområdet i Trollheimen ble opprettet i 1987. Innerdalen landskapsvernområde grenser inn mot Trollheimen landskapsvernområde, og regnes i praksis med i det man kaller Trollheimen. Totalt er 1.237 km² vernet. Fjellområdet som vi kaller Trollheimen er større enn det som er definert som verneområde.

26


Turistkontor rundt Trollheimen SUNNDAL Auragata 3 71 68 99 83 turistinfo@aktivum-mn.no www.sunndal.com

OPPDAL O. Skasliens vei 15 72 40 04 70 post@oppdal.com www.oppdal.com

RENNEBU Bygdasenteret på Berkåk 72 42 77 06 bygdasenteret@rennklebu.net www.rennebu.net

MELDAL Løkken Verk 72 49 91 00 mtk@oi.no www.oi.no

RINDAL Rindal Bygdemuseum 915 24 952 turistinfo@rindal.kommune.no www.visit-rindal.no

SURNADAL Surnadal Kulturhus

Hæverstølen | Foto: Janne Bøklepp

71 65 71 08 turistinfo@varsog-hotell.no www.surnadal-turist.no

27


Opplev Trollheimen Rindalsveien 17 | 6657 Rindal post@opplevtrollheimen.no

© Opplev Trollheimen 2012 | Med forbehold om feil Design: Thori.no | Trykk: PK Trykk/KCKnudsen Foto forside: På vei opp til Innerdalstårnet, Tomas Lillehagen | Foto bakside: Geitene koser seg i sola, Janne Bøklepp

28

www.opplevtrollheimen.no

Profile for Lotte Thori Løvstad

Opplev Trollheimen 2012  

Trollheimen er et fjellområde mellom Trøndelag og Nordmøre som er kjennetegnet av variert og frodig landskap. Hver dal, topp og grend har si...

Opplev Trollheimen 2012  

Trollheimen er et fjellområde mellom Trøndelag og Nordmøre som er kjennetegnet av variert og frodig landskap. Hver dal, topp og grend har si...

Profile for thori