Page 40

H E L S E O G E R N Æ RI N G

40

Norsk Ordbok 2014

Universitetet for miljø- og biovitenskap

12

Institutt for lingvistiske og nordiske studium, Universitetet i Oslo. Kontaktperson: Andreas Tandberg Tlf.: 22 85 57 53 | E-post: andreas.tandberg@iln.uio.no Postadresse: Postboks 1021 Blindern, 0315 Oslo www.no2014.uio.no

Kontaktperson: Johan Daniel Berlin | Tlf.: 64 96 59 57 E-post: johan_daniel.berlin@umb.no | www.umb.no

Bedre fett med dyr på diett Kuer og kyllinger på rett diett gir sunnere ost og kyllingkjøtt. Vi er mer opptatt av sunn mat nå enn tidligere. Det på­virker våre valg av matvarer. Blant annet ønsker vi mindre av det usunne fettet i maten vi spiser. Gjennom valg av diett for husdyra – eller sammensetning av fôret – er det mulig å øke andelen sunt fett. Engfrisk Rett diett gir mulighet for produksjon av nye matvarer med en gunstigere fettsyre­ sammensetning. Nå har forskerne på Universitetet for miljø- og biovitenskap sammen med TINE og Felleskjøpet, utviklet et kraft­ fôr som påvirker melkefettet i gunstig retning, på samme måte som beitegras. Det gir et sunnere melkefett når kua står inne på båsen om vinteren.

rerer med hverandre i cellene, er det ønskelig med mer av de sunne omega-3-fettsyrene vi blant annet finner i fisk. Fôrer vi kylling og gris med rapsolje og linfrøolje, som er rike på ome­ ga-3, vil kjøttet fra disse dyrene inneholde mindre omega-6- og mer omega-3-fettsyrer. Med denne kunnskapen kan man skape sunnere kjøtt, som har et balansert forhold mellom omega-6- og omega-3-fettsyrer.

Omega-3 i kylling Det flerumettede fettet deles inn i omega-3- og omega-6-fettsyrer. Fordi disse fettsyrene konkur­

Kjenn den gode smaken av sunn­ het på vår stand!

BOD 12

2

Forskningstorget 2010  

Programbrosjyre

Forskningstorget 2010  

Programbrosjyre

Advertisement