Page 11

25

Kontaktperson: Marianne Moen | Tlf.: 22 51 18 17 E-post: marianne.moen@spacecentre.no | www.romsenter.no

Varslerne i rommet Langt over hodene våre, hundrevis av kilometer ute i rommet, går satellittene i bane. De tar pulsen på jorda. Satellittene tar bilder og gjør målinger mens de sirkler rundt jorda, nesten 1000 km over oss. De gir oss oversikt over hvordan det står til på havet, i lufta og på land.

Kystvakten bruker radarsatel­ litter til å oppdage skip som slipper ut olje eller fisker ulovlig. Leteaksjoner etter båter som er savnet, blir mer effektive med informasjon fra rommet.

Noen måler temperatur, andre sjekker fuktigheten i lufta. Meteorologene bruker data fra rommet til å lage værmeldinger vi kan stole på.

Når klimaforskerne analyserer satellittbilder, kan de finne ut om isbreene på Grønland krymper eller vokser, og om isen i Arktis blir tynnere for hvert år. De kan til og med måle størrelsen på snøkornene i Antarktis – uten å ha tatt en eneste prøve.

Når algene i havet blomstrer, kan vi se det på satellittbilder. Noen av algene er giftige, og da flytter fiskeoppdretterne oppdrettsan­ leggene før fisken dør.

Satellittene forsyner oss med informasjon om jorda vi bor på. Hver eneste dag, hele året. De er vakthundene som aldri sover. BOD 25

Foto: ESA

11

Fo rs ke r n es ve rkt ø y

Norsk Romsenter

Forskningstorget 2010  

Programbrosjyre

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you