Page 10

Fo rs ke r n es ve rkt ø y

10

Norsk Regnesentral

7

Kontaktperson: Ingunn Fride Tvete | Tlf.: 98 07 42 23 E-post: Ingunn.Fride.Tvete@nr.no | www.nr.no

Er det en sammenheng mellom fotlengden og høyden din? Sammenligner du kropps­ målene dine, vil du sann­ synligvis få deg noen overraskelser.

Antropometri er læren om kroppsmålene. Man måler leng­ den på ulike deler av kroppen og beregner avstander og sammen­ hengen mellom ulike avstander. For eksempel er vanligvis høyden lik avstanden fra fingertupp til fingertupp. Slik kunnskap er nyt­ tig i for eksempel rettsmedisinsk forskning, for klesdesignere og for de som lager møbler og biler. Det er også nyttig for å få best mulig lagervarebeholdning av sko- og klesstørrelser i butikker. • Hva er sammenhengen mellom fotlengde og høyde? • Er denne sammenhengen lik for kvinner og menn, gutter og jenter? • Hvor stor variasjon er det?

Illustrasjon: Clipart.com

For å kunne belyse dette trenger vi målinger og statistisk metodikk. I boden vår kan du forske sammen med oss. Vi måler fotlengden og høyden din, analyserer måleresultatene, og sammenligner disse med kjente personers kroppsmål. Du kan også lære mer om andre kjente og ukjente sammenhenger i boden vår, og hvordan vi finner dem ved hjelp av statistiske metoder BOD 7

Forskningstorget 2010  

Programbrosjyre

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you