Yrkesgymnasiet Magasin 2023

Page 1

BÄST I SVERIGE PÅ HOTELL & TURISM magazine 2023

Ida kammade hem gymnasie-SM

9 av 10

EFTER STUDENTEN

får jobb direkt efter studenten

Niklas fick drömjobbet på Koenigsegg

5

ELEVER

Mindre snack. Mer verkstad.


04

INNEHÅLL

4

50 % MER ÄN

PÅ FÖRETAG

DET HÄR ÄR YRKESGYMNASIET Elev för en dag Vi utbildar blivande yrkesproffs Yrkesgymnasiet ger dig bäst förutsättningar 10 Lär dig genom att jobba 12 Företag vi samarbetar med 22 Poängplanerna på Yrkesgymnasiet

14

14

4 6 8

16

REPORTAGE, KNEP OCH KNÅP 14 Omslagselever Cecilia, Artur, Julia, Tindra och Willgot är framtidens yrkesproffs 16 Elever berättar Ida vann SM-guld och Niklas fick drömjobb 18 Vilket program är rätt för dig? 20 Kändisarnas bästa tips inför gymnasiet


24

Läs mer om våra program

24 Barn- och fritidsprogrammet Barnskötare, elevassistent, personlig tränare, hälsocoach 26 El- och energiprogrammet Elektriker 28 Fordons- och transportprogrammet Fordonstekniker, yrkeschaufför, lager- och terminalarbetare 30 Försäljnings- och serviceprogrammet Säljare, kommunikatör 32 Hantverksprogrammet Frisör, barberare, hår och makeupstylist 34 Hotell- och turismprogrammet Hotellreceptionist, reseguide 36 Industritekniska programmet Svetsare, maskinoperatör 38 Restaurang- och livsmedelsprogrammet Kock, servitör, servitris 40 VVS- och fastighetsprogrammet Rörmontör, ventilationstekniker, fastighetsskötare 42 Vård- och omsorgsprogrammet Undersköterska 44 Bygg- och anläggningsprogrammet Byggnadsarbetare, målare 47 Introduktionsprogrammet

VILKET PROGRAM ÄR RÄTT FÖR

48

VÅRA PROGRAM

VÅRA SKOLOR

18

dig?

20

48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66

Ale Borås Gävle Göteborg Huddinge Linköping Malmö Munkedal Norrköping Skarpnäck Skellefteå Sollentuna Solna Täby Umeå Uppsala Väsby Västerås Örebro

H är finns vi


Besök oss som

ELEV FÖR EN DAG! Känner du redan nu att Yrkesgymnasiet är en skola för dig? Kanske du föredrar mindre läsning, mer verkstad? Då är du varmt välkommen att spana in någon av våra 19 skolor som Elev för en dag.

Under dagen får du uppleva hur en vanlig dag på Yrkesgymnasiet kan se ut; du får följa med på APL, på lektion, snacka med elever och lärare samt känna av den underbara Yrkesgymnasiet -andan. Skanna koden för att anmäla dig!

4

YG MAGAZINE


ör ar bet slivet.”

Hej!

d ”Ja ed r g ha e r blivit väl förb

f

Mitt namn är Signe Bornerberg och jag är en tidigare elev på Yrkesgymnasiet. Min gymnasietid inledde jag på Frisörprogrammet, men jag kände ganska fort att det inte var för mig. Jag fick i stället upp ögonen för Barn- och fritidsprogrammet och sökte in till flera skolor. Efter ett besök på Yrkesgymnasiet behövde jag inte söka längre – jag hade hittat rätt. Skolan var liten och det kändes helt enkelt som en bra plats att tillbringa kommande tre år. Med facit i hand gjorde jag helt rätt val. Mina studier på Yrkesgymnasiet har gett mig goda förutsättningar för framtiden och jag har blivit väl förberedd för arbetslivet. Min dröm är att bli barnpsykolog och mina år på Yrkesgymnasiet har verkligen lett mig framåt på den vägen. Tillsammans med min klass och vår underbara yrkeslärare har jag fått utforska världen från ett barns perspektiv. Vi har bland annat besökt olika lekplatser och förskolor för att

lära oss mer om hur barn tänker samt vad man kan göra för att förbättra deras förutsättningar och göra världen bättre för dem. Mina tre år på Yrkesgymnasiet har betytt SÅ mycket för mig och möjligheten att ha APL mer än halva gymnasiet har varit otroligt givande. Jag har dyslexi, så stundtals har det varit kämpigt med skolarbetet, men jag har alltid haft ett fantastiskt stöd från mina lärare som har hjälpt mig otroligt mycket. Mina svårigheter har samtidigt gjort att jag har uppskattat att lära mig om branschen genom APL lite extra. Jag är oerhört nöjd med att ha gått på Yrkesgymnasiet och kan verkligen rekommendera skolan till alla som vill lära sig ett yrke på riktigt. Nu är det din tur att lära dig för livet. Lycka till!

Signe Bornerberg TIDIGARE ELEV PÅ YRKESGYMNASIET

YG MAGAZINE

5


DET HÄR ÄR YRKESGYMNASIET | Vi utbildar blivande yrkesproffs

FRAMTIDENS HJÄLTAR I ARBETSLIVET Jobb som får vardagen att fungera Kanske är det du som nästa gång hjälper människor att bli friska, ser till att de får vatten till sina hus eller ger dem självförtroende med en ny frisyr. Det är helt enkelt du som får vardagen att fungera för alla andra. Och det spelar ingen roll vilket yrke du väljer. På Yrkesgymnasiet är du en blivande hjälte.

Vi är ingen vanlig gymnasieskola! Vanlig skola

Lär dig yrket på skolan.

VS

Yrkesgymnasiet

Lär dig yrket på en arbetsplats.

6

YG MAGAZINE

E IVAND

VI UT

R BL BILDA


9 AV 10 ELEVER får jobb direkt

EFTER YRKESGYMNASIET

På Yrkesgymnasiet lär du dig ett yrke från grunden på ett företag som lärling genom APL (praktik). Det finns inget bättre sätt att lära dig ett yrke. På arbetsplatsen får du – förutom erfarenhet och kunskap – också knyta goda kontakter som ökar chansen till jobb rejält.

100 % 9får av 10 jobb direkt

Yrkesgymnasiet är bäst i Sverige! 100 % av våra elever har en lärlingsplats. Det gör oss bäst i Sverige på arbetsplatsförlagt lärande. Vårt mål för framtidens yrkesproffs: jobb direkt efter studenten! Enligt vår senaste mätning får 9 av 10 elever jobb direkt efter studenten.

Körkort och utbildningsresor För att arbetsgivaren verkligen ska vilja anställa dig har vi startpaket för körkort på flera av våra program. För de yrken som inte måste ha körkort har vi utbildningsresor utomlands.

50 % MER ÄN

PÅ FÖRETAG

Mer än hälften av din utbildningstid är på en arbetsplats.

Är Yrkesgymnasiet för mig?

4 4 4

Jag vill hitta ett jobb så fort gymnasiet är slut. Jag har ett yrkesintresse som jag vill satsa på. Jag tycker det är roligast att arbeta praktiskt.

YG MAGAZINE

7


DET HÄR ÄR YRKESGYMNASIET | Vi utbildar blivande yrkesproffs

YRKESGYMNASIETS VÄRLD

ger dig bäst förutsättningar Vi har gjort allt vi kan tänka på för att göra dina tre år på Yrkesgymnasiet så bra som möjligt. Vi har bland annat hjälpmedel som underlättar din skoltid, en ovärderlig gemenskap och elever som tillsammans med lärare gör att Yrkesgymnasiet ska kännas som ett andra hem för dig. Här skapar du minnen för livet.

”När jag fick höra om Yrkesgymnasiet och skolans koncept tyckte jag att det lät helt underbart med all praktik. Upplägget passar mig perfekt!” IVAN LINDEGREN FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET

Rätt företag för rätt elev - rätt elev för rätt företag! Vårt mål är att hitta rätt företag för just dig. Det är viktigt eftersom du måste trivas för att kunna prestera på topp. Bra och kvalitativa lärlingsplatser är något vi alltid vill erbjuda. Därför samarbetar vi med såväl branschförbund som med välkända och lokala företag. 8

YG MAGAZINE


VI LÄR DIG MER ÄN ETT JOBB

LÄR DIG AV YRKESEXPERTER

EGEN BÄRBAR DATOR

Förutom att hitta ett jobb är det viktigt att kunna behålla jobbet och då är det mer än yrkesskicklighet som spelar roll. Vi vill därför att du ska lära dig allt som är viktigt på en arbetsplats, som till exempel social kompetens, att kunna passa tider, vara strukturerad och att lösa yrkesproblem som kan uppstå.

Du lär dig både i skolan och på din lärlingsplats. I skolan får du hjälp av en yrkeslärare att förbereda dig för APL (praktik) i våra yrkesanpassade lokaler. På lärlingsplatsen har du en utbildad handledare som ger dig uppgifter, coachar dig och lär dig yrket.

Du får låna en bärbar dator under alla tre år som du för en liten summa kan köpa loss i slutet av tredje året. Datorn är utrustad med alla program du behöver för att klara skolan.

MISSA INGET TACK VARE PROGRESS OCH OFFICE 365

EN HÄRLIG GEMENSKAP

EN MILJÖ FÖR BÅDE HÄNG OCH PLUGG

Vi har mindre skolor för att du som elev ska få bättre kvalitet på din utbildning och känna dig som en i gänget. Här träffar du likasinnade människor som delar ditt yrkesintresse, vilket leder till många nya vänner.

Vi är övertygade om att du lär dig bättre om lektionssalarna och gemenskapsytorna är bra. Därför har vi medvetet satsat på att göra Yrkesgymnasiet så trevligt det bara går – du hittar platser både för att koppla av och för att plugga.

Vi har en portal på nätet, Progress, som är ett virtuellt klassrum. Där finns all information du behöver i skolan samlad. Du behöver aldrig vara orolig för att du har glömt något oavsett om du är på skolan eller på din arbetsplats. Vi arbetar också i Office 365.5.

YG MAGAZINE

9


genom ATT JOBBA

DET HÄR ÄR YRKESGYMNASIET | Vi utbildar blivande yrkesproffs

LÄR DIG SÅ HÄR FUNGERAR LÄRLING PÅ YRKESGYMNASIET

1 4

10

INBLICK

Under hösten får du som elev en första inblick i ditt valda yrkesområde.

HÖSTSTARTEN

Du kommer under hösten att mjukstarta med din APL (praktik) för att känna på hur det är. Det kan ske på olika sätt beroende på program.

YG MAGAZINE

2 5

STUDIEBESÖK

Ibland får vissa program åka på studiebesök för att se vilka möjligheter som finns och hur det går till i ditt framtida yrke.

VÅRSTARTEN

På våren kör du APL fullt ut och lär dig yrket på en arbetsplats.

3 6

INTERVJU

Många företag vill gärna lära känna sina elever innan de börjar och därför kan du få gå på intervju på vissa företag.

FORTSÄTTNING

Din lärlingstid fortsätter med APL under både hösten och våren under årskurs två och tre.


Gymnasiegemensamma ämnen 25 % av tiden

Hur din gymnasietid fördelas

Du läser gymnasiegemensamma ämnen som svenska, engelska och matte. Vi försöker anpassa alla ämnen till ditt yrkesval.

25 % GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

75 %

LÄRLING & YRKESÄMNEN (MER ÄN 50 % PÅ ETT FÖRETAG)

Lärling på ett företag samt yrkesämnen 75 % av tiden Lärling – mer än 50 % av tiden Mer än hälften av din skoltid är förlagd på en arbetsplats. Där lär du dig ett yrke på riktigt. Ibland har du själv möjlighet att påverka valet av arbetsplats utifrån dina intressen.

Två snabba frågor

Yrkesämnen Yrkesämnen innebär att du läser ämnen som hör till ditt yrkesval – frisörer läser exempelvis entreprenörskap. Största delen av dessa poäng tillgodogör du dig ute på din arbetsplats.

1. Vem sätter betygen?

Dina lärare på Yrkesgymnasiet sätter betyg tillsammans med din handledare på företaget. Skolan följer upp och kvalitetssäkrar APL-platserna i samråd med branschens programråd.

2. Kan jag läsa vidare på högskola?

Ja. Du kan med valbara kurser välja att läsa upp till grundläggande behörighet för högskolan.

Detta är Yrkesgymnasiets grundmodell – vissa lokala avvikelser kan förekomma.

YG MAGAZINE

11


DET HÄR ÄR YRKESGYMNASIET | Samarbeten

FÖRETAG VI SAMARBETAR MED Yrkesgymnasiet har sedan starten arbetat nära och tillsammans med företag. Vi har haft förmånen att få samarbeta med många välskötta och framgångsrika företag. Det är hos dem och tillsammans med deras yrkesskickliga medarbetare, tillika handledare, som våra elever får träna sina praktiska förmågor under mer än halva sin gymnasietid.

Som handledare har vi ansvar för att eleven får en meningsfull APL och att den får förståelse för vårt dagliga arbete. Det känns riktigt kul att få vara med och forma morgondagens talanger inom vår bransch!

FREDRIK BERG

Vi är väldigt positivt inställda till att eleverna på Yrkesgymnasiet påbörjar sin APL redan under årskurs 1. Det ger oss möjlighet att hjälpa till att forma dem till kunniga och medvetna yrkespersoner i ett tidigt stadium i deras yrkesliv.

STEFAN JOHANSSON

NÅGRA EXEMPEL | Ett axplock av några av de hundratals välskötta företag som vi samarbetar med.

LEDANDE INOM MODERN BELYSNING

& ENTREPRENAD AB

12

YG MAGAZINE


Det finns många fördelar med att ha en praktikant från Yrkesgymnasiet på vår salong. När eleven började sin praktik hos oss kunde hon tidigt ta mycket ansvar, exempelvis genom att ta egna kunder. På salongen får praktikanten testa på olika sysslor som ingår i frisöryrket och växa med det ansvar som ges.

HENRIK NILSSON

Att eleverna från Yrkesgymnasiet har mycket APL ser vi som en stor fördel. Eftersom de tillbringar mycket tid hos oss hinner de lära sig allt ifrån vårt sortiment och våra strategier till specialbeställningar.

SANDRA FALK

Måleriyrket har många inriktningar och det är enligt mig vår skyldighet att hjälpa elever med rätt val. De elever som är hos oss får arbeta med uppgifter som många målare aldrig har fått pröva på. Detta i sig stärker självsäkerheten och möjligheten att förkovra sig i målerivärlden.

OLA FRÖSTER

Vi ser många fördelar med att ha praktikanter hos oss. Vi är noggranna med att de får testa på de olika moment och arbetsuppgifter som finns i en butik. Vidare hoppas vi kunna, förutom att bidra med faktisk yrkeskunskap, vara med och utveckla andra viktiga kompetenser som krävs på en arbetsplats.

LINDA ANDERSSON

Till alla företag som är med på vår resa vill vi rikta ett stort tack! Ni är med och bygger Sveriges framtid!

YG MAGAZINE

13


5 ELEVER REPORTAGE | Omslagselever

Så blir de framtidens yrkesproffs

5 SNABBA

APL LOCKADE Cecilia TILL YRKESGYMNASIET

Artur SIKTAR MOT EN VIDÖPPEN FRAMTID

Vem passar på Bygg- och anläggningsprogrammet?

Cecilia Berggren var inte taggad på att sitta i skolbänken i tre år till efter grundskolan. Därför valde hon Yrkesgymnasiet, där hon får vara på ett företag mer än halva gymnasietiden.

Artur Kochoyan är en kille med många strängar på sin lyra. Till vardags går han andra året på Försäljnings- och serviceprogrammet, på fritiden spelar han fotboll, är fotbollsdomare, sjunger och klipper sina vänners hår.

– Alla som vill. Så länge du vill och försöker så går det.

CECILIA BERGGREN Har du någon hälsning till alla nior? – Tänk noga på vilket gymnasium ni väljer. Jag rekommenderar Yrkesgymnasiet starkt.

ARTUR KOCHOYAN Till vem skulle du rekommendera Yrkesgymnasiet? – Alla kan gå på Yrkesgymnasiet. De tar hand om dig väldigt bra direkt från första dagen.

JULIA BJÖRKHOLM För vem lämpar sig Fordons- och transportprogrammet? – För dem som gillar praktiskt lärande och är intresserade av motorer.

Cecilia går sista året på Bygg- och anläggningsprogrammet och har fullt fokus på att ta studenten och kirra en anställning som husbyggare. Dessutom har hon planer på att eventuellt utbilda sig till militärpolis. Men innan det: en jorden runt-resa för att upptäcka världen. Det var arbetsplatsförlagt lärande som lockade Cecilia till Yrkesgymnasiet, och under hennes år på skolan har hon haft APL såväl på en stor som en mindre byggfirma – något som gett henne viktiga erfarenheter inför arbetslivet. – APL har varit utmärkt. Jag har haft bra kollegor, vi har haft roligt och kunnat skämta med varandra, säger Cecilia.

– Min mentor är lärare på Hantverksprogrammet. Jag brukade kolla hur hon gjorde och började klippa mina vänner och mig själv. Jag har lite planer på att öppna en frisörsalong senare, säger Artur. För en aktiv person med många bollar i luften, som Artur, var Yrkesgymnasiet ett utmärkt val. – Jag tycker om att jobba med människor och att sälja, så Försäljningsoch serviceprogrammet på Yrkesgymnasiet var perfekt. Att vi har APL 50 % och skola 50 % är bra för mig som inte tycker om att plugga i skolan hela tiden utan vill röra på mig, säger han.

WILLGOT SVEDJEROT Vem ska välja Yrkesgymnasiet? – Personer som vill ha mycket APL. De som väljer Yrkesgymnasiet kommer inte att ångra sig!

TINDRA WICKSELL

14

YG MAGAZINE

NAMN: CECILIA BERGGREN ÅLDER: 18 ÅR PLANER EFTER GYMNASIET: JOBBA INOM BYGGBRANSCHEN I NÅGRA ÅR, DÄREFTER GÖRA EN JORDEN RUNT-RESA. DRÖMJOBB: HUSBYGGARE ELLER MILITÄRPOLIS.

NAMN: ARTUR KOCHOYAN ÅLDER: 17 ÅR PLANER EFTER GYMNASIET: JOBBA OCH KANSKE STUDERA TILL FASTIGHETSMÄKLARE, OM DET INTE GÅR BRA MED FOTBOLLEN. DRÖMJOBB: FOTBOLLSPROFFS.


5 Julia FICK EN TILL FAMILJ PÅ SKOLAN

Willgot GÖR KARRIÄR AV SITT INTRESSE

Tindra VILL HJÄLPA SINA MEDMÄNNISKOR

Tack vare tips från sin familj sökte Julia Björkholm till El- och energiprogrammet på Yrkesgymnasiet. Nu har hon fått en till familj på skolan.

För praktiskt lagda Willgot Svedjerot var det självklart att välja ett program där han får jobba med händerna. Valet föll på Fordons- och transportprogrammet.

Julia Björkholm var inte helt hundra på vad hon ville göra efter gymnasiet. Hennes familj tipsade om att elbranschen kanske skulle passa henne, varpå hon började kika runt på skolor och föll för Yrkesgymnasiet. Nu går Julia årskurs 1 på skolan och trivs med sitt val. – Stämningen är bra, man känner varandra och blir som en familj snabbt. I början av utbildningen ligger fokus på att eleverna ska lära sig grunderna i yrket för att bli förberedda för APL. – För första gången på väldigt länge är jag taggad på att gå i skolan och lära mig detta. Det känns kul att gå ut på APL och att vi gör det ganska snabbt också, säger Julia.

När gymnasievalet närmade sig började Willgot Svedjerot leta skolor med mycket arbetsplatsförlagt lärande. Han hittade Yrkesgymnasiet, besökte skolan som Elev för en dag och sökte till Fordonsoch transportprogrammet, där han nyligen börjat årskurs 1. Nu gör Willgot karriär av sin passion. – Jag har ett intresse för och gillar att skruva på motorer. Det vore lite tråkigt att hålla på med något man inte är intresserad av i tre år och sedan börja jobba med det, säger han. Inom kort kommer Willgot gå ut på APL för första gången. – Det känns roligt. Det är mycket lättare att lära sig om du på riktigt hoppar in i det på en gång, säger han.

Tindra Wicksell kommer från en riktig vårdfamilj: hennes mamma är tandläkare och syster är sjuksköterska. Snart finns en tredje vårdutbildad i familjen – nämligen Tindra som går sista året på Vård- och omsorgsprogrammet.

NAMN: JULIA BJÖRKHOLM ÅLDER: 16 ÅR PLANER EFTER GYMNASIET: DET ÄR DÅLIGT MED TJEJER INOM ELBRANSCHEN, SÅ JAG HOPPAS KUNNA BLI DUKTIG PÅ DETTA. DRÖMJOBB: KANSKE STARTA EGET INOM EL.

NAMN: WILLGOT SVEDJEROT ÅLDER: 16 ÅR PLANER EFTER GYMNASIET: JOBBA SOM MEKANIKER. DRÖMJOBB: DESIGNA SPORTBILAR.

– Jag valde Yrkesgymnasiet för att du lär dig mycket i praktiken. Du får verkligen se hur det är i arbetslivet och behöver inte läsa allt i en bok, säger hon. Att Tindra hittat rätt bransch råder det inga tvivel om – det är tydligt att hon brinner för att hjälpa sina medmänniskor. Dock är hon inte helt hundra på vad hon vill bli: sjuksköterska, läkare, psykiater eller kanske socionom? Vad framtiden har att erbjuda får tiden utvisa – men att Tindra kommer göra världen till en lite bättre plats för sina medmänniskor kan vi nog vänta oss.

NAMN: TINDRA WICKSELL ÅLDER: 19 ÅR PLANER EFTER GYMNASIET: PLUGGA TILL SJUKSKÖTERSKA ELLER JOBBA OCH SAMLA ERFARENHET INNAN JAG STUDERAR VIDARE. DRÖMJOBB: LÄKARE.

YG MAGAZINE

15


REPORTAGE | Elever berättar

IDA ÄR bäst i Sverige PÅ HOTELL OCH TURISM Ida Pettersson är officiellt Sveriges bästa elev på hotell och turism. Denna titel kan hon stoltsera med efter att ha kammat hem gymnasie-SM. När gymnasie-SM äntligen ägde rum efter att ha blivit uppskjutet på grund av coronapandemin blev det en succéhistoria för tidigare Yrkesgymnasiet-eleven Ida Pettersson. Ida gick Hotell- och turismprogrammet och hann ta studenten innan SM kunde anordnas, men fick delta eftersom tävlingen skulle ha ägt rum under hennes gymnasietid. Och bra gick det. Man får lov att kalla dig Sveriges bästa hotellelev! Grattis, hur känns det? – Det känns väldigt stort. Det är jättekul! Gymnasie-SM var indelat i olika tävlingsmoment: rollspel, teoriprov, arbetsintervju, presentation och olika problemlösningar. – De praktiska proven gick bäst. Jag föredrar praktik, jag är mycket mer praktisk än teoretisk, så jag tyckte att det var roligare och lättare, säger Ida.

16

YG MAGAZINE

Ida berättar att utbildningen och lärarna på Yrkesgymnasiet förberedde henne väl för tävlingen. Hon och hennes lärare träffades flera gånger på helger och kvällar för att nöta in eventuella frågor och problem som kunde komma under SM. – Vi övade mycket på olika situationer som kunde uppstå i tävlingarna, frågor som kunde ställas och sådant. Sedan lärde vi oss också mycket ute på praktikplatserna. Jag hade med mig mycket från praktiken och det har varit den största hjälpen i denna tävling, säger Ida. Det var faktiskt det faktum att mer än halva gymnasietiden på Yrkesgymnasiet sker på en arbetsplats som var den främsta anledningen till att Ida valde skolan i gymnasievalet. Vad är det bästa med Yrkesgymnasiet? – Det är praktiken! Du lär dig mycket på praktiken och det är mycket tack vare det du får jobb. Jag har haft jobb sedan ettan. Du får bra med arbetserfarenheter och det är väldigt kul, säger Ida som blev anställd på sin APL-plats under gymnasiet.

Till vem skulle du rekommendera Yrkesgymnasiet? – Främst till dem som är lite mer praktiska av sig, och som inte gillar att läsa på samma sätt utan lära sig genom att göra saker, säger hon och fortsätter: – Men jag skulle rekommendera Yrkesgymnasiet till i princip alla, det är en väldigt bra utbildning.

NAMN: IDA PETTERSSON ÅLDER: 19 ÅR JOBBAR SOM: RECEPTIONIST PÅ HOTEL EGGERS. GÖR OM 10 ÅR: FÖRHOPPNINGSVIS RECEPTIONSCHEF. INTRESSEN: MUSIK OCH ATT UMGÅS MED VÄNNER OCH FAMILJ.


NIKLAS FICK drömjobbet PÅ SUPERBILSFÖRETAG Resa världen över för att meka med superbilar och få betalt på kuppen. Låter det som en dröm för bra för att vara sann? Det är vardag för Niklas Järnmark, tidigare elev på Yrkesgymnasiet. Niklas Järnmark gick Fordons- och transportprogrammet på Yrkesgymnasiet och har i dag drömjobbet för många fordonsintresserade: resande servicetekniker på superbilstillverkaren Koenigsegg i Ängelholm, där hans arbetsuppgifter går ut på att resa världen över för att utföra service på några av världens snabbaste bilar. Men vi tar Niklas historia från början. Sedan barnsben har Niklas Järnmark varit intresserad av bilar, ett intresse som bara växte under hans år på Yrkesgymnasiet. – En av de största anledningarna att jag valde Yrkesgymnasiet var att du fick ha praktik redan i årskurs 1 och börja med mekanikerutbildningen direkt. Andra skolor hade ett gemensamt år först innan du började plugga din inriktning. I nian

var jag också rätt skoltrött och hade börjat jobba vid sidan av skolan. Jag jobbade hellre än att gå i skolan, och då var Yrkesgymnasiet bra för att jag fick ha mycket praktik och göra något jag tyckte var intressant, säger Niklas. Studiebesök gav blodad tand Under andra året på Yrkesgymnasiet var Niklas och hans klass på studiebesök på Koenigseggs fabrik och fick en rundtur av anläggningen och företaget. Om Niklas intresse för bilar växte på gymnasiet stärktes hans intresse för Koenigsegg sannerligen på studiebesöket. Efter några års jobb på golfklubb, flygplats och Mercedes-Benz tog han i slutet av 2020 itu med sitt Koenigsegg-intresse. Niklas sökte och kom in på en halvårslång mekanikerutbildning på Campus Laholm som drivs i samarbete med Koenigsegg, och därefter gick det fort. Redan efter drygt en månads studier fick han jobb på Koenigsegg, och vid sidan av arbetet slutförde Niklas utbildningen.

Inledningsvis jobbade Niklas med produktion, men fick efter ett tag en ny tjänst som resande servicetekniker – en arbetsbeskrivning som inte går av för hackor. – Vi åker världen runt och servar bilar. Det var hit jag ville sedan start och jag har försökt jobba mig hit, säger Niklas.

NAMN: NIKLAS JÄRNMARK ÅLDER: 25 ÅR INTRESSEN: FRÄMST BILAR, MEN ÄVEN ATT UMGÅS MED VÄNNER, SPELA OCH CYKLA. TILL VEM SKULLE DU REKOMMENDERA YRKESGYMNASIET? TILL DEM SOM VILL HA MYCKET PRAKTIK OCH LÄRA SIG PRAKTISKT, INTE BARA TEORETISKT.

YG MAGAZINE

17


INSPIRATION | Testa dig själv

VILKET PROGRAM Att välja gymnasieprogram är inte det lättaste. För att underlätta har vi gjort ett test för att ta reda på vilket program som skulle kunna passa dig! OBS! Detta är inte ett vetenskapligt test, utan något som kan inspirera dig inför ditt gymnasieval.

Jag trivs bäst när jag får greja på med något projekt

!

Börja här

Vilka ämnen föredrar du?

Jag är händig och kommer ofta på lösningar på problem

Slöjd eller teknik

En social plats där många rör sig och man får träffa nya människor varje dag

SO- eller NO-ämnen

Vilket påstående stämmer bäst in på dig?

Hur skulle dina vänner beskriva dig? Jag är lyhörd och har lätt för att sätta mig in i andras situation

Jag älskar att hjälpa andra människor och se till att alla mår bra

Främst på egen hand men med viss kundkontakt

YG MAGAZINE

Skruvar på ett fordon eller pysslar med något som behöver fixas

På vilket sätt vill du helst jobba?

Kring en massa människor att hjälpa och surra med

18

Vilken är den perfekta arbetsplatsen enligt dig?

Vad gör du hellre på din fritid?


ÄR RÄTT FÖR dig? En plats där jag får jobba praktiskt med händerna

INDUSTRITEKNISKA PROGRAMMET Verkstad

FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET

Jobba i verkstad eller på byggarbetsplats?

VVS- OCH FASTIGHETSPROGRAMMET

Händig, praktisk, lugn och noggrann

Byggarbetsplats

BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET EL- OCH ENERGIPROGRAMMET

FÖRSÄLJNINGS- OCH SERVICEPROGRAMMET Utåtriktad, pratglad, omtänksam och hjälpsam

HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET Kundservice

RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET HANTVERKSPROGRAMMET

Jobba med kundservice eller omsorg?

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET Lär känna nya människor, leker med brorsonen eller volontärarbetar

Omsorg

VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET

YG MAGAZINE

19


INSPIRATION | Tips från kändisar

LÅT DIG INSPIRERAS Adam Thulin

Adam Thulin är kocken och kokboksförfattaren som vann Sveriges Mästerkock 2022. Efter vinsten fick han jobb på jurymedlemmen Markus Aujalays restaurang Tegelbacken. Adam driver även eget företag där han deltar på mässor, gästspelar och samarbetar med företag – alltid med matlagning i fokus. Favoritmat att äta: Just nu pasta med tomatsås. Favoritmat att laga: Bakad torsk med champagnesås. Vad har du för mål år 2023? Fortsätta utvecklas som kock, driva mitt företag och ha roligt samtidigt. Även eventuellt öppna en pop up-restaurang och släppa en till kokbok. Vad är det bästa med ditt jobb? Att jag kan jobba med något jag brinner för och får vara kreativ samtidigt. Matlagning är min passion! Varför ska man bli kock? Matlagning är otroligt kreativt och det går aldrig att bli helt fullärd. Det tillfredsställer mig väldigt

mycket att veta att när jag är en gammal gubbe kommer jag fortfarande stå och röra i grytorna. Du gick Ekonomiprogrammet på gymnasiet. Skulle du göra samma val i dag? Nej, jag hade definitivt valt Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Har du något tips till dem som ska söka till gymnasiet? När man står inför ett svårt val är magkänsla en bra grej. Men framför allt: välj det du vill, inte det dina kompisar ska gå eller det dina föräldrar vill. Vad är ditt bästa minne från gymnasiet? Gemenskapen i klassen, man blir som en liten familj. Man ska verkligen ta vara på den känslan när man går på gymnasiet.

NAMN: ADAM THULIN ÅLDER: 22 ÅR FÖLJ MIG PÅ: @ADAMTHULIN PÅ INSTAGRAM.

ELEKTRIKERPODDEN

– Peter och Billy Fransson Bi rat h

Elektrikerpodden drivs av kusinerna Peter och Billy Fransson som har tio års erfarenhet som elektriker respektive säljare på elgrossist. Genom podcasten, som snittar över 3 000 lyssnare per avsnitt, vill duon lyfta elbranschen.

z att M : o Fot

NAMN: PETER FRANSSON & BILLY FRANSSON ÅLDER: 36 & 30 ÅR FÖLJ OSS PÅ: PODCASTEN ELEKTRIKERPODDEN SOM FINNS DÄR PODDAR FINNS OCH @ELEKTRIKERPODDEN PÅ INSTAGRAM.

20

YG MAGAZINE

Vad är ni mest stolta över i era karriärer? Alla medarbetare vi haft genom åren och alla projekt vi rott i hamn tillsammans. Men framförallt att vi genom Elektrikerpodden kan utbilda och göra elektriker tryggare och säkrare på arbetsplatsen samtidigt som vi har jäkligt sköj! Vad har ni för mål år 2023? Att jobba mer intensivt med vår YouTube-kanal och inspirera, motivera och utbilda våra följare i branschen genom våra kanaler. Vad krävs av en bra elektriker? Att du visar intresse för ditt jobb. Att bli en duktig

elektriker kommer genom erfarenhet, att våga misslyckas och fråga om hjälp. Vad är det bästa med ert jobb? Att branschen är så bred. Vi får möjlighet att träffa allt från elektriker, produktleverantörer, säljare, elnätsägare till forskare. Har ni något tips till dem som ska söka till gymnasiet? Ta inte valet på för stort allvar. Vad tycker du är roligt och vad vill du ha med dig i livet framåt? Saknar ni något från skoltiden? Att bli serverad med kunskap. Numera ligger det på en själv att söka information.


AV YRKESPROFFSEN Tracy Ghattas

Tracy Ghattas, även känd som Doktor Tracy, jobbar som ST-läkare på en vårdcentral till vardags och gör succé på sociala medier på fritiden. Till mer än 120 000 följare på TikTok sprider hon med lättsamhet och självdistans kunskap om sjukdomar och vård. Vad är du mest stolt över i din karriär? Att jag faktiskt får hjälpa folk på riktigt – att få ge rätt medicin till någon som gör att de klarar sig från sjukhuset i flera år till. Sedan ska jag inte ljuga, jag blev ganska stolt när jag fick säga hej till min mamma på TV. Vad har du för mål år 2023? Att bli klar med mitt tredje år som ST-läkare, men även att eventuellt få en TV-show i likhet med “Fråga doktorn”, där man kan svara på frågor och ha olika teman.

NAMN: TRACY GHATTAS ÅLDER: 27 ÅR FÖLJ MIG PÅ: @DR.TRACY PÅ TIKTOK OCH @DOKTORTRACY PÅ INSTAGRAM.

Vad är det bästa med ditt jobb? Känslan när du gjort skillnad. Tänk dig att någon kommer in med jättehögt blodtryck eller sköldkörtelvärden ur balans. Du gör en plan med patienten, sätter in mediciner

och mål, och en månad senare har hen optimala värden. DEN känslan är nog bland det bästa. Varför ska man välja en karriär inom vården? Om du gillar att hjälpa människor är detta nog det mest direkta sättet. Det finns tusen andra karriärer som också hjälper folk, men kanske mer indirekt. Om det driver dig ska du definitivt välja arbete inom vården. Vad är ditt bästa minne från gymnasiet? Alla raster. Mitt gymnasium var ganska litet, så alla klasser brukade köra sällskapsspel tillsammans under rasterna.

Maria Höök

Vad är du mest stolt över i din karriär? Att kunna skapa saker med händerna och laga i princip allt som är av stål. Men även att uppmärksamma att det fortfarande finns en viss jargong i yrket och att vi aktivt arbetar med att förändra detta. Jag är stolt över att kunna förändra atmosfären för nästa generations kvinnliga svetsare. Vad är det bästa med ditt jobb? Det är otroligt varierande och du blir aldrig fullärd, du blir bara bättre för varje dag som går. Du kan även jobba med så många olika saker. Det blir aldrig en tråkig dag!

Vad krävs av en bra svetsare? Noggrannhet och lite envishet, yrkesstolthet samt att du är lösningsorienterad.

Fä eo Foto: Th

Maria Höök är floristen som valde att sadla om. I dag jobbar hon som svetsare och kämpar för att få slut på fördomar och trakasserier mot kvinnor inom branschen. Hon har även skapat ett nätverk för kvinnliga svetsare och vill uppmana fler att ge sig in i svetsvärlden.

re bo rg

Har du något tips till dem som ska söka till gymnasiet? Våga satsa på något som verkar intressant. Alla utbildningar ger en ungefär likvärdig grund, så det är bättre att göra något roligt. Vad skulle du säga till unga tjejer som är intresserade av svetsyrket? Bara ta steget och våga! Det finns inget som säger att du inte kan för att du är tjej. Dina förutsättningar är exakt samma som för en kille.

NAMN: MARIA HÖÖK ÅLDER: 39 ÅR FÖLJ MIG PÅ: @KVINNLIGSVETSARE PÅ INSTAGRAM.

YG MAGAZINE

21


SÅ HÄR FUNGERAR POÄNGPLANERNA

POÄNGPLANERNA PÅ YRKESGYMNASIET Din utbildning byggs ihop av olika typer av ämnesgrupper – både mer traditionella ämnen och rena yrkesämnen. På programsidorna berättar vi mer om varje specifik utbildning.

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

(600 poäng)

Alla läser de gymnasiegemensamma ämnena. Många av de här ämnena har en praktisk inriktning mot ditt program. Alltså, går du byggprogrammet så räknar ni på byggrelaterade problem när ni har matematik. Läser du till fordonstekniker så kan till exempel manualer på engelska användas under engelskalektionen. Svenska.......................................100 p Engelska......................................100 p Matematik....................................100 p Samhällskunskap............................50 p Historia..........................................50 p Idrott och hälsa.............................100 p Naturkunskap.................................50 p Religionskunskap............................50 p

Mer än 50 procent

på ett företag Mer än halva tiden på en arbetsplats Undervisningen vid Yrkesgymnasiet är byggd som en lärlingsutbildning. Det betyder att mer än hälften av utbildningstiden genomförs på en riktig arbetsplats.

22

YG MAGAZINE

YRKESÄMNEN

(400–1 100 poäng) Detta är yrkesämnen som kan variera mellan 400 och 1 100 poäng beroende på program. En del av dessa poäng kan du tillgodogöra dig ute på en arbetsplats. EXEMPEL: Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Hälsopedagogik............................100 p Medicin 1.....................................150 p Etik och människors livsvillkor.......100 p Psykiatri 1....................................100 p Psykologi 1.....................................50 p Samhällskunskap 1a:2....................50 p Specialpedagogik 1.......................100 p Svenska 2....................................100 p Vård- och omsorgsarbete 1............200 p Vård- och omsorgsarbete 2............150 p


INRIKTNINGSÄMNEN

(500–1 200 poäng)

Här får du specialistkunskap om just ditt yrke. Poängen varierar mellan 500 och 1 200 poäng beroende på programinriktning. EXEMPEL:.Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) inriktning byggnadsarbetare Husbyggnadsprocessen.................200 p Husbyggnad 1..............................100 p Husbyggnad 2..............................200 p Husbyggnad 3..............................200 p Fördjupning inom valt yrke.............500 p EXEMPEL: Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) inriktning målare Måleriprocessen............................200 p Måleri 1.......................................200 p Måleri 2.......................................200 p Måleri 3.......................................200 p Måleri 4.......................................200 p Måleri 5.......................................200 p

GYMNASIEARBETE

(100 poäng)

Gymnasiearbetet är ett projekt du själv ansvarar för med hjälp av skolans lärare och handledare. Arbetet ska sammanfatta din utbildning och kan genomföras under företagsliknande former.

INDIVIDUELLT VAL (200 poäng)

Du gör ett individuellt val för att komplettera din utbildning med fördjupningskurser. Kanske har du en entreprenörsådra och känner att du skulle vilja lära dig mer om entreprenörskap, eller så vill du komplettera med något ämne som underlättar högskolestudier i framtiden. EXEMPEL på valbara kurser* Entreprenörskap...........................100 p Entreprenörskap och företagande....100 p Matematik 2.................................100 p Svenska 2....................................100 p Svenska 3....................................100 p Engelska 6...................................100 p * Lokala variationer kan förekomma

Personlig försäljning 1...................100 p Praktisk marknadsföring 1.............100 p Servicekunskap ...........................100 p Idrott och hälsa 2..........................100 p Programhantering.........................100 p Information och kommunikation 1 100 p

Ledarskap och organisation............100 p Service och bemötande 1..............100 p Samhällskunskap 1a:2....................50 p Historia 1a:2..................................50 p Näthandel 1.................................100 p

YG MAGAZINE

23


Yrkesgymnasiet: Barn- och fritidsprogrammet (BF)

• BARNSKÖTARE • ELEVASSISTENT • PERSONLIG TRÄNARE

Hos oss kan du bli

OCH HÄLSOCOACH

Är du en naturlig ledare?

Vill du hjälpa andra att utvecklas och växa som personer? På Barn- och fritidsprogrammet får du varje dag möta människor med olika behov och möjligheter. Det är aktiva och roliga yrken som passar dig som vill leda och lära ut till andra. Du blir helt enkelt en lysande ledstjärna för dem som behöver just dig! PROGRAMMET I KORTHET EFTER GYMNASIET Du kan direkt efter gymnasiet börja jobba inom flera olika yrken, till exempel som personlig tränare och hälsocoach, elevassistent eller barnskötare. Efter högskolestudier är du väl förberedd för att arbeta som till exempel polis, förskollärare eller socionom.

DETTA ÖVAR DU OCKSÅ Du tränar din ledarskapsförmåga, att samarbeta med andra och din sociala kompetens.

KÖRKORT Ett B-körkort gör dig mer anställningsbar. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på Barn- och fritidsprogrammet ett startpaket för körkort.

Gymnasiegemensamma ämnen

600 p

Yrkesämnen

INRIKTNINGAR

1600 p

• Pedagogiskt och socialt arbete • Fritid och hälsa

2500 p Individuella val

200 p

Gymnasiearbete

100 p 24

YG MAGAZINE

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET Högskolebehörighet får du inom ramen för hela eller delar av ditt individuella val.


EN R FÖ E: N R LÖ TA ) EL KÖ CB D S E N (S M AR AD B ÅN M R PE

25

0

30

kr

EN FÖR ÖN ENT: L L ST DE ME VASSI ELE CB) D (S NA Å M PER

26

000

kr

”Lärarna är väldigt bra. De förstår elevernas situation.” HANNAH LJUHS

R EN MEDELLÖN FÖ ÄNARE/ PERSONLIG TR : HÄLSOCOACH

kr) 3PE1R MÅ6NA0D0(SCB

Kort om Hannah

Namn: Hannah Ljuhs Program: Barn- och fritidsprogrammet Intressen: Fotboll och vänner Vill göra efter gymnasiet: Plugga vidare till förskollärare Framtidsdröm: Bo utomlands och syssla med fotboll

Led barn och unga i rätt riktning Läs om Hannahs upplevelser av Barn- och fritidsprogrammet på Yrkesgymnasiet. Vad är det som gör Yrkesgymnasiet bra? – Mitt program. Det är bra för att jag får lära mig det jag vill jobba med. Vad får du lära dig på ditt program? – Vi har lärt oss mycket om kommunikation, pedagogiskt arbete och lärandeutveckling.

Hur är det att vara på APL? – Det är roligt. Till exempel får vi vara med barn på förskolan. Vi tränar bland annat på att hålla samlingar, hitta på lekar och sjunga sånger. Hur är skolmaten? – Den är god. Jag måste äta för att kunna koncentrera mig, så det är bra att maten är schysst. Bästa pluggtips? – Ta vara på tiden när du väl är i skolan och pluggar.

Hur är lärarna? – Lärarna är väldigt bra. De förstår elevernas situation. YG MAGAZINE

25


Yrkesgymnasiet: El- och energiprogrammet (EE)

ELEKTRIKER

Gillar du spänning och energifyllda uppdrag?

Får du kraft av variation? Attraheras du av stora valmöjligheter? Går du igång på teknik? I så fall kan elektriker vara ett yrke som passar dig. I den här branschen kan du till exempel arbeta med elanläggningar och tv-, data- och eldistributionsnät. PROGRAMMET I KORTHET EFTER GYMNASIET Du kan efter gymnasiet börja arbeta som lärling. Lärlingstiden är 1 600 timmar (1 år). För att kunna bli anställd som lärling krävs en gymnasieexamen om minst 2 250 poäng vilket innebär: • lägst betyg E i svenska 1, engelska 5, matematik 1 och de programgemensamma ämnena • godkänt gymnasiearbete • godkända betyg i praktisk ellära samt elkraftteknik (B-auktorisation).

MÖJLIGA YRKEN Utbildningen förbereder främst för ett yrke som elektriker inom installation eller eldistribution. Det är även möjligt att arbeta som hisstekniker, larmtekniker och nätverkstekniker.

DETTA ÖVAR DU OCKSÅ Serviceförmåga, kreativitet, entreprenörskap och förmåga att leda och arbeta i projekt.

KÖRKORT Oftast krävs B-körkort för att kunna få jobb som elektriker. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på El- och energiprogrammet ett startpaket för körkort.

Gymnasiegemensamma ämnen

600 p

Yrkesämnen

INRIKTNINGAR

1600 p

• Elteknik

2500 p Individuella val

200 p

Gymnasiearbete

100 p 26

YG MAGAZINE

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET Välj svenska 2 och svenska 3 i ditt individuella val samt byt ut en programfördjupning mot engelska 6 så får du grundläggande behörighet.

Hos oss kan du bli


”Lyssna på din handledare och försök hänga med. Du lär dig det mesta på praktiken om du lyssnar och är fokuserad.” MILIAN MELANGEN

R EN

N FÖ ELLÖ MED RIKER: T K ELE

0(SCkB)r 0 8 4 3 R MÅNAD PE

Kort om Milian

Namn: Milian Melangen Program: El- och energiprogrammet Intressen: Basket Vill göra efter gymnasiet: Jobba som elektriker och resa Framtidsdröm: Bli egenföretagare inom el

Ett yrke med mycket spänning Läs om vad Milian tycker om El- och energiprogrammet på Yrkesgymnasiet. Varför valde du Yrkesgymnasiet? – Några kompisar tipsade mig om det och sa att det var bra. Jag bor också nära skolan, så det är smidigt. Vad vill du göra efter gymnasiet? – Börja jobba direkt och tjäna pengar så att jag kan skaffa egen lägenhet och resa lite.

Hur är stämningen på skolan? – Stämningen är bra. Alla är med varandra och det är lätt att få kompisar. Bästa pluggtips? – Lyssna på din handledare och försök hänga med. Du lär dig det mesta på praktiken, men det är viktigt att lyssna.

YG MAGAZINE

27


Yrkesgymnasiet: Fordons- och transportprogrammet (FT)

• FORDONSTEKNIKER • YRKESCHAUFFÖR •

LAGER- OCH

TERMINALARBETARE Kickar du igång på bilar och fordonsteknik?

Är ditt intresse kopplat till allt som rullar? Vill du säkra ett jobb för framtiden? Då kan du få en utbildning som passar dina intressen. Det här är ett program för dig som gillar bilar och modern teknik. PROGRAMMET I KORTHET EFTER GYMNASIET Du är anställningsbar som fordonstekniker, yrkeschaufför eller lager- och terminalarbetare direkt efter din utbildning. Möjligheterna till jobb är goda.

MÖJLIGA YRKEN Mekaniker, yrkeschaufför, lager- och terminalarbetare, tekniker, bilelektriker, kundmottagare, reservdelsspecialist, däckmontör och bilplåtslagare.

DETTA ÖVAR DU OCKSÅ Försäljning, servicekänsla och social kompetens är viktiga inslag.

KÖRKORT Oftast krävs B-körkort för att kunna få jobb. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på Fordons- och transportprogrammet ett startpaket för körkort.

Gymnasiegemensamma ämnen

Yrkesämnen

600 p

1600 p 2500 p

Individuella val

200 p

Gymnasiearbete

100 p 28

YG MAGAZINE

INRIKTNINGAR • • • •

Personbil Transport Lastbil och mobila maskiner Godshantering

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET Välj svenska 2 och svenska 3 i ditt individuella val samt byt ut en programfördjupning mot engelska 6 så får du grundläggande behörighet.

Hos oss kan du bli


”Mina bästa minnen är från praktiken. Jag har jätteroligt där.”

EN : R ER FÖ NIK N K LÖ TE ) EL NS D CB O E (S M RD D O A F ÅN M R E P

0

0 14

kr

3

EN FÖR : LÖN FFÖR L E U D ME ESCHA YRK CB) D (S ÅNA M PER

29

0 kr

ISOBEL ROSENDAHL

90

MEDELLÖN FÖR EN LAGER- OCH TERMINALARBETARE:

29 800 kr

PER MÅNAD (SCB)

Kort om Isobel

Namn: Isobel Rosendahl Program: Fordons- och transportprogrammet Intressen: Vara med vänner Vill göra efter gymnasiet: Plugga vidare för en bredare behörighet Framtidsdröm: Vara framgångsrik

Yrket för dig med en passion för snygga bilar Isobel Rosendahl går andra året på Fordons- och transportprogrammet, och älskar att få mecka med bilar på riktiga arbetsplatser.

Hur är det att vara på APL? – Du får utföra riktig service, vilket är väldigt lärorikt och roligt.

Varför valde du Yrkesgymnasiet? – För att det är en bra skola som ligger nära där jag bor. Och för att jag tycker bättre om att lära mig praktiskt än att läsa i böcker.

Är det svårt att vara på APL? – Nej, det är chill.

Vad får ni göra på ditt program? – Mecka med bilar och lära oss om fordon.

Vilket är ditt bästa minne från Yrkesgymnasiet? – Mina bästa minnen är från praktiken. Jag har jätteroligt där.

Hur är lärarna? – De är trevliga och hjälper när du behöver det. YG MAGAZINE

29


Yrkesgymnasiet: Försäljnings- och serviceprogrammet (FS)

SÄLJARE

• KOMMUNIKATÖR Är du en handlingskraftig person med intresse för bland annat försäljning, entreprenörskap och kommunikation?

Skulle du vilja jobba i butik? Starta eget? Gillar du att ge människor vägledning och service? Då kanske det här är yrket för dig. Jobbar du inom handeln ligger utmaningen i att få kunderna att känna sig nöjda med sin affär. PROGRAMMET I KORTHET EFTER GYMNASIET Du är direkt anställningsbar inom handeln som till exempel butikssäljare. Hög­skolan bjuder på många vidareutbildningar som till exempel Butikschefs­programmet och Service Management.

MÖJLIGA YRKEN

Inom försäljning och service finns yrken inom ett brett spektrum, från butiksarbete till specialistkompetens inom e-handel. Andra möjliga yrken kan vara till exempel företagssäljare, kundtjänstmedarbetare, marknadsassistent eller marknadskommunikatör.

DETTA ÖVAR DU OCKSÅ Kundservice, säljteknik, entreprenörskap, kommunikation och marknadsföring.

SÄLJRESA* Tillsammans med dina kurskamrater reser du till en storstad i Europa. Målet är att se på säljrollen ur ett internationellt perspektiv. * Vissa orter kan istället erbjuda ett startpaket för körkort.

Gymnasiegemensamma ämnen

600 p

Yrkesämnen

INRIKTNINGAR

1600 p

• Försäljning och service

2500 p Individuella val

200 p

Gymnasiearbete

100 p 30

YG MAGAZINE

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET Välj svenska 3 (100 poäng) som en av kurserna i ditt individuella val så får du grundläggande behörighet till högskolan.

Hos oss kan du bli


R FÖ

EN

kCBr) 0 S 0 ( 1 AD

N LLÖ DE E: E M LJAR SÄ

“Här får du praktiska kunskaper som du faktiskt har nytta av direkt. Det är ett brett program som jag verkligen kan rekommendera.” EMMA SÖDERLUND

3PE0R MÅN

N FÖR EN MEDELLÖ IKATÖR: KOMMUN

3M3ÅN0AD0(SCkB)r 4 PER

Kort om Emma

Namn: Emma Söderlund Program: Försäljnings- och serviceprogrammet Intressen: Vara med kompisar Vill göra efter gymnasiet: Flytta utomlands och jobba Framtidsdröm: Starta eget företag

Bli en säljexpert och lär dig snacka med vem som helst Emma Söderlund går Försäljnings- och serviceprogrammet på Yrkesgymnasiet. Hon tycker om stämningen på skolan och gillar att hon har mycket praktik.

Hur är stämningen på skolan? – Den är bra och väldigt familjär, där alla känner alla. Det är mycket mer personligt än på en större skola.

Varför valde du Yrkesgymnasiet? – Jag sökte tillsammans med mina kompisar. Vi ville gå något praktiskt och inte sitta för mycket i skolbänken.

Hur är lärarna? – Lärarna är grymma. De ser till så att alla elever lär sig på bästa sätt.

Vad får ni göra på ditt program? – Vi får lära oss om allt inom försäljning och service, hur du jobbar inom handel och ger bra service. Jag jobbar extra i en affär och får använda mina kunskaper där, så det är jättebra!

Vanligaste fördomen om ditt program? – Vissa kanske tror att det är bättre att gå ekonomi, men här får du praktiska kunskaper som du faktiskt har nytta av direkt. Det är ett brett program som jag verkligen kan rekommendera.

YG MAGAZINE

31


Yrkesgymnasiet: Hantverksprogrammet (HV)

FRISÖR BARBERARE

• • HÅR- OCH MAKEUPSTYLIST Lockas du av att göra små och stora klipp?

Drömmer du om att skapa enastående looks? Att starta nya trender? Och dessutom göra business på ditt hantverk? Då är detta ett program för dig. Här får du möjlighet att vara kreativ och arbeta med dina händer. PROGRAMMET I KORTHET EFTER GYMNASIET För att bli behörig frisör måste du göra ett gesällprov. När du tar studenten ska du ha lägst E i samtliga hantverkskurser och i de gymnasiegemensamma ämnena. Du har då gjort steg 1 klart. Efter det följer en färdigutbildning på ett frisörföretag i 3 000 timmar (steg 2, 3 och 4) innan du kan avlägga gesällprovet och bli behörig frisör. För att bli behörig barberare behöver du också avlägga ett gesällprov, vilket du kan göra direkt efter Hantverksprogrammet. Du som har valt inriktningen hår- och makeupstylist kan gå rakt ut i arbete efter studenten.

DETTA ÖVAR DU OCKSÅ Att kunna bemöta kunder på ett professionellt sätt.

UTBILDNINGSRESA* Tillsammans med dina kurskamrater reser du till en storstad i Europa. Målet är att se på den europeiska marknaden och jämföra dina erfarenheter med den internationella frisörscenen. * Vissa orter kan istället erbjuda ett startpaket för körkort.

Gymnasiegemensamma ämnen

600 p

Yrkesämnen

INRIKTNINGAR

1600 p

• Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

2500 p Individuella val

200 p

Gymnasiearbete

100 p 32

YG MAGAZINE

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET Välj svenska 2 och svenska 3 i ditt individuella val samt byt ut en programfördjupning mot engelska 6 så får du grundläggande behörighet.

Hos oss kan du bli


”Alla är väldigt öppna och tar emot dig med öppna armar direkt.” MIRANDA AJAXSON

R FÖ

EN

kCBr) 0 S 0 ( 1 AD

N LLÖ DE R: E M SÖ I FR

3PE0R MÅN

Kort om Miranda

Namn: Miranda Ajaxson Program: Hantverksprogrammet Intressen: Idrott, keramik och hantverk Vill göra efter gymnasiet: Fortsätta plugga och få bredare behörighet inom frisöryrket Framtidsdröm: Göra intryck och få folk att le genom mitt yrke

Skapa förändring genom färg och klippning Miranda är från Norge men går nu Hantverksprogrammet på Yrkesgymnasiet. – Mina tidigare skolor i Norge går inte att jämföra med det här, säger hon. Läs mer om Mirandas intryck av YG, och varför hon gillar sitt program. Vad gör du på fritiden? – Jag håller på mycket med idrott och löpning. Varför valde du Yrkesgymnasiet? – För att jag gillar att göra saker praktiskt mer än att hålla på med teori. Hur är stämningen på skolan? – Det är den bästa skolan jag någonsin varit på. Mina tidigare skolor i Norge går inte att jämföra med det här. Jag har fått ett väldigt härligt intryck av skolan. Alla är väldigt öppna och tar emot dig med öppna armar direkt. Det känns helt naturligt. Du kan snacka med alla, och ingen är utanför.

Är lärarna bra? – Verkligen! De är nästan som en familj, även om du så klart respekterar dem som professionella lärare. Men det är skönt att veta att du kan prata med dem om vad som helst. Och de hjälper dig att förstå och lära dig på bästa sätt! Favoritplats på skolan? – Aulan, där kan eleverna träffas och prata. Vanligaste fördomen om ditt program? – Att du är lat om du väljer det, men det stämmer inte. Att sitta i skolbänken hela dagarna passar helt enkelt inte för alla. Jag tycker att det är ett grymt program för vi kommer lära oss ett yrke och kunna få jobb efter studenten utan att behöva traggla massa teori.

YG MAGAZINE

33


Yrkesgymnasiet: Hotell- och turismprogrammet (HT)

• HOTELLRECEPTIONIST •

RESEGUIDE

Är du en naturlig ledare och beredd att möta världen?

Tycker du om resor? Är du nyfiken på andra kulturer och traditioner? Kan du hålla många bollar i luften? Då kan det här vara utbildningen för dig. Du kan bli den som ger resenärer och kunder upplevelser för livet! PROGRAMMET I KORTHET EFTER GYMNASIET Du är anställningsbar som reseguide eller hotell­receptionist direkt efter din utbildning.

DETTA ÖVAR DU OCKSÅ Du får kunskap om resmål, resvägar, marknadsföring och försäljning. Din förmåga att samverka och kommunicera med andra är något som du ofta får öva.

UTBILDNINGSRESA* Tillsammans med dina kurskamrater reser du till ett annat land för att jämföra dina kunskaper mot en internationell marknad. Hur fungerar rese- och turismnäringen i det landet? * Vissa orter kan istället erbjuda ett startpaket för körkort.

Gymnasiegemensamma ämnen

600 p

Yrkesämnen

INRIKTNINGAR

1600 p

• Hotell- och turismnäring

2500 p Individuella val

200 p

Gymnasiearbete

100 p 34

YG MAGAZINE

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET Välj svenska 2 och svenska 3 (totalt 200 poäng) som kurser i ditt individuella val så får du grundläggande behörighet till högskolan.

Hos oss kan du bli


”Programmet passar de som gillar att träffa människor från hela världen. Det är ett väldigt socialt yrke där du får prata med många olika gäster.”

T: EN IS R ON FÖ TI N EP LÖ EC ) L E LR CB ED EL (S M OT D A H ÅN M R PE

27

2

00

kr

SELIHOM SISAY

EN FÖR ÖN : L L E DE ME EGUID RES CB) D (S NA Å M PER

00 86

2

kr

Kort om Selihom

Namn: Selihom Sisay Program: Hotell- och turismprogrammet Intressen: Umgås med vänner och familj Vill göra efter gymnasiet: Jobba som receptionist Framtidsdröm: Flygvärdinna

Ett internationellt yrke för dig som gillar att träffa nya människor Läs om varför Selihom Sisay gillar Hotell- och turismprogrammet på Yrkesgymnasiet, varför APL är så bra samt för vem programmet egentligen passar. Vad får ni göra på ditt program? – Vi får till exempel lära oss om hotellyrkets olika delar, som reception, housekeeping, frukost, lunch och konferens. Vad är det som gör skolan bra? – Att hälften av tiden sker på en arbetsplats och hälften på skolan. Jag gillar att vara på APL (praktik) mer än att sitta i skolan.

Hur är det att vara på APL? – Du får en handledare utifrån vilken avdelningen du är på. I reception följer du till exempel med receptionisten som visar hur arbetsdagarna ser ut och hur yrket fungerar. Är det svårt att vara på APL? – Nej, bara du har någon som visar hur du ska göra är det enkelt. För vem passar ditt program? – Programmet passar de som gillar att träffa människor från hela världen. Det är ett väldigt socialt yrke där du får prata med många olika gäster. YG MAGAZINE

35


Yrkesgymnasiet: Industritekniska programmet (IN)

SVETSARE • •

MASKINOPERATÖR

Vill du ha Sveriges hetaste jobb?

Kan du tänka dig att arbeta med metall? Skulle du uppskatta att vara eftertraktad? Då kanske Industritekniska programmet är något för dig. Svetsning innebär att man smälter metall­stycken och sammanfogar dem. Svetslågan är ibland över 2 500 grader så det är helt klart ett hett jobb. Som maskinoperatör övervakar och styr du maskiner inom olika industrier. PROGRAMMET I KORTHET EFTER GYMNASIET Du är direkt anställningsbar som svetsare eller maskinoperatör. Eftersom det är brist på utbildade svetsare har du mycket goda chanser att få arbete direkt efter gymnasiet.

MÖJLIGA YRKEN Svetsare är ett brett yrkesområde där du kan vara anställd inom verkstadsindustrin, på bygg- och anläggningsföretag, på entreprenad­företag samt som underhålls- och reparationspersonal vid olika industrier.

DETTA ÖVAR DU OCKSÅ Social förmåga och entreprenörskap.

KÖRKORT Ett B-körkort ökar dina chanser till anställning. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på Industritekniska programmet ett startpaket för körkort.

Gymnasiegemensamma ämnen

600 p

Yrkesämnen

INRIKTNINGAR

1600 p

• Produkt- och maskinteknik • Svetsteknik

2500 p Individuella val

200 p

Gymnasiearbete

100 p 36

YG MAGAZINE

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET Välj svenska 2 och svenska 3 i ditt individuella val samt byt ut en programfördjupning mot engelska 6 så får du grundläggande behörighet.

Hos oss kan du bli


”Lärarna blir dina vänner och gör så att du vill lära dig mer.”

ÖR NF LLÖ ARE: E D ME SVETS B) EN (SC AD N MÅ PER

32

600

kr

ROBIN OLSSON

R LÖN FÖ R: MEDEL INOPERATÖ K S EN MA

0(SCkB)r 0 3PE0R M9 D ÅNA

Kort om Robin

Namn: Robin Olsson Program: Industritekniska programmet med inriktning svetsteknik Intressen: Spel, musik, vänner och skateboard Vill göra efter gymnasiet: Jobba Framtidsdröm: Starta eget företag inom svets

Ett glödhett yrke där du svetsar samman bitarna Robin Olsson går Industritekniska programmet på Yrkesgymnasiet, och tycker väldigt mycket om sina lärare. – De är riktigt bra och förstående, säger han. Varför valde du Yrkesgymnasiet? – En polare sa att programmet var roligt, så jag testade det. Nu har jag varit här i snart tre år och trivs väldigt bra.

Hur är stämningen på skolan? – Stämningen är skön. Alla hittar vänner, så det är bra. Hur är lärarna? – De är riktigt bra. Alla är förstående. De blir dina vänner och gör så att du vill lära dig mer.

Vad får ni göra på ditt program? – Vi får svetsa och slipa, och lära oss om säkerhet. Du jobbar också mycket praktiskt och fysiskt. YG MAGAZINE

37


Yrkesgymnasiet: Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

KOCK

• • SERVITÖR/SERVITRIS

Hos oss kan du bli

Älskar du att prova olika matlagningstekniker och skapa nya rätter? Håller du med om att mat är livet? Vill du lära dig att laga och servera de bästa maträtterna? Då är Restaurang- och livsmedelsprogrammet för dig! Som kock eller servitör/servitris får du använda din kreativitet och skaparförmåga varje dag. Det är aktiva yrken där du behöver vara på tårna samtidigt som du får laga och servera riktigt god mat och dryck. PROGRAMMET I KORTHET EFTER GYMNASIET Du kan efter gymnasiet börja jobba inom restaurangbranschen eller läsa vidare om du har lagt till kurser för högskolebehörighet.

DETTA ÖVAR DU OCKSÅ Du tränar din samarbetsförmåga och entreprenörskap. Eftersom restaurangbranschen blir alltmer internationell får du också fördjupade kunskaper i engelska som är bra om du i framtiden vill jobba utomlands.

UTBILDNINGSRESA Tillsammans med dina klasskamrater åker du till en storstad i Europa. Då kan du lära dig mer om internationell matlagning och hur restaurangbranschen fungerar i andra länder.

Gymnasiegemensamma ämnen

600 p

Yrkesämnen

INRIKTNINGAR

1600 p

• Kök och servering

2500 p Individuella val

200 p

Gymnasiearbete

100 p 38

YG MAGAZINE

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET Högskolebehörighet får du inom ramen för hela eller delar av ditt individuella val.


N Ö LL K: E ED OC M NK E

”Det bästa är att laga mat, se nöjda gäster och göra dem glada.”

kr

R

0 SC 50AD (

B)

2P8ER M

ÅN

JACUB OJOWSKI

EN IS: ÖR N F RVITR Ö L /S E DEL ME VITÖR SER B) (SC AD N MÅ PER

26

900

kr

Kort om Jacub

Namn: Jacub Ojowski Program: Restaurang- och livsmedelsprogrammet Intressen: Att laga mat, spela spel och hänga med kompisar. Favoritmat att äta: Spagetti och köttfärssås Framtidsdröm: Bli en jättebra kock, inte som Gordon Ramsay men nästan.

Bli en mästare i köket och laga storslagna rätter Jacub lever sin dröm på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Han älskar nämligen att laga mat och ska i framtiden bli en kock att räkna med. Varför valde du Yrkesgymnasiet? – Det är mycket praktik, du lär dig väldigt mycket på praktiken och har stora möjligheter att få ett jobb efter studenten. Vad är det bästa med Restaurang- och livsmedelsprogrammet? – Det bästa är att laga mat, se nöjda gäster och göra dem glada. Vad får du lära dig på programmet? – Jag får lära mig många saker, såsom att laga mat. Du får också lära dig om bakterier och hur du ska behandla råvaror. I skolan får vi lära oss mycket om hygien och om olika sorters knivar.

Vad är det roligaste? – Att laga mat och mina kollegor på praktiken. Det är en rolig och bra atmosfär på jobbet. För vem passar kockyrket? – Det passar dig som gillar att laga mat och att experimentera. Man måste också ha ett intresse för yrket. Vad vill du göra i framtiden? – I framtiden vill jag jobba som kock på en restaurang och göra kunderna nöjda. Har du något råd till andra som vill gå det här programmet? – Att inte stressa utan bara köra sin egen väg. YG MAGAZINE

39


Yrkesgymnasiet: VVS- och fastighetsprogrammet (VF)

RÖRMONTÖR

• • VENTILATIONSTEKNIKER • FASTIGHETSSKÖTARE Skulle du gilla att arbeta med bra flow?

Uppskattar du att vara efterfrågad? I så fall kanske VVS är branschen för dig. En rörmontör installerar rör och system som gör att vi kan duscha och tvätta. Och behovet är stort, så möjligheterna till jobb är goda! PROGRAMMET I KORTHET EFTER GYMNASIET För att kunna bli anställd som lärling (vilket du är i cirka två år) krävs minst betyg E i yrkesämnen och i matematik, svenska och engelska. För att bli certifierad VVS-montör måste du även avlägga ett branschprov.

DETTA ÖVAR DU OCKSÅ Serviceförmåga, kreativitet, entreprenörskap samt förmåga att leda och arbeta i projekt.

KÖRKORT Oftast krävs B-körkort för att kunna få jobb som VVS-rörmontör. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på VVS- och fastighetsprogrammet ett startpaket för körkort.

Gymnasiegemensamma ämnen

Yrkesämnen

600 p

1600 p 2500 p

Individuella val

200 p

Gymnasiearbete

100 p 40

YG MAGAZINE

INRIKTNINGAR • • • •

VVS Fastighet Ventilation Kyl- och värmepumpsteknik

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET Välj svenska 2 och svenska 3 i ditt individuella val samt byt ut en programfördjupning mot engelska 6 så får du grundläggande behörighet.

Hos oss kan du bli


”Min mentor och VVS-lärare är den bästa läraren jag någonsin haft. Han hjälper och stöttar mig i allt, även i det som inte har med skolan att göra.”

EN R R: Ö F TÖ N N Ö O L ) M EL R CB E D -R Ö (S M VS AD V ÅN M R PE

36

0

00

kr

AZHAR KARIM

N FÖR E IKER: N LLÖN MEDE ATIONSTEK VENTIL

0 kr 3PE5R M6ÅN0AD (SCB)

MEDELLÖN FÖR EN FASTIGHETSSKÖTAR E:

29 400 kr

PER MÅNAD (SCB)

Kort om Azhar

Namn: Azhar Karim Program: VVS- och fastighetsprogrammet Intressen: Umgås med vänner Vill göra efter gymnasiet: Jobba och starta eget Framtidsdröm: Bli ekonomiskt oberoende

Lös problemen så att allt flyter på som det ska Azhar går VVS- och fastighetsprogrammet på Yrkesgymnasiet. Läs om hans upplevelser av skolan.

Hur är stämningen på skolan? – Det är inga grupperingar. Alla är samlade, vilket är skönt.

Varför valde du Yrkesgymnasiet? – För att det är mycket praktik. Du får jobba praktiskt, inte bara sitta i skolbänken.

Hur är lärarna på skolan? – Jag har inte så många lärare. Men min mentor och VVS-lärare Stefan är den bästa läraren jag någonsin haft. Han hjälper och stöttar mig i allt, även i det som inte har med skolan att göra.

Vad får ni göra på ditt program? – Det beror lite på var du gör din APL (praktik). Jag har hållit på mycket med varmvattensystem och stambyte av avloppsrör. Du får hålla på med allt som rör VVS, helt enkelt.

YG MAGAZINE

41


Yrkesgymnasiet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Hos oss kan du bli

Vill du göra något betydelsefullt för andra människor? Är du intresserad av hur människor fungerar? Vore det fint att använda dina kunskaper till att hjälpa? Då kanske yrket som undersköterska passar dig. På Vård- och om­sorgsprogrammet får du grundläggande kunskaper inom hälso- och sjukvård så att du kan under­lätta för människor i behov av vård. PROGRAMMET I KORTHET EFTER GYMNASIET Du är anställningsbar som undersköterska direkt efter din utbildning.

MÖJLIGA YRKEN Undersköterska, eller yrke inom akutsjukvård, öppenvård, psykiatrisk vård, barnsjukvård, hemsjukvård, hemtjänst, förebyggande hälsa eller vid särskilda boenden för äldre och personer med funktionsnedsättning.

DETTA ÖVAR DU OCKSÅ Att kunna bemöta människor med olika behov.

KÖRKORT Ett B-körkort gör dig mer anställningsbar. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på Vård- och omsorgsprogrammet ett startpaket för körkort.

Gymnasiegemensamma ämnen

600 p

Yrkesämnen

INRIKTNINGAR

1600 p

• Hälso- och sjukvård

2500 p Individuella val

200 p

Gymnasiearbete

100 p 42

YG MAGAZINE

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET Välj svenska 3 (100 poäng) som en av kurserna i ditt individuella val så får du grundläggande behörighet till högskolan.


”Vi lär oss väldigt mycket intressant om medicin, psykologi och hur du jobbar på ett äldreboende, med mera.” MIRNA EBRAHIMI

R EN N FÖ SKA: Ö L L R E TE MED ERSKÖ UND CB) D (S ÅNA M R PE

0 kr

0 30 3

Kort om Mirna

Namn: Mirna Ebrahimi Program: Vård- och omsorgsprogrammet Intressen: Dans Vill göra efter gymnasiet: Plugga till sjuksköterska Framtidsdröm: Frilansa inom skönhet

Ge stöd och vård till dem som behöver dig allra mest Mirna går på Vård- och omsorgsprogrammet på Yrkesgymnasiet. Programmet hjälper henne att uppfylla sin dröm om att bli sjuksköterska. Varför valde du Yrkesgymnasiet? – Jag vill bli sjuksköterska, och Vård- och omsorgsprogrammet kan ta mig dit. Lär du dig mycket på ditt program? – Ja. Vi lär oss väldigt mycket intressant om medicin, psykologi och hur du jobbar på ett äldreboende, med mera. Vad är det som gör Yrkesgymnasiet bra? – Stämningen. Det är en skön stämning där alla känner alla och hänger med varandra.

Hur är det att vara på APL? – Det är roligt. Du får uppleva annat än bara skolan och lära dig på ett annat sätt. Vanligaste fördomen om ditt program? – Att du har tråkigt, och kommer jobba på ett äldreboende resten av ditt liv. Det stämmer absolut inte. Det är väldigt roligt och finns oerhört många inriktningar att välja. För vem passar ditt program? – För de som vill jobba inom vården och hjälpa människor.

YG MAGAZINE

43


Yrkesgymnasiet: Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

BYGGNADSARBETARE

Tillhör du dem som förnyar, förbättrar och sätter färg på tillvaron?

Vill du skapa något som håller? Drömmer du om en färgstark miljö? Gillar du att arbeta praktiskt? Då kanske den här utbildningen är något för dig. Här får du bygga, renovera och måla. MÖJLIGA FÖRDJUPNINGAR SOM BYGGNADSARBETARE* BETONGARBETARE

GOLVLÄGGARE

Att vara betongarbetare är ett fysiskt krävande arbete och innebär att du arbetar med gjutning och armering av betongkonstruktioner för husbyggnader eller för broar och vägar.

Att vara golvläggare innebär att du har ett inomhusjobb i byggbranschen, vilket är unikt. Som golvläggare arbetar du med golvbeläggningar av olika material som till exempel plast, linoleum och parkett.

SNICKARE

MURARE

Att vara snickare innebär att du jobbar med träarbete i hela eller delar av ett byggprojekt. Det är ett hantverksjobb som är omväxlande eftersom arbetsuppgifterna varierar.

Att vara murare innebär att du arbetar inom ett av världens äldsta yrken. Dina arbetsuppgifter är till exempel att bygga upp husets väggar, klä taket med tegel och lägga plattor.

* Utbudet på skolorna kan variera baserat på branschens efterfrågan.

Gymnasiegemensamma ämnen

Yrkesämnen

600 p

1600 p 2500 p

Individuella val

200 p

Gymnasiearbete

100 p 44

YG MAGAZINE

INRIKTNINGAR

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET

• • • • •

Välj svenska 2 och svenska 3 i ditt individuella val samt byt ut en programfördjupning mot engelska 6 så får du grundläggande behörighet.

Anläggningsfordon Husbyggnad Mark och anläggning Måleri Plåtslageri


ELLER:

MÅLARE

Hos oss kan du bli

EN ÖN FÖR MEDELL SARBETARE: D A N BYGG

r 3PE3R M6ÅN0AD0(SCkB)

MED E MÅL LLÖN FÖ A R E: R EN

33 40

PER

MÅN

0 kr

AD (S

CB)

PROGRAMMET I KORTHET EFTER GYMNASIET

MÖJLIGA YRKEN

BYGGNADSARBETARE

Utbildningen förbereder dig för att jobba som byggnadsarbetare, snickare, murare, betongarbetare, golvläggare eller målare.

Efter gymnasiet kan du börja arbeta som lärling. Lärlingstiden varierar beroende på yrkesinriktning, men ligger mellan 24-36 månader. Efter tre år på Yrkesgymnasiet med godkända betyg kan du tillgodoräkna dig en del av lärlingstiden. När lärlingstiden är slut kan du ansöka om ditt yrkesbevis.

MÅLARE Du kan efter studenten börja arbeta som lärling, vilket du är i omkring två år. Efter gymnasiet tilldelas du 2 000 utbildningstimmar. Om du uppnår de betygskrav som branschen ställt får du tillgodoräkna ytterligare 1 000 utbildningstimmar.

DETTA ÖVAR DU OCKSÅ Företagande och entreprenörskap.

KÖRKORT Oftast krävs B-körkort för att kunna få jobb inom branschen. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på Bygg- och anläggningsprogrammet ett startpaket för körkort.

YG MAGAZINE

45


Kort om Nellie

Namn: Nellie Baudou Program: Bygg- och anläggningsprogrammet Intressen: Resor Vill göra efter gymnasiet: Flytta till USA och jobba som au pair Framtidsdröm: Bli ekonomiskt oberoende och skaffa familj

”Vi körde fyrhjuling och hittade på massa skoj. På kvällarna grillade vi och spelade brädspel. Det var otroligt roligt.”

”Det är ibland tufft att kliva upp på morgnarna, men jag får energi av min handledare och mina kollegor. De är riktigt roliga så det är härligt att jobba med dem på dagarna.” DAVID THAWEESAENG

Kort om David

Namn: David Thaweesaeng Program: Bygg- och anläggningsprogrammet Intressen: Spel och att umgås med vänner Vill göra efter gymnasiet: Jobba inom byggbranschen Framtidsdröm: Ha ett lyckat företag

NELLIE BAUDOU

Bygg upp saker från grunden

Sätt färg på tillvaron

Nellie trivs som fisken i vattnet på Bygg- och anläggningsprogrammet på Yrkesgymnasiet. Läs om Nellies bästa minne från skolan – och hennes planer på att driva eget.

David går Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning måleri på Yrkesgymnasiet. Läs om hans upplevelser av skolan och varför han tycker om sin APL (praktik).

Vad får ni göra på ditt program? – På skolan får vi lära oss grunderna i hur man bygger hus, snickrar, målar och lär oss att bygga väggar. På min APL (praktik) får jag lägga grunder, bygga dräneringar och göra ritningar, köra maskiner med mera.

Varför valde du Yrkesgymnasiet? – De erbjuder 50 % praktik. Jag vill vara på arbetsplatser och lära mig genom att göra. Du lär dig mer på arbetsplatser än att sitta i skolan och plugga.

Vad vill du göra efter gymnasiet? – Först vill jag flytta utomlands och jobba som au pair ett år. Efter det vill jag komma tillbaka till Sverige och starta mitt företag: Support by Nellie. I företaget ska jag utföra tjänster som till exempel att städa pooler och fixa tomter.

Vad är det som gör skolan bra? – Praktiken (APL), och att lärarna är bra och sköna.

Är lärarna bra? – Ja. De hjälper mig med allt möjligt, och de gör ämnena mycket roligare. Till och med ämnena jag tycker är tråkiga lyckas de göra roliga.

Hur är skolmaten? – Vi har egna kockar. Det är riktigt lyxigt, grymt god mat! Hur är stämningen på skolan? – Den är lugn. Det är mysigt i klassrummen.

För vem passar ditt program? – De som inte kan sitta still. Jag bytte från Försäljnings- och serviceprogrammet för att jag inte kunde koncentrera mig på lektionerna, och nu är jag alltid aktiv, vilket är perfekt.

Hur är det att vara på APL? – Det är riktigt bra. Det är ibland tufft att kliva upp morgorna, men jag får energi av min handledare och mina kollegor. De är riktigt roliga så det är härligt att jobba med dem på dagarna.

Vilket är ditt bästa minne från Yrkesgymnasiet? – På praktiken då jag och tio kollegor åkte till en ö för att jobba. Vi körde fyrhjuling och hittade på massa skoj. På kvällarna grillade vi och spelade brädspel. Det var otroligt roligt.

För vem passar ditt program? – För de som inte vill sitta i ett klassrum, utan vara ute på arbetsplatser och jobba praktiskt.

46

YG MAGAZINE


Riskerar du att inte bli behörig till gymnasiet?

Du kan vara lugn - vi har en lösning för dig!

Problem:

Lösning:

Du är inte behörig för att läsa ett yrkesförberedande program på gymnasiet.

Välkommen till något av våra introduktionsprogram!

YRKESGYMNASIET: INTRODUKTIONSPROGRAMMET VÅRA UNIKA INTRODUKTIONSPROGRAM I KORTHET: • Du kan börja läsa gymnasieämnen samtidigt som du läser upp dina grundskoleämnen. • Hos oss får du en mentor som du träffar regelbundet som stöttar, uppmuntrar och hjälper dig med dina studier. • De ämnen som du inte är behörig i läser du i mindre grupper där du har tillgång till vår specialpedagog. Lokala variationer kan finnas. • Vi erbjuder upp till 12 grundskoleämnen. Utbudet kan variera mellan skolorna – kontakta gärna din skola för att få veta mer om vilka ämnen som går att läsa just där.

PROGRAMINRIKTAT VAL – Lärlingsliknande utbildning (IMVoL)

YRKESINTRODUKTION – Lärlingsliknande utbildning (IMYoL)

Programinriktat val är undervisning riktad mot ett nationellt program. Målet är att du så snabbt som möjligt ska bli behörig till programmet. På Yrkesgymnasiet erbjuder vi dessutom en lärlingsliknande utbildning på det programinriktade valet, vilket betyder att du kommer att få ha APL (praktik) under mer än hälften av din studietid.

Yrkesintroduktion är en yrkesinriktad utbildning för dig som saknar behörighet till ett yrkesprogram. Utbildningen leder antingen till studier på ett yrkesprogram eller underlättar för dig att komma ut i arbete. När du läser Yrkesintroduktion hos oss får du en individuell studieplan som passar just dig och hur du vill lägga upp dina studier.

Vem kan söka till Programinriktat val? För att vara behörig till Programinriktat val krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk. Utöver det behöver du ha antingen: • Godkända betyg i matematik och engelska samt tre andra ämnen. • Godkända betyg i matematik eller engelska samt fyra andra ämnen.

Vem kan söka till Yrkesintroduktion? Du kan söka till Yrkesintroduktion om du saknar godkända betyg i ett antal grundämnen, men vill välja ett yrkesprogram i framtiden eller komma ut i arbetslivet.

HUR SÖKER DU? Du söker via din lokala gymnasieantagning, precis som till alla andra program. Se respektive orts sida för utbud. Eftersom platsantal och upplägg varierar mellan skolorna hittar du bäst information på vår hemsida. Du kan även kontakta din lokala skola för mer information.

yrkesgymnasiet.se YG MAGAZINE

47


ÖPPET HUS Skanna koden för mer info om våra öppna hus!

Ale

OM DU VILL JOBBA SOM SVETSARE SÄLJARE KOMMUNIKATÖR BYGGNADSARBETARE ELEKTRIKER FORDONSTEKNIKER

yrkesgymnasiet.se/ale

facebook.com/yrkesgymnasietale Instagram – yrkesgymnasietale

KONTAKT Adress: Rödjans väg 7, 449 34 Nödinge Vid frågor om gymnasievalet: Telefon: 010-33 10 200 E-post: info@yrkesgymnasiet.se Lovisa Bengtzén – kommunikatör Telefon: 010-303 12 21 E-post: lovisa.bengtzen@yrkesgymnasiet.se

MÅLARE PERSONLIG TRÄNARE /HÄLSOCOACH YRKESCHAUFFÖR LAGER- OCH TERMINAL- ARBETARE MASKINOPERATÖR AKTIVITETSLEDARE PLÅTSLAGARE ANLÄGGNINGSFÖRARE ANLÄGGNINGSARBETARE 48

YG MAGAZINE

Det bästa med skolan är att det är väldigt familjärt här samt att du får komma ut i arbetslivet tidigt.

Jag valde Yrkesgymnasiet tack vare praktiken. På YG får du väldigt bra struktur på dagarna med hjälp av lärarna.

VICTORIA KATANIC ELMÉN BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET

HILDA SVARÉN FÖRSÄLJNINGS- OCH SERVICEPROGRAMMET


ÖPPET HUS Skanna koden för mer info om våra öppna hus!

Borås

OM DU VILL JOBBA SOM BYGGNADSARBETARE ELEKTRIKER FORDONSTEKNIKER BARNSKÖTARE ELEVASSISTENT

yrkesgymnasiet.se/boras

facebook.com/ygboras Instagram – ygboras

KONTAKT Adress: Getängsvägen 27, 504 68 Borås Vid frågor om gymnasievalet: Telefon: 010-33 10 200 E-post: info@yrkesgymnasiet.se Lovisa Bengtzén – kommunikatör Telefon: 010-303 12 22 E-post: lovisa.bengtzen@yrkesgymnasiet.se

Här på YG blir det en bra mix av skola och praktik. Man jobbar några veckor och sedan kommer man tillbaka till skolan, då hinner man inte bli trött på något av dem. FIONA HERMANSSON BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET

Det är en bra skola att gå på om man vill komma ut i arbetslivet direkt efter studenten. Det är kul att få jobba med sitt största intresse redan på gymnasiet. LIAM PETTERSSON SWENSÅN FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET

YG MAGAZINE

49


ÖPPET HUS Skanna koden för mer info om våra öppna hus!

Gävle

OM DU VILL JOBBA SOM SVETSARE BYGGNADSARBETARE ELEKTRIKER RÖRMONTÖR FORDONSTEKNIKER

yrkesgymnasiet.se/gavle

facebook.com/yggavle Instagram – yggavle

KONTAKT Adress: Riggargatan 15, 802 86 Gävle Vid frågor om gymnasievalet: Telefon: 010-33 10 200 E-post: info@yrkesgymnasiet.se Madeleine Larsson – kommunikatör Telefon: 010-303 12 23 E-post: madeleine.larsson@yrkesgymnasiet.se

FRISÖR UNDERSKÖTERSKA MÅLARE FASTIGHETSSKÖTARE Jag valde VVS för att jag vill jobba med något praktiskt. VVS är också ett så varierande jobb, man får göra olika saker och det tycker jag är jättekul. IDA OLSSON VVS- OCH FASTIGHETSPROGRAMMET

50

YG MAGAZINE

Jag valde YG för att det är ett väldigt välkomnande gymnasium och för att de erbjuder mycket APL. IDA ALTAN-LINDER VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET


ÖPPET HUS Skanna koden för mer info om våra öppna hus!

Göteborg

OM DU VILL JOBBA SOM SVETSARE SÄLJARE BYGGNADSARBETARE ELEKTRIKER RÖRMONTÖR FORDONSTEKNIKER

yrkesgymnasiet.se/goteborg

facebook.com/yggoteborg Instagram – yggoteborg

KONTAKT

Adress: Ranängsgatan 9, 416 64 Göteborg Vid frågor om gymnasievalet: Telefon: 010-33 10 200 E-post: info@yrkesgymnasiet.se Lovisa Bengtzén – kommunikatör Telefon: 010-303 12 24 E-post: lovisa.bengtzen@yrkesgymnasiet.se

FRISÖR UNDERSKÖTERSKA HOTELLRECEPTIONIST MÅLARE RESEGUIDE BARNSKÖTARE ELEVASSISTENT SERVITÖR/SERVITRIS KOCK

Det bästa med YG är att man inte tröttnar; när du blir trött på att sitta i ett klassrum och ha lektioner så börjar praktiken om igen. Det blir en perfekt kombination. GAREEN MOHAMED VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET

Jag blev bemött på ett väldigt bra sätt när jag kom på öppet hus så då valde jag Yrkesgymnasiet. Det är en bra skola med mycket praktik. POLIKSENI THEODHORI EL- OCH ENERGIPROGRAMMET

KOMMUNIKATÖR YG MAGAZINE

51


ÖPPET HUS Skanna koden för mer info om våra öppna hus!

Huddinge

OM DU VILL JOBBA SOM SVETSARE SÄLJARE BYGGNADSARBETARE ELEKTRIKER RÖRMONTÖR

yrkesgymnasiet.se/huddinge

facebook.com/yghuddinge Instagram – yghuddinge

KONTAKT

Adress: Regulatorvägen 21, 141 49 Huddinge Vid frågor om gymnasievalet: Telefon: 010-33 10 200 E-post: info@yrkesgymnasiet.se Linnea Hasselmark – kommunikatör Telefon: 010-303 12 25 E-post: linnea.hasselmark@yrkesgymnasiet.se

FORDONSTEKNIKER FRISÖR UNDERSKÖTERSKA MÅLARE Det är väldigt lärorikt att vara på APL för att du får göra allt praktiskt. Det blir som en vana och du lär dig att bemöta människor – det gör du inte av att bara sitta i skolan. CLARA FROSTERUS VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET

52

YG MAGAZINE

Yrkesgymnasiet är mer praktiskt än teoretiskt. Du lär dig mer av att vara på plats och se hur en arbetsplats fungerar i verkligheten. SESSAN HOFMEIJER FÖRSÄLJNINGS- OCH SERVICEPROGRAMMET


ÖPPET HUS Skanna koden för mer info om våra öppna hus!

Linköping

OM DU VILL JOBBA SOM SÄLJARE KOMMUNIKATÖR BYGGNADSARBETARE ELEKTRIKER RÖRMONTÖR

yrkesgymnasiet.se/linkoping

facebook.com/linkopingyg Instagram – yglinkoping

KONTAKT

Adress: Linnégatan 7, 582 25 Linköping Vid frågor om gymnasievalet: Telefon: 010-33 10 200 E-post: info@yrkesgymnasiet.se Saga Wåke – kommunikatör Telefon: 010-303 12 26 E-post: saga.wake@yrkesgymnasiet.se

FORDONSTEKNIKER FRISÖR UNDERSKÖTERSKA MÅLARE RESEGUIDE

Variationen mellan APL och skola gör att du har mer energi när du väl är inne på skolan. Du får även mycket tid med lärarna vilket gör att du får en bra relation med dem. THEO KARLSSON VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET

Det bästa med skolan är samhörigheten mellan elever och lärare. Det är nog mycket tack vare att skolan är så pass liten. EMMA RUNESSON HANTVERKSPROGRAMMET

YG MAGAZINE

53


ÖPPET HUS Skanna koden för mer info om våra öppna hus!

Malmö

OM DU VILL JOBBA SOM SÄLJARE KOMMUNIKATÖR BYGGNADSARBETARE ELEKTRIKER RÖRMONTÖR

yrkesgymnasiet.se/malmo

facebook.com/ygmalmo Instagram – ygmalmo

KONTAKT

Adress: Estlandsgatan 6, 214 31 Malmö Vid frågor om gymnasievalet: Telefon: 010-33 10 200 E-post: info@yrkesgymnasiet.se Kevin Hörqvist – kommunikatör Telefon: 010-303 12 27 E-post: kevin.horqvist@yrkesgymnasiet.se

FORDONSTEKNIKER UNDERSKÖTERSKA MÅLARE BARNSKÖTARE ELEVASSISTENT VENTILATIONSTEKNIKER

Jag valde YG för att det är en bra skola och för att du har mer än 50 % praktik. Det passar perfekt för mig som vill ha jobb direkt efter skolan. BARAA DAOUD BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET

54

YG MAGAZINE

Det bästa med YG är gemenskapen mellan lärare och elever. Behöver du hjälp med något kan du få hjälp av en lärare eller en klasskamrat. FILIP GULLSTRAND FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET


ÖPPET HUS Skanna koden för mer info om våra öppna hus!

Munkedal

OM DU VILL JOBBA SOM SÄLJARE KOMMUNIKATÖR BYGGNADSARBETARE ELEKTRIKER FORDONSTEKNIKER

yrkesgymnasiet.se/munkedal

facebook.com/ygmunkedal Instagram – ygmunkedal

KONTAKT

Adress: Stationsvägen 24, 455 31 Munkedal Vid frågor om gymnasievalet: Telefon: 010-33 10 200 E-post: info@yrkesgymnasiet.se Lovisa Bengtzén – kommunikatör Telefon: 010-303 12 28 E-post: lovisa.bengtzen@yrkesgymnasiet.se

MÅLARE MASKINOPERATÖR YRKESCHAUFFÖR YG är en väldigt välkomnande skola med modern och bra utrustning. Jag lockades av att vi har mycket praktik där man kan skapa kontakter inför arbetslivet.

Yrkesgymnasiet är en liten och mysig skola med bra personal. ISABELLE LARSSON FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET

ALEXANDER MCNEISH EL- OCH ENERGIPROGRAMMET

YG MAGAZINE

55


ÖPPET HUS Skanna koden för mer info om våra öppna hus!

Norrköping

OM DU VILL JOBBA SOM BYGGNADSARBETARE ELEKTRIKER FORDONSTEKNIKER MÅLARE BARNSKÖTARE

yrkesgymnasiet.se/norrkoping

facebook.com/ygnorrkoping Instagram – ygnorrkoping

KONTAKT

Adress: Södra Promenaden 60, 602 39 Norrköping Vid frågor om gymnasievalet: Telefon: 010-33 10 200 E-post: info@yrkesgymnasiet.se Tilde Bergström – kommunikatör Telefon: 010-303 12 29 E-post: tilde.bergstrom@yrkesgymnasiet.se

ELEVASSISTENT

Det bästa med YG är den nära kontakten med lärarna. De vet när de ska vara ens lärare och när de ska vara ens vän. MARINOS IBRAHIM BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET

56

YG MAGAZINE

Det bästa med Yrkesgymnasiet är att vi varvar praktik med skola, så att vi aldrig tröttnar på något av det. SELVINA MUMINI BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET


ÖPPET HUS Skanna koden för mer info om våra öppna hus!

Skarpnäck

OM DU VILL JOBBA SOM SÄLJARE KOMMUNIKATÖR BYGGNADSARBETARE ELEKTRIKER FORDONSTEKNIKER

yrkesgymnasiet.se/skarpnack

facebook.com/ygskarpnack Instagram – ygskarpnack

KONTAKT

Adress: Flygfältsgatan 11, 128 30 Skarpnäck Vid frågor om gymnasievalet: Telefon: 010-33 10 200 E-post: info@yrkesgymnasiet.se Linnea Hasselmark – kommunikatör Telefon: 010-303 12 33 E-post: linnea.hasselmark@yrkesgymnasiet.se

FRISÖR UNDERSKÖTERSKA HOTELLRECEPTIONIST MÅLARE Det bästa med YG är gemenskapen mellan alla som går här och alla snälla lärare som är riktigt bra på att lära ut. Sedan gillar jag också att lokalerna är väldigt fina. SEBASTIAN VALTIN BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET

Lärarna är snälla och har tålamod med eleverna, och ger dig tid om du behöver det. YG har förståelse för elevernas behov. NATHALIE ESKAROUS HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET

YG MAGAZINE

57


ÖPPET HUS Skanna koden för mer info om våra öppna hus!

Skellefteå

OM DU VILL JOBBA SOM SVETSARE BYGGNADSARBETARE ELEKTRIKER FORDONSTEKNIKER FRISÖR

yrkesgymnasiet.se/skelleftea

facebook.com/ygskelleftea Instagram – ygskelleftea

KONTAKT

Adress: Risbergsgatan 4, 931 36 Skellefteå Vid frågor om gymnasievalet: Telefon: 010-33 10 200 E-post: info@yrkesgymnasiet.se Greta Lundqvist – kommunikatör Telefon: 010-303 12 30 E-post: greta.lundqvist@yrkesgymnasiet.se

UNDERSKÖTERSKA MÅLARE

Det bästa med Yrkesgymnasiet är att det är en liten skola med bra gemenskap där du lär känna alla. ELLA JOHANSSON HANTVERKSPROGRAMMET

58

YG MAGAZINE

Det bästa med YG är att det är en lärlingsutbildning och att du är ute på APL 50 % av tiden. TINDRA FORSLUND VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET


ÖPPET HUS Skanna koden för mer info om våra öppna hus!

Sollentuna

OM DU VILL JOBBA SOM SÄLJARE KOMMUNIKATÖR BYGGNADSARBETARE ELEKTRIKER FORDONSTEKNIKER

yrkesgymnasiet.se/sollentuna

facebook.com/ygsollentuna Instagram – ygsollentuna

KONTAKT

Adress: Djupdalsvägen 24-26, 192 51 Sollentuna Vid frågor om gymnasievalet: Telefon: 010-33 10 200 E-post: info@yrkesgymnasiet.se Linnea Hasselmark – kommunikatör Telefon: 010-303 12 31 E-post: linnea.hasselmark@yrkesgymnasiet.se

FRISÖR UNDERSKÖTERSKA HOTELLRECEPTIONIST MÅLARE RESEGUIDE BARNSKÖTARE ELEVASSISTENT

Lärarna på YG är bra och snälla. På APL lär jag mig väldigt mycket, till exempel omvårdnad och att ta blodprov. I framtiden vill jag bli sjuksköterska och jobba utomlands. ARTEMIS NIKPARS VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET

Jag gillar att vara ute och lära känna yrket. Det är roligt att vara på APL och jag trivs med mina kollegor. Jag har också bra kontakt med lärarna. KASPER RÅDSTRÖM EL- OCH ENERGIPROGRAMMET

YG MAGAZINE

59


ÖPPET HUS Skanna koden för mer info om våra öppna hus!

Solna

OM DU VILL JOBBA SOM BYGGNADSARBETARE RÖRMONTÖR FORDONSTEKNIKER UNDERSKÖTERSKA HOTELLRECEPTIONIST

yrkesgymnasiet.se/solna

facebook.com/ygsolna Instagram – ygsolna

KONTAKT Adress: Terminalvägen 12B, 171 73 Solna Vid frågor om gymnasievalet: Telefon: 010-33 10 200 E-post: info@yrkesgymnasiet.se Linnea Hasselmark – kommunikatör Telefon: 010-303 12 32 E-post: linnea.hasselmark@yrkesgymnasiet.se

BARNSKÖTARE ELEVASSISTENT

Jag valde YG för att jag vill börja jobba snabbt efter studenten. Förutom att du får bra möjligheter till jobb är det bästa med skolan gemenskapen och de fräscha lokalerna. MIO MISIC BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET

60

YG MAGAZINE

Jag rekommenderar YG till dem som vill vara ute på riktiga arbetsplatser och inte bara sitta i skolbänken och jobba teoretiskt. TILDE HEDIN BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET


ÖPPET HUS Skanna koden för mer info om våra öppna hus!

Täby

OM DU VILL JOBBA SOM PERSONBILSMEKANIKER FRISÖR BARBERARE HÅR- OCH MAKEUPSTYLIST LASTBILSFÖRARE

yrkesgymnasiet.se/taby

facebook.com/yrkesgymnasiettaby Instagram – yrkesgymnasiettaby

KONTAKT Adress: Enhagsvägen 11, 187 40 Täby Vid frågor om gymnasievalet: Telefon: 010-33 10 200 E-post: info@yrkesgymnasiet.se Linnea Hasselmark – kommunikatör Telefon: 010-303 12 38 E-post: linnea.hasselmark@yrkesgymnasiet.se

BILLACKERARE LASTBILSMEKANIKER BILSKADEREPARATÖR BUSSFÖRARE Jag valde YG för att vi fördjupar oss inom ämnen men på ett sätt som alla förstår. Det är även ett plus att vi får ha mycket praktik. PHILIP VINTER FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET

Det bästa med Yrkesgymnasiet är att alla är så måna om varandra och att alla tar hand om varandra. SAGA LUNDELL HANTVERKSPROGRAMMET

YG MAGAZINE

61


ÖPPET HUS Skanna koden för mer info om våra öppna hus!

Umeå

OM DU VILL JOBBA SOM BYGGNADSARBETARE ELEKTRIKER RÖRMONTÖR FORDONSTEKNIKER FRISÖR

yrkesgymnasiet.se/umea

facebook.com/ygumea Instagram – ygumea

KONTAKT Adress: Järnvägsallén 24, 903 28 Umeå Vid frågor om gymnasievalet: Telefon: 010-33 10 200 E-post: info@yrkesgymnasiet.se Caroline Fängström – kommunikatör Telefon: 010-303 12 34 E-post: caroline.fangstrom@yrkesgymnasiet.se

HOTELLRECEPTIONIST MÅLARE BARNSKÖTARE ELEVASSISTENT Jag valde YG för att jag vill bli frisör, och det finns goda chanser att bli bra på det tack vare att vi har så mycket praktik. LINDA GIDEONSSON HANTVERKSPROGRAMMET

62

YG MAGAZINE

Jag valde YG för att jag hörde att skolan har bra lärare och mycket praktik. Här är det fokus på att skolan ska kännas kul. MAYA SWÄRD HANTVERKSPROGRAMMET


ÖPPET HUS Skanna koden för mer info om våra öppna hus!

Uppsala

OM DU VILL JOBBA SOM SÄLJARE KOMMUNIKATÖR BYGGNADSARBETARE RÖRMONTÖR FORDONSTEKNIKER

yrkesgymnasiet.se/uppsala

facebook.com/yguppsala Instagram – yguppsala

KONTAKT

Adress: Bergsbrunnagatan 11, 753 23 Uppsala Vid frågor om gymnasievalet: Telefon: 010-33 10 200 E-post: info@yrkesgymnasiet.se Tuva Berg – kommunikatör Telefon: 010-303 12 35 E-post: tuva.berg@yrkesgymnasiet.se

FRISÖR UNDERSKÖTERSKA

Det bästa med Yrkesgymnasiet är att få lära sig ett yrke på riktigt ute på praktiken, istället för i klassrummet. Jag valde YG för att jag var trött på att sitta instängd i klassrummet. Jag ville hellre jobba praktiskt.

Jag valde YG för att jag ville få en varierad skolgång där jag inte måste sitta i skolbänken varje dag. Vi får mycket praktik och blir redo för arbetslivet.

HUGO BLOM FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET

SAGA TILLANDER ENGLUND VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET

YG MAGAZINE

63


ÖPPET HUS Skanna koden för mer info om våra öppna hus!

Väsby

OM DU VILL JOBBA SOM HUSBYGGARE ELEKTRIKER RÖRMONTÖR SÄLJARE

MARK- OCH ANLÄGGNING

yrkesgymnasiet.se/vasby

facebook.com/yrkesgymnasietvasby Instagram – ygvasby

KONTAKT Adress: Industrivägen 20B, 194 77 Upplands Väsby Vid frågor om gymnasievalet: Telefon: 010-33 10 200 E-post: info@yrkesgymnasiet.se Linnea Hasselmark – kommunikatör Telefon: 010-303 12 39 E-post: linnea.hasselmark@yrkesgymnasiet.se

FASTIGHETSTEKNIKER

Det bästa med Yrkesgymnasiet är att skolan är liten och alla lär känna varandra. Vi har bra och kunniga lärare – de förstår en, är snälla och roliga! AMELIA PERSSON FÖRSÄLJNINGS- OCH SERVICEPROGRAMMET

64

YG MAGAZINE

Jag känner mig trygg och kan alltid vara mig själv på skolan. Elever och personal accepterar mig för den jag är och lyssnar verkligen! HANNA SVENSSON VVS- OCH FASTIGHETSPROGRAMMET


ÖPPET HUS Skanna koden för mer info om våra öppna hus!

Västerås

OM DU VILL JOBBA SOM SÄLJARE KOMMUNIKATÖR BYGGNADSARBETARE ELEKTRIKER FORDONSTEKNIKER

yrkesgymnasiet.se/vasteras

facebook.com/ygvasteras Instagram – ygvasteras

KONTAKT

Adress: Kopparbergsvägen 25, 722 13 Västerås Vid frågor om gymnasievalet: Telefon: 010-33 10 200 E-post: info@yrkesgymnasiet.se Lejla Alukic – kommunikatör Telefon: 010-303 12 36 E-post: lejla.alukic@yrkesgymnasiet.se

FRISÖR UNDERSKÖTERSKA BARNSKÖTARE ELEVASSISTENT Det bästa med att gå på Yrkesgymnasiet är att du får en bra balans mellan skola och praktik, du hinner sakna skolan när du är på praktik och tvärtom. ELLA AXMAN HANTVERKSPROGRAMMET

Det bästa med Yrkesgymnasiet är den fartfyllda praktiken där du lär dig något nytt varje dag. Upplägget på utbildningen gör att tre år bara svischar förbi. ELIAS CORLIN BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET

YG MAGAZINE

65


ÖPPET HUS Skanna koden för mer info om våra öppna hus!

Örebro

OM DU VILL JOBBA SOM SÄLJARE KOMMUNIKATÖR BYGGNADSARBETARE FORDONSTEKNIKER UNDERSKÖTERSKA

yrkesgymnasiet.se/orebro

facebook.com/ygorebro Instagram – ygorebro

KONTAKT

Adress: Stubbengatan 2, 703 44 Örebro Vid frågor om gymnasievalet: Telefon: 010-33 10 200 E-post: info@yrkesgymnasiet.se Tilde Bergström – kommunikatör Telefon: 010-303 12 37 E-post: tilde.bergstrom@yrkesgymnasiet.se

RESEGUIDE HOTELLRECEPTIONIST BARNSKÖTARE ELEVASSISTENT Genom APL har jag kommit in i arbetslivet och skaffat kontakter för framtiden. Tack vare detta har jag fått jobb vid sidan av skolan och därmed en bra inkomst. WILLIAM LUNDBERG FÖRSÄLJNINGS- OCH SERVICEPROGRAMMET

66

YG MAGAZINE

En person kan ha jättefina betyg men ändå ha det svårt i arbetslivet. Genom APL på YG har jag fått lära mig hur det går till på ett riktigt arbete. TINDRA PETTERSSON BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET


du HAR LÄST YG MAGAZINE! TACK FÖR ATT Nu har du nått magasinets sista sida, och jag hoppas att du har lärt dig något, inspirerats och framför allt haft en trevlig stund.

Vi brukar säga att hos oss gäller mindre snack, mer verkstad. Det menar vi både bokstavligt och bildligt. Våra elever lär sig nämligen sitt yrke på riktigt – i bilverkstäder, byggverkstäder, på sjukhus, frisörsalonger och hotell. För att nämna några arbetsplatser. Var vill du lära dig ditt yrke – i skolbänken eller på en arbetsplats?

Om du har läst så här långt kanske du tycker att Yrkesgymnasiets koncept låter som något för dig. Tror du, liksom vi, att man lär sig bäst genom att arbeta praktiskt? Vill du vara på en riktig arbetsplats mer än halva gymnasietiden? Vill du få jobb direkt efter gymnasiet? I så fall tror vi att du passar perfekt på Yrkesgymnasiet.

Om du svarade alternativ två är du varmt välkommen till Yrkesgymnasiet!

Tatjana Miletic

VERKSAMHETSCHEF, YRKESGYMNASIET

FÖRETAGET BAKOM YRKESGYMNASIET Vi är ett norrländskt familjeägt utvecklingsföretag, grundat 1999, och har i dag drygt 2 200 medarbetare. Vi arbetar med utbildning och kompetensutveckling över hela Sverige i nära samarbete med närings- och yrkesliv. Yrkesgymnasiet startade vi 2009 då vi såg ett stort behov av ett riktigt yrkesgymnasium i Sverige. Resten är en lång framgångssaga och i dag är vi en av de största friskolekoncernerna i Sverige. Att driva skolor är ett stort samhällsansvar som vi tar på största allvar och vi vill hela tiden förbättra oss. Vårt kvalitets- och utvecklingsarbete

fortsätter med målsättningen att vara ett tryggt och stabilt företag inom skolvärlden och för de elever och föräldrar som väljer oss. Läs mer på: www.thorengruppen.se

”Vi är ingen vanlig gymnasieskola och vi kommer aldrig att bli vanliga. Vi är Yrkesgymnasiet som får elever att växa, utvecklas, prestera och må bra. Vi ska driva de skolor som ligger närmast yrkeslivet. Därför satsar vi extra mycket resurser på aktiviteter och samarbeten som ligger i gränslandet mellan skola och företagande.”

RAJA THOREN, VD THORENGRUPPEN


ALE Rödjans väg 7 449 34 Nödinge

SKELLEFTEÅ Risbergsgatan 4 931 36 Skellefteå

BORÅS Getängsvägen 27 504 68 Borås

SOLLENTUNA Djupdalsvägen 24-26 192 51 Sollentuna

GÄVLE Riggargatan 15 802 86 Gävle

SOLNA Terminalvägen 12B 171 73 Solna

GÖTEBORG Ranängsgatan 9 416 64 Göteborg

TÄBY Enhagsvägen 11 187 40 Täby

HUDDINGE Regulatorvägen 21 141 49 Huddinge

UMEÅ Järnvägsallén 24 903 28 Umeå

LINKÖPING Linnégatan 7 582 25 Linköping

UPPSALA Bergsbrunnagatan 11 753 23 Uppsala

MALMÖ Estlandsgatan 6 214 31 Malmö

VÄSBY Industrivägen 20B 194 77 Upplands Väsby

MUNKEDAL Stationsvägen 24 455 31 Munkedal

VÄSTERÅS Kopparbergsvägen 25 722 13 Västerås

Kontakta oss!

NORRKÖPING Södra Promenaden 60 602 39 Norrköping

ÖREBRO Stubbengatan 2 703 44 Örebro

Huvudkontor: ThorenGruppen AB Remontstråket 1 903 22 Umeå

SKARPNÄCK Flygfältsgatan 11 128 30 Skarpnäck

SKELLEFTEÅ

UMEÅ

GÄVLE UPPSALA

VÄSBY

VÄSTERÅS SOLLENTUNA TÄBY ÖREBRO

SOLNA SKARPNÄCK HUDDINGE

NORRKÖPING

MUNKEDAL

LINKÖPING

ALE GÖTEBORG

BORÅS

MALMÖ

www.yrkesgymnasiet.se info@yrkesgymnasiet.se 010–33 10 200

yrkesgymnasiet.se