Page 1

”Tiger” Combinatie: -Acryl- Olieverf schilderij –

Doe mee met een les “Wild-Life” op je schildersezel. Les 1 Hallo, leuk dat je meedoet met weer een bijzonder mooie Wildlife les. Wild-life was jaren geleden niet zo populair bij veel kunstenaars. A: vanwege de moeilijkheidsgraad, B: de vele uren priegelen c: Het niet weten hoe je te werk moet gaan enz. Ik hoop dat je door deze uitleg en stap voor stap voorbeelden, wat meer te weten komt over mijn werkwijze. Je ziet hoe je zelf aan de slag kunt met acryl en olieverf in een nieuwe combinatie. Allereerst heb je een schildersdoek of paneel nodig. Bv 40x50cm of 50x60cm of 50x80cm canvas. Het mooiste is natuurlijk in 3-D (3cm). Grijs, terra of sienna doeken koop je niet zo even kant en klaar in de winkel, dus moet je het zelf bewerken. Even met getinte gesso erop klaar….O! zo werkt het.!


Hoe en met wat bewerken we het canvasdoek / paneel?. Voor je begint is het belangrijk om een 1e acryl onderlaag aan te brengen.(de primer). Dat kan met een kleine schuimroller en met gesso. De witte gesso kun je op kleur maken, nl met kleine tubes acrylverf. BV.: Grijs: dat maak je bv met toevoeging van zwart en wit. De Terra kleur: met toevoeging van orange. En sienna: met okergeel- Sienna en dark omber* (donker bruin*). Laat je canvas daarna een tijdje drogen en uitharden voor dat je verder gaat. Ikzelf doe er vaak nog een extra dun laagje gesso op en schuur het tussendoor lichtjes. laat het na de laatste keer even goed drogen voordat je gaat tekenen / bv een uur. Ikzelf neem daarvoor graag ‘Grafiet papier’ om het voorbeeld of foto goed te kunnen tracen (overtrekken) op je canvas. Over het tracen: Dat doen bijna alle goede en moderne kunstenaars, dus voel je daarover niet schuldig!.(Je kunt het natuurlijk ook uit het handje tekenen, en zelfs met de episcoop.) Je hebt dan wel eerst een kleine haarscherpe fotoprint nodig van de foto. Die kun je vergroten op A3, in zwart wit en zelf tot 400 x vergroten bv bij de meeste buurtsupers zoals de Coöp. Voor de episcoop moet je het dus verkleinen tot ansichtkaart grote. De contouren zijn dus erg belangrijk. Voordat je gaat Tracen moet je het allemaal even vastzetten, (fixeren).En teken je alles wat je ziet, ook waar de schaduwen komen moet je lichtjes aangeven. Controleer even tussendoor of het werkt? anders moet je het misschien straks wellicht nog een keer doen!. Het beste is echter om met Grafiet papier te werken, dat gaat prima en is goed uit te gummen. Wanneer je een donkere ondergrond hebt dan is tracen niet te zien op het doek door het zwarte grafiet. Dan werk je dus beter met een episcoop en een geel of wit potlood. Hierbeneden zie je de zwarte en witte gesso en acrylverf, en daarnaast grafiet papier. Alle materialen zijn ook verkrijgbaar in onze Art-Shop. (zie website www.thonys-art.weebly.com)

We beginnen de les met acryl te mengen. We mengen dus wit met deze kleuren: Sienna en Raw Omber en wit. Zodat je een terra kleur krijgt, zoal je hieronder op ons voorbeeld ziet. Dat meng je eerst even goed door elkaar, en breng je het aan op je canvasdoek of paneel. Dat doen we met een kleine schuimroller. (Voeg evt. een druppel water bij de gesso als deze erg dik is. Let op dat je het dan wel goed mengt. Normaliter werken fijnschilders vaak met verschillende laagjes gesso over elkaar, waarbij ze elk laagje tussendoor licht schuren. Dat om een super gladde laag te krijgen. Waarbij elke volgende de laag gesso, steeds dunner wordt. 5 a 6 lagen zijn geen overbodig luxe. Het kost dan wel wat meer tijd, maar dan heb je ook wat moois!


Het rollen: Al mijn leerlingen waren verbaasd dat we veel met de roller werken,en dat op een schilderij of paneel. Dat heeft één reden. De verf verspreid zich super zacht en krijg je geen aanzetjes van je penseel. Natuurlijk doe je dat alleen op de achtergrond. Laat een halve centimeter vrij van je voorbeeld / trace, en doe de rest even met je Acryl penseel. Zodat het mooi strak aansluit aan je voorbeeld tekening. Druk zo weinig mogelijk met de roller op het doek en breng het soepel en losjes aan. Hoe langer en vaker je erover heen rolt, hoe zachter en vager de verf wordt. (Te hard drukken geeft nl strepen!) Vergeet de roller daarna niet gelijk schoon te spoelen met lauw water en zeep. Daarna goed droogmaken. ‘Scrubben’. We beginnen dus eerst met een soort acryl onderschildering (underpaint). We gaan nu wat nuances ‘scrubben’ en dat doen we ook met acrylverf. De meeste verf poetsen we eerst van het penseel, en met maar heel weinig acrylverf, wat we met een stug en plat acrylpenseeltje erin poetsen, gaat dat zeker lukken. Ook kun je hier en daar al wat donkere details toevoegen bv in sommige gebieden zoals in de oren en de strepen. Maak geen lange rechte lijnen maar maak zeg-maar zigzaggend al wat haartjes. Daarna ga je verder naar de ogen. Nu neem je even een plat penseeltje waarmee je wat korte platte lijntjes kunt maken voor de lijnen rond zijn ogen. Omdat je met acryl werkt is het heel snel droog. En kun je daarna al gelijk aan de slag met wat highlights, neem daarvoor de witte acryl /crème gesso. (dus niet gelijk puur wit! Want dan zullen je straks de witte haartjes niet zien opvallen.) Breng er wat kleur in bv grijs/of sienna. En maak daarmee de lichte plekken aan, zoals je hier beneden ziet. Je ziet een bruin oranje kleur boven de oren. Dat is puur omber met evt een klein beetje sienna. Neem een plat penseeltje voor de rechte en harige nuances.

Nadat je zover bent met de oren en wat strepen, (en wat highlights) gaan we verder naar de ogen. Hier beneden zie je de ogen van vlakbij. De kleuren zijn dezelfde als die je tot nu hebt gebruikt. Puur Sienna, Raw Omber, en getint wit.


Hier zie je de ogen apart en van vlakbij. Je ziet dat het nogal wat concentratie vergt, om de verschillende kleuren te scrubben en te kijken naar de soorten kleuren die je moet mengen , zoals je hier ziet. De donkerste rand en de iris is de kleur: Raw Sienna en wat omber (donker bruin) de andere kleuren meng je met sienna en/of wit of de kleur van je achtergrond, evt wat rood (roze/ terra.)[ ivoor Zwart en puur wit gebruik ja pas later met olieverf] Als je de ogen zover hebt geschilderd gaan we verder met de highlights. Op naar de neus en mond !.

Probeer het steeds in kleine stukjes te doen, en niet op alle plaatsen te gelijk te zijn. Pas als één deel klaar is, ga je weer een stukje verder.“Schilderen is vaak héél goed kijken”! En je goed focussen op éen bepaalde plaats. Een lange papieren koker of lege Tissou-rol kan je daarbij helpen. Of dek een gedeelte even af. Daarna weer getinte lichte plekken aanbrengen, met een stug en plat acryl penseel. Steeds bij een nieuwe kleur even wassen of spoelen met water.


Hier zie je de neus en mond, probeer een beetje in de buurt te komen van het voorbeeld. Oké we zijn nu zover hèhè, al een hele klus tot zover.

Hieronder zie je een overzicht van het hele plaatje helemaal in acrylverf gemaakt. Je hebt zeker gemerkt dat het eigenlijke ”schilderen” met veel verf hier niet werkt, want je moet de kleuren er juist met heel weinig verf, en een stug penseeltje erin poetsen. We noemen dat “scrubben”,oftewel poetsen cq wrijven. Met een stug acrylpenseel lukt dat aardig. Later werken we met olieverf en dan komt het echte schilderwerk. Deze fase heet ‘underpainting’-of onderschildering.

Het begint nu al aardig mooi te lijken. Nu kun je beginnen met de buitenkant van de Tiger. Dat doe je met zwarte gesso en kun je de grote vlakken schilderen met een kleine schone schuimroller. De rest doe je met een plat en breed penseeltje. Laat het nu weer een paar uur of halve dag goed drogen.

-Gesso-

-Acryl-penselen -

-Olieverf penselen-


Hier zie je onze hele ‘Tiger’ in acryl Nu gaan we beginnen met het zwart maken van de buitenkant. De grote stukken doen we weer met een schone roller en de aansluiting met een plat acryl penseel met Gesso zwart. Let op dat je geen hele strakke lijnen maakt op zijn hoofd en rug, maar laat wat structuur zien, zoals haartjes’ zoals je kunt zien op de volgende afbeelding. Oké einde les 1:

Op naar les 2 ! --->


 Les 2: Olieverf: Alvast gefeliciteerd met je resultaat in Acryl!.

Nu stappen we over naar ‘olieverf’.

Na de snel drogende Acrylverf is het nu tijd voor de langzaam drogende ‘Olieverf’. En kun je alvast gaan beginnen met een ‘hele dunne laag gebleekte lijnolie’. Die we heel voorzichtig gaan aanbrengen op je doek, bv met een breed en zacht penseel. Let op want soms als je te hard veegt neem je misschien de witte Acrylverf mee. Het teveel aan olie ‘dep’ je weg met een Tissou. Het doek / paneel voelt nu gladjes en smooth aan, en dat moeten we juist hebben,!. Nu kunnen we beginnen met je andere setje ‘olieverf’ penselen. Dus berg nu na de reiniging je Acryl penselen op.

Hierbeneden zie je een aantal mooie en voordelige sets olieverf penselen:

1

2

2


3

3

Set nr 1 heeft mijn voorkeur en de eerste kleur die je als eerste nodig hebt is: ‘Sapgroen en wit’. Die staan hier niet in het rijtje Wildlife kleuren, maar die brengen we nu wel aan op het zwart. De groene kleur breng je dus aan over het zwart maar je ziet er nog weinig van omdat sap groen vrij donker is en transparant. Je kunt natuurlijk ook Violet/Paars of Pthalo cq Kobalt blauw, nemen, want die zijn ook transparant. Misschien dat je deze kleuren wat mooier vindt als background/achtergrond?.Dat is aan jou. Breng het aan rond om de tijger. Daarna neem je een Tissou en veeg de gemorste verf weer van de Tiger af . Daarna neem je wat Titanium wit aan een vrij breed en plat penseel. En maak je wat nuances in het groen op de achtergrond, zoals je hier ziet op het onderstaande voorbeeld.


“Als je met wit aan je penseel wat nuances heb aangebracht in het donkergroen pas dan wel op dat je niet teveel over de Tiger knoeit, met groen of wit, want dat zal nl best moeilijk te verwijderen zijn. Daaronder gaan we met wit en geel cq blauw wat rotsen schilderen. Maak tussendoor je penseel even schoon als je veranderd van kleur. Vervaag de randjes daarvan met een schoon en zacht cq wollig penseel.(de vervager) Zodat deze rotsen wazig op de achtergrond lijken te staan. (zie voorbeeld).De strepen van de Tiger maken we steeds donkerder met dark omber, en een plat penseel, waarbij we hier en daar wat kleur (ondertoon) laten door schemeren. Nu gaan we eerst naar de oren.


Breng aan de oor-randjes de volgende olieverfkleuren aan

uit de bovenste rij:

De houtbruine kleur is Transparant oxide rood, meng er wat sienna door. Als je dat gedaan hebt, beginnen we aan de eerste haartjes in en op zijn


oren, en nemen we Titanium wit met een beetje sienna. Nog steeds niet het witste wit dus. Dat komt later. Neem een sleperpenseel of een pointer. Zoals je hier ziet.

Meng een beetje lijnolie en een beetje verdunning (Paint Thinner0 door het wit en rol de sleper er door heen, (dat heet: laden) Zorg daarmee voor een spits puntje waar we de haartjes mee maken. Met een sleperpenseel kun je mooie lijntjes maken, dat heet als je met de haartjes ‘mee sleept’ in de richting van de steel. Kijk zo:


Rechtsboven zie je een pointer penseel. Als je vacht wil maken zoals hier moeten de zwarte vlekken met acryl zijn gemaakt, waarmee je dan met Titanium witte olieverf, de haartjes maakt. Als het niet goed glijd heb je te weinig olie op je vlak. Te veel olie geeft zakker / lopers. En zal je verf gaan breken. Kijk goed hoe de haartjes lopen, dus in welke richting. Je kunt ook enkele grijze of zwarte haartjes erbij maken, of in een donker bruine tint, enz. Je kunt nu beginnen aan de vacht, neem eerst de donkere houtkleur, waarna je steeds lichter werkt. Als je zover bent met de oren gaan we verder met de ogen. Hier zie je een stappenplan.


Hier zie je de wat donkere tijgerogen. Die gaan we stap voor stap maken met olieverf, neem eerst de lichte tinten en werk daarna steeds donkerder bv de strepen en vlekken, waarna je als laatste de highlights maakt in de ogen. Als je goed kijkt zie je wat lichtblauw in de onderlijn onder de ogen hieronder en in de ooghoeken. In de ogen zie je Indian Yellow, en witte tinten en een beetje sapgroen. De lichtpuntjes zijn ook wat wit/blauw.

Hierbeneden zie je beide ogen.

Je ziet dat er best veel details te zien zijn, en daarom is het beter oog voor oog en stukje voor stukje te werken. Na de ogen gaan we verder met de grijze en witte haartjes. Doordat de ondergrond grijs of getint is kun je nu de haartjes beter zien. Kijk goed naar de groei richting van de haartjes, dat is erg belangrijk. Als je een beetje oefent kun je ik korte tijd best veel haartjes maken en ben je in een paar uur klaar. Je ziet in het houtkleurige gedeelte ook haartjes, je kunt ook gebruik maken van een trick, nl met een klein e scherp scheermesje, de haartjes er in krabben. Als of het haartjes zijn. Je kunt ook een uitstaand penseel nemen met veel haartjes, waarmee je per keer tamponneert op de huid, en daarna de puntjes en uiteindjes met een sleperpenseel meetrekt en bewerkt. Je kunt ook met de sleper haartjes trekken over het zwart. Let er wel op dat je op de grijs witte dus de lichte plekken, ook witte haartjes maakt en bij de houtkleurige

plekken, donkerder haartjes maakt, neem dan bv puur uit de tube. Je ziet dan ook geen zwarte geschilderde haartjes.


Zo nu zijn we bijna zover. Over het geheel is de tijger nog te donker op bepaalde plekken. Op de neus, werken we met wit en rood (roze), met een donkerbruine (bijna zwart) randje. Dat gaan we de volgende keer nog wat beter bijwerken, met kleur en highlights. Maar pas nadat het een paar dagen heeft gedroogd. Hier zie je het resultaat tot zover.

reukloze verdunner


Tiger 50x 60cm –Acryl & Olieverf in combinatie op doek De bovenstaande foto van de Tiger schilderij toont de basis-tonale onderschildering. Nadat we de verf wat verdunnen met linolie en verdunner (turp genaamd) gaan we wat lichte haartjes hier en daar in de vacht wat lichter maken. Zodat het tonale schilderij echter gaat lijken. Gewoon met wit en Burnt Sienna grijze en witte haartjes schilderen .Bekijk de verschillen zodat je weet waar je dat kunt doen. Ook de neus krijgt nu wat meer kleur en een highlight. Bekijk het hele schilderij even goed na en zet nog even de puntjes op de i . Ik wens je alvast veel succes. Gr Thony


Wildlife Art - op de ezel Fantastisch een Tiger op een ezel.!

Tiger Schilderij, wildlife art

Tiger  

tiger_step_by_step

Tiger  

tiger_step_by_step

Advertisement