Issuu on Google+

17 April 2012 | Semester 2 | Block 1

Peter Legge Associates

Reconstruction of two degraded cottages in Connemara. Assignment 1

Nick Greiving 115493 Thom Kuipers 115158 7X500 - Architectural engineering (Production & Parts)


Project information:

Index

Architect: Peter Legge Associates Contractor: Municipal Connemara Location: R340, Kilkerrin, Co. Galway, Ireland Function: Designed Holiday Home Completion date: 2010

1. The Architect 2. The Project 3. The Detail Floor plans & views Sources Sponsors


1. The Architect The design of the two old and declining dwellings was made by Peter Legge Associates, located in Dublin. The company was founded in 1961 by the current director Peter B. Senior Legge. The company mainly focussed in recent years on housing and rebuilding following the Irish style. Nowadays the company operates on different fields, such as architecture, interior and landscaping. Because the employes are originally Irish, they have a strong relationship with the Connemara Project, and it can be said that the project was performed perfectly.

Pic. 1: Cottages by nightfall

Pic. 2: Ruins of original cottages

The two degrated dwellings, build from the stapeld

added glazing, between the separated footprints

kitchen and dining area, wich is enclosed by fold-

stacked stones, were rebuilt by PLA to one amazing

of the cottages, acts as main entrance of the build-

ing doors made of glass to be opened to the na-

single-family dwelling. The house is on the country-

ing. Because of the transperency of the intermedi-

ture. Further, there are small windows placed in de

side of connemara, an area in the west of Ireland.

ate section, a beautiful connection arises between

facade to let daylight in from the east and west,

The two old cottages were completely disassem-

the Irish sea and the twelve hill tops on the landside.

as the bedrooms and bathroom are provided with

bled and rebuilt following the exact same way as

The roofslope of the intermediate section is a copy

daylight through skylight, directed on the ocean.

the original cottages, were possible with the same

of the original slope, performed in steal and glass. In

The dwelling is currently rentable for vacation pur-

rocks on the same place. The walls are build the

this area, the vertical transportation takes place by

poses.

same way as the low-lying walls, which are built

concrete stairs, which are stabbing from the walls.

on the bucolic landscape with it’s sloping hills. The

The interspace provides a view on the coast, the

2. The Project


2. The Project

interior

Interior The interior is, in contrast to the exterior, very tight and modern finished. The kitchen is very minimal, calm and extra warm, thanks to the warm colors and wood use. Light wood, silver and copper are used to create a relaxed, yet stylish atmosphere. The green of the outside nature is in contrast to the orange of the interior. Also, the lamps which are used have additional influence on the style of the interior.

Pic. 4: Kitchen interior

Pic. 3: Interior first floor bathroom

Pic. 5: Livingroom interior


3. The Detail Why did we select this detail?

Order of construction

The detail immediately grabs your attention, if you

By the construction of the two separate buildings,

should walk around the house or watch pictures of

the inner wall was constructed first. It’s made of

the cottages. The detail is situated in the connec-

poured concrete. The doorframe, as also the win-

tion of the two old buildings. It’s glazing makes sure

dow frame in the detail weren’t there yet at that

that both buildings do not lose their architectural val-

time. When the architect started with this project,

ue, by connection it to the other. The choice for glass

the two buildings were completely demolished

provides that it seems that there is no connection at

and rebuilt following the original footprint. By re-

all, because you can look right through the building.

building the dwellings, after the constructive inner

Also the visual lack of the window frame was very appeal-

wall with the insulation layer, almost every win-

ing. The slim glazing frame takes care of the natural ap-

dow- or doorframe is mounted on the inner wall.

pearance of the façade. This detail seems to be a bit of a mystery. The way of constructing this detail is not visible at all, which provides a certain curiosity.

Pic. 7: Sketch of chosen detail

Except the detail that we’re focussing on; it’s just a aluminium frame that is mounted in the outer wall. The outer wall is interrupted by a groove of 30/35 millimetre. In that groove a waterproof membrane is placed, which is mounted on the inner wall. This membrane makes sure that any liquids in the air layer will be discharged to the stacked stone outer wall, outside of the glass frame. That’s why the membrane is placed on top of the frame. Further, the wood frame is mounted beneath the concrete lintel, which bears the inner part of the outer wall, and the inner wall itself. Pic. 6: Chosen detail: Outer leaf cavity, concrete lintel, inner door frame, outer window frame

Pic. 8: Horizontal section sketch


3. The Detail in 2D

Floor plans & views

ground floor plan

2D Detail

front view

first floor plan

section view


3. The Detail in parts

Pic. 9: From left to right: Concrete inner leaf, stacked stone outer leaf, wooden door frame, finishing wood work, steel window frame with glass and plaster.


3. The Detail rendered 3D’s

Pic. 10: Render of detail, view from inside of the cottage.

Pic. 11: Render of detail, view from inside of the intermediate section.


Sources Peter Legge Associates: http://www.plaarchitects.ie/ Designboom: http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/18541/peter-legge-associates-connemara.html Homedesign: http://www.homedsgn.com/2012/01/13/connemara-residence-by-peter-legge-associates/ Trendir interiors: http://www.trendir.com/interiors/kitchen-dining-area-design-modern-with-a-view.html

Sponsors

AGC Eijkelkamp bv Goor

Morsink Bouwmaterialen bv Delden

Aanemersbedrijf Roetgerink bv Goor


Final Booklet AE I