Page 1

Vignet

The future is green! Waarom wachten? Vanaf 2014 moet elk nieuw of gerenoveerd huis groene energie kunnen opwekken. Het resultaat? Je woning is meer waard, je verbruikt minder en je installatie is up-to-date. Je Big Blue Energie Adviseur weet er alles van! Tekst: Violette Goethals

Voor alle stedenbouwkundige vergunningen die na 1 januari 2006 werden ingediend, is de energieprestatieregelgeving (EPB) van kracht. Sinds die datum mogen nieuwbouwwoningen een bepaald energieprestatiepeil (E-peil) niet overschrijden. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger een woning is. Op 1 januari 2014 daalt de E-score die je moet halen naar maximaal E60.Tegelijk komt er een verplichting bij: alle nieuwe gebouwen en gebouwen die ingrijpend worden verbouwd - denk aan strippen en heropbouwen - moeten in staat zijn om een minimale hoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen te halen. Wanneer je geen systeem voor groene energie installeert, moet je woning een E-peil halen dat minstens 10% beter is dan het maximale E-peil: E54 dus. Je moet in dat geval extra isoleren, luchtdichter bouwen, en/of een ventilatiesysteem met warmteterugwinning voorzien. Doe je dat niet, dan word je beboet.

magazine Van Marcke

6


Actieplan voor méér groene energie 1 Bespaar met thermische zonnepanelen

2 Plaats fotovoltaïsche zonnepanelen

Thermische zonnepanelen produceren warm water. Je kunt je verbruik van warmwaterproductie per jaar verminderen met ongeveer 55%. In de zomer is de opgewekte warmte voldoende voor het sanitair verbruik. Bij een bewolkte hemel moet je bijverwarmen met een traditionele condensatieketel of een warmtepomp. Vlakke zonnepanelen kun je laten inwerken in je dak, zonnepanelen met vacuümbuizen niet. Deze laatste zijn duurder, maar ze zorgen voor het beste rendement doordat in het voor- en najaar ook de schuine inval van de zon wordt benut. Zonnepanelen worden gecombineerd met een zonneboiler of een buffervat waaraan ook de warmtepomp, de gas- of stookolieketel of pelletkachel warmte afgeeft.

De zon is nog altijd de grootste bron van energie. Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten ongeveer 15% van het zonlicht om in gelijkstroom. Een omvormer zet de gelijkstroom dan weer om in wisselstroom.

Hoeveel kost het? Een gezin van vier komt toe met een boiler van 250 à 300 liter en 4 à 5 m² zonnepanelen. Reken daarvoor € 3.500 à € 4.000, exclusief plaatsing en btw. Gemiddeld bespaar je met een zonneboiler ongeveer € 240 per jaar. Let er wel op dat je zonneboiler goed is gedimensioneerd. Vraag raad aan je Big Blue Energie Adviseur.

7

Hoeveel kost het? Voor een doorsnee eengezinswoning met een bruikbare vloeroppervlakte van 200 m² wordt meestal een installatie van 4.000 kWh voorzien. De prijs van fotovoltaïsche installaties daalt nog steeds en de groenestroomcertificaten maken het mogelijk om de investering terug te verdienen in zeven à acht jaar.

1

2


Vignet

3 Kies voor een warmtepomp Warmtepompen halen een groot deel van de warmte uit de omgeving, volledig groen én gratis. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht, uit water of uit de aardbodem. Een compressor zet deze warmte om naar een hogere temperatuur, zodat je kunt verwarmen en soms ook koelen, en warm water kunt aanmaken. De elektrische energie die je in je warmtepomp steekt, is drie tot zes keer kleiner dan de warmte-energie die je eruit haalt. De opbrengst is sterk afhankelijk van

de temperatuur van de warmtebron. Laat je daarom deskundig adviseren. Warmtepompen zijn ideaal voor lagetemperatuursystemen zoals vloerverwarming of ventiloconvectoren. Bij een renovatie kun je een warmtepomp combineren met je bestaande verwarmingsinstallatie, die het bij vriesweer kan overnemen. Hoeveel kost het? Reken voor een woning met een bruikbare vloeroppervlakte van 200 m² op € 7.000 tot € 8.000 voor de warmtepomp. Boringen kosten zo’n € 4.000, exclusief btw.

T ip!

De Stiebel Eltron LWZ304 is een compacte lucht/water-warmtepomp met een ventilatiesysteem en een boiler of zonneboiler in één enkele module. 4. Investeer in biomassa Biomassa is een verzamelnaam van organische grondstoffen zoals koolzaad, suikerriet, maïs, biogas, groenafval, houtafval (o.a. houtpellets), dierlijk afval, mest, slib… Net zoals olie, kolen en gas kan biomassa worden omgezet in warmte en elektriciteit. De eenvoudigste methode is een pelletkachel. Wanneer de kachel wordt aan-

gestoken, brengt een vijzel de pellets (samengeperste korrels van afvalhout) vanuit een reservoir naar de verbrandingskamer. Het vuur verhit de lucht in de ingebouwde warmtewisselaars en een ventilator verspreidt de warmte. Hoeveel kost het? Een biomassaketel of -kachel kost tussen € 8.000 en € 12.000.

3

magazine Van Marcke

8


es Eris auditia sum velis volesci

5. Sluit je aan op het warmtenet In België zijn we net gestart met een stadsverwarmingsnet dat warmte recupereert uit de industrie. ‘Licht en Ruimte’ in Roeselare wordt de eerste verkaveling waarin woningen warmte halen uit de restwarmte van een verbrandingsoven. Deze warmte wordt via een warmtenet naar de woningen geleid. Als alle West-Vlaamse afvalverbrandingsovens zouden samenwerken, kan 25% van alle woningen in WestVlaanderen op deze manier worden verwarmd. Van Marcke levert de aftakstations voor het warmtenet. Hoeveel kost het? Je betaalt de aansluiting en een factuur op basis van een meter in huis. Hoeveel dit precies bedraagt, ligt niet vast.

6. Participeer in hernieuwbare energie in je buurt Je betaalt een bepaalde vergoeding en neemt zo deel aan een project in je provincie dat energie haalt uit hernieuwbare bronnen zoals wind, zon of biomassa. Je bijdrage moet minstens € 20 per² bruikbare vloeroppervlakte bedragen en het moet om nieuwe projecten gaan die minstens 7 kWh per jaar aan hernieuwbare energie produceren. Hoeveel kost het? Als je huis een bewoonbare oppervlakte van 200 m² heeft, betaal je dus € 4.000.

9

Van Marcke - O Mag!  

Article in O Magazine - The future is green - It offers a wide range of solutions to make your house more eco-efficiënt.

Van Marcke - O Mag!  

Article in O Magazine - The future is green - It offers a wide range of solutions to make your house more eco-efficiënt.

Advertisement