Page 1

tempus Ke !v e n t s

52

M oD d eI EXTRA people

PA G I N

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

A’ S

Nova Zembla

Exclusief interview Doutzen Kroes Jan Decleir HUB news

Top 10 Movies 2 see Kookrubriek Winterse en feestelijke gerechten: snel & low budget

BROSSEN!!! – WOONTIPS - KOOKRUBRIEK - BUDGETTIPS

Topmodel

Doutzen Kroes

Winter editie

KERST KROEGENTOCHT KOTREPORTAGE DURE DECEMBERMAAND IRIOKA NIEUWJAAR RECENCIES STUDENTENRAAD LOW BUDGET MODE HAAR TINTIN HOROSCOOP MORE INSIDE! BOEKENBEURS TEMPUS: VOOR EN DOOR STUDENTEN 2de editie TEMPUS.indd 1

#2

winter 2011/ 2012

22/11/2011 19:33:32


people

events

Fun

Mode

Editorial

hub news

student life

lifestyle

Tempus In opdracht van STUVO (Studievoorzieningen van de Hogeschool Universiteit Brussel) Stormstraat 2 1000 Brussel tempus.hub@gmail.com 2de editie winter 2011 – 2012 oplage 2000 Aan deze editie werkten mee:

Hoofdredactie: Maartje Natrop Eindredactie: Jeroen Mets Hoofd vormgeving: Davy Vandeputte Vormgeving & fotografie: Laura Meyers & Thomas Vanhoutte Redactie Actualiteit & Maatschappij en HUB nieuws: Christophe Vanhoutte Redactie Mode & Lifestyle: Roos Tamis Redactie Cultuur & Co: Katrien Dedycker

“I’m a sucker for the holidays...” Er is eigenlijk maar één nadeel aan de decembermaand, en dan heb ik het niet eens over de kou (heerlijk: muts op, sjaal om, wanten aan en gaan) maar over de financiën… December is meestal toch wel de duurste maand van het jaar, zeker voor ons, studenten die aan het einde van hun geld altijd nog een stuk maand overhouden. Ik gooi dan altijd maar al mijn broekzakken leeg en til de sofakussens op in de hoop nog ergens wat kleingeld te vinden voor een pintje op café. Deze keer ben ik echter voor mezelf, en voor jullie natuurlijk, op zoek gegaan naar de beste budgettips voor de feestdagen zodat we een toch kunnen genieten zonder helemaal blut te zijn. Op pagina 26 lees je hoe je de goedkoopste cadeaus vindt en de leukste feestjes organiseert zonder volledig platzak te hoeven raken. Daarnaast geeft onze culinaire redacteur een hoop heerlijke en feestelijke – doch zeer goedkope - recepten op pagina 34. Zo kun je mooi voor je familie koken, ze zullen versteld staan van je nieuw verworven status als chef-

2

actua

Uw hoofdredactrice aan het woord. December: mijn favoriete maand! I’m a sucker for the holidays: kerstliedjes, een megagrote en rijkelijk versierde kerstboom, cadeautjes, lekker eten en veel gezelligheid. Er staat tijdens de feestdagen altijd een enorme pan zelfgemaakte glühwein op mijn fornuis te geuren en al weken van te voren haal ik plezier uit urenlange shopsessies waarbij ik de leukste cadeautjes voor vrienden en familie probeer te vinden. Ook Oud&Nieuw vind ik geweldig: veel champagne, vuurwerk en weer een topjaar afsluiten met een spetterend feestje!

Colofon

c u lt u r e & c o

kok (terwijl het stiekem hele snelle en simpele recepten zijn). Maar december is meer dan de feestdagen… December is ook dé wintermaand bij uitstek. Koud maar daardoor ook heel knus: binnen met de verwarming aan lekker in de zetel hangen met liters thee of warme chocomelk en een filmmarathon met de topfilms uit de ‘top 10 voor de donkere dagen’ die je op pagina 44 vindt. Ook kun je genieten van een winters verhaal van de winnaar van onze verhalenwedstrijd (pagina 46) of lekker binnengluren bij andere koten vanuit je luie zetel met onze woonspecial (pagina 20).Vergeet tot slot niet uit te zoeken wat de sterren voor jou in petto hebben deze maand in onze gloednieuwe HUB-horoscoop! En als je uitgelezen bent, kun je voor jezelf een leuke nieuwe wintergarderobe aanschaffen. Laat je daarbij inspireren door onze winterse modereportage (pagina 12) met uiteraard volop betaalbare outfits.

Low Budget! Kortom: wij helpen je low-budget de wintermaand door! Eindelijk eens een twaalfde maand waarbij je niet volledig in het rood staat… Blijft er mooi wat extra geld over om op café te gaan. Ik wens jullie heerlijke dagen met veel champagne, cadeaus en chocola!

Ciao, Maartje Natrop Hoofdredacteur Tempus PS: je leest ons weer in de lente met de voorjaarseditie!

tempus

2de editie TEMPUS.indd 2

22/11/2011 19:33:33


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Inhoud 04 05 09 10 12 16 18 19 20 26 29 32 34 37 38 42 43 44 46 48 51

What Tempus wants for Xmas Nova Zembla: Liefde bevriest nooit The American way of living als uitwisselingsstudent Interview met de man achter Mineen: Wouter Ommeslag Warm de winter door Wonderschone winterfoto’s: december in beeld Column: brossen!!! Alles wat je al wilde weten over de studentenraad Binnenkijken bij drie Nederlandse en drie Belgische studenten Low budget december doorkomen IRIOKA: Het verhaal achter de club De losbandige Indignados Kerst op kot Jacques Brel Zijn uw handboeken nog steeds niet binnen? Kerst & Muziek Kuifje Top 10: De ultieme film voor de donkere dagen Winterverhaal Je studententijd: 5 dingen die je moet gedaan hebben Hub horoscoop

Cartoon: Maarten Van Praet www.koekjesmemelk.be

tempus 2de editie TEMPUS.indd 3

3 22/11/2011 19:33:39


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

What Tempus wants for Xmas... Vraag aan de redactie: wat staat er op jouw verlanglijstje dit jaar? Maartje Natrop, hoofdredacteur: Een jaar waarin ik me laat inspireren door ‘Yes man’ (de film met Jim Carrey). Overal wat vaker ‘ja!’ op zeggen en daardoor veel leuke, bijzondere, gekke en spannende dingen mogen meemaken. Daarnaast wens ik natuurlijk een lang en gelukkig bestaan voor Tempus.

Maartje

Thomas Vanhoutte, vormgever: Veel slapen en veel tijd, want dat heb ik tegenwoordig niet meer. Wat ook elk jaar op mijn verlanglijstje staat is de lotto winnen maar daar vrees ik ook dit jaar voor…

Davy

Thomas

Davy Vandeputte, hoofd vormgeving: Veel te veel om in dit kleine tekstballonnetje te passen... :-)

Laura

Katrien

4

tempus

2de editie TEMPUS.indd 4

Laura Meyers, fotografie & vormgeving: Ik droom er al een tijdje van een eigen fotostudio te bouwen en ben hiervoor ook aan het sparen. Fotomateriaal staat dus op mijn verlanglijstje maar ik houd ook wel van een goed boek.

Cristophe Katrien Dedycker, redacteur cultuur&co: Een sushi kit. Dan hoef ik niet meer die overprized sushi te kopen in de City 2, maar kan ik zelf creatief aan de slag. Of een rockconcertje in de AB: uitgeroepen tot een van de beste concertzalen ter wereld.

Jeroen Mets, eindredactie: Voor mezelf: een diploma Meertaligheid in juni. Voor elke student: wat meer humor en minder stress tijdens de examens. Voor de Rode Duivels: een trainer met lef. Voor de regering: veel sterkte en de diepste Antwaarpse put om in te vallen voor het Vlaams Belang

Roos Tamis, redacteur mode&lifestyle: Op mijn verlanglijstje dit jaar staat een wake up light. Ik wil nou wel eens een keer wakker worden op de tijd die ik had gepland. En doe er dan maar gelijk een bewegende wekker bij, en een wekker waarbij je eerst een moeilijke rekensom moet maken voor die uitgaat. Voor de zekerheid.

Roos

Jeroen

Christophe Vanhoutte, redacteur actualiteit&maatschappij en HUB-nieuws: Een goed rapport, toffe vrienden en veel geld zijn te cliché. Daarom ben ik dit jaar met de nieuwe Tempus zeer tevree.

22/11/2011 19:33:42


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

NOVA ZEMBLA: Liefde bevriest nooit. Een dag op de Brugse filmset met hoofdredacteur Maartje Natrop. Zaterdag 14 juli 2011 12.00: vanwege de zenuwen (het is tot slot mijn allereerste, echte filmsetbezoek) arriveer ik twee uur te vroeg in het romantische Brugge. Ik besluit in een lunchroom op mijn gemak mijn papieren nog eens door te nemen en een croque monsieur te eten. Onder het genot van een Straffe Hendrik blader ik door mijn interviewvragen. Hoewel ik uitgenodigd ben op de set, was het nog niet duidelijk of er de mogelijkheid tot een interview zou zijn. Via de mail heb ik al vernomen dat Jan Decleir – die de rol van dominee Petrus Plancius vertolkt in de film – vandaag helaas niet aanwezig zal zijn. Doutzen Kroes, het wereldberoemde topmodel dat in de film zijn dochter speelt, is er wel. Natuurlijk hoop ik op een kort onderonsje met haar om een vraag of twee te kunnen stellen.

14.00: ik word verwacht in café de Florentijnen voor een voorbereidend praatje. Het café blijkt een passende setting voor een inleiding op het setbezoek omdat het – net als Nova Zembla zelf – een historisch tintje heeft; kooplui uit Florence dreven er tijdens de middeleeuwen handel. Er staan cappuccino’s en schalen vol koekjes klaar waar mijn collega-journalisten en ik op knabbelen tijdens het promotiepraatje. Het accent in dit praatje ligt vooral op het feit dat Nova Zembla de allereerste 3D film van de lage landen is. In tegenstelling tot de meeste buitenlandse films (waar het effect van 3D via de computer wordt toegevoegd), is Nova Zembla direct 3D gefilmd door middel van het gebruik van twee camera’s tegelijk voor elk shot in plaats van één. Deze ingewikkelde techniek schijnt nog mooiere 3D resultaten op te leveren. Er wordt ons uitgelegd dat de film niet alleen in Brugge wordt opgenomen, maar ook voor een groot deel in IJsland, waar het slechts nul graden is het hele jaar door, hoewel het in de film een stuk kouder lijkt! In IJsland was het filmen echter niet altijd ongevaarlijk, zo vertellen de producenten ons; dat er door hevige regenval gladde en dus levensgevaarlijke situaties ontstonden op een gletsjer waar ze filmden. Gelukkig zijn alle acteurs heelhuids terug gekomen om hier in België verder te filmen. Een opmerkelijk detail is dat er wel in Brugge gefilmd wordt, maar dat Brugge eigenlijk Amsterdam moet voorstellen. Amsterdam is eveneens een grachtenstad maar is teveel gemoderniseerd om er authentiek-lijkende historische opnames te kunnen maken.

Nog even op mijn gemak wat voorbereidend journalistiek werk doen onder het genot van een pintje.

Verder leggen ze ons uit dat het verhaal van Nova Zembla wordt beleefd door de ogen van hoofdpersoon Gerrit de Veer en is gebaseerd op het dagboek dat hij destijds bijhield in 1548. Dit dagboek werd een echte bestseller, vertaald in vele talen, en maakte Gerrit rijk. Vreemd genoeg heeft niemand na de publicatie ooit nog iets van hem vernomen. Tot slot vertellen ze ons nog een grappig weetje: de ijsbeer die in de film gebruikt wordt, is een opgezette ijsbeer omdat ijsberen één van de weinige dieren zijn die niet getemd kunnen worden.

tempus 2de editie TEMPUS.indd 5

5 22/11/2011 19:33:48


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

Na afloop van het praatje is er nog een korte vragenronde die uitmondt in een wat informeler gesprek. Natuurlijk komt het gesprek ook op de van oorsprong Nederlandse Doutzen, waar de journalisten het meest geïnteresseerd in zijn, ook al heeft ze vergeleken met de rest van de cast geen grote rol. De persagent weet ons te vertellen dat Doutzen helemaal niet in het oorspronkelijke dagboek voorkomt. Haar rol is door regisseur Reinout Oerlemans bedacht en toegevoegd om dingen wat spannender te maken. Want zeg nou zelf: wie wil er nu naar een stel mannen kijken die in houten hutjes proberen te overleven?

De vele figuranten in alle soorten en maten mogen even pauzeren.

15.00: na het promotionele plaatje nemen we een kijk in de Brugse stadschouwburg: de basis van het filmproject waar acteurs, medewerkers en figuranten zich omkleden, opmaken en tussendoor rusten of eten. Wanneer wij aankomen, zitten de figuranten net aan een late lunch. De persagent die ons rondleidt, vertelt dat het elke dag weer uren werk kost om de honderden figuranten in de traditionele klederdracht te krijgen en te schminken.

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

15.30: na een half uurtje wandelen op de modderige set, komen we de regisseur tegen. Reinout Oerlemans – eigenaar van het succesvolle film/televisieproductiebedrijf Eyeworks – maakt graag even tijd voor ons en vertelt hoe het was om de film te maken. Het is pas het tweede regieproject voor Oerlemans en hij geeft ridderlijk toe dat het maken van de film allesbehalve makkelijk was.

“Vooral fysiek was het pittig.” In het koude IJsland trotseerden ze tijdens het filmen sneeuwbuien, hagel en harde winden. Reinout: “het was een mooie tijd maar ook een hele zware. Vooral fysiek was het pittig. Ik heb het gevoel dat ik drie films heb gemaakt in plaats van een. Maar ik ben zeer trots op het eindresultaat, we hebben echt iets unieks met deze film”. Tenslotte vertelt hij ons nog dat de natuur in IJsland echt prachtig is en dat de 3D effecten dit echt tot leven brengen. Door de extra diepte en scherpte lijkt natuur haast een extra personage in de film. 16.00: we sluiten het setbezoek af, waarna ik tot mijn grote vreugde te horen krijg dat ik aanwezig mag zijn bij de persconferentie over een uurtje. Er zal geen tijd zijn voor een persoonlijk interview met Doutzen maar ik mag wel continu met het topmodel meelopen en schrijf dus alles op wat ik hoor, spannend!

Doutzen en ik; een journalistiek hoogtepuntje!

15.00: de set op! We bewegen ons door de smalle steegjes in de buurt van de Brugse stadsschouwburg. De stegen zijn speciaal voor het filmproces afgezet en helemaal omgetoverd tot echte Middeleeuwse taferelen, inclusief echte, stinkende vissenkoppen en octopussen, grote stukken rauw vlees en koeienhuiden. Op de grond is zelf speciaal modder gegooid, waar wij door heen strompelen terwijl de regen met bakken uit de hemel komt.

6

tempus

2de editie TEMPUS.indd 6

22/11/2011 19:33:57


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

17.00: het is zover! Doutzen komt aanlopen met haar kostuum nog aan; een jurk met strak wit lijfje en wijde bloemenrok. Haar haar is speciaal voor de film gestyled in allemaal pijpenkrulletjes. Uiteraard ziet ze er, zoals altijd, stralend uit. Maar onder het knappe gezichtje blijkt ook een nog een heel lief en haast verlegen meisje te schuilen. Wanneer ze de vragen van de journalisten beantwoordt, klinkt haar stem heel zacht en soms zelfs aarzelend. Toch vergezelt ze al haar antwoorden van een stralende lach. Als een schaduw volg ik Doutzen bij al haar interviews, ondertussen stiekem hopend toch ook nog een vraag te mogen stellen. 18.00: jawel, de aanhouder wint! Doutzen en haar persagent hebben door dat ik er na een uur nog steeds ben en tot mijn verbazing geeft Doutzen zelf aan wel even tijd voor me te hebben (het resultaat van dit interview lees je hier onder). Na een leuk vraaggesprek nemen we afscheid en mag ik nog even met de beroemdheid op de foto. Wat een geweldige afsluiting van een bijzondere dag!

5 vragen aan Doutzen 1. Morgen is de laatste opnamedag, opluchting na alle fysieke inspanning of toch jammer? Het was zwaar maar ik ga deze film en de mensen waarmee ik heb mogen werken toch wel missen. We waren hier op de set toch een soort familie. Het was een heel intensief project en daarom ben ik toch wel emotioneel dat morgen de laatste draaidag is.

3. Kun je ons wat meer vertellen over je personage? Eerst dacht ik ‘pff, moet ik het thuiszittende, mooi kijkende vrouwtje spelen’. Natuurlijk ben ik deze film ook wel een plaatje, de mooie vrouw, maar ze is daarnaast ook nog eens heel slim – studeert sterrenkunde. Natuurlijk is het ook wel een eer dat mijn rol er speciaal bij geschreven is om het verhaal net wat leuker en spannender te maken.

2. Van model naar actrice, een logische switch? Mensen kunnen toch sceptisch zijn: een model dat opeens wil acteren, kan ze dat wel? Ik vroeg me ook af of ik het kon. Het was heel spannend, zo’n eerste keer, maar Reinout gaf me veel vertrouwen en heeft me ook heel veel geleerd. Daarnaast heb ik heel bewust deze film gekozen voor mijn eerste acteerervaring. Ik heb niet lang getwijfeld over de rol want toen ik wist dat ik met Reinout mocht werken, dacht ik meteen ‘ja!’. Ik heb heel veel respect voor hem, hij durft risico’s te nemen en een toch wel ‘on-Nederlandse’ film te maken. Het was echt speciaal om met hem te werken, zeker met zo’n goed script, daarom durfde ik het acteren aan. Ik ben heel erg tevreden nu; de beelden zijn heel mooi.

4. Hoe was het om als ‘groentje’ te werken met de zeer ervaren Jan Decleir? Jan was geweldig! In de scènes die ik samen met hem draaide, stond ik soms naast hem en keek ik gewoon naar hem: zijn stem, zijn houding, zijn ervaring… Best intimiderend. Het was in ieder geval heel leuk en leerzaam om met hem te mogen werken. 5. Nova Zembla is zo goed als klaar, heb je al nieuwe plannen op acteergebied? Ik vind het acteren geweldig, ik had er elke dag heel veel zin in om de set op te gaan. Ik zou graag verder willen met acteren maar wil eerst nog meer acteerlessen volgen. Ik zou graag nog eens in een actiefilm spelen. Maar eerst terug naar New York voor een nieuwe Victoria’s Secret show en daarna lekker vakantie…

tempus 2de editie TEMPUS.indd 7

7 22/11/2011 19:34:00


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

De Film Titel: Nova Zembla Regie: Reinout Oerlemans Script: Hugo Heinen Genre : Historisch drama Acteurs: Jan Decleir - Petrus Plancius Derek de Lint - Willem Barentsz Victor Reinier - Jacob van Heemskerck Doutzen Kroes - dochter van Plancius

De film beschrijft het legendarische en waargebeurde verhaal van de laatste ontdekkingsreis van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck. De reis wordt geïnitieerd door dominee Petrus Plancius. Wanneer hij erachter komt dat de jonge Gerrit de Veer verliefd is op zijn dochter, besluit hij Gerrit mee te sturen met het schip. Tijdens de reis strandt het schip met de bemanning op het eiland Nova Zembla waar ze vervolgens moeten overwinteren. Gerrit houdt van alle gebeurtenissen een dagboek bij en beschrijft de erbarmelijke omstandigheden waarin de mannen moet overleven‌

Dit enorme 3D spektakel gaat op 24 november in premiere!

8

tempus

2de editie TEMPUS.indd 8

22/11/2011 19:34:01


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

HUB News The American way of living als uitwisselingsstudent In het 2e semester vertrekt er een eerste lichting van vier HUBstudenten richting Dalton, Georgia in Amerika in het kader van een uitwisselingsprogramma. Tempus wou er het fijne van weten en trok eropuit voor een interview met Jef Valkeniers: oud politicus, psychiater en drijvende kracht achter dit project.

Tempus: hoe is een arts uit Dilbeek betrok- Tempus: mogen we binnenkort ook Ameken geraakt bij een uitwisselingsprogramma rikaanse studenten verwelkomen op onze tussen de VS en de HUB? campus? J. Valkeniers: Wel, Dilbeek (Valkeniers is er gemeenteraadslid en ereburgemeester , red.) is al jaren verbroederd met Dalton, een klein stadje in het noorden van Georgia. In Dalton wonen er redelijk veel Vlamingen en zijn er enkele grote Vlaamse bedrijven gevestigd zoals de Amerikaanse vestiging van Beaulieu. In het kader van de verbroedering ging er regelmatig een delegatie vanuit Belgie naar Dalton en omgekeerd. De laatste jaren was de relatie met Dalton echter aan het verzwakken, we zijn daarom vorige zomer met een delegatie van het verbroederingscomité naar Dalton gegaan om de banden terug aan het halen. Ter plaatse heb ik tijdens een onderhoud met de rector van het Dalton State College het idee aangehaald om studenten uit te wisselen. In januari zijn we dan met twee verantwoordelijken van de HUB naar Dalton getrokken. Daar hebben we gesprekken gehad met enkele decanen en met enkele Vlaamse bedrijfsleiders en heeft de HUB dan een overeenkomst ondertekendmet het Dalton State College.

“Iedereen weet dat een CV met een stukje buitenland, en zeker een stukje Amerika, altijd positief is”

J. Valkeniers: Nee, tot nu toe gaan er enkel studenten van bij ons naar Amerika. Maar de komende weken komen er twee proffen af van Dalton om te kijken hoe ze het gaan regelen om ook Amerikaanse studenten naar België te sturen dus de bedoeling is dat er ook in de toekomst ook studenten van Amerika naar België komen om lessen te volgen.

Tempus: plant u nog gelijkaardige projecten naar andere landen? J. Valkeniers: Dilbeek is ook verbroederd met Franschhoek in Zuid-Afrika en ik weet dat de Hogeschool Gent regelmatig studenten orthopedagogie naar daar stuurt voor hun stage. Misschien is het mogelijk om in de toekomst ook studenten van de HUB daarheen te sturen maar hier is nog niets concreet voor geregeld.

Jozef Valkeniers is een arts-neuropsychiater en een Vlaams politicus. Thans is Jef gemeenteraadslid in Dilbeek en lid van het partijbestuur van openVLD.

tempus 2de editie TEMPUS.indd 9

9 22/11/2011 19:34:08


people

events

Fun

Mode

hub news

HUB-News

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Interview met de man achter Mineen: Wouter Ommeslag

Tijdens het academiejaar 2010-2011 werd aan de overkant van het vertrouwde Hermes gebouw het volledig gerenoveerde ’t Serclaes in gebruik genomen. Er werd tevens beslist om een studentenrestaurant te openen op de verdieping -1, vandaar de toepasselijke naam Mineen. Het nieuwe studentenrestaurant moet een oplossing bieden voor de hongerige magen van het stijgend aantal studenten op de stadscampus. Op donderdag 6 oktober 2011 was de officiële opening. Tempus greep deze kans en strikte Wouter voor een interview met ‘de man achter de Minéén’. Tempus: Wouter, de werken aan de Mineen zijn nu officieel gedaan, een opluchting? Wouter: Jazeker. Het heeft allemaal wat langer geduurd dan gepland, maar we hebben te maken gehad met onvoorziene omstandigheden, bijvoorbeeld waterinsijpeling. Maar met de montage van de videowall enkele weken geleden is De Mineen nu volledig af. Tempus: hoe is het idee van De Mineen ontstaan? Wouter: De Studentenvooziening (STUVO) was al jaren bezig met geld te sparen om een studentenrestaurant te bouwen. Er waren plannen om de eerste verdieping van Hermes om te bouwen tot restaurant, maar omwille van de idee om de campussen te consolideren werd dit plan niet uitgevoerd. STUVO is toen op zoek gegaan naar alternatieven. Enige tijd later kocht de Hogeschool het volledige gebouw en zijn we meteen van start gegaan met het ontwerp van De Mineen. We hebben de refter van toen wel sterk uitgebreid met delen van de parkeergarage Tempus: toen wij vorig jaar eens een kijkje kwamen nemen bij de Mineen liepen we niet direct warm: een gemiddeld ziekenhuisrestaurant was hipper. Wat een metamorfose heeft er hier plaats gevonden! Kun je ons wat meer vertellen over het ontwerp? Wouter: Klopt, dit komt omdat het heel snel moest gaan. De HUB heeft het gebouw eind december 2009 gekocht en in september 2010 moest De Minéén open gaan. In het begin hebben we ons dan beholpen met meubelen die courant in de handel te verkrijgen waren, aangevuld met de oude meubelen van de KUB. Ondertussen zijn we tijdens de vakanties en examenperiodes begonnen met de definitieve inrichting van het restaurant. Voor de architectuur moet je bij A2D architects uit Tervuren zijn. De HUB heeft dit bureau onder de arm genomen voor de inrichting van ‘t Serclaes. De opdracht was duidelijk: het mocht absoluut geen refter worden.

10

Ik denk dat we daarin geslaagd zijn. Het studentenresaturant is nu opgedeeld in drie zones: de houten zone met maatbeubilair (waar vroeger parking was), de witte zone (met standaardmeubilair) en de rode zone met de boots (de rode zetels). Deze maatmeubels zijn speciaal voor de STUVO HUB ontwikkeld en zal je dus in geen enkele andere Hogeschool of restaurant vinden.

tempus

2de editie TEMPUS.indd 10

22/11/2011 19:34:10


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

Tempus : we bemerken de laatste dagen lange rijen voor de keuken van de Mineen. Tijd voor een tweede studentenrestaurant: de Mintwee? Wouter: Het studentenresaurant is niet drukker dan andere studentenrestaurants in Vlaanderen. Je moet weten dat we natuurlijk elke middag een rush hebben van hongerige studenten in een korte periode. Dat is ook één van de redenen waarom we werken met geschrankte uurroosters. De academische opleidingen hebben pauze om 12u30 en de professionele bachelors hebben pauze om 13u. Vanaf het tweede semester zal de drukte trouwens wat minder zijn, omwille van de stages in de professionele opleidingen en de vrije dagen voor de meesterproefstudenten in de academische opleidingen.

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

foto: L. Meyers

“Witloofrolletjes in hesp met kaassaus”

Tempus: tot slot, wat is jouw favoriete gerecht in de Mineen? Wouter: Witloofrolletjes in hesp met kaassaus!

Wist je dat: • • • • • • •

Wouter Ommeslag handelswetenschappen heeft gestudeerd aan de HUB (toen nog EHSAL, afgestudeerd in juni 2008); Wouter een culinair blog bijhoudt van restaurants die hij beoordeelt met W’s: De scores gaan van Walgelijk (W) tot Waarachtig Werkelijk Wouter Waardig (WWWW) Alles in de Mineen is speciaal ontworpen door het architectenbureau A2D architects uit Tervuren. Zelfs de toiletten zijn door een binnenhuisarchitect ontworpen; De Mineen vroeger voor een groot deel een parkeergarage was; Er binnenkort toiletruimtes/douches komen naast het restaurant zodat mensen zich daar kunnen opfrisssen; Evert Serclaes een edelman was die bekend is geworden door de herovering van Brussel op de Vlaamse graaf Lodewijk van Male tijdens de Brabantse Successieoorlog (op de grote markt vind je een wand standbeeld van Evert en wrijven over zijn arm zou een jaar lang geluk brengen), nu heeft hij de eer om zijn naam te verlenen aan het nieuwe HUB gebouw.

tempus 2de editie TEMPUS.indd 11

11 22/11/2011 19:34:10


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Warm de winter door Als we de doodenge berichten mogen geloven wordt het deze winter kouder dan ooit. De angst was van ons gezicht af te lezen toen we dat hoorden maar inmiddels zijn we bezig om ons goed voor te bereiden op de vrieskou. Wij kozen een aantal fashionable opwarmers uit om deze winter stijlvol mee door te komen. Natuurlijk zijn ze allemaal betaalbaar maar er zitten 2 of 3 chique varianten tussen verstopt voor als je bijvoorbeeld hele lieve ouders of een rijke oma hebt die wat voor je onder de kerstboom leggen. En voor als je echt geen geld hebt - of gewoon in een creatieve bui bent - vind je onderaan de volgende pagina korte en simpele instructies om zelf te leren breien; kun je mooi je eigen sjaal maken.

ASOS €13,05

ASOS €15,95

Renata Minki €10,00

ASOS €65,22

Friss & Company €23,95

ASOS €10,44

Juliet Monki €6,00

ASOS €26,09

ASOS €23,48

Bijenkorf €79,95

12

Malene Birger €118,90

ASOS €19,57

Topshop €26,00

tempus

2de editie TEMPUS.indd 12

22/11/2011 19:34:11


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

H&M €14,95

c u lt u r e & c o

actua

Ina Monki €20,00

MBYM €49,95

Mywardrobe.com €117,60

Topshop €25,00

Breien in vier stappen

1

2

3

4

1. Insteken. Je steekt de rechterpen in de linkerlus, zoals het pijltje aangeeft. 2. Omslaan. De twee breipennen zitten nu tegen elkaar aan. Je pakt de draad en slaat hem om de rechterpen heen zodat de draad tussen de twee pennen komt.

3. Doorhalen. Je blijft de draad vasthouden en haalt de lus die je hebt gemaakt over de rechterpen zodat er een nieuw lusje ontstaat aan die rechterpen.

4. Af laten glijden. Je laat nu de nieuwe lus van de linkerpen afglijden en begint weer opnieuw met het proces.

tempus 2de editie TEMPUS.indd 13

13 22/11/2011 19:34:12


people

events

Fun

Mode

hub news

How to wear...

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

The plain black dress Partytime

Glitterpanty ASOS €9,50

Glittervestje H&M €39,95 Tasje Stelle Mccartney €52,50

Armband American Apparal €17,50

Schoenen Alexander Ingelmo €245

A day in

the fore

st

Bontmuts Forever 21 €10,95 Schoenen Bronx €120,00 Legging Urban Outfitters €37,00

Witte wollen wanten H&M €6,95

14

Tas €125,00

Poncho H&M €19,95

tempus

2de editie TEMPUS.indd 14

22/11/2011 19:34:13


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

School chique

Blazer H&M €19,95

Gebreide panty Urban outfitters €19,00

Schoenen forever 21 €25,75 Riem Stelle Mccarney €325

Vest H&M €49,95

Tas ASOS €70

Home swee

t home

Gebreide sokken Forever 21 €6,90

Witte panty ASOS €32 Fuzzy bunny pantoffels Forever 21 €12,95

tempus 2de editie TEMPUS.indd 15

15 22/11/2011 19:34:14


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Wonderschone winter: december in beeld door L. Meyers

16

tempus

2de editie TEMPUS.indd 16

22/11/2011 19:34:21


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

tempus 2de editie TEMPUS.indd 17

17 22/11/2011 19:34:31


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

Docentencolumn

c u lt u r e & c o

actua

Brossen!!!

Dhr. P. Vermoortel

Als het onmogelijke woordenboek van het Algemeen Vlaams ooit geschreven wordt, dan zal daarin zeker het woord “brossen” voorkomen. Nederlanders zeggen “spijbelen”. “Brossen” is dus een van die zeldzame algemeen verspreide, echt Vlaamse woorden. Dat denken we toch. Maar we denken verkeerd. Want “brossen” is afgeleid van het Waalse “brosser”. “Brosser un cours” zeggen de Walen en de Vlamingen zeggen het hen na in de overtuiging dat ze Vlaams spreken. Dat zal Bart De Wever niet graag horen. “Brossen” schijnt deel uit te maken van het echte studentenleven. Net als lid zijn van een studentenclub, deelnemen aan cantussen, ruitenwissers van auto’s rechtop zetten, en natuurlijk: tweede zit hebben. Studenten brossen omdat de prof saai is of het vak niet interessant, omdat er de avond tevoren een fuif is geweest en omdat het verdomd lastig is om zo vroeg op te staan. En het staat toch allemaal in de cursus, nietwaar? Studenten moeten daarenboven ook nog studeren, examens afleggen, blokken en werkjes schrijven. Student zijn is geen lachertje. Het is een zwaar bestaan. Maar is het echt wel allemaal zo lastig? Er is ook een groep van jongeren die niet studeert, maar werkt. Zij kunnen niet brossen, zij hebben geen drie maanden vakantie en zij zullen geen diploma behalen. Maar zij zorgen er wel voor dat de economie draait en ze betalen belastingen waarmee onder meer ook het onderwijs gefinancierd wordt. Mogen studeren is dus een prachtig cadeau waarvoor heel wat mensen heel hard werken. Een cadeau dat studenten niet alleen de mogelijkheid biedt om hun horizon te verruimen, maar ook om een diploma te behalen. Een cadeau waardoor die studenten later maatschappelijk aanzien zullen genieten en hopelijk ook een stevig loon zullen krijgen. Al lijkt het soms lastig, student mogen zijn is eigenlijk een ongelooflijke luxe. Het is zoiets als mogen stemmen. Om de zoveel jaar zijn er verkiezingen. Voor dat recht zijn mensen neergekogeld. Uit respect voor hen en voor de democratie zetel ik bij elke verkiezing vrijwillig als secretaris in een stembureau. Dat is om halfzeven opstaan en omstreeks vijf uur thuiskomen. Altijd weer zie ik op de afstiplijsten hoeveel mensen niet komen opdagen. De zon schijnt zo prachtig, meneer. En het is zo verdomd lastig om op een vrije zondag naar het stembureau te komen. En misschien zullen we wel een kwartier in de rij moeten staan! Het zijn brossers. De brossers van het stembureau. Brossen is: het prachtige cadeau dat de maatschappij je aanbiedt, onachtzaam naast je neerleggen. Een cadeau waarvoor zoveel mensen zo hard gestreden hebben en waarvoor zoveel mensen die niet mogen stemmen en niet kunnen studeren, zoveel over zouden hebben om dat wel te kunnen doen. Brossen is vergeten wat een luxe het is om zo’n schitterend cadeau te krijgen.

18

tempus

2de editie TEMPUS.indd 18

22/11/2011 19:34:33


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

HUB-Interview Alles wat je ooit al wilde weten over de studentenraad! Bob Costermans, voorzitter van de HUB Studentenraad, startte dit jaar zijn master handelswetenschappen, bedrijfsmanagement. Hiervoor studeerde Bob aan de PHL en was reeds 4 jaar actief als studentenvertegenwoordiger. Wij vroegen hem van alles over de studentenraad. Tempus: Wat houdt lid zijn van de studentenraad nu eigenlijk in? Bob: “Volgens mij is een studentenvertegenwoordiger zijn meer dan gewoon een mandaat opnemen in een onderwijsinstelling. Je bent het of je bent het niet. Als studentenvertegenwoordiger wil je jouw medestudenten vertegenwoordigen op al de niveaus binnen de onderwijsinstelling. We willen de stem van de student doordrukken in de opleiding, de faculteit en op bestuursniveau. We leren de Hogeschool-Universiteit eigenlijk langs twee kanten kennen: langs de ene kant als student en langs de andere kant als een drijvende kracht die elke dag opnieuw er alles aan doet om de HUB verder te laten groeien als toonaangevende onderwijsinstelling met oog voor de student. Als HUB hebben we tevens drie vertegenwoordigers bij VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten, een groep die onze belangen behartigt op Vlaams niveau, tot bij de minister.” Tempus: Hoe ervaar jij studentenparticipatie? Bob: “Ik ervaar het als een must. Zonder de studentenparticipatie zouden er heel wat zaken beslist worden enkel en alleen vanuit het oogpunt van de Hogeschool-Universiteit en het personeel. Wij als studenten hebben soms een andere kijk op bepaalde zaken die we dan ook kunnen meegeven en naar voren brengen. De Hogeschool-Universiteit is zelfs verplicht om onze mening te vragen over bepaalde zaken vooraleer deze aan te passen. Denk hier maar aan de nultolerantie die er nog niet is doorgekomen en alles wat te maken heeft met het onderwijs en examenreglement. Nu zijn we sterk bezig aan een extra week blok voor de academische opleidingen. Je merkt, het is niet zoals vroeger in het secundair, wij kunnen echt dingen veranderen door het stemrecht dat we hebben in verschillende raden en organen. ”

Tempus: Waarom zou je lid van de studentenraad moeten worden? Bob: “Dit wordt je om verschillende redenen. De belangrijkste reden voor mij is de idealistische gedachte om dingen te kunnen veranderen en te verbeteren. Als studentenvertegenwoordiger wil je dat alles zo goed mogelijk georganiseerd is voor de studenten en ook een stuk door de studenten. Het woord studentenparticipatie mag ook zeer letterlijk genomen worden: we participeren in het bestuur van de school door het systeem van medebeslissingsrecht. De verscheidenheid van opleidingen maakt dat elke opleiding en elke faculteit zijn specifieke behoeften heeft. We moeten ervoor zorgen dat we alle verschillende behoeften kennen en zo een mooi compromis vinden waar iedereen zich in kan vinden. Zoals ik reeds zei hebben we in verschillende raden en organen een relatief groot stemgewicht waardoor we echt wel zaken kunnen tegenhouden of doordrukken. En daarnaast zitten er nog meer voordelen aan het lidmaatschap van de studentenraad; het is bijvoorbeeld zo dat je een heleboel mensen leert kennen als studentenvertegenwoordiger. Van medestudenten die je anders nooit ontmoet zou hebben tot directieleden, dit alles op zowel een formele als een informele manier. En natuurlijk...”

“We willen de stem van de student doordrukken in de opleiding, de faculteit en op bestuursniveau.”

tempus 2de editie TEMPUS.indd 19

19 22/11/2011 19:34:33


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Binnenkijken bij... Drie Nederlandse en drie Belgische studenten. Tempus was zo brutaal om bij enkele studenten binnen te vallen en rond te snuffelen in hun kamer. We waren ook nieuwsgierig of onze noorderburen nu dezelfde soort koten hebben als wij hier in Belgie, vandaar dat we ook bij wat Nederlanders binnen gevallen zijn… Conclusie: Nederlanders hebben dezelfde soort kamer maar kennen grappig genoeg het woord ‘kot’ niet!

foto: R. Tamis

Naam: Maya van Iwaarden Leeftijd: 21 Studie: fysiotherapie, in Nederland Hoe ben je aan de kamer gekomen? Via Kamernet.nl, een site waar je studentenkamers kunt vinden. Ik had heel veel geluk met mijn kamer, ik heb helemaal niet hoeven hospiteren. Ik was de eerste van alle uitgenodigden en ze zeiden meteen dat ik erin kon! Hoeveel studenten wonen er in het gebouw? Ik woon hier met nog een ander meisje. Maar dat meisje woont er nog maar twee weken, dus ik weet nog niet echt of dat klikt. Het is wel lekker ruim met zijn tweeën. Hoe groot zijn de kamers? Mijn kamer is 9m2, maar de kamer van het andere meisje

20

is 30m2. Er zit daardoor natuurlijk wel een groot verschil in prijs. Maar ik red het prima met mijn 9m2, omdat we ook een leuke huiskamer, keuken en balkon hebben. Hoe bevalt het leven op kamers? Goed, het is waarschijnlijk een cliché, maar het is heerlijk om te doen wat je wilt. Wat ook zo fijn is aan deze kamer is dat ik naar het centrum kan lopen en dus overal dichtbij zit. En het balkon is natuurlijk een pluspunt, vooral in de zomer kan ik hier mensen uitnodigen om lekker veel bier te drinken. Woontips: een tip om je kamer gezellig te maken is gewoon alles op de muur plakken! Treinkaartjes, posters, kaartjes van concerten, alles wat je kan vinden. Zo krijg je een muur vol herinneringen.

tempus

2de editie TEMPUS.indd 20

22/11/2011 19:34:42


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Naam: Melle Punter Leeftijd: 21 Studie: Natuurkunde, in Nederland Hoe ben je aan de kamer gekomen? Ik ging studeren in Utrecht en ging langs de Universiteit om me in te schrijven. Daar kwam ik Roberto tegen, die me de weg wees naar de inschrijvingen en zelf ook ging inschrijven. Zo gingen we allebei in Utrecht studeren en we kwamen elkaar nog vaak tegen op de universiteit, waar Roberto me op een gegeven moment vroeg of ik bij hem kwam wonen. Zijn vader had namelijk een huis gekocht voor hem om te wonen, en er konden nog vijf studenten bij. Dat wilde ik natuurlijk wel, en samen hebben we toen de rest van de huisgenoten uitgekozen. Hoeveel studenten wonen er in het gebouw? Er wonen hier zes studenten. Voor ons heeft er in dit huis een gezin gewoond, dus het is gewoon een rijtjeshuis in een normale buurt. Omdat het een huis voor een gezin is, hebben we ook een grote woonkamer. We zien elkaar daar heel vaak en proberen ook zo vaak mogelijk samen te eten.

foto: R. Tamis

Hoe groot zijn de kamers? Er zijn verschillende groottes van kamers. Mijn kamer is 9m2, maar er zijn er ook van 6m2 en 11m2. We hebben hier so-wieso meer dan genoeg ruimte, door de ruime huiskamer en de twee badkamers. Hoe bevalt het leven op kamers? Wel goed hoor, wel heel anders dan thuis. Ik ben enig kind, dus het is nu gek om met vijf leeftijdsgenootjes in huis te wonen. Woontips: goede regelingen maken! Bijvoorbeeld een schoonmaakrooster, en je daar dan ook echt aan houden. Dat scheelt echt heel veel ruzie en irritatie onderling.

tempus 2de editie TEMPUS.indd 21

21 22/11/2011 19:34:49


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Naam: Rosanne Versteeg Leeftijd: 19 Studie: Illustratie aan de HKU, in Nederland Hoe ben je aan de kamer gekomen? Via kamernet.nl, dat is een site in Nederland waarop kamers te huur worden aangeboden. Ik heb toen drie keer gehospiteerd. Ik was al een keer ergens anders aangenomen, maar dit huis vond ik leuker. Hoeveel studenten wonen er in het gebouw? We wonen hier met acht studenten, vier jongens en vier meisjes. Dus dat is eerlijk verdeeld. Maar het is soms ook best moeilijk om ook met jongens in huis te wonen, vooral als ze zo leuk zijn als bij ons. We zijn allemaal creatievelingen die studies doen die te maken hebben met kunst, wat je ook wel aan ons huis af kunt zien. We geven binnenkort ook een huisfeest waar we nu van alles voor aan het schilderen en knutselen zijn. Het schilderij op de foto in de huiskamer is daar ook voor.

foto: R.Tamis

Hoe groot zijn de kamers? Mijn kamer is 18 m2, sommigen zijn iets groter, anderen iets kleiner. Badkamers delen we met zij tweeÍn, en de gemeenschappelijke ruimte is zo’n 22 m2. Hoe bevalt het leven op kamers? Heel goed, lekker veel vrijheid! We hebben een heel gezellig huis, waar we ook wel eens een avondje samen op de bank hangen. Ik woon pas net op kamers, en een nadeel vind ik wel dat je elke dag opnieuw moet verzinnen wat je gaat eten, en koken. Ik moet nog even wennen aan het voor mezelf zorgen. Woontips: wordt niet verliefd op je huisgenoot! Verder is mijn grote tip: haal je meubels en andere zaken voor op je kamer van internet of tweedehands/vintage-zaakjes. Je bespaart handen vol geld, en bent nog origineel ook.

22

tempus

2de editie TEMPUS.indd 22

22/11/2011 19:34:54


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

foto: L. Meyers

Naam: Laetitia Bokestael Leeftijd: 22 Studie: pedagogische wetenschappen, afstudeerrichting: orthopedagogiek, KU Leuven

Hoe groot zijn de koten? Ik weet eigenlijk niet precies hoe groot mijn kot is, maar ik gok zo’n 12m2. Er zijn ook koten die ietsje groter zijn maar dit is natuurlijk wel goedkoper.

Hoe ben je aan de kamer gekomen? Ik heb dit kot gevonden via een koten-opendeurdag die gedeeltelijk wordt beheerd door de KU Leuven, waar ik studeer. Toen heb ik verschillende studentenkoten bezocht, om uiteindelijk voor dit kot te kiezen.

Hoe bevalt het kotleven? Super! Ik woon al vijf jaar op dezelfde kamer en ben er zeer tevreden mee. Het is hier echt meisjes onder elkaar, wat zeker en vast gezellig is, er heerst hier een toffe sfeer. Wel volg ik dit jaar stage in Mechelen, waardoor ik ’s morgens vroeg vertrek en ’s avonds laat thuis kom, dat is weer wat minder gezellig…

Hoeveel studenten wonen er in het gebouw? Er zijn ongeveer 31 studenten, allemaal meisjes, ik woon dus in een meisjeskot. Zeer fijn want de badkamer is gemeenschappelijk.

Woontips: zorg voor eigen plankjes in de koelkast, anders willen je etenswaren nog wel eens verdwijnen tijdens nachtelijke schranspartijen van je huisgenoten.

tempus 2de editie TEMPUS.indd 23

23 22/11/2011 19:35:11


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

foto: L. Meyers

Naam: Indra Kooge Leeftijd: 21 Studie: geschiedenis, Ugent Hoe ben je aan de kamer gekomen? Vorig jaar heb ik een stage gedaan in een cultuurcentrum te Brussel om mijn vorige studie af te ronden, ik ben dan op zoek gegaan naar een kot in de buurt van mijn stage en ben hier zo terecht gekomen. Ik studeer nu wel in Gent en pendel elke dag. De tijd dat ik op de trein zit benut ik door alvast mijn cursussen voor te bereiden of mijn huiswerk te doen. Hoeveel studenten wonen er in het gebouw? We wonen in dit gebouw met 8, per verdieping is ook een keuken die wordt gedeeld door 2 studenten. We hebben elk een eigen badkamer, dit vind ik wel belangrijk. Achteraan de tuin is er nog een tweede gebouw, daar zitten er nog 6 studenten. In totaal zijn we dus met 14.

24

Hoe groot zijn de koten? De grootte per kot is verschillend. De kleinste koten zijn zo’n 16m2, maar er zijn ook koten van 40m2. Groot genoeg dus voor een student. Hoe bevalt het kotleven? Ik vind het superleuk, het is een leuk kot om te wonen met toffe kotgenoten. Soms verschiet ik alleen nog van de prijzen in de supermarkt, hier in België. Ik kom oorspronkelijk uit Nederland en daar liggen de prijzen wat lager. De huurprijs in België ligt anderzijds gelukkig wel een stuk lager. Woontips: maak je kamer gezellig en knus en ga af en toe eens buurten bij je kotgenoten of gezellig samen eten.

tempus

2de editie TEMPUS.indd 24

22/11/2011 19:35:26


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Naam: Alex Verboven Leeftijd: 22 Studie: medische beeldvorming, HUB Hoe ben je aan de kamer gekomen? Ik woonde eerst in een ander kot in dit gebouw, maar dit kot kwam vrij dus ben ik hier met mijn vriendin gekomen, dat is natuurlijk een stuk gezellig. Hoeveel studenten wonen er in het gebouw? Er wonen 11 studenten in dit gebouw en 2 in aparte koten in de tuin, in totaal zijn we dus met 13. Hoe groot zijn de koten? De kamers varieren van 12 tot 60m2. Elk kot beschikt over een eigen badkamer en keuken. We hebben geen gemeenschappelijke ruimte, maar komen wel vaak bij elkaar ‘op bezoek’ en in de zomer barbequen we graag in de tuin. Hoe bevalt het kotleven? De laatste tijd heb ik er wat minder van kunnen genieten vanwege mijn eindwerk en mijn stage. Maar in het weekend ben ik wel op kot en dan geniet ik van het studentenleven. Ik woon hier al 3 jaar en ik kan er nog steeds niet genoeg van krijgen. Gelukkig zorgt mijn vriendin regelmatig voor het avondeten.

foto: L. Meyers

Woontips: zorg dat je een kaasfonduestel in huis hebt en een stel kaarten, dat staat garant voor heel veel gezellige avonden!

tempus 2de editie TEMPUS.indd 25

25 22/11/2011 19:35:41


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Low- budget december doorkomen

Blut, blutter, blutst?

Maar toch geen feestje willen missen, niet zonder cadeautjes willen aankomen of weigeren in je outfit van vorig jaar te feesten? Wij bieden je de oplossing in de vorm van tien handige tips die elke student met een kleine portemonnee de dure feestmaand helpen overleven.

Cadeaus 1. Doe-het-zelf-cadeaus Het merendeel van de cadeaus wordt niet gewaardeerd door de ontvanger. Shocking? Ach, je herkent het vast zelf wel: het honderdste fotolijstje of setje kaarsjes of stomme sokken die je van oma of broertje krijgt met de feestdagen. En maar weer glimlachend bedanken: “Ja, precies wat ik wilde! Had je niet hoeven doen hoor”. Zelf heb je waarschijnlijk ook vaak genoeg cadeautjes gegeven aan mensen die er niet oprecht blij mee waren. Dus waarom niet voor cadeaus met emotionele waarde gaan? Knutsel voor oma zelf een kerstkaart in elkaar, schrijf je ouders een lieve brief en maak je voor je zus een grappige collage. Ook je vriend of vriendin koop je af met een mooie liefdesverklaring, bij voorkeur in dichtvorm. Lekker creatief en origineel en dus altijd goed! 2. Rouleercadeaus Waarom niet de cadeaus die je toch nog niet leuk vindt een nieuw leven gunnen? Die lelijke vaas die anders maar verstoft in je kast of dat boek waar je niks aan vindt en wat toch ongelezen in je boekenkast ligt: inpakken en doorgeven die handel! Let alleen wel heel goed op dat je de cadeaus niet per ongeluk ‘retour afzender’ doet, dat kan wel eens een smetje op de gezellige kerstavond geven…

3. Online cadeaus Voor elk budget biedt www.2dehands.be of www. kapaza.be een uitkomst! Koop tweedehands cadeaus voor een prikkie (let wel dat je spullen neemt die nog in goede conditie zijn, let op foto’s). Zo vind je films, spellen of frutseltjes voor een paar euro. Thuis even inpakken met wat chique cadeaupapier en you’re good to go! Deze site geeft je trouwens ook nog de optie om alle ongewenste cadeaus die je zelf krijgt weer te verkopen. 4. Euroknallercadeaus Elke stad heeft wel een eurowinkel; zo’n winkel waar je cadeautjes vindt tussen de 1 en 5 euro. Kitsch cadeaus onder het mom ‘zo fout dat ze leuk zijn’. Hier kun je vooral je vrienden mee doen lachen!

26

tempus

2de editie TEMPUS.indd 26

22/11/2011 19:35:42


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Outfit 5. Ruilbeursoutfits Een tip speciaal voor de dames: een leuke manier om een nieuwe outfit te vinden zonder dat het je wat kost, is een ruilavond organiseren met je vriendinnen. Ruim allemaal je kledingkasten uit en gooi wat je niet meer draagt in een zak. Denk hierbij aan kleding die wel nog in goede staat is, maar die je zelf eigenlijk niet meer draagt. Twijfel je? Ga bij jezelf na: heb je het kledingstuk het afgelopen jaar gedragen? Nee? Direct de zak in! Heb je het dit jaar wel gedragen maar niet het afgelopen half jaar? Twijfelstapel! Kijk de volgende dag nog eens op de twijfelstapel en maak een strenge selectie. Maak er vervolgens een gezellige meidenavond van met thee en chocola en ruil zoveel mogelijk spulletjes. Wellicht maak je een vriendin heel blij met die ene jurk die al twee jaar op de bodem van je kast ligt! Daarnaast zit er ook vast wel iets draagbaars voor een feestje voor jezelf bij, zo ga je gratis in het ‘nieuw’ de decembermaand in. 6. Accesoire-outfits Wie zegt dat je een nieuwe outfit nodig hebt voor die ene kerstborrel of dat die knalfuif met Oud&Nieuw? Koop gewoon een waanzinnig leuke set accessoires waarmee je je feestoutfit van vorig jaar (of gewoon een simpele spijkerbroek en shirtje) helemaal mee opleukt. Denk aan sieraden, een opvallende tas of een stel feestpumps. Ook hiervoor kun je trouwens via Kapaza hele leuke koopjes op de kop tikken.

7. Uitverkoopoutfits Direct na de kerst is er altijd super-sale in alle winkels. Chaotische, overvolle winkels met graaibakken waar dames veranderen in beesten om die ene top voor 75% te bemachtigen… Je moet er wat voor overhebben maar dan kun je wel supergoedkope outfits scoren. Haal hier je Oud&Nieuw outfit en scoor meteen vast je kerstoutfit voor volgend jaar. Beter te vroeg dan te laat!

tempus 2de editie TEMPUS.indd 27

27 22/11/2011 19:35:42


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Feestjes 8. Familiefeestjes Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alle kerstborrels af te gaan maar dan ben je toch wel een beetje verplicht elke keer iets voor de gastvrouw/heer mee te nemen. Waarom niet gewoon lekker twee dagen bij je ouders op de bank hangen en stomme kerstfilms kijken in je chilloutfit? Goedkoop en gezellig. Het gratis eten, de gratis drank en de bodemloze voorraad kerstkransjes zijn natuurlijk ook een plus. Koop wel even een bloemetje als bedankje (en voor de allerarmsten onder ons: zelf bloemen plukken mag ook of zie tip 1).

9. American-style-feestjes De perfecte formule voor een zeer geslaagd feest zonder dat het veel kost: American-style! Dit bekent: iedereen neemt wat mee. Dus nadat je lekker goedkoop kerst hebt gevierd bij je ouders (zie tip 8), organiseer je een knallend Oud&Nieuw feest op je kot. Je laat elke vriend of vriendin zelf drank meenemen en jij zorgt als gastvrouw alleen voor wat hapjes. Ga hiervoor naar de supermarkt en doe wat gymnastiek: hoe dieper je door je knieën zakt, hoe goedkoper de producten worden. In het onderste schap vind je nootjes en chips voor nog geen euro. Kwaliteit maakt niet uit, proeft toch niemand als ze dronken zijn.

10. Pas-verloren-feestjes Een allerlaatste tip voor de aller-,allerarmsten onder ons. Zij die in paniek raken wanneer de feestdagen naderen omdat ze echt geen ene cent meer hebben. Zij die wanhopiger dan wanhopig zijn. Doe de ‘ik-ben-mijn-pas-verloren-truc’. Dit houdt in: je oefent je meest zielige blik, houd je hoofd schuin en legt met je liefste stemmetje uit dat je jouw betaalpas verloren bent en dus echt, echt, nee echt, geen geld meer hebt. Wedden dat je vrienden je uit een goed hart meenemen op café? Het is tenslotte Kerstmis! Waarschuwing: doe dit niet elk jaar, anders gaat het opvallen en daar scoor je natuurlijk geen punten mee bij je vrienden.

28

tempus

2de editie TEMPUS.indd 28

22/11/2011 19:35:44


people

events

IRiOKA

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Het verhaal achter de club. Irioka is een club waar gezelligheid, respect en vriendschap primeert. We gaan met onze bende dikwijls samen op stap om te feesten, maar ook organiseren we tal van activiteiten. In het begin van het academiejaar gingen we bowlen, maar ook een kroegentocht, quiz en cantus deden we met veel plezier. Natuurlijk was er ook de doop, de nieuwe leden kunnen hieraan deelnemen maar worden tot niks verplicht. Persoonlijk vind ik het wel fijn om gedoopt te worden, dan krijg je een lintje en hoor je echt bij je club. Naast dit alles zorgen we ook elk jaar voor enkele spetterende feestjes! Dit jaar hadden we reeds The Blues Brothers Party, waar er massaal gefeest en gedronken werd. Daarnaast organiseren we ook voor de oud-leden een kaas- en wijnavond en gaan we met z’n allen nog enkele fijne avonden beleven op de kerstmarkt voor de examens eraan komen. Ten slotte volgen er in het tweede semester nog enkele feestjes en activiteiten. Voor meer informatie: irioka.webs.com of er kan steeds gemaild worden naar: studentenclub.irioka@gmail.com I edereen welkom R ustig op café of feesten als de beesten I nmiddels 11-jarig bestaan O ntzettend veel plezier K notsgekke toestanden A ltijd ambiance Irioka werd opgericht in 2001 door 21 studenten aan de Iris Hogeschool Brussel, die later gefusioneerd is met Ehsal en nu de HUB is. Het praesidium bestaat uit studenten van de richtingen Milieu & Preventiemanagement, Optiek & Optometrie, Sociaal werk en Medische Beeldvorming. Student zijn is de mooiste en beste tijd van je leven! Het is de laatste stap naar een professionele carrière en daarom wil Irioka haar leden naast het studeren iets extra’s aanbieden: een studententijd die men nooit zal vergeten! Hopelijk snel tot ziens! Stefanie Vandergucht (scriptor & ab-actis Irioka)

tempus 2de editie TEMPUS.indd 29

29 22/11/2011 19:35:47


people

events

IRIOKA

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

IRIOKA goes kroegentocht najaarseditie 2011 Om het nieuwe academiejaar goed in te zetten kon een kroegentocht niet ontbreken. Op deze manier konden de nieuwe leden Brussel beter leren kennen en natuurlijk is het ook plezant om elkaar te leren kennen. Eén van onze favoriete stekjes is Claire’s Café, Claire is een toffe madam en het is er steeds gezellig. Ook zijn we haar dankbaar dat we haar café mogen gebruiken voor cantussen. Omdat dat café gesloten was, startte onze kroegentocht deze keer in ’t Gevaar. Dit is voor vele studenten en studentenclubs hét stamcafé. Ook ons Iriokaschild is er terug te vinden. In enkele minuten zat deze kroeg vol, heel wat enthousiaste nieuwe leden gingen met ons mee op stap. Na een frisse, deugddoende pint zongen we ons clublied en gingen we verder naar het volgende café. In Churchills kan je naar het voetbal kijken, maar ook poolen of kaarten. Dus ook hier gezelligheid gegarandeerd. Hierna werd onze tocht verder gezet in Delirium. Dit is de ideale plek om nieuwe bieren te leren kennen, aan keuze geen gebrek. Dit café staat zelfs in het Guiness Book of World Records voor grootste assortiment bieren! Vervolgens gingen we naar Depot, dit café is wat duurder, maar ook steeds gezellig. Om af te sluiten werd er naar de Celtica afgezakt. Ook hier kan je naar de voetbal kijken, maar vooral de goede muziek trekt de studenten aan. Tot in de vroege uurtjes werd er gefeest. We kunnen besluiten dat het een geslaagde avond was. Overigens zijn we ook dikwijls te vinden in de Nua, iedere donderdag is er karaoke avond waar je je volledig kan laten gaan. Dus kom ons hier eens opzoeken!

30

tempus

2de editie TEMPUS.indd 30

22/11/2011 19:35:51


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

tempus 2de editie TEMPUS.indd 31

31 22/11/2011 19:35:54


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

De Losbandige Los Indignados

Indignez-vous! Het gaat niet goed in de financiële wereld, ondanks alle reddingsacties van de voorbije jaren. Volgens de leden van de 15 mei-beweging ligt de oorzaak van deze crisis in het kapitalisme, de economische situatie en de inhaligheid van banken en beleggers. De Spaanse demonstranten noemen zichzelf Los Indignados: Spaans voor ‘De Verontwaardigden’. De naam komt van een bekend Frans essay (zie kader). De burgerbeweging ontstond op 15 Mei op de vooravond van de verkiezingen van 22 Mei en breidde zich snel uit naar een beweging met acties over heel de wereld. Via vreedzame protesten pleitten de actievoerders voor echte democratie en tegen de hebzuchtige banken. Het protest van de 15-Mei beweging (Spaans: Movimiento 15-M ) is ontstaan in een land waar meer dan veertig procent van de jongeren zonder werk zit en waar mensen massaal uit hun huizen worden gezet omdat ze hun lening niet meer kunnen afbetalen.

“De Indignados vormden een mooi voorbeeld voor nieuwe bewegingen.” Een grote groep van de Indignados zijn op een mars van Spanje door Europa getrokken met als eindebestemming Brussel. Rond 7 oktober kwamen de eerste groepjes Indignados aan in Brussel. Tijdens hun bijna 2000 km lange mars hielden ze volksvergaderingen en kleine protestacties. Enkele van deze Indignados sliepen in gebouwen van de HUB (zie kader). De Indignados vormden een mooi voorbeeld voor nieuwe bewegingen. Zo heeft bijvoorbeeld de Occupy beweging zich gebaseerd op deze Spaanse protestbeweging.

32

In oktober 2010 publiceerde Stéphane Hessel, één van de auteurs van de universele verklaring van de rechten van de mens, het essay Indignez-vous (in het Nederlands verschenen als ‘Neem het niet!’). Hierin stelt hij dat mensen zich weer moeten laten horen, zoals de verzetstrijders dat deden tijdens de tweede wereldoorlog. In het boekje pleit de 93-jarige Hessel voor een vreedzaam protest tegen de toenemende kloof tussen arm en rijk en de excessen van het financiële kapitalisme. Het essay is ondertussen al meer dan 350.000 keer verkocht en vertaald in meer dan 10 talen. De Spaanse demonstranten van de 15 mei-beweging hebben hun geuzennaam Los Indignados hierop gebaseerd.

tempus

2de editie TEMPUS.indd 32

22/11/2011 19:35:56


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Tijdens hun verblijf in Brussel sliep een grote groep Indigndos in campus Koekelberg van de HUBrussel. Campus Koekelberg is het gebouw waar tot voor enkele jaren de Katholieke-Universiteit Brussel (KUB) was gevestigd en waar tot vorig jaar de professionele opleidingen office management, bedrijfsmanagement en de opleiding toegepaste informatica gedoceerd werden. Sinds dit jaar zijn ook deze opleidingen verhuisd naar de stadscampus en stond het gebouw leeg. Ze hadden toestemming gekregen van de universiteit en de gemeente om enkele dagen te overnachten in het leegstaande gebouw. De gemeente ging een oogje in het zeil houden, maar dit is klaarblijkelijk niet gebeurd. In het hele gebouw hebben de Indignados een spoor van vernieling achter gelaten: politieke boodschappen op de muur, uitgerukte WC potten, bekladde liften en de bibliotheek is herschapen tot een papieren puinhoop. Dirk De Ceulaer, algemeen directeur van de HUB, reageerde verontwaardigd op de vernieling van ‘De Verontwaardigden’. “Dit is niet in overeenstemming met de waarden waarvoor de jongeren op straat zijn gekomen” zegt de directeur in een rondleiding aan de pers op 18 oktober. De HUB was van plan om het gebouw te verkopen aan een andere instelling van hoger onderwijs maar nu zullen ze het gebouw eerst grondig moeten laten reinigen door een gespecialiseerde firma. De Indignados zelf beweren dat niet zij maar groepjes jongeren die na hen het gebouw zijn binnengedrongen de schade hebben veroorzaakt.

HUBrussel.ORG Hét forum voor en door studenten. studietip s - exam envr -debat - agen - samenvat vraag en ti antwoor ngen - tips - we et d - enqu etes - oe jes - ontspannin feningen g...

tempus 2de editie TEMPUS.indd 33

33 22/11/2011 19:35:58


people

events

Fun

Mode

hub news

Kerst op kot

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Prijs: ongeveer 7 euro per persoon

Simpel en goedkoop kerstmenu uitgetest voor jou! Verzamel al je keukengerei en wat gewillige keukenhulpjes en je bent zo klaar! Het onderstaande menu werd klaargemaakt voor 12 personen. Genoeg dus voor al je kotgenoten of je leukste klasgenoten of je familie natuurlijk.

Drankjes

- 3 liter witte wijn of meer - 1 fles Cassis of meer indien gewenst - 2 of meer flessen schuimwijn

Laat je creativiteit de vrije loop gaan en mengen maar. Voorzie ook nog enkele alternatieven zoals water, cola, koffie en thee. Dit alles volstaat voor de volledige maaltijd.

Vooraf Soep

- 2 liter pompoensoep uit een brikpak - wat opgeklopte room voor in elk kommetje - een toefje peterselie in elk kommetje - peper voor op tafel, ieder een kan dan toevoegen naar smaak

Scampi in looksaus

- 2,5 rolletje knoflookboter - 1 zak diepgevroren scampi (circa veertig scampi voor 12 personen)

Laat de knoflookboter smelten in een pan, op een laag vuurtje. Pel de scampi en verwijder het darmkanaal. Gooi de scampi in de pan met gesmolten knoflookboter en laat ze nog even garen.

Vegetarische carpaccio van courgette

- 2 courgettes - 3 teentjes knoflook - wat olijfolie - wat citroensap - 1 pakje Parmezaanse kaas

Snijd de courgettes in fijne plakjes, grill deze kort en schik ze op enkele borden. Snijd de knoflookteentjes fijn en strooi ze over de courgettes heen. Besprenkel met olijfolie, citroensap en Parmezaanse kaas.

34

tempus

2de editie TEMPUS.indd 34

22/11/2011 19:36:04


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Hoofdgerecht De onderstaande hoofdgerechten kunnen tegelijk geserveerd worden zodat mensen een keuze hebben.

Vol-au-vent

- 300gr gehakt - 2 kippenborsten in blokjes gesneden - 1 bakje champignons fijn gesneden - 2 beschuiten fijn verkruimeld - 1 ei - 2 kippenbouillonblokjes opgelost in 1 liter warm water - 2 soeplepels boter en 1 soeplepel gezeefde bloem (voor de roux) - 1 flinke scheut room

foto: L. Meyers

Meng het gehakt met het ei en de verkruimelde beschuiten. Maak er kleine bolletjes van. Voor de roux: smelt de boter in een pot, voeg de bloem toe en roer goed. Voeg wat bouillonoplossing toe. Voeg daarna telkens, al roerend, wat bouillonoplossing toe als je merkt dat de saus dikker wordt. Voeg de gehaktballetjes, kippenblokjes en champignonschijfjes toe en laat een uurtje sudderen. Voeg tot slot een flinke scheut room toe.

Varkensgebraad met jagerssaus

Sperziebonen met spek

- 1 stuk varkensgebraad van ongeveer 700gr - 2 eetlepels boter - 1 zakje jagerssaus - 1 ui fijn gesneden - 1 flinke scheut rode porto - ½ rolletje knoflookboter

Laat de boter smelten in een pot op een middelmatig vuurtje. Bak het stuk varkensgebraad aan alle zijden aan. Bereid de jagerssaus zoals omschreven op het zakje en voeg aan het varkensgebraad toe. Doe de ui, porto en knoflookboter in de pot en laat nog een uurtje sudderen.

- 1 pakje sperziebonen - 1 pakje spek fijn gesneden

Maak de bonen schoon en kook ze tot ze beetgaar zijn. Rol een sneetje spek rond een 5-tal bonen en leg ze in een ingevette ovenschotel. Warm de bundeltjes kort op in de oven aan 180°C.

tempus 2de editie TEMPUS.indd 35

35 22/11/2011 19:36:06


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Nagerecht Peren met veenbessen

- 2 blikken halve peren - 1 blik veenbessen

Warm de peren en de veenbessen afzonderlijk op. Schik de peren op een bord en lepel wat veenbessen in de holte. Apple crumble met ijs, chocoladesaus en M&M’s Voor de crumble : - 6 grote (boskoop) appelen in sneetjes - 100gr bruine suiker - 2 theelepels kaneel - 400gr boter - 300gr gewone suiker - 600gr gezeefde bloem

Vet een ovenschotel in. Schik de stukjes appel erin. Besprenkel de appeltjes met bruine suiker. Leg er een klontje boter op en dek af met het kruimeldeeg. Bak 40-45 minuten in de oven tot het deeg een bruin tintje krijgt. Voor de chocoladesaus: - 2 repen chocolade - 25cl room

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de boter, gewone suiker en bloem een kruimelachtige substantie.

Smelt de chocolade op een laag vuurtje in een pan met antiaanbaklaag. Roer de room er doorheen. Vanille ijs en M&M’s. Schik per bordje een stuk crumble, een bolletje vanille ijs, wat chocoladesaus en wat M&M’s. Eet smakelijk!

36

tempus

2de editie TEMPUS.indd 36

22/11/2011 19:36:09


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Jacques Brel De liefhebbers van de chansons van Brel worden ter hoogte van het Oudkorenhuisplein 11 ondergedompeld in de tijd van toen. Terwijl zijn liedjes op de achtergrond weerklinken, worden je ogen verleid door een prachtig decor dat het leven van Brel en het oude Brussel verweeft. Je komt er op interactieve wijze te weten wat hem inspireerde, wat hem dreef en hoe hij het allemaal verwezenlijkte. Deze tentoonstelling is een absolute aanrader!

“De warme stem van Brel...”

Reis terug in de tijd met Jacques Brel naar het Brussel van de jaren ’50 – tentoonstelling & wandeling

Voor zij die van Brel maar niet genoeg krijgen, maar ook voor degenen die voornamelijk van een wandeling door Brussel willen genieten, geleid door een oude vedette, is er nog de promenade. De wandeling neemt ongeveer 3 uur in beslag en begeleid je door een van de mooiste stukjes van hedendaags Brussel. Naast een stadsplan met aangestipte route ontvang je bij vertrek ook een audiogids. De warme stem van Brel gidst je doorheen de straten van zijn jeugd, afgewisseld met een passend lied. We houden halt bij een café, hotel, theaterzaal, filmzaal, … telkens vergezelt door de nodige anekdotes. Punten die we tegenkomen tijdens de wandeling: Le mort subit – hier dronk Brel graag een pintje Bozart – hier gaf Brel zijn laatste concert Hotel Metropole – er werd een kamer naar Brel genoemd Rue des Poissoniers – hier kocht Brel als kind, samen met zijn vader, de zondagse koffiekoeken. Op weg naar huis genoten ze alvast van een chocoladetaartje. Meer dan 16 stemmen vertellen het verhaal, meer dan 22 liedjes brengen je in vervoering, bezoek meer dan 37 plaatsen om nooit meer te vergeten... Nieuwsgierig geworden? Ga van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 18.00 (weekend vanaf 12.00) naar Place de la Vielle Halle aux Bles, nummer 11. Koop je combiticket voor de tentoonstelling en wandeling inclusief audiogids voor 10 euro (en geloof ons, dat tientje is het zeker waard). Met je studentenpas kun Let op: de eerste twee weken van januari is de tentoonstelling gesloten. Meer info over deze tentoonstelling vind je op: www.jacquesbrel.be

tempus 2de editie TEMPUS.indd 37

37 22/11/2011 19:36:10


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Zijn uw handboeken nog steeds niet binnen?

Boekenfestijn Brussel Onze redactrice Cultuur&Co bezocht deze zomer het Brusselse boekenfestijn en doet hieronder verslag van haar snuffeltocht door de vele stands met literaire parteltjes.

foto: K. De Dycker

Een stukje geschiedenis In 1981 werd de Centrale Boekhandel opgericht: een boekenverkoop die jaarlijks naar grote steden in Vlaanderen en Nederland terugkeert. Aanvankelijk verkochten ze enkel encyclopedieën, maar ondertussen is het assortiment verder uitgebreid met Engels-, Frans- en Nederlandstalige romans, kookboeken, reisboeken, kinderboeken, geschiedenisboeken, kunstboeken, cd’s, wenskaarten, schoolmateriaal en speelgoed.

Hoe doen ze het? De centrale boekhandel koopt restvoorraden en retourzendingen op bij uitgeverijen alsook restvoorraden van boekhandelaren en boekenclubs. Vervolgens verkopen ze deze boeken tegen een prikje op het boekenfestijn.

Interessant voor studenten Jazeker! Neem alvast je boekenlijst mee want hier vind je heel wat studieboeken tegen een uitzonderlijk scherpe prijs. Vooral de vakgebieden informatica, geneeskunde en psychologie zijn goed vertegenwoordigd. Daarnaast vind je er ook atlassen, woordenboeken en encyclopedieën.

38

tempus

2de editie TEMPUS.indd 38

22/11/2011 19:36:12


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

foto: L. Meyers

Boekenfestijn in Brussels Expo gemist? Dit zijn de data voor Vlaanderen tot en met oktober 2012: 1-4 dec. 2011: Nekkerhal Mechelen 15-18 dec. 2011: Flanders Expo Gent 23-26 feb. 2012: Brabanthal Leuven 22-25 ma. 2012: Kortrijk XPO 12-15 apr. 2012: Nekkerhal Mechelen 31 mei -3 jun. 2012: Antwerp Expo 20-23 sep. 2012: Ethias Arena Hasselt 11-14 okt. 2012: Brussels Expo Meer info en folder op www.boekenfestijn.com

Waarom keer jij jaarlijks terug naar het boekenfestijn? Studente Lieke van Beek aan het woord: “Ik ga elk jaar terug omdat de boeken goedkoop zijn. Hoewel er elk jaar wel een paar boeken liggen die ik het jaar ervoor (of zelfs daarvoor) gekocht heb blijft m’n smaak gelukkig veranderen zodat ik toch elk jaar weer met een fikse stapel thuis kom voor heel weinig geld.”

tempus 2de editie TEMPUS.indd 39

39 22/11/2011 19:36:14


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Een greep uit het aanbod Hieronder enkele boeken die onze redactrice zeer de moeite vond. Elk boek heeft een aantal kruisjes (x) gekregen ter beoordeling, waarbij 1 kruisje betekend: laten liggen en 5 kruisjes: meenemen, must-read!

Het schapenfeest Een verfrissende kijk op het schapenfeest met Fikry El Azzouri en ‘Het Schapenfeest’ Zijn naam doet het al vermoeden,: Fikry El Azzouzi is een allochtoon van Marokkaanse afkomst. Een huis huren is als allochtoon quasi onmogelijk, discotheken mocht hij als jongere niet binnen en toch vindt hij België het beste land om in te wonen. ‘Het Schapenfeest’ is zijn debuut. Auteur: Fikry El Azzouzi Uitgeverij: Vangennep, Amsterdam Datum van uitgave: 2010 Beoordeling: xxx Prijs op het boekenfestival: €6.95

Ayoub is een elfjarige Marokkaanse jongen die niets liever doet dan slapen en voetballen. Vandaag, de dag van het schapenfeest, loopt het een en ander niet zo naar zijn zin. Zijn vader wil van hem een man maken en daarom moet Ayoub helpen met het slachten van een schaap. De puber probeert op hilarische wijze te ontkomen, maar wordt steeds verklikt door zijn zussen. In dit luchtige, verfrissende en humoristische boek laat El Azzouzi zien dat dit gezin ook maar toevallig moslim is en dat mensen overal gelijkaardig zijn. Moslim zijn is niet de oorzaak van hun problemen. Hoewel de commentaar van de puberende Ayoub hilarisch is, keert El Azzouzi zijn gemeenschap nooit de rug toe en duidt hij af en toe op het racisme in Vlaanderen, waar we vaak niet meer bij stilstaan.

De fruitplukker ‘Ruth Redell is zonder twijfel de briljantste misdaadauteur van onze tijd.’ –Patricia Cornwell De Queen of Crime is vooral bekend om haar taalgebruik en sterk uitgewerkte personages. De voormalige journaliste heeft oog voor het maatschappelijke en sociale veranderingen, dat merk je. De fruitplukkers is de ideale roman om op een gure winteravond in de zetel mee op te krullen onder een dekentje met een kop en chocolade op het bijzettafeltje. Auteur: Ruth Rendell Uitgeverij: A. W. Bruna Uitgevers B. V., Utrecht Datum van uitgave: 2007 Beoordeling: xxxx Prijs op het boekenfestival: €6.95

Rendell neemt je deze keer mee om het mysterie te ontrafelen. De hond van een truffelzoeker graaft een hand in staat van ontbinding op, een tweede lijk wordt gevonden in de kelder van een verlaten huis en de plaatselijke bevolking gaat zich steeds vreemder gedragen… Intussen stuit Wexford buiten zijn job om ook op duistere praktijken. Zijn dochter heeft weet van vrouwenbesnijdenissen in een Somalische migrantengemeenschap en een bevriend migrantenechtpaar bevestigt de feiten.

40

tempus

2de editie TEMPUS.indd 40

22/11/2011 19:36:18


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Het verhaal achter de Mona Lisa Altijd al willen weten wie de vrouw was achter het beroemde portret van Leonardo da Vinci? Jeanne Kalogridis zocht het voor je uit. Het doorspitten van allerlei literatuur is haar hobby en het resultaat is vaak een historisch verhaal met een vleugje fantasie. Auteur: Jeanne Kalogridis Uitgeverij: Uitgeverij Luiingh – Sijthoff B. V., Amsterdam Datum van uitgave: 2008 Beoordeling: xxxx Prijs op het boekenfestival: €3.50 Een meeslepend verhaal vol raadsel, intriges, passie en verraad zoals het de Italianen beaamt. Lisa wordt hartstochtelijk verliefd op Guiliano de Medici, de jongste telg van de beroemde de Medici familie in het vijftiende-eeuwse Florence. De twee geven elkaar het jawoord en beginnen aan een sprookjesachtig huwelijk. Maar mooie verhaaltjes duren niet lang en de tegenstanders van de de Medici vermoorden Guiliano. Zwanger en radeloos trouwt Lisa met Giocondo, een tirannieke en bikkelharde man. Ze vindt uiteindelijk troost in de stiekeme bezoeken aan Leonardo da Vinci die haar portretteert en verbindt met zijn sympathisanten.

Win WIL JIJ EEN BOEK WINNEN? Wij geven een superspannend boek weg, helemaal gratis en voor niets! De titel verklappen we nog niet, maar het is een heerlijk leesboek. Mail voor 15 december 2011 jouw naam met studentennummer naar tempus.hub@gmail.com en maak in die mail de volgende zin af: “Ik ben gek op lezen omdat…” De origineelste inzending mag het boek ophalen bij STUVO als kerstcadeautje! foto: L. Meyers

De winnaar krijgt bericht per mail.

tempus 2de editie TEMPUS.indd 41

41 22/11/2011 19:36:21


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Kerst & Muziek Kerst komt eraan dus je zal de komende dagen niet ontsnappen aan de bijbehorende carols en jingles. Luisteren je ouders ieder jaar weer naar diezelfde roestige kerstmisplaat? Met onze tips kan je zelf via i-tunes (of een vergelijkbare site) een compilatie maken die de moeite waard is. We geven jullie een overzicht van 10 kerstliedjes in hun beste versie.

1) I’ll be home for christmas (Elvis Presley). Een man wil maar wat

graag thuis geraken om kerstmis te vieren bij zijn geliefde. Elvis’ zwoele stem is perfect om in de knusse kerststemming te raken. 2) Santa Claus is coming to town (Jackson 5). Klassieker die iets extra krijgt door het typische motowngeluid van de jonge Michael Jackson en zijn broers. 3) Lonely this christmas (Mud). Sommige groepen zullen eeuwig geassocieerd worden met dat ene nummer waarmee ze ooit scoorden. Mud is er zo een, maar wat zijn we blij met deze hit! 4) Happy X-mas (John Lennon). Dit oorspronkelijke Vietnam protestlied is inmiddels een klassieker geworden. Lennon maakte het met Yoko Ono in 1971. Vele covers hebben het origineel echter nooit overtroffen. 5) Jingle Bell Rock ( Hilary Duff). Duff zette deze oude classic weer op de kaart met een opvallend lichte versie. 6) Christmas / Baby Please Come Home (Mariah Carey). De engelenstem van dé diva die je vraagt naar huis te komen, meer kan je toch niet wensen? 7) Do They Know It’s Christmas?(Band Aid). Onder aanvoering van Bob Geldof werd dit nummer in 1984 uitgebracht ter ondersteuning van de hongersnood in Ethiopië. Het succes van dit nummer was de aanleiding voor het legendarische Live Aid concert het jaar nadien. 8) All I Want for Christmas Is You (Mariah Carey). Gewoon omdat we er maar geen genoeg van kunnen krijgen. Een Carey lied uit haar beginjaren. 9) Last Christmas (Taylor Swift). Oorspronkelijk uitgebracht door Wham en eindeloos gecoverd. Taylor Swift is natuurlijk een geweldig talent en dat laat ze ook weer horen met haar versie van dit nummer. 10) Jingle Bells (Andrea Bocelli feat. The muppets). De ultieme klassieker mag natuurlijk niet ontbreken. Het uptempo nummer wordt door Bocelli echter in een nieuw jasje gestoken. Vooral het eerste deel lijkt meer weg te hebben van een slow. Voeg daar nog eens de inbreng van The muppets aan toe en je kan niet anders dan genieten van dit stukje.

42

tempus

2de editie TEMPUS.indd 42

22/11/2011 19:36:24


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Kuifje

Dappere reporter en avonturier verovert de filmwereld! De wereldberoemde Kuifje, misschien wel de meest bekende en geliefde Belgische stripfiguur, werd door tekenaar Hergé (echte naam Georges Rémi) in 1929 tot leven gewekt. De dappere reporter Kuifje – ook wel Tintin genoemd - beleefde vele avonturen, samen met hondje Bobbie, de altijd dronken maar goedaardige kapitein Haddock en de sullige politiemannen Jansen en Janssen. Zijn thuisbasis ligt in het voor ons welbekende Brussel en van daaruit trekt Kuifje de hele wereld rond, evenals zijn avonturen in stripvorm die over de hele wereld zijn uitgebracht. Een interessant feit over de Kuifje-strips is dat alle gebouwen, auto’s e.d. compleet waarheidsgetrouw zijn getekend. De uitgebreide studies die Hergé hiervoor moest doen, waren een bijna onmenselijke hoeveelheid werk voor hem. Op het einde van zijn leven ging de tekenaar geestelijk er aan deze perfectiedrang ook bijna onderdoor. Inmiddels is de tekenaar overleden, maar laat hij met de vele strips een prachtige erfenis achter. Kuifje is inmiddels al 82 jaar maar de strips zijn nog even actueel. Nog actueler is natuurlijk de verfilming van de strip ‘Het geheim van de eenhoorn’ die onlangs in de bioscopen verscheen. Spielberg is er goed in geslaagd een verfilming van de Kuifje-strip te maken, waar vele eerdere pogingen nooit zo succesvol zijn geworden. Hergé heeft nog voor zijn dood in 1983 aangegeven dat hij dacht dat Spielberg

Titel: de secret of de unicorn Regie: Steven Spielberg Cast: Daniel Craig, Jamie Bell Duur: 112 minuten Genre: actie, avontuur

de perfecte kandidaat zou zijn voor een Kuifje-verfilming, het kwam er echter nu pas van. De film is een 3D animatiefilm, gemaakt met de nieuwste technieken. De beelden zijn dan ook prachtig gedetailleerd: wanneer Kuifje en Haddock door een woestijn strompelen na een noodlanding met een sportvliegtuigje, is elk druppeltje zweet op hun geanimeerde gezichten haarscherp te zien. Naast de uitstekende technische aspecten van de film, is ook op de inhoud weinig aan te merken. Als we toch een punt van kritiek moeten nemen, is het dat Spielberg wellicht wat teveel actie in de film heeft gestopt, meer dan gewoonlijk in de stripverhalen zit. Aan de andere kant is dat niet meer dan logisch want de huidige bioscoopbezoeker is nu eenmaal verzot op films met knallende actie erin; Kuifje gaat in ieder geval goed met zijn tijd mee!

Wist je dat… * Kuifje al in 1954 op de maan liep? Dat is al 15 jaar voordat Neil Armstrong het deed. * Jansen en Janssen eigenlijk helemaal geen familie van elkaar zijn? Als je goed oplet, zijn ze te onderscheiden van elkaar door hun verschillende snorren… * Er wereldwijd al 250 miljoen Kuifje-strips verkocht zijn? Daarnaast zijn ze te lezen in maar liefst 70 talen.

tempus 2de editie TEMPUS.indd 43

43 22/11/2011 19:36:26


people

events

Fun

Mode

TOP 10

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

De ultieme films voor de donkere dagen

1. The Notebook

Duur: 123 minuten Genre: drama, romantiek Een alom bekende en briljant gemaakte film. Geen standaard romcom maar een diepgaand en ontroerend verhaal. Een oudere, dementerende vrouw krijgt in het tehuis waar ze verblijft regelmatig bezoek van een oudere man die haar voorleest uit een dagboek. Het verhaal uit het dagboek gaat over een onmogelijke liefde en over alle moeilijkheden die daarbij komen kijken. Kippenvel!

2. Little miss Sunshine

Duur: 101 minuten Genre: comedie Een lief, leuk en bijzonder Oscarwinnend verhaal over het meisje Olive wiens grootste droom is om een missverkiezing te winnen. Het enige probleem: ze is klein, mollig en een tikkeltje lelijk. Haar familie is ook allesbehalve normaal met een inwonende su誰cidale oom en vloekende opa (die tegelijkertijd de beauty-coach is van Olive), een broer die zichzelf een zwijgplicht heeft opgelegd, een neurotische moeder en een ietwat sullige vader. Toch steunt de hele familie Olive in het volgen van haar grote droom en vertrekken ze gezamenlijk in een Volkswagen busje richting de grote finale van de missverkiezing, waarbij uiteraard niets loopt zoals het moet lopen.

3. Everything is illuminated

Duur: 106 minuten Genre: comedie / drama Elijah Wood schittert in deze film als jonge Jood die in Oekra誰ne op zoek gaat naar de vrouw die zijn vader redde in WOII. Eenmaal in Oekra誰ne huurt hij een gidsbedrijf om hem te helpen. Dit bedrijf bestaat uit een oude, blinde man die chauffeur is, diens maffe hond en de quasi-Engels-sprekende kleinzoon die als vertaler dient. Uiteraard staat deze bijzondere formule garant voor heel wat grappige momenten. Toch heeft de film ook zeker haar ontroerende kanten!

4. Into the wild

Duur: 148 minuten Genre: avontuur / drama Een heftige, indrukwekkende en ontroerende film over een student die net afgestudeerd is, al zijn geld en bezittingen opgeeft en door de wildernis gaat trekken. Hier zijn verder nog maar drie woorden beschrijving nodig: MOET JE ZIEN!

5. Despicable me

Duur: 96 minuten / 95 minuten Genre: beiden animatie en comedie Een gedeelde plaats in deze film top 10 voor deze twee animatiefilms omdat we er niet tussen kunnen kiezen. Beiden zijn prachtig geanimeerd en zeer amusant. In Up bindt de 78-jarige Carl honderden ballonnen aan zijn huis om zo naar Zuid-Amerika te vliegen, niet wetende dat er stiekem een klein, dik en irritant padvindertje meereist.

44

tempus

2de editie TEMPUS.indd 44

22/11/2011 19:36:29


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

6. Love actually

Duur: 135 minuten Genre: romantiek / drama / comedie Deze zeer romantische maar ook grappige en met vlagen dramatisch film is een echte decemberklassieker. De levens van acht verschillende koppels in de decembermaand worden gevolgd. Overigens zijn hier de Nederlandse remake Alles is liefde en de Vlaamse tegenhanger Zot van A op gebaseerd, die op zichzelf ook weer de moeite zijn om te zien.

7. Forest gumb

Duur: 142 minuten Genre: kcomedie / drama We hebben ons laten verleiden en stiekem toch één clichéfilm in deze top 10 gezet, maar dat is dan ook wel meteen een steengoede klassieker. Wie kent niet het verhaal van de verstandelijk beperkte Forrest die zijn beperkingen overwint door in het leger te gaan en zijn jeugdliefde Jenny probeert te veroveren? Ook al hebben we hem allemaal al eens gezien, gewoon nog eens zien! En nog eens, en nog eens…

8. The expendables

Duur: 103 minuten Genre: actie Uiteraard kon een keiharde actiefilm in de top 10 niet ontbreken: een welkome break van al het drama en de romantiek. Daarnaast is dit niet zomaar een actiefilm, maar een film die alle pioniers van het actiegenre met elkaar verenigd. In deze reünie zijn onder andere Sylvester Stallone, Jet Li, Jasom Statham en Bruce Willis te zien. De verhaallijn behoeft verder weinig uitleg, in deze film gaat het vooral om de robuuste spierkracht van de mannen en de kogels die je veelvuldig om de oren vliegen.

9. Together (tillsammans)

Duur: 106 minuten Genre: drama / actie Een niet-Engelstalige film kon natuurlijk niet ontbreken in deze top 10 en de keuze was al snel gemaakt… Deze van oorsprong Zweedse film volgt niet de standaardformule van een Amerikaanse film maar is des te origineler, aparter en meer de moeite waard om te kijken. De film was een grote culthit in 2000 en speelt zich in Stockholm in 1976. Een moeder gaat met haar kind in de hippiecommune van haar broer wonen om haar dronken man te ontvluchten. Ze maakt in deze commune heel wat gekke, nare maar ook leuke momenten mee. Vooral leuk zijn alle bijzonderheden aan de hippies; de commune is gevuld met communisten, feministen, gay’s en peace-love-happiness freaks.

10. Chocolat

Duur: 120 minuten Genre: drama / kcomedie / romantiek Als laatst speciaal een film voor de dames onder ons (of voor de mannen met vriendin die gedwongen meekijken). Even lekker een moment voor jezelf met een lieve, romantische film waarin de verhaallijn er eigenlijk niet eens zo toe doet (vrouw begint samen met dochter chocoladewinkel in een Frans dorpje), maar waarin vooral lekker veel chocolade voorkomt en waar je heel blij van wordt. Wellicht niet de beste film uit deze top 10, maar zeker een zeer toepasselijke gezien het seizoen.

tempus 2de editie TEMPUS.indd 45

45 22/11/2011 19:36:32


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

Winterverhaal

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Kleine engel

door HUBstudent: Eline Luyts Ik zat op de schommel die ik zelf voor haar had gemaakt. Ik wiegde zachtjes heen en weer, terwijl de touwen in mijn handen sneden. Ze had maanden gezeurd om een schommel en uiteindelijk had ik toegegeven. Ze was mijn kleine meid. Natuurlijk kreeg ze een schommel. Ze was opgegroeid, hoewel ik haar zo lang mogelijk klein had willen houden. Op een dag was ze plots volwassen. Ze had het niet met me overlegd en had mijn mening niet gevraagd. Het was gewoon gebeurd. Plots bleef ze de hele nacht weg. Ik moest haar zelfs niet komen ophalen, zei ze. Ze geraakte wel alleen thuis. Vaak lag ik rechtop in bed te wachten tot ik haar hoorde thuiskomen. Pas toen ik de deur in het slot hoorde vallen, kon ik met een gerust hart gaan slapen. Ik had haar nooit volledig kunnen loslaten. Dat hoorde ook niet voor een vader. Heel soms, wanneer ze het even moeilijk had, was ze weer mijn kleine meid en had ze me weer nodig. Ik klampte me vast aan die momenten, de momenten waarop ik weer even haar held kon zijn. Ze was perfect, mijn kleine meid. Ik had twee geweldige zonen, maar mijn kleine engel, mijnprinsesje, was absoluut perfect. Ik had haar in een doosje willen stoppen, totdat ik alle demonen in de wereld had verjaagd. Ik had haar willen beschermen tegen het kwade, maar daar hadden de goden geen oren naar gehad. Ze hadden haar gewoon meegenomen. Ik had beloofd haar te beschermen en ik had gefaald.

46

De dag dat ik vernam dat ze dood was, werd mijn hart uit mijn borstkas gerukt. Het was alsof iemand het in stukjes had geknipt en de stukjes had verstopt. Pas als ik ze allemaal had gevonden, zou mijn hart weer volledig zijn. Ik had er nog geen enkel gevonden. Mijn vrouw verwerkte haar verdriet door erover te praten. Ikzelf verwerkte het niet. Ik kon haar niet opgeven, niet als ik nog steeds geloofde dat ze op een dag zou thuiskomen. Meestal hield ik me sterk voor de jongens, maar af en toe, werd het me te veel. Ik had al in de kou naar de hemel geroepen en gesmeekt om wat meer tijd met haar. Ik had al elke god waar ik ooit over had gehoord, beloofd dat ik mijn auto, waar ze zo’n hekel aan had gehad, zou verkopen . Ik zou mijn leven beteren en een betere vader zijn . Ik zou er vaker voor haar zijn. Het kon hen niets schelen. Telkens wanneer het regende, beeldde ik me in hoe mijn dochter op een wolk zat en haar tranen de vrije loop liet. Tranen omdat ze zo van het leven had gehouden, tranen omdat haar vader er niet voor haar was geweest. Ik had er maanden van wakker gelegen. De touwen sneden nog steeds in mijn handen, maar de fysieke pijn was niets in vergelijking met de gedachte dat ik haar nooit meer zou zien. Aan de kersttafel zou er straks een lege stoel zijn. Ze zou niet meer naar me knipogen als het kerstmenu van haar moeder weer eens mislukt was. Ze zou niet meer lachen wanneer ze mijn cadeau opende en het bleek dat ik weer eens niet goed naar haar geluisterd had.

tempus

2de editie TEMPUS.indd 46

22/11/2011 19:36:34


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Ik kocht altijd de verkeerde cadeaus, maar dit jaar zou ze oprecht blij geweest zijn met wat ik voor haar had gekocht. Jammer genoeg zou ze nooit achter het stuur van haar gloednieuwe auto kunnen plaatsnemen. Ik sloot mijn ogen en hoopte stilletjes op sneeuw. Ik had een hekel aan regen. Regen herinnerde me te veel aan het verdriet van mijn dochter. Ik hield van sneeuw. Mijn dochter had ook van sneeuw gehouden. Ze was er gek op geweest. De hemel bestond voor haar uit rijstpap en een berg sneeuw. Ik hoopte voor haar dat ze nu ook echt op zo’n plek was. Terwijl ik stilletjes heen en weer wiegde, kwam mijn vrouw naar buiten. Ze zette zich naast me op een andere schommel en legde een dekentje rond mijn schouders. Ze zei niets, maar dat was ook niet nodig. Samen keken we nu eens naar de hemel, dan weer naar de grond. Elk verzonken in onze eigen gedachten. Plots voelde ik een druppel op mijn neus. Ik keek weer op naar de hemel. Meer druppels volgden. Geen tranen van verdriet, maar dikke vlokken witte sneeuw. Ik strekte me uit en genoot van de koude sneeuw die op mijn handen viel. Mijn vrouw keek me aan. Voor het eerst sinds tijden, verscheen er een glimlach op mijn gezicht.

Eline Luyts

2de editie TEMPUS.indd 47

22/11/2011 19:36:35


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

Je studententijd

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

5 dingen die je MOET gedaan hebben..

Je studententijd is de beste tijd van je leven, wordt er vaak gezegd. Feestjes, eindeloze vrijheid, thuiskomen wanneer de zon opkomt en uitslapen tot je ontbijt officieel alweer avondeten is. De perfecte tijd om gekke, nieuwe dingen uit te proberen. Sommige dingen mag je echt niet missen; verschrikkelijke clichés niet uitgezonderd. Daarom heb ik vijf typische studentenactiviteiten getest en voor jullie op een rijtje gezet.

1. Liften

In één woord waarom dit een studentenactiviteit is: goedkoop. Want wie student is, is blut. Als doorgewinterde student heb ik dit al eerder uitgeprobeerd maar om het beter aan jullie te kunnen uitleggen, stond ik op een zaterdagochtend weer langs de weg met mijn oude vertrouwde liftschrift en liftmaat. Bestemming: Parijs. De truc is om een goede liftplek te vinden, denk hierbij aan opritten, tankstations en stoplichten. Plekken waar de auto’s zo zacht rijden dat ze je smekende gezicht kunnen zien en zien dat je geen zwerver bent. Deze plekken, je smekende gezicht en een combinatie van de seksen (liftkoppel jongen-meisje) is de ultieme formule tot liftsucces.En jahoor, op een kale oprit naast de A27 stopt na tien minuten een auto. Surprise! Twee Surinaamse vrouwen kijken ons achterdochtig aan. “Jaaa, want de schattige zijn vaak het meest crazy weetje’’zegt de ene, ‘’er lopen gekken rond dat wil je niet weten!”. Haar vriendin knikt beamend: ‘paspoorten graag’. We kijken elkaar aan, is dit een grap? Maar nee, ze willen echt eerst ons paspoort zien. Dat is dan blijkbaar genoeg om aan te nemen dat we geen ontsnapte psychopaten zijn. Eenmaal in de auto komen ze een beetje los, en naarmate de rit vordert, wordt het nog dikke pret. Niet alleen hebben we geleerd dat ‘patta’s’ schoenen betekent maar ook zumba dansen in de auto hebben we meegekregen van deze twee lieve dames. Een hip oud echtpaar, en jonge kapitein en een Frans echtpaar waar we in geen mogelijkheid mee konden communiceren, volgen snel. Dat is toch wel het leukste van liften, dat je mensen ontmoet die je ander nooit ontmoet zou hebben en waar je misschien zelfs met vooroordelen naar keek. Maar in zo’n auto valt dat alles weg en blijkt elk mens eigenlijk aardig te zijn. Totale prestatie: In zeven liften (en totaal acht uur reistijd) naar Parijs gekomen!

2. Skinny dippen

Hierover bestaan spannende verhalen van zwoele zomeravonden en zacht kabbelend water om je heen. Helaas is het niet altijd zo romantisch. Ten eerste omdat België en Nederland hiervoor niet het juiste klimaat bezitten. Ten tweede omdat het al herfst is als ik dit schrijf.Gelukkig ben ik een bikkel en heb ik alles voor dit artikel over. Een kanaal in Utrecht, een goede vriend, en een laat tijdstip waren genoeg om me het koude water te doen vergeten. Proestend fietsen Siemon en ik om vijf uur ‘s nachts naar het kanaal. ‘Dit kan echt niet!’ grinnikt hij. Ons gelach klinkt vreemd bij het doodstille kanaal en na een tijdje is er alleen nog het geluid van kleren die op de grond neerkomen. Giechelend waag ik me met blote voeten op de waterkant. Helaas geen streling van grassprietjes en madeliefjes, maar brandnetels. En de brandnetels zijn nog maar het begin, want het zwarte water komt toch eng dichtbij. Even nergens aan denken en gaan! Het zwarte water omarmt me als een deken en even lijkt het of ik dubbelklap. Ik proest en gil en spetter als een zeehond. Warmte, roept mijn lichaam, en ik begin als een gek heen en weer te zwemmen. Maar mijn spieren warmen op en langzaam begin ik het romantische hiervan in te zien. De maan, de sterren, het gevoel van het water dat, zonder obstakels langs je stroomt. De ogen van mijn vriend glinsteren in het donker. Dit is pas ultieme vrijheid! Als ik om ‘s morgens mijn huis weer binnenloop met natte slierten langs mijn gezicht, zijn er maar liefst twee huisgenoten op. Verbaasd horen ze mijn verhaal aan. ‘Gek’ mompelt mijn huisgenoot voordat hij zijn neus weer in zijn boek steekt. Ja, erg gek, daarom een tip: wees slim, ontwijk de kou en ga in de zomer!

48

tempus

2de editie TEMPUS.indd 48

22/11/2011 19:36:36


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

3. Op een blind date gaan Romantiek is natuurlijk onmisbaar in het studentenbestaan. En wat is er romantischer dan door het lot bij elkaar gebracht worden? Dus, een blind-date. Een mooie zondagmiddag ga ik fietsend mijn lot tegemoet. De eerste zenuwen beginnen op te spelen, nog een paar meter en ik zie hem! Mijn blind date, een mysterieuze vreemdeling en mijn mogelijke prins op het witte paard? En als het niet mijn prins is, dan is het altijd nog een mooi verhaal voor op feesten en partijen. Op de plek aangekomen zie ik een jongetje, een kop kleiner dan ik, staan met een grote roos en denk; het zal toch niet. Maar jawel, het zal zeker wel. Dit is de jongen die het lot voor mij heeft uitgekozen. Snel even een screening doen; blond, prima. Lengte, een kop kleiner dan ik. Kleding, ga ik niet eens over beginnen. Aanvankelijk leek het best leuk, een blind-date. Nu baalde ik ervan dat de term niet zo letterlijk geïnterpreteerd kon worden. Niet zo’n goede start dus voor het jongetje met de roos waar ik nu toch echt heen moest. ‘Jesse’ komt er verlegen uit het jongetje ‘Hoi’. We beginnen te slenteren over straat, op zoek naar een activiteit die dit hele gebeuren minder ongemakkelijk maakt. Ik kijk opzij en schrik als ik hem eens goed van dichtbij zie: die puistjes, die belachelijke hoeveelheid gel in zijn haar. Ik vraag me opeens af hoe mijn vrienden, die me met deze date opzadelden, over me denken als ze me hierbij vinden passen…. Maar goed, je weet wat ze zeggen; echte schoonheid zit van binnen. Dus, hobby’s dan maar. Hij heeft toch wel hobby’s? ‘’Voetbal, games en auto’s, daar hou ik wel van’’. Ik weet even niet wat ik daarop moet zeggen. ‘Ah, oké’ is het enige wat ik eruit weet te krijgen, terwijl de alarmbellen keihard afgaan in mijn hoofd. Hoe praat je met iemand waarmee je werkelijk niks gemeen hebt? Als hij stellig verklaard nog heel lang bij zijn moeder te willen blijven wonen, gaan de alarmbellen zo hard dat ik de rest niet meer versta. Ik heb het gehad, ik moet weg hier!! Met de slechtste smoes ooit (‘ik ben heel moe’, nog net iets beter dan een neptelefoontje van je moeder) maak ik me uit de voeten. Mooi niet dat ik hier ooit weer intrap!

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

4. Twee nachten doorhalen, dus 48 uur niet slapen Waarschuwing: don’t try this at home! Ik wil iedereen deze lijdensweg besparen. Een nachtje doorhalen is natuurlijk studenten eigen, maar twee nachten is heel andere koek. De uitdaging is duidelijk: 48 uur niet slapen. Zaterdag half elf exact ging de tijd in en was onze uitdaging begonnen. Wikipedia is van tevoren al grondig doorzocht op wat er kan gebeuren door slaaptekort: ‘hallicunaties en stemmingswisselingen’. De eerste nacht, geen probleem! Fris en fruitig, van de partij op een geweldig feest in Antwerpen. Dansen houd je wakker, net als de constante toevoer van bier. ‘s Morgens beginnen de problemen pas; er is opeens geen bier meer in de buurt en zelfs de McDonalds is nog niet open. Geen kleffe hamburgers om je maag te vullen, en nog een hele dag liften voor de boeg.In de auto slaan we elkaar om beurten als we zien dat de ander wegvalt. Verkeersborden worden liftende mannen en electriciteitspalen stripfiguren. Het Franse echtpaar dat ons helemaal van Brussel naar Parijs meeneemt kijkt af en toe vervreemd achterom. Ik ben bang dat ze denken dat we aan de drugs zitten, want eerlijk gezegd, zo lijkt het ook. Siemon komt niet uit zijn woorden, en ik zit in een soort lachkick door de vervormde electriciteitpalen.In Parijs aangekomen breekt de avond snel aan. Ook al hebben we nog 12 uur te gaan, toch zoeken we een hostel op. Omdat het uitgaansleven, zelfs in Parijs, op zondag niet de hele nacht doorgaat. En omdat om vier uur het café uitgegooid worden zonder plek om heen te gaan niet een risico is wat we wilden nemen. Toch niet zo’n best idee… ‘s Nachts zitten we met zijn tweeën in de badkamer van het hostel met een fles wodka en een pakje kaarten. ‘Dit houden we nooit vol’ zucht Siemon na het misschien wel honderdste potje kaarten. We kijken elkaar aan en zien dat we hetzelfde denken. Na een sprintje naar de slaapzaal plof ik in het bed van het hostel. Misschien wel zwak, maar ik geef de schuld aan Parijs! En aan het ontbreken van een party-plek. De hele verdere dag en nacht blijven we in in bed, want, er is een voordeel aan dit hele gebeuren. Er is niks zo heerlijk om te slapen, als je je daar 48 uur lang op hebt verheugd!

tempus 2de editie TEMPUS.indd 49

49 22/11/2011 19:36:37


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

5. Een one night stand hebben Omdat vriendlief het er niet mee eens zou zijn als ik dit uitprobeer, moet ik het verhaal ergens anders vandaan halen. Na een beetje rondvragen kreeg ik van een (mannelijk) persoon die nadrukkelijk anoniem wilde blijven dit verhaal: Een zwoele Brusselse julinacht, de schemering van de maan en een koele briesje zijn het signaal dat de jacht op een volgende scharrel geopend is. Een goeie maat en enkele shotjes alcohol voor je de deur uitgaat, meer is niet nodig om de juiste stemming te creëren. De Celtica of een discotheekje, dat is het grootste dilemma vanavond. Op weg naar de disco die z’n deuren nog niet geopend heeft, strompel je een café binnen. Het soort etablissement waarvan je vroeger dacht dat je nog liever doodvalt dan er een voet binnen te zetten. De realiteit van het leven heeft je echter ingehaald dus ga je met frisse tegenzin toch maar zitten. Een biertje maakt het gezellig, twee biertjes nog wat gezelliger en bij nummer vijf zie je het leven weer volledig door een roze bril. Even de zaal screenen, oogcontact maken met mogelijke prooien en staren naar hen die je toch niet kan krijgen. Twee wulpse dames komen je na een tijdje vergezellen; je kent ze wel, het soort dellen wiens ijdelheid omgekeerd evenredig is met hun IQ. Wanneer de dames zich even terugtrekken om zich op te frissen zegt je maat “als je wilt, dan doe je die blonde vanavond”. Dit soort teksten geeft de burger moed. Wanneer de prooi terugkomt, zonder je je met haar af en gooi je alle troeven op tafel. Je kijkt haar in de ogen, probeert zo oprecht mogelijk over te komen en vuurt het ene kleffe cliché na het andere af (enig zelfrespect is mij nu vreemd, meteen de reden waarom dit stukje anoniem te perse gaat) . Je polst hoever dit avontuurtje kan gaan en jawel, binnen het uur draai je de deur van het kot open; mission accomplished! Na een (te) korte vrijpartij die meer weg had van de eerste oorlogsbeelden uit Irak ( het is donker, je ziet wat bewegen en hoopt dat je raakt schiet) val je in slaap naast Evy, of heette ze Evelyn? Ach wat doet het er ook toe. In de ochtend word je wakker met de geur van brood en koffie, je kijkt even bedenkelijk naar je trophee from last night en zucht dan diep. De volgende missie is alweer in zicht: zo snel mogelijk hier wegkomen.

50

tempus

2de editie TEMPUS.indd 50

22/11/2011 19:36:37


people

events

Fun

Mode

hub news

student life

HUB-Horoscoop

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

De enige echte HUB Decembermaand-horoscoop . Die moet je gelezen hebben! Steenbok: life is treating you good! Je verjaardag komt eraan en er is geen vuiltje aan de Brusselse lucht. Opgepast! Laat de feestjes je niet al te veel afleiden, de examens zijn dichterbij dan je denk. Vis: je voelt je nog niet echt een visje in het water hier op school. Niet getreurd! Betere tijden staan te wachten maar vergeet ook niet zelf initiatief te nemen! Life is very short and what we have to do must be done in the now. Stier: dreaming people are haunted people. Je bent ambitieus maar neem ook niet té veel hooi op je vork. Laat het streven naar je dromen je niet verhinderen quality time met de familie door te brengen. Zij zijn immers je grote steun. Kreeft: je bent het hier zo beu, je moet er gewoon even tussenuit. Je bent nu al bezig online de vakantiedeals te checken voor de lesvrije week in februari, but a wise traveler never despises his own country. Maagd: je zit op kot en je wil wel eens wat anders zien dan steeds diezelfde 4 muren. Een tip: trommel wat vrienden op en ga een warme kop koffie drinken op de Brusselse markt. Geniet van het prachtige uitzicht en de gigantische kerstboom. Schorpioen: silent night, holy night. Oké, life is more than studying, maar overdrijf niet schorpioentje! Het is NU de tijd om in gang te schieten en de nachtelijke kroeg in te ruilen voor je bed.

Waterman: een nieuwe liefde gaat binnenkort je pad kruisen in de gangen van de HUB! Laat je niet te veel beïnvloeden door de denigrerende commentaren van je vrienden maar laat je hart spreken, want real beauty can be find within. Ram: Jingle Bells Jingle Bells! In je omgeving word je geconfronteerd met romantiek en je vraagt je af wanneer het nu eens jouw beurt zal zijn? Welnu, goed nieuws, love is just around the corner of the green building. Tweeling: stop! Doe het niet! Je pedante docent uit de weg ruimen is GEEN goed plan. Docenten zijn als de hydra van Lerna: hoeveel hoofden je ook afhakt, er komen er altijd nieuwe in de plaats. Leeuw: je voelt je niet fit maar je weet niet waarom. Je slaapt goed, eet redelijk gezond, wat is het dan? Het antwoord voor je problemen is beweging! Spring uit je bureaustoel en ga een halfuurtje wandelen of joggen in de frisse lucht. Beterschap gegarandeerd. Weegschaal: this little light of mine, I’m gonna make it shine. Je bent een echt voorbeeld voor je medestudenten in alles wat je doet. Dat siert je maar geeft je ook verantwoordelijkheid. Probeer het licht te zijn dat de juiste weg toont aan anderen. Boogschutter: alles gaat je voor de wind en daar moet je van genieten. Misschien kan je in jouw euforie enkele medestudenten inspireren wat positiever in het leven te staan. Tip: doe een extra inspanning voor de vis ;)

tempus 2de editie TEMPUS.indd 51

51 22/11/2011 19:36:43


e reen fijne feesda d ! e e g o i t en t s Tempus wen

Ceci n’est pas un Ipad...

52

tempus

2de editie TEMPUS.indd 52

22/11/2011 19:36:43

Tempus #2  

Wintereditie Tempus 2011

Tempus #2  

Wintereditie Tempus 2011

Advertisement