Page 1

VISUAL DESIGN IN MEDIA CONTEXT by Thomas de Heer


Wat is Design? Door: Thomas de Heer

Over het algemeen hou ik van strakke en cleane designs. Geen gekke poespas, tierelantijntjes of “gekke” zaken in beeld om het spannend of “creatief” te houden. Design is natuurlijk een ontzettend breed begrip en geld eigenlijk voor alles wat we tegenwoordig in deze productiemaatschappij zien. Alles wat tegenwoordig gemaakt wordt heeft een vorm en stijl waar, mogen we hopen, over nagedacht is. Een leuk voorbeeld over wat ik mooi vind en bij mij past kan ik geven aan de hand van een televisie programma die een paar jaar geleden op Net 5 werd uitgezonden meen ik.

1

Dit was, uiteraard, een soort talentenjacht. Want heel veel creatiever zijn we niet met tv formats tegenwoordig! Maar in deze talentenjacht ging men op zoek naar een interieur designer. En daar heb ik persoonlijk niets mee, maar er gebeurde wel iets wat mij aansprak. Er werd in een soort finale ronde een strijd gehouden tussen twee ontwerpers. Een had een, naar mijn mening, erg mooie en praktische woonkamer ingericht. Ik zou mijn huiskamer mocht ik het geld hebben niet anders ingericht hebben. En de ander ging even laten zien hoe creatief ze was doormiddel van kaplaarzen geel te verven en deze aan de muur te lijmen. Want ja, dat is lekker gek, lekker creatief! En daarbij moet elke muur natuurlijk een andere kleur hebben, want je wilt toch niet dat je huiskamer een saaie bedoeling word! Met als resultaat dat je spontaan een LSD trip krijgt als je binnenkomt. Misschien kan je aan mijn toon al horen waar mijn

voorkeur lig, maar uiteindelijk heeft de creatieve, ik lijm kaplaarzen aan de muur, gewonnen. Ik kan daar niet zo goed tegen. Bij mij komt al snel mijn ratio en praktische brein roet in het eten gooien. Maar zeker in een huiskamer, wat voor mij comfort en rust moet uitstralen kan ik mij gewoon niet voorstellen dat je in zo’n “ leuke” experimentele huiskamer kan blijven vertoeven. Het is voor mij een typisch voorbeeld waarbij creativiteit & design zijn functie voorbijstreeft. Ik gok dat dit voor mij misschien ook wel de reden is geweest dat ik tot 3 maal toe afgewezen ben bij de kunstacademie. Ik ben niet zo van het gekke, malle en laten we het even helemaal anders en vaak minder praktisch of logisch doen. Op gebied van webdesign zie je dat bijvoorbeeld vaak terug in de vorm van festival sites. De website voor het festival Lowlands 2009 werd gemaakt door Fabrique en is zelfs genomineerd geweest voor een Dutch Design Award, maar de festival gangers zelf klaagden steen en been over de site omdat alles namelijk onlogisch opgezet was. Alle vlakken werden variabel ingeladen leek wel en je had eigenlijk een groot werkblad waarop je met de vlakken moest schuiven en rekken om informatie te vinden. Men kon niet makkelijk zien wat het programma was, waar je tickets kon kopen of hoe je er het best

kon komen. Dit is voor een festival natuurlijk funest! Het werd zo erg dat men de website leesbaar lowlands in het leven had geroepen, hierbij werd alles wel op een logische manier weer gegeven en daardoor ook beter bezocht dan de originele website en dus helaas zonder de grafische stijl van het festival, dat lijkt mij niet de bedoeling. Uiteraard draagt het extraverte karakter van deze website bij aan de sfeer op het festival, dat is dan wel goed doorgezet want het komt op het festival ook overal terug. Maar de website moet een fusie zijn van beide factoren, het moet de grafische stijl en sfeer van het festival ademen. Maar daarnaast wil je natuurlijk snel en gemakkelijk vinden hoe je kaartjes moet kopen, waar het is en vinden of jouw favoriete band er ook staat!


Wat inspireerd mij? Wat mij inspireert vind ik vaak in visuele identiteiten terug, omdat je hierbij een combinatie heb van eigenlijk alle factoren die goed met elkaar samen een boodschap moeten uitdragen. Bijvoorbeeld ook logo’s. Vooral Logo design die een boodschap uitdragen met minder kan ik echt geniaal vinden.

2


WAT MAAK IK? Mijn werk is nog zoekende naar een eigen stijl. Ik probeer altijd de juiste grafische stijl en de beste feeling te creeren voor het doel van het product.

LEAD MAGAZINE (school)

3


4


5


SMIRNOFF COCKTAIL & FILM (stage)

6


ASTRA ZENECA - SERIOUS GAME (stage)

7

REAL MADRID - COMMUNITY PORTAL (school)


PACHA FESTIVAL - FESTIVAL SITE (FREELANCE)

8


X-Y Solidariteitsfonds Een hernieuwde huisstijl voor het solidariteits fonds X-Y.

LOGO DESIGN

FONDS

FONDS 9

FONTS

#333333

#cccccc

#66cc33

R: G: B:

51 51 51

R: G: B:

204 204 204

R: G: B:

102 204 51

C: M: Y: K:

69 63 62 58

C: M: Y: K:

19 15 16 0

C: M: Y: K:

57 7 100 0


CARDS

Thomas de Heer +31 652255999

Just check Facebook or somethin’

FONDS

FONDS

10

“The rights of every man are diminished when the rights of one man are threatened.” - John F. Kennedy

“If we are to teach real peace in this world, and if we are to carry on a real war against war, we shall have to begin with the children.” - Mahatma Gandhi


DE ACHT DESIGN PRINCIEPES 1. LAAT HET WEG.

11


2. STRUCTUREER.

12


3. AANPASSEN ONTVANGER.

13


4. OPTIMALISEER DE FLOW.

14


5. BREEK DE FLOW.

15


6. OPTIMALISEER VOOR MOTORISCH GEBRUIK.

16


7. MAAK DE MANIPULEERBAARHEID VAN JE ONTWERP ZICHTBAAR

17


8. CALL TO ACTION

18


INTERVIEW

WIERUDOLF VAN DE VELDE BEROEP(WEB)DESIGNER WERKZAAM BIJSENSE STUDIOS

Elke designer heeft zijn eigen manier van werken, maar er zijn uiteraard ook overeenkomsten. Ik spreek met Rudolf van de Velde, designer bij Sense Studios waar vele verschillende producties gemaakt worden voor onder andere web, games en video.

19

Rudolf van de Velde is een jonge designer geboren in 1984 in stadskanaal. Hij heeft in 2006 zijn opleiding tot vormgever reclame, presentatie en communicatie afgerond aan het CIBAP vakcollege. En in 2011 heeft hij zijn opleiding Communicatie, Media & vormgeving met als specialisatie Brand and design management afgerond aan de Hanze Hogeschool in Groningen. Hierna is hij vooral als webdesigner aan de slag gegaan en heeft bij een promotie bedrijf als Design manager gewerkt alvorens hij bij Sense Studios terecht kwam. Daarnaast heeft hij sinds 2009 een eigen bedrijf genaamd Dreamon studio, maar wegens zijn nieuwe werkzaamheden als designer bij Sense Studios ligt dat op een laag pitje. Ik ga met Rudolf in gesprek over zijn vak en hoe belangrijk “design” is.

Stel je krijgt een opdracht om een nieuwe visuele identiteit voor iemand te ontwikkelen, wat is volgens jou de beste werkmethode? De klant komt naar ons met een vraag, maar dit is niet altijd de juiste. We gaan dan eerst samen met de klant kijken naar wat er al ligt. En aan de hand daarvan werken we naar een probleemstelling/opdracht toe waar wij mee aan de slag gaan. Ik reis veel met de trein en daar schets ik veel voor de eerste ideeën. Maar als snel wordt er intern gebrainstormd, daar vloeien ideeën uit waarmee functioneel ontwerpen en wireframes worden opgezet. Voor een eerste design voorstel staat over het algemeen twee dagen. Als je de eerste onderbouwde ideeën en ontwerpen hebt staan presenteer je deze aan de klant en als je een akkoord kan je het gaan uitwerken.

Hoe gaat dat in samenwerking met een opdrachtgever? Dit gaat eigenlijk niet. Je kan een klant niet mee laten mee brainstormen of denken over een ontwerp in mijn ogen. Als je de opdrachtgever hier in meeneemt dan zal het een stoorfactor zijn in het creatieve proces. Waar je uiteraard wel naar vraagt is wat zijn eerste ideeën zijn voor een ontwerp en wat de opdrachtgever zelf “mooi” vindt? Daarnaast moet je altijd rekening houden of er een stijlgids ligt waar je je nog aan moet houden.


Waar haalt de ontwerper Rudolf zijn inspiratie vandaan?

Hoeveel verschil maakt een goed of slecht ontwerp? En waarom?

Haha, ja dat is een goede vraag. Ik haal mijn inspiratie eigenlijk gewoon van de straat, van wat ik om mij heen zie. Klinkt heel cliché misschien maar toch werkt het wel zo. Ik zat bijvoorbeeld met een vriend laatst op het terras en ik zag onder de luifel door dat er in het café een schilderij hing wat mij heel erg aansprak. Daar wil ik dan meteen wat mee doen.

Het maak wel degelijk uit! Als je bijvoorbeeld het merk G-STAR neemt, een hip merk met een stoer imago. Dan moet het hele plaatje wel kloppen! Als de website er bijvoorbeeld saai en niet stoer uitziet is mis je je doelgroep en daarmee ook klanten. Je visuele identiteit en visie moet in alle uitingen terug komen en herkenbaar blijven, anders zou het geen visuele “identiteit” zijn.

Daarnaast kijk ik altijd naar billboards en abri’s op bijvoorbeeld stations, ik zie heel snel wanneer ik iets dan wel goed vind of dan juist de plank volledig vind mis slaan. Verder ben ik geabonneerd op een aantal vakbladen en houd ik zoveel mogelijk trend websites in de gaten zoals frankwatching.

Is het als ontwerper je streven altijd te vernieuwen of juist verstandiger om in te spelen op de huidige conventies?

Wat is voor jou belangrijker, een mooi, of een goed ontwerp? Is er wel een verschil? Mooi is natuurlijk een objectief begrip maar het moet voor mij altijd samen gaan. Een professor die mij fascineert is Jacob Nielsen, hij wordt gezien als dè usability expert op het gebied van webdesign. En ik houd mij altijd aan zijn aangetoonde regels. Zoals bijvoorbeeld nooit meer dan zeven menu items in een menu of lijst, dat is namelijk het maximale aantal wat een mens in zijn korte termijn geheugen kan opslaan. Er moet altijd een balans zijn tussen mooi en goed ontwerp, anders mist het design zijn doel. En daarbij moet een design wel aansluiten bij de wens van een

Hangt compleet van de klant en zijn of haar wensen af. Daarbij speelt toch budget ook een hele grote rol. Op webdesign zijn laatste tijd veel ontwikkelingen zoals HTML5 mogelijkheden en nieuwe manieren om door webpagina’s te navigeren. Maar het leren en ontwikkelen hiervan kost tijd en dus ook meer geld. En ook voor de gebruikers is dit nieuw, dus je moet voorzichtig zijn met nieuwe technieken in je site te gebruiken waar de eindgebruiker ook een bepaalde learning curve voor moet doorlopen. Het moet bij je identiteit passen. Als je een nieuwe website ontwikkeld voor de bakker om de hoek is het misschien iets verstandiger een wat conventionelere manier van web opmaak te gebruiken dan wanneer je een groot merk als bijvoorbeeld Nike bent en een nieuwe sportswear lijn neerzet. Oftewel de identiteit van een klant is ook een factor om juist wel of niet los te gaan met een vernieuwend design. Vooral klanten die snel een nieuwe website nodig hebben en weten wat ze ongeveer willen zullen voor de conventionele manier gaan. Wel is van belang altijd op een grid te werken! Dit helpt de developers bij het bouwen van de site en is het een soort basisregel wat betreft design. Zonder grid valt een design al gauw in het water.

20


21

Is een ontwerp sterker wanneer deze simpeler is in opmaak en layout(grids)?

Is een design van jou wanneer je deze aflevert, of na oplevering niet meer?

Ik zelf vind van wel, ik probeer het design altijd zo simpel en strak mogelijk te houden, maar het is natuurlijk compleet afhankelijk van de klant wat hij of zij graag wil. Ik werk altijd op een grid inderdaad! Als je dat niet doet is dit ook vaak meteen aan een website te zien. Het werken op een grid zorgt voor overzicht en het helpt de developers bij het bouwen. Het is gewoon aangetoond dat webontwerpen die gebaseerd zijn op een grid het beste werken en “mooi” gevonden wordt door mensen. Het aanhouden van afstand waardes en plaatsing van content. Het zorgt voor rust en afhankelijk hoe je je grid indeelt voor eigen identiteit.

Het ontwerp wat je maakt is altijd van jou, jij hebt het gemaakt en als de opdrachtgever akkoord geeft voor het plaatsen op je portfolio moet je dat altijd doen. Er is ook een verschil wanneer je in dienstverband werkt of wanneer je eigen baas bent. In dienstverband wordt je design echt namens het bedrijf of studio waar je werkt verkocht. Dan is het overgedragen aan de klant. En als het een goed klantcontact is zal hij ook in de toekomst voor opdrachten of aanpassingen naar je terug komen. Maar in principe mag de klant ermee doen wat hij of zij wil, maar dan is dat natuurlijk wel contractueel afgesproken dat ze het design afkopen. Wat duurder is.

Heb je als ontwerper de plicht om bij te dragen aan een betere wereld of moet een ontwerp vooral verkopen? Waar ligt de grens hierin?

Hoe zie je jezelf als ontwerper over 5,10 en 20 jaar?

Ik denk zeker dat je daar een bepaalde rol in hebt. Je maakt iets voor een ander en daarbij wordt er iets van je verwacht. Nogmaals de klant is de gene die hierbij beslist of wat jij maakt uiteindelijk goed is of niet, maar als vormgever moet je er wel achter je eigen design staan. Maar wat als de opdracht gever voor een design gaat waar je het zelf niet mee eens bent, wat dan? Ja dat is heel moeilijk, je probeert ergens natuurlijk altijd je opdrachtgever een klein beetje “op te voeden”. En dan bedoel ik dat je aan hem of haar weet te verantwoorde wat bepaalde keuzes in je design zijn en waarom dat vaak beter is. Maar uiteindelijk is je klant de baas en lever je op wat hij van je verwacht. Bij het aannemen van een opdracht ligt dat iets anders. Dan kan je tegen een opdracht nee zeggen als je er niet in geloofd. Maar in dienstverband kan dat natuurlijk niet en behoor je gewoon je werk uit te voeren.

Oei, daar heb ik eigenlijk helemaal geen stappenplan voor zoals je in je vraag stelt. Natuurlijk heb ik wel ideeën en fantasieën over wat ik later graag zou willen. Zo zou ik graag over tijdje een eigen studio hebben of een compagnon vinden waarmee ik dat zou aandurven. Maar een eigen onderneming is in deze tijd niet altijd makkelijk of verstandig. Zou je graag het grootste en beste design bureau van Nederland willen worden? Beste, ja. Grootste? Nee. Ik hou van bedrijven zoals Sense, misschien iets groter, maar maximaal met 20 man. Het houd het informeel onder elkaar en de lijnen zijn daardoor veel korter en sneller. Je eigen bedrijfsbeleid kunnen voeren, zelf je interieur bedenken en indelen. Ja dat zie ik wel zitten. En als we het dan hebben over grote opdrachten, ja natuurlijk zou ik dat ook wel willen! Het is anders omdat je dan vaak met styleguides te maken hebt maar dat zie ik ook als een uitdaging, zo heb ik een redelijk omvangrijke productie voor Seat gedaan ooit, dus ik heb er al van geproefd.


Daarnaast zou ik graag mijn kennis willen over brengen op anderen, op HBO scholen of workshops aan organisaties. Maar eerst wil ik graag nog minimaal een jaar of 5 bij Sense Studios werken, in de hoop dat het bedrijf dan nog beter en sterker is geworden door hopelijk mijn bijdrage. Wellicht in een nieuw pand. Maar eigenlijk leef ik van dag tot dag en zie ik wel wat mij toekomt. En waar zie je jezelf dan les geven, op een kunstacademie of eerder op een opleiding zoals je die zelf hebt gedaan of zoals CMD? Nee ik zou geen les willen geven op een kunstacademie, no offence maar ik heb daar niet zoveel mee. Heel goed wat die mensen doen maar het is echt wat anders. Je wordt daar naar mijn mening veel meer getraind tot kunstenaar en het ontwikkelen van een autonome creativiteit, maar dit vaak zonder een heldere visie en doel. Designers die ik ken en van een kunstacademie komen hebben vaak wel mooi werk hoor maar je ziet er vaak aan af dat ze van zo’n school komen en werken vaak rommeliger, laat ik het zo maar noemen. Zaken als usability en een commercieel concept krijgen ze iets minder mee. Nogmaals hun werk is mooi hoor maar ik ben gewoon iets commerciëler en functioneel ingesteld. Het is een totaal ander vak. Heeft Rudolf een eigen stijl en is dat belangrijk? Ja ik heb een eigen stijl, die zich voornamelijk typeert in grid gebaseerde designs en vector achtig design. Ik probeer te regelen dat mijn sites altijd zoveel mogelijk rust uitstralen, dus niet teveel poes pas of onsubtiele gradiënts. Qua usability zorg ik dat ik nooit meer dan zeven items in menu’s of lijstjes gebruik. Bovenaan de website vaak een grote brandbox (gallery) en onderaan een grote footer

waar veel content in kwijt kan. Wat ook echt een soort regel en bijna meer een tik van mij is, is dat ik altijd zorg dat er afstanden worden gebruikt van 40px. Waarmee je een heel ruim en rustig design creëert. Ik gebruik vaak 4 kleuren waarvan er één echt uitspringt, met die kleur breng je accent aan. Ook probeer ik mij altijd te beperken tot maximaal 2 verschillende lettertypes op een website. Als je nog beginnend designer bent ius het helemaal niet erg nog niet echt een eigen stijl te hebben, je moet van alles proeven om het maar even zo te zeggen. Maar het hebben van eigen stijl wordt op den duur wel belangrijker, dan weten mensen beter wat ze van je kunnen verwachten. Ook de developers bij Sense zijn blij met mijn stijl omdat veel zaken als afstanden voorspelbaar zijn en de site zo sneller te ontwikkelen is. Welke veranderingen zie jij in het beroepsveld? Ik ben voornamelijk webdesigner en wat mij daarin opvalt is dat de corporate sites steeds meer verdwijnen. De tijd van business kaartjes uitdelen met een URL van je site erop zijn wel een beetje voorbij. Alles gaat via google en bijvoorbeeld Facebook, hoe vaak gebruik je de adresbalk in je browser nog om een gehele URL in te tikken? Daarbij wordt er steeds meer aan alles in een gedacht, als je bijvoorbeeld naar de website van de ING bank gaat, dan kom je daar niet meer een vaag “Welkom op de site van ING” bericht meer tegen maar valt meteen “Inloggen mijn ING” op. En dat is eigenlijk ook het belangrijkste wat de meeste mensen op die site zullen doen, hun bankzaken. Natuurlijk zijn apps nu heel erg hip voor alle mobile devices, en dat wordt alleen maar groter. Wat ik daarbij nu in opkomst is zijn responsive websites. Dit zijn websites waarbij één bron is, en afhankelijk van je medium zich aanpast aan je scherm. Zo zal op je smartphone een mobiele site ingeladen worden en op je pc een normaal formaat, allemaal met

22


23

ĂŠĂŠn design en build wat alles veel effectiever maakt dan alles los produceren. Verder denk ik dat 3D en augmented een grotere rol gaat spelen, het is nu al een tijdje bekend en blijft nog op de vlakte, maar ik denk dat dat binnenkort gaat doorbreken. Uiteindelijk zal alles online vanuit je luie stoel te regelen zijn, voor een groot deel is dat al zo. Waarvoor je vroeger naar het loket in je gemeente moest kan je nu met je DigID alles online regelen, net als je bank zaken. Ook de bedrijven zullen zich dit steeds meer gaan realiseren en ook grotere budgetten gaan vrijmaken voor de ontwikkeling hiervan. Daarbij komt kijken dat usability een vogelvlucht neemt, je ziet nu al een groot verschil in apps van nu en die van een paar jaar terug. De eerste apps hadden voor elke functie een menu of aparte knop, er werd je heel veel opties visueel aangeboden. Maar dat wil je vaak helemaal niet op je keine scherm en tegenwoordig zie je dan ook veel cleanere apps in vormgeving die veel gebruiksvriendelijker zijn. Ik bedankt je voor het geven van dit interview! We hebben een kijkje gekregen in de keuken van Rudolf van de Velde! Graag gedaan jongen, ik heb er zelf eigenlijk nooit zo over nagedacht dus dit interview zet mij weer even een het denken!


VIRTUAL DESIGN ACADEMY Wat wil je leren?

Waar ben ik goed in?

Delen van tips & trucs 24

Elkaar feedback geven en helpen met ontwerpen.

Verdienmodel: Extra persoonlijke lessen en feedback, meer dan alleen tutorials

Kwaliteitsbewaking: Je kiest je eigen leraar/expert


Visual design Media Context  

A school project