Page 1

sun&FUN Neckermann magazine |

zomer 2013

Win een

Xbox Kinect! 1 41 Ga snel naar p4

Glijbanentest door het Nederlands Dames Rafting Team

Barbara de Loor met haar gezin op Samos

smartline, lekker voordelig op vakantie


sun&FUN Neckermann magazine | zomer 2013

10

8 10 16 19 20 24 26 31 38 40 42 44 45 46 50 54 60

72

Grieken, meesters in gastvrijheid

Barbara de Loor met haar gezin op Samos Reisverslag Turkije Vliegen met je kinderen

De mooiste stranden van Spanje

20

64 Mighty Mexico 68 Dolce Vita aan het Gardameer 72 Vakantieactiviteiten aan de Turkse Rivièra 77 Van tapas tot paella 79 Column De Neckermann

Woestijntocht in Egypte Snorkelen in Egypte

Nederlands Dames Rafting Team test glijbanen Waarom kinderen van vakantie houden

Waarom kinderen van vakantie houden

38

Strip en kleurplaat Neckermann KidsClub Puzzels en vakantiequiz Top 5 favoriete vakantiebestemmingen Kids Tips Een dag met Rosa, Top Club-host Pelagos Wellnessvakantie, een feest voor de zintuigen

Canarische Eilanden uitgelicht Lekker voordelig op vakantie met smartline

sun&FUN |

3


Ontdek Tunesië Het juweel van de Middellandse Z ee

Ontdek de wondere wereld van Tunesië: aangename temperatuur, de Tunesische gastvrijheid, de uitgestrekte zandstranden, goede accommodaties en gunstige prijzen maken een vliegvakantie Tunesië tot een onvergetelijke ervaring. Tunesië boek je natuurlijk bij Neckermann!


VO O RW O O R D Vooraf “De zon scheen uitbundig en dat bleef hij doen.” In dit magazine doet voormalig topschaatsster Barbara de Loor verslag van haar gezinsvakantie op het Griekse eiland Samos. Het beeld is herkenbaar. Je stapt uit het vliegtuig en je wordt omhelsd door een weldadige warmte. Even geen Nederlandse wolkenluchten, maar een vakantie waarbij de zon je vaste metgezel is. Daarover gaat dit magazine. Sun&Fun is een blad vol zonnige artikelen over mooie vakantiebestemmingen, bijzondere reisbelevenissen en leuke kinderattracties.

De stranden van Spanje zijn ideale kinderstranden

Dit jaar brengt Neckermann Sun&Fun voor het eerst uit. Met deze uitgave willen we u inspiratie bieden bij de keuze van uw komende vakantie met de kinderen. Dat doen we onder meer met een verhaal over de topstranden van Spanje – aan de Costa del Sol en op Tenerife, Mallorca en Ibiza – die vaak ook ideale kinderstranden zijn. Verder leest u in deze editie over een glijbanentest bij de Aquamaniaaccommodaties in Turkije, uitgevoerd door niemand minder dan ons nationale damesraftingteam.

Voorproeven van zonovergoten vakantieplezier

Dit magazine laat u graag even ‘voorproeven’ van al dat zonovergoten vakantieplezier. Ik hoop dat het u nieuwsgierig maakt naar het vakantieaanbod van Neckermann. Want laat ik er eerlijk over zijn: wij willen natuurlijk graag een zonvakantie voor u verzorgen. We hebben opnieuw een interessant en veelzijdig aanbod aan vakantiebestemmingen samengesteld. Met aantrekkelijke accommodaties op de mooiste plekjes in tal van vakantielanden. Accommodaties waar ook voor uw kind(eren) heel veel te beleven valt. Belangrijk voor u om te weten, is dat wij onze vakantiereizen scherp inkopen, waardoor een vakantie bij Neckermann altijd zeer betaalbaar blijft. U kent vast wel het liedje ‘Here comes the sun’ van The Beatles, dat gaat over de opgewekte stemming waarin de zon ons brengt. Welnu, die zon heeft Neckermann ook voor u en uw gezin klaarstaan...

Carola Hoekstra

| Directeur Neckermann Vliegreizen

Lees op pagina 31 alles over de grote glijbanentest

sun&FUN |

5


Draadloos internet, een standaard service? In steeds meer hotels, maar ook op campings, is draadloos internet beschikbaar, vaak WiFi genoemd. WiFi, een term met een knipoog naar het vroegere HiFi uit de audioindustrie, is synoniem voor ‘draadloos thuisnetwerk’. Deze dienst is soms tegen een eenmalige vergoeding te verkrijgen, maar ook wel geheel gratis. Vaak volstaat een vraag bij de receptie voor de code, en soms ligt het wachtwoord al klaar bij de papieren op je hotelkamer of in je bungalow. Als je internet belangrijk vindt op vakantie, informeer dan bij het boeken of draadloos internet beschikbaar is op de plek van bestemming. Dat voorkomt een teleurstelling ter plaatse. Anderen vinden het misschien juist prettig om geen internet te hebben, dan geldt ook dat informeren bij het boeken kan helpen. Fijne vakantie! Met of zonder draadloos internet.

Stichting Peter Pan Reizen Vakanties organiseren voor jongeren die door ziekte of omstandigheden niet goed in staat zijn zelfstandig op vakantie te gaan – dat is in het kort wat Stichting Peter Pan Reizen doet. Het concept stamt uit 1995. Wilco van Elk, purser bij transavia.com, kreeg het idee om deze doelgroep een volledig door medewerkers van transavia.com georganiseerde reis aan te bieden. Alles in samenwerking met en ondersteuning van transavia.com, gerenommeerde Nederlandse touroperators en andere sponsors. Peter Pan, de sprookjesfiguur die wensen van kinderen uit laat komen, werd als naam voor de stichting gekozen. Een vast team van vrijwilligers werkt het hele jaar door aan het organiseren van fantastische reizen. Er moet veel geregeld worden: de vlucht, de bestemming, de accommodatie, het eten, vertier, noem het maar op. Sinds de eerste reis in oktober 1996 zijn er vele reizen geweest. Onder andere naar Tenerife, Lloret de Mar, Kreta, Costa Del Sol, Faro (Algarve) en Antalya. Veel jongeren met uiteenlopende ziektes of handicaps hebben inmiddels een onvergetelijke reis gemaakt.

6 |

sun&FUN

De krant lezen op vakantie? Veel vakantiegangers vinden het prettig om op vakantie ’s morgens de welvertrouwde krant uit Nederland te kunnen lezen. In bijna alle grote toeristische centra vind je wel een of meer Nederlandse kranten. Sterker, in sommige hotels zit een krant naar wens bij het servicepakket in. Zo heeft Neckermann Reizen de Top Clubs. Hier krijg je standaard een gratis Telegraaf. De krant van de wakkere vakantieganger!

2012 | met Neckermann naar Mallorca Het afgelopen jaar is Peter Pan Reizen naar Mallorca geweest in het resort Cala Mesquida, dat door Neckermann Reizen ter beschikking was gesteld. Het resort ligt op een fantastische plek met uitzicht over de baai en het strand van Cala Mesquida. Net als voorgaande jaren waren de kinderen weer ontzettend enthousiast en hebben ze enorm genoten. Wilt je meer weten over Stichting Peter Pan Reizen, kijk dan op www.peterpanvakantieclub.nl

Neckermann magazine


Zonder zonnebril niet op vakantie Een goede zonnebril is onontbeerlijk als je op vakantie gaat. Dat geldt zowel voor wintersport als zomervakanties. Zonnebrillen worden in het algemeen gebruikt tegen het ongemak van fel licht en als bescherming tegen zonlicht. Bij overmatige hoeveelheid zonlicht kan het netvlies beschadigd raken. Minder scherp zicht, hoofdpijn, branderige ogen en ernstige oogaandoeningen zoals staar kunnen het gevolg zijn. Glazen met een UV-400 filter bieden de meeste bescherming. Voor zonnebrillen zijn er vijf CE-categorieën: Cat.0 is heel licht en geschikt voor bewolkt weer, Cat.1 is voor zwak zonlicht, Cat.2 voor matig zonlicht, Cat.3 voor helder en fel zonlicht, Cat.4 voor uitzonderlijk fel licht zoals in de bergen. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden én termen waarmee fabrikanten reclame maken, dat het nog een hele tour is de juiste zonnebril te kopen. Daarom geven we je graag wat tips.

Algemeen Een goede zonnebril heeft glazen die 100 procent tegen ultraviolet licht (UV) beschermen. Vaak wordt dit door de fabrikant vermeld met een sticker op de glazen of op het montuur. Standaard is tegenwoordig een waarde van 400 nanometer (UV400). Hogere waarden zijn alleen in speciale gevallen noodzakelijk. Bijvoorbeeld voor mensen met gevoelige ogen of tijdens gletsjerskiën of bergbeklimmen in een omgeving met veel sneeuw. Omdat glazen met een waarde van 800 nanometer ongeveer 95 procent van het licht tegenhouden, zijn ze niet geschikt voor normale omstandigheden, bijvoorbeeld autorijden.

Glas of kunststof? Het voordeel van (kristal) glas is dat het krasvaster is en een scherper beeld geeft dan kunststof glazen. Kunststof is, afhankelijk van de soort, in tegenstelling tot de glazen variant, wel nagenoeg UV-werend. Om kunststof glazen krasbestendig te maken, krijgen ze vaak speciale coatings. Op de lange termijn verdwijnen die coatings weer.

Welke kleur glazen? Voor UV-bescherming maakt de kleur van de glazen niet zo heel veel uit. Wel vergroten geel-bruine glazen aanmerkelijk het contrast. Natuurliefhebbers en golfers gebruiken daarom vaak geel-bruine glazen. Wie erg gevoelig is voor licht, kan beter voor grijze of groene glazen kiezen omdat die het licht meer dempen.

Polariserend of niet? Polariserende glazen halen de schittering uit het licht. Die schittering kan heel hinderlijk zijn, bijvoorbeeld als u op het water zit of in de auto. Voor mensen die veel onderweg zijn of varen, zijn gepolariseerde glazen ideaal, maar er is ook een nadeel: ze blokkeren het zicht op LCD-schermen, zoals die van mobiele telefoons.

Altijd bereikbaar voor thuis! Lekker op vakantie. Familie of vrienden brengen je nog even naar Schiphol en een paar uur later zit je in de stralende zon in een land aan de Middellandse Zee met een cocktail in je hand. De kinderen liggen al snel in het zwembad en je kunt ternauwernood de ogen boven het boek openhouden. Alles is voor elkaar. Na twee dagen ben je al helemaal ontspannen. En gelukkig zet dit gevoel zich in de meeste gevallen voort gedurende de vakantie. Helaas gaat er soms iets mis. Met een reisgenoot, jezelf of iemand thuis. En dan is het wel zo prettig als je elkaar snel en goed kunt bereiken. Gelukkig hebben we tegenwoordig bijna allemaal een mobiele telefoon, maar soms is dat niet voldoende. Zorg voordat je vertrekt dus altijd dat de achterblijvers je ook kunnen bereiken als de mobiel niet werkt.

Noteer dus voor thuis: • naam en telefoonnummer van de accommodatie waar je verblijft, in welke plaats en welk land • naam en telefoonnummer van de touroperator of het reisbureau waar je hebt geboekt • alle mobiele nummers van het gezin

sun&FUN |

7


De Grieken:

“Welcome back, my friend”

meesters in gastvrijheid

Er is geen volk in Europa zo gastvrij en hartelijk als de Grieken. Dat merk je als je op vakantie bent op de Griekse eilanden. Bij aankomst in je appartement, in de taverne – overal word je uiterst vriendelijk ontvangen. Dat geeft je vakantie een extra dimensie. In de komische speelfilm My Big Fat Greek Wedding hebben een Amerikaanse jongen en een Grieks meisje trouwplannen. Zijn ouders gaan bij de aanstaande Griekse schoonfamilie op bezoek. De moeder van het meisje vraagt aan de vader van de jongen of hij trek heeft. Die antwoordt dat hij net heeft gegeten. Waarop de Griekse vrouw zegt: “Okay, I make you something.” Die scène geeft treffend weer hoezeer gastvrijheid de

8 |

sun&FUN

Grieken in het bloed zit. Van oudsher geldt dat als je bij een Griekse familie op bezoek komt, je vrijwel meteen iets te eten of te drinken krijgt voorgezet. Gastvrijheid is een erezaak.

Het Griekse woord ‘xenos’ betekent

‘vreemdeling’, maar ook ‘gast’

Griekse taverne

Neckermann magazine


Als buitenstaander in Griekenland hoor je er al snel helemaal bij

Er bestaat een verhaal uit de Griekse oudheid over hoe de goden de Grieken voor hun gastvrijheid belonen. Misschien wel daarom hebben de Grieken het erin gehouden. Het zit ook in hun taal. ‘Xenos’ betekent ‘vreemdeling’ en ‘buitenlander’, maar ook ‘gast’. ‘Filoxenia’ betekent ‘gastvrijheid’, maar ook ‘vriend van de vreemdeling’. Dat klinkt toch net wat warmer dan de West-Europese gastvrijheid.

In de tavernes Waar kom je als toerist in Griekenland de gastvrijheid vooral tegen? In de restaurants, de tavernes. Het vriendelijke, typisch Griekse hoofdknikje waarmee je wordt begroet, het welkomstdrankje, de eigenaar die na de maaltijd even bij je aanschuift voor een persoonlijk gesprekje… Zo laten de Grieken merken dat ze jouw komst waarderen. Ga je een paar avonden achtereen bij dezelfde taverne eten, dan maak je vrienden voor het leven. Vraag het aan mensen die jaar in jaar uit naar Griekenland op vakantie gaan en je zult de mooiste verhalen horen over leuke, blijvende contacten met de Grieken.

op minder toeristische eilanden of in meer afgelegen dorpen, dan is de gastvrijheid nog groter. Zo kan het voorkomen dat het echtpaar waarvan je een appartement huurt, jou zomaar uitnodigt om bij hen thuis te komen eten. Of je wordt gevraagd om de lokale kerkdienst op zondag bij te wonen of aan een uitbundig dorpsfeest deel te nemen. Als buitenstaander in Griekenland hoor je er al snel helemaal bij. Q

aanraders UIT ONS AANBOD Kijk voor meer aanraders op pagina 80 t/m 83

GRIEKENL AND | KOS, KOS -STAD

Hotel & appartementen Pelagos

Waar de Grieken eten moet jij ook zijn

Je hoort er helemaal bij

GRIEKENL AND | RHODOS, TRIANTA

Hotel Ocean Blue

GRIEKENL AND | CORFU, MOR AITIK A

Hotel Messonghi Beach

Zelfs in uitgesproken toeristische gebieden houden de restauranthouders vast aan hun aangeboren talent voor gastvrijheid. Ze vervallen niet in een glad, gespeeld ritueel. Ze blijven echt. Kom je

Waar ga je eten? GRIEKENL AND | KRE TA , CHER SONISSOS

We komen nog even terug op de Griekse taverne. Daar draait het natuurlijk niet alleen om gastvrijheid – al smaakt alles daar wel beter door – maar ook om de kwaliteit van de maaltijd. De Griekse keuken is betrekkelijk eenvoudig, maar de gerechten zijn lekker, goed mediterraan gekruid en heel erg vers. Men werkt vrijwel alleen met seizoensproducten. Een andere prettige bijkomstigheid is dat uit eten gaan in Griekenland nog steeds zeer betaalbaar is. Voor zo’n €12,- tot €20,per persoon kun je een overvloedige maaltijd met wijn laten aanrukken. Hoe je erachter komt wat de betere tavernes in het dorp zijn? Meestal zitten die niet langs de boulevard, maar in de achterafstraatjes. Een tip is om je te laten leiden door de Rough Guide, een reisgids die buitengewoon goed geïnformeerd is over de Griekse horeca. Maar je kunt ook de Grieken zelf volgen. Waar zij op zaterdagavond en zondagmiddag gaan eten, daar moet jij ook zijn.

Grand Hotel Holiday Resort

GRIEKENL AND | RHODOS, KOLYMBIA

smartline Mistral

sun&FUN |

9


Blauw de kleur van Griekenland

Voor het eerst met je baby naar het buitenland Voormalig topschaatsster en tv-presentatrice Barbara de Loor vertelt over haar vakantie op Samos.

Afgelopen september ging Barbara de Loor (38) met haar vriend Ronald en hun vijf maanden oude zoontje Tim voor tien dagen naar het Griekse eiland Samos. Hoe was het om met zo’n piepklein kindje op vakantie te gaan? En hoe beviel Samos?

“Met een baby op vakantie gaan was voor ons natuurlijk helemaal nieuw. Je moet van tevoren goed nadenken over welke babyspullen je mee moet nemen. Al moet je ook weer niet álles meeslepen, want op zo’n eiland als Samos kun je ook gewoon luiers krijgen. Op Schiphol check je je kinderwagen apart in. Dat was ook nieuw, maar bij Transavia ging dat eigenlijk heel gemakkelijk. Ik vond het spannend om met Tim het vliegtuig in te stappen. Zou hij die hele reis van drieëneenhalf uur huilen? Daar was ik wel even zenuwachtig over. Maar ik dacht: als ik rustig blijf, dan doet hij misschien wel hetzelfde. En inderdaad, hij heeft zich gedurende de hele vlucht voorbeeldig gedragen.” “We hadden bij de reis een auto geboekt en bij aankomst op de kleine luchthaven van Samos stond er iemand klaar met de sleutels. Het bleek een nogal klein autootje, dus het was een e heel geprop om alle bagag bagage ge én de kinderwagen erin te krijgen. kr rijgen Maar het lukte en toen konden we op weg naar ons kon appartement in het strandapp plaatsje Kokkári. De zon plaa scheen sschee uitbundig en dat bleef hij doen. doen Tien dagen lang. Het was d overdag zo’n 28 graden. Heerlijk.” z 2

10 |

sun&FUN

Vriendelijke Grieken “Ik ben dol op de Griekse eilanden. Vanwege het prettige klimaat en het natuurschoon, maar ook omdat ze nog vrij authentiek zijn. Ik vind bovendien het Griekse eten erg lekker. En dan zijn er de Grieken zelf. Wat een vriendelijke en gastvrije mensen zijn dat. Anna, de eigenaresse van appartementencomplex Archangelos Village, waar wij hadden geboekt, was een zeer hartelijke vrouw. Ze kwam met cadeautjes voor Tim aanzetten en ze had veel aandacht voor

Strand van Kokkári


Haven van Kokkári

aanraders UIT ONS AANBOD Kijk voor meer aanraders op pagina 80 t/m 83

TURKIJE | TURK SE RIVIÈR A , SIDE

Hotel Otium Eco Club Side

haar gasten. Zo onthield ze van iedere gast de voornaam. Erg schoon was het er ook en de kamermeisjes maakten er echt een feestje van. Nooit eerder heb ik schone handdoeken zo mooi op het bed gedrapeerd gezien.”

“De Griekse vrouwen vlogen op de kinderwagen af en Tims voetjes werden volop gekust” “Tim trok veel aandacht. De Griekse vrouwen vlogen op de kinderwagen af en zijn voetjes werden volop gekust. Grieken zijn ook heel behulpzaam. Als we met de kinderwagen een taverne binnen kwamen, werd er meteen ruim baan gemaakt om voor ons een geschikte plek te regelen. Op een dag kreeg de kinderwagen een lekke band. We gingen ermee naar een scooterverhuur. Daar bemoeide de complete familie zich ermee. Het was een Grieks spektakel rond dat bandje. De inzet en betrokkenheid waren groots,

maar er kwam geen oplossing. Die vonden we later bij een fietsenwinkel in de hoofdstad van Samos.”

Kokkári en verder “Kokkári is een heerlijk plaatsje om te verblijven. Je kunt er goed zwemmen. ’s Morgens namen we Tim mee naar het strand, waar hij lekker onder de parasol ging slapen. Dan doken wij de zee in. ’s Avonds heerste er een aangename easy going-sfeer in het dorp. Dan slenterden we met de kinderwagen langs de gezellige boulevard en zochten we een restaurantje uit. We hebben in Kokkári gigantisch lekker gegeten, vooral bij Taverna Meltemi, waar ze goed vis kunnen klaarmaken.”

SPANJE | GR AN C ANARIA , M A SPALOM A S

Bungalows Cordial Green Golf

TURKIJE | TURK SE RIVIÈR A , SIDE

“We hebben in Kokkári gigantisch

Hotel Sea World Resort & Spa

lekker gegeten”

“Toen Tim er nog niet was, hadden Ronald en ik actieve vakanties. We gingen geen dagen op het strand liggen, maar trokken rond. Met een kindje blijf je eerder op één plek en ligt je tempo lager. Maar toch hebben we dankzij het autootje veel van Samos kunnen zien. We zijn in het authentieke dorpje Vourliótes geweest, dat op een berg ligt en waar je via een weg vol haarspeldbochten kunt komen. We hebben Pythagorion bezocht, het Saint-Tropez van Samos, en we waren op het mooie Psilí Ámmos-zandstrand, vanwaar je Turkije bijna kunt aanraken, zo dichtbij ligt het. Heel leuk vond ik Papa Beach bij Iréon, een hip strandje met een taverne op een rots. Als je iets bestelde, lieten ze je bestelling in een mandje aan een touw naar beneden zakken.”

SPANJE | TENERIFE, COSTA ADE JE

Appartementen El Duque

TURKIJE | TURK SE RIVIÈR A , SIDE

Hotel Ali Bey Club Manavgat

sun&FUN |

11


“Verder zijn we bij een zwerfhondenopvang geweest. Een heel mooi initiatief, dat op Samos is opgezet door Nederlanders. Zelf heb ik ook een zwerfhondje, uit Spanje. En ik ben ambassadeur van de Dierenbescherming.”

Schaatsen is raadsel voor Grieken “Op de vraag of ik veel werd herkend op mijn vakantie kan ik volmondig ‘ja’ antwoorden. Dat begon op Schiphol. Medereizigers die met mij op de foto wilden. Het is best leuk als mensen je zo enthousiast benaderen. In Kokkári kon ik ook niet onopgemerkt door het dorp. Het leek wel alsof iedereen van tevoren was getipt over mijn komst. Ook de eigenaar van de taverne waar we vaker aten, wilde met mij op de foto. Hij vertelde dat hij mijn naam had gegoogeld, maar dat hij niet helemaal begreep wat schaatsen is. Terwijl het fenomeen sport in feite in Griekenland is uitgevonden, blijft schaatsen voor veel hedendaagse Grieken een raadsel. Ze denken dat je van een berg af moet, dat het een soort skiën is.”

kantieherinneringen op het podium. Conclusie: we hebben het superleuk gehad op Samos. Het is een ideale bestemming als je met een klein kindje op vakantie wilt. We gaan zeker nog een keer naar dit mooie eiland terug.”

Appartementen Archangelos Village

Meteen weer aan het werk “Op 5 oktober vlogen we terug. Ik was nog even bang voor vertraging, want ik moest diezelfde avond een sportgala in Alkmaar presenteren. Maar Transavia vloog keurig op tijd. Dus stond ik die avond met een veel te bruin hoofd én fijne va-

Het complex waar Barbara de Loor verbleef, ligt vlak bij het strand en op zo’n 250 meter van het dorpscentrum. Archangelos Village beschikt over een- en tweekamerappartementen. Q

Goudenmedaillewinnaar en tv-bekendheid G Barbara de Loor behoorde vanaf het midden van de jaren negentig tot aan 2006 tot de Nederlandse schaatstop. Zij won goud op de 1000 meter tijdens het WK in 2005. Daarna was zij regelmatig te zien op de Nederlandse televisie, met name als presentatrice. Momenteel verzorgt zij schaatsclinics voor het bedrijfsleven. Daarnaast doet zij een sportactivatieproject voor de jeugd (i.s.m. de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond en KPN).

Glashelder water bij Kokkári

12 |

sun&FUN

Neckermann magazine


aanraders UIT ONS AANBOD Kijk voor meer aanraders op pagina 80 t/m 83

Leuk op Samos

GRIEKENL AND | KRE TA , CHER SONISSOS

Hotel Mareblue Village

Er zijn veel leuke plekken op Samos. Een auto huren is daarom geen slecht idee. De wegen op het eiland zijn vrij goed en alles is binnen een redelijk tijdsbestek te bereiken. We bevelen aan: Kokkári

Psilí Ámmos

Prachtig aan een landtong gelegen badplaatsje met fraaie kiezelstranden en een ruime keus aan gezellige tavernes. ’s Avonds zeer sfeervol.

Er zijn twee strandplekken op Samos die zo heten, een in het zuidoosten en een in het zuidwesten. Beide hebben een zandstrand dat langzaam afloopt in zee. Ideaal voor kleine kinderen. Het bomenrijke Psilí Ámmos in het zuidwesten is misschien wel het mooiste strand van Samos.

Vourliótes Authentiek bergdorpje met een zeer schilderachtig dorpspleintje. Griekser bestaat niet.

Pythagorion Levendige vakantieplaats rond een pittoreske haven. Genoemd naar de beroemde, op Samos geboren wiskundige Pythagoras. Veel winkels en uitgaansmogelijkheden. Langgerekte stranden in de buurt.

GRIEKENL AND | KOS, M A STICHARI

Hotel Euro Village Achilleas

Iréon Ga voor een aparte en ongedwongen strandsfeer naar het kleine Papa Beach.

GRIEKENL AND | KRE TA , STALIS

Appartementen Melina

Potámi Hier kun je een mooie boswandeling maken naar een kleine waterval. De hippe strandtaverne heeft een aangename buitenruimte en een uitstekende keuken.

GRIEKENL AND | RHODOS, FALIR AKI

Hotel Cyprotel Faliraki Resort

GRIEKENL AND | RHODOS, LINDOS

smartline Sunrise Voor een kindvriendelijke vakantie kun je ook naar

Hotel Aquasol Village, Cyprus | Grand Hotel Holiday Resort, Kreta | smartline Vasia Village, Kreta

sun&FUN |

13


Een weekje ‘all in’ aan de Turkse Rivièra “Dit zouden we elk jaar moeten doen” Judith en Jeroen (beiden 33) reisden samen met dochters Maya (3,5) en Evi (11 maanden) dit jaar af naar de kust van Zuid-Turkije. Waar kozen ze voor, waarom en vooral: hoe wás het? Een verslag. “Wat hadden wij behoefte aan zon na die regenachtige kampeervakantie in Frankrijk. Even relaxen en bijtanken. Onze agenda’s lieten het toe, dus besloten we in september nog een weekje te gaan. Twee dingen wilden we maar: warmte, én het gemak van een all inclusive-hotel. Over dat laatste hebben we nog even getwijfeld: willen we dat wel, zo’n groot vakantiecomplex met alles erop en eraan?

Maar het comfort gaf de doorslag. Ideaal als je even niks aan je hoofd wilt, met twee kleintjes erbij. Paloma Oceana in Side komt al snel als winnaar uit de bus. Een nieuw en luxe resort aan het strand, in zonzeker Turkije, met een prima prijs-kwaliteitverhouding. De online beoordelingen zijn veelbelovend en de foto’s spreken ons aan: mooi opgezet, stijlvolle houten meubels, veel groen.”

“Een all inclusive is ideaal met zo’n kleintje erbij”

All-in ook uit een glas

16 |

sun&FUN

Neckermann magazine


Palma Oceana zwembad Side

De reis

Antieke stadswallen

“En daar gaan we, 16 september. Maya is totaal excited: voor het eerst in het vliegtuig! De hele vlucht zit ze vastgeklampt aan het raampje, zo spannend vindt ze het. De jongste huilt alleen bij het opstijgen even. Gelukkig zijn de stewardessen heel vriendelijk, ze warmen flesjes op voor de kinderen aan boord. Evi valt in slaap op m’n schoot.”

“7.30 uur. De zon schijnt volop. Het hotel klopt precies met de plaatjes. Op weg naar het strand komen we langs mooi begroeide lanen met bruggetjes en huisjes met houten veranda’s waar de bloemen tegenop groeien. Net een dorp. Maar dan wel een luxe dorp, met zwembaden, kinderentertainment en een karretje dat langsrijdt waar je gewoon smoothies en fruitcocktails van mag pakken… Het echte stadje, Side, ligt een kwartier rijden verderop. Een paar dagen later gaan we erheen met het busje van het hotel. Het is een vriendelijk badplaatsje met vissersbootjes en terrasjes langs de haven. We wandelen wat door het oude centrum met de antieke stadswallen waar Side bekend om staat. We komen helaas niet toe aan de andere archeologische opgravingen – de Griekse tempel, het Romeinse theater – de kinderen houden het niet zo lang vol.”

“Drieëneenhalf uur later landen we op Antalya Airport. Heerlijk, dat moment dat je uit het vliegtuig stapt – de geuren, de warmte die als een deken om je heen valt. Dan weet je weer: dít is vakantie. Tijdens de busreis naar Side herkennen we allerlei plekken van onze jeepreis tien jaar geleden: de dorpjes met de bazaars en moskees, de mooie natuur. Langs de weg ruimen mensen hun fruitstalletjes leeg, steken her en der vuurtjes aan en gaan samen rond het vuur zitten eten en drinken. De zon zakt weg achter de bergen.”

“Het resort is net een dorpje, met lanen, bruggetjes en houten veranda’s waar de bloemen tegenop groeien”

“We komen na etenstijd aan, vermoeid maar verrast door het aanbod nog een maaltijd voor ons te koken. Ook onze familyroom is mooi en ruim: twee grote kamers en suite, waar het campingbedje voor de jongste al klaar staat en een berg fruit op ons ligt te wachten. We leggen de kinderen snel op bed en gaan nog even op het balkon zitten, met een wijntje erbij. Hèhè.”

sun&FUN |

17


aanraders UIT ONS AANBOD Kijk voor meer aanraders op pagina 80 t/m 83

TURKIJE | TURK SE RIVIÈR A , AL ANYA

Hotel Club Mermaid Village

Lekker luieren “Verder nemen we het et er er heerlijk heer he erlijk van, van n, een week lang. Iedere ochtend na het ontbijt leggen we de kleine op bed en installeren we ons – met babyfoon – op de grote loungebedden bij het zwembad onder de kamer. Koffie en wat leesvoer erbij, heerlijk. Als Evi wakker wordt gaan we met z’n viertjes naar een groter zwembad met peuterbad iets verderop. Lunchen doen we daar ook, op het terras naast het zwembad, met pasta, vers gemaakte frietjes en lekkere salades. Het eten is sowieso goed hier, ook ’s avonds. Veel variatie, van traditioneel Turks tot sushi en sashimi.”

“Kop in de zon, boekje erbij. Daar zijn we voor gekomen!”

“Maar wat vooral opvalt is de vriendelijke service, zo gastvrij, dat ben je als Nederlander helemaal niet gewend. Het schoonmaakpersoneel houdt bijvoorbeeld waar mogelijk rekening met de slaaptijden van de jongste. Evi wordt sowieso aanbeden hier, de Turken zijn erg op kleine kinderen gericht. Van de KidsClub en al het andere entertainment maken we eigenlijk nauwelijks gebruik. Maya vermaakt zich prima alleen, en de avondshows voor volwassenen, de yogalessen, de sauna en spa… we komen er gewoon niet aan toe. Dat krijg je, met zo’n kleintje erbij.” “Al met al is het ons prima bevallen, zo’n week all inclusive, precies zoals we het in ons hoofd hadden. Eigenlijk zouden we dit elk jaar moeten doen. Niet standaard als enige vakantie misschien, maar wel om te ontspannen en even volop te genieten van elkaar.” Q

TURKIJE | TURK SE RIVIÈR A , AL ANYA

Hotel Gold City

TURKIJE | TURK SE RIVIÈR A , AL ANYA

Hotel Royal Garden Suites

TURKIJE | TURK SE RIVIÈR A , SIDE

Hotel Sea Planet Resort & Spa

TURKIJE | TURK SE RIVIÈR A , SIDE

Hotel Club Grand Aqua

18 |

sun&FUN

Neckermann magazine


Vliegen met je kind(eren) Vliegen met je kind(eren) hoeft geen enkel probleem te zijn. Sterker, kinderen vinden vliegen meestal erg leuk en spannend. Het is wel handig om zelf rustig en zelfverzekerd te zijn, en zo je kind(eren) het gevoel te geven dat het een fluitje van een cent is. En wees ook gewoon enthousiast over het vliegen, vertel hoe fijn het is dat je in korte tijd op een geweldige vakantiebestemming bent. Hierbij nog enkele tips.

Wat voor speelgoed kun je het beste meenemen?

• Kleurpotloden en papier • Gameboy • iPod of andere muziekdrager • Leuke tijdschriften • Stickerboekjes • Puzzelboekjes

TIP Welke spullen neem je mee voor in het vliegtuig?

• Reservekleding. Zorg ervoor dat

• • • • •

er veel ‘laagjes’ zijn: de temperatuurverschillen, zowel in het vliegtuig als op de bestemming, kunnen groot zijn. Voldoende luiers en voeding voor de vluchtduur en minimaal één dag extra. Een lege fles. Laat deze door de steward(ess) vullen met water. Klein medicijntasje (zonder schaar!). Een donker kledingstuk of donkere doek, waaronder je kind kan liggen. Dit geeft warmte, eventueel troost en rust. Zoute neusdruppels voor als je kind verkouden is en daardoor last van zijn oren krijgt en niet kan klaren.

Vanaf twee jaar heeft je kind een eigen vliegtuigstoel

Behalve van Schiphol kun je ook vanuit andere regio’s in Nederland direct naar het buitenland vliegen. Woon je in het noorden, dan kun je vliegen vanaf vliegveld Eelde (Groningen); woon je in het zuiden, dan is Maastricht Airport een prima optie. Op Neckermann.nl vind je onder het kopje ‘luchthaven’ alle mogelijkheden.

Extra beenruimte voor lange stelten

TIP

Kinderen hebben een eigen paspoort nodig

Vliegen vanuit uw eigen regio

TIP Wat is de beste tijd om te vliegen? Als je de keuze hebt, vlieg dan het liefst aan het einde van de middag of het begin van de avond, dan kan je kind lekker slapen. Rechtstreekse vluchten zijn ook prettiger voor je kind.

Als je lang bent, en dus lange benen hebt, kan een paar uur vliegen voor stramme benen zorgen. Bij transavia.com en Onur Air kun je bij het online inchecken zelf je plaats uitkiezen. De plaatsen bij de nooduitgangen bieden de meeste beenruimte.

Taxfree shoppen op de luchthaven voordeliger? Afhankelijk vanaf welke luchthaven je vliegt is het taxfree-aanbod groter of kleiner. Bedenk wel dat als je binnen de Europese Unie reist, er geen btw-voordeel is. Alles wat je koopt op de luchthaven mag je meenemen in het vliegtuig. Met name parfum en alcoholische dranken zijn vaak goedkoper, maar elektronische producten zijn soms zelfs duurder dan in de winkel.

Hoeveel (hand)bagage mag je meenemen? Helaas hanteert niet iedere vliegtuigmaatschappij dezelfde regels en dat maakt het moeilijk om hier een duidelijk antwoord op te geven. Over het algemeen geldt dat je één koffer van 20 kilo gratis in mag checken. Voor de handbagage geldt dat je één stuks mag meenemen ter grootte van 55 x 35 x 25 cm (LxBxH) van maximaal 10 kg. Informeer hiernaar bij de luchtvaartmaatschappij of bij je reisbureau.

sun&FUN |

19


Spanje Stranden van

20 |

sun&FUN

Neckermann magazine


De Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje: van drie kanten wordt Spanje omsloten door zee. Het land heeft een kustlijn van 4964 kilometer. Tel daar de Canarische Eilanden en de Balearen bij op, en de keuze aan stranden en kusten is enorm. Neckermann maakte een selectie van de mooiste, soms verscholen, stranden.

1

Goudgekleurd Gran Canaria Zwemmers, zonaanbidders en wandelaars kunnen hun hart ophalen op Playa de Maspalomas in het zuiden van Gran Canaria. Wandel in de vroege, stille ochtend langs de vloedlijn naar het drukke Playa del Inglés. Of naar El Faro, de vuurtoren aan de zuidpunt. Jarenlang was die hét oriëntatiepunt voor schepen die passagiers en goederen van en naar Europa, Afrika en Amerika vervoerden. Karakteristiek zijn de Dunas de Maspalomas: een natuurgebied met kilometers golvende, goudkleurige duinen achter het strand. Met zandduinen van soms meer dan tien meter om te beklimmen en doorheen te dwalen – je waant je zo in de woestijn. Een kamelentocht geeft nog meer woestijngevoel, zeker voor kinderen een geweldige ervaring.

2

Verscholen idylle op Menorca Ervaar het ‘isla verde y azul’ Menorca, het groene en blauwe eiland met meer stranden dan alle andere eilanden van de Balearen bij elkaar opgeteld. De kusten van Menorca zijn rotsachtig en worden onderbroken door uitgestrekte zandstranden en intieme strandjes in de inhammen of cala’s. In het zuiden ligt verscholen tussen de kliffen met wilde bloemen Cala Macarella: een idyllisch baaitje van wit zand en een turquoise zee. Dennenbomen staan er bijna tot aan de waterkant en geven schaduw op een hete zomerdag. Tip van Neckermann op Menorca: boek een appartement in het rustige en schaduwrijke Sol Park.

3

Fluweelwit zand op Mallorca Mallorca telt meer dan tachtig stranden waar het water overal schoon is, zelfs in de drukke streken. De beste stranden zijn te vinden in het noorden, zoals het populaire Puerto de Alcudia. Een kalme zee, fluweelwitte en langzaam aflopende stranden maken deze badplaats ideaal voor kinderen. In het zuidwesten zijn onder de palmen van Palma Nova drie gezinsvriendelijke stranden te vinden, perfect om zandkastelen te bouwen, te surfen of gewoon te genieten van de zon.

sun&FUN |

21


4

De gewilde zonnekust Aan de rand van het indrukwekkende Andalusië ligt de ‘zonnekust’, de Costa del Sol. Erg gewild door de ruim honderdzestig kilometer strand en de ruim driehonderd dagen zon per jaar. Er zijn talloze stranden, te veel om op te noemen, en ze zijn zeer kindvriendelijk met genoeg vertier op en rond het water. Elke badplaats heeft zijn eigen karakter. Zoals het chique Marbella waar je luxe vindt in Puerto Banus en watersport in ontspannen sfeer op Mistral Beach. Of het rustiger Nerja, waar de merenderos (strandrestaurants) schaduw bieden. Het bekendste strand daar is El Salón; het meest kindvriendelijk is Playa de Burriana met leuke strandtentjes en speeltuintjes. Sfeervol is la Carihuela, een schilderachtig stadje aan de rand van Torremolinos.

5

De contrasten van de Costa Brava Rotsen die in zee uitlopen, kleine baaien, begroeide kliffen, witte vissersdorpjes en historische steden… De Costa Brava – Catalaans voor ruige, wilde kust – is een tweehonderd kilometer lange kuststrook aan de Middellandse Zee. Blanes en Lloret de Mar zijn dé badplaatsen voor jongeren. Roses is weer heel anders. Daar vind je Santa Margarita-Salata, geschikt voor kinderen omdat het strand geleidelijk in zee afloopt, en Canyelles Petites is geliefd bij snorkelaars door de rotsen en schiereilandjes. Estartit bezit een prachtig langgerekt strand met ondiep water, een kleine vissershaven en een romantisch oud centrum. Maak er een boottochtje naar de Medes-eilanden, vroeger geliefd bij piraten, nu bij duikers voor de fascinerende onderwaterwereld. Q

La Palma

Ca n a r i s c h e E i l a n d e n La Gomera

Lanzarote Tenerife

El Hierro

1 Gran Canaria

Atlantische n O ce a a n

Gran Canaria

Fuerteventura

B ale are n ze e Menorca

2 Menorca

PORTUGAL BALEAREN

3 Mallorca 4 Costa del Sol 5 Costa Blanca

22 |

sun&FUN

S PA N J E M iddelandse zee

Neckermann magazine


Strand is water, zand en spelen

aanraders UIT ONS AANBOD Kijk voor meer aanraders op pagina 80 t/m 83

SPANJE | COSTA DEL SOL, TORREMOLINOS

Aparthotel Camino Real

Meer strandvertier Prachtige familiestranden zijn ook te vinden op Tenerife, waar Playa de las Americas de bekendste badplaats is en zwemmers en surfers naar Playa de la Tejita gaan. En op Ibiza niet te vergeten. In het zuiden vind je Talamanca, met verbluffend uitzicht over zee. In het noorden is Cala Bassa een ontspannen strand waar kinderen zich urenlang kunnen vermaken in de vele kleine poeltjes.

SPANJE | M ALLORC A , PUERTO DE ALCUDIA

Hotel Club Mac Alcudia

SPANJE | M ALLORC A , C AL A S DE M ALLORC A

Aparthotel Club Eurocalas

SPANJE | MENORC A , SON PARC

Appartementen Sol Parc

SPANJE | M ALLORC A , FONT DE SA C AL A

Hotel BeachClub Font de Sa Cala Genieten van de stranden van de Costa del Sol kan ook bij

Hotel Holiday World Polynesia, Benalmรกdena

sun&FUN |

23


Avontuur in de woestijn Naar Hurghada in Egypte ga je voor de tropische stranden, de heldere Rode Zee, de koraalriffen, de gezellige boulevards én voor de woestijnsafari. Een echte belevenis, voor jong en oud. Even een dagje geen strand of zee? Maak dan een geheel verzorgde dagtrip naar de woestijn. Neckermann Top Clubhost Natasja Neelen neemt ons mee. “Je kunt quad rijden, kameel rijden, je maakt kennis met de bedoeïenen en hun eeuwenoude wijsheid, en je krijgt een spectaculair toetje.”

Woestijnmassage ’s Ochtends staan de jeeps rond half elf klaar om je naar het basisstation te

brengen. Met lokale chauffeurs en gidsen die er plezier in hebben om het gasten naar de zin te maken. Op het basisstation krijg je een welkomstdrankje en na een veiligheidsinstructie voor de quads – vierwielige scooters, voor iedereen vanaf 16 jaar – is het proefrijden geblazen. Vervolgens trek je verder in de jeeps, dieper de woestijn in, off road, heuveltje op, heuveltje af. “Die heuveltjes schudden je soms flink door elkaar. Dat noemen we de woestijnmassage.”

Trillend water De tussenstop biedt een bijzonder uitzicht met aan de ene kant de Rode Zee, en als je de woestijn in kijkt een fata morgana, een groot stuk trillend water. Natasja: “Dan snap je waarom je niet wilt verdwalen in de woestijn. Onze gidsen kennen dit gebied dan ook op hun duimpje.” Dit deel van Egypte bestaat uit zand, rotsen en bergen en biedt een onvergetelijke atmosfeer van grootsheid. Zo’n kilometer of twintig verder kom je

Neckermann Top Clubhost Natasja Neelen over Hurghada ‘Egyptenaren zijn behulpzaam, altijd vriendelijk en gastvrij. ’s Nachts op straat voel ik me veiliger dan in Nederland. En hier zie je nog het echte Egyptische leven dat vooral ’s avonds begint, op straat, buiten, vrolijk, met winkeltjes en barretjes die tot laat open zijn.”

24 |

sun&FUN

Neckermann magazine


aanraders UIT ONS AANBOD Kijk voor meer aanraders op pagina 80 t/m 83

aan in het goed verzorgde Saharapark, de uiteindelijke bestemming, waar een lunch wacht in Egyptische stijl op kussens en lange banken. Wie zin heeft, kan er een half uur quad rijden over de woestijnheuvels, en kinderen onder de 16 jaar kunnen buggy rijden. “Overal zijn schaduwplekken, dus je hoeft niet in de volle zon te rijden,” legt Natasja uit.

Oogschaduw Wat de safari verrassend maakt, is de kennismaking met de bedoeïenen, een nomadenvolk dat al eeuwen in de woestijn leeft en ook nu nog een eenvoudig bestaan leidt. Alle kennis van oudsher geven ze door van moeder op dochter, van vader op zoon. Natasja: “Zo maken ze een soort talkpoeder door twee soorten stenen tegen elkaar te wrijven. Oogschaduw vervaardigen ze ook uit stenen. En ze weten precies welke planten ze moeten gebruiken tegen nierstenen, maagproblemen, spierpijn of hoofdpijn.” Kameel rijden hoort er ook bij: schommelen op het schip van de woestijn, kinderen bij ouders op schoot, begeleid door ervaren kameeldrijvers.

Romantisch moment De terugweg voert niet zomaar terug naar het hotel. “De eerste tussenstop noem ik de Berg van Plezier. Met zo’n gaaf uitzicht, de heldere Rode Zee aan de ene kant, bergen en woestijn aan de andere kant. Daar kom je tot rust, je hoort de stilte, je ziet de ruimte,” vertelt de host enthousiast. De kant naar boven is rotsig, de andere kant is zand – dat betekent rennen en rollen, en niet alleen voor kinderen! Natuurlijk is er tijd om de zon in het zand te zien zakken. “Want een woestijnsafari is niet compleet zonder zonsondergang. Even een romantisch moment…” Ten slotte het toetje in het basisstation. Ontspannen, eten, lekker in de kussens, genieten van de prachtig heldere sterrenhemel. De uitsmijter is een wervelende dansshow met een buikdanseres, folkoredansers en een heuse fakirshow. Voldaan en vol indrukken ben je rond acht uur, half negen ’s avonds weer terug in je hotel. Q

Wil je ook zo’n leuke tocht maken? Dat valt heel goed te combineren met onze Top Clubs in Hurghada en Marsa Alam.

EGYPTE | HURGHADA

Hotel Three Corners Sunny Beach

EGYPTE | M AR SA AL A M, EL QUSEIR

SENTIDO Oriental Dream Resort

EGYPTE | SHAR M EL SHEIKH, R A S UM EL SID

Hotel Sunrise Select Diamond Beach

EGYPTE | HURHGHADA

Je maakt kennis met de bedoeïenen en hun eeuwenoude wijsheid, en je krijgt een

Hotel Sunrise Select Garden Beach

spectaculair toetje

EGYPTE | HURGHADA , M AK ADI BAY

Hotel Sunrise Select Makadi Resort

De Oostelijke Woestijn van Egypte


Snorkelen in

Hurghada “We wilden gewoon lekker op vakantie. Het liefst naar een zonzekere plek, waar natuurlijk ook veel te doen is. Maar eerlijk gezegd hadden we lange tijd geen idee waar de zomervakantie ons zou brengen. Totdat onze zoon thuis kwam van school.” “Ruben kwam thuis van school met een enthousiast verhaal over Iris, zijn klasgenote, die een spreekbeurt had gehouden over tropische vissen en het aquarium bij haar thuis. Iris vertelde ook in welke wateren deze vissen leven. Mijn jongste zoon was verbaasd dat deze prachtige vissen in Egypte voorkomen, in de Rode Zee, want Egypte kende hij alleen van de piramides en de woestijn. ‘Mam,’ riep hij, ‘kunnen wij daar niet naartoe op vakantie?’ ’s Avonds aan tafel hebben we het over Egypte gehad. Zon, zee, zwemmen en vissen kijken, niet verkeerd dachten we. Of de jongens daar wat voor voelden. Op internet liet mijn man nog wat beelden van Luxor zien, waaronder de graftombe van Toetankhamon. Het besluit was snel genomen, we gaan naar Egypte!

Snorkelen in de Rode Zee “De Rode Zee was nog veel mooier dan wij hadden verwacht. Wat een prachtige stranden en vooral wat een schitterende onderwaterwereld. Onze kinderen hebben de vakantie van hun leven gehad. Ze waren niet uit het water te slaan. En dat gold trouwens ook voor ons.

26 |

sun&FUN

Neckermann magazine


De prachtige onderwaterwereld van de Rode Zee in Hurghada is ideaal voor snorkelaars

sun&FUN |

27


Koraal zit relatief dicht onder het oppervlakte, ideaal voor snorkelaars

Hurghada is lekker kleinschalig, maar met de voorzieningen van een stad We zaten in Hotel Three Corners, een niet al te groot maar leuk hotel direct aan zee. De eerste dag kregen de kinderen een snorkeluitrusting aangemeten en konden ze onder deskundige leiding oefenen. Wat ons opviel was de kwaliteit van de spullen, die was hetzelfde als van de professionele duikers die in het hotel aanwezig waren. Op de tweede dag mochten ze al mee de zee op om hun eerste snorkeltour te maken. Je had die koppies moeten zien, het ongeloof spatte er van af. Zoveel verschillende kleuren hadden ze nog nooit gezien, fantastisch vonden ze het. Het mooie is dat je bij het snorkelen al heel goed het koraal en de bijbehorende vissen kunt zien. Daarvoor hoef je echt niet meteen een duiker te zijn. Dat komt omdat koraal licht nodig heeft en dus relatief dicht onder de oppervlakte van het water zit. De begeleiding van de snorkelaars, door een ervaren duiker, was echt super.

28 |

sun&FUN

Hurghada “Wij vonden Hurghada zelf ook zeker de moeite waard. Niet al te groot, maar wel met alle voorzieningen van een stad. Hurghada heeft diverse centra met winkels, waaronder Sekalla. Dit ligt dicht bij de nieuwe jachthaven en is zeker een bezoek waard. De Arabische cultuur is overal aanwezig. De kleding van de mensen, de minaretten die hoog boven de gebouwen uitsteken en het chaotische verkeer zorgen ervoor dat je in Hurghada echt het gevoel krijgt in een totaal andere cultuur beland te zijn. De plaatselijke markt is een bont geheel. En natuurlijk ook de bazaar, wat een belevenis. Daar vind je echt van alles. Veel kruiden en specerijen die door de lokale bevolking wordt aangeboden, de geur alleen al is onvergetelijk. Maar ook veel leren spullen. Jassen, portemonnees, tassen en de meest exotische leren riemen. Ik heb een mooie nieuwe tas gekocht. Neckermann magazine


Overal proef je de oudheid

aanraders UIT ONS AANBOD Kijk voor meer aanraders op pagina 80 t/m 83

EGYPTE | SHAR M EL SHEIKH, NA’A M A BAY

Hotel Sonesta Beach & Sonesta Club

EGYPTE | M AR SA AL A M

Hotel Three Corners Sea Beach

Het duurde wel even, want je moet flink afdingen. Voordat ik de tas had gekocht was ik al twee keer weggelopen. Uiteindelijk zijn we eruit gekomen en was ik in ieder geval tevreden. Dus als je wat koopt in Egypte wel afdingen, schaam je niet, want dat is daar heel gewoon.”

Excursie naar Luxor “Omdat we toch in Egypte waren, hebben we gekeken naar een leuke excursie. Uiteindelijk hebben we uit de verschillende mogelijkheden gekozen voor een dagtrip naar Luxor. Luxor ligt aan de Nijl, een groene oase in een adembenemend landschap waar je prachtige oude schepen ziet varen. Aan de andere kant van de Nijl ligt de Vallei der Koningen. De Vallei der Koningen behoort, samen met de Piramiden van Gizeh, tot de bekendste en beroemdste archeologische plaatsen van Egypte. Het is een prachtige vallei omringd door rotswanden en heuvels van de voormalige hoofdstad Thebe. De Arabieren

Ook prima als uitvalsbasis voor een snorkelexcursie zijn

noemen het dal terecht de Poorten der Koningen, want in dit uitgestrekte gebied zijn meer dan zestig koningsgraven terug te vinden. In het dal liggen de graftombes en -kamers van de koningen en koninginnen uit de tijd van de oude Egyptenaren. De bekendste graftombe is die van Toetankhamon en die hebben we ook bezocht. De kinderen vonden het geweldig en ook best spannend. De trappen af, steeds verder de graftombe in, de koelte beneden – het was echt een belevenis.”

EGYPTE | HURGHADA

Hotel Sindbad Club Aquapark Resort

EGYPTE | SHAR M EL SHEIKH, NABQ BAY

“’s Avonds, op de weg terug naar Hurghada, hebben we ook erg genoten van de prachtige sterrenhemel, die je zo goed kunt zien in het donker. De volgende keer gaan we zeker de ‘woestijn bij nacht’-excursie boeken. Er is gewoon zoveel te doen en te zien, we vonden Egypte echt geweldig. Morgen heeft de oudste een spreekbeurt op school en je mag twee keer raden waarover die gaat!” Q

Hotel Titanic Palace Egypte, Hurghada | Hotel Three Corners Sunny Beach Resort Egypte, Hurghada

Hotel Sea Club Aquapark

EGYPTE | M AR SA AL A M SENTIDO Kahramana Park & Kahramana Beach

sun&FUN |

29


It’s Aquamania time! Glijbanentest Nederlands Rafting Team Aquamania is hot. Uhhh, beter gezegd ‘super cool’. Zoveel is wel duidelijk, na de ultieme Aquamania-glijbanentest die Neckermann heeft laten uitvoeren door het Nederlands Dames Rafting Team. Houd je vast, of liever, laat maar los, en lees wat Aquamania is. Aquamania van Neckermann, time to fly! Wie kun je dan beter meenemen dan het Nederlands Rafting Team, dat door Neckermann Aquamania wordt gesponsord, voor de ultieme glijbanentest in verschillende Aquamania-parken in Turkije. Niemand toch! Dus gebeld, gevraagd en geboekt. In het vliegtuig stroomden de water-

verhalen al snel door het gangpad. Over het raften – het team is twee jaar geleden 3de op het WK geworden – en over de aankomende test van de glijbanen. Turkije kwam in zicht, geland in Antalya en meteen op weg naar Belek aan de Turkse Rivièra.

sun&FUN |

31


Scorekaart glijbanen Voordat de glijbanentest kon gaan beginnen, eerst nog even genieten van het all inclusivebuffet. Vervolgens richting het aquapark en natuurlijk: de glijbanen. Voorafgaand aan de test werd de officiële scorekaart van Neckermann Aquamania aan de teamleden uitgereikt en toegelicht. Zij professioneel in het raften, Neckermann in de classificatie van de bijbehorende glijbanen. Je krijgt als hotel niet zomaar het predikaat Aquamania, dat moet je verdienen. Het team werd dus gevraagd om te letten op een aantal aspecten van de glijbaan en dit te waarderen met een cijfer. Snelheid, veiligheid, maar ook de hoogte en de manier waarop je in het water landt. Kortom: een serieuze glijbanentest.

Aquapark aan je voeten

“Nu begrijp ik wat ze met

Aquamania bedoelen, echt

tof!”

De ultieme glijbanentest kon beginnen. Scorekaarten bij de hand, overleggen over de te gebruiken techniek en vooral veel traptreden nemen. Goed voor de conditie volgens de meiden. De eerste afdaling. Een gesloten buis, eindigend in een trechter – wat een spektakel. Je zag nog niemand, maar je hoorde des te meer. Vooral een grote plons aan het eind. Veel achten en negens op de scorekaarten. Op weg naar nummer twee. Een rechttoe rechtaan-glijbaan, maar wel razendsnel. Eentje die je met een enorme vaart het zwembad in slingert. Eén grote glimlach bij de meiden. Als je water en actie zoekt, zit je bij Aquamania goed… De duimen gingen omhoog. De volgende glijbaan – het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat we op Schiphol bij de douane stonden – is er een met veel bochten.

Ronddraaien in een glijbaan die de vorm van een wokkel heeft, en dan het laatste stuk in volle vaart naar beneden. Maar voordat ze achter elkaar naar beneden suizen, eerst nog even genieten van het uitzicht over het resort, met het Aquapark aan je voeten en de zee

‘Alsof je in een centrifuge zit, zo cool!’

Glijbaan Clubhotel Gural Premier, Belek

32 |

sun&FUN

Neckermann magazine


Glijbaan Hotel Sherwood Dreams, Belek

en het strand als natuurlijke tegenhanger op de achtergrond. Ook deze glijbaan kon op een hoop gegil en waterverplaatsing rekenen. Gelukkig met een diep zwembad als uitkomst, want dat is echt nodig, na de laatste lancering.

Naar beneden in het pikkedonker! Je zou denken dat na de eerste serie glijbanentesten het enthousiasme misschien iets minder zou zijn, maar daar was geen sprake van, integendeel. De combinatie van uitdagende, afwisselende en sensationele glijbanen en het mooie Turkse nazomerweer zorgden ook hier voor een enorm spektakel. Wederom werden de glijbanen, in allerlei soorten en maten, getest op alle onderdelen van de scorekaart. Vooral de glijbaan waarin je een flink stuk in het pikkedonker moest afleggen, scoorde goed op het onderdeel spanning. Naast elkaar en wie dan het eerste beneden is. In een treintje ronddraaien en op het laatste moment loslaten of allemaal apart op matjes zodat de snelheid nog eens flink opgevoerd kon worden. Alle mogelijke manieren om de glijbanen te testen werden ingezet. Aan het eind van de dag was het tijd om de balans op te maken. De geteste glijbanen van de twee bezochte hotels, Clubhotel Gural Premier en Sherwood

Glijbaan Hotel Sherwood Dreams, Belek

Dreams in Belek, voldeden volgens de experts volledig aan de criteria voor Aquamania. De glijbaan met het laagste cijfer (de ‘gewoon rechtuit’) was nog altijd goed voor een 7,8 gemiddeld. De topper, ‘de trechter’, waarbij het lijkt of je in een centrifuge zit, scoorde een 9,0 gemiddeld. Waar Neckermann van tevoren op had gehoopt, werd in de praktijk gelukkig volkomen waargemaakt. Een hotel met het predikaat Aquamania bleek ook echt Aquamania te zijn. De meiden van het Nederlands Rafting Team – een betere testgroep voor onze Aquamania-parken konden we niet wensen – hebben dat goed duidelijk gemaakt.

Nog ‘even’ raften “Als we het team dan toch uitnodigen voor de glijbanentest, dan kunnen we ze ook wel direct in Turkije laten raften.” Air Raft, een van de beste rafting-organisaties in Turkije, stond ook meteen klaar om het Nederlands Rafting Team te ontvangen. Air Raft organiseert raftexcursies in Turkije voor alle leeftijden, ook voor kinderen. Raftexcursies zijn eenvoudig bij de balie in je hotel te boeken. Bij glijbanen is het goed om eerst even te kijken waar je heen gaat, bij raften is dat nog

sun&FUN |

33


Scorekaarten Glijbanentest

veel belangrijker. Vanaf een 2000 jaar oude Romeinse brug heb je goed uitzicht op een heftige stroomversnelling. “Hoe komen we aanvaren? Welke ‘wave’ pakken we, en doen we dat via de linker- en of de rechterkant?” Allemaal vragen die snel, gestructureerd en vakkundig werden beantwoord. Niets aan het toeval overlaten, maar straks wel gáán! Alsof het ook hier om de snelste tijd gaat. De raft gaat te water, de meiden stappen in. Eerst stroomopwaarts, even het ritme van het peddelen bepalen, de boot aanvoelen en de laatste puntjes op de i zetten. De draai op de rivier maken, de stroom neemt de raft mee, de vaart komt er nu goed in. De eerste passage nadert snel en de commando’s in de raft nemen toe. Geen tijd voor vriendelijke verzoeken,

maar korte, krachtige en duidelijke kreten stijgen boven het gebulder van het water uit. De raft wordt opgelicht en even lijkt het of het luchtruim wordt gekozen, voordat de boeg zich met een enorme klap weer diep in het water stort. De golf die over de raft slaat is enorm, waar zijn ze gebleven? Zowel de raft als de inzittenden lijken door het bulderende water verzwolgen te zijn. Vier peddels vliegen vervolgens synchroon door de lucht, alsof

het Nederlands Dans Theater een voorstelling geeft, en sturen de raft precies in de juiste richting. De raft komt in rustiger vaarwater, de gezichten staan zoals we ze kennen: één big smile, van oor tot oor. Ook de rest van de tocht verloopt vlekkeloos. Tijd om terug te keren naar het hotel. Nog even een glijbaan testen… Q

Filmpje! Wil je meer zien van de glijbanentest, bekijk dan het filmpje op het Neckermann YouTube-kanaal of scan deze QR-code.

Ellen van Kley (links), Anna Reijntjes (midden) en Suzanne Koolen(rechts) hebben namens het Nederlands Rafting Team aan dit artikel meegewerkt

34 |

sun&FUN

Neckermann magazine


Wilt u ze een keer in actie zien met de raft?

aanraders UIT ONS AANBOD Kijk voor meer aanraders op pagina 80 t/m 83

Ga dan kijken in Zoetermeer waar ze vaak bij Dutch Water Dreams trainen. Of kijk voor hun programma op www.raftteamfleau.nl

GRIEKENL AND | RHODOS, FALIR AKI

Hotel Cyprotel Faliraki Resort

SPANJE | TENERIFE, PL AYA DE L A S A MERIC A S

App. Compostela Beach Golf Club

“Over de hele wereld al geweest, maar Turkije is ook te gek om te raften”

GRIEKENL AND | KOS, TIG AKI

Hotel Aquis Marine Resort & Aquapark

Wedstrijdvormen Raften Het raften kent een aantal wedstrijddisciplines. Bij ieder onderdeel kunnen tijdens een EK of WK medailles worden gehaald. En dat geldt ook voor het overall-klassement. In de raftsport zijn twee categorieën, R4 en R6. Anders gezegd de 4-persoonsraft en de 6-persoonsraft. Volgend jaar is het EK in Tsjechië en in 2014 is het WK in Nieuw Zeeland. • • • •

TUNESIË | MONA STIR , SK ANE S

Hotel ONE Resort Monastir

Sprint Slalom Head to head Down river

Onze andere Aquamania hotels Hotel Club Grand Aqua, Side | Hotel Güral Premier Tekirova, Belek | Hotel Sherwood Dreams, Belek | Hotel Grand Pearl Beach Resort & Spa, Side | Hotel Blue Waters Club & Resort, Side | Hotel Thalassa Sousse (Xperience), Monastir

TURKIJE | AEGEISCHE KUST, KUSADA SI

Hotel Pine Bay Holiday Resort

sun&FUN |

35


Sidi Bou Said Een schilderachtig dorp vlak bij de hoofdstad Tunis

aanraders

UIT ONS AANBOD

Kijk voor meer aanraders op pagina 80 t/m 83

Neckermann

Wellness

TUNESIË | HA MM A ME T

Hotel Alhambra Thalasso

36 |

sun&FUN

TUNESIË | MONA STIR , SK ANE S

Hotel ONE Resort Monastir

Neckermann magazine


Het is vroeg in de avond en ik zit in de tuin met uitzicht op de baai van Tunis. Bijen zoemen in de kamperfoelie en vlinders fladderen door de wirwar van de wijnstok. Naast mij staat een enorme palmboom, de stam is dik en gedrongen. Hij ziet eruit als een ananas. Voor mij de grote blauwe zee, met hier en daar lichte puntjes – de zeilen van kleine boten die terugkeren naar de jachthaven diep onder mij. De baai is een grote blauwe schijf, met de contouren van de twee toppen van de berg Bou Kornine in de verte. Volgens de legende zijn deze toppen de versteende hoofden van twee pelgrims uit Mekka. Ze versteenden toen zij zich vergaapten aan de steile klif waar ik nu ben – met uitzicht op het prachtige middeleeuwse dorpje Sidi Bou Said.

Keizerlijk blauw Overal waar je kijkt in het dorp zie je de karakteristieke kleuren: verblindend witte muren en trappen, afgewisseld met levendig blauw. Deuren, kozijnen, rolluiken, decoratieve ijzeren traliewerken en uitbundige raamschermen (bekend als moucharabiehs) zijn geschilderd in het keizerlijke blauw van een pauw. Alleen de grote deuren, een speciaal kenmerk van het dorp, vertonen wat variatie, met details in geel, wit of rood.

toestroom van rijke Tunesiërs, die dagelijks, vaak in een auto met chauffeur, naar de hoofdstad rijden om te werken. Sidi Bou Said is betoverend. Het geheim ontrafelt zich als je er een paar dagen blijft. Dit heeft de voorkeur boven een dagtrip. Als de avond valt en in het dorp de rust terugkeert, klinkt alleen nog in de bars en cafés een levendig rumoer. Volg je de kronkelende straat naar boven, dan bereik je ten slotte de top van de rots, waar je alleen nog de golven tegen de klif hoort slaan. Onder je voeten zie je het dorp met de ivoren koepels van de moskee en de hoefijzervormige jachthaven. Een betoverend plekje voor jezelf in het schilderachtige Sidi Bou Said. Q

Het is bijna onmogelijk om niet verliefd te worden op deze plaats

Toevluchtsoord Een aantal van die deuren leidt naar smederijen of ateliers. Sidi Bou Said was altijd al aantrekkelijk voor kunstenaars. Het werd een toevluchtsoord voor schrijvers en artiesten uit Europa in de late 19de en vroege 20ste eeuw. Bekende Franse schrijvers als Colette, Simone de Beauvoir en André Gide verbleven hier. Maar ook beroemde schilders als Henri Matisse en Paul Klee werden verliefd op het dorp. Voor Klee, die hier in 1914 naartoe kwam, markeerde zijn verblijf in het dorp een keerpunt in zijn gebruik van licht en kleur. “Kleur heeft bezit van mij genomen,” schreef hij. “Niet langer moet ik het najagen, ik weet dat het voor altijd bezit van mij heeft genomen.”

Het Montmartre van Tunis Tegen het einde van de 19de eeuw werd Sidi Bou Said wat Montmartre was voor Parijs, de ‘alternatieve plek’ om te verblijven. Tegenwoordig is het een forensendorp, gegroeid door een

Ontdek Tunesië ook vanuit

Sidi Bou Said is met een excursie van Neckermann Reizen te bezoeken, onder meer vanuit Monastir.

Andere bijzondere plaatsen in Tunesië: Sousse – Oude vestingstad aan zee, ook wel de Parel van de Sahel genoemd Hammamet – Kilometers lange zandstranden en een eeuwenoud centrum Djerba – Roze flamingo’s, Moorse dorpjes en een uniek palmenlandschap

SENTIDO Djerba Beach, Djerba | SENTIDO Phenicia, Hammamet | Djerba Holiday Beach, Djerba

sun&FUN |

37


Waarom kinderen van

vakantie houden

Kinderen hebben in een onderzoek zelf aangegeven waarom ze vakantie leuk vinden. Onder de jeugd – van basisonderwijs tot en met voortgezet onderwijs – is een onderzoek gedaan naar de belangrijkste redenen waarom ze vakantie leuk vinden. Van de meest genoemde hebben we deze top 10 samengesteld. Het valt op dat in deze top 10 geen expliciete

38 |

sun&FUN

bestemmingen worden genoemd. Die e volgen later in het rijtje. Kinderen zijn eigenlijk net volwassenen. Ze hebben n dezelfde voorkeuren als hun ouders.. Alleen leggen ze de prioriteiten net even anders: kinderen hebben iets minder der met een ‘luie’ of een ‘culinaire’ vakantie. e. Q

Neckermann magazine


Top 10

2

1

De reis zelf

Je ziet een

d nieuw lan

3 Je mag langer opblijven en je kan lekker uitslapen

4 n Je hoeft

s c ho ol

6

5

Elize (16 jaar) vin dt een actieve vak antie met leeftijdsgenote n het leukst. Ze he eft haar ouders overge haald weer te bo eken bij Hotel Cordial Gre en Golf. “Het is da ar erg gezellig. Same n met mijn vriend in op excursie. Lek ker lac hen. Dansen in de disco. Het leukste vind ik zwemmen en ler en duiken in het zwem bad. De mensen die daar werken zijn heel aardig. Volge nd jaar heb ik weer afgesp roken met mijn vrie ndin die ik daar heb on tmoet. Via Hy ves houden we contac t. Zij wo ont in Limburg en ik in Noord -Holland. Mi jn ouders vonden het meteen goed. We gaan weer naar Gran Canaria. Da ar is het zoooo coo l!”

Het is heerlijk warm, tenzij je op skivakantie gaat

Je kunt de h buiten ziejnle dag

7

iet naar

Elize & haar vriendin

8

Nieuwe vriendjes/ vriendinnetjes ontmoeten

9 Gezellig de hele dag met je vader/moeder dingen doen

u we ver nie n azen o e Je verb n en gebruik culture

gebruiken in T

10 Lekker de hele da

Richard ovuer rkije

g zwemmen

ONZE ANDERE KIDS CLUBS Hotel Sunrise Select Garden Beach Resort, Egypte, Hurghada Hotel Euro Village Achilleas, Griekenland, Kos, Mastichari Bungalows Cordial Green Golf, Spanje, Cran Canaria, Maspalomas Bungalows HL Rio Playa Blanca, Spanje, Lanzarote, Playa Blanca Aparthotel Club Eurocalas, Spanje, Mallorca, Calas de Mallorca Appartementen El Duque, Spanje, Tenerife, Costa Adeje Appartementen Sol Parc, Spanje, Menorca, Son Parc Hotel Otium Eco Club Side, Turkije, Turkse Rivièra, Side

g in de lokale bevolkin “Wanneer je met bruiken direc t ge re de an len val contac t komt, r), die is Richard (15 jaa op.” Aan het woord was. “Ik tie an vak op kije deze zomer in Tur nodigd mijn ouders uitge werd samen met waar tel ho t he in rkt we bij Kerem thuis. Hij nd. ba e ed go n ee n krege r we verbleven. We ove t he n ge kre k. We Hij is echt vriendelij eens rem vroeg of we Ke . kije Tur in n het ete e naar wilde eten. Wij me ‘bij Turken thuis’ cht te ons op. wa ilie fam le he zijn huis. Zijn oenen t iedereen zijn sch Wat opviel was da de woning. van t ms nko ne uitdeed bij bin uit de t dit gebruik stamt Kerem ver telde da ge wegen ffi sto ar ma en oudheid toen er alle wassen. rden toen eerst ge waren. Voeten we uden. ho te n oo sch e ruimt Het doel was de el he en , ng ari erv dere Het was een bijzon s eten bij Kerem wa t he ja, o En lig. gezel verruk kelijk! ” P.s. Kerem beteke

nt in het Turks: nob

el, vriendelijk

sun&FUN |

39


400 |

ssun un&&FUN FU UN

Neckermann Neck Ne cker ck erma er mann ma nn magazine mag agazine


In te vullen door reisbureaumedewerker Ingeleverd bij reisbureau:

Vul in en win!

ANVR nummer:

Postcode en plaats

Adres

Telefoon

E-mail

Leefdtijd

Naam

Vul je gegevens snel in en maak kans op een Xbox Kinect. Lever je kleurplaat in bij het dichtsbijzijnde reisbureau voor 1 juli 2013. De winnaar ontvangt een persoonlijk bericht. Je kunt de kleurplaat ook downloaden op: www.neckermann-vakantieservice.nl


PUZZELS Woordzoeker Z

O

N

Z

V

G

D

S

C

H

E

L

P

N

A W

E

W

I

L

O

S

A

R

A

P

V

C

N

I

E

E

S

I

L

B

A

R

K

B

A

L

D

N

T

M U

J

F

L

A W K

O

K

A

K

N

E

M B

B

I

O M A

K

P

A

N

A

E

N M O

A

J

E

S

T

R

A

N

D

S

R M

E

O

A

N M

E

E

R M

T

P

T

E

A

N

T

N

A

D

G

R

A

S

I

E

E

M M

E

R

T

N

P

A

P

A

N

E

H

E

S

A

K

I

E

Z

D

S

R

E

I

S

C

L

N

E

T

S

P

E

L

L

E

T

J

E

S

B

I

K

I

N

I

E

C

L

T

A

S

U

B

De overgebleven letters in de woordzoeker vormen een zin, schrijf die hieronder op.

bal boot bikini bloem dolďŹ jn emmer eten glijbaan gras insmeren

ijs krab kwal land mama net oma opa papa parasol

pet reis schelp schep spelletjes strand tas vakantie vis waterpret

win zandkasteel zee zon zwemband zwemmen

Oplossing 22

18

Rebus

17 13

26

24

15 14

25 21 23

19 20

27

28

29

16

30

12 11

31 10

32

9

- ZWEM

B = STR

B=K

L = ST

- KAM

Zoek de 7 verschillen

8

33

7

34

6

35

5

4

36

37

3

38

2

39

1

40

Oplossing woordzoeker: Neckermann KidsClub Oplossing rebus: zandkasteel Oplossing zoek de 7 verschillen: vlek op hals giraffe, manen giraffe, neusgat giraffe, hoorn giraffe, tak in mond giraffe, bladeren aan tak, staart vogel.

42 |

sun&FUN

Neckermann magazine


VA K A N T I E Q U I Z Welke landen bezoekt Neckie?

Vraag 1

Vraag 2

Vraag 3

A. Griekenland B. Egypte C. Spanje

A. Spanje B. Turkije C. Mexico

A. Griekenland B. Spanje C. Turkije

Vraag 4 Wanneer is de zon op aarde het heetst?

Vraag 5 Wat is geen typisch Spaans gerecht?

Vraag 6 Wat is geen Grieks eten?

A. Als hij opkomt B. Tussen 12 en 2 uur C. Altijd even heet

A. Paella B. Patat C. Tapas

A. Tsatsiki B. Tortilla de patata C. Souvlaki

Vraag 7 Hoe heet de historische paleizenstad langs de oevers van de Nijl in Egypte?

Vraag 8 Hoe vaak moet je je insmeren met zonnebrand?

Vraag 9 Wat is de oorspronkelijke Mexicaanse bevolkingsgroep in Mexico?

A. SďŹ nx B. Luxor C. Gizeh

A. 1 keer per dag B. Elke 2 uur C. Helemaal niet

A. Mestiezen B. Indianen C. Spanjaarden

Vraag 10 Wat is het grootste Canarische eiland?

Vraag 11 Wat is geen plaats in Turkije?

Vraag 12 Wat is een siĂŤsta?

A. Tenerife B. Gran Canaria C. Fuerteventura

A. Alanya B. Bodrum C. Zakynthos

A. Feestje B. Middagdutje C. Dipsaus

Meerkeuzevragen

Bij welk land hoort de afbeelding. Griekenland, Turkije, Spanje, Egypte, Canarische Eilanden of Mexico?

Vraag 14

Vraag 15

Vraag 16

Vraag 17

Vraag 18

Oplossingen vraag 1 t/m 18: 1=B 2=A 3=C 4=B 5=B 6 =B 7=B 8=B 9 =B 10 =A 11=C 12=B 13=Turkije 14=Mexico 15=Canarische eilanden 16 =Spanje 17=Griekenland 18=Egypte

Vraag 13

sun&FUN |

43


top

5

favoriete

aanraders UIT ONS AANBOD Kijk voor meer aanraders op pagina 80 t/m 83

vakantiebestemmingen

Nederlanders gaan graag op vakantie en kiezen daarbij vaak voor een zonbestemming. Niet zo gek natuurlijk gezien ons klimaat. Landen als Spanje en Griekenland behoren al jaren tot de favoriete bestemmingen, maar ook Egypte en Turkije zijn steeds populairder.

TURKIJE | TURK SE RIVIÈR A , AL ANYA

Hotel Club Mermaid Village

Turkije

1

Behalve prachtige stranden heeft Turkije ook veel cultuur en natuur. Terwijl je aan de kust geniet van een heerlijke zonvakantie, kun je in het ongerepte achterland nog steeds in contact komen met het authentieke Turkije. Ook de vele bazaars en marktjes, waar je voordelig schoenen, lederwaren en kleding kunt kopen, maken van Turkije een bijzondere bestemming. Voeg daartoe de gunstige prijs-kwaliteitverhouding, en het is duidelijk waarom Turkije op nummer 1 staat.

SPANJE | GR AN C ANARIA , PL AYA DE TAURITO

Hotel Paradise Resort Taurito & Waterpark

Canarische Eilanden Altijd in de top van favoriete bestemmingen. Het is ook heerlijk om met je kinderen naar een van de eilanden te vliegen en daar te genieten van zon, zee en strand. Het grote voordeel van de Canarische Eilanden is het gunstige klimaat. Je kunt er ook in het voor- en najaar genieten van een fijne zonvakantie. Neckermann is specialist voor de Canarische Eilanden en heeft als enige touroperator op elk eiland een mooi aanbod. Als je een eiland kiezen moelijk vindt, laat je dan inspireren op pagina 54 t/m 58 of informeer bij je reisbureau.

2 3

Griekenland

GRIEKENL AND | KRE TA , CHER SONISSOS

Grand Hotel Holiday Resort

Corfu, Zakyntos, Cycladen, Lesbos, Kreta, Kos, Rhodos, Samos en Chios. Nummer 3 van de lijst, je zou er een mooie rap op kunnen maken. Witte huisjes met blauwe luiken, ze lachen je tegemoet. Laat je meevoeren door de klanken van de Sirtaki en vergeet de Ouzo niet. Yamas zeggen de Grieken, proost! De gastvrijheid van de mensen, de zee, het eten en drinken. In Griekenland vier je nog echt vakantie.

Egypte

4

Egypte, met stip op 4 is en het blijft een bijzondere bestemming. Een andere cultuur, een woestijn met de geheimen van een eeuwenoude beschaving en de Rode Zee, waar snorkelen een feest is voor jong en oud. Breng een bezoek aan het graf van Toetankhamon, maak een droomcruise over de Nijl of duik onder in de wondere wereld van de kleurrijke riffen die vlak voor de kust liggen. En wil je alleen relaxen, geen probleem. De all inclusive-resorts behoren tot de beste van de wereld.

EGYPTE | M AR SA AL A M

Hotel Three Corners Sea Beach Resort

Tunesië

5 44 |

Tunesië, dat op slechts drie uur vliegen ligt, heeft veel meer te bieden dan alleen zon en zee. Ook als je van cultuur houdt, dan kun je hier je hart ophalen. Zo zijn de onderaardse Romeinse villa’s van Bulla Regia en het colosseum van Ej-Djem een bezoek meer dan waard. Maar ook voor lekker eten en drinken zit je goed. Denk maar aan het gerecht couscous dat hier zijn oorsprong heeft, met lam, kip of vis. En natuurlijk maken de witte zandstranden Tunesië tot een heerlijke vakantiebestemming.

sun&FUN

TUNESIË | MONA STIR

Hotel ONE Resort Monastir

Neckermann magazine


Op vakantie met

kinderen

KIDS TIPS Met je kind(eren) op vakantie gaan is een heerlijk vooruitzicht. Alleen al om het feit dat je dan gewoon meer tijd hebt om je kinderen aandacht te geven, met ze te spelen of te ravotten. Als je met ‘kids’ op vakantie gaat, dan hangt het succes van de vakantie natuurlijk ook af van hoe zij zich voelen. Hebben ze genoeg te doen? Zijn er andere kinderen om mee te spelen, eten en drinken ze voldoende, en natuurlijk: blijven ze gezond? Een paar tips voor een geslaagde vakantie

BABY • Ga lekker vliegen. Baby’s tot twee jaar vliegen erg goedkoop! • Neem je eigen (vloeibare) babyvoeding mee, de stewardess kookt met alle plezier water voor je. Geef ze juist bij het stijgen en dalen te drinken, zodat ze geen last van hun oren krijgen. • Neem een klamboe mee om insecten op afstand te houden. • Vul je medicijntasje in ieder geval met ORS, tegen diarree. • Zonnebrand, niet vergeten… blijfj smeren!

PEUTER • Ga buiten de schoolvakantie – dat scheelt geld! • Laat thuis zien waar je naartoe gaat, dat maakt ze enthousiast. • Peuters en water is een goede combinatie, maar altijd met zwembandjes. • Vergeet het middagdutje niet, dan gaan ze ’s avonds langer mee op het terras. • Neem kleine spelletjes mee, en vooral kleurboeken en potloden. • Vergeet de boekjes niet voor onderwegg om uit voor te lezen.

KIDS • Laat je kind(eren) een verlanglijstje maken met vakantiewensen. • Boek met schoolgaande kinderen tijdig je vakantie. Dan heb je de plek die je wilt. • Vraag naar een accommodatie met een KidsClub. Zie pagina 80-84 onder KidsClub. • Vergeet de opladers van allerhande draagbare spelconsoles niet. • Ook op deze leeftijd gewoon de favoriete knuffel meenemen.

TIENERS Ja, nu is het echt e handig om van tevoren te overleggen waar ‘we’ naartoe gaan. • Maak afspraken over het ‘gezamenlijk’ ontbijt, diner en hoe laat in bed! • Boek een hotel met Aquamania. Echt te gek voor pubers. Zie pa pagina 80-84. Wissel activiteiten af. Een dag actief, lekker niets, cultureel en weer niets. • Wisse • Heb jje één kind? Vraag eens of een vriend of vriendin mee wil. • Enne, jouw dochter of zoon is nog niet zo ver natuurlijk, maar toch even iets meenemen…?

sun&FUN |

45


24 uur per dag host bij

Top Club Pelagos

In Neckermann Top Club Pelagos op het Griekse eiland Kos draait alles om service. Rosa Verbunt (30) is er sinds 7 maanden host en staat de gasten bij met raad en daad. “Wat is nou leuker dan ervoor zorgen dat anderen een fantastische vakantie hebben?” De Top Club Pelagos aan de noordoostkust van Kos is een 5-sterrenresort van Neckermann met all inclusive-faciliteiten en appartementen. Het resort ligt in een prachtige omgeving 2,5 km van Kos-stad en is luxueus ingericht met zwembaden, sportvelden, kinderfaciliteiten en twee restaurants. Rosa Verbunt: “Mijn belang-

46 |

sun&FUN

rijkste taak is een optimale begeleiding geven aan de gasten. Ik probeer ze zo goed mogelijk service te verlenen. Dit is een van de Top Club Hotels van Neckermann, dus service is hier heel belangrijk. Ik ben zes dagen per week en in principe 24 uur per dag beschikbaar voor iedereen die me nodig heeft.”

Serviceuur Vier dagen per week ontvangt Rosa de nieuwe gasten met een welkomstborrel en wuift ze de vertrekkende gasten uit. Daarnaast verzorgt ze elke dag twee keer een ‘serviceuur’. “Dan kunnen gasten bij me komen met alle vragen die ze hebben. Dat kunnen heel praktische vragen Neckermann magazine


Top animatie voor kinderen

Top Club welkomstdrankje

“Als de ouders weten dat hun kinderen zich vermaken, hebben ze zelf ook een mooie vakantie” zijn, over het reilen en zeilen op het complex zelf, over het middag- of avondprogramma voor de kinderen, maar ook tips voor leuke uitjes, goede eettentjes of bezienswaardigheden op het eiland die de vakantie onvergetelijk maken. Ik maak reserveringen voor ze, als ze dat willen. En soms komen gasten ook gewoon een babbeltje maken om te vertellen wat ze gedaan of gezien hebben.”

Waterpret en Xbox Kinect Gedurende het hele seizoen is er ’s ochtends en ’s middags de KidsClub in Hotel Pelagos. Rosa organiseert sport- en andere activiteiten voor alle kinderen die mee willen doen. “We doen van alles: tafeltennis, jeu de boules, voetbal, darten. Ook erg geliefd bij kinderen en tieners is de Xbox Kinect; die bieden we hier aan, net als gratis draadloos internet. Met de Xbox Kinect worden complete danscompetities en wedstrijden gehouden, ook van tieners tegen hun ouders. Dan staat iedereen zich echt in het zweet te werken. Geweldig is dat.” In juli en augustus wordt het KidsClub-

team versterkt met een speciaal opgeleide Nederlandstalige Neckermann-collega. “Dan kunnen we extra activiteiten aanbieden: knutselen, tekenen, tv kijken…” “Zwemmen blijft wel het populairst bij de kinderen, zeker als het warm is. Daar maken we soms weer een spel van; dan gaan we bijvoorbeeld waterpolo spelen. Maar de drie zwembaden, waarvan twee met waterglijbanen, zijn op zich al een feest voor kinderen. Als de ouders weten dat hun kinderen zich vermaken en in goede handen zijn, hebben ze zelf ook een goeie vakantie. En dan kunnen ze zelf ook eens op stap. Of lekker luieren bij het zwembad.”

sun&FUN |

47


Workshop Griekse lekkernijen

“De drie

zwembaden zijn op zich al een feest voor de kinderen”

Top Clubs van Neckermann

een feest voor ouders en kinderen In de Top Clubs van Neckermann worden gasten in de watten gelegd. Met gratis faciliteiten en service die niets te wensen overlaten. In de schitterend gelegen en ingerichte resorts staat een speciale host garant voor de hele dag persoonlijke service. In de lobby is gratis draadloos internet en alle Top Clubs hebben een Nederlandstalige televisiezender. Elke gast krijgt een voucher voor een Telegraaf en de badhanddoekenservice zorgt ervoor dat je zonder zorgen gebruik kunt maken van de prachtige zwemfaciliteiten. Kinderen en tieners zullen zich geen seconde vervelen in de Top Club-resorts: voor hen is er bijna te veel om op te noemen: van de Xbox Kinect en de Nederlandstalige KidsClub in juli en augustus tot sportieve activiteiten en leuke avondprogramma’s. De Neckermann Top Clubs gaan voor de top!

Neckie van de KidsClub

Een ander vast onderdeel van het programma zijn de traditionele Griekse Top Club-workshops, waarin gasten meer leren over het Griekse leven. De workshops gaan bijvoorbeeld over Grieks eten, Griekse dansen of de Griekse taal. “De workshops worden erg leuk gevonden, dus ze zitten vaak vol. Vooral de culinaire workshop is populair. Dan komt de chefkok van ons all inclusive-buffetrestaurant een paar typisch Griekse gerechten maken die de gasten kunnen proeven, meestal een vlees- en een visgerecht. Na afloop krijgen ze de recepten mee, zodat ze die in hun appartement of thuis zelf kunnen maken. Ik vertaal wat de kok zegt in het Nederlands, als dat nodig is. Het gaat er bij de Top Club-workshops ook om dat de gasten de gelegenheid krijgen elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen. Vaak zie je dat ze dan ook later samen iets gaan ondernemen. Dat maakt de vakantie extra gezellig.”

Opperbeste stemming Over de vraag of ze haar werk leuk vindt, hoeft Rosa Verbunt niet lang na te denken. “Ik vind het ontzettend leuk werk. Het is hier altijd goed weer en iedereen is in een opperbeste stemming want ze hebben vakantie. Maar wat ik vooral heel fijn vind is dat ik de gasten hun hele vakantie meemaak en ze daardoor best goed leer kennen. Je bouwt echt een band op en krijgt veel waardering voor de begeleiding en hulp die je biedt. Dat vind ik toch wel het mooiste aspect van mijn werk. Wat is nou leuker dan ervoor zorgen dat anderen een fantastische vakantie hebben?”

“Het gaat er ook om dat de gasten elkaar ontmoeten en beter leren kennen”

Veel plezier maken in de KidsClub

48 |

sun&FUN

Neckermann magazine


aanraders UIT ONS AANBOD Kijk voor meer aanraders op pagina 80 t/m 83

SPANJE | TENERIFE, LOS GIG ANTE S

Hotel Luabay Costa Los Gigantes

TURKIJE | BODRUM

Hotel Bodrum Park

TURKIJE | TURK SE RIVIÈR A , SIDE

Hotel Side Mare Resort & Spa Kos-stad is een prachtig historisch stadje

Kos-stad: historie en gezelligheid Inbegrepen bij een verblijf in Hotel Pelagos is het wekelijkse Top Club-uitje onder leiding van de host. Rosa Verbunt: “Dan gaan we een dagje naar Kos-stad, met de bus. Ik laat een aantal bezienswaardigheden zien en vertel erover. Als je op Kos geen officiële gids bent is het streng verboden om met een groep(je) mensen langs historische bezienswaardigheden te wandelen. Ik maak ze dus alleen wegwijs en leg uit waar wat is, geef tips en daarna kan iedereen lekker z’n eigen gang gaan.” “Het uitje is ook handig voor gasten met hele kleine kinderen die nog niet op de fiets de stad willen verkennen. Die vinden het ook leuk om een keer een uitstapje buiten het complex te maken. De stad is niet zo groot, maar er is toch veel te zien, van klassieke opgravingen, mooie kerkjes en een romantische vervallen burcht tot leuke winkelstraatjes met cafés en restaurantjes. Kos-stad heeft een heel gezellig centrum en een leuke haven.” “Na het gezamenlijke deel hebben ze de gelegenheid om zelf om stap te gaan en de stad te ontdekken. En aan het einde van de middag spreken we op een terras af en gaan we samen weer terug.”

EGYPTE | SHAR M EL SHEIKH, NA’A M A BAY

Hotel Sonesta Beach & Sonesta Club ALLE TOP CLUBS Pelagos | Kos Ocean Blue | Rhodos Grand Holiday Resort | Kreta Messonghi Beach | Corfu Camino Real | Costa del Sol BeachClub Font de Sa Cala | Mallorca Luabay Costa Los Gigantes | Tenerife Club Mermaid Village | Alanya Bodrum Park | Bodrum Sea World Resort & Spa | Side Side Mare Resort & Spa | Side Three Corners Sea Beach Resort | Marsa Alam Three Corners Sunny Beach Resort | Hurghada Sonesta Beach & Sonesta Club | Sharm el Sheikh


Wellnessvakantie in de (sub)tropen of aan de Méditerranée, een feest voor de zintuigen

Comfortabele kamers met heerlijke bedden. Een eersteklas keuken. Uitgebreide schoonheidsbehandelingen terwijl de kinderen zich vermaken in de miniclub. En dat op de mooiste plekken in Afrika, Azië en rond de Middellandse Zee. In een Neckermann Wellnesshotel of in een SENTIDO-hotel kom je volledig tot rust.

50 |

sun&FUN

Neckermann magazine


aanraders UIT ONS AANBOD Kijk voor meer aanraders op pagina 80 t/m 83

Ontspannen, relaxen, herstellen

EGYPTE | HURGHADA

SENTIDO Mamlouk Palace Resort

SPANJE | L ANZ AROTE, PL AYA BL ANC A

SENTIDO H10 Bahia Blanca Rock

TURKIJE | TURK SE RIVIÈR A , SIDE

SENTIDO Zeynep Resort De warmte van de zon op je huid. Een kind dat voor het eerst met zijn voetjes het verkoelende zwembadwater voelt. Luisteren naar de branding met een schelp aan je oor. Zand dat tussen je tenen door glijdt, een hotstonemassage. De geuren en smaken van een eersteklas exotische keuken. In een Wellnesshotel worden alle zintuigen geprikkeld. Als gast geniet je hier niet alleen van de zon en de zee, maar word je bovendien van vroeg tot laat in de watten gelegd.

Watermassages en hamambehandelingen

EGYPTE | M AR SA AL A M SENTIDO Kahramana Park & Kahramana Beach

Naast heerlijk eten en uitgebreide sportfaciliteiten staat je een heel scala aan spa- en wellnessmogelijkheden ter beschikking. Van watermassages en stoombaden tot voordelige hamam- en schoonheidsbehandelingen. Ondertussen leven de kinderen zich uit in de miniclub of het zwemparadijs. En de kamers? Die zijn ruim en luxe, met stijlvolle meubels. Alles is erop gericht om gasten te verwennen en zich volledig te laten ontspannen. Dat zit ’m niet alleen in de goede service en fijne faciliteiten, maar vooral ook in de kleine dingen. Extra zachte handdoeken, krakend schoon linnengoed, comfortabele matrassen – van begin tot eind word je omringd door comfort. TUNESIË | DJERBA

SENTIDO Djerba Beach

sun&FUN |

51


Tijd voor je kind Neckermann

Wellness

Alles is erop gericht om je vakantie

extra bijzonder te maken

Nieuwe smaken proeven

De SENTIDO-formule echt iets bijzonders Een klasse apart binnen het Neckermann wellnessaanbod zijn de SENTIDO-hotels. Allerlei extra services en details maken de spaarzame vrije weken echt bijzonder. Tot 12 uur aanschuiven bij het uitgebreide ontbijtbuffet, zodat iedereen lekker lang kan uitslapen. En ook hier de nadruk op fijne zintuiglijke ervaringen. Bij aankomst krijg je voor je het weet een welkomstdrankje in handen gedrukt, en zo’n dampend warm handdoekje om je mee te verfrissen. Er klinkt relaxte loungemuziek, overal staan tropische bloemen. En die subtiele geur, wat is het? Orchideeën, patchouli? “Ons eigen huisparfum, ontwikkeld om lichaam en geest te ontspannen,” vertelt de Holiday Conciërge, die je van alles kunt vragen over het verblijf en de omgeving.

Ontspan lichaam & geest Nieuw is het SENTIDO Holiday Plus

52 |

sun&FUN

Programma met allerlei (ont)spannende activiteiten voor lichaam en geest. De SENTIDO Daybreak bijvoorbeeld, een relaxte mix van tai chi, yoga en pilates op het strand of aan de rand van het zwembad. Voor kinderen van alle leeftijden is de Tido Eco Trail een aanrader. In deze spannende avonturentocht leren ze de plaatselijke dieren- en plantenwereld kennen – en ontdekken ze ondertussen wat gezond eten is. Samen genieten van het buitenleven kan bijvoorbeeld tijdens de SENTIDO Family Cup, een serie spelletjes op het strand en bij de zee.

Speciale familiehotels met wellness Gezinnen met kinderen van 3 tot 16 jaar kunnen ook kiezen voor een echt familieresort, met nog veel meer sporten spelmogelijkheden. Het personeel is speciaal getraind om het kinderen naar de zin te maken, en de hotels zijn

vanbinnen en vanbuiten extra kindvriendelijk en veilig. Uiteraard worden de ouders niet vergeten; dankzij de 24-uurs oppasservice kun je gaan en staan waar je wilt. Er zijn verschillende Family Wellnesshotels op de Griekse eilanden Kos, Kreta en Rhodos en op het tropische Lanzarote. Stuk voor stuk betaalbare prachtresorts, waar je 100 procent uitgerust van terugkomt.

Dagverse streekgerechten Ook voor verfijnd en gezond eten kun je bij onze Wellness- en SENTIDO-hotels goed terecht. ’s Avonds en ’s middags worden er regionale specialiteiten en heerlijke seizoensmaaltijden geserveerd. Je kunt kiezen uit een buffet met vers fruit en streekgroente (waar mogelijk biologisch) en heerlijke streekgerechten die de kok voor je ogen bereidt. Of proeven van het exclusieve à-la-cartemenu in het specialiteitenrestaurant. Voor kinderen en vegetariërs is er een speciale kaart.

Neckermann magazine


De rust van water

aanraders UIT ONS AANBOD Kijk voor meer aanraders op pagina 80 t/m 83

Neckermann

Wellness

TUNESIË | HA MM A ME T

Hotel Alhambra Thalasso

TUNESIË | MONA STIR

Hotel ONE Resort Monastir

Wellnessvakantie steeds populairder Volgens trendwatchers worden verwenvakanties steeds populairder. Mensen gaan vaker en korter weg en kiezen voor gevarieerde vakanties waarin een bepaalde activiteit of een thema centraal staat. Wandelen, fietsen, culinair en cultuur zijn het meest in trek, maar wellness is een van de snelst groeiende branches. De oorzaak? Stress. In de hectiek van ons drukke bestaan hebben we steeds meer behoefte aan een paar weken complete ontspanning – en dat is precies waar een wellnessresort voor zorgt.

Bovendien wordt er rekening gehouden met speciale dieetwensen. En voor de snelle trek tussendoor liggen er de hele dag gezonde snacks en verse vruchten voor het grijpen.

TUNESIË | HA MM A ME T

SENTIDO Phenicia

Wellnessvakantie 2013? Ook verwend worden bij SENTIDO of bij een van de andere Wellnesshotels van Neckermann? De uitgebreide faciliteiten die deze vier- en vijfsterrenresorts bieden, staan garant voor een onvergetelijke vakantie, wat je ook onder wellness verstaat. Ben je geïnteresseerd in extra veel sportfaciliteiten voor de kinderen, bijzondere beautybehandelingen of juist meer aandacht voor culinair eten & drinken? Vraag het reisbureau om meer informatie of kijk op pagina 80 t/m 83 voor alle SENTIDO en Neckermann Wellness Hotels. Bon voyage! Q

TUNESIË | DJERBA

Djerba Holiday Beach

TUNESIË | MONA STIR , SOUSSE

Hotel Thalassa Sousse

sun&FUN |

53


CANARISCHE EILANDEN

Eilanden van aarde, vuur, lucht en water Op enkele uren vliegen van Nederland ligt een klein paradijs. Stranden om te luieren en te spelen, zeeën om te surfen en te snorkelen, oude kraters om te ontdekken, kliffen om te beklimmen, woestijnduinen om in te dwalen, mistige bossen om in te spoken… De Canarische Eilanden.

De Canarische Eilanden zijn gevormd door ondergrondse vulkanische uitbarstingen. Dat maakt hun landschap grillig, het zand vaak zwart en is meteen ook het donkere kantje: het blijven vulkanen. De mythe is misschien mooier: de eilanden zouden een overblijfsel zijn van het verloren continent Atlantis. Het subtropisch klimaat met zo’n 199 dagen zon per jaar maken de Canarische Eilanden meer dan aantrekkelijk. En of je nu van zon en zee houdt, liever luiert of juist actief bent: Neckermann biedt vakanties op elk eiland.

Een snuif geschiedenis De Guanchen zijn de eerste bekende bewoners, zij komen in de 1ste of 2de eeuw met primitieve vaartuigen vanuit Noord-Afrika naar de eilanden. Daarna komen Feniciërs, Grieken, Carthagenen en Romeinen langs, en na eeuwen vergetelheid wordt het gebied in 1312 ‘herontdekt’ wanneer de Italiaanse kapitein Lancelotto Malocello (Lanzarotus Marocelus in het Latijn) aanlegt op het meest noordelijke eiland. In de loop van de 14de eeuw sturen Italianen, Portugezen en Catalanen hun schepen om er slaven en bont te halen. De Spanjaarden beginnen hun verovering in 1402 en na hevig verzet komen alle eilanden in 1495 in Spaanse handen. En: Columbus was here. Voordat hij in 1492 koers zette naar de Nieuwe Wereld, legde hij aan op de Canarische Eilanden. Bevoorraad met bonen, gezouten vlees, water, wijn, olijven en amandelen vertrok hij een maand later voor de grote oversteek. In Las Palmas op Gran Canaria kun je de ontdekkingsreis in het Casa de Colón – het Huis van Columbus – dunnetjes overdoen.

De hoogste top Ben je op Tenerife, dan is de vulkaan El Teide een must. De top van de vulkaan is met 3718 meter het hoogste punt van heel Spanje. Een hele belevenis is om naar boven te gaan: met de kabellift kun je tot 3550 meter komen en spectaculair ver kijken, ook naar de andere eilanden!

Palma de Mallorca

54 |

Lava en legende

sun&FUN

Neckermann magazine


Zandduinen op Gran Canaria

Lekker luieren op eindeloze stranden

en spelen in de branding kan altijd

sun&FUN |

55


Tenerife, eiland van contrasten Zwarte en goudgele stranden, groen, weelderig, en bruisende badplaatsen. Playa de las Americas is de bekendste badplaats, Costa Adeje is wat luxer en in Los Cristianos vind je nog sporen van het traditionele leven. Maar verken vooral het eiland. Zo is Playa de la Tejita een goed bewaard geheim voor zwemmers en surfers. Wandelaars en mountainbikers snuiven de geur van laurier op in het Anaga-gebergte. En flaneurs gaan natuurlijk naar Santa Cruz met winkeltjes, restaurantjes, bars en discotheken in overvloed. De vulkaan El Teide is zeker een bezoek waard, met bijna 3800 m het hoogste punt van heel Spanje. Laat je met de kabellift naar boven brengen en zie de andere eilanden liggen! Een echte gezinsaanrader is het Loro Parque (Puerto de la Cruz), een attractiepark met dolfijnen, haaien, apen en meer. Of Aqualand Costa Adeje, een spectaculair waterpark met enorme waterglijbanen en een dolfijnenshow. Sluit je vakantie af met een tripje naar het piratendorp Masca en naar de imposante rotsformaties Los Gigantes.

Minicontinent Gran Canaria Hier vind je brede stranden (zeventig!), rotsige berghellingen, groene bossen en kilometers duinen. De bekendste badplaats is het bruisende Playa del Inglés, kalmer zijn Playa Taurito en San Agustín. Een onvergetelijke dagtocht gaat door de bergen van Pico de las Nieves, langs exotische bomen en planten, idyllische dorpjes en sporen van de oorspronkelijke Guanche-cultuur. Gezinsvriendelijke stranden zijn vooral in Puerto Rico te vinden. En mis de Dunas de Maspalomas niet: kilometers golvende, goudkleurige duinen van soms meer dan tien meter hoog om te beklimmen en doorheen te dwalen. Maak er voor een echt woestijngevoel een kamelentocht, zeker voor kinderen een geweldige ervaring.

Laat de zon je verwarmen

Dolfijnen spotten, vulkaantochten, waterpretparken: op elk eiland valt veel te beleven

Fuerteventura, het eiland met de meeste stranden Een rustig eiland met eindeloze stranden die geliefd zijn bij zon-, zee- en strandliefhebbers. De vrijwel constante passaatwind maakt het eiland ook populair bij wind- en kitesurfers. Een boottochtje naar het eilandje Los Lobos hoort erbij, om te duiken en snorkelen, te wandelen of mountainbiken.

56 |

sun&FUN

Neckermann magazine


Strandpret op Lanzarote Zee en strand Op bijna alle eilanden zijn kindvriendelijke stranden te vinden die langzaam aopen in zee. De heerlijkste gezinsstranden zijn te vinden op Gran Canaria, Lanzarote en Tenerife.

Boulevard Maspalomas

sun&FUN |

57


Uitzicht op Playa de las Teresitas, Tenerife

aanraders UIT ONS AANBOD Kijk voor meer aanraders op pagina 80 t/m 83

SPANJE | L ANZ AROTE, PL AYA BL ANC A

El Hierro, voor rust en stilte

Wandeleiland La Palma Voor echte wandelaars en struiners. Het eiland rijst uit zee op met diepe kloven, dichte bossen, murmelende beekjes en roodbruine rotsen. De ware vulkaanliefhebber loopt de pittige tocht over de ruggengraat van het eiland, de Ruta de los Vulcanos met adembenemende uitzichten. Koeler en kalmer wandelen kan in de magische nevelwouden van Los Tilos.

Bungalowpark Relaxia Club Lanzasur

Het eiland kent nauwelijks stranden en is ideaal voor rustzoekers die van lange, pittige wandelingen houden. Op het plateau El Sabinar staan honderden jeneverbessen die door de harde wind bizarre vormen hebben aangenomen.

Magisch eiland La Gomera Vroeger een echte hippiebestemming, nu in trek bij toeristen die op zoek zijn naar zon, strand, rust en kleinschalige accommodaties. En je hoort er nog het Silbo, de gefloten taal die schaapherders gebruiken om over de brede valleien te communiceren.

SPANJE | L ANZ AROTE, PL AYA BL ANC A

Bungalows HL Rio Playa Blanca

Vuureiland Lanzarote Een eiland vol zwarte, roze, paarse en geelbruine gestolde lava en vulkanen. Hier is het watersport alom: surfen, windsurfen, duiken, zeilen, snorkelen, individueel of georganiseerd. De Papagayo-stranden zijn het bekendst, daar vind je je eigen baai of stranden met strandbars en cafés. Dé tip is het vissersdorpje Orzola met vlakbij een turquoise lagune met goudgeel zand. Beleef de onderwaterwereld in een bootje met een glasbodem; dat kan dagelijks vanuit Puerto del Carmen. En ook al is het hele eiland fotogeniek, voor extra bijzondere plaatjes ga je naar het gifgroene water van Lago Verde bij het zwarte lavastrand van El Golfo.

SPANJE | TENERIFE, COSTA ADE JE

Appartementen El Duque

SPANJE | GR AN C ANARIA , PL AYA DE TAURITO

Hotel Paradise Resort Taurito & Waterpark

Doen op Lanzarote! • Laat je op de bult van een dromedaris door het woeste landschap voeren. Dat kan in het nationaal park Timanfaya, met vuurbergen zo surrealistisch dat je je op de maan waant. • Ga niet weg voordat je een excursie hebt gemaakt in de vulkanische grotten Cueva de los Verdes. Een van de langste vulkanische tunnels ter wereld, met betoverende kleuren, bizarre vormen en een bijzondere akoestiek.

58 |

sun&FUN

SPANJE | L ANZ AROTE, PL AYA BL ANC A

SENTIDO H10 Bahia Blanca Rock

Neckermann magazine


Ontdek waarom grote en kleine sterren voor IBEROSTAR kiezen.

ANDALUSIË Feest voor de zintuigen De diepgewortelde traditie, de mooie en onvergetelijke stranden van het zuiden, de natuur, de kunst en de geschiedenis die merkbaar is in de dorpjes, straten, kastelen en kathedralen. Een wereld van ervaringen die samenkomen in Andalusië, om onze zintuigen op de proef te stellen.

IBEROSTAR Royal Andalus****

IBEROSTAR Andalucía Playa****

MALLORCA Een eiland om er eens tussenuit te knijpen Prachtige stranden, een gastronomie en een cultuur om van te genieten, de mooiste landschappen, inspirerend ’s nachts en heerlijk ontspannend overdag. Dat is Mallorca, een eiland waar u alles kunt vergeten en u zelf de hoofdrol speelt in uw vakantieverhaal.

IBEROSTAR Club Cala Barca****

IBEROSTAR Royal Cristina Aparthotel****

CANARISCHE EILANDEN Een subtropisch paradijs Deze archipel rijst op uit de fascinerende wateren van de Atlantische Oceaan. Hij is een unicum op onze planeet door het lenteklimaat dat er het hele jaar door heerst. In dit subtropische paradijs is IBEROSTAR aanwezig op vier van de zes eilanden. Op Tenerife maak je kennis met twee pareltjes die zijn erkend als werelderfgoed, een nationaal park en 42 beschermde natuurgebieden.

IBEROSTAR Grand Hotel El Mirador*****

IBEROSTAR Anthelia*****

Kinderen enkel vanaf 14 jaar

SPANJE · GRIEKENLAND · TURKIJE · BULGARIJE · KROATIË · HONGARIJE · MONTENEGRO · TUNESIË MAROKKO · KAAPVERDIË · JAMAICA · DOMINICAANSE REPUBLIEK · CUBA · MEXICO · BRAZILIË

Geniet ervan een ster te zijn


be smart book smartline

smartline

Neckermanns nieuwe hotelformule De heldere kleuren vallen bij aankomst direct op. In de trendy ingerichte lobby staat bij de deur richting het zwembad een fruit- en ijswagentje. Een frisse en gezonde verwelkoming die ’s middags beschikbaar is in alle vijftien nieuwe smartlinehotels van Neckermann. 60 |

sun&FUN

Neckermann magazine


Over de formule is goed nagedacht. Een eigentijds all inclusiveaanbod: 3- tot 4,5-sterrenhotels, modern design, geen onnodige franje maar wel met al die zaken en service die je mag verwachten zoals veelal gratis draadloos internet. Natuurlijk tegen een scherpe prijs. Neckermann lanceert als enige het all inclusive-aanbod voor een budgetprijs. Kortom: sterren, betaalbaar, smart en design.

ColourMe-design van smartline De smartline hotelformule werkt met vier basiskleuren: geel, blauw, magenta (roze) en groen. Deze kleuren zijn bewust gekozen, ze hebben allemaal een betekenis en geven zo invulling aan de smartlineformule. Geel staat voor vitaliteit en blijheid. Blauw staat voor vertrouwen en schoonheid. Magenta staat symbool voor energie en joie de vivre. Groen staat voor frisheid, levendigheid en groei.

smartline Deze zomer kun je samen met je gezin genieten van een luxe budgetvakantie in Bulgarije, Griekenland, Turkije, Egypte en Spanje (Balearen en Canarische Eilanden). Bij alle 15 smartlinehotels van Neckermann zijn alle overbodige zaken weggelaten. Je hebt zelf de regie tijdens de vakantie. Er is geen extra entertainment, maar je beschikt wel over alle basisvoorzieningen voor een heerlijke vakantie: een lobby, restaurant, bar en zwembad. Deze zijn stijlvol en goed op orde. Door het weglaten van overbodige zaken en het op peil houden van het hoge serviceniveau levert Neckermann met haar nieuwe smartlinehotels een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Waarom betalen voor een bellboy

als je koffer wieltjes heeft? sun&FUN |

61


aanraders UIT ONS AANBOD Kijk voor meer aanraders op pagina 80 t/m 83

TURKIJE | TURK SE RIVIÈR A , SIDE

smartline The Colours Side

TURKIJE | TURK SE RIVIÈR A , AL ANYA

smartline Club Mirador

TURKIJE | TURK SE RIVIÈR A , SIDE

smartline Club Tayyarbey

Fris en gezond

dagelijks fruit en ijs uit de smartline trolley

GRIEKENL AND | KRE TA , SISSI

smartline Vasia Village ALLE SM ARTLINE HOTELS

Hoe smart ben jij? Met de smartline-app kun je jouw vakantiekennis testen. Daarnaast vind je er foto’s van de smartlinehotels en een handige vakantiechecklist. Download de app met deze QR-code.

62 |

sun&FUN

smartline Festival Hurghada | Hurghada smartline Meridian | Bulgarije smartline Dimitrios Beach | Kreta smartline Vasia Village | Kreta smartline The Aeolos Beach | Kos smartline Thalassa | Kos smartline Mistral | Rhodos smartline Sunrise | Rhodos smartline Mariant | Mallorca smartline Paraiso del Sol | Tenerife smartline Sweet Park | Side smartline The Colours West | Side smartline The Colours Side | Side smartline Club Mirador | Alanya Neckermann magazine smartline Club Tayyarbey | Side


hello sunshine! posted by kim - 7 minutes ago

Samen naar Europa’s meest zonnige bestemmingen? Vanaf Amsterdam, Rotterdam/Den Haag Eindhoven en Groningen vlieg je er zo naartoe. En bij ons begint je vakantie meteen goed; we hebben een vriendelijke crew en aan boord is alles verkrijgbaar voor een prima vlucht. Zoek een mooie reis uit en wij brengen je graag naar je favoriete vakantiebestemming. Tot gauw aan boord!


Mighty Mexico Paradijselijke palmstranden, mystieke Mayaruïnes

Hagelwitte palmstranden, dichte jungle, kleurrijke steden en dorpjes. En op de achtergrond de indrukwekkende Mayaruïnes. Het is de combinatie van zon, zee, groen en meeslepende folklore die Mexico zo onweerstaanbaar maakt. Eigenlijk is alleen het strandleven al reden genoeg om naar Mexico te gaan. Langs de meer dan 10.000 km lange kustlijn liggen de meest schitterende baaien en lagunes. In het westen, aan de Grote Oceaan, vind je typische Mexicaanse badplaatsen zoals het vriendelijke Puerto Vallarta en beroemd Acapulco, met zijn cruiseschepen en swingende nachtleven. Maar verreweg de meeste Mexico-gangers vallen als een blok voor de charmes van de oostkust aan de Caribische Zee, de plek van schiereiland Yucatán. Eindeloos lange, parelwitte stranden, kleurrijke koralen, een turkooizen zee die altijd lekker warm is – het is er allemaal. Ook de vele mooie Mayaruïnes maken van Yucatán een geliefde vakantiebestemming.

Mayaruïnes

Vlak bij de kust liggen een paar van de mooiste

Mayasteden van Mexico

64 |

sun&FUN

Neckermann magazine


Mayacultuur aan de Caribische Zee

sun&FUN |

65


Voor kinderen zijn vooral de

jungleruïnes van Palenque het einde Top 5 activiteiten

• Dwalen door Palenque, een mystieke Mayastad in het oerwoud

• Snorkelen en duiken in de koraaltuinen bij eiland Cozumel

• Dobberen op een van de ondergrondse rivieren van Yucatán

Riviera Maya De kuststrook tussen de grote badplaats Cancún en de mooie opgraving Tulum – een Mayastad boven op een klif – dankt er zelfs zijn naam aan: Riviera Maya heet dit paradijselijke stukje Mexico. Hier liggen de mooiste stranden van het land, met alles van kleine boetiekhotels en eenvoudige cabañas tot luxe vakantiecomplexen. Palmen wuiven in de wind. Veel grote resorts vind je op Isla Cancún, een 25 km lange landstrook vlak voor de gelijknamige stad, met aan beide kanten water: de zee en de lagune. Een fijne plek voor mensen die naast zon, zee en rust ook vertier zoeken, want Cancún staat bekend om het drukke uitgaansleven en de levendige shopping malls. Liever wat kleinschaliger? Dan is Playa del Carmen een echte aanrader. Dankzij

de laagbouw en vele kleine barretjes en restaurants hangt er in dit voormalige vissersdorp nog altijd een gemoedelijk Mexicaans sfeertje. Je kunt er heerlijk slenteren over de bekende Quinta Avenida (5th Avenue) met zijn vele winkeltjes en burritotentjes of een cocktail nippen op de talrijke terrasjes aan het strand. Overal op straat hoor je mariachi’s zingen en uit de eettentjes klinkt vrolijke salsamuziek.

Wereldwonder Vanuit Playa del Carmen en Cancún kun je heel makkelijk op excursie, bijvoorbeeld naar de ondergrondse rivieren van Cenotes of naar het beroemde Chichén Itzá. Deze Mayastad wordt beschouwd als een van de zeven wereldwonderen

• Zwemmen met dolfijnen in natuurpark Xcaret

• Flamingo’s spotten in de natuur van Rio Lagartos

en bevat vele archeologische schatten. Heel bijzonder is de rond 800 gebouwde piramide El Castillo, met zijn 365 treden die symbool staan voor de dagen van het jaar. Aan het begin van de lente en de herfst zorgen de slangenkoppen aan de voet van de piramide voor een fascinerend schouwspel; door het spel van zon en schaduw lijken de reptielen langs de tempel omlaag te kronkelen.

Jungleruïnes

Reizen met niños & niñas as Mexico is een uiterst kindvriendelijk land. Mexicanen zijn gek op niños en niñas en betrekken ze als vanzelf in het dagelijks leven. Extra spullen meenemen hoeft niet, alles wat de kinderen ter plekke nodig kunnen hebben, is gewoon te koop. Let er wel op dat ze genoeg water drinken, goed ingesmeerd zijn en altijd een pet of hoedje dragen. De zon is fel, in Mexico!

66 |

sun&FUN

Wat verder naar het zuiden liggen nog veel meer mooie opgravingen, ook van andere oude stammen. Uxmal, Calakmul, Monte Albán, ze zijn allemaal een bezoek waard. Voor kinderen zijn vooral de ruïnes van Palenque in de provincie Chiapas het einde, net onder Yucatán. Alleen de weg erheen is al spannend, dwars door de jungle vol brulapen, toekans en andere luidruchtige vogels. En dan duikt daar, midden in het oerwoud, ineens een mysterieuze Mayastad op, met piramides, paleizen en tempels die allemaal beklommen en ontdekt mogen worden. In een ervan, de Tempel van de Inscripties, staat de tombe van Pakal de Grote, een van Palenques vroegere heersers. De Indiana Jones-films zijn er niks bij… Neckermann magazine


Koraaltuinen van Cozumel

aanraders UIT ONS AANBOD Kijk voor meer aanraders op pagina 80 t/m 83

ME XICO | C ANCUN

Moon Palace Golf & Spa

Even uitrusten in het groen? De weg terug naar Yucatán voert langs het schilderachtige Agua Azul: een hele reeks intens azuurblauwe watervallen die tussen de dichte begroeiing naar beneden klateren.

Zeedieren spotten Terug in Yucatán is het heerlijk genieten van de zon, de zee en de fascinerende ‘onderwatertuinen’. In het heldere, warme water vlak voor de kust van de Riviera Maya liggen enorme, soms ondiepe koraalriffen – ideaal om te leren snorkelen en duiken. Vooral het eiland Cozumel is onder duikers populair; hier vind je het Palancar-rif met zijn kleurrijke koraaltuinen, onderwatergrotten en tropische vissen in alle kleuren van de regenboog. Vanuit Playa del Carmen ga je er makkelijk met een boottochtje heen. Q

Zwemmen met dolfijnen in Xcaret

Op Isla Holbox zijn het hele jaar door dolfijnen, schildpadden en roggen te zien

ME XICO | PL AYA DEL C AR MEN

IBEROSTAR Tucan

ME XICO | RIVIER A M AYA , C ANCUN

IBEROSTAR Paraiso Lindo

ME XICO | RIVIER A M AYA , TULUM

Gran Bahia Principe Tulum

ME XICO | RIVIER A M AYA

IBEROSTAR Paraiso Beach

sun&FUN |

67


Lago di Garda

Dolce Vita aan het Gardameer Deze zomer stond een vakantie aan het Gardameer in de planning. Na jarenlang gekampeerd te hebben in diverse landen, was het dit jaar tijd voor een vakantie met wat meer luxe. Voorwaarde was wel dat de ultieme vakantiesfeer, zo kenmerkend voor campings, ook op deze vakantiebestemming te vinden zou zijn. Met deze wens voor ogen direct een tweeweekse vakantie geboekt in een bungalow op Camping Bella Italia in Peschiera del Garda, aan het uiterste zuidoostpuntje van het Gardameer.

Reis Op de eerste vakantiedag ’s ochtends met de auto op weg. Geen haast aangezien er een overnachting in ZuidDuitsland was geboekt. Na een ontspannen reis al vroeg in de middag gearriveerd bij het Acom Hotel in München. Het hotel was prima en vormde een geweldige start van de vakantie. Na een heerlijk diner, een ontspannen nacht en een fantastisch ontbijtbuffet ging het de volgende dag weer verder richting Italië. De fraaie Brennerpas overgestoken en in de loop van de middag op de plaats van bestemming gearriveerd. Onderweg veel gelachen door de cd met een Italiaanse taalcursus af te spelen. Vooral qua uitspraak viel er nog veel te leren! Verder om de beurt een cd’tje gekozen, zodat de favoriete muziek van iedereen aan bod kwam.

68 |

sun&FUN

Camping Na een hartelijk welkom van de Nederlandse receptioniste was het direct door naar het onderkomen voor de volgende twee weken: een heerlijk ruim ingerichte bungalow met slaapkamers en goede bedden, een luxe badkamer en een prima ingerichte keuken. Na even wat gegeten te hebben op het terras was het de rest van de middag vertoeven bij het waterpark op de camping, met maar liefst drie zwembaden!

Aan het Gardameer Het Gardameer is erg leuk om per boot te verkennen. Er is op het Gardameer een netwerk van veerdiensten dat bijna alle stadjes aan het Gardameer met elkaar verbindt. Ook vanuit Peschiera vertrekken regelmatig boten van ‘Navigarda’. Zo kun je een groot deel van de dag heerlijk op het water zijn én de vele historische stadjes bezichtigen. Ze hebben ieder hun eigen historie en op veel plaatsen waan je je in de Middeleeuwen. Het is een genoegen om door de gezellige straatjes van Sirmione, Salo, Limone, Riva, Bardolino Neckermann magazine


Haven van Brenzone, Castelletto

sun&FUN |

69


Verona

Haven van Bardolino

aanraders UIT ONS AANBOD

ITALIË | BARDOLINO

Parchotel Germano Pane fresco

Geniet van het leven, of zoals de Italianen het uitdrukken:

“Godersi la Vita” ITALIË | M ALCE SINE

en Lazise te dwalen of een drankje te drinken op een van de vele terrassen aan het meer.

Romeinse Arena In de schitterende oude stad Verona is veel te zien. Hier staat onder andere de op twee na grootste en best bewaarde Romeinse arena uit de oudheid (Arena di Verona). En het romantische Casa di Giulietta (Huis van Julia: Shakespeare’s Romeo en Julia speelt zich in Verona af). Maar ook de gezellige pleintjes, fraaie winkelstraten en talloze andere bezienswaardigheden maken een bezoek aan Verona tot een bijzondere belevenis.

Opera in Verona Tijdens het zomerseizoen worden er in de Arena di Verona diverse opera’s opgevoerd. Koop voor een prachtige zomeravond een kaartje ‘Poltrone’, een betaalbare plek voor het ‘gewone’ publiek, tussen de Italianen op de nog warme stenen banken van de arena, en geniet van het spektakel. Want dat is wat de Italianen ervan maken. Bij de opvoering van de bekende opera Carmen, van Georges Bizet, trad een volledige Andalusische flamencogroep op en werden zelfs paarden ten tonele gevoerd. Door het spektakel op ’s werelds grootste operatoneel, de bijzondere atmosfeer en het fanatieke Italiaanse publiek (met koelboxen vol Prosecco, tapas en broodjes), juichend na iedere aria alsof er een voetbalwedstrijd wordt gespeeld, ervaar je het ware Italië.

Sun Hotel Majestic Palace

ITALIË | L A ZISE

Parchi del Garda

ITALIË | SAN FELICE DEL BENACO

Venetië Vanaf het Gardameer is niet alleen Verona, maar ook Venetië heel snel te bereiken. Dat kan per auto, maar is vanuit Peschiera ook prima per trein te doen. Binnen twee uur stap je tegenover het station aan boord van een vaporetto. Vaporetto’s zijn snelle boten die je door het beroemde Canal Grande brengen en naar alle andere plekken in Venetië en de lagune daarbuiten. Natuurlijk ga je in Venetië een ijsje eten op het San Marcoplein en vaar je in een gondel onder de Brug der Zuchten en de Ponte Rialto door. Al slenterend door de smalle straatjes en over de kleine bruggetjes verken je vervolgens deze mischien wel mooiste stad ter wereld.

70 |

sun&FUN

La Bella Italia Tijdens een vakantie aan het Gardameer worden je verwachtingen van La Bella Italia volledig waargemaakt. Door de Italianen die zo heerlijk van het leven genieten, maar ook de rijke cultuur en natuur die je bij het Gardameer vindt. Voeg daarbij de mooie camping met een perfecte ligging aan het meer (met strand) en het is duidelijk: een vakantie om nooit meer te vergeten. Q

Parkhotel Casimiro Village g rwe nde o r Voo

DUITSL AND | MÜNCHEN - HA AR

Acom Hotel München-Haar

Neckermann magazine


#0&,/6 68 ,".&3

,0.4-"1&/*/)&5.00*45& 8&--/&44)05&-7"//&%&3-"/% )05&-5)&3.&/#644-00

&&/)05&-07&3/"$)5*/(*4*/$-64*&'

)PUFM5IFSNFO#VTTMPPJTFFOCJK[POEFSGJKOFFTDBQFWBOEFESVLUFWBO BMMFEBH(FMFHFOPQEF7FMVXF UFNJEEFOWBOCPTFOXFJMBOEFO BBOEF SBOEWBOIFUNFFSWBO#VTTMPP HFOJFUVWBOBMMFMVYFEJFV[JDIXFOTU )FU QSBDIUJHF TBVOB  XFMMOFTT FO CFBVUZSFTPSU5IFSNFO #VTTMPP JT WJBFFOPOEFSHSPOETFWFSCJOEJOHCFSFJLCBBSFOWPPSIPUFMHBTUFOHSBUJT UPFHBOLFMJKLWPPSFFOEBHVMUJFNPOUTQBOOFO5VTTFOEPPSHFOJFUVWBO IFFSMJKLFHFSFDIUFOJO3FTUBVSBOU*OUFOT

O

O O

5XFFEBHFOUPFHBOHUPUEFTBVOBGBDJMJUFJUFOWBOXFMMOFTTSFTPSU 5IFSNFO#VTTMPP 6JUHFCSFJEPOUCJKUCVGGFU (FCSVJLWBOCBEKBTFOTMJQQFST TMJQQFSTLSJKHUVDBEFBV

˜ 

7BOBG

QQQO

XXXUIFSNFOCVTTMPPOM

3FTFSWFFSOVWJB

5*+%-004(&/*&5&/#*+ )05&-5)&3.&/#644-00


Prachtige baai dicht bij Antalya

Vakantieactiviteiten aan de

Turkse Rivièra De Turkse Rivièra wordt meestal in één adem genoemd met zon, zee en strand en met all inclusive-vakanties. Terecht, want de prachtige kuststrook is een paradijs voor wie een ontspannen vakantie zoekt. Maar de Turkse Rivièra heeft zoveel meer te bieden.

72 |

sun&FUN

Neckermann magazine


De Rode Toren van Alanya

“Dolfijnen langs het schip maken de dag compleet”

Ook op cultureel gebied kun je aan de Turkse Rivièra je hart ophalen. Breng een bezoek aan het centrum van Alanya. Ga op excursie naar de archeologische opgravingen bij Sagalassos, de plek waar Alexander de Grote zijn sporen heeft nagelaten. Maar ook Demre, waar het halfronde Romeinse theater nog prachtig intact is gebleven, is een aanrader. Evenals de dodensteden van de Lyciërs bij Myra. En wil je een oud-Griekse stad in Turkije bezoeken die 700 v.Chr. werd gesticht? Bezoek dan Phaselis enkele kilometers ten zuiden van Kemer. Wil je behalve genieten van de zon ook actief zijn? Met of zonder kinderen? Dat kan ook prima aan de Turkse Rivièra. Strandactiviteiten zijn er volop, zoals zwemmen, beachvolleyballen, parasailing achter een speedboot of uit je dak gaan op een ‘banaan’. Maar je kan ook nog excursies en dagtrips maken waarbij je je fysiek flink moet inspannen. Denk aan een jeepsafari, raften op een wildwaterrivier of door de bergen rijden op een quad of mountainbike. En natuurlijk is een boottrip langs de Turkse Rivièra, vaak inclusief een heerlijke lunch met verse vis, ook een prima manier om actief te zijn. Informeer maar eens naar de liefdesgrot in Alanya, waar je vanaf de boot naartoe kunt zwemmen. Door de grot kruip je langzaam verder – om vervolgens van 10 meter hoog weer terug te springen naar de zee en de boot!

Activiteitentips Turkse Rivièra

Turkse Rivièra per boot In de haven van Kemer, maar ook in andere havensteden aan de Turkse Rivièra liggen zeilboten op je te wachten. Na het vertrek uit de haven heb je direct een prachtig uitzicht over de azuurblauwe zee en kijk je aan de andere kant uit over het Taurus-gebergte. De South Coast, waarlangs je vaart, is misschien wel de mooiste kust van de Turkse Rivièra. Tijdens de boottrip kun je genieten van de tocht zelf, maar is er ook voldoende tijd om lekker te zwemmen en af te koelen in het kristalheldere water. Laat je kind zich vergapen in de stuurhut aan alle nautische apparatuur, misschien mag er wel even gestuurd worden. Natuurlijk ontbreekt het tussen de middag niet aan een heerlijke lunch, met voor de liefhebber verse vis. De kenmerkende Turkse gastvrijheid van de bemanning maakt de dag compleet. Je vaart als herboren terug naar de haven van vertrek, en als je geluk hebt, zwemmen er dolfijnen met je mee.

Waterpret aan de Turkse Rivièra

sun&FUN |

73


aanraders UIT ONS AANBOD Kijk voor meer aanraders op pagina 80 t/m 83

Rafting In het binnenland ben je plotsklaps in een totaal andere wereld dan je zou verwachten. Een prima begaanbare weg slingert zich door de bergen, waar je langzaam het gevoel krijgt dat je in Oostenrijk of Duitsland bent beland. De naaldbomen verwelkomen je en tussen de bomen door zie je de eerste glinsteringen van een rivier. Over oude Romeinse bruggen, van soms wel tweeduizend jaar oud, zie je de turquoise rivier onder je stromen, soms rustig, soms wild. Aangekomen bij Air Raft krijg je tekst en uitleg over het raften en een uitrusting. Ben je met kinderen op pad? Geen probleem natuurlijk. Zo kun je bijvoorbeeld een familieraft boeken, erg leuk en voor alle leeftijden! Na het raften is er tijd voor een heerlijke lunch, uiteraard inbegrepen.

TURKIJE | LYCISCHE KUST, FE THIYE

Hotel Majesty Club Tuana

TURKIJE | TUR SKE RIVIER A , SIDE

Hotel Club Grand Side

Spectaculair uitzicht vanaf 2400 meter Jeepsafari Phaselis Phaselis is een schiereiland bedekt met oude pijnbomen die aan drie kanten wordt omgeven door de azuurblauwe zee. In de zee vlak voor de kust ligt de tweeduizend jaar oude zeewering, die ervoor zorgt dat de stranden langzaam aflopen. Maar Phaselis is vooral een bezoek waard vanwege de geschiedenis die je overal ruikt, voelt en ziet. Oude Romeinse dakpannen liggen nog steeds op het strand, het goed bewaarde oude Romeinse amfitheater doet je versteld staan en rondom de dorpen zijn overal oude opgravingen. In 2007 is daar nog een spectaculaire kabelbaan bijgekomen, die je naar de berg Tahliti Dagi brengt, op een hoogte van bijna 2400 m. Het uitzicht is adembenemend mooi. Niet voor niets noemden de Grieken deze berg Olympos, naar de gelijknamige berg in Griekenland.

Ook een prima uitvalsbasis voor activiteiten

Op Jeepsafari door het Taurus-gebergte in Turkije. Avontuur, adrenalinekick en actie. Van links naar rechts, omhoog en naar beneden, met een jeep is niets te gek. Je wordt opgehaald en naar het startpunt gebracht waar je aan de ervaren chauffeur wordt voorgesteld. Je rijdt langs prachtige vergezichten, steekt beken over en trotseert rotsblokken die schots en scheef over de weg liggen. Natuurlijk stop je op de mooiste plekjes en uitzichtpunten, waar je de tijd hebt om een foto te maken. Je passeert dorpjes uit de Vertellingen van 1001 nacht en wacht tot de schapen en herder de weg zijn overgestoken. Tussen de middag is er altijd wel een schaduwrijke plek waar de lunch wordt genoten. De tocht gaat verder en wat opvalt is dat de kleur van de omgeving weer is veranderd door de stand van de zon. Aan het eind van de dag wordt de afdaling ingezet en geniet je van het uitzicht op de Middellandse Zee, die langzaamaan weer steeds dichterbij komt. Q

Hotel Paloma Club Sultan, Ozdere | Hotel Turan Prince World, Side | Hotel Blue Waters Club & Resort, Side | SENTIDO Zeynep Golf & Spa, Side | Hotel Gloria Golf Resort, Belek | Hotel Güral Premier Belek, Belek

TURKIJE | TURK SE RIVIÈR A , BELEK

Hotel Paloma Grida Village & Spa

TURKIJE | TURK SE RIVIÈR A , KEMER

Hotel Güral Premier Tekirova

TURKIJE | TURK SE RIVIÈR A , SIDE

Hotel Otium Eco Club Side Neckermann magazine


Neckermann KidsClub, een waar paradijs voor kinderen!

Kids C lub Tip!

Hotel Sunrise Select Garden Beach Resort Egypte Hurghada

Laat je klant een onbezorgde vakantie beleven met het gezin sNederlandstalig animatieprogramma voor kinderen van 4 t/m 12 jaar sRuime familiekamers sMogelijkheid tot bijboeken van gratis babypakket sVeelal verblijf op basis van all inclusief sSpeeltuin en kinderzwembad s6 dagen per week leuke afwisselende activiteiten sVaak ook Aquafun faciliteiten aanwezig sMinimarkt en eerstehulppost

Kids C lub Tip!

Hotel Euro Village Achilleas*** Griekenland Kos

Kids C lub Tip!

Aparthotel Club Eurocalas*** Spanje Mallorca


- Advertorial -

40-jarig jubileum van Loro Parque, niet te missen bij een bezoek aan Tenerife Loro Parque, éen van de mooiste dierentuinen ter wereld, viert dit jaar haar 40-jarig jubileum. De prachtige aanleg van dit park voert de bezoeker door het koninkrijk der dieren in hun exotische leefomgeving die haast niet te onderscheiden is van de natuurlijke leefsituatie. Ontdek Antartica en voel het Zuidpool klimaat in het grootste pinguïnverblijf ter wereld waar echte sneeuwt valt en beleef met de honderden pinguïns een ijskoud avontuur. Of neem plaats in Orca Ocean en geniet van de kracht en de lenigheid van de orka’ s, zelfs hun jongen doen mee! Verbaas je over de stunts van de sympathieke dolfijnen en lach met plezier om de grappige zeeleeuwen. Klim tot aan te toppen van de bomen en bekijk van heel dichtbij de prachtige kleurige papegaaien en andere exotische vogels uit alle delen van de wereld. Dwaal door het weelderige jungelachtige park vol tropische bomen en planten. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan wordt er een papegaaienshow opgevoerd in een nieuw indrukwekkend theater. Verrassend zijn de witte Bengaalse tijgers, de Meerkatten, de Titti aapjes en een veelheid aan papegaaien. De bezoeker waant zich in het hart van de vijf continenten.

Siam Park, het meest indrukwekkende water-koninkrijk van deze planeet Siam Park het nieuwe water-koninkrijk van Tenerife heeft zich ontwikkeld tot één van de beste waterparken ter wereld. De ongelofelijke setting geïnspireerd door de Thaise architectuur en de indrukwekkende natuur overtuigen de bezoeker vanaf het eerste moment dat dit een bijzondere ervaring wordt. Tropische tuinen en exotische oriëntaalse architectuur, maken van dit toeristische uitstapje een unieke plek voor de hele familie vol avontuur, plezier, emotie en adrenaline. Voor de rust biedt Siam Park verschillende mogelijkheden: het witte strand dat het enorme golfbad omringt, prachtige uitzichten, tropische tuinen of een sluimerende tocht over de Mai Thai River. De toppunten van unieke attracties: Siam Park overtreft alle records ter wereld in plezier en avontuur! Van de langste lazy river die er bestaat tot de hoogste kunstmatige golf van wel 4 meter om op te surfen. Door de grote hoeveelheid glijbanen, is er voor ieder wat wils! Constante innovatie: Twee nieuwe attracties die voor gegarandeerd plezier staan voor de hele familie. Kinnaree:

Een mega grote glijbaan met een lengte van meer dan 200 meters. Beleef een intense ervaring vol plezier en emotie. Sawasdee:

Een nieuw gebied speciaal voor de kleintje met een echte waterjungle met vier verschillende glijbanen. Rust of extreme adrenaline? Het is allemaal te beleven in Siam Park. Kom langs en ervaar het zelf! Loro Parque en Siam Park zijn dagelijks geopend van 9.30 tot 18.00H. Privé hutten zijn beschikbaar voor vier personen en ook een VIP Villa is te huur voor groepen van 15 personen tijdens de openingsuren van het park.


Van tapas tot paella heerlijke Spaanse gerechten

Spanje kennen we allemaal als het land van de zon, zee en stranden. Het land van de Costa’s en de flamenco, van Real Madrid en Barcelona. Waar Spanje misschien wat minder bekend om is, zijn de lekkere Spaanse gerechten. De Spaanse keuken kent overheerlijke traditionele gerechten en tapas, waarin oude tradities en moderne smaken elkaar treffen. Typische kenmerken van de Spaanse keuken zijn een scheutige toepassing van olijfolie, het gebruik van verschillende soorten uien, knoflook en peterselie, en een overvloed van verse producten die men in het land zelf vindt. Om straks in Spanje te begrijpen wat er op de kaart staat en te weten wat je gaat bestellen, hierbij 10 typische gerechten uit de heerlijke Spaanse keuken. En een lekker recept om alvast zelf te maken – dan komt de vakantie meteen aan tafel!

Gazpacho

Tapas Een scala aan hapjes en kleine gerechtjes uit heel Spanje

Estofado Simpele stoofschotel gevuld met aardappel, vlees en paprika

Tortilla Spaanse aardappelomelet

Empanadas Pasteitjes gevuld met (bijvoorbeeld) kipgehakt, kruiden en tomaten, of vegetarisch: gevuld met een paddenstoelenmix

Pollo al ajillo Kip met knoflook

Albondigas en salsa de tomate Gehaktballetjes in (pittige) tomatensaus

Zarzuela Visgerecht met kabeljauw- en schelvisfilet, mosselen, uien, knoflook, paprika, tomaten en verse kruiden

Torta de Almendras

Een overheerlijke amandeltaart als nagerecht, met gemalen amandelen, sherry, citroen en opgeklopte verse room

Paella Rijstgerecht met kip en zeevruchten

Aioli

Knoflookmayonaise, past eigenlijk overal bij (vlees, vis, stokbrood, rauwkost).

Proef dit ook tijdens een kookworkshop in de Spaanse Top Club Hotels

Aparthotel Camino Real, Torremolinos | Hotel BeachClub Font de Sa Cala, Mallorca | Hotel Luabay Costa Los Gigantes, Tenerife

Bereidingstijd: 20-30 minuten Smaak: hartig Soort gerecht: koude soep Ingrediënten voor 4 personen 2 sneetjes witbrood 3-4 el rode wijn 500 g tomaten, ontveld en in stukken 1 komkommer, geschild, van zaden ontdaan en in stukken 1 rode (geroosterde) paprika, zonder zaadlijsten en in stukken 2-3 tenen knoflook 50 ml olijfolie halve rode peper, zonder zaadjes zout 2-3 el wijn- of sherryazijn

• • • • • • • • • •

Hulpmiddelen Keukenmachine of staafmixer en zeef. Voorbereiding Week het brood in de wijn. Bereidingswijze Doe het in wijn geweekte brood, de tomaten, komkommer, paprika, peper, knoflook en zout naar smaak in de keukenmachine of een diepe schaal om te pureren met de staafmixer. Voeg de olie en de wijnazijn toe. Proef. Voeg eventueel meer zout en peper of wijnazijn toe. Wrijf de soep door een zeef en zet een paar uur in de koelkast om door en door koud te worden. Serveertips Serveer in kleine kommetjes of glaasjes. Met eventueel als garnituur: croutons, blokjes tomaat, komkommer, paprika en ui, grof gehakt hardgekookt ei.

sun&FUN |

77


Neckermann Top Club, aan alles is gedacht

Top C lub Tip!

Hotel Bodrum Park***** Turkije Bodrum

Genieten in de Neckermann Top Clubs sNederlandse Top Club Host 24/7 s Gratis draadloos internet s Gratis Top Club workshop s Gratis Top Club uitje s Xbox Kinect voor actieve games s Top Teens activiteiten s Nederlandstalige KidsClub s Nederlandstalige TV (BVN) s Gratis Telegraaf

Top C lub Tip!

Hotel Luabay Costa Los Gigantes**** Spanje Tenerife

Top C lub Tip!

Hotel Ocean Blue**** Griekenland Rhodos


column De Neckermann

Een laatste check! Voordat je de deur uit gaat, en aan je vakantie begint, werk je meestal nog een checklist af. Hebben we alle belangrijke papieren bij ons: paspoorten, rijbewijs, reisverzekering? Wie heeft de vouchers en de gemaakte printjes bij zich gestoken? Is het koffiezetapparaat uit? Check! Dan komt het moment dat je de deur dichttrekt en aan een nieuw avontuur begint. Want dat is vakantie eigenlijk, een nieuw avontuur. Ook al ga je naar een bestemming waar je al bent geweest, je weet nooit wat je te wachten staat en wie je gaat ontmoeten.

een sauna beoordelen. Pfff… daar kreeg ik wel een paar rode oortjes van, maar een echte vakantiedeskundige laat zich niet zomaar uitroken. Kijk voor de beelden maar op YouTube – Neckermann/zomer2013

Een laatste check is ook wat ik doe bij Neckermann voordat de vakantietijd aanbreekt. Is de temperatuur van het zwembadwater in orde, zijn de bedden goed, voldoet het wellnesscenter aan onze strenge eisen en is de service zoals het hoort? Allemaal zaken waar ik als vakantiedeskundige druk mee ben. Gelukkig weten al onze (hotel)partners intussen wat ik van ze verwacht. Wanneer ik in mijn gele pak mijn intrede doe, kijken ze nog wel eens verbaasd en beginnen ze te lachen, maar inmiddels nemen ze me aardig serieus. Althans, dat gevoel krijg ik. Laatst vroegen ze mij nog of ik zo’n banaan achter een speedboot wilde testen. En dat vraag je natuurlijk alleen aan een topdeskundige op vakantiegebied, toch? En in Spanje moest ik in mijn gele pak

In dit magazine heb je veel inspiratie kunnen opdoen voor een nieuw vakantie-avontuur. Van Griekenland tot Mexico en van Egypte tot Spanje. Lekker veel zonbestemmingen en mooie accommodaties. Misschien wel te veel om uit te kiezen. In dat geval zou ik zeggen: bel me nog even, ik geef graag als vakantiedeskundige advies. Maar ga ook gerust nog even langs bij mijn vrienden en vriendinnen van het reisbureau, ze staan je graag te woord.

Want dat is vakantie eigenlijk, een nieuw avontuur

Ik wens je voor aankomend jaar een fijne vakantie toe, geniet ervan.

De Neckermann

Colofon REDACTIE

ADVERTENTIES

VORMGEVING

CONTACT

Annemiek Jonker Bianca van Huffelen Helen Boven Ivar Bannink Jolijn Koopmans Koen Klomberg Marjolein van den Heuvel Meral Tervoert Rik van Breda Ronald van Bruchem

Marjolein Manche

Duo Communicatie Arnold Massar Ketje Twisk

Thomas Cook Nederland B.V. Spicalaan 41, 2132 JG Hoofddorp communicatie@thomascook.nl

TEKSTEN

Amber van Rijn Barbara van Male Cornelius JM. Dick Tilstra Howard Krol Ivar Bannink Jérôme Gommers

DRUKWERK

Drukkerij Donnelley, Krakow, Polen

© 2012 Thomas Cook Nederland B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets in deze uitgave mag, in welke vorm dan ook, worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Thomas Cook Nederland B.V. Aan deze toestemming kunnen voorwaarden worden verbonden. Thomas Cook Nederland B.V. en Duo Communicatie B.V. kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele zet- of drukfouten.


42158

Neckermann Waardering ***

82463

*****

Aquamania

27720

***½

Neckermann Wellness

27077

***½

Hotel Alexander the Great

27430

****½

Bayahibe

IBEROSTAR Hacienda Dominicus

87463

*****

Punta Cana

IBEROSTAR Bávaro

87310

****½

Hurghada

Hurghada

Hotel Sindbad Club Aquapark Resort

Aquamania

38247

****

Hurghada

Hurghada

Hotel Three Corners Sunny Beach Resort

Neckermann Top Club

38271

****

Egypte

Hurghada

Hurghada

Hotel Titanic Palace

Aquamania

38055

*****

Egypte

Hurghada

Hurghada

SENTIDO Select Mamlouk Palace Resort

SENTIDO Family

38560

*****

Egypte

Hurghada

Hurghada

smartline Festival

smartline

38331

***½

Egypte

Hurghada

Makadi Bay

Hotel Sunrise Select Royal Makadi

Xperience

38625

*****

Egypte

Hurghada

Hurghada

Hotel Sindbad Club Beach Resort

Aquamania

38530

****

Egypte

Hurghada

Hurghada

Hotel Sunrise Grand Select Crystal Bay Resort

38273

*****

Egypte

Hurghada

Hurghada

Hotel Sunrise Select Garden Beach Resort

Neckermann KidsClub

38471

*****

Egypte

Marsa Alam

Marsa Alam

Hotel Three Corners Sea Beach Resort

Neckermann Top Club

38026

****

Egypte

Marsa Alam

Marsa Alam

SENTIDO Kahramana Park & Kahramana Beach

SENTIDO Family

38681/38234

****½

Egypte

Marsa Alam

El Quseir/Oriental Coast

SENTIDO Oriental Dream Resort

Xperience

38032

*****

Egypte

Sharm el Sheikh

Na’ama Bay

Hotel Sonesta Beach & Sonesta Club

Neckermann Top Club

Egypte

Sharm el Sheikh

Nabq Bay

Hotel Sea Club Aquapark

Egypte

Sharm el Sheikh

Ras Um El Sid

Hotel Sunrise Select Diamond Beach

Egypte

Sharm el Sheikh

Nabq Bay

Hotel Three Corners Palmyra

39174

****

Egypte

Sharm el Sheikh

Na’ama Bay

Hotel Savoy

39161

*****

54256

***½

Land

Regio

Plaats

Accommodatie

Vakantiebeleving

Bulgarije

Bulgaarse Rivièra

Sunny Beach

smartline Meridian

smartline

Cuba

Varadero

Varadero

IBEROSTAR Varadero

Cyprus

Coral Bay

Coral Bay

Hotel Aquasol Village

Cyprus

Paphos

Paphos

Hotel Constantinou Bros Pioneer Beach

Cyprus

Paphos

Paphos

Dom. Republiek

Punta Cana

Dom. Republiek

Punta Cana

Egypte Egypte

Hotelcode

39721/39721

*****

Aquamania

39048

****½

Xperience

39022

****½

Griekenland

Corfu

Komeno

Appartementen Komeno Bay

Griekenland

Corfu

Moraitika

Hotel Messonghi Beach

Neckermann Top Club

54541

***

Griekenland

Kos

Kos-stad

Hotel en Appartementen Pelagos

Neckermann Top Club

54258

*****

Griekenland

Kos

Kos-stad

smartline Thalassa

smartline

54168

***½

Griekenland

Kos

Kos-stad

smartline The Aeolos Beach

smartline

54076

****

Griekenland

Kos

Mastichari

Hotel Euro Village Achilleas

Neckermann KidsClub

54246

***

Griekenland

Kos

Tigaki

Hotel Aquis Marine Resort & Aquapark

Aquamania

54026

****

Griekenland

Kreta

Anissaras

Hotel Mitsis Laguna Exclusive Resort & Spa

53511

****½

Griekenland

Kreta

Chersonissos

Hotel Grand Hotel Holiday Resort

Neckermann Top Club

53466

****

Griekenland

Kreta

Chersonissos

Hotel Mareblue Village

Aquamania

53550

****

Griekenland

Kreta

Malia

Appartementen Acrogiali

53184

****

Griekenland

Kreta

Malia

Appartementen Parthenis Beach

53990

****½

Griekenland

Kreta

Sissi

smartline Vasia Village

Griekenland

Kreta

Stalis

Appartementen Melina

Griekenland

Kreta

Stalis

SENTIDO Anthoussa Resort & Spa

Griekenland

Kreta

Chersonissos

Hotel Creta Maris Beach Resort

Griekenland

Kreta

Rethymnon

smartline Dimitros Beach

smartline

53566

***

Griekenland

Rhodos

Faliraki

SENTIDO Hotel Apollo Blue

SENTIDO

52079

*****

52411

***

SENTIDO Adults

54110

*****

smartline SENTIDO Adults

53599

****½

53448

****½

53349

***

53551

*****

Griekenland

Rhodos

Ixia

Appartementen Poseidonia

Griekenland

Rhodos

Kolymbia

SENTIDO Port Royal Villas & Spa

Griekenland

Rhodos

Kolymbia

smartline Mistral

smartline

52408

****

Griekenland

Rhodos

Lindos

SENTIDO Lindos Bay

SENTIDO

52658

****

Griekenland

Rhodos

Trianta

Hotel Ocean Blue

Neckermann Top Club

52048

****

Griekenland

Rhodos

Faliraki

Hotel Cyprotel Faliraki Resort

Aquamania

52007

****

Griekenland

Rhodos

Lindos

smartline Sunrise

smartline

52028

***½

Griekenland

Zakynthos

Kalamaki

Hotel Caretta Village

Marokko

Agadir

Agadir

Hotel Atlantic Palace Golf Thalasso & Casino

Neckermann Wellness

Marokko

Marrakech

Marrakech

Hotel Kenzi Agdal Medina

Neckermann Wellness

Marokko

Marrakech

Marrakech

Hotel Riad & Spa Esprit du Maroc

Mexico

Cancun

Cancun

Moon Palace Golf & Spa

Mexico

Cancun

Playa del Carmen

Mexico

Cancun

Riviera Maya

Mexico

Riviera Maya

Mexico

33050

****

57128

****½

57198

****½

57536

*****

83332

*****

IBEROSTAR Tucan

83126

****½

IBEROSTAR Paraiso Lindo

83353

****½

Riviera Maya

Gran Bahia Principe Tulum

83566

*****

Riviera Maya

Riviera Maya

IBEROSTAR Paraiso Beach

83087

****

Mexico

Riviera Maya

Riviera Maya

IBEROSTAR Grand Hotel Paraiso

83535

*****

Spanje

Costa del Sol

Benalmádena

Hotel Holiday World Polynesia

17072

***½

Spanje

Costa del Sol

Marbella

IBEROSTAR Marbella Coral Beach

17466

****

Spanje

Costa del Sol

Torremolinos

Aparthotel Camino Real

Spanje

Fuerteventura

Corralejo

Appartementen Oasis Papagayo

Spanje

Fuerteventura

Costa Caleta

Hotel Club Elba Carlota

Spanje

Fuerteventura

Costa Calma

Hotel R2 Rio Calma

Neckermann Wellness

Spanje

Fuerteventura

Costa Calma

SENTIDO H10 Playa Esmeralda

Spanje

Gran Canaria

Maspalomas

Bungalows Cordial Green Golf

Spanje

Gran Canaria

Meloneras

Hotel Lopesan Baobab Resort

Spanje

Gran Canaria

Meloneras

Hotel Lopesan Costa Meloneras Resort, Spa & Casino

Spanje

Gran Canaria

Playa del Inglés

Appartementen Sunprime Atlantic View & Spa

Adults

Spanje

Gran Canaria

Playa de Taurito

Hotel Paradise Taurito Resort & Waterpark

Aquamania

Spanje

Gran Canaria

San Augustin

Hotel Gloria Palace San Agustin & Thalasso

Neckermann Wellness

80 |

sun&FUN

Aquamania

Adults

Neckermann Top Club

17433

****

22023

***½

22254

****½

22224

****

SENTIDO

22322

****

Neckermann KidsClub

13665

***

13850

*****

13112

****

13851

****

13959/13033

***

13217

****

Neckermann magazine


overzicht VAN ONZE AANRADERS Nederlandstalige Verzorging

Familiekamers

AI

3-4 personen

Gratis draadloos internet (lobby) 3

Waterglijbanen

Ultra AI AI

3 2-4 personen

3

LO/HP/AI HP/VP

3

Ultra AI Ultra AI

max. 5 personen

AI

2-5 personen

3 3

AI

4-5 personen

Ultra AI

2-5 personen

AI

2-5 personen

AI

2-4 personen

Ultra AI

2-5 personen

3

AI AI

2-5 personen

Ultra AI

2-5 personen

AI

3-5 personen

AI AI

2-5 personen

AI

2-4 personen

Ultra AI

3-5 personen

Ultra AI

3-4 personen

AI

3-5 personen

3

3

ca. 45 min.

ca. 10 km

0m

ca. 13 uur

3

3

ca. 30 min.

ca. 7 km

ca. 350 m

ca. 5 uur

ca. 30 min.

ca. 16 km

0m

ca. 5 uur

ca. 30 min.

ca. 18 km

0m

ca. 5 uur

ca. 30 min.

ca. 20 km

0m

ca. 5 uur

ca. 30 min.

ca. 1 km

0m

ca. 5 uur ca. 5 uur

3

3

3

3

3

ca. 30 min.

ca. 30 km

0m

ca. 7 km

ca. 350 m

ca. 5 uur

3

3

ca. 30 min.

ca. 10 km

0m

ca. 5 uur

3

ca. 30 min.

ca. 20 km

0m

ca. 5 uur

3

ca. 30-60 min.

ca. 6 km

ca. 250 m

ca. 5 uur

ca. 30-60 min.

ca. 22 km

ca. 50 m

ca. 5 uur ca. 5 uur

3

3

3

3 3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

ca. 15 min.

ca. 35 km

ca. 450 m

3

3

3

3

3

3

3

ca. 35 min.

ca. 1 km

0m

ca. 5 uur

3

3

3

ca. 35 min.

ca. 3 km

ca. 800 m

ca. 5 uur

3

3

3

3

3

3

3

3 3

3

3

3

3

3 3

3

3

AI

max. 4 personen

3

3

3

3

3

3

ca. 35 min.

ca. 7 km

0m

ca. 5 uur

ca. 35 min.

ca. 18 km

ca. 9 km

ca. 5 uur

ca. 3 min.

ca. 13 km

0m

ca. 5 uur

ca. 25 min.

ca. 2 km

0m

ca. 2 uur, 50 min.

3

3

3

3

ca. 60 min.

ca. 500 m

0m

ca. 2 uur, 50 min.

3

3

3

3

ca. 45 min.

ca. 2.5 km

0m

ca. 3 uur, 30 min.

3

ca. 45 min.

ca. 5 km

ca. 150 m

ca. 3 uur, 30 min.

3

ca. 45 min.

ca. 5 km

0m

ca. 3 uur, 30 min. ca. 3 uur, 30 min.

ca. 30 min.

ca. 1.5 km

0m

3

ca. 45 min.

ca. 4 km

0m

ca. 3 uur, 30 min.

3

ca. 30 min.

ca. 3 km

0m

ca. 3 uur, 40 min.

3 3

2-4 personen

3

3

3

3

3

ca. 30 min.

ca. 2.5 km

ca. 300 m

ca. 3 uur, 40 min.

ca. 30 min.

ca. 2 km

ca. 800 m

ca. 3 uur, 40 min.

ca. 40 min.

ca. 750 m

0m

ca. 3 uur, 40 min.

ca. 40 min.

ca. 500 m

0m

ca. 3 uur, 40 min. ca. 3 uur, 40 min.

3

3

ca. 45 min.

ca. 500 m

ca. 500 m

3

3

ca. 40 min.

ca. 20 m

0m

ca. 3 uur, 40 min.

ca. 40 min.

ca. 125 m

ca. 125 m

ca. 3 uur, 40 min.

ca. 30 min.

ca. 500 m

0m

ca. 4 uur, 20 min.

ca. 120 min.

ca. 2 km

ca. 80 m

ca. 3 uur, 40 min.

2-4 personen

3

2-4 personen

3

3

max. 4 personen

3

3

3

3

3

ca. 60-120 min. ca. 500 m

ca. 0 m

ca. 3 uur, 40 min.

3

3

3

ca. 30 min.

ca. 500 m

0m

ca. 3 uur, 40 min.

3

3

3

ca. 60 min.

ca. 200 m

0m

ca. 3 uur, 40 min.

ca. 60 min.

ca. 30 min.

ca. 250 m

ca. 3 uur, 40 min.

AI 1-4 personen

HP/AI max. 4 personen

HP/VP/AI

3 max. 5 personen

3

3

AI

max. 4 personen

3

3

AI

max. 5 personen

3

AI

2-5 personen

HP

3

3

ca. 60-120 min. ca. 3.5 km

0m

ca. 3 uur, 40 min.

ca. 30 min.

50 m

ca. 3 uur, 40 min.

ca. 3.5 km

ca. 60-120 min. ca. 1.5 km

ca. 1 km

ca. 3 uur, 40 min.

ca. 60-120 min. ca. 1.5 km

0m

ca. 3 uur, 40 min.

ca. 20 min.

ca. 100 m

ca. 900 m

ca. 3 uur, 40 min.

3

ca. 40 min.

ca. 1 km

ca. 300 m

ca. 3 uur, 50 min.

3

ca. 15 min.

ca. 7 km

ca. 15 min.

0m

3

3

ca. 30 min.

ca. 13 km

3

3

ca. 60 min.

3

3

ca. 70 min.

3

3

3

ca. 70 min.

3

3

3

3

3

Ultra AI

3

AI

3 max. 4 personen

3 3 3

4-6 personen

3

2-6 personen

3

3

3-5 personen

3

3

max. 4 personen

3

LG/LO/HP/AI

3-5 personen

3

LO/HP/AI

3-4 personen

3

3

3

3

LG/HP/AI

2-3 personen

AI

2-4 personen

3

ca. 3 km

0m

ca. 13 uur

ca. 18 km

0m

ca. 13 uur

ca. 18 km

0m

ca. 13 uur

ca. 70 min.

ca. 18 km

0m

ca. 13 uur

3

ca. 70 min.

ca. 18 km

0m

ca. 13 uur

3

ca. 60-90 min.

ca. 1 km

ca. 900 m

ca. 2 uur, 15 min.

ca. 90-120 min. ca. 1 km

ca. 100 m

ca. 2 uur, 50 min.

3

ca. 30-45 min.

ca. 3 km

0m

ca. 2 uur, 50 min.

3

3

3

ca. 45 min.

ca. 1 km

ca. 1.2 km

ca. 4 uur, 25 min.

3

ca. 15 min.

ca. 1 km

0m

ca. 4 uur, 25 min.

3

ca. 60 min.

ca. 1 km

ca. 500 m

ca. 4 uur, 25 min.

3

ca. 60 min.

ca. 2 km

0m

ca. 4 uur, 25 min.

LO/HP/AI

3-4 personen

3

3

3

3 3

3

3

3

3 3

ca. 4 uur ca. 13 uur

3 3

ca. 4 uur 0m

3

LO/HP

3

3

3

LG/HP/AI

3

3

3

Ultra AI

3-5 personen

3

3

3

Ultra AI Ultra AI

3

3

3

LO/HP/AI 2-4 personen

3

3

3 2-4 personen

3

3

AI

HP

ca. 13 uur

3

3

LG

HP/AI

0m

3

1-4 personen

AI

ca. 5 km

3

LG

HP/AI

ca. 75 min.

3

2-4 personen

LG/LO/HP/AI

3

3

AI

Ultra AI

ca. 4 uur, 20 min.

3

ca. 30 min.

3

AI

ca. 100 m

3

max. 4 personen

AI

ca. 800 m

3

AI

AI

ca. 30 min.

3

3

AI

3

3

2-4 personen

AI

ca. 4 uur, 20 min.

3

3

AI

HP/AI

ca. 4 uur, 20 min.

3

3

LG

ca. 10 uur

0m

3

3

AI

ca. 3 uur

0m 0m

3

3

max. 4 personen

ca 150 m

ca. 15 km ca. 2 km

3

3

HP/AI

ca. 700 m

ca. 120 min.

ca. 500 m

3

3-4 personen

max. 4 personen

Vluchtduur

ca. 30 min.

3

2-6 personen

AI

Strand

ca. 30 min.

3

HP/AI

3-4 personen

Dorp/stad

3

3

3

LG/LO/HP/AI

2-5 personen

Transfer accommodatie ca. 50 min.

3

3

AI

Afstand

Animatie KidsClub

3

3

3

2-5 personen

AI

TV

3

3

LO/HP/Ultra AI LG

Wellness Badhanddoek faciliteiten service 3

3 3

3

3

3

ca. 45 min.

ca. 600 m

ca. 2 km

ca. 4 uur, 25 min.

ca. 45 min.

ca. 100 m

ca. 300 m

ca. 4 uur, 25 min.

ca. 45 min.

0m

ca. 300 m

ca. 4 uur, 25 min.

ca. 45 min.

ca. 1 km

ca. 2 km

ca. 4 uur, 25 min.

ca. 60 min.

ca. 5 km

ca. 100 m

ca. 4 uur, 25 min.

ca. 45 min.

ca. 500 m

ca. 600 m

ca. 4 uur, 25 min.

sun&FUN |

81


Land

Regio

Plaats

Accommodatie

Vakantiebeleving

Spanje

Ibiza

Figueretas

Appartementen Mar y Playa II

Spanje

Ibiza

Playa d'en Bossa

SENTIDO Migjorn Ibiza Suites & Spa

Spanje

La Palma

La Punta

Casas Las Casitas

Spanje

Lanzarote

Playa Blanca

Bungalows Relaxia Club Lanzasur

Aquamania

Spanje

Lanzarote

Playa Blanca

Bungalows HL Rio Playa Blanca

Neckermann KidsClub

Spanje

Lanzarote

Playa Blanca

IBEROSTAR Lanzarote Park

SENTIDO

19732

Neckermann Waardering ****½

19015

****

Hotelcode

15605

20130

****

20132

****

20175

***½

Spanje

Lanzarote

Playa Blanca

SENTIDO H10 Bahia Blanca Rock

SENTIDO Family

20448

***

Spanje

Mallorca

Alcudia

Hotel Club Mac Alcudia

Aquamania

11204

****

Spanje

Mallorca

Cala Barca

IBEROSTAR Club Cala Barca

11636

****

Spanje

Mallorca

Cala Millor

Appartementen Protur Floriana Resort

11616

****

Spanje

Mallorca

Calas de Mallorca

Aparthotel Club Eurocalas

Neckermann KidsClub

11294

***½

Spanje

Mallorca

Font de sa Cala

Hotel BeachClub Font de Sa Cala

Neckermann Top Club

11244

***

Spanje

Mallorca

Santa Ponsa

SENTIDO Punta del Mar

SENTIDO Adults

11785

****

Spanje

Tenerife

Costa Adeje

IBEROSTAR Anthelia

15155

*****

Spanje

Tenerife

Costa Adeje

Appartementen El Duque

Neckermann KidsClub

15254

****

Spanje

Tenerife

Costa Adeje

IBEROSTAR Torviscas Playa

Aquamania

15067

***

Spanje

Fuerteventura

Corralejo

Appartementen Oasis Dunas

Aquamania

22026

***

Spanje

Fuerteventura

Jandía

SENTIDO Buganvilla Hotel & Spa

SENTIDO

22214

****

Spanje

Gran Canaria

Playa del Cura

Hotel Sunprime Rivièra Beach & Spa

Adults

13166

***

Spanje

Mallorca

Sa Coma

smartline Mariant

smartline

11868

***½

Spanje

Menorca

Son Parc

Appartementen Sol Parc

Neckermann KidsClub

Spanje

Tenerife

Costa Adeje

Hotel Jacaranda

Spanje

Tenerife

Playa de las Americas

Appartementen Compostela Beach Golf Club

Spanje

Tenerife

Los Gigantes

Hotel Luabay Costa Los Gigantes

Spanje

Tenerife

Playa de las Americas

Spanje

Tenerife

Tunesië

Djerba

Tunesië Tunesië

12417

***

15252

****

Aquamania

15185

***½

Neckermann Top Club

15028

****

Hotel Sunprime Coral Suites & Spa

Adults

15182

****

Playa de las Americas

smartline Paraiso del Sol

smartline

15337

**½

Djerba

Hotel Djerba Holiday Beach

Aquamania

58252

****

Djerba

Djerba

SENTIDO Djerba Beach

SENTIDO

58244

****½

Mahdia

Mahdia

IBEROSTAR Royal El Mansour & Thalassa

55161

*****

Tunesië

Monastir

Hammamet

SENTIDO Aziza Beach Thalasso Golf

SENTIDO Adults

55128

****

Tunesië

Monastir

Hammamet

SENTIDO Phenicia

SENTIDO

55521

****½

Tunesië

Monastir

Hammamet-Yasmine

Hotel Alhambra Thalasso

Neckermann Wellness

55047

****½

Tunesië

Monastir

Skanes

Hotel ONE Resort Monastir

Aquamania

55023

****½

Tunesië

Monastir

Sousse

Hotel Thalassa Sousse

Xperience

55998

****

Turkije

Aegeïsche Kust

Kusadasi

Hotel Ephesia Holiday Beach Club

Turkije

Aegeïsche Kust

Kusadasi

Hotel Pine Bay Holiday Resort

Aquamania

Turkije

Aegeïsche Kust

Özdere

Hotel Paloma Club Sultan

Xperience

32115

*****

Turkije

Bodrum

Yaliciftlik

Hotel Bodrum Park

Neckermann Top Club

32247

****½

Turkije

Lycische Kust

Fethiye

Hotel Majesty Club Tuana

Xperience

32939

****

Turkije

Turkse Rivièra

Alanya

Hotel Club Mermaid Village

Neckermann Top Club

40522

****½

Turkije

Turkse Rivièra

Alanya

Hotel Gold City

Aquamania

40084

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Alanya

Hotel Royal Garden Suites

Aquamania

40732

****½

Turkije

Turkse Rivièra

Alanya

SENTIDO Gold Island

SENTIDO

40093

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Alanya

SENTIDO Golden Bay

SENTIDO Adults

40625

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Alanya

smartline Club Mirador

smartline

40376

****

Turkije

Turkse Rivièra

Belek

SENTIDO Zeynep Resort

SENTIDO

79193

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Belek

Hotel Paloma Grida Village & Spa

Xperience

40235

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Belek

Hotel Sherwood Dreams Resort

Aquamania

40621

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Belek

SENTIDO Zeynep Golf & Spa

SENTIDO

40366

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Kemer

Hotel Güral Premier Tekirova

Aquamania

40452

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Kemer

Hotel Rixos Sungate

Aquamania

40496

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Kemer

SENTIDO Sultan Beldibi

SENTIDO

40333

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Kemer

Hotel Paloma Renaissance Resort & Spa

40160

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Side

Hotel Ali Bey Club Manavgat

Aquamania

40666

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Side

Hotel Blue Waters Club & Resort

Aquamania

78534

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Side

Hotel Club Grand Aqua

Aquamania

40325

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Side

Hotel Club Grand Side

Aquamania

40233

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Side

Hotel Grand Pearl Beach Resort & Spa

Aquamania

40581

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Side

Hotel Otium Eco Club Side

Neckermann KidsClub

40067

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Side

Hotel Sea Planet Resort & Spa

Xperience

79163

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Side

Hotel Side Mare Resort & Spa

Neckermann Top Club

40645

****½

Turkije

Turkse Rivièra

Side

Hotel Turan Prince World

Aquamania

Turkije

Turkse Rivièra

Side

Paloma Oceana

Turkije

Turkse Rivièra

Side

SENTIDO Perissia

Turkije

Turkse Rivièra

Side

smartline Club Tayyarbey

Turkije

Turkse Rivièra

SIde

Turkije

Turkse Rivièra

Turkije Turkije

32071

****

32112

****½

40377

*****

40860

*****

SENTIDO

40234

*****

smartline

40858

***½

smartline Sweet Park Hotel

smartline

40877

****

Side

smartline The Colours Side

smartline

79170

****

Turkse Rivièra

Side

smartline The Colours West

smartline

40222

*****

Turkse Rivièra

Belek

Hotel Gloria Golf Resort

Aquamania

40246

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Belek

Hotel Güral Premier Belek

Aquamania

40236

*****

Turkije

Turkse Rivièra

Side

Hotel Sea World Resort & Spa

Neckermann Top Club

40165

*****

82 |

sun&FUN

Neckermann magazine


overzicht VAN ONZE AANRADERS Nederlandstalige Verzorging

Familiekamers

HP/VP/AI

2-4 personen

LO/HP

Gratis draadloos internet (lobby) 3

Waterglijbanen 3

3

LG

2-4 personen

3

Ultra AI

4-8 personen

3

AI

3-6 personen

3

HP/AI

2-4 personen

3

HP/AI

1-4 personen

3

AI

2-4 personen

HP/AI

4-8 personen

HP/AI

4-6 personen

3

AI

2-5 personen

3

LG/LO/HP

2-4 personen

3

HP/AI

3 3

LG/LO/HP

4-6 personen

3

3

LG/LO/HP AI

2-4 personen

3

LG/AI

2-4 personen

3

HP/AI

max. 4 personen

LG/LO/HP/AI

2-5 personen

3

AI

max. 4 personen

3

AI

max. 4 personen

AI

max. 5 personen

HP/AI AI

max. 4 personen

HP Ultra AI

4-6 personen

Ultra AI

max. 4 personen

ca. 4 uur, 25 min.

ca. 30 min.

ca. 1.5 km

ca. 200 m

ca. 4 uur, 25 min.

ca. 4.5 km

ca. 400 m

ca. 4 uur, 25 min.

ca. 600 m

ca. 50 m

ca. 4 uur, 25 min.

3

ca. 350 m

ca. 4 uur, 25 min.

0m

ca. 2 uur, 50 min.

3

ca. 90 min.

ca. 7 km

0m

ca. 2 uur, 15 min.

ca. 90 min.

ca. 300 m

ca. 500 m

ca. 2 uur, 15 min.

3

3

3

ca. 90 min.

ca. 600 m

ca. 400 m

ca. 2 uur, 15 min.

3

ca. 25 min.

ca. 1 km

ca. 100 m

ca. 2 uur, 30 min.

3 3

3

3

3

ca. 45 min.

ca. 1 km

ca. 1.4 km

ca. 2 uur, 15 min.

ca. 30 min.

ca. 100 m

0m

ca. 4 uur, 25 min.

ca. 30 min.

ca. 2.4 km

ca. 500 m

ca. 4 uur, 25 min.

ca. 30 min.

ca. 1.1 km

ca. 150 m

ca. 4 uur, 25 min.

ca. 45 min.

ca. 500 m

ca. 800 m

ca. 4 uur, 25 min.

3

3

ca. 120 min.

ca. 2 km

ca. 500 m

ca. 4 uur, 25 min.

3

3

ca. 45 min.

ca. 100 m

0m

ca. 4 uur, 25 min.

3

3

0m

ca. 30 min.

3

3

ca. 2 uur, 30 min.

ca. 12 km ca. 30 min.

3

3

3

3 3

ca. 2 uur, 15 min.

ca. 5 km

3

2-6 personen

ca. 30 m ca. 50 m

3

3

3

3

ca. 3 km ca. 3 km

ca. 500 m

3 3

Vluchtduur

ca. 30-45 min.

3

3

Strand

ca. 30 min.

3

4-5 personen

Dorp/stad

3

3 2-4 personen

max. 4 personen

3

Transfer accommodatie ca. 90 min. ca. 25 min.

3

LO/HP/AI

Ultra AI

3

3

3

LG/LO/HP/AI

LO/HP/AI

3

Afstand

Animatie KidsClub

3

4-5 personen

LG/LO/AI

3 3

3

TV

3

3

LO/HP/AI

AI

Wellness Badhanddoek faciliteiten service 3 3

3

3

3

3

3

3

ca. 90 min.

ca. 100 m

ca. 300 m

ca. 2 uur, 15 min.

ca. 30 min.

ca. 200 m

ca. 500 m

ca. 2 uur, 15 min.

ca. 30 min.

ca. 1.5 km

ca. 500 m

ca. 4 uur, 25 min.

ca. 30 min.

ca. 800 m

ca. 800 m

ca. 4 uur, 25 min.

ca. 90 min.

ca. 500 m

ca. 500 m

ca. 4 uur, 25 min.

ca. 30 min.

ca. 200 m

ca. 800 m

ca. 4 uur, 25 min.

ca. 30 min.

ca. 100 m

ca. 400 m

ca. 4 uur, 25 min.

3

3

ca. 30 min.

ca. 1 km

ca. 50 m

ca. 3 uur, 15 min.

3

3

3

ca. 30 min.

ca. 5 km

0m

ca. 3 uur, 15 min.

3

3

3

ca. 75 min.

ca. 1 km

0m

ca. 3 uur

3

3

3

ca. 45-70 mni.

ca. 3 km

0m

ca. 3 uur

3

3

3

ca. 45-70 mni.

ca. 5 km

0m

ca. 3 uur

3

3

3

ca. 45-70 min.

ca. 1 km

ca. 250 m

ca. 3 uur

3

3

3

3

3

3

3

3

3 3

3

ca. 75 min.

ca. 8 km

0m

ca. 3 uur

ca. 60-75 min.

ca. 3.5 km

0m

ca. 3 uur

AI

3-5 personen

3

3

3

3

ca. 75 min.

ca. 6 km

0m

ca. 3 uur, 40 min.

AI

4-5 personen

3

3

3

3

ca. 75 min.

ca. 7 km

0m

ca. 3 uur, 40 min.

Ultra AI

3-5 personen

3

3

3

3

AI

2-5 personen

3

3

3

3

Ultra AI

3-4 personen

3

3

3

AI

3-7 personen

3

3

3

LO/AI

2-5 personen

AI

3-4 personen

3

3 3

3

3

ca. 75 min.

ca. 1.5 km

0m

ca. 3 uur, 40 min.

3

3

ca. 45 min.

ca. 20 km

0m

ca. 3 uur, 50 min.

3

3

ca. 90-120 min. ca. 17 km

0m

ca. 3 uur, 50 min.

3

3

ca. 120 min.

ca. 3 km

ca. 600 m

ca. 4 uur

3

3

3

ca. 120 min.

ca. 2 km

ca. 2 km

ca. 4 uur

3

3

3

3

ca. 120 min.

ca. 14 km

0m

ca. 4 uur

AI

3

3

3

ca. 120 min.

ca. 2 km

0m

ca. 4 uur

AI

3

3

ca. 120 min.

ca. 2 km

0m

ca. 4 uur

3

ca. 120 min.

ca. 5 km

0m

ca. 4 uur

3

ca. 45 min.

ca. 5 km

0m

ca. 4 uur

ca. 45 min.

ca. 700 m

0m

ca. 4 uur

AI

3-4 personen

3

3

Ultra AI

3-4 personen

3

3

Ultra AI

2-4 personen

3

3

3

3

Ultra AI

3-4 personen

3

3

3

3

ca. 45 min.

ca. 10 km

0m

ca. 4 uur

3

3

ca. 45 min.

ca. 5 km

ca. 250 m

ca. 4 uur ca. 4 uur

Ultra AI

3

3

3

3

AI

3-5 personen

3

3

3

3

ca. 60 min.

ca. 17 km

0m

Ultra AI

3-4 personen

3

3

3

3

ca. 60 min.

ca. 200 m

0m

ca. 4 uur

AI

3-4 personen

3

3

3

3

ca. 60 min.

ca. 18 km

0m

ca. 4 uur

Ultra AI

3-4 personen

3

3

3

3

ca. 60 min.

ca. 18 km

0m

ca. 4 uur

AI

3-4 personen

3

3

3

3

ca. 90 min.

ca. 12 km

0m

ca. 4 uur

Ultra AI

3-6 personen

3

3

3

ca. 90 min.

ca. 5 km

0m

ca. 4 uur

AI

3-5 personen

3

3

3

ca. 90 min.

ca. 9 km

ca. 400 m

ca. 4 uur

AI

3-5 personen

3

3

3

ca. 90 min.

ca. 9 km

ca. 600 m

ca. 4 uur

AI

3-4 personen

3

3

3

3

ca. 90 min.

ca. 10 km

ca. 250 m

ca. 4 uur

AI

2-5 personen

3

3

3

3

Ultra AI

3-4 personen

3

3

3

3

AI

max. 5 personen

3

3

3

3

AI

3-5 personen

3

3

3

AI

3-5 personen

3

3

Ultra AI

3-5 personen

3

3

AI

3-4 personen

AI

3-4 personen

3

3

ca. 90 min.

ca. 7 km

ca. 450 m

ca. 4 uur

3

3

ca. 90 min.

ca. 17 km

0m

ca. 4 uur

3

3

ca. 90 min.

ca. 3 km

ca. 500 m

ca. 4 uur

3

ca. 90 min.

ca. 12 km

,m

ca. 4 uur

3

3

ca. 90 min.

ca. 5 km

0m

ca. 4 uur

3

3

ca. 90 min.

ca. 6 km

0m

ca. 4 uur

3

3

ca. 90 min.

ca. 1.1. km

0m

ca. 4 uur

3

3

ca. 90 min.

ca. 2.5 km

ca. 300 m

ca. 4 uur

3

AI

3-4 personen

3

3

3

3

ca. 90 min.

ca. 6 km

ca. 600 m

ca. 4 uur

Ultra AI

3-4 personen

3

3

3

3

ca. 90 min.

ca. 12 km

ca. 300 m

ca. 4 uur

AI

2-4 personen

3

3

3

3

ca. 45 min.

ca. 7 km

ca. 500 m

ca. 4 uur

AI

3-4 personen

3

3

3

3

ca. 45 min.

ca. 1 km

0m

ca. 4 uur

AI

3-4 personen

3

3

3

3

ca. 90 min.

ca. 15 km

0m

ca. 4 uur

3

3

3

sun&FUN |

83


Sun & Fun S13  
Sun & Fun S13  

Magazine Sun & Fun zomer 2013

Advertisement