Issuu on Google+

2013 PORTFOLIO THOMAS ATKINS B LARCH UNSW


thomas.atkins@bigpond.com

SELECTED WORKS The following examples of work have been selected with the intention of displaying the breadth and variety of scales, sites and contexts of the projects I have worked on to date. Projects have been completed within a studio environment either individually, as part of a team or as part of a multi-disciplinary studio. I seek to constantly update this collection of work and to expand my abilities into different areas of design as well as visual communication.

1. URBAN RECOVERY......... 2 Woolloomoloo masterplanning strategy group assignment

2. THE ARTERY................... 5 Detailed design within the Woolloomooloo basin graduating project

3. RE-INTEGRATING CENTRAL STATION ..... 10 masterplanning and detailed design within the CBD intensive summer semester course multi disciplinary studio group assignment

4. CV AND CONTACT ........ 16 about me skills achievements references contact information

1


1_URBAN RECOVERY

NATURALISTIC HEADLAND PERSPECTIVE GARDEN ISLAND

SEMESTER 1 2012 URBAN MASTERPLANNING STUDIO WOOLOOMOOLOO BASIN

OVERVIEW

PROF JAMES WEIRICK

at Garden Island. The group identified large areas of the site as being degraded by various forms of infrastructure and developments, and sought to repair them in such a fashion that new

This studio took place during Semester 1, 2012. We were presented with the site of the Woolloomooloo Basin and its surrounds, including Kings Cross and The Domain/Botanical Gardens. As a major part of the brief we were given the option to sink the Cahill Expressway between the CBD and the Art Gallery of NSW, and the option to relocate navy operations currently situated connections would immerge both within the site and outwards to surrounding suburbs and points of interest.

2


1_THE SITE MAJOR INTERVENTIONS

2

Major interventions were proposed for 3 major points of physical or social degradation, these three sites included the remnant scar of the Cahill Expressway and its infrastructure, the socially disconnected social housing development within the Woolloomooloo basin, and the industrial headland of Garden Island. 1. Upon the sinking of the Cahill Expressway, the remnant scar was treated as a mixed use connection and public greenway. A light rail connection from the domain down into the foreshore area of the basin was established using the existing infrastructure. Extensions of the art gallery were also proposed to occupy remnant underground spaces. 2. With the relocation of naval operations from Garden Island this space was proposed as mixed use public domain and entertainment spaces. As a post-industrial headland the space offered a large amount of opportunities for the public to inhabit what were previously buildings which facilitated naval operations and to interact with the foreshore in a unique and responsive fashion.

1

3. The area of the housing commission within the Woolloomooloo basin as it stands possesses a sense of prohibition and currently less than desirable living conditions for residents. This area of the site is also disconnected from is surroundings and presents a danger for visitors and residents alike. Our proposed housing development for the area includes a high density mixed use development and green space network, the density of the development adheres to the requirements of the brief and attempts to respond and create a dialogue with the surrounding built form within the basin.

1 2

2 3

3

1 SITE LOCATION 2 CAHILL EXPRESSWAY

5

3 GARDEN ISLAND NAVY BASE 4 HOUSING COMMISSION RESIDENCES

MASTERPLANNING STRATEGY

BUILT FORM MASSING AND PROCESS

3


1_STRATEGIES HOUSING COMMISSION MIXED USE DEVELOPMENT 1

The development of the housing commission area took into account the necessity for green space within a high density development, an open space network with a central spine was created. Also taken into consideration was the requirement for a combination of public and private space and a sensitive approach to the edge conditions between them 1. cultural 2 residential

2

3 mixed use 4 proposed

3

4

MIXED USE HOUSING DEVELOPMENT PUBLIC OPEN SPACE

LIGHTRAIL AND TRANSPORT LINKS An intense consideration of connectivity throughout the design resulted in a proposed light rail system connecting the entirety of the site and predominantly re-using existing infrastructure to facilitate topographical shifts. The network also included a link from kings cross back to the CBD

1

1. lightrail 2 bicycle 3 vehicular

2

4 proposed

3

TEAM MEMBERS TOM ATKINS DAVID GUY SCOTT JACKSON WIL WHITFELD

4

GREENWAY CONNECTION AND LIGHTRAIL LINK ON CAHILL EXPRESSWAY

4


2_THE ARTERY

MATTHEW TALBOT URBAN REFUGE STREET LEVEL PERSPECTIVE

SEMESTER 2 2012 DETAILED DESIGN STUDIO PROF LINDA CORKERY

The site of the Woolloomooloo Basin is in a current state of social and physical disconnection. The topographic conditions of its surroundings as well as the severe juxtaposition of differing demographics within the sire bring about a sense of conflict and imbalance within the area, and the resulting environment is one of hostility and separation. The Artery seeks to provide a starting point or framework for the reconnection of the basin with its surroundings in both a physical and social sense. Using the existing form of the viaduct and the small voids or unused pockets of green space which are scattered beneath its the canopy. From this actively programmed spine, smaller threads of activity and identity work their way into the currently stagnant areas of the site, beginning to remove the sense of prohibition and as a result activating these areas, and providing a starting point for the repair of the current state of social disconnection within the site. 5


2_INVESTIGATION AND ANALYSIS

SEMESTER 2 2012 DETAILED DESIGN STUDIO PROF LINDA CORKERY

Upon visiting and analysing the sites character and physicality it was apparent that the Woolloomooloo Basin was physically disconnected and socially from its surroundings. This was made especially apparent by the dramatic shifts in topography that define the sites perimeter, they also denote changes in the character of surroundings and shifts in demographic. Also prominent was the large number of smaller laneways and abundance of underused corridors within the sites boundaries.

BUILT FORM ANALYSIS

CONNECTIVITY/BARRIER ANALYSIS

6


2_CONCEPTUAL MODELLING AND DESIGN DEVELOPMENT

SEMESTER 2 2012 DETAILED DESIGN STUDIO PROF LINDA CORKERY

Conceptual modelling was used throughout the process to explore ideas and relate them metaphorically to the site with the intention of gaining new insights and developing concepts in a physical sense

7


2_STRATEGY A FRAMEWORK FOR SOCIAL REPAIR

From a central spine a number of existing laneway ‘threads’ penetrate the housing commission area, however the perimeter of the housing commission retains a certain sense of prohibition, especially to visitors. Through the activation of these laneways as a result of activities and projects facilitated by the proposed ammenities/community centre the involvement of the local community in the regeneration of these spaces breaks down the perimeter of the space to visitors and gives residents a renewed sense of ownership over the spaces they have maintained and repaired. The activation of these spaces in conjunction with the proposed community centre also facilitates learning which can result in qualifications for the disadvantaged as well as potential employment strategies for the re-integration of the homeless and disadvantaged into the community.

THE SPINE OPEN SPACE NETWORK

A WORKABLE SOCIAL REPAIR STRATEGY

EDUCATIONAL PROGRAMMING SKILLS FOR THE DISADVANTAGED

RESULTING ACTIVATION SPACES WITHIN THE COMMUNITY ACTIVATED BY WORKSHOPS + COMMUNITY PARTICIPATION NEW PUBLIC SPACES NEW SPACES CREATED FOR RESIDENTS AND VISITORS BY RESIDENTS, BREAKING DOWN PROHIBITION AND CREATING A STRONGER SENSE OF OWNERSHIP WITHIN THE COMMUNITY.

8


2_A PUBLIC SPACE ARTERY

RETENTION BASIN WITH INTERACTIVE PROGRAMMED EDGE - PERSPECTIVE

The Artery system is built upon a network or a ‘spine’ of public open spaces, each located beneath the constant element of the viaduct infrastructure. These spaces provide responsive spaces for recreation and leisure as well as being functional as areas for the community’s development. The spine also presents itself as a water collection system, designed to collect and store run-off for use within the park network for maintenance and public amenity.

9


3_RE-INTEGRATING CENTRAL STATION MULTI DISCIPLINARY STUDIO Run by Richard Johnson and Matthew Pullinger, this intensive 6 week summer semester course examined the potential for Central Station to become more integrated into the urban fabric of the CBD, re-centralising activity around the station and bringing activation to areas currently isolated by the dominance of the motor vehicle. Multi-disciplinary teams of students were also given the opportunity to work on new transport strategies for the CBD, creating a shift towards a pedestrian dominated city with a more efficient and sustainable approach to public transport. A focus was also set on strengthening the identity of central station within the city, and this was achieved through the inclusion of additional large scale public spaces and squares as well as the adaptive re-use of the existing and iconic infrastructure. The surrounding areas of central station, especially those bordering the large cut or ‘scar’ left in the landscape by extensive rail infrastructure were identified as becoming stagnant as a result of these large scale interventions. By covering the scar with a dynamic mixed use development a new central community within the city of villages was created, which in turn brought extensive amounts of new business and activation to the surrounding suburbs of Chippendale and Surry Hills.

TEAM MEMBERS

SUMMER SEMESTER 2013 CENTRAL STATION STUDIO

HENGAMEH SERADJI

PROF RICHARD JOHNSON

TOM ATKINS MICHEAL DERNEE LISA (SHA-LI)

CENTRAL STATION WHOLE SITE PERSPECTIVE

10


3_THE SITE MIXED USE DEVELOPMENT The proposed mixed use development for the south portion of the site is situated atop what is currently the infrastructural scar left by the large amount of rail lines, by bridging this area a series of new connections are created from the east to the west of the site. Each connection responds to the surrounding grain and street network of the site and presents landscaped solutions to difficult areas of topographical change. The development itself endeavours to challenge the commonly accepted ratios of green space and built form, suggesting that a more extensive network of public open spaces within such a development can provide a more inclusive and dynamic environment for workers and residents . A hierarchy of space was created, with larger open spaces being connected by a series of more intimate internal courtyards and pocket parks. This facilitates the possibility for individual experiences and way finding throughout the development. The density of the built form also shifts in response to the surrounding /development as well as the grain of the surrounding suburbs and included a number of passive and active approaches to sustainable development. 3 1

4

RESULTING BUILT FORM

MAJOR PUBLIC SPACES AND POINTS OF INTEREST

2 PUBLIC SPACE NETWORK FACILITATES CONNECTIONS AND NUMEROUS INDIVIDUAL EXPERIENCES

COMBIMED NETWORK OF PRIMARY AND SECONDARY PUBLIC SPACES

3

1 PHYSICAL LAYER ANALYSIS 2 CHALMERS STREET 3 EDDY AVENUE 4 SPATIAL ANALYSIS OF DEVELOPMENT

11


3_DETAILED DESIGN FOCUS AREA As the major east – west connection, the link between Railway square and Surry Hills/Chalmers street presented itself as a dynamic and complex public concourse, not only providing more direct access to platforms and buses, this space became the gateway through which access was allowed into the south side mixed use development. The programming of this space was required to respond to a large amount of influencing factors and had to be temporal in that was able to adapt to the shift in the amount of pedestrian movement during different times of the day

CONCOURSE EAST_SURRY HILLS In order to create an experience and a public space that was consistent and non-disruptive to its surroundings, we sought to respond directly to the grain and the community scale of surrounding Surry Hills. Plantings were used to create smaller spaces within the concourse, without detracting from the ability of the space to handle large volumes of pedestrian flow. The transitional space from concourse to street level was also designed to become a usable public space in its own right.

CONCOURSE WEST_ RAILWAY SQUARE In contrast to Surry Hills, the west of the concourse sought to create a dialogue with the larger urban scale of the CBD, larger areas of open space and free movement embraced the movement patterns of railway square and created a consistent pedestrian link, connecting to the now pedestrianized section of George Street. Programming was specific to the needs of the station and the materials selected sought to reference the existing and iconic aesthetic of the station. 1 DETAILED PLAN

2 CONCOURSE EAST

2 CONCOURSE WEST

12


3_DETAILED DESIGN

MATERIALITY AND PLANTINGS

GLASS FACADES

LONDON PLANE TREES

RED BRICK SURRY HILLS PAVING

LIMESTONE

SYDNEY SANDSTONE

CONCRETE

CHALMERS STREET BUS AND LIGHTRAIL INTERCHANGE PERSPECTIVE

SUMMER SEMESTER 2013 CENTRAL STATION STUDIO PROF RICHARD JOHNSON

The proposed Chalmers street interchange responds to the apparent need for the infrastructure required to facilitate and adapt to an incoming shift towards a heavier reliance on public transport. The interchange is also designed to cope with an increased amount of buses resulting from the pedestrianization of eddy avenue and relocation of bus stops, as well as providing a more direct link for pedestrians into the station.

13


3_DETAILED DESIGN

RESULTING SQUARE

FRAMING EDGES

EXISTING BUILT FORM

SURRY HILLS PUBLIC SQUARE AND CONCOURSE ENTRANCE PERSPECTIVE SUMMER SEMESTER 2013 CENTRAL STATION STUDIO PROF RICHARD JOHNSON

CHALMERS STREET

14


TOM ATKINS EDUCATION 2009 – Current University of NSW Course Bachelor of Landscape Architecture 4th year graduating student 2008 - 2009 Wentworth Falls TAFE Course Cert II Horticulture ACHIEVEMENTS 2012 Hassell travelling scholarship award - nominee 2012 Included in Sydney Architecture Festival BE | X SECTION exhibition 2012 Deans List semester 1 2012 EMPLOYMENT 2010 - Present Blue Mountains City Council Position Casual Parks Garden Assistant/General Operator 2008 - 2009 Blue Mountains City Council Position Traineeship – Horticulture Experience 23 May 2005- 27 May 2005 Convic Design Pty Ltd DEVELOPED -Adobe photoshop -Adobe illustrator -Adobe indesign -Autocad -Sketchup -Hand drawing/visual expression -Model making

SKILLS AND CONTACT CONTACT INFORMATION PHONE 4739 3822 MOBILE 0424404764 E-MAIL THOMAS.ATKINS@BIGPOND.COM

REFERENCE LINDA CORKERY ASSOCIATE PROFESSOR, PROGRAM DIRECTOR LANDSCAPE ARCHITECTURE, UNSW PHONE +61 2 9385 4843 FAX +61 2 9385 5270 EMAIL L.CORKERY@UNSW.EDU.AU REFERENCE MARK GODDARD PARKS AND GARDENS MANAGER AND OVERSEER, BLUE MOUNTAINS CITY COUNCIL PHONE +0414 195 081

DEVELOPING -Archicad 15 -Maxwell render

15


Tom Atkins graduate landscape architecture portfolio 2013