Page 1

THOMAS ZHANG 2019 ARCHITECTURE PORTFOLIO


Hi, my name is Thomas and I’m a young architecture student. As a recent undergraduate at Kent School of Architecture, I recieved a First Class Honours and am proud to share several of the projects and work I did within those three years. I hope you enjoy my work!


NATIONAL CENTRE FOR CIRCUS ARTS

Circus centre in Margate on the Thanet Coast, south east of United Kingdom. Aimed to regenerate the historically touristic town that has fallen in decline through the rise of cheap flights to sunnier destinations.

CLIFTONVILLE ARTS SCHOOL

An urban intervention focused on building and extending with an existing 1890’s warehouse building in an impoverished neighbourhood, this project aims to find a balance and sensitivity with the surrounding environment for the school to find a home.

HAMBROOK MARSHES ACTIVITY CENTRE

A generous site situated on the outskirts of Canterbury in the natural landscape of marshes and an embankment. The project required contemplation of the relation of a building to the natural landscape and its location.

FURTHER WORKS

This includes secondary projects and works which were done during the course showcasing additional skills

page 1

page 7

page 13

page 17


NATIONAL CENTRE FOR CIRCUS ARTS AR558 Architectural Design Stage 3 Spring & Summer Terms 2019 Tutor: Andy De Carteret The programme investigated an urban hybrid typology that could accommodate the native citizen alongside urban nomad in a place that is both culturally progressive and economically sustainable, melding performance and production, bridging divides between Margate’s more economically disenfranchised population with the emerging community of creatives and cosmopolitan daytrippers.

1


Storyboard development

Sunken

Open

Protrude

Lift

Situated in Margate on the Thanet Coast, south east of United Kingdom, the scheme aims to regenerate the historically touristic town that has fallen in decline. To offset the required floor heights for circus training, the building is built into the cliff. The volumes for learning and practicing create openings seen as spaces protruding out of the cliffs. This aims to reinterpret the user’s understanding of ground level. The center fills with natural daylight as the design’s transparency and open plan showcases the theatricality and sense of play between volume and height.

Masterplan Legend

2

1

NCCA Circus school

2

Cliff boardwalk

3

Bus stop

4

Pop up shops

5

Newgate Gap

6

Parking

7

Playground

8

Shelter

9

Lido

9

1

6

7

4

8

3

5 6

2


Roof +18.50

1

Level 1 +14.60

Cliff level +11.00

1

1

1

2

2

2

3

3

3

Legend 1 Grid of space frame 2 Roof windows 3 Ventilation windows

4

Legend

Legend

1 2 3 4

1 2 3 4

Cafe Library Suspended walkway Circus school office

1

4

1 + G Short section

3

Foyer Security checkpoint Truss walkway Co-working office Entrances

0

5

10

20m


1

Basement -3

Basement -2

Basement -1

+0.00

+4.60

+6.60

2

3

1

2

1

2

4

5

Legend

6

7

8

1 Dance 2 Drama 3 Balcony 4 Storage 5 Circulation space 6 Performance/training 7 Rigging workshop 8 Tumbling room

Legend

Legend

1 Lecture hall 2 Meditation space

1 Lecture hall 2 Changing rooms

1 + G

0

5

10

20m

South Elevation

4


The building inhabits the park and the cliff, offering multiple levels of views towards the sea. The protruding volumes correspond to certain activities in ascending order. Training spaces benefit from the low lying cool air while the library and cafe are situated at the top levels.

The training space provides 18m of height for practicing and the space frame cieling allows for mounting practicing equipment. 5

The circulation of the centre allows visitors and staff to view and experience the circus activities from above.

Both the public, visitors and students have access to be along the cliff face from different perspectives.


The roof of the building and principal columns were designed to be uniform lightweight and transparent. Compatibility for rigging equipment necessary for the circus activities was also in focus, such as performing aerial and acrobatic acts. Since the site was formerly unbuilt serving as a park along the coast, reducing the impact of the centre was key. The building allows the public to see through the building and access the cliff edge as before. The ground floor is a public area that invites engagement and promotes the circus centre from the locals. The ethos of the design is the conflict of buidling on the city’s park and minimizing its impact while providing a complete training and performing circus arts facility.

6


CLIFTONVILLE ARTS SCHOOL AR557 Urban Intervention Stage 3 Autumn and Winter Terms 2018 Tutor: Fiona Raley This module engaged in the re-design of an existing urban centre or locality in two parts, beginning with a masterplan and public realm study, and moving on to the design of a detailed building design adapting and/or extending the existing building fabric. A consideration of the urban design, introducing distinctive urban plans in the built environment, as well as the consideration of its historical provenance was explored. The programme simultaneously focused on architectural design with technological and environmental solutions regarding the adaptation of the existing building with extensions and adjoining buildings.

7


Demolished

Cliftonville, Kent, UK

Margate old town

Margate train station

Site

N SWOT analysis of the site partitioned in 4 sections Proposed intervention

Section

Strengths

Weaknesses

Opportunities

Athelstan road

Road to 4 way intersection

Pettman disturbing residential area

Use the Pettman building as a barrier Not inviting pedestrian flow to the to the busy Northdown road Pettman building

Northdown road

Lots of pedestrian traffic Loudest ambient noise Have active frontage for shops

A new building could overshadow and create dark unsafe spaces

Dalby road

Calmer than Athelstan road

Backfacing buildings

Create openings and access and minimize ‘backlot’ feeling

Area attracts wrong crowd and decreases safety

Dalby park

Calm residential area opens up to the sea

Park is not well used

Complete the row of residential housing

Road becomes a dead area

Nollie plan (open/closed spaces)

Wind Conditions (5 year average)

Threats

Uses of Area

Conservation areas PARK

SECTION 1 ATHELSTAN ROAD

SECTION 4 DALBY PARK

JUNE 2011 ETHELBERT ROAD CONSERVATION AREA

RESIDEN

TIAL

JULY 2010 DALBY SQUARE CONSERVATION AREA

MIXED U SE

MIXED U SE

SECTION 2 NORTHDOWN ROAD

SECTION 3 DALBY ROAD

RELIGIO

N

8


GROUND FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN

8

Athelstan road

K

L

7

6 B

C

K

A

4

3 I B

1

d

H

Dalby roa

G

8

5

10

11

2

J

9

F t

B E

Northd

own ro a

A B C D E F

Library WC Cafe Supply shop Artist’s shops/ workshop School workshop

G H I J K L

d

Entrance area Courtyard Performance/community space Backstage Residences Residences Entrance

1 2 3 4 5 6

Foyer for Art school/Theatre Bridge link to theatre Reception Offices Kitchen WC

7 Fire stairs 8 Residences 9 Prep room/storage 10 Rectractable seating modules 11 Stage

The urban intervention focused on building and extending with an existing 1890’s warehouse building. Set in Cliftonville in an impoverished neighbourhood, this project aims to find a balance and sensitivity with the surrounding environment for the school to find a home. Streetscapes and existing buildings help define the site’s scale and axes. The site is confronted with three distinct streets, varying between commercial and residential. The scheme aims for all members of Cliftonville to co-exist easily. A public library and shared performance/community extension integrates the local residents with the influx of the growing creative industry. To showcase the school’s creative output, the exhibition building combines the process of making with showcasing, to stir interest in the visitors for the school and art itself. 9


Proposed New Building

3

WO SH RK OP

1

2

Y ER

LL

N

TIO

BI HI

EN

Y TR

GA

S

OP

SH EX T ’S S I T AR

Second floor Pettman 1 Lecture hall 2 Flexible seminar rooms 3 Fire stairs

3 1

2

Third floor Pettman 1 Outdoor learning space 2 Working / study spaces 3 Fire stairs

Long section through Athelstan road and Dalby road

Pettman + Extension

OPEN SPACE ART SCHOOL

LIBRARY

C O R E

LECTURE HALL FOYER CAFÉ

BRIDGE STUDIO / THEATRE COURTYARD

10


Street view of Exhibition building

Landmark view of the Art School with Exhibtion building

11

Dalby road elevation showing frontage to residential side of the site

Arrival into open courtyard


CONSTRUCTION DETAILS

Weatherproof membrane

Wall to ceiling insulation

Gypsum roof sheathing

Arched brick vaulting Velux roof window

Plasterboard Alu window flashing Mineral roof insulation Weather silicone gasket Stucco finish

French cleat system used for hanging and storing Plasterboard

Spanning roof beam

Double glazed windows TImber flooring Air cavity between wall and insulation

Acoustic mat

U Values

Thermal conductivity(W/(m路K))

Thickness(m)

Resistance (m路K/W)

Brick wall masonry

0.72

0.6

0.83

U value = 1/Resistance = 1.2 Watts per meter squared Kelvin Minimum requirements for U-value wall : 0.3

100mm mineral wool insulation

Moisture proof membrane

Existing concrete floor slab Raised access for building services

Raised access floor with under-floor heating on a concrete slab

Therefore: U Values

Thermal conductivity(W/(m路K))

Thickness(m)

Resistance (m路K/W)

Brick wall masonry

0.72

0.6

0.83

Mineral wool insulation

0.04

0.1

2.5

Total resistance = 3.33 U value = 1/Resistance = 0.3 Watts per meter squared Kelvin

12


HAMBROOK MARSHES ACTIVITY CENTRE AR552 Architectural & Landscape Stage 2 Autumn and Winter Terms 2018 Tutor: Chris Gardner The relationship between internal and external spaces will be explored. The threshold between the two are crucial. An exploration of routes, views, enclosures, materiality, planting and tempo forms the basis of the design process. The exploration of landscape, its wildlife, ecology, how it is experienced by the public through time and movement should be considered. An understanding of the environmental impact of a building and questions relating to sustainability should be addressed. Similarly, the method of construction must be integrated from the beginning of the module.

13

Physical concept model


Plan of hambrook marshes with landscape interventions and proposed building site A generous site situated on the outskirts of Canterbury in the natural landscape of marshes, an embankment splits the site into two sections. The project required contemplation of the relation of a building to the natural landscape and its location within the site. The design takes advantage of the previous railway embankment merging the activity centre with the natural topography. The height of the centre allows for stack effect ventilation, which was one of the main focuses. The nine repeated steel frames serve to support and naturally ventilate the centre. Top plan of building with bridge

New proposed gravel path through marshes

Second floor cafĂŠ interior view

Ground floor lobby and fencing hall

14


Perspective from Hambrook marshes park Ground floor

Level 1

Level 2

4 4 6

2

6

3

5 7 1

2

2

5 3 4

2

5

1

1

3 6

15

1 2 3 4 5 6 7

Free running hall Fencing hall Rock climbing Reception Changing rooms Storage Plant room

4

1 2 3 4 5

Rock climbing void Tai Chi room Physiotherapy Pedestrian path Roof garden

1 2 3 4

Rock climbing void CafĂŠ WC Office


Steel frame structure

Pile foundations

North Elevation showing integration into embankment

Roof garden extending the upper embankment level

Pathway from Canterbury centre to Hambrook Actiivity centre

What I have learned from this project: I have learned that I had focused more on the structure and ventilation strategy and creating a wayfinding landmark that intregrates less on the natural surrounding environment. In hindsight I dislike that the building is too imposing on the site. Different materiality and colour could have been further considered.

16


FURTHER WORKS These are a collection of works showcasing the variety of skills and knowledge I have learned throughout my studies. Ranging from building a 1:1 pavilion concieved using Rhino+grasshopper to winning the school’s 2019 Catalogue design

17


DISSERTATION AR597 Dissertation Stage 3 September 2018 - January 2019 Length: 2500 - 3000 words Tutor: Francesco Incelli Grade: First

Cross-laminated Timber as a 21st Century Building Material

What are the advantages that has pushed demand and the disadvantages and challenges ahead in the UK?

Abstract

Contents

Cross-laminated Timber (CLT) is one of the fastest growing in demand building materials in the UK as of

Introduction

2019. In this paper, the key advantages driving the increasing demand will be discussed to better under-

Early beginnings

stand the reasoning for its rapid growth. Key strengths, such as its low environmental impact initially ad-

Environmental Value

dresses the interest for CLT, however it will be investigated if the consideration of use in buildings will not come with resulting compromises. Another major advantage of CLT is its speed and efficiency of erecting CLT buildings due to its panel composition and high-quality pre-fabrication. Several limitations and onset

From low-grade Timber to High-Tech CLT Supply of CLT / Crop Forests

disadvantages will be simultaneously explored within the realm of theory and real-life buildings. Due to

Production/Manufacturing in the UK

the organic nature of the material, the source and supply will be examined. It reveals the UK’s unique

Beginnings in the UK

challenges ahead, regarding its current production infrastructure and low forest-reserves. The full con-

Mayfield school, Redbridge London

sideration of the materials’ process from tree to completed building conclusively finds that the fire and building regulations are the current limiting factors of CLT’s growth. It also reveals how the UK government is contradicting itself by simultaneously incentivising the consideration of CLT and posing height restric-

Wood and Well-being Dalston Works, Hackney London

tions to buildings that are most economically attractive. The paper concludes that CLT is still in its develop-

Fire and Building regulations

ment phase and that the future of the material lies in the growing Off-Site Manufacturing (OSM) industry.

Conclusion

18


SOCIAL CUBE Erasmus semester in Lille Spring & Summer Terms 2018 Tutor: Laya Hermelin Group project

19


VORONOI LAMP Erasmus semester in Lille Spring & Summer Terms 2018 Tutor: Laurent Zimny Group project

LAMPE VORONOÏ GRANDS PRINCIPES

VERTICALITÉ

DIFFUSION CROISSANTE DE LA LUMIÈRE

DUEL DE MATERIALITÉS

ASSEMBLAGE DE LA LAMPE

DU MINÉRAL VERS L’ORGANIQUE

HYPOTHÈSES DE SOCLES

+

=

DÉCOUPE DES 3/4 DES PLANCHES CENTRALES POUR ACCUEILLIR L’AMPOULE

INTÉGRATION DE LA DOUILLE AU SOCLE

PARABOLE INVERSÉE

CÔNE INVERSÉ

PRISME

LE SOCLE EST EN BETON, CONTRASTANT AVEC LES PLANCHE DE VORONOÏ, EN BOIS.

CONCEPTION INFORMATIQUE DES COMPOSANTS

CROISSANCE DES OUVERTURES DE BAS EN HAUT : PARTICPANT À LA DIFFUSION DE LA LUMIÈRE

CROQUIS DE DÉPART

OUVERTURES TROP GRANDES ET UNIFORMES

OUVERTURES TROP PETITES SUR LE BAS DES PLANCHES

ÉPURE DES PLANCHES ET CELLE DU COFFRAGE DU SOCLE

ASSEMBLAGE NUMÉRIQUE FINAL DE LA LAMPE

20


MARVIN HOUSE by Ted Cullinan AR322 Modern House Stage 1 Autumn & Winter Terms 2016 Tutor: Gerald Adler Grade: Upper second

21


CT2C ART GALLERY Construction drawing AR319 Building Design Stage 1 Spring & Summer Terms 2017 Tutor: Felicity Atekpe Grade: First

22


CATALOGUE DESIGN Winning submission

Competition open to all bachelor and master students End of Year Catalogue 2019 Chosen Invitation map and book design Group submission

P

P

P

LE

S

LA

NE P

LE

S

LA

NE P

G

I

G

I

P

P

G

I

P

NE LA NE

LA

IL

E

S

G G

IL

P

P

2018/19

CF376D

2018/19

K SA P 2018/19

CF376D

P

P

CF376D

K SA P

P

P

LA

S

LE

P P

AP

NE

KS

P

E

S

P

AP KS KSAP

P

P

2018/19

P

P

P

KSAP

Kent School of Architecture & Planning

NE

Kent School of Architecture & Planning

LA

Kent School of Architecture & Planning

S

G

I

P

LE

2018/19

P

2018/19

P

P

P

P

P

100m

100m

100m

KENT SCHOOL OF ARCHITECTURE & PLANNING

https://blogs.kent.ac.uk/ksa/2019/06/04/ksap-end-of-year-show-2019/

23

KENT SCHOOL OF ARCHITECTURE & PLANNING

KENT SCHOOL OF ARCHITECTURE & PLANNING


HAND SKETCHES

24

Profile for thomaszhang95

Thomas Zhang Architecture Portfolio Vol.1  

Thomas Zhang Architecture Portfolio Vol.1  

Advertisement