Page 1

Drugs.

Hoe is het met..? Een leven na een XTC-verslaving.

Exclusieve reportage. In de Jellinek-kliniek van Amsterdam.

HĂŠt steunpunt voor de omgeving van verslaafden.

1


2

Drugs.

Inhoud.

In deze editie:

3

Hoe herken je..? Pagina 6

De symptomen van een drugsverslaving.

Drugsvoorlichting. Pagina 8 & 15 Alles wat je moet weten over drugs.

Dubbelinterview. Pagina 10

Moeder en zus vertellen over de verslaving van een familielid.

Reportage. Pagina 16

Een uniek kijkje in de kantine van een Jellinek-kliniek.

Column. Pagina 20

Verslavingen van bekende Nederlanders.

Gadgets & Nieuws. Pagina 22 De nieuwste snufjes.

Interview met Xandra Brood Pagina 24

Xandra Brood vertelt over de verslaving van Herman Brood.

Weetjes Pagina 26

Verrassende weetjes over drugs.

Hoe is het met..? Pagina 29

Een leven na een XTC-verslaving.

Adressenboekje Pagina 36

Handige adressen en telefoonnummers op een rijtje.


4

Drugs.

Verslaafd aan jou. “Ach, wat maakt die ene nu nog uit?” Ik weet nog goed dat hij dat tegen mij zei. Mijn vriend, mijn steun en toeverlaat. Helaas op dat moment alweer drie jaar zwaar verslaafd aan wiet. “Het is maar om mijn ADHD te onderdrukken, anders kan ik mij zo slecht concentreren”. Maar het werd van kwaad tot erger en uiteindelijk verloren wij de controle. Gelukkig heeft hij de kracht gevonden om te stoppen en deze verschrikkelijke verslaving te overwinnen. Het gaat nu stukken beter met hem en hij staat hij weer midden in het leven. Ik merkte tijdens dit proces dat het ontzettend moeilijk is om met een verslaving om te gaan. Helemaal als degene die verslaafd is dichtbij je staat. Je voelt je machteloos en wilt graag diegene, die je zo lief hebt, helpen. Dit is de eerste uitgave van Strijd. Een magazine dat de omgeving van verslaafden wil steunen in de strijd tegen de verslaving van hun geliefde. Dit nummer staat geheel in het teken van drugsverslavingen. Verlies de hoop niet, maar ga samen de strijd aan!

De redactie van

5


6

Hoe her ken je..? Drugs.

Er zijn veel dingen waar je op moet letten als je denkt dat iemand cocaïne gebruikt. Als je weet waar je op moet letten is dat wellicht je eerste stap in het helpen van de persoon. Hoe herkent u een persoon die verslaafd is aan cocaïne?

Een gebruiker van cocaïne krijgt direct een gevoel van energie en euforie. De natuurlijke remmingen vallen weg. Hierdoor komt een persoon die gebruikt heel energiek en zelfverzekerd over. Cocaïne geeft de gebruiker het gevoel dat hij of zij de hele wereld aan kan. Een cocaïnegebruiker kan ineens erg veel gaan praten. Vaak komen er plotseling bijzondere ideeën of kunnen zij gaan praten over het verbeteren van de wereld en het verbannen van oorlog, pijn en honger. Een gebruiker van cocaïne luistert vrijwel niet naar wat de gesprekspartner in te brengen heeft. Sommige gebruikers kunnen juist ook erg stil worden als zij onder invloed zijn van cocaïne.

Door Perla Pisani

Een gebruiker van cocaïne kunt u ook herk ennen aan gespannen spieren. Cocaïne zorgt voor sterk aangespannen spieren. De spanning is bij de gebruiker vooral rond de kaakspieren waar te nemen. Ook kunt u het zien aan de pupillen, die zijn vaak wat verwijd. Het effect van cocaïne duurt hooguit een halfuur en is dus vrij snel uitgewerkt. Meestal wordt cocaïne op het toilet gebruikt. Ook heeft cocaïne een stimulerende werking op de blaas en darmen. Dit leidt er toe dat een gebruiker veel gebruikt maakt van het toilet. Na het gebruik van cocaïne komt een sterk vermoeid en lusteloos gevoel. Het gebruik van cocaïne leidt tot een verhoogd gebruik van energie terwijl er vaak ook wat minder wordt gegeten. Als de cocaïne is uitgewerkt volgt een periode van zware vermoeidheid. Dit effect kan als gevolg hebben dat er snel weer cocaïne wordt gebruikt, waarna een vicieuze cirkel ontstaat.

Cocaïnegebruik kan ook lichamelijke veranderingen teweegbrengen. Hierbij kunt u denken aan misselijkheid, gebrek aan eetlust en vermagering, vermoeidheid of slapeloosheid, grote energieschommelingen, sniffen met de neus, bleekheid en een verstoord slaap-ritme. Veranderingen die kunnen wijzen op cocaïnegebruik: moeilijker aanspreekbaar zijn, veranderen van vriendenkring, zich niet aan afspraken houden, van alles vergeten, veranderen van kledingstijl en haardracht, onzeker, angstig en achterdochtig, egoïstisch en agressief zijn, meer energie en stemmingswisselingen.

Hoe herken je..?

7

Ook dit gedrag wordt niet noodzakelijk door cocaïnegebruik veroorzaakt. Het kan ook wijzen op problemen op school of in de vriendenkring en psychische moeilijkheden. Maar wanneer je als ouder/vriend of kennis meerdere symptomen tegelijkertijd vaststelt, probeer dan te achterhalen wanneer deze symptomen zijn begonnen. Als je weet hoelang iemand verslaafd is,zal dit helpen als diegene eraan toe is om van de verslaving van cocaïne af te komen.


8

Drugsvoorlichting.

Drugsvoorlichting. Bij

het woord ‘drugs’ gaan de ogen van mensen vaak plots openstaan. Het is één van de grootste taboes in Nederland. Voor ouders een van de grootste nachtmerries. Wiet is dan nog wel enigszins bespreekbaar maar vaak gaan de woorden XTC, coke of zelfs heroïne al gauw door de gedachte heen. Die laatste twee zijn overigens enorm verslavend. Waar niet gauw aan gedacht wordt, is dat een alcohol verslaving in Nederland nog steeds het vaakst voorkomt. In deze eerste editie wordt dan ook besproken wat de gevaren van alcohol zijn en hoe matig gebruik kan worden bevorderd. Tot nog toe werd het effect van alcohol door de meesten zeer onderschat. Kort geleden liet de Tweede Kamer al weten dat in de toekomst het gebruik van alcohol onder de 16 jaar tot een flinke boete zal leiden. Binnenkort zal zelfs blijken of de leeftijd naar 18 jaar zal worden verhoogd. Toch zijn pas 6 op de 10 Nederlanders overtuigd dat deze aanpassing positieve gevolgen zal hebben. Dat mensen sneller agressief worden met een flinke slok op en dat de kans op ongelukken toeneemt is bij veel mensen wel bekend. Helaas zijn de consequenties van overmatig alcoholgebruik veel groter, zowel voor lichaam als geest. Alcohol kan onder andere beschadigingen veroorzaken aan het maagslijmvlies, de lever en de hersenen. Kinderen en jongeren groeien nog, daarom is het effect van alcohol bij hen des te groter. Dit verslechtert de school- en studieprestaties. Drinken op te jonge leeftijd kan leiden tot verstoring van de hersenontwikkeling.

Door David Rompa

Bij jongeren die regelmatig drinken is de kans op alcoholverslaving op latere leeftijd ook groter. Mensen die zeer regelmatig veel alcohol drinken, lopen op wat langere termijn meer risico op leveraandoeningen en op diverse vormen van kanker aan onder meer mond, keel, slokdarm, maag, lever en darmen. Tot slot kan alcohol depressieve gevoelens op korte termijn milderen of wegnemen, maar op de lange termijn juist vergroten en uitlokken. Als ouders zijn er een paar dingen die u kunt doen om overmatig drankgebruik bij uw kinderen te voorkomen. Het helpt als u, voordat uw kind alcohol wil proeven en drinken, de regel stelt ‘geen alcohol tot 16 jaar’, binnenkort wellicht 18 jaar. Veel ouders kiezen ervoor om kinderen thuis aan alcohol te laten wennen. Af en toe een slokje proeven of een glas tijdens de feestdagen, verjaardagen of in het weekend. Een veel gehoorde opmerking van ouders is ‘beter thuis waar ik er controle op heb, dan buiten de deur’. Het is beter dit te vermijden om het startmoment van uw kinderen zo ver mogelijk uit te stellen. Stel duidelijke regels naar uw kind toe, maar zorg er vooral voor dat beide ouders het hierover eens zijn om misverstanden te voorkomen. Ten slotte is het slim om duidelijk naar uw kind te zijn over wat de gevolgen van alcoholgebruik kunnen zijn.

Drugs.

9


Drugs.

10

Interview.

11

‘‘We weigerden hem nog geld te geven. We kregen er immers niks voor terug.’’ Van een lief, rustig jongetje naar een drugsverslaafde. Het is misschien moeilijk voor te stellen maar voor Claudia (52) werd het werkelijkheid. Tot op de dag van vandaag is Mats spoorloos. ‘’We wisten dat het niet helemaal goed zat, maar er was zo weinig wat we konden doen. Ik vond het niet fijn om in de buurt van mijn eigen zoon te zijn.’’ “We waren zo blij toen Mats werd geboren. Hij was een tevreden en lieve baby. De eerste klas van de middelbare school vond hij moeilijk. Hij moest wennen aan de lessen, de docenten en aan de leerlingen. Hij veranderde van een rustige jongen in een stille jongen. Mats was de middelste van drie kinderen. Hij had het soms moeilijk thuis, met een grote zus en een klein broertje. Hij voelde zich soms alleen en begon dan ruzie met ons te maken. Dat kapten we gelijk af. Bij ons thuis is het heel duidelijk: als je wat te zeggen hebt, kan je dat ook op een rustige manier doen. Dat Mats niet lekker in zijn vel zat, was voor ons moeilijk om te zien. We probeerden met hem te praten, hem te vragen hoe hij zich voelde, maar hij zei nooit veel. We dachten dat hij gewoon in een moeilijke periode zat en dat hij er wel weer overheen zou groeien. Mats hield van voetballen. Hij voetbalde veel en was erg fanatiek. Hij was goed, iets wat de mensen van zijn voetbalclub ook opmerkten. Op een dag werd hij uitgenodigd voor een training bij de jeugd van een profclub. Hij was zo blij. We hebben hem gezegd dat hij zo veel en zo hoog mag voetballen als hij wil en kan, als zijn school er maar niet onder gaat lijden. Mats kon goed opschieten met de jongens uit zijn team. En ook al waren de jongens ouder dan hij was, we lieten hem zijn gang met ze gaan. Ze gingen veel uit en waren vaak samen. Mats was in die tijd weinig thuis. We zijn er later achter gekomen dat hij in deze periode ook veel spijbelde van school.”

“Hij was altijd bezig met drugs, hij kon eigenlijk niet meer zonder.”

“Hij begon steeds vaker geld te vragen. Hij kon niet werken, omdat hij het zo druk had met voetbal en school, dus we vonden het niet vreemd dat hij dat vroeg. Vaak als hij om geld vroeg, kreeg hij dat van ons. Op een gegeven moment begonnen er dingen te verdwijnen in huis. In eerste instantie waren dat kleine dingen, cd’s of een kandelaar bijvoorbeeld. Tot ik opeens mijn zilveren sieraden miste. Ik dacht gelijk aan Mats. Waarom vroeg hij eigenlijk steeds om geld? Als hij graag iets wilde hebben, kon hij er toch gewoon om vragen? Ik had hem er niet ge- lijk mee geconfronteerd omdat ik niet zeker wist of Mats achter de verdwijning van onze spullen zat. Mats begon er steeds slechter uit te zien. Hij was bleek, werd mager en had een sombere uitstraling. Hij was ook vaak weg, sliep veel bij zijn vrienden in de stad. Ik vond het sowieso niet fijn om bij hem in de buurt te zijn toen. We wisten dat het niet helemaal goed zat, maar er was zo weinig wat we konden doen. Toen hij voor de zoveelste keer kwam vragen om geld, waren we er klaar mee. We weigerden hem nog geld te geven. We kregen er immers niks voor terug. Ik heb hem denk ik nog nooit zo boos gezien. Wanhopig zelfs. Hij is toen weggelopen. We hebben het laten rusten maar na drie dagen hadden we nog niks van hem gehoord. Zijn vrienden wisten ook niet waar hij was. Volgens mij zagen de jongens dat we echt bang waren, want ze vertelden ons dat ze met uitgaan weleens ‘een lijntje snoven’, maar dat Mats daar compleet in doorsloeg. Hij was altijd bezig met drugs, hij kon eigenlijk niet meer zonder. Opeens viel alles op zijn plaats.”

“Het verklaarde het vragen om geld, zijn uiterlijk en de manier waarop hij zich gedroeg. Het was verschrikkelijk om dit nieuws te horen. We begonnen gelijk aan onszelf te twijfelen. Wat hebben we verkeerd gedaan in de opvoeding? Zijn broertje en zus zijn helemaal niet zo. Waar heeft hij die drugs voor nodig? We hebben het hem nooit kunnen vragen. Tot op de dag van vandaag weten we niet waar Mats is. We leven in een hel. Iedere dag is een gevecht. Er is een onderzoek gestart bij de politie en we krijgen hulp van hulpdiensten. Wetende dat Mats ergens rondloopt, verslaafd aan gevaarlijke middelen, is ondraaglijk. Ik moet er niet aan denken. We voelen dat hij nog leeft. Maar ik realiseer me dat voor hem elke dag een situatie van leven of dood is.“ Door Iris de Rooij


12

Interview.

Drugs.

13

‘’Natuurlijk wordt het geen feestje als hij opeens voor de deur staat.’’ Het is voor Jolijn (25) altijd een raadsel geweest wat er omging in het hoofd van haar vier jaar jongere broer. Hij was altijd zo gesloten. ‘’Als ik op die avond geweten had wat ik nu weet, had ik meteen mijn ouders geroepen. Zij hadden hem hulp kunnen bieden.’’ Jolijn vertelt ons hoe het was om te leven met Mats. “Ik was vier toen mijn broertje werd geboren. Mats was altijd heel lief. Natuurlijk hadden we van die ruzies tussen broer en zus, maar wie had dat niet. Ik deed veel met Mats. We speelden vaak buiten in de tuin of door de buurt of we gingen ons verkleden en toneelstukjes maken voor papa en mama. Ik vind het fijn om aan vroeger te denken. Het was een gelukkige tijd. Toen Mats ouder begon te worden, veranderde hij. Hij begon zich terug te trekken, zat vooral op zijn kamer. Soms klopte ik aan en keken we samen televisie, maar praten kon ik niet echt met hem. Hij was erg stil en ik vroeg me altijd af wat er in hem om zou gaan. Ik merkte juist dat hoe ouder ik werd, hoe fijner ik het vond dat ik een goede band met mijn ouders heb. Toen Mats om geld begon te vragen, hebben ze daar nooit moeilijk over gedaan. Mats heeft nooit zo’n goede band met ze gehad. Hij gaf ze daar ook de kans niet toe. Ik zag dat mijn ouders zich veel zorgen maakten om Mats. Ik kan me nog goed een vakantie in Frankrijk herinneren. Ik sliep met Mats in een tentje, mijn jongste broertje sliep bij mijn ouders. We waren nog niet moe, dus we gingen nog even een rondje over de camping lopen. Ik weet niet waar het aan lag, maar opeens begon Mats te praten. Het waren niet zijn diepste gevoelens, maar ik was allang blij dat ik een gesprek met hem had.”

“Het voelde alsof hij me vertrouwde en ook de moeite wou nemen om me dat te laten merken. Als ik er nu aan terug denk was dat een hele fijne vakantie. Ook voor Mats. Hij was vrolijk, voelde zich vrij. Toen we weer terugkwamen in Nederland werd hij snel weer zijn stille, teruggetrokken zelf. Er waren altijd momenten dat Mats boos was. Waarop weet ik niet. Hij zei sowieso nooit wat, maar dan werd hij nog stiller. Als je Mats tegenkwam, wist je nooit of hij normaal zou reageren of dat je beter uit zijn buurt kon blijven. Mats was eigenlijk nooit thuis. We gingen er altijd vanuit dat hij bij zijn vrienden was en dat was prima. Het was altijd gezelliger thuis als Mats er niet was. Mijn ouders werden er ontspannen van en Mats bracht toch altijd een soort van zware spanning met zich mee. Ik was erg geschrokken toen ik Mats op een avond zag. Ik had hem al een tijd niet gezien en ik kwam terug van een avondje uit. Mats was ook net thuis gekomen. Hij was ontzettend bleek. Ik vroeg nog aan hem of hij ziek was, maar ik kreeg geen antwoord. Als ik toen geweten had wat ik nu weet, had ik op dat moment meteen mijn ouders geroepen. Zij hadden hem hulp kunnen bieden.“

“Het was altijd gezelliger thuis als Mats er niet was.“

“Het is thuis erg anders nu Mats weg is. Ook al zorgde hij niet voor een fijne sfeer thuis, toch missen we hem allemaal ontzettend. Mijn ouders hebben het er zo zwaar mee en dat is moeilijk om te zien. Ik wil ze graag helpen, want het lijkt me vreselijk om een kind te moeten missen. Ik ga vaak op pad met mijn jongste broertje zodat ze even wat tijd voor zichzelf hebben en ik help vaak in het huishouden. Dat hij nu weg is, doet me ontzettend pijn. Hoe kan hij ons dat aandoen? Wij hebben hem nooit iets verkeerds gedaan. Ik zeg vaak tegen mezelf dat hij niet zichzelf is. De drugs hebben hem veranderd. Ik hoop dat hij op een dag beseft wat hij aan het doen is en hoe hij zijn leven verpest. Natuurlijk wordt het geen feestje als hij opeens voor de deur staat, maar ik verheug me gewoon op zijn aanwezigheid. We zullen allemaal zo blij zijn om Mats weer terug te hebben.”

“We zullen allemaal zo blij zijn om Mats weer terug te hebben.”


14

Drugs.

Drugsvoorlichting.

Drugsvoorlichting. Wiet, marihuana en hasj zijn misschien

minder slecht voor de gezondheid dan harddrugs (XTC, cocaïne), maar wat veel mensen in Nederland niet weten is dat ze net zo illegaal zijn. Dit betekent dat handel, verkoop, productie en bezit van deze drug strafbaar is. Door verkoop van softdrugs binnen duidelijke grenzen te gedogen en streng op te treden tegen de verkoop van harddrugs, worden deze 2 markten uit elkaar getrokken. Verkoop van cannabis in coffeeshops is hiervan een voorbeeld. De gedachte hierachter is dat een cannabisgebruiker zijn softdrugs dan niet bij een illegaal opererende dealer koopt die hem makkelijk in aanraking brengt met harddrugs. Ook al is de verslavingskans aan cannabis kleiner dan onder andere die van cocaïne, heroïne, tabak en alcohol. Toch leidt bijna 6% van de Nederlanders aan een cannabisverslaving waarmee deze op de nummer 3 staat van grootste verslavingen na alcohol en sigaretten. Indien iemand in uw omgeving veel blowt en je maakt je zorgen om die persoon, dan kan het goed zijn je zorgen uit te spreken. Maar hoe doe je dat? De één wil daar niet over praten en de ander schaamt zich misschien wel teveel om erover in gesprek te gaan. Weer een ander kan het ontkennen dat hij of zij een probleem heeft met wiet- of hasjgebruik. Hiernaast volgen enkele tips hoe je een gesprek kunt aangaan met iemand die overmatig blowt. In de volgende editie zal voorlichting worden gegeven over de populaire partydrug XTC en de consequenties ervan.

Door David Rompa

Tips: - Zorg voor een geschikt moment en een rustige omgeving. - Ga het gebruik van een ander niet controleren. - Ga de ander niet verbieden te blowen. - Ga erover in gesprek zonder vooroordelen. - Stel open vragen die niet beschuldigend zijn. - Vraag wat de ander van jou verwacht en geef aan wat jij kunt betekenen. - Als de ander professionele hulp wil: bied aan om samen naar de huisarts te gaan voor advies of een verwijzing. - Ga niet in discussie. - Ga niet in gesprek als de ander nog onder invloed is van wiet of hasj

15


16

“Ik ben een soort praatpaal”

Drugs.

Reportage.

Crisis dringt de Jellinek-kantine binnen.

Dat de gezondheidszorg onbetaalbaar wordt en bezuinigingen hard nodig zijn, hoor en lees je bijna elke dag in het nieuws. Maar wat merk je ervan in de praktijk? We nemen de temperatuur op van de crisis in de gezondheidzorg. Locatie: kantine verslavingsinstituut Jellinek in Amsterdam. Kantinemedewerker Koos: “Het gevaar dreigt dat onze winkels gaan verdwijnen. Wat mensen niet beseffen is dat dan ook onze sociale functie verdwijnt.” De kantine is rustig. Er zitten ongeveer vijf mensen aan de tafeltjes. Een vrouw leest de krant en kijkt een beetje om zich heen. Aan het tafeltje naast haar zit een ouder echtpaar. Ze praten nauwelijks. De vrouw drinkt een kopje thee en haar man eet een saucijzenbroodje. Ook zit er een Marokkaanse jongen van in de twintig; zijn blikje Redbull staat op het tafeltje. De jongen is de enige die praat, hij is aan het bellen. Als hij weg loopt is het enige geluid dat je hoort de airco en af en toe het belletje dat klinkt als er iemand aan de beurt is bij de apotheek in de hal. Er loopt een man met een wazige blik langs. Hij loopt langzaam naar de kantine, tussen de tafeltjes aarzelt hij, het lijkt alsof hij vergeten is waarom hij hier beland is en waar hij naar toe ging. Hij draait zich om, en loopt weer weg. Er gaat een Nokiabeltoon af. Een vrouw neemt op: “Hij is nu opgenomen..”. Twee seconden later rinkelt dezelfde beltoon, maar dan van de vrouw met de krant.

”Ja, ik zit hier nog steeds te wachten.” De kantine is een soort wachtkamer. Er staan meerdere olijfboompjes tussen de tafeltjes en stoelen. Ook de kantine van Jellinek ontkomt niet aan de opmars van deze mediterrane boom op Nederlandse terrassen, in tuinen en winkelcentra. Deze ruimte wordt door een rij olijfboompjes ook afgesloten van de grote hal, waar de receptie en de apotheek is. De hal is groot, kil en kaal. Het is daar ook kouder omdat bij elke nieuwe bezoeker die door de grote draaideuren naar binnenkomt ook een partij koude buitenlucht de hal binnenstroomt. Niemand heeft geprobeerd de hal gezellig te maken. In het gedeelte van de kantine is het sfeervoller. De bekleding van de bankjes en stoelen is groen, wat terugkomt in de blaadjes van de olijfbomen. De tafels zijn van hout, net als de potten waar de olijfbomen in staan. Door het hout krijgt de ruimte een warmere uitstraling en de groene kleur vrolijkt de ruimte meer op. Het plafond is van glas, daardoor is het licht in de ruimte.

“Het gevaar dreigt dat onze winkels gaan verdwijnen.” Door Lotte van Wezel

17


18

Reportage.

Drugs.

Reportage.

Consument besteedt minder. De crisis die heeft toegeslagen in de winkelstraten van Nederland, dringt nu ook Nederlandse klinieken, ziekenhuizen en verpleegtehuizen binnen. De grootste keten van winkels in klinieken Food&Shop melde vorige week dat de omzet in de 200 winkeltjes die het bedrijf exploiteert in 2012 met 15% is gedaald. Ontslagen en zelf sluiting van winkels worden dit jaar niet uitgesloten.

Aan de linkerkant van de ruimte is het winkeltje waar je eten en drinken kan kopen. Koos, de man achter de kassa, kijkt vrolijk zijn kantine in. Met een Amsterdams accent vertelt hij dat er veel verschillende mensen langs komen. De ene heeft een drugsverslaving en de andere heeft een lijmsnuif verslaving. “Van sjieke advocaten tot volkszangers, alles komt voorbij”, zegt hij lachend. Hij krijgt van veel mensen hun persoonlijk verhaal te horen. “Je bent een soort praatpaal. Als je even een gesprekje begint, kom het hele levensverhaal eruit.” Er zijn mensen die hier wekelijks zijn, maar elke week zijn er ook veel nieuwe gezichten. “Er was een man in een rolstoel die elke keer terug kwam in de kantine.

“Van sjieke advocaten tot volkszangers, alles komt voorbij.”

Hij bestelde steevast zijn kopje koffie en zat dan een half uurtje tussen de mensen. De ene dag was hij er nog en de volgende dag was hij dood. Ook was er een vrouw die haar man had verloren, ze hoefde zelf niet meer in de kliniek te zijn voor hem, toch bleef ze langskomen om foto’s te laten zien”. Koos merkt dat er in de winkeltjes in de kliniek minder verkocht wordt door de crisis.”Van die kopjes koffie kunnen we niet blijven bestaan. Het is prijzig in de kantine. “In het AMC schijnt de catering ook slecht te gaan”. “Het gevaar dreigt dat onze winkels gaan verdwijnen. Wat mensen niet beseffen is dat dan ook onze sociale functie verdwijnt. Dan is er niemand meer die nog een luisterend oor biedt”. Naast het eten en drinken is er ook een winkeltje met tijdschriften, knuffelberen in alle soorten en maten, verschillende ‘get well’ ballonnen, kaarten en bloemen.Niemand is in het winkeltje.

Het probleem is dat de consument minder besteedt in de winkels en lunchrooms van zorginstellingen. Cadeautjes worden steeds meer online bestelt en het kopje koffie of broodje wordt vaker thuis genuttigd dan in de Kantine van de kliniek. Deze trend was al te zien in de horeca en winkelcentra van Nederland, maar is nu dus ook doorgedrongen tot de verzorgingsinstellingen.

19


20

Verslaving onder bekende Nederlanders.

Column.

Bn’ers die verslaafd zijn geweest hebben geen moeite om daar openhartig over te vertellen. Thomas Berge (zanger) is verslaafd geweest aan drugs en drank. In het programma Britt en Ymke Stellen Vragen vertelde hij dat hij zich vaak ‘down’ voelde. De optredens voor 30.000 man gingen hem goed af maar eenmaal thuis was het ineens oorverdovend stil. Hij liet zich opnemen in een verslavingskliniek en nu is hij weer helemaal de oude. Hij is gelukkig met zijn vrouw en ze verwachten zelfs een kindje. Ook de cabaretier Javier Guzman is verslaafd geweest, hij was ernstig verslaafd aan cocaïne. In 24 uur met.. vertelde hij aan Wilfried de Jong dat er in die periode maar één belangrijk moment was, en dat was het moment van kwart over acht tot half 10, wanneer hij optrad. Tussen de voorstellingen had hij geen leven. Het enige wat er toe deed waren de optredens. Op het moment dat hij smoorverliefd werd besefte hij dat er meer was dan alleen de voorstellingen. Het lijkt erop dat ze allebei door de liefde zijn gered. “Ergens is dat natuurlijk wel zo. Maar ik weet als geen ander, als je het niet uit jezelf doet, dan werkt het niet,” vertelt Guzman aan Nu.nl.

Door Lotte van Wezel

Drugs.

21


22

Drugs.

Gadgets. 2

1

3

1

Luister naar uw iPod of MP3-speler in bed zonder anderen om je heen te storen. De Wiki - iMusic Kussen werkt met behulp van aangepaste technologie speciaal voor de hoofdtelefoon, hierdoor staat het geluid op een comfortabele luister niveau, zo kun je jezelf in slaap sussen met uw favoriete muziek. Werkt met alle audio-bronnen die een 3.5mm audio kabel gebruiken. De Wiki- iMusic Kussen heeft aangepaste technologie speciaal voor de hoofdtelefoons voor een comfortabel luister niveau.

€24.95 2 3

Digital Photo Album: Met dit digitale fotoboek hoef je niemand meer te vervelen met ellenlang foto’s kijken die je op je geweldige vakantie of dagjes uit hebt gemaakt.

De Mini Terapy is de ideale zitzak om lekker in tot rust te komen na een lange dag hard werken. De Mini Terapy is precies te vormen zoals u dat wenst. Een stijlvolle druppel of een rechthoekige zitzak… u bepaalt het. Bovendien vormt deze zachte zitzak zich helemaal naar uw lichaam.

Het ‘Digital Photo Album’ is de ultieme uitkomst om foto’s op te slaan, mee te nemen en te laten zien aan anderen. Een geweldige digitale camera accessoire die je zeker in huis moet hebben om iedereen eens echt te laten genieten van jouw foto’s in plaats van de In combinatie met de U-Terapy creëert u een stoel, die weinig ruimte mensen eindeloos te vervelen. Een draagbaar in beslag neemt en lekker zit. U krijgt de steun en het comfort dat fotoalbum waarin je makkelijk veranderingen u nodig heeft. Het verlicht de druk op uw wervelkolom, zodat u zich kunt aanbrengen, foto’s kan groeperen, optimaal kunt ontspannen. vervangen of verwijderen. Wat wil je nog Brandweer rood voor de stoere jongens, knalroze voor de echte meer? Dit is gewoon perfect om je foto’s te prinsesjes, ook kinderen zijn dol op de Mini Terapy. delen met vrienden, familie en kennissen.

€129,00

€119,95

Door Yanick van de Grift

Gadgets & Nieuws

Onderzoek drugshandel bij Luchtmobiele Brigade. Militairen van de Luchtmobiele Brigade, een elite-eenheid van de Koninklijke Landmacht, hebben mogelijk op grote schaal in drugs gedeald. Er loopt een onderzoek naar de handel, bevestigde een landmachtwoordvoerder woensdag na berichtgeving in De Telegraaf. In de afgelopen maanden zouden tien personen zijn aangehouden. De woordvoerder kan niets zeggen over het aantal verdachte militairen en hun rangen zolang het onderzoek loopt. De advocaat van een van de hoofdverdachten, een sergeant, zegt in De Telegraaf dat Defensie alle militairen ontslag heeft aangezegd. “Op feestjes wordt gehandeld in cocaïne, xtc en ghb”, zegt een anonieme korporaal tegen het dagblad. “Het gaat veelal om veteranen die met psychische problemen uit Uruzgan terugkeerden.” De landmachtwoordvoerder wil alleen zeggen dat militairen pas kunnen worden ontslagen als de handel bewezen is.

Trauma’s Volgens advocaat Michael Ruperti, die drie militairen bijstaat, zijn er zeker tien verdachten en waarschijnlijk meer. Het gaat om sergeanten en korporaals, zei hij tegen het ANP. Ruperti zegt dat het drugsgebruik het gevolg is van trauma’s uit Uruzgan. In die Afghaanse provincie waren van 2006 tot 2010 Nederlandse militairen gelegerd. “De meeste militairen kunnen niet omgaan met de ervaringen. Het leven gaat door als je terug in Nederland bent, je hebt geen tijd om het te verwerken. ‘s Avonds, als je droomt, gaat het zich uiten. Dan ligt drugsgebruik op de loer. Sommigen hebben drugs gebruikt om te kunnen slapen”,aldus Ruperti. De militairen zullen het niet accepteren als ze worden ontslagen om het drugsgebruik. Ruperti: “Een goede werkgever hoort zulke mensen niet te ontslaan. Misschien moeten ze straf krijgen, maar ook hulp. Defensie moet goed naar zijn nazorg kijken.”

23


24

Interview met...

Interview.

Drugs.

Xandra Brood is de weduwe van Herman Brood, de man die wordt gezien als hét boeg-

beeld van de seks, drugs en rock ‘n roll. Zelf is ze nu bekend styliste van talloze tv-programma’s en magazines.In dit interview kijkt ze terug op het turbelente leven datzehad,samenmet Herman Brood.

Leuk ‘Wat

ik leuk aan Herman vond, is dat hij altijd heel erg zichzelf was. Ik kon weleens boos op hem worden, maar nooit lang. Herman was geen ruziemaker en het kwam altijd snel weer goed. Een beetje frutten met elkaar en dan zei hij weer iets grappigs. Hij kon heel komische dingen zeggen. Herman was eerlijk en intelligent.’

Drugs ‘Het is

geen geheim dat Herman drugsgebruiker was. Daar heb ik natuurlijk best wel last van gehad, mensen worden er egoïstisch van, met alle gevolgen van dien. Toch viel ik op Herman zoals hij was en daar hoorde zijn drugsgebruik gewoon bij. Er was natuurlijk altijd veel gedoe met dope en groupies. Die meisjes waren geen concurrenten. Ze streelden Herman’s ego en de dope versterkte dat. Op een gegeven moment hadden wij geen seks meer. die intimiteit met hem miste ik wel, maar ik bleef duidelijk zijn vrouw. Ook toen we al niet meer samen woonden, kwam hij altijd naar mij als hij zich niet lekker voelde. Dan wilde hij bij mij liggen. Vier jaar voor zijn dood wilde hij weer met mij samenwonen. Ik zei: “nou, dan alleen maar met ieder een eigen opgang!” maar hij had al een groot huis op het oog. Daar zijn we gaan wonen en het was heel erg fijn zo. Toen hij ziek werd, heb ik hem verzorgd tot zijn dood. Het was heel prettig dat we met het gezin samen waren in de periode dat hij ziek was.’

Mooiste ervaring ‘Het moment waarop we besloten een kind

te willen. toen ik hem op een ochtend vertelde dat ik zwanger was, vroeg ik Herman om dat nog even stil te houden. Diezelfde ochtend was hij voor een opname in Hilversum en hoorde ik hem keihard op de radio roepen: “mijn vrouw is zwanger!” Hij ging toen soms met een babypop over straat en nam een babypop mee naar optredens. die kon hij dan ook zomaar ineens achteloos weer weggooien. Hij vond het fantastisch dat hij een dochter kreeg.’

Dood ‘Ik had

geen idee dat hij zelfmoord wilde plegen. Vroeger is hij geobsedeerd geweest door zelfmoord. Ooit heeft hij eens een cipier gezegd zelfmoord te overwegen. Die antwoordde: “ach joh, dat moet je niet doen, je spat dan uiteen als een tomaatje.” Ik wist wel dat hij dood zou gaan, er waren voortekenen. Herman vloog vroeger altijd door het leven. Maar in de twee jaar dat hij ziek was, takelde hij echt af. Ook pogingen om van de drank af te kicken lukten niet. Hij was op. Hij was lichamelijk ziek en geestelijk moe. toen hij van het dak van Hilton sprong, zat ik met Holly, die vijf jaar was, bij circus Renz. Het gonsde al in de stad, maar ik wist nog niets. tijdens de pauze kwam Lola met politieagenten binnen. mijn eerste gedachte? Tjeesus, lul! Maar direct daarna snapte ik hem. anders was hij in de maanden erna overleden.’

“Wat ik leuk aan Herman vond, is dat hij altijd heel erg zichzelf was.”

25


Wist je dat...

26

Veel mensen die drugs gebruiken, in eerste instantie denken dat zij gelukkiger zijn en blijer. Maar dit niet waar is.

Drugs.

Wist je dat... Cocaïne kan leiden tot onvruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen.

Dat cocaïne zorg t voor schade aan het hart door een verhoo gde bloeddruk en een verhoogde hartsl ag.

aantasten en dit Drugs de hersenen and gestopt is met blijvend is, ook als iem s. het gebruiken van drug

Cocaïne een middel is dat ontstaat uit de bladeren van de cocaplant.

Er in Nederland 30.0 00 cocaïne verslaafden zijn waarvan er maar 4246 in behandeling zijn.

t neemt, am nootmuskaa gr 5 n da r ee m Als je is. Je kan er dan gs u dr t or so n ee het dan ook . high van worden

Meer dan de helft van de kinderen voor het 12e jaar hun eerste glas alcohol drinken.

Door Perla Pisani

brengt aan het Cocaïne niet alleen schade aan maar ook schade neusschot en voorhoofdsholte, aan lever, nieren en longen.

Cocaïne kan leiden to t ernstige depressie en psychose.

Er in Coca-Cola vroeger ook cocaïne zat.

De Populaire wat erpijp veel geva arlijk is dan sigaretten.

27


28

Drugs.

Hoe is het met..?

Hoe is het met..? `Ik weet niet wanneer het begon maar het moet ergens rond de zeventien geweest zijn. Mijn beste vriend ging naar houseparty’s.` Hij gebruikte XTC, maar later bleek ook speed, coke, en de nodige wiet ter ‘ontspanning’. Wat doet ‘t met je en waarom gebruik je het en wat voor effecten heeft het allemaal op je? Dat waren allemaal vragen die ik hem stelde. Zeventien, een beste vriend die ‘ervaren’ was en een fascinatie had met house muziek. Toen nog niet de drang om het ook te doen of een feest te bezoeken. Toen hadden andere interesses gelukkig de overhand. Altijd alles wat er over drugs te lezen viel had ik gelezen. Wist waar XTC origineel vandaan kwam, wat de werkzame bestanddelen waren, welke stoffen het liet vrijkomen, hoe lang hoeveel werkte, wat er allemaal in je lichaam gebeurde. Gewoon een interesseveld zoals je ook je favoriete documentaire hebt op Discovery Channel. Toen had ik echter nog niets gebruikt en het zag er ook niet naar uit dat het er van zou komen. Maar toen verder in dat jaar leerde ik mijn huidige vrienden kennen. Zij gingen alle feestjes af en gebruikten allemaal. En toen? Toen gebeurde er van alles… Je gebruikt harddrugs. XTC is de naam en er gaat een wereld voor je open. De muziek wordt mooier, de mensen houden allemaal van je, de euforie is onbeschrijfelijk, je voelt je warm, ‘één met allen’ en je danst zoals je nog nooit gedanst hebt. Beeld en geluid komen in slowmotion op je af… en je wil meer! Ik heb toen dus ook meteen de eerste keer twee pillen gebruikt. Vier uur lang ben je ‘on top of the world’. Een bijna religieuze ervaring. Zelfs de complete ‘wazigheid’ die daarna de overhand krijgt is leuk.

Door Perla Pisani

Ik had mijn eerste ervaring achter de rug. Zoals bij velen en dus ook bij mij is dit niet meteen ideaal. Meteen de eerste keer raakte mijn lichaam oververhit, daarna dronk ik net even te weinig water en de natuurlijke reactie van mijn lichaam was overgeven. Toch is de rest zo overweldigend leuk dat je er mee doorgaat. Je denkt ook nog niet na over het feit dat je de eerste paar keer dat je na gebruik drie dagen later nog steeds niet fatsoenlijk hebt gegeten. Hoe je je op dinsdag voelt… dat kan toch niets te maken hebben met je XTC-gebruik op zaterdag? Toch maar eens op een party, naar zo’n infostand gelopen. Ondertussen gebruikte ik zo’n drie maanden en was ik die keer voor de vijfde keer onder invloed. Nog meer folders meegenomen en gelezen. Aha, dat dinsdaggevoel heeft een naam, de dinsdagdip. Nou als dat er gewoon bij hoort, dan zal ‘t wel goed zijn. Kan ik wel tegen een dagje minder goed voelen.

29


30

Hoe is het met..? XTC en blowen werden langzaam maar zeker standaard bij het uitgaan. Wekelijks een feest in de zomer en vanzelfsprekend wekelijks XTC-gebruik. Natuurlijk hield je in het begin braaf ongeveer zes weken pauze maar dat voornemen verdwijnt gauw genoeg de prullenbak in. Van eens in de zes weken naar vier naar twee en toen elke week. Zelfs met Koninginnedag in de stad of op een woensdag in de herfstvakantie. Grenzen vervagen bij drugs snel… Ofwel zonder drugs werd stappen gewoonweg saai! Het lijkt allemaal zo veilig. Je bent met een select groepje vrienden op stap je doet ’t allemaal. Driekwart jaar na het eerste gebruik is er een feest waar ik voor de verandering vind dat ik, net als de rest, ook toe ben aan iets zwaardere XTC-pillen. Ze vallen in eerste instantie prima. Het gevoel is bijna net zoals de eerste keer. Maar uiteindelijk wordt het een avond die ik niet zo gauw meer zal vergeten. Ik trek die avond de conclusie dat het vele gebruik van de laatste tijd een grens bij mijzelf overschreden heeft. Ik ben in een half jaar tijd vijf kilo afgevallen, zie er te vaak moe uit en ben op maandag en dinsdag niet vooruit te branden. Bekenden en familie beginnen te merken dat ik te veel met iets bezig ben en ik gooi ‘t er maar op dat door ‘t weer begonnen zijn met roken komt. Ik ben opgevoed om niet weg te lopen voor problemen. Dus de bewustwording dat ik ergens niet goed bezig ben begint eindelijk concretere vormen aan te nemen. Voor mezelf heb ik dan besloten dat ‘t langzaam afgelopen moet zijn met het gebruik van XTC. Meteen er helemaal mee stoppen… Nee dat is het ook niet. Het is niet zozeer een lichamelijke behoefte die je dient te bevredigen zoals bij roken, maar meer een gewoonte die nou eenmaal hoort bij het uitgaan en vooral bij het bezoeken van feesten. Er zit niets ander op dan die gewoonte te doorbreken. Iets minder dan een jaar verder. Twee favoriete dj’s treden op. Ik besluit om na een jaar van weinig drugsgebruik en zelfs een half jaar van onthouding nog een keer te knallen. Fantastische ervaring! Twee weken erna is er weer een feest en de drang komt meteen weer naar boven. Ach ik heb twee weken geleden gehad, daarvoor een half jaar niet, ‘t kan best meteen nog een keer. Niet dus.

Ik ben blij dat ik het niet gedaan heb. Ik ben toen vooral geschrokken van het feit dat ik, twee weken na wat ik besloten had dat de laatste keer zou zijn, wederom de behoefte had om te gebruiken. Het gevaar dat je geen lol meer denkt te hebben zonder XTC is in mijn ogen misschien het grootste. Na het eenmaal zo vaak ervaren te hebben en XTC-gebruik niet los kunnen maken van een avond uit. Dan moet je weer van voren af aan beginnen en er achter komen waarom je het naar housefeesten gaan ook al weer zo leuk vond. Housefeesten??? Gebruik stond zoals gezegd voor uitgaan. Dus moest je alles weer opnieuw leren waarderen. Wat met samenzijn met vrienden en uitgaan te maken had. Ik ben er nu achter, al heb ik tussendoor nog wel gebruikt. Maar ik hoef niet meer. De nadelen hebben gelukkig de voordelen eindelijk overwonnen. Want wat je niet ziet in het begin zijn de nadelen. Dit zijn er veel meer dan je denkt dat het er zijn. Drugs, ervaringen met drugs, nieuwe drugs… Hét gespreksonderwerp binnen een vriendengroep. Je hebt het echt bijna nergens anders meer over. Het komt op een gegeven moment je leven binnen en laat je niet meer los. Het lijkt zo veelbelovend en zoveel extra mee te brengen aan levenservaring en gespreksstof. Ik ben er nu na anderhalf jaar later achter dat het een lege huls blijkt te zijn. De ervaringen blijken nep, vriendschappen moeten na het beëindigen van het gebruik opnieuw opgebouwd worden. Het was een ervaring maar het heeft uiteindelijk niets gebracht! Je komt in een vicieuze cirkel terecht. Die loopt van feest tot feest en als je niet uitkijkt gaat het op alle niveaus je leven beheersen.

Drugs. Achteraf gezien hebben de voordelen dus nooit opgewogen tegen de nadelen. Ben zo vaak de fout in gegaan… Ben door schade en schande wijs geworden en gelukkig mijn vrienden voor het grootste gedeelte ook. Ik en zij ook zijn ondertussen tot de conclusie gekomen dat het niets gebracht heeft, die twee jaar van extreem drugsgebruik. De toen opgedane ervaringen beginnen nu al te vervagen en ze blijken niet zo echt te zijn als dat je dacht dat ze waren. Mijn kortetermijngeheugen heeft een opdonder gehad maar gelukkig niet meer dan dat. Maar toch… het had allemaal niet gehoeven. Zo extreem! De drang om een XTC- pil is er en zal blijven bestaan. Ik had graag geweten wat ik kon verwachten als ik het vaker zou gebruiken. Ik had graag geweten wat de gevaren zijn, behalve ‘je moet niet te veel pakken’… Ik was gewoon graag voorgelicht door iemand die mijn taal spreekt en die weet waarom ik het gebruik of wil gaan gebruiken. Dan had ik niet anderhalf jaar in een waas hoeven rondlopen.

Hoe is het met..? Het is bijna een jaar geleden dat ik met oud en nieuw XTC gebruikt heb. In mijn directe vriendengroep gebruikt niemand meer op regelmatige basis. Af en toe gebruiken er nog een paar. Alle grote zomerevenementen hebben wij met zijn allen nuchter meegemaakt. Toch hebben wij het er nog wel eens over. Iedereen loopt af en toe nog eens met het gevoel rond van ik wil nog wel een keer gebruiken. Wij hebben het nuchter feesten weer gevonden en kunnen ons niet voorstellen als wij op een feest zijn dat we bij de mensen willen horen die onder invloed van XTC of andere harddrugs rondlopen. Toch blijft het gevoel, om te gebruiken, bijna een jaar later nog knagen zo af en toe. Ik denk niet dat het ooit zal weggaan en dat is jammer.

“De drang om een XTC- pil is er en zal blijven bestaan.“

31


Drugs.

32

Š Thijs Visser

33


34

Drugs.

Horoscoop.

35

Ram 21-03 – 21-04 Niet zo met uw hoofd naar beneden lopen Ram. Praat erover dat lucht op. Het geeft een bevrijdend gevoel en u krijgt dan de kans om er weer fris tegen aan te gaan. Houd uw rustig op het werk. Uw houdt wel van een goede roddel op het werk, maar de gevolgen zijn soms niet te overzien.

Stier 21-04 – 21-05 U houdt van gezelligheid en iedereen mag het weten. Maar houdt rekening met anderen, niet iedereen heeft er altijd behoefte aan. Vergeet uw partner niet, u heeft het druk met de dagelijkse dingen maar hij of zij wilt ook graag aandacht. Met een klein gebaar doet u wonderen aan uw relatie.

Tweelingen 22-05 – 21-06 U zult het al vaak genoeg horen: maak toch eens een keuze. Uw wispelturigheid kan anderen behoorlijk dwars gaan zitten. Denk goed na over uw doel, op die manier kunt u die een stuk makkelijker bereiken. De sfeer thuis is heerlijk, uw partner merkt dat u zich goed voelt.

Kreeft 22-06 – 22-07 Kreeft wees niet zo achterdochtig als uw partner weer wat later thuiskomt. Wees er eens van overtuigd dat hij alleen u wilt en niemand anders. Durf om hulp te vragen, en nog beter plan een week vol met dingen voor u zelf waardoor u eindelijk kan ontspannen.

Leeuw 23-07 – 23-08 Uw dominante gedrag wordt niet altijd in dank afgenomen. Laat af en toe zien dat uw haar voor op uw tanden heeft. De alleenstaande Leeuw komt oog in oog te staan met iemand waarvan u het niet van verwacht. Houdt uw ogen goed open, want dit kan wel de moeite waard zijn.

Maagd 24-08 – 23-09 Terwijl u denkt dat niemand het ziet, spreekt uw gezicht boekdelen. Neem iemand in vertrouwen en vertel wat u op het hart heeft. Geef thuis meer aandacht aan uw partner en aan het huishouden. De afgelopen tijd is daar het een en ander blijven liggen.

Weegschaal 24-09 – 23-10 Wanneer u blijft wikken en wegen komt u nooit een stapje verder. Wees ook wat alerter op de belangrijke gebeurtenissen in uw directe omgeving. Zij zullen u enorm dankbaar zijn voor het kleine gebaar dat u hen geeft. In de liefde gaat alles goed, u krijgt aandacht van degene die u niet in uw hoofd had.

Schorpioen 24-10 – 22-11 Het duurt even voordat iemand weet wie u precies bent, en dat is helemaal niet erg. U zit goed in uw vel en wilt dat aan iedereen laten zien. U loopt niet vaak in zeven sloten tegelijk maar het lijkt erop dat dat nu wel gaat gebeuren. Laat daarom niet snel over u heen lopen.

Boogschutter 23-11 – 21-12 U had uw liefdespijlen op iemand speciaal gericht, maar of dit de liefde van uw leven is, is niet zeker. Help deze week eens iemand anders en ervaar wat dankbaarheid voor u betekent. Thuis vindt er wat spanning plaats tussen u en uw partner, huil maar lekker uit bij een vriendin.

Steenbok 22-12 – 20-01 Wat is er met u aan de hand? Het lijkt alsof u niet alles meer aankunt. Het zal moeilijk zijn, maar laat het los. U neemt teveel hooi op uw vork en uw partner is daar niet al te blij mee. Maakt u geen zorgen over wat anderen van u denken.

W aterman 21-01 – 19-02 U heeft een vriendin gekwetst met wat u heeft gezegd, maar wees gerust binnenkort ziet ze dat u aldoor gelijk had. Vergeet in de tussentijd uw partner niet, straks voelt hij of zij zich vergeten door u. Neem wat extra groente en fruit. Een verkoudheid ligt op de loer.

Vissen 20-02 – 20-03 Het verleggen van uw grenzen komt deze keer goed uit, zowel op werk- als in privésfeer. Vergeet niet om wat tijd door te brengen met uw familie. Even bellen of even langskomen kost niet zo heel veel tijd. Het is een goede periode voor u, alles wat u aanraakt lijkt te veranderen in goud. Dit geluksgevoel heeft u zelf in de hand.

Door Janine Moddermann


36

Adressenboekje.

Drugs.

Adressenboekje.

Vindt u hulp vragen soms moeilijk? Vrees hier niet voor! Er zijn tal van

instellingen, hulpgroepen en telefoonnummers waar u terecht kunt met uw vragen. Ook voor steun of gesprekken met andere mensen die in uw situatie verkeren, kunt u ergens terecht en meestal verzekerd. Kijkt u ook eens in het adresboekje voor nuttige nummers en websites, die altijd van pas kunnen komen!

Mijn adresboekje

Forum Voor partners van verslaafde een forum om uw verhalen te delen www.mijnpartnerisverslaafd. nl

Informatie vanuit Menzis Gebruik onze mobiele applicatie! Vanuit de App store is de applicatie, Strijd., kosteloos te downloaden. Via de applicatie kunt u direct vragen insturen naar een van onze professionals. Wilt u liever bellen? Geen probleem, via deze app heeft u alle nummers binnen handbereik!

Chatten Deelnemen aan een groepsch at www.cokevanjou.nl

Wilt u liever persoonlijk contact met Menzis? U kunt altijd langskomen bij een van onze zorgkantoren. Er zijn in alle gemeenten zorgkantoren waar u met uw vragen terecht kunt. U kunt ons bellen op, 088 222 42 42, om te kijken bij welk zorgkantoor u moet zijn.

De Drugs Infolijn Voor allerlei vragen over drug sverslaving 0900-1995

Open dag Cokevanjou De instantie Cokevanjou biedt hulp aan partners, familie en vrienden van verslaafden. Deze organisatie houdt regelmatig open dagen die voor Menzis verzekerden gratis toegankelijk zijn.

Menzis hulplijn drugsverslavi ng +31 (020) 567 89

Tijdens de open dag krijgt u:

Leren leven naast een verslaaf de Maandelijkse training, gratis toegankelijk voor Menzis verzekerden

- kosteloos een één-op-één-consult met een professionele verslavingstherapeut - lotgenotencontact - kennismaking met zelfhulp - informatieve lezing van een professionele hulpverlener - juridisch advies - verhalen van ervaringsdeskundigen - ontspanning: stoelmassages, ontspanningstechnieken

Door Babs Jansen

37


38

Drugs.

Colofon.

Colofon. Strijd. is een uitgave van Zorgverzekeraar Menzis. Vragen over Menzis of het magazine? Onze klantenservice staat voor je klaar. www.menzis.nl/klantenservice Menzis Postbus 75000 7500 KC ENSCHEDE Fax: 053 485 32 99 088 222 40 40 maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 19:00 uur

Volgende editie: Alcohol.

Weetjes

Reportage

Interview

Conceptontwikkeling Hogeschool van Amsterdam groep R202B. Realisatie groep R202B Hoofdredactie Babs Jansen (algemeen) Thijs Visser (beeld) Artdirection Thijs Visser Eindredactie Iris de Rooij Voorlichtingsredactie David Rompa Online redactie Yanick van de Grift Overige redactie Perla Pisani, Janine Moddermann Column Lotte van Wezel Drukker De Beste Print Met medewerking van Zorgverzekeraar Menzis, Jellinek, Vincent van Laar, Koos, Jan de Leeuw, Hogeschool van Amsterdam, Telegraaf horoscopen, Bavaria, Appelsientje, Hewlett Packerd, Bolletje, Lays, Albert Heijn, Rexona, Menzis advertenties. Rechten Strijd. heeft zijn best gedaan om zich aan alle rechten van de rechthebbenden te houden. Van sommige beelden hebben wij niet de rechthebbende kunnen achterhalen, mocht u de rechthebbende zijn neem dat contact op met ons. ŠHogeschool van Amsterdam groep R202B Niets uit deze editie mag worden overgenomen op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Menzis noch Hogeschool van Amsterdam groep R202B kan aansprakelijk worden gesteld voor druk- of zetfouten.

39


40

Strijd. Magazine  

Het magazine voor de omgeving van verslaafden.