Page 22

hot spots Tekst: Karine Bloem

Etenstijd...

4x Gezond, vegan en/of healthy cheating. In het scala van health food adressen is het aanbod in onze randstad groeiende. De ene na de andere salade- of juicebar wordt uit de grond gestampt. Het is bijna niet meer bij te houden, dus hebben we een paar van de leukste (nieuwe) healthy spots op een rij gezet:

THE MEETS

GYS

Je kunt er van 8:00 uur ‘s ochtends tot ‘s avonds 22:00 gezellig keuvelen aan één van de zitjes, onderwijl genietend van een Açai smoothie bowl als ontbijt of een portie beetroot balls (vega variant van de bitterbal) bij de borrel, of na je werk langswaaien voor een rode linzensoep of biologische beef burger op een meergranenbol on-the-go. Zowel de vleeseter, de vegetariër, als de veganist komen elkaar hier tegemoet.

De Utrechtenaren aan de gezonde hap krijgen, daar wist GYS wel raad mee. Gerechten met liefde gemaakt van streekproducten (veelal vega en vegan), te nuttigen in de duurzaam ingerichte zaken aan de Amsterdamsestraatweg of Voorstraat. Oh, wacht...Afhalen of bezorgen kan ook! Kijk, daar worden drukbezette Urbanites nu blij van. Gewoon met je Quinotto (risotto van quinoa) achter de laptop kruipen en genieten van de nieuwste Netflix-hit.

The Meets (ook take-away) - Cornelis Troostplein 3, Amsterdam- www.themeets.nl

SNCKBR

Deze new kid op de van Woustraat is alleen al verrassend door de leuke woordspeling, want wie verwacht er bij een plek die SNCKBR heet dat je er gezond kunt happen? SNCKBR heeft de term ‘gezondigen’ in het leven geroepen en daar kunnen we ons he-le-maal in vinden. Guilty pleasures zijn hier namelijk een ‘organic’ en ‘low fat’ frikandel en friet van zoete aardappel. Van ontbijt tot de late uurtjes. De menukeuze is reuze, en de sfeer is chill. Nog nooit is ‘even naar de snackbar’ zo verantwoord geweest. SNCKBR - van Woustraat Amsterdam -www.snckbr.com

34-36,

GYS, Amsterdamsestraatweg 113 en Voorstraat 77, Utrecht - www.gysutrecht.nl

SUE ROTTERDAM

Dat zoet ook zonder suiker kan bewijst SUE. De beeldige vegan/raw lekkernijen zijn zelfs buiten de SUE Store (en take-away) te vinden. Is dat eens goed nieuws! Kijk op SUE’s site bij verkooppunten waar je de overheerlijke suiker-, gluten-, en lactosevrije Snickers, frambozencheesecake of salted caramel nog meer kunt krijgen. Bij de store kun je ook terecht voor foodrelated-hebbedingen en hartige happen. The SUE Store, Karel Doormanstraat 372, Rotterdam - www.sue-food.nl

Nieuwe Visjes in de vijver DE GOUDEN HOEK

Voor visliefhebbers zijn er weinig zaken die je tussen een visrestaurant, een seafoodbar en de haringkar kunt positioneren. Iets laagdrempeligs, prettig geprijsd en waar je zowel oesters als Fish & Chips kunt bestellen. Op een hoek aan het van Limburg Stirumplein in de Amsterdamse staatsliedenbuurt, pal tegenover waar tram 10 stopt, is Viscafé de Gouden Hoek neergestreken. Visterrine of viskroketjes. Oesters of zeewierburger. Gevulde Noordzeekrab of Fish & Chips. Bier, bubbels, G&T? Kan hier allemaal, en je pinpas slaat er niet van op tilt. De Gouden Hoek, Van Limburg Stirumplein 10a, Amsterdam www-degoudenhoek.nl

PESCA

Coming soon...Een heus vistheater moet het worden, à la Zuid-Europese vismarkt. Onder het mom ‘iedereen weer aan de vis krijgen’, bedachten twee jonge ondernemers een innovatief concept wat komend voorjaar op de Rozengracht de deuren opent. Onder andere met de hulp van crowdfunding hebben ze dit ambitieuze plan kunnen realiseren. Door te besparen op personeel -de gast kiest de gewenste vis van de ‘marktplaats’, haalt ‘m zelf bereid en al weer op bij de open keuken- is het mogelijk om lekkere, verse vis te eten voor een fractie van de prijs die er normaal voor wordt gevraagd. Ook al is dit visje nog niet gevangen, benieuwd zijn we wel. Creativiteit en lef in onze hoofdstedelijke horeca kunnen we alleen maar toejuichen.

SEA SALT SALOON

‘Sterk in vis, drank en verhalen’, luidt de pay-off. Nou, daar heb je ons al. Zodra iets stoer verpakt is, staan onze oren gespitst. Ze hebben hier ceviche, kreeft, hele dorade’s en ze pretenderen dat hun vissoep bestaat uit maar liefst 5 soorten vis en 14 verse schaal- en schelpdieren? En dat er in één garnalenkroket 127 Hollandse garnalen zitten? De heren van de Sea Salt Saloon zeggen dan wel dat ze ‘het leven met een korrel zout nemen’, maar die vis die dagelijks bij ochtendgloren door Jan van As bij de visafslag wordt geselecteerd en op het Utrechtse Wed wordt afgeleverd, da’s een bloedserieuze zaak...Puur genieten van het beste van vis, schaal en schelp. Zonder poespas. Dat nemen wij zeker niet met een korrel zout.

Pesca, Rozengracht 133, Amsterdam www.pesca-amsterdam.nl

Sea Salt Saloon, Wed 3, Utrecht - www.seasaltsaloon.nl

www.the-urbanites.nl | instagram.com/the.urbanites

• 22 •

The Urbanites 2  
Advertisement