Page 12

HEALTH Interview Tekst: Lindy Prins

“ER WORDT STEEDS MEER BEWUST NAAR HET LEVEN GEKEKEN”

Tom Barten helpt anderen om de beste versie van zichzelf te worden. Hij is oprichter van Personal Body Plan. Waar komt de drang om anderen te helpen vandaan en wat doet hij zelf op een off‐day? We vroegen Tom het hemd van z’n strakke lijf. Hoe zag jouw leefpatroon er 10 jaar geleden uit? “Mijn hele leven ben ik al sportief geweest. Van extreme sports zoals inline skaten en skateboarden tot aan voetbal op selectieniveau. Ik was dan ook altijd fit en hoefde mij niet druk te maken over mijn gewicht of wat dan ook. Ik kon eten wat ik wilde dacht ik. Toen ik in de pubertijd belandde was dat een periode waarin ik niet lekker in mijn vel zat. Ik had op dat moment al 8 jaar geen contact met mijn vader en in mijn privéomgeving kwamen in korte tijd zes jonge mensen om het leven. Ik kon daar op dat moment niet goed mee omgaan en besloot te vluchten in eten en drinken. Liters Taksi gingen er per week doorheen. En veel feesten ging gepaard met de nodige alcoholische versnaperingen. Dat had een behoorlijk negatief effect op mijn fysieke en mentale gesteldheid.”

WAT WAS JOUW TURNING POINT OM GEZOND(ER) TE GAAN LEVEN?

“In de zomer van 2006 was ik met vrienden op (zuip)vakantie geweest naar Chersonissos. Na deze vakantie zag ik een foto van mezelf terug in een zwembad waar ik behoorlijk van schrok. Niet alleen was ik niet meer die fitte jongen als voorheen, maar ook lachte ik als een boer met kiespijn. Ik was echt diep ongelukkig. Op 4 september 2006 besloot ik dat het op die manier niet langer meer kon en dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen leven. Het eerste waar ik mee aan de slag ging was mijn fysieke gesteldheid. Ik wilde weer fit worden en nam een abonnement op de sportschool. De maakbaarheid van mijn lichaam fascineerde mij enorm en gaf mij ook een gevoel van maakbaarheid over het leven. Sinds die bewuste datum is het roer compleet omgegaan.” “Afvallen is ontzettend complex. Fysiologisch gezien is het vrij simpel, maar de uitdaging ligt met name aan de psychologische kant. Dat we aankomen omdat we overconsumeren is een feit, maar waarom we over consumeren is een biopsychosociaal vraagstuk. Denk hierbij aan je omgeving, sociale druk, emoties en ga zo maar door. Daar is geen eenduidig plan van aanpak voor te maken, dat verschilt echt per individu. Het is hierin ontzettend belangrijk om bewust te worden van je ongewenste gewoontes. Verandering is per slot van rekening pas mogelijk na bewustwording. Waarom wil ik veranderen? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen om te veranderen? Wat gaan de gewenste gewoontes mij brengen in mijn leven? Wanneer je deze gewenste gewoontes integreert in je leven wordt het een levensstijl en is motivatie een tool.” “Mijn grootste uitdaging is ontspanning. Ik ben altijd druk in de weer, bruis van de nieuwe ideeën en sta altijd open voor prikkels en gedachtes. Daar word ik zelf ook wel eens moe van. Ontspannen doe ik door lekker op het terras te zitten, in het zonnetje onder het genot van een cappuccino en een leerzaam boek. Daarnaast vind ik het ook fijn om te chillen met vrienden en maakt reizen mij ook erg gelukkig.”

EEN GEZONDE LEVENSSTIJL. WAT IS DAT NOU ECHT VOLGENS JOU?

“‘Gezond’ vind ik een subjectief begrip en gebruik ik zelf vrijwel nooit. Wat voor de één gezond betekent, kan voor de ander weer totaal wat anders betekenen. Voor mij gaat het erom dat je een levensstijl nastreeft die werkt voor jou en waarmee jij het maximale uit je leven haalt op een vitale en kwalitatieve manier.”

HOE BEN JE PERSONAL BODY PLAN GESTART?

DEELNEMERS VAN PBP HEBBEN EEN ONLINE COACH. HOE BETROKKEN ZIJN ZIJ BIJ DE DEELNEMERS ALS JE ALLEEN DIGITAAL CONTACT HEBT? “Onze werkwijze noemen we het team‐around‐the‐team (TATT) principe. De experts (o.a. bewegingswetenschappers en voedingsdeskundigen) maken je Personal Body Plan op inhoudelijk niveau en het proces wordt online begeleid door de Personal Body Coach. Dit betekent dat je elke dag van de week toegang hebt tot een volledig team. Doordat je elke dag contact hebt met je coach merk je dat er echt een persoonlijke band ontstaat. Daarom is de coach ook een cruciale schakel in het proces, omdat deze enerzijds de stok achter de digitale deur vormt en anderzijds ook ondersteuning biedt in het integreren van de levensstijl, met alle bijbehorende ups‐ en downs. Het brengt zoveel meer teweeg dan alleen de esthetische transformatie.”

EEN ‘HEALTHY LIFESTYLE’ IS NU AL EEN TIJD EEN TREND. OVERHYPED OF DE TOEKOMST?

HOE MOEILIJK IS AFVALLEN EN HOE HOU JE JEZELF GEMOTIVEERD?

WAT DOE JIJ OP EEN OFF-DAY?

vier kernelementen: gedrag, voeding, training en herstel. Daarbij vond ik een persoonlijke afstemming en coaching cruciaal. Dit volledige plan noemde ik Personal Body Plan. Personal Body Plan is begonnen als een PDF‐document waarbij ik via WhatsApp contact had met mijn deelnemers. Stap voor stap is dit getransformeerd tot: Personal Trainer, Lifestyle Coach en Voedingsdeskundige in je broekzak. Dit alles hebben we volledig intern ontwikkeld en verpakt in een mobiele applicatie. De ontwikkelaars en experts op het gebied van gedrag, voeding, training en herstel werken daarbij nauw met elkaar samen.”

“Er wordt steeds meer bewust naar het leven gekeken. We zien het aan alle ambachtelijke concepten die als paddenstoelen uit de grond schieten. We willen weten waar ons eten vandaan komt, hoe het is verbouwd, wat het met de natuur doet en ga zo maar door. Dat is geen hype, maar structureel gedachtegoed wat ontstaat. Dat kan ik uiteraard alleen maar stimuleren. Wel denk ik dat het belangrijk is om altijd in het grijze gebied te kijken waarbij we in harmonie zijn met onszelf. Die alcoholische versnapering ga je echt nog wel een keer nemen en dat lekkere ijsje op die zomerse dag ook. En dat is ook helemaal prima! Als professionals is het belangrijk dat we er voor waken dat mensen niet in doorslaan in ‘gezond’ bezig zijn, want dat is onnodig. Daarom verwacht ik dat ‘mind’ meer aandacht gaat krijgen.”

IN JANUARI IS CHANGING LIFE HUB GEOPEND EN KLEDINGLIJN FRVR IS NET GELANCEERD. WHAT’S NEXT? “De Changing Life Hub is de fysieke manifestatie van de Fit Lifestyle Experience. Hier brengen we onze merken fysiek tot leven en brengen we gelijkgestemde deelnemers bij elkaar om de beste versie van zichzelf te worden. De puzzel is hiermee compleet door online en offline met elkaar te verweven. Naast Personal Body Plan en FRVR vallen ook nog FORE Lifestyle en DoorMeal onder Changing Life. DoorMeal timmert op dit moment hard aan de weg om Nederland te veroveren. Daarnaast zijn we op oriënterend aan het kijken in welk land een totaalconcept als Changing Life goed past. We zijn ontzettend ambitieus, maar op dit moment echt gefocust op het optimaliseren en verbeteren van onze huidige producten. In de toekomst willen we de Fit Lifestyle Experience verder uitbouwen waarbij we de vier kernelementen gedrag, voeding, training en herstel op verschillende manieren samen kunnen brengen. Changing Life Hotel? Wie weet!” Volg Tom op Instagram via @tom_barten.

“Personal Body Plan heb ik bedacht toen ik nog in het pittoreske Zeewolde woonde. In de sportschool kwam ik al vrij snel tot de conclusie dat alleen trainen niet voldoende was om mijn gewenste resultaat te behalen. Vanuit mijn visie ging het om de synergie tussen de

www.the-urbanites.nl | instagram.com/the.urbanites

• 12 •

The Urbanites 2  
Advertisement