Page 1

FlashLight

nr. 1 ianuarie – martie 2013 Gazetă cool pentru minte, corp și suflet

FlashPoint O gazetă cool Nu am început această aventură din întâmplare. Deși suntem copii, lumea noastră e bogată, provocatoare, specială. Iar țelul nostru a fost DE LA BUN ÎNCEPUT să împărtășim ceea ce gândim, ce simțim și ce facem cu toți cei din jur. Ce înseamnă o „gazetă cool”? Înseamnă că FlashLight este cu adevărat UN ZIAR – o oglindă a activităților și preocupărilor noastre, cu glume, caricaturi, desene, idei inspirate și mesaje ale profesorilor presărate peste tot. FlashLight este și cool deoarece e o revistă DINAMICĂ, superdistractivă și interactivă.

FlashEvents O zi de vineri mohorâtă a lui noiembrie. 2012. Orele clasei a V-a E s-au terminat. Am pornit cu toţii, veseli, cu autocarul, spre firma Delphi, într-o vizită de neuitat. Era prima noastră ieşire împreună: colegi şi doamna dirigintă Alina Crăciun. Când am ajuns la Delphi, după o jumătate de oră de veselie „de drum”, ne-a întâmpinat personalul fabricii, invitându-ne în sala de conferinţe pentru a ne prezenta specificul firmei Delphi. Am înţeles că Fabrica Delphi din Iași produce componente pentru injecție diesel de înaltă precizie, în principal pompe și injectoare pentru sisteme Common Rail. Produsele sunt livrate către diferiți producă-tori europeni de automobile. Ne-am informat, dar ne-am şi jucat împreună cu „gazdele”: trebuia să ghicim firme producătoare de diferite maşini: Porche, Ferrari, Jaguar, Audi etc. A fost amuzant, interesant şi competitiv, fiecare dintre noi fiind dornic să-şi evidenţieze cunoştinţele în domeniu.

În vizită la Delphi Relaxaţi fiind acum, am fost invitaţi să vizităm fabrica, după ce am primit ochelari de protecţie, deoarece exista pericolul ca resturi ale pieselor ce se confecţionau să ne afecteze ochii. Delphi este o fabrică mare, modernă, cu tehnologie de ultimă generaţie. Peste tot erau indicatoare care marcau locurile pe unde aveam voie să mergem. Am văzut roboţi ce lucrau piesele cu o rapiditate şi o precizie specifică lor. Dar nu erau doar roboţi la muncă, ci şi oameni care îşi îndeplineau sarcinile de serviciu. Impresionantă a fost „camera curată”, unde angajaţii făceau curăţenie din oră în oră. Această vizită mi s-a părut interesantă şi binevenită nu doar pentru ceea ce am văzut şi am învăţat, ci şi pentru că am stat alături de colegi şi de draga noastră doamnă dirigintă.

Acum, la început de drum, am ales deja lista principalelor RUBRICI: vom avea un editorial, un articol despre cele mai importante evenimente ale clasei, un altul despre sport sau alte preocupări de timp liber, vom avea creații literare în română sau engleză și... orice altceva ne vom dori. Colegilor mei și tuturor cititorilor le reamintesc că FlashLight e un proiect colectiv: de aceea, sper ca el SĂ NE UNEASCĂ, sper să ne distrăm din plin pregătind fiecare număr (și întrebându-ne apoi de ce l-am făcut așa...), sper să ne ajute să ne cunoaștem MAI BINE. De asemenea, sper să fie un proiect PE TERMEN LUNG și să „crească” împreună cu noi, trecând dintr-o clasă în alta cu „note” mari. Urăm cititorilor lectură plăcută și așteptăm sfaturile lor despre cum să facem din FlashLight o „gazetă cool” tot mai bună și mai interesantă. Alexandru CALCAN

Teodora PRIGOREANU

FlashCartoon

Un elev ocupat


FlashLight

pag.2

FlashWitness

„După dealuri”

A fost într-o vineri... Sala în care am văzut filmul

o gălăgie de nedescris, iar chiar la sfârşit trece un

era îngrozitoare (la cel mai mic cutremur se putea

camion care aruncă noroi pe maşina poliţiei și noroiul

dărâma... Hmmm... Clădiri pur comuniste!). Totuşi

se prelinge pe parbriz…

nu vreau să menţionez numele sălii (deşi îl ştie

Mi-au mai rămas multe nelămuriri, întrebări. Filmul

toată lumea). Dar haideţi să trecem la impresiile

spunea o poveste si nu dădea nici un verdict. De multe

despre film şi să lăsăm aceste aspecte deoparte...

ori lucrurile erau doar sugerate. Atmosfera din film era familiară. Nimic neobişnuit. Există zilnic știri care

Personajele principale Voichiţa şi Alina se reîntâlnesc

vorbesc despre atrocităţi. Atunci m-am întrebat: de ce

după o lungă perioadă de timp (mai exact Alina merge

trebuie să venim la film ca să ne dăm seama că ceva

cu Voichiţa la mănăstirea unde aceasta din urmă era

ce este normal în lumea noastră nu e de fapt

deja călugăriță). Măicuţele încearcă să o liniştească

așa?

prin rugăciune pe Alina, apăsată de multe griji, fiind

Apoi, care e punctul de sprijin al unui om? Părinţii,

astfel nevoite să o lege de o targă cu lanţuri. Într-o

fraţii, prietenii?

dimineaţă Alina moare. În final poliţia vine şi le ia pe măicuţe la secţie pentru a le ancheta ş.a.m.d.

După film, împreună cu familia am fost si am luat autografe. Părinții au stat de vorbă îndelung cu

Întâmplarea este adevărată, iar vara trecută mergând

„preotul“ din film. Un tip obişnuit, cu barbă, cu o şapcă

către mare am trecut pe lângă un indicator ce arăta

pe cap, dispus să discute și curios să afle impresiile.

drumul către respectiva mănăstire. În ciuda faptului că filmul este foarte profund, în el sunt şi câteva glume

Mama a spus că acest film se situează între

(ceea ce pentru cei care nu au văzut filmul pare

Ingmar Bergman „Bunele intenţii” și „Agnes, fiica lui

neverosimil).

Dumnezeu”. Eu nu ziceam nimic; priveam la „părinte”, apoi la

Soarta Alinei mi se pare destul de tragică. Când poliţia

Cristian Mungiu, după aceea la actriţe, respirând aerul

a venit să le ia pe măicuţe la secţie, ele şi-au asumat

rece al nopţii de toamnă.

responsabilitatea pentru moartea Alinei, chiar dacă

Cu coada ochiului mă uitam la clădirea Colegiului

într-o oarecare măsură credeau că au făcut ceea ce

Naţional, impunătoare, apoi la Hotelul Traian de vizavi,

trebuie. Finalul filmului mi s-a părut cel mai profund…

apoi la actriţe și regizor şi-mi spuneam în gând „Toate

Unul dintre politisti (erau doi) aprinde o ţigară (unul

acestea s-au petrecut la Iași”...

din simbolurile păcatului), iar maşina era plină cu măicuţe, la dreapta şi la stânga erau două indicatoare spre mănăstiri, un om spărgea şoseaua creând astfel

FlashProf În clasa a V-a E, fiecare elev este valoros prin aptitudinile și acțiunile sale: mulți doboară probleme grele de matematică la concursuri ca pe te miri ce fleacuri, alții scriu articole, recenzii și eseuri rafinate, unii desenează, alții dansează, interpretează, joacă șah, practică sporturi. Dar ceea ce fac ei împreună – revistă, spectacole, serbări, vizite, petreceri, discuții, proiecte, acțiuni caritabile – contribuie la formarea unui colectiv și aduce plus valoare fiecăruia în parte. De ce? Pentru că valoarea grupului este întotdeauna mai mare decât suma valorii membrilor săi! prof. Alina CRĂCIUN, diriginte

Anastasia FUIOAGĂ

FlashIdeas „Cele mai importante lucruri în lume au fost realizate de oameni care au continuat să încerce chiar și când se părea că nu mai este nicio speranță.” Ion Luca Caragiale „Învaţă-te să surâzi. Priveşte cu interes constructiv către lucruri şi cu prietenie către oameni.” Tudor Vianu


FlashLight

pag.3

FlashTalent Parada animală Trecea parada animală, Într-o enormă vânzoleală. Cinci elefanți umflați cântau, Și puricii dansau , ,,Gangnam Style“ se auzea Maimuța-i dirija. În urma lor cântau în cor Într-un duet asurzitor Un măgar puțin turtit Și un iepure cam... ne-simțit.

Un pas spre ştiinţă

Și-o trupă de girafe renumită La dans nemaipomenită, Valsau, încet, amețitor Într-un mod devastator. Gibonul, mistrețul și-un arici Plus o gașcă de pitici Mergeau și ei la paradă Ca leul să-i vadă. Șaisprezece gorile și șaisprezece veverițe Mâncau pe-ascuns multe semințe. Și se amuzau de zor De efortul tuturor. Toată pădurea era prezentă Doar doamna vulpe e absentă Cică discută-n parlament De lupul mov cel cam dement. Parada a trecut și pe la noi, Într-o zi de joi.

Nu pot dezvălui Ceea ce voi reuşi! Am intrat pe meritul meu La Colegiul Naţional - cel mai bun liceu. Sunt la cea mai avantajoasă clasă, Chiar dacă-i de „millerişti”, e foarte armonioasă.

Tot ce trebuie în viaţă, Lucruri uluitoare Foarte folositoare. În engleză şi-n română Mintea să o ţii în mână.... Universul e imens!

Am colegi minunaţi, Ce sunt foarte „antrenaţi”. Profesorii parcă-s din poveste Şi-au venit să ne înveţe Română, mate, istorie, Ne vor îndruma spre glorie.

Chiar dacă studiez, Şcoala e pe locu-ntâi Unde eşti, acolo să rămâi Pe veci, că n-ai încotro pleca! Iar cu cartea te vei juca.

Tehno, germană, biologie, Geogra, sport, religie, Desen, muzică, dirigenţie, Cultura vastă să ne fie.

Orice asemănare Nu-i întâmplătoare, Deci, dragi colegi Să fiți cuminți Și să vă spălați pe dinți.

Sabina-Mălina GRĂDINARIU

Dar în frunte se strecoară O minunată profesoară: Doamna dirigintă ne învaţă

FlashArt SCRIB ȘEZÂND (Egipt, cca 2600-2350 î.H., Muzeul Louvre) · una dintre cele mai valoroase opere de artă egipteană; · statuie din calcar pictat, cu ochii realizați din alabastru, cristal și piatra neagră; · lucrarea impresionează prin puterea privirii, expresivitatea chipului si atitudinea încordată a scribului, care pare atent, vigilent, concentrat.

Plouă mereu cu idei noi Să le poţi folosi, aşa cum facem noi. Dorim din tot sufletul nostru Să descoperim universul vostru. Teodora PRIGOREANU

FlashJokes Clientul către ospătar: - Nu-mi plac surprizele, aşa că vă zic de acum: am numai 50 de lei la mine. Ce-mi recomandaţi? - Un alt restaurant. Soția pleacă în delegație, în interes de serviciu. Soțul trezește de dimineață copilul, îi face micul dejun și îi pregătește pachețelul, apoi pleacă amândoi spre grădiniță. La grădiniță, educatoarea îi spune tatălui că nu îl cunoaște pe copil. Tatăl încearcă la o a doua grădiniță, apoi și la a treia: de fiecare dată, copilul le este necunoscut educatoarelor. Când ies de la a patra grădiniță, copilul spune: - Tăticule, încă o grădiniță și eu astăzi chiar că întârzii la școală... Elevul: Grozav aş vrea să zbor pe Lună în timpul tezelor! Profesorul: Dar de ce, Mitică? Elevul: Păi acolo orice materie este de 6 ori mai uşoară!...


FlashLight

pag.4

FlashPen 1. Happy Halloween Party A month before Halloween our tutor teacher told us that we would have a party and every pupil had to learn a role in a sketch. For the next four weeks we rehearsed to make sure that everything would be perfect. The great day came. On the thirty-first of October at 6 p.m. both parents and children arrived at school waiting for the beginning of the celebration. The pupils dressed up for the sketches and performed different roles. After that everybody put on costumes to look very scary. Everyone described his/her costume and three judges decided which was the scariest costume. Afterwards, everybody danced and had a great time. Amalia MAXIM

2. The Space Colonial War Prologue The First War In the year 2250, when Warp gates were finally discovered, people started to travel very easily from a planetary system to another. They spread for many centuries, until they met an intelligent alien race, the Exchilarchy. Because of their aggressive behavior, the Exchilarchy were declared a threat to the newly formed galactic power “Nation States of Earth” (N.S.E.) A few decades later, another intelligent race, the Adeliade, was discovered. All the three species who were controlling the galaxy had the same level of technology, mineral resources and military force. When they tried to extend aggressively, the Space Colonial War started. After the War After the war, a race of pirates emerged from all the three species, and it plundered on transport ships that traveled all over the galaxy. The N.S.E. started a “hunt for the pirates”. During this hunt, some pirates who had stolen a N.S.E. ship and attacked an Adeliade science camp were caught, and it appeared as if the N.S.E. itself had stolen technology from the Adeliade.

FlashJokes The man (to a baby crying in the street): Where do you live? Baby: With mamma. The man: And where does your mother live? Baby: With dad. The man: And where does your father live? Baby: At home.

Teacher: Tommy, can you tell me what a hypocrite is? Tommy: I think that it`s a boy who comes to school with a smile on his face.

was a sacrilege for the Adeliade. On the other side, they were using the dirtiest strategy against an enemy they considered “without honor”. So the Adeliade attacked the most fertile planets of the N.S.E. with nuclear bombs. The N.S.E. made a deal with the Exchilarchy: they united against the Adeliade and in return the Exchilarchy would take 2 of the 3 Adeliade huge planetary systems. The deal went as planned, but the defeated Adeliade race also became pirates. The Pirate Attacks and Their Demise The Exchilarchy and the N.S.E. dispatched their fleets around several of the capital planets that had been attacked by the pirated with matrogenic bombs. Working together to rebuild those worlds along many years, the two races eventually became one, with a smarter and healthier people than anybody had seen before, a genuine democracy and a strong army. With a civilization too advanced to attack, the pirates died out and the N.S.E.E. (Nation States of Earth and Exchilarch) prospered. At least for another few centuries. The End... or just the true beginning...

Mihnea LIUȚE

The Second Colonial War The Adeliade formally declared war against the N.S.E. They were a race that prized honor. Stealing

FlashTeam Redactor-șef: Alexandru Calcan

Colaboratori: Laura Păvăluc

Redactori: Teodora Prigoreanu Anastasia Fuioagă Sabina-Mălina Grădinariu Mihnea Liuțe Amalia Maxim

Grafică&Design: Paul Tripşa Coordonator: prof. Alina Crăciun, diriginte FlashLight este un proiect al Clasei a V-a E, Colegiul Național Iași

Flashlight  

news magazine for a high school