Page 1

The Resilient Textile Borders Community Project Centre + Programme and Place + Prospectus + Prototype

Ernesto Carvajal + Elena Polychronidiou

The project is located on the Tesco supermarket site. The proposal aims to create an urban space to link the town centre and university area, in terms of location and programme.

Walkable Sustainable Town

Tesco has brought some benefits and disadvantages to Galashiels. It is the only store of this scale in the Borders, and people from Galashiels and neighbouring towns come here for their grocery shopping. However, there has been resistance from locals due to the striking size and glass typology compared to the town’s architecture.

Other Resilient Borders 2016 Projects + Textile Centre + Textile Community Centre + Mobile Kids + Borders Design Incubator + Wellbeing Centre and Market + A Centre for Visual Landscape + Borders Water + Skills Traditional + Open Textile Edinburgh School of Architecture and Landscape Architecture M.Sc. Advanced Sustainable Design 2016

Hence, we propose to use part of the existing building structure for community purposes. A new facade will provide a friendlier environment, and by locating new functions next to Tesco, flows of people will come in direct contact with our proposal. The programme will attract different users and incentivise social interactions between locals, visitors and shoppers under a common “textile culture”. The project will become a linkage between the commercial and textile character of Galashiels. According to BBC, due to increase in online sales, big retail shops will be reduced by 30%. This reduction will be used for the new programme. Proposed Uses

Mixture of uses at urban level


The Resilient Textile Borders Community Project Centre + Programme and Place + Prospectus + Prototype

Ernesto Carvajal + Elena Polychronidiou

The proposal constitutes the physical linkage between the old city centre with the new commercial area. An urban square is proposed in place of the existing parking lot. The square conects tle level of the street with the proposed uses, as well as with the river which lies behind the building. The proposed square encourages walkability in the town by creating a network of walkable spaces. One of the main sustainable strategies is the reuse of the existing structure and its adaptation for different uses. Through this strategy, the building area is kept as is, reducing investment in materials and construction processes.

Adapt Existing Structure

Other Resilient Borders 2016 Projects + Textile Centre + Textile Community Centre + Mobile Kids + Borders Design Incubator + Wellbeing Centre and Market + A Centre for Visual Landscape + Borders Water + Skills Traditional + Open Textile Edinburgh School of Architecture and Landscape Architecture M.Sc. Advanced Sustainable Design 2016

Proposal Plan and Model


The Resilient Textile Borders Community Project Centre + Programme and Place + Prospectus + Prototype

Ernesto Carvajal + Elena Polychronidiou

A main objective of the project is to achieve energy neutrality and reducing the energy consumption by using passive means, such as natural ventilation, heating, cooling and lighting. The energy needed for active systems will be produced by renewable sources, such as a hydro system and PV panels. Additionally, the project aims to expand the green areas next to the river that connect with other parts of the town. Lastly, the re-use of existing building as well as the implementation of local materials is proposed to reduce the environmental impact of a new construction. Micro Hydro System: We take advantage of the river flow to power the facilities with the hydro system. The benefit of using the river flow is a permanently reliable source. Also the objective is to show the energy infrasctructure, so the people can be aware on how the building is being powered.

Other Resilient Borders 2016 Projects + Textile Centre + Textile Community Centre + Mobile Kids + Borders Design Incubator + Wellbeing Centre and Market + A Centre for Visual Landscape + Borders Water + Skills Traditional + Open Textile Edinburgh School of Architecture and Landscape Architecture M.Sc. Advanced Sustainable Design 2016

Photovoltaic System: The large roof area allows us to consider sunlight as an important energy source. This surface will be used for photovoltaic panels that can provide the remaining amount of energy needed to make the building carbon neutral.


The Resilient Textile Borders Community Project Centre + Programme and Place + Prospectus + Prototype

Ernesto Carvajal + Elena Polychronidiou

The first step for the proposed project is to remove the existing roof from the steel structure. The current roof is composed of light metal sheets of the main building structure. Currently the materials do not show insulation or any use of natural resources, such as daylight. Thus, the main idea is to use the roof to provide daylight and to ensure interior air quality. After this, the idea is to create a modular system to provide even conditions throughout the building. The modular system attempts to combine PV panels as a renewable energy source, daylight catchment for indirect interior lighting, exhaust air ventilation, and an overall improved interior special quality.

Other Resilient Borders 2016 Projects + Textile Centre + Textile Community Centre + Mobile Kids + Borders Design Incubator + Wellbeing Centre and Market + A Centre for Visual Landscape + Borders Water + Skills Traditional + Open Textile Edinburgh School of Architecture and Landscape Architecture M.Sc. Advanced Sustainable Design 2016

The modules are designed to be prefabricated offsite to reduce material waste and shorten construction time. Each module consists of two elements: a steel truss system to be placed on top of the existing beams, and a lighter structure to contain the services. Both elements will be installed by cranes, which will facilitate assembly and eventual disassembly in the future. Daylight analysis – Radiance and FlucsDL The building proposal has two main programme elements: the existing Tesco, and the proposed textile community centre. Tesco needs between 750-1000 lux, and for workshops an average of 500lux. Day lighting can achieve the required levels of light. Air temperatures – Without heating and cooling The temperatures target are set specifically for the new building programme. However, the simulation was run to see the results on how the proposed roof system behaves in terms of temperature. The data shows that in winter the rooms will not go bello 9ºC, and in summer, there is no overheating.


The Resilient Textile Borders Community Project Centre + Programme and Place + Prospectus + Prototype

Other Resilient Borders 2016 Projects + Textile Centre + Textile Community Centre + Mobile Kids + Borders Design Incubator + Wellbeing Centre and Market + A Centre for Visual Landscape + Borders Water + Skills Traditional + Open Textile Edinburgh School of Architecture and Landscape Architecture M.Sc. Advanced Sustainable Design 2016

Ernesto Carvajal + Elena Polychronidiou


The Resilient Textile Borders Community Project Centre + Programme and Place + Prospectus + Prototype

Ernesto Carvajal + Elena Polychronidiou

The ground floor accomodates the exhibition areas for the display of textiles. The double-hight first floof, on the other hand, accomodates a greenhouse with hydroponic plants and vegetables for sale as an extention of Tesco. To acieve energy neutrality, four systems are proposed. Louvres on the roof and facade help to control the light

Other Resilient Borders 2016 Projects + Textile Centre + Textile Community Centre + Mobile Kids + Borders Design Incubator + Wellbeing Centre and Market + A Centre for Visual Landscape + Borders Water + Skills Traditional + Open Textile Edinburgh School of Architecture and Landscape Architecture M.Sc. Advanced Sustainable Design 2016

levels in the exhibition area on the ground floor from glare, but allow enough lith to water a proposed hydroponic greenhouse on the first level. Natural ventilation allows air to pass, and in cooler days, a ground source heat pump warms the air before reaching the interior. The water system collects and adds nutrients to rainwater for watering the plants. The photovoltaic system generates

enough energy to power building and be carbon neutral. The roof louvres close horizontally to filter sunlight in summer months, and open in winter when not needed. Facad louvres rotate in alignment with sun angle depending on the desired amount of sunlight in summer and winter months in the different spaces.


The Resilient Textile Borders Community Project Centre + Programme and Place + Prospectus + Prototype

Ernesto Carvajal + Elena Polychronidiou

The shading louvres are movable and adjustable to varying conditions. The exhibitions areas need protection from direct sunlight, wheras the first floor needs direct sunlight. The diagrams show the seasonal variations in sunlight and the louvre system’s response, always maintaning optimum interior conditions according to the use. The facade is then a direct response to the external conditions, in order to provide adequate internal conditions. Ventilation during summer is provided through opening windows. However, because the greenhouse requires both a constant temperature between 20-24ºC, and good air quality, In winter or in colder nights, we propose to use ground source heat to condition the incoming air in order to achieve target levels. w

Other Resilient Borders 2016 Projects + Textile Centre + Textile Community Centre + Mobile Kids + Borders Design Incubator + Wellbeing Centre and Market + A Centre for Visual Landscape + Borders Water + Skills Traditional + Open Textile Edinburgh School of Architecture and Landscape Architecture M.Sc. Advanced Sustainable Design 2016

Profile for #MUI Medellín Urban Innovation

2016 b textile community centre  

2016 b textile community centre  

Advertisement