Page 1

The Resilient Gala Borders DesignHub Project Vasuta Chan + Ruyi Shen

+ Programme and Place + Prospectus + Prototype

The purpose of the project is to increase the job opportunities for graduate students, designers, artists and also for working age people who intend to raise their skills, responding the demand from existing employers in the city and the global scale. With the coming of the railway we personally believe that the number of visitors would be increased and this is a great opportunity for local business. On the one hand, business needs to leverage their resources and extend the target-group. On the other hand, student’s skills and local knowledge should be increasingly promoted to public. These would enable public understanding the identity of Galashiels. At the heart of this is the tradition and continued skills and knowledge in and around the textiles industry.

links to our other projects - Forming Nexus - Knowledge Corridor - Gala Gait - Eol Gala - Cycling Gala - Textile Heritage - Gala Design Hub - Textile Tectonics - Food for Thought - The Well-being Network - The Healthy Connection

Secondly, “How do we support and promote the products into public, and also creating the job opportunity for young designers?” We propose that there should be places for supporting the production, storage, display and delivery of new product. We have four main aims: 1. Advocate a greater understanding of the value of textiles and celebrate and enhance the value of design. 2. Inspire designers and the public; make powerful tools and facilities available and accessible. 3. Enhance professional development; define global standards and practices; mobilise a global design movement. 4. Extend the target-group by the benefit of digital technology; products, local knowledge and city heritage to be simultaneously strengthened by a new digital framework.

Edinburgh School of Architecture and Landscape Architecture M.Sc. Advanced Sustainable Design 2015

The drawings to the right show a new relationship between college and town. Tesco becomes a workshop hub for new business - linked to the station by a commercial textile quarter and an enhaced route to the college.


The Resilient Gala Borders DesignHub Project Vasuta Chan + Ruyi Shen

+ Programme and Place + Prospectus + Prototype

Fundamental to the proposal is a route from the new station via a market place in the former Tesco through to the Textile College.

links to our other projects - Forming Nexus - Knowledge Corridor - Gala Gait - Eol Gala - Cycling Gala - Textile Heritage - Gala Design Hub - Textile Tectonics - Food for Thought - The Well-being Network - The Healthy Connection Edinburgh School of Architecture and Landscape Architecture M.Sc. Advanced Sustainable Design 2015

The drawings on the right show pedestrian flows coming together on the Tesco site. It suggests the Market Street square as an important focus for the town and the new dvelopment.

In this proposal, Tesco is transformed into a new hub for small business design and manufacturing. It includes offices, production and critically warehouse storage. Parking underneath allows for efficient distribution and visitor parking. It serves new retail areas along Channel Street on the way to the station.


The Resilient Gala Borders DesignHub Project Vasuta Chan + Ruyi Shen

+ Programme and Place + Prospectus + Prototype

Programmatic Proposition The project started in looking at the three sustainable foundations for resilient development, (economy, environment and society). We would like to begin with a programmatic proposition. Generally, there are 5 steps in the textile chain namely 1. designing, 2. processing 3. warehouse 4. distribution 5. retail

links to our other projects - Forming Nexus - Knowledge Corridor - Gala Gait - Eol Gala - Cycling Gala - Textile Heritage - Gala Design Hub - Textile Tectonics - Food for Thought - The Well-being Network - The Healthy Connection Edinburgh School of Architecture and Landscape Architecture M.Sc. Advanced Sustainable Design 2015

These processes have been transformed into functional requirements. The first four steps are considered to colocate because of a strong linkeages between them. These relationships include studio, office, production area, warehouse and delivery. For retail, we would locate this in the town centre to benefit from other ratailers and food & drink outlets. Retail space would be primrily located on the first floor with display, museum and interpretative facilities located on the ground floor.


The Resilient Gala Borders DesignHub Project Vasuta Chan + Shen Ruyi

+ Programme and Place + Prospectus + Prototype

links to our other projects - Forming Nexus - Knowledge Corridor - Gala Gait - Eol Gala - Cycling Gala - Textile Heritage - Gala Design Hub - Textile Tectonics - Food for Thought - The Well-being Network - The Healthy Connection Edinburgh School of Architecture and Landscape Architecture M.Sc. Advanced Sustainable Design 2015

The above photomontage shows how covered ways provide protection and brand identity to the refurbished retail area. It includes interpretation boards as well as shelter and display lighting.

The massing diagram to the right shows how refurbished retail space might be realised. It would act as a combination of retail and exhibition space to both retail consumers and bulk buyers. The scheme is intended as a shop window to a growing business resource based around niche and high value textile production in the Scottish Borders.


The Resilient Gala Borders DesignHub Project Vasuta Chan + Shen Ruyi

+ Programme and Place + Prospectus + Prototype

links to our other projects - Forming Nexus - Knowledge Corridor - Gala Gait - Eol Gala - Cycling Gala - Textile Heritage - Gala Design Hub - Textile Tectonics - Food for Thought - The Well-being Network - The Healthy Connection Edinburgh School of Architecture and Landscape Architecture M.Sc. Advanced Sustainable Design 2015

Transforming Tesco A bold proposal is to remake Tesco as a new centre for production and distribution for Borders textiles. It works along the principle of incubator units as seen in University Campus in the UK with affordable space for design, manufacture and storage. The large open nature of the steel shad allows for a variety of different adaptable spaces to function almost as a market. An important aspect of the space is warehousing for stock storage and easy access for distribution vehicles. The building itself is subject to a sustainable retrofit utilising low impact materials and renewables. The key shows the location of key aspects of the building. 1. Polycrastalline (PV panel) 2. Existing roof with passive ventilation 3. Existing roof structure 4. North faรงade 5. West faรงade 6. Existing column 7. East faรงade 8. South faรงade (main entrance)


The Resilient Gala Borders DesignHub Project Vasuta Chan + Ruyi Shen

+ Programme and Place + Prospectus + Prototype

The building is designed to be naturally ventilated, with exposed mass concrete slabs, motorised openable windows and roof vents that draw air through the building. A ventilation strategy provides fresh air and generate a healthy environment for its users. Also required is an alternative method of cooling otherthan air conditioning.

links to our other projects - Forming Nexus - Knowledge Corridor - Gala Gait - Eol Gala - Cycling Gala - Textile Heritage - Gala Design Hub - Textile Tectonics - Food for Thought - The Well-being Network - The Healthy Connection Edinburgh School of Architecture and Landscape Architecture M.Sc. Advanced Sustainable Design 2015

There are 1,554 photovoltaic solar panels on the roof. Electricity generated from these panels is used in the building. A lighting control system adjusts the level of artificial light in response to external conditions and movement sensors ensure lights are turned off in unoccupied areas. An array of photovoltaic panels onthe roof provides some 30% of the total power requirement for the building.


The Resilient Gala Borders DesignHub Project Vasuta Chan + Ruyi Shen

+ Programme and Place + Prospectus + Prototype

Channel Street Retail Hub Where new build is inserted into the existing streetscape, a simple two storey design is proposed constructed from steel frame to allow clear uniterrupted retail and display space. The buildings are designed to blend in well with their surroundings but are radically different in their sustainable response, energy use and carbon emissions. The drawings to the right show how the basic structure is built up - with a clear design for [re]deconstruction strategy. Sunspaces provide good amentiy space with the possibility of incoporating roof gardens at first floor level.

links to our other projects - Forming Nexus - Knowledge Corridor - Gala Gait - Eol Gala - Cycling Gala - Textile Heritage - Gala Design Hub - Textile Tectonics - Food for Thought - The Well-being Network - The Healthy Connection Edinburgh School of Architecture and Landscape Architecture M.Sc. Advanced Sustainable Design 2015


The Resilient Gala Borders DesignHub Project Vasuta Chan + Ruyi Shen

+ Programme and Place + Prospectus + Prototype

Passive house has been chosen as a design standard for the Channel Street Retail Quarter. It requires little if any heating, relying on very high levels of insulation and extremely high levels of airtightness. Mechanical ventilation is used in order to allow heat exchange between inlet and exhaust air as well as controlling insulation levels. The high levels of insulation found in modern timber frame walls eliminates the risk of surface condensation provided there is adequate room ventilation and heating. Condensation risk calculations for such a wall indicate no risk of interstitial condensation,

links to our other projects - Forming Nexus - Knowledge Corridor - Gala Gait - Eol Gala - Cycling Gala - Textile Heritage - Gala Design Hub - Textile Tectonics - Food for Thought - The Well-being Network - The Healthy Connection Edinburgh School of Architecture and Landscape Architecture M.Sc. Advanced Sustainable Design 2015

Full mechanical ventilation provides a precisely controlled ventilation rate in the 0.5-1.0 ACH range at any time. This can result in significant energy savings, but the benefits must be carefully weighed against the cost of installation. Mechanical ventilation offers the additional advantages of a relatively dust-free environment, as the inlet air is filtered. With mechanical ventilation opening lights to windows are still required. In cool temperate climates, air conditioning should not be required and cross-ventilation using opening lights will provide adequate air movement for summer cooling when used in conjunction with shading and selective thermal mass.

Profile for #MUI Medellín Urban Innovation

2015 g gala design hub  

2015 g gala design hub