Page 1

!SIDE 31! "Det avgjørende er ikke hvor du kommer fra, men hvor

Nr. 1 FEBRUAR 2014 25. ÅRGANG

du skal" sitat Levi Henriksen

!SIDE 14! !SIDE 24! "For å kunne fortsette å drive produksjon i Norge, må bransjen ut å gjøre seg lekre"

TREVAREDAGENE TRE & PROFIL 1-2014

Nordvestvinduet AS

FRAMTIDENS LAFT 1


2

TRE & PROFIL 1-2014


1-2014 Innhold: LEDER: Champagnesnekker

En smakebit

5

Tenk ut av boksen

6 TENK UT AV BOKSEN For at vi skal overleve i Norge må vi satse på automatisering og godt arbeidsmiljø, sier salgssjef Arve Martin Almenning i Nordvestvinduet AS. Derfor gjør vi det, for vi skal fortsette å produsere våre vinduer i Norge.

MARKEDSKOMMENTAREN

10

Med sans for Offshore

12

En naturlig kremmer

16

FRAMTIDENS LAFT

20

FRAMTIDENS LAFT

Vi må ut å gjøre oss lekre

24

Næringslivsprisen i Tysvær til Førre Trevare AS

27

Isolaft® er bygget på en idé om å skape en laftestokk, som kan bidra til bedre varmeisolering, av høykvalitetsmaterialer uten krymp og setning og med rask byggetid. For 10 år siden ble ideen lansert som et produkt.

Husmesse hos UNITEAM

28

Corian og gran i ladestasjoner for elbil

29

TREVAREDAGENE

30

En teknologisk framtid

34

Robotstyring gjør lakkeringsanlegg attraktive for mindre vindus- og dørprodusenter

35

Nordlamell og Måndalen Trevare

37

TREVAREDAGENE Trevaredagene gikk av stabelen i slutten av januar og mer enn 230 deltakere hadde meldt seg på. Bransjeforeningen Norsk Trevare hadde i år valgt å sette fokus på teknologi i industrien. Trevaredagene er den viktigste møteplassen for bransjen, og med Geir Lippestad som et av de store trekkplasterne ble det et svært vellykket arrangement.

Hedret for 40 år ved Tonning Møbelfabrikk 38 Nyheter

40

Trevareskolen: CNC verktøy

48

Leverandørguiden

52

Møbelmessen i Stockholm

62

Messenytt

66

TRE & PROFIL 1-2014

Møbelmessen i Stockholm

Møbelmessen i Stockholm er godt besøkt og her finner vi også mange norske utstillere. I denne utgaven finner du noen smakebiter av det vi så på messa. Forsidebilde: Foto: Elisabeth Østby, Stockholm Furniture Fair

3


Sees vi? Fensterbau Frontale 2014 i Nürnberg 26.03. - 29.03.

Vi sees på Ligna!

Powermat 600

Powermat 600

Den populære PowerLock teknologien, nå også på Weinigs mindre høvelmaskiner. Powermat 600 med både PowerLock verktøyfastspenning, og Memory-system er det mest fleksible systemet man kan få i dag. Verktøybytte og omstilling av maskinen skjer i løpet av sekunder. Med opsjonen CNC-styrte akser finner maskinen automatisk tilbake til aktuell lagret profil. Powermat 600 kan leveres med 4 ulike spindelkombinasjoner, fra 5 til 7 spindler. Universalspindelen kan bygges på som ekstra spindel. Opsjonen 8.000 o/min gir 33% høyere matning med bibeholdt høvlingskvalitet. På tide å bytte ut din gamle høvel til en med moderne teknologi?

A. Falkenberg Eftf. A/S, Billingstadsletta 30, 1396 Billingstad, tlf 66 77 89 00, info@falkenberg.no - www.falkenberg.no 4

TRE & PROFIL 1-2014


Les oss på nett: www.tre-profil.no Nr. 1 - februar 2014 25. årgang

LEDER

Utgitt av:

Champagnesnekker!

Tre & Profil A/S Postadresse: Industriveien 23, 2069 JESSHEIM Telefon: 40 84 59 94 E-mail: post@tre-profil.no www.facebook.com/treprofil www.tre-profil.no Signerte artikler og innlegg står for den enkelte forfatters mening. Abonnementspriser: Norge kr. 420,- + mva. pr. år. Nordiske land NOK 460,- pr. år. Andre land: NOK 480,- pr. år. Annonsepriser For fullstendig prisliste, se

www.tre-profil.no 1/1 side, 4 farger.................kr.13.500,1/2 side, 4 farger..................kr. 8.900,1/4 side, 4 farger..................kr. 6.400,Utkommer hver annen måned. SSN 0803-1282

Hvordan skal vi møte framtidens utfordringer og konkurransen fra utlandet? Et stort spørsmål, som det ikke finnes noen fasitsvar på. Men på årets Trevaredager fikk vi med oss noen punkter som kan være til hjelp.

Teknologi og automatisering er en løsning for mange. Flere og flere fabrikker investerer i hel eller halv automatiske produksjonslinjer. Slik unngår man økende lønnskostnadene, og roboter og maskiner jobber presist og uten pauser. Men for noen er det håndarbeidet som gjør "jobblivet" verdt å leve. -Det å skape noe med hendene var grunnen til jeg utdannet meg til snekker, sier Kasper Sveen. Derfor er han litt redd for alle maskinene som tar over jobbene til ansatte. Men det finnes rom for alle. For en trend hos forbrukere er at de vil ha noe særegent og utenom det vanlige. Det handler om individualitet og personlighet. Vi viser hvem vi er gjennom hva vi kjøper, og da ønsker vi kvalitet og noe som er bare vårt. Sigrid Murud gav oss oppskriften på hvordan en skal markedsføre seg. Vi må skape en historie rundt produktene våre som kunden kan presentere videre, sier hun. Vi må tørre å vise oss fram og ta i litt. Ikke være så redd for å være litt pompøs, sier hun. Vi kan tillate oss å være litt champagnesnekkere. Smør på og være stolt av produktene dine! På Stockholm Furninture Fair var det spesielt en stand som vekket min nysgjerrighet. En stand med flotte dører og vinduer skilte seg ut blant de andre møblene. Her var to bedrifter representert, som fokuserer på produktenes møbelfunksjoner og finesser. Slik skiller de seg ut i markedet. Pris er ikke lenger et tema, nå er det materialer, tilpasninger og finish som teller for kundene, sier de.

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Østby

TRE & PROFIL 1-2014

5


BEDRIFT

Nordvestvinduet AS

Tenk ut av BOKSEN Av Elisabeth Østby

For at vi skal overleve i Norge må vi satse på automatisering og godt arbeidsmiljø, sier salgssjef Arve Martin Almenning. Derfor gjør vi det, for vi skal fortsette å produsere våre vinduer i Norge. Nordvestvinduet AS mener også at man må tørre å gå litt utenfor boksen. Det har de gjort med sitt nye bygg der det nye malingsanlegget står. Et produksjonsbygg med glassfasade er ikke vanlig i denne bransjen. –Vi kan glass og det skal vi vise fram, sier Arve Martin. En skikkelig rundtur på Vestlandet kan være en litt "risky business" på vinterstid. Men den dagen jeg landet i Ålesund var det en varm bris som møtte meg da jeg gikk av flyet. Sola var på vei opp og himmelen var dekket av glødende rødfarger. Pluss seks grader og tørre veier gjorde en lang dags ferd til Måløy helt perfekt.

Fasadeløsninger Nordvestvinduet AS dukket opp på min venstre side da jeg kom til Almenningen, og her hadde det skjedd ting siden sist. En helt ny produksjonsbygning med glassfasade står i fin sammenheng med administrasjonsbygget som vekket stor oppmerksomhet da det sto ferdig for kun to år siden. -Vi er opptatt av fasade og vil vise at vi i tillegg til å produsere vinduer også kan få til flotte fasadeløsninger, sier Arve Martin. Vi må vise oss fram i et presset marked, og dette er en av måtene vi gjør det på.

Godt arbeidsmiljø Den nye bygningen går over to plan der det er 150 kvadratmeter i hvert plan. Nytt malingsanlegg med to nye roboter pluss bygninger kom på 10 millioner kroner. Alt sto ferdig i 2013. Robotene er levert av A. Falkenberg og er av merket Igiotto, Cefla. -Arbeidsmiljø er viktig, derfor

6

er vi opptatt av at lokalene skal være lyse og trivelige, forteller Arve Martin. Med vinduer som går fra gulv til tak vises hele malingslinja utenfra, og de som jobber inne har en trivelig hverdag.

En vellykket investering -Robotene sprøyter på begge sider, og innstalleringen av disse har gått nesten smertefritt. En slik investering er gull verdt, og disse har vi hatt god nytte av fra første stund. De har større kapasitet enn vi ble forespeilet, forteller daglig leder Jonny Almenning. Nordvestvinduet har beholdt det gamle anlegget der en kjører noen spesialvarer. Det gir oss også en fleksibilitet ved nedetid i robotanlegget. Vi er kloke av skade, sier Arve Martin. Derfor liker vi å sikre oss hvis det skulle oppstå problemer.

Miljøsatsing Denne klokheten stammer nok fra en annen investering bedriften gjorde i 2011. En CNC karmlinje fra Biesse skulle være klar til bruk dette året, men det har vært mye feil med den fram til nå. Det skal sies at dette er en hypermoderne maskin med mange spesifikasjoner, sier produksjonssjef Dag Ståle Varpe Leivdal. Vi produserer på den, men det er fortsatt for mange stopp. Vi håper å være helt i mål om svært

TRE & PROFIL 1-2014


BEDRIFT

Nordvestvinduet AS

F.v: Arve Martin Almenning, Jonny Almenning og Dag Ståle Varpe Leivdal. kort tid nå, sier daglig leder Jonny Almenning. Denne maskinen er et ledd i bedriftens miljøsatsing. Den har svært lavt energiforbruk på grunn av at motorene stopper når emnene er bearbeidet. Den står ikke på ”tomgang” slik som andre maskiner gjør. Dette året miljøsertifiserer de alle produktene sine og har utviklet en EPD som flere i det beskrivende ledd stiller krav til. De produserer miljøvennlige produkter med lang levetid og som har god isolasjonsevne. Alt avfallet fra produksjonen samles og lages om til briketter. Disse brikettene brukes til å varme opp fabrikken. -Vinduene våre er energieffektive og har gode U-verdier. Produktutvikling er Nordvestvinduet gode på, og fokuset på det er stort. Vi ligger godt an til TEK 15 sine mulige utfordringer, sier Jonny, men det kan vi snakke om ved en senere anledning, smiler han lurt.

Automatisering kan gi bedre rekruttering -Automatisering er viktig for å henge med i konkurransen både når det gjelder effektivitet, kostnad og kvalitet. Men vi er også avhengig av mennesker. Tidene har forandret seg, og det har måten vi jobber på også. Unge mennesker har et håndlag med dataløsninger som vi litt eldre ikke har, sier Arve Martin. Ved å automatisere så mye som vi har gjort de siste årene, ser vi at de unge trives bedre og gjør en kjempejobb. Det er klart at det for disse har en større verdi å trykke på knapper enn å stå å sprøyte på maling. Ved å automatisere er Arve Martin sikker på at de kan få tak i flere unge. Det er viktig å ha en arbeidsstokk i alle aldre og av begge kjønn for å skape et så godt arbeidsmiljø som mulig. Derfor er vi glade for at vi både har mange unge og mange damer i produksjonen.

Mangfold -Gode hjelpemidler til løfting av tunge vinduer har gjort at flere damer har villet jobbe hos oss. Arbeidsmiljø er noe vi skaper selv, sier Arve Martin. -Vi har også et godt utviklet samarbeid med bedriftshelsetjenesten og NAV og har fått til faste møter på bedriften hver 14 dag, der utfordringer og videre satsinger diskuteres med HR leder og den enkelte ansatte. Det siste vi arrangerte nå var kurs

TRE & PROFIL 1-2014

7


BEDRIFT

Nordvestvinduet AS

2

1

3

4

Bilde 1) Silvia Mirowskq er fra Polen og har jobbet i Nordvestvinduet i snart tre år. Bilde 2) Stein Ove Bakken viser fram et av vinduene som ikke akkurat har standardmål Bilde 3) Siw Kråkenes er god utsikt fra monteringslinja Bilde 4) Arve Martin Almenning og operatør på malingslinja Ole Petter Bugjerde.

i løfteteknikker. Av de 90 ansatte er 25 stykker fra utlandet. Det å kunne norsk er viktig for et godt samarbeid og for at de skal trives på jobb og i nærmiljøet. Derfor har bedriften inngått et samarbeid med folkeuniversitetet om norskundervisning som de arrangerer på fabrikken.

Må fortelle om våre fordeler -Vi må hele tiden jobbe ut fra hva som er positivt med å jobbe hos oss. Er arbeidsmiljøet godt blir folk værende. Vi konkurrerer mot høye lønninger i oljebransjen, men de som jobber der

8

kan ikke gå hjem til vanlig tid hver dag. Vi har mange fordeler, og det må vi kommunisere ut. Nordvestvinduet har to lærlinger fra industriell linje for tre og møbelteknikk, en gutt og en jente. En tredje er på vei inn. Nå ønsker de seg eg lærling i retning automasjon/mekanisk. Vi jobber med dette rundt vår mulighet som opplæringsbedrift i faget.

Brann i fabrikken

I september 2013 var malingsanlegget i full gang. To måneder etter, i november, begynte det å brenne. –Vi skulle forsterke conveyoranlegget, forteller Jonny. Sveisingen gjorde at det tok fyr

TRE & PROFIL 1-2014


Nordvestvinduset AS

i et filter, og alle ansatte ble evakuert. Heldigvis fikk de slukket brannen fort nok til at alt utstyr ble reddet. Det var kun røyken som var problemet. Det begynte å brenne på en torsdag, og vi var i full gang igjen på søndag, sier Jonny. Dette var takket være alle de ansatte, leverandører og andre som stilte opp og handlet raskt. Uten dem hadde vi ikke klart det så kjapt, sier produksjonssjef Dag Ståle Varpe Leivdal.

Ser lyst ut framover I 2012 var de 100 ansatte i bedriften og hadde en omsetning på 117 millioner kroner. I 2013 gikk både antall ansatte og omsetning ned. Det første halve året i fjor var vanskelig, forteller Jonny. Men fra sommeren av ble ordreinngangen god, og de har møtt vinteren og det nye året med en god ordrereserve. -Vi ser absolutt lyst på framtiden. Gjør vi ikke det kan vi likeså godt stenge hele butikken med en gang, mener Arve Martin.

Nordvestvinduet jobber innenfor tre segmenter: 1) Individualmarkedet, der kunder i større grad kan designe sine egne vindu og dørløsninger. Dette er et marked i sterk vekst. 2) Rehabilitering og antikvar markedet 3) Volummarkedet, som er på prosjektsiden er det største for bedriften.

En papirløs bedrift Neste punkt på lista er i ferd med å komme på plass. Et nytt produksjonssystem innføres. AX og Optiwin skal gjøre bedriften papirløs. AX er et regnskap- og produksjonssystem som skal samkoordineres med Optiwin som er den vindusfaglige biten. Peritus og Liodden data står bak dette systemet. Istedenfor å bruke papirer i produksjonen skal det nå brukes Ipad-løsninger. Dette gjør at en får direkteinformasjon til og fra produksjonsplanleggingen med de unike muligheter det gir, sier Jonny.

BEDRIFT

Flatere struktur –Vi holder også på med en organisasjonsutvikling, forteller Jonny. Året 2013 ble et utfordrende år på mange måter. I februar i fjor fikk Jonny vite at han hadde kreft. Det har vært et tøft år, og det har vært nødvendig med en endring i ledelsestrukturen. Jeg har gjort samme feilen som mange andre, forteller han. Jeg har jobbet 170 prosent og tatt for mye ansvar. Nå har jeg gått ned til å jobbe 100 prosent, smiler han. Og jeg ser at de klarer seg godt uten at jeg er her hele tiden. -Vi må ha en flatere struktur, og det jobber vi med nå. Vi drar med oss alle fra operatørnivå og til Jonny og oss andre som sitter i administrasjonen, sier Dag Ståle. Bevisstgjøring av de oppgavene vi har, og fordeling av ansvar, er med på å involvere alle på et annet nivå. Vi står foran tøffe tider, men vi er sikre på at de grep vi tar i dag skal sikre fortsatt produksjon og vekst i Norge, avslutter Arve Martin, Jonny og Dag Ståle.

D i n l e ve ra n d ø r av REHAU er en betydelig leverandør av polymerprodukter til møbelindustrien. Vi har et komplett utvalg av kantlister, mineralplater og sjalusiprodukter i PVC, PP og ABS, som er rettet mot møbel- og innrednings-produsenter, designere og entreprenører.

kantlister www.rehau.no/møbel

Kontakt Lise Rakstad på: Tlf. +47 22 51 41 59 Mob: +47 90 18 83 11 E-post: lise.rakstad@rehau.com

TRE & PROFIL 1-2014

9


MARKED Svak volumøkning I følge Norsk Trevare endte 2013 svakt over fjoråret volummessig. Svingningene er litt ulike blant produsentene, ettersom hvor de kommer inn i byggefasen. Mens vindusprodusentene opplevde et tøft 1. halvår og et historisk høyt 3. kvartal, leverte kjøkkenprodusentene på sin side de beste tallene i 2. kvartal, og hadde en stor nedgang i siste kvartal. Blant trappeprodusentene var det også et tøft siste kvartal, med to store konkurser, L-Trapp og Tarraldsen Trevare.

Et tøft år Det er ingen tvil om at 2013 var et tøft år som tæret på marginene, sier Norsk Trevare. Felles for alle trevare- produsentene er at omsetningen og gjennomsnittprisen per produkt har gått ned.

Stabil import Importen av trevareprodukter har holdt seg stabil, kun 1% opp og endte på 3,1 mrd. kroner. Over 80 % av importen kommer fra de andre nordiske landene, og importen fra Danmark er den som øker mest på nesten alle produktområder.

Vesentlig reduksjon i eksporten Eksporten går gradvis ned for hvert år. I fjor var det en nedgang i 14 % i eksporten som nå totalt sett er på under 200 mill kroner.

Alu-tre Salget av aluminiumsbelagte trevinduer økte med hele 15 % fra 2012 til 2013, og står nå for ca 6 % av det totale vindussalget.

Dansk Design

Mens vi i 2012 opplevde en formidabel vekst i kjøkkensalget, har dette flatet ut i 2013. Dette henger nok svært nøye sammen med utflating i både bygging og salg av boliger. Mens importen av danske kjøkken og bad økte med 9 % i 2013, gikk den svenske importen ned med hele 41 %.

Antall solgte vinduer I 2013 ble det solgt 1 % flere vinduer enn i 2012. Snittprisen per vindu lå på 2990 kroner. Snittprisen var lavest i 2. kvartal, og høyest i 4. kvartal. Salget av aluminiumsbelagte trevinduer økte med 15 % og utgjorde ca 6 % av det totale vindussalget i 2013.

Innerdører I 2013 ble det solgt 5 % færre innerdører enn i 2012. Omsetningen av innerdører var stabilt med året før. Snittprisen per dør lå på 1068 kroner. Snittprisen økte dermed med 5 % fra året før.

Ytterdører I 2013 ble det solgt 7 % færre ytterdører enn i 2012. Omsetningen av ytterdører gikk ned med 7 %. Snittprisen per ytterdør lå på 4163 kroner. Snittprisen holdt seg dermed stabil mot 2012 priser.

Kjøkken Antall solgte kjøkkenskap gikk ned med 2% fra 2012 til 2013, mens omsetningen gikk ned med 3 %. Snittprisen per skap lå på 1027 kroner i 2013, og gikk altså noe ned, (1 %) fra året før.

Igangsetting av boliger Boligsalget i 2013 i år viser et samlet fall på 12 % fra 2012. De to siste kvartalene var nedgangen 24 % sammenlignet med samme periode i 2012. Igangsettingen av leiligheter er lavere enn på lenge. Siden høsten 2011 har leiligheter utgjort ca. 50 % av solgte boliger, men i fjor falt denne andelen til 40-45 % av samlet salg. Markedsandelen for eneboliger og småhus har dermed økt i forhold til tidligere, og eneboliger er i ferd med å krype opp mot den samme andelen som leiligheter.

Ytterdører - innerdører Vi produserer innvendige og utvendige dører på mål etter kundens egne ønsker og behov.

Nå lanserer vi en helt ny dørserie!

Trevaren Eydehavn Helle - 4810 Eydehavn - tlf.: 37 03 16 00 - Fax.: 37 03 16 03 post@trevaren.no - www.trevaren.no

10

Fagtrapp leverer kvalitetsprodukter til konkurransedyktige priser

Weensvangen 2338 Espa post@fagtrapp.no

tlf: 62 58 03 03 faks: 62 58 04 39 www.fagtrapp.no

TRE & PROFIL 1-2014


MARKED Økning i byggevaresalg Sammenlignet med 2012 – var det i desember 2013 en økning på 1,4 % for innenlandsk salg av byggevarer (nedgang på 0,6 % korrigert for prisstigning). Ser vi 2013 samlet i forhold til tidligere år (2007 er index 100) – vil 2013 gå over i historien som et bra år for byggevare- produsentene. Ved starten på 2014 er Norsk Trevare sitt inntrykk at mange forventer samme aktivitetsnivå som i 2013.

Nye regler for dagpenger fra 3. februar NHO har den siste tiden mottatt mange henvendelser fra medlemsbedrifter som har reagert på at NAV har strammet inn på sin tolkning av regelverket. Mange bedrifter har opplevd at ansatte som er lovlig permittert etter Hovedavtalen likevel ikke har fått rett til dagpenger fra NAV. På bakgrunn av dette, fremmet LO og NHO i et møte med arbeidsminister Robert Eriksson, et felles krav til departementet om å få en endring av denne praksisen. Regelendringene er nå gjort. I den nye forskriften understrekes at det normalt sett vil være grunnlag for dagpenger når det fremgår at det er enighet mellom arbeidstager og arbeidsgiver om at vilkårene for permittering er oppfylt. Oppegaard sier at det derfor er svært viktig at bedriftene lager en protokoll hvor det tydelig fremgår at det foreligger en slik enighet mellom partene da det vil lette saksbehandlingen.

Stolte dører og vinduer

Vi leverer buede dører og vinduer, innvendige portaler og ytterdører i kvalitet du knapt finner maken til! Buene produseres med spesialutviklet utstyr - av stolte håndverkere.

- Klarer du å tegne det, klarer vi å produsere det!

stolte dører og vinduer

Tlf: 904 00 150 | e-post: firmapost@hovlandtrevare.no | www.hovlandtrevare.no

TRE & PROFIL 1-2014

11


Bedrift

Maritime Møbler

Med sans for offshore Av Elisabeth Østby

Maritime Møbler AS produserer innredninger til skipsindustrien. -Vi satser på fortsatt produksjon i Norge, sier daglig leder Martin Henøen. Det handler om å gjøre produksjonen mer effektiv og smartere. Selv om marginene er små er det alltid mulig å gjøre grep og forbedre lønnsomheten. På Bolsøya er veiene smale. Maritime Møbler ligger ikke akkurat langs all-

farvei. Jeg krysset fingrene i håp om å ikke møte biler, men så heldig var jeg ikke. En diger trailer kom mot meg og jeg kjente at panikken snek seg inn. En møteplass reddet oss begge og vi kunne hilse hverandre til takk. Solen var akkurat på vei opp da jeg svingte inn til Maritime Møbler.

Maritime Møbler valgte å fokusere på skipsindustrien. Det var en smart avgjørelse når vi ser hvordan det har gått med lystbåtene i det siste, sier Henøen. Marinacc konsernet består av flere andre bedrifter, deriblant monteringsbedrifter som tar seg av monteringen av Maritime Møblers produkter.

Fra lystbåt til skip og offshore

Smart jobbing

Maritime Møbler fylte 20 år i januar 2013. Bedriften er en del av Marinacc konsernet som er eid av Odd Birkeland. For over 20 år siden kjøpte han et konkursbo som holdt på med produksjon av møbler til lystbåtindustrien og startet opp Maritime Møbler.

Martin Henøen har vært daglig leder i bedriften i ett år. Han kommer fra mekanisk industri, og derfra har han tatt med seg mange erfaringer inn i Maritime Møbler. Vi hadde et bra år i fjor, men vi hadde store utfordringer med mange utskiftninger i bemanningen. Vi har gjort forandringer i

Møtes vi på Fensterbau Frontale 2014 i Nürnberg 26. - 29. mars?

12

TRE & PROFIL 1-2014


Maritime møbler

Bedrift

Eksempler på innredning fra Maritime Møbler AS. Foto: Peder Otto Dybvik

Glassveggene fra oss tilpasses etter kundens behov i form og utførelse. Våre nye slanke brannvegger i E30 , EI30, E60, og EI60 er testet ut og godkjent etter europeisk standard. Vi leverer over hele landet. Solvinvegen 223, 2335 STANGE Tlf. 62 58 46 00 www.team-innredning.no

TRE & PROFIL 1-2014

13


Bedrift

Maritime Møbler

og fremst av kryssfiner og laminat, men vi lager også noen heltre møbler, sier Henøen. Det er det amerikanske markedet som etterspør heltre, og de vil helst ha produkter i treslaget or, som gir en rødlig farge.

Dyre lugarer

Daglig leder Martin Henøen er opptatt av å drive produksjon i Norge

På offshore skip er det fasiliteter vi vanlige på land bare kan drømme om. For en reder er innredninger en liten utgift i forhold til hva et helt skip koster, sier Henøen. Derfor tar de seg råd til å koste på seg litt ekstra. Det er viktig for dem at de ansatte som tross alt tilbringer mye tid der, har det så bra som mulig. De vil ha de beste folkene om bord, og dette er et ledd i å beholde dem så lenge som mulig. Maritime Møbler har eksempler på lugarer utstilt på fabrikken, og de var virkelig lekre.

Drar nytte av erfaringer fra annen industri

Henøen jobber mest med selve driften av fabrikken. Det å komme fra en annen industri kan være en styrke. Alle industrier har likhetstrekk, og vi kan lære av hverandre. Den mekaniske industrien har nok kommet lenger på mange områder, sier han. Spesielt når det kommer til produksjonsteknologi og outsourcing. Det har vi tatt tak i her, og kommet langt med. Vi gjør kontinuerlige investeringer på maskinsiden, og det er vi nødt til for å henge med i konkurransen.

Fortsatt produksjon i Norge De ansatte på skipene må bo bra, og da er innredningene viktig. Foto: Peder Otto Dybvik

produksjonen både når det gjelder effektivisering og å gjøre prosesser smartere. Kostnadene har gått ned på grunn av at vi har jobbet mye med innkjøpssiden samt at vi fokuserer på kjernevirksomheten. Alle disse faktorene har ført til at vi har snudd underskudd både i 2011 og 2012 til et overskudd i 2013. I fjor fikk de flere langsiktige ordre, derfor ser framtiden lys ut nå, forteller Henøen.

14

Komplett pakke Maritime Møbler er kjent for sine kvalitetsprodukter, og hele 70 prosent av omsetningen kommer fra eksport. -Vi har store kunder spesielt i USA, forteller Henøen. Maritime Møbler produserer innredninger til skip- og offshoreindustrien, det vil si alt av innredninger som skal være på lugarer og ellers i skipene. De er forhandler for Ekornes møbler og leverer derfor komplett pakke. Møblene lages først

Maritime Møbler AS har 30 ansatte og en omsetning i 2013 på nærmere 60 millioner kroner. De har et datterselskap i Polen der de produserer det som er mest arbeidsintensivt. -Vi har noen konkurrenter i Norge, og enda flere fra utlandet. Men ved å gjøre de rette grepene innad i en bedrift mener Henøen bestemt at produksjon i Norge er lønnsomt. For å lykkes må man være god på kvalitet og design, og det er dette vi er kjent for. Med kontinuerlige forbedringer både teknologisk og kvalitetsmessig samt forbedret effektivitet, ser vi fram til mange gode år som produksjonsbedrift i Norge, avslutter han.

TRE & PROFIL 1-2014


Du holder deg ikke tørr med bare paraply! MagnorVinduet Laget av materialer som tåler fukt

OBS! Må ikke forveksles med alu-kledde trevinduer 1. Utvendig: Aluminium 2. I midten: Kompositt 3. Innvendig: Tre

www.magnorvinduet.no

1 TRE & PROFIL 1-2014

2

3 E-post: post@hvm.no Salgskontor: Krokeideveien 6, pb 126 Fana, 5859 Bergen Tlf.: 55 11 29 70 15


Bedrift

EI k Trapp AS

Trappene tilpasses hver kunde. Her er det noen som har "Union Jack" i oppgangen. Dette tegner vi enkelt inn i Staircon slik at de kan se hvordan sluttresultatet blir, sier Roger Eik.

og det trenger vi med den maskinparken vi har, sier han. I 2007 fylte faren 70 år og ville pensjonere seg. Da bestemte Roger seg for å ta over driften. –Det første jeg gjorde var å investere i en brukt CNC maskin. Dette var vår første maskin.

Liten bedrift med mye teknologi Jeg får inntrykk av at Roger er litt av en kremmer, både når det gjelder maskiner og produksjon. -Akkurat nå har vi fire CNC maskiner her, forteller han. Det er en for mye, derfor hadde han en mann fra en polsk bedrift på besøk da jeg var der, som bestemte seg for å maskinen. To av CNC-maskinene er nye. Begge er av merket Reichenbacher –Vision, som er fem aksede CNC-maskiner. Den ene er kjøpt ny og den andre er kjøpt ny via en auksjon, forteller han. C. Dahm Maskinforretning AS er forhandlere av denne typen maskiner, som Roger mener er de beste på markedet.

Rask omsetningsvekst De siste årene har EikTrapp AS hatt en betydelig vekst, og 2014 har startet veldig bra, sier Roger. I 2010 hadde de en omsetning på 2 millioner

En naturlig kremmer Av Elisabeth Østby

Med seks ansatte og fire CNC maskiner produserer bedriften trapper i alle stiler. EikTrapp AS er i gang med å implementere dataprogrammet Staircon for å lage enda bedre tegninger og gjøre produksjonen mer effektiv. I 2013 produserte de tilsammen 190 trapper. Den lille bedriften ligger i Fiksdal i Møre og Romsdal. Da jeg kom hit var det kaldt både ute og inne. Fyringsanlegget har nettopp gått dukken, forteller daglig leder og eier Roger Eik. Han viser meg en tegning av anlegget han har funnet på internett som han skal ut å titte på. Faren til Roger, Karl Eik, startet det som var begynnelsen på EikTrapp i 1986. I et lite verksted på 50 kvadratmeter begynte han produksjon av møbler. Bare i løpet det første året utvidet han til 100 kvadratmeter. Roger startet så vidt å jobbe i verkstedet i 1988. Så kom det vanskeligere tider, og han tok opp igjen skolegangen for å utdanne seg innen møbelsnekring. I 1996 begynte Roger for fullt i bedriften igjen, og da flyttet de inn i det bygget de er i dag. Her har vi 1000 kvadratmeter,

16

kroner, i 2011 doblet de til 4 millioner kroner, og i 2013 hadde de en omsetning på 6,5 millioner kroner.

Maksimal utnyttelse -Vi bygger stein på stein for ikke å få så mye lån, sier Roger. Vi kjøper derfor litt nytt og litt brukt. For ikke lenge siden var vi i Trondheim og plukket ned et avsug som vi skal få opp her så fort som mulig. Man må tenke smart for å gjøre driften så lønnsom så mulig. For å utnytte materialene på best mulig måte er to av CNCmaskinene og limbordet utstyrt med laser. Disse laserne sitter i taket og lyser på platene for å vise hvor det skal freses. Slik får de mindre svinn. Nå venter de på en laser til. -Vi må ha slikt utstyr på alle CNC maskinene våre, smiler han.

Holder seg i nærområdet EikTrapp AS leverer trapper til både privatpersoner og til bedriftskunder. Markedet er hele TRE & PROFIL 1-2014


Eik Trapp AS

Roger Eik viser fram utstillingen sin

Hatter på stolper er populært. Disse kan bli fortere slitt og er derfor laget slik at de er enkle å bytte ut ved behov.

Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og øverste delen av Gudbrandsdalen. Vi holder oss i nærområdet, men kan selvfølgelig også ta på oss jobber lenger unna. –Vi har levert i Oslo noen ganger også, forteller han.

Naturtro tegninger EikTrapp lager alt fra arkitekttegnede trapper til trapper med et enklere og mer tradisjonelt uttrykk. -Vi holder på med mye tilpasninger, og alle trapper trenger justeringer når de monteres. Nå vil mange ha trapper i hvitmalt furu med eiketrinn og stålspiler. Glass er også populært. Bedriften bruker Pilkington sikkerhetsglass. Dette er 2x4

Rekkverk til trappa www.oyehaug.no tlf. 7004 9900

TRE & PROFIL 1-2014

Bedrift

mm herdet glass med sikkerhetsfilm. Når vi får inn StairCon kan vi tegne slik at kundene ser hvordan trappa vil se ut i rommet, forteller Roger. Vi kan gjenskape hele miljøet rundt trappa for at inntrykket skal bli så likt som mulig slik det kommer til å bli. StairCon har slått seg sammen med Wagemeyer som bedriften brukte tidligere. C. Dahm samarbeider med disse, og vi får god hjelp fra dem, sier Roger. Det er mye å sette seg inn i, men vi gleder oss til å komme skikkelig i gang.

Må slippe taket Roger har en liten datter på fire år. Familien er viktig, og det er ikke alltid like lett å få tiden til å strekke til. -Jeg begynner klokka 6.00 på jobb hver morgen for å klare å komme

TLF: 21 42 19 70 ronny.andresen@wagner-industri.com 17


Bedrift

EI k Trapp AS

Roger viser fram en ny bordfres som er levert av C. Dahm Maskinforretning AS Det var kaldt i fabrikken den dagen jeg var på besøk, men problemet med fyringsanlegget ble løst raskt.

Selger oppover

Vision, Hamuel Reichenbacher, levert av C. Dahm Maskinforretning AS

meg hjem til middag 16.30, forteller han. En dag i uka er han ute hos kunder og diskuterer løsninger og tar mål. Dette er min dag som vies fullt og helt til jobb, og det er familien inneforstått med. Når man jobber i en liten bedrift må man være en alt mulig mann, og Roger har derfor kontroll på salg, produksjon og administrasjon. Etter at produktet er ferdig her så tar andre over, og ser til at monteringen skjer på skikkelig måte. Jeg har hatt full kontroll på det meste, men klarer nå mer og mer å overføre ansvar til andre. Det er en prosess som er litt vanskelig, men det går bedre og bedre. Roger sitter i styret i lokalforeningen i

18

Møre og Romsdal. Jeg har vært med i fire år nå, og det er fint å treffe andre med samme interesser og utfordringer, sier han.

Tilpasser leveringstid Eik Trapp AS har bra med jobber framover. En god kontrakt med en husprodusent har sikret dem noen prosjekter, og det kommer godt med. Leveringstiden avtales med kunden. Det er jo slik at leveringstidspunkt ikke alltid passer like godt for dem vi skal levere til. Forsinkelser skjer ofte på byggeplass, og istedenfor å levere trappa før de er klare til å begynne monteringen, så lagrer vi den her. Det er bedre for både oss og kunden.

Nye forskrifter har ført til at trappeprodusentene kommer tidligere inn i en byggeprosess enn de gjorde før. Dette gjør det også enklere å komme i kontakt med sluttkunden slik at de kan vise de hva som finnes av trapper. -Etter å ha fått en innføring i hva vi kan levere, er det få som holder seg til den enkle trappa som er en del av det opprinnelige tilbudet. De fleste går et hakk eller to opp i kvalitet og utførelse, forteller Roger. Eik Trapp har satset en del på markedsføring det siste året, og en helt ny hjemmeside er på plass. Alle trappene har lokale navn for å skape tilknytning til produktet.

Stolt av de ansatte Av de seks ansatte er fire stykker opprinnelig fra Estland. Alle har bosatt seg i området. Roger er veldig fornøyd med at han har fått tak i så flinke folk, for det er ikke enkelt å få tak i nordmenn som kan nok, sier han. Alle som er her er godt utdannet.

Vil være liten Roger forteller at de ikke har noen planer om å vokse seg så mye større. Nå skal vi stabilisere oss på en omsetning og holde det gående her, avslutter han.

TRE & PROFIL 1-2014


Gode rom

Norske industrikomponenter i furu til vinduer og dører moelven.com/profil

Moelven Profil AS, Industrivn., NO-2260 KirkenĂŚr Tel. 90 20 29 16, post.profil@moelven.com TRE & PROFIL 1-2014

19


BEDRIFT

Isolaft AS

Isolaft stokker klare til bruk

Dette er skikkelig treverk, sier Kjell Aarseth

Framtidens laft Av Elisabeth Østby

Isolaft® er bygget på en idé om å skape en laftestokk, som kan bidra til bedre varmeisolering, av høykvalitetsmaterialer uten krymp og setning og med rask byggetid. For 10 år siden ble ideen lansert som et produkt. Isolaft AS ligger i Tennfjord utenfor Ålesund. Kjetil Aarseth er ansvarlig for marked og salg, og han viste meg rundt i bedriften.

Kompositt Isolaft AS ble startet for 10 år siden, men de første forsøkene med denne typen laftestokker er mye eldre, forteller Kjetil. Bjarne Nordli er oppfinneren av produktet. Han er en høyt aktet og anerkjent mann som har jobbet i bilindustrien med ulike typer kompositter. Kompositt er en type plast som har lange fibre slik at det kan fungere som armering. Det tåler derfor enorme

20

mengder med vekt. Kompositt er et velkjent materiale i andre industrier.

Forening av materialer Bjarne ønsket å forene det vakre og estetiske i trelaft med moderne kompositt som kan forenkle og forbedre byggemetoder, og gjøre selve bygget enda bedre både når det gjelder isolasjonsevne og stabilitet. Moderne krav til varme og komfort, og størrelsen på hytta, gjør at energiforbruket på norske hytter har blitt betydelige. Kjetil sier at varmetapet gjennom veggene hos andre lafteleverandører er 3-8 ganger høyere enn hos Isolaft. I tillegg

er Isolaftstokkene helt stabile, og vil ikke krympe eller bevege seg. -Vi er opptatt av å ta vare på tradisjonen ved lafteteknikken, sier Kjetil, og derfor har det vært viktig å få til byggeteknikk og stokker som er så like som mulig vanlig laft. Og det har de klart.

Det beste fra to verdener Isolaft produseres kun av norske råvarer. Alle overflater er av heltre furu der kjernen er av isolerende materiale. Disse monteres sammen med selvlåsende lafteknuter i formstøpt kompositt. På denne måten er konstruksjonen stabil, og isolasjonsevnen tilfredstiller

TRE & PROFIL 1-2014


Isolaft AS

BEDRIFT

Roboten som gjør produksjonslinja helautomatisk

kravene i TEK 10. En Isolaft laftestokk har U-verdi= 0,22. Med denne typen stokker er det heller ikke noe problem med størrelsen på vinduer eller tak slik det kan være med vanlige laftebygg.

Lafter opplevelser -Lagerføring holder vi ikke på med, sier Kjetil. Vi er gode sunnmøringer som ikke lager en tannpirker før vi har fått en kontrakt, smiler han. Her skreddersys alt etter hva kunden ønsker, og behovene er svært forskjellige. Det handler om å gi kunden en opplevelse. Når du skal på hytta eller på et hotellopphold ønsker du å se noe annet, og du vil få et pusterom fra hverdagen. Laft er noe helt annet enn hva vi omgir oss med til vanlig. Derfor blir den mentale pustepausen forsterket ved bruk av dette materialet.

TRE & PROFIL 1-2014

Liten bedrift med store ambisjoner Isolaft er eid av Flakk Gruppen, som eier andre kjente og innovative merkevarer som Devold of Norway, Hexagon og H-produkter (H-vinduet). Isolaft er et lite selskap nå, men har store ambisjoner. -Med et topp moderne bygg i rustikk drakt, tar Isolaft markedsandeler, sier Kjetil. Prisen er høyere enn de rimeligste reisverksbyggene, men rask byggetid, god isoleringsevne og minimale vedlikeholdskostnader for et bygg der furua gjennom årene bare får flottere patina heller enn å oppleves som slitt.

Rask byggetid Isolaft® kjennetegnes ved rask byggetid. Byggesettet er ferdig fra fabrikken, og leveres sortert i den rekkefølge stokkene skal opp. Siden laftestokkene passer

i hverandre 100% og lafteknutene er selvlåsende, er tyngdekraften sammen med en gummiklubbe viktigste arbeidsredskaper. Laftekassen vil for et mellomstort bygg som regel være oppe i løpet av en dag, kanskje to på mer kompliserte bygg.

Effektivitet er nøkkelen til suksess For to år siden investerte bedriften i en helautomatisert linje med en robot. Roboten måler stokkene og løfter med vakuum for å unngå merker og sår i stokkene. Stokkene blir maskinert på en slik måte at de kan bevege seg uten å sprekke opp. Hele prosessen med å lage en stokk med fresing og liming av isoporkjerne gjøres helautomatisk. -Vi må hele tiden finne den mest mulig effektive måten å produsere på, sier Kjetil.

21


BEDRIFT

Isolaft AS

Storfjord Hotell Storfjord Hotell er et luk-

sus-hotell i særklasse. Kjetil viste vei til hotellet, og en smal skogsvei førte oss fram til et stort tun med flere bygninger bygget med laftetømmer. De eldste bygningene er bygget i vanlig laft, og det nyeste er bygget i Isolaft. 2300 laftemeter er brukt her. -Dette er ca 10 prosent av vår produksjonskapasitet, sier Kjetil. Bill Gates har bodd på Storfjord hotell, og det sier litt om hva slags besøk de har her. Alle rommene skal være som suiter og oppover, og maten her er helt fantastisk, sier han.

VI SEES I NÜRNBERG

26. - 29. mars Kom og se Soukup Cnc Vinduslinje, med kapasitet på 40 vinduer pr. dag. Du finner oss i hall 11, stand 222

Mye for pengene!

Kontakt Jan Arild Lied på tlf: +47 48 31 95 21 Ta kontakt med oss! Boks 8040 Spjelkavik 6022 Ålesund Telefon: 70 17 28 00 Epost: post@lieds.no

22

Logos TEAM er et integrert maskineringsenter med numerisk kontroll og helautomatisk drift, komplette sykluser med tapping, slissing, fresing, boring og profilering for produksjon av

TRE & PROFIL 1-2014


TRE & PROFIL 1-2014

23


Rekruttering

Ut å gjøre oss lekre! Av Elisabeth Østby

Eid Videregående skole er den eneste skolen i landet som har en landsdekkende linje for Industriell møbelproduksjon. Rektor Ove Bjørlo er bekymret for rekrutteringen til denne industrien. Bare i nærområdet er det ca 500 arbeidsplasser som er knyttet til dette feltet, og går en litt utenfor fylkesgrensa er man oppe i 2000 arbeidsplasser. 12 stykker går nå på Vg2 Industriell Møbelproduksjon på Eid videregående. For å kunne fortsette å drive produksjon i Norge må bransjen ut å gjøre seg lekre, sier han. De må få opp interessen blant både unge og voksne.

Eid Videregående er den eldste yrkesskolen i landet, forteller Ove. Den ble startet for 155 år siden, da som et sted for opplæring innenfor innredning. I 2009 ble den videregående skolen og Operahuset Nordfjord samlokalisert i Nordfjordeid. I Operahuset Nordfjord er det 550 sitteplasser i kultursalen, og Ove er stolt av at den lille bygda har sitt eget operahus. Skolen og Opera Nordfjord har et svært godt samarbeid. Gjennom pedagogisk entreprenørskap tar de hverdagen inn i skoletimene. På VG2 Industriell møbelproduksjon, er de med på å lage kulisser til forestillinger i operahuset. Dette er bare et eksempel av mange, forteller Ove.

24

Teknisk utdannelse For å kunne gå VG2 Industriell Møbelproduksjon må du gå første året på Bygg og Anlegg, Teknikk og Industriell Produksjon eller Design og Håndverk. Innenfor Industriell Møbelproduksjon er det teknikken som er avgjørende. Den måten produksjonen foregår på i dag er en helt annen enn for bare få år siden. -Det er viktig at vi som en utdanningsinstitusjon følger med i utviklingen. Vi vil være best på de fagene som tilbys her, derfor har vi flere CNC maskiner og fullskala roboter. Det er automatisering som er framtiden, og da er det denne måten å produsere på vi må lære bort, sier Ove.

-Det appellerer også mer til ungdommen som er generelt opptatt av data og software. De har omtrent fått det inn med morsmelka, og det må bedriftene utnytte på best mulig måte.

Garanterer jobb

Vi tilbyr en spennende utdanning, sier Ove. Vg2 Industriell møbelproduksjon har skolen tilbudt i mange år, men at den er landsdekkende er nytt fra høsten 2014. Med dette menes at alle i hele Norge kan søke på lik linje som de innenfor Sogn og Fjordane. De to siste årene har vi hatt full klasse på denne linja. Tar du denne utdannelsen står lærlingeplassene og arbeids-

TRE & PROFIL 1-2014


Rekruttering

Bendik Vingen lager nattbord. Her står han sammen med lærer Mari-Janne Henden og rektor Ove Bjørlo. Mari-Janne har vært lærer på trearbeidslinja i 20 år. Her trives jeg godt, sier hun. plassene i kø, sier Ove. Her i området er bransjen stor, og bedriftene trenger gode ansatte.

Satser på godt miljø Hybelsituasjonen ved skolen er god. Vi hjelper alle slik at de får seg et sted å bo. Vi har også ulike opplegg i løpet av uka, for at miljøet skal bli så bra som mulig. Onsdager er det gratis middag, og på vinteren settes det opp gratis busser til et skianlegg i nærheten.

TRE & PROFIL 1-2014

Silje Forthun lager en stol med dreide ben.

Kulturlivet er rikt, og vi har en veldig populær skolemusikal. Dette er en annen mestringsarena for mange, og en hel del av elevene blomstrer opp. Har man et godt miljø på skolen, så kommer læringen også enklere, mener Ove. Vi har rykte på oss for å være best i landet, og en undersøkelse som ble gjort for litt siden viser at her er det færrest elever som dropper ut av skolen.

Kristoffer Sjåstad lager en gitarkropp

Ut å gjøre seg lekre

Nå må bedriftene ut i ungdomsskolen og vise seg fram, eller gjøre seg lekre, som Ove sier. De må kommunisere hvor moderne en vanlig produksjonsbedrift er nå i forhold til før. Da må man samtidig forandre på en del oppfatninger om bransjen som fortsatt finnes der ute.

25


26

TRE & PROFIL 1-2014


Torbjørn Førre mottar næringslivsprisen. T. h. daglig leder Birger Førre

Førre Trevare AS vant næringslivsprisen i Tysvær! Næringslivsprisen ble utdelt for 17 gang like etter nyttår. I år var det Førre Trevare AS ble kåret til årets bedrift i Tysvær kommune. Prisen går til en bedrift som har utmerket seg positivt på et eller flere områder i løpet av et år. Det kan være seg innen verdiskapning, utivkling av tjenester og produkter, servicenivå, innpass i nye markeder, evne til omstilling, betydning for lokalsamfunnet, engasjement for brobygging mellom bransjen osv. Jurien kom denne gangen fram til at det var Førre Trevare som fortjente denne prisen og har oppfylt mange av de ovennevnte kriteriene. Visjonen til vindusprodusenten er: SE BEDRE UT! I dag er de 21 ansatte i bedriften. For to år siden bygde de en helt ny fabrikk og investerte i nye produksjonslinjer. I 2013 kom de opp i ca 32,5 millioner kroner i omsetning og tallene har vært stigende i mange år nå. I følge daglig leder Birger Førre er kvalitet, kompetanse, produktutvikling og samarbeid deres bedriftsfilosofi. Birger synes det er gøy at noen legger merke til en bedrift i trevarebransjen i en slik sammenheng. -Det er så mange dyktige hitec bedrifter rettet mot Offshore-næringen som holder til i vårt nabolag som har langt bedre resultater å vise til. Desto mer gøy blir det å bli sett, sier han.

Rekkverk til trappa

Det handler om å være i forkant, vi må se morgendagen før den er forbi, sier han. Vi må vite hva som er det optimale når det gjelder produktkrav til holdbarhet, design og pris. Førre Trevare har hatt ord på seg for å være nøkterne fagfolk med sans for det å være "skikkelige folk". Det handler om bærekraft og miljøsamvittighet, og nok kapitalkraft og enda mer sosial samvittighet. Mange ungdommer har vært innom bedriften for få et innblikk i hvordan man jobber med tre. Nå har bedriften fire ungdommer som får prøve seg på kveldstid. Ungdommen er framtida,tlf. så da må vi9900 satse på dem, avslutter 7004 Birger.

www.oyehaug.no

TRE&&PROFIL PROFIL 2-2012 TRE 1-2014

Importør: Korrosjons-Teknikk AS Korrosjonsteknikk AS

www.korrosjonsteknikk.no www.korrosjonsteknikk.no

11 27


Husmesse

Husmesse hos UNITEAM Av Vidar Hegstad

Også i år inviterte UINITEAM til husmesse. Det vekker selvsagt oppmerksomhet hos de fleste når det settes av flere tusen kvadratmeter for å vise frem og demonstrere de nyeste CNC maskinene til treindustrien. UNITEAM lager ikke bare store maskiner for spesialproduksjon. De har også et solid program av maskiner til effektiv produksjon av både innredninger, møbler, dører og vindu. Uniteam har i tillegg til maskiner for tre, en egen avdeling for bearbeiding av kompositter. De har levert flere maskiner i Norge sammen med Tretek. Husmessen gir et innblikk i trender og hvilke maskiner som vi kommer til å se mye av fremover, forteller daglig leder Vidar Heggstad i Tretek. Spesielt de store maskinene for massivtre plater XLAM (KLT) og bjelkekonstruksjoner (BSH) har fått mye internasjonal oppmerksomhet. Uniteam er en av pioneerene på dette området. Det er ikke bare i Norge at interessen for bygninger og massivtre er stor, forteller han videre. Store deler av produktserien til Uniteam ble vist frem på husmessen, fra de små kompakte CNC fresene for innredning, til 40 meter lange 5-akse freser til massivtrehus og robotmatede

OMNIA er et helt nytt maskineringssenter for universalprodusenten

28

dørlinjer. To maskiner er helt nye og fikk selvsagt litt mer oppmerksomhet enn de andre

ARTEK er en av de nye «store» maskinene Tretek håper at norske kunder skal få øynene opp for. Maskinen er et kompakt multifunksjons-gjennomløps -kappsenter. Artek er tilpasset bjelkeproduksjon og håndterer både små og store emner effektivt og med stor presi-

sjon. Maskinen arbeider automatisk og gjør kapping i alle vinkler, og utfresing av detaljer og forbindelsesteknikker i massivtre-konstruksjoner med en kraftig 5 akset fresespindel på 17kW. Maskinen har samme styring som de andre maskinene for massivtre noe som gjør den tilsvarende enkel å betjene. Ferdige 3d prosjekter i *btl standard kan importeres direkte – her er det bare å forberede seg på et enklere liv sammen med sin CNC maskin.

ARTEK er et helt nytt kappsenter med 5 akseaggregat for fresing av detaljer

OMNIA er en helt ny maskin fra Uniteam. Omnia håndterer XLAM massivtreplater, limtrebuer, oppspenoppspen ning av både små og store emner på jigg, bjelker etc. Den har det samme programprogram meringsgrensesnitt og samme kraftige 5-akse aggregat som de andre maskinene. Jobben utføres presist, sikkert og effektivt, forteller Vidar. Maskinen tillater operatør å betjene maskinens forskjellige bordsystemer i en pendel-funksjon – operatør

kan mate i et område når maskinen jobber i et annet. UNITEAM og TRETEK har samarbeidet tett nesten helt siden begynnelsen i 1991. Uniteam har siden starten produsert tunge CNC styrte multiaksede maskiner og har en ledende posisjon på sitt felt. Selv de minste maskinene fra Uniteam kan tilpasses individuelle behov for å kunne optimalisere en viktig investering. En ny husmesse planlegges før messen i Milano i mai, og dørene er selvsagt åpne for interesserte.

TRE & PROFIL 1-2014


Co r i n o r

Observasjonsplassen er kledd i Corian

Daglig leder i Corinor AS, Knut Marius Karlsen

Corian og gran i ladestasjoner for elbiler Salto Ladestasjoner har med støtte fra statlige Transnova og Norsk Designråd utviklet Norges første forsøksstasjon for lading av elbiler. Ladestasjonen heter Powerpark og består ikke bare av selve ladeenhetene, men også av et leskur der allmenheten kan stille spørsmål, og eksperter fra Salto har mulighet til å intervjue el-bilistene. Corinor AS har levert både beskyttelse på ladestasjonene og kledd observasjonsplassen i DuPont™ Corian®. Daglig leder i Corinor AS, Knut Marius Karlsen, er stolt av slutt-produktet. Dette var veldig et spennende prosjekt, sier han. Stasjonen er plassert på knutepunktet Sjølyst i Oslo. - Forsøksstasjonen for lading er ganske enkelt en felles innsats for å skape det beste og enkleste systemet for el-bilister og de som eier og driver parkeringer og ladestasjoner. -Vi har lagt stor vekt på design og konstruksjon fordi vi har ønsket å skape en smart og innbydende stasjon, sier utviklingssjef Hedda Heyerdahl Braathen (Hedda & Co) hos Salto Ladestasjoner. Ladestasjonene har beskyttelse mot vær, vind og mørke, og gjør det mer

brukervennlig å håndtere kabler og sette i gang ladingen. Beskyttelsen mot vær og vind rundt ladestasjonen er produsert i gran og DuPont™ Corian®. Observasjonsplassen er laget av to containere som er satt oppå hverandre. Dermed har det blitt et lite hus i to etasjer som er kledd i DuPont™ Corian®. Salto ladestasjoner ville skape et mer menneskelig og tiltalende uttrykk for Powerpark, som en kontrast til det vanligvis så tekniske fokuset. Med

en vanlig Skandinavisk tresort (gran) i kombinasjon med silkematt, hvit DuPont™ Corian®, oppnås en stilren og innbydende eleganse. Det avanserte overflatematerialet DuPont™ Corian® har også andre egenskaper som gjør at det egner seg spesielt godt til installasjoner utendørs. Det er et slitesterkt materiale som tåler værendringer. Men det som avgjorde valget var materialets porefrie overflate, hvilket innebærer at det er enkelt å rengjøre, og bevarer den hvite fargen år etter år.

TLF: 21 42 19 70 ronny.andresen@wagner-industri.com

TRE & PROFIL 1-2014

29


T R E VA R E DAG E N E

Ivar H. Hansen, Kari S. Wilsgård og Tone H. Ruud i Norsk Trevare takkes for godt gjennomført arrangement

#MadeinNorway Automatisering og robotisering kan gjøre bransjen konkurransedyktig, og gjøre det lønnsomt å produsere hjemme. Slike bedrifter kan bli morgendagens vinnere. Ny teknologi åpner mange muligheter, men stiller også tøffe krav til omstilling og kompetanseheving.

BNLs betraktninger av framtiden

Jon Sandnes er direktør i Byggenæringens Landsforbund. -Jeg elsker lukten av tre, forteller han. Min hverdag er travel. I tillegg til jobben har jeg seks barn som skal følges opp. Når fritiden får innpass så tar jeg kjeledressen på og går en tur i skogen for å nyte lukten av tre.

Roboter Vi har noen utfordringer her i landet, sier han. Bygg og anlegg er en konjunkturutsatt bransje, og det ser ut til at vi kan få det enda tøffere framover. Det er krevende å håndtere et slikt marked, der salget av boliger svinger, importen øker og lønnsveksten løper løpsk. Nå handler det om hvordan vi skal øke kunnskap og kompetanse for

30

å møte denne utviklingen. Vår måte å møte konkurransen med utlandet på er å satse på teknologi. Da vil lønnsvekstens spille en mindre rolle. Når en gjennomsnittlig industrilønn i Norge ligger på 170 kroner i timen mot 20 i Polen, så sier det seg selv at vi ikke kan konkurrere. I tillegg til automatisering må vi redusere antall ledd i kontraktkjeden, vi må ta opp kampen mot sosial dumping og satse på egne ansatte og gode alliansepartnere. Vi må ha kvalifiserte ansatte, og satse på lærlinger. Vi må fokusere på andre kriterier enn bare laveste pris, og vi må sikre rekruttering og kompetanse.

Trevaredagene gikk av stabelen i slutten av januar. Bransjeforeningen Norsk Trevare hadde i år valgt å sette fokus på automatisering og bruk av roboter i industrien. 2013 var et tøft år for bransjen. -Nå er det spesielt viktig nå å se på hvordan vi skal klare å bli konkurransedyktige i fremtiden, sier Kari Wilsgård i Norsk Trevare. Trevaredagene er den viktigste møteplassen for bransjen, og jeg tror årets tema er mye av årsaken til at vi setter ny rekord med 230 deltakere, sier hun.

Må få bort svart arbeid Svart økonomi er ett omfattende problem og det ødelegger konkurransevilkårene for bedriftene. De useriøse aktørene ødelegger for de seriøse, og konkurranse utspiller seg på ulike vilkår. I fjor ble det pusset opp boliger for 64 milliarder kroner. Bare de siste fem årene har det økt med 10 milliarder, og på 10 år er det fordoblet. Hele denne veksten har gått til aktører som ikke er en del av det organiserte næringsliv, mener Sandnes. Dette er et økende problem som vi må bli mer våkne på.

Menneskehandel og svart arbeid

Det er flere ting vi kan kommunisere enda tydeligere til våre kunder. Hva skjer når det gjelder bl.a. svart arbeid og sosial dumping. Noen arbeidere som kommer til Norge fra Polen får minstelønn når de er her, en lønn som er mange ganger så høy som i Polen. Hva skjer når denne polske arbeideren drar tilbake til fabrikken i hjemlandet? Da har han fått så mye betalt her i forhold, slik at gjennom beregninger av lønn i Polen, gjør at han/hun må jobbe gratis på fabrikken der i en lengre periode. Dette er menneskehandel, sier Jon, og dette må det bli et større fokus på.

Direktør i BNL, Jon Sandnes.

TRE & PROFIL 1-2014


T R E VA R E DAG E N E Mapei, fra låve til internasjonalt konsern Trond Hagerud er managing director Mapei Nordic og styreleder i Byggevareindustrien. Mapei startet på Skedsmo like utenfor Oslo, og endte i NordOdal, fordi ordføreren der var villig til å gi de gode betingelser. Fokus på kontinuerlige forbedringer og bruk av LEAN metodikk har gitt betydelig økning i produktivitet og mer effektive arbeidsprosesser. LEAN er en form for team-arbeid og det har motivert og engasjert de ansatte, forteller Trond. Det har betydd mye for arbeidsmiljøet i bedriften. Det er mye vi kan gjøre selv, men det meste gjør vi veldig mye bedre i samarbeid med andre, sier

Trond. Derfor har bedrifter i syv kommuner rundt Kongsvinger-regionen inngått et samarbeider. De jobber for å bli mer produktive og konkurransedyktige som bedrifter. For å få til dette trenger de bedre infrastruktur, bedre utdanning, kompetanseheving og økt kunnskap om industrien generelt i regionen. Målsetting til denne klyngen av bedrifter er å få på plass et kompetanse-og utdanningsmiljø med tilhørighet til regionene. De ønsker å bidra til bedre bygg, økt konkurransekraft og reduserte bygge-kostnader gjennom bedre samhandling i verdikjeden. Trond avslutter sitt innlegg med et sitat av Levi Henriksen: ”Det avgjørende er ikke hvor du kommer fra, men hvor du skal.”

Trond Hagerud i Mapei forteller om viktigheten av samarbeid i hele verdikjeden.

Snekkerglede og følelser -Framtiden vil ikke bare bestå av å fornye og modernisere, men i stor grad også av å bevare, sier Sigrid Murud i Bygg og Bevar. Historiefortellingen må tas på alvor. Bygg og Bevar er et samarbeid mellom miljødepartementet og byggenæringen, og er opprettet som et organ som skal heve kunnskapen om bevaring. Vi må ta vare på tradisjonene, og ta dem med oss inn i framtiden, sier hun. Det vil alltid finnes noe som ikke kan erstatte mennesker. Menneskelige egenskaper og evnen til å tenke og skape kan heldigvis ikke maskiner ta fra oss. -Kulturminnevernet har satt et mål for 2020 som de nok ikke klarer å overholde, men intensjonen er god, fortsetter hun. Innen dette året vil de at hele den fredede bygningsmassen skal være på et tilfredstillende nivå. I Sverige er bevisstheten større enn i Norge når det gjelder å ta vare på hus og gamle bygninger. Bygg og Bevar jobber med den kunden som vil bevare. Det som er viktig for dere som bedrifter er hvordan dere markedsfører dere, sier Sigrid. For det første må dere være aktive på internett. Uten en skikkelig hjemmeside kommer man ikke langt i dag. I dag handler det også om at kundene vil ha sitt eget, noe særegent, ekte, tradisjonelt og riktig. Min stil, mitt valg og mine detaljer. Kundene er i økende grad opptatt av tradisjon, slekt, lokalsamfunn, natur og materialer. Da gjelder det for bedriftene å henge med, og lage en his-

TRE & PROFIL 1-2014

torie rundt produktene sine. En historie skapes gjennom dialog med håndverkeren. Det skapes også en

historie gjennom hvordan produktet blir skreddersydd til kun denne kunden. Materialene er viktig – hvor kommer de fra, hvilket treslag og hvor varige er de. Ikke minst så er kunnskapen rundt materialer og produkter viktige. Ordet kvalitet er oppbrukt. Alle bruker det, sier Sigrid, nå må vi fokusere på de underliggende tingene. Når det gjelder restaurering, er stilhistorie en del av fortellingen. Kunden er opptatt av hvor engasjert og hvor kunnskapsrik du som håndverker er. Det handler om å skape DEN FØLELSEN eller SNEKKERGLEDE. Vi må rett og slett vekke følelsene gjennom fortellinger. Tør å vær en cham-

Sigrid Murud i Bygg og Bevar ga tips til hvordan vi kan markedføre bransjen enda bedre.

pagnesnekker, sier Sigrid.

Smør litt på, ikke vær så redd for å være pompøs! Vær synlig med utstillinger, bruk nettsiden og bruk sosiale medier, avslutter en entusiastisk Sigrid.

TLF: 21 42 19 70 ronny.andresen@wagner-industri.com

31


T R E VA R E DAG E N E Håkon Sødal (t.v) og Kasper Sveen (t.h) er to engasjerte ungdommer som er med på å spre kunnskap og engasjement i bransjen

på kortest mulig tid, og fikk derfor lov til å rulere litt på hvor han var i lærlinge tiden. Først var han et halvt år hos Øra Trevare. Deretter var han et halvt år hos Terje Schjølberg. Etter dette fikk han lov til å være et halvt år hos Røros Bruk før han avsluttet med 1,5 år hos Os Trekultur. Nå bor Håkon i Skien og går på fagskole der. Fortsatt jobber han for Os Trekultur, med programmering som han kan gjøre hjemmefra.

Ungdommelig snekkerglede Under trevaredagene fikk vi høre historien til to unge snekkere som elsker håndarbeid og yrket sitt. For å komme så langt som disse to har må du ha ståpåvilje og en egen driv til å ville fortsette. -Yrkesfagmessig er det vanskelig å rendyrke denne veien. Slik opplegget er i den videregående skole nå, er det bra for de som ikke vet hva de vil etterpå. Men for dem som vet hva de vil er det lite oppbyggende, sier Kasper Sveen som er møbelsnekker hos Bache-Wiig & Reitan AS. Allerede da Kasper gikk på barneskolen visste han hva han ville bli. Sløyd og treverk var hans store interesse, og det var aldri noen tvil om at det var møbelsnekker han skulle bli. Kasper gikk på Steinerskolen, der sløydundervisningen var god. Da han skulle begynne på videregående valgte han Design og Håndverk. -Under dette første året er du innom alt fra frisør og blomsterbinding til konditor. Men for Kasper var dette helt uinteressant, for han ville snekre. Deretter begynte han på en skole i Oslo, som er den eneste skolen som hadde den linja Kasper ville gå. Denne skolen er

32

kjent for å ha dårlig miljø, men siden det ikke var noen annen mulighet, så måtte han begynne her. Kasper synes utviklingen mot full automatisering er litt skummel. Jeg har ikke lyst til å stå og trykke på en skjerm, jeg vil jobbe med treverket, sier han. Det er det jeg er glad i. Håkon Sødal er 21 år og vant yrkesNM i trevaresnekkerfaget i 2012, og var med i Yrkes-VM i 2013. Håkon har i likhet med Kasper alltid visst hva han ville bli, nemlig tømrer. Da han startet på Vg1 i Røros kom Hans Øren fra Opplæringskontoret for trearbeidsfag, Tresenter Øst, innom for å fortelle om trevarefaget. Det var det som gjorde at jeg heller valgte denne retningen, sier Håkon. Det viser hvor viktig det er å dra ut til skoler for å fortelle om faget vårt. Håkon startet raskt som lærling. Han ville få med seg mest mulig

Når det gjelder å skape interesse blant ungdom er det viktig å sette dem som kommer på utplasseringsuker til skikkelig arbeid. De bær helst ikke være ryddehjelper, sier Håkon. Da skaper man i hvert fall ingen interesse eller forståelse for faget. Håkon synes det er viktig å ta vare på tradisjoner, men man må også følge med på utviklingen innenfor teknologien. I 2018 er det yrkes EM på Lillehammer. Håkon mener det er viktig at Norsk Trevare får med kandidater til de yrkeskonkurransene som kommer nå framover. –Jeg fikk utrolig mye erfaring av å være med på slike konkurranser, og håper virkelig at andre får oppleve det samme. Det gir en stolthet til faget som er viktig å ha med seg.

Et vellykket sam

TRE & PROFIL 1-2014


T R E VA R E DAG E N E Geir Lippestad og verdikommunikasjon Geir Lippestad er en mester i kommunikasjon. Det fikk han bevist da Norge ble rystet av hendelsene 22. juli 2011. -Det handler om å være tydelig, sier Lippestad. Han fortalte en del om hvordan han opplevde det å få den enorme utfordringen 22. Juli. Han innrømmer at han reagerte som folk flest når man får utfordringer man helst vil være foruten. –Jeg ville mest av alt bare si nei, eller så håpet jeg at noen kunne si nei for meg, forteller han. Derfor gikk han til sin kone og spurte om råd. Hva er problemet? spurte hun. Det er din jobb, gjør den skikkelig! Kona til Lippestad er sykepleier av yrke, og han mener at verdiene i det hun gjør, ligger godt plassert i sjela. Hun har stolthet for yrket sitt. Hadde personen som utførte handlingene 22. juli kommet på sykehuset, så hadde han fått behandling på lik linje som andre. Alle gjør den jobben de er satt til å gjøre, og det samme måtte jeg, sier han. Men da han fikk beskjed om å stille til pressekonferanse 23. juli fikk han store problemer. Hva skulle han si? Hvordan skulle han nå fram til et såret folk? Da det ble offentlig at han skulle være forsvarer fikk han 3600 innkommende mailer på telefonen bare første dagen, og folk var rasende. Han ble sett på som høyreekstrem, og omdømmet hans var ikke særlig kjent. Det han var kjent for, var som forsva-

rer for nynazisten fra en tidligere sak. Dette kom til å bli vanskelig! Før man går ut og kommuniserer må man forstå sakens kjerne, sier han. Man må analysere det som har skjedd, og hvordan omverdenen ser på en. –Jeg har aldri følt meg så liten som da jeg skulle holde pressekonferanse den dagen, forteller han. Jeg husket hva kona hadde sagt, og skrev det ned på en gul lapp hvorfor jeg hadde blitt advokat og forsvarer. Hva er mine verdier? Jo, uten rettsikkerhet så fungerer ikke et samfunn. Rettsikkerhet betyr trygghet og likhet. Lippestad gikk til pressekonferansen med den gule lappen trygt plasser i lomma. Han kommuniserte ut verdien av rettsystemet vårt så tydelig at alle forsto hva han mente. De fleste vet dette innerst inne, men det skader aldri å være tydelig, sier han. Slik spilte han på en felles verdikommunikasjon som ble tatt opp av samfunnet med en gang. Denne måten å kommunisere på skapte en plattform som det norske folk klamret seg til. Etter denne pressekonferansen dro Lippestad hjem Det tok ikke lang tid før en støtteside for Geir Lippestad var etablert på facebook og i løpet av bare noen timer var den likt av 60.000 mennesker. Det var

barna mine som oppdaget at det var noen som likte meg på internett, sier han. Og han innrømmer at han fulgte litt med på denne siden. Det var godt å få litt støtte da, sier han. Lippestad mener en må legge verdier inn i alle budskap en ønsker å få gehør for. Det gjelder også i salg og markedsføring. Det er ikke bare priser som er viktig lenger. Klarer man å få fram verdier som tradisjoner, historie og følelser så kommer en langt, sier han.

amarbeid Lillerønning har investert i et nytt malingsanlegg med to roboter i 2013. Toralf Lillerønning, Ivar Eriksen og Tom Egil Hvam fortalte om et vellykket samarbeid. Det handler om å spille på hverandre og bruke hverandres kompetanse, sier Ivar Eriksen. For at alt skal fungere som det skal så må alle komponenter fungere godt sammen. Utstyret er effektivt og utfallet blir likt hver gang, sier Toralf. A. Falkenberg leverte robotene, Wagner leverte sprøytene og Teknos leverte malingen. Nå har malingsavdelingen blitt et populært sted å være, forteller Toralf.

TRE & PROFIL 1-2014

TLF: 21 42 19 70 ronny.andresen@wagner-industri.com

33


T E K N O LO G I Masseprodusert skreddersøm

Jon Fixdal

Lars Skjeldstad

En teknologisk framtid Teknologirådet kom i høst med rapporten "Made in Norway". Jon Fixdal, som skrev rapporten, sier at vi må planlegge nå hvordan industrien skal se ut om 20 år. Framtiden går helt klart i retning av automatisering og individualisering, sier Fixdal. Det vil si at folk vil ha sitt eget produkt. Da er det viktig at vi er med på den tekniske utviklingen. Ny teknologi vil endre industriell produksjon, og frigjøre arbeid. Et økende antall firmaer tilbyr det å gå inn å tegne din egen stol og lignende. Du tegner et forslag som blir produsert for deg. Etterspørsel etter spesialiserte produkter i mindre volumer øker. Flere og flere ønsker unike produkter, og nå finnes det teknologi som gjør det mulig å etterkomme slike ønsker. Mer og mer produksjonsinformasjon blir digitalisert. 3D-printere begynner å kommersialiseres. Det finnes allerede bedrifter som tilbyr 3D printede møbler. Vi vil få større tilgang til roboter som er enkle å bruke. Håndarbeid som har vært industriarbeiderens nisje kommer til å blir digitalisert. Crowdsourcing betyr å bruke muligheter gjennom globale nettverk.

34

Må flytte produksjonen hjem Avansert industri er en stor mulighet for Norge. Vi har et høyt kompetansenivå i befolkningen, vi trenger noe å leve av ettersom oljeindustrien avtar. Vi er rett og slett avhengig av å ha mange flinke bedrifter her. -Vi har sett mange eksempler på at det å ha produksjonen nærme er viktig for å opprettholde bedriftenes konkurransekraft over tid. Hvis man setter produksjonen bort i andre land risikerer man å miste kjennskapen til produktene og idegrunnlaget for utvikling. Derfor ser vi nå at flere flytter sin produksjon hjem igjen, sier Fixdal. Morgendagens vinnere er de som holder produksjonen her hjemme, sier han. Framtiden vil bli omtrent slik, fortsetter Fixdal: Alt som kan automatiseres blir det, alt som kan digitaliseres bli det, vi vil få kundetilpasset produksjon i små volum, krav om kort responstid, effektivitiet og fleksibilitet. Interessen blant politikerne er stor på dette området. Et digitalt kompetanseløft er nødvendig. Det bør gjennomføres en bred analyse av norsk industri så fort som mulig. Det må stimuleres til økt samarbeid mellom forskning, industri og myndigheter, og gjennomføre et scenarieprosjekt om fremtidens industri.

Lars Skjeldstad er seniorforsker ved SINTEF og har studert masseprodusert skreddersøm. Det vil si å produsere varer og tjenester som er tilpasset den enkelte kundens ønsker og behov med en tilnærmet masseproduksjons effektivitet. Lars brukte Saltdalshytta som et eksempel på en slik produksjon. De produserer kundens drømmehytte ved hjelp av byggesett, forteller han. De inviterer kunden til å tegne egne skisser, og omsetter så denne skissen til kjente løsninger. Dermed møter de både kundens ønsker og gjør det enkelt å produsere selve hytta. Dette er kjernen i bedriftens tankegang. Man møter kunden på deres premisser, og klarer samtidig å omsette disse ønskene slik at egen produksjon effektiviseres. Det handler om å sette ting i system. Markedet har endret seg, sier han. I dag er det ikke nok å være en nisjebedrift. Nå forventer alle å bli behandlet som individer, og bedrifter må møte hver enkelt kunde sitt behov og ønske. Vi er villige til å betale mer for å få det akkurat slik vi ønsker, og er vi med på å designe et produkt vil vi betale enda mer. I 2011 produserte Saltdalshytta 400 hytter. Hvis vi regner at det er 200 arbeidsdager i året, så vil det si at de har to leveranser hver arbeidsdag, sier Lars. Bransjen må få stoltheten tilbake, sier Lars. Stoltheten for tre, og stoltheten for historien vår. En tredje stolthet må innføres, vi må være stolte av effektivitet. Lars mener at det er vanskelig å få til en god dialog med politikerne. De lytter når de er på besøk, men de spør sjelden hvor skoen trykker. De må begynne å spørre litt mer. Nå tar ting for lang tid. Det blir spennende å se om de får til å danne en produktivitetskommisjon. Det har de nå i hvert fall sagt. TRE & PROFIL 1-2014


T E K N O LO G I Robotstyring gjør lakkeringsanlegg attraktive for mindre vindus- og dørprodusenter Tekst og foto: GA-Hansen

Sparte lønnskostnader, høyere effektivitet og bedre kvalitet gjør det nå lønnsomt å skifte til et automatisk lakeringsanlegg, selv med små stykk-antall daglig. 40-50 vinduer og dører er nok til at det betaler seg med ny robotstyring. Automatiske lakkeringsanlegg har i mange år vært forbeholdt de helt store produsentene. Nå har GA Hansen A/S lansert et robotstyrt anlegg som er lønnsomt i mindre produksjoner av vinduer og dører. Det avgjørende er på mange måter anleggets fleksibilitet, som skyldes en scanner- og robotstyring, som er selve hjernen i anlegget.

Rask tilbakebetaling -Nå er det ikke lenger lakkeringsanlegget som styrer resten av produksjonen. Nå innretter maleanlegget seg etter produksjonen, sier teknisk direktør Finn Christensen i GA Hansen, og tilføyer: -Lakkeringsoppgaven er en av de viktigste i produksjonen, men det er også her de fleste problemer ligger. Arbeidskraften er vanskelig å få tak i og koster mye. Lakkeringsarbeid er ensformig, og arbeidsmiljøet er hardt. -Med roboter blir arbeidsmiljøet godt. En robot kan jobbe hele døgnet, og den kan spare 1-2 medarbeidere. Det vil normalt også være langt mindre etterbehandling av emnene. -Besparelsen på lønn og mindre bruk av lakk kan tilbakebetale en slik investering innen 1-2 år.

Vekst og ny forhandler

GA Hansen A/S har gjennom årene levert over 50 automatiske lakkeringsanlegg for vinduer og dører til de store produsentene av dører og vinduer i hele Skandinavia. 16 anlegg er levert alene i Norge. De rådgiver og server kunder i hele Skandinavia med base i København. Gjennom 25 år har de opparbeidet seg en betydelig ekspertise innenfor lakkeringsanlegg. I de kommende år forventer GA Hansen A/S en god økning i antallet av lakkeringsanlegg hos de mindre og mellomstore produsenter. De er derfor i gang med å finne en norsk forhandler, som kan være rådgiver og serve det stigende antall norske kunder.

Riktige valg til store og små serier Et automatisk maleanlegg kan bygges opp etter vindus- og dørprodusentens behov og produksjon. Det er kapasitet, hvilken type lakk som brukes, emnenes geometri, antall fargeskift pr. dag osv. som bestemmer anleggstypen. REITER Kontur V automatiske elektrostatiske anlegg er nytt i sitt slag. Dette anlegget er godt egnet til stor kapasitet og conveyor hastighet opp

I mindre produksjoner er fleksibilitet med hurtig farveskift og forskjellige typer emner en fordel, sier teknisk direktør Finn Christensen, GA Hansen. TRE & PROFIL 1-2014

til 5 m/min., vannlakker og sammensatte vinduer. Det kan installeres med eller uten lakkgjenvinning. En av de store fordeler er at vinduer og dører kan kjøre gjennom anlegget i kaotisk orden. En infrarød emneavleser registrerer emnets kontur helt nøyaktig, og den informasjonen går sammen med conveyorens hastighet inn i datamaskinen som styrer sprøytepistolene. Når vindusrammen kommer inn i sprøyteområdet sender datamaskinen nøyaktige sprøytekommandoer til hver enkelt pistol. Pistolene sprøyter derfor kun der det er et emne ”vått i vått”. Den elektrostatiske pistolen sikrer samtidig at dekningsgraden på alle flater, både i hjørner og kanter, er perfekt. Den sikrer dessuten en høy utnyttelse av lakken. I forbindelse med lakk-gjennvinningsanlegget kommer virkningsgraden opp mot 90 prosent, mot typisk kun 50 prosent.

Elektrostatisk høyrotasjonslakkering Ved sprøyting av løse detaljer i store mengder med 2K-primer og topplakk på vannbasis anvendes den type

Seks norske vindusprodusenter har valgt REITER Kontur V. Den automatiske elektrostatiske lakkering gir fleksibilitet og god økonomi.

35


T E K N O LO G I Flere norske fabrikker har valgt Center Bell anlegg. Pistolen er drevet av trykkluft, som ved 50.000 omdr./min. gir en perfekt forstøvning av lakken og et stort elektrostatisk omgrep.

travers-anlegg i mange virksomheder. De bruker REITER Center Bell høyrotasjonspistoler som har virknings-grad på over 85 prosent og god finish. Den høye virkningsgraden betyr, at lakkgjenvinning ikke er aktuelt. Gjenvinning er heller ikke mulig ved brug av 2K-lakker.

Bedre økonomi for store serier Den siste tiden har en ny lakkeringsmetode ”Dynflow” fått stort innpass på det eurpeiske markedet for overflatebehandling av store serier i samme kulør med vannlakker. Dynflow-metoden er utviklet av tyske Range + Heine. Den kjennetegnes ved høye conveyorhastigheter, enkel betjening og høy lakkvirkningsgrad. GA Hansen A/S har siden 2010 installert Dynflow systemet med godt resultat. Dynflow har en helautomatisk styring av luftfuktigheten som gir en god overflatekvalitet.

36

TRE & PROFIL 1-2014


Nordlamell AS og Måndalen Trevare AS For å stå enda sterkere i et tøft marked har Nordlamell AS og Måndalen Trevare AS slått sammen deler av driften. Nordlamell tar med seg erfaringen fra internasjonal handel med råvare, og Måndalen tar med seg en høy grad av teknisk kompetanse av bearbeiding innenfor trevare. Nordlamell AS er en importør og distributør av råmaterialer til trevarebransjen, og konsentrerer seg om to forretningsområder: Vindusemner og trebaserte plateprodukter. Måndalen Trevare AS har vært kunde av Nordlamell AS siden 2004. Måndalen er kjent for å levere interiør til hoteller, skipsverft og supplybåter. De leverer også ferdige produkter som f.eks platemøbler til Slettvoll og sengerammer til Wonderland. Nordlamell er leverandør av råvarene til disse produktene. Måndalen har store ordrereserver for 2014. Martin Midsem er daglig leder og eier av Nordlamell AS. Han har bodd i Tyskland i 20 år, og reist i Øst-Europa regelmessig siden år 2000. I alle disse årene har han opparbeidet seg god innkjøpserfaring, som begge bedriftene nå kan dra nytte av. Daglig leder i Måndalen Trevare, Sigbjørn Sørlie, har jobbet i bedriften siden han var 16 år. -Den erfaringen trenger vi. Vi skal dra gode synergier av hverandre og gjennom dette samarbeidet, sier Martin Midsem. Eierforholdene etter sammenslåingen er slik: Måndalen Trevare AS eier 32 % av Nordlamell AS. Sigbjørn Sørlie eier 100 % av Måndalen Trevare AS. Martin eier 100 % i Nordlamell Sales AS, Nordlamell Sales AS eier 68 % av Nordlamell AS. Dag Inge Michelsen var ansatt i lager- og distribusjonsavdelingen til Måndalen Trevare AS. Denne distribusjonsdelen er nå overført til Nordlamell og dermed har i prinsippet Dag Inge byttet arbeidsgiver, smiler Martin. Lager og salg blir akkurat det samme som før, men skifter navn til Nordlamell AS avd. Måndalen. Dag Inge vil som før ha kontakt med sine kunder, og Martin skal beholde kontakten med de kundene han har. Ingenting vil forandre seg for våre kunder, sier Martin.

F.v: Dag Inge Michelsen og Martin Midsem

TRE & PROFIL 1-2014

37


To n n i n g

Hedret for 40 år ved Tonning Møbelfabrikk Produksjonssjef Steinar Vollan er tildelt Medaljen for lang og tro tjeneste for 40 år ved Tonning Møbelfabrikk. Daglig leder Silje Vollan stod for den høytidelige overrekkelsen på Alexandra Hotell i Loen den 7. desember. - Steinar Vollan er en meget flink snekker og produksjonsmann. Han er løsningsorientert og stiller høye krav til nøyaktighet og kvalitet. Steinar står på hele dagen, er glad i å jobbe og er med på å skape et godt miljø på fabrikken, derfor var det helt naturlig at han skulle påskjønnes med Medaljen for lang og tro tjeneste, sier daglig leder Silje Vollan i Tonning Møbelfabrikk.

Tonning & Stryn Tonning Møbelfabrikk AS ble etablert 1946 og ligger i Stryn, og er en anerkjent produsent av norske kvalitetsmøbler. Tidli-

38

gere i år slo Tonning seg sammen med Stryn Møbelindustri. Det nye selskapet har 17 medarbeidere og heter Tonning & Stryn AS.

Vitner om en god arbeidsplass 40 år i samme bedrift vitner om en god arbeidsplass med gode utviklingsmuligheter, sier Lars Mork Gundersen, administrerende direktør i Det Kongelige Selskap for Norges Vel. - Dette hadde jeg ikke ventet, men det er veldig kjekt å bli satt slik pris på, sa han da han mottok medaljen i forkant av årets julebord, sier Steinar Vollan.

Helnorsk tvers gjennom Tonning produserer og markedsfører møbler tegnet av Scenario, Alf Sture og Andreas Engesvik. Møblene skapes etter tradisjonelle håndverkskonstruksjoner med moderne maskiner og utstyr. Fargeutvalget som tilbys gir nesten ubegrensede variasjonsmuligheter og det legges særlig vekt på gode sitteegenskaper. For at møblene skal eldes med verdighet brukes kun heltre. Tonnings filosofi er skikkelige møbler med lang levetid, produsert for norske forhold etter norsk håndverksstandard «helnorsk tvers gjennom».

TRE & PROFIL 1-2014


TRE & PROFIL 1-2014

39


NYHETER

VERDENS BESTE FOLDEDØR fra Frekahaug Trevare Frekhaug Trevare AS har inngått en landsdekkende avtale med danske Lacuna AS. Jostein Ådlandsvik, som er salgssjef for Frekhaug Gruppen AS, ser frem til å starte opp arbeidet med å gjøre avtaler med kunder over hele landet. Ådlandsvik mener dette blir en spennende oppgave som fort vil øke i omfang. Dørene fra Lacuna er sertifisert som

verdens tetteste foldedør, har tre lags energiglass og en samlet U-verdi på 0,75 som gjør at den lever opp til bygge-forskrifter i lange tider framover.

Fremstår som ny etter 30 år Lacuna foldedører er produsert av varmebehandlet bøk, noe som tredobler levetiden i forhold til vanlig tre. Dette skyldes at treet uansett tempe-

ratur verken utvider seg eller trekker seg sammen som for eks furu gjør. Dermed oppstår det ikke små revner i malingen der fukt og sopp kan trenge inn. Dørene er malt med inntil 5 strøk, og det med tynne strøk slik de gjør i bilindustrien. Dette fører til en stabil og sterk overflate. Overflaten kan forveksles med pulverlakkert aluminium. Disse forholdene gjør at dørene har en levetid på langt over 50 år, sier Ådlandsvik. Dørene er testet i mer enn orkan styrke uten at en dråpe har sluppet gjennom. Den er enkel å montere, og overkarmen kan leveres med kullfiber som gjør at den er selvbærende opp til 5,5 meter.

Frekhaug Gruppen AS består av: Frekhaug Trevare AS Frekhaugtrappa AS ( skiftet navn til Frekhaug Trappefabrikk AS like over nyttår. ) Skjold Døren AS ( skifter navn til Skjold Trevarefabrikk AS) Lacuna Norge AS

Siden 1992, da SCM patenterte sitt skyvebord, har mer enn 60.000 eksemplarer blitt solgt. SCM garanterer 10 års garanti på vitale deler av sagen. De største av våre leverandører vil være der.

SI 7 L'invincibile

SI 400 CLASS

40

Vi møtes på Fensterbau/Frontale og Holz – Handwerk 26. - 29. mars i Nürnberg.

Ring oss for å avtale et møte: -Kjetil Høllen, tlf: +47 91 36 97 40 -Dag Hegna, tlf: +47 91 55 28 08 SI 400 -Arve Solheim tlf:NOVA +47 48 03 56 29

- SCM Hall 10, stand 305 - CMS Hall 11, stand 319 - Makor Hall 12, stand 917 - Venjakob Hall 10, stand 106

TRE & PROFIL 1-2014


NYHETER

Nyhet fra Talgø Talgø lanserte G-FIX – systemet for innfesting av utforinger ved hjelp av klips, uten boring og skruing på Bygg Reis Deg i år. Systemet gir økt fleksibilitet og halverer monteringstiden.

Stangeskovene kjøper seg inn i Hemnes Tre

Georg Aune hos Talgø har vært med på å utvikle systemet. I samarbeid med produsenten har man jobbet seg frem til den endelige utgaven av klips og utforinger, som også er patentert og dermed beskyttet mot kopiering.

Stangeskovene kjøper 51 % av aksjene i Hemnes Tre, gjennom sitt heleide datterselskap Stangeskovene Kværner AS. For tre år siden kjøpte Stangeskovene AS listverkprodusenten og byggevareutsalget K. Kværner AS Kløfta Bygg. Både Kværner og Hemnes Tre har lange tradisjoner innenfor listverkproduksjon. Hemnes har erstattet denne produksjonen med produksjon av utforinger. De har også spesialisert seg på industriell

G-Fix består av en vinkelformet klips samt tilhørende folierte utforinger med utfreste spor som klipsene passer inn i. Klipsene gir også mulighet til å justere under montering i karm, for å tilpasse utforingene eksakt. Klipsene sikrer også en jevn framkant slik at det ikke blir glipper mot listene.

tilpasning av produktene gjennom moderne kapplinje og eget overflatebehandlingsanlegg. Daglig leder i Hemnes Tre, Emil Grepperud, vil sitte igjen med de resterende 49 prosent av eierandelen i Hemnes Tre. Emil vil fortsette som daglig leder. Det blir ingen store kortsiktige endringer bortsett fra en viss spesialisering mellom selskapene, men sammen har de ambisjoner om å ta en sterkere industriell rolle i det norske listverkmarkedet.

Gevir 34935

Kundetilpasset dørproduksjon

Vi lager mange ulike ytterdører – ofte i kun ett eksemplar. Men alle våre dører er tilpasset et norsk og barskt klima. Dørens isoleringsevne er viktig for å holde det varmt inne. Våre dører leveres med U-verdi helt ned til 0,58. Vi i Gilje er fleksible på det meste, bortsett fra kvaliteten.

www.gilje.no

TRE & PROFIL 1-2014

Følg oss på

41


NYHETER

Prosjekter

PEAB AS oppfører andre byggetrinn på boligprosjektet Teaterkvarteret i Tromsø. Dette byggetrinnet består av 55 leiligheter og garasje i kjeller. Boligene skal være innflyttingsklare i mai 2015. Byggetrinn 1 ble igangsatt i mai 2013 og består av 38 leiligheter. Disse skal stå klare høsten 2014. Kontraktssum 100 mill. kr. Veidekke Entreprenør AS skal bygge byggetrinn 3 av Voll Studentby på Moholt i Trondheim. Prosjektet omfatter 204 studenhybler med samlet BRA 4.860 kvm. Byggetid mars 14 - juni 15. Kontraktssum 100,5 mill. kr. Wegger og Kvalsvik Entreprenør AS skal oppføre siste fase i Ringnes Park i Oslo. Ringnes Park, felt 1, består av to boligprosjekter. 1) Øvre Ringnes vil bestå av 17 boliger med tilhørende garasjeanlegg og takterrasse. 2) Villa Ringnes er et eksisterende bygg som skal bygges om til et boligbygg over tre etasjer. Tiltakshaver er Ringnes Park Bolig DA som eies av Orkla og Macama. Kontraktssum 49,5 mill. kr.

Veidekke Entreprenør skal i følge kontrakt med Undervisningsbygg Oslo KF bygge nye Munkerud skole på Nordstrand i Oslo. Kontakten omfatter bygging av ny barneskole med plass til 840 elever og 120 ansatte. Skolen bygges etter passivhusstandard. Byggearbeidene starter høsten 14, og skolen skal stå klar høsten 16. Kontraktssum 224 mill. kr. AF Gruppen skal oppføre "Oppløpet" i Lørenskog Stasjonsby for Selvaag Bolig Oppløpet AS og Rema Eiendom Øst AS. Avtalen omfatter oppføring av 113 leiligheter samt et næringsareal på 1100 kvm. Planlagt byggestart 2. kvartal 2014 med ferdigstillelse i 1. kvartal 2016. Kontraktssum 240 mill. kr. AF BRG Entreprenør/HSH Entreprenør oppfører kvartal 42 i Kristiansand sentrum for Kvartal 42 AS. Prosjektet omfatter en 6000 kvm stor kongressal med plass til 200 mennesker, kontorlokaler for Filadelfia menighet, trivselsenter for eldre, næringsareal, 71 leiligheter og 10 hotellrom.

Byggetid 2. kvartal 14 - 2. kvartal 16. Kontraktssum ca 395 mill. kr. Hent AS har signert avtale med Oslo Luftahavn som oppdragsgiver på innvendige bygningsarbeider på sentralbygg vest. Dette er en utvidelse av eksisterende terminal på Gardermoen med 52.000 kvm. Hoveddelen av arbeidene omfatter himling, tømmer osv. I tillegg skal det rives og omgjøres rundt jernbanestasjonen som blir et prosjekt i prosjektet. Dette oppdraget vil ha stor fokus på finish på grunn av at ferdige løsninger vil være svært synlige for alle reisende på OSL. Byggetid våren 2014 - høsten 2016. Toten Bygg og anlegg skal starte byggingen av 24 leiligheter av totalt 60 leiligheter på Lenatunet i Lena sentrum på Toten. T. Stangeland Maskin AS skal gjøre grunnarbeider for 150 boliger på Jåsund, Tananger i Sola kommune for Jaasund AS. Byggetid 3. feb. 14 - 3. des. 15. Kontraktssum 38 mill. kr.

NY INNOVATIV ÅPNING AV KLAFFER

Klaffbeslag

FREE FLAP www.hafele.se

42

TRE & PROFIL 1-2014


NYHETER Oslo Havn velger Sweco Oslo Havn har valgt Sweco til å ferdigstille tre reguleringsforslag igangsatt av Oslo Havn. Filipstad skal forvandles fra havneområde til fergekai og bolig- og næringsområder. Etter planen skal reguleringsforslagene behandles i Oslo Bystyre i 2014. -Filipstad er en viktig del av Fjordbyen. Utviklingen vil bringe Oslo nærmere fjorden, og forlenge den sammenhengende tilgangen til vannet, sier Bernt Stilluf Karlsen, styreleder i Oslo Havn. -Vi er glade og stolte over å ha vunnet kontrakten og være med på utviklingen av Oslo til en enda bedre by, sier administrerende direktør Trond Kjølhamar i Sweco. Sweco vant Filipstad i team med sin samarbeidspartner Alliance Arkitekter.

Veidekke bygger 62 boliger på Sørenga i Oslo Veidekke Entreprenør skal bygge 62 leiligheter ytterst på Sørengautstikkeren i Oslo for Sørenga Utvikling. Prosjektet skal utføres som en totalentreprise, og kontrakten er på 205 millioner kroner ekskl. mva. I tillegg til de 62 leilighetene skal Veidekke bygge næringsarealer i første etasje. Kontrakten omfatter 10.100 m2 BTA totalt. Leilighetene blir innredet med eksklusive kjøkken- og garderobeløsninger, en-stavs parkett med gulvvarme og baderom i høy standard. Arkitekt er Felix Arkitekter AS.

Statens vegvesen bygger kirke i Trondheim Statens vegvesen bygger en ny kirke, som erstatter den som måtte rives for å få bygd Strindheimtunnelen. Fem verneverdige bygårder ble flyttet midlertidig på lager i 2010, og den nyapostoliske kirka måtte rives. De verneverdige husene ble flyttet tilbake i fjor sommer, og nå bygges ny kirke.

Kirka har fått ny form og plassering som passer bedre til den gamle trehusbebyggelsen på Møllenberg enn den forrige. Dette blir et moderne lite kirkebygg med fasade i betong og tre. Den nye kirka kunne ikke settes opp igjen slik den var før på grunn av ny byggeforskrift (TEK 10), og krav til

Skyvedørbeslag Garderober - Romdelere - Glass

Topphengt Bunnruller Linear - minimalisme

blant annet universell utforming med heis. Når den nye kirka står ferdig skal det igjen bli fri siktlinje langs fasadene rett ut til Munkholmen langs Gamle Kongeveg. Byggingen utføres av Reinertsen Entreprenør. Den nyapostoliske menigheten flytter inn i oktober 2014.

Vi skreddersyr

Din Dør Vi lager dører/spesialdører etter mål! Se vår hjemmeside: Dorfabrikken.no

Trappepasser

Profesjonell trappepasser i fjærstål, leveres i trekasse.

Nå også branngodkjente EI 30 ytterdører

Passeren inneholder kryss + 2 stk. av lengden 60/80/100 cm fjeærstål fingre.. Art.nr.: 140000

G ustavsen www.gustavsenas.no

TRE & PROFIL 1-2014

Telefon

32 23 01 20 e-post:

post@gustavsenas.no

Dørfabrikken Vatnestrøm AS

4730 Vatnestrøm Telefon 37 96 10 50 - post@dorfabrikken.no - www.dorfabrikken.no

43


NYHETER Karmøy kommunes byggeskikkpris for 2013 Optimera og Sjo Fasting Arkitekter fikk Byggeskikkprisen 2013 for boligprosjektet Krossnes på Vormedal. Et godt bomiljø og gjennomføring i regi av lokale byggmestere står sentralt. Byggmestere, håndverkere og entreprenører er viktige kundegrupper for Optimera. For å lykkes sammen, må det være fokus på samarbeid, kvalitet, effektivitet og lønnsomhet. Tomteutvikling er blitt et viktig element i langsiktige partnerskap som Optimera

har med sine mange proffkunder. Kommunen ønsker med denne tildelingen å sette fokus på de kvaliteter som kan oppnås med en lav og tett boligbebyggelse med kvalifisert planlegging og utførelse. Selve byggeoppdragene ble fordelt på flere mindre, lokale byggefirmaer. Denne produksjonsmetoden, samt små variasjoner på Sjo Fasting Arkitekters byggetegninger, har ført til at ingen av de 13 boligene er helt like.

NorDan flytter en del av produksjonen

på Moi, men det er også en mindre produksjon ved flere av de andre produksjonsanleggene i konsernet. Ved Moi-anlegget er cirka 30 personer sysselsatt med aluminiumsproduksjonen. - Vi har fått orientering om at det skal bygges opp en slik produksjon i Polen, men det vil ta tid før anlegget står klar. Vi regner med at denne delen av produksjonen på Moi vil fortsette i to-tre år, sier konserntillitsvalgt Birger Øien.

NorDan-konsernet planlegger å bygge en ny fabrikk i Polen. De ansatte i NorDan-konsernet er orientert om at det skal bygges opp en ny fabrikk i Polen der det skal produseres aluminiumsprofiler for de forskjellige fabrikkene i konsernet. I dag foregår det meste av aluminiumsproduksjonen

44

XL-BYGG Eggedal Sag overtar tre Trend-butikker Eggedal Sag AS har kjøpt 100 prosent av aksjene i VSN Bygg og Trelast AS. I sistnevnte inngår tidligere Sigdal Jern og Bygg på Prestfoss, Noresund Bygg og Trelast på Noresund og Vikersund Bygg og Trelast på Vikersund, alle i Buskerud. Butikkene har fram til nå vært profilert som Trend i Optimera. Eggedal Sag AS er medlem og eier i XL-BYGG og butikkene blir omprofilert til XL-BYGG. XL-BYGG er i sterk vekst og øker med dette til 78 butikker i Norge. Eggedal Sag AS er et famileeid foretak med utgangspunkt i Eggedal, hvor selskapet har drevet trelastproduksjon siden 1945. Bedriften har fra før byggevarehus i Eggedal og Mjøndalen og får etter overtakelsen en årsomsetning på ca 130 mill kroner.

TRE & PROFIL 1-2014


NYHETER Ekstra poent til H-Vinduet Magnor

H-vinduet Magnor sine produkter møter kravene som stilles i BREEAM-Nor. I tillegg har de oppdatert og fornyet sin EPD som gir ekstra poeng i BREAMNor prosjekt. H-vinduet Magnor var tidlig ute og miljødeklarerte sitt første produkt allerede i 2004. Denne er nå fornyet, og med gode resultater ble en ny oppdatert EPD for produktet AT200E, lansert like før jul i 2013. I løpet av første kvartal vil de komme med EPD på sitt fastvindu AT450E.

Nav regner med økt ledighet i bygg og anlegg Arbeidsledigheten kommer til å øke i år, før den deretter vil begynne å falle litt neste år, tror Nav. – Vi forventer at ledigheten vil fortsette å øke noe utover 2014, men at den økonomiske veksten etter hvert vil ta seg opp, og at ledigheten i 2015 igjen vil begynne å gå noe ned, sier seniorrådgiver Johannes Sørbø i kunnskapsstaben i Nav til Dagbladet. Han opplyser at ledigheten det siste året har økt mest for bygge- og anleggsarbeidere. Denne trenden kommer til å fortsette i år, tror han.

Bathelor i utøvende tradisjonelt bygghåndverk For å sikre god kompetanse i tradisjonelt bygghåndverk på lokalt og nasjonalt plan tilbyr Høyskolen i Sør-Trøndelag en ny bachelorutdanning i utøvende tradisjonelt bygghåndverk fra høsten 2014. Studiet skal fremme høy kvalitet i utførelsen av de praktiske oppgavene i bygningsvern og restaurering. Behovet for håndverkere som behersker tradisjonelle håndverksmetoder og som kan ta avanserte oppdrag er stort. Disse vil også være formidlere og læringsmestere for tradisjonelt håndverk.

TRE & PROFIL 1-2014

NORSK TREVARE Norsk Trevare minner om flere arrangementer i 2014.

SETT AV DATOENE:

Nürnberg

Fensterbau Frontale/Holz Handverk. Bli med Norsk Trevare og Glass og Fasadeforeningen på messetur til Nürnberg 25. – 27. mars 2014

Landsmøtet

I år er landsmøtet lagt til Ålesund. Hold av 13. - 15. juni 2014

45


NYHETER Samler sitt tekniske miljø

Vil styrke yrkesytdanningen

Optimera Tomteutvikling legges inn i Optimera Divisjon Byggsystemer, og samler sitt tekniske miljø til én enhet. Optimera Byggsystemer blir dermed ytterligere styrket som partner for byggmestere, entreprenører og andre proffkunder. Med organiseringen ønsker Optimera å bidra med nye forretningsmuligheter og effektivisering og kvalitetssikring av byggeprosesser. Utviklingen av Optimera Byggsystemer ble styrket ytterligere i august da Stene Bergsløkken tiltrådte som direktør for virksomheten. Bergsløkken har lang fartstid fra alt fra kjøp og utvikling av tomter, boligproduksjon, logistikk og kundeservice innenfor byggebransjen. I Optimera Byggsystemer inngår blant annet produksjonsvirksomheter i Andebu i Vestfold, Sandnes og Bergen. De tre produksjonsvirksomhetene i Optimera Byggsystemer produserer alle konstruksjonspakker og takstoler. Andebu er størst og utvidet i fjor produksjonskapasiteten for bygningselementer som er en viktig del av i porteføljen. Optimera Byggsystemer har i overkant av 20 medarbeidere som arbeider med konstruksjon eller leverer tekniske tjenester.

Statsminister Erna Solberg benyttet taletiden sin på NHOs Årskonferanse 2014 til å utfordre næringslivet til å løfte sammen for å få den norske yrkesutdanningen på riktig nivå. Statsministeren berørte en velkjent problemstilling i den norske yrkesfaglige utdanningen, hvor man opplever relativt store forskjeller på det faglige nivået hos elevene, og et stort frafall. - Bedriftene vil i større grad ha høyt utdannede ansatte med yrkesutdanning og praktisk erfaring fremfor de med bare teoretisk opplæring, skriver NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Regjeringen legger mer penger i lærlingpotten Regjeringen ønsker at flere bedrifter skal ta inn lærlinger og øker nå tilskuddet til bedrifter som tar inn lærlinger. Målet er å få 20 prosent flere lærlingplasser innen 2015. Hvert år er det rundt 6.000 elever som ikke klarer å få lærlingplass hos bedrifter både i privat og offentlig sektor. Nå vil Kunnskapsdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet samarbeide i prosjektet Lærlingløftet for å gi nye bedrifter informasjon om fordelene ved å ta inn en lærling. – Vi håper Lærlingløftet kan bidra til en felles bevissthet blant norske bedrifter om hvilke fordeler det gir å ha lærlinger og hvor viktig lærlingordningen er for fremtidig rekruttering, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). I pakken ligger også en ekstrabevilgning på 114 millioner kroner til et eget løft for yrkesfagene. Blant de viktigste tiltakene i pakken er økt lærlingtilskudd og tilskudd på 50.000 kroner til nye lærebedrifter.

00

46

TRE & PROFIL 1-2014


NYHETER Lyssand-produksjonen til Sverige Dør- og vindusprodusenten Inwido, som eier Lyssand Treindustri AS på Os, har informert de ansatte om at selskapet vurderer å flytte produksjonen fra Os til Lenhovda/Vetlanda i Sverige innen utgangen av 2014. Salg og administrasjon opprettholdes, med kontorer sentralt i Bergen. Hovedårsaken til flyttingen er sviktende lønnsomhet for Lyssand Treindustri AS. - For å kunne produsere vinduer på

en lønnsom måte og dermed langsiktig kunne sikre varemerkets posisjon i det norske markedet, så må kostnadene reduseres, skriver selskapet. - På Vetlanda/Lenhovda har selskapet en moderne fabrikk som produserer samme produkter som de gjør på Os i dag. Ved en eventuell flytting vil både ledetiden og kvaliteten opprettholdes, samtidig som lønnsomheten styrkes, sier de videre.

To norske bygg «Oscar»-nominert NCCs nybygg i Østensjøveien 27 på Helsfyr i Oslo og DNB-bygget i Bjørvika er nominert i hver sin klasse i MIPIM Awards, konkurransen som går under navnet eiendomsbransjens Oscarutdeling. Østensjøveien 27 er nominert i klassen «Best Innovative Green Building». Bygget er tegnet av danske Henning Larsen Architects. A-lab/OSUs leiligheter i DNB-bygget

TRE & PROFIL 1-2014

i Bjørvika er nominert i klassen «Best Residential Building». A-lab var også nominert i fjor. Den gang for Statoilbygget på Fornebu. - Dette en stor anerkjennelse for alle som har vært involvert i prosjektet. Som boligprosjekt er dette helt unikt og et helt konkret resultat av at Oslo fortettes, sier Geir Haaversen i A-lab til nettstedet OsloMetropolitan Area.

Corinor fyller 30 år Corinor er stolte, men samtidig ydmyke over å fylle 30 år i år. Det har vært en spennende reise fra Arnt Sivesindtajet begynte å produsere de første skreddersydde platene i 1984 og fram til i dag. Hele tiden har det vært jevn tilstrømming av nye kunder, og mange har vært med hele veien. Som Nordens største Corianprodusent og en stor leverandør av skreddersydde heltreplater er de godt forankret både i kjøkkenbransjen og i arkitekt- og designmiljøer. De gode, solide møbelsnekkerne utgjør fremdeles en viktig del av bedriftens grunnmur, men de har etterhvert fått nødvendig støtte av moderne maskiner. Slik henger de med i tiden - en flott og kundevennlig kombinasjon av tradisjon og fornyelse. Corinor gleder seg til nye utfordringer og 30 nye år.

47


Trevareskolen: CNC verktøy Av Elisabeth Østby

Norsk Trevare arrangerer trevareskolen med ulike kurstilbud. Hos Jømna Brug deltok 10 stykker på et kurs i CNC verktøy. -Formålet er å gi medarbeidere et kurs i hvordan man skal utnytte maskiner og verktøy på en mer effektiv måte. Vi opererer i et tøft marked, og det handler hele tiden om å redusere kostnadene, forteller kursholder Jess Krogh i Kyocera Unimerco. En teoretisk og en praktisk del gjør forståelsen for kurset enda bedre.

Et vanlig resultat av kurset er at de som deltar i større grad tenker på å effektivisere måten de bruker verktøyene på og slik lager bedre produkter. De vil få en bedre forståelse for hvordan maskinene virker både når det gjelder omdreininger, mating osv. De får en innføring i hvordan de skal montere skjær og andre verktøy, og hvordan man skal bruke skjæredata optimalt.

48

Flere nøkler til effektiv produksjon Det handler om å bruke sine verktøy på best mulig måte. For å gjøre det, så må man vite hva som skjer med et produkt i forhold til skjæredata. Målet med dette kurset er at de som har deltatt skal klare å produsere til lavere pris og bedre kvalitet. Det er de som jobber med maskiner og verktøy dag-

Kursholder Jess Krogh fra Kyocera Unimerco Tooling AS TRE & PROFIL 1-2014


TRE & PROFIL 1-2014

49


Truls Stenberg jobber ved Ådals

Bruk AS på Stange. Her er vi 12 ansatte, forteller Truls, som skal bli CNC-operatør nå. Han har jobbet i bedriften i 5 år, der to av disse var som lærling. Truls er glad for å få muligheten til å lære mer om effektivisering og optimalisering.

Vegard Holmen jobber på Ny-

huset Bruk. Han begynte som lærling i 2005 og ble fast ansatt etterpå. Nyhuset Bruk AS produserer dører og vinduer. Vegard synes det er lærerikt å være med på et slikt kurs. Det finnes alltid muligheter for forbedringer, sier han.

AT tre AS tilfredsstiller dine behov •

Brann og lyddører - laminatbelagte dører

Spanskvegger - Skjermveggsystemer - homogenlaminat

Røngtendører - finer - malt - laminat

lig som best vet hvor man kan effektivisere. Alle som jobber med dette må spørre seg selv om produksjonsprosessen er så effektiv som den skal være, og hvordan det kan bli enda bedre. Verktøyskiftetid er et vesentlig fokusområde. Dette tar lang tid i forhold til selve bearbeidingsprosessen. Ofte utgjør maskinens verktøyskift og posisjonering 30 - 50 prosent av samlet prosesstid. Derfor er verktøy og bearbeidingsteknikk selve nøkkelen til økt inntjening. -Ved å arrangere kurs som dette håper vi at norske virksomheter skal bli mer konkurransedyktige og lage produkter med den beste kvaliteten, sier Norsk Trevare.

Riktig og viktig oppspenning av verktøy

Kort leveringstid God kundebehandling Skreddersys for kundens behov

2436 Våler Telefon 62 42 96 80 Faks 62 42 96 81 Mobil 917 91 625 e-mail: firmapost@ attre.no www.attre.no

50

Jørgen Langseth er lærling hos Myrli Trevare AS som ligger midt i Løten. Vi lager trapper, forteller han. Jørgen har vært her i 1,5 år og håper å bli fast ansatt etter endt læretid. Han begynte med opplæring på CNC for en stund siden.

På kurset ble det vist bilder av hva som kan skje hvis man f.eks spenner opp verktøy feil. Mange fikk noe å tenke på. For det at verktøy kan gå i oppløsning var det mange som ikke visste. Når det suser verktøybiter forbi ørene på en, så er det klart det er farlig. Men dette er heldigvis sjelden kost, og sikkerheten er stor. Men man skal være forsiktig og følge det som står i anvisningene. For å gjøre oppspenningen riktig, så må man bruke en momentnøkkel. Det er viktig at alle verktøyene gjøres grundig rene etter bruk. Under den praktiske delen av kurset kjørte de med de samme verktøyene, men med ulike parametre. Slik kan man se at det oppstår ulike resultater bare ved å endre omdreiningstiden på verktøyene.

TRE & PROFIL 1-2014


Se hvordan systemet effektiviserer lagerbedrifter

Peritus Warehouse Streamliner er en oversiktlig og utvidet lagerløsning som gir bedre effektivitet til lageret, basert på Microsoft Dynamics AX. Løsningen har samlet alle lagerfunksjoner og gir lagermedarbeiderne oversikt og verktøy tilpasset vareflyten. Lagerbeholdninger kan optimaliseres med automatiske trendanalyser, og dette gir innkjøper godt grunnlag for riktige bestillinger. I tillegg får ordrebehandlere god og oversiktlig informasjon. Peritus Warehouse Streamliner kan leveres med hånd-/ truckterminaler som styrker effektiviteten ytterligere. Registreringer på disse terminalene oppdateres i sanntid i Dynamics AX, slik at fysisk lagerbeholdning til enhver tid vil være riktig. All registrering av varer inn/ut, flytting og telling gjøres med terminalene, og gjør at det ikke er behov for etterregistrering av data. Lagermedarbeiderne har kun én løsning å forholde seg til. Ta kontakt i dag hvis dere ønsker mer informasjon!

Basert på TRE & PROFIL 1-2014

Peritus AS Postboks 2297 3003 Drammen

Tlf: 932 64 310 E-post info@peritus.no www.peritus.no 51


HVEM LEVERER HVA? Denne "guiden" skal være en lettfattelig oversikt over de forskjellige firmaer som er leverandører til henholdsvis byggebransjen og til trevarebransjen. Kjøpeguiden trykkes i hvert nummer av bladet og vil bli kontinuerlig ajourført. Hvert firma betaler en mindre avgift for oppføring under de forskjellige grupper. Første oppføring: Kr. 800 for 3 linjer pr. år. - Ekstra oppføring: Kr. 450 for 3 linjer pr. år -. Ekstra linjer: Kr. 150 pr. linje pr. år. Bestillingen er for min. 1 år og løper til den sies opp skriftlig. Tlf. 40 84 59 94.

Leverandører til byggebransjen Dører

Brann/lyd-dører ANDBERG SNEKKERFABRIKK AS 9357 Tennevoll Tlf. 77 17 51 01 Fax 77 17 52 89

KJØPEGUIDE

AT TRE AS 2436 Våler Tlf. 62 42 96 80 Fax 62 42 96 81 e-mail: bjorn.toraasen@attre.no Laminatdører JELD-WEN Norge AS Postboks 6611, Etterstad 0607 Oslo Salg og mark.føring av Swedoor dører laminat/innerdørermassive dører/ytterdører Tlf. 22 02 72 00 Fax 22 02 72 01 www.swedoor.no JØMNA BRUG A/S 2416 Jømna Tlf. 62 43 59 50 Fax 62 43 59 60 Brann/lydklassifiserte fyllingsdører NORDIC DØRFABRIKK AS Kvavik 4580 Lyngdal Tlf. 38 33 05 00 Fax 38 34 33 57 E-mail: post@nordicdoor.no RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 Fax 63 96 20 13 SCANFLEX A/S 4760 Birkeland Tlf. 37 28 00 00 Fax 37 28 00 10

Skyvedører H-VINDUET FJERDINGSTAD AS 3300 Hokksund Tlf. 32 25 16 00 Fax 32 25 16 16 e-post: firmapost@fjerdingstad.no www.fjerdingstad.no 52

Skyvedører forts.

Innerdører forts...

ULDAL AS Postboks 98 4795 Birkeland Tlf. 38 13 71 00 Fax 38 13 79 01 E-mail: uldal.birkeland@byggma.no www.byggma.no

SCANFLEX A/S 4760 Birkeland Tlf. 37 28 00 00 Fax 37 28 00 10

Innerdører AT TRE AS 2436 Våler Tlf. 62 42 96 80 Fax 62 42 96 81 e-mail: firmapost@attre.no web: www.attre.no Laminatdører JELD-WEN Norge AS Postboks 6611, Etterstad 0607 Oslo Salg og mark.føring av Swedoor dørerlaminat/innerdører/massive dører/ytterdører Tlf. 22 02 72 00 Fax 22 02 72 01 www.swedoor.no KLOPPEN TREVARE AS 2850 Lena Tlf. 61 16 86 66 Fax 61 16 16 76 NORDIC DØRFABRIKK AS Kvavik 4580 Lyngdal Tlf. 38 33 05 00 Fax 38 34 33 57 E-mail: post@nordicdoor.no O. OLSEN SNEKKERFABRIKK A/S 8607 MO I RANA Tlf. 75 12 48 00 Fax 75 12 48 40 RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 Fax 63 96 20 13 E-mail: firmapost@ruudtrevare.no RØEDS TREVARE A/S Postboks 253 3201 Sandefjord Tlf. 33 46 40 31 Fax 33 46 89 31 E-post: post@tun.no Spesialitet: Tun-døren

TREVAREN EYDEHAVN AS Helle 4810 Eydehavn Tlf. 37 03 16 00 Fax 37 03 16 03 www.trevaren.no Spesialdører

Terasse/balkongdører H-VINDUET FJERDINGSTAD AS 3300 Hokksund Tlf. 32 25 16 00 Fax 32 25 16 16 e-post: firmapost@fjerdingstad.no www.fjerdingstad.no FØRRE TREVAREFABRIKK AS 5563 Førresfjorden Tlf. 52 75 44 70 Fax 52 75 44 79 e-mail: post@forretrevare.no www.forretrevare.no H-VINDUET BAUGE AS 6900 Florø Tlf. 57 75 20 80 Fax 57 74 18 48 E-post: sentral@baugetrevare.no LILLERØNNING SNEKKERIFABRIKK A/S 7387 Singsås Tlf. 72 43 60 60 Fax 72 43 60 61 J. FJELDTVEDT AS Sjoareset 5419 FITJAR Tlf. 53 45 89 70 Fax 53 45 89 80 SKJOLD DØREN AS Isvik 5574 Skjold Tlf. 52 76 73 33 Fax. 52 76 73 44 E-post: firmapost@skjolddoren.no www.skjolddoren.no TRE & PROFIL 1-2014


HVEM LEVERER HVA? Terrasse/balkongdører

Ytterdører forts......

TRENOR VINDUER AS Postboks 4 8641 Hemnesberget Tlf. 75 19 04 00 faks 75 19 04 40 E-mail: vinduer@trenor.no

JØMNA BRUG A/S 2416 Jømna Tlf. 62 43 59 50 Fax 62 43 59 60

ULDAL AS Postboks 98 4795 Birkeland Tlf. 38 13 71 00 Fax 38 13 79 01 E-mail: uldal.birkeland@byggma.no www. byggma.no DØRFABRIKKEN VATNESTRØM AS 4730 Vatnestrøm Tlf. 37 96 10 50 Fax 37 96 10 60 E-mail: post@dorfabrikken.no Vi skreddersyr dine dører

Ytterdører

EGE DØR AS Tengsareidveien 8 4370 Egersund Tlf 51 4 933 44,Fax 51 49 35 54 post@egedorer.no www.egedorer.no HOVLAND TREVAREFABRIKK A/S Jærveien 1250 4375 Hellvik Tlf. +47 90 40 01 50 Fax +4751490255 E-mail: firmapost@hovlandtrevare.no J. FJELDTVEDT AS Sjoareset 5419 FITJAR Tlf. 53 45 89 70 Fax 53 45 89 80 JELD-WEN Norge AS Postboks 6611, Etterstad 0607 Oslo Salg og mark.føring av Swedoor dører laminat/innerdører/massive dører/ytterdører Tlf. 22 02 72 00 Fax 22 02 72 01 www.swedoor.no TRE & PROFIL 1-2014

DECOLINQ AS Hagaveien 51 3275 Svarstad www.decolinq.no Eksteriør: fasade i kompaktlaminat Interiør: paneler og toalettskillevegger

RØED TREVARE A/S Postboks 253 3201 Sandefjord Tlf. 33 46 40 31 Fax 33 46 89 31 E-post: post@tun.no Spesialitet: Tun-døren SKJOLD DØREN AS Isvik 5574 Skjold Tlf. 52 76 73 33 Fax. 52 76 73 44 E-post: firmapost@skjolddoren.no www.skjolddoren.no TREVAREN EYDEHAVN AS Helle 4810 Eydehavn Tlf. 37 03 16 00 Fax 37 03 16 03 www.trevaren.no Spesialdører DØRFABRIKKEN VATNESTRØM 4730 Vatnestrøm Tlf. 37 96 10 50 Fax 37 96 10 60 E-mail: post@dorfabrikken.no Vi skreddersyr dine dører ØRA TREVARE A/S Postboks 136 7361 Røros Tlf. 72 40 94 80 Fax 72 40 94 90 E.mail: ora.trevare@oratrevare.no www.oratrevare.no

Dørkarmer RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 Fax 63 96 20 13 E-mail: firmapost@ruudtrevare.no

Garasjeporter/portåpner GRANDAL TREVARE A/S 4770 Høvåg Tlf. 37 26 92 92 Fax 37 26 92 90 E-mail: firma@grandal.no www.grandal.no LISTA TREINDUSTRI a/s 4650 Vanse Tlf. 38 39 41 00 Fax 38 39 43 20 Spesialitet: LiGa-porten

Kjøkken/bad/garderobe FOSS SNEKKERI A/S Stensveien 29 7336 Meldal Tlf. 72 49 58 00 Fax 72 49 58 01 HAMRAN SNEKKERVERKSTED AS 4590 Snartemo Tlf. 38 34 94 50 Fax 38 34 94 51 e-mail: hamran@hamran .no www.hamran.no KVANDAL KJØKKEN AS Leland 8890 Leirfjord Tlf. 75 04 84 22 Fax 75 04 84 33

53

KJØPEGUIDE

tlf: 35 900 950 www.dindør.no

O.H. INDUSTRI A/S Smedevej 17 DK-7430 Ikast Tlf: +45 9725 1200 Fax +45 9725 1617 E-mail: ohi@ohindustri.com www.ohindustri.com

Fasade- og veggpaneler


HVEM LEVERER HVA? Kjøkken/bad/garderobe forts.

Spesialinnredninger forts.

Sprosserammer/skodder

STRAI KJØKKEN A/S Setesdalsveien 240 4618 Kristiansand S. Tlf. 38 00 33 00, e-post: post@strai.no

BOSVIK AS Risørveien 667, 4950 Risør. www.bosvik.no

ØYFJELL TREINDUSTRI AS Drivarbekkdalen 3890 Vinje Tlf: 35 59 50 99 E-post: post@oyfjellkjokken.no

DESIGN & 3 INTERIØR AS Semsveien 86 3300 Hokksund Tlf: 32 75 05 50 fax: 32 75 05 51 e-mail: post@d3interior.no www.d3interior.no

TROLLHEIM VEKST AS 6650 Surnadal Tlf.71 65 77 77 / fax 71 66 22 56 www.trollheim.no Spesialitet: Kvalitetssprosser.

Listverk

KJØPEGUIDE

BOSVIK AS Foringer, listverk og spiler i alle tresorter. Leveres ferdig overflatebehandlet. Klarlakk-fargelakk og brannbehandling. E-post: peder@bosvik.no Tlf: 37 14 93 00 HEMNES LIST AS Grepperud 1970 Hemnes Tlf. 63 85 83 88 Fax 63 85 05 34 Furu listverk ubeh/malt MDF listverk utforinger Badstuepanel i osp/svartor O. OLSEN SNEKKERFABRIKK A/S 8607 MO I RANA Tlf. 75 12 48 00 Fax 75 12 48 40 RINDALSLIST AS 6657 Rindal Tlf. 71 66 46 40 Fax 71 66 41 41 e-post: post@rindalslist.no SANGNES TREVARE AS 2846 Bøverbru Tlf. 61 19 84 00 Fax 61 19 60 38 E-post post@sangnestrevare.no SÖDRA INTERIØR AS Balder Allé 2 2050 Jessheim Tlf: 63 94 35 50 Fax: 63 94 35 60 Listverk og panel i alle tresorter

Spesialinnredninger AT TRE AS 2436 Våler Tlf. 62 42 96 80 Fax 62 42 96 81 e-mail: bjorn.toraasen@attre.no Spanskvegger 54

FAGINNREDNING AS Tlf. 56 58 90 40 www.faginnredning.no post@faginnredning.no HENRIKSEN SNEKKERI AS Tlf. 370 99 505 www.henriksen-snekkeri.no JØNDAL & HOFF SNEKKERVERKSTED AS Elveveien 26/28 1472 Fjellhamar Tlf. 67 98 05 20 Fax 67 98 05 29 MINDE SNEKKERI AS 5073 Bergen Tlf: 55205454 www.minde-snekkeri.no RØE TREVARE CORIFORM A/S 7600 Levanger Tlf. 74 08 40 00 Fax 74 08 34 40 Spesial: Corian sammen med tre SOGNATRE AS Tlf: 57 67 16 86 Fax: 57 67 12 52 www.sognatre.no TREPROSJEKT AS 4353 Klepp Stasjon Tlf. 51 78 98 80 Fax 51 78 98 81 www.treprosjekt.no

Sprosserammer/ skodder HAGEN SNEKKERVERKSTED 4120 Tau Tlf. 51 74 66 24 Fax 51 74 53 25 www.hagen-snekkerverksted.no RAKKESTAD TREVARE AS 1892 Degernes Tlf. 69 22 77 15 Fax 69 22 77 65 E-post: sprosser@rakkestadtrevare.no www.rakkestadtrevare.no

Trapper EIKTRAPP AS 6394 Fiksdal www.eiktrapp.no FAGTRAPP AS Vensvangveien 434, 2338 Espa Tlf. 62 58 03 03 Fax 62 58 04 39 FREKHAUGTRAPPA AS Hanstveit 5283 Fotlandsvåg TLF 56 34 06 66 E post: firmapost@frekhaugtrappa.no www.frekhaugtrappa.no HAFRSFJORD TRE AS Godesethdalen 22, 4034 Stavanger Tlf. 51 95 10 00 HAGEN AS Visnesvegen 5 6783 Stryn Trappestudio i Oslo, Stavanger, Bergen, Egersund, Trondheim, Gjøvik Tlf. 57 87 35 00 www.stryntrappa.no E-post: stryn@hagen.eu HESTNÆS TRAPPEFABRIKK A/S 2338 Espa Tlf. 62 58 01 91 Fax 62 58 04 05 INNVÆR A/S TRAPPEFABRIKK 5430 Bremnes Tlf. 53 42 85 40 Fax 53 42 85 49 L-TRAPP A/S Prestegårdskogen 4790 Lillesand Tlf. 37 26 98 00 Fax 37 26 98 01 MELBY SNEKKERVERKSTED A/S 6490 Eide Tlf. 71 29 99 20 Fax 71 29 67 81 MYRLI TREVARE A/S 2340 Løten Tlf. 62 59 05 64 Fax 62 59 24 44 TRE & PROFIL 1-2014


HVEM LEVERER HVA? Koblede vinduer forts.

Brann/Lydvinduer forts.

SOGNATRE AS Tlf: 57 67 16 86 Fax: 57 67 12 52 www.sognatre.no

K. SOLEM SNEKKERI 7350 Buvika Tlf. 72 86 51 12 Fax 72 86 50 30

Vinduer m/energi/isolerglass

SULDAL TREVARE AS 4230 Sand Tlf. 52 79 04 30 Fax 52 79 04 31 www.suldal-trevare.no post@suldal-trevare.no

LØKEN TREVARE A/S Industrivn. 6 1870 Ørje Tlf. 69 81 35 00 Fax 69 61 35 01

Trapper forts.

TARRALDSEN TREVARE AS 3855 Treungen Tlf. 35 04 88 80 Fax 35 08 88 89 E-mail: firmapost@tarraldsen.no TRAPPESPESIALISTEN AS 3080 Holmestrand Tlf. 33 05 00 33 Fax 33 05 03 33 E-mail: post@trappespesialisten.no

TYDAL TRAPPEFABRIKK AS 7590 Tydal Tlf. 73 81 57 12 Fax 73 81 55 11 E-mail: ty-trapp@tydalsnett.no

Vinduer

Buede vinduer HOVLAND TREVAREFABRIKK A/S Jærveien 1250 4375 Hellvik Tlf. +47 90 40 01 50, Fax 51 49 02 55 E-mail.: firmapost@hovlandtrevare.no TROLL TREVAREFABRIKK AS Gamle Raveiien 93, 3270 Larvik Tlf. 33 13 38 20 Fax 33 13 38 21 Post@trolltrevarefabrikk.no www.trolltrevarefabrikk.no

Koblede vinduer BYKLE VINDU AS 4754 Bykle Tlf. 37 93 93 00 Fax 37 93 93 01 HANSEN & JUSTNÆS A/S Buråsen 13 4636 Kristiansand S Tlf. 38 14 45 00 Fax 38 14 45 01 E-post: post@h-j.no TRE & PROFIL 1-2014

SOLFJELD Tre og Tradisjon AS Solfjellveien 1 4900 TVEDESTRAND Tlf. 37 16 21 38 post@solfjeld.no www.solfjeld.no Spesialitet: profiler og beslag tilpasses byggestil STORÅS TREVARE A/S 7334 Storås Tlf. 72 49 81 65 Fax 72 49 85 05 ULDAL AS Postboks 98 4795 Birkeland Tlf. 38 13 71 00 Fax 38 13 79 01 E-mail: uldal.birkeland@byggma.no www.byggma.no ØRA TREVARE A/S 7361 Røros Tlf. 72 40 94 80 Fax 72 40 94 90 E.mail: ora.trevare@oratrevare.n Hjemmes: www.oratrevare.no ØSTLANDSKE VINDU AS Brandvalvegen 851, 2219 Brandval Tlf. 62 82 52 21 Fax 62 82 31 35

Brann/Lydvinduer SOLFJELD Tre og Tradisjon AS Solfjellveien 1 4900 TVEDESTRAND Tlf. 37 16 21 38 post@solfjeld.no www.solfjeld.no Spesialitet: Koblede støystopp og isolerglass støystopp TRENOR Vinduer AS Postboks 4 8641 Hemnesberget Tlf. 75 19 04 00 faks 75 19 04 40 E-mail: vinduer@trenor.no

FØRRE TREVAREFABRIKK AS 5563 Førresfjorden Tlf. 52 75 44 70 Fax 52 75 44 79 e-mail: post@forretrevare.no www.forretrevare.no HANSEN & JUSTNÆS A/S Buråsen 13 4636 Kristiansand S Tlf. 38 14 45 00 Fax 38 14 45 01 E-post: post@h-j.no H-VINDUET BAUGE AS 6900 Florø Tlf. 57 75 20 80 Fax 57 74 18 48 E-post: sentral@h-vinduetbauge.no H-VINDUET FJERDINGSTAD AS 3300 Hokksund Tlf. 32 25 16 00 Fax 32 25 16 16 e-post: firmapost@fjerdingstad.no www.fjerdingstad.no J. FJELDTVEDT AS Sjoareset 5419 FITJAR Tlf. 53 45 89 70 Fax 53 45 89 80 Vinduer i gammel stil K. SOLEM SNEKKERI 7350 Buvika Tlf. 72 86 51 12 Fax 72 86 50 30 LILLERØNNING SNEKKERIFABRIKK A/S 7387 Singsås Tlf. 72 43 60 60 Fax 72 43 60 61 LØKEN TREVARE A/S Industrivn. 6 1870 Ørje Tlf. 69 81 35 00 Fax 69 81 35 01 SOLLIHØGDA TREVAREFABRIKK 2092 Minnesund Tlf. 63 96 80 05 Fax 63 95 60 21 Hjemmes: www.sollihogda.com E.mail: info@sollihogda.com Spesial: Vinduer i gammel stil

55

KJØPEGUIDE

TRE TRAPP AS Åsvn. 6 3475 Sætre Tlf. 32 79 16 22 Fax 32 79 02 75

SMØLAVINDUET AS 6570 Edøy Tlf. 71 54 43 50 Fax 71 54 43 51

FREKHAUG VINDUET A/S 5918 Frekhaug Tlf. 56 17 44 40 Fax 56 17 44 80 Spesial: Vinduer i gammel stil


HVEM LEVERER HVA? Vinduer m/energi/ isolerglass forts.. STORÅS TREVARE A/S 7334 Storås Tlf. 72 49 81 65 Fax 72 49 85 05 TRENOR VINDUER AS Postboks 4 8641 Hemnesberget Tlf. 75 19 04 00 faks 75 19 04 40 E-mail: vinduer@trenor.no

KJØPEGUIDE

ULDAL AS Postboks 98 4795 Birkeland Tlf. 38 13 71 00 Fax 38 13 79 01 E-mail: uldal.birkeland@byggma.no www.byggma.no ØRA TREVARE A/S Postboks 136 7361 Røros Tlf. 72 40 94 80 Fax 72 40 94 90 E.mail: ora.trevare@oratrevare.no www.oratrevare.no

Vinduer m/energi/ isolerglass forts..

Diverse forts..

Takvinduer

HAMRAN SNEKKERVERKSTED 4590 Snartemo Tlf. 38 34 94 50 Fax 38 34 94 51 E-mail: hamran@hamran.no www. hamran.no Høvelbenker

VELUX Norge AS Postboks 4224 - Nydalen 00401 Oslo Tlf. 22 51 06 00 Fax 22 51 06 10 E-post: VELUX-NO@VELUX.com www.VELUX.no Takvinduer, vinduskupler, solskjerming

Diverse BRØDR. ØYEHAUG AS Boks 156 6151 Ørsta Tlf. 70 04 99 00 Fax 70 04 99 50 www.oyehaug.no Spesialitet: tredreiing-fresing Rundstokk - dekkpropper

NESBYEN TREVARE 3540 Nesbyen Tlf. 32 07 11 24 Fax 32 07 19 06 Spesialitet: Hamstra Insektrullegardiner RISKA TREDREIER Tredreiermester Rolf Tore Riska Tlf: 51 66 14 95 Fax: 51 66 14 14 E-post: rtr@riskatredreier.no www.riskatredreier.no VOSS MØBEL- OG TREVAREVERKSTAD AS Tjukkebygdvegen 7 5700 Voss Tlf. 56 52 10 10 Fax 56 52 10 20 Skyvedørskarmer/loftstrapper

Leverandører til trevarebransjen Arbeidsmiljø P. BLAKSTAD AS Fossegrenda 13 7038 Trondheim Tlf. 73 95 79 60 Fax 73 95 79 79 E-mail: firmapost@p-blakstad.no Sponavsug - luftbefuktning

Beslag

Møbelbeslag/låser GUNNAR EIKLID AS Østre Aker vei 213 0975 Oslo Tlf: 22 80 33 50 Fax: 22 80 33 51 www.eiklid.no eiklid@eiklid.no

Skyvedørsbeslag SystemBeslag AS

Tlf. 611 69 900 www.systembeslag. no 56

Vindu- og Dørbeslag

Vindu- og dørbeslag forts..

ABRA BESLAG AS P.B. 1801, Lade 7440 Trondheim Tlf. 73 89 44 21 / 22 www.abrabeslag.no

DORMA Norge AS Postboks 195 Alnabru Alfasetveien 1 0614 Oslo Tlf. 23 17 68 00 / post@dorma.no / christian.kiledal@dorma.no www.dorma.no

ASSA OEM AB Bruksgatan 17 S-414 51 Gøteborg Tlf: (46) 31 704 40 00 Fax: (46) 31 14 93 73 info.fix@assaoem.se www.fix.se BIOBE AS Postboks 1425 1602 Fredrikstad Tlf. 69 35 10 20 Fax 69 35 10 60 www.biobe.no Spesialprodukt: Spalteventiler

GUNNAR EIKLID AS Østre Aker vei 213 0975 Oslo Tlf: 22 80 33 50 Fax: 22 80 33 51 www.eiklid.no eiklid@eiklid.no INDUSTRIBESLAG AS Brøttemsveien 105, 7072 Heimdal P.B. 5718, Sluppen, 7437 Trondheim Tetningslist, skruer, festemidler, hengsler, låser og øvrig beslag til dører, vinduer og kjøkken. Tlf: 72 89 19 50 Faks: 73 95 66 31 E-post: firmapost@industribeslag.no www. industribeslag.no TRE & PROFIL 1-2014


Leverandører til trevarebransjen Vindu- og dørbeslag forts. IPA-BESLAG A/S J. PETERSENS BESLAGFABRIK DK-9240 Nibe, Danmark Tlf. +45 98 35 15 00 Fax:+45 98 35 22 00 Representanter i Norge: IPA Trondheim Tore Dahl Ingvald Ystergaardsvei 23 7047 Trondheim Tel.: 7390 7330 Fax: 7390 7331 Mobil: 9829 8317 E-mail: td@ipafittings.com

Vindu- og dørbeslag forts. SKANDI BESLAG A/S Postboks 40 DK-4040 Jyllinge (København) Tlf. +45 4678 9600 Fax +45 4673 1710 WEB: www.skandi.dk mailbox@skandi.dk

BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 00 Fax 35 59 86 91 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

Tlf.+45 96455656 Fax +45 96455657

www.pn-beslag.dk e-mail: info@pn.dk Kontaktpersoner i Norge Helge Olav Nyhus Mob: 913 89 810 Fax: 63 82 88 78 E-post: hon@pn.dk

RM BESLAG AS Postboks 72 3081 Holmestrand Tlf/fax: 33 05 18 83 - Mob: 93 02 62 40 E-mail: ru-malm@online.no

TRE & PROFIL 1-2014

TRIO VING A/S Boks 5010 Høyden, 1522 Moss Tlf. 69 24 52 00 Fax 69 24 52 50 Avdeling Oslo: Brobekkvn. 80 0583 Oslo Tlf. 22 37 30 00/22 37 30 50 Hjemmeside: www.trioving.no

Balustre og meglere BRØDR. ØYEHAUG AS Boks 156 6151 Ørsta Tlf. 70 04 99 00 Fax 70 04 99 50 www.oyehaug.no RISKA TREDREIER Tredreiermester Rolf Tore Riska Tlf: 51 66 14 95 Fax: 51 66 14 14 E-post: rtr@riskatredreier.no www.riskatredreier.no SOLØR-SKAFT A/S 2270 Flisa Tlf. 62 95 11 29 Fax 62 95 00 25 E-mail: roarskog@frisurf.no Hjemmeside: www.solorskaft.no Balustre, meglere og rundstokk i 8 tresorter

FALKENBERG AS Postboks 263 1377 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 Fax 66 77 89 01 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no FØNHUS MASKIN AS 3261 Larvik Tlf.. 33 16 56 50- www.fonhus.no P. BLAKSTAD AS Fossegrenda 13 7038 Trondheim Tlf. 73 95 79 60 Fax 73 95 79 79 E-mail: firmapost@p-blakstad.no TRETEK - tre og oveflateteknik as Postboks 8208 - Spjelkavik 6022 Ålesund Tlf. 70 14 61 00 - Fax 70 14 60 58 e-post: info@tretek.no www.tretek.no VELA AS 7600 Levanger Tlf. 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Fax 74 08 09 55 / 35 96 88 34 E-post: vela@vela.no Web: www.vela.no

Dørterskler WILHELM RAMM LTD A/S Krusesgt. 11 0263 Oslo Tlf. 22 12 81 00 Fax 22 44 24 57 17

KJØPEGUIDE

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

MøllerUndall AS Hamborgt.21 3007 Drammen Tlf. 06866 firmapost@mu.no Industri; bma@mu.no www.mu.no

AS PEDER NIELSEN BESLAGFABRIK Nørregade 25 DK-9700 Brønderslev

AANESLAND FABRIKKER AS 4795 Birkeland Tlf. 37 27 62 99 Fax 37 27 65 78 post@aaneslandfabrikker.no www.aaneslandfabrikker.no Søyler, balustre, meglere, spesial

Brikketeringsanlegg

MILA BESLAG A/S H.C. Ørsted Vej 18 DK- 3000 Helsingør tlf.: +45 49139900 fax.: +45 49139893 e-post: info@mila.dk www.mila.dk

OPTIMERA INDUSTRI Østre Aker vei 260, 0915 Oslo Tlf. 47 64 80 00 Faks. 22 16 89 03 industri@optimera.no optimeraindustri.no MDF, spon, x-finer, limfog, laminat, benkeplater, komponenter til trapp, dør og vindu

Balustre og meglere forts..


Leverandører til trevarebransjen Finerte plateprodukter O.H. INDUSTRI A/S Smedevej 17 DK-7430 Ikast Tlf: +45 9725 1200 Fax +45 9725 1617 E-mail: ohi@ohindustri.com www.ohindustri.com TRYSIL INTERIØRTRE AL 2422 Nybergsund Tlf. 62 44 97 00 Fax 62 44 97 01 E-mail: interiortre@trysil-interiortre.no

Flishugger/kvern

KJØPEGUIDE

BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 00 Fax 35 59 86 91 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no FALKENBERG AS Postboks 263 1377 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 Fax 66 77 89 01 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no FØNHUS MASKIN AS 3261 Larvik Tlf. 33 16 56 50 - www.fonhus.no P. BLAKSTAD AS Fossegrenda 13 7038 Trondheim Tlf. 73 95 79 60 Fax 73 95 79 79 E-mail: firmapost@p-blakstad.no TRETEK - tre og oveflateteknikk as Postboks 8208 - Spjelkavik 6022 Ålesund Tlf. 70 14 61 00 Fax 70 14 60 58 e-post: info@tretek.no www.tretek.no VELA AS 7600 Levanger Tlf. 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Fax 74 08 09 55 / 35 96 88 34 E-post: vela@vela.no Web: www.vela.no 58

Glassprodukter

Totalleverandør av Interiør og bygningsglass

Tlf. 38 15 10 00

Isoler-, Brann-, Herdet-, Laminert-, Bearbeidet-, Herdet/laminertkundeservice@cg-glass.no

www.cg-glass.no

Fuktmålere BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 00 Fax 35 59 86 91 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no FØNHUS MASKIN AS 3261 Larvik Tlf.. 33 16 56 50 - www.fonhus.no TRETEK - tre og oveflateteknik as Postboks 8208 - Spjelkavik 6022 Ålesund Tlf. 70 14 61 00 - Fax 70 14 60 58 e-post: info@tretek.no www.tretek.no

HPL-laminat DECOLINQ AS Hagaveien 51 3275 Svarstad www.decolinq.no ABET, DEKODUR, OBERFLEX laminat, kompakt, kantlister oppliming, komponenter

Lakkering RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 Fax 63 96 20 13 E-mail: firmapost@ruudtrevare.no

Laminerte emner MOELVEN PROFIL AS Industrivegen 2260 Kirkenær Tlf. 99 11 22 38 - Fax 62 94 15 81 E-mail: post.profil@moelven.no

Limprodukter AKZO NOBEL COATINGS AS Casco Adhesives Postboks 565 1411 KOLBOTN Tlf. 66 81 95 00 Fax 66 81 95 53 E-mail: norge@akzonobel.com C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no INDUSTRILIM AS Vestsideveien 3 A, 3403 Lier Tlf: 32 84 92 60 www.industrilim.no post@industrilim.no KRYSTAL AS Neder Eiker v. 37 C 3045 Drammen Salgskontakt: 970 91 933

Limtreplater SÖDRA INTERIÖR AS Balder Allé 2 2050 Jessheim Tlf: 63 94 35 50 Fax: 63 94 35 60 E-post: post@gapro.no Møbelplater, hobbyplater, benkeplater, løvtreplater, gardinbrett, bueportaler, utforinger, listverk T-KOMPONENT AS 6657 RINDAL Tlf. 71 66 45 00 Fax: 71 66 45 30 E-post: post@t-komponent.no www.t-komponent.no Limtreplater, utforinger, hobbyplater, frisede fyllinger, høvlede emner, trappetrinn og trappevanger

Låser DORMA Norge AS Postboks 195 Alnabru Alfasetveien 1 0614 Oslo Tlf. 23 17 68 00 / post@dorma.no / christian.kiledal@dorma.no www.dorma.no

TRE & PROFIL 1-2014


Leverandører til trevarebransjen Låser forts.. MøllerUndall AS Hamborgt.21 3007 Drammen Tlf. 06866 firmapost@mu.no Industri; bma@mu.no www.mu.no TRIOVING A/S Boks 5010 - Høyden, 1505 MOSS Tlf. 69 24 52 00 Fax 69 24 52 50 Avdeling Oslo: Brobekkvn. 80 0583 Oslo Tlf. 22 37 30 00/22 37 30 50 www.trioving.no

Maskiner - nye

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no FALKENBERG AS Postboks 263 1377 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 Fax 66 77 89 01 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no HM VERKTØY OG MASKIN AS Rødmyrjordet 5, 3735 Skien Tlf. 913 27722 og 981 00038 e-mail: hans-martin@hmvmaskin.no bjornvidar@hmvmaskin.no www.hmvmaskin.no KVARNSTRANDS VERKTØY Stensrudveien 3, 2335 STANGE Tlf. 62 54 06 50 Fax 62 54 06 51 E-post: c@kvarnstrands.no www.kvarnstrands.se Schneeberger slipemaskiner TRETEK - tre og oveflateteknikk as Postboks 8208 - Spjelkavik 6022 Ålesund Tlf. 70 14 61 00 - Fax 70 14 60 58 e-post: info@tretek.no www.tretek.no TRE & PROFIL 1-2014

VELA AS 7600 Levanger Tlf. 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Fax 74 08 09 55 / 35 96 88 34 E-post: vela@vela.no Web: www.vela.no

Maskiner - brukte AFAS AS Postboks 263 1377 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 Fax 66 77 89 01 C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no HM VERKTØY OG MASKIN AS 3715 SKIEN Tlf. 35 52 20 38/ 91 32 77 22 Fax 35 52 81 60 e-mail: hans-martin@hmvmaskin.no www.hmvmaskin.no VELA AS 7600 Levanger Tlf. 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Fax 74 08 09 55 / 35 96 88 34 E-post: vela@vela.no Web: www.vela.no

Overflatebehandling/ Impregnering AKZO NOBEL COATINGS AS Postboks 565, 1411 Kolbotn Tlf. 66 81 95 00 Fax 66 81 95 53 E-mail: norge@akzonobel.com SHERWIN-WILLIAMS AS Postboks 70, 2021 Skedsmokorset Tlf. 63 87 10 20 Fax 63 87 71 81 E.mail: norge@beckeracroma.com www.beckeracroma.no JOTUN AS Salgssjef Brian Wilson, tlf: 95 03 33 56 www.jotun.no/industri KRYSTAL AS Neder Eiker v. 37 C 3045 Drammen Salgskontakt: 970 91 933

Overflatebehandling/ Impregnering forts.. OSMOSE NORWAY AS 2337 Tangen Tlf: 62 58 24 00 TEKNOS NORGE AS Industrivn. 28, 3430 Spikkestad. Tlf : 31294900 fax : 31271613. E post : teknos@teknos.no Hjemmeside : www.teknos.com. WESTING AS Tlf: 700 81250 E-post: office@westing.no www.westing.no

Sandwich-elementer O.H. INDUSTRI A/S Smedevej 17 DK-7430 Ikast Tlf: +45 9725 1200 Fax +45 9725 1617 E-mail: ohi@ohindustri.com www.ohindustri.com

Utstyr til overflatebehandling BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 00 Fax 35 59 86 91 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no FALKENBERG AS Postboks 263 1377 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 Fax 66 77 89 01 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no WAGNER NORGE Postboks 43, lindebergveien 3 2016, Frogner Tlf. 90 75 76 21 VELA AS 7600 Levanger Tlf. 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Fax 74 08 09 55 / 35 96 88 34 E-post: vela@vela.no Web: www.vela.no KORROSJONS-TEKNIKK A/S Stansev. 13 0975 Oslo Telf.: 22 80 20 60 Fax: 22 80 20 61 e-mail: mail@korrosjons-teknikk.no web : www.korrosjonsteknikk.no Leverandør av Kremlin lakkeringsutstyr 59

KJØPEGUIDE

BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553, 3702 Skien Tlf. 35 50 35 00 Fax 35 59 86 91 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

Maskiner nye forts..


Leverandører til trevarebransjen Skruer

WÜRTH NORGE AS Morteveien 12 1481 Hagan Tlf: +47 464 01 500 Faks: +47 464 01 501 www.wuerth.no

Slipeprodukter

KJØPEGUIDE

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

Slipeprodukter fortsetter Vela AS Håkon den Godes gate 34 7600 Levanger Tlf. 74 08 33 99/ Faks. 74 08 09 55 E-mail: vela@vela.no Offshore Trading AS Nikkelveien 3, 4313 Sandnes Tlf. 40 00 58 53 / Faks. 51 67 30 13 E-mail: post@offtrade.no ______________________________ TRETEK - tre og oveflateteknik as Postboks 8208 - Spjelkavik 6022 Ålesund Tlf. 70 14 61 00 - Fax 70 14 60 58 e-post: info@tretek.no www.tretek.no

Trelast og plater

MIRKA SCANDINAVIA AB (Sverige - Norge - Danmark) Frøgatan 9, 65343 Karlstad Sverige www.mirka.se Våre forhandlere i Norge:

FRITZØE ENGROS AS Boks 2055 - Stubberød 3255 Larvik Tlf. 33 13 64 00 Fax 33 13 64 98

NorbondAS Engomsvingen 10, 2323 Ingeberg Tlf. 62 52 04 10/ Faks. 62 52 04 Il E-mail: post@norbond.no

SÖDRA INTERIØR AS Balder Allé 2 2050 Jessheim Tlf: 63 94 35 50 Fax: 63 94 35 60 Limtreplater - spesialprofiler i heltre og MDF, foliert og finert

Rewaco AS Pb. 7876 Spjelkavik, 6022 Ålesund Tlf. 70 14 85 70/ Faks. 70 14 64 41 E-mail: post@rewaco.no Tinter AS Frysjaveien 35, 0884 Oslo Tlf. 22 23 22 50 / Faks: 22 23 05 40 E-mail: hogne@tinter.no C. Christoffersen AS Rødmyrsvingen 53, 3740 Skien Tlf. 35 50 44 00/ Faks: 35 50 44 44 E-mail: john@cchristoffersen.no Lakkspesialisten AS Jonstadveien 6,5146 Fyllingsdalen Tlf. 55 15 41 59/ Faks: 55 15 41 51 E-Mail: olepetter@lakkspesialisten.no Vela AS Isdammen 8, 3960 Stathelle Tlf. 35 96 88 33 / Faks. 35 96 88 34 E-mail: post@vela.no

60

INTERWOOD A/S Tømmerkrana 24 3048 Drammen Tlf. 32 21 83 80 Fax 32 21 83 81 MDF, spon, kryssfiner, finer, hårdtre OPTIMERA INDUSTRI Østre Aker vei 260 0915 Oslo Tlf. 22 16 88 10 Fax 22 16 89 03 MDF, spon, x-finer, limfog, laminat, benkeplater, komponenter til trapp, dør og vindu

Tørker BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 00 Fax 35 59 86 91 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

Verktøy og sagblad C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no FALKENBERG AS Postboks 263 1377 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 Fax 66 77 89 01 e-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no GOJ VERKTØY AS Postboks 50 - Simensbråten 1107 OSLO Tlf. 22 68 63 80 Fax 22 19 87 04 Sagteknikk og verktøy HM VERKTØY OG MASKIN AS Rødmyrjordet 5, 3735 Skien Tlf. 913 27722 og 981 00038 e-mail: hans-martin@hmvmaskin.no bjornvidar@hmvmaskin.no www.hmvmaskin.no KVARNSTRANDS VERKTØY Stensrudveien 3 2335 STANGE Tlf. 62 54 06 50 Fax 62 54 06 51 E-post: c@kvarnstrands.no www. kvarnstrands.se SANDSJE-HVITSTEN AS Lillevarskogen 6, 3160 Stokke Tlf.: 33 33 54 80 Fax:33 33 54 81 www.shv.no post@shv.no KYOCERA UNIMERCO Tooling AS Karihaugveien 89 1086 OSLO Tlf +47 22 72 06 02 Fax +47 22 30 92 20 umno@unimerco.com VELA AS 7600 Levanger Tlf. 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Fax 74 08 09 55 / 35 96 88 34 E-post: vela@vela.no Web: www.vela.no

TRE & PROFIL 1-2014


Unngå at tyvene spaserer rett inn! ...eller at småtrollene går rett ut. Med enkle grep kan du øke sikkerheten på balkongdøren. Med TrioVing CodeHandle Balcony, er det kun den med riktig kode som kan åpne døren.

Alle balkongdører burde hatt denne smarte og moderne løsningen. Sørg for at dine kunder får den! Kontakt din beslaggrossist!

< Se film om bruk og installasjon

TRE & PROFIL 1-2014

61


Møbelmessen

Møbelmessen i Stockholm Stockholm Furniture Fair er Nordens viktigste møbelmesse. I følge messearrangøren forteller mange av utstillerne om svært positive signaler og utsiktene framover ser gode ut. Mange opplevde gode resultater på messen. 35 654 besøkende fra 90 land tok turen til messen i år. Mange nordmenn er på besøk, og her finner vi også mange norske utstillere. Stockholm Furniture Fair er en oversiktlig og god messe som absolutt er verdt et besøk.

TONNING & STRYN Daglig leder Silje Vollan og salgs- og markedssjef Svein Nore i Tonning & Stryn forteller om sammenslåingen av de to bedriftene som skjedde etter ferien i 2013. All produksjon og alle ansatte er flyttet til tidligere Tonning.

-Vi var to små bedrifter med hvert vårt store produksjonsanlegg, forteller Silje og Svein. I et tøft marked handler det om å tenke effektivitet. Derfor bestemte vi oss for å gå sammen for å stå sterkere. Tilsammen er vi nå 16 ansatte og det ser ut til at de fleste er glad for å få et større miljø rundt seg. -Det er ikke så mange møbelfabrikker igjen i Norge som satser på møbler i tre og norsk produksjon, sier Silje. Det ønsker vi å fortsette med. Tonning & Stryn bruker bevisst kjente norske navn på produktene sine for å underbygge kvalitet og nærhet til markedet. En helt ny serie i eik ble vist på messa i år. Navnet på serien er "GOL", designet av Andreas Engesvik. Silje Vollan og Svein Nore viser fram et av møblene i den nye serien, GOL. Tonning & Stryn er faste utstillere på Stockholm Furniture Fair.

62

Alf Sture designet Ola Windsor stolen i 1975. Nå har den kommet i nye farger TRE & PROFIL 1-2014


Møbelmessen

Designer Allan Hagerup tegnet sitt første produkt, benken DIALOG, for Vestre i 2007. Denne vant "Merket for God Design" i 2010. Nå har han tegnet MOVE som ble lansert på messa. Denne benken er i oljet eik.

VESTRE VESTRE er en norsk familiebedrift som i dag drives av tredje generasjon. Jan Christian Vestre er daglig leder, og forteller at bedriften har vært med på denne messen i mange år. VESTRE satser på design i uterom og har fått merket for god design hele ti ganger.

Daglig leder Jan Christian Vestre sitter ved et av de nye produktene som lanseres på messa. Air er en møbelserie i Accoya og passer godt inn i private hager eller i offentlige rom. Atle Tveit har designet denne serien. VESTRE ble etablert i 1947. I dag er de 35 ansatte med hovedkontor i Oslo. Bedriften har en sterk miljøprofil. Vi er opptatt av design og kvalitet, og vi skal være en klimanøytral organisasjon, forteller Jan Christian. Vi er opptatt av det norske og nære. Derfor bruker vi helst furu fra Norge og Sverige. Nå har det kommet alternativer til tropisk tre som vi tilbyr kunder som ikke vil ha furu. Kebony og Accoya er modifiserte treprodukter, og er gode alternativer til tropisk tre.

Unge DESIGNERE 1

3

1) Lekre stoler laget av studenter. 2) "Bendy Bench" er en benk til spisebordet som er designet for å være vakker fra alle kanter.

2

TRE & PROFIL 1-2014

3) Stolen "Fura" er designet av Ludvig Hofsten. Trebitene på stolen har magneter på hver side. Legg bitene i den rekkefølge du vil og lag ditt eget mønster.

63


Møbelmessen

De store møblene En stand skilte seg merkbart ut fra resten. Plutselig dukket det opp eksklusive dører og vinduer. Det er jo bare en annen type møbler, fortalte produkt manager, Anders Ekström i Hajom. Og det har han selvfølgelig helt rett i. Snickar Per er dørprodusent og Hajom produserer skyvedører og vinduer. -Vi inngår i Inwido konsernet, sier Anders. Hajom er velkjent blant arkitekter, og møbelmessen er derfor et bra sted for oss å vise oss fram. Vi vil vise at dører og vinduer også er design og inngår i møbelproduksjon, sier han. -Begge bedriftene har gått bort fra volum og satset på god design, sier Anders. Det har vi lykkes godt med.

Fasinasjon for struktur Den finske designeren Jalmari Laihinen er opptatt av det vakre trematerialet. Han har studert tre i åtte år, og ønsker å få fram det unike og naturlige ved treet i sine produkter. Derfor har han jobbet med en egen måte å brekke trematerialene på i 1,5 år slik at man klart ser trestukturen i produktene. Selve brekkingen av materialet er i kontrollerte former, forsikrer han. Utfordringen har vært å skape de riktige formene slik at de er sikre å bruke. Selv om prosessen er kontrollert så er det ikke alltid at treet brekker akkurat der man har tenkt. Dette forsterker opplevelsen av tre som et levende materiale, sier Jalmari som har studert ved Steneby Universitet i Göteborg.

Jalmari Laihinen er lidenskapelig opptatt av trestrukturen. Disse bordene viser tydelig treet slik det er.

64

TRE & PROFIL 1-2014


Møbelmessen

Isolerte dør-elementer og sandwich-fyllinger til utvendige dører og vinduer

Isolerte dør-elementer og sandwich-fyllinger til utvendige dører og vinduer En totalløsning fra samme leverandør

En totalløsning fra samme leverandør

O.H. Industri A/S utvikler og fremstiller isolerte dørelementer og sandwich-fyllinger til utvendige dører O.H. Industri A/S utvikler og fremstiller isolerte dør-elementer og vinduer. Konseptet gjør det enkelt å sammensette og sandwich-fyllinger til utvendige dører og vinduer. hver enkelt dør med komponenter fra vårt unike Konseptet gjør det enkelt å sammensette hver enkelt dør sortiment av dør-elementer, fyllinger og glasslister.

med komponenter fra vårt unike sortiment av dør-elementer, fyllinger og glasslister. Dør-elementene og fyllinger kan produseres akkurat som du ønsker dem. I spesialmål og forskellige Dør-elementer fyllinger kanleveringstid. produseres akkurat som du designs – ogog med en kort

ønsker dem. I spesialmål og forskjellige design- og med kort leveringstid.

Garanti for kvalitet

Garanti for kvalitet

Med O.H. Industri er du sikker på kvalitet. Vi er sertifisert Med O.H. Industri erog dubruker sikker på etter ISO9001:2000 kvalitet. Vi er sertifisert etter i utelukkende de fineste råvarer ISO kvalitet. 9002:2000 og bruker utelukkende beste

de fineste råvarer i beste kvalitet Quality Management System

certified according to

DS/EN ISO 9001 by

Det Norske Veritas, Business Assurance, Danmark A/S

Kombinert med mer enn 25 års Kombinert med mer enn 25 års erfaring er det garanti for din erfaring er det garanti for din kvalitet – hver gang.

kvalitet - hver gang.

For ytterligere informasjon kontakt O.H. Industri A/S · Smedevej 17, 7430 Ikast · Denmark Tlf: +45 9725 1200 · Fax: +45 9725 1617 ohi@ohindustri.com · www.ohindustri.com

TRE & PROFIL 1-2014

65


Messe

NYTT

Messekalender 2014 BAU til Kina BAU er verdens ledende messe for arkitektur, materialer og systemer. Nå inntar messen Bejing i Kina fra 8.-9. juli 2014.

ROOMS i Moskva Den tyske møbel-industrien ser muligheter i Russland, og anser dette markedet som en eksport motor for sin egen industri. Fra 20.- 24. mai arrangeres møbelmessen i Moskva. Kölnmesse er arrangøren og forteller at mesteparten av utstillingsarealet er belagt. Moskva er en ideel lokasjon for å presentere nye og innovative produkter til et økonomisk sterkt publikum, sier arrangøren.

Fensterbau/Frontale 26. - 29. mars arrangeres Fensterbau/ Frontale og Holz/Handverk i Nürnberg. I år blir messen større enn noengang. Vinduer, dører og fasader er hovedtemaet for Fensterbau/Frontale. Norsk Trevare arrangerer studietur sammen med Glass og fasadeforeningen og Internasjonale Messetjenester.

ECOBUILD

ROOMS MOSCOW

London, 4. - 6. mars www.ecobuild.com

Moskva, 20. -24 mai www.rooms-moscow.com

HYTTE 2014

Norwegian Furniture Fair Møbelmessen

Lillestrøm, 20. - 23. mars

Fensterbau Frontale/ Holz-Handwerk Nürnberg, 26. - 29. mars www.frontale.de

Letohallen, 22. - 24. august www.letohallen.no/moblemessen

TENDENCE

Frankfurt, 30. aug. - 2. september http://tendence.messefrankfurt.com/

SALONE Internatzionale del Mobile

SPOGA/GAFA

Milano, 8. - 13. april www.cosmit.it

Køln, 31.08 - 02.09 www.spogagafa.com

TECHNODOMUS

TRÄ & TEKNIK

Rimini, 9. - 12. april www.technodomus.it

Göteborg, 2. - 5. september www.svenskamessan.se

HYTTEMESSEN

HABITARE

Hellerudsletta 24. - 27. april www.hyttemessen.no

Helsinki, 10. - 14. september www.habitare.fi

XYLEXPO

ORGATEC

Milano, 13. - 17. mai www.xylexpo.com

Køln, 21. - 25. oktober www.orgatec.com

Våren i Italia Nesten en måned etter at Technodomus er ferdig i Rimini arrangeres Xylexpo i Milano, 13. - 17. mai. Det er fortsatt ingen enighet blant verken messearrangører eller utstillere. Derfor er messene som tidligere var samlet i Milano nå fortsatt delt i to messer. Begge messene er maskinmesser for den trebearbeidende industrien og møbelindustri.

Gjør Din Bolig Bedre Boligmessen på Exporama, Hellerudsletta er den største boligmessen som Compassmesser arrangerer. I fjor kom 18.000 mennesker på besøk. I år arrangeres messen fra 13. - 16. mars

Gjør din bolig bedre - 2014 Høst 2014 Vår 2014 Fredrikstad Hellerudsletta Harstad Bodø Steinkjer Stavanger Sandefjord Kongsberg

28. - 02. mars 13. - 16. mars 21. - 23. mars 28. - 30. mars 04. - 06. april 25. - 27. april 02. - 04. mai 09. - 11. mai

Bergen Førde Ålesund Oslo/Bærum Røros Arendal Skien Drammen Molde Tromsø Trondheim Mosjøen

29. – 31. august 05. – 07. september 12. – 14. september 19. – 21. september 26. – 28. september 03. – 05. oktober 10. – 12. oktober 24. – 26. oktober 31. – 02. november 07. – 09. november 14. – 16. november 21. – 23. november

Tre og Profil tar ikke ansvar for endringer.

66

TRE & PROFIL 1-2014


The reliable brand!

KUNDETILPASSETE LØSNINGER

Lr1400

KVALITET SOM BITER FRA SEG!

rs40

utv rs gar idet ant i!*

Bruk: Sponplater, Paller Spesial: Vippebord

Bruk: Hardtre Spesial: Rør-magnet, Damphette

Bruk: Paller Spesial: Mater

Vr60

Bruk: Skrue-matning Spesial: Magnetutskiller, Paller

MOTOR-EFFEKT HUGGERE: 11 kW til 160 kW

www.untha.com

*) Eller 2000 timer, hva som kommer først.

Lr520

Lr1400

KOMPAKT OG PÅLITELIG!

Kostnadseffektiv flishugger spesielt beregnet for mindre snekkerverksteder og trevarefabrikker.

• • • • •

Ingen hydraulikk Lite vedlikehold Kompakt design Testet og vel utprøvet LR skjæresystem

Importør

TRE & PROFIL 1-2014

C Dahm Maskinforretning AS

Tlf: 5511 24 70 firmapost@dahm.no www.dahm.no 67


Returadresse: Tre & Profil, Industrivn. 23, 2069 Jessheim

®

*) 4,5 minutters tørketid (vann-UV) og 6 minutters tørketid (vannfortynnbar) er oppnåelig under optimale driftsforhold. Våre kompetente Sherwin-Williams ingeniører og teknikere gjør gjerne en vurdering av deres anlegg for å optimalisere produksjonsprosessen.

Becker Acroma is a brand of

Laqvin™ Fast Dry ny produktserie til fabrikkmalt kledning Halver tørketiden*

Med vår innovative nyhet Laqvin™ Fast Dry, en produktserie av vannfortynnbare og vann-UV produkter, åpner vi for en effektivisering av din produksjon. Med opptil en halvering av tørketiden vil produktiviteten øke betydelig i din produksjonslinje. I tillegg til en overflate av ypperste garanterte kvalitet, oppnår du også en betydelig forbedring av stableegenskapene, selv ved stabling maling mot maling. Velg mellom vannfortynnbare (6 min) eller vann-UV systemer (4,5 min).

Sherwin-Williams Norway AS Marenlundveien 2 | P.B 70 | 2021 Skedsmokorset Tel 63 87 10 20 | Fax 63 87 71 81 norway@sherwin.com | www.beckeracroma.no | www.sherwin-williams.eu

68

TRE & PROFIL 1-2014

Treogprofil nr 1 2014  
Treogprofil nr 1 2014  
Advertisement