Page 1

Nr. 1-2012

I N F O R M A S J O N S B L A D F R A S P A R E B A N K E N Ø S T – den lokale banken

Talenter sikter mot toppen

Drama

i lokalbanken

1+1 er alltid 2 Drammen havn - fortsatt en nøkkelrolle

Tradisjonsrik bank i moderne lokaler

Bliefmesedtenpå løp Bragernes • Strømsø • Gulskogen • Konnerud • Krokstadelva • Mjøndalen • Hokksund • Skotselv Lier • Vestfossen • Asker • sandvika • Fredrikstad • Horten • Oslo • strømmen • Tønsberg • jessheim


veRDiER 1-2012 SPAREBANKEN ØST - den lokale banken

Innhold Talenter siketer mot toppen Marcus Monsen og Marie Ådegård er to unge ambisiøse mennesker med vidt forskjellige talenter.

En lokalbank med verdier

04

Muligens er det en selvfølge at en bank har verdier - men fjerner man kronestykkene, sedlene og eiendelene for øvrig - har banken verdier da?

Bankene har et ansvar, både i motgang og medgang, for å skape trygghet og forutsigbarhet for kunder, investorer, långivere og ansatte gjennom sine strategier og veivalg. Det er spesielt viktig at banken legger sitt verdiståsted til grunn når retningen inn i fremtiden stakes ut. Det er også viktig at disse verdiene tas hensyn til når dagsaktuelle problemer må løses. I dag opplever vi at mange av Europas banker må ha krisehjelp i form av statlige garantier og kriselån med vesentlige renterabatter. I media kan vi lese at Norges største bank også har benyttet seg av slik krisehjelp er det krise i den norske finansbransjen av den grunn? Etter min mening står det meget bra til med den norske banksektoren. Ja, det er utfordringer som må løses og forventninger som bør innfris, men sparebanknæringen står sterkt blant annet på grunn av et robust verdigrunnlag.

12

16

10 14

Mjøndalens nye storstue Ingen tvil om at MIFs nye idrettsarena er en klar hjemmeseier for idrettsglade på alle nivåer i Nedre Eiker.

Det 12 150 kvadratmeter store kontor- og forretningsbygget ligger midt i Drammen sentrum i kvartalet Engene/ Erik Børresens Allé/Nedre Torggate. Det har tatt Sparebanken Øst Eiendom nesten ett tiår å gjennomføre prosjektet, fra de første eiendommene ble kjøpt i år 2000, til det moderne bygget stod ferdig i november 2011. – Vi måtte ha et visst volum for å kunne utvikle kvartalet. Prosessen med tomtekjøp ble gjort i flere omganger og tok derfor tid, men i 2009 kunne vi endelig begynne på prosjekteringsarbeidene, forklarer adm. direktør i Sparebanken Øst Eiendom, Bjørn Ulimoen. Byutvikling i fokus Sparebanken Øst har alltid vært opptatt av byutvikling. Flere av bankens bygge- og rehabiliteringsprosjekter har dreid seg om bevaring av historisk arv og modernisering av byen. For eksempel holdt Norges Bank-bygget fra 1842, på å bli klubblokaler for MC-klubben Bandidos før Sparebanken Øst kjøpte det fredede bygget i 2001 og gjorde det om til bank igjen. – Sparebanken Øst har i alle år deltatt i byens utvikling. Sjøbodene på Gyldenløve brygge, Norges Bank-bygget på Strømsø og Kinobygget på Bragernes er bare noen eksempler. Vi har hatt verneinteresse i flere av våre prosjekter der målet har vært å ivareta byens historiske arv, men vi har også vært med på å modernisere byen med nye bygg, sier Ulimoen. Sparebanken Øst Eiendom tror

Drama i lokalbanken Først kom “Himmelblå”, nå kommer NRKs neste store TV-satsning “Hjem”. Og den filmes i en bygd nær deg.

Utgiver: Sparebanken Øst. Layout, foto og tekst: TIBE Drammen. Opplag: 39.500.

2

06

Smarte tips for barnesparing Man skal tidlig krøkes - også økoniomisk. Vi har de smarte og lønnsomme tipsene på hvordan barn kan begynne å spare for en trygg fremtid.

Drammen havn - fremdeles en nøkkelrolle På 1800-tallet var Drammen Norges største sjøftartsby, og i dag spiller den historierike havnen fortsatt en viktig rolle.

Vi vil la vårt verdiståsted påvirke våre valg, selv om krisetider internasjonalt kan by på både fristelser og bekymringer!

adm. direktør

1+1 er alltid 2 Frode Lindbeck har stor lidenskap for tall - fordi det som regel alltid bare er ett riktig svar.

Bli med på løpefesten IF Sturla gjentar fjorårets store suksess og arrangerer løpefest for både store og små - midt i Drammen Sentrum.

Sparebanken Øst har en solid økonomi og et godt grep om markedet. Banken vil konsentrere seg om det viktigste av det viktige - å gi våre mange kunder god økonomisk rådgivning og tilby konkurransedyktige produkter og tjenester.

Pål Strand

Drammens nye næringsbygg

08

Sparebanken Øst er gammel nok til å ha opplevd både oppturer og nedturer, påvirket av internasjonale og nasjonale konjunkturendringer. Økonomisk velstand er bygget opp over tid i vestlige industriland, men tilbakeslag og stillstand har av og til stått i veien for den ønskede utviklingen. Slik vil det også være i fremtiden.

Engene Kvartalet

Oppført i granitt, glass og stål, med forretninger, kontorer til store næringslivsaktører og 104 parkeringsplasser, er EngeneKvartalet Sparebanken Østs nyeste bidrag til byutviklingen.

det nye kontor- og forretningsbygget er et viktig bidrag til utviklingen av Drammen sentrum. – Denne delen av Bragernes trengte en oppgradering og vitalisering, og EngeneKvartalet har gitt området en betydelig ansiktsløfting. I tillegg har bygget blitt en arbeidsplass for ca. 250 personer, noe som bidrar til å skape mer liv i sentrum. Store og små leietakere EngeneKvartalet er bygd i moderne stil med fasader bestående av granitt, glass og rustfritt stål. Bygget har fire etasjer mot Engene, fem etasjer mot Nedre Torggate og 104 innvendige p-plasser. Bøhms gamle bakeri i Nedre Torggate er integrert i nybygget. Det er forretninger i første etasje og kontorer i etasjene oppover. – Du finner bl.a. CopyCat, treningssenteret EVO og gave- og interiørbutikken Godt Design i EngeneKvartalet. Vi har også vært så heldige å få inn både Rambøll Norge AS og Ernst & Young som leietakere, sier Ulimoen. Sparebanken Øst Eiendom har også tenkt på miljøet da de bygde byens nye kontor- og forretningsbygg. EngeneKvartalet har bl.a. en egen energisentral, og grunnvarmen gjenvinnes via fire brønner som går ned i grunnen. – Vi mener det er meget god kvalitet på prosjektet, både arkitektonisk og teknisk. EngeneKvartalet er et moderne bygg som passer bra inn sammen med de andre byggene i området, samtidig som det tilfredsstiller passivhusstandarden så langt det er mulig, forteller Ulimoen. Det er arkitektene Bjørn Vidar Eriksen og Torhild Åkvaag fra Arkitektkontoret Drammen AS som står bak prosjektet. Totalentreprenør er Strøm Gundersen AS.

Sparebanken Øst prosjekt:

Krokstad Terrasse

Krokstad Terrasse er et av de siste byggeprosjektene til Sparebanken Øst Eiendom. 23 leiligheter og 3000 kvadratmeter med forretningslokaler skal etter planen stå ferdig i juni 2012.

Eiendommene i Kjerraten 4 og Kjerraten 10 ble overtatt av Sparebanken Øst Eiendom på begynnelsen av 90-tallet. Disse er nå slått sammen til én adresse, Kjerraten 4. Det ene bygget er revet, mens det andre er rehabilitert. Eiendommen er utviklet til å romme 23 leiligheter og 3000 kvadratmeter med forretningslokaler. I skrivende stund er 19 leiligheter allerede solgt, og lokalene er fullt utleid. 3

Første byggetrinn hadde innflytting rett over nyttår. Andre byggetrinn skal etter planen stå ferdig i juni. Sparebanken Østs kontor i Krokstadelva ligger i dette bygget. For mer informasjon om Krokstad Terrasse, ta kontakt med Mariann Inderberg, tlf. 482 43 761.


veRDiER 1-2012 SPAREBANKEN ØST - den lokale banken

Talenter sikter mot toppen

Fjerdeplass i slalåm og femteplass i både storslalåm, utfor og kombinasjon i Junior NM fikk hele alpinmiljøet i Norge til å gape av beundring. Som førsteårs junior gjorde Marcus Monsen fra Drammen det ekstremt bra under norgesmesterskapet i fjor. I januar i år forsterket 17åringen sin posisjon som en av Norges største alpinttalenter da han tok sølvmedalje i ungdoms-OL i parallellslalåm i Østerrike. – Det var utrolig gøy å delta i OL og ikke minst å vinne! En helt ubeskrivelig følelse, som ga mersmak, forteller Marcus.

Marcus Monsen - merk deg navnet! Drammensalpinisten er bare 17 år, men har allerede en OL-medalje på merittlista. Går alt etter planen vil han snart bli å se blant «de store gutta» i alpinbakken.

Store ambisjoner Marcus vokste opp et steinkast fra Drammen Skisenter og har stått alpint så lenge han kan huske. Men det var først i 2007 at 17-åringen bestemte seg for å satse på idretten. – Jeg så at jeg kunne hevde meg blant de beste og at plasseringene mine var gode. Samtidig kjente jeg at jeg hadde et stort utviklingspotensiale og ville se hvor god jeg kunne bli, forteller han. I dag går Marcus første året på skigymnas i Bærum og satser for fullt på alpint. I vintermånedene tilbringer han opptil fem timer i bakken hver dag, mens på sommeren er det egentrening som gjelder. Målsettingen er klar: å bli minst like god som Kjetil André Aamodt. – Kjetil André er en fantastisk idrettsutøver, som har vunnet både OL og VM, og han er definitivt et av mine store forbilder. Jeg håper jeg en gang i fremtiden kan hevde meg i både Norges- og verdenstoppen og vinne OL-gull. Fikk idrettsstipend Marcus representerer i dag Aron skiklubb og er ranket som nr. to blant juniorer i Norge for Super G, storslalåm, superkombi og utfor. Hans gode resultater og utvikling de siste årene gjorde at han tidligere i år ble tildelt et idrettsstipend på 20 000 kroner fra Sparebanken Øst. – Alpint er en dyr idrett, og jeg bruker mye penger på både reising, utstyr og treningsopphold. Bidraget fra Sparebanken Øst kom veldig godt med, sier en glad 17-åring. 4

Gullsmedstudent Marie Ødegård elsker å lage smykker. Kulturstipendet på 25 000 kroner fra Sparebanken Øst gir henne muligheten til å utvikle lidenskapen for håndverket. – Jeg var på skolen da jeg fikk telefon fra banken. Min første tanke var at jeg hadde blitt utsatt for skimming. Venninnen min fikk nemlig bankkortet sitt tømt for penger for bare noen dager siden, og jeg var sikker på at det samme hadde skjedd meg. Derfor skjønte jeg ingenting da Jan Jørgen Skarre fra Sparebanken Øst begynte å snakke om tildeling av stipend, forteller Marie ivrig.

Om tildeling av gaver Gavetildeling er midler som settes av fra bankens overskudd etter regnskapsårets slutt. Gjennom en årrekke har midler fra gavetildeling kommet foreninger og organisasjoner i vårt lokalområde til gode.

Hvert år deler Sparebanken Øst ut inntil 50 000 kroner i kulturstipend til distriktets talenter som trenger økonomisk støtte til å komme seg videre. For Marie var det aldri noen tvil om hva hun skulle bruke pengene til. – Stipendet fra Sparebanken Øst har gjort det veldig, veldig mye enklere for meg. Det koster 11 800 kroner i halvåret å gå på skolen, og pengene fra banken går til det. Stipendet gir meg muligheten til å kunne sitte igjen på skolen og jobbe med gullsmedarbeid istedenfor å ha ekstrajobb for å kunne klare meg økonomisk, forteller hun. Lidenskap for metall Marie går første året på Plusskolen i Fredrikstad, som er en gullsmed- og skomakerskole. Fra tidligere har hun en bachelor i tradisjonskunst med spesialisering i metall fra Høyskolen i Telemark. 22-åringen har allerede vært med på flere utstillinger og høster stadig gode kritikker. Hun behersker flere teknikker, men er mest glad i filigran. – Folk tror at bunadssølv er noe man kun kan bruke til bunaden på de store festdagene. Gjennom smykkene mine prøver jeg å bevise at det er fullt mulig å ta bunadssølvet også inn i hverdagen, sier Marie før hun legger til: – Å kunne forme metall og skape ting, om ikke helt perfekt, så i hvert fall så nær perfeksjon det går an, er det beste jeg vet. Det er utrolig irriterende når man ikke får det til, men når man gjør det, er både lettelsen og godfølelsen helt ubeskrivelig. Jeg satser på å gjøre dette så lenge jeg lever, men om det blir som kunstner, i egen bedrift eller for andre, får tiden vise.

Blant listen over mottakere finner man både humanitære organisasjoner, kirker og menigheter, skoler og barnehager, ungdomsklubber, korps, velforeninger og andre som bidrar til å bygge, støtte og utvikle distriktet vårt. Slik søker du stipend Vi har satt av fem millioner kroner til gaver i 2012. Det er annonsert om gavetildelingen i lokalavisene, og det ligger også informasjon og søknadsskjema på våre facebooksider; facebook.com/sparebanken I søknadsskjema må du informere om hva pengene skal brukes til og ha et budsjett. De som får tildelt midler forplikter seg til å gi en skriftlig redegjørelse for hva pengene er brukt til innen ett år etter tildelingen. Disse kan søke om gaver Gavetildelingen går til lokale foreninger, lag, stiftelser og organisasjoner som har sin virksomhet i kommunene Øvre Eiker, Nedre Eiker eller Drammen. Gaven gis til prosjekter av varig verdi, ikke til drift. Takknemlig 22-åringen er takknemlig for stipendet og synes det er bra at Sparebanken Øst ser verdien i å støtte unge talenter. – Stipendet har hjulpet meg veldig mye, og jeg regner med at en slik støtte hjelper også andre på veien. Det at banken bryr seg og gir unge talenter muligheten, en slags dytt i ryggen, gjør at vi kan utvikle 5

oss og komme oss videre, sier Ormåsen-jenta, som også mener at det var tøft gjort av Sparebanken Øst å tildele kulturstipendet til en gullsmed. – Det er nok vanlig å gi slike stipend til musikere. Jeg håper at jeg kan bevise at jeg har brukt pengene på en god måte, og at jeg har utviklet meg slik jeg lovet i søknaden.

facebook.com/sparebanken


+ 1 1

veRDiER 1-2012 SPAREBANKEN ØST - den lokale banken

er alltid 2

Det er som regel bare ett riktig svar når du holder på med tall. Derfor har Frode Lindbeck alltid vært komfortabel med tall. Riktignok er det ikke bare ett svar på de spørsmålene han får som økonomisjef i Sparebanken Øst.

I 1989 var han den første som fikk traineestilling i Sparebanken Øst. Etter ham har banken hatt flere traineer, men det er Frode Lindbeck som nå sitter som økonomisjef i hjørnekontoret med utsikt til Bragernes torg. På veggen henger blant annet et småjente-bilde av datteren, som nå er 17. – Det bildet liker hun ikke nå, ler Frode. – Jo, vi er flere som har vært i banken i mange år, og mange sitter i lederstillinger, så vi har fått utvikle oss sammen. Dessuten er det så mange trivelige folk her, og det håper jeg også kundene merker, legger han til. En banks virksomhet er styrt av mye komplisert regelverk og jus, og derfor blir tonen ofte litt formell. – Lover og regler er ikke noe du tuller med og skal være kreativ med, påpeker Frode, men i en slik verden er det veldig godt å kunne være litt uformelle, sier han og peker på skjortesnippen. Slipset er fraværende. – Jeg trives også med forutsigbarhet og det at banken er ambisiøs og foroverlent, som vi kaller det. Jeg er stolt av arbeidsplassen min og kollegaene mine.

Opptatt av faget Frem til 1998 jobbet Frode Lindbeck i bankens kompetansesenter, der han fikk analysere tall og drive med intern opplæring. Nå har han vært økonomisjef i 14 år, og tallene han skal forholde seg til, er ikke alltid like lette å forutsi. - Jeg er først og fremst en fagperson 6

og har kost meg med renter og regnskap i mange år nå. Og det er alltid et spennende prosjekt å være med i. Jeg har aldri vært salgsorientert og har måttet øve meg mye på å formidle kunnskap om tall og økonomi i ulike fora, sier han. – Det var en terskel jeg måtte over da jeg skulle begynne med opplæring her i banken. Det var faktisk litt skremmende! Men nå må jeg også ut og presentere tall og prognoser i utlandet.

På grunn av foreldrenes jobb- og studiesituasjon vokste Frode delvis opp hos besteforeldrene sine i en militærbolig på Sverresborg i Bergen. Etter hvert flyttet familien til morens hjemtrakter, nemlig Eikerbygdene og Krokstadelva, og nå bor han i Mjøndalen. Da han fant ut at det ikke var ingeniør, men økonom han ville bli, valgte han siviløkonomstudiet på Bedriftsøkonomisk Institutt (BI). – Jeg hadde jo dame, så det ble uaktuelt å studere i utlandet, selv om muligheten lå der. Vil gjøre en forskjell En bank har behov for fagfolk innen en rekke ulike områder, og fagfeltene blir presentert i flere fora. - Kort fortalt er bankens rolle å gjøre innskudd om til lønnsomme utlån, forklarer Frode. – Vi skal forvalte kundenes innskudd på best mulig måte. For å formidle dette videre, i form av rådgiving om

renter og pengeplasseringer, må vi kunne historien bak tallene. Dette med økonomi er jo avhengig av så mange forhold vi ikke kan kontrollere. Det er utsatt for så mange menneskelige atferdsfaktorer. Om en statsleder i Italia sier noe dumt, eller om noen starter en krig, vil dette kunne påvirke vår økonomi her i landet. Det er kanskje derfor folk noen ganger tror at vi økonomer er “idioter”; vi spår jo så ofte feil. Globalt er bank nesten blitt et skjellsord, pga. alle sakene der rådgivningen først og fremst har gavnet banken. Det er en utfordring for bransjen. Det er sjelden mye skryt å få i et selskap om du jobber i bank, påpeker Frode. Men likevel, er du ikke selv økonom og lidenskapelig opptatt av å følge med på renter og slike ting, så velger du å følge ekspertenes råd. - Sparebanken Øst ønsker å utgjøre en forskjell i lokalmiljøet, og det er helt naturlig at vi tar en rågivningsrolle og formidler kunnskapen vår. Du har kanskje lest Frodes økonomispalte i Drammens Tidende? Der skriver han om boligbobler, rentesvingninger og andre ting som ikke har kun ett svar. Du finner spalten også på våre facebook-sider; facebook.com/sparebanken 7

A dvo kate n S r å d

Siren Coward

Pass godt på betalingskortet ditt i sommer Sommerferien nærmer seg, og vi går inn i en tid der vi hyppigere bruker betalingskort, både i Norge og utlandet. Husk at du må være forsiktig når du bruker kortet ditt. Skjerm PIN-koden din og ikke ta i mot assistanse fra ”gode hjelpere”. Kortet må oppbevares slik at kort og PIN-kode ikke kan finnes av andre. Lær deg PIN-koden utenat og oppgi den aldri til noen, heller ikke til banken eller politiet. Sjekk at totalbeløpet i betalingsterminalen stemmer. Følg med på kontoen din og meld straks fra til banken hvis du oppdager unormale transaksjoner. Er du så uheldig å bli frastjålet kortet, meld umiddelbart fra til sperretjenesten i banken. Er du kunde i Sparebanken Øst, kan du ringe 03220. Befinner du deg i utlandet, ringer du +47 21 03 17 43. Hva må du dekke selv ved misbruk? Om kortet ditt blir misbrukt av andre, må du selv dekke inntil kr 1.200,- dersom PIN-koden din er brukt. Dette gjelder selv om du ikke kan bebreides for misbruket. Dersom du har utvist grov uaktsomhet ved bruk eller oppbevaring av kort og kode, må du selv dekke inntil kr 12.000,-. For at din opptreden skal kunne karakteriseres som grovt uaktsom, må du ha opptrådt på en måte som avviker fra vanlig forsvarlig opptreden. Det vil bl.a. være tilfelle om du har oppbevart kort og ukamuflert/ dårlig kamuflert kode sammen. I tillegg vil du kunne bli ansvarlig for inntil kr 12.000,- dersom du ikke melder fra til banken om misbruket snarest mulig etter at du har fått kjennskap til det, eller innen rimelig tid etter at misbruket burde vært oppdaget.


veRDiER 1-2012 SPAREBANKEN ØST - den lokale banken

Smarte tips tisplaribanrng e-

Å spare penger skal ikke bare være lurt,

men også moro :) Barne– og Ungdomsforsikring Alle barn fortjener en god barneforsikring. Vår barneforsikring gir deg og barnet ditt økonomisk trygghet og er en av markedets beste både med hensyn til vilkår og pris. Den viktigste dekningen i vår barneforsikring, er at den sikrer barnets fremtidige inntekt ved uførhet. Folketrygden dekker i de fleste tilfeller halvparten av lønn. Barn og unge som aldri har vært i arbeidslivet vil ved uførhet få utbetalt tilnærmet minstepensjon fra Folketrygden.

Start tidlig med å spare regelmessig til barna og gi dem en enklere hverdag når de skal stå på egne ben en gang i fremtiden. Tenker du langsiktig, kan fondsparing være et alternativ. Aksjefond er det beste alternativet for langsiktig sparing - enten du sparer til deg selv, dine barn eller barnebarn. Historien viser at du over tid kan oppnå høyere avkastning ved sparing i verdipapirfond enn ved sparing i bank. Avkastningen i aksjemarkedet vil variere over tid, men til tross for dette vil en spareavtale i verdipapirfond med stor sannsynlighet gi deg høyere avkastning enn om du setter pengene i banken.

Månedlig sparing i fond: Minimumsbeløp er kr 300 ved fast spareavtale. Har du mulighet til å spare deler av barnetrygden? Da bør du opprette faste trekk fra kontoen din. Som foreldre kan du/dere spare til et konkret formål som for eksempel førerkort eller utdannelse. La barna spare til noe de ønsker seg, som for eksempel sykkel, PC, mobiltelefon, dukkevogn eller bilbane. På denne måten gir du barna en positiv opplevelse med det å spare penger.

Klovneklubben

- spareklubben for de yngtse

Klovneklubben er et kundeprogram som oppfordrer alle barn mellom 0-10 år til sparing. Medlemmene får mulighet til å bli bedre kjent med Pengalopp, en fargerik, morsom og snill klovn. Alle barn med konto i banken kan bli medlem av klovneklubben. Ved innmelding mottar dere en velkomstpakke som inneholder Pengalopps egen sparebøsse, medlemskort og en liten overraskelse. Medlemskapet er gratis, og medlemmer over tre år inviteres til aktiviteter.

I tillegg til utbetaling ved uførhet dekker barneforsikringen følgende: • Erstatning ved varig medisinsk invaliditet som følge av sykdom eller ulykke • Behandlingsutgifter ved ulykker eller skader • Engangsbidrag til ombygging av bolig • Utvidet hjelpestønad ut over det som utbetales fra det offentlige • Dagpenger ved sykehusopphold • Utbetaling ved dødsfall

Løs rebus & vin n billetter til ”An nie”

Forsikringen kan tegnes for barn mellom 3 måneder og 18 år. Den opphører ved fylte 26 år. Deretter vil forsikringen automatisk overføres til en ny uføreforsikring uten at det må leveres inn ny helseerklæring. Prisen for en barneforsikring er kr 2.148,- per år. Det betyr at det koster kun kr 5,90 per dag å forsikre barnet ditt.

Til barna: Det går an å ønske seg pengegaver til jul og bursdag. Fortell besteforeldre og andre i familien om kontoen.

Drammen Barn e-og Ungdomsteater setter op p den kjente og kjære musik alen Annie i Drammens Tea ter 24. august. Løs rebusen og send løsningsordet p å SMS til 2242 innen 1 . juni. 25 heldige vinn ere får to billetter hver!

ye Hvor m spare? du å to hos klarer ar sparekon når

ve mh r en ga er arn so Alle b nken Øst få m a og tøm Spareb mer innom . n i de kom arebøssen s sp

Lykke til! 8

9


veRDiER 2-2011 SPAREBANKEN ØST - den lokale banken

Drammensmaraton 2012

Bli med på løpefesten Løpeglede blir fokuset når IF Sturla gjentar fjorårets suksess og inviterer både store og små til en todagers løpefest midt i Drammen sentrum.

Vibeke Hald Langen i Sparebanken Øst og maratongeneral Odd Grønli, ønsker alle velkommen til Drammensmaraton 2012.

Løpsprogrammet har noe for alle, uansett alder og form. Lørdag 8. september blir det arrangert et eget løp for jenter og gutter i alle årsklasser. Løpet har fått navnet Sparebanken Øst Barneløp og arrangeres med start og mål på torget. Søndag 9. september blir det løpefest for de over 16 år, med en 10 km byrunde og halvmaraton. – Før vi startet opp igjen i fjor, i anledning 200-årsjubileet, hadde vi hatt en pause på fem år. Positive tilbakemeldinger etter fjorårets løp gjør at vi nå ønsker å arrangere på nytt også i 2012. Vi fortsetter med halvmaraton og ikke helmaraton. Hovedårsaken til det er at Oslo Maraton arrangeres kun 14 dager senere. Drammensmaraton blir derfor en fin mulighet til å teste formen i forkant av Oslo Maraton, enten man løper 10 km eller halvmaraton, sier maratongeneral og Sturla-veteran, Odd Grønli. I 30 år var han primus motor bak Drammensmaraton sammen med en trofast dugnadsgjeng fra IF Sturla. Da han ble spurt om å ta opp igjen arrangøransvaret i fjor, var ikke pensjonisten vond å be. Sammen med de andre medlemmene gikk han i gang med

arbeidet. – Det er mye jobb, men veldig moro, sier han.

år skal løpe ulike distanser med tidtaking, sier han.

Vil øke løpeinteressen Odd har utallige historier å fortelle etter alle årene som et svært sentralt medlem i arrangørklubben IF Sturla. Han forteller at de i 1981 endret løypa fra å gå DrammenSvelvik tur-retur, til en rundløype i Drammensområdet. Han husker også godt da danske Jørn Lauenborg løp Drammensmaraton på tiden 2.12.58 i 1983. Dette er den raskeste maratontiden satt på norsk jord den dag i dag. Han forteller også med entusiasme om løpingens glansdager på 80-tallet. – I årene fra 1983 til 1994 hadde vi over 2000 deltagere i Drammensmaraton. Deretter dabbet det litt av, men nå er det gledelig å se at interessen for løping har tatt seg opp igjen. Vi ønsker å bygge opp igjen den flotte løpekulturen vi hadde den gangen, sier han. For å klare det, vil de i år, som i fjor, blant annet ha fokus på å skape løpeglede blant barn og unge. – Neste generasjons løpere blir i fokus på lørdagen. De aller yngste fra 0 til 7 år kan delta på minimaraton, og de fra 8 til 16

To distanser Odd håper også at så mange som mulig fra 16 år og oppover tar utfordringen og melder seg på. – Både halvmaraton og 10 km går i en lettløpt trasé og passer for både aktive løpere og ivrige mosjonister. Dette skal være et lavterskelarrangement med fokus på trim, idrettsglede og det å få med så mange som mulig. Vi vil gi bedrifter og alle treningssentrene i byen en utfordring om å stille med flest mulig. De som stiller med flest deltagere, vil garantert bli lagt merke til, sier Odd. En bedrift som allerede har tatt utfordringen, er Sparebanken Øst. – Vi har inngått en tredelt sponsoravtale med IF Sturla og sponser nå både friidrettsgruppa, Drammensmaraton og barneløpet. I tillegg har vi tatt ufordringen fra Odd, og oppfordrer flest mulig av våre ansatte til å stille opp på enten halvmaraton eller 10 km. Så nå er det bare å legge seg i hardtrening frem mot sensommerens store utfordring, sier prosjektleder marked, Vibeke Hald Langen.

Informasjon og påmeldingsskjemaer til løpene finner du på www.drammensmaraton.no 10

11


veRDiER 1-2012 SPAREBANKEN ØST - den lokale banken

b o lig lå n

Anne Lene Solberg

Lørdag 10. mars ble Sparebanken Øst sine lokaler i Vestfossen forvandlet til et filmsett, da hele crewet bak NRK Dramas nye storsatsing «Hjem» filmet en scene inne i banken. For de ansatte var dette en dag helt utenom det vanlige.

Finansieringsbevis Før du starter jakten på ny bolig, er det smart å skaffe seg et finansieringsbevis. Med et finansieringsbevis i hånden, står du sterkere i budrunden. Da kan du legge inn bud på boligen uten å måtte gå veien om banken for å sjekke ut hvor mye du kan låne. Dette er spesielt viktig i disse dager hvor boliger blir solgt raskt etter visning. Et finansieringsbevis er et slags forhåndsklarert lån, og for å skaffe deg det må du oppsøke banken med de papirene du ellers ville tatt med for å søke om lån:

Drama – Det var utrolig morsomt å få være med å se hvordan de jobber med en så stor tv-produksjon, sier kunderådgiver Randi Skjelve. Sammen med kollega og kundekonsulent Kirsten Uverud var hun på plass denne lørdagen for å assistere crewet. – Vi var ikke statister, men serverte dem kaffe og sørget for at de hadde tilgang til det de måtte trenge. Vi var vaktmestere på en måte, sier Kirsten. – Det var imponerende å se hvor effektivt de jobbet de fire timene de holdt på og hvor

godt planlagt alt var. Vi hadde tenkt å steke vafler til dem, men alt gikk så kjapt at det ble det dessverre ikke tid til, ler Randi. Sparebanken Østs ansatte i Vestfossen er ikke de eneste som har blitt berørt under tv-innspillingen. Svært mange lokale ansikter fra bygda vil faktisk bli å se på skjermen som statister. Randi og Kirsten er derfor ikke i tvil om at de kommer til å sitte klare i sofaen når familiedramaet blir sendt på tv. – Å ja, dette må vi få med oss. Det blir morsomt å se

12

i lokalbanken

kjente bygg, omgivelser og ikke minst kjentfolk på tv-skjermen. De to kan fortelle at tv-serien har vært den store ”snakkisen” i banken og ikke minst i hele Vestfossen siden det ble kjent at innspillingen skulle foregå her. – Vestfossen er et lite sted med et sterkt samhold, så dette er noe alle prater om og gleder seg over. Mange lokale kulisser «Hjem» er NRKs nye familieserie som er

• lønnsslipp • selvangivelse • eventuell takst på boligen Hvor mye du kan låne vurderes utfra informasjon om din økonomi og betjeningsevne. Husk at du nå må ha 15 prosent egenkapital eller tilfredsstillende tilleggssikkerhet. Hos oss kan du låne 85 prosent av kjøpesummen.

planlagt å komme på tv-skjermen til høsten. Dramaserien skal gå i minst to sesonger på NRK1, og Sparebanken Østs lokaler er bare en av flere lokale steder som vil være sentrale kulisser i serien. – Det er hovedsakelig Storgata som blir å se fra Vestfossen. Av interiør skal vi blant annet filme inne i Ellens frisørsalong, på Kiwi og bensinstasjonen, i tillegg til hos Sparebanken Øst, sier produsent Pål Nissen. Han forteller hvorfor NRK Dramas location-jegere falt for bygda: – Vestfossen ble valgt fordi stedet er lite, typisk

norsk og hadde det vi trengte for å skape et miljø der mange funksjoner er samlet på ett sted. Vi trengte en ”stripe” med butikk, bensinstasjon og frisørsalong på rekke og rad, og det fant vi her. I tillegg ser man både jorder og gårder fra Storgata. «Hjem» er et feelgood-drama, og de tre hovedrollene spilles av Jannike Kruse, Kaia Varjord og Heidi Ruud Ellingsen. Opptakene startet i begynnelsen av januar, og også til høsten skal det gjøres opptak i Vestfossen.

13

Fordeler med finansieringsbevis Du vet hvor mye du kan låne til boligen og du har alt i orden når du ønsker å være med på budgivning. Lånebeviset gjelder i seks måneder og kan fornyes ved behov. Du får din egen kundekonsulent du kan kontakte når du har vunnet budrunden og skal ta opp lån.


veRDiER 1-2012 SPAREBANKEN ØST - den lokale banken

B EDRIFTSMARKED

Drammen havn

Morten Wang

Fra drøm til virkelighet

- fremdeles en viktig nøkkelrolle i Drammen

Har du en god forretningsidé, litt egenkapital og masse pågangsmot, kan banken være en langsiktig og god samarbeidspartner for å gjøre drømmen din til virkelighet. Det er imidlertid helt avgjørende å gjøre et skikkelig forarbeid, være forberedt samt ha en realistisk tilnærming til det å drive egen virksomhet.

I 1880 var Drammen Norges største sjøfartsby. Byen hadde 80 redere og 64 rederier. Den gangen var det tømmerhogst og trelast som skapte den største trafikken. I dag er Drammen havn landets største bilhavn og håndterer 70 prosent av all nybilimport.

Noen tips på veien:

• Utarbeid planer, budsjetter og en klar strategi for hvordan og hvorfor du skal lykkes før du kontakter banken. • Vær realistisk i budsjetter og kalkyler, utarbeid gjerne to alternative budsjett. – Det er viktig å formidle sjøfartshistorien og hvordan byen har utviklet seg, sier Ivar Vannebo, assisterende havnedirektør i Drammen havn. – Handelen startet her på havna lenge før Drammen ble en by i 1811, og vi er opptatt av å ta vare på denne stolte historien. Mange av byens historiske bygninger finnes på Strømsø, og på havna sto det et kaldtlager fra 1926. I fjor avsluttet Drammen havn et omfattende oppussingsarbeid, og ”Den maritime storstua” ble åpnet som en jubileumsgave til byen under feiringen i juni i fjor. Drammen havn har stilt lokalene til disposisjon for Drammen Sjømannsforening, som i tillegg til å holde møtene sine her, også har flyttet alle de historiske gjenstandene foreningen har samlet gjennom årene ned til Skur 1. Her brukes de i en permanent utstilling som formidler både kunnskap og spennende historier om lokale sjøfolk, deres skip, verftsindustrien, rederiene og næringslivet i regionen.

Drammen havn leier også ut Skur 1 til selskaper på 70–80 personer, og gjennom Sjømannsforeningen kan de tilby gjestene en unik mulighet for å sette det maritime skikkelig på menyen. Sparebanken Øst har i mange år bidratt med støtte til Drammen Sjømannsforenings arbeid, både til restaurering av gjenstander, oppussing av lokaler og fremfor alt utgivelsen av boken “Sjøfartsbyen Drammen”. Fremtidsplaner Også for fremtidens Drammen er utviklingen av havna helt avgjørende. – Vi har allerede stor jernbanekapasitet på Holmen, og dette er et unikt fortrinn for Drammen havn, påpeker Vannebo. Han sikter blant annet til utviklingen av Sundland-området og planene om å flytte godstrafikken til havna. – Vi jobber bevisst med å tilrettelegge for miljøvennlig transport, og vi har god erfaring fra billogistikken. Det å være en bynær havn setter i tillegg spesielle krav til virksomheten, og Drammen havn har

14

• Vær oppdatert på markedet og ulike risikofaktorer du kan treffe på underveis.

også ytterligere planer om estetiske tiltak utover det 6.000 m2 store parkområdet som ble bygget mot Bragernesløpet i 2009. Stadig flere bedrifter i regionen har oppdaget fordelene med å håndtere varene sine gjennom Drammen havn. – På Strømsøsiden vil vi derfor tilrettelegge enda mer for å kunne ta imot leietagere, og gjerne maritimt inspirert virksomhet. Derfor har vi de siste årene flyttet mye gods over til Holmen, forteller Vannebo. Det var i forbindelse med oppkjøp av nye lagerlokaler at Drammen havn, gjennom sitt datterselskap Drammen havn Lierterminalen, henvendte seg til Sparebanken Øst for lånefinansiering. – Vi har stor respekt for bankens samfunnsengasjement. De bidrar til å ta vare på byens kulturarv både gjennom å restaurere egne eiendommer og støtte andre prosjekter. På den måten møtes Drammen havn og Sparebanken Øst i et felles engasjement for å formidle byens historie, sier Vannebo.

• Ikke undervurder at ting tar tid og at tid = renter. • Sørg for å ha fokus på likviditet og inntjening fra dag 1. • Å bygge nettverk er viktig, ikke bare til leverandører og kunder, men også når det gjelder økonomistyring og regnskap. • Vær innovativ, tenk gjerne nytt og utradisjonelt, men gjør grundige økonomiske beregninger rundt inntjening.

Drammen havn eies av kommunene Drammen, Lier, Røyken, Hurum og Svelvik og er ansvarlig for å tilrettelegge all drift og virksomhet i sitt sjøområde. Mellom 1200 og 1400 mennesker har sin arbeidsplass på havna.

15

• Ikke gi opp selv om du møter motgang i etableringsfasen. Dette er noe de fleste erfarer. Ta kontakt med meg eller din kundekonsulent i banken for mer informasjon. Husk; det koster ikke noe å spørre. Morten Wang seniorkonsulent bedriftsmarked Drammen


veRDiER 1-2012 SPAREBANKEN ØST - den lokale banken Fra venstre: Liz S. Fjeldseth, Kristin H. Teigen, Randi Helen Koch og Vivi Pham.

3 kunder

om lokalbanken

Helene Berg Libråten (45)

Jeg ble kunde i Sparebanken Øst i februar, og har allerede kjempegode erfaringer med banken. Informasjonen, veiledningen og servicen jeg fikk her på Krokstadelva-kontoret i forbindelse med boligkjøp har vært utrolig bra. Kunderådgiveren har vært veldig behjelpelig og ikke minst lett tilgjengelig hver gang. Jeg gleder meg til å fortsette å være kunde i banken.

Kenneth W. Karlsen, sports- og administrasjonssjef i MIF gleder seg stort over et splitter nytt stadion i Mjøndalen og oppfordrer alle til å komme på sesongens hjemmekamper.

Krokstadelva-kontoret:

Stolte av Mjøndalens nye storstue Mjøndalen Idrettsforening (MIF) er svært stolte av klubbens nye hjemmebane. I tillegg til å bli en arena for idrettsglede på alle nivåer, er målet at stadionprosjektet skal sette Mjøndalen på kartet som et attraktivt sted. – Stadionprosjektet er så mye mer enn kun en ny fotballbane. Dette er hele kommunens storstue, og et viktig ledd i stedsutviklingen for Mjøndalen, sier Kenneth Karlsen, sportsog administrasjonssjef i MIF. I tre år har MIF hatt Norges Fotballforbunds krav om å bygge et nytt anlegg hengende over seg. – Vi ville ikke forhaste oss, men sørge for å ha en gjennomtenkt og økonomisk gjennomførbar plan på plass før vi satte i gang. Det er godt å vite at man har både kommunen, politikerne, næringslivet og befolkningen på sin side, før man går i gang med noe slikt, sier han. Nye inntekstmuligheter Etter sesongavslutningen i fjor startet arbeidene, og takket være en engasjert entreprenør

og mange timer med dugnad er stadionet nå på plass. – Som eiere får vi nå gode muligheter til å videreutvikle klubben. Gjennom å jobbe for fulle hus på kampene, lage gode avtaler med næringslivet og leie ut både lokalene og banen, får vi nye inntektsmuligheter som vi er helt avhengige av i toppfotballen, sier han. Anlegget har en tilskuerkapasitet på totalt 2500, fordelt på 1500 sitteplasser og 1000 ståplasser. – Vi ønsket oss en intim stadion og var opptatt av å ikke bygge for stort. Men blir det behov for å utvide i fremtiden, er det fullt mulig. Det nye anlegget har godkjent banedekke med undervarme, vanningssystem og kunstgress, nytt flomlysanlegg, mediasenter, klubbkontorer, møterom og nye garderober. Med et 16

topp moderne stadionanlegg, kan MIF tilby flotte treningsfasiliteter til både A-lagsspillere og unge talenter året rundt. Breddeidrett og talentutvikling er et av klubbens viktigste satsingsområder, og en av grunnene til at Sparebanken Øst har støttet MIF i mange år. Et samarbeid klubben setter høyt. – For oss er Sparebanken Øst mer enn bare en av våre viktigste sponsorer. Banken er også en svært god samarbeidspartner som vi jobber tett og godt sammen med på mange områder. Vårt verdigrunnlag er påfallende likt. Steds- og talentutvikling er to av dem, sier Karlsen.

Klare for kamper Karlsen og alle spillerne i MIF gleder seg stort til å løpe ut på den splitter nye banen. – Den offisielle åpningen og den første hjemmekampen er 28. april, sier han og legger til: – Stadionet har nå internasjonal standard, og allerede 5. juni arrangerer vi historiens første fotballandskamp i Mjøndalen. Da skal Norges U23-lag for menn møte Wales. En spennende kamp for oss å være arrangør for, og også en glimrende mulighet til å vise fram det nye anlegget.

Tradisjonsrik bank i moderne lokaler I januar i år kunne Sparebanken Østansatte på Krokstadelvakontoret ønske sine kunder velkommen til nyoppussede lokaler i det som nå heter Krokstad Terrasse.

Koch og Liz Skakstad Fjeldseth. De hjelper deg enten det gjelder lån, forsikring, plassering, kort eller betaling. – Vi er en fullservicebank. Hos oss kan du gjøre alt fra å ta ut penger og betale regninger til å ta opp boliglån, forklarer Kristin.

Krokstad Terrasse, som for lokalbefolkningen er best kjent under navnet Huset Tråkka, er et av de nyeste renoveringsprosjektene til Sparebanken Øst Eiendom og består av 23 leiligheter og 3000 kvadratmeter med forretningslokaler. Sparebanken Øst-kontoret ligger i 1. etasje.

Setter kundene i sentrum De fire Sparebanken Øst-ansatte har bred erfaring innen bank og forsikring, og er brennende opptatt av å tilby gode løsninger og gi personlig service til alle sine kunder. – Vi er en veldig fin gjeng med erfaringer som utfyller hverandre bra. Vi trives godt på jobben, noe vi tror kundene også merker. Her på kontoret i Krokstadelva er det kunden som er i fokus, og vi gjør gjerne det lille ekstra for å vise kundene våre at vi setter pris på dem. Vi er også opptatt av at hver kunde er unik, og at vi skal finne den løsningen som passer best for den enkelte, sier Kristin før hun legger til: – Hos oss skal terskelen for å ta kontakt med banken være så lav som mulig, og rådgivningen skal bli formidlet på en enkel og forståelig måte. Dette er nok grunnen til at service og tilgjengelighet ofte blir nevnt når vi får tilbakemeldinger fra kundene våre.

– Våre nye lokaler er litt mindre enn de forrige, men denne gangen har vi utnyttet plassen på en helt ny måte. Vi har valgt å gå for et lyst og åpent kontorlandskap, hvor kundene skal føle seg velkommen i det de går inn døra. Det er viktig for oss å være synlig, noe vi ser at kundene våre setter stor pris på, forteller salgsleder Kristin H. Teigen. Fullservicebank I lokalene finner du, i tillegg til salgslederen, kundekonsulentene Vivi Pham, Randi Helen

17

Josefine Fulsebakke (21)

Jeg er en helt ny kunde, men kjæresten min har vært kunde i Sparebanken Øst i mange år. Vi er på boligjakt og har fått innvilget lån her på Krokstadelva-kontoret. Det var ingen ventetid og vi fikk finansieringsbeviset veldig raskt. Vi fikk også mange nyttige råd, samt tilbud om rådgivning og veiledning etter eventuelt boligkjøp.

Knut Jørgen Johannessen (62)

Jeg har vært kunde i Sparebanken Øst i 25 år og er veldig fornøyd med den servicen og hjelpen familien min har fått gjennom årene. I tillegg til gode betingelser, har det vært viktig for meg å ha et bankkontor i nærheten av der jeg bor. Nå har vi flyttet til Åssiden, men reiser fortsatt til Krokstadelva når vi skal innom banken.


Vinn sportsutvalgfritt styr, ver di

veRDiER 1-2012 SPAREBANKEN ØST - den lokale banken

Løs & vinn sportsutstyr 50 00.Løsningen er ordet i det gule feltet. Send oss løsningen innen 20. mai på SMS til 2242. Du kan også bruke kupongen nedenfor. Porto er allerede betalt.

fra:

Snart kan du kjøpe skadeforsikring enkelt på nett... I løpet av sommeren vil Sparebanken Øst og Frende Forsikring lansere en selvbetjent nettløsning for kjøp av forsikring. I første omgang betyr det at du selv kan kjøpe bil, bolig, innbo - og reise-forsikring via våre websider eller via pålogget nettbank. Etterhvert vil flere produkter bli tilgjengelig for kjøp i den nye selvbetjeningsportalen. Fordelen med å bestille forsikring når du er pålogget nettbank er at du da allerede er identifisert som kunde og kan sjekke pris og kjøpe direkte. I nettbanken vil du også få oversikt over alle forsikringene dine, motta forsikringsdokumentene elektronisk og ha mulighet til å melde inn endringer og skader 24 timer i døgnet. Dersom du ikke kjøper forsikring via pålogget nett-bank men via våre nettsider, må du ha BankID. Du kan lese mer om BankID her på siden og bestille i nettbanken dersom du er kunde hos oss. Du må også gjerne ringe kundesenteret vårt på tlf. 09615 for å få flere opplysninger om forsikring eller hjelp til å bli kunde.

...og så enkelt får du en BankID BankID er en personlig, elektronisk legitimasjon for å identifisere deg eller signere dokumenter på nett. Vanligvis identifiserer du deg med pass, førerkort eller bankkort. Når du er på nettet, kan du bruke din BankID for å bekrefte hvem du er. På samme måte som du bruker en kulepenn når du skriver under en kontrakt, bruker du din BankID for å signere dokumenter på nettet. Med BankID kan du signere dokumenter elektronisk, slik at du slipper å møte opp personlig eller sende dokumenter med post. Du benytter også BankID når du logger deg inn i nettbanken eller når du betaler med BankAxess. Dersom du ikke har fått BankID, kan du når som helst bestille det selv i nettbanken. Du velger “BankID” i venstre menyen etter at du er logget på nettbank. Det koster ingenting å opprette BankID, og den er klar til bruk rett etter at du har bestilt. Ta kontakt med oss dersom du vil ha hjelp til bestillingen.

t algfrit Vinn vtstyr, verdi u sports

. 0 0 50 fra:

Løs & vinn sportsutsyr Fyll ut kupongen, klipp den ut og send den til oss innen 20. mai. Porto er betalt.

Løsningsord:......................................................................................................................................... Navn:........................................................................................................................................................... Adresse:..................................................................................................................................................... Telefon:....................................................................................................................................................... KRYSSORD 1 - 2012

18

19

Sparebanken Øst Svarsending 6120 3001 Drammen


OKTAN

Gaver til lag og foreninger Sparebanken Øst deler ut inntil 5 mill. kr til lag og foreninger i kommunene Øvre Eiker, Nedre Eiker og Drammen. Gavene gis til prosjekter av varig verdi, ikke til drift. Søknadsfrist: 1. juni 2012 Mer informasjon og søknadsskjema finner du på våre Facebook-sider.

facebook.com/sparebanken

Søknadsskjema kan også hentes på våre kontorer: Bragernes Bragernes Torg 2

Hokksund Stasjonsgt. 14

krokstadelva Huset Tråkka

Mjøndalen Arbeidergt. 28

strøMsø Strømsø Torg 6

gulskogen Prof. Smiths allé 56

konnerud Pettersvollen 3

lier Bruveien 2

skotselv Verksveien

vestfossen Storgt. 37

Vi er også her: Asker, Sandvika, Fredrikstad, Horten, Oslo, Strømmen, Tønsberg og Jessheim.

Tlf. 03220. oest.no

Verdier 1/12  

Kundemagasin fra Sparebanken Øst