Page 1

bladet

MILANO

1

NR. 1 2011


Vi kan Italien. Frågar dina vänner om råd och tips när de ska hyra hus i Italien? Hänvisa dem till oss. Vi har 25 års erfarenhet av att hyra ut semesterbostäder i Italien. På vår hemsida hittar de hus, gårdar och lägenheter. Direkt på stranden, inbäddat i det vackra landskapet eller i städer som Rom, Venedig och Florens. Vi ordnar också med vandrings- och cykelresor, matlagningskurser, vinprovningar, bröllop och mycket mer. Låt oss hjälpa dig och dina vänner att hitta en semesterbostad i Italien. Välkommen att läsa mer på www.lavilla.se.

vi kan italien La Villa Travel AB Telefon 08-514 202 90 info@lavilla.se www.lavilla.se

Boende

Aktiviteter 2

Företag & Grupper


aktiviteter (läs t.ex. om semlefikande hos Eva Brandel på sid. 9 och besök på MUD Art Café på sid 10) utan framförallt nya vänner och massor av extramammor när Sverige känns långt borta.

SWEA BLADET MILANO Ansvarig utgivare: Therese Söderström milano@swea.org Redaktionen: Jenny Wemlert Tacchino (redaktör, layout) jwemlerth@yahoo.se Eva Brandel Svantesson eva.brandel@cavotec.com Agneta Casimiris Rizzi rizzimirs@tiscali.net Maria Kullin m.kullin@sctc.it Inga Magnusson Rio Karin Marotta karenmar@fastwebnet.it Annonsansvarig: Jenny Wemlert Tacchino jwemlerth@yahoo.se Omslagsfoto: Jenny Wemlert Tacchino Annonskostnader: Baksida färg: € 150 Helsida färg (internt på omslaget): € 130 Helsida färg: € 150 Helsida s/v: € 100 Halvsida s/v: € 75 1/4 sida* € 50 Visitkortsformat* € 30 * Sweor erbjuds 50% rabatt för dessa format. Manusstopp nästa nummer: 1 november 2011 Om tryckfelsnisse har varit framme så ber vi så mycket om ursäkt!

Som ny, stolt redaktör för SWEABladet Milano så är det väl inte mer än rätt att man presenterar sig! Jag heter Jenny Wemlert Tacchino och vid det här laget har jag bott i Italien i åtta år. Som så många andra så kom jag till Italien för kärlekens skull. Jag träffade min Maurizio på ett loppätet hostel i Tibet för snart 11 år sedan och på den vägen är det. Numera är vi gifta och har en liten Maya på 2 ½ år. På tal om giftemål så kan du på sidan 11 läsa om hur det går till i praktiken om du som svensk vill gifta dig med din italienske prins (den engelske är ju tyvärr inte tillgänglig längre). Ibland vet man faktiskt inte om man ska skratta eller gråta!

Men SWEA är inte bara viktigt för oss Milanotjejer. I år är vi glada att vi har kunnat donera pengar till allergikliniken i Misurina, till svenskaundervisningen på universitetet i Milano samt till Scoutrörelsen i Sverige. Läs mer om detta på sidan 18. Innan jag sätter punkt så vill jag tacka förra Redaktören Anna Sjöblom för all ovärderlig hjälp och självklart hela redaktionen och alla ni andra som har hjälpt till att fylla de här sidorna! Men kryp nu upp i hängmattan eller slå dig ner i solstolen och njut av det här numret av SWEA-Bladet Milano.

Jag och resten av SWEA-Bladet Milanos redaktion önskar dig en riktigt glad sommar!

Min första kontakt med SWEA fick jag en ruggig luciadag för 7 år sedan. Jag hade tagit mig till Duomo i Milano för att se på det årliga svenska luciatåget där och plötsligt var jag omgiven av glada svenskor! I år har det SWEA– Milano som då adopterade mig, funnits i hela 20 år! Det uppmärksammar vi på sid 5. SWEA är och har alltid varit viktigt för mig. SWEA erbjuder inte bara roliga SWEA I KORTHET

SWEA, Swedish Women’s Educational Association Inc. är en global ideell förening för svenska och svensktalande kvinnor som är eller har varit bosatta utomlands. Genom att samla Sweor kring vårt gemensamma språk, vårt svenska ursprung och kulturarv blir SWEA både en träffpunkt och ett skyddsnät med länkar över hela världen som gör livet utomlands lättare och ger stöd vid utflyttning och återkomst till Sverige. SWEAs syfte är att värna om det svenska språket, stödja och sprida kännedom om svensk kultur och svenska traditioner, förmedla personliga och professionella kontakter, samt etablera ett nätverk Sweor emellan över hela världen. SWEA stöder utbildning genom stipendier till olika projekt med svensk anknytning. Idag har SWEA cirka 7500 medlemmar i 73 lokal föreningar i 34 länder på fem kontinenter. Föreningen grundades av Agneta Nilsson i Los Angeles 1979. Prinsessan Christina, fru Magnusson, är föreningens hedersordförande. Ordförande sedan 2007: Åsa-Lena Lööf

3


ORDFÖRANDENS RADER

Coola kläder till de allra minsta hittar ni hos emmis klemmis!

Kika in i vår online butik www.emmisklemmis.com Alla SWEOR får 10% på hela sortimentet. Ange koden: SWEA2011 när ni gör ert köp online. Ni är också varmt välkomna att besöka oss i vårt showroom på Via Giacomo Leopardi 21 (M2 Cadorna). Skicka ett mail till info@emmisklemmis.com eller ring 02 9280 1820. Välkomna!

emma

När jag först kom till Milano 2005 var svenska vänner det sista jag sökte, kanske rent av undvek. Jag var i Italien för att lära mig italienska. Det är dock underligt hur man omedvetet söker sig till sina likar och hur man innerligt uppskattar friheten att kunna uttrycka sig på sitt modersmål. Att bli en del av SWEA var därför inte en direkt självklarhet till en början. Om ni skulle ha berättat för mig 2005 att jag skulle vara ordförande för SWEA Milano sex år senare skulle jag nog bara ha skrattat till svar. Idag är jag, vare sig jag anade det eller ej, tillsammans med er andra medlemmar, en del av ett världsomfattande nätverk som i år startade intensivt i mars med regionmöten och världsmöte i Kuala Lumpur, vilket ni kan läsa mer om på sidan 19.

NY ADRESS SWEA Milano har numera en postadress:

Även på lokal nivå här i Milano har vi redan hunnit med mycket, där både donationen och stipendiet som vi beslutade om på årsmötet har delats ut. Vi har även flitigt besökt våra aktiviteter och knåpat ihop ett alldeles färskt SWEA Blad som ni just nu håller i handen, med en eloge till redaktör Jenny Wemlert och redaktionsgruppen. Annat som är mer än värt att nämna är att SWEA Milano växer som aldrig förr och att vi idag har 91 medlemmar, vilket vi så klart är väldigt glada och stolta över. Jag vill därför ta tillfället i akt och hälsa alla nya medlemmar hjärtligt välkomna men även passa på att uttrycka ett ödmjukt tack till alla “gamla” medlemmar för deras engagemang och värdefulla kunskap. Därmed kommer inte SWEAs 20 års-jubileum i år lägligare, utan är ett ypperligt tillfälle att fira – nya som gamla – SWEA Milanos 20 år tillsammans.

SWEA Milano c/o Exportrådet Swedish Trade Council Via M. Gonzaga 7 20123 Milano

GYNNA VÅRA ANNONSÖRER! Utnyttja deras SWEA-rabatter och berätta att du har sett deras annons! IKEA FOOD

Therese Söderström Ordförande SWEA Milano

LA VILLA RESERV INVESTIGAZIONI EMMIS KLEMMIS GEPO Vill du eller någon du känner annonsera i SWEA-Bladet Milano? Kontakta då Jenny Wemlert Tacchino, jwemlerth@yahoo.se.

4


Grattis SWEA Milano 20 år!! Text: Agneta Casimirs Rizzi Foto: Anneli Nilsson

Man kan knappast fatta att det var 20 år sedan SWEA Milano bildades. Många av oss minns när Ulla Björck på julmarknaden 1990 tog upp anmälningar angående om man ville komma och få information om en förening som hette SWEA. Javisst, nyfiken som man var så skrev jag på, lämnade namn och telefonnummer. En dryg månad senare träffades dryga 50–talet svenskor boende i Milano med omnejd. Jag hade träffat några tidigare, men kände egentligen ingen. Jag minns hur Birgit Halén berättade om SWEA som grundats i Amerika och om i vilka länder SWEA fanns i i Europa. Det hela lät väldigt intressant och vi beslöt oss för att gå vidare med att ansöka om att bli medlemmar i SWEA, Man måste vara minst 50 svenskor för att få öppna ett ny SWEA avdelning. Den 15:e mars 1991 invigdes sen SWEA Milano, Italiens första SWEA. Det skedde på ett hotell i Milano över en jättegod middag. Agneta Nilsson, som grundat SWEA, kom ända från Los Angeles och berättade ännu mer om hur det hela började. Här till vänster kan du se hur SWEAs styrelse anno -94 såg ut. Detta var för övrigt den första styrelsen som jag själv satt med i. Känner du igen oss!? SWEA Milano har flera album fulla med trevliga foton som vi vill att alla ni ska få se. Om någon är nyfiken på hur vi som varit med från början såg ut på den tiden, vilka aktiviteter vi hade etc så är det måste att bläddra i våra SWEA-album. Just nu är det Eva Brandel som har dem hemma hos sig. Vi har firat 5, 10 och 15-årsjubileum och hoppas att i år ska vi kunna ställa till ett jättefestligt kalas inför våra 20 år!

VAD HÄNDE SEDAN? Hur gick det för eldsjälarna på bilden här ovanför? Eva Brandel Svantesson vet: Ovan från vänster Anneli von Pfaler satt i SWEA Milanos styrelsen som kultur- och konstansvarig. Hon flyttade senare till England med sin man men bor numera i Finland. Agneta Casimirs Rizzi var ordförande 1990 och 2008-2009 och har dessutom varit styrelseledamot eller redaktionsmedlem i hela 18 år. En sann SWEA! Anna Röding Osborn jobbade på H&M men arbetar nu som konstnär i Madrid där hon bor med sin familj. Inga Magnusson Rio var ordförande 2005-2006. Bor i Milano och är en aktiv och glad SWEA som även är styrelsemedlem. Eva-Marie Vitale blev ordförande 1997 och är kvar här i Milano. Birgit Halén, det var Birgit som kom med idén om SWEA Milano. Hon var ordförande 1996 och bor nu i Stockholm och är glad pensionär. Gullan Sandgren flyttade hem till södra Sverige när hennes man gick i pension. Nedan från vänster Eva Engdahl var 1994 vår konsuls fru men bor nu i Stockholm och jobbar på UD. Eva Brandel Svantesson var programansvarig vid starten och sedan Ordförande 1999 då hon även ordnade SWEAs Regionmöte för Europa i Milano (öppet för alla sweor). Ordförande 2009 då hon ordnade MEMA möte i Como (öppet för alla sweor). Anita Wilford flyttade med sin man till Bologna och sedan tillbaka hem till Göteborg. Eva Carlsson bor sedan 15 år vid Lago Maggiore. Syns ibland i Milano.

5


ANNELI NILSSON - KONSTNÄR För 20 år sedan var Anneli Nilsson en del av SWEA Milanos allra första styrelse. Numera är Anneli tillbaka i Sverige där hon försörjer sig som konstnär. Eva Svantesson Brandel har intervjuat henne: Text: Anneli Nilsson / Eva Svanteson Brandel Foto: Anneli Nilsson Anneli Nilsson arbetar som bildkonstnär och ställer regelbundet ut sina målningar både i Sverige och internationellt. Hon har bl.a haft utställningar i England, Holland, Spanien och Sydkorea.

målning, där hon söker efter en historia eller någon form av symbolik. Med pensel, trasa eller kniv går Anneli en slags upptäcksfärd genom den konstnärliga processen. Det skulle kunna liknas vid en arkeologs sökande efter kunskap om vårt förflutna.

Vägen till konsten har varit ganska krokig för Anneli. Hon är född och uppvuxen i Göteborg, utbildade sig till sjuksköterska med specialisering i ögonsjukvård. Hon hann med att arbeta några år i Sverige innan makens arbete inom Ikea förde henne både till Italien, Kanada och England. Nu är hon sedan 7 år bosatt i Helsingborg med sin familj. - Vi flyttade till Monza i början av 1990-talet. Där utvecklade jag mitt intresse för fotografering och gick flera fotokurser. Jag var en aktiv SWEA medlem och fotograferade bland annat för tidningen. Det var också där jag började med måleriet. Vi var ett gäng tjejer som träffades hos varandra och målade, mest på skoj förstås, men här föddes ett intresse hos mig som senare skulle leda till ett nytt yrke. Något jag då aldrig kunnat ana. Äldsta dottern föddes i Italien och efter flytten till Kanada kom dotter nummer två. Efter några år i Kanada med fortsatta fotostudier, gick flytten vidare till England. Intresset för konsten började ta fart på allvar och Anneli började på konsthögskolan Buckinghamshire University, strax utanför London. Det blev fem års studier och en Bachelor of Arts i Fine Art, 2003. Sedan sin examen arbetar Anneli på heltid med konsten. Hon har ateljéer i Helsingborg och på ön Åstol i Bohuslän.

Inspirationen till Annelis abstrakta målningar har ofta en förankring till Bohuslän med sitt karga landskap, kala klippor och ständigt föränderliga hav och himmel. Arkitektoniska byggnader och fasader tar också en stor plats i hennes kreativitet. Tillsammans med Annelis egen inre inspiration framträder ofta abstrakta figurer eller personer. Många gånger uppstår en relation med en pågående

6


SOFIA CASELLI - KONSTNÄR Till skillnad från Anneli Nilsson så är Sofia Caselli en alldeles färsk Milano SWEA, men de har konsten gemensamt. Här berättar Sofia själv om sitt första år på “Accademia di Belle Arti di Brera”. Text & Foto: Sofia Caselli Mitt namn ar Sofia Caselli och jag går mitt första år på Konstakademin “Accademia di belle arti di Brera” där jag studerar Konst med inriktning visual art, Painting. Jag är född i Malmö, och har växt upp pendlandes mellan Malmö och Palermo. Efter att ha gått ut gymnasiet på den estetiska linjen flyttade jag till Italien för att fortsatta mina studier.

har nu blivit mina vänner och jag trivs väldigt bra. På internet är det ganska lätt att hitta studentlägenheter att hyra in sig i. SWEA kom jag faktiskt i kontakt med nästan direkt, då en god vän till familjen är medlem sedan många år tillbaka och tog med mig första gången på en av onsdagarnas trevliga bokklubbar. Sedan dess bestämde jag mig för att fortsätta mitt medlemskap då jag fått många kära svenska vänninor i Milano. Italien har alltid varit mitt andra hem och det är här jag vill bo resten av mitt liv, även om det förmodligen inte blir Milano utan snarare de södra delarna av landet. Efter min utbildning vill jag dock resa runt några år och eventuellt läsa en master utomlands. Mina framtidsplaner är att satsa på konsten. Naturligtvis hade det varit fantastiskt att kunna försörja mig på min konst, men jag är inte naiv och framförallt är jag inte beredd att kompromissa med mitt konstnärliga uttryckssätt. Jag vill kunna vara helt fri i mitt skapande så att jag ständigt kan fortsätta utvecklas både på det konstnärliga och det spirituella planet utan att begränsas av marknaden. Det är därför jag har planer på att frilansa och försörja mig på illustration och animering, men naturligtvis är detta endast en hypotes jag skapat för att försöka få någon slags struktur på mitt liv och min framtidsvision. Vad som verkligen händer är ju en annan femma. Hur det än blir kommer jag att vara lycklig så länge konsten är en del av mitt liv.

Tack vare min pappa, som är konstnär, skapade jag tidigt ett intresse för konst. Men nästan ända fram tills det att jag började på konstakademin så var det endast en dröm, eller snarare en verklighet jag inte vågade tro på... Det var inte förrän jag började studera industridesign som jag insåg att mitt liv hade tagit fel riktning. Så efter att ha avslutat första året bestämde jag mig för att ägna mig åt det jag verkligen älskade - konsten. Det var då jag sökte in till Accademia di Brera, läsåret 2010/2011.

Programmet på Konstakademin är väldigt givande och jag trivs oerhört bra även om det inte alls är som jag hade tänkt mig. Det som är positivt med utbildningen är att den är totalt inriktad på den individuella utvecklingen. Detta innebär en stor frihet, det finns inga regler och ingen som berättar för dig hur eller vad du ska göra. Till en början kändes det frustrerande och oerhört svårt då jag hade hoppats på att lära mig målartekniker, färglära, anatomi och så vidare på ett traditionellt vis. Dessa ämnen lär vi oss istället genom att få feedback av lärarna på de personliga arbeten som vi jobbar med i de olika kurserna. Det är ett väldigt konstruktivt lärosätt som gör att var och en kan fördjupa sig i vad den verkligen är intresserad av. Ibland känns det dock förvirrande och något flummigt, men det beror nog främst på att det inte finns några rätt eller fel inom konsten idag.

Konstverk och kontaktuppgifter kan ni finna på min hemsida: http://cargocollective.com/sofiacaselli

Utbildningen är på italienska och är studiemedelsberättigad av CSN. Det var inte något problem för mig med språket då italienska är mitt andra modersmål. Bostad är något man är tvungen att ordna på egen hand, personligen har jag haft tur med boende då jag hittade ett rum i en lägenhet med studenter via internet. De

7


Självporträtt av konstnären Malin Magnolia Karlsson.

Agneta Casimiris Rizzi, konstnären Ulli Ringström, galleristen Lotta Nordström, Carin Spreafico och Karin Marotta

THE AFFORDABLE ART FAIR, MILANO 3-6 februari 2011

Text & Foto: Karin Marotta

Galleristen Lotta Nordström från Nordström Art, Djursholm, kontaktade SWEA Milano och vi blev erbjudna att komma och se på de åtta konstnärer som skulle ställa ut i galleriets stand i Superstudio Piùs lokaler på Via Tortona i Milano, under The Affordable Art Fairs täckmantel.

konstnärshem sedan 1891. Konstnären Thegerström lät bygga denna villa. The Affordable Art Fair startades av engelsmannen Will Ramsay år 1999 i London. Han ansåg nämligen att man inte måste vara mångmiljonär eller konstexpert för att tycka om att köpa konst. Alla intresserade ska givas en chans. I Milano låg priserna på 100 till 5.000 euro per verk.

Vi var en liten, dock mycket intresserad skara, som tågade iväg till Milanos första Affordable Art Fair. Lotta hade vänligen låtit lägga undan biljetter åt oss.

Det var, som sagt, första gången som Affordable Art ställde ut i Milano. Det blev en dundersuccé med över 9.000 besökare, 400 ackrediterade journalister och det omsattes cirka 1 miljon euro!

Vi var spända på vad vi skulle få se. En massa intresserade besökare stod i kö med oss. Lokalen var fylld av utställande gallerier från hela Europa, Amerika, Argentina och till och med från Mongoliet. Det riktigt pulserade av entusiasm. Utställarna var många unga lovande artister. Vi begav oss emellertid först direkt till Nordström Art och vi möttes av en glad grupp konstnärer med entusiastiska Lotta i täten. Vi kunde här se på konstverk av Isador Isreal, Malin Magnolia Karlsson, San Lundberg, Sirpa Pajunen Moghissi, Ulli Ringström, Ylva Storm, Claudia Saggiante och Roberto Torregiani.

Ett tips till er som inte var med: datumen för nästa Affordable Art Fair i Milano har faställts till 2-5 februari 2012 i samma lokaler som i år, nämligen Superstudio Più, Via Tortona 27!

Lotta var jättenöjd över det intresse som visades hennes grupp. Magnolia, endast 22 år, gjorde sin kontnärsdebut och fick ett enormt fint mottagande. Alla hennes åtta verk hade sålts redan under pressvisningen. Magnolia berättade att hon gjort fotografier på sig själv, som hon sedan jobbat vidare med på photoshop. Hon blev dessutom intervjuad i TV och blev även erbjuden att ställa ut på konstutställningen “Incredible Women” i Ascona, Schweiz. Ingen dålig start minsann och som hon sa själv: “Där fick de som mobbat mig!! Lotta berättade vidare att hon startat Nordström Art relativt nyligen, nämligen 2010. Hon var ursprungligen konstsamlare. Nordström Art ligger i Djursholm i Villa Tallbacken, som är ett

8


Semlor hos EVA i Como Text: Karin Marotta Foto: Karin Marotta, Jenny Wemlert Tacchino Recept: Eva Brandel Svantesson Gud så gott det är med semlor och då särskilt dem som Eva bakar. Vi var ett 15-tal personer som trotsade det kalla vädret och med glatt mod stormade in hos henne i Como. Redan i farstun kändes den härliga doften av semlor. Vi som kom med tåg från Milano och Lomazzo gjorde kanske en lite tidig entré, men vi var nästan djupfrysta efter en snabb promenad från stationen. Lilla Maya knorrade inte alls trots det snöblandade regnet. Vi var som sagt en glad samling och mycket prat blev det. Tänk så trevligt det är när vi träffas! Denna gång hade vi kommit från när och fjärran, dvs Lodi-trakten, Milano, Como-trakten och Schweiz. Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle, hetvägg etc; kärt barn har många namn. Denna härliga bulle står till och med omnämnd i Gustav Vasas bibel! Man bakade alltså “semlokakor” redan på 1500-talet, då utan vispgrädde, men den serverades alltid med varm mjölk. Man passade på att äta ordentligt innan fastan. När jag var liten åt vi alltid semlor med varm mjölk. Det skulle vara så då också, men det är allt rena rama kaloribomben! Jag ser redan fram emot nästa fettisdag den 21 februari 2012. Jag är nämligen inte som Ture Sventon, som åt semlor hela året. Eva, tack för utsökta semlor!

BAKA EVAS JÄTTEGODA SEMLOR Ingredienser: 25 g smör 2½ dl mjölk ¾ dl socker 1 tsk kardemumma 50 g jäst 100 g Keso eller “fiocchi di latte” 450-500 g (7½-8½ dl) vetemjöl 1 ägg till pensling Fyllning: mandelmassa inkromet från bullarna mjölk vispad grädde

Gör så här: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Smula jästen i en bunke och strö över sockret. 3. Smält smöret, häll i mjölken och kardemumman och låt blandningen bli fingervarm (absolut inte över 37°C). 4. Häll över degspadet i bunken, rör om och tillsätt keson när jästen har smält helt. 5. Tillsätt mjölet men spara ca 1 dl till utbakningen. Arbeta degen smidig. 6. Täck över med bakduk och låt jäsa i 15 min. 7. Knåda degen (en något kladdig deg ger godare bullar!) och baka ut 10-12 runda bullar. Låt jäsa på plåt under bakduk i 40 min. 8. Pensla med uppvispat, rumsvarmt ägg och grädda i ugn i 10-12 min. 9. Knacka lätt under bullen för att kontrollera om den är färdiggräddad. Ett ihåligt ljud betyder att bullen är klar! 10. Låt svalna på galler under bakduk. Observera att bullarna bör bakas en dag i förväg, annars blir de lite för färska. Montering: Skär av toppen och gröp försiktigt ur bullarna. Smula inkromet och mandelmassan i en skål och blöt med mjölk till en halvhård smet. Fyll bullarna med smeten och lägg på vispgrädde. Sätt tillbaka locket och sikta florsocker över. Klart att äta!

9


Kvinnodagsfirande på Mud Art Cafè Text & Foto: Agneta Casimirs Rizzi Kvinnodagen den 8:e mars firade SWEA Milano på Mud Art Cafè i Milano. Det blev en hellyckad kväll! Vi var ca 20 Sweor, några helt nya, och det var naturligtvis jätteroligt att träffa dem. Vi hade hela Mud Art Cafè för oss själva och Nadija hade förberett en utsökt god middag. Vi fick en bubblande välkomstdrink med lite smått och gott till. Förrätten bestod av en god soppa och huvudrätten blev en riktig överraskning; helsvenska kåldolmar, potatis och lingonsylt! Därefter kaffe och vi fick välja en bit av de hemgjorda tårtorna, ett svårt val för de flesta av oss. I fortsättningen kommer vi säkert att träffas flera gånger på ”vårt” Mud!

10


Bröllopsbryderier Text: Jenny Wemlert Tacchino Går du i giftastankar? Grattis! Men vet du egentligen vad du har gett dig in på? Ja, din man har du förhoppningsvis valt ut med omsorg. Vad du bör veta dock är att för oss italien-svenskor är utmaningen inte bara att få den där glittrande förlovningsringen på fingern. Det är när den väl sitter där som det verkliga arbetet börjar. Åtminstone om du vill gifta dig i kyrkan. Du har väl tid? Och tålamod! För det kommer du att behöva! Problemet är att den katolska och den protestantiska kyrkan inte riktigt ser på äktenskapet på samma sätt. Till skillnad från den protestantiska kyrkan, som Svenska kyrkan, så anser den katolska kyrkan att äktenskapet är ett sakrament, det vill säga en Guds handling som inte kan upplösas. Om man gifter sig i Sverige så betraktas äktenskapet därför som borgerligt här i Italien. Det är väl inget problem tänker du. Men om du som jag råkar ha en väldigt religiös svärmor, ja då kanske du – eller åtminstone hon - vill att ditt äktenskap ska vara giltigt även i den katolska kyrkan. Nu har du två val. Antingen kan du övertala en katolsk präst att medverka under bröllopet. Du kommer dock att märka att det inte är helt lätt att locka in en katolsk präst i en protestantisk kyrka. Alternativ två är att ge sig i kast med den italienska byrokratin. Omöjligt! Ja nästan, men det är bara att ta tjuren vid hornen. För att din man ska få gifta sig i en protestantisk kyrka så behöver han nämligen få dispens från biskopen!

Så hur gör man då? Förbered dig för det första på några trevliga kvällar hemma hos prästen i din italienska hemkommun. Till syvene och sist så är det han som bestämmer om du och din man får gifta er överhuvudtaget. Ni måste bl.a. övertyga honom om att ni båda är där av egen, fri vilja samt att ni båda vill skaffa barn. Dessutom måste ni skriftligen intyga att ni tänker uppfostra dessa barn enligt den kristna tron. Sen är det dags att framföra ert lite speciella ärende. Så kallade “blandäktenskap” hör inte till vanligheterna, åtminstone inte i en liten håla som Lomazzo, det fick vi erfara. När – och om – ni lyckas så kommer ni att belönas med en svindlande hög med papper som måste läsas igenom, fyllas i och skrivas under. Du kommer att behöva rota fram dopbevis och konfirmationsbevis ur sina gömmor (för du är väl konfirmerad?! Annars kan det bli riktigt jobbigt det här!) och sen få dem vidimerade av, håll i er nu biskopen hemma i Sverige!

själv också för den delen) inte redan har en Signora någonstans. Hindersprövning ansöker man om på Svenska Ambassaden i Rom. De behöver ha personbevis, passkopior, ett s.k. “certificato contestuale” som man ansöker om på komunen i Italien, samt en svensk hindersprövning som man ansöker om på Skatteverket i Sverige. Sen måste äktenskapet lysas. Både i kyrkan och i komunen. Både i Sverige och i Italien. Lysning avskaffades dock i Sverige 1973. Inget problem tycker den katolska kyrkan. Du får helt enkelt själv se till att din svenska kyrka kunngör att du ska gifta dig.

Men det är långt ifrån allt. Alla som vill gifta sig i den katolska kyrkan måste genomgå en så kallad ”föräktenskaplig kurs”.Under en sisådär 10 kvällar så får du ägna dig åt bibelstudier och lektioner i säker sex - den naturliga vägen... Dessutom kommer du att få lära dig hur det går till att bo ihop med någon som inte är din mamma. Själva hade vi turen att hitta en snabbkurs som mest gick ut på att spela TP, sjunga kareokee och dricka grappa tillsammans med prästen och de andra paren över en helg. Har du inte sån tur så är det bara att bita ihop. Utan ett skriftligt bevis på att du har genomgått kursen så får du inte gifta dig i den katolska kyrkan. Oavsett om man vill gifta sig i kyrkan eller inte så måste alla som vill gifta sig göra en så kallad ”hindersprövning” eller ”nulla osta” som det kallas på italienska. Detta görs för att kontrollera att din charmprins (eller du

11

Ja och när det där sista pappret är fixat då är du så gott som gift. Då är det bara allt det där andra som behöver fixas, som att bestämma kyrka, hitta festplats, välja klänning, skriva inbjudningar, hitta DJ, boka fotograf... Och om ni klarar av det utan att skilja er innan ni har blivit gifta, ja då måste det vara äkta kärlek!


FACEBOOK 2010 utnämndes Mark Zuckerberg till ”Person of the year” av tidskriften TIME för att ha skapat det enorma sociala nätverket Facebook. Men vem är han egentligen och vad är Facebook? Text: Eva Brandel Svanteson Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg, föddes 1984 och växte upp i Dobbs Ferry i staten New York. Han hade en trygg uppväxt och beskrevs som ett försigkommet barn med stark vilja. Sitt första nätverk skapade han mellan familjemedlemmarnas datorer redan vid 12 års ålder. Han konstruerade även dataspel som Monopol där han använde en spelplan från sin skola samt ett slags RISK spel med det romerska imperiet som grund.

Idag har Facebook 600 miljoner användare över hela världen och det talas 75 olika språk. Användarna har i genomsnitt 150 vänner och deras ålder varierar från väldigt unga till medelålders. Man skulle kunna säga att Facebook numera är den tredje största nationen på jorden och den har mer information om sina invånare än någon regering har.

När Mark gick i skolan i New Hampshire skrev han tillsammans med en vän ett förslag till ett musikprogram som både AOL och Microsoft försökte köpa för runt 1 miljon dollar. Men Mark avslog detta eftersom han annars skulle ha varit tvungen att sluta skolan och utveckla programmet. Han beslöt att gå vidare till Harvard istället. Det var under Marks studietid som Facebook föddes.Tanken var att Facebook skulle vara ett medel för hjälpa studenterna på Harvard att hålla kontakt med och hitta varandra. På Facebook skulle man kunna vara sig själv och skapa riktiga förhållanden och sanna vänskapsband till andra människor. Marks tid vid Harvard blev senare till filmen ”The Social Network” av Aaron Sorkin och David Fincher. Filmen visar ett dramatiskt porträtt av ett rasande, socialt handikappat geni som sprider frätande kommentarer omkring sig för att gömma sin inre plåga. Den verklige Mark Zuckerberg sägs dock vara en varm och mycket utåtriktad person även om det t.ex. kan vara en utmaning att föra ett samtal med honom. Ett samtal för Mark Zuckerberg innebär nämligen enbart att på snabbaste och effektivaste sätt utbyta information. Världens tredje störste nation 2005 spred sig Facebook till andra universitet och till skolor och 2006 till andra arbetsplatser. Facebook var det första nätverket med foto och namn och det visade sig att just detta ville alla ha!

På mindre än sju år organiserade alltså Mark Zuckerberg ett nätverk som innefattar en tolftedel av hela världens befolkning! Hela 50% av USA:s invånare är med i Facebook men 70% av alla Facebooks användare finns utanför USA. Man kan säga att vi är i Facebookåldern. Visioner 1984, året som Mark föddes, var året som Macintoshdatorn kom ut på marknaden. Han är både en produkt av sin generation och en arkitekt av den. Hans idé med Facebook är att det ska vara en social nätverksplattform. Det är ett led i att skapa ett samhälle med mer öppenhet och transparens. När Webben kom i början av 1990-talet fick det ett jätteuppsving. Antalet personer

12

på Internet ökade explosionsartat från 2.6 miljoner 1990 till 385 miljoner 2000. Men jämlikhet och anonymitet som gjorde internet så frihetsskapande i början gjorde sedan att internet mer och mer blev ett forum där pornografi och hatpropaganda frodades och där det var fritt fram för scammers, hackers och virusskrivare. För Mark Zuckerman är en dator till för att skapa bra saker, det är inte bara en produkt i sig själv. Han menar att medan många har ett slags dubbelliv på internet – ett verkligt och ett virtuellt – så är man en verklig person på Facebook och det kommer efter hand att konkurrera ut det virtuella internetlivet. Zuckerberg tycker dessutom att internet är ett ödsligt land där man ensam går från sida till sida. Undantaget är sidor som Amazon eller YouTube, men där är alla främlingar för varandra och alla skriver recensioner och kommentarer på en gång. Zuckerbergs vision är att Facebook ska vara något mitt emellan. Facebookanvändarna ska när de är online kunna hitta vänner och läsa deras recensioner och kommentarer som blir mer meningsfulla eftersom man vet vem som har skrivit dem. På Facebook ska man kunna ha förhållanden och vänner och dessutom alltid ha dem med sig. Facebook idag Mark Zuckerman styr Facebook tillsammans med sin syster samt vänner och lärare från Harvarduniversitetet. Visionerna om öppenhet märks även på kontoret. I ett enormt öppet kontorslandskap utan all vanlig kontorsinredning sitter avslappnade Facebooks medarbetare som alla tycks vara yngre än 30 år. Det jättelika konferensrummet ”the Aquarium” har glasväggar på tre sidor så att alla kan se in. Här hålls möten och här föds och diskuteras nya idéer. Facebooks datacenter ligger i Santa Clara i Kalifornien där det finns hela hus fulla med servrar. Ett av målen med Facebook är att minimera användarens nerladdningstid och fler datacenter är därför på gång att byggas


FACEBOOK på andra platser i USA. Facebook och dess team håller hela tiden på att utveckla och förbättra sig enligt vad användaren vill ha. De håller på att ta över en jätteprocess och inte bara ett marknadsområde. ”Websites” gör det t.ex. möjligt för dig att logga in på bl.a. New York Times, Myspace och YouTubes hemsidor genom att använda ditt medlemskap i Facebook. Därefter kan man föreslå, ”gilla”, eller dela med sig deras artiklar etc på sin egen Facebooksida. Ett Facebookmedlemskap blir därmed likvärdigt med ett slags internetpass. Ett redskap som bestämmer din identitet. Risker Naturligtvis kan man som med allt annat missbruka även Facebook. Risken är att man blir osocial och bara har vänner online. Det har faktiskt diskuterats att lägga in en länk till någon att prata med, som en kurator som skulle kunna hjälpa en. Man behöver dock inte vara rädd för att bli

överöst med reklam. Facebook säljer nämligen ingen information till reklamföretag. 2007 skapades ”Beacon”, ett reklamsystem som informerade om hur olika personer gjorde sina inköp, men det blev ett jätte bakslag. Flickvänner fick reda på när pojkvännen hade köpt förlovningsring. Familjemedlemmar fick reda på vad de skulle få i julklapp. Användarna blev vansinniga och Mark Zuckerberg fick be om ursäkt och ta bort systemet från Facebook. 2009 inträffade en liknande incident. Användarna blev arga och Mark fick än en gång be om ursäkt och ta bort. Facebook lever alltså och är lyhört för sina användare. En annan potentiell risk är att få sin identitet stulen. Men i det fallet finns det exempel på när Facebook faktiskt kan vara positivt. En av mina vänner i SWEA Milano fick tidigare i år sin mailadress stulen. Hon förstod själv inte vad som hade hänt, hon fick bara inga mail. Vi, hennes vänner, fick däremot konstiga mail från henne, skrivna på engelska. Enligt de här mailen befann hon sig i London och hade blivit bestulen på allt.

13

Kunde vi hjälpa henne med pengar? En väninna svarade och bad henne att skriva på svenska om det verkligen var hon. Och raskt kom svar på svenska men det märktes tydligt att det var från ett översättningsprogram. Det var inte förrän Facebook skrev till henne och undrade varför hon hade bytt mailadress (vilket hon inte hade gjort) som hon förstod vad som hänt. Slutligen Man kan nog säga att Mark Zuckerberg tycker att man ska dela allt och helst inte ha något privatliv alls. Det som man inte kan visa upp kanske man inte skulle ha gjort alls? Forts. följer Källa: TIME Vol. 176, december nr 26 I 2010 av Lev Grossman : 2010 Person of the Year Mark Zuckerberg


Nya medlemmar I år kan SWEA Milano glädja sig åt många nya medlemmar som vi önskar hjärtligt välkomna! Här får ni lära känna några av dem lite bättre: laura giorgianni

Laura kommer från Milano. Hon definierar sig som en glad tjej i 30-årsåldern med ett stort intresse för språk, litteratur och musik. Det var faktiskt tack vare några svenska musiker som hon fastnade för svenskan som numer har blivit hennes själsspråk och Sverige är hennes vackra oas där hon kan slappna av, inspireras och bara vara. För Laura har Melodifestivalen ersatt Sanremofestivalen sedan länge, likaså har Strindberg tagit Leopardis plats. Examensuppsatsen på universitetet handlade om IKEA förstås! Med detta frågar hon sig om hon är en värdig ny medlem. Det finns väl inga tvivel om det?

nathalie saathoff

34 år gammal och bor i Verona sedan drygt 5 år. Från början var det tänkt att hon skulle njuta av det italienska livet i ett halvår varpå stegen skulle styra tillbaka hem till Mariestad. Hon valde att åka till Italien p.g.a. intresset hon hyser för italiensk kultur och redan efter några månader här hade hon inte längre några funderingar på att återvända till Sverige. För ett par år sedan träffade hon sin blivande make som kommer från Nordtyskland och nu väntar de sitt första barn. Nathalie jobbar i Verona på ett kontor och är även banneransvarig på SWEA International samt ansvarig för SWEAs anslagstavla.

maria lo cicero

Maria kom till Italien när hon var 15 år tillsammans med sina föräldrar och syskon. Hon har hunnit bli 38 år, är numera gift med en italienare och har två fina flickor; Matilde 4 år och Federica 15 månader. Maria var med i SWEA på 90-talet, men valde att lämna föreningen då det inte fanns så många aktiviteter som lockade ungdomar och hon inte heller hade så mycket tid över eftersom hon både studerade och jobbade. Nu önskar hon delta på nytt i vårt trevliga gäng för att ha möjligheten att träffa svenskar, prata svenska och för att bibehålla de svenska traditionerna. Hon hoppas också att få möjligheten att lära känna andra mammor med barn i samma ålder som hennes så att de kan få prata svenska.

sara witzell

Sara är 30 år, född och uppvuxen i Näsby Park. När hon var nio år besökte hon Italien för fösta gången och då bestämde hon att hon minsann skulle prata italienska som vuxen. Sagt och gjort - på gymnasiet började hon att läsa italienska och fortsatte sedan på universitetet i Stockholm där hon även studerade juridik. Sara fick även möjligheten att läsa juridik i ett år på LUISS i Rom. 2007 började Sara att jobba på Bird & Bird advokatbyrå i Stockholm. Samma år träffade hon italienske Angelo på ett bröllop i Finland. Sedan 2009 bor Sara tillsammans med Angelo i Milano, där hon jobbar på Bird & Bird advokatbyrå.

kerstin delgado

Kerstin har bott i Milano i ett par år och jobbar som representant för ett norskt bolag här. Hon har funnit sig tillrätta i ett trevligt kvarter i centrala Milano, nära Piazza San Babila. Hon berättar att hon har en rörlig familj och för tillfället bor även hennes två döttrar och ett litet barnbarn i Italien. “Jag ser fram emot att delta i SWEA Milanos aktiviteter!” säger Kerstin.

rebecca delgado

Rebecca är Kerstin Delgados dotter. Hon kom till Milano från Stockholm i februari 2011 då hon fick nytt jobb. Hon var medlem i SWEA Stockholm under 2010 och sökte sig till föreningen i Milano när hon kom hit.

14


alice höglund

Alice är snart 24 år. Hon är född och uppvuxen i Östersund i Jämtland och har en tvillingsyster och tre äldre syskon. Alice föräldrar har lämnat Sverige för ett liv i Alicante, Spanien, där de lever som pensionärer. Faktum är att hela hennes familj är utspridd över världen - hennes äldsta syster befinner sig i Shanghai, Kina och hennes båda bröder bor i Bournemouth i södra England. Den enda som är kvar i Sverige är Alice tvillingsyster som numera bor i Lund. Efter studierna har Alice haft olika jobb, men eftersom hon alltid har velat jobba inom förskolan så arbetade hon som vikarie på dagis i cirka tre år. Större delen av sitt liv har Alice tillbringat med en basketboll i handen – hon började tidigt och fortsatte fram till för ungefär två år sedan. Det var då hon bestämde att hon ville göra någonting annorlunda och gav sig av till sina föräldrar i Spanien för att studera spanska. Efter ett par månader kände hon dock saknaden efter att jobba med barn, så när hennes bror erbjöd henne att bo hos honom och ta hand om hans små barn tvekade hon inte. Sex månader senare flyttade Alice tillbaka till Sverige för att studera till förskollärare. Ödet ville att hon skulle träffa italienske Andrea där. När han blev färdig på universitetet så hade han ett jobb väntandes i sin hemstad Como och Alice styrde sina steg dit. Nu bor de i en lägenhet i centrala Como. Alice studerar italienska och Andrea jobbar som kiropraktor.

Dessutom hälsar vi de nya medlemmarna Alessandra Albertari, Lena Berglund Montrasio, Jessica Karlsson, Christin Eriksson, Johanna Johansson, Silvia Re, Nadija Salvetti, Britta Soldati Kranz och Vera Ullhammar samt nygamla Maria Ruosi Svensson och Helena Sthengel, hjärtligt välkomna in i vår härliga SWEA gemenskap!

Visste du att... Milano SWEAn Anna Brännström har blivit vald till Årets Sverigefrämjare! Milano SWEA:n Anna Brännström har tillsammans med Sweden Emilia-Romagna Network (SERN) blivit vald till Årets Sverigefrämjare 2010! Utmärkelsen delas ut en gång om året till en person, ett företag eller en organisation som har utmärkt sig för sin förmåga att marknadsföra Sverige i Italien. Anna Brännström får utmärkelsen med följande motivation: I sin roll som lektor i svenska språket vid Universitetet i Milano har Anna Brännström arbetat i många år för att främja det svenska språket och den svenska kulturen, även utanför Universitetsvärlden. Med sin entusiasm och sin energi har hon inspirerat hundratals studenter att fullfölja sina studier. Dessutom har hon lockat många italienare att besöka Sverige och att fördjupa sina kunskaper om landet, kulturen och språket. Priset delades ut på Italiensk-Svenska Handelskammaren Assosvezias Årsmöte den 15 mars 2011 av Assosvezia, Svenska Ambassaden i Rom samt den Sverigefrämjandegruppen. Grattis Anna!

Pernilla och Diego är tillbaka i Como! Efter en tids frånvaro står svenska Pernilla åter bland kastrullerna i köket på restaurangen “La Vita è Bella” och lagar god italiensk mat med svensk touch. Kul tycker vi! Nya öppettider: 10.00 –24.00 alla dagar Adress: Piazza D. Croggi, 4, Como, Tel: 031 302667

15


Årets Svenska Kvinna 2011 är forskaren och innovatören

Christina Lampe-Önnerud Christina, som ursprungligen kommer ifrån Ludvika bor numera i Boston och är medlem i SWEA-

Boston. Hon är en internationellt erkänd innovatör och entreprenör som har erhållit en lång rad prestigfyllda, internationella utmärkelser. Christina får utnämningen för sin uppfinning, det miljövänliga litium-jonbatteriet. Batteriet som varken innehåller PVC eller tungmetaller används bl.a. i bärbara datorer och eldrivna fordon och t.om. av NASA. Enligt juryn har Cristina genom sin uppfinning ”tagit ett stort steg framåt för att förbättra vår ekologiska miljö”. Hon är ”en fantastisk representant för den unga svenska kvinnan och ett utmärkt val till 2011 års ÅSK”. Foto: Fredrik Nilsson

Sigrid Paskells stipendium inom Scenkonsterna 2011 går till pianisten

Melissa Jakobson Velandia 21-åriga Melissa Jakobson Velandia från Nacka började spela piano som femåring och studerar nu

tredje året på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Stipendiesumman på 10.000 USD ger Melissa möjligheten att att studera på mastersnivå i Tyskland där hon för tillfället är utbytesstudent. Juryn motiverar bl.a. utnämningen med att Melissa har en förmåga att tolka kompositioner. Juryn tycker också att hennes raka och okomplicerade förhållningssätt till sitt musicerande är både ungdomligt och attraktivt. Foto: Privat

Agneta och Gunnar Nilssons stipendium för studier av interkulturella relationer 2011 tilldelas doktoranden

Lisa Andersson 29-åriga Lisa Andersson från Flen doktorerar i Nationalekonomi, med inriktning mot Internationell Migration, vid Handelshögskolan i Göteborg. Syftet med avhandlingen är att undersöka vilka effekter migration har på fattigdom och utveckling. Avhandlingen ingår i en stort projekt som startats upp av det nederländska utrikesdepartementet. Stipendiesumman på 10.000 USD kommer att underlätta Lisas fältstudier i Burundi och Etiopien. Foto: Privat

SWEAs stipendium för forskning i svenska språket, litteraturen och samhället 2011 går till lektorn

Milena Hadryan Polska Milena Hadryan är lektor vid Adam Mickiewicz universitetet i Poznań, Polen, där hon un-

dervisar i svenska, tyska och översättningsteknik. Milena skriver en avhandling om det svenska myndighetsspråket och den så kallade ”klarspråksprincipen”, dvs medborgarnas rätt till begriplig information. Enligt Milena är klarspråksprincipen en ”utmärkt förebild för språkpolitik i Polen” där hon anser att myndighetsspråket är svårbegripligt. Tack vare stipendiesumman på 10.000 USD kommer Milena att kunna ägna mer tid åt sin forskning. Foto: Privat

16


ÅRSMÖTE 2011 Text: Jenny Wemlert Tacchino Foto: Karin Marotta Den 25 Januari höll SWEA Milano Årsmöte på Verger i Milano. Det blev en trevlig kväll med god mat och många trevliga sweor, precis som vanligt alltså!

Emma Nilsson, Therese Söderström, Eva Brandel Svantesson och Pamela Sjöstrand.

Maria Kullin, Tinna Prien, Ann-Sofie Carlsson och Angela Elstrin.

Nya ordföranden Therese övertar orförandeklubban från avgående ordförande Eva Brandel Svanteson.

17


SWEA MILANOS DONATIONER Under 2010 kunde SWEA Milano till min glädje ta beslutet att dela ut tre olika donationer. Ett av SWEAs syften är att genom donationer, sponsring och stipendier lyfta fram svensk kultur och tradition, kort sagt att sprida svenskhet globalt och sätta Sverige på världs-kartan. Den första och största donationen, av intäkterna från 2010 års julmarknad, gick till ”Misurina”, ett sjukhus i Dolomiterna för mycket allergiska barn. Katarina Prien skrev en artikel i SWEA Bladet nr 1 2009 om detta sjukhus och på Årstämman 2011 beslöt vi i SWEA Milano att skänka pengar till dem. Den andra donationen gick till Sveriges Scoutförbund som mellan den 27 juli och 7 augusti i sommar anordnar World Scout Jambooree 2011 i Skåne. SWEA kommer att vara

närvarande där mellan 10.00 – 18.00 på dagarna. Är det någon SWEA som har vägarna förbi eller som vill hjälpa till; kontakta Anita Kasper i Frankfurt (frankfurt@swea.org). Den tredje donationen gick till eleven Gabriele Hénin vid Svenska Institutionen på Università degli Studi di Milano. Vår donation gör det möjligt för Gabriele Hénin att studera svenska på en av Svenska Institutets sommarkurser i Malung. Det var ett roligt och stimulerande arbete att vara ordförande för SWEA Milano men roligast av allt var kanske att vår ekonomi var så bra att vi kunde ge donationer! Glad sommar önskar Eva Brandel

SWEA-SOMMAR Sommarluncher

Sverigemiddagen

På flera orter i Sverige anordnas så kallade “sommarluncher” för semestrande och hemflyttade Sweor:

SWEA:s traditionsenliga Sverigemiddag kommer i år att gå av stapeln klockan 17.00 den 11 Augusti på Elite Park Hotel i Göteborg Festligheterna inleds redan den 10:e augusti med en mingelkväll på kulturmärkta Palace huset. Under Sverigemiddagen kommer följande stipendier att delas ut: ”Agneta och Gunnar Nilssons stipendium för studier av interkulturella relationer” och ”SWEA Internationals stipendium för forskning i svenska språket, litteraturen och samhället”. Stipendiaterna presenterar sina forskningsområden under en lunch på Operan den 11 Augusti. Anmälning: se www.swea.org

• Stockholm När: 8 juni, 13 juli och 10 augusti Tid: 13.00 Var: Djurgårdsbrunns Värdshus. En härlig promenad eller 69:an buss Anmälning: senast två dagar före lunchen till Eva von Usslar, tel: 073 - 705 59 62 eller eva.von-usslar@bredband.net • Göteborg När: 29:e juni Tid: 13.30 Var: Quality Hotel 11 vid Eriksbergshallen på Norra Älvstranden. Buss nr 16 eller färjan Älvsnabben. För vägbeskrivning se www.hotel11.se Anmälning: senast den 23 juni till Inga-Lena Wernersson ingalena56@hotmail.com • Båstad När: 20:e juli Tid: 12.00 Var: Restaurang Sand Hotel Skansen Pris: 330 kr för sweor, 360kr för gäster Anmälning: senast 8 juli, anmälan är bindande. Se www.swea.org för närmare info • Skanör När: en gång i veckan med start 29 juni t.o.m. 3 augusti Anmälning: till Ulla-Stina Ardevall, ulla-stina43@hotmail.se, tel. 040-235639, mob. 070 870 79 03.

Söndagen den 21 augusti 2011 Kl 14.30 I samband med en föreställning av Mozarts opera Trollflöjten delar SWEA International Inc. ut

Sigrid Paskells stipendium i scenkonsterna till

Melissa Jakobson Velandia samt utnämner

Årets Svenska Kvinna

Christina Lampe-Önnerud Pris 490:- inklusive ett glas vin och snittar Betalning till postgiro 135 88 48 – 8. Bifoga mail till info@confidencen.se med svensk kontaktadress samt uppgift om när ni anländer till Sverige så skickas biljetterna till den adressen i god tid före föreställningen. Biljetterna kan även hämtas ut i biljettkassan. Mer information i SWEA-Nytt och på SWEAs hemsida.

18


VÄRLDSMÖTE / REGIONMÖTEN

KUALA LUMPUR 16-20 mars 2011

Text: Jenny Wemlert Tacchino Foto: Kerstin Alm, Maria Norstedt, Agneta Nilsson, Ninni Pettersson Wästberg, Margaretta Simpson

Mellan den 16-20 mars i år samlades ca 200 Sweor från när och fjärran på SWEAs världsmöte i Kuala Lumpur / Malaysia. SWEA Milanos egen ordförande Therese Söderström kunde tyvärr inte medverka men på SWEA Internationals hemsida finns det mycket artiklar att läsa. Här följer ett sammadrag. Torsdagen den 17 mars Det fullspäckade programmet satte igång på allvar på torsdagen då SWEAs sju regionsmöten för första gången hölls samtidigt, dvs under samma tak men i olika konferensrum. Morgonen ägnades åt regionsstyrelsernas s.k. förmöten och på eftermiddagen var det alltså dags för regionernas respektive årsmöten. På vårt eget MEMA möte var 11 av 14 avdelningar representerade. Två motioner till SWEA Internationals Årsmöte 2012 arbetades fram. Den första motionen handlar om hur man skulle kunna förbättra och kanske förenkla resebidragsgivandet till avdelningsordförande inför Regionsoch Världsmöte. Den andra handlar om styrelsemedlemmars möjlighet att få fullmakt att representera sin avdelning vid ett Regionsmöte i de fall då avdelningens Ordförande eller Vice Ordförande inte kan komma. PR-kommitténs representant Christina Moliteus delade ut nya mappar med fina bilder och information om SWEA. Alla Sweor kan genom ta del av det här materialet genom avdelningsordföranden. AnnaKarin, Belgiens nya Avdelningsordförande, föreslog att SWEA även arbetar fram en proffsig powerpoint-presentation som man skulle kunna lägga upp på en CD eller på ett USB-minne och sedan använder i rekryterings och/eller sponsringssyfte. På kvällen var det dags för Cocktailparty vid Hotell Marriotts pool. Alla glada Sweor hälsades hjärtligt välkomna av SWEA KLs ordförande Maria Kjellberg-Harkins samt Asiens regionordförande Madelein Svensson. De passade även på att presentera VM-kommittén som jobbat hårt för

att få allting att funka. Sveriges Ambassadör i Malaysia, Per-Arne Hjelmborn, och hans fru Anette hälsade också Sweorna välkomna med ett roligt tal innan det var dags att hugga in på de asiatiska läckerheterna på buffébordet. Fredagen den 18 mars Fredagen inleddes med en serie föreläsningar på temat ”Sverige i Asien”. Ambassadör Per-Arne Hjelmbom pratade om “Sveriges betydelse i Asien”. Annika Rembe, generaldirektör för Svenska Institutet (SI) diskuterade under föreläsningen “För Sverige i världen” bland annat hur världen ser på Sverige. Slutligen höll entreprenören, författaren och föreläsaren Fredrik Härén en provokativ föreläsning som han kallade ”En rejäl injektion i kreativitet”. Under eftermiddagen deltog Sweorna i följande fyra workshops : • SWEA idag – SWEA imorgon • Medlemsrekrytering • Sponsormöjligheter för SWEA • Utbildning På kvällen åts det middag på traditionella och charmiga utomhusrestaurangen Hakka.

Lördagen den 19 mars På lördagen var det så dags för Årsmötet. Efter diverse rapporter som gicks igenom, godkändes och justerades så informerade SWEA Internationals Ordförande ÅsaLena Lööf om att vi nu är 7500 Sweor i 73 avdelningar i 34 länder! Hon berättade

19

även att Katri Olander-Serrander anställts av SWEA som administrativ chef för att minska IOs arbetsbörda. Ett antal styrelsemedlemmar avgår och ersätts av nya Sweor. Åsa Lena Lööf berättade även att detta är hennes sista år som IO och därför måste regionerna ta fram förslag på nya kandidater. För övrigt presenterades Årets Svenska Kvinna samt SWEAs tre stipendiater. Skattmästaren upplyste om att SWEAs finanser är i fortsatt gott skick och det beslöts att alla stora SWEA-möten från och med 2013 ska hållas på hösten. Världsmöte/ Regionsmöte någonstans ute i världen ena året och året därpå Regionsmöte hemma i regionen. Hösten 2012 kommer MEMA Regionsmöte att hållas i Paris.

Årsmötet avslutades med att Swean AnnMarie Kjellander höll en kurs i skrattyoga! På kvällen var det flott galamiddag på hotell JW Marriott. Söndagen den 20 mars Söndagen var Årsmötets sista dag. De Sweor som ännu inte hunnit med det erbjöds att gå på stadsvandring eller att åka på en heldagstur till den historiska delstaten Malacca. För de Sweor som valt att följa med på någon av de s.k. “Efterresorna” var det dags att fortsätta till Borneo eller till Langkawi. Många andra tog adjö av Malaysia för den här gången och återvände hem till sina respektive SWEA länder.


SWEA International, Inc Styrelse: E�post Ordförande Åsa-Lena Lööf president(at)swea.org Vice ordförande Elisabeth Alsheimer vicepresident(at)swea.org Grundare Agneta Nilsson founder(at)swea.org Reg.ordf. VAME Annette Åsberg vame(at)swea.org Reg.ordf. MAME Tina Klintmalm mame(at)swea.org Reg.ordf. OAME Margaretha Talerman oame(at)swea.org Reg.ordf. VEMA Monica Haglund vema(at)swea.org Reg.ordf. MEMA Ann Winstanley mema(at)swea.org Reg.ordf. OEMA Ingrid Westin oema(at)swea.org Reg.ordf. Asien Karin Gibson Nyqvist asien(at)swea.org Övriga Befattningar: Sekreterare Johanna Fagerlund secretary(at)swea.org Skattmästare Anna Engström treasurer(at)swea.org Fondförvaltare Kerstin Eriksson-Splawn kerstin(at)wealthbydesignonline.com Juridisk rådgivare Gita Paterson office(at)swea.org Speciell rådgivare Christina Moliteus molicom(at)aol.com Administrativ chef Katri Olander Serenius adminchef(at)swea.org Administratör Sofia Fransson Krall office(at)swea.org Kansliassistent Helena Litwak office(at)swea.org Webbredaktör Jessica Sköld webmaster(at)swea.org Redaktör Swea-Nytt Ginga Sewerin-Olsson sweanytt(at)swea.org Margaretta Simpson sweanytt(at)swea.org Redaktör Forum Elsa Maréchal editor(at)swea.org Annonschef, PR Eva Malm advertising(at)swea.org Annonsansvarig: Europa adseurope(at)swea.org Amerika Jeanette Setterhag adsamerica(at)swea.org SWEA Guiden Monica Rabe info(at)sweaguiden.com Webbadresser: SWEA International www.swea.org SWEA Lokalavdelningar: REGION VÄSTRA AMERIKAS (VAME) Arizona Ellinor Ellefson arizona(at)swea.org Hawaii Monika Yarbrough hawaii(at)swea.org Las Vegas Marita Kingman lasvegas(at)swea.org Los Angeles Margaretha Laseen losangeles(at)swea.org Orange County Karin Strömberg orangecounty(at)swea.org San Diego Sofia Fransson Krall sandiego(at)swea.org San Francisco Gun Bolin sanfrancisco(at)swea.org Seattle Ia Dübois seattle(at)swea.org Vancouver Lena Normén-Younger vancouver(at)swea.org REGION MELLERSTA AMERIKAS (MAME) Austin Anna Tallent austin(at)swea.org Chicago Tina O’Malley chicago(at)swea.org Dallas Pia Wichmann dallas(at)swea.org Denver Camilla Manly denver(at)swea.org Florida, South Katri Olander Serenius florida(at)swea.org Houston Margret Kollén houston(at)swea.org Michigan Christina Mai michigan(at)swea.org Minnesota Malin Symreng minnesota(at)swea.org New Orleans Kicki Casano neworleans(at)swea.org Toronto Marianne Mannerheim toronto(at)swea.org REGION ÖSTRA AMERIKAS (OAME) Atlanta Camilla McKinney atlanta(at)swea.org Boston Maria Persson Gulda boston(at)swea.org New Jersey Birgitta Odqvist newjersey(at)swea.org New York Gun Elisabet Dronge newyork(at)swea.org North Carolina Sofie Lofors-Läck northcarolina(at)swea.org Philadelphia Ann Charlotte Göransson philadelphia(at)swea.org Virginia Beach Anna Lissnils-Morlock virginiabeach(at)swea.org Washington DC Cecilia Browning washingtondc(at)swea.org

20


REGION VÄSTRA EMA (VEMA) Barcelona Margaretha Bernsten-Persson barcelona(at)swea.org Costa Blanca Gunilla Westerlund costablanca(at)swea.org Göteborg Åsa Norlin goteborg(at)swea.org Holland Barbro Hilwig-Sjöstedt holland(at)swea.org Irland Erika Tiefensee irland(at)swea.org Lissabon Jennie Andreasson lissabon(at)swea.org London Rigmor Rutlin london(at)swea.org Mallorca Britt Marie Ericson de Batle mallorca(at)swea.org Marbella Rose-Marie Wiberg marbella(at)swea.org Oslo Monica Olsson oslo(at)swea.org South Africa Marie Wiberg southafrica(at)swea.org Telemark Ulrika Gyllenhammar telemark(at)swea.org REGION MELLERSTA EMA (MEMA) Belgium Anna Karin Madsen belgium(at)swea.org Berlin Kristina von Wrede berlin(at)swea.org Frankfurt/Heidelberg Anita Kasper frankfurt(at)swea.org Israel Gunilla Minzari israel(at)swea.org Köln/Bonn Susann Stelling kolnbonn(at)swea.org Luxemburg Anna Andersen luxemburg(at)swea.org Malmö Tove Sjövall malmo(at)swea.org Milano Therese Söderström milano(at)swea.org Paris Ann-Sofie Cleverstam-Wikström paris(at)swea.org Rimini Inger Ljunggren-Maioli rimini(at)swea.org Rivieran Elisabeth Carrick rivieran(at)swea.org Rom Christina Hallmert rom(at)swea.org Tunisien Catarina Holmgren-Mejri tunisien(at)swea.org Örestad Siv Arvelid orestad(at)swea.org REGION ÖSTRA EMA (OEMA) Athens Helene Bankefors-Palaghias athens(at)swea.org Budapest Josefine Larsson budapest(at)swea.org Dubai Pernilla Axberg-Karlsson dubai(at)swea.org Genève Eva Törnqvist geneve(at)swea.org Istanbul Helene Fredell istanbul(at)swea.org Moskva Anna Gustafsson Bril moskva(at)swea.org München Erika Sundström munchen(at)swea.org Stockholm Josephine Carlsson stockholm(at)swea.org Västerås Pia Edstam vasteras(at)swea.org Warszawa Lisa Zettlin-Lindberg warszawa(at)swea.org Wien Eva Jurkowitsch wien(at)swea.org Zürich Anna Seefeldt zurich(at)swea.org REGION ASIEN Bangkok Erika Ng Björklund bangkok(at)swea.org Beijing Anna Centerman beijing(at)swea.org Hong Kong Margareta Lindgren hongkong(at)swea.org Japan Jeanette Steenbrink japan(at)swea.org Kuala Lumpur Maria Kjellberg-Harkins kualalumpur(at)swea.org Perth Lisa Jahrsten perth(at)swea.org Seoul Hedvig Lunden-Welden seoul(at)swea.org Singapore Ingela Carlsson singapore(at)swea.org EMA= Europa, Mellanöstern, Afrika Amerikas=Nord-, Mellan- och Sydamerika SWEA International Inc. 552 S. El Camino Real Encinitas, CA. 92024 USA +1 760 942 1100 office@swea.org 5 april 2011

21


UTFLYKTSTIPS I SOMMARSVERIGE JAZZ PÅ SKANSEN

vecka kan man njuta av vacker musik på Båstad Kammarmusikfestival. Årets tema är Schweiz. Välkända schweiziska tonsättare som Frank Martin, Arthur Honegger och Ernest Bloch står på programmet. Men även mer okänt som t.ex. några av Europas äldsta nedskrivna gregorianska koraler.

Det är mycket Jazz på Skansen i sommar! Det börjar med Stockholms Jazzfest från 17-19 juni.

Sedan är det dags för Jazzserien Blå måndag som har premiär 11 juli med konsert av Georgie Fame, en av världens främsta jazzsångare.gg Varje Blå måndag kan man först njuta av Verandajazz på Gubbhyllan och sedan dansa till Skansens storband på Galejan!

Mer info finns på: www. bastadkammarmusik.com Varför inte ta en sväng till havet och charmiga Båstad i sommar? Under en hel

VILL DU VARA MED OCH LEDA SWEA? Till hösten väljer SWEA International ny Internationell Ordförande och ny Vice Ordförande för 2012-2013. Dessutom söker SWEA Webbredaktion en ny Layout Ansvarig. Att arbeta för SWEA är inte bara roligt och lärorikt utan också en fantastisk erfarenhet som kan komma väl till pass i framtiden. Är du intresserad eller känner du någon som skulle passa för någon av dessa poster? Mer information finns på www.swea.org under “Lediga Jobb”.

DU GLÖMMER VÄL INTE SWEA RUMSFÖRMEDLING?? SWEA Rumsförmedling har nu representanter på ett sextiotal orter runt om i världen. Syftet är att ge dig möjlighet till en relativt billig övernattning, samtidigt som du får tillfälle att knyta kontakter med andra Sweor, som kan ge dig tips och råd om platsen du besöker. Står du i färd att resa bort och skulle vilja utnyttja denna möjlighet, kontakta då mig. Jag skulle dessutom verkligen uppskatta att bli informerad om ifall någon av er har något rum att hyra ut här i Milano. Just nu har jag tyvärr inget att erbjuda dem som ringer till mig. SWEA Rumsförmedling är en helt privat organiserad service mellan enskilda Sweor. SWEA International Inc. har inget ansvar i samband med denna service.

Karin Marotta e-post: karenmar@fastwebnet.it tel: 02/427 425

22


Glad sommar kära Sweor önskar Redaktionen

En vänlig grönskas rika dräkt har smyckat dal och ängar. Nu smeker vindens ljumma fläkt de fagra örtesängar; Och solens ljus och lundens sus och vågens sorl bland viden förkunna sommartiden.

23


24

SWEA Bladet Milano  

SWEA Bladet Milano - Nr.1 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you