Page 1

Understanding your notebook En notebook er en computer som man normalvis bruger som skole computer, den har ikke de mest up to date processorer eller grafik kort, og egner sig ikke så godt til at spille på. De fleste computere er også notebooks, de er de mest udbredte bærbare. Her er en lille liste over hvad de forskellige ting er og hvad det egentlig laver i din computer.

Motherboard – Motherboardet er den del af din computer som styre det hele, alt hvad der er sat til computeren er på en eller anden måde forbundet til motherboardet. De mest normale motherboards er ATX og MicroATX Dummie version: Motherboardet er computerens hjerne, den styre alle komponenterne i computeren.

Strømforsyning – Strømforsyningen er noget af det vigtigste i en computer, uden den er din computer ikke meget værd, men de fleste mener at de er det kabel som man sætter i sin computer og bag efter i stik kontakten, det er også delvist sandt, udover den form for strømforsyning er ikke kun den eneste der er, der sidder et lille batteri på motherboardet som fungere som en form for anti-data miste komponent, dets funktion er at hvis din computer går ud pludseligt, hvis du havde nogle word-filer åbne, så gemmer den dem. Dummie version: Din krop har brug for en hvis mængde energi for at kunne virke optimalt, hvilket vi får gennem mad. Får du for lidt, virker du ikke opmtimalt, det samme med hvis du får for meget. Men hvis du for den rigtige mængde, så kører det hele. Det samme med ens computer. Får den for lidt strøm virke det hele lidt langsomt, men hvis den får for meget, kan det sakde den. Derfor er den rigtige strømforsyning vigtig

CPU – CPU står for Central Processing Unit. CPU´en er det som i normal tale er kaldt en processor, jo flere processorer din computer har jo hurtigere er den, dog har alle computere deres grænse for hvor mange processorer de kan have, og samtidig med at jo flere du har jo hurtigere bliver computeren, så bliver den også hurtigere varm. De to største producenter af processorer er Intel og AMD, der finde to former for processorer, 32- og 64-bit. Dummie version: CPU´en er hjertet af det hele. Desto bedre dit ¨hjerte¨ er, desto hurtigere er den


RAM – RAM står for Random-access Memory. Alle computere har RAM, RAM er det der bliver brugt til at opbevarer midlertidige data for eksempel, hvis du ser en video på YouTube, så sker det nok ofte at den loader, det den gør er at den buffer, alle de data som den har allerede loadet eller buffer, bliver gemt på Ram’ene, så den hurtigt kan få fat på dem igen. En god computer skal både have en god CPU og god mængde RAM. Dummie version: Når en CPU arbejder, så skal den bruge et sted og lægge alt det den arbejder med. RAM til CPU, det samme som et køkkenbord er til en kok. Et sted hvor du lægger/opbevare dine ingredienser (filer), indtil du skal bruge dem.

Drev – Drev er der hvor dine data på computeren bliver opbevaret, et drev er normalvis et fysisk stykke teknologi som du finder inde i computeren, drev bliver normalvis kald for Harddrive, og koncepter er meget simpelt, jo støre drev (hukommelsesmæssigt) du har, jo mere kan du have på din computer. Ud over Harddrives findes der også diskdrev, et diskdrev er det drev som der læser de disks du putter i din computer, de fleste computere kommer standard med et diskdrev. Dummie version: Et drev er kort sagt det lagerrum hvor du lægger alle dine ting/filer.

Harddisk

Diskdrev

USB – USB står for Universal Serial Bus, alle computere har et, hvis ikke flere USB indgange, en USB indgang bliver normalvis brugt til USB stik, men man bruger dem også til computer mus, mikrofoner, printere og så videre, og det er en god ide at købe en computer der har mindst en USB indgang. Der findes


to former for USB, dette er USB 2.0 og USB 3.0, den største forskel er nok at USB 3.0 er hurtigere og mere energi besparende end USB 2.0, USB 3.0 er også kompatibel med USB 2.0 indgange, men hvis du gør det, så er du begrænset til fart af USB 2.0 enheden.

USB stik

HDMI – HDMI står for High Definition Multimedia Interface, dette stik bliver normalt vis brugt til video og lyd, bruger det hvis du vil forbinde computer med for eksempel et TV. HDMI bliver også brugt på spilllekonsoller.

man din

HDMI stik

Batteri- Batteriet er det ¨vigtigste¨ på en computer, eller i hvert fald på en bærbar, uden batteriet vil en den ikke virker så godt, det er på en måde livets kerne for en bærbar. Hvis du køber en bærbar, så vil du finde at der vil stå for eksempel 5 celler i området med batteriet, celler bestemmer hvor lang en levetid bærbaren har, jo færre celler jo korter batteritid og jo flere celler det har jo længere er batteritiden, det normale batteri vil have 6 celler, og du burde ikke få et hvor celler eller der under, men husk på at jo flere celler der er tungere er det.

der er 4 i batteriet, jo

Et standard bærbar batteri

Kortlæser – Kortlæseren er normalvis den lille revne der sidder på siden af din bærbar, der står normalvis SD eller MMC under den, det er her du kan indsætte for kort hvis du vil overføre video eller billeder.

eksempel SD

Kortlæser


Styresystem – Styresystemet på en computer er noget af det vigtigste selv computeren. Bestemmer hvordan din computer skal se ud, hvad for nogle programmer du har (dem som du får med den når du køber den), hvad du kan køre og så videre. Styresystemet arbejder sammen med det meste på computeren, der findes tre større mærker af for styresystemer, de er Windows, IOS (Apple) og Ubuntu. Ved Windows har du: Windows 1.0, Windows 2.0, Windows 3.0, Windows NT, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, 7 og Windows 8. Dette gælder også for IOS og Ubuntu, der er mange udgaver af de forskellige programmer.

Windows forskellige

Understanding your notebook  
Advertisement