Page 1

Herfst 2010


COLOFON Dit is een uitgave van Openbare basisschool De Vuurvlinder Lindelaan 1 4214 DK Vuren 0183-630419

INHOUDSOPGAVE Van de redactie Verhaal: Pimmetje het Vuurvlindertje Van de oudervereniging

e-mail info@obsdevuurvlinder.nl website www.obsdevuurvlinder.nl

Kaart in actie Uitnodiging jaarvergadering -

Groep 1 &2 Herfst in groep 1 & 2 -

Oudervereniging Ellen Koedoot (voorzitter) Johan Verweij (penningm.) Anneke van Wijk Celine v. Heusden Kelly Walters

Verhaal kabouter puntmuts HerfstdoolhofHerfstknutsels -

Groep 3 & 4 Bakkerij bezoek groep 3 Kinderboekenweek -

Tevens verkeersouder: Miriam Roerbag Jolanda v. Middelkoop

Zomaar wat uit groep 3 & 4-

Groep 5 & 6 Nieuws uit groep 5 & 6 -

M.R Paul Roerbag Annemarie Schijf Liesbeth Bijleveld Ans Kremers Wiert Ruben Jeugdredactie Vanaf de kersteditie weer aktief.

Kinderboekenweek Mees Kees -

Groep 7 & 8 Bezoek aan Fort Vuren Natuur expeditie bij Slot Loevestein Kinderboekenweek:Teken je eigen strip -

Uitgaanstips Tips voor iedereen! -

Prijsvraag Uitslag fotoprijsvraag -

Redactie Jolanda v.d. Vliet Annemarie Schijf

Woonplaatsen zoeken Kleurplaat -


Van de Redactie

Hallo allemaal, Voor jullie ligt de herfstuitgave van onze schoolkrant. Deze editie zit weer boordevol met nieuws, tekeningen en weetjes uit alle groepen. In de afgelopen weken hebben de leerlingen (en meesters en juffen) niet stilgezeten. Groep 1 en 2 zijn druk bezig om hun lokaal in een echt herfstlokaal te veranderen. Er is door de leerlingen van groep 3 een bezoek aan de bakkerij op het Merewade gebracht, waar zij zelf koekjes en brood mochten bakken. De leerlingen van groep 5 t/m 8 zijn naar het Geofort in Herwijnen geweest, waar de tentoonstelling “zichtbaar schuilen”plaatsvond. Hun eigen bunkers, die zij voor de zomervakantie hadden gemaakt, werden daar tentoongesteld, samen met de werken van andere basisschool leerlingen uit Lingewaal. De leerlingen van groep 7 en 8 hebben ook nog een bezoek aan Fort Vuren en de uiterwaarden bij Slot Loevestein gebracht, waar jullie over kunnen lezen. En tenslotte was het de week voor de vakantie kinderboekenweek, waarvan groep 4, 5 en 6 verslag doet. De jeugdredactie wordt opnieuw gevormd, omdat een aantal redactieleden de school inmiddels hebben verlaten. Het interview onderdeel ontbreekt daarom in deze krant. Vanaf de volgende editie zal de jeugdredactie weer actief zijn. Verder staan er leuke uitgaanstips en de uitslag van onze fotoprijsvraag. Er zijn hele leuke foto’s ingestuurd, kijk snel wie er gewonnen heeft! Wil je ook kans maken op een leuke prijs en een vermelding in de schoolkrant? Doe dan mee met de nieuwe prijsvraag. Voor de groepen 1 t/m 4 staat er een leuke kleurplaat in en voor alle leerlingen is er een plaatsnamen puzzel. Vergeet niet om je kleurplaat of uitslag van de puzzel in te leveren in de bus! Deze staat in de grote hal.

We wensen jullie veel leesplezier! De redactie.


Pimmetje het Vuurvlindertje Hallo kindertjes,

Hier ben ik dan weer Pimmetje, is er eigenlijk al iemand die mij heeft gezien?. Volgens mij niet ik heb wel mooie tekeningen gezien over hoe ik er uit moet zien, vooral van de kleuters die waren erg actief! Over de kleuters gesproken wat een leuke groep is dat ze kruimelen lekker veel met hun hapje ik ben zeker al een kilo aangekomen in het nieuwe jaar ha ha ha En juf nel en juf Sanne zijn zo lief om niet alles op te ruimen heerlijk‌..ga zo door! Groep drie groep drie wat is het weer knap dat jullie al zo ver zijn met lezen ik probeer telkens wat mee te leren maar ik kom niet ver, het is zo moeilijk ik snap er niks van, misschien kunnen jullie voor mij een briefje in de postbus doen van de schoolkrant dan kan ik oefenen dan beloof ik dat ik de volgende keer wat zal opschrijven in deze brief. Want dit lijkt allemaal of dat ik dit zelf opschrijf maar eigenlijk is dat niet zo, jullie moeten weten dat ik een heeeeele oude oma heb en die helpt me ik vertel mijn verhalen en zei schrijft ze op maar ik wil het zo graag zelf leren dus‌.. kan ik op jullie hulp rekenen? Groep 8 is al druk bezig zich voor te bereiden voor de middelbare school alweer kinderen die ons gaan verlaten snik ik weet niet of ik hier nog wel zo goed mee om kan gaan. Ik heb trouwens een nieuwe mijnheer zien lopen op school jullie ook? Ik ben er nog niet achter wat hij komt doen maar ik beloof dat ik de volgende keer op zijn schouder mee zal gaan. O ja, ouders komen jullie nog naar de ouderavond? Wel doen he ik kom ook ik ben veel te nieuwsgierig om thuis te blijven. Tot de volgende keer

PIMMETJE


Van de oudervereniging

WAT, WIE, WANNEER & WAAROM WAT & WIE ELK JAAR WORDT ER EEN ACTIE GEORGANISEERD DOOR DE LEDEN VAN DE OUDERVERENIGING IN SAMENWERKING MET DE LEERKRACHTEN . DIT JAAR IS ONZE KEUS GEVALLEN OP KAART IN ACTIE . ALLE KINDEREN HEBBEN DE WEEK VOOR DE HERFST VAKANTIE EEN TEKENING GEMAAKT MET ALS THEMA “KERST”. ALLE TEKENINGEN ZIJN INMIDDELS OPGESTUURD NAAR DE ORGANISATIE. DE ORGANISATIE MAAKT VAN ELKE TEKENING EEN ANSICHTKAART. D EZE KAARTEN KOMEN PER 8 IN EEN MAPJE . ELK KIND KRIJGT VERVOLGENS ZIJN/ HAAR EIGEN MAPJE. HET IS DE BEDOELING DAT ALLE KINDEREN ZIJN/ HAAR EIGEN KAART VERKOOPT BIJ OUDERS / VERZORGERS / OPA’S EN OMA’S / OOMS EN TANTES ENZ ENZ . WANNEER NAAR VERWACHTING KOMEN DE SETJES KAARTEN WEEK 44/45 BIJ ONS BINNEN .

DAN KAN DE VERKOOP STARTEN. ALS IN KAART GEBRACHT IS HOEVEEL SETJES ELK KIND HEEFT VERKOCHT GAAN WE ALLES IN 1 KEER BESTELLEN. WAAROM KAART IN ACTIE STORT EEN GEDEELTE VAN DE OPBRENGST NAAR EEN GOED DOEL (KINDERHULP EN


Van de oudervereniging

Dinsdagavond 26 oktober (morgen dus!) is het de jaarvergadering van de oudervereniging van de school!! We gaan het hebben over belangrijke onderwerpen die uw kind(eren) aangaan en uw mening vinden wij erg waardevol.

Onder het genot van een lekker kopje koffie wordt u weer bijgepraat over alle activiteiten die er dit schooljaar in de planning staan.


Nieuws uit groep 1 en 2 Herfst in groep 1 en 2, De klas gaat deze weken veranderen in een herfstklas. We gaan o.a. kijkdozen, spinnen en paddenstoelen maken. Herfstmaterialen zoals eikels, beukennootjes,noten, gedroogde herfstbladeren in allerlei vormen zijn welkom. We maken er een mooie herfsttafel van. Van de gedroogde herfstbladeren willen we verfafdrukken en bladerkettingen gaan maken. Omdat het drogen nogal wat tijd kost zou het fijn zijn als u dit voor ons wilt doen. Misschien gaat u lekker naar het bos in de herfstvakantie, de kinderen vinden het dan vast leuk om voor school herfstmateriaal te zoeken. Juf Sanne en juf Nel wensen iedereen een fijne herfstvakantie toe

Opzegversje “vijf kleine kaboutertjes”. Vijf kleine kaboutertjes die dansten in het bos één gaat er weg, op visite bij de vos. Vier kleine kaboutertjes die dansten in het bos één gaat er weg, om te slapen op het mos. Drie kleine kaboutertjes die dansten in het bos één gaat er weg, want zijn vetertje zit los. Twee kleine kaboutertjes die dansten in het bos één gaat er weg, want die werd moe van dat gehos. Eén klein kaboutertje danst nu helemaal alleen hij kruipt nu in zijn paddestoel en zie je er geen één.

Kijk, ik ben een paddenstoel, zien jullie me goed? Twintig witte stippeltjes staan er op mijn hoed Met mijn witte steeltje sta ik in het mos Ben ik niet de mooiste van het hele bos!


Verhaal

Kabouter Puntmuts Er was eens een kabouter. Kabouter Puntmuts was zijn naam. Hij woonde in een grote rode paddenstoel met ronde witte stippen. Op een dag besloot kabouter Puntmuts een boswandeling te gaan maken. Hij trok zijn jas aan en strikte de veters van zijn laarzen stevig vast. Toen liep hij naar buiten. Maar wat ziet hij ?! Er hangt allemaal plakband in de bomen! Kabouter Puntmuts kijkt verbaasd naar boven. Ja hoor, zelfs boven zijn hoofd hangen er allemaal plakbandjes aan de takken. Maar hoe komt al dat plakband daar? “Kabouter Puntmuts, kabouter Puntmuts!” Daar komt meneer Konijn aangehupst. “Wat goed dat ik jou hier zie! Er is iets mis met de bomen!” Onrustig springt meneer Konijn op en neer. Kabouter Puntmuts wordt er helemaal zenuwachtig van en wil naar voren stappen om Meneer Konijn te kalmeren. …Maar wacht eens even, zijn voet zit vast! Verschrikt kijkt kabouter Puntmuts naar beneden. Wat is dat nou? Het lijkt wel… lijm! “Meneer Konijn, rustig nou. Help me eens even uit die plas met lijm.” Het spijt me kabouter Puntmuts, ik heb denk ik een beetje gemorst.” “Gemorst? Hoe kan dat dan?” “Nou, gewoon, zo”. Meneer Konijn haalt een potje lijm uit zijn blauwe rugzak en houdt het ondersteboven. Alle lijm druppelt op de grond. ‘Hé, voorzichtig!” roept kabouter Puntmuts. “Dat moet je niet doen! Daar is die lijm niet voor.” Gauw stopt meneer Konijn het lijmpotje weer in zijn rugzak. “Help me nu maar eens uit die plas met lijm”, zegt kabouter Puntmuts. Meneer Konijn pakt de twee handen van kabouter Puntmuts stevig beet en begint er hard aan te trekken. “Au! Au! Au!”roept kabouter Puntmuts verdrietig. “Je doet me pijn!“ Maar dan trekt meneer Konijn voor een laatste keer, en schiet de laars van kabouter Puntmuts ineens los. “Poeh, dat voelt al veel beter.” Kabouter Puntmuts bekijkt de neuzen van zijn laarzen nog eens goed. “Maar kabouter Puntmuts, wat ik je nog wilde zeggen.” “Ja, wat wilde je zeggen meneer Konijn?” “Het bos is ziek!” “Sorry? Wat zeg je?”, roept kabouter Puntmuts verschrikt. “Het bos is ziek! En ik heb al geprobeerd om alle bomen weer beter te maken, maar het werkt niet!” Ineens snapt kabouter Puntmuts wat er aan de hand is. Meneer Konijn denkt dat het bos ziek is, omdat alle bladeren naar beneden vallen. En omdat hij alle bomen beter wil maken heeft hij geprobeerd om de blaadjes met lijm en plakband weer aan de takken vast te plakken. “Oh meneer Konijn toch, er is helemaal niets aan de hand”, roept kabouter Puntmuts opgelucht. “Het is herfst en dan horen de blaadjes van de bomen te vallen.” ‘Weet je het zeker?”, vraagt meneer Konijn verbaasd. “Geloof mij nou maar”, lacht kabouter Puntmuts. “Gelukkig maar, het zou zoveel werk zijn om alle bomen in het bos nog te doen.” “Inderdaad en ga nu maar gauw alle plakband en lijm opruimen. Dan kunnen we straks nog even met de bladeren spelen.” En dat deden ze. Het ging hard waaien, en de blaadjes vlogen alle kanten op. Kabouter Puntmuts en meneer Konijn renden erachteraan. Zo ging het de hele herfst door, tot het weer winter werd.


Help jij de spin om zijn web te vinden?


Leuke herfstknutselwerkjes. Stempelen met bladeren Nodig: Kranten Bladeren Kwast Papier Verf Zo ga je aan het werk: Blad insmeren met verf. De kant met de nerven drukt het mooiste af. Leg het blad met de geverfde kant op het papier. Leg op het blad een stukje krant en wrijf hierover, de krant voorkomt onnodig veel vlekken. Krant en blad van het papier halen en de afdruk is klaar. Vaak herhalen met verschillende kleuren verf geeft een leuk effect. Herfstboom Verf de boom met waterverf. De bladeren maak je met je vingertoppen, met vingerverf. Of: Verf de stam van de boom met bruine verf. Verf daarna je hand met bruine verf en druk de hand Boven de stam. Doe dit twee keer ( schuin links en Schuin rechts van de stam). Maak nu verschillende kleuren bladeren met de vingertoppen.


Nieuws uit groep 3 en 4


Nieuws uit groep 5 en 6


Nieuws uit groep 7 en 8 Fort Vuren Wij hebben een les over de Tweede Wereld oorlog gehad. In Vuren staat een monument met daarop de namen van de mensen die in de oorlog zijn gesneuveld. Dit zijn de namen: J.D. Lunn lt. Niesje v.d. Maas B. v.d. Meijden W. v.d. Meijden Lena W. v.d. Meijden W. v.d. Meijden W. Muilenburg A. v. Weelden

Vliegtuig stortte neer op woning bart v.d. meijden tijdens tweede wereldoorlog. Bart en zijn 2 dochters kwamen om. (bron; Historische ver. De Heerlijkheid, Vuren)

Deze les hebben wij samen gedaan met meneer Sieb Tuiten. Het duurde van 13.00 uur tot 15.00 uur. Er waren veel dingen super leuk. We hebben filmpjes gekeken die gingen over de tweede wereld oorlog. Bart Sterrenberg zijn opa die heeft het helemaal voorbereid voor ons. Het was een leuke en gezellige middag. Van Remi Hakkers en tekening van Johan Gelling


Natuurexpeditie bij Slot Loevestein. Vorige week vrijdag gingen groep 7/8 naar slot Loevestein. Zoals poep scheppen en dat onderzoeken, kleine waterdiertjes bekijken, in de grond boren en de grond bekijken en dat soort leuke onderzoekjes. Je moest ook een eigen rivier maken. Je moest dan met een gieter gieten in het zand en zo ontstond een kleine rivier. Je mocht ook dijkjes aanleggen.

.

Het was een gezellige middag Jordy en Nicky D.

We waren op weg naar Slot Loevestein. We gingen daar allemaal leuke spelletjes doen, zoals een gat in de grond boren om water en klei te vinden. We gingen ook op kleine visjes vissen en er zat ook een waterkreeft bij. We gingen ook verse en oude paardenpoep zoeken en het met de hand openmaken. We gingen ook in de Waal om water te pakken in emmers. We gingen ook met een verrekijker op zoek naar vogels. En blik op de toekomst dan ging je op de dijk met een lijst van een schilderij een mooi plaatje maken. Je ging ook op zoek naar kleine dieren en ze met een soort buisje in een koker zuigen. En aan het eind van de dag waren we nog op de foto geweest. Door Frank Sterk groep 7


Een eigen strip tekenen:


Tips Hallo allemaal hier wat leuke uitgaanstips voor het hele gezin. Wat dacht je van……..

Het museumschip kasteel Vlotburg in Woerden. Dit is een super gaaf schip waar je op kunt. Bekijk het maar op internet. Als je dit nog wil doen moet je wel snel zijn, want het ligt er maar tot 1 november en vaart dan naar Almere. Daar kun je natuurlijk ook heen. (www.vlotburg.nl) Gezellig een boottocht door de Biesbos maken. Super spannend, want je mag samen met je ouders dit avontuur helemaal alleen beleven! (www.biesboschmuseum.nl) En heb je wel eens gehoord van avonturenland in Den Bosch? Dit is gaaf voor jong en oud je kan er zelfs laser-gamen! Bekijk snel de site. (www.avonturenland.nl) Ook in Den Bosch is het wereldkinderfeest. Hierbij gaan cultuur en plezier samen. Het is de moeite waard om even de site te bekijken want er wordt actieve deelname van je verwacht, of zelfs een optreden in een heus circus! Ben jij hier voor te porren? Ga dan snel kijken! (www.wereldkinderfeest.nl) Wisten jullie dat er in Leerdam een aqua zoo is? Is de wereld onder water je hobby, of wil je er graag meer van weten? Neem dan contact met ze op. Je kunt ze ook vinden op internet. (www.aquazoo-leerdam.nl)

Nou kinders, veel plezier allemaal en wij hopen dat er iets bij zit waar jullie van kunnen genieten…..zo niet dan kun je natuurlijk ook een leuk filmpje huren of lekker buiten spelen met je vriendjes!


Prijsvraag De winnaar van deze fotowedstrijd is Jason van de Berghe uit groep 6. Hij zit ingegraven in een formule 1 wagen op het strand van Oost-Kapelle.

Gefeliciteerd !!! Dit zijn de andere inzendingen:

Jens in het Aviodrome

Liset in het zwembad

Anna op vakantie in Kreta

Laurens op vakantie in Frankrijk‌..

De barbecue van Remi


Prijsvraag

Weet jij welke plaatsnamen wij zoeken? 1. Waar wij in wonen 2. Koud stadsdeel 3. Boom en heg 4. Laatste mop 5. Blaasinstrument 6. Viervoetige wezens 7. Twee mensen strijden om de eer 8. Heidesoort 9. Zij is door de zon gekoesterd 10. Prikkelende kerstversiering 11. Turfland dat water tegenhoudt 12. Zij verbinden de wielen 13. Om uitje hoofd te trekken 14. Onzacht + omgekeerd dal 15. Ontmande wezens 16. Gronings bos voor monniken 17. 5+2 woningen 18. Ondeskundig dorp 19. Bij herkauwende dieren de ei omkeren 20. Mooi riviertje 21. 0 stekel 22. Hoofddeksels 23. Vette pasta van gladde vis 24. Mannetjes eenden 25. Poezenbuurt 26. Niet complete buitenlander 27. Gebedsplaats voor edelen 28. Oversteekplaats voor pieren 29. + opbergplaats voor zwaard 30. IJverig tussen de bergen 31. Turfland van een vogeltje 32. Roofvogels die je in het café bedienen 33. Herman in de war 34. Hard stadsdeel 35. Vuil 36. Ze is 'to 37. Een jarig beest 38. Angstig stadsdeel 39. De man die aan huis komt 40. Kostbare letter

Bij de oplossingen ontbreken 10 plaatsnamen. Vul deze op onderstaand strookje in en lever de oplossing vóór 1 december in en maak kans op een leuke prijs! ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Oplossingen Nr. 5……………………………………… Nr.10……………………………………… Nr. 13……………………………………… Nr. 18……………………………………… Nr. 24………………………………………

Nr. 6……………………………………………… Nr. 12……………………………………………… Nr. 17……………………………………………… Nr. 22……………………………………………… Nr. 35………………………………………………

Naam: Groep: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Antwoorden: 1.Huizen 2.Winterswijk 3.Den Haag 4.Nieuwegein 7.Kampen 8.Erika 9.Bruinisse 11.Veendam 14.Hardenberg 15.Ruinen 16. Paterswolde 19.Gieten 20.Schoonebeek 21.Odoorn 23.Aalsmeer 25.Katwijk 26.Urk 27.Ridderkerk 28.Wormerveer 29.Enscede 30.Nijverdal 31.Vinkeveen 32.Valkenswaard 33.Arnhem 34.Harderwijk 36.Ze is ’t 37.Enter 38.Vreeswijk 39.Deventer 40.Gouda


Win jij deze keer?

Zit jij in groep 1, 2, 3 of 4? Lever deze kleurplaat voor 1 december in bij de juf en wie weet win jij deze keer een prijsje! Naam:……………………………………………………………………………………………..Groep……………………………………


Herfst 2010

http://www.schoolkrant.nl/schoolkrant_vuurvlinder/compleet  

http://www.schoolkrant.nl/schoolkrant_vuurvlinder/compleet.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you