Page 1

portfolio 2017


table of contents


25

13

timber canyon

sierra cascade

31

work samples

design-build sauna

19

powassan library

07


About Me I’m a graduate student at Laurentian University and part of the charter class of the new Laurentian Architecture school in Sudbury, Ontario. The curriculum at the school combines elements of critical design thinking, and design-build, while working with real communities and projects in Northern Ontario. As a result, I have developed a passion for unique architectural design, focused upon program and space. The experience of the architecture becomes precedent within the boundaries of structure and cost. My experience as the President of Laurentian Architecture Student Association has allowed me to engage with the growing student body and develop a supporting foundation for the school and students of Laurentian Architecture. In the rare opportunity of having spare time during school, I enjoy cooking, playing basketball, and learning new software. Currently, I have an interest in programs influencing architectural visualization (Rendering, Virtual Reality, Holograms, etc,). This has led to a unique style of architectural design and presentation using a broad range of digital skills and visual programs. Presently I am working on a few architecture competitions, as well as pursuing a co-op opportunity for the winter and summer term of 2018.

theodore wong B.A.S Honors, M.Arch candidate


琀栀攀漀搀漀爀攀 眀漀渀最 挀漀渀琀愀挀琀

攀搀甀挀愀琀椀漀渀

搀攀猀椀最渀 瀀爀漀ǻ挀椀攀渀挀礀

䴀愀猀琀攀爀猀 漀昀 䄀爀挀栀椀琀攀挀琀甀爀攀 䰀愀甀爀攀渀琀椀愀渀 唀渀椀瘀攀爀猀椀琀礀 

 ∠ 䠀愀渀搀 搀爀愀眀椀渀最  ∠ 䴀漀搀攀氀 䈀甀椀氀搀椀渀最  ∠ 圀漀漀搀 䌀漀渀猀琀爀甀挀琀椀漀渀  ∠ 䐀爀愀昀琀椀渀最

 ∠ 䌀甀爀爀攀渀琀 ǻ爀猀琀 礀攀愀爀 洀愀猀琀攀爀猀 猀琀甀搀攀渀琀 愀琀 䰀愀甀爀攀渀琀椀愀渀 唀渀椀瘀攀爀猀椀琀礀

䈀愀挀栀攀氀漀爀猀 漀昀 䄀爀挀栀椀琀攀挀琀甀爀愀氀 匀琀甀搀椀攀猀 䰀愀甀爀攀渀琀椀愀渀 唀渀椀瘀攀爀猀椀琀礀   ∠ 䜀爀愀搀甀愀琀攀搀 愀琀 䰀愀甀爀攀渀琀椀愀渀 唀渀椀瘀攀爀猀椀琀礀 眀椀琀栀 䠀漀渀漀甀爀猀

䄀最椀渀挀漀甀爀琀 䌀漀氀氀攀最椀愀琀攀 䤀渀猀琀椀琀甀琀攀   ∠ 䜀爀愀搀甀愀琀攀搀 愀琀 䄀最椀渀挀漀甀爀琀 䌀漀氀氀攀最椀愀琀攀 椀渀猀琀椀琀甀琀攀

攀砀瀀攀爀椀攀渀挀攀 䄀爀挀栀椀琀攀挀琀甀爀愀氀 䄀猀猀椀猀琀愀渀琀 簀 䬀倀䴀䈀 䄀爀挀栀椀琀攀挀琀猀 簀  䨀愀渀甀愀爀礀 ㈀ ㄀㠀 ⴀ 䄀瀀爀椀氀 ㈀ ㄀㠀  ∠ 眀漀爀欀椀渀最 眀椀琀栀 瀀爀漀樀攀挀琀 琀攀愀洀 漀渀 搀攀猀椀最渀 搀攀瘀攀氀漀瀀洀攀渀琀  瀀爀漀樀攀挀琀猀Ⰰ 䐀愀爀琀洀漀甀琀栀 䌀漀氀氀攀最攀Ⰰ 䠀甀搀猀漀渀 夀愀爀搀猀  ∠ 䌀爀攀愀琀椀渀最 搀爀愀眀椀渀最猀 愀渀搀 搀椀最椀琀愀氀 搀椀愀最爀愀洀猀 昀漀爀 ˻漀漀爀 瀀氀愀渀猀  ∠ 䜀攀渀攀爀愀琀椀渀最 爀攀渀搀攀爀椀渀最猀 漀昀 昀愀挀愀搀攀 漀瀀琀椀漀渀猀  ∠ 倀爀漀搀甀挀椀渀最 瀀爀攀猀攀渀琀愀琀椀漀渀 愀渀搀 洀攀攀琀椀渀最猀 搀漀挀甀洀攀渀琀猀   ∠ 倀

匀甀洀洀攀爀 䤀渀琀攀爀渀 簀 䠀攀愀琀栀攀爀 䄀猀焀甀椀琀栀 䄀爀挀栀椀琀攀挀琀 簀  匀甀洀洀攀爀 ㈀ ㄀㘀 ⼀ ㈀ ㄀㜀  ∠ 匀挀栀攀洀愀琀椀挀 搀攀猀椀最渀 漀昀 爀攀猀椀搀攀渀琀椀愀氀 戀甀椀氀搀椀渀最猀  ∠ 䜀攀渀攀爀愀琀椀渀最 ˻漀漀爀 瀀氀愀渀猀Ⰰ 攀氀攀瘀愀琀椀漀渀猀Ⰰ 愀渀搀 猀攀挀琀椀漀渀猀  ∠ ㌀ⴀ䐀 䴀漀搀攀氀氀椀渀最 愀渀搀 爀攀渀搀攀爀椀渀最 漀昀 搀攀猀椀最渀 挀漀渀挀攀瀀琀  ∠ 倀爀漀搀甀挀椀渀最 挀漀渀猀琀爀甀挀琀椀漀渀 愀渀搀 洀椀氀氀眀漀爀欀 搀攀琀愀椀氀猀 

䐀攀猀椀最渀 䤀渀 䐀攀猀椀最渀 䤀渀琀攀爀渀 簀 匀挀椀攀渀挀攀 一漀爀琀栀 簀  䘀攀戀爀甀愀爀礀 ㈀ ㄀㘀 ⴀ 䴀愀礀 ㈀ ㄀㘀  ∠ 䜀攀渀攀爀愀琀攀 椀搀攀愀猀 昀漀爀 洀愀爀欀攀琀椀渀最 漀昀ǻ挀攀 爀攀渀漀瘀愀琀椀漀渀  ∠ 䤀渀琀攀爀椀漀爀 搀攀猀椀最渀 漀昀 氀愀礀漀甀琀 愀渀搀 漀昀ǻ挀攀 猀瀀愀挀攀  ∠ 䌀爀攀愀琀攀 愀爀挀栀椀琀攀挀琀甀爀愀氀 瀀氀愀渀猀 愀渀搀 爀攀渀搀攀爀椀渀最猀 漀昀 搀攀猀椀最渀

䔀砀栀椀戀椀琀 倀爀漀樀攀挀琀 䐀攀瘀攀氀漀瀀攀爀 簀 䐀礀渀愀洀椀挀 䔀愀爀琀栀 簀  䴀愀礀 ㈀ ㄀㔀 ⴀ 䄀甀最甀猀琀 ㈀ ㄀㔀

猀漀昀琀眀愀爀攀 瀀爀漀ǻ挀椀攀渀挀礀 䄀搀漀戀攀 倀栀漀琀漀猀栀漀瀀 䄀搀漀戀攀 䤀氀氀甀猀琀爀愀琀漀爀  䄀搀漀戀攀 䤀渀䐀攀猀椀最渀 䜀漀漀最氀攀 匀欀攀琀挀栀甀瀀 䄀甀琀漀䌀愀搀 刀栀椀渀漀 ㌀䐀 䴀漀搀攀氀椀渀最 刀攀瘀椀琀  嘀ⴀ刀愀礀 刀攀渀搀攀爀椀渀最 䴀椀挀爀漀猀漀昀琀 伀昀ǻ挀攀 

愀眀愀爀搀猀 ☀ 挀攀爀琀椀ǻ挀愀琀椀漀渀猀   ∠ 䄀挀愀搀攀洀椀挀 䔀砀挀攀氀氀攀渀挀攀 匀挀栀漀氀愀爀猀栀椀瀀    ∠ 圀䠀䤀䴀䤀匀 愀渀搀 䠀攀愀氀琀栀 ☀ 匀愀昀攀琀礀 䌀攀爀琀椀ǻ挀愀琀椀漀渀  ∠ 䘀椀爀猀琀 䄀椀搀 ☀ 䌀倀刀 䌀 挀攀爀琀椀ǻ挀愀琀椀漀渀  ∠ 䄀椀爀 䌀愀搀攀琀 匀攀爀瘀椀挀攀 䴀攀搀愀氀  ∠ 吀漀瀀 刀吀倀 倀氀愀渀攀 䄀眀愀爀搀 ⠀䄀椀爀 䌀愀搀攀琀猀⤀

椀渀琀攀爀攀猀琀  ∠ 䄀爀挀栀椀琀攀挀琀甀爀攀  ∠ 䄀爀琀 䤀渀猀琀愀氀氀愀琀椀漀渀猀  ∠ 吀攀挀栀渀漀氀漀最礀  ∠ 吀爀愀瘀攀氀氀椀渀最    ∠ 䜀爀愀瀀栀椀挀 䐀攀猀椀最渀  ∠ 匀瀀漀爀琀猀

 ∠ 䐀攀猀椀最渀 攀氀攀洀攀渀琀猀 漀昀 䐀礀渀愀洀椀挀 䔀愀爀琀栀ᤠ猀 漀甀  ∠ 䐀攀猀椀最渀 攀氀攀洀攀渀琀猀 漀昀 䐀礀渀愀洀椀挀 䔀愀爀琀栀ᤠ猀 漀甀琀搀漀漀爀 攀砀瀀愀渀猀椀漀渀  ∠ 䐀攀猀椀最渀 攀砀栀椀戀椀琀 瀀椀攀挀攀猀 昀漀爀 漀甀琀搀漀漀爀 瀀愀爀欀  ∠ 䌀漀漀爀搀椀渀愀琀攀 洀愀琀攀爀椀愀氀猀 愀渀搀 挀漀猀琀 昀漀爀 攀砀栀椀戀椀琀 攀氀攀洀攀渀琀猀

爀攀昀攀爀攀渀挀攀猀

倀爀攀猀椀搀攀渀琀 漀昀 䰀愀甀爀攀渀琀椀愀渀 䄀爀挀栀椀琀攀挀琀甀爀攀 匀琀甀搀攀渀琀  䄀猀猀漀挀椀愀琀椀漀渀 簀 䰀愀甀爀攀渀琀椀愀渀 唀渀椀瘀攀爀猀椀琀礀 簀 ㈀ ㄀㐀 ጠ ㈀ ㄀㔀

栀攀愀琀栀攀爀䀀愀猀焀甀椀琀栀愀爀挀栀椀琀攀挀琀⸀挀漀洀

 ∠ 刀攀瀀爀攀猀攀渀琀 琀栀攀 䰀愀甀爀攀渀琀椀愀渀 䄀爀挀栀椀琀攀挀琀甀爀攀 猀琀甀搀攀渀琀 戀漀搀礀  ∠ 匀琀爀甀挀琀甀爀攀 愀渀搀 氀攀愀搀 愀猀猀漀挀椀愀琀椀漀渀 昀漀爀 昀甀琀甀爀攀 最爀漀眀琀栀  ∠ 倀  ∠ 倀氀愀渀 攀瘀攀渀琀猀Ⰰ 昀甀渀搀爀愀椀猀攀爀猀 愀渀搀 琀甀琀漀爀椀愀氀猀 昀漀爀 猀琀甀搀攀渀琀猀  ∠ 䌀漀洀洀甀渀椀挀愀琀攀 眀椀琀栀 唀渀椀瘀攀爀猀椀琀礀 爀攀瀀爀攀猀攀渀琀愀琀椀瘀攀猀 愀渀搀  瀀爀漀昀攀猀猀漀爀猀  

匀琀甀搀礀 䄀戀爀漀愀搀 簀 䜀攀爀洀愀渀礀Ⰰ 䐀椀渀欀攀氀猀戀‫ﰀ‬栀氀 簀 䴀愀礀 ㈀ ㄀㐀  ∠ 䐀攀猀椀最渀 戀甀椀氀搀 瀀爀漀樀攀挀琀 漀昀 猀洀愀氀氀 猀琀爀甀挀琀甀爀攀  ∠ 䐀爀愀昀琀椀渀最 愀爀挀栀椀琀攀挀琀甀爀愀氀 瀀氀愀渀猀 愀渀搀 攀氀攀瘀愀琀椀漀渀猀

䠀攀愀琀栀攀爀 䄀猀焀甀椀琀栀 簀 䠀攀愀琀栀攀爀 䄀猀焀甀椀琀栀 䄀爀挀栀椀琀攀挀琀 刀愀渀搀愀氀氀 䬀漀戀攀爀 簀 䰀愀甀爀攀渀琀椀愀渀 䄀爀挀栀椀琀攀挀琀甀爀攀 䄀猀猀椀猀琀愀渀琀 倀爀漀昀攀猀猀漀爀 爀欀漀戀攀爀䀀氀愀甀爀攀渀琀椀愀渀⸀挀愀


left: exterior facade render below: parti diagram

Rhino 3d Modeling | V - Ray Rendering | AutoCad | Photoshop | Illustrator | Google Sketchup Design Role | Digital Modeling | Floor plan | Post-processing | Technical Detail

timber canyon TIMBER IN THE CITY: Urban Habitat Competition Design | Group: Hamza Adenali, Matwij Ferczak, Suvik Patel, Tony Mai | May 2016 Timber Canyon is a unique urban landscape cascading within the dense streets of New York City. This open habitat strives to celebrate, and innovate, through the use of heavy timber technologies. Situated in Manhattan’s lower east side, Timber Canyon aims to restore a previous residence of Delaney Street to affordable living units. These units break down the modern social atmosphere and create a sense of suburbia within the city. Residents are able to escape the noise of the city, as well embrace the community within. The development of recreational, commercial, and cultural spaces become a catalyst for healthy community living. Capturing the cascading view of Timber Canyon, the design serves to revitalize the site as a central hub for the surrounding community.

The project incorporates four different elements into one building including the Underground Lowline Park, Essex Farmers Market, Residential Units, and Andy Warhol Museum. Combining these separate environments into one space, the project aims to revolutionize the way in which we work with timber as well revitalize an urban artifact in the form of community ecology and cultural heritage of lower east side. Introducing the use of CLT to the urban fabric of New York City. The Timber Canyon uses innovative wood construction of large CLT panels for efficiency of construction and maximum structural strength. These large CLT panels as walls create a shear wall condition on the sides of the residence.

07


above: axonometric section of unit right: unit layout below: site diagram


09


exterior view of museum facade

interior perspective of museum

below: section across museum and park area

recreational space gym and recreation rooms for residence

andy warhol museum central atrium space for large sculptures spanning multiple floors

roof top garden a safe accessible outdoor space for residence

central units the central building consist of residential units built from four modular designs ranging from single to family rooms

museum exhibits adjacent rooms displaying varying art pieces within the musuem

“cascading� units residential units cascading down towards the central park area. units are provided with shared green spaces adjacent to or in front of units


perspective of park looking towards residence

exterior view of park area

mirror wall a mechanical glass mirror wall covers the facade as a reflection of the cascading units across . imbedded with transparent solar cells, the wall becomes a source of sustainable energy for the complex

essex farmers market the essex market invites visitors along the street to its large open layout, while providing convenience for residentst and the neighboring community

community park a small community park at the bottom of the complex provides a safe and intimate space for outdoor exploration within the busy city

east wing units a single wing of units face the east for increased privacy

11


below: exterior facade render


Google SketchUp | V - Ray Rendering | Photoshop | Illustrator | Revit

existing library

expansion of space

opening space and reorganization

powassan district library Laurentian Architecture Studio Design Proposal | January 2016 Powassan and District Union Library | Powassan, ON Building design, renovation, extension Project Budget - $350 000 Powassan and District Union Public Library is an intimate community space located in Northern Ontario. An active location for community programs and events, the Powassan District Union Public Library is the center of Powassan’s growth and neighborhood. With increased usage of the library’s programs and amenities, the library calls for a new renovation as well as extension to better serve its community. The redesign of the library focuses on revitalizing the library, generating spaces for different usages, while creating a unique atmosphere that invite guest into the space.

The redesign of the library is concentrated on the main level of the library, with small interventions in the basement. On the main level, the space is reorganized to create an efficient layout for different programs. Two small extensions to the front and back of the building create openings for natural light, generating intimate reading spaces that will draw more visitors to enjoy the spaces and programs of Powassan District Union Library.

13


top: interior reading space

below: interior children’s space


right: axonometric floor plans

2

1

3

5

level main 1 2 3 4 5

4

office children’s area computer space reading space stacks

1

2

6

3

5

level -01 4

1 2 3 4 5 6

community space used books store restroom kitchen dining room mechanical

15


top: section through library


below: interior perspective from front desk

17


left: exterior facade render below: parti diagram

Rhino 3d Modeling | Grasshopper | V - Ray Rendering | Photoshop | Illustrator | Google Sketchup

sierra cascade Evolo Skyscraper Competition Design | Partner - Tony Mai | January 2016 Spanning the Yangtze River is Three Gorges Dam, the world’s largest hydroelectric dam. As part of China’s effort to move towards sustainable energy sources, the dam became an important solution towards fostering a cleaner environment. However, the dam had an adverse effect on the local community and ecology. Sierra Cascade responds to these issues by providing solutions for the regional community and ecosystem. Since the construction of Three Gorge Dam, the huge shift in water movement has significantly altered the Yangtze River reservoir. The result is frequent and intense flooding and landslides, making living conditions unsafe in nearby

villages. Over 1.3 million people have been displaced, in attempt to relocate and compensate for losses has been, to date, ineffective. Villagers face difficulty fitting into their new surroundings due, in part, to poor education. In addition, biospheres south of the dam now experience severe drought and a significant deterioration of natural sediment in the water. The Yangtze River is home to 600 species of plants and 300 species of animals, now at risk as their habitat is habituated altered. A projected 50% drop in delta sediments, will harm coastal fishing and downstream wetland regions.

19


21


below: section through structure

Platform 5

Platform 4

Platform 3

Platform 2

Platform 1

Platform 0


right: platform floor plans

23


above: exterior facade render


Rhino 3d Modeling | V - Ray Rendering | Photoshop | Illustrator | Google Sketchup | AutoCad | 3d Studio Max Design Role | Construction | Digital Modeling | Rendering | Post-processing | Technical Detail

design build sauna Laurentian Architecture Studio Design Build | Group size: 18 | April 2016 Laurentian University Sauna Design & Build Budget - $ 1 000 The Sauna was a collaborative design-build project creating unique experiences within and around its built form. Interior seating formed around the natural curvature of the human body create a comfortable and relaxing atmosphere. Reuse of built materials form the exterior facade of the sauna, creating a beautiful protective barrier around the structure. Using the excessive moisture created within the sauna, a green roof emerges, enfolding the sauna into its natural habitat.

25


below: exploded axonometric stair detail

growth

form Designed with the body in mind, comfort was an important factor within the design. Using the natural form of our intended clients body, the curvilinear form was created to generate a relaxed space to enjoy the sauna within.

right: interior sauna space

Developed as a personal and intimate space, the sauna acknowledges the view lines from residence looking down towards the structure. A bed of vegetation sits on top of the structure as an elevated garden for the owner.

sustainability Minimizing material waste, the sauna reuses scrap 2x2 pieces which are sanded and stained as the exterior of the sauna. The exterior facade creates a protective barrier around the sauna as well as a beautiful and environmentally conscience aesthetic.

27


cladding detail

soffit detail

soffit to cladding connection

staircase persepective

soffit corner detail

staircase detail


below: exploded axonometric detail

south wall assembly

roof assembly

curved bench seating cedar finish wood strapping thermofoil roxul insulation 2x4” wood studs 5/8” plywood window cedar window frame 2x2” cladding

metal roof tyvek 5/8” plywood 2x6” wood rafters roxul insulation thermofoil strapping cedar finish

west wall assembly 2x2” cladding 5/8” plywood 2x4” wood studs roxul insulation thermofoil wood strapping cedar finish

north wall assembly 2x2” wood screen cedar finish wood strapping thermofoil roxul insulation 2x4” metal studs 2x4” wood studs 2x2” cladding 5/8” plywood cedar door cedar door frame metal sheathing

east wall assembly 2x4” screen wall 2x6“ staircase 2x2” screen wall 5/8” plywood metal sheathing 2x4” metal studs 2x4” wood studs roxul insulation thermofoil wood strapping cedar finish

floor assembly wood stove metal plinth cedar flooring waterproof membrane 5/8” plywood 2x4” cut wood joist cedar flooring 2x4” wood joist 2x8” wood skiis

29


above: interior render of dining room and kitchen space


Drafting | Sketching | AutoCad | Google SketchUp | V-Ray Rendering | Photoshop

below: interior rendering of renovated attic space

heather asquith architect Residential design | Construction drawings/ details Co-op Placement | Toronto, Ontario | Summer 2016 / 2017

I had the opportunity to work with the Heather Asquith Architect team in the development of several residential projects within Toronto. As a small firm, I had the opportunity to explore many roles including, conceptual design, drafting, floorplan and elevations, 3D modelling and rendering. The following are examples of work completed during my time at the firm.

31


above-left: demolition elevation above-right: new addition elevation below: facade concept renders


2

33


35


Upon reaching the end of this portfolio, I would like to thank you for your time reviewing my projects and works. I hope this portfolio will inspire innovative ideas in design and architecture. This portfolio only contains selected works catering to architecture firms and practices. Visit theodorewong.com for a more detailed look at the many projects and designs I have done. Feel free to contact me at theodorewong1995@gmail.com. I am currently looking for a co-op opportunity at an architecture firm for the 2017 winter term. Once again thank you for your time and consideration, Theodore Wong

theodore wong B.A.S Honors, M.Arch candidate


address

contact

69 Dogwood Crescent | Toronto, ON. | M1P 3N5 theodorewong1995@gmail.com | 416 206 3814


Theodore Wong Portfolio 2017  

Selected works from McEwen School of Architecture

Theodore Wong Portfolio 2017  

Selected works from McEwen School of Architecture

Advertisement