Page 1

VÅREN 2016

Författarcentrum väst PROGRAM VÅREN 2016


VÅREN 2016

3 FEBRUARI TEMA VÄNDNINGAR FORUM FÖR POESI OCH PROSA

3 FEBRUARI Klas Östergren, Maja Hjertzell, Torkel Rasmusson och Eirin Gundersen (NO). TID: 19.00 PLATS: KONSERTSALEN, MUSIKENS HUS Klas Östergren är en av Sveriges främsta och mest uppskattade författare. 2015 samlades hans kortprosa i en volym, Samlade noveller, en resa genom ett av vår tids mest betydande författarskap. Torkel Rasmusson har förflutet som sångare i det legendariska bandet Blå tåget. Hans poesi bjuder på ögonblicksbilder och lätt absurda vardagsupplevelser. Viktiga teman för Maja Hjertzell är genus, vänskap, mod och kärlek, senast gestaltat i ungdomsromanen Vad gör man inte. Den norska poeten Eirin Gundersen debuterade förra året med samlingen Du er menneske, en poesi som undersöker liv i utkanter av världen. Turné i regionen: 1/2 BORÅS: Östergren, Hjertzell - 2/2 VÄNERSBORG: Östergren, Rasmusson - 4/2 ÅMÅL: Gunnar Ardelius, Hjertzell. Se www.poesiochprosa.se för fullständig information.


VÅREN 2016

17 FEBRUARI  PÅ SKRIVKAMMAREN

17 FEBRUARI Tove Folkesson och Kristian Lundberg samtalar med Anna Mattsson och Jessica Schiefauer. TID: 19.00 PLATS: RESTAURANG TRAPPAN, FOLKETS HUS Behöver författare vara i ett tillstånd av rus för att skriva? Hur uppnås det, i så fall? Och hur är det att skriva om rus av olika slag? Ett samtal mellan fyra författare med utgångspunkt i det egna skrivandet och personliga erfarenheter. Publikens frågor efter en timme. På skrivkammaren är en seminarieserie för författare och läsare, alla som intresserar sig för skrivandets hantverk och kreativa processer. Ett samarbete mellan Författarcentrum Väst och ABF Göteborg.


VÅREN 2016

2 MARS TEMA VILLKOR FORUM FÖR POESI OCH PROSA

2 MARS Tom Malmquist, Henri Gylander, Elisabeth Berchtold och Ulf Eriksson. TID: 19.00 PLATS: KONSERTSALEN, MUSIKENS HUS Tom Malmquist skrev förra årets kanske mest uppmärksammade bok, I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv. En bok om sorgen efter partnerns plötsliga bortgång i samband med födseln av deras barn. I Henri Gylanders bok Livet före döden samlas serienoveller på teman kring livet och det märkliga med att just vi finns till. I vår är Elisabeth Berchtold aktuell med sin andra bok, Kära svan, som rör sig i en krets av skapande kvinnor i olika grad av beroende och påverkan av sin samtid. Ulf Erikssons författarskap har vuxit till att bli ett av de mest särpräglade inom samtida svensk litteratur, aktuell i vår med romanen Det begravda berget. Turné i regionen: 29/2 SKÖVDE: Gunilla Linn Persson, Gylander - 1/3 TROLLHÄTTAN: Gunilla Linn Persson, Gylander - 3/3 ÅMÅL: Gylander och ytterligare en författare. Se www.poesiochprosa.se för fullständig information.


VÅREN 2016

2 APRIL  KLUBB FENIX PÅ TEXTIVAL

KLUBB FENIX 2 APRIL TID: Inte bestämt PLATS: GÖTEBORGS LITTERATURHUS På scen: Sveza Daceva-Filipova, Soleyman Ghasemiani, Jana Witthed, Kristín Bjarnadóttir, Axîn Welat och Laura Popa. Klubb Fenix är Författarcentrum Västs nätverk för författare med annat modersmål än svenska. Med medlemmarnas olika historiska erfarenheter och kulturtraditioner i bagaget vill Klubb Fenix visa hur kulturell mångfald kan berika vårt samhälle.


VÅREN 2016

6 APRIL TEMA VARANDRA FORUM FÖR POESI OCH PROSA

6 APRIL Aris Fioretos, Helle Helle (DK), Sara Hallström och Johan Jönson. TID: 19.00 PLATS: KONSERTSALEN, MUSIKENS HUS Aris Fioretos senaste roman, Mary, hyllades för sitt vibrerande språk och för sin skildring av hur förtryck sätter outplånliga spår i människors liv. Helle Helle är i vår aktuell på svenska med Om du vill, en roman som skildrar ett avgörande möte mellan två främlingar i en skog. Johan Jönsons senaste diktsamling dit. dit. hään. bildar tillsammans med de två tidigare böckerna med. bort. in. (2012) och mot. vidare. mot. (2014), en litterär satsning som saknar motstycke i den svenska litteraturen. Sara Hallström är aktuell med Jag vill att mina barn ska tillhöra rosades av kritiker under hösten. Turné i regionen: 4/4 SKÖVDE: Fioretos, Hallström - 5/4 VÄNERSBORG: Fioretos, Jönson 7/4 LIDKÖPING: Fioretos, Helle - 8/4 KINNA: Fioretos, Helle. Se www.poesiochprosa.se för fullständig information.


VÅREN 2016

8 APRIL  INTERNATIONELLA ROMADAGEN

8 APRIL Medverkande i en kommande romsk-svensk antologi läser. TID: 17.00 PLATS: TRAPPSCENEN, GÖTEBORGS STADSBIBLIOTEK Författarcentrum Väst arbetar med romer och resande i regionen med antologin Romska och resandeberättelser i väst. ”Skriv rom tills dina fingrar blöder! Skriv om vårt folk. Skriv ner din historia. Utan en nedtecknad historia kommer vi inte ha något att lämna över till våra barn och barnbarn. Vår framtid hänger på det skrivna ordet.” – Bagir Kwiek


VÅREN 2016

23 APRIL  VÄRLDSBOKDAGEN

23 APRIL Rosa Liksom (FIN), Per Johansson, Alejandro Leiva Wenger, Alexander Mahmoud och Linn Hansén. Fler namn tillkommer. Presentatör är Helena Fagertun. TID: 18.00 PLATS: TRAPPSCENEN, GÖTEBORGS STADSBIBLIOTEK Författarcentrum Väst och Göteborgs stadsbibliotek firar den av UNESCO instiftade Världsbokdagen. Sex författare och en artist framträder, en konstnär gör arrangemangets affisch och en författare är presentatör. Se www.forfattarcentrum.se/vast för fullständigt program. Med stöd av Svenska Akademien.


VÅREN 2016

27 APRIL  FÖRFATTARDAGEN

27 APRIL TID: 11.00 – 14.00 PLATS: FOLKETS HUS, ULRICEHAMN Författar- och utbudsdag med både vuxen- och barnboksförfattare. Sex, sju aktuella västsvenska författare framträder under dagen. Ulrika Knutson inleder med föredraget De farliga böckerna – litteratur inför rätta under 250 år. Författardagen riktar sig främst till lärare och bibliotekarier, men allmänheten är välkommen i mån av plats. Det är fri entré, men anmälan krävs och kan göras på www.kulturivast.se/kalendarium där du också kan läsa mer om programmet.


VÅREN 2016

11 MAJ TEMA INGÅ FORUM FÖR POESI OCH PROSA

11 MAJ Erik Niva, Negar Naseh, Staffan Malmberg och Karin Brygger. TID: 19.00 PLATS: KONSERTSALEN, MUSIKENS HUS Erik Nivas fjärde bok som utkommer i vår, handlar om fotbollen i det nya Sverige och om fotbollssporten som landets kanske mest inkluderande och bäst fungerande integrationsinstitution. Negar Nasehs roman De fördrivna, handlar om ett välmående svenskt par som obevekligen dras ut ur sin isolering och in i det samtida Europas kris. Staffan Malmberg tilldelades Tidningen Vi:s litteraturpris för romanen Gardet, som handlar om några människor som tar lagen i egna händer. Vi kom från överallt är Karin Bryggers andra diktsamling, en mångstämmig diktberättelse om utsatthet, kärlek och sorg. Turné i regionen: 10/5 TROLLHÄTTAN: Niva, Naseh - 12/5 LIDKÖPING: Niva, Malmberg. Se www.poesiochprosa.se för fullständig information.


VÅREN 2016

KVALITET OCH BREDD I YTTRANDE- OCH TRYCKFRIHET är en ideell förening för västra Sveriges författare. Vårt mål är att sprida litteraturen brett i samhället och ordna möten mellan författare och läsare. Vi förmedlar författarbesök, driver läsoch skrivfrämjande projekt samt arrangerar och medverkar i litterära evenemang. Läs mer på www.forfattarcentrum.se/vast

författarcentrum väst

är en litterär scen och en mötesplats för litteraturintresserade. Läs mer på www.poesiochprosa.se

forum för poesi och prosa

VI DRIVER ÄVEN barnboksnätet – nätverk för illustratörer och författare i Västsverige. Läs mer på www.forfattarcentrum.se/vast made in backa – litterär elevtidning. Devisen är ”Språk är makt!” Läs mer på www.madeinbacka.com och mycket mer!

Profile for Författarcentrum Väst

Program våren 2016  

Författarcentrum västs hela vårprogram med Forum för poesi och prosas turnér, Världsbokdagen, På skrivkammaren, Romska och resandeberättelse...

Program våren 2016  

Författarcentrum västs hela vårprogram med Forum för poesi och prosas turnér, Världsbokdagen, På skrivkammaren, Romska och resandeberättelse...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded