Issuu on Google+

ARCHITECTURE

DESIGN PORTFOLIO Theodore Tong


STUDIO WORKS


The pattern of the dynamic tubes imitates the urban landscape around the site, from Elizabeth Street to the infamous historical building of the Royal Exhibition in Melbourne to La Trobe Street. This design strikes a significant resemblance to the traditional design of mini-golf hazard, placing the famous building on the route; a point of difference is just that the Royal Exhibition Building is formed by tubes. Visitors can have a great view of the real Royal Exhibition Building when playing golf, which will create an interesting contrast with imitated one on the course. Moreover it is placed on the roof where visitor can view the whole city view.


SITE STARTING POINT Elizabeth Street Rotal Exhibition Building END POINT Palace

Translucent plastic is used for the whole golf course to allow light to shine through. It also provides a simple yet strong visual impact. Size of tube: Gap between tubes: Size of golf ball:

50 x 50mm 10mm 40mm dia

Size of tube is constrained by: i. Better imitation of the urban landscape require the tube as small as possible ii. Size of tube must be larger than golf ball to ensure ball can pass thought building


4 types of light effect will be applied to provide different emotion between day and night. i. Arrow light pattern will be formed on the route. Moreover, it create a visual connection with neon sign ii. Tubes will be lighted up after the ball hit it. iii. Exhibition Building will light up when golf ball pass thought it. iv. All the tubes that were lighted up will shine again at the same time when the ball gets into the hole

The whole hazard will vibrate when player hit the ball to the tubes that represent the site. The path of golf ball might be distracting and affect judgment.

Maximum height ofheight tube: 1500mm Maximum of tube: 1500mm i. The ration of the tube reflect actualration urban landscape i. height The height of the tube ii. Adults can view the whole golf course hazard when standing on the route


SWAN PAVILION Type: Location:

PAVILION Cornwall Street Park, Kowloon Tong, Hong Kong


Pavilion - Sculpture in city Aesthetic may become a serious problem for architecture after introducing Ancient Greece on aesthetic theory. Human expect higher appreciation of beauty, not only body shape, but also building art. Having a sculptural, aesthetic appearance will give a strong impression to human undeniably, however, even professional may over emphasis on tasteful perfect image, omit spatial organization and human comfort.


DYNAMIC SEED Type: Location:

Sculpture 20-28 Latrobe Street, Melbourne, Australia


Wyndham city is keep developing in a continuous succession phases and the former was often wiped off in the exercise of growth. ‘Dynamic Seed’ is an attempt to recall the history of Wyndham, which is a collective of past, present and future in a single rapid context. In this, adopting “growing seeds” as the theme to evocate the memory of green land and respect to existing immediate context for envisioning urban fabric of Wyndham in the future.


Light + Structure + Space + line = FORMS 1. Simple surface are reference from site boundaries which allow flexible geometry for development 2. Development of undulating surface specific to site landscape and analogous diagram 3. Curve is added and manipulated according to design ambition of creating exciting experience, creating unexpected visual experience 4. Further development on the form to fit with design narrative which is about past, present and future


Part I - Past Wyndham started to developed. Curvy shape is taken from the analogy of seeds. Part II - Present Wyndham is struggling its rapid urban development and the loss of natural area. They are still figuring out a balance between nature and urban planning. Thus tunnel is intense to represent the stuggle and at a standstill.

B

Part III - Future Sculpture opens up to show success of Wyndham in future. Sculpture is seperated into two parts as a representation of stabilization of development.

A

C


To create visual appearance of driving environment, particularly at western gateway entry to Wyndham city, a unique art form offers community and tourists’ access to art, and creates a stronger sense of identity of Wyndham City. The surface with dynamic fluid texture contoured with elegant movement of bush plants forms, not only give visual experience, but also provides exciting optical illusion of moving pattern of static ornamentation. Drivers will undergo short, brief shade from dark towards light region, giving a whole new level of experience of rapid travel, symbolize a journey towards “Better hope: Imagine of tomorrow”


ASSOCIATION: INPUIT: OUTPUT:

Image sample Surface grids + Using surface normals Data driven rotation


As stated on our design ambitions, we wanted to create a sculpture that enables the drivers to experience while driving thought it. With the design, we successfully achieve it by creating individual dynamic panels that continuously changing as one driving through it. The sculpture is divided into three main parts: PART A: Half-canopy The drivers experience the shadow casted by canopy, the darkest part of the whole sculpture. They will experience the change of form to be more vibrant and intense as driving thought it. PART B: Tunnels It is a semi open space since the panel are not connect to the ground. The change of dynamic form allows the viewers to experience the vigorous change. PART C: open space The panels become less intense, where the sculpture is separate in both side of road. The transformation from tunnels to an open space, which emphasis strong message that the feeling of brightness and openness. It is represent “welcoming to the dynamic Wyndham city�.


CRYSTAL HOUSE Type: Location:

Single family house Somerset Road, Kowloon Tong, Hong Kong


Families in Hong Kong are facing a problem of alienation between family member. Children started to become rebel since they have plenty of time to communite with their parents. Moreover, they would mainly stay in their bedroom aftering coming back to home. There is weak of relationship between family. Single house provide space for family to live in, but the most important is to strengthen the relationship with family by building a media for the family to stay in and communicate.


Shelter / Home Dwellings help to set out boundary for individual family unit in an urban city. House is simulacrum of crystal structure that forms under compression of motes, which recrystallize the joint between atoms and molecule. Community spaces such as living and dining area are the most important elements in an unit. It is the only place that family members may have opportunity to stay with the others and chat face to face. It is a medium of communication that unite between family members. In additional to the shape of the house, it imitate the formation of crystal which polymerize of different minerals, irregular crystal blocks are interlocked with each compactly.

Shelter

House


BALCONY TOILET BATH

LIVING

BATH

MASTER BED RM.

BED RM.

BED RM.

FIRST FLOOR

LAUNDRY GUEST RM

KIT.

DINING STORAGE

STORAGE

LIVING

BALCONY CLOCK FRONTYARD

GROUND FLOOR

6

5 3

1. Relaxation 2. Terrance 3. Living

4. Flexiable Space 5. Corridor 6. Master Bedroom

5

4

2

1


MYSTERY BOX Type: Car showroom, Car service centre, Car park, Apartment 20-28 Latrobe Street, Melbourne, Australia Location: Alexander George Barlow Client:


Alexander George Barlow was a highly innovative pioneer in the car retail industry in Melbourne. All his buildings were in temporary architectural style, post-modernism. The way that it used ornaments, colours and materials truly reflects his character – boastful. However it is also the very reason why he had financial problems in his careers. Having a new way – a simplistic, authentic one - brought him to a new page to his career, and also his life. Huge contrast with the interior space bring an dramatic and mysterious lighting effect in changes in colours, shadow patterns.


SPRING & AUTUMN

SIMPLE GEOMETRY

INTER-LOCKING BOX

SUMMER

WINTER

CURVED WALL

i. Building formed by simple boxes ii. Link space together by interlocking boxes iii. Create the heat of building – Central light tube according to shadow analysis iv. Create a stationary point to view show room along curve wall

CENTRAL LIGHT TUBE

OVERALL


ROOF 4F

3F U2F

2F

1F

Enclosed Space Semi-Open Space Open Space

GF

Three zoning divisions: enclosed, semi-open and open spaces, increase the complexity within the building and create a complete circuit with different lighting effects.

B1F

To amplify stress and pressure in the atmosphere, linear light and reflected light as a highly controlled lighting system are installed in the enclosed space. Visitors would be much more comfortable and relaxed when going into the open space, which is the area most open to the environment with nonfilled direct sunlight.

B2-4F

B5F


DESIGN DEVELOPMENT

Showroom B +19.45m

+15m

+19.45m

+19.45m

+14.65m

+15m

+14.65m

+11.75m

+8.5m

+5m

+11.75m

+7.55m +5.48m

+8.5m

+5m

+1.5m +0m

+7.55m +5.48m

+1.5m +0m

-3.4m -5.15m

-3.4m -5.15m

-6.9m -8.65m

-6.9m -8.65m

-10.4m -12.15m

-10.4m -12.15m

-13.9m -15.65m

-13.9m -15.65m

-17.4m -19.15m

Showroom A

+19.45m

-17.4m -19.15m


You will start the excited experience when getting into the building from car showroom entrance. Emerging when getting into a bright high headroom place from a dark low one. You may want to figure out what’s going on behind that stressed dark space, the light effect in the entrance would visually divide the space to improve the overall experience.

OFFICE & GOLF HAZAED

When arriving to the showroom in the 2/F, a dark room with strong horizontal linear sun light would be projected from the wall, which will highlight the most important part of the area. The car surface will reflect the light, creating a dynamic effect. Furthermore, to improve the lighting effect on the vertical wall’s opening, the wall edge with different angle will provide a certains brightness on the edge but it still keep the simplisty expression. The colour will change in different, which is just like a changeable picture stick on the wall and decorate the interior space.

CAR SHOWROOM C

CAR SHOWROOM A

Showroom C

CAR SHOWROOM B


The basement car park is emphasis on the relationship between the light and shadow. entrance is from Latrobe street. The artificial light will be reflected from the slopped ceiling onto the slab, which can ensure the light can be equally distribution and car’s shadow will be extend to the route. It make the car park become unique design when comparing to the other typical once, it create a excited experience for the driver since they just need to emphasis on the car’s shadow casted on the slab to realized whether there still have free car par space or not.


VELOCITY Type: Location:

High-rise office headquarters for financial company Ice House Road, Central, Hong Kong


Central is the heart of financial business district in Hong Kong. Most of the famous financial towers are located there, e.g. IFC, exchange Square, HSBC etc, where adding a new financial headquarter strengthens the prosperous image strongly. Moreover flow of vehicles (on Connaught Rd C) is quite fast, which is similar to operation of a financial headquarter, where everything is done as fast as possible, since ‘TIME IS MONEY’, which sheds light upon the theme of my design, ‘VELOCITY’.


Space + Speed + Identification i. Set back from South to create Open space ii. Curved wall face to the main road - - draw attention from main road iii. Extrude lower part of Nort-East corner to specify headquarters iv. Welcome people & specify main entrance

CORE

v. Side core located at West since view is blocked by neigbhour building

Site Building > 100m Building < 100m Footbridge Main road


2/F - Coustomer Service

8/F - Sky Garden & Exhibition

1/F - Coustomer Service

4/F - Headquaters

G/F - Main Lobby

3/F - Heaquaters


NEW TREND of Financial Headquarter It is tend to create unstressed area for the officers to rest by providing different modes of entertainment. The entertaining area is distribute into three parts: open spaces, flat roof, wooden balcony and onto different floors, creating inter-communication.

Health Core & Community Garden

3F

SPA & Community Garden

4F

Health Core & Community Garden

5F

SYMBOLISM PATTERN: Horizontal & Denser MATERIAL: WOODEN FACADE - Induce a heavy yet peaceful feeling

SUSTAINABLE DESIGN STRATIGIES

Game Room

6F

- Act as shading device - Prevent overheating & direct sunlight in to office - Sound insulation PRIVACY Denser pattern for higher privacy usage (e.g. changing room and SPA area)

Community Garden

7F


GRAPHIC DESIGN


PLAN

ELEVATION

SECTION


Having a new way – simple, athletic, - can give him a newborn in his career, even his life. A simple geometry, pure, less ornamentation envelop that create a gesture of true and cordial. Moreover, it will give a great contrast with the interior space - use a sort of unexpected mystery lighting effect. Visitors will feel excited after entering this building. This building will create a dramatic uncertainty lighting effect, such as colour, shadow pattern and light source in different period of time.

Alexander George Barlow was a highly innovative pioneer of the car retail industry in Melbourne, was one of the high fashion talent. All his buildings were in temporary architectural style, post-modernism. The way that it used of ornaments, colour and material truly reflect his characteristic – show off. However it is also the reason that he got financial problem in his career life.

Innovation

MYSTERY BOX

Entrance from Mackenzie Street

Site plan (1:1000)

Plans

B5F

B2-4F

B1F

GF

1F

2F

U2F

3F

4F

ROOF

Design narrative

-17.4m

-13.9m

-10.4m

-6.9m

-3.4m

+1.5m

+5.48m

+7.55m

+14.65m

+19.45m

Enclosed space

Spacial diagram

Semi-open space

Open space

Central Light Tube

-19.15m

-15.65m

-12.15m

-8.65m

-5.15m

+0m

+5m

+8.5m

+11.75m

+15m

+19.45m

Showroom C

To improve the feeling of stressful, pressure, Linear light and reflected light as a highly controlled lighting system are installed in the enclosed space. Visitors would much comfortable and relaxful when getting into the open space, where is the most open up to the environment area by using non-filled direct sun light.

3 zoning division with enclosed, semi open and open space will increase the complexity within building and create complete circuit by using different light effect.

OVERALL

WINTER

SUMMER

Part Section

SECTION B-B (1:300)

SPRING & AUTUMN

SECTION A-A (1:300)

-17.4m

-13.9m

-10.4m

-6.9m

-3.4m

+1.5m

+5.48m

+7.55m

+14.65m

+19.45m

Showroom A

Shadow analysis

Showroom B

Inter-locking Boxs

i. Building formed by simple boxes ii. Link space together by interlocking boxes iii. Create the heat of building – Central light tube according to shadow analysis iv. Create a stationary point to view showroom along curve wall

Curved Wall

Simple Geometry

Program

-19.15m

-15.65m

-12.15m

-8.65m

-5.15m

+0m

+5m

+8.5m

+11.75m

+15m

+19.45m

Car showroom B

Car showroom A

Car showroom

Corridor to Car show room B

Car showroom B

North elevation (1:400)

Car showroom C

Concrete wall with different angle

Office & Golf Hazard

West elevation (1:400)

Car Park

South elevation (1:400)

Car park

Barlow Apartment

Car Park

Visual analysis


semi final portfolio