Wales & The Cotswolds Rondreis (PDF)

Page 1


Deze gratis reisgids bevat 3 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis door Wales & the Cotswolds.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid. Koop nu de digitale (pdf – 125 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 120 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

ďƒœ Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

2


Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

3


Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

4


INLEIDING Wales mag dan wel een klein zijn qua oppervlakte (20.768 km²), toch is hier verrassend veel te zien en te doen. Terwijl de Keltische naties zoals Schotland en Ierland, internationaal veel meer aandacht krijgen, moet Wales er niet voor onderdoen. De landschappen van Wales zijn verrassend mooi en gevarieerd. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Er zijn tal van manieren om de adembenemende kustlijn, de ruige toppen en de groene valleien te verkennen. Wales heeft in de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd als een mekka voor avonturiers. Ook als het gaat om historische bezienswaardigheden heeft Wales heel wat te bieden. Van oude kastelen tot meer recent industrieel erfgoed, aangevuld met charmante steden en dorpen. De historische bezienswaardigheden zijn hier nog authentiek en in tegenstelling tot andere landen worden ze niet dagelijks overspoeld door hordes toeristen. Op deze twee weken durende reisroute kan je bovendien ook een omweg maken naar Engeland om de charmante en pittoreske regio van The Cotswolds te bezoeken, niet ver van de Welshe grens. Je reis begint in de Welshe hoofdstad Cardiff. Van daaruit rij je in westelijke richting langs de zuidkust naar St Davids, Pembrokeshire. Je vervolgt je weg richting het noorden, langs de westkant van Wales naar Snowdonia National Park, het schiereiland Llyn en Anglesey. Na een bezoek aan de noordkust van Wales ga je terug naar het zuiden naar Hay-on-Wye en de Brecon Beacons. Daarna steek je de grens met Engeland over, hier maak je kennis met The Cotswolds en verschillende andere bezienswaardigheden in de omgeving. Tot slot brengt deze rondreis je terug naar Cardiff.

Totale afstand: 1.926 km Je reis naar Wales voorbereiden? Boek je hotels snel online via deze link bij Booking. Wil je graag tickets of georganiseerde tours boeken in Wales? Boek je tickets online bij GetYourGuide. Een auto huren in Wales? Boek je huurwagen online bij Sunnycars. Op zoek naar goedkope vliegtickets naar Wales? Boek je vliegtickets via Cheaptickets.

Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

5


Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

6


DAG 1: CARDIFF EN OMGEVING Je reis door Wales start in de hoofdstad Cardiff en omgeving.

• • • •

Afstand: 69 km Start: Cardiff Einde: Cardiff Highlights: •

Stadswandeling door Cardiff

St Fagans National Museum of History

Castell Coch

Caerphilly Castle

Rhondda Heritage Park

Wil je graag tickets of georganiseerde tours boeken in Cardiff? Boek je tickets online bij GetYourGuide. •

Boek je Cardiff hop-on/hop-off bustour

• •

Zo kan je een wandeltour boeken in Cardiff Of een daguitstap en zo Zuid-Wales verkennen

1

Cardiff is niet alleen de hoofdstad van

Wales. Het is ook de grootste stad van het

constituerende land. Hier komt de National Assembly van Wales samen en het is ook

de belangrijkste plaats voor de media, het bedrijfsleven en cultuur. In de loop van de 21ste eeuw is Cardiff getransformeerd tot een stad met internationale allure.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

7


Cardiff stadswandeling Een goed beginpunt voor je stadswandeling is de havenbuurt van Cardiff.

• • •

A

Afstand: 8.5 km Start: Cardiff Bay Einde: Llandaff Cathedral

Cardiff Bay was ooit een bruisende haven, maar vandaag is het vooral een chique buurt bij het water met heel wat moderne gebouwen en tal van bars en restaurants.

Wandel rustig rond door het Cardiff Bay Wetlands Reserve op weg naar de oude havendokken. Daar kan je het museum Techniquest bezoeken. Cardiff Bay, Cardiff CF10 5SD // GPS: 51.460986, -3.168032

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

1

Techniquest

is een gezinsvriendelijk wetenschapsmuseum waar jong en oud

spelenderwijs bijleren over wetenschap en technologie.

Techniquest, Stuart Street, Cardiff CF10 5BW // GPS: 51.462595, -3.168020 // https://www.techniquest.org

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Ga verder naar Landsea Gardens langs de kade van Cardiff Bay Trail. Voorbij de jachthaven kom je uit bij de Welsh National Assembly.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

8


Senedd - © Shutterstock

B

De

Welsh National Assembly Building (Senedd)

is het parlementsgebouw van

Wales. Het werd geopend door Queen Elizabeth II op St David's Day in 2006. Het

ontwerp is van architect Richard Rogers, die de Pritzker Prize won. Het gebouw heeft tal van opvallende visuele kenmerken. Welsh Senedd, Pierhead Street, Cardiff CF99 1NA // GPS: 51.463709, -3.162411

Wandel in noordwestelijke richting over het ovale plein dat bekend staat als Roald Dahl Plass. Het plein is vernoemd naar de beroemde kinderboeken schrijver die in Cardiff is geboren. Op het plein vind je nog één van de bekendste gebouwen van Cardiff: het Wales Millennium Centre.

C

Het

Wales Millennium Centre

is een cultureel centrum waar opera, ballet,

hedendaagse dansvoorstellingen, theater, komedie en musicals te zien zijn. In totaal

huizen er acht kunstorganisaties. Het iconische gebouw is ontworpen door Jonathan Adams, van het lokale architectenbureau Percy Thomas Architects. Het was een belangrijke mijlpaal in

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

9


de ontwikkeling van Cardiff Bay. Het gebouw werd in twee fases geopend, eerst in 2004 en daarna in 2009. In het ontwerp werden lokale Welshe materialen gebruikt waaronder veel leisteen, metaal, hout en glas. De buitenkant van het gebouw is bekleed met gekleurde Welshe leisteen en het heeft een opvallende bronskleurige koepel die bestaat uit staal dat is behandeld met koperoxide. In de koepel boven de hoofdingang staat een inscriptie uit de Romeinse klassieke literatuur. Er staat in het Welsh: 'Creating truth like glass from inspiration's furnace' en in het Engels 'In these stones horizons sing'. Millennium Wales, Bute Place, Cardiff Bay CF10 5AL // GPS: 51.464865, -3.163162 // https://www.wmc.org.uk

Nadat je Cardiff Bay hebt verkend, trek je naar het oudere deel van het stadscentrum, iets meer dan 3 km verderop. (Als je met de auto rijdt, kan je op verschillende plaatsen in de buurt van het centrum parkeren, onder andere op de parkeerplaats bij het centraal station van Cardiff). Ga naar St Mary's Street, waar je de ingang vindt van een van de beste Victoriaanse winkelstraten van Cardiff: Royal Arcade.

D

De

Victorian arcades

lokken al meer dan 100 jaar shoppers naar Cardiff. Er zijn

verschillende sierlijke, overdekte winkelgalerijen te vinden in het centrum van de stad.

De Royal Arcade is de oudste, die dateert uit 1858. Als je door de galerij loopt, neem dan zeker een kijkje bij Wally's Delicatessen dat hier al meer dan 60 jaar gevestigd is. Ga verder naar het noorden voor meer overdekte galijeren in de buurt van Castle: Castle Arcade, High Street Arcade, en Duke Street Arcade. Hoewel deze winkelruimtes duidelijk zijn geëvolueerd en veranderd in de loop van de tijd, hebben ze nog steeds hun kenmerkende traditionele charme. Royal Arcade, Cardiff CF10 1AE // GPS: 51.478442, -3.177174 // http://thecityofarcades.com/arcade/royal-arcade/

Ga verder naar het noorden vanaf Castle Quarter om het kasteel te bereiken.

Wil je graag tickets of georganiseerde tours boeken in Cardiff? Boek je tickets online bij GetYourGuide. •

Boek je Cardiff hop-on/hop-off bustour

• •

Zo kan je een wandeltour boeken in Cardiff Of een daguitstap en zo Zuid-Wales verkennen

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

10


Cardiff Castle - © Shutterstock

E

Cardiff Castle

is een middeleeuws kasteel en een toonbeeld van de neogotische

heropleving. Het originele “motte-and-bailey” kasteel werd gebouwd in de 11e eeuw

door Normandische veroveraars. Het werd gebouwd op een ouder Romeins fort uit de 3e eeuw. Tijdens de twaalfde eeuw werd het kasteel herbouwd in steen. De structuren werden ook nog aangepast in de 13e en 15e eeuw. Net als vele andere kastelen werd het meermaals aangevallen en veranderde het doorheen de geschiedenis erg vaak van eigenaar. In de 18e eeuw kwam het kasteel in handen van de Stuart Dynastie en werd het eigendom van de Markiezen van Bute. Captain Brown en Henry Holland werden ingezet voor de renovatie. Het kasteel werd omgevormd tot een Georgisch herenhuis en het terrein er rond werd aangelegd. Een groot deel van de oudere bouw werd in deze periode gesloopt. De familie maakte een fortuin dankzij de kolenindustrie in de regio in het eerste deel van de 19 e eeuw. De 3e Markies van Bute transformeerde het kasteel in de huidige neogotische stijl. De werken werden voortgezet onder de 4e markies van Bute in het begin van de 20e eeuw, maar de landerijen van Bute werden geleidelijk aan genationaliseerd of verkocht totdat het kasteel zo'n beetje alles was wat er nog overbleef van het imperium van de familie. Het werd aan de stad Cardiff geschonken toen de 4e markies van Bute in 1947 stierf.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

11


Naast een bezoek aan het kasteel zelf, kan je ook het 'Firing Line' regimentsmuseum en documentatiecentrum bezoeken op het kasteeldomein. Cardiff Castle, Castle Street, Cardiff CF10 3RB // GPS: 51.482244, -3.181154 // https://www.cardiffcastle.com

Ga vanaf het kasteel naar het noorden en ga dan naar het noordwesten langs het South African War Memorial en het stadhuis van Cardiff om het Nationaal Museum van Cardiff te bereiken.

F

Het National

Museum and Art Gallery of Cardiff hoort bij het National Museum of

Wales. De toegang is gratis, maar je kan altijd een donatie geven. Het National Museum

of Wales werd in 1905 opgericht en kreeg twee jaar later een koninklijk charter. Het huidige gebouw werd vanaf 1912 gebouwd, maar door de Eerste Wereldoorlog ging het pas in 1922 open en werd het pas in 1927 officieel ingehuldigd. Het museum heeft collecties archeologie, plantkunde, zoölogie, geologie en kunst. In 2011 werd het Clore Discovery Centre opgericht. Dit biedt bezoekers een praktisch overzicht van de 7,5 miljoen voorwerpen in het museum. In 2011 werd ook het National Museum of Art geopend. Het herbergt een indrukwekkende collectie oude meesters, waaronder Rembrandts 'Portret van Catharina Hooghsaet'. Dat werd aangekocht in 2016 en wordt hier permanent tentoongesteld. Er is een galerij gewijd aan het Britse mecenaat van de 18e eeuw en een uitgebreide collectie Franse kunst met werken van Monet, Cezanne en Honoré Daumier. Natuurlijk zijn er ook werken te zien van beroemde Welshe kunstenaars. Er hangt ook een werk van Picasso: 'Nature Morte au Poron'. Dat werd aangekocht in 2009. National Museum of Cardiff, Cathays Park, Cardiff CF10 3NP // GPS: 51.485605, -3.177131 // https://museum.wales/cardiff/

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

12


National Museum - © Shutterstock

Keer terug naar het kasteel en ga westwaarts naar Bute Park.

G

Bute Park is een park van 53 hectare met landschapstuinen. Het maakte vroeger deel uit van het kasteeldomein. Bij de oever van de rivier de Taff vind je recreatieterreinen,

arboretums en bloementuinen. Verder vind je fraaie houtsnijwerken die zijn gemaakt van boomstronken. Aan de oostelijke kant van het park vind je het Dock Feeder Canal, en aan de zuidkant tref je de Gorsedd Stone Circle aan. Dat is een van de staande steencirkels die zijn aangelegd voor de National Eisteddfod van Wales. De National Eisteddfod of Wales is een acht dagen durend festival dat beschouwd wordt als het grootste muziek- en poëziefestival van Europa. Het wordt traditioneel gehouden in de eerste week van augustus en de ceremonies en wedstrijden zijn in het Welsh. In de afgelopen jaren zijn er echter pogingen geweest om meer niet-Welsh-sprekers aan te moedigen om mee te doen aan het evenement.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

13


De Eisteddfod vindt elk jaar plaats op een andere locatie, maar een aantal activiteiten gaan altijd door in Bute Park, waaronder 'Sparks in the Park', een jaarlijkse vuurwerkshow voor Guy Fawkes Night, en de jaarlijkse Royal Horticultural Society (RHS) Show Cardiff. Bute Park, Cardiff, CF10 3ER // GPS: 51.484589, -3.185285

Steek de rivier over op de voetgangersbrug en wandel door de Sophia Gardens langs het Sport Wales National Centre en Sophia Gardens Cricket Ground. Vervolg je weg langs de Cardiff Metropolitan University en ga dan naar het zuiden om de Llandaff Cathedral te bezoeken.

H

Llandaff Cathedral is een van de twee kathedralen in de stad. De andere is Cardiff Cathedral. Het huidige gebouw komt voort uit een eerdere kathedraal die in de 12 e eeuw

werd gebouwd. De kerk werd meermaals zwaar beschadigd tijdens de opstand van Owain Glyndŵr in 1400, tijdens de Engelse Burgeroorlog en opnieuw tijdens de Grote Storm van 1703. Na nog meer zware stormen in de jaren 1720 werd de kathedraal vanaf 1734 gereconstrueerd. In de Tweede Wereldoorlog was er nog maar eens schade aan de kathedraal toen een parachutemijn in de buurt werd gedropt tijdens de Cardiff Blitz. Er kwamen grote reconstructiewerkzaamheden aan te pas. Opvallende kenmerken van het interieur van de kathedraal zijn een 10e-eeuws Keltisch kruis en het triptiek, geschilderd door D.G. Rossetti. Ten zuiden van de kathedraal bevindt zich de St. Teilo's Well, een heilige bron die wordt geassocieerd met de Welshe heilige die in de 6e eeuw bisschop van de kathedraal was. Een stukje verder naar het zuiden liggen de ruïnes van de residentie van de bisschoppen van Llandaff. Het was een kleine middeleeuwse vesting waarvan nu alleen nog het poortgebouw bewaard is gebleven. Het hoofdgebouw zou door de bisschoppen tijdens de Owain Glyndŵr rebellie verlaten worden en tijdens de Engelse Burgeroorlog zijn verwoest. Llandaff Cathedral, Cathedral Close, Cardiff CF5 2LA // GPS: 51.495756, -3.217793

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

14


Llandaff Cathedral - © Shutterstock

Nu je wat tijd hebt genomen om Cardiff te verkennen, verlaat je de stad om enkele andere belangrijke bezienswaardigheden in de omgeving te bezoeken. Ten westen van Cardiff vind je een interessant openluchtmuseum.

2

Het

St Fagans National Museum of History

is een must-see voor iedereen die

geïnteresseerd is in de traditionele Welshe manier van leven. Hier vind je een scala

aan oude gebouwen die opnieuw zijn opgetrokken om een klassiek Welshe dorp te creëren. Veertig gebouwen werden hierheen gebracht vanuit verschillende locaties in Wales. Het openluchtmuseum bevindt zich op het terrein van St Fagan's Castle, een Elizabethaans landhuis. In 2018 werd een verbouwing van 30 miljoen pond aan de site voltooid. Naast de oude gebouwen, kan je ook demonstraties van traditionele ambachten zien. Er is een werkende smederij, een pottenbakker, een wever, een molenaar, een klompenmaker en er zijn meel- en wolmolens. Er is ook een kleine boerderij met vee. St Fagan’s National Museum of History, Cardiff CF5 6XB // GPS: 51.486853, -3.273050

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

15


De volgende stop is een fantasievol brouwsel uit de levendige verbeelding van William Burgess, die door de 3e Markies van Bute vrij spel kreeg om deze zomerresidentie voor de familie in de 19e eeuw te creëren.

Castell Coch

is een fantastische, kleurrijke creatie van hooggotische

weelde en middeleeuwse nabootsing. Over the top is het zeker, maar de opzichtige en extravagante vertoning heeft toch fraaie elementen zoals de geschilderde plafonds, marqueterie en meubels. Castell Coch, Cardiff CF15 7JS // GPS: 51.535833, -3.254801 // https://cadw.gov.wales/visit/places-to-visit/castell-coch

Castell Coch - © Shutterstock

4

Caerphilly Castle is het grootste kasteel in Wales en een van de grotere middeleeuwse kastelen van West-Europa. In de 13e eeuw was het een staaltje van militaire techniek.

Voor zijn tijd was het revolutionair in het gebruik van water als verdedigingsmiddel. Het was ook het eerste echt concentrische kasteel in Groot-Brittannië. Aangezien er weinig latere verbouwingen zijn geweest, is dit een zeer zuiver voorbeeld van de militaire architectuur van het einde van de 13e eeuw. Omdat het ook maar kort dienst heeft gedaan voor militair gebruik, kunnen toeristen vandaag de dag genieten van een grotendeels authentiek kasteel.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

16


Caerphilly

Castle,

Castle

Street,

Caerphilly

CF83

1JD

//

GPS:

51.576109,

-3.220249

//

https://cadw.gov.wales/visit/places-to-visit/caerphilly-castle

Caerphilly Castle - © Shutterstock

5

Tot de late 20e eeuw was Rhondda valley een van de belangrijkste steenkoolgebieden ter wereld. In een gebied dat slechts 26 km lang is, waren er ooit meer dan 53 actieve

kolenmijnen. Rhondda

Heritage Park is een van de ankerpunten van de Europese Route van

het Industrieel Erfgoed. Het ligt op het terrein van de voormalige Lewis Merthyr Colliery en biedt bezoekers rondleidingen aan door een van de oude mijnschachten. De rondleidingen worden gegeven door voormalige mijnwerkers. Zij werpen graag een licht op het leven van de mijnbouwgemeenschap die hier tot in de jaren 80 van de vorige eeuw heeft bestaan. Rhondda Heritage Park, Coedcae Road, Pontypridd CF37 2NP // GPS: 51.610465, -3.386803 // https://www.rctcbc.gov.uk/EN/Tourism/RhonddaHeritagePark/Home.aspx

 Op zoek naar een hotel in Cardiff? Kijk hier voor speciale aanbiedingen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

17


Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

18


Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

19


Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

20


DAG 2: VAN CARDIFF NAAR THE GOWER Vandaag rij je vanuit Cardiff langs de zuidkust naar the Gower Peninsula.

• • • •

6

Afstand: 124 km Start: Cardiff Einde: The Gower Peninsula Highlights: •

Penarth

Dunraven Castle

Porthcawl

South Wales Miners Museum (optioneel)

National Waterfront Museum

Clyne Gardens (optioneel)

The Mumbles

The Gower Peninsula

In de Victoriaanse tijd was Penarth een populaire vakantiebestemming. Veel bewoners uit de Midlands en Westland in Engeland kwamen naar hier om dagtochten naar de

valleien van Zuid-Wales te maken. De meesten kwamen hier met de trein aan, maar tot 1903 was er ook een stoomveerboot vanuit Cardiff. Bezoekers genoten van een wandeling langs de kust. Een groot deel van de grote victoriaanse en edwardiaanse architectuur is nog steeds bewaard gebleven en Penarth is nog steeds geliefd voor vakanties aan zee. Penarth heeft een aanzienlijke gepensioneerde bevolking, maar het is nu ook steeds meer de thuisbasis van pendelaars die in Cardiff werken. De oude pier en het paviljoen zijn tussen 2011 en 2013 opgeknapt en vormen een toeristische trekpleister. Bekijk de Penarth Marina op de oude dokken. Marine Parade staat bekend als 'Millionaires' Row' en is de wijk van de rijke bewoners. Dit is een van de meest welvarende delen van de regio. Penarth, Wales // GPS: 51.438923, -3.173537

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

21


Penarth - © Shutterstock

Ga zuidwaarts naar Barry en dan westwaarts richting Cardiff Airport om bij het bekende Dunraven Castle te komen.

De ruïnes van

7

Dunraven Castle

liggen middenin een reeks rustige tuinen aan de

zuidkust. De overblijfselen zijn die van een raketvormig jachthuis dat in het begin van

de 19 eeuw werd gebouwd en later uitgebreid werd gewijzigd. Het kasteel werd gebouwd op de e

plaats van verschillende vroegere vestingwerken, waarvan de eerste vermoedelijk in de 12e eeuw door Arnold le Boteler (Butler) werden gebouwd. Wandel vanaf de burcht naar het natuurreservaat van Witches Point. De ruïnes van het kasteel zijn een van de attracties van Glamorgan Heritage Coast, vlakbij vind je ook het Heritage Coast Visitor Information Centre. Bewonder ook Dunraven Bay, een prachtige, beschutte baai met kliffen en rotsen die erg populair is bij fossielenverzamelaars. Dunraven Castle, St Brides Major, Bridgend CF32 0RP // GPS: 51.443129, -3.602520

Ga naar het noorden richting Bridgend, een beetje naar het westen, en reis dan terug naar de kust om Porthcawl te bereiken.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

22


8

Porthcawl

is een andere oude badplaats in Zuid-Wales. Het is nog steeds een

uitgelezen vakantiebestemming voor veel Britten. De zandstranden zijn ideaal voor

een traditionele 'bucket and spade' strandvakantie met de kinderen. Het heeft ook een aantrekkelijke promenade en een paviljoen. Een opmerkelijke bezienswaardigheid: de kermis van Coney Beach, die is geïnspireerd op het pretpark Coney Island in New York. De promenade werd gebouwd ter herdenking van het Gouden Jubileum van koningin Victoria in 1887 en in het Grand Pavilion uit 1932 gaan vaak populaire shows door, waaronder de jaarlijkse pantomime. Hoewel het nog steeds een populaire vakantiebestemming is, heeft het toerisme van Porthcawl te lijden gehad onder de sluiting van de kolenmijnen in de valleien van Zuid-Wales. Vroeger kwamen heel wat mijnwerkers hier jaarlijks hun twee weken zomervakantie spenderen. Porthcawl, Wales // GPS: 51.476202, -3.705367

Als je meer wilt bijleren over het vitale belang van de mijnbouw in deze regio, dan moet je zeker een bezoek brengen aan het mijnmuseum in Zuid-Wales. Ga langs de M4 naar het noordwesten en maak een omweg naar het noordoosten als je het museum wilt bezoeken. Geen zin in het museum? Ga dan verder op de M4 en neem de A483 naar Swansea. ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

A

In Cynonville, meer bepaald in het Afan Forest Park Visitor Centre, ligt het South Wales

Miners’ Museum dat je alles leert over de kolenindustrie en het leven van de vroegere

mijnwerkers. Je ziet er onder andere een replica van een mijntunnel waar modellen van kinderen door de ondergrondse ruimte kruipen, en een stal met een model van een mijnwerker, zijn “pit pony” en kar. Buiten vind je een smidse, een lampenkamer en nog veel meer. South Wales Miners’ Museum, Afan Forest Park, Cynonville, Port Talbot SA13 3HG // GPS: 51.641901, -3.705401

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Swansea lijkt niet meteen de meest aantrekkelijke of verleidelijke stad. Het stadscentrum werd immers bijna volledig herbouwd na bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag domineren grimmige torenflats de skyline. Maar toch heeft Swansea wel wat aantrekkelijke troeven die je op het eerste gezicht niet ziet.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

23


Zo zijn er nog een aantal charmante authentieke plaatsen in het oude stadscentrum die de moeite waard zijn, net als de chique buitenwijk van Uplands en de jachthavenontwikkeling rond de oude dokken. Als je meer tijd hebt, kan je die plek misschien wat beter leren kennen. Wat minder tijd? Bezoek dan in ieder geval het National Waterfront Museum.

9

Het

National Waterfront Museum

is ongetwijfeld een van Swansea's meest

populaire toeristische attracties. Het vertelt het menselijke verhaal van de Welshe

industrie en innovatie van de afgelopen 300 jaar. Het museum maakt deel uit van het National Museum of Wales en is een ander ankerpunt van de Europese Route van het Industrieel Erfgoed. Het museum heeft interactieve tentoonstellingen rond zeevaart, transport, technologie en detailhandel. Het museum is gehuisvest in een groot nieuw leisteen- en glasgebouw, dat is geïntegreerd in een oud magazijn. National Waterfront Museum, Oystermouth Road, Swansea SA1 3RD // GPS: 51.616679, -3.939026 // https://museum.wales/swansea/

National Waterfront Museum - © Shutterstock

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

24


Als je in Swansea bent, kan je ook de tropische tuinen van Plantasia en het Swansea Museum bekijken. Er is ook het Dylan Thomas Centrum, een permanente tentoonstelling gewijd aan de beroemde dichter uit de stad. Ga de A4067 op rond de grote, indrukwekkende baai van Swansea om de Mumbles te bereiken. Onderweg kan je ook stoppen bij de Clyne Gardens. ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

B

De

Clyne Gardens hebben een gevarieerde collectie planten. Ze staan internationaal

vooral bekend om hun prachtige rhododendron-, pieris- en enkianthusstruiken. De

tuinen liggen op het terrein van Clyne Castle, dat in 1860 door William Graham Vivian werd aangekocht. Hij plantte enkele opmerkelijke bomen die hier nog steeds te zien zijn. Het landgoed ging in 1921 over naar zijn neef Algernon, die het tot zijn dood in 1954 in bezit had. Hij had de grootste invloed op de tuinen zoals we die nu zien. Het eikenbos is echter veel ouder. Dat is een overblijfsel van Clyne Forest, wat tijdens de Normandische bezetting van de 11e eeuw erg belangrijk was. Clyne Gardens, Mayals, Swansea SA3 5BW // GPS: 51.595941, -4.002799 // https://www.swansea.gov.uk/clyne

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

10

The Mumbles is al sinds 1807 de badplaats van Swansea, toen werd de Oystermouth Railway, die oorspronkelijk werd gebouwd om kolen te vervoeren, aangepast voor

passagierstreinen. Deze spoorlijn was ook de eerste passagierslijn ter wereld. Helaas werd de route in 1960 gesloten. The Mumbles is nog steeds een aangename ouderwetse badplaats en een populaire toeristische bestemming, vooral tijdens de zomermaanden. Geniet van Oystermouth Castle op de heuvel, de oude pier en een aantal andere bezienswaardigheden. The Mumbles, Swansea, Wales // GPS: 51.576444, -3.999123

11

The Gower Peninsula

is het meest westelijke deel van het Welshe graafschap

Glamorgan. Het werd in 1956 de eerste “Area of Outstanding Natural Beauty” van het

Verenigd Koninkrijk. Dit landschap was de inspiratiebron voor het werk van dichter Dylan Thomas. Het beschikt over wilde heidevelden, eikenbossen, duinen, kalkstenen kliffen en

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

25


zandstranden. Je vindt hier ook het strand van Llangennith, dat populair is bij surfers. Rhossili Bay is dan weer uitgeroepen tot een van de beste stranden van Groot-Brittannië. Een andere mooie plek is het kleine, afgelegen strand van Pwll Du. Als je zin hebt om te wandelen, is The Gower een populaire bestemming voor een wandelvakantie. Het biedt een aantal prachtige kustpaden en wordt vaak beschouwd als een van de meest schilderachtige stukken van het Wales Coastal Path, dat zich uitstrekt langs de hele kustlijn van Wales. Als je iets spannenders wilt proberen, is “coasteering” een populaire activiteit. Je verkent de kustlijn op een avontuurlijke manier door te klauteren op kliffen, te wandelen door getijdenpoelen, te zwemmen, enzovoort. The Gower staat niet alleen bekend om zijn natuurlijke bezienswaardigheden, maar ook om zijn geschiedenis. Hier liggen meer dan 1200 archeologische vindplaatsen, waaronder grotten, forten uit de ijzertijd, kerken, middeleeuwse kastelen, een vuurtoren en nog veel meer. Het Gower Heritage Centre, een plattelandsmuseum rond een werkende 12 e-eeuwse watermolen, is een andere interessante site die een bezoek zeker waard is. The Gower, Wales // GPS: 51.588808, -4.175772

Rhossili Bay, Gower Peninsula - © Shutterstock

 Op zoek naar een hotel in The Gower? Klik hier voor aanbiedingen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

26


Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

27


DAG 3: VAN THE GOWER NAAR ST DAVIDS Je laat The Gower achter je om deze rondreis langs de zuidkust te vervolgen naar het prachtige Pembrokeshire National Park. Onderweg zie je nog enkele bezienswaardigheden voor je de dag beëindigt in St Davids. Vanaf The Gower rij je naar het noordoosten, daarna steek je de rivier de Loughor over in noordwestelijke richting en ga je naar Llanelli. Llanelli is een andere traditionele industriestad van Zuid-Wales en is ook beroemd voor rugby. Wandel of fiets op het Millennium Coastal Path of ga flamingo's spotten in het Wetland Centre. We raden je ook aan om Parc Howard te bezoeken.

• • • •

Afstand: 225 km Start: The Gower Peninsula Einde: St Davids Highlights: •

Parc Howard (optioneel)

Kidwelly Castle (optioneel)

Carmarthen

Laugharne (optioneel)

Pembrokeshire National Park

Tenby

Carew Castle & Tidal Mill

Manorbier Castle (optioneel)

Barafundle Bay Beach (optioneel)

St Govan’s Chapel (optioneel)

Pembroke Castle

Little Haven (optioneel)

St Davids

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

A

Parc Howard

is een museum in Llanelli. Het is gevestigd in een villa uit 1885 die

destijds werd gebouwd voor de Buckleys, een familie van succesvolle brouwers. Het huis

en een waardevolle collectie voorwerpen werden in 1912 aan de stad geschonken. Nu bezit het museum de grootste openbare collectie van Llanelli aardewerk en een collectie van fijne kunst en curiosa zoals het Stepney Spare Wheel, dat in 1904 in Llanelli werd uitgevonden. Dat wiel

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

28


werd gebruikt voor vroege motorvoertuigen. Het museum heeft een afdeling over het 'Llanelliverhaal', dat de fascinerende geschiedenis van de stad en haar snelle expansie door de mijnbouw, de industrialisatie en de immigratie vertelt. Llanelli werd de wereldhoofdstad van de productie van blik en werd bekend als 'Tinopolis'. Vandaag is er ook nog een TV-studio die deze naam draagt. Parc Howard Museum, Felinfoel Road, Llanelli SA15 3LJ // GPS: 51.689378, -4.160045 // http://www.parchoward.org.uk/museum.html

Ga naar het noordwesten op de B4308 om Kidwelly Castle te bereiken. Bezoek het kasteel voordat je verder gaat naar Carmarthen.

B

Kidwelly Castle is oorspronkelijk gebouwd als verdedigingslinie tegen de Welsh tijdens de Normandische bezetting, al viel het toen wel een aantal keer in Welshe handen. De

huidige overblijfselen van dit Normandische kasteel dateren van tussen 1114 en 1476. Het kijkt uit over de rivier de Gwendraeth en de stad Kidwelly. Het werd later zonder succes belegerd door Owain Glyndŵr in 1403 en na slechts drie weken afgelost door een Normandisch leger. Het kasteel is relatief goed bewaard gebleven en wordt momenteel beheerd door Cadw, de erfgoedafdeling van de Welshe regering. De liefhebbers van Monty Python kennen dit kasteel: het verscheen in de allereerste scène van het iconische Monty Python en de Heilige Graal. (Hoewel de daaropvolgende close-ups in Doune Castle in Schotland zijn opgenomen.) Spokenjagers moeten hun ogen open houden op het platteland rondom het kasteel voor het “spook zonder hoofd” van Gwenllian ferch Gruffydd, de vrouw van een Welshe prins. Ze werd in 1136 door de Normandiërs onthoofd en zou in de omgeving rond het kasteel ronddwalen. Kidwelly Castle, Castle Road, Kidwelly SA17 5BQ // GPS: 51.739241, -4.306156 // https://cadw.gov.wales/visit/placesto-visit/kidwelly-castle

Je reis naar Wales voorbereiden? Boek je hotels snel online via deze link bij Booking. Georganiseerde tours boeken in Wales? Boek je tickets online bij GetYourGuide. Een auto huren in Wales? Boek je huurwagen online bij Sunnycars. Op zoek naar goedkope vliegtickets naar Wales? Boek je vliegtickets via Cheaptickets.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

29


Kidwelly Castle - © Shutterstock

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Ga noordwaarts op de A484 om bij Carmarthen te komen.

12

De historische stad

Carmarthen heeft een aantal opmerkelijke bezienswaardigheden.

Het heeft een rijke geschiedenis en een duidelijke link met de legendes van koning

Arthur. Tovenaar Merlijn zou in een grot in de buurt zijn geboren. De Welshe naam van de stad, Caerfyrddin, komt mogelijk van 'Merlijn's Fort'. Merlijn's naam kan echter ook zijn afgeleid van de Welshe naam van de stad “Myrddin”. Er is ook de legende van de boom Merlin's Oak die de ondergang van de stad zou betekenen als hij omviel. De beroemde eik zou in 1856 zijn afgestorven. Een stukje van de boom wordt bewaard in het Carmarthenshire County Museum. Het is een bloeiende stad. Bezoek hier enkele historische bezienswaardigheden, waaronder de ruïnes van het kasteel van Carmarthen. Het kasteel werd voor het eerst gebouwd in 1100 en werd meerdere malen veroverd en verwoest, en vervolgens in 1190 weer opgebouwd in steen. Het kasteel werd veroverd door Owain Glyndŵr in 1405. De vader van Hendrik VII stierf hier in 1456. Het kasteel hoorde toe aan William Herbert tijdens de Rozenoorlogen en aan de

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

30


Parlementaire Strijdkrachten tijdens de Engelse Burgeroorlog. Het werd ook een keer ontmanteld in opdracht van Oliver Cromwell in het midden van de jaren 1600. Er is niet veel meer over van het kasteel, maar je kan wel nog het oude poortgebouw zien, dat Nott Square domineert. The Motte (de heuvel waarop het kasteel stond) is toegankelijk voor het publiek en het Castle House binnen de oude muren, omvat museum en toeristisch informatiecentrum. Camarthen, Wales // GPS: 51.857546, -4.311905

Neem de A40. Als je wil kan je de A4066 naar het zuiden toe nemen om naar Laugharne te gaan. ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

C

Laugharne is een kuststadje dat 20 jaar lang de thuis was van dichter Dylan Thomas en zijn vrouw. Thomas had meerdere eigendommen in het dorp en liet zich voor zijn werk

inspireren door de regio. De meest opvallende van deze eigendommen is 'The Boathouse' waar een aantal van zijn beroemdste werken zijn opgetekend. Dylan Thomas en zijn vrouw Caitlin liggen beiden begraven op het kerkhof van St Martin’s Church, boven het dorp. Wie geen bijzondere belangstelling heeft voor de dichter kan genieten van de schilderachtige gebouwen en uitzichten en van een bezoek aan de ruïnes van het kasteel van Laugharne, dat aan de waterkant staat en uitkijkt op de monding van de Taf. De oorsprong van dit kasteel gaat terug tot in de 12e eeuw, toen er op deze plek een aarde- en houtconstructie werd gebouwd.. Laugharne, Wales // GPS: 51.772177, -4.456913

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

13

Langs de kust van Pembrokeshire, ligt het Pembrokeshire coast path. Het is een van de National Trails in het Verenigd Koninkrijk. Het loopt 186 mijl (299 km) langs de kust

vanaf St Dogmaels tot Amroth. Het grootste deel van de National Trail ligt in het

Pembrokeshire National Park. Het hele parcours afleggen is een hele onderneming - perfect als voor wie op zoek is naar een fysieke en mentale uitdaging. Als je alle beklimmingen en afdalingen onderweg bij elkaar optelt, wordt gezegd dat het wandelen op deze route lijkt op het beklimmen van de Mount

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

31


Everest - bijna 9.000 m hoogteverschil. Gemiddeld duurt het tien tot vijftien dagen voor een relatief fitte en bekwame wandelaar om het pad af te leggen. Wie slechts een deel ervan wil afleggen, kan kiezen uit vijftien verschillende dagwandelingen. Je alle etappes bekijken op de website van Visit Pembrokeshire om er eentje uit te pikken. Langs het parcours kom je een gevarieerd maritiem landschap tegen. Er zijn kalkstenen kliffen, rode zandstenen baaien, vulkanische landtongen, riviermondingen, ondergelopen valleien en natuurlijk tal van mooie stranden. Er is ook een grote verscheidenheid aan flora en fauna te zien. Kijk vooral uit naar wilde kustbloemen en zeevogels. De menselijke geschiedenis op deze route is net zo interessant als de natuurlijke geschiedenis. Je zal sporen zien van menselijke activiteit langs deze kustlijn vanaf de neolithische periode tot nu. Pembrokeshire National Park, Wales // GPS: 51.812071, -5.101106

Geen tijd om een hele dag te wandelen? Bezoek dan evenwel de onderstaande attracties in het National Park voor je naar St Davids gaat. Neem de A477 en de A478 naar Tenby, dat wordt je eerste halte in het Pembrokeshire National Park.

14

Tenby

is een populaire badplaats die in de zomermaanden veel toeristen aantrekt.

Ondanks de drukte is het altijd de moeite waard om de menigte te trotseren. Natuurlijk

is het buiten het hoogseizoen veel minder druk en wat charmanter. Maar eigenlijk maakt het niet uit wanneer je er naar toe gaat. Er is veel te zien in de stad met zijn prachtige stranden en 13e-eeuwse huizen. Ga zeker naar de landtong met uitzicht op de pittoreske haven om de ruïnes van Tenby Castle te zien. Andere opmerkelijke attracties zijn het Tenby Museum, de Art Gallery en het Tudor Merchant's House. Daar wordt het huiselijke leven van het jaar 1500 gereconstrueerd met een koopmanswinkel en een werkende keuken. Bij laagwater kan je over het zand van Tenby naar St Catherine's Island lopen. Daar vind je een Napoleontisch fort en kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog. Vanuit Tenby is het ook de moeite waard om een boottocht naar het nabijgelegen Caldey Island te doen. Caldey is een van de heilige eilanden van Wales. Het is de thuisbasis van cisterciënzer monniken, die een traditie van gebed en rustig spiritueel leven voortzetten die hier al sinds de Keltische tijd bestaat. Dagjestoeristen komen hier in het zomerseizoen genieten van de rustige omgeving en bezoeken de abdij en de prachtige stranden van het eiland. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn bezoeken aan het eiland mogelijk tussen Pasen en eind oktober. Tenby, Wales // GPS: 51.672646, -4.694543

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

32


Tenby haven - © Shutterstock

Neem de B4318 en de A477 vanaf Tenby om bij Carew Castle en Tidal Mill te komen.

15

Carew Castle

is een andere belangrijke attractie binnen het Pembrokeshire Coast

National Park. Het huidige kasteel was oorspronkelijk een Normandisch bolwerk. De

stenen donjon werd rond 1100 door Gerald de Windsor gebouwd. Hij trouwde met prinses Nest in 1095 en het landhuis van Carew was onderdeel van haar bruidsschat. Het gebouw heeft een mengeling van verschillende bouwstijlen, aangezien er in de loop der eeuwen heel wat wijzigingen aan het kasteel zijn aangebracht. De nabijgelegen

Tidal Mill

behoort ook tot het domein. Het is de enige gerestaureerde

getijdenmolen in Wales. De exacte leeftijd van de molen is onbekend, hoewel er in 1542 vermoedelijk een andere molen op de site stond. Het huidige gebouw dateert uit het begin van de 19e eeuw. Hoewel de molen niet meer werkt, is het mechanisme van de molen nog steeds intact. Vanaf het kasteel maak je een korte wandeling naar de molen langs de grote vijver. Carew Castle, Castle Lane, Carew, Tenby SA70 8SL // GPS: 51.698416, -4.830025 // https://www.pembrokeshirecoast.wales/default.asp?PID=262

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

33


Ga zuidwaarts om Manorbier Castle langs de kust van Pembrokeshire te bezoeken. ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

D

Een ander Normandisch kasteel is Manorbier

Castle, opgetrokken in de gelijknamige

stad. De ruïnes van het kasteel liggen op een schilderachtige en afgelegen plek. Gerald

van Wales beschreef Manorbier als 'de gezelligste plek in Wales' - hoewel hij nogal bevooroordeeld was, omdat hij hier in de 12e eeuw was geboren. Het kasteel werd gesticht in de late 11e eeuw door de Anglo-Normandische de Barry familie. Gerald van Wales was de vierde en jongste zoon van William de Barry (die verwant was aan de eerder genoemde prinses Nest). Het kasteel is vandaag de dag in privé-bezit en dient vaak als trouwlocatie. Samen met de tuinen, de duiventil en de molen is het opengesteld voor het publiek. Het kasteel figureerde als 'Cair Paravel' in de Britse versie van The Chronicles of Narnia en de film I Capture the Castle uit 2003 is hier grotendeels opgenomen. Manorbier Castle, Manorbier, Tenby SA70 7SY // GPS: 51.645519, -4.799638 // http://manorbiercastle.co.uk

Volg de kust in westelijke richting tot Barafundle Bay Beach.

E

Barafundle Bay Beach is een van de meest charmante stranden van Pembrokeshire. Het was ooit het privé-strand van de Cawdor Family of Stackpole Court. Vandaag is het

toegankelijk voor het publiek. Hoewel er geen directe toegang tot het strand is, kan je parkeren bij Stackpole Quay (betalend parkeren van maart tot oktober). De wandeling vanaf deze parkeerplaats naar het strand is iets minder dan 1 km over oneffen terrein. Het is zeker de moeite waard. Het strand staat regelmatig op lijsten van topstranden in Groot-Brittannië (en de rest van de wereld). Het werd bekroond met de Seaside and Green Coast Awards op de Wales Coast Awards van 2019. Barafundle Bay Beach, Pembrokeshire Coast Path, Stackpole, Pembroke SA71 5LS // GPS: 51.618390, -4.904097

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

34


Barafundle Bay - © Shutterstock

Verderop langs de kust is een bezoek aan St Govan's Chapel ook de moeite waard.

Tegen de klif bij Bosherston in Zuid-Pembrokeshire vind je een kleine kluizenaarscel waar je alleen komt via een aantal steile stenen trappen. Het kleine bouwwerk uit de 13 e eeuw, is 6,1 bij 3,7 m en gemaakt van lokale kalksteen. Het heeft twee kamers. Volgens de legende dateert een deel van het bouwwerk echter uit de 6e eeuw, toen de heilige Govan zich in een grot op de plaats van de kapel vestigde. Volgens een legende is Sint Govan hier ook begraven onder het altaar aan het oostelijke einde van St Govan's Chapel. Onderweg naar de kapel passeer je door een militair oefenterrein. Dit is soms ontoegankelijk voor het publiek. Als de rode vlaggen wapperen, mag je niet door. St Govan's Chapel, St. Govan's Head, Bosherston SA71 5DR // GPS: 51.598822, -4.936885

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Ga naar het noorden op de A477 (of westwaarts vanaf Carew Castle) om je volgende stop te bereiken: Pembroke Castle.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

35


16

Pembroke Castle is zonder twijfel een van de meest imposante kastelen in Wales. Het is een van de vele historische bezienswaardigheden van Pembrokeshire. Het kasteel is

opengesteld voor het publiek en is het grootste particuliere kasteel in Wales. Het eerste kasteel dat op deze plek stond, werd in 1093 door Arnulf of Montgomery gebouwd. William Marshal heeft het vervolgens in de 12e eeuw in steen herbouwd, waarvan het grootste deel er vandaag nog steeds staat. Je kan gemakkelijk enkele uren in en rond dit massieve bouwwerk doorbrengen. Ga via een stenen wenteltrap naar boven en geniet er van het uitzicht vanaf de verschillende torentjes. Daal af naar de Wogan Cavern, ver onder het kasteel. Deze grot bood onderdak aan mensen tijdens de paleolithische en mesolithische periode. Ook tijdens de Romeinse bezetting van Groot-Brittannië leefden er mensen in de grot. Pembroke Castle, Pembroke SA71 4LA // GPS: 51.676923, -4.920545 // https://pembrokecastle.co.uk

Pembroke Castle - © Shutterstock

Neem de A477 over Milford Haven, in het noordwesten vind je een ander mooi stuk van Pembrokeshire Coast National Park: het pittoreske Little Haven.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

36


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

G

Little Haven is een mooi voorbeeld van de kleine dorpjes rond de kust van St Bride's Bay. Het is een schilderachtig oud vissersdorpje met veel charme en karakter. Als je wat

tijd hebt kan je een wandeling maken langs het kustpad. Little Haven, Wales // GPS: 51.773681, -5.108059

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Volg de kust in noordelijke richting en vervolgens in westelijke richting door Solva om je eindbestemming te bereiken voor deze dag - de kleine kathedraalstad St Davids.

St David’s kathedraal - © Shutterstock

17

St Davids

is vernoemd naar de beschermheilige van Wales. Deze kleine stad (de

kleinste in het Verenigd Koninkrijk) is een pittoreske gemeenschap met iets meer dan

1.600 inwoners. De stad is het meest bekend om zijn kathedraal en bisschoppelijk paleis. De religieuze gemeenschap hier werd gesticht in 586 en de kathedraal werd gebouwd tussen 1181

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

37


en het midden van de 13e eeuw. Het bisschoppelijk paleis, dicht bij de kathedraal is een geruïneerd middeleeuws paleis dat grotendeels dateert uit de late 13e en 14e eeuw. Het paleis komt voor in werken van de beroemde schilder, J.M.W. Turner, vooral in zijn South Wales Sketchbook uit 1795. Naast een bezoek aan de kathedraal en het bisschoppelijk paleis moet je zeker ook wat tijd nemen om de nederzetting zelf te verkennen, die nog meer historische gebouwen heeft. Er zijn ook charmante plaatsen om te eten, te drinken en te winkelen. Ga dus even op ontdekkingstocht door de straatjes. Ook hier zijn er verschillende mogelijkheden om de kustlijn te voet te verkennen op het Pembrokeshire Coastal Path. St Davids, Wales // GPS: 51.882032, -5.268327

 Op zoek naar een hotel in St Davids? Kijk hier voor speciale aanbiedingen.

Wil je graag tickets of georganiseerde tours boeken in Wales? Boek je tickets online bij GetYourGuide. Een auto huren in Wales? Boek je huurwagen online bij Sunnycars. Op zoek naar goedkope vliegtickets naar Wales? Boek je vliegtickets via Cheaptickets.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

38


Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

39


Deze gratis reisgids bevat 3 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis door Wales & the Cotswolds.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid. Koop nu de digitale (pdf – 125 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 120 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

ďƒœ Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

40


DISCLAIMER We krijgen onze informatie van betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Niettegenstaande kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor mogelijk niet-accurate informatie noch voor het gebruik van deze informatie en mogelijke negatieve gevolgen. We waarderen het als je opmerkingen, toevoegingen of fouten aan ons zou kunnen doorgeven via info@themediabay.be. Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.reisroutes.nl. Alle kaarten © OpenStreetMap.org

Adverteren in deze reisgids? Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be.

Laatste update: April 2020

© Alle rechten voorbehouden. Deze reisgids is een uitgave van The Media Bay. Niets van deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

41


Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

42