Texel Rondreis (PDF)

Page 1


REISGIDS TEXEL Deze gratis reisgids bevat een wandeling op Texel en info over het Waddeneiland.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid. Koop nu de volledige, digitale (pdf – 30 blz A4) reisgids van Texel met 6 natuurwandelingen, een complete fietsroute (56 km), een autoroute (84 km, 3 dagen) en meer dan 50 bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals. Lees onze tips voor kinderen, inclusief Sommeltjeswandeling

ďƒœ Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

www.reisroutes.be

-2-


REISGIDS TEXEL TEXEL, van noord tot zuid Texel is het grootste en ook populairste Waddeneiland. Het is het grootste met op z’n langst 20 km en het telt 7 dorpen met in totaal zo'n 13.500 inwoners en ongeveer hetzelfde aantal schapen. Texel is vooral een zeer toeristisch eiland. Een zeer goede veerdienst (20 min. varen) met een hoge frequentie brengen bijna een miljoen toeristen per jaar naar het eiland. Toeristen beschikken op Texel over zo'n 140 km fietspaden en nog veel meer wandelpaden. Het strand is 30 km lang en heeft op regelmatige plaatsen strandpaviljoenen voor een natje en een droogje. Het Nationaal Park is niet minder dan 43 km² groot met heel wat afgeschermd natuurgebied waar je niet zomaar mag wandelen. Wandelen, fietsen en rondtoeren met de auto In deze reisgids laten we je Texel verkennen op vele manieren. Onze autoroute brengt je langs alle bezienswaardigheden en laat je ook stoppen bij de startplaatsen van onze 6 wandelroutes in de natuur. Onze fietsroute laat je het complete eiland verkennen en de belangrijkste bezienswaardigheden zien. Deze fietsroute kan je opsplitsten in twee delen. ➢ Afstand autoroute: 84 km ➢ Start en einde: Veerhaven op Texel, ‘t Horntje ➢ Bewegwijzerd: neen, gebruik de gps-coördinaten en/of adressen om de 25 locaties te bezoeken ➢ VVV Texel: gelegen nabij nummer 03 op de autoroute, website: www.texel.net ➢ Elektrisch laden: Texel is goed voorzien van laadpunten, je kan je hybride of EV opladen bij de volgende stops op de autoroute: 03, 12, 13 en 14. Een overzicht van alle oplaadpunten kan je terugvinden op de website van het parkeervignet: www.texelevignet.nl ➢ Parkeren, zie onze volgende pagina over de parkeerkaart

Het culinaire Texel Kaasboerderijen, bierbrouwerijen, strandpaviljoenen, visrestaurants, schapenvlees en Gerechies (Texelse tapas) het zijn maar een paar culinaire indrukken die je ontmoet langs onze autoroute. De grote diversiteit laat je zelfs toe er een culinaire rondreis van te maken.

Texel als daguitstap? Dat kan, het eiland is niet zo groot. Wil je een goede indruk hebben van wat het eiland aan de bezoeker te bieden heeft dan kan je zowel de autoroute als de fietsroute afleggen. Maar bekijk eerst even het vaarschema van de veerboot. Op werkdagen is de frequentie meestal hoog van ’s morgens tot ’s avonds en dat laat je toe om er een lange dag van te maken. Als voetpassagier is de overzet echt wel goedkoop (in 2020 kost een retourtje 2,50 euro). Als je van de boot afstapt kan je meteen een fiets huren. Alle info hierover op pagina 6 bij punt 1 ‘Aankomsthaven ’t Horntje’.

TIP op je reis naar Texel Download onze autoroute ‘Holland Boven Amsterdam’, dat is de regio ten zuiden van de veerhaven Den Helder. Een lus van meer dan 200 km met 3 stadswandelingen.

www.reisroutes.be

-3-


REISGIDS TEXEL Praktische informatie TESO Veerhaven Den Helder, Havenplein 3, 1781 Den Helder, website: www.teso.nl GPS-coördinaten: N 052° 57’ 51.86” E 004° 46’ 20.47” Wachttijd en frequentie overzetboot: sterk afhankelijk van de periode. Behalve op piekmomenten is een wachttijd van een uur het maximum. Koop je ticket op voorhand online, dan kan je met nummerplaatherkenning heel snel doorschuiven. Vaartijd: ca. 20 min. Aan boord is er mogelijkheid voor een hapje, drankje, toilet … Fietsen en andere rijwielen huren Over het ganse eiland kan je fietsen huren, ook veelal bij hotels, vakantieparken, campings. Naast gewone fietsen en e-bikes kan je ook kiezen voor een solex, tuk tuk of andere speciale rijwielen. Wat we ten stelligste afraden is op het eiland gaan fietsen met een speed pedelec. Die fietspaden zijn daar absoluut niet voor geschikt, bij mooi weer is het ook te druk voor dit type van rijwiel. Op de website van de VVV Texel is er een overzicht van de fietsverhuurders te vinden. TIP: kom je aan als voetpassagier dan kan je direct in de aankomsthaven op Texel een fiets huren, zie pagina 6 bij punt 1 ‘Aankomsthaven ’t Horntje’. Met de lijnbus ‘Texelhopper’ Er zijn twee mogelijkheden: de vaste lijnbus (Veerhaven – Den Burg – De Koog) of de flexibele route met de kleinere busjes. De vaste lijnbus heeft vaste uren, reserveren is niet nodig. Met de flexibele busjes is reserveren noodzakelijk (min. 30 min. vooraf) via de app ‘Texelhopper’ of via www.texelhopper.nl of bel 0222 784 000 Er zijn zo’n 130 opstapplaatsen over het eiland, gemarkeerd met de bekende paal (zie foto hiernaast). Je kan een los ticket kopen, een dagkaart of een gezinskaart. Alle info op hun website. Parkeren op Texel met het e-vignet Nagenoeg alle parkings zijn betalend, elke dag van de week van ’s morgens tot ’s avonds. Koop online het Texel e-vignet en dan hoef je zich geen zorgen te maken, bovendien is het voordeliger dan voor elke parking apart te betalen. Je kan een vignet aankopen voor een dag, een week of een jaar. Alle info op www.texelevignet.nl Het systeem werkt met nummerplaatherkenning, dus bij het parkeren hoef je niets te doen als je een e-vignet gekocht hebt.

Activiteiten voor kinderen op Texel Naast het strand zijn er nog heel wat activiteiten op Texel die je met kinderen kan doen. Hieronder een kort overzicht met verwijzing naar de pagina in deze reisgids voor meer informatie. • • • • • • • • • •

Landgoed De Bonte Belevenis Ecomare, zeehondenopvang Schapenboerderij Texel Speelterrein Piratenschip in Oudeschild Museum Kaap Skil Juttersmuseum Flora IJsboerderij Labora Zeehondentocht op zee Mee met de garnalenvisser Sommeltjespad (1,5 km wandelroute)

17 16 17 10 9 16 11 29 29 15

www.reisroutes.be

-4-


REISGIDS TEXEL Natuur beleven op Texel De westkust van Texel bestaat uit stranden en natuurgebieden. Deze zijn veelal doorkruist van wandelpaden, maar die zijn niet het ganse jaar toegankelijk. Velen zijn gesloten tussen 1 maart en 1 september of zelfs nog later. De wandelroutes die we opgenomen hebben in deze reisgids kan je het ganse jaar lopen. Wil je de natuurgebieden verkennen dan doe je dit best met een natuurgids. Hieronder geven we een aantal mogelijkheden.

Vogels spotten met het Vogelinformatiecentrum Aan vogels geen gebrek op Texel. Meer dan 40 km² Nationaal Park op een eiland in de zee is een paradijs voor vogels. Soms is het een halteplaats op hun trektocht, een broedplaats of gewoon een leuke plek om te leven. Bij het Vogelinformatiecentrum kan je terecht voor een zeer divers aanbod aan uitstappen met als thema 'vogels spotten'. Meer info op hun website: www.vogelexcursiestexel.nl Fietsen en wandelen langs de Vogelboulevard Met de fietsroute Vogelboulevard (32 km) verken je de oostkust van Texel. Je kan die downloaden op onderstaande website. Ze brengt je langs de mooiste vogelgebieden van Texel. Natuurmonumenten heeft ook een wandelroute gepubliceerd op de polder Waalenburg (2 km). En wie het wil kan met de boswachter op pad. Er is een heel mooi en divers aanbod aan begeleide wandelingen. Alle informatie kan je vinden op www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/texel Op stap op het Wad In diezelfde rubriek kan je op stap met een gids door de wadden, uiteraard met het gepast schoeisel. De wandeling 'Kwelder, Wad en Lepelaars - De Schorren Texel' duurt ongeveer 2u30 en vertrekt in Oosterend (oostkust Texel). Meer informatie en inschrijven kan via de agenda op www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/texel Laat je informeren door de gastheren en -vrouwen van het Nationaal Park Zo'n 130 ambassadeurs geven je graag informatie en tips voor een aangenaam bezoek aan het Nationaal Park. Ze zijn verspreid over Texel en te herkennen aan het gevelbordje 'Gastheer Nationaal Park'. Meer info op www.npduinenvantexel.nl/5017/nuttig/gastheren

Met de hond naar Texel Er is een heel goede overzichtelijke pagina van de VVV Texel over ‘Texel ontdekken met uw hond’. Je krijgt er informatie over waar je hond vrij kan rondlopen, waar die moet aangelijnd zijn of waar je hond niet mag komen. Er is eveneens een overzicht van diverse accommodaties waar jij welkom bent samen met je hond. En als je huisdier moest ziek zijn dan vind je daar ook het adres van de dierenartspraktijk terug.

www.reisroutes.be

-5-


REISGIDS TEXEL

www.reisroutes.be

-6-


REISGIDS TEXEL Uitkijkpunt Fonteinsnol met wandeling (2,3 km) Adres parking: Bakkenweg 18, 1797 Den Hoorn GPS-coördinaten: N 053° 03’ 11.01” E 004° 44’ 51.03” Op de uitkijktoren Fonteinsnol heb je een mooi zicht over De Dennen, waarover ik eerder al schreef bij punt 17 (pagina 15). Maar je moet uiteraard tot over de boomtoppen klimmen om iets te zien, dus er wachten je heel wat trappen. Bij de toren is er ook nog een speelbos die enige creativiteit vraagt van de kleinsten, verwacht geen speeltuigen wel bosmateriaal. Wij hebben aan de route naar de uitkijktoren een wandelroute gelinkt. Die is heel eenvoudig te volgen met onderstaand kaartje. Je eerste richtingsverandering is bij de parking aan de Westerslag, daar moet je dan een stukje via de rijbaan (Nattevlakweg) om na minder dan 200 meter opnieuw het bospad te nemen. Uiteindelijk kom je op de rijbaan Rozendijk terecht waar je naar links moet om terug bij de parking te komen.

Schapenboerderij (Hoeve Vrij & Blij) Adres: Westerweg 80, 1797 Den Hoorn, website: www.hoevevrijenblij.nl GPS-coördinaten: N 053° 02’ 28.32” E 004° 44’ 55.46” Deze hoeve heeft een Bezoekboerderij waar kinderen zelfs een speurtocht kunnen maken. Deze hoeve staat bekend om de mogelijkheid dieren te knuffelen. Alles is goed uitgelegd via infopanelen. In de winkel kan je producten van de boerderij kopen.

Landgoed De Bonte Belevenis Bierbrouwerij De Boei & Distilleerderij De Lepelaar Adres: Rommelpot 11, 1797 Den Hoorn, website: www.landgoeddebontebelevenis.nl GPS-coördinaten: N 053° 01’ 53.48” E 004° 44’ 19.22” De Bonte Belevenis is een ideale stop voor de kinderen. Je kan het samenvatten als 'doen, beleven en proeven'. Je kan er papier scheppen, kaarsen maken, een broodje bakken of je eigen zeepje vilten (daar kun je een ambacht-strippenkaart voor kopen), maar ook kijken naar demonstraties of een bezoekje brengen aan de heideschapen, dwerggeiten, mini-varkens, kipjes, kalkoenen en konijnen in de tuin. Voor de volwassenen is er een bierbrouwerij en distilleerderij waar je een rondleiding kan krijgen.

www.reisroutes.be

-7-


REISGIDS TEXEL Den Hoorn en ’t Walvisvaarders Huisje Adres: Herenstraat 49, 1797 Den Hoorn, website www.walvisvaardershuisjetexel.nl GPS-coördinaten: N 053° 01’ 53.48” E 004° 44’ 19.22” Den Hoorn is een rustig dorpje met een klein museum die herinneringen oproept aan het verleden toen hier veel walvisvaarders woonden. Het huisje dateert van de 18de eeuw en was van een rijke walvisvaarder. Zin om écht Texels lamsvlees te kopen? Dan moet je in Den Hoorn bij Slagerij Goënga zijn.

Bunker Den Hoorn en wandelen in de Bollekamer (8 of 5 km) Adres: Witteweg, 1797 Den Hoorn GPS-coördinaten: N 053° 01’ 20.45” E 004° 43’ 54.71” Bunker Den Hoorn is zeker de moeite waard. Je kan er tot heel dichtbij bij met de auto. Op zich is het wel een historische plaats maar veel zie je daar niet van. Daarentegen is het panorama in 360° dat je daar te zien krijgt bij mooi weer overweldigend. Voorzie je wel op een stevige wind. Deze bunker was een onderdeel van een batterij aan bunkers rond Den Hoorn, gebouwd voor de Atlantikwal. Kort na de oorlog werd het merendeel afgebroken, behalve deze en nog een andere wat verderop. Het startpunt van de wandeling hebben we bij de bunker genomen, je kan ook terugrijden en bij de kruising naar links gaan (Hoornderslag) en daar parkeren. Dat is net voor de plaats waar de eerste pijl op de kaart staat en waar de wandeling eindigt. Om te starten moet je nog een eindje verder. Bij die ingang staat er ook een bordje. De wandeling bestaat uit twee lussen. Als je bij de Hoornderslag rechtsaf het wandelpad kiest moet je op een bepaald ogenblik naar rechts, niettegenstaande er ook nog een pad rechtdoor loopt. Dat natuurpad is echter niet toegankelijk tussen 1/3 en 1/9. Maak je de volledige wandeling vanaf de bunker dan kom je aan 8 km. De wandelroute is niet bewegwijzerd. Dit gebied staat bekend voor zijn Schotse Hooglanders die hier vrij in de natuur grazen. Aan het meest noordelijke punt van de wandeling ben je op Loodsmansduin. Een zeer hoge duin. Je komt daar op de rijbaan (in augustus kan de heide hier volop in bloei staan), en je moet maar zo’n 100 meter verder wandelen om dan een smal graspad te zien rechts voor het vervolg van de wandeling.

www.reisroutes.be

-8-


REISGIDS TEXEL

www.reisroutes.be

-9-


REISGIDS TEXEL Deze gratis reisgids bevat een wandeling op Texel en info over het Waddeneiland.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid. Koop nu de volledige, digitale (pdf – 30 blz A4) reisgids van Texel met 6 natuurwandelingen, een complete fietsroute (56 km), een autoroute (84 km, 3 dagen) en meer dan 50 bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals. Lees onze tips voor kinderen, inclusief Sommeltjeswandeling

ďƒœ Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

www.reisroutes.be

- 10 -


REISGIDS TEXEL Disclaimer AT-Europe bvba haalt zijn informatie uit betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Doch kan AT-Europe bvba niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en zijn eventuele nadelige gevolgen. Wij zouden het ten zeerste op prijs stellen indien je eventuele opmerkingen, aanvullingen of foutieve gegevens zou doorgeven via geert@at-europe.be Fotoverantwoording: Š Images AT-Europe bvba en Shutterstock.com, tenzij anders vermeld. Dit is een uitgave van AT-EUROPE BVBA. Redactie: Geert Van de Voorde. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, online publicatie, databanken of op welke wijze ook zonder schriftelijke toestemming van de uitgeverij. Alle rechten voorbehouden.

www.reisroutes.be

- 11 -